KAPITOLA 8: DŘEVO Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KAPITOLA 8: DŘEVO Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích"

Transkript

1 KAPITOLA 8: DŘEVO Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 KAPITOLA 8: DŘEVO KLÍČOVÉ POJMY: řezivo, objemové změny dřeva, mechanické vlastnosti dřeva, výrobky na bázi dřeva, vady a škůdci dřeva, ochrana dřeva Cíle kapitoly: vysvětlit chování dřeva jako stavebního materiálu seznámit s druhy dřev a jejich vhodném použití vysvětlit technické vlastnosti a jak je vhodně využívat podat přehled vad a škůdců dřeva a systémy ochrana a prevence

4 KAPITOLA 8: DŘEVO Dřevo je spolu s kamenem nejstarším stavebním materiálem. Je to dáno jeho snadnou dostupností a relativně dobrou opracovatelností. Z chemického hlediska jde o směs celulózy, hemicelulózy, ligninu, pryskyřic, tříslovin, tuků, bílkovin a minerálních látek. Kmeny stromů, které využíváme ve stavebnictví už za života, vykazují pozoruhodné pevnosti a odolnost proti namáhání přírodními silami. Rozdílné poměry na jaře a v létě vytvářejí ve dřevě barevné vrstvy letokruhy. Jarní dřevo bývá světlejší a buňky jsou větší, letní bývá tmavší a buňky jsou menší a pevnější.

5 KAPITOLA 8: DŘEVO Vlastnosti: pevnost při malé hmotnosti, elasticita, pružnost. Propouští krátkovlnná záření, pohlcuje a uvolňuje vlhkost. Není radioaktivní, neprodukuje zdraví škodlivé látky, naopak je schopno škodlivé látky zachytávat. Má dobrý tepelný odpor, je prodyšné. Z hlediska elektrického jde o izolant a je antistatické. Za špatnou vlastnost se považuje jeho hořlavost. Vlivem jeho špatné tepelné vodivosti a přítomnosti vlhkosti uvnitř materiálu při hoření větších profilů se na povrchu napřed vytvoří zuhelnatělá vrstva, která po určitou dobu chrání vnitřní vlhkou část. Před destrukcí dřevěné prvky akusticky varují. Další špatnou vlastností je to, že dřevo je napadáno škůdci houbami, plísněmi a dřevokazným hmyzem.

6 8.1 DRUHY DŘEVA - JEHLIČNANY rostou rychle a poskytují většinou měkké dřevo smrk: je nejběžnější stavební dřevo řadíme jej mezi měkká dřeva, s dlouhými vlákny, pevné a pružné. V suchém stavu je trvanlivé, ve venkovním už tolik ne. Používá se na konstrukce krovů, stavební výrobky převážně pro interiér. borovice: má dřevo pevnější než smrk s vyšším obsahem pryskyřice, což zvyšuje jeho odolnost ve vlhku. Oproti smrku má více suků, které vypadávají a trpí modravostí. modřín: má středně těžké dřevo s příjemnou kresbou, hůře zpracovatelné. Je trvanlivé jak ve vnitřním, tak venkovním prostředí. Používá se na stavebně truhlářské výrobky. jedle: má podobné vlastnosti jako dřevo smrkové, výhodou je jeho pravidelnější růst, není však tak rozšířené. Vlastní rostlina je citlivější na škodliviny.

7 8.1 DRUHY DŘEVA LISTNATÉ STROMY rostou pomaleji a jejich dřevo je většinou tvrdší lípa je výjimkou, má velmi měkké dřevo, používá se na řezbářské práce, jako stavební dřevo jen vzácně buk je nejpoužívanější listnaté dřevo. Je tvrdé, ale málo pružné. Trvanlivé v suchém prostředí, ve vlhkém venkovním málo trvanlivé. Je trvanlivé při stálém ponoření ve vodě. dub je naše nejkvalitnější dřevo. Je těžké, tvrdé, pevné a pružné. Navíc je trvanlivé. Používá se na náročné stavebně truhlářské výrobky. ostatní listnatá dřeva (javor, jasan, bříza, habr, olše, ) uplatňují se pro truhlářské a řezbářské výrobky, na stavební řezivo jen příležitostně EXOTICKÁ DŘEVA - teak, cedr, eben, mahagon, americká třešeň, švédská bříza, apod. (povrchové úpravy různých konstrukcí)

8 8.2 DRUHY ŘEZIVA Dělíme podle druhu dřeva, tvaru a rozměrů příčného profilu, způsobu výroby, účelu použití a jakosti dřeva. Tloušťka d Šířka b Podle rozměru: lať <40 mm <80 mm prkno <40 mm >80 mm fošna >40 mm > 3d hranol b<h<3b <40 mm

9 8.3 VÝROBKY ZE DŘEVA Dřevo je používáno jako masivní řezivo, tedy prkna, fošny, trámy, latě, a to pro konstrukce tesařské i truhlářské. Z kulatiny se získává na pile, kde dochází k podélnému řezání. Podle stupně opracování rozlišujeme omítané a neomítané. Neomítané řezivo má rovnoběžné plochy, z toho dva boky neopracované. Omítané se vyrábí z neomítaného obráběním, nebo řezáním a má dvě a dvě hrany rovnoběžné, všechny úhly pravé a povoleny jsou obliny. Pro prkna a fošny jsou historickým rozměrem couly (26 mm). Nevýhodou masivních profilů je jejich deformace vlivem vysychání. Deformace profilu je závislá na jeho poloze v kulatině, obecně se více deformují.

10 8.3 VÝROBKY ZE DŘEVA Materiály na bázi dřeva: Vyrábějí se rozpojením dřeva na menší části a jeho následným spojením. Získáme mnohdy lepší vlastnosti než u masivu, dobré vlastnosti zůstávají nízká hmotnost, vysoká pevnost, snadná opracovatelnost atd. Překližky: jsou desky ze vzájemně slepených vrstev, směr vláken sousedních vrstev je obvykle kolmý, obvyklá tloušťka je 3-7 mm. Překližky HDO a MDO jsou na povrchu opatřeny vrstvou reaktoplastu a používají se na bednění Laťovky mají střed desky z latí a na okrajích mají překližku, nebo jen dýhu.

11 8.3 VÝROBKY ZE DŘEVA Vláknité desky jsou vyrobeny z lignocelulózových vláken spojených teplotou, tlakem nebo syntetickou pryskyřicí. Používají se převážně jako podklad pro plovoucí podlahy, vrchní vrstva je nalisovaná fototapetou. Slabinou je obsah a uvolňování formaldehydu. Třískové desky: lisováním a ohřevem spojené drobné části dřeva lepidlem. Většinou sestává ze třech vrstev, dvě venkovní jsou z jemnějších částic a jsou více slisované, střední vrstva je z větších kousků a méně slisovaná. Dle úpravy povrchu jsou surové, broušené, s nalisovaným povrchem. Dále dle možnosti užití na vnitřní a vnější. Tloušťka 3-40 mm.

12 8.3 VÝROBKY ZE DŘEVA OSB desky jsou z orientovaných plochých třísek (50-70 mm dlouhé), jsou vícevrstvé. Běžně spojované formaldehydovou pryskyřicí. Tloušťky desek jsou 6-40 mm. Lepené lamelové dřevo - Vrstvené dřevo jako dýha, ale léta jsou jedním směrem. Použití na lepené nosníky. Zhuštěné dřevo - Plněné plasty Modifikované dřevo (chemicky upravené)

13 8.3 VÝROBKY ZE DŘEVA Cementotřískové desky jsou lisovány z částic na bázi dřeva a portlandského cementu. Dle objemové hmotnosti je dělíme na desky z dřevité vlny (používají se na tepelné izolace) - lignopór (s vrstvou polystyrénu), desky z dřevěných třísek, užívají se jako ztracené bednění velox + cementotřískové tvárnice (betonují se uvnitř a cementotřískové desky s vysokou objemovou hmotností. Mají menší částice dřeva a více cementu (např.cetris). Vyrábějí se smícháním třísek s cementem a tvrdnutím pod tlakem

14 8.4 VADY DŘEVA Růstové - suky - trhliny - nepravidelné struktury vláken - nenormální zbarvení dřeva poškození škůdci dřeva tj. plísněmi, houbami a dřevokazným hmyzem - plísně napadají většinou povrch dřeva, jejich podhoubí sahá do 10 mm, způsobují změnu jeho barvy, jen málo mění jeho mechanické vlastnosti. Jsou bránou pro napadení dřevokaznými houbami. - houby napadají svým podhoubím vlastní strukturu dřeva, vedou k jeho rozpadu a ztrátě pevnosti.

15 8.4 VADY DŘEVA Rozklad dřeva je způsobován houbami celulózovorními nebo lignivorními Celulózovorní houby vytvářejí destrukční hnilobu dřeva. Zdrojem výživy této houby je celulózová složka dřeva. Dřevo postupně tmavne a kostkovitě se rozpadá. V praxi tento proces označujeme jako červenou nebo hnědou hnilobu. Lignivorní houby ničí všechny složky dřeva, tedy nejen celulózu, ale i lignin. Dřevo jejich vlivem zesvětlí, změkne, vytvoří se nápadné komůrky a nakonec se drobí. Zabarvení dřeva dalo lignivorním houbám název bílá hniloba dřeva.

16 8.5 NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ DŘEVOKAZNÉ HOUBY Dřevomorka domácí je nejnebezpečnější dřevokaznou houbou. Vyskytuje se v průběhu celého roku na opracovaném dřevě převážně jehličnanů, dřevotřísce, papíru ale i na textiliích, zejména v nevětraných budovách. Dřevo jejím působením zcela ztrácí pevnost. Při jejím výskytu je třeba odstranit všechno dřevo z budovy, protože její ničení je velmi obtížné. Koniofora sklepní Pro svůj rozvoj tato houba vyžaduje vysokou vlhkost dřeva, proto se s ní v domovních objektech nejčastěji setkáme ve špatně větraných prostorech. Napadené dřevo bývá mokré, hnědě zbarvené, nakonec se rozpadá v prach. Trámovka plotní je houbou jehličnatých stromů. Jde o houbu vyskytující se v přírodě, ale může napadat i dřevo v objektech. Napadá dřevo z vnitřku a tak dlouho není poznat.

17 8.6 DŘEVOKAZNÝ HMYZ Dřevokazný hmyz napadá poloopracované dřevo, stavební konstrukce, krovy, podlahy, nábytek a jiné dřevěné předměty. Dřevo poškozují larvy i dospělý hmyz. Larvy provrtávají hmotu dřeva a po jejich zakuklení vytvářejí vletové a výletové otvory. Při větším napadení se chodbičky spojují, vytvářejí kaverny vyplněné odpadovou drtí, z nichž se sypou hromádky jemných pilin. Časem je dřevo znehodnoceno tak, že ztrácí pevnost. Často jsou napadány historické předměty ze dřeva. Dřevokazný hmyz může do dřeva zavléci plísně.

18 8.6 DŘEVOKAZNÝ HMYZ Kůrovcovití Červotočovití Tesaříkovití Pilořitkovití Mravenci - Dřevokaz čárkovaný. - Červotoč proužkovaný - Červotoč umrlčí - Tesařík - Pilořitka velká - Hrbohlav parketový - Mravenci dřevokazi

19 8.7 CÍLE CHEMICKÉ OCHRANY DŘEVA Chemická ochrana dřeva se používá především k dlouhodobé preventivní ochraně, a to hlavně výrobků ze dřeva umístěných v náročnějších expozicích, jako jsou pražce, telekomunikační a telegrafní sloupy, důlní dřevo, exteriérové dřevěné konstrukce, ale i k ochraně interiérových dřevěných konstrukcí. Uplatňuje se i při krátkodobé ochraně kulatiny, řeziva a stavebních dílů během skladování a přepravy. Důležitým úkolem chemické ochrany je i pomoc při likvidaci biologických škůdců už v infikovaném dřevu. Obecně platí, že chemická ochrana dřeva se stává významnou zejména v těch situacích, kdy metody fyzikální a konstrukční ochrany jsou málo efektivní nebo těžko realizovatelné.

20 8.7 CÍLE CHEMICKÉ OCHRANY DŘEVA Chemické prostředky na ochranu dřeva baktericidy (účinné proti bakteriím), fungicidy (účinné proti dřevokazným houbám, dřevo-zbarvujícím houbám a plísním), insekticidy (zabraňují hmyzu požírat zdravé dřevo preventivní insekticidy nebo likvidující hmyz v infikovaném dřevu intenzivní insekticidy), retardéry hoření (snižují hořlavost dřeva), inhibitory povětrnostní koroze (zvyšují odolnost dřeva proti atmosférickým vlivům odpuzují vodu, nepropouštějí UV záření apod.), inhibitory chemické koroze (zvyšují odolnost dřeva proti agresivním chemikáliím).

21 8.8 TECHNOLOGIE CHEMICKÉ OCHRANY DŘEVA Ochrana dřeva chemickými ochrannými prostředky se provádí pomocí různých beztlakových a podtlakovo-přetlakových technologií. K nejznámějším a nejjednodušším patří nátěr, nános, navalování, ponor, dlouhodobé máčení, injektování nebo bandážování. V případě požadavku na větší hloubku průniku ochranného prostředku do vnitřních částí dřevařského výrobku, což je důležité zejména při jeho umístění v náročných podmínkách, například v kontaktu s terénem, je třeba použít vhodné podtlakovopřetlakové technologie. K nejjednodušším patří vakuová impregnace. U ochranných prostředků používaných v exteriéru je velmi důležitá jejich dostatečná fixace ve dřevě, aby se nevyplavovaly ze dřeva vodou, odolávaly UV záření a při ohřátí dřeva neprchaly.

22 OTÁZKY A ÚKOLY Jak se liší vlastnosti dřeva v různých směrech? Jak se liší použití smrku a borovice ve stavbách? Co je to lepené dřevo a kde se používá? Jak se zlepšují vlastnosti dřeva? Jaké výrobky na bázi dřeva znáš? Které z nich lze použít do vnějšího prostředí. Jaké podmínky potřebují plísně a dřevokazné houby ke svému rozvoji? Co je dřevomorka domácí? Jak lze chránit dřevěné konstrukce před škůdci?

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce Přednáška č. 1 Doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí, Ludvíka Podéště 1875,

Více

Kvalita sanací historických krovů

Kvalita sanací historických krovů 1 Kvalita sanací historických krovů Jiří Krupka, Ondřej Slánský, Josef Vaněk Garant, přednášející a vedoucí cvičení: doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Kat. technologie staveb Obor L Příprava, realizace a provoz

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT MATERIÁLY PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT MATERIÁLY Obor: Zedník Ročník: Druhý Zpracoval: Ing. Ďuriš Tomáš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO

Více

DTD LAMINOVANÁ /DŘEVOTŘÍSKOVÁ DESKA/

DTD LAMINOVANÁ /DŘEVOTŘÍSKOVÁ DESKA/ 4. Plošný materiál Nabídka plošných materiálů zahrnuje zejména dřevotřískové desky laminované, surové a dýhované, dále dřevovláknité desky, desky MDF a HDF, pracovní desky, překližky, štěpkové desky a

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 6.ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PODHLEDOVÉ KONSTRUKCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Poškození a ochrana dřeva

Poškození a ochrana dřeva Poškození a ochrana dřeva KH PF UJEP 2005 Ing. Pavel Šťastný, CSc Sanace a ochrana dřeva Poškození dřeva : Dřevokazný hmyz Dřevokazné houby Povětrnost Oheň Napadení dřeva Druh (čeledi) hmyzu larvální stadium

Více

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály

ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21. díl 2, dýhy a vrstvené dýhové materiály ZPRACOVÁNÍ D EVA část 5, díl 2, kapitola 3, str. 21 pojovat i na ocelové potrubí. Dopravní trubky se používají na dopravu minerálních nebo agresivních vod. Trubky v sobě spojují přednosti vysokou pevnost

Více

DŘEVOSTAVBY HRANOLY MASIVNÍ KONSTRUKČNÍ HRANOLY KVH HRANOLY DUO/TRIO BSH - LAMELOVÉ NOSNÍKY MATERIÁL PRO KONSTRUKČNÍ K&C

DŘEVOSTAVBY HRANOLY MASIVNÍ KONSTRUKČNÍ HRANOLY KVH HRANOLY DUO/TRIO BSH - LAMELOVÉ NOSNÍKY MATERIÁL PRO KONSTRUKČNÍ K&C K&C KONSTRUKČNÍ HRANOLY MASIVNÍ KONSTRUKČNÍ HRANOLY KVH HRANOLY DUO/TRIO BSH - LAMELOVÉ NOSNÍKY MATERIÁL PRO DŘEVOSTAVBY K&C Vše pro Drevostavbu KONSTRUKČNÍ HRANOLY Z MASIVNÍHO LEPENÉHO DŘEVA. Nejjednodušší

Více

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA

13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA 13. DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA HISTORIE DŘEVA VE STAVEBNICTVÍ DŘEVO PATŘÍ MEZI NEJSTARŠÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY. SETKÁVÁME SE S NÍM U NEJRŮZNĚJŠÍCH DRUHŮ STAVEB A KONSTRUKCÍ. JE VELMI PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE

Více

Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO

Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO Vypracoval Mgr. David Mikoláš, 22. 9. 2008 DŘEVO CO JE TO DŘEVO Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Vzniká v rostlinách z meristémových buněk. CHEMICKÉ SLOŽENÍ

Více

DŘEVO STRUKTURA A SLOŢENÍ DŘEVA

DŘEVO STRUKTURA A SLOŢENÍ DŘEVA DŘEVO Dřevo patří, vedle přírodního kamene, k nejstarším stavebním materiálům. Bylo, pravděpodobně, využíváno již v pravěku, i když se hmotné doklady nedochovaly. V současné době zaznamenávají dřevěné

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0513Vady dřeva I. vady struktury dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 2. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 4 Dřeviny

Více

Rýmařovsk. ovská 15. (suky, trhliny, hniloba, točivost vláken, 26.05. / 2012. Ing. Martin Greško

Rýmařovsk. ovská 15. (suky, trhliny, hniloba, točivost vláken, 26.05. / 2012. Ing. Martin Greško Základní škola, Bruntál Rýmařovsk ovská 15 Výběr r vhodného materiálu vady dřevad (suky, trhliny, hniloba, točivost vláken, ) 26.05. / 2012 Ing. Martin Greško Vady dřeva Vady snižují pevnost dřeva, znesnadňují

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_PŘÍPRAVA DŘEVA 7_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA. Patrik Vojtěch

DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA. Patrik Vojtěch DŘEVO A MATERIÁLY NA BÁZI DŘEVA Patrik Vojtěch Dřevo Dřevo jako jedno z nejstarších používaných materiálů ke stavbě obydlí( S dobou se zlepšovalo i jeho zpracování, nejdříve se používala pouze kulatina

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Petr Ptáček Ochrana dřeva ve stavbách Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401,

Více

Řezivo. Pořez podélné dělení výřezů, výroba řeziva. 1 středové řezivo 2 boční řezivo 3 krajina 4 řezná spára

Řezivo. Pořez podélné dělení výřezů, výroba řeziva. 1 středové řezivo 2 boční řezivo 3 krajina 4 řezná spára Řezivo Pořez podélné dělení výřezů, výroba řeziva 1 středové řezivo 2 boční řezivo 3 krajina 4 řezná spára Druhy řeziva Druhy řeziva - řezivo s oblinami - řezivo ostrohranné v celé délce (neomítané (omítané

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) ŽIVICE

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) ŽIVICE JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) ŽIVICE ŽIVICE termoplastické směsi makromolekulárních uhlovodíků charakteristická vlastnost - výrazná termoplasticita dlouhotrvající

Více

Stavební systém EUROPANEL, materiálová složení, zkušenosti s dozorem nad výrobou Jitka Beránková Historie Dřevo jako stavební materiál dnes: Dřevo je jedním z nejstarších a nejpoužívanějších stavebních

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Materiály Název: Dřevokazný hmyz 1. část Autor: Ing. Zdenka Kubešová Datum, třída: 23.5.2012, 1.C Stručná anotace:

Více

Prezentace vysvětluje žákům základní výrobu překližek.

Prezentace vysvětluje žákům základní výrobu překližek. Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_19 Výroba překližek Technologie 1. ročník truhlář Prezentace vysvětluje žákům základní

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Rozdělen lení řeziva (lišta, lať,, prkno, fošna, hranol, trám) 10. 10.. / 2012 Ing. Martin M Greško Dřevo jako obchodní zboží Z kulatiny

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 22 Dřevokazný hmyz

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 10 Biodesky

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 11 Rozpoznávání dřevin

Více

Dříví jako předmět obchodování v tuzemsku a zahraničí

Dříví jako předmět obchodování v tuzemsku a zahraničí OBCHOD S DŘÍVÍM A DŘEVAŘSKÝMI VÝROBKY Projekt FRVŠ 3187/2011/F5/b Dříví jako předmět obchodování v tuzemsku a zahraničí Ing. Dalibor Šafařík Ing. Jiří Holický Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 6 Makroskopická stavba

Více

POVRCHOVĚ NEUPRAVENÉ DŘEVO

POVRCHOVĚ NEUPRAVENÉ DŘEVO 8.1 Povolený recyklát Materiál vhodný pro výrobu DTD POVRCHOVĚ NEUPRAVENÉ DŘEVO RECYKLÁT MATERIÁLOVÉ VYUŽITÍ Desky, sloupky, povrchově neupravené dřevo ze střešních krovů, výřezy ze zpracování povrchově

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list. Čp 06/12. Škůdci dřeva

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list. Čp 06/12. Škůdci dřeva Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 06/12 Škůdci dřeva Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/pevn%c3%adk_chlupat%c3%bd#mediaviewer/soubor:stereum_hirsutum_2_-_lindsey.jpg Vzdělávací oblast:

Více

Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120

Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120 Předfrézovaný systém Clip JuAn (bez vrutů) DOUGLASIE 120 Původní domovinou této dřeviny je severní Amerika, v Evropě se pěstuje od 19. století. Jde o borovici, jejíž jádrové dřevo je žlutavě hnědé až červenohnědé,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 12 Laťovky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 23 Kompozitní

Více

Stavební hmoty. Přednáška 11

Stavební hmoty. Přednáška 11 Stavební hmoty Přednáška 11 Dřevo Dřevo jest buněčné pletivo často mohutné, jež nalézá se v tloustnoucích kmenech, větvích a kořenech Conifer a všech stromovitých dvojděložných rostlin a jež vzniká ztlušťovací

Více

12. Navrhování dřevěných konstrukcí, konstrukce ze dřeva.

12. Navrhování dřevěných konstrukcí, konstrukce ze dřeva. 12. Navrhování dřevěných konstrukcí, konstrukce ze dřeva. Spoje dřevěných konstrukcí, spřažené dřevobetonové konstrukce, rovinné a prostorové dřevěné konstrukce, ochrana před znehodnocením a proti požáru.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 27 Lepené

Více

stavby řezivo palubky

stavby řezivo palubky stavby řezivo palubky OBSAH: Úvod k řezivu 4 Truhlářské řezivo 5 Stavební řezivo 6 Palubky a podlahovky 7 Spárovka 8 9 Biodesky 10 3 ŘEZIVO DŘEVO Dřevo je mnoha generacemi prověřený materiál bez jakýchkoliv

Více

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín

Zde Vám představujeme základní české dřeviny. Smrk. Borovice. Modřín Zde Vám představujeme základní české dřeviny Smrk Dřevo smrku je smetanově bílé až nahnědlé, s výraznými letokruhy. Na všech třech řezech (příčný, podélný, tečný) snadno zaznamenáme zřetelné barevné odlišení

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Atmosférická a biologická koroze dřeva Atmosférická koroze

Atmosférická a biologická koroze dřeva Atmosférická koroze Atmosférická a biologická koroze dřeva Atmosférická koroze Atmosférická koroze dřevěných materiálů je způsobena především vlivem povětrnosti. Pod pojmem vlivy povětrnosti se rozumí kombinace chemických

Více

ČVUT v Praze, Fakulta stavební. seminář Stanovení vlastností materiálů při hodnocení existujících konstrukcí Masarykova kolej, 3. 4.

ČVUT v Praze, Fakulta stavební. seminář Stanovení vlastností materiálů při hodnocení existujících konstrukcí Masarykova kolej, 3. 4. STANOVENÍ VLASTNOSTÍ KONSTRUKČNÍHO DŘEVA PETR KUKLÍK ČVUT v Praze, Fakulta stavební seminář Stanovení vlastností materiálů při hodnocení existujících konstrukcí Masarykova kolej, 3. 4. 2007 Inovace metod

Více

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základy stavebního inženýrství Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základní charakteristiky konstrukce Zatížení působící na konstrukci Účinky zatížení vnitřní

Více

Ceník Řeziva, KVH, Plotovek, OSB

Ceník Řeziva, KVH, Plotovek, OSB Ceník Řeziva, KVH, Plotovek, OSB Otevírací doba: Po Pá 7 30 15 30 Jaroslav Karban Ořešská 972/59, Praha 5, 155 00 prodejna: 778 480 171 mob: 603 427 868 E-mail: jaroslav-karban@seznam.cz www.palubkykarban.cz

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.20 Stavebně truhlářské výrobky a jejich

Více

Deskové materiály. Deskové materiály. www.staviva.cz

Deskové materiály. Deskové materiály. www.staviva.cz 30 www.staviva.cz Deskové materiály OSB desky, QSB desky...32 MDF desky...33 Spárovka...33-34 Dřevovláknité desky tvrdé, dřevotřískové desky laminované... 35 Pracovní desky a příslušenství...36 Uvedené

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 13. ZATEPLENÍ OBVODOVÝCH STĚN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ DŘEVOSTAVBY VE VZTAHU K TECHNICKÝM NORMÁM ČSN, PRINCIPY KONSTRUKĆNÍ OCHRANY DŘEVA PETR KUKLÍK Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář

Více

Technologie staveb. Technologie staveb podle materialu. Tomáš Jelínek 3.S

Technologie staveb. Technologie staveb podle materialu. Tomáš Jelínek 3.S Technologie staveb Technologie staveb podle materialu Tomáš Jelínek 3.S Materiálové dělení konstrukcí Dřevěné Kamenné Z keramických materiálů Betonové Kovové Dřevěné konstrukce Dřevo je přírodní, obnovitelný

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 22 Desky

Více

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku.

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku. Ultralam je obchodní značka výrobce pro konstrukční materiál vrstvené dřevo. (Anglicky se tento materiál nazývá LVL laminated veneer lumber, německy FSH Furnierschichtholz). Vrstvené dřevo Ultralam svými

Více

Venkovní terasy z masivních dřevin

Venkovní terasy z masivních dřevin Venkovní terasy z masivních dřevin 1. Massaranduba 2. Sibiřský modřín 3. Douglaska 4. Termo dřevo 5. Evropský modřín 6. Borovice severská 1. Massaranduba 2. Sibiřský modřín Červenohnědé až tmavě švestkově

Více

Venkovní terasy z masivních dřevin

Venkovní terasy z masivních dřevin Venkovní terasy z masivních dřevin 1. Massaranduba 2. Sibiřský modřín 3. Douglaska 4. Termo dřevo 5. Evropský modřín 6. Borovice severská 1. Massaranduba Červenohnědé až tmavě švestkově hnědé dřevo vyznačující

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA

KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA KONZERVACE A RESTAUROVÁNÍ PŘEDMĚTŮ ZE DŘEVA Klíčová slova dřevo suché, průzkum, dřevo z listnáčů a jehličnanů, biokoroze, chemická a mechanická degradace, mechanické a chemické čištění, konzervační vrstva,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 24 Voštinové

Více

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA

STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA STAVBA DŘEVA STAVBA ROSTLINNÉHO TĚLA JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY X DVOJDĚLOŽNÉ ROSTLINY JEDNODĚLOŽNÉ ROSTLINY palmy, bambus Nemohou druhotně tloustnout (přirůstat)!! DVOUDĚLOŽNÉ ROSTLINY mají sekundární dělivé

Více

Sortimentace surového dřeva

Sortimentace surového dřeva 30 Sortimentace surového dřeva Vady dřeva jsou vlastnosti, nemoci, poranění a poškození dřeva, které nepříznivě ovlivňují jeho účelové použití. K znehodnocování dřevní hmoty dochází v době růstu stromu,

Více

VLIV NA PEVNOST SMRKOVÉHO DŘEVA Vliv suků na porušení (kanada) 75 77% 77% suky Odklon vláken 9 až 22% DOTVAROVÁNÍ DŘEVĚNÝCH OHÝBANÝCH PRVKŮ Dřevo vazkopružný materiál Třídy trvanlivosti dřeva vybraných

Více

Výchovné a vzdělávací postupy,které v tomto předmětu směřují k utváření klíčových kompetencí :

Výchovné a vzdělávací postupy,které v tomto předmětu směřují k utváření klíčových kompetencí : Předmět : pracovní činnosti Ročník : 6. Téma : dřevo materiál budoucnosti Zpracoval : Karel Horbas Počet vyučovacích hodin : 8 Návrh časového rozvržení : 1.Poznatky a dřevě a nácvik dovedností v oboru

Více

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice

Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Zdeňka Havířová Technologické aspekty výstavby ze dřeva a materiálů na bázi dřeva v České republice Zlín 14.10.2009 Téma semináře

Více

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY

PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE PRO IZOLAČNÍ SYSTÉMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 13: TEPELNÉ IZOLACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 26 Konstrukční

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ OCHRANA DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ PŘED ZNEHODNOCENÍM část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Schüller Möbelwerk KG. Spárovkové sesazení. Sesazení do figury. Posouvané sesazení. Natur mix. Fládr

Schüller Möbelwerk KG. Spárovkové sesazení. Sesazení do figury. Posouvané sesazení. Natur mix. Fládr N A T U R Schüller Möbelwerk KG Sesazení do figury Spárovkové sesazení Posouvané sesazení Rovnoletá textura Polofládr Fládr Natur mix Natur mix - fládr 4 5 Artiklové číslo: 15178/0002 Dřevina: Použití:

Více

NOVATOP ACOUSTIC Technická dokumentace. www.novatop-system.cz

NOVATOP ACOUSTIC Technická dokumentace. www.novatop-system.cz Technická dokumentace www.novatop-system.cz TECHNICKÁ DOKUMENTACE OBSAH NOVATOP ACOUSTIC Akustické panely Datový list... 3 Standardní formáty... 4 Zkoušené vzorky... 5-8 Specifikace materiálů v panelech...

Více

DŘEVOSTAVBY. Magda Hedarová 2.S

DŘEVOSTAVBY. Magda Hedarová 2.S DŘEVOSTAVBY Magda Hedarová 2.S Co je dřevostavba Dřevostavba je stavba, jehož nosnou konstrukci tvoří dřevěné prvky nebo prvky vyrobené z materiálů na bázi dřeva. ŘEZIVO řezivo z rostlého dřeva MATERIÁL

Více

Dřevěné konstrukce podle ČSN EN : Petr Kuklík

Dřevěné konstrukce podle ČSN EN : Petr Kuklík Dřevěné konstrukce podle ČSN EN 1995-1-2: 2006 Petr Kuklík 1 Obsah prezentace Úvod Návrhová hloubka zuhelnatění Návrhová rychlost zuhelnatění Plášť požární ochrany Analytické výpočetní metody Metoda redukovaného

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 06. Plnostěnné nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Rýmařovsk. ovská 15. (druhy dřevd 12.05. / 2012. Ing. Martin Greško

Rýmařovsk. ovská 15. (druhy dřevd 12.05. / 2012. Ing. Martin Greško Základní škola, Bruntál Rýmařovsk ovská 15 Spojování dřeva na šířku (druhy dřevd evěných spojů,, využit ití, ) 12.05. / 2012 Ing. Martin Greško Spojování dřeva Dřevěné díly a desky lze vzájemně spojovat.

Více

Ochrana dřeva ve stavbách

Ochrana dřeva ve stavbách Petr Ptáček Ochrana dřeva ve stavbách Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou XXXX. publikaci Odpovědná

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Materiály Název: Dřevokazné houby 1. část Autor: Ing. Zdenka Kubešová Datum, třída: 4.6.2012, 1.C Stručná anotace:

Více

PŘEHLED PRODUKTŮ. Proti hnilobě. Proti UV záření. Ochrana proti UV záření. Proti červotočům

PŘEHLED PRODUKTŮ. Proti hnilobě. Proti UV záření. Ochrana proti UV záření. Proti červotočům PŘEHLED PRODUKTŮ Proti hnilobě Proti UV záření Ochrana proti UV záření Proti červotočům Xyladecor profesionální ochrana dřeva Co nevíte o ICI a značce Xyladecor? ICI Group - největší světový producent

Více

1) Pokud dlouhé svisle zavěšené těleso (např. lano) neunese svou vlastní tíhu, jakým opatřením nedosáhneme zlepšení?

1) Pokud dlouhé svisle zavěšené těleso (např. lano) neunese svou vlastní tíhu, jakým opatřením nedosáhneme zlepšení? 1) Pokud dlouhé svisle zavěšené těleso (např. lano) neunese svou vlastní tíhu, jakým opatřením nedosáhneme zlepšení? a) Zvětšením průřezu tělesa b) Zkrácením tělesa c) Použitím pevnějšího materiálu d)

Více

chytrá barva žije nejdéle

chytrá barva žije nejdéle chytrá barva žije nejdéle Proč AntiRezin? - je Chytrá barva na železo, rez a lehké kovy - zastaví korozi - chrání povrch materiálu proti povětrnostním vlivům a dalšímu rezivění - má dlouhou životnost -

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 7 Mikroskopická stavba

Více

chytrá barva žije nejdéle

chytrá barva žije nejdéle chytrá barva žije nejdéle AntiRezin Proč AntiRezin? - je Chytrá barva na železo, rez a lehké kovy - zastaví korozi 3v1 = - chrání povrch materiálu proti povětrnostním vlivům a dalšímu rezivění - má dlouhou

Více

Představujeme vám novou řadu výrobků Crown Woodcare

Představujeme vám novou řadu výrobků Crown Woodcare Relivery Proposal 2009 Představujeme vám novou řadu výrobků Crown Woodcare Největší nezávislý výrobce barev ve Spojeném království Crown Paints Vám přináší novou řadu výrobků Crown Woodcare, která poskytuje

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 15

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 29 Konstrukční

Více

K&C DŘEVOSTAVBY MATERIÁL PRO PALUBKY OBKLADOVÉ PALUBKY PODLAHOVÉ PALUBKY FASÁDNÍ PROFILY

K&C DŘEVOSTAVBY MATERIÁL PRO PALUBKY OBKLADOVÉ PALUBKY PODLAHOVÉ PALUBKY FASÁDNÍ PROFILY OBKLADOVÉ PALUBKY PODLAHOVÉ PALUBKY FASÁDNÍ PROFILY DŘEVOSTAVBY PALUBKY MATERIÁL PRO Obkladové palubky Profil C - Klasik Obkladové palubky Profil F - Tatran Palubky jsou dílce vyrobené z masivního dřeva,

Více

akční nabídka KVĚTEN 2015 pro topp zákazníky

akční nabídka KVĚTEN 2015 pro topp zákazníky Vážení obchodní přátelé, na měsíc KVĚTEN Vám předkládáme níže uvedenou, cenově zvýhodněnou nabídku sortimentu: KVH DUO/TRIO KONSTRUKČNÍ HRANOLY JARNÍ NASKLADNĚNÍ KVH za SUPER VÝHODNÉ CENY kusově za standardní

Více

LEPENO ZCELA BEZ FORMALDEHYDU

LEPENO ZCELA BEZ FORMALDEHYDU www.kronospan.cz LEPENO ZCELA BEZ FORMALDEHYDU OSB SUPERFINISH ECO lepeno zcela bez formaldehydu OSB SUPERFINISH jsou víceúčelové desky vyráběné unikátní technologií lepení defi novaných dřevěných třísek

Více

Vážení návštěvníci, Pracovníci Botanické zahrady PřF UP Olomouc.

Vážení návštěvníci, Pracovníci Botanické zahrady PřF UP Olomouc. Vážení návštěvníci, vítáme vás v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V prostoru před zahradním domkem jsme pro vás připravili výstavu Krása dřeva našich jehličnanů

Více

PODKLADY PRO DIMENZOVÁNÍ NOSNÉHO BEDNĚNÍ PODLAH A REGÁLŮ Z DESEK OSB/3 Sterling

PODKLADY PRO DIMENZOVÁNÍ NOSNÉHO BEDNĚNÍ PODLAH A REGÁLŮ Z DESEK OSB/3 Sterling PODKLADY PRO DIMENZOVÁNÍ NOSNÉHO BEDNĚNÍ PODLAH A REGÁLŮ Z DESEK OSB/3 Sterling Objednavatel: M.T.A., spol. s r.o., Pod Pekárnami 7, 190 00 Praha 9 Zpracoval: Ing. Bohumil Koželouh, CSc. znalec v oboru

Více

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? LEXIKON DŘEVIN FY KÜBLER-HOLZ i 05 DŘEVINY PRO VENKOVNÍ POUŽITÍ SMRK / BOROVICE TIM* AKÁT MODŘÍN

Více

INŽENÝRSKÉ. Ocelové TESAŘSKÉ. Lepené. Dřevěné. Hřebíkové plechy. Hmoždinky. Hmoždíky Skoby. Svorníky. Hřebíky. Sponky. Kolíky.

INŽENÝRSKÉ. Ocelové TESAŘSKÉ. Lepené. Dřevěné. Hřebíkové plechy. Hmoždinky. Hmoždíky Skoby. Svorníky. Hřebíky. Sponky. Kolíky. Kolíky Hmoždinky Hmoždíky Skoby Svorníky Hřebíky Sponky Vruty Hřebíkové plechy TESAŘSKÉ Lepené INŽENÝRSKÉ Dřevěné Ocelové Tesařské spoje Tesařské spoje patří mezi nejstarší spoje dřevěných konstrukcí Vyžadují

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice REKONSTRUKCE DOKONČOVACÍCH PRACÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1.

NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Téma: NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ DŘEVO, VLASTNOSTI DŘEVA část 1. Vypracoval: Ing. Roman Rázl TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Více