Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 KRVAVÉ KOLENO Vladimír Veselý, Aleš Kubita, Pavel Richta, spoluautoøi: Nikola Orozoviè, Jakub Veverka a další èlenové souboru Tate iyumni Promlouvající postavy: František, Bìtka, Krákora, vìdma Ghýmešiová, paní Picmausová, Babièka, koèka Melinda, koèka Alfonsie, Dìti Další postavy: dva stìhováci, Krvavé koleno, cikáni Janko a Ferko 1 Prolog 1.1 Dìti si hrají Tma Dítì 1: Baf Dítì 2: Kdo jsi? Dítì 1: Krvavé Koleno! Dítì 2: Èím se živíš? Dítì 1: Lidským masem! Dítì 2: Co piješ? Dítì 1: Lidskou krev! Dítì 2: Èím se pøikrýváš? Dítì 1: Lidskou kùží! Dítì 2: Kdy si pro nás pøijdeš? Dítì 1: Až odbije... ètvrtá hodina! Stínohra - dìti se toèí v kruhu. Dìti sborovì: První hodina odbila, lampa ještì svítila, druhá hodina odbila, lampa ještì svítila, tøetí hodina odbila, lampa ještì svítila, ètvrtá hodina odbila, lampa zhasla! UÁÁ (Pištìní.) 1.2 Ve sklepì Do sklepa vbìhnou s pištìním a smíchem malí František a Bìtka. Honem do sklepa Františku! František: Hahá, to je dobrá hra. Já se vùbec nebojim! František: Jen poèkej. Já jsem Krvavý Koleno - Baf! Hahahá! Nené, tebe se nebojim! František: Tak jinak - Baf! Hahá! Baf, baf... Temná hudba. Františku, poèkej, co je to támhle? František: Kde? Jo támhle!? Bìtko, co je TO? Já nevim Františku, teï už se asi opravdu bojim! František: Co budeme dìlat?! Františku drž mì! František: Bìtko, držím tì! František: Utíkejmeeeeeeee... S pištìním utíkají po schodech pryè.

2 1.3 Vìdma Loutka s hoøící svíèkou. Vìdma: Hodinu za hodinou, den za dnem, rok za rokem po svých cestách trmácí se Èas, ten starý poutník. Nohy mu neslouží, dech vynechává... a tak... obèas... èas od èasu... se Èas... naèas zastaví a dopøeje si odpoèinku na své nekoneèné pouti. Odbíjí hodina bezèasí. Rozumní tápou a jen potøeštìnci a malé dìti jim mohou ukázat smìr. Zákony svìta pøestávají platit, ze stínù vystupují síly zla! A pak! - A pak se èas znovu opøe o svou poutnickou hùl a vydá se na další cestu. A s ním kráèí jen ti, kteøí se ukryli v krajinì svého srdce Dùm naveèer Tma, odbíjí zvon a zní ústøední hudební motiv. Rozsvìcí se poulièní lampa, pak postupnì nìkolik oken, za nimi siluety. Po støeše se prochází koèka, pomòoukává. Rozsvìcí se kruhové pozadí a vychází coby Mìsíc nad domem. Po chvíli se na nìm objeví stíny dìtí, toèících se v kruhu, a zaène odpoèítávání v rytmu hudby. Sbor dìtí: První hodina odbila, lampa ještì svítila, druhá hodina odbila, lampa ještì svítila, tøetí hodina odbila, lampa ještì svítila... Okna domu postupnì zhasínají, až zùstane svítit pouze lampa a jedno okno. Pak lampa zhasne, ozve se výkøik a smrtelné chroptìní. Zhasne i poslední byt. Výkøik: UÁÁÁÁ!!! CHRCHRCHRRR!!! 2.2 Další den pøed domem Cvrlikání ptákù, hudba veselá, pracovní se støídá se smuteèním pochodem. Pøed domem stojí stìhovací vùz. První stìhovák z auta vytahuje krabici, na hvízdnutí se nad schody objeví druhý a první mu krabici hodí. Druhý stìhovák ji odnáší do domu a první mizí v autì. Z domu vycházejí pohøebáci s rakví, sejdou po schodech a odejdou ze scény. První stìhovák hází druhou krabici, zahodí ji daleko a cosi se rozbije - zvuk rozbitého skla. Stìhováci se leknou a v panice uteèou. Opìt vycházejí pohøebáci s rakví. Stìhovák nese køeslo a hází ho druhému, tentokrát na støechu. A ještì jednou vycházejí pohøebáci. Mezitím pøichází Bìtka s Františkem a pozorují, co se dìje. Stìhovací vùz startuje a odjíždí, druhý stìhovák vybíhá z domu a za jízdy naskakuje. Druhý stìhovák køièí: Poèkej... hop! Bìtka nejistì: Františku, vidìls to? František: Nó... nìkdo umøel. Bìtka nervóznì pofòukne. František: To se stává, Bìtko. Pojï, a už jsme doma. V našem novém bytì! František s Bìtkou vcházejí do domu. 2.3 Pøede dveømi bytu Když Bìtka a František stojí v chodbì domu pøed bytem, zpoza dveøí sousedního bytu se linou falešné tóny klarinetu. František: Ty, Bìtko, napadlo by tì nìkdy, že budeme mít vlastní bydlení? František: Jo, jo... (Neposlouchá Františka, bázlivì prohlíží chodbu a okolí.) Mì tedy ne. Chudák babièka! Ale urèitì by byla ráda, že v jejím bytì budeme bydlet zrovna my dva.

3 Jo, jo... František: Nemìl bych tì pøenést pøes práh? Bìtka nepøítomnì: Jo, jo... František: Když jsme se brali, nebylo, kam bych tì pøenesl... František se dotkne Bìtky, ta vyskoèí a vypískne. Klarinet pøestane hrát. František: Co janèíš?! Já nevím, Františku, mám z tohohle domu takový divný pocit. Nedokážu si poøád pøedstavit, že tady budeme bydlet... Otevøou se dveøe a vykoukne soused Krákora. Krákora: Á, to jsi ty Františku? František: Dobrý den, pane Krákora. Krákora: Tak už se koneènì stìhuješ? František: Nó, zrovna dneska. Krákora: Tak to hodnì štìstí! To víš, babièka ti tu bude chybìt. František: No jo, ty její bláznivé povídaèky - nikdy bych, pane Krákora, nevìøil, že se mi po nich bude stýskat. A ty doutníky, jak vonìly! Krákora ponuøe: Ani nevíš, jako moc se ti bude stýskat. (Všimne si Bìtky.) Dobrý den, sleèno. František: Kdepak sleèna! Mladá paní je to, pane Krákora! Vzali jsme se tady s Bìtuškou pøed pùl rokem. Dobrý den. Krákora: Tak to budete potøebovat štìstí dvojnásob! Bìtka vylekanì: Co prosím? Krákora: Myslím, až budete hledat svùj kumbálek... cožpak vám František o tomhle domì nic neøekl? František: Pane Krákora, vy jste jak babièka! Až budeme chtít slyšet báchorky, pøijdeme k vám na èaj! Pojï, Bìtko, máme hodnì práce! Na shledanou. František nevrle odsekne: Na shledanou! Krákora: Jen nech být, Františku! Ti, co je pøed chvílí vynášeli, také nevìøili... František s Bìtkou se na nìj vylekanì ohlédnou. 2.4 V bytì Byt s krabicemi a køeslem. František s Bìtkou vcházejí. František: Je to tu sice malé, ale hlavnì že je to naše. Ty, Františku?! Co øíkal ten Krákora... je snad ještì nìco, co bych o tomhle domì mìla vìdìt? František: Ale jdi, prosím tì! Babièka si ustaviènì nìco vymýšlela. Asi tady tím trpí všichni. Hm, já jen - vzpomnìla jsem si, jak jsi mì sem jednou za babièkou vzal. Hráli jsme na dvorku tu divnou hru. František: Jo, taky si vzpomínám. To bylo naposledy, kdy jsem byl u babièky pøes noc. Pak už mì tu nechtìla. Já jsem se zapøísáhla, že sem už nevkroèím nikdy! Nemìla jsem tu pøísahu rušit... František: Ale no tak! Snad by ses nebála? (Posadí se k Bìtce.) Pusinku. (Dá jí pusinku.) Na druhou stranu - nìco mì sem táhne. Hele, co myslel tím hledáním kumbálku? Jaký kumbálek bychom mìli hledat?

4 František: Nevím. Ale hlavnì bychom mìli jít uklízet, abychom do veèera našli aspoò peøinu. Tak dobrá. Pro zaèátek odnes tyhle lyže a kompoty do sklepa, a je tu k hnutí. František: Ale Bìtko, já myslel... Bìtka skoèí mu do øeèi: No šup, šup! František vyjde na chodbu s harampádím, brblá si pod fousy nìco o kompotech a odejde. 2.5 Bìtka nachází deník Ani nezavøel! (Zavírá dveøe.) Tak, kde zaèít? (Nachází deník.) Jé, to je krásný notýsek! (Ète obálku.) Deník - tajný deník Františkovy babièky! (Otevøe a ète dál.) Dvanáctého listopadu - dùchod - osm set sedmdesát korun - doutníèky - jedenáct korun, padesát haléøù - rohlíky - ètyøi krát dvacet haléøù - nekupovat na rohu, gumové - hm Pøed sklepem František schází po schodech do pøízemí, pohvizduje si, ale jak se blíží ke dveøím do sklepa, pomalu znejistí. U dveøí si už nepíská vùbec. Dveøe se se skøípìním otvírají, ozve se temná hudba. František nakukuje do sklepa. František: Je tam tma - a vypínaè je až dole pod schody - Všechno jsou to jen báchorky, stejnì si myslím, že bude lepší nejdøív povìsit anténu. (Rychle odbìhne.) 2.7 V bytì Bìtka stále sedí v køesle a ète deník. Tøináctého listopadu - žvýkaèka Pedro pro Fanouška - jedna koruna - dobøe, že šel k rodièùm, dìti na dvorku si už zase hrají tu svoji hru. Je èas zapálit si doutníèek a jít do kumbálku... František vchází do dveøí s harampádím v rukou. Františku, podívej! Našla jsem deník tvé babièky. (Otoèí se a vidí, že František má stále harampádí v rukou.) Ty jsi ještì nebyl v tom sklepì?! František: Byl... skoro. Ale vzpomnìl jsem si, že musím nejdøív zapojit anténu. Aha... Schválnì, pøeèti si tohle, babièka tady píše nìco o tom kumbálku. František: Mì to teï nezajímá. Poèkej, tohle si musíš poslechnout: Dìti na dvorku si už zase hrají tu svoji hru. Je èas zapálit si doutníèek a jít do kumbálku Ètení z babièèina deníku Stínohra: Babièka sedí nad deníkem, zapisuje, pøemýšlí, pokuøuje doutníèek. Babièka: Dvaadvacátého bøezna. Mandlování - ètrnáct osmdesát za troje povleèe ní. Na mandlu jsem potkala paní Bláhovou, tu novou z prvního patra. Pøipomnìla jsem jí, že by si mìli s manželem najít kumbálek, ale smála se mi a øíkala, a jí dám s tìmi pohádkami pokoj. Sedmadvacátého bøezna. Už si zase hrají! Je záhada, jak dìti pokaždé vycítí, že pøichází! Je èas jít do kumbálku. Koupit nové doutníèky - tøi vykøièníky. Snad se nikomu nic nestane! Jednatøicátého bøezna. Pøíspìvek na smuteèní vìnec - deset korun. Chudáci Bláhovi, kdyby nás jen poslouchali! 2.9 V bytì To je teda, co?! František: Co jako?

5 No, chudáci Bláhovi! František ironicky: Ano, chudáci Bláhovi. Budiž jim hlína lehká! (pøísnì) Bìtko, máme hodnì práce! Ty jsi se vším hned hotový! Já myslím, že bychom ten kumbálek nemìli brát na lehkou váhu. František: No, možná, že máš pravdu. Aspoò budeme mít, kam dát ty kompoty. (Nachází anténu.) Jdu povìsit tu anténu... (Vyjde s anténou v ruce z bytu, rozsvítí si na chodbì a po schodech odchází na pùdu.) Pozeptám se pana Krákory. (Odchází z bytu, zavírá a klepe na dveøe sousedního bytu.) Otvírá pan Krákora. Krákora: Copak se dìje, mladá paní? Pøišla jsem se zeptat ohlednì toho kumbálku - víte, jak jste o nìm mluvil? Máme totiž hodnì kompotù a není to kam schovat... Krákora: Kompoty nechte být. To vy se musíte schovat! - Pojïte dál, nìco vám o tom povím. Vcházejí ke Krákorovi František na pùdì František do tmy: Au! Kde je vypínaè?!? Rozsvítí se na pùdì, s lehkými obtížemi se tam vsouká František s anténou se rozhlíží. František: Tady se to bude vìšet! Koèka se objeví na trámu a zamòouká: Mòau! František se lekne: Kuš! Potvoro. Koèka zaprská. František: Že tì nakopnu?! Koèka znovu zaprská František odkopne koèku: Zatracená Picmausová! Furt ty koèky krmí a ony pak lezou všude! - Kudy se asi leze na støechu? Á tady! (Najde schody a odejde po nich.) 3.2 Bìtka zvoní na paní Picmausovou Zní klidná, tajemná hudba, rozsvìcí se v pøízemí. Bìtka jde po chodbì, otvírají se dveøe do tmavého sklepa. Bìtka nakukuje, pak zavøe sklep, popojde k vedlejším dveøím - paní Picmausové - a zazvoní. Dveøe se otevøou, Bìtka vchází. 3.3 František na støeše I Zní veselá, pracovní hudba. František s anténou šplhá na høeben støechy. 3.4 Bìtka u paní Picmausové Zní pøíjemná hudba ke kávì. Bìtka sedí u paní Picmausové, pije kávu, v jednu chvíli se poleká, ale paní Picmausová ji chlácholí. 3.5 František na støeše II Zní opìt hudba veselá, pracovní. František s anténou popolézá po høebenu støechy, pøeskakuje komín nìkolikrát tam a zpìt, sklouzne, jen tak tak se zachytí a vyleze zpìt.

6 3.6 Bìtka pøichází k vìdmì Klidná hudba. Pøed maringotkou sedí muzikanti, pøichází Bìtka a rozhlíží se, pak vyjde po schùdkách a zaklepe na dveøe maringotky. 3.7 František na støeše III Opìt veselá, pracovní hudba. František pøehnutý pøes høeben støechy se snaží pøipevnit anténu, což se mu nakonec podaøí Bìtka a vìdma pøed maringotkou Bìtka stojí pøed maringotkou a volá: Paní Ghýmešiová, paní Ghýmešiová! Vìdma rozrazí dveøe: Koneènì jsi tady, èekala jsem tì! Paní Ghýmešiová... Vìdma: Nic neøíkej, všechno vím! - Hledáš krajinu svého srdce... No, to asi ani ne. Spíš hledám kumbálek. Vìdma: Kumbálek? Ach ano, kumbálek... Posaï se. Sedne si na schody maringotky a Bìtka na lavièku. Vìdma: Vìdma: Vìdma: Vìdma: Každý má svùj kumbálek, ale ne každý ho otevøe. Zlo nikdy nezmizí. Pøichází, když odbije jeho hodina. A neukryješ-li se do svého kumbálku, dostane tì. To nám øíká každý, paní Ghýmešiová. Ale jak se mùžeme schovat, když žádný nemáme? Poslouchej hlas svého srdce! Povede tì. Ale já mám strach a nevím, co mám dìlat. To je v poøádku, strach k tomuhle domu patøí. Strach je také jedním z klíèù k tvému kumbálku. Strach a láska! Strach a láska? Z toho teda nejsem moudrá. Tìžko takové vìci povìdìt pouhými slovy. Janko, Ferko, cikáni moji, hrajte! Hudebníci spustí cikánskou píseò opìvující krásy kumbálku. Vìdma tanèí. S Bìtkou hudba zaèíná také cukat, až v závìru také divoce tanèí. Všichni zpívají: Jóój, kumbále, kumbale, kumbále! Èim béreš, èim béreš za sérdce? Jsi kámoš, jsi kámoš, kumbále! Jó, tam je fajn! Píseò konèí, František kleèí na kraji støechy a haleká dolù. František: Bìtko! Co to tam dole dìláš?! Já se tady morduju s anténou a ty si zatím hopsáš na dvorku! Ale Fanoušku, paní Ghýmešiová mi radí, jak najdeme ten kumbálek! František: K èertu s kumbálkem, Bìtko! Máme spousty práce! Ale jinak nás dostane zlá síla! František: Paní Ghýmešiová, co jste jí to nabulíkovala?! No tak, Fanoušku... František rozèílenì: Neøíkej mi Fanoušku - ne pøed celým barákem! Víš, že to nesnáším! A pojï už domù! (Odejde.) Omluvte ho, prosím. On to tak nemyslel. On tìmhle vìcem prostì nevìøí. Vìdma: Nic neøíkej, to se brzo zmìní! Všechno vím...

7 No, doufejme... Já z toho ale poøád nìjak nejsem moudrá. Strach, láska, hlas srdce... ale kde ten kumbálek teda je? Vìdma: Vždy je to tak prosté. Jak bych ti to øekla... To je tìžké. Ale poèkej, zeptám se èarovných bylin, ty snad pomohou. Vytáhne cigaretu s kouzelnými bylinami, natáhne a svalí se naznak do maringotky. Paní Ghýmešiová, paní Ghýmešiová... Vìdma vyskoèí a pronese v transu vidìní: Když zlo se blíží a strach tì svírá, hledej dvíøka kdysi nalezená a hned zase ztracená! Dvíøka kdysi nalezená, a hned zase ztracená? (Vyskoèí.) No jo, dvíøka! Jak jsem na nì mohla zapomenout?! (Odbìhne.) Vìdma: Poèkej! To není celé! Musíš v srdci najít lásku a ve správnou chvíli držet to, co máš ráda! 4.2 Dùm naveèer Rozsvìcí se poulièní lampa, pak postupnì okna domu. Po støeše se prochází koèka, pomòoukává. Nad domem vychází Mìsíc. Okna postupnì zhasínají, až zùstane svítit jen lampa. 4.3 František sám doma František pøechází po bytì, nejdøív trochu naštvanì. František: No, asi jsem to na tom dvorku trošièku pøehnal. Ale co - anténa je zapojená, tak teï už jen, kampak Bìtka zabalila televizi... Kde ta ženská poøád vìzí? Dìti sborovì: První hodina odbila, lampa ještì svítila... František: Co to bylo? - hm, to je jedno. Hele, to je ten babièèin deník! (Našel babièèin deník, sedne si a ète:) dvacátého sedmého pátý - Nákup: vitakáva, vincentka, vitacit, vitriol... doutníèky. (Kroutí hlavou.) Babi, babi! (Ète dál.) Fanoušek si dnes pøivedl kamarádku Bìtušku. Budou tu až do zítøka. Radìji jsem je poslala s dìtmi na dvorek. Když se jich budou držet, snad se jim nic nestane. (Vyskoèí.) No jo, babi, na to si vlastnì vzpomínám! Bìtko, Bìtkóóóó!!! Dìti sborovì: Druhá hodina odbila, lampa ještì svítila. Tøetí hodina odbila, lampa ještì svítila František u vìdmy František pøibíhá k maringotce. František vzrušenì: Paní Ghýmešiová, paní Ghýmešiová... Vìdma otvírá dveøe: Koneènì jsi tady, èekala jsem tì! František: Pani Ghýmešiová... Vìdma: Nic neøíkej, všechno vím - hledáš krajinu svého srdce... František: Ne, hledám Bìtku! Vìdma: Ta hledá dvíøka kdysi nalezená a hned zase ztracená... František: A nevíte, kde by mohla být? Vìdma: Vždy je to tak prosté... ale jestli chceš, zeptám se kouzelných bylin ty nám pomohou! (Potáhne z cigarety a svalí se dozadu.) František nejistì: Jste moc hodná, ale radìji se porozhlédnu sám... nashledanou. (Odbíhá.)

8 Vìdma: Poèkej, nestihla jsem jí øíct, že musí v srdci najít lásku a ve správnou chvíli držet to, co má ráda! (Konec vìty už doøekne dost rezignovanì.) Dìti sborovì: Ètvrtá hodina odbila, lampa ještì svítila. Pátá hodina odbila, lampa ještì svítila Na chodbì u Krákory František pøibíhá a klepe na dveøe pana Krákory. František: Pane Krákora, pane Krákora! Krákora: Co se dìje, Františku? František: Pane Krákora, nevidìl jste Bìtku? Krákora: Nevidìl. Ale Františku, dìti už si hrají, oba byste mìli být už ve svém kumbálku. František: Já vím, Bìtka ho nìkde hledá! Krákora: Tak to mùže být kdekoliv. Každý má kumbálek nìkde jinde. František: A kde ho máte vy, pane Krákora? Krákora: Já ho mám tady. Poèkej. Dìti už si hrají, vezmu do ruky svùj milovaný klarinet. (Cinknutí.) Podívej! František: Jé, ta dvíøka tu pøed tím nebyla! Krákora: Tak to je mùj kumbálek. Poslouchej. (Zmizí a krásnì mu zahraje na klarinet.) František: Pane Krákora, vy najednou válíte! Krákora s povzdechem: Takhle hraju jenom v kumbálku. Zahraju ti svou nejoblíbenìjší. František: Už musím bìžet, pane Krákora. Musím najít Bìtku. Krákora: Hodnì štìstí! František: Dìkuju vám. Pan Krákora zavøe dveøe, František na chodbì se rozmýšlí. František: Teï hlavnì neztrácet hlavu! Je tøeba postupovat systematicky! - Vezmu to od sklepa - A nebo radìji ne! Od pùdy! - To je blíž. Dìti sborovì: Šestá hodina odbila, lampa ještì svítila. Sedmá hodina odbila, lampa ještì svítila Na pùdì František rozsvítí na pùdì, tam sedí paní Picmausová s koèkou na klínì. František se jí lekne. František: No fuj, to jsem se vydìsil! Co tu dìláte, paní Picmausová?! Picmausová: Brzy se vydìsíš ještì víc, Františku, jestli se rychle neschováš do kumbálku! František: Já vím. Nemùžu ho najít. A teï nemùžu najít ani Bìtku! Picmausová: To je zlé. Ale poèkej, pozeptám se svých pøítelkyò, koèek. Ty vlezou všude. František: Koèek? Nevím, nevím, jestli nám KOÈKY nìco poví... Picmausová se místo odpovìdi otoèí na koèku: Melindo, èi èi, pojï! Cinknutí. Otevøou se dvíøka za komínem. František: Teda, paní Picmausová! Picmausová: To je mùj kumbálek, pojï Františku. Picmausová vstoupí a František za ní. Dìti sborovì: Osmá hodina odbila, lampa ještì svítila. Devátá hodina odbila, lampa ještì svítila...

9 5.4 Na støeše Na støeše koèky. Paní Picmausová a František s nimi - v koèièí podobì. František: Mòau, tak to je tedy nìco! Bìtka mi sice obèas øíká kocourku, ale kdyby mì vidìla takhle! Picmausová: Melindo, Alfonsie?! Nezahlédly jste náhodou tu novou nájemnici z druhého patra? Koèka 1: Ach, Eleonoro, myslíš tu mladou, jak má toho protivného manžela s anténou, co mì dnes nakopl? František: Ehm - já jsem jaksi nevìdìl, že jste - no víte - omlouvám se! Koèka 1: Tak to jsi byl ty? Zasloužil bys škrábanec! Koèka 2: Ale jdi, Melindo, vždy je z nìj teï moc fešnej kocourek! Koèka 1: Alfonsie, nezapomínej, že je ženatej! Picmausová: Tak dámy?! Potøebujeme ji najít rychle! Koèka: Tu z druhého patra, milá Eleonoro? Tak to musíš do sklepa, má drahá. František: Do sklepa?! Bìtkóóó! Dìti sborovì: Desátá hodina odbila, lampa ještì svítila. Jedenáctá hodina odbila, lampa ještì svítila. Dvanáctá hodina odbila... Kytara vybrnká zbývající èást melodie. Lampa zhasne Ve sklepì Temná hudba. Odkryje se sklep. Bìtka tam cosi hledá. Tady nìkde jsem ta dvíøka spatøila... musí tu být. Tady jsem stála, potom to ze tmy zaøvalo... Ze stínu se vynoøuje Krvavé koleno - ruka v rukavici. Bìtka se k nìmu otoèí, vydìsí se a uskakuje. Uáá, Pomóc! Nech mì! Au! Potvoro! - Františku, pomoóóc!!! František: Bìtko! Pøibìhne po schodech a skoèí na koleno. Koleno pustí Bìtku a drtí Františka. Bìtka se opìt zapojí a Koleno odhodí oba ke zdi. František: To je konec! Františku drž mì! Koleno se zarazí a pustí je. František: Držím tì, Bìtko! Musíme najít ten kumbálek. František: Vždy ani nevíme, jak ho máme otevøít. Máš pravdu, hlavnì že máme jeden druhého. Víš, mám tì ráda Františku. František: Taky tì mám rád, Bìtko. Obejmou se. Cinknutí, otevøe se kumbálek. Podívají se tam, pak na sebe, pak zase tam a pomalu vstoupí dovnitø. Koleno se zvedne, zamíøí do dvíøek kumbálku, ale ucukne, protože dovnitø nemùže. Chvíli váhá a potom dvíøka zavøe. KONEC

LOUTKY A DOSPÌLÍ Jsou i tací, kteøí se snaží tuto otázku sprovodit ze svìta jejím obrácením na ruby: existuje a má vùbec existovat specifické divadlo pro dìti? Historicky ne zcela korektní debatéøi je

Více

Krátké texty pro ètenáøe

Krátké texty pro ètenáøe 2.-5. roè. 3 Krátké texty pro ètenáøe OSV VDO EGS MKV ENV MED Využití: Krátké pøíbìhy usnadòují zlepšení ètení s porozumìním a umožòují dìtem lepší orientaci v textu. Pracovní listy lze využít také pro

Více

ZA KAŽDÝM ROHEM JESKYÒKA Daniela Weissová a Romana Zemenová Jelen vykoukne: Už? 1. obraz Dìti si hrají na kraji lesa. Kluci: Holkýýýý, kde jste? Holky: Táády jsme. nechytíš... Karkulka: Smolíèek, pacholíèek!

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Ježibaba Čert Vodník Princ Král Kašpárek Princezna les, smrk komnata podhradí, smrk Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Děti! Taky jste si všimly, že většina pohádek je o krásných princeznách

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM ISBN

PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM ISBN PhDr. Ilona Špaòhelová KOMUNIKACE MEZI RODIÈEM A DÍTÌTEM Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou 3691. publikaci

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Zvláštnosti větného členění Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o zvláštnostech

Více

Bednáøský Dobble. Byl inspirován hrou Dobble od autorù: Denis Blanchot Guillaume Gille-Naves Igor Polouchine

Bednáøský Dobble. Byl inspirován hrou Dobble od autorù: Denis Blanchot Guillaume Gille-Naves Igor Polouchine Bednáøský Dobble Bednáøský Dobble posloužil jako artefakt, provázející celou Bednu 2013. Na jeho vlastnostech bylo postaveno 6 šifer a tìžilo z nìj ještì nìkolik dalších vèetnì cílové aktivity. Byl inspirován

Více

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA.

NENADĚLÁŠ. Lenka Dobrovolná. Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a ONA. Na pískovišti DÍVKA. ONA DÍVKA LOVEC ON (TERAPEUT) OTEC MATKA NENADĚLÁŠ Lenka Dobrovolná Dětské hřiště s pískovištěm. Někde na hřišti ON a Na pískovišti Mami? Tati? Slyšíte? Mami? Tati? Někdo? Kdokoli? Zpívá. Utíkej, utíkej

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou.

No, jednou jsem takhle poprvé snědla moc třešní a pak jsem to zapila vodou. 40.V Ý S T U P Eva, Bára (EVA s BÁROU stojí na lávce, hraje Bářin magnetofon) Mami, byla jsi taky někdy takhle zamilovaná? Nemyslím do táty, myslím úplně poprvé? První láska! Když jsi cítila, že je to

Více

Co se je tû stalo na mé narozeniny

Co se je tû stalo na mé narozeniny Mám tfiináct kníïek, které jsou jen moje. Ty jsem si taky dala do poliãky a v echna svoje védská jara a krabice s obrázky. Ve kole si obrázky vymûàujeme. Ale já mám dvacet obrázkû, které bych nevymûnila

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie

DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI. Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí. absolventský film Katedry hrané režie DIALOGY MALÝ OKRUH POZORNOSTI Filmová a televizní fakulta amu a Česká televize uvádí absolventský film Katedry hrané režie P: Jedna z prvních věcí, které se herec musí naučit, je koncentrace. Existuje

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY

CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY CO JEŠTÌ NEVÍŠ O BLATNÉ? v rámci kampanì S OÈIMA NAVRCH HLAVY Ahoj mladý odvážlivèe. Já jsem divoké prasátko Karel a tohle je mùj kamarád lev Pepa. Místní lidé nás oba zvolili do znaku mìsta. Jsme moc

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

16 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56%

16 odpovědi. Souhrn Zobrazit úplné odpovědi. 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56% 16 odpovědi Souhrn Zobrazit úplné odpovědi 1) Jsem Muž 7 44% Žena 9 56% 2) Můj věk je méně než 10 let 0 0% 11 let 4 25% 12 let 2 13% 13 let 2 13% 14 let 4 25% 15 let 4 25% 16 let 0 0% 17 let 0 0% více

Více

E.F. Burian: IDIOTEON

E.F. Burian: IDIOTEON E.F. Burian: IDIOTEON Den Jedním z potìšení laskavého laskavého dne jsou jeho nohy Snad ještì Vidíš je zahlédneš pøibìhnout jeho nos a než se pøilepený otoèíš na zdi zmizí èíhající za rohem na tvùj jako

Více

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne 1 1 2h svícení 30min Kabát,klobouk,boty, Lino na zem, o tmy se otevřou dveře, v nich stojí postava s botami v ruce, prohledá si kapsy, něco jí chybí 2 15min Modré pozadí Skřípot dveří Praští s botami o

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka:

Nehoří, ale za chvíli asi bude! Kde jsou děti? Chtěly se mnou jít do lesa a nikde nikdo! Maminka: Pro děti, které se rády usmívají Jeníček a Mařenka Krátká jednoaktovka děti hrají dětem Jeníček Ježibaba a Maminka Tatínek 1. (Vyjde na scénu, sekera v ruce, chodí kolem, netrpělivý) Mordyjé, hromy a blesky,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. Tereza Beníšková KDYŽ DÍTÌ LŽE Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz

Více

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka

Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady. Ludmila Tesařová. Perníková Chaloupka Loutkové divadlo BUBENÍČEK, TJ Sokol Královské Vinohrady Ludmila Tesařová Perníková Chaloupka loutkovou hru o 6 jednáních upravili Jiří Müller a Jaroslav Haltuf Duben 2008 verze pro Tajtrlíka Osoby: Jeníček

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník

Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník Nástroj 6.1.1 Hlavní dotazník Tento dotazník je souèástí prùzkumu, který je zamìøen na vaše zkušenosti a názory na rùznorodé otázky a témata související se zdravím, školou, návykovými látkami atp. Dotazník

Více

TOM A JEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

TOM A JEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ TOM A JEHO VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Ètrnáct pøíbìhù pro malé a velké Vypráví: Ursula Marcová Ilustroval: German Frank Pøíbìh první Když se Tom probudil, nevìøil svým oèím. Bylo to jako ve snu. Ležel na mìkké

Více

Šílenství pana Procházky

Šílenství pana Procházky Stanislava Vránová Zmudová Šílenství pana Procházky aneb nemocnice ve zkáze Upozorňuji, že tento příběh nemá nic společného s konkrétními osobami a situacemi. Je pouze výplodem autorčiny fantazie. Stanislava

Více

ØÍJEN METODIKA 1. LISTNATÉ STROMY 2. JEHLIÈNATÉ STROMY 3. OD SEMÍNKA KE STROMU 4. TØÍDÍME ODPAD 5. PTÁCI NA PODZIM

ØÍJEN METODIKA 1. LISTNATÉ STROMY 2. JEHLIÈNATÉ STROMY 3. OD SEMÍNKA KE STROMU 4. TØÍDÍME ODPAD 5. PTÁCI NA PODZIM ØÍJEN METODIKA 1. LISTNATÉ STROMY 2. JEHLIÈNATÉ STROMY 3. OD SEMÍNKA KE STROMU 4. TØÍDÍME ODPAD 5. PTÁCI NA PODZIM Pozorování pøírody uèitel mùže s dìtmi uskuteènit vycházku do pøírody. Doporuèujeme 4x

Více

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz literární scéná krátkého filmu 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio www.jaknato.webz.cz Obraz 1 Dm chodba Chodba mezi pokoji je obložená ervenými dlaždicemi. Vpravo stojí stolek s telefonem, vlevo pak

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více

Masážní salón HARMONIE

Masážní salón HARMONIE Masážní salón HARMONIE Postavy: Josef Široký, Marie Široká, Rudolf Dlouhý, Alfons Vidím, Eleonora Vidímová, Jitka Široká. /U Širokých v kuchyni/ Josef: To je, mámo, dneska ale hic, viď? Marie: To tedy

Více

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš.

Podívejte se na Měsíc, vypadá jako písmenko D, zavolal Lukáš. Měsíc Do kluků jídlo doslova padalo. Jednak měli hlad jako vlci, ale také se už nemohli dočkat, až začnou pozorovat. Sotva dojedli poslední sousto, poprosili tatínka, aby jim dalekohled vynesl na zahradu.

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety

Fara byla trochu bojovější, hlavně později, kdy jsme narazili na toalety Navaříme jim samé dobroty!!! No, super bylo hlavně to bloudění!!! Děcka z Juventusu za chvíli přijedou, tak to tu musím nějak připravit Tento víkend je v Drahotuších, to je kousek od nás! Tak na tomhle

Více

3. Pøijímací ambulance na ženském oddìlení interny Vinohradské nemocnice

3. Pøijímací ambulance na ženském oddìlení interny Vinohradské nemocnice Jarmila Od dìtství jsem milovala kouzlo hry a pøevleky. Pozorovala jsem ráda dospìlé, jejich gesta, chùzi, mimiku a pak je napodobovala V deseti letech jsem objevila úèinek kostýmu. Tenkrát patøilo v Praze

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj.

Král s královnou vychází na jeviště, král usedá na trůn a královna si sedá vedle něj. Jak Mojmír ke štěstí přišel Anotace: Divadelní scénář pohádky vhodný k dramatizaci s dětmi. SCÉNA I. ZÁMEK Stařenka 1: Za devatero horami, za devatero řekami bylo nebylo jedno malé královstvíčko. Tomu

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

ONDŘEJ HLOŽEK otluky

ONDŘEJ HLOŽEK otluky ONDŘEJ HLOŽEK otluky ZÁJEZDÍ/EDICE ZHOŘ ISBN: 978-80-87843-01-7 1 Ondřej Hložek (*1986, Opava) Autor poezie, pořadatel literárních akcí a animátor v kulturním dění. V roce 2011 vydalo nakladatelství Dalibora

Více

To je blbost, prohlásila Molly ve sluchátku. Mělo by

To je blbost, prohlásila Molly ve sluchátku. Mělo by KAPITOLA 1 To je blbost, prohlásila Molly ve sluchátku. Mělo by se jim říkat robotolihně. To jsou olihněboti! trval jsem na svém. Protože takhle se jim říká v NanoŠprtovi číslo 83: Čas olihní vypršel.

Více

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY 104 hracích karet s čísly 1 104, pravidla hry CÍL HRY Na všech kartách jsou symboly krav. Každá kráva, kterou během hry vezmete, znamená jeden minusový bod.

Více

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi.

Trik. Pak ses probudil a vzpomněl si, kde jsi. Část první Trik Trik Ty dvě děti, chlapci, seděly těsně vedle sebe, zmáčknuté k sobě velkými opěrkami starého křesla. Ty jsi byl ten vpravo. Teplo druhého chlapce bylo tak blízké, přesouval pohled od

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Baryk. František Nepil. Knižní klub

Baryk. František Nepil. Knižní klub Já Baryk František Nepil Knižní klub Copyright František Nepil heirs, 1977, 2014 Illustrations Helena Zmatlíková heir, 1977, 2014 ISBN 978-80-242-4483-9 Malý přírodopis pro malé pejsky a velké pejskomily,

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

ALBATROS 1 Vraniboudo.kn.bl..indd :21

ALBATROS 1 Vraniboudo.kn.bl..indd :21 ALBATROS 1 2 Kari Smelandová RODINA VRANIBOUDOVA Kýchání u sousedů 3 4 Kari Smelandová Rodina Vraniboudova Ilustroval Nikkarin Kýchání u sousedů ALBATROS 5 Přeložila Jarka Vrbová Kniha vychází s finanční

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Materiál pro kurz pro mírně pokročilé PRABRA. V bridži existuje celá řada číselných pravidel jedním z nich je tzv. Pravidlo jedenácti.

Materiál pro kurz pro mírně pokročilé PRABRA. V bridži existuje celá řada číselných pravidel jedním z nich je tzv. Pravidlo jedenácti. Materiál pro kurz pro mírně pokročilé PRABRA Vladimír Nulíček V bridži existuje celá řada číselných pravidel jedním z nich je tzv.. Pokud vynášíte (nejčastěji do NT závazku) čtvrtou shora, pak pokud odečtete

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Přátelé na poslední cestě

Přátelé na poslední cestě Přátelé na poslední cestě Nahlédněte do světa canisterapie. Seznamte se s pejskem Ejty a jeho pomocí seniorům v Domově Borová. Tři příběhy vám přiblíží, co nám naši čtyřnozí přátelé dávají. DÍL PRVNÍ:

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky.

LEKCE 2 RODINA. Popište obrázky. 2 LEKCE 2 RODINA Popište obrázky. DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO DIALOG ČÍSLO 36 MINIDIALOGY 2 Poslouchejte, opakujte podle nahrávky a pak nahlas čtěte. MINIDIALOGY Minidialog 1 A: Dobrou chuť.

Více

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2

Copyright 1996, 2003 SAMUEL, Biblická práce pro děti ISBN 80-239-0735-2 první kapitola Nejúrodnìjší misijní pole svìta 0 Nejúrodnìjší misijní pole svìta není na nìjakém zvláštním místì. Není to nìjaká urèitá zemì. Je to urèitý druh lidí jsou to dìti! Žádná skupina lidí není

Více

Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou

Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou Chlupaté zadky, pruhované ocásky a kakao na uklidněnou Flo poskakovala po schodech k domovním dvefiím v rytmu hudby. Strãila klíã do zámku, vytrhla si z u í sluchátka ipodu velká jako knoflíky a zarazila

Více

JANA HOCHMANNOVÁ. Román o krizi středního věku

JANA HOCHMANNOVÁ. Román o krizi středního věku JANA HOCHMANNOVÁ Román o krizi středního věku 12 Novinka Přijíždím domů z práce a manžel sedí u kávy. Spokojeně popíjí nápoj a šibalsky se na mě dívá. Neříká nic, jen mě pozoruje. Nevím, co si o tom mám

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

"Já": sem jenom reálnej a pokud okamžitě nepřestaneš nechám tě tak.

Já: sem jenom reálnej a pokud okamžitě nepřestaneš nechám tě tak. "Ona": Proč jsi tak zlej!? "Já": sem jenom reálnej a pokud okamžitě nepřestaneš nechám tě tak. Ztichla,přustupuji ke zdi,na tyto záležitosti jsem připraven.skoro neviditelná zásuvka odhaluje veškerý materiál

Více

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál.

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál. Chaloupka Ten les je nějakej divnej. A že jsem už lesů prošel dost. Lesy jsou různý. Hustý, řídký, tmavý, smíšený, smrkový, borový, nebo třeba zabordelený. Tenhle ne. Tenhle je prostě divnej. Takovej tichej.

Více

Zájmena. 1. pád 2. pád 3. pád 4. pád 6. pád 7. pád

Zájmena. 1. pád 2. pád 3. pád 4. pád 6. pád 7. pád Zájmena 1. V každé větě najdi alespoň jedno skryté zájmeno a vyznač ho. Oto našel v lese plný košík hub. Maminka je hodně ospalá. Kolik domů je ve vaší ulici? 2. Vymysli a napiš věty s osobními zájmeny.

Více

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Nová vlna 2013 Copyright Daniela Kováøová, 2007, 2013 Photo Pavel Janouškovec, 2003-2013 Copyright Nová vlna, Praha, 2007, 2013 ISBN 978-80-85845-14-3 Tyto povídky jsou

Více

Figuriny. "Ha-ha-ha! " začala se řehotat Katarina,když ožila. "Hi-hi-hi!" odpovědi se jí dostalo od Anabely.

Figuriny. Ha-ha-ha!  začala se řehotat Katarina,když ožila. Hi-hi-hi! odpovědi se jí dostalo od Anabely. Figuriny "Ha-ha-ha!" bylo první, co figuríny řekly, když v buticích, výkladech obchodů a v skladištích velkoobchodů začaly ožívat. Každá jedna figurína se začala smát. Jakoby chtěla popřít tu nepřirozenou

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Násilnicko-český slovník.

Násilnicko-český slovník. Tento slovník vznikl na základě autentických návrhů klientů programu pro násilné osoby. Jeden z nich ke svému příspěvku napsal: bohužel jsem většinu těchto vět sám použil a nejhorší je, že v původní verzi

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

O LÍNÉ A LAKOMÉM Podle arménské pohádky dramatizovala Jana Štrbová Osoby: Huri - líná holka, s velkými òadry - maòásek se svlékací sukní Matka - pracovitá, ustaraná - maòásek Kupec - lakomý - maòásek žáby

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Libor se nikde nezdržuje. Zakrátko klepe chvějící se rukou na dveře tátova pokoje. Zevnitř se ozve důrazný tatínkův hlas: Mám teď nápad!

Libor se nikde nezdržuje. Zakrátko klepe chvějící se rukou na dveře tátova pokoje. Zevnitř se ozve důrazný tatínkův hlas: Mám teď nápad! Chór modlitby Libor se vrací ze školy domů kvůli fotografickému kroužku později než obvykle. A k tomu ještě pomaleji než včera, kdy měl v žákovské knížce poznámku. Dnes ho tíží třídní důtka. Rodiče se

Více

NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ

NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ NICK A TESLA A ARMÁDA BĚSNÍCÍCH ROBOTŮ 34 Tesla strýčka přemluvila, aby se cestou domů stavili pro koblihy. Strýček Newt byl ale celou dobu nesoustředěný a zaražený, i když ukusoval svoji koblihu s krémovou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Zdeněk Kocián. Čistej vzduch. (Poryvy větru lomcují s otevřenými okenicemi. Dešťové kapky dopadají na okno.)

Zdeněk Kocián. Čistej vzduch. (Poryvy větru lomcují s otevřenými okenicemi. Dešťové kapky dopadají na okno.) Zdeněk Kocián Čistej vzduch I. (Poryvy větru lomcují s otevřenými okenicemi. Dešťové kapky dopadají na okno.) Muž: To je počasí, že by psa nevyhnal. (Zvuk zavření okna. Vítr i déšť zeslábne.) Muž: Uf,

Více

Den kdy se vrátí láska k nám

Den kdy se vrátí láska k nám Den kdy se vrátí láska k nám obsazení: Tereza Petra Göbelová Petra Tereza Agelová 1. scéna pohoda Proslov DJ karaoke party hard repertoár Podvod, Holky z naší školky, Pohoda, Den kdy se vrátí láska k nám

Více

Seznam příloh Textové přílohy: Grafické přílohy:

Seznam příloh Textové přílohy: Grafické přílohy: Seznam příloh Textové přílohy: Příloha 1 Nemá náš rytmus; Mně rytmus vnikl do žil Příloha 2 Pět strun Příloha 3 Kdyby tisíc klarinetů Příloha 4 Loď swingu Příloha 5 Melancholické blues Grafické přílohy:

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více