GE Power & Water Water & Process Technologies. Řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GE Power & Water Water & Process Technologies. Řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu"

Transkript

1 GE Power & Water Water & Process Technologies Řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu

2 Již více než století poskytuje GE dlouhodobá řešení, která pomáhají zákazníkům po celém světě k vyřešení nejnaléhavějších globálních problémů současnosti. V současnosti je náš závazek respektující ochrannu životního prostředí ještě silnější. Myslíme do budoucna a jsme inovativním lídrem při vývoji řešení úpravy vody, recyklace vody, úpravy odpadních vod a procesů, které naši zákazníci potřebují pro účinné a efektivní dosažení potřebného výsledku. Náš cíl je stejný jako váš: pomoci městům a obcím zajistit přístup k čisté pitné vodě a vracet čistou vodu do vodního koloběhu. Reakce na dnešní problémy Města a obce se dále vyvíjejí a vytvářejí prostředí, které je plné problémů, ale současně i stejně bohaté na možnosti řešení. Nedostatek vody představuje stupňující se celosvětovou krizi. Pro města a obce se tento problém dále zhoršuje kvůli nové bytové výstavbě, která vyžaduje čističky odpadních vod ke splnění potřeb rostoucí populace v různých zeměpisných oblastech. Tato expanze rovněž přispívá větším množstvím odpadních vod do koloběhu vody. Současně, jak se města a obce potýkají s těmito problémy, střetávají se se zastaralou infrastrukturou, která vyžaduje nejen rozšíření, ale i kompletní náhradu. Mezitím se stále zpřísňují předpisy na ochranu životního prostředí. Nové limity obsahu fosforu a dusíku ve vypouštěných odpadních vodách vyžadují opatření a dodržování ze strany měst a obcí. Stále častěji regulační orgány omezují snadná řešení úpravy odpadních vod a vyžadují, aby města a obce hledaly nové způsoby opětovného využití odpadních vod místo jejich vypouštění. V důsledku této činnosti dochází ke značnému nárůstu cen, což může vest vede ke zpomalení rozvoje.

3 Řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu GE chápe tyto problémy a zná možnosti vytváření udržitelných a opakovaně využitelných zdrojů vody pro města a obce. Jako strategický obchodní partner může GE nabídnout komplexní řešení (chemické prostředky a zařízení) a služby (poprodejní podpora), které pomáhají spravovat a optimalizovat vodní zdroje - umožňující vašemu městu či vaší obci uspokojit potřeby rostoucí populace, překonat problémy s nedostatkem zdrojů a dodržet zákonné požadavky pro úpravny pitné vody a čističky odpadních vod. Technologie a řešení V prostředí zpřísňujících se regulačních předpisů a stále rostoucího ekologického a finančního tlaku na města a obce nabízí GE inovace chemických technologií a zařízení ke zvýšení účinnosti a dosažení vynikajících výsledků v oblasti čištění odpadních vod a opětovného použití, a úpravy pitné vody při zachování přírodních zdrojů. Systémy membránových bioreaktorů (MBR) ZeeWeed kombinují ověřenou technologii ultrafiltrace (UF) a biologickou úpravu pro komunální odpadní vody a recyklaci vody za vzniku odpadní vody vysoké kvality vhodné pro vypouštění nebo další použití. Systémy ultrafiltrace (UF) ZeeWeed překonávají konvenční filtrační technologie při splnění či překročení regulačních požadavků bez ohledu na kvalitu zdroje vody. Reverzní elektrodialýza (EDR) je ideální pro náročné odsolování brakické vody stejně jako pro povrchové a odpadní vody. Aplikace pro technologii EDR zahrnují také městské vodárny a čištění odpadních vod a projekty opakovaného využití. Systémy reverzní osmózy poskytují vysoce účinné čištění vody při minimálních nákladech. Připravené systémy jsou budovány z vysoce kvalitních komponentů, jako jsou spirálové membrány GE nákladově výhodné tenké filmové prvky, používané pro odstranění solí a oddělení organického materiálu na základě molekulové hmotnosti nebo elektrického náboje.

4 Případové studie Pitná voda Rekordy lámající čistírna pitné vody dodává celoročně pitnou vodu pro lidí. V roce 2002, kombinace různých faktorů, včetně ontarijského zákona o pitné vodě - nutnost zachovat estetickou jakost vody a snížit náklady membránových systémů - způsobila, že oblast města Peel v kanadském Ontariu přijala proaktivní strategii zvýšení kapacity své čistírny vody Lakeview, která čerpá vodu na severním břehu jezera Ontario. Investice ve výši 144 milionů dolarů byla dokončena v červnu Zavedením multibariérového přístupu pomocí ponořených ultrafiltračních membrán s ozonizací a kontaktory s biologicky aktivním uhlím, začal závod dodávat vysoce kvalitní vodu bez ohledu na stav zdrojové vody a přesahovat zákonné požadavky na kvalitu. Rozšíření zvýšila celkovou kapacitu závodu z 560 na 821 milionů litrů denně. Je to tak největší nízkotlaká podvodní ultrafiltrační úpravna vody na světě a rovněž první, kde se používá ozonizace a biologicky aktivní uhlí v takto velkém měřítku. Protože prostorová omezení vyžadují, aby toto rozšíření zůstalo v původním prostoru závodu, zachovávají malé rozměry zařízení, okolní rostlinný život a umožňují další využívání majetku města Peel na místě pro veřejné rekreační účely. Odpadní vody Inovativní technologie čištění odpadních vod umožňují jejich široké opětovné použití. V King County v americkém státě Washington nevypouštějí vyčištěnou odpadní vodu do odpadu. Úpravna Brightwater v King County stejně jako jiné moderní závody v Kalifornii, Coloradu, Michiganu, Georgii, na Floridě či v Ontáriu a jinde ve světě využívá pokročilou technologii úpravy nazývanou membránový bioreaktor (MBR), která překračuje přísné normy na kvalitu vypouštěné vody a produkci recyklované vody. Produkuje vodu s lepší kvalitou než tradiční čističky odpadních vod a zároveň vyžaduje méně místa a jednoduší opatření na potlačení zápachu. Technologie MBR umožňuje odfiltrovat drobné částice a dokonce i jednotlivé bakterie z odpadních vod, takže získanou vodu lze bezpečně opětovně použit v mnoha aplikacích. Po úpravě mohou být odpadní vody bezpečně používány jako nevysychající zdroj pro krajinu a zemědělské zavlažování, při vytápění a chlazení procesů, zlepšení mokřadů a v průmyslovém zpracování. Vznikající odpadní vody, které jsou sedmkrát až desetkrát čistší než běžné sekundární vyčištěné odpadní vody, rovněž splňují náročné ekologické požadavky ministerstev životního prostředí pro použití jako užitkové vody. Splňují dokonce i přísné normy pro bezpečné vypouštění do sladkých vod, včetně průlivu Puget Sound.

5 Opětovné využití v průmyslu Závod Bedok NEWater v Singapuru zásobuje místní průmysl recyklovanou odpadní vodou. Místní vodohospodářská rada - Public Utilities Board (PUB) - je jediný vodohospodářský orgán v Singapuru, který propaguje hodnotu vody jako vzácného přírodního zdroje prostřednictvím závodu Bedok NEWater, prvního závodu na opětovné využití vod ze čtyř plánovaných. Prostřednictvím recyklace vody umožňuje závod v Bedoku komunitám znovu využívat část odpadní vody pro průmyslové použití a tím snížit množství pitné vody spotřebované pro jiné účely. Závod Bedok používá multibariérový přístup skládající se z ultrafiltrace (UF), reverzní osmózy (RO) a úpravy ultrafialovým zářením (UV). Kritické technologie v tomto procesu tvoří UF membrána ZeeWeed od GE, která odstraňuje pevné látky a koloidní materiál spolehlivěji a s využitím méně chemikálií, než klasické postupy. Poskytuje také systém RO s vyšším průtokem, menší velikostí systému a nižší četností čištění, což výrazně snižuje provozní a kapitálové náklady. Konečný produkt z multibariérového přístupu se nazývá NEWater. Používá se především jako zdroj pro elektronický průmysl, závody na úpravu vody a chladicí věže komerčních budov. Malé procento se uvolňuje zpět do místních nádrží pro nepřímé aplikace pitné vody.

6 Důvěryhodný obchodní partner Značka GE je synonymem kvality na celém světě a GE je důvěryhodným globálním partnerem pro města a obce. S širokou řadou produktů a služeb pro městské a obecní vodohospodářské orgány pomáhají integrovaná řešení GE a unikátní odborné znalosti zvládat důležité úkoly ve stále se rozvíjející oblasti při současném zajištění odpovědné a udržitelné úspory zdrojů, kterou naši zákazníci po celém světě očekávají. Prostřednictvím inovací, přelomových technologií a specializovaných týmů světových odborníků vám pomůžeme úspěšně budovat bezpečné, zdravé a ekonomické komunity pro vaše občany. Můžeme pomoci zákazníkům z řad měst a obcí: Řešit problémy spojené s rozšiřováním kapacit a renovací Efektivně upravovat odpadní vody a usměrňovat je pro další využití Dodržovat předpisové a zákonné požadavky Vytvářet udržitelné a vysoce kvalitní zásobování vodou Splňovat rostoucí poptávku po vodě rostoucí populace

7

8 Přečtěte si, jak GE pomáhá zákazníkům vyřešit jejich největší problémy na adrese GE Power & Water Water & Process Technologies Global Headquarters 4636 Somerton Road Trevose, PA USA Tel Vyhledejte kontakt ve vašem okolí na a klepnutím na Contact Us. * Obchodní známka General Electric Company; může být registrována v jedné nebo více zemích. Informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění a jejich účelem je jen všeobecné informování. Rozměry a výkon systémů, produktů a služeb se mohou lišit. Obrázky slouží jen pro ilustraci a nejsou v měřítku. Všechny právní povinnosti jsou uvedené výhradně ve smluvní dokumentaci. Nic obsažené v tomto dokumentu nepředstavuje vyjádření, záruku nebo závazek. 2010, General Electric Company. Všechna práva vyhrazena. GEA18132-CZ (04/2010)

Water Technologies & Solutions. řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu

Water Technologies & Solutions. řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu Water Technologies & Solutions řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu řešení pro komunální zdroje vody a odpadní vodu Již více než století poskytuje SUEZ dlouhodobá řešení, která pomáhají zákazníkům

Více

GE Power & Water Water & Process Technologies. Technologie úpravy vody pro energetiku

GE Power & Water Water & Process Technologies. Technologie úpravy vody pro energetiku GE Power & Water Water & Process Technologies Technologie úpravy vody pro energetiku Již více než století poskytuje GE dlouhodobá řešení, která pomáhají zákazníkům po celém světě k vyřešení nejnaléhavějších

Více

Water Technologies & Solutions. technologie úpravy vody pro energetiku

Water Technologies & Solutions. technologie úpravy vody pro energetiku Water Technologies & Solutions technologie úpravy vody pro energetiku Již více než století poskytuje SUEZ dlouhodobá řešení, která pomáhají zákazníkům po celém světě k vyřešení nejnaléhavějších globálních

Více

GE Power & Water Water & Process Technologies. Cenné zdroje, naléhavé otázky, jasnější řešení.

GE Power & Water Water & Process Technologies. Cenné zdroje, naléhavé otázky, jasnější řešení. GE Power & Water Water & Process Technologies Cenné zdroje, naléhavé otázky, jasnější řešení. Cenné zdroje Pokud spotřeba vody poroste nadále stejným tempem, jsou statistiky alarmující: do roku 2020 bude

Více

GE Power & Water Water & Process Technologies. Vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl

GE Power & Water Water & Process Technologies. Vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl GE Power & Water Water & Process Technologies Vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl Maximalizace procesů rafinace a výroby paliv Již více než století poskytuje GE dlouhodobá řešení, která

Více

GE Power & Water Water & Process Technologies. Řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů

GE Power & Water Water & Process Technologies. Řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů GE Power & Water Water & Process Technologies Řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů Již více než století poskytuje GE trvale udržitelná řešení, která pomáhají zákazníkům

Více

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA. Jiří Wanner

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA. Jiří Wanner OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA Jiří Wanner Osnova přednášky Shrnutí důvodů pro opětovné využívání Rostoucí cena pitné vody Postupující

Více

Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová

Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová Úprava vody v elektrárnách a teplárnách Bezodpadové technologie Petra Křížová MemBrain s.r.o., Pod Vinicí 87, 471 27 Stráž pod Ralskem 1 Úprava vody v elektrárnách a teplárnách a bezodpadové technologie

Více

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský Membránové ČOV Radek Vojtěchovský Daniel Vilím Obsah Membránová filtrace v čištění odpadních vod Membránové bioreaktory Terciární membránová filtrace Opětovné využití vyčištěné odpadní vody 2 Membránová

Více

Water Technologies & Solutions. vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl

Water Technologies & Solutions. vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl Water Technologies & Solutions vodárenské a procesní řešení pro rafinérský průmysl technologie a řešení pro zpracování uhlovodíků maximalizace procesů rafinace a výroby paliv Již více než století poskytuje

Více

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Důvody a náhled do problematiky opětovného využití Situace ve světě Situace v České republice

Více

Membránové procesy a jejich využití

Membránové procesy a jejich využití Membránové procesy a jejich využití Vedoucí projektu: Vypracovali: Sponzor: Ing. Petr Dřevikovský Tomáš Fuka, Lukáš Fuka W.P.E. a.s. Prezentace je majetkem firmy W.P.E. Všechny práva vyhrazena Cíle projektu

Více

Aplikace elektrodialýzy v technologiích zpracování a recyklace odpadních vod Vladimír Kysela

Aplikace elektrodialýzy v technologiích zpracování a recyklace odpadních vod Vladimír Kysela Aplikace elektrodialýzy v technologiích zpracování a recyklace odpadních vod Vladimír Kysela Aspekty zpracování odpadních vod Provozní hledisko Plnění limitů pro vypouštění do recipientu Možnost recyklace

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

LIFE2Water. Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod. Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o.

LIFE2Water. Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod. Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o. LIFE2Water Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o. Obsah prezentace Úvod do problematiky znečištění odpadních vod Základní

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Prof. Ing. Jiří Wanner,DrSc. VŠCHT Praha Ústav technologie vody a prostředí Asociace pro vodu České republiky Hydrologická situace ČR OHŘE THE EGER LABE THE ELBE

Více

Profil společnosti AQUEL. "Naší filozofií je zvyšování kvality života"

Profil společnosti AQUEL. Naší filozofií je zvyšování kvality života Profil společnosti AQUEL Společnost AQUEL Bohemia s.r.o. byla založena v roce 2000 jako obchodní společnost specializovaná na filtraci vody v domácnostech i větších objektech (hotely, firmy, obchodní domy,

Více

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin

Recyklace je ekologická a ekonomická. Recyklace šetří zdroje surovin Sklo zůstává sklem Recyklace je ekologická a ekonomická Zákazníci dávají dnes přednost výrobkům šetrným k životnímu prostředí. Sklo jednoznačně překonává ostatní obalové materiály, protože se vynikajícím

Více

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU Znázornění odporů způsobujících snižování průtoku permeátu nástřik porézní membrána Druhy odporů R p blokování pórů R p R a R m R a R m R g R cp adsorbce membrána

Více

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod

Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava odpadní vody Způsoby vypouštění odpadních vod Modul 1 Voda v prádelnách Kapitola 5a Úprava

Více

Vliv kalového hospodářství na odstraňování dusíku. Kalová voda. Odstraňování dusíku na biologických ČOV

Vliv kalového hospodářství na odstraňování dusíku. Kalová voda. Odstraňování dusíku na biologických ČOV Vliv kalového hospodářství na odstraňování dusíku Kalová voda Odstraňování dusíku na biologických ČOV biologické odstraňování dusíku nejen nitrifikace/denitrifikace ale také inkorporace N do nové biomasy

Více

kondenzace evapo- (transpi)race

kondenzace evapo- (transpi)race Voda jako zdroj evapo- (transpi)race Koloběh vody v krajině kondenzace Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké

Více

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD. Jiří Wanner

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD. Jiří Wanner OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD Jiří Wanner Osnova přednášky Shrnutí důvodů pro opětovné využívání Rostoucí cena pitné vody Postupující problémy s nedostatkem vody Vývoj současných čistírenských technologii

Více

Význam terciárně vyčištěné odpadní vody z nové vodní linky ÚČOV Praha je připravena na budoucí výzvy. Miroslav Kos Martin Doksanský

Význam terciárně vyčištěné odpadní vody z nové vodní linky ÚČOV Praha je připravena na budoucí výzvy. Miroslav Kos Martin Doksanský Význam terciárně vyčištěné odpadní vody z nové vodní linky ÚČOV Praha je připravena na budoucí výzvy Miroslav Kos Martin Doksanský Vyčištěná odpadní voda významný nástroj pro zvládání sucha Jednou z možností,

Více

*Základní škola praktická Halenkov * * *VY_32_INOVACE_03_01_03 * *Voda

*Základní škola praktická Halenkov * * *VY_32_INOVACE_03_01_03 * *Voda Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_01_03 Voda Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Chemie

Více

Zpráva o ochraně životního prostředí

Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí Zpráva o ochraně životního prostředí shrnuje důležité aspekty výrobních i nevýrobních činností Lučebních závodů a.s. Kolín a jejich dopady na životní prostředí. Poskytuje

Více

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus

Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Využití sluneční energie díky solárním kolektorům Apricus Základní princip solárního ohřevu Absorpce slunečního záření Sluneční energie, která dopadá na zemský povrch během slunečného dne, se dokáže vyšplhat

Více

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep)

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) ÚVOD RECYKLACE VOD POTENCIÁL MEMBRÁNOVÝCH TECHNOLOGIÍ POLOPROVOZNÍ TESTOVÁNÍ PILOTNÍ JEDNOTKY

Více

Membránová filtrace Více než jen čistá voda

Membránová filtrace Více než jen čistá voda Membránová filtrace Více než jen čistá voda Printed in Germany, PT PM 035 06/09 CS Účinná úprava vody Membránovou filtrací lze účinně, a přitom i šetrně s ohledem na životní prostředí, upravovat vodu s

Více

JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN.

JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN. JEDEN MOTOR. DVA ŽIVOTY. Originální motory MAN ecoline + pro vaše starší vozidla MAN. PLUS FAKTOR: UŠETŘÍ AŽ 65 % NÁKLADŮ. * Opravy originálních motorů MAN ecoline + odpovídají aktuálním tržním hodnotám.

Více

Co pro nás znamená zelené?

Co pro nás znamená zelené? reen Co pro nás znamená zelené? Zelená chemie se skládá z chemikálií a chemických procesů navržených pro snížení nebo eliminaci negativních dopadů na životní prostředí. Globální průmyslový standard, který

Více

FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU

FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU Marek Smolný, Michal Kulhavý, Jiří Palarčík, Jiří Cakl Ústav

Více

Volba 9. pro každou. rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY

Volba 9. pro každou. rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY Volba 9 pro každou rekonstrukci VYSOKOTEPLOTNÍ TEPELNÉ ČERPADLO DAIKIN ALTHERMA - VYTÁPĚNÍ A OHŘEV TEPLÉ UŽITKOVÉ VODY 4 Ideální řešení pro jakoukoliv 9 rekonstrukci Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Daikin

Více

VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE PRO PŘÍPRAVU PITNÉ VODY

VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE PRO PŘÍPRAVU PITNÉ VODY Citace Špinar B.: Využití membránové mikrofiltrace pro přípravu pitné vody Sborník konference Pitná voda 2010, s.113-118. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE

Více

Water Technologies & Solutions. řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů

Water Technologies & Solutions. řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů Water Technologies & Solutions řešení pro zpracování a úpravu vody pro potravinářský průmysl a výrobu nápojů Již více než století poskytuje SUEZ trvale udržitelná řešení, která pomáhají zákazníkům po celém

Více

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE

NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE NOVÉ TECHNOLOGIE V UŽÍVÁNÍ DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Jana Hubáčková, CSc. Ing. Marcel Gómez Stefano Beriša V poslední třetině 20.stol. - v Evropě jiné a účinnější způsoby dezinfekce

Více

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR Daniel Vilím Obsah Technologie membránové separace v čištění odpadních vod ČOV Benecko-Štěpanická Lhota Proč MBR? Popis ČOV Benecko-Štěpanická Lhota

Více

Dovolte abychom Vám alespoň v krátkosti představili světoznámou značku CARRIER...

Dovolte abychom Vám alespoň v krátkosti představili světoznámou značku CARRIER... Dovolte abychom Vám alespoň v krátkosti představili světoznámou značku CARRIER... CARRIER VYUŢÍVÁ PODPORU VÝZNAMNÉ TECHNOLOGICKÉ KORPORACE UTC. Carrier Corporation je součástí United Technologies Corporation

Více

PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD. EM-Eko

PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD. EM-Eko PROBIOTICKÉ TECHNOLOGIE V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD EM-Eko ÚPRAVA ODPADNÍCH VOD Snížení nebo odstranění organických látek, sušiny a živiny Snížení nebo odstranění nemocí způsobující organismy Snížení nebo

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 7.6.2013

Více

2H KOMPONENTY A ŘEŠENÍ. ENEXIO - světový dodavatel komponentů pro zemědělskou výrobu

2H KOMPONENTY A ŘEŠENÍ. ENEXIO - světový dodavatel komponentů pro zemědělskou výrobu 2H KOMPONENTY A ŘEŠENÍ ENEXIO - světový dodavatel komponentů pro zemědělskou výrobu fotolia/countrypixel COOL AIR IN CLEAN AIR OUT Čím dál přísnější kritéria na ochranu životního prostředí a rostoucí konkurence

Více

Jakou cenu má pitná voda?

Jakou cenu má pitná voda? Jakou cenu má pitná voda? Odpověď na tuto otázku si pokládají snad všichni její spotřebitelé. Akciová společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí zajišťuje dodávku pitné vody, odvádění a čištění

Více

espring. Revoluce ve vodních filtrech.

espring. Revoluce ve vodních filtrech. espring. Revoluce ve vodních filtrech. Vodní filtr espring dramaticky zlepšuje chuť, vůni a průzračnost vody. Všichni víme, že voda je pro život nepostradatelná. Avšak většina z nás si neuvědomuje klíčovou

Více

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Ing. Daniel Vilím, Ing. Radek Vojtěchovský www.envi-pur.cz Obsah Technologie membránového bioreaktoru ČOV Tuchoměřice Technické řešení

Více

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXI. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 1

Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXI. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 1 Výběrová (hodnoticí) kritéria pro projekty přijímané v rámci LXI. výzvy Operačního programu Životní prostředí Prioritní osa 1 ZVEŘEJNĚNO DNE 21. 3. 214 Výběrová (hodnoticí) kritéria v Operačním programu

Více

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ. Biologické dočišťovací nádrže (rybníky) TECHNOLOGIE TERCIÁRNÍHO ČIŠTĚNÍ. = obvykle vypouštění do vod povrchových bez užitku

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ. Biologické dočišťovací nádrže (rybníky) TECHNOLOGIE TERCIÁRNÍHO ČIŠTĚNÍ. = obvykle vypouštění do vod povrchových bez užitku OV vyčištěné běžnými metodami biologické procesy (konvenční aktivace, biofiltry, anaerobní metody) fyzikální procesy (sedimentace, filtrace, sorpce, flotace) chemické procesy (koagulace, oxidačně-redukční

Více

Ministerstvo životního prostředí ČR (SFŽP ČR) - Národní program ŽP - Operační program ŽP Ministerstvo zemědělství národní dotace Liberecký kraj -

Ministerstvo životního prostředí ČR (SFŽP ČR) - Národní program ŽP - Operační program ŽP Ministerstvo zemědělství národní dotace Liberecký kraj - Ministerstvo životního prostředí ČR (SFŽP ČR) - Národní program ŽP - Operační program ŽP Ministerstvo zemědělství národní dotace Liberecký kraj - Fond ochrany vod LK 1. Dešťovka - https://www.dotacedestovka.cz/

Více

Technický list. Vakuová destilace pro úpravu odpadních vod. Snadná úprava odpadních vod!

Technický list. Vakuová destilace pro úpravu odpadních vod. Snadná úprava odpadních vod! Vakuová destilace pro úpravu odpadních vod Snadná úprava odpadních vod! Destilační zařízení pro úpravu odpadních vod z průmyslové výroby. Tato vakuová destilace je evropskými směrnicemi uznávaná jako nejlepší

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO. Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO. Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA Pracovní list ke kapitole PITNÁ A ODPADNÍ VODA 1/ V tabulce je zaznamenám vývoj cen vodného a stočného v Brně. Sestrojte graf do kterého zanesete hodnoty s tabulky. rok vodné v Kč/1000 l stočné v Kč/1000

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 18 VY 32 INOVACE 0115 0318 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Páteřní infrastruktura

Páteřní infrastruktura Páteřní infrastruktura SENÁT PČR, 23. 1. 2014 petr.moos@rek.cvut.cz mobilita, energetika, ICT, sítě ŽP Východiska, Priority SMK, NPR 2 Východiska Klíčové strategie pro budoucí kohezní politiku: Dopravní

Více

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň

Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí. Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Péče o jezera ve velkých zbytkových jamách po těžbě uhlí Ivo Přikryl ENKI o.p.s. Třeboň Charakteristika jezer relativně hluboké nádrže s malým přítokem předpoklad velmi kvalitní vody a univerzální využitelnosti

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí VÝROBA A PRODEJ ČISTÝCH, SPECIÁLNÍCH A FARMAC H E Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze

Více

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD Petr Mikulášek Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství petr.mikulasek@upce.cz

Více

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky

Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Pohon s adaptivním frekvenčním měničem Vynikající účinnost chladicí jednotky Řešení vylepšení přizpůsobené řadě chladicích jednotek Trane RTAD Trane RTAC Provozní výhody Zisky díky energetické účinnosti

Více

Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů

Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů Podpora kvalifikovaného provozu, obnovy a rozvoje vodárenských systémů Ing. Jiří Rosický Želivská provozní s.r.o. VÝVOJ OBORU VAK PO ROCE 1989 Vývoj oboru v létech 1989 2011: Počet obyvatel zásobených

Více

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. (SOVAK ČR)

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. (SOVAK ČR) Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s. Novotného lávka 5 110 00 Praha 1 Telefon: 221 082 207, 221 082 346 Fax: 221 082 646 sovak@sovak.cz, www.sovak.cz Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, z.s.

Více

NEDOSTATEK PITNÉ VODY

NEDOSTATEK PITNÉ VODY Gymnázium Dr. J. Pekaře Mladá Boleslav GPS 3. ročník NEDOSTATEK PITNÉ VODY referát Jméno a příjmení: Kateřina Zimmerhaklová Třída: 3. A Datum: 14. 10. 2015 Nedostatek pitné vody 1. Nedostatek pitné vody

Více

24. 3. 2011, Brno Připravila: doc.rndr. Jana Kotovicová, Ph.D. Možnosti řízení environmentálních aspektů na příkladu textilní výroby

24. 3. 2011, Brno Připravila: doc.rndr. Jana Kotovicová, Ph.D. Možnosti řízení environmentálních aspektů na příkladu textilní výroby 24. 3. 2011, Brno Připravila: doc.rndr. Jana Kotovicová, Ph.D. Možnosti řízení environmentálních aspektů na příkladu textilní výroby Ústav aplikované a krajinné ekologie strana 2 Úvod Typické vlivy textilního

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod

Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod Pavel Jeníček VŠCHT Praha Ústav technologie vody a prostředí Paradoxy čistírenských kalů I Kaly obsahují řadu polutantů, které mohou

Více

Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT

Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT Pásová sušárna čistírenských kalů HUBER BT Maximální energetická efektivita Využití odapdního tepla dle individuálních potřeb Plně automatizováno Nenáročný provoz Kompaktní a robustní konstrukce z nerezové

Více

Soutěž European Green Capital Award požadavky na vstupní dokumentaci pro podání přihlášky

Soutěž European Green Capital Award požadavky na vstupní dokumentaci pro podání přihlášky Soutěž European Green Capital Award požadavky na vstupní dokumentaci pro podání přihlášky Zpracováno podle informací na www.europeangreencapital.eu V základním textu jsou uvedeny údaje požadované dle formuláře

Více

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný

Energie z odpadních vod. Karel Plotěný Energie z odpadních vod Karel Plotěný Propojení vody a energie Voda pro Energii Produkce paliv (methan, ethanol, vodík, ) Těžba a rafinace Vodní elektrárny Chladící okruhy Čištění odpadních vod Ohřev vody

Více

INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE PARNÍHO ČIŠTĚNÍ. Použití ve stravovacích zařízeních a prodejnách potravin

INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE PARNÍHO ČIŠTĚNÍ. Použití ve stravovacích zařízeních a prodejnách potravin INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE PARNÍHO ČIŠTĚNÍ Použití ve stravovacích zařízeních a prodejnách potravin Efektivita nákladů Současné hektické prostředí stravovacích zařízení a prodejen potravin čelí stále rostoucí

Více

THINK GREEN SITA UV PR UNIT

THINK GREEN SITA UV PR UNIT SOCIETÀ ITALIANA TRATTAMENTO ACQUE, váš partner již od roku 1982 S.I.T.A. Srl (Societa Italiana Trattamento Acque), je společnost s 35-ti letou zkušeností s výrobou jednotek UV dezinfekce z nerezové oceli.

Více

Technická zařízení budov. Čerpadla KSB pro zásobování vodou a automatické tlakové stanice

Technická zařízení budov. Čerpadla KSB pro zásobování vodou a automatické tlakové stanice Technická zařízení budov Čerpadla KSB pro zásobování vodou a automatické tlakové stanice 2 Zásobování vodou a zvyšování tlaku Široký sortiment pro správný výběr Ať se jedná o čerpadla, tlakové stanice

Více

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Lukáš Dvořák, Ph.D. Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technická univerzita v Liberci Bendlova 1409/7 461 17 Liberec lukas.dvorak@tul.cz,

Více

- VODA NENÍ SAMOZŘEJMOST -

- VODA NENÍ SAMOZŘEJMOST - PŘÍSTUP SKUPINY ČEZ K VODĚ - VODA NENÍ SAMOZŘEJMOST - 18. března 2019 Přemysl Šašek ENERGETICKÉ ZDROJE JSOU ZÁKLADNÍM PILÍŘEM SOUČASNÉ CIVILIZACE Energie podmiňují chod naprosté většiny západní civilzace.

Více

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení

Údržba, oprava, obnova, ochrana. Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Údržba, oprava, obnova, ochrana Řešení pro údržbu a spolehlivost výrobního zařízení Henkel - řešení pro všechny problémy v údržbě. Údržba, oprava, obnova a ochrana strojního zařízení. Maximalizace produkce,

Více

Údržba, opravy, renovace, ochrana. Řešení pro jaderné elektrárny

Údržba, opravy, renovace, ochrana. Řešení pro jaderné elektrárny Údržba, opravy, renovace, ochrana Řešení pro jaderné elektrárny Henkel komplexní řešení pro Vaši jadernou elektrárnu. KOMPLETNÍ PRODUKTOVÉ PORTFOLIO Široká paleta řešení pro jadernou energetiku TECHNICKÁ

Více

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj

J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod voda jako zdroj. Voda jako zdroj Voda jako zdroj Voda jako zdroj Celkové množství vody na Zemi: 1,38 x 109 km 3 Z toho je 97,4 % slané vody. Celkové množství sladké vody 2,6 % množstvídostupnésladkévody 0,3 % (= 3,6 x 106 km3) množstvískutečněpoužitelné

Více

KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY

KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY NAŠE PŘEPRAVNÍ KAPACITA. VAŠE VÝNOSY. PNEUMATIKY VYVINUTÉ PRO VÝZVY DNEŠNÍHO ZEMĚDĚLSTVÍ Současné postřikovače se vyvíjejí rychlým tempem. Stávají se většími, těžšími, výkonnějšími

Více

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ

ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ Věra Ježová a František Toman V 1 ČIŠTĚNÍ TECHNOLOGICKÝCH VOD A VÝPUSTNÉ PROFILY CHÚ 11.9.2013 DIAMO, státní podnik, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka, závod Chemická úpravna 1 Technologická voda na CHÚ

Více

Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí

Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí Ozon pro dezinfekci a oxidaci tam, kde je ProMinent Výroba a dávkování ozonu šetrného k životnímu prostředí Printed in Germany, PT PM 022 12/06 CS MT18 01 12/06 CS Výroba ozonu a jeho aplikace Ozonizátory

Více

LYDOS HYBRID PRVNÍ HYBRIDNÍ ELEKTRICKÝ OHŘÍVAČ VODY S ENERGETICKOU TŘÍDOU A: KAŽDÝ DEN VÁS TEPLÁ VODA BUDE STÁT JEN POLOVINU TOHO, CO DOPOSUD.

LYDOS HYBRID PRVNÍ HYBRIDNÍ ELEKTRICKÝ OHŘÍVAČ VODY S ENERGETICKOU TŘÍDOU A: KAŽDÝ DEN VÁS TEPLÁ VODA BUDE STÁT JEN POLOVINU TOHO, CO DOPOSUD. LYDOS HYBRID PRVNÍ HYBRIDNÍ ELEKTRICKÝ OHŘÍVAČ VODY S ENERGETICKOU TŘÍDOU A: KAŽDÝ DEN VÁS TEPLÁ VODA BUDE STÁT JEN POLOVINU TOHO, CO DOPOSUD. UŽIJTE SI MIMOŘÁDNOU ÚSPORU Ve srovnání se standardním elektrickým

Více

www.nexaautocolor.com Nexa Autocolor and design, Turbo Vision and PaintManager are registered trademarks and RapidMatch is a trademark of PPG Industries Ohio, Inc. 2017 PPG Industries, all rights reserved.

Více

Čistírny odpadních vod

Čistírny odpadních vod JAN SOJKA 10 let kvality pro Vás 2002 2012 10 tisíc spokojených zákazníků 159 čističky septiky jímky a žumpy nádrže na dešťovou vodu vodoměrné šachty čerpací jímky konzultace projekty stavební povolení

Více

Moderní čistírenské procesy a technologie umožňující dosáhnout odtokových limitů podle požadavků směrnic EU a recyklaci odpadních vod

Moderní čistírenské procesy a technologie umožňující dosáhnout odtokových limitů podle požadavků směrnic EU a recyklaci odpadních vod Moderní čistírenské procesy a technologie umožňující dosáhnout odtokových limitů podle požadavků směrnic EU a recyklaci odpadních vod JiříWanner, IWA Fellow Vysoká škola chemicko technologická v Praze

Více

POKROČILÉ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER WATER LESS MÉNĚ DOLÉVÁNÍ VÍCE VÝHOD PRO ZÁKAZNÍKY

POKROČILÉ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER WATER LESS MÉNĚ DOLÉVÁNÍ VÍCE VÝHOD PRO ZÁKAZNÍKY POKROČILÉ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER WATER LESS MÉNĚ DOLÉVÁNÍ VÍCE VÝHOD PRO ZÁKAZNÍKY POKROČILÉ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ DELŠÍ PROVOZNÍ DOBA DELŠÍ INTERVALY DOPLŇOVÁNÍ WATER LESS Hawker Water Less poskytuje větší

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Udržitelná

Více

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí

Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Zpráva o udržitelném rozvoji a vlivu firmy na životní prostředí Profil firmy Firma Ing. Petr Švec PENTA s.r.o. byla založena v roce 1990 a od počátku je ryze českou soukromou firmou. Od 1. ledna 2014 byla

Více

Bio LPG. Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019

Bio LPG. Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019 Bio LPG Technologie a tržní potenciál Ing. Jakub Rosák 17/05/2019 Co je Bio LPG Vlastnosti a chemické složení identické jako LPG (propan, butan či jejich směsi) Bio LPG není fosilní palivo, je vyrobeno

Více

VWS Memsep je výhradním zástupcem firmy Aquafine /Trojan. výrobce UV lamp

VWS Memsep je výhradním zástupcem firmy Aquafine /Trojan. výrobce UV lamp UV Lampy VWS Memsep je výhradním zástupcem firmy Aquafine /Trojan výrobce UV lamp Zastoupení VWS MEMSEP Česká republika Slovenská republika Počet instalací: 150 000 v 80 ti zemích světa Certifikáty: ISO

Více

Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie)

Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie) Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie) Dr. Ing. Pavel Chudoba, Ing. Michal Čižík Veolia Water ČR Pařížská 11, 110 00 Praha 1, pavel.chudoba@veoliawater.cz, michal.cizik@veoliawater.cz

Více

komeo CENTRÁLA PRO ÚPRAVU VODY Ochranuje ž & cistí ž

komeo CENTRÁLA PRO ÚPRAVU VODY Ochranuje ž & cistí ž komeo CENTRÁLA PRO ÚPRAVU VODY Ochranuje ž & cistí ž Doma mám vodu vysoké kvality Věděli jste? Průměrně spotřebováváme 140 litrů vody denně na osobu pro vaření, hygienu a udržování domácnosti. Voda je

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

INTEGRACE TLAKOVÝCH MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ DO SEPARAČNÍCH A JINÝCH TECHNOLOGIÍ

INTEGRACE TLAKOVÝCH MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ DO SEPARAČNÍCH A JINÝCH TECHNOLOGIÍ INTEGRACE TLAKOVÝCH MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ DO SEPARAČNÍCH A JINÝCH TECHNOLOGIÍ SEMINÁŘ CZEMP, INTEGROVANÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY BRNO, 4. 3. 2014 Jiří Cakl ÚEChI, Univerzita Pardubice Úvodní poznámky Integrace:

Více

RMB & RMB IVR kw

RMB & RMB IVR kw RMB & RMB IVR 22-37 kw Přímý pohon / Převodovka Olejem mazané šroubové kompresory s pevnou nebo proměnnou rychlostí Robustní, spolehlivé, efektivní RMB 22-37 Pohon pomocí převodovky RMB 22-37 IVR Přímý

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV SOUHRN K VÝSTUPU B1D1 PROJEKTU LIFE2WATER EXECUTIVE SUMMARY OF A DELIVERABLE B1D1 OF LIFE2WATER PROJECT BŘEZEN 2015 www.life2water.cz 1. ÚVOD Aplikace UV záření

Více

34 % obyvatel. 66 % obyvatel. České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém.

34 % obyvatel. 66 % obyvatel. České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém. 66 % obyvatel České republiky považuje sucho nebo nadměrnou spotřebu vody za závažný problém. 34 % obyvatel České republiky uvádí, že v posledním měsíci snižovalo svou spotřebu vody. Ovzduší 34 35 Odběry

Více

BMW Group Česká republika

BMW Group Česká republika pro Média Group Česká Dr. Josef Reiter Generální ředitel, Group Česká Group Group je se značkami, MINI a Rolls-Royce jedním z nejúspěšnějších výrobců automobilů a motocyklů na světě. Je globální společností

Více

SMC Váš partner pro automatizaci

SMC Váš partner pro automatizaci SMC Váš partner pro automatizaci SMC celosvětový lídr v automatizaci S 32% podílem na globálním trhu jsme předními světovými odborníky v oboru pneumatiky. Jsme silným partnerem pro průmysl a vytváříme

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

Green Chapter of MONTANA

Green Chapter of MONTANA Green Chapter of MONTANA Company environmental policy Vypracoval: Ing. Martin Kouřil Ředitel společnosti Schválil: Ing. František Kysela Jednatel společnosti Datum platnosti: 1.1.2017 Poslední revize:

Více

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015

Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Nabídka dotačních titulů pro obce a města v roce 2015 Snížení energetické náročnost veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie organizační složky městské části hl. města Prahy školy

Více

systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů

systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů systémy pro DÁLKOVÉ ODEČTY od společnosti SUEZ připraveni na revoluci zdrojů PODPORA DIGITÁLNÍ TRANSFORMACE MĚST A OBCÍ» od měření po služby» nová generace SMART sítí pro průmyslový internet věcí CO PŘINÁŠÍ

Více

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM)

Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) INDOOR CLIMATE SOLUTIONS RÁDIOVÁ REGULACE S DEM FUNKCÍ Vyšší úcinnost, více komfortu, méne nákladu: Nová rádiová regulace Uponor s dynamickým rízením spotreby energie (DEM) Úcinný a pritom jednoduchý zpusob

Více