- Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením."

Transkript

1 Náprava hlásky B - Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením. - Přes pomocnou hlásku M - správné artikulační postavení, je nutné ucpat nosní chřípí, pak slyšíme B. - Necháme dítě prodlouženě vyslovovat MMA, současně mu držíme chřípí nosu - slyšíme BA. mu=bu, my=by, mo=bo, mou=bou, me= be Rty pevně uzavřené rozrazí závěr rtů. "vláček jede do tunelu" - nafukujeme tváře, rty jsou stisknuty, zvuk U se zavřenou pusou "propíchneme balónek" - nafukujeme tváře, rukama plácneme odhmatání vibrace znělosti u učitelky i u sebe na tvářích, na temeni hlavy. Nácvik je procvičován ve slabikách, v krátkých větách, v říkance a v reprodukci textu. Bába malé boty má. Kubovi ty boty dá. Kuba si je obuje, ale bába hubuje: Na ty boty pozor dej, do bláta v nich nestoupej." Náprava hlásky P - Pevný závěr rtů je rozražen výdechovým proudem. - Tiše říkáme hlásku B. otvíráme - zavíráme rty - ptačí maminka krmí ptáčka posíláme mamince domů pusinku

2 přibližování a oddalování rtů se zvukovým efektem "praská kaštan, hrachový lusk" Podle toho, které další hlásky dítě ovládá, kombinujeme další slova. Volíme zpočátku slova dvojslabičná, užívaná. Tvoříme další věty, využíváme i nacvičené hlásky B. Půjdeme do vody, to budou závody. Pepa nás povede, ten plavat dovede. Pepa se nedal, doplaval nejdál. Náprava hlásky V Vyvození hlásky V probíhá tak, že: - Necháme vyslovovat prodloužené Ú a přitiskneme spodní ret k horním řezákům jako při F. Hlásku spojíme se samohláskou úá,úé, úi,úo, načež se ozve va,ve,vi,vo. - Hlásku V můžeme také vyvodit z hlásky F připojením hlasu. Spodní ret se přiblíží k ostří horních řezáků. koušeme horními zoubky do spodního rtu děláme zajíčka, který kouše mrkvičku napodobujeme zvuk letadla vvvvv. Následně nacvičujeme slova a věty, nakonec dítě naučíme jednoduchou říkanku. Véno, Véno, podej vanu, vykoupáme malou pannu. Tu je voda, tu je vana, už je panna vykoupaná.

3 Náprava hlásky F Spodní ret se blíží k horním řezákům. Jazyk je v neutrálním postavení, opírá se o dolní dáseň. Foukání je ostré a energické. Hlásku nacvičujeme šeptem. Od šepotu postupně přecházíme do polohlasitého nácviku až do hlasitého. Nácvik je skončen tehdy, až dítě hlásku užívá v běžné řeči. Náprava hlásky L - Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením. - Nacvičujeme nejprve pouze průběh tvoření hlásky L bezhlasně. Až dítě vědomě dovede zvedat jazyk a na pokyn ho dá na patřičné místo na patře, přistoupíme k nácviku hlásky L. Hrot jazyka se opírá o horní patro za horními řezáky a jazyk klesá na spodinu ústní. olizujeme patro jazykem - natíráme strop vyplazování jazyka v rychlejším tempu brnkání jazykem za horní řezáky koníček - klape podkůvkami Koulí Milan maličký, do dolíčku kuličky. Koulí, koulí kuličku do malého dolíčku.

4 Náprava hlásek N D T Pro nápravu hlásek můžeme zvolit dvojí postup. - Prostou nápodobou správným artikulačním postavením. - pomocnými hláskami a správným artikulačním postavením N cvičíme nápodobou nebo prodloužením hlásky án D cvičíme nápodobou nebo z pomocné hlásky N (ucpání nosu) T cvičíme nápodobou nebo z pomocné hlásky D (tiše) Hrot jazyka je zvednutý k horním alveolám řezáků. Než začneme vyvozovat tyto hlásky, provádíme průpravná cvičení jazyka. vyplázneme jazyk a srolujeme ho, olizujeme si rty kladívko - otevřená ústa, ťukáme jazykem za horní řezáky nafukovací balón položíme si ruce na tváře nafukujeme- kontrolujeme hmatem kartáček na zuby otevřená ústa, jazyk jezdí po horních řezácích Následně nacvičujeme slova a věty, nakonec dítě naučíme jednoduchou říkanku. Hana má panenku, chodí s ní po venku. Panenka upadne, nechce vstát, ne a ne. Hana pannu napomene nemáš kopat do kamene. Teto, teto, copak je to? To jsou nitky, to jsou kvítka, to jsou látky na kabátky.

5 Náprava hlásky J Porucha této hlásky je vzácná. Je na ni závislé tvoření slabik BĚ PĚ MĚ VĚ. Pro nápravu zvolíme dvojí postup: - Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením. - Přes pomocnou hlásku Í - ve spojení s dalšími samohláskami jedním výdechem ÍÉ ÍÁ ÍÓ ÍÚ. Okraje jazyka se přitisknou po obou stranách k okrajům tvrdého patra. Hrot jazyka se opírá o dolní řezáky, uprostřed vzniká výdechový proud. Čelistní úhel je nepatrný, blíží se hlásce Í. roztahujeme koutky zavřených i pootevřených úst, přivíráme a otvíráme ústa- zavřeme vrátka, pootevřeme vrátka Nácvik provádíme tak dlouho, dokud dítě hlásku J neužívá v hovorové řeči. Náprava hlásek bě pě mě vě: Začínáme od slov: Bije - bje = bě Myje - mje = mě Pije - pje = pě Vije - vje = vě Náprava hlásky H Při nedostatečném výdechovém proudu dochází buď k oslabení, nebo k znemožnění vytvoření této hlásky. - Dítě si pomáhá odhmatem na své hrudi nebo rukou před svými ústy cítí krátký teplý výdech. Jazyk je v klidové poloze.

6 zavřená ústa vzdycháme po těžké práci (s odhmatáním vibrace) Tvoříme nejprve slabiky, pak slova a věty. Houpy-hou, houpy-hou, houpe Hana nohama. Houpy-hou, houpy-hou, houpala by do rána. Náprava hlásky CH - Z pomocné hlásky K jejím prodloužením KCHCHCH - Pomocí hmatového vjemu dýchá teplý vzduch na ruku. Jazyk je v neutrální poloze. Čelistní úhel je malý, rty neutrální, měkké patro tvoří závěr. Zvuk hlásky se tvoří v úžině mezi hřbetem jazyka a měkkým patrem. procvičení čelisti pohyb otvírání a zavírání dvířka do pece Hochu, hochu, chytej mouchu. Moucha letí, hoch ji chytí. Náprava hlásek K a G Hláska K Předpokladem úspěšného nácviku této hlásky je, že dítě ovládá hlásku T. - Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením, posunutí hrotu jazyka vodorovně dozadu (prstem) tak, aby se hřbet jazyka vyklenul.

7 Hrot jazyka je volný v dutině ústní. Hřbet jazyka tvoří na přechodu tvrdého patra na měkké patro závěr. olizování jazykem, děláme na jazyku misku posunujeme jazyk směrem vzad vláček jede Alenka má panenku, malinkou Malenku. Do kolébky pannu dá, v kolébce ji kolébá. Hláska G Zpravidla se upravuje spontánně po nacvičení hlásky K. Náprava hlásek Ň, Ď, Ť Předpokladem úspěšné nápravy hlásek je dobrá výslovnost hlásky J a slabik BĚ MĚ VĚ. Pro nápravu hlásek můžeme zvolit dvojí postup. - Prostou nápodobou dítě podrží prst za dolními řezáky a lehce zkousne. - Pomocnými hláskami NDT s patřičným artikulačním postavením. Hláska Ň Dítě podrží prst za dolními řezáky a lehce zkousne. Předříkáváme: NÍ NÍ NÍ, podaří-li se, zapojíme slabiky do slov. Hláska Ť Dítě si pomáhá držet hrot jazyka prstem, užíváme pomocnou hlásku T, provádíme podobně jako u Ň. Hláska Ď Opět si dítě podrží prst za dolními řezáky a lehce zkousne. Avšak předříkáváme: dí dí dí.

8 zapřeme špičku jazyka za dolní řezáky válíme váleček jazyk tvoří váleček při pohybu ven z úst (špička jazyka ne) miska na jazyku prohýbáme jazyk (můžeme si pomoci čistým prstem) Následně nacvičujeme slova a věty, nakonec dítě naučíme jednoduchou říkanku. Ň Já mám koně, pěkné koně, pasu já je na výhoně. Mám koníky, mám, pasu já je sám. Ť U Matěje na pouti labutě a kohouti. V autě jedou děti a balóny letí. Ď Děda dělá dětem lodě, děti s nimi chodí k vodě. Dívají se za lodí, jak na vodě závodí. Náprava tupých sykavek ČŠŽ Předpokladem nápravy tupých sykavek je správné tvoření hlásky Ť. Pro nápravu můžeme zvolit dvojí postup: - Cestou nápodoby se správným artikulačním postavením. - Přes pomocnou hlásku se správným artikulačním postavením. Pomocná hláska: Ť = Č ČŠŠ = Š Š/ozvučené/ =Ž Hrot jazyka se lehce dotýká spodních řezáků, klešťovitý skus zubů, rty mírně vyšpulené.

9 komínek mašinky - tvarovat rty do kroužku špulení rtů- pošli pusinku Tvoříme nejprve slabiky, pak slova a následně věty. Č Učím kočku: Čau, čau, čau. Ona na mě: Mňau, mňau, mňau. Já na kočku: Čau, čau, čau. Ona zase: Mňau, mňau, mňau. Š Všechny myši v šedé chýši, mají šaty šedé. Všechny myši v šedé chýši, šedý myšák vede. Ž Ježek, ježek ježatý, honem běží do chaty. Volá paní ježatá: Jen ať ježek nechvátá. Náprava ostrých sykavek CSZ Pro nápravu sykavek zvolíme dvojí postup: - Onomatopoicky prostou nápodobou. - Systémem pomocných hlásek:

10 Z pomocné hlásky T se vytvoří C. Z prodlouženého CSS se tvoří S. Ozvučením S se tvoří Z. Zuby v klešťovitém skusu, koutky úst silně zaostřeny - v širokém úsměvu, jazyk se lehce dotýká dolních řezáků. smějeme se na Kašpárka zaostříme koutky úst do úsměvu fotíme se - úsměv - držíme zoubky přesně na sobě C Cínoví vojáci, co máte na práci. Cupete cupy cup, do krabice hup. S Prosím, prosím nesu boty, spravte mi je do soboty. Deset stehů sem a tam, na svátek je nosívám. Z Honzík dostal kozu, uvázal ji k vozu. Uvázal ji provazem: Zůstaň kozo za vozem.

11 Náprava hlásky R Předpokladem úspěšného nácviku hlásky R je správné artikulační tvoření hlásek NDT, L. Pro nápravu zvolíme postup: - Substituční metoda přes pomocnou hlásku D. - Tvoří-li dítě hlásku Ř, zvětšíme čelistní úhel a vibrace ŘŘ se projeví jako R. - Mechanickou metodou rozkmitáním hrotu jazyka výdechovým proudem vzduchu na přední části tvrdého patra. Lem jazyka se dotýká alveol horních řezáků, kmitá volně k alveolám. dítě zvedá hrot jazyka a na pokyn dělá tečku, čárku na alveolách a na horním rtu kladívko ťukáme jazykem za horní řezáky tiše a hbitě říká tttttttttt ddddddddd Trubač troubí, vytrubuje, trubka se mu blýská. Trubač troubí tram tarata, Trubka zrovna výská. Náprava hlásky Ř Úspěšný nácvik Ř je závislý na zvládnutí hlásky R. Klešťovitý skus zubů, rty mírně vyšpulené. zuby stiskneme k sobě, mírně našpulíme, šeptáme R

12 Mám tři koně od Třeboně, mám tři koně pěkné. Kdo tři koně potřebuje, ať si o ně řekne. Zpracovala Mgr. Lucie Kocurová

HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná

HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná Edika Brno 2013 HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná Ilustrace: Aleš Čuma Odpovědný redaktor: Andrea Brázdová Obálka: Martin Vlach Jazyková korektura: Eva Hánová Vnitřní úprava a

Více

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. březen/2017. MŠ Strakonice, Šumavská

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky. březen/2017. MŠ Strakonice, Šumavská ŠUMAVÁČEK miničasopis naší školky březen/2017 MŠ Strakonice, Šumavská 264 www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu Milí rodiče a prarodiče, v tomto čísle Šumaváčku jsme se zaměřili

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku ČŠŽ Výlet za zvířátky Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motoriky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování

Více

Podklady k okruhu č. 6

Podklady k okruhu č. 6 Podklady k okruhu č. 6 Logopedická péče o jedince se sluchovým postižením: Předstupněm vyvozování artikulace jsou tzv. průpravná cvičení -dechová cvičení -artikulační cvičení (gymnastika mluvidel) - ovládání

Více

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ

ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Základní škola a mateřská škola Bukovany, okres Hodonín, příspěvková organizace, 696 31 Bukovany 132 PROJEKT ČI ČI Š-Š-Š-Š-Š ŽŽŽŽŽŽŽŽŽ Projekt podpořený rozvojovým programem MŠMT Podpora logopedické prevence

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS.

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS. Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ň Žabičky Kuňkalky Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby a správné motoriky mluvidel Věk: 4 5let Pomůcky: obrázky

Více

Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků.

Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků. S P R Á V N Á V Ý S L O V N O S T Naučí-li se dítě správně mluvit před nástupem do 1. třídy, bude to mít pozitivní vliv na jeho výsledky ve škole a na zapojení do kolektivu vrstevníků. Správná mluva je

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku K a T v jednom slově - Námořnické dobrodružství Jana Dřímalová, DiS. Cíl: dechová cvičení, artikulační cvičení, zdokonalování jemné a hrubé motoriky, prstová cvičení,

Více

Sledujte rozvoj schopností a dovedností vašeho dítěte s námi!

Sledujte rozvoj schopností a dovedností vašeho dítěte s námi! Pro rodiče Sledujte rozvoj schopností a dovedností vašeho dítěte s námi! Logopedická prevence Pro správný rozvoj řeči a komunikace je potřeba rozvíjet: sluch, sluchovou paměť a rozlišování, po 5. roce

Více

S FILÍPKEM ZA OHEBNÝM JAZÝČKEM Rozvojový program Podpory logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 (Únor červen)

S FILÍPKEM ZA OHEBNÝM JAZÝČKEM Rozvojový program Podpory logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 (Únor červen) S FILÍPKEM ZA OHEBNÝM JAZÝČKEM Rozvojový program Podpory logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2015 (Únor červen) Průpravná cvičení pro správný vývoj hlásek (Příloha k ŠVP a TVP na všech

Více

FONETIKA A FONOLOGIE I.

FONETIKA A FONOLOGIE I. FONETIKA A FONOLOGIE I. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 7. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Fonetika,

Více

Zvuková stránka jazyka

Zvuková stránka jazyka Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.00009 Zvuková stránka jazyka Zvukovou stránkou jazyka se zabývají dva vědní obory - fonetika a fonologie. Fonetika

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku G Gusta a Olga

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku G Gusta a Olga Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku G Gusta a Olga Jana Dřímalová, DiS. Cíl: motorika mluvidel, rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, rozvoj slovní zásoby, dechová cvičení Věk: 3-4 leté

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku N - Jazyk

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku N - Jazyk Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku N - Jazyk Jana Dřímalová, DiS. Cíl: procvičování motoriky mluvidel, sluchové vnímání a fonematický sluch, rozlišování okolních zvuků, rozlišování slov pouze sluchem,

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti 2. porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti 3. respektuje základní komunikační pravidla

Více

Rady pro rodiče. Platí jako u hlásky M. Pokud má dítě v pořádku sluch a mluvidla, výslovnost hlásky P nečiní problémy.

Rady pro rodiče. Platí jako u hlásky M. Pokud má dítě v pořádku sluch a mluvidla, výslovnost hlásky P nečiní problémy. P P Rady pro rodiče Platí jako u hlásky M. Pokud má dítě v pořádku sluch a mluvidla, výslovnost hlásky P nečiní problémy. Nyní se podíváme, jak se vyslovuje hláska P. Tak jako u hlásky M jsou rty u sebe

Více

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Příloha č. 16 OSNOVA PRÁCE V NÁPRAVNÉ PÉČI ZÁŘÍ Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Náprava - používání pomůcek: Vzbuzení zájmů o čtení. Rozvíjení řeči

Více

METODICKÝ SYSTEMATICKÝ FUNKČNÍ SOUBOR NAVAZUJÍCÍCH FONAČNÍCH A OROMOTORICKÝCH CVIČENÍ S PODPOROU HRAVÝCH MOTIVAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI RANNÍHO KRUHU

METODICKÝ SYSTEMATICKÝ FUNKČNÍ SOUBOR NAVAZUJÍCÍCH FONAČNÍCH A OROMOTORICKÝCH CVIČENÍ S PODPOROU HRAVÝCH MOTIVAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI RANNÍHO KRUHU RANNÍ LOGOHRÁTKY METODICKÝ SYSTEMATICKÝ FUNKČNÍ SOUBOR NAVAZUJÍCÍCH FONAČNÍCH A OROMOTORICKÝCH CVIČENÍ S PODPOROU HRAVÝCH MOTIVAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI RANNÍHO KRUHU MŠ, ZŠ A DD IVANČICE 2016 LOGOHRÁTKY

Více

Rotavibrátor je jedna z mnoha pomůcek mechanických metod nácviku hlásky R. Úspěšnost závisí na těchto předpokladech:

Rotavibrátor je jedna z mnoha pomůcek mechanických metod nácviku hlásky R. Úspěšnost závisí na těchto předpokladech: ROTAVIBRÁTOR R 2001 Technické údaje: Napájení 12 V DC ze zdroje bezpečného napětí, který je dodáván současně s přístrojem. Frekvence kmitání výměnného nástavce je seřiditelná knoflíkem umístěným ve spodní

Více

HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná

HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná Edika Brno 2013 HRAVÁ LOGOPEDIE Ivana Novotná Ilustrace: Aleš Čuma Odpovědný redaktor: Andrea Brázdová Obálka: Martin Vlach Jazyková korektura: Eva Hánová Vnitřní úprava a

Více

Název materiálu. Význam slov. Slova souřadná, nadřazená, podřazená, procvičování.

Název materiálu. Význam slov. Slova souřadná, nadřazená, podřazená, procvičování. Název materiálu ročník SLUCHOVÁ DIFERENCIACE DÉLKY SAMOHLÁSEK 1 ZRAKOVÁ DIFERENCIACE KRÁTKÝCH A DLOUHÝCH SLABIK 1 VYVOZOVÁNÍ HLÁSKY S, SLUCHOVÁ PAMĚŤ 1 VYVOZOVÁNÍ HLÁSKY P, SLUCHOVÁ PAMĚŤ 1 ZRAKOVÁ ANALÝZA

Více

Sluch Je nejdůležitějším smyslem při rozvoji a tvorbě řeči, pokud je narušen, řeč se nerozvíjí přirozeným způsobem Sluchové postižení negativně ovlivň

Sluch Je nejdůležitějším smyslem při rozvoji a tvorbě řeči, pokud je narušen, řeč se nerozvíjí přirozeným způsobem Sluchové postižení negativně ovlivň Rozvoj sluchového vnímání, fonematický sluch Sluch Je nejdůležitějším smyslem při rozvoji a tvorbě řeči, pokud je narušen, řeč se nerozvíjí přirozeným způsobem Sluchové postižení negativně ovlivňuje řečový

Více

Základní škola a mateřská škola Proseč

Základní škola a mateřská škola Proseč Základní škola a mateřská škola Proseč Rybenská 260, 539 44 Proseč u Skutče, IČO: 75018772 tel.: 469321291, www.zsprosec.cz, email: skola@zsprosec.cz PLÁN LOGOPEDICKÉ PREVENCE MŠ - 2016/2017 OBSAH ÚVOD...

Více

Metodická příručka pro logopedické preventistky. v mateřských školách

Metodická příručka pro logopedické preventistky. v mateřských školách Metodická příručka pro logopedické preventistky v mateřských školách V rámci projektu OPVK Logopedická náprava v mateřských školách oblasti Telčska Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního

Více

Příloha 1) Pohybové hry

Příloha 1) Pohybové hry Příloha 1) Pohybové hry Had leze z díry Chůze ve vázaném zástupu v rytmu říkadla: Had leze z díry, vystrkuje kníry, Bába se ho lekla, na kolena klekla. Sledujeme, zda si děti pamatují říkanku, jaká je

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Hláska L. Vyvození hlásky L Správné postavení mluvidel pro artikulaci hlásky L se snažíme vyvodit nápodobou.

Hláska L. Vyvození hlásky L Správné postavení mluvidel pro artikulaci hlásky L se snažíme vyvodit nápodobou. Hláska L Vyvození hlásky L Správné postavení mluvidel pro artikulaci hlásky L se snažíme vyvodit nápodobou. Hrot jazyka přitiskneme za horní řezáky, ústa jsou rozevřená natolik, že můžeme sledovat celý

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti porozumí písemným nebo mluveným 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou nebo nedbalou výslovnost 9.

Více

Předmět: Český jazyk. hlasité čtení, praktické čtení. hlasité i tiché čtení s porozuměním

Předmět: Český jazyk. hlasité čtení, praktické čtení. hlasité i tiché čtení s porozuměním 1.plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou nebo nedbalou výslovnost 7. na základě vlastních zážitků tvoří krátký mluvený projev 8.

Více

Základy hlasové výchovy (část praktická)

Základy hlasové výchovy (část praktická) Základy hlasové výchovy (část praktická) Při školení posluchače v oboru neklasický zpěv je nutné vyjít z při roze ného pěveckého středu. Přirozený pěvecký střed má rozsah cca č. 5 až v. 6 (čisté kvinty

Více

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením Okruh č. 6 Logopedická péče o jedince se sluchovým postižením doplnění (z Bc. Studia viz materiály k tématu Orální řeč u osob se sluchovým postižením ) Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým

Více

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_3.01

Více

Techniky práce s hlasem

Techniky práce s hlasem Mluvený verbální projev Techniky práce s hlasem paralingvistika o intenzita (hlasitost) o výraz o modulace o intonace o rychlost řeči JAZYKOVÝ PROJEV mluvený psaný Jazyková kultura jazyková správnost v

Více

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči Úvod do praxe stínového řečníka Proces vytváření řeči 1 Proces vytváření řeči člověkem Fyzikální podstatou akustického (tedy i řečového) signálu je vlnění elastického prostředí v oboru slyšitelných frekvencí.

Více

Správné držení těla a uvolnění

Správné držení těla a uvolnění 1 5. Dýchání a hlas Správné držení těla a uvolnění Stůjte/seďte vzpřímeně využijete lépe kapacitu plic Uvolněte krk a ramena kroužení hlavou a rameny, masáž, zvednout ramena a nechat spadnout Uvolněte

Více

Předmět:: Český jazyk a literatura

Předmět:: Český jazyk a literatura 3. respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru OSV9: Kooperace a kompetice základní pravidla rozhovoru 3. ZÁŘÍ / 32 OSV9 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá a volí vhodné tempo řeči

Více

VY_32_INOVACE_ČJ_18_02. Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Samohlásky

VY_32_INOVACE_ČJ_18_02. Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Samohlásky VY_32_INOVACE_ČJ_18_02 Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Samohlásky VY_32_INOVACE_ČJ_18_02 Anotace - Materiál obsahuje 3 úvodní listy, 19 listů prezentace Šablona III/2 Název:

Více

Metodické materiály Splývání. Schválil: Luboš Kracík

Metodické materiály Splývání. Schválil: Luboš Kracík ěř Metodické materiály Splývání Schválil: Luboš Kracík Splývání Splývání je základ, ze kterého vychází další plavecké pohyby. Podstata spočívá v udržení rovnovážné polohy ve vodě. Po seznámení žáků s vodou

Více

Český jazyk ve 2. ročníku

Český jazyk ve 2. ročníku Český jazyk ve 2. ročníku září Navázání kontaktu očima. Písemné a ústní pokyny přiměřené náročnosti a jejich zvládání. Osvojování základních komunikačních projevů. Rozlišení zvukové a grafické podoby slova.

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku Ž Žába Žofka Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání, fonematického sluchu a slovní zásoby, dechová cvičení, správná motorika mluvidel, artikulace,

Více

ŠKOLA TŘÍDA ŽÁCI UČITELKA. Pracovní listy

ŠKOLA TŘÍDA ŽÁCI UČITELKA. Pracovní listy Pracovní listy Pracovní list č. 1 Dovednost: slovní zásoba z tématu škola, dovednost globálního čtení pěti slov se školní tematikou Cíl: Žák umí přiřadit k obrázku pět slov se školní tematikou. Postup:

Více

Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol

Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol Návrh časově tematických plánů k učebnicím FRAUS pro 1. ročník základních škol Učebnice Živá abeceda je koncipována na prvních 9 týdnů školního roku, Slabikář na dalších 22 týdnů (první kapitola je věnována

Více

Popis PAZ zachycených na videopříloze:

Popis PAZ zachycených na videopříloze: Pomocné artikulační znaky jsou specifickou českou (a slovenskou) vizuálněmotorickou pomůckou sloužící primárně k výuce výslovnosti. Sekundárně je však možno využít je jako podporu odezírání. (Hudáková,

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 2. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška

Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška Zpracovaly a ukázku provedly Jarmila Nekolová, Lenka Teichmannová, Dagmar Binarová. Primární logopedická prevence v MŠ MŠ Studénka, OP R.Tomáška Logohrátky s pohádkou Ukázka logopedické prevence 12.4.2016

Více

Vestibulární clona k odstranění zlozvyků u dětí

Vestibulární clona k odstranění zlozvyků u dětí Vestibulární clona k odstranění zlozvyků u dětí - cucání palce - sání rtů - navyklé dýchání ústy - používání dudlíku - cpaní jazyka mezi zuby Sací zlozvyky deformují dentální oblouk, a to především do

Více

FONETIKA A FONOLOGIE II.

FONETIKA A FONOLOGIE II. FONETIKA A FONOLOGIE II. AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 7. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 3. ročník Český jazyk a literatura Český jazyk Fonetika,

Více

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PONDĚLÍ Sluchové vnímání a paměť kniha: Mezi námi předškoláky (1,2,3) Sluchová paměť Opakování vět s více slovy (básničky ) 1 Vnímání rytmu Napodobování rytmu (dítě

Více

Mluvní orgány se skládají z ústrojí respiračního (dýchací), fonačního (hlasové) a artikulačního

Mluvní orgány se skládají z ústrojí respiračního (dýchací), fonačního (hlasové) a artikulačního Anatomie a fyziologie mluvních orgánů Mluvní orgány se skládají z ústrojí respiračního (dýchací), fonačního (hlasové) a artikulačního Dýchací ústrojí Primární funkcí tohoto ústrojí je dýchání, sekundární

Více

Začněte s nápravou správné výslovnosti včas. Mgr. Jana Chamrádová

Začněte s nápravou správné výslovnosti včas. Mgr. Jana Chamrádová Začněte s nápravou správné výslovnosti včas Odhalte, kdy začít s nápravou řeči. Ať je vám ebook tou správnou kuchařkou při vyhledávání přesných ingrediencí při včasné nápravě řeči. Prohlášení: Tento materiál

Více

Sluchové vnímání OBSAH. PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Balogová Suchoňová. Metodika 1. Úvod 2

Sluchové vnímání OBSAH. PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Balogová Suchoňová. Metodika 1. Úvod 2 NÁPRAVNÁ CVIČNÍ PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Balogová Suchoňová OBSAH Metodika 1. Úvod 2 2. Metodický komentář 2 2.1 se zrakovou oporou 2 2.2 bez zrakové opory 3 3. Závěr.

Více

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody

PODPORA SPU VE VÝUCE. projevy, potřeby, úpravy a metody PODPORA SPU VE VÝUCE projevy, potřeby, úpravy a metody Projevy Dyslexie Pomalé čtení -Namáhavé -Dvojí -Ztrácí se, vrací se -Málo chyb-opravuje -Záměny,opakuje přečtené Přepisuje velmi pomalu -Víc času

Více

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9.

ZÁŘÍ 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. 1. TÝDEN 1. 4. 9. 2. TÝDEN 7. 11. 9. 3. TÝDEN 14. 18. 9. ZÁŘÍ Předčtenářské období: Seznámení s grafickou podobou zápisu vlastního jména. Hry se jmény spolužáků. Představa o zvukové struktuře slova identifikovat

Více

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II.

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Sedíme na zemi, pokrčíme jednu dolní končetinu tak, aby se její chodidlo dotýkalo zevnitř druhého stehna. Vnější stranu lýtka a stehna bychom

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura Komunikační a slohová výchova 1.plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti správné čtení slabik, slov a krátkých vět hlasité čtení, ZÁŘÍ / 3 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - posilovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - protahovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

ROZVOJ SLUCHOVÉHO VNÍMÁNÍ

ROZVOJ SLUCHOVÉHO VNÍMÁNÍ ROZVOJ SLUCHOVÉHO VNÍMÁNÍ Sluchové vnímání je jednou ze základních poznávacích funkcí, jež je podmínkou pro zvládnutí technicky správného čtení a bezchybného psaní. U některých dětí bývá proces vnímání

Více

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

Fonematický sluch je schopnost rozlišovat sluchem jednotlivé hlásky ve slovech.

Fonematický sluch je schopnost rozlišovat sluchem jednotlivé hlásky ve slovech. 6. Rada šestá: Rozvíjejte fonematický sluch Fonematický sluch je schopnost rozlišovat sluchem jednotlivé hlásky ve slovech. Musíme si uvědomit, že změnou jediné hlásky ve slově se změní význam slova: KOZA

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka-sluch, rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin. Modelace souvislé řeči/tempo, intonace, přízvuk/ Hláska, slabika, slovo, věta,

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení Dysortografie - specifická vývojová porucha správného psaní. Projevuje se obtížemi ve správném zapsání slyšeného,

Více

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII VÝVOJ ŘEČI 14 Základní podmínky anatomicko-fyziologické 15 Dýchání 15 Tvorba hlasu 16 Artikulace 16 Smyslové vnímání 16 Centrální nervový systém

Více

Rotavibrátor je jedna z mnoha pomůcek mechanických metod nácviku hlásky R. Úspěšnost závisí na těchto předpokladech:

Rotavibrátor je jedna z mnoha pomůcek mechanických metod nácviku hlásky R. Úspěšnost závisí na těchto předpokladech: ROTAVIBRÁTOR R 2005 Technické údaje: Napájení 9 V DC akumulátorku, který je včetně nabíječky dodáván s přístrojem. Odebíraný proud 50 ma. Frekvence kmitání výměnného nástavce je seřiditelná knoflíkem umístěným

Více

Další servery s elektronickým obsahem

Další servery s elektronickým obsahem Právní upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

NĚKTERÁ KNOW-HOW PRO NÁCVIK HLÁSEK

NĚKTERÁ KNOW-HOW PRO NÁCVIK HLÁSEK LISTY KLINICKÉ LOGOPEDIE 3/2018 56 NĚKTERÁ KNOW-HOW PRO NÁCVIK HLÁSEK S kolegyněmi z redakce jsme se pokusily sesbírat a popsat co možná nejvíce fint a fíglů, které používáme při vyvozování jednotlivých

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Předmět:: Český jazyk a literatura

Předmět:: Český jazyk a literatura Přípravné cviky pro uvolňování ruky ZÁŘÍ 19 hod. OSV3 2.porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti 3. respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru OSV3: Seberegulace a sebeorganizace

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura 1 Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské RVP výstupy ŠVP výstupy

Více

DYSORTOGRAFIE - (porucha postihující pravopis) !!! Nezahrnuje celou gramatiku!!! Vztahuje se převážně na tzv. specifické dysortografické jevy.

DYSORTOGRAFIE - (porucha postihující pravopis) !!! Nezahrnuje celou gramatiku!!! Vztahuje se převážně na tzv. specifické dysortografické jevy. DYSORTOGRAFIE - (porucha postihující pravopis)!!! Nezahrnuje celou gramatiku!!! Vztahuje se převážně na tzv. specifické dysortografické jevy. Specifické dysortografické jevy: - rozlišování krátkých a dlouhých

Více

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa 84 Obrázek č. 96 Obrázek č. 97 Rty a ústa Ústa a rty jsou pracovní oblastí tváře, protože právě zásluhou rtů a úst mnohdy projevujeme své emoce, mluvíme nebo žvýkáme potravu. Během let svaly úst, ale i

Více

Předmět:: Český jazyk

Předmět:: Český jazyk 2.porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti 3. respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru OSV3: Seberegulace a sebeorganizace 4. pečlivě vyslovuje, opravuje svou nesprávnou

Více

Metodika Lilli Nielsen. Vypracovala: Kristýna Veselá, učo

Metodika Lilli Nielsen. Vypracovala: Kristýna Veselá, učo Metodika Lilli Nielsen Vypracovala: Kristýna Veselá, učo 327599 Metoda aktivního učení Lilli Nielsen *1926, Dánsko Holandská speciální pedagožka Pracuje v Národním institutu pro nevidomé a zrakově postižené

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 1. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

ZŠ a MŠ Panenské Břežany

ZŠ a MŠ Panenské Břežany Hlavní 63, 250 70 Panenské Břežany www.zsmsbrezany.cz, zsbrezany@seznam.cz Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol Číslo projektu: Šablona: Cz.1.07/1.4.00/21.1997 VY_32_INOVACE_41-60

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti

Výstupy z RVP Učivo Ročník Průřezová témata Termín Komunikační a slohová výchova 1. plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru 5. v krátkých mluvených projevech správně dýchá, frázuje a volí vhodné tempo řeči 6. volí

Více

Martina Hrubá Technika mluvené řeči. (Týdenní plán na rozvoj řeči)

Martina Hrubá Technika mluvené řeči. (Týdenní plán na rozvoj řeči) Martina Hrubá 21. 1. 2013 1. ročník Kombinovaného studia Učitelství MŠ Technika mluvené řeči (Týdenní plán na rozvoj řeči) Motivace: Les -( co všechno můžu vidět v lese) Pondělí: Během ranního rituálu

Více

Střídavý běh dvoudobý

Střídavý běh dvoudobý Střídavý běh dvoudobý Charakteristika a popis pohybového úkonu, výběr vhodného terénu základní způsob běhu na lyžích, zásadně začít učit před nácvikem bruslení, použití pro jízdu po rovině nebo do mírného

Více

DYSLEXIE - porucha čtení. (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu)

DYSLEXIE - porucha čtení. (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu) DYSLEXIE - porucha čtení (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu) Reedukace dyslexie: Příprava na čtení spočívá v rozvoji percepce (zrakové, sluchové),

Více

3. Hláska D Dikobrazí příběh

3. Hláska D Dikobrazí příběh 3. Hláska D Dikobrazí příběh Jé ježek! To je ale veliký ježek! křičeli Honzík s Haničkou, kteří přišli v neděli do ZOO. Ale to není ježek! opravil je tatínek, To je dikobraz. To je takový veliký ježek,

Více

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15

ZIMNÍČEK. školní rok 2014-15 117 ZIMNÍČEK školní rok 2014-15 Kulturní a společenské akce ( prosinec, leden, únor ) 4.12. mikulášská nadílka se skupinou SAXA v MŠ 10.12. vánoční dílna s besídkou pro děti a rodiče v MŠ 15.12. Vánoce

Více

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Čj - 1. stupeň.doc 1 / 9

Čj - 1. stupeň.doc 1 / 9 a komunikace 1.ročník Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) vyslovovat hlásky používat správnou techniku nádechu a výdechu střídat tempo řeči rychle, pomalu podpořené rytmizací výslovnost

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Hrudní páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Cvičení pro hrudní páteř. Cviky v leže na zádech 1. Leh na zádech, pokrčená kolena, celá páteř na podložce, obě lopatky

Více

SLUCHOVÁ PERCEPCE, VNÍMÁNÍ A REPRODUKCE RYTMU

SLUCHOVÁ PERCEPCE, VNÍMÁNÍ A REPRODUKCE RYTMU SLUCHOVÁ PERCEPCE, VNÍMÁNÍ A REPRODUKCE RYTMU Sluchové vnímání se vyvíjí již od pátého měsíce nitroděložního života. Po narození reaguje dítě na zvukový podnět nediferencovanou pohybovou reakcí. Později

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 1. období 1. ročník Čtení 1 pro prvňáčky, Fortuna, Miroslava Čížková Čtení 2 pro prvňáčky, Fortuna, Miroslava Čížková Cviky pro

Více

Každý máme šanci. Rozlišování sykavek. Petra Slavíková. Rok vydání: 2012. Výukový materiál Základní školy, Hrochův Týnec, okres Chrudim

Každý máme šanci. Rozlišování sykavek. Petra Slavíková. Rok vydání: 2012. Výukový materiál Základní školy, Hrochův Týnec, okres Chrudim I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci CZ.1.07/1.2.13/02.0002 Název: Rozlišování sykavek Autor: Petra Slavíková Rok vydání: 2012 Výukový

Více

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Ve školním roce 2016-2016 jsme připravily pro rodiče ukázky práce s dětmi, zaměřené na logopedickou prevenci. Pedagogové, kteří připravovali a realizovali ukázky

Více

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí

Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Program stimulace vývoje jazykových schopností dětí Univerzita Hradec Králové Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky a logopedie Vývoj jazykových schopností u dětí předškolního věku Diplomová

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 9 hodin Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 9 hodin Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA ví, že se ve jméně píše velké písmeno na začátku pozná konec a začátek věty umí rozložit větu na slova ví, že věta začíná velkým písmenem

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK JAZYKOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK JAZYKOVÁ VÝCHOVA říjen září Žák rozlišuje zvukovou a grafickou podobu slova, člení slova na hlásky, odlišuje dlouhé a krátké samohlásky. Zvuková stránka jazyka Slovní zásoba a tvoření slov Skladba Sluchové rozlišení hlásek

Více

Hry a cvičení vhodná pro předškoláky a děti s poruchami učení

Hry a cvičení vhodná pro předškoláky a děti s poruchami učení Hry a cvičení vhodná pro předškoláky a děti s poruchami učení 1. Cvičení a hry podněcující rozvoj smyslového (zrakového a sluchového) vnímání a) Cvičení a hry zaměřené na rozvoj zrakového vnímání, prostorové

Více

A B C D E F. Jazyková výchova Aktivizace slovní zásoby a jednoduchý mluvený projev. ČaJS

A B C D E F. Jazyková výchova Aktivizace slovní zásoby a jednoduchý mluvený projev. ČaJS A B C D E F Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk 4 Ročník:. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence

Více