ČERNÁ A BÍLÁ. Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČERNÁ A BÍLÁ. Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc."

Transkript

1 Fotografie v prezentaci: Stanislav Horný Zbyněk Černý Kristýna Horná František Procházka + studenti + internetové zdroje ČERNÁ A BÍLÁ Doc. Ing. Stanislav Horný, CSc.

2 ČÁST A: FOTOGRAFUJEME ČB

3 ÚVOD DO ČB Jedním z nejběžnějších omylů je považovat černobílou konverzi za pouhý způsob záchrany plochých a nudných snímku krajiny. Černobílá fotografie není žádný kompromis nebo odpadkový koš barevné fotografie. Převod snímků, které nemají kontrast, texturu, formu a zejména dobré nasvíceni, prostě nebude fungovat.

4 ÚVOD DO ČB Mnoho fotografů snaží fotit i nějaké to umění, jenže trochu odlišným způsobem: funguje to tak, že se udělá zcela obyčejná barevná fotka poté je převedena pouhou desaturací na odstíny šedi a hned je z toho umění, protože je to přece černobílé... Fotografové se snaží zachránit nic moc fotky tím, že je všechny převádějí do černobílé podoby a prezentují je jako umění celá tato tématika značně souvisí s kinofilmovou historií v době analogových fotoaparátů byl černobílý film považován za vrchol obrazové kvality (a to nejen z hlediska zrna, ale i dynamického rozsahu a gradace jednotlivých odstínů.

5 ÚVOD DO ČB Proto byly (a dodnes jsou) kvalitní analogové fotografie pořizovány na černobílé filmové materiály (ať už na 35mm film, středoformát a podobně). Tento "černobílý" trend se částečně přenesl i do doby digitální fotografie Lidé pak podvědomě považují černobílý snímek automaticky za něco lepšího, za to opravdové umění.

6 VOLBA ČB MOTIVŮ CO SE NEHODÍ Neexistují jednoznačná pravidla určující, co je dobře a co špatně. Co se ale fakt nehodí: celá scéna stojí hlavně na barvách a v monochromatické podobě tudíž nevypadá nejlépe také některé typy nasvícení černobílým snímkům nesvědčí Vždy si předem položte otázku, zda odbarvení záběru poslouží, nebo naopak uškodí.

7 CO SE NEHODÍ - NEZAJÍMAVÉ SVĚTLO Nezajímavé světlo Mohlo by se zdát, že monochromatické snímky lze vzhledem k absenci barev fotografovat v jakémkoli světle a za jakéhokoli počasí. v PC lze v tomto případě leccos zachránit a dodat fotografiím na dramatičnosti Ale i zde platí jeden z hlavních fotografických zákonů: čím lepší původní snímek, tím lepší výsledek. I tvůrci černobílých fotek by proto měli fotografovat v dobrém světle.

8

9 CO SE NEHODÍ - BARVY JAKO HLAVNÍ PRVEK Barvy jako hlavní prvek Pokud atmosféra či nálada scény stojí převážně na barvách, hrozí, že v monochromatické podobě přijde snímek o působivost. Dobrým příkladem je tato fotografie hub, případně krajinářské snímky pořízené při východu nebo západu slunce.

10

11 CO SE NEHODÍ - NEDOSTATEK KONTRASTU Nedostatek kontrastu snímek působí zajímavě, ale o kontrast se starají spíše odlišné barvy než rozdílná tonalita. krokusy na pozadí zeleného trávníku: v barvě vypadá fotografie pěkně, lidi na pozadí výborně vynikají. po převodu do monochromatické podoby najednou popředí a pozadí splývá modrá a zelená barva jsou si totiž tónem dosti podobné.

12

13 VOLBA ČB MOTIVŮ NA CO SE SOUSTŘEDIT Odstraněním barev ztratí snímek jednu ze svých nejvýraznějších vlastností, které mu dávají obsah. O to víc roste význam dalších důležitých aspektů fotografie. Na co by se tedy měl člověk soustředit, když přemýšlí o vhodných motivech a kompozicích? Co se ale fakt hodí: Kontrast, tvary Tóny Výrazné linie a křivky Textura a detaily Síla v jednoduchosti Výrazná kompozice

14 NA CO SE SOUSTŘEDIT - KONTRAST, TVARY Kontrast, tvary kontrast hraje mnohem větší roli než na snímcích v barvě vybírat motivy: prostých a výrazných tvarů s nápadnými liniemi Tvary a formu často určují stíny na fotografii sledovat: kam v záběru dopadá světlo a kam nikoli

15

16

17 NA CO SE SOUSTŘEDIT - TÓN Tón Černobílé fotografie ve skutečnosti vůbec nejsou černobílé - skládají se z tisíců odstínů šedi. Často vypadají nejlépe motivy: na nichž je obsažena celá škála tónů mezi černou a bílou barvou naopak snímky s převažujícími jasy nebo stíny

18

19

20 NA CO SE SOUSTŘEDIT - TEXTURA A DETAILY Textura a detaily Hloubku a zajímavost dodávají černobílým fotografiím především drobné detaily a výrazná textura zvětralý povrch skály, listí mraky na nebi Texturu u většiny motivů nejlépe zvýrazní silné boční světlo přirozené, ale také umělé stačí si pohrát s bleskem odpojeným od těla fotoaparátu

21 NA CO SE SOUSTŘEDIT - VÝRAZNÁ KOMPOZICE Výrazná kompozice Monochromatické snímky vyžadují jednoduchou, ale výraznou a atraktivní kompozici. Je-jím základem by měly být: co nejnápadnější linie či křivky, vedoucí oko záběrem Směřují-li úhlopříčně z rohu do rohu, tím lépe

22 JAKÉ MOTIVY? - NÁLADOVÉ KRAJINY Náladové krajiny rozeznat krajinu vhodnou pro černobílý snímek není snadné odhlédnout od nápadných barev a vyhledávat textury, jasy a hru světla nejprve zkoumat pocity, pak teprve vytvářet obraz Například: máme-li na mysli osamělost, zkázu a znesvěcení, lze pak hledat obrazy vlivu člověka na krajinu obrazy průmyslových závodů či městských scenérií mohou nedostatek barvy přetavit do působivé fotky

23

24 JAKÉ MOTIVY? - NÁLADOVÉ KRAJINY Náladové krajiny jsou závislé na podání jasů a na dodatečných úpravách jednoduché odbarvení nepřinese požadovaný efekt práce s jasy začíná dávno před tím, než se soubor se snímkem dostane do počítače přechodové filtry mohou zlepšit podání nevýrazné oblohy, ale i dodat hloubku a vyváženost popředí černobílé krajiny potřebují náladu a intenzitu, takže takové vyvážení používejte, aby působily opravdu jako obraz.

25

26 JAKÉ MOTIVY? - MINIMALISTICKÉ KRAJINY Minimalistické krajiny Převod do černobílé vychází skvěle u minimalistických záběrů krajiny - méně někdy znamená více Významným představitelem tohoto přístupu je Michael Kenna se svým surrealistickým přístupem k fotografování moře. Jeho díla jsou typickým příkladem kreativního využití dlouhých expozic. Použitím filtrů a fotografováním za šera pak mění výrazné tvary, oblaka nebo viny, v jemně náznaky. Právě toto využití pohybu vytváří pro něj typický snový efekt.

27 JAKÉ MOTIVY? - MINIMALISTICKÉ KRAJINY Minimalistické krajiny I zde je ale nejdůležitější výběr objektu, někdy s výrazným bodem v centru, někdy bez něj. Zkuste využít struktury na pobřeží, vraky lodí nebo kůly, protože ty mohou snímek zvýraznit. Ale někdy může být právě tak atraktivní nedostatek jakýchkoli struktur. Násobné ND filtry umožní prodlužování časů závěrky a dynamické efekty vznikají jejich využitím v různé denní době. Důležité je prohlédnout si potenciální objekt pečlivě a představit si konečný výsledek ještě před vytažením fotoaparátu z brašny

28

29 JAKÉ MOTIVY? - FOTOGRAFIE VE MĚSTĚ Fotografie ve městě různorodá nabídka vhodných černobílých objektů, od štíhlých skleněných mrakodrapů až po zapadlé uličky Možnost fotografovat tu ani není omezena na jitro nebo podvečer, dá se fotografovat prakticky kdykoli Světlo zrcadlené ze skleněných fasád a oken dokáže ostře vykreslit obrysy, tvary se zvýrazní hrou stínů, kterou by měkčí světlo podvečera potlačilo

30

31 JAKÉ MOTIVY? LOW-KEY Low key Je-li záměrem zobrazit sílu, tajemnost nebo zkoumání temných stránek, pak je na místě použít černobílou fotografii v tónině low-key. Původně se sice jedná o portrétní techniku, ale může být užitečná i u krajin, zejména u těch fotografovaných s posledními paprsky slunce, kde stíny pomáhají zobrazit tvary abstraktnějším způsobem.

32

33 JAKÉ MOTIVY? LOW-KEY Low key Jedním z nejoblíbenějších efektů low-key je jednoduché nasvícení obličeje pomocí jediného postranního světla. Zvýrazní se tak obrysy a tvary obličeje a ztmaví jedna strana profilu. Stejný efekt lze použít i u poloportrétu nebo i celé postavy, jen je nutné upravit oblasti, které tak upoutají pozornost (například ruce). Lze i siluety!

34

35 JAKÉ MOTIVY? HIGH-KEY High-key Princip spočívá v použití velmi jasného pozadí s ústředním objektem, který s touto světlou tóninou kontrastuje. Celkově je obraz světlý a vzdušný, zejména u portrétů.

36

37 JAKÉ MOTIVY? ZRNO Zrno Přidáním zrna lze dodat působivosti portrétům i krajinám (krajinám dodá pocit vzdušnosti ).

38 JAKÉ MOTIVY? V NOCI V noci Fotografování v noci poskytuje poutavé a atraktivní záběry, ale černobílé snímky mohou být ještě atraktivnější. Tmu si vždy spojujeme se silnými dojmy, jako je strach a bolest, po konverzi do černobílé podoby může obraz vyvolávat ještě silnější asociace. Jedním z největších nepřátel pro fotografa nočních měst je žluté světlo lamp. Proč jej tedy neodstranit pomocí černobílé fotografie? Jedním z pravidel, která můžeme porušit, jsou tradičně i velké černé plochy.

39

40 JAKÉ MOTIVY? ABSTRAKTNÍ OBRAZY Abstraktní obrazy Černobílá fotografie je dokonalé médium pro abstraktní obrazy. Aby abstraktní snímek doopravdy fungoval, musí zahrnout diváka otázkami. Z jakého směru se vlastně dívám? Jak je to velké? Když se konverzí odstraní barvy, bude obraz ještě hůře identifikovatelný a zařaditelný. Fotografování moderní architektury je vynikající způsob, jak se naučit tvořit černobílé abstraktní obrazy, protože většinu práce už tu odvedl architekt. Stačí jen použít správnou ohniskovou délku a úhel, vyčlenit ze záběru identifikovatelné objekty a soustředit se na celkový vjem. Krajiny nebývají běžným zdrojem abstraktních obrazů, ale při správné kombinaci podmínek a ohniskové délky může být výsledný efekt překvapivý.

41

42

43 JAKÉ MOTIVY? DRAMATICKÁ OBLOHA

44 JAKÉ MOTIVY? ZÁTIŠÍ, INTERIÉRY, DETAILY

45

46

47 JAKÉ MOTIVY? PORTRÉTY, LIDÉ Portréty, lidé 1. položit si otázku proč ČB. Proč jsem tuto slečnu, tuto babičku, tohoto pána snímal na černobílý film. Černobílý portrét není dokument. Je to výraz určitého postoje, zaujetí, prožitku - a má v sobě obsahovat i lidskou podstatu portrétované osoby. Proto obvykle bývají fotografie starších lidí s životem popsanou tváří působivější, ale to záleží jen na vás. Fotografujete-li osmnáctiletou dívku, má divák ze snímku poznat její charakter, povahu, zájmy. Nepomáhat si pokud možno bleskem Nepřímé rozptýlené osvětlení s neutrálním pozadím, vytvářejícím mírný kontrast u blondýnky bude tmavší, u brunety naopak.

48

49

50 ČÁST B: JAK FOTOGRAFUJEME ČB

51 JAK FOTOGRAFUJEME ČB Režim barevný OK Režim ČB Vidíme náhled ČB Ale do RAW, jinak to nebude barevný RAW umožňuje více úprav a má větší dynamický rozsah Pozor na odpovídající ISO

52 ČÁST C: KONVERTUJEME DO ČB

53 Základem dokonalé černobílé fotografie je vhodný převod z barevné škály do stupnice šedých odstínů. Dvě barevně kontrastní barvy totiž mohou špatným převodem splynout na totožné odstíny šedi. Grafická a multimediální laboratoř

54 Klasický postup Grafická a multimediální laboratoř

55

56

57

58 Čím více je daná barva při převodu zastoupena, tím světlejší je výsledek. Tzn. při převodu přes červený kanál budou červené části fotografie světlé až úplně bílé. Grafická a multimediální laboratoř

59 Míchání kanálů

60

61

62

63 Odstíny šedi pokročile

64 součet jednotlivých složek by měl dohromady dát 100% (lze použít Normalizovat)

65

66

67

68

69

70 Lidské pleti a obličeji celkově sluší zejména převod přes červený kanál, který zakryje většinu vrásek a vad pleti. Zvyšováním podílu zeleného a modrého kanálu se pak více prokreslují detaily obličeje. Grafická a multimediální laboratoř

71 Lidské pleti a obličeji celkově sluší zejména převod přes červený kanál, který zakryje většinu vrásek a vad pleti. Zvyšováním podílu zeleného a modrého kanálu se pak více prokreslují detaily obličeje. Grafická a multimediální laboratoř

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B. KOMPOZICE 2B. DALŠÍ ZÁSADY ŘEŠENÍ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř šikmé linie a diagonála efektní je esovitá křivka přes diagonálu dává pocit prostoru, hloubky a rytmu neměla by úplně opustit

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají opatřit jako jednotlivé filtry, výrobce nabízí i sady filtrů,

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie.

Asi to takhle doopravdy vypadalo, šedý nevýrazný snímek, ve kterém je ale ukryta velmi pěkná fotografie. Dobrý den, dovolil jsem si vybrat malý vzorek vašich fotografií a ukázat vám na nich několik chyb, kterých se při fotografování a následné úpravě dopouštíte. Fotografie jsou doopravdy vybrané zcela náhodně,

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa

ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 5 ŠEDÉ ND FILTRY GRADUÁLNÍ využití nejdůležitějších filtrů v práci výtvarného fotografa Práce výtvarného fotografa vyžaduje různé pomůcky

Více

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci

ČISTÁ SÍLA BARVY. Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ČISTÁ SÍLA BARVY Kontrola a kreativita od fotografování až k editaci ColorChecker Passport je tak šikovný a užitečný, že si ho budete chtít vzít na každé focení s sebou! ColorChecker Passport kombinuje

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky

Ukázkové snímky pořízené bleskem NIKON CORPORATION. V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky Ukázkové snímky pořízené bleskem V této příručce jsou představeny různé metody použití blesku SB-N7 a ukázkové snímky NIKON CORPORATION 2012 Nikon Corporation TT2L01(1L) 8MSA581L-01 Cz Obsah Zvolte typ

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900.

Ukázkové snímky pořízené bleskem. Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-900 Tato brožura vysvětluje používané techniky, obsahuje ukázkové snímky a popisuje všechny možnosti blesku SB-900. Cz Volba vhodného rozložení osvětlení Blesk SB-900

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů

Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů Typy na focení mobilem od nejlepších fotografů www.objektivy-k-mobilu.cz 1 Dnes mobilní fotografie hýbe světem a definuje to, jak se na svět díváme. Inspirujte se 11 typy pro Vaše mobilní fotografie. Jednou

Více

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 LS 2014 Ing. Martin Seko JAK NA ČERNOBÍLOU FOTOGRAFII DESATURACE Úrovně, křivky, černobílá fotografie 3 DESATURACE Úrovně,

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Podrobný průvodce Černobílý svět

Podrobný průvodce Černobílý svět Podrobný průvodce Černobílý svět foto Ben Birchall 46 Digitální foto Říjen 007 DF54_046_Feat7479.indd 46 8.9.007 3:0:35 Téma Nástroj Rozdělené tónování v Camera Raw 4. Ukážeme si, jak lze tónovat pomocí

Více

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Obsah OBSAH KAPITOLA 1........................................... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu CS6 Přístup k fotografiím skrze Mini Bridge......................... 20 Prohlížení fotografií

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Typy digitálních fotoaparátů

Typy digitálních fotoaparátů Typy digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty (falešné) digitální zrcadlovky (EVF, ultrazoomy) Pravé zrcadlovky (DSLR) Tzv. digitální stěny ???????????????????????????? Vidíme očima čipu

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13

Obsah. Úvod do digitální fotografie 1. Fotografujeme digitálním fotoaparátem 9. Formát a komprese obrazových d a t 10. Základy fotografování 13 Úvod do digitální fotografie 1 Digitální fotografie - fikce nebo skutečnost? 1 Digitální = bez filmu 1 Digi kontra klasika 2 Investice jako hrom 2 Bez filmu = zadarmo 4 Svět jedniček a nul 5 Rychlost jako

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-216

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 12. 2012 Autor: MgA.

Více

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie)

Třetiny. Diagonála Jedná se o umístění objektu na úhlopříčku nejlépe s nějakým výrazným objektem ve zlatém řezu. Kompozice snímku (fotografie) Co je kompozice: - jde o to, jak nejlépe vyfotit snímek, aby se na něj co nejlépe koukalo - největší chybou je umisťování nejvýraznějšího objektu na střed snímku - správnou kompozici se snažte vytovřit

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Sky Blue set Materiál filtrů je pryskyřice. Tato sada je určena pro 100mm systém, ale jednotlivé filtry jsou k dispozici v různých velikostech.

Sky Blue set Materiál filtrů je pryskyřice. Tato sada je určena pro 100mm systém, ale jednotlivé filtry jsou k dispozici v různých velikostech. Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 10 Sady filtrů LEE tématické sety 2. Díl V prvním díle povídání o tematických sadách filtrů jsme se seznámili s osmi nejpoužívanějšími

Více

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání.

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. co nás čeká DNES? Prostor PRO VÁS a VAŠE FOTOGRAFIE Sdílení: co která z vás prožila u

Více

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům

ISO 400 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm. 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům 9 1/13 sekundy f/5,6 ohnisko 55 mm 214 CANON EOS 500D: Od momentek k nádherným snímkům Kreativní kompozice PŘEMÝŠLEJTE O KOMPOZICI A VYLEPŠETE SVOJE SNÍMKY Krásné snímky nejsou jen o správném nastavení

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY FOTOGRAFICKÉ EFEKTY Pomocí různých fotografických efektů můžete v obrazu napodobit některé tradiční fotografické techniky a postupy. Použitím vhodného efektu můžeme výrazně

Více

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu

4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zrcadlovka v praxi 4 Naučte se pracovat v manuálním režimu Zkušenější uživatelé mohou expoziční automatiku vypnout úplně, výsledky bývají výborné Manuální režim dozajista nedokáže vyřešit všechny problémy

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Kompozice digitální fotografie v praxi kniha, která vás naučí kreativně tvořit Marie Němcová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester.

Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 6 Neutrální denzita ve standardních filtrech Filtry jsou dostupné v provedení pryskyřice nebo vysoce kvalitní polyester. Fotografické

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910 Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-910 V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-910 a ukázky snímků. 1 Cz Krok do tvůrčího osvětlování Odhalte strukturu objektů a přidejte hloubku

Více

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se

zdroj světla). Z metod transformace obrázku uvedeme warping a morfing, které se Kapitola 3 Úpravy obrazu V následující kapitole se seznámíme se základními typy úpravy obrazu. První z nich je transformace barev pro výstupní zařízení, dále práce s barvami a expozicí pomocí histogramu

Více

Pomocí nástroje Úprava obrázku dále vytvoříte v obrázku různé fotografické efekty.

Pomocí nástroje Úprava obrázku dále vytvoříte v obrázku různé fotografické efekty. Úpravy obrázků Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. V tomto kurzu použijete nástroj Úprava obrázku

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_09 Sada: Digitální fotografie Téma: Portréty, postavy Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 Svatební tradice, které nesmí na vašich fotografiích chybět 11 Před obřadem 11 Po obřadu 12 Na hostině 12 Jak současný vývoj fotografické techniky

Více

JAN ZEMAN PHOTOGRAPHY

JAN ZEMAN PHOTOGRAPHY JAN ZEMAN PHOTOGRAPHY ceník fotografických služeb 02/2014 Portrétní a rodinná fotografie Základní balíček STANDARD Služba zahrnuje fotografování v délce 1 až 2 hodiny. Odevzdáno je 15 pečlivě vyretušovaných

Více

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2.

VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Foto: Stanislav Horný, Zbyněk Černý, Kristýna Horná a studenti oboru Multimédia v ekonomické praxi VÝTVARNÉ - KREATIVNÍ EXPOZICE ČÁST 2. Naučím Vás používat clonu a čas kreativně! CLONA - NEUTRÁLNÍ Grafická

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Caravaggio 1610. Zobrazení představy autora, jak to bylo s Davidem a Goliášem. Technika šerosvit. (text a foto Karel Horký)

Caravaggio 1610. Zobrazení představy autora, jak to bylo s Davidem a Goliášem. Technika šerosvit. (text a foto Karel Horký) Šerosvit je spojován s malířstvím 16. století. Trochu provokativně jsem si dovolil tento výraz použít v souvislosti s fotografováním v nižších tóninách. Proč? (text a foto Karel Horký) Šerosvit je výtvarná

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Úvod 7. Filtry nebo editor fotografií? 7 Proč jsou filtry lepší než editor 8 Co tato kniha přináší 8

Úvod 7. Filtry nebo editor fotografií? 7 Proč jsou filtry lepší než editor 8 Co tato kniha přináší 8 OBSAH Úvod 7 Filtry nebo editor fotografií? 7 Proč jsou filtry lepší než editor 8 Co tato kniha přináší 8 Různé fotoaparáty vyžadují různé úchyty filtrů 11 Závit na objektivu 13 Redukčním kroužkem na objektiv

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny.

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 35 Photoshop Fotografování - Krajina Třída: 9. Učivo: Naučit se základním zásadám při pořizování fotografie krajiny. Obsah inovativní výuky: Žáci se seznámí se základními

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků.

Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700. V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Ukázkové snímky pořízené bleskem SB-700 V této brožuře jsou představeny různé metody použití blesku SB-700 a ukázky snímků. Cz Radost z osvětlování Osvětlení je tajemstvím zlepšování fotografování. S osvětlením

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

IVT. Úprava fotografií. 8. ročník

IVT. Úprava fotografií. 8. ročník IVT Úprava fotografií 8. ročník listopad, prosinec 2013 Autor: Mgr. Dana Kaprálová Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Vyvážení bílé. Ing. Jiří Skořepa Individuální kursy fotografování. FOTOTAHÁK č. 4. Jiří kořepa y.cz. fotokurs

Vyvážení bílé. Ing. Jiří Skořepa Individuální kursy fotografování. FOTOTAHÁK č. 4. Jiří kořepa y.cz. fotokurs FOTOTAHÁK č. 4 fotokurs Vyvážení bílé 5 způsobů jak správně nastavit vyvážení bílé + 2 dobré zprávy závěrem. Mějte věrné barvy při každém světle! Ing. Jiří Skořepa www.skorepa-photo.com www.fotokurs Jakou

Více

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2)

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) Upozornění: Oficiální znění Sylabu Digitální fotografie 1.0 je publikováno na webových stránkách pracovní skupiny ECDL-CZ

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

Fotografie: Jaromír Funke ( )

Fotografie: Jaromír Funke ( ) Světlo dělá fotografii. Osvojte si světlo. Obdivujte ho. Milujte ho. Ale nad to všechno, poznejte světlo. Poznejte ho jak nejvíc můžete a poznáte klíč k fotografii. George Eastman (1854 1932) Fotografie:

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 27. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku

Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Osvědčené postupy pro zpracování tiskových dat s vynikající kvalitou tisku Arnošt Nečas Marketing manager GRAFIE CZ Jan Štor Odborný konzultant GRAFIE CZ Agenda Základy digitálních obrazů Kvalita obrazu

Více

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK KLADY Kvalitnější snímky při extrémních světelných podmínkách (světlé a tmavé objekty na jedné scéně, mlha, šero) Levnější fotografie v papírové podobě

Více

digitalizace obrazových předloh perovky

digitalizace obrazových předloh perovky Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Autor: Mgr. MgA. Michal Popieluch Datum vytvoření:

Více

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1

FOTOGRAFOVÁNÍ. Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 FOTOGRAFOVÁNÍ Nikola Kolenatá ZŠ Bratří Jandusů, 8.A Datum odevzdání: prosinec 2015 STRANA 1 1. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. FOTOGRAFICKÁ VÝBAVA 4 2.1. FOTOAPARÁT 4 2.2. OBJEKTIVY 5 2.3. BLESKY 6 2.4. OSTATNÍ VÝBAVA

Více

Praktický workshop fotografování v ateliéru

Praktický workshop fotografování v ateliéru Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Praktický workshop fotografování v ateliéru Miroslav Podhrázský metodika přednášky Světlo v ateliéru Základní charakteristika: Exteriéry i interiéru nabízejí

Více

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika

Barvy a barevné modely. Počítačová grafika Barvy a barevné modely Počítačová grafika Barvy Barva základní atribut pro definici obrazu u každého bodu, křivky či výplně se definuje barva v rastrové i vektorové grafice všechny barvy, se kterými počítač

Více

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010)

Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) Úpravy fotografie s kalibrační tabulkou x-rite do verze adobe phostohop CS5 a camera RAW 6 (proces 2010) S tabulkou x-rite se můžete setkat především v reklamní a reprodukční fotografii. Umožnuje udržet

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Fotograf architektury a krajiny (kód: 34-039-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Základy portrétní fotografie

Základy portrétní fotografie Základy portrétní fotografie Nejčastější chyby a jak jim předejít Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou určena pouze jako doplňkový studijní materiál k

Více

Základy fotografování

Základy fotografování Základy fotografování Základní pojmy Expozice Dříve vznikala fotografie dopadem světla na světlocitlivou fólii, snímek se pomocí různých chemikálií vyvolal a zvětšil. Dnešní digitální fotografie vznikají

Více

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod

VY_32_INOVACE_INF4_12. Počítačová grafika. Úvod VY_32_INOVACE_INF4_12 Počítačová grafika Úvod Základní rozdělení grafických formátů Rastrová grafika (bitmapová) Vektorová grafika Základním prvkem je bod (pixel). Vhodná pro zpracování digitální fotografie.

Více

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ

KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ KAPITOLA 5 SPORTOVNÍ REPORTÁŽ Soubor fotografií z (jedné) sportovní akce tvoří dohromady sportovní reportáž. Snímky na sebe navazují a doplňují se. Může jít o prosté zobrazení průběhu sportovní akce od

Více

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu

Fotografujeme. Využití možností fotoaparátu Fotografujeme Využití možností fotoaparátu 1 Dobrá fotografie Nese zvolenou konkrétní myšlenku námět, motiv Působí na diváka dle záměru autora zvýraznění důležitého, kompozice, atmosféra Je technicky dobře

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Portrétní fotograf (kód: 34-038-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Portrétní

Více

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN VÝTVARNÝ PROJEKT FOTOGRAFIE NEBO KRESBA? GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN A/ teoretická část Srovnání fotografie a kresby Náměty Kompoziční postupy B/ praktická část - Stromy Fotografie studentů Perokresba

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 14. 2. 2013 Autor: MgA.

Více

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013

PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 PV156 Digitální fotografie Exponometrie Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2013 Exponometrie Vytvoření perfektního obrazu fotografickou cestou je umění. Vytvoření technicky perfektního negativu

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Komu je kniha určena 7 Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 Čím se liší fotografování noční oblohy od běžného fotografování 10 Nejlepším prostředím je černočerná tma 10 I ta nejjasnější

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 5) Statický bitmapový obraz (poprvé) Petr Lobaz, 17. 3. 2004 OBRAZOVÁ DATA OBRAZ statický dynamický bitmapový vektorový popis 2D 3D 2 /33 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení

Více

Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí

Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí Průvodce fotografováním: Ubytování v soukromí Těší nás, že spolupracujete s Booking.com. Fotografie hrají zásadní roli při výběru ubytování online a pomáhají návštěvníkům stránky se rozhodnout. Vzhledem

Více

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY

KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY KAPITOL A 3 FOTO GRAFUJEME PODKL AD OVÉ SNÍMKY K1655_CMYK.indd 35 10.3.2009 13:41:01 Podkladové fotografie jsou alfou a omegou pro vytváření panoramatických záběrů Proces tvorby digitálních panoramat začíná

Více

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu

Obsah. KAPITOLA 1... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu Obsah OBSAH KAPITOLA 1........................................... 19 Minisérie Používání Mini Bridge ve Photoshopu Přístup k fotografiím pomocí Mini Bridge....................... 20 Prohlížení obrázků

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014

PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 PV156 Digitální fotografie Expozice Tomáš Slavíček / Vít Kovalčík FI MU, podzim 2014 Světlost obrazu Co je správně? Jak to ovlivnit? 2 Expozice Tři složky clona jak velkou dírou propouštím světlo? čas

Více

Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí)

Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí) VY_32_INOVACE_PG3108 ; Mgr. Pavel Hauer ; 5/2012; 1.ročník; bitmapová grafika, Počítačová grafika; názorná pomůcka pro výuku, opakování, doplnění látky Bitmapová grafika: Vrstvy - interakce (režimy prolnutí)

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita lll.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Pracovní list pro téma lll.2.5 Rastrová grafika

Více

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům?

Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Jak fotit poutavé fotky s objektivy k mobilům? Pojďme nahlédnout do používání objektivů. www.objektivy-k-mobilu.cz Jak se objektivy používají? 1 Objektiv rybí oko a makro lehce našroubujeme do klipu 2

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Fotograf architektury a krajiny (kód: 34-039-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více