3D grafika. Cvičení pro uživatele programu Cinema 4D. Elektronická příručka. Lekce 1-11 Základy. (c)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3D grafika. Cvičení pro uživatele programu Cinema 4D. Elektronická příručka. Lekce 1-11 Základy. (c)"

Transkript

1 3D grafika Cvičení pro uživatele programu Cinema 4D Elektronická příručka Lekce 1-11 Základy (c)

2 Cv.1 Téma: Geometrická primitiva, práce s paletou Objekty Vytvořte následující objekty a mírně je upravte. 1. hnědá krychle délka hrany 200 m. Pomocí panelu Objekty po-klepáním na ikonu krychle vytvoříme oblé hrany (položka Zaoblení hran = 40 m). Objekt přejmenujte na Zaoblená krychle 2. šedý dutý válec vložte běžný válec o výšce 200 m, poloměru 100 m (poloměr ovlivníme v paletě Objekty pokliknutím na ikonu válce). Pomocí volby Uzávěr zrušíme spodní a vrchní dno. Pojmenujte Dutý válec 3. Růžový zaoblený válec poloměr 95 m, hloubka 213 m). Stejným způsobem jako u krychle uděláme zaoblené hrany. 4. Zelená trubka nástroj trubka, který v paletě Objekty pokliknutím na ikonu upravíme tak, že vnitřní poloměr přepíšeme na 155, vnější bude 200 m). Hloubka (výška) je 100 m. Pojmenujeme jako Trubka_zv_poloměr. 5. Kužel bez špičky oranžový nástrojem kužel nakreslíme, v Objektu pak pomocí volby Horní poloměr (45) uděláme plochou špičku. Pojmenujte Kužel bez špičky) 6. Kapka bledě modrá vytvoříme kužel, horní poloměr 0, dolní 100 m, horní a dolní zaoblení 50/50 a 100/100 (poloměr/výška)

3 Cv. 2 Booleovské modelování Dětská stavebnice Vytvořte jednoduchý model stavebnice. 1. Nejprve vytvoříme žlutý kvádr o rozměrech (540; 260; 210). V náhledu objektů je znázorněn žlutou texturou. Tam, kde chceme udělat výřez, umístíme válec (v náhledu objektů jako výřez. Ten bude stejně velký, jako plánovaný výřez v kvádru. V hl. menu Objekty / Modelování nalezneme fci. Booleovské. V manažeru objektů umístíme kvádr a výřez tak, aby byly podmnožinou fce. Booleovské (viz. obr.). Dojde k výřezu. 2. Vytvoříme samostatnou červenou kouli a pomocí souřadnic ji umístíme do prostřed žlutého kvádru tak, jak vidíme na obrázku. 3. Vytvořím modrý válec, umístěný ve výřezu. Jeho parametry jsou (160;200;160) poloměr 80 (poloměr získáme tak, že v záložce objektů klikneme na ikonu válce). 4. Pod válec dejte stejně velký kvádr, který stejným způsobem jako v bodě 1 použijte na odříznutí booleovskou funkcí. Zůstane tudíž jen polovina válce (kvádr jej odřízne, viz. první část obrázku vpravo).

4 Cv. 3 Ozubené kolo Téma: Vytažení NURBS Ozubené kolo je vytvořeno pomocí 4 objektů a dvou funkcí. Při práci postupujeme takto: 1. Pomocí nástroje menu Objekty / Křivky / Ozubené kolo vytvoříme jednoduché ozubené kolečko. V záložce Objekty na pravé straně obrazovky klikněte na ikonu kola a doplňte počet zubů na 44. Pomocí poloměrů upravte sklon zubů. 2. Zvolte fci. menu Objekty / NURBS / Vytažení nurbs. V záložce Objekty klikněte na ikonu NURBS a vytažení zvolte 50 m. Ozubené kolo je podmnožinou NURBS. 3. Vytvořte válec o parametrech Pozice(0,0,25) Velikost (100,80,100) Rotace (0,90,0). Poloměr 50 (pokliknutím na ikonu v Objektech).V záložce Objekty klikněte na ikonu válce a zvolte zaoblení. Pokliknutím na název v paletce přejmenujte válec na Obruba. 4. Válec překopírujte ještě jednou a nazvěte Díra (CTRL+C / CTRL+V). Pozice(0,0,25) Velikost (80,100,80) Rotace (0,90,0). U té zrušte zaoblení. Poloměr Obrubu a díru pomocí booleovských funkcí upravíme tak, že v obrubě vyřízneme díru právě ve tvaru stejnojmenného objektu. Hl. menu Objekty / Modelování / Booleovské. V paletě objektů dejte obrubu a díru do podmnožiny Booleovské (viz. obr.) Dojde k výřezu 6. Posledním objektem je válec, který nazveme osa. Poloměr 40 m (pokliknutím na ikonu v Objektech), parametry Pozice(0,0,25) Velikost (80,160,80) Rotace (0,90,0). 7. Zadejte barvy dle obrázku.

5 Cv. 4 Cukřenka Rotace NURBS Protažení NURBS Na jednoduché cukřence si procvičíme rotaci objektu podle středu (tělo cukřenky, poklička) a protažení křivky dle přilehlého objektu (ouško). 1. Pomocí křivky (Objekty / Vytvořit křivku / Kubická) nakreslíme polovinu těla cukřenky tak, abychom respektovali i vnitřní rozměr (křivka bude dvojitá začneme uvnitř na spodní straně, pojedeme nahoru, kde vytvoříme obrubu na pokličku, vrátíme se stranou dolů a ukončíme. Tím vznikne polovina nákresu těla cukřenky. 2. Aktivujeme funkci Rotace NURBS a v Objektech na pravé straně obrazovky vytvoříme z nakreslené křivky podmnožinu rotace NURBS (viz. obr.). Nazveme Rotace cukřenka. 3. Pokličku cukřenky vytvoříme stejným způsobem (viz. červená řádka v náhledu). 4. Ouško cukřenky se udělá pomocí tzv. protažení NURBS. Nejprve si křivkou ve správném směru od cukřenky nakreslíme obrys ouška. Ten tvoří pouze jedna křivka. Potom v pravém úhlu od křivky naznačíme pomocí kružnice či oválu (poloměr kružnice je 25 pokliknutím na ikonu kružnice v záložce Objekty). Dobře to naznačuje logo protažení (viz. obr.) Umístíme protažení NURBS z menu Objekty / NURBS / Protažení nebo z ikony v horní liště programu. Udělíme podmnožinu z kružnice a křivky v takovém pořadí, jak vidíme na obrázku vlevo. 5. Umístíme ouško k cukřence.

6 Cv. 5 Seskupování Segmentace Vyhlazování 1. Vytvoříme normální hrnek s ouškem a talířkem. K tomu, stejně tak jako v minulém cvičení, použijeme křivku (např. Akimu) a Rotaci NURBS. Na vytvoření ouška využijeme křivku spolu s Protažením NURBS (Křivka + ovál). 2. Ovál vytvoříme tak, že použijeme normální kruh a z něho uděláme elipsu (kliknutím v Objektech na ikonu kružnice a zatrhneme elipsa, rozměry X=35, Y=20) 3. Nyní ouško seskupíme s hrníčkem. V záložce Objekty v menu Objekty / Seskupit objekty (G), z kurzoru myši se stane kříž, kterým obkreslíme to, co chceme seskupit (nikoli ve výkresu, ale zde, v Objektech). Povšimněte si, že vznikne nová skupina Osy a do ní se automaticky umístí vše, co patří ke skupině hrnku (od spodu: Křivka + Rotace NURBS = hrnek; Křivka + kružnice /elipsa/ + Protažení NURBS = ouško; Osy = seskupení). 4. Nyní uděláme talířek, a to opět pomocí křivky a rotace NURBS (vrchní položky na obr.) 5. Všem objektům, které zde vidíme, přidáme zelenou barvu. 6. Nyní se Vám zdá, že talířek není přesně kulatý, ale že má po hranách plochy. Tomu říkáme segmentace a čím vyšší segmentaci dáme, tím bude vyhlazení hrany kruhu lepší. Kliknutím na první symbol upravíme segmentaci, v mém případě na 66. Tak učiňte v celém výkresu. 7. Kliknutím na poslední symbol modré kuličky určíte mez vyhlazování.

7 Cv. 6 Ohnutí, světla, pozadí, rendering (v libovolných rozměrech) 1. Stojánek globusu je vytvořen klasickou metodou rotace NURBS tak, jak jste učinili v případě hrnečku v předcházejícím cvičení. Vytváříme tudíž jen polovičku hnědého stojánku, dále aplikujeme Rotaci NURBS. 2. Novým úkolem je kovový nosník, spojující stojánek osu (uvnitř, vedená středem koule šikmo). Nejprve vytvoříme krychli, kterou vytáhneme na tenký dlouhý kvádr. Pomocí fce. OHNUTÍ docílíme tvaru, který vidíme na obrázku. Doporučuji ohnutí natrénovat mimo dokument, chce to trochu píle. (třetí a druhá položka od spodu Objektů na obr. (Krychle / Ohnutí). 3. Třetím prvkem je osa, vedoucí šikmo napříč koulí. Jedná se o nástroj VÁLEC, přizpůsobený parametrům osy (tenký, dlouhý). Umístěte ho nakloněný, vede z konce kovového nosníku. Vše je seskupeno, viz. Osy. 4. Tělo globusu tvoří koule. Jako texturu použijte 3D shader Země. 5. Umístěte libovolně tři světla (tlačítko, nebo Objekty / Scéna / Světlo). Nyní si povšimněte červených, zelených a šedých teček v záložce objektů (viz. obr. 2). Červená = vypnuto, zelená = zapnuto, šedá = standardní vlastnosti. Horní tečka symbolizuje chování v editoru, spodní při výpočtu. Prohlédněte si možnosti nastavení světel (dvojklik do ikony světla v panelu Objekty), je opravdu velkolepé. 6. Doplňte zem (ikona, nebo Objekty / Scéna / Zem). Dejte ji texturu. 7. Vytvořte oblohu (Objekty / Scéna / Obloha, nebo ikona) a dejte ji texturu či barvu. 8. Pomocí fce. Rendering / Nastavení renderingu (CTRL + B) v záložce výstup nastavte rozlišení 800*600, v záložce uložit koncovku TIFF. Prohlédněte si celý panel. Vraťte se zpět do menu Rendering a aplikujte Renderovat do prohlížeče. Vyexportujte obrázek pro Photoshop (Soubor / Export / TIFF v prohlížeči)

8 Prohlédněte si konstrukci obrázku:

9 Cv. 7 Metaball, odlesk, průhlednost, záření 1. K funkci Metaball si připravíme čtyři koule. Je možné použít i jiná primitiva, koule je však vděčný nástroj. Rozmístíme je tak, jak vidíme na obrázku. Použijeme fci. Metaball z menu Objekty / Modelování, nebo pod tlačítkem v hlavním menu (pozn. zde je i booleovské modelování z cvičení 2 s dětskou stavebnicí). Koule dáme do podmnožiny modelování tak, jak vidíme zde na obrázku. Postup je shodný se všemi postupy, co jsme zatím dělali. 2. Vytvoříme modrý válec a protneme s ním metabools. Slouží nám pouze jako kulisa pro zvýraznění průhlednosti. 3. Průhlednost uděláme tak, že si pro ni namícháme nový materiál. Podívejte se na menu Materiál, konkrétně na zatrhávátka Průhlednost, Odlesk a Záření.

10 Cv. 8 Symetrie Potažení NURBS 1. Symetrie se věnuje umísťováním objektů kopií v určitém směru a souřadnicích. Na obrázku vyhotovený anuloid je pomocí symetrie překopírován v rovině ZY. Symetrie se vytváří stejně jako jiné efekty nejprve uděláme objekt a pak jej dáme do podmnožiny dané funkce. V symetrii můžeme volit mezi promítnutím do ZY, XY a XZ. Pokuste se udělat s tímto obrázkem všechna tři promítnutí. 2. Pro vytvoření potažení u druhého obrázku použijeme tři ozubená kole. První největší, druhé střední a třetí nejmenší. Umístíme je tak, aby byly v rámci osy X přesně za sebou. Pak zvolíme funkci Potažení, kterou najdeme v menu Objekty / NURBS (neplést s protažením, cvičení 3). Můžeme postupovat i z tlačítek. Potažení se nám na první pohled nebude líbit. To zapříčiní nízké hodnoty v segmentacích. Proto přepíšeme stávající hodnoty na Menu získáme tak, že v panelu Objekty (obr.) klikneme do loga Potažení. Pozor, operace je hardwarově poněkud náročná!

11 Cv. 9 Práce s textem K napsání textu použijeme stejnojmenný nástroj, který nalezneme v tlačítkách mezi geometrickými útvary (tlačítko s kruhem), nebo v hl. menu Objekt / Křivky / Text. Do některého z oken (např. pravého) klikneme a objeví se nápis TEXT. Nyní musíme v panelu se záložkou Objekty dvakrát kliknout do ikony textu (AZ), čímž aktivujeme zde zobrazený panel. Nastavení textu odpovídá možnostem kdekterého text. editoru, volby získáme kliknutím na tlačítko Písmo TrueType (ukáže TT a OpenType na vašem disku), či Písmo Type1, kdy ale musíme zadat lokaci na disku. Efekt, který vidíte na obrázku, vznikl použitím Vytažení NURBS a aplikováním na text. V Materiálech byla pak zvolena barva s průhledností a vnější září (viz. neonový efekt na obr.)

12 Cv. 10 Chování skla Polygony a body Slunce Prvním objektem je láhev. K tomu, aby došlo k efektnímu zvýraznění tloušťky skla, je zapotřebí vést křivku určenou pro rotaci NURBS i vnitřkem lahve. Na láhev aplikujte texturu skla (Materiály: Soubor / Načíst materiály /... /Mat/Glass). Třetím krokem (po křivce a rotaci NURBS) je vyhotovení dlaždic (specifický materiál ve funkci ZEM). Aby vše vypadalo věrohodně, musíme ještě umístit slunce. To nalezneme mezi světly (nebo v menu Objekty / Scéna / Slunce) a na jeho nastavení se blíže podívejte na následující paletce. Podívejte se na dokonalost nastavení: Rozdíl ve svitu je podmíněn časem, dnem i měsícem. To proto, abychom mohli nastolit realistickou atmosféru osvitu. Zatímco láhev a sklenice je kombinací křivky a rotace NURBS, modrá výlevka (také sklo, ale namodralé) je po dosažení NURBS převedena na polygony (Menu Struktura / Převést na polygony). Potom v ikonách na levé straně přepneme na ikonu Zapne editace bodů a pomocí nástroje na přesun se pokuste vydeformovat výlevku v horní částí modelu. Musíte přidat bod pro správnou deformaci (Struktura / Přidat body). Doporučuji udělat nanečisto. Pro práci s objekty v normálním režimu pak znovu aktivujte tlačítko Zapne editaci objektu třetí vlevo.

13 Cv. 11 Generátor částic a jeho modifikace Rendering animací Princip generátoru částic je následující: Vytvoříme libovolný objekt (kouli, kvádr, skupinu objektů, rybu, sněhovou vločku, kapku...) a budeme chtít, aby se tyto objekty náhodně nakopírovaly a utvořily živé pohybující se hejno. Použijeme to např. pro animaci pomořského života (uděláme jednoho delfína a vznikne nám hejno), můžeme pracovat i s vlastnostmi (místo objektu světlo, vítr...). Vytvoříme jednu kouli (poloměr 10 jednotek) a aplikujeme fci. Generátor částic. Kouli dáme do podmnožiny tak, jako tomu je u všech zatím probraných funkcí. Generátor částic se nachází v menu Objekty / Částice / Generátor. Můžeme použít i ikonu (třetí zprava nahoře). Dokud však nezatrhneme Zobrazovat objekty v Generátoru částic (dvojklik na logo generátoru v záložce Objekty), nebudou se nám obrazy zobrazovat, místo nich uvidíme jen malé čárky. Další ikony po generátoru, nebo položky v menu Objekty / Částice, rovněž ovlivňují fci. částicových systémů. Je to např. přitažení, tření, gravitace, rotace, vítr apod. Všechny tyto fce. slouží ke změně pohybu částic ovlivňují proud vodních kapek, hejna ryb apod. Tyto mezníky se na obrazovce objeví jako pomocná geometrická primitiva (např. žlutá krychle na obr.), při renderingu animace pak vidět nejsou a postřehneme až výsledný efekt. Na použitém obrázku vidíme Destruktor efekt, který systematicky ničí vystřelované červené koule. Zatím jsem renderovali pouze statické snímky, nyní vyrenderujeme sérii snímků, tj. animaci. Nejprve musíme v menu Rendering / Nastavení renderingu na záložce Výstup určit položku Všechny snímky. To proto, aby se nám nevykreslil jen ten obrázek, na který se díváme. V záložce Uložit pak určete typ souboru a destinaci (kam uložit), příp. kvalitu DPI. Samotný render po uložení tohoto nastavení provedeme povelem Rendering / Renderovat do prohlížeče.

14 Cv. 12 Generátor částic a jeho modifikace Rendering animací Princip generátoru částic je následující: Vytvoříme libovolný objekt (kouli, kvádr, skupinu objektů, rybu, sněhovou vločku, kapku...) a budeme chtít, aby se tyto objekty náhodně nakopírovaly a utvořily živé pohybující se hejno. Použijeme to např. pro animaci pomořského života (uděláme jednoho delfína a vznikne nám hejno), můžeme pracovat i s vlastnostmi (místo objektu světlo, vítr...). Vytvoříme jednu kouli (poloměr 10 jednotek) a aplikujeme fci. Generátor částic. Kouli dáme do podmnožiny tak, jako tomu je u všech zatím probraných funkcí. Generátor částic se nachází v menu Objekty / Částice / Generátor. Můžeme použít i ikonu (třetí zprava nahoře). Dokud však nezatrhneme Zobrazovat objekty v Generátoru částic (dvojklik na logo generátoru v záložce Objekty), nebudou se nám obrazy zobrazovat, místo nich uvidíme jen malé čárky. Další ikony po generátoru, nebo položky v menu Objekty / Částice, rovněž ovlivňují fci. částicových systémů. Je to např. přitažení, tření, gravitace, rotace, vítr apod. Všechny tyto fce. slouží ke změně pohybu částic ovlivňují proud vodních kapek, hejna ryb apod. Tyto mezníky se na obrazovce objeví jako pomocná geometrická primitiva (např. žlutá krychle na obr.), při renderingu animace pak vidět nejsou a postřehneme až výsledný efekt. Na použitém obrázku vidíme Destruktor efekt, který systematicky ničí vystřelované červené koule. Zatím jsem renderovali pouze statické snímky, nyní vyrenderujeme sérii snímků, tj. animaci. Nejprve musíme v menu Rendering / Nastavení renderingu na záložce Výstup určit položku Všechny snímky. To proto, aby se nám nevykreslil jen ten obrázek, na který se díváme. V záložce Uložit pak určete typ souboru a destinaci (kam uložit), příp. kvalitu DPI. Samotný render po uložení tohoto nastavení provedeme povelem Rendering / Renderovat do prohlížeče.

15 13. Model letadla Potažení NURBS / Zúžení / Booleovské / Symetrie 1. Nejprve se pokusíme vytvořit křídlo. Zkusíme to nanečisto. Rozmístěte za sebou tři kružnice, resp. elipsy, a u každé mírně zmenšete velikost. Potom aplikujte POTAŽENÍ NURBS. Pokuste se nyní přemísťovat jednotlivé elipsy a pozorujte, jak se mění deformace křídla. 2. Tímto způsobem uděláte přední i zadní křídlo. Můžete ho udělat pouze polovinu a potom aplikovat fci. SYMETRIE.

16 3. Motory uděláme pomocí KAPSLE (je v geom. primitivech) a aplikujeme na ni DEFORMACI zúžením. 4. Kokpit je vytvořen běžnou koulí s vlastností skla. Můžete aplikovat také oříznutí pomocí booleovské funkce, aby v trupu byl otvor. 5. Dodejte barvy, seskupte. 6. Nasviťte obrázek a vyrenderujte tak, aby vypadal co nejlépe.

17 14. Animace podle cesty VESMÍR 1. Základem animace je otevření okna s názvem Správce animací (Shift + F3), které se nachází v menu Okno. 2. Na pravé straně panelu se budou objevovat objekty, které jsou součástí scény. 3. Nahoře vpravo máme 8 barevných čtverců každý označuje jednu vrstvu, přičemž o řádku níž máme oko a zámek oko umožňuje aktivování zobrazení, zámek logicky uzamkne vrstvu. 4. V horní části Správce animací je časová osa. Zeleným ukazatelem určujeme životnost objektu, který je předmětem animování. Šedým ukazatelem zoomujeme časovou osu. 5. Vytvořte kouli. 6. Vytvořte kružnici (jde to pochopitelně i s křivkou) 7. V Správci animaci klikněte na slovo koule. Zadejte Soubor / Nová stopa / Geometrie / Natáčet ke křivce 8. Chytněte název objektu kružnice a myší odneste do časové osy pod 0F proti objektu Koule. Těsně před časovou osou naleznete indikaci Vyrovnat na křivku. (viz první obrázek). 9. Časová osa funguje v sounáležitosti se spodní lištou pro animaci dole v programu.

18 10. V menu Navigace dejte Režim přehrávání / Cyklicky. Tím zajistíte pohyb jako smyčku. 11. V menu Navigace dejte Rychlost přehrávání / Všechny snímky + Projekt. 12. Dále postupujte standardně dejte textury, nasvícení a dodělejte scénu podle svého názoru. Výsledkem by měly být různé obíhající planetky.

Tématická oblast Počítačová grafika Modelování objektů

Tématická oblast Počítačová grafika Modelování objektů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VC_IKT_18 Název školy Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271, Příbram II Autor Martin Vacek Tématická

Více

Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně

Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně Časová dotace: 1 vyučovací hodina Tato lekce bude jedna z náročnějších, ale na jejím konci bychom měli mít vymodelovaná jednoduchá krbová kamna v krátké animaci s ohněm.

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

Obr.1: Modelované těleso

Obr.1: Modelované těleso Postup modelování 3D tělesa: Vypracoval: Jaroslav Šabek Obr.1: Modelované těleso Než začneme modelovat, tak si vytvoříme hladiny a to (teleso= žlutá, pomoc=růžová). Zároveň si připravíme pracovní plochu,

Více

Zoner Callisto. text. tabulky

Zoner Callisto. text. tabulky Středa 30. listopadu Zoner Callisto vektorový kreslící program, grafická informace je ukládána ve formě matematického zápisu Panel základních nástrojů text tabulky vkládání obrázků výběr a editace objektů

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3304 Vytváření základních geometrických objektů ve 3DS Max a jejich úpravy

Název: VY_32_INOVACE_PG3304 Vytváření základních geometrických objektů ve 3DS Max a jejich úpravy Název: VY_2_INOVACE_PG04 Vytváření základních geometrických objektů ve DS Max a jejich úpravy Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 06 / 2012 Ročník: Vzdělávací oblast / téma: D grafi ka, počítačová

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2. PARAMETRICKÉHO 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele (viz následující obr.) osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních,

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012

Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks. Ing. Richard Němec, 2012 Příprava 3D tisku tvorba modelu v SolidWors 3D tisk model SolidWorks Ing. Richard Němec, 2012 Zadání úlohy Vymodelujte součást Rohatka_100 v SolidWorks, model uložte jako soubor součásti SolidWorks (Rohatka_100.SLDPRT)

Více

Postup modelování. Autor: Petr Spousta Nárys

Postup modelování. Autor: Petr Spousta Nárys Postup modelování Autor: Petr Spousta 2007 Půdorys Nárys Nastavení prostředí Nastavíme jednotky na milimetry jinak budeme kreslit 1:1 a pak měřítko a vše zadáme a ve vykreslování, což považuji za správnější.

Více

WDLS (BUILDINGDESIGN)

WDLS (BUILDINGDESIGN) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební METODICKÝ POSTUP PRO PRÁCI S PROGRAMEM WDLS (BUILDINGDESIGN) Vypracoval: doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. Ing. Marcela Černíková Ing.

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ Kopírování jednoho prvku je častá činnost v mnoha editorech. Vícenásobné kopírování znamená opakování jednoho prvku v

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA POKROČILEJŠÍ ČINNOSTI MALOVÁNÍ HODIN Naším úkolem bude namalovat nástěnné hodiny. VODÍCÍ LINKY Vodící linky umožňují přesné umístění kreslených objektů. Není nutné

Více

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu.

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu. VY_32_INOVACE_FH19_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek leden 2013 9.

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Páka modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony Norma

Více

Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008

Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008 Návod na modelování skříně ve 3D v programu TurboCad Zpracoval: Zíka Petr 8.9.2008 Po spuštění programu TurboCad si zvolíme nový výkres. Seznámení se základními funkcemi a ikonami.. 1. Standardní menu

Více

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy

Metodický postup konstrukce válcové frézy. Vlastní konstrukce válcové frézy Metodický postup konstrukce válcové frézy Tento postup slouží studentům třetího ročníku studujících předmět. Jsou zde stanovena konstrukční pravidla, která by měli studenti aplikovat při správné konstrukci

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

1 Zrcadlení, středění

1 Zrcadlení, středění 1 Příkaz zrcadlení slouží k vytváření prvků, které jsou položené souměrně vzhledem k ose součásti. Jako příklad nám poslouží model klíče. Nakreslíme skicu a osu, kolem které provedeme zrcadlení prvků skici.

Více

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme

Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme Střešní desku graficky definujeme referenční čárou a obrysem. Výškové umístění střechy definujeme v místě referenční čáry, sklon střechy definujeme úhlem. Průhledové zobrazení - využijeme pro zobrazení

Více

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku Lekce 3 Židlička Časová dotace: 1 vyučovací hodina V této lekci si vymodelujeme velmi jednoduchou židličku. Tvorba židle se skládá z několika kroků, první částí bude utvoření podsedáku, který poté doplníme

Více

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU

Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cvičení 4 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU Cílem čtvrtého cvičení je osvojit si na jednoduchém modelu odlitku základní postupy při tvorbě úkosů, přídavků na obrábění a skořepin na 3D

Více

Postup: 1. kresba obrysu hodinek

Postup: 1. kresba obrysu hodinek Postup: 1. Kresba obrysu hodinek. 2. Kresba knoflíku hodinek. 3. Kresba číselníku. 4. Kresba minutové a sekundové stupnice. 5. Kresba vyrytého obvodu číselníku. 6. Kresba ručiček. 7. Kresba datového pole.

Více

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash - animace 17. Změna tvaru - www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013 DUM číslo: 16 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 1 2 ÚVOD... 1 3 OTEVŘENÍ PREZENTACE MICROSOFT POWERPOINT 2013... 2 4 ULOŽENÍ DOKUMENTU... 3 5 FORMÁT PROJEKTU... 4

Více

Photoshop - tutoriály

Photoshop - tutoriály H OŘÍCÍ TEXT Photoshop - tutoriály 1) Vytvořte Nový soubor. Velikost dokumentu jsem volil 500 x 200 obrazových bodů, rozlišení 72 dpi. Barva pozadí je předpokládaně bílá, což je pro náš případ vyhovující.

Více

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER OBSAH Úvod 1.O Particleru 2.Popis programu 2.1 Hlavní okno programu 2.1.1 - Horní lišta 2.1.1.1 Soubor 2.1.1.2 Vzhled 2.1.1.3 - Nastavení 2.1.1.4 - Pomoc 2.1.2 - Pracovní

Více

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Moduly cesta k racionálnější výuce Zefektivnění výuky oboru ICT aplikace osobních počítačů Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Tomáš Kmínek Projekt CZ.1.07/1.1.32/01.0013 je spolufinancován

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony

Více

SketchUp. Obsah 1. Nastavení prostředí 3. Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3. Nastavení šablony 3

SketchUp. Obsah 1. Nastavení prostředí 3. Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3. Nastavení šablony 3 SketchUp Obsah 1 Nastavení prostředí 3 Menu: Pohled -> Panely nástrojů 3 Menu: Dialogová okna 3 Nastavení šablony 3 Menu: Dialogová okna -> Informace o modelu: 3 Animace 3 Jedn 3 Komponenty 4 Kótování

Více

Tvorba webových stránek na google Sites (1.)

Tvorba webových stránek na google Sites (1.) Tvorba webových stránek na google Sites (1.) Vytvoření webové stránky Nastavení sdílení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Jurajdová. Dostupné z Metodického portálu

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU

Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cvičení 5 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ODLITKU - OBROBKU Cílem cvičení je vytvořit jednoduchý model obrobku z odlitku. Obrobek je odvozen z předem vytvořeného odlitku z předcházejícího cvičení.

Více

Příklad Logo automobilky

Příklad Logo automobilky Zadání: Příklad Logo automobilky Vytvořte model součásti na obrázku a vygenerujte pro něj NC kód pomocí programu ArtCAM Pro 2011. Vypracování: 1. Nový model vytvoříme klinutím na - Nový model. 2. Nastavíme

Více

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 4. Tvorba základní HTML Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 25. 9. 2012 Webové Strana: 1/9 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Svařenec páky modelování sveřenců v Inventoru Modelování svařenců Výklad: Autodesk Inventor poskytuje pro modelování svařovaných

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PRSC

Více

MALUJEME v MALOVÁNÍ. Základní nabídka. a) tažením úchytů umístěných v pravém dolním rohu a na spodním okraji obrázku

MALUJEME v MALOVÁNÍ. Základní nabídka. a) tažením úchytů umístěných v pravém dolním rohu a na spodním okraji obrázku Vytvoření nového obrázku a jeho uložení MALUJEME v MALOVÁNÍ Po otevření programu se automaticky otevře i čistá bílá plocha, na které budeme malovat. Velikost této kreslící čtvrtky si můžeme libovolně změnit.

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5

Rešerše: Kreslení hřídele. v programu CATIA V5 Rešerše: Kreslení hřídele v programu CATIA V5 CATIA V5 Tento software je určen pro konstruování objemů a ploch. Je hojně využíván v automobilovém a leteckém průmyslu. Je to ideální nástroj nejen pro konstruktéry.

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 09 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Více

Tvorba aplikace pro porovnání map

Tvorba aplikace pro porovnání map Tvorba aplikace pro porovnání map V druhé lekci práce s ArcGIS Online si vytvoříme aplikaci skládající se ze dvou map, pomocí které budeme moci porovnat hodnoty fertility a HDP na hlavu jednotlivých států

Více

Návod na modelování stahováku ložiska

Návod na modelování stahováku ložiska Návod na modelování stahováku ložiska Aplikace PowerSHAPE-e Verze: 8214 DELCAM Kopecký Petr Aplikace PowerSHAPE-e je zdarma ke stažení na stánkách fy DELCAM V nabídce jsou tři verze pro naše využití je

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na kótování výkresů. Naším cílem bude naučit se používat správné příkazy

Více

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů Seznámení Corel Draw Okno programu Objeví se po spuštění, většinou je připraven nový, prázdný dokument, obvyklá velikost A4. Pamatujme, že na běžném monitoru se stránka zobrazí menší, takže při tisku budou

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony

Více

GIMP. Kreslící nástroje

GIMP. Kreslící nástroje GIMP - multiplatformní nástroj pro úpravu fotografií a rastrové grafiky. Lze jej použít jako jednoduchý nástroj na malování, stejně jako profesionální aplikaci pro retušování fotografií, program pro dálkové

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Časové řady - Cvičení

Časové řady - Cvičení Časové řady - Cvičení Příklad 2: Zobrazte měsíční časovou řadu míry nezaměstnanosti v obci Rybitví za roky 2005-2010. Příslušná data naleznete v souboru cas_rada.xlsx. Řešení: 1. Pro transformaci dat do

Více

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame)

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) Druhy animace: Snímek po snímku Macromedia Flash 8 F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) F7 vložit prázdný klíčový snímek (insert blank key frame) Enter spuštění animace

Více

COREL PHOTO-PAINT SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková

COREL PHOTO-PAINT SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková COREL PHOTO-PAINT SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Lenka Bednaříková SEZNÁMENÍ S OKNEM APLIKACE Panel nabídek Panel nástrojů Panel vlastností Ukotvitelné panely Okno nástrojů Paleta barev Okno obrázku Stavový řádek

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Základy programu Corel Draw 5 lekce. Logo fiktivní firmy

Základy programu Corel Draw 5 lekce. Logo fiktivní firmy Základy programu Corel Draw 5 lekce V dalších lekcích se budeme funkce programu Corel učit na tvorbě vizitky. Vizitku budeme postupně doplňovat o další prvky. Nejprve si žáci vytvoří logo fiktivní firmy,

Více

Počítačová grafika RHINOCEROS

Počítačová grafika RHINOCEROS Počítačová grafika RHINOCEROS Ing. Zuzana Benáková Základní otázkou grafických programů je způsob zobrazení určitého tvaru. Existují dva základní způsoby prezentace 3D modelů v počítači. První využívá

Více

Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty

Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty Corel Photo-Paint Úpravy bitmapových obrázků - efekty V této lekci budete probírat některé z efektů programu Corel Photo-Paint X3. Cílem této lekce bude zaujmout žáky zajímavými možnostmi úprav hotových

Více

OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace

OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace OBRÁZKY (FOTKY, OBRAZCE) vložení a editace K vložení grafického, nebo i jiného objektu do dokumentu se použije záložka VLOŽENÍ. Přehledně zde máme pohromadě vše, co lze do Wordu vložit. Ukažme si vložení

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na sestavení/složení sestavy rozebíratelným způsobem. Tedy

Více

BRICSCAD V13 X-Modelování

BRICSCAD V13 X-Modelování BRICSCAD V13 X-Modelování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Kreslení úseček a křivek

Kreslení úseček a křivek Adobe Illustrator Kreslení úseček a křivek Volná kresba od ruky o Tužka (N) - stisknutím levého tlačítka pohybujte po výkrese o Úkol: zkuste si nakreslit čáru, označit ji a smazat Kreslení úseček o Nástroj

Více

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Návrhy forem v SolidWorks Forma - kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Úprava dílu pro zaformování - Vytvoření

Více

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027 1 ArtCAM Pro je umělecký software pro jednoduché vytváření 3D modelů a 3D reliéfů. Můžete vytvářet komplikované 3D modely z 2D předloh nebo fotografií. Unikátní nástroje vás provedou celým procesem od

Více

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25 Obsah 1 Novinky v AutoCADu 2006 11 1.1. Kreslení 11 Dynamické zadávání 11 Zvýraznění objektu po najetí kurzorem 12 Zvýraznění výběrové oblasti 13 Nový příkaz Spoj 14 Zkosení a zaoblení 15 Vytvoření kopie

Více

BARVY. Příkaz barva. Barvy TrueColor. Se objeví dialogové okno

BARVY. Příkaz barva. Barvy TrueColor. Se objeví dialogové okno BARVY Příkaz barva Se objeví dialogové okno Lze vybrat barvu přímo Nebo vložíme do programu a za tento prvek číslo Baltíkovy barvy nebo konstantyu Za prvek lze vložit náhodnou barvu přímo nebo pomocí proměnné

Více

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008 Strana 1 Obdélníkové konstrukční křídlo V této lekci se seznámíme s postupem kreslení konstrukčního obdélníkového křídla. Postup je poměrně jednoduchý a bude vám v mnohém připomínat postup při kreslení

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] 1 ÚVOD Úloha 28 je zaměřena na úpravu objektů v modulu Výkres. Úpravou výkresů jsou myšleny operace zaoblení,

Více

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 1 Úvod do prostorového modelování 9 Produkty společnosti Autodesk 9 3D řešení 10 Vertikální řešení založené na platformě AutoCAD 10 Obecný AutoCAD 11 Obecné 2D kreslení 11 Prohlížeče a pomocné

Více

2. Otvorové prvky. Tutorial

2. Otvorové prvky. Tutorial 2. Otvorové prvky Tutorial 2.1. Umístění dveří v zadané vzdálensoti od koncového bodu zdi 33 2. Otvorové prvky V ARCHline.XP jsou dveře a okna speciálními prvky. Vlastnosti (výška, šířka, ) přiřazené

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 08 ZÁVITOVÁ DÍRA A ZÁVIT]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 08 ZÁVITOVÁ DÍRA A ZÁVIT] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 08 ZÁVITOVÁ DÍRA A ZÁVIT] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se efektivní práci ve 3D modelování, s použitím funkcí tvorby

Více

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV

MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní MODELOVÁNÍ V INVENTORU CV Návody do cvičení předmětu Grafické systémy II Oldřich Učeň Martin Janečka Ostrava 2011 Tyto studijní materiály

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

2.17 Webová grafika. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Hort. Vyrobeno pro SOŠ a SOU Kuřim, s.r.o.

2.17 Webová grafika. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Hort. Vyrobeno pro SOŠ a SOU Kuřim, s.r.o. 2. 2.17 Webová grafika Grafický návrh webové stránky se skládá z několika kroků: koncepce stránky, návrh navigace, příprava obrázků a jejich optimalizace. GIMP samozřejmě nabízí také nástroje pro práci

Více

MODAM Popis okna. 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie, VŠB - TU Ostrava

MODAM Popis okna. 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie, VŠB - TU Ostrava GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) MODAM 2016 Mgr. Jana Bělohlávková. MODAM 2016 GeoGebra známá i neznámá (začátečníci) Popis okna 2 Jana Bělohlávková, Katedra matematiky a deskriptivní geometrie,

Více

Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP. březen 2012

Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP. březen 2012 Praktická cvičení v grafickém editoru GIMP březen 2012 Tento výukový materiál vznikl jako součást grantového projektu Gymnázia Kroměříž s názvem Beznákladové ICT pro učitele realizovaného v letech 2009

Více

Cabri pro začátečníky

Cabri pro začátečníky Cabri pro začátečníky učební text RNDr. Ludmila Ciglerová 1. C T 1 T 3 O 1 1 A T 2 B H T G E F S D C A B R 1 Rýsování základních geometrických útvarů a) hlavní vodorovná lišta -Soubor, Upravit,Nastavit,

Více

Práce s plátnem. Vrácení se o krok zpět CTRL+Z Vrácení se o krok vpřed SHIFT+CTRL+Z Duplikace objektu CTRL+D

Práce s plátnem. Vrácení se o krok zpět CTRL+Z Vrácení se o krok vpřed SHIFT+CTRL+Z Duplikace objektu CTRL+D INKSCAPE - Základy Tato prezentace se vám bude snažit přiblížit základy práce s vektorovou grafikou, v našem případě v programu Inkscape. Ukážeme si navigaci na plátně, práci s objekty, výplní, seskupováním

Více

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU Vypracoval Roman Drnec Datum vypracování 17. 8. 2009... Obsah Předmluva... 3 1. Příprava pracovní plochy... 4 1.1 Rozdělení obrazovky 1.2 Pohled na model

Více

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka)

pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Semináře pro začátečníky pro pokročilé na místě (dle požadavků zákazníka) Hotline telefonická podpora +420 571 894 335 vzdálená správa informační email carat@technodat.cz Váš Tým Obsah Obsah... -2- Úvod...

Více

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010)

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) S tabulkou x-rite se můžete setkat především v reklamní a reprodukční fotografii. Umožnuje udržet

Více

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r,

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r, P R O M Í T Á N Í Promítání je zobrazení prostorového útvaru do roviny. Je určeno průmětnou a směrem (rovnoběžné) nebo středem (středové) promítání. Princip rovnoběžného promítání rovina π - průmětna vektor

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_INOVACE_28-10 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na Formát součásti, pod kterým si můžeme představit nastavení uživatelského

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

DUM 03 téma: Tvary - objekty

DUM 03 téma: Tvary - objekty DUM 03 téma: Tvary - objekty ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více