Milan Rastislav Štefánik ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)"

Transkript

1 Milan Rastislav Štefánik ( ) Metodický list úroveň A I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi od dětství lásku ke slovenským knihám, zvláště ke slovenské poezii. Mladý Milan si už od svých studentských let vedl zápisník. Do něho si psal básně vlastenecké, zamilované, děkovné i oslavné. Zdroj: Obraz od ak. malíře Václava Tomana (1918). Dostupné na: [ ]. Dokument 1: Studentská báseň M. R. Štefánika z roku 1896 Starý tatko Arpád [první uherský kníže], pozri sa na nás, ( ) Namyslel si ten Tvoj nadutý národ, Že on má právo druhému kopať hrob. Hej, haj, šablu 1 do ruky teraz, Ukažme jím, že už přišel na psa mráz. Zdroj: Bartůšek, J. Boháč, J. (ed.). Zápisníky M. R. Štefánika. Praha: Památník osvobození, 1935, s. 4. Z nadpisu dokumentu zjisti, kdy byla báseň napsaná a kolik bylo tehdy Štefánikovi let. Báseň Štefánik napsal v roce 1896, tj. ve svých šestnácti letech. V básni si přečti, kdo to byl Arpád. V učebnici vlastivědy nebo historickém atlasu vyhledej, kde se nacházely tzv. Uhry. 1 šavli

2 Uhry se rozkládaly na území dnešního Maďarska, Slovenska a Rumunska. Maďaři, potomci těchto uherských národů, bránili Slovákům ve Štefánikově době, aby svobodně rozvíjeli svoji národní kulturu a politiku. Vyhledej v básni místa, kde se o obou národech mluví. Který národ je ten nadutý? Nadutý je podle básníka národ Maďarů, který tomu druhému, tj. Slovákům, brání v emancipaci. Jak je báseň zakončena? Vysvětli svými slovy verš: Hej, haj, šablu do ruky teraz. Slováci se mají podle básníka chopit zbraně a povstat proti svým utlačovatelům. V říjnu roku 1898 přišel Štefánik do Prahy, aby zde studoval na vysokém technickém učení. Vstoupil do slovenského vysokoškolského kulturně-vzdělávacího spolku Detvan a dvakrát po sobě byl zvolen jeho předsedou (1901 a 1903). Spolek vyznával česko-slovenskou spolupráci a sympatizoval s profesorem T. G. Masarykem, který razil heslo: věda pravda morálka. Dokument 2: Štefánikova legitimace Zdroj: Polívka, V. Pamiatke Štefánikovej. Lučenec: vlastným nákladom, 1929, s. 97. Z fotky legitimace zjisti, jakého spolku byl Štefánik členem. Jedná se o legitimaci spolku Detvan.

3 Z kterého roku členská průkazka pochází? Kolik bylo v té době Štefánikovi let? Legitimace pochází z akademického roku V té době bylo Štefánikovi let. Dokážeš na fotografii dokumentu najít Štefánikův podpis? Jakou v té době zastával funkci a o jakém jeho postavení ve spolku to svědčí? Štefánikův podpis se na legitimaci nachází pod funkcí předsedy spolku. Znamená to, že byl ve spolku nejvyšší autoritou. Student Štefánik se v Detvanu seznámil s Vávro Šrobárem, redaktorem časopisu Hlas ( ), jehož cílem bylo informovat o vědě a kultuře, jakož i politických myšlenkách tzv. hlasistů 2 ve slovenském jazyce. Roku 1903 vznikla kulturní odnož Hlasu, tzv. Umelecký hlas, jehož redaktorem se stal Štefánik. Dokument 3: Časopis Hlas a Umelecký hlas Zdroj: Juríček, J. M. R. Štefánik. Životopisný náčrt. 2. vydání. Bratislava: Mladé léta, 1990, s Hlasisté byli slovenští intelektuálové sdružení kolem časopisu Hlas ( ) hájící Masarykovy myšlenky o spolupráci Čechů a Slováků na poli vědeckém, kulturním, hospodářském i politickém. Naráželi na nepochopení členů Slovenskej národnej strany, kteří byli ke spolupráci s Prahou rezervovaní.

4 Představ si, že jsi spisovatelem či redaktorem a máš za úkol napsat komentář k titulnímu obrazu Umeleckého hlasu. Popiš obrázek dokumentu: co na něm vidíš? Letící orel hory lesy Jak souvisí tyto výjevy s názvem časopisu Umelecký hlas? Co symbolizuje orel a jeho vznášení se nad horami a nad lesy? Kdo je původcem hlasu, tj. kdo je původcem volání, a komu, jaké krajině, zemi, je určen? Orel symbolizuje vznešenost, povznesenost a nadhled. Jeho hlas se ozývá nad tatranskými horami a lesy. Časopis seznamoval s uměleckými díly ve slovenském jazyce. Jeho cílem bylo pomocí umění vzdělávat slovenský národ. II. Namísto stavebního inženýra dobrodružství astronomie Roku 1900 se Štefánik rozhodl opustit pražské technické učení. Zatoužil totiž po studiu astronomie na Filosofické fakultě pražské Karlo-Ferdinandovy univerzity 3. Nebylo to pro něho lehké rozhodnutí; jeho otec stejně tak jako jeho profesor techniky jej od tohoto kroku odrazovali. Štefánik, duchem dobrodruh, si však šel za svým snem. Dokument 4: Štefánikova Žádost o stipendium a jeho životopis adresované České akademii císaře Fr. Josefa 4 Dovoluji si ucházeti se o některé stipendium, vypsané slavnou Akademií na rok Narodil jsem se na Slovensku, v Uhrách a tamtéž navštěvoval střední školy gymnaziální. Po zkoušce maturitní odebral jsem se do Prahy ( ) ke [studiu] hvězdářství. ( ) Z Itálie dostal jsem se do Ženevy ( ) dosáhnul hodnosti doktorské. Brzo po promoci rozhodl jsem se pro Paříž a tam přízní osudu dostal jsem se na slavnou hvězdárnu ( ); na Mont Blanc 5 za účelem vědeckým; bral jsem účast na pozorování zatmění slunce ve Španělsku ( ). V Paříži dne Zdroj: Bartůšek, J. Boháč, J. (ed.). Zápisníky M. R. Štefánika. Praha: Památník osvobození, 1935, s. 54. Štefánikův dopis Akademii zároveň obsahuje jeho vlastní profesní životopis do roku Sestav osnovu, tj. jeho životopis, v bodech: vypiš důležité informace (studium, získání titulu, zahraniční cesty, vědecká bádání). - narozen na Slovensku r Dnešní Karlovy univerzity 4 Ze Štefánikova deníku se dozvídáme, že jeho žádost byla doručena do Prahy po termínu, tj. v době, kdy stipendia byla už rozdělena. (In: Bartůšek, J. Boháč, J. (ed.). Zápisníky M. R. Štefánika. Praha: Památník osvobození, 1935, s. 66.) 5 Mont Blanc je nejvyšší hora Evropy.

5 - studia astronomie v Praze ( ) - zahraniční stáž (Švýcarsko, Itálie) : doktor filosofie - vědecká stáž v Paříži (od r. 1904) - vědecká pozorování (Mont Blanc, Španělsko) Kdy a kde byl dopis napsán? Dopis je datován v Paříži. O co Štefánik žádá Českou akademii? Požaduje stipendium, tj. finanční podporu. III. Vědec, vynálezce a světoběžník ve službách Francie a) vědec a světoběžník Štefánik díky svým studiím astronomie a pozdějším vědeckým úkolům procestoval svět: studijní pobyt ve švýcarském Curychu (1902), stáž v Paříži ( ), španělská Valencie (1905), výstupy spojené s pozorováním na Mont Blanc ( ), Turkestán (dnešní Uzbekistán) pozorování zatmění Slunce (1907), Petrohrad (1907), Alžírsko astronomická pozorování (1909), Polynésie: Tahiti pozorování komety (1910), Vavau zatmění Slunce (1911), Brazílie blízko Rio de Janeiro (1912), Ekvádor (Galapágy) budování francouzské telegrafické sítě (1913). Prohlédni si mapu světa dokument 5 a ukaž na ní trasu, kudy Štefánik postupně cestoval. Pojmenuj správně (podle textu v rámečku) jednotlivé zastávky na jeho cestách. Kolik různých kontinentů navštívil? Pohyboval se na čtyřech kontinentech: Evropa, Amerika, Asie, Afrika (Polynésie se nachází v Tichém oceánu mezi Amerikou a Austrálií). Proč můžeme říci, že byl Štefánik světoběžníkem? Z mapy můžeme vyčíst, že se Štefánik od roku 1902 prakticky nezastavil. Cestoval po Evropě i po celém světě.

6 Dokument 5: Fyzická mapa světa (výběr) Zdroj: [ ].

7 b) vynálezce V roce 1912 podnikl Štefánik druhou cestu na Tahiti (Francouzská Polynésie), kde chtěl vybudovat hvězdárnu a definitivně zakotvit. Francouzská vláda jej však vyslala (roku 1912 se stal Štefánik francouzským občanem) na vědecko-diplomatickou misi do Ekvádoru (1913). V srpnu 1914 byl jako francouzský občan mobilizován a stal průkopníkem francouzské vojenské meteorologie. Dokument 6: Velitel letky M. F. 54 kapitán Prat o Štefánikově meteorologii, léto 1915 Generál Foch ( ) přišel moji letku navštívit. Představil jsem mu poručíka Štefánika a ohlásil jsem, jaké služby mi koná meteorologická stanice, kterou u letky zřídil. Generál ( ) prosil Štefánika, aby mu každý večer posílal svou meteorologickou zprávu ( ). [Štefánikovy] předpovědi byly tak přesné, že se ho generál rozhodl poslat do hlavního štábu, aby vrchnímu veliteli [generálu Joffreovi] navrhl organizaci meteorologické služby na celé frontě. Zdroj: John, M. Milan Rastislav Štefánik. Život a smrt národního hrdiny. Olomouc: Votobia, 2000, s. 33. Jaké nové přístroje používala letka kapitána Prata? Díky komu? Díky Štefánikově meteorologické stanici letka disponovala přesnou předpovědí počasí. Kam byl Štefánik povolán generálem Fochem a za jakým účelem? Generál Foch si Štefánika vyžádal do generálního štábu, aby zde navrhl organizaci meteorologické služby na západní frontě. Jaké vojenské služby se stal Štefánik zakladatelem? Štefánik byl průkopníkem letecké meteorologie ve Francii. Zamysli se a vyjmenuj důvody, proč může být přesná předpověď počasí pro armádu důležitá. Jakou má souvislost meteorologická služba s leteckým operováním na bojišti? Vojenská letadla byla v době první světové války křehké konstrukce, neschopná provozu v náročných meteorologických podmínkách. Chtěl-li velitel naplánovat ofenzívu s podporou letectva, musel brát ohled na předpovědi počasí.

8 c) diplomat V roce 1913 Štefánik odcestoval do Ekvádoru, kde měl z pověření francouzské vlády vybudovat telegrafní a meteorologickou stanici. Při své misi se zasloužil o prosazení francouzského vlivu v Ekvádoru vůči konkurenci. Dokument 7: Telegram francouzského velvyslance v Ekvádoru Francastela francouzské vládě, Pan Štefánik byl právě pověřen ecuadorskou vládou, aby na její náklady ( ) zřídil síť meteorologických stanic a síť stanic bezdrátové telegrafie na celém území Ecuadoru včetně ostrovů [viz např. Galapágy]. Dosáhl toho, že přednosty těchto dvou služeb budou Francouzi. Mohu jen uznat obratnost pana Štefánika, který dosáhl těchto úspěchů, aniž by vzbudil pozornost. Zdroj: Bartůšek, J. Boháč, J. (ed.). Zápisníky M. R. Štefánika. Praha: Památník osvobození, 1935, s Jaké byly podle vyslance Francastela hlavní Štefánikovy úkoly v Ekvádoru? Štefánik prosazoval zájmy které země? Byla jeho činnost úspěšná? Štefánik měl působit jako odborník při budování meteorologických stanic a bezdrátové telegrafie. Podařilo se mu prosadit v této záležitosti francouzský monopol: správci obou dvou služeb se stali Francouzi. IV. Generál Štefánik za Československo a) hlavní vyjednavač a častý návštěvník pařížských salónů Když v červenci 1914 vypukla první světová válka, rozhodlo se několik českých poslanců a jejich příznivců, že se pokusí vybojovat česko-slovenskou samostatnost a vymanit se tak z područí Rakouska- Uherska. V lednu 1916 přicestoval T. G. Masaryk 6 do Paříže a připojil se ke Štefánikovi a Eduardu Benešovi 7. Byl to Štefánik, kdo díky svým kontaktům zprostředkoval schůzku Masaryka s francouzským premiérem A. Briandem. Díky Štefánikovi se Francouzi dozvěděli v pařížském deníku Matin (Ráno) o Masarykových myšlenkách za nezávislost Čechů a Slováků. V únoru 1916 byla v Paříži vyhlášena Československá národní rada (ČSNR), která se stala vrcholným orgánem čs. zahraničního odboje. 6 Masaryk byl vedoucí osobností česko-slovenského odboje v zahraničí. 7 E. Beneš byl druhým mužem čs. odboje a úzký spolupracovník T. G. Masaryka (viz dále).

9 Dokument 8: T. G. Masaryk u A. Brianda, předsedy francouzské vlády Pan Masaryk byl přijat 3. února panem Briandem, předsedou vlády a ministrem zahraničních věcí. Představil mu náš [tj. shodný s vydavatelem revue, proto náš ] program. 8 Zdroj: Echos et nouvelles. In: Denis, E. (ed.). La Nation Tchèque. 1. ročník. Vydáno /1916, s Dokument 9: Rozhovor s Masarykem pro pařížský deník Rozhovor s Masarykem nazítří po přijetí Masaryka panem Briandem, otiskl Matin ve svém čísle ze 4. února rozhovor mezi redaktorem známého pařížského deníku a tím, kdo je duší vlasteneckého hnutí za samostatnost Zemí českých. 9 Zdroj: Une interview de M. Masaryk. In: Denis, E. (ed.). La Nation Tchèque. 1. ročník. Vydáno /1916, s Kdy (den a rok) se uskutečnila schůzka Masaryka s A. Briandem? Masaryk byl přijat premiérem Briand byl předseda vlády kterého státu? Byl francouzským premiérem. Pro jaký typ novin poskytnul Masaryk rozhovor? Jak podle tebe tento čin pomohl československému odbojovému hnutí? Kdy k rozhovoru došlo? Hned nazítří po recepci u Brianda poskytl Masaryk rozhovor rozšířenému a známému pařížskému deníku Matin. Pařížská veřejnost se jeho prostřednictvím mohla seznámit s myšlenkou o samostatném Československu. Napiš svými slovy, co znamená věta, že Masaryk byl: duší vlasteneckého hnutí za samostatnost Zemí českých. Masaryk byl mozkem, vedoucím čs. odboje. 8 Autorský překlad 9 Autorský překlad

10 Dokument 10: Vyhlášení Československé národní rady (ČSNR) v roce Zdroj: Echos et nouvelles. In: Denis, E. (ed.). La Nation Tchèque. 2. ročník. Vydáno , 3/1916, s. 46. Zdroj: Juríček, J. M. R. Štefánik. Životopisný náčrt. 2. vydání. Bratislava: Mladé léta, 1990, s Porovnej oba dokumenty. Vypiš všechna uvedená jména a doplň ke každé osobě funkci, kterou v ČSNR zastávala (pozn. víceprezident znamená místopředseda). 1. T. G. Masaryk předseda 2. Josef Dürich místopředseda 3. M. R. Štefánik místopředseda 4. E. Beneš generální sekretář 10 Je zajímavé, že redaktor E. Denis ve své revue z let vůbec nezmiňuje M. R. Štefánika. Zdá se, že mezi nimi nikdy nedošlo ke spolupráci, nejspíše kvůli odlišné politické orientaci každého z nich (Denis socialista, Štefánik obklopoval se aristokraty).

11 Z francouzsky psaného dokumentu cituj adresu, kde měla rada sídlo. Na internetu vyhledej, jaké instituce se v současné době na této adrese nacházejí. ČSNR sídlila na 18 rue Bonaparte v Paříži. Dnes se zde nachází České centrum, konzulát a Česká škola bez hranic. (leden 2015). V kterém roce byla ČSNR vyhlášena? ČSNR byla vyhlášena roku b) První mezi českými legionáři 11 Poté, co díky Štefánikovi získala ČSNR podporu u francouzského premiéra a její činnost vešla ve známost v pařížském intelektuálním prostředí, odebral se Milan Rastislav v dubnu 1916 do Itálie, kde hodlal vytvořit československé vojsko, tzv. legie. Legie bojovaly za samostatné Československo po boku států Dohody: Rusko, Srbsko, Francie, Itálie. Dokument 11: Text letáků, které Štefánik coby pilot shazoval nad italsko-rakouskými zákopy Češi! Slované! Drazí bratři! Hodina Vašeho osvobození se blíží ( ). Vaši političtí zástupci utvořili ve Francii, Anglii a Rusku i v Americe velikou organizaci, která usilovně pracuje na osvobození našeho národa ( ). Právě nyní pracuje se na vybudování veliké české armády ( ). Hoši naši drazí, pomozte nám i Vy! ( ) ve Vašich rukou je dnes budoucnost našeho národa. Nebojujte! Vzdávejte se Itálii, která dnes také stojí na straně naší a která bojuje stejně o osvobození Čechoslováků. V Paříži, v červnu Za Československý zahraniční výbor: Dr. E. Beneš, Dr. M. Štefánik Zdroj: John, M. Milan Rastislav Štefánik. Život a smrt národního hrdiny. Olomouc: Votobia, 2000, s Připomeň si, v jaké armádě kterého státu byli rodilí Češi a Slováci nuceni bojovat. Tito byli mobilizováni do c. k. rakousko-uherské armády. Komu byly letáky shazované Štefánikem určené? Kde se tito vojáci nacházeli? Proč se měli vzdávat a komu? 11 Pro podrobnější vhled do problematiky čs. legií viz:

12 Letáky byly určeny pro Čechy a Slováky bojující na italsko-rakouské frontě. Vojáci jsou vyzýváni, aby přebíhali z rakouské strany fronty na italskou stranu a vzdávali se dohodovým vojskům Itálie. Štefánik z těchto zajatců rekrutoval vojáky pro čs. legie. V prvních měsících roku 1918 vznikla čs. armáda, která byla potvrzena smlouvou mezi ČSNR a francouzskou a italskou vládou. Především díky zásluze Štefánika bylo dohodnuto, že nově vzniklá armáda bude samostatný vojenský sbor podřízený přímo ČSNR. Dokument 12: Dohoda s francouzskou (únor 1918) a italskou (duben 1918) vládou o zřízení samostatné Československé armády Čechoslováci, oraganizovaní v samostatnú armádu a uznávajúcí po stránke vojenskej autoritu hlavného velenia francúzskeho, budú pod vlastní zástavou bojovat proti ústredným mocnostiam 12. Zdroj: Juríček, J. M. R. Štefánik. Životopisný náčrt. 2. vydání. Bratislava: Mladé léta, 1990, s Smlouva byla podepsána z italské strany ministerským předsedou Orlandem, za ČSNR Štefánikem ( ). Královská italská vláda uznává existenci jednotného a samosprávného čs. vojska, podřízeného v národním, politickém a právním ohledu autoritě Národní rady zemí československých. Zdroj: Bednařík, F. V boj! Kronika čs. legie v Itálii Praha, Památník odboje, 1927, s Kdo reprezentoval ČSNR při podpisu smlouvy v Itálii? Byl to M. R. Štefánik. Komu bylo čs. vojsko podřízeno? Jednalo se o samostatnou čs. armádu podřízenou ČSNR. Jakou nejvyšší vojenskou autoritu uznávala čs. armáda? Proti komu měla bojovat? Nejvyšší vojenskou autoritou bylo velení Dohody, zastoupené Francií. Společný boj se vedl proti ústředním mocnostem (Centrální mocnostem, tj. Německu a Rakousku-Uhersku a jejich spojencům). Pomocí historického atlasu nebo učebnice vlastivědy zjisti, které dva hlavní vojenské tábory (bloky) se proti sobě v první světové válce střetly (nápověda viz první odstavec dokumentu): 12 Ústřední mocnosti označují vojenské uskupení v čele s Německem a Rakouskem-Uherskem.

13 Dohoda x Centrální (ústřední) mocnosti Dokument 13: Dokument o povýšení plukovníka Štefánika, 21. června 1918 Zdroj: Bartůšek, J. Štefánik, kniha druhá: vzpomínky a jiné príspevky. Praha: L. Mazáč, 1938, s Kdo má být podle dokumentu povýšen z hodnosti lieutenant-colonel (podplukovník)? Povýšení se týká Štefánika. Jaká hodnost byla Štefánikovi udělena na základě dokumentu a kdy? Dle dokumentu datovaného 21 Juin (červen) 1918 byla Štefánikovi udělena hodnost brigádního generála. Poznáš, v jakém jazyce je dokument napsán? Kde byl vydán? Dokument byl napsán ve francouzštině v Paříži.

14 V. Tragická smrt a její důsledky Štefánik byl po všech svých válečných misích zcela vyčerpaný, jeho zdraví bylo trvale podlomené. I přesto si generál Štefánik vymínil, že na Slovensko dorazí bombardovacím letounem, který bude sám pilotovat. Nabídku, aby ho do rodné vlasti dopravil z Itálie pohodlný nemocniční vlak se salonním vozem, odmítl. Tříčlenná posádka italského letounu Caproni nabrala kurz Vídeň Bratislava. Avšak při přistání těsně nad letištěm letoun selhal a narazil prudce do země. Všichni členové posádky (dva piloti a jeden pozorovatel) byli na místě mrtví. Oficiální verze příčiny neštěstí je porucha na letadle, kvůli které se přistávací manévr nezdařil. Touto tragédií skončila kapitola Štefánik, který se už nemohl dále podílet na utváření právě vzniklého Československa. Dokument 14: Štefánikův způsob návratu do vlasti Se rozhodl pro návrat ( ) italským bombardovacím letounem. Zvolil ho už v Paříži, podle svých vlastních slov proto, aby se nikde nedotkl půdy nenáviděného Rakousko-Uherska ( ). Bryskně odmítl návrh náčelníka čs. vojenské mise v Itálii kpt. J. Šeby, aby odcestoval do vlasti ( ) sanitním vlakem s připojeným salonním vozem a dobře vybavenou ošetřovnou. Zdroj: John, M. Milan Rastislav Štefánik. Život a smrt národního hrdiny. Olomouc: Votobia, 2000, s. 68. Jaký způsob dopravy zvolil Štefánik k návratu do vlasti a proč? Generál Štefánik se rozhodl pro letadlo, aby se při transportu z Itálie do Bratislavy nemusel dotknout rakouské půdy. Proč myslíš, že odmítl návrh kpt. J. Šeby? O jakých Štefánikových vlastnostech to vypovídá? Jaký byl? Hrdý generál odmítl pohodlí salónního kupé, výměnou za manifestační přílet v italském bombardéru. Jako pilot chtěl naplánovat svůj návrat do vlasti heroicky a svým způsobem teatrálně (v letadle, sám pilotoval). Zdá se, že nebylo příliš rozumné, aby sám letadlo řídil (ve stavu vyčerpání a nemoci).

15 Dokument 15: Telegram o havárii M. R. Štefánika v italském jazyce pro velitelství čs. legií v Itálii 13 Zdroj: John, M. Milan Rastislav Štefánik. Život a smrt národního hrdiny. Olomouc: Votobia, 2000, s O jaký typ dokumentu se jedná? V jakém je jazyce? Jde o telegram v italštině. Tvým úkolem je nyní rozšifrovat důležité údaje v telegramu. O čem má zpráva informovat (viz nadpis)? Kdy se tragédie stala a poblíž kterého města? O jaký typ letounu se jednalo? Co se stalo s posádkou? (Jako pomůcku použij italsko-český slovník nebo překladač na či Došlo k letecké havárii 4. května 1919 poblíž Bratislavy (Presburgo) na letadle Caproni II 495. Všichni z posádky (passaggeri) zahynuli. Dokument 16: Pamětní deska na domě č. p. 6, rue Leclerc, Paříž Zdroj: [ ]. 13 Označení Presburgo znamená Bratislava.

16 Která osobnost žila v Paříži v domě č. p. 6, rue Leclerc? V které době? Na uvedené adrese žil M. R. Štefánik v letech Jak je Štefánik na pamětní desce charakterizován? Cituj z dokumentu: politik, diplomat, vědec, spoluzakladatel a generál. VI. Shrnutí FRANCIE ČECHY A SLOVENSKO M. R. Š. Jak bys interpretoval diagram? Co znázorňuje zkratka M. R. Š. a proč myslíš, že je uprostřed? Diagram zobrazuje dvě množiny (dvě Štefánikovy státní příslušnosti, chcete-li), jejichž průnikem je právě osoba Štefánika, který žil a pracoval pro oba dva světy : francouzský i česko-slovenský. Do obou množin správně doplň prvky: Generál Foch (FR), T. G. Masaryk (CS), observatoř v Paříži (FR), A. Briand (FR), Umelecký hlas (CS), ČSNR (CS), mise v Ekvádoru (FR) Štefánika považujeme za Francouze, protože pro Francii vědecky (astronomická pozorování), diplomaticky (mise v Ekvádoru) i vojensky (letec a meteorolog) pracoval. Byl hrdým Slovákem, oddaným Masarykovým žákem a bojovníkem za československou samostatnost, když propagoval čs. vzájemnost v časopise Hlas, prováděl mobilizaci do čs. armády a když organizoval transport čs. legií do vlasti.

17 Dokument 17: Moderní hrdina podle Claire Boas de Jouvenel 14 Vědecký génius, diplomatický génius, šlechtený člověk a vlastenec ( ); je možné [lepší] vyjádření moderního hrdinství? ( ) Umělec v myšlení a ve vyjadřování se. Pokora a elegance, když je jednalo o to reprezentovat nějakou myšlenku nebo obecné zájmy [národa, lidstva]. Zdroj: Osuský, Š. Pavlu, B. Štefánik, kniha prvá: spomienky a postrehy. Praha: L. Mazáč, 1938, s. 50. (Zkráceno, přeformulováno a převedeno do češtiny.) Shrň svými slovy, jak paní de Jouvenel charakterizovala svého současníka Štefánika coby moderního hrdinu z počátku 20. století. Podle autorky se projevoval jako humanista (tj. obránce lidskosti), byl vynikajícím odborníkem (matematikem, hvězdářem), diplomatem s noblesním a uměleckým vystupováním. Zároveň byl skromným člověkem. Jak bys sis představoval ty osobně hrdinu 21. století? Jaké by měl mít vlastnosti a za jaké (novodobé) ideály by měl bojovat? Napiš charakteristiku nebo popis. K textu nakresli obrázek. Žák se musí při psaní zamyslet nad svým žebříčkem hodnot, které pak vtělí do charakteristiky svého hrdiny. Obrázek zase znázorní, jak by měl hrdina vypadat. Obhajované ideály mohou souviset s ochranou života (lékař), životním prostředím (ochranář), vědou a výzkumem (kosmonaut), obranou míru (voják), sociálními problémy (charita, ošetřování), atp. Milan Rastislav Štefánik ( ) Spolek ČŠBH. Licence CC BY-NC-ND Projekt byl podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci dotačního Programu na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce Claire Boas de Jouvenel byla vlivná Pařížanka, která Štefánikovi pomáhala ve věci čs. odboje tím, že mu zprostředkovávala schůzky s francouzskou politickou a kulturní reprezentací.

Milan Rastislav Štefánik ( )

Milan Rastislav Štefánik ( ) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Pracovní list úroveň A I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi

Více

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Pracovní list úroveň B I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi

Více

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Metodický list úroveň B I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Češi za 1. světové války

Češi za 1. světové války Češi za 1. světové války Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/21.2149 Datum: 15. 10. 2012 Autor: Denisa Biskupová Název: VY_32_INOVACE_20_D_Češi za 1. světové

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Pracovní list úroveň C I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Metodický list úroveň C I. Slovenský vlastenec s duší básníka Otec Pavel Štefánik, slovenský evangelický farář a vlastenec, vštěpoval svému synu Milanu Rastislavovi

Více

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta A A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012

5. ročník. Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná. VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 5. ročník Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_450 4. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Prezentace seznamuje žáky s odporem proti Rakousku-Uhersku během 1. světové války, jednáním zahraničního odboje, o

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY TEST ČEŠI ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY 1. Který císař vládl v Rakousko-Uhersku na počátku války? a) Karel I. b) František I. c) František Josef I. d) Karel II. 2. Jaký politický systém zavedl císař v monarchii

Více

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list V Čechách vládla neobyčejně

Více

1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu do československé armády ve Francii

1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu do československé armády ve Francii Kamil Cipra varianta A František Kupka: Br. Cipra, in: Čs. legie ve Francii/Malířské dokumenty 1914-1918, Památník odboje, 1923 I. MLÁDÍ A 1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu

Více

První chvíle Československé republiky byly plné horečných změn. Že je všechno jinak, poznal hned ráno 29. října 1918 místodržící hrabě Coudenhove.

První chvíle Československé republiky byly plné horečných změn. Že je všechno jinak, poznal hned ráno 29. října 1918 místodržící hrabě Coudenhove. První roky republiky Samostatný československý stát vznikl po skončení první světové války s přispěním vítězných mocností Spojených států, Anglie a Francie na troskách rakousko-uherského císařství. I když

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Novodobé dějiny. Češi a Slováci za první světové války Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Pracovní list úroveň A Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce 1870 1871 Mladý student

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VY_32_INOVACE_D5_20_10. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_D5_20_10 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT I. SVĚTOV TOVÁ VÁLKA VY_32_INOVACE_D5_20_10 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 11 listů prezentace Šablona:

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Malbu studoval v Praze a ve Vídni, hlavním městě rakousko-uherské monarchie. V roce 1895 odtud odešel

Více

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919)

Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Milan Rastislav Štefánik (1880 1919) Medailonek pro učitele Milan Rastislav Štefánik se narodil v početné rodině evangelického pastora Pavla Štefánika. Dětství strávil na západoslovenské Myjavě a v rodných

Více

První světová válka Vznik Československého státu

První světová válka Vznik Československého státu První světová válka Vznik Československého státu 1 První světová válka Vznik Československého státu záminkou k vypuknutí 1. SV koncem června v Sarajevu její pravou příčinou byly spory mezi velmocemi a

Více

Osudové roky české státnosti. Stručný průvodce českou historií 20. století. Jindra Svitáková. 2. rozšířené vydání

Osudové roky české státnosti. Stručný průvodce českou historií 20. století. Jindra Svitáková. 2. rozšířené vydání U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 4 9 4 5 2. rozšířené vydání Osudové roky české státnosti Stručný průvodce českou historií

Více

VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY

VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY VY_32_INOVACE_D5_20_11 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY VY_32_INOVACE_D5_20_11 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 7 listů prezentace

Více

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko

První světová válka 1914 1918 Dohoda: Velká Británie, Francie, Rusko Ústřední mocnosti: Německo, Rakousko Uhersko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_11 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

FRANTIŠEK PAROLEK Úroveň A. I. Paradoxy české účasti v první světové válce

FRANTIŠEK PAROLEK Úroveň A. I. Paradoxy české účasti v první světové válce FRANTIŠEK PAROLEK Úroveň A I. Paradoxy české účasti v první světové válce První světová válka vypukla v létě roku 1914. Na rozdíl od všech předpokladů trvala dlouhé čtyři roky (čeští vojáci v Rusku bojovali

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 59 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně seznamuje s příčinami, průběhem

Více

První světová válka, vznik Československého státu

První světová válka, vznik Československého státu První světová válka, vznik Československého státu Záminkou k vypuknutí první světové války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, synovce císaře Františka Josefa I. Atentát

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Malbu studoval v Praze a ve Vídni, hlavním městě rakousko-uherské monarchie. V roce 1895 odtud odešel

Více

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA

ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA ZALOŽENÍ ČESKOSLOVENSKA Vznik Československa První republika 28. 10. 1918-30. 9. 1938 po rozpadu Rakouska-Uherska v závěru první světové války nový státního útvaru bez historické tradice Československo

Více

František Mička ( ?)

František Mička ( ?) František Mička (1878 1950?) varianta A Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9

Vzdělávací oblast : Člověk a společnost. Předmět : Dějepis. Téma : Novověk. Ročník: 9 Vzdělávací oblast : Člověk a společnost Předmět : Dějepis Téma : Novověk Ročník: 9 Popis: Test obsahuje látku 1. pololetí 9. ročníku. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Ověřuje historické znalosti

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze.

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ C I. Druhý břeh Úvodní brainstorming Jaké významy může mít slovní spojení dostat se na druhý břeh? Sedlářský učeň František Kupka byl odmalička posedlý malováním. Díky své nezdolnosti

Více

František Mička (1878 1950?)

František Mička (1878 1950?) František Mička (1878 1950?) metodická příručka, varianta A Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256

Více

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA František Mička (1878 1950?) varianta B Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- směřujeme k samostatnému státu. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- směřujeme k samostatnému státu. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.29.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

EMIL FILLA varianta A

EMIL FILLA varianta A EMIL FILLA varianta A I Zahraniční inspirace Filla se poprvé dostal do zahraničí v letech 1906-1910 během cesty po evropských galeriích. Poté pravidelně pobýval v Paříži. Během první světové války odtud

Více

První světová válka - úvod

První světová válka - úvod Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 36 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: V. B Datum: 12. 12. 2013 První

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 10. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

RUDOLF MEDEK (1890 1940)

RUDOLF MEDEK (1890 1940) RUDOLF MEDEK (1890 1940) Pracovní list úroveň B Číňánek Li Když v roce 1914 začala válka, mnoho Čechů se dívalo s nadějí na Rusko. Doufali, že tato veliká slovanská země je osvobodí od rakouské nadvlády.

Více

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vlastimil Kybal československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vyslanec v Itálii 1920 1925 Diplomacie znamená být důstojnými představiteli svého národa u národa cizího a pokornými dělníky spojujícími oba národy

Více

A Dvě vlasti. Zdroj: Dopisy malíři E. Pacovskému, červen 1928, Literární archiv Památníku národního písemnictví.

A Dvě vlasti. Zdroj: Dopisy malíři E. Pacovskému, červen 1928, Literární archiv Památníku národního písemnictví. Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta B A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.)

Adresa školy... Adresa bydliště... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Č. Jméno Adresa školy... Adresa bydliště.... (Adresy vyplňte až po ukončení soutěžního kola, zejm. u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut pro další vzdělávání Senovážné nám. 25, 110 00

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_351 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie Václav Hrabě (opravy a úpravy textu)

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie Václav Hrabě (opravy a úpravy textu) Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 21 Poezie (opravy a úpravy textu) Třída: 9. Učivo: Poezie Obsah inovativní výuky: Využití funkcí, nástrojů programu Microsoft Word; využití internetu jako zdroje

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9.ROČNÍK ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9.ROČNÍK Dějepisný AZ-kvíz Jan Juračka Filip Hlouš Školní rok 2015/16 Prohlašujeme, že jsme tuto absolventskou práci vypracovali samostatně a

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 298 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 22. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook

December 28, 2011. VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook VY_32_INOVACE_d_6_01.notebook Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Zkvalitnění a zefektivnění výuky (OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost) 1. světová válka opakujeme December 28, 2011 Registrační

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s organizací československého

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová

Počátky Československé republiky ( ) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Počátky Československé republiky (1918 1920) Základní škola Bohuňovice Učivo dějepisu 9. ročníku Připravila Karla Dokoupilová Z kterého dokumentu je tento úryvek? Národ náš touží se všemi demokraciemi

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

T. G. Masaryk. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka

T. G. Masaryk. FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU pracovní list pro žáka T. G. Masaryk AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP na základě přečteného textu stručně charakterizuje osobnost T. G. Masaryka, zjistí některé události týkající se života této významné osobnosti - porozumění

Více

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA

Příloha 8 ATLASOVÁ TVORBA ATLASOVÁ TVORBA Vyjádřením a uznáním vysoké úrovně znalostí a tvůrčích schopností příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu v oborech kartografie, geografie a kartografická polygrafie byla účast jeho redaktorů,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162. U Lesa, Karviná - Ráj Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- Československá republika. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Anotace: Prověřovací test z dějin- Československá republika. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.32.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny: prověřovací

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s událostmi roku 1938 v Československu,

Více

Jan Angelo Zeyer (1878 1945)

Jan Angelo Zeyer (1878 1945) Jan Angelo Zeyer (1878 1945) varianta B a C Zdroj: Bednařík, F. V boj! Kronika čsl. legie v Itálii 1915-1918, Praha, Památník odboje, 1927, s. 589 I. Zahraniční cesty a pobyt v Bruggách Mladý Jan Angelo

Více

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Pracovní list úroveň A Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce 1870 1871 Mladý student

Více

Fronty první světové války

Fronty první světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Rakousko Uhersko na konci I. světové války

Rakousko Uhersko na konci I. světové války Rakousko Uhersko na konci I. světové války Poslední Rakousko - Uherští panovníci Císař František Josef I. (1830-1916) Císař Karel I. (1887-1922) Národně osvobozenecký boj od I.SV až do vzniku Československé

Více

Československé legie v Rusku

Československé legie v Rusku Československé legie v Rusku Pracovní list je zaměřený na československé legie v Rusku. Primárně má aktivizovat žáky při hodinách zabývajících se touto tématikou. Jednotlivá cvičení kombinují různé typy

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY

POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY POČÁTEK I. SVĚTOVÉ VÁLKY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16-14 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více

Téma: První světová válka

Téma: První světová válka Téma: První světová válka Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Počátek konfliktu 28. června 1914

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_21_Svatopluk Čech Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu do československé armády ve Francii

1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu do československé armády ve Francii Kamil Cipra varianta B a C František Kupka: Br. Cipra, in: Čs. legie ve Francii/Malířské dokumenty 1914-1918, Památník odboje, 1923 I. MLÁDÍ A 1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1. Z Plzně přes Vladivostok a tuniskou Bizertu

Více

Moje zápisky. Antonín Coufal. Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN

Moje zápisky. Antonín Coufal. Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN Antonín Coufal Moje zápisky Nakladatelství NOOS, s.r.o. ISBN 987-80-88117-04-9 Tomáš Martinec, Praha 2016. Veškerá práva si vyhrazuje autor. Opisování a jakékoliv rozmnožování bez jeho svolení není dovoleno

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: 20. století Cílová skupina: I. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s největšími a rozhodujícími bitvami

Více

SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM

SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ PAMÁTNÍKU BUCHLOVICKÝM HRDINŮM Odhalení památníku starostou Ing. Jiřím Černým a generálem Ing. Jiřím Kubalou V odpoledních hodinách 30. dubna 2013, v den 68. výročí osvobození Buchlovic

Více

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona,

Parlament České republiky. Senát. 8. funkční období. N á v r h senátního návrhu zákona, 343 8. funkční období 343 Návrh senátního návrhu zákona senátorů Miroslava Nenutila, Milana Štěcha, Přemysla Sobotky a dalších, kterým se navrhuje zákon č. /2012 Sb., o Českém národním povstání, a mění

Více

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_02_II. světová válka, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA: Období okupace ČÍSLO

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu)

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu) Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 32 Romantismus Karel Hynek Mácha (opravy a úpravy textu) Třída: 8. Učivo: Romantismus v české literatuře Karel Hynek Mácha Obsah inovativní výuky: Využití funkcí,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva.

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno. Materiál je určen k probrání daného učiva. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-10-1.svetova_valka Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská Tematická

Více

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny Svaz letců odbočka č. 20 Olomouc generála Františka Peřiny František Peřina Olomoucká odbočka Svazu letců má ve svém názvu jméno jednoho z nejlepších stíhacích pilotů druhé světové války stíhacího pilota

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR

Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Podpora výuky češtiny v zahraničí z pohledu MZV ČR Seznam zkratek MZV Ministerstvo zahraničních věcí MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy DZS Dům zahraniční spolupráce ZKZ zmocněnec pro krajanské

Více

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674.

20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. 20. 6. 1956 vláda Československé republiky schválila výstavbu letiště v Náměšti nad Oslavou svým usnesením číslo 1674. Historie vzniku letecké základny v Náměšti nad Oslavou je úzce spojena se založením

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení kolektivního vyjednávání (SM )

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení kolektivního vyjednávání (SM ) Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucí oddělení kolektivního vyjednávání (SM 523 000) Praha 13. listopadu 2018 Č. j.: MPSV-2018/224187-111 Státní tajemník v Ministerstvu práce

Více

Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví

Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Příloha usnesení vlády ze dne 7. prosince 2015 č. 1011 Předpoklady a požadavky pro jmenování na služební místo vedoucího služebního úřadu předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Vláda stanoví, podle 186

Více

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014

DĚJEPIS 9. ROČ. OPAKOVÁNÍ Z 8.ROČ, PŘÍČINY PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY November (2).notebook 27, 2014 OPAKOVÁNÍ Z 8. ROČNÍKU 1. Co je to dualismus? 2. Kdy vzniklo Rakousko Uhersko? 3. Co je Předlitavsko? 4. Co je Zalitavsko? 5. Kdo to byl Alexandr Bach? 6. Co jsou to fundamentální články? 7. Kdo to byli

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

78. Organizační věci státní služby a správa služebních vztahů státních zaměstnanců, příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání

78. Organizační věci státní služby a správa služebních vztahů státních zaměstnanců, příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků z povolání Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vrchní ministerský rada vedoucí oddělení v oddělení 3003 Organizace a právní podpora v odboru 30 - Personální Č.j.: MF-57909/2015/3002-1 Datum:

Více

Československý odboj v době druhé světové války

Československý odboj v době druhé světové války Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 14/08

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 14/08 Číslo materiálu: Název materiálu: První a druhá světová válka Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 ANOTACE Škola: Vypracoval: Mgr. Lada Novotná Období vzniku materiálu: 1.pololetí 2012 Číslo materiálu:

Více

Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA. Čl. I. Úvodní ustanovení

Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA. Čl. I. Úvodní ustanovení Stanovy občanského sdruženi: SPOLEČNOST GENERÁLA M. R. ŠTEFÁNIKA Čl. I. Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Společnost generála M.R.Štefánika (dále jen "Sdružení ) Sídlo: Hvězdárna M.R.Štefánika,

Více

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku...

Adolf Hitler. Kdo rozpoutal válku... DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Adolf Hitler Kdo rozpoutal válku... Začátek války (1939-1945) EVROPA Německo USA Itálie V. Británie Maďarsko Bojovali proti SSSR... Rumunsko Bulharsko Slovensko (a dalších 47 států)

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo vedoucího služebního úřadu ústředního ředitele Státní veterinární správy Praha 8. prosince 2015 Č.j.: MV-141989-12/OSK-2015 Náměstek ministra vnitra

Více

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24.

22. Němci byli u Stalingradu poraženi, protože Rudá armáda měla lepší zbraně. 23. V červnu 1944 se spojenci vylodili v Normandii. 24. Válečný poklad Hra slouží k procvičení znalostí z našich dějin. Každý žák obdrží hrací kartu s válečným pokladem. Učitel si připraví 10 tvrzení související s probranými tématy z našich dějin. Tvrzení učitel

Více

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE

CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE CESTA K PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_13 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav

Více