STATUT LOKÁLNÍ ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ EK NMB

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STATUT LOKÁLNÍ ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ EK NMB"

Transkript

1 1 STATUT ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE MILOSRDNÝCH BRATŘÍ V BRNĚ - EK NMB Tento statut je základním dokumentem, který je závazný pro všechny členy etické komise a další osoby, které se přímo či nepřímo podílejí na činnosti etické komise. 2 IDENTIFIKACE ETICKÉ KOMISE Datum ustavení etické komise: Doručovací adresa: eticka.komise@nmbbrno.cz nebo Etická komise Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, Polní 3, Brno, Zkráceně EK NMB Brno 3 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Etická komise Nemocnice Milosrdných bratří v Brně (dále jen etická komise ) je komisí ustavenou Nemocnicí Milosrdných bratří zastupovanou ředitelem nemocnice jako nezávislý poradní orgán, který dbá na zajišťování a ochranu práv a zachování důstojnosti, bezpečnosti a blaha lidí, kteří se účastní medicínského výzkumu. Etická komise je komise nezávislá ve svém rozhodování, tvořená odborníky ze zdravotnictví a osobami bez zdravotnického vzdělání, zaměstnanci nemocnice i osobami, které nejsou zaměstnané v Nemocnici Milosrdných bratří. EK NMB může vydávat stanoviska i pro jiná zdravotnická zařízení a instituce za předpokladu, že tato se dohodnou s vedením Nemocnice Milosrdných bratří a ustaví EK NMB také jako svou etickou komisi. Členy etické komise jmenuje a odvolává ředitel nemocnice na návrh etické komise nebo zaměstnanců nemocnice. Ředitel rovněž schvaluje statut a pracovní postupy (SOP) etické komise. O činnosti etické komise dostává ředitel nemocnice zprávy ve čtvrtletních intervalech. 4 OBECNÁ USTANOVENÍ Při své činnosti postupuje etická komise v souladu s příslušnými právními předpisy, zejména s: Zákonem č. 378/2007 Sb., o léčivech, Zákonem č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích, Vyhláškou MZ a MZe č. 226/2008 Sb., kterou se stanoví Správná klinická praxe a bližší podmínky klinického hodnocení léčiv, Zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, Statutem a pracovními postupy etické komise a dále s KLH-EK-01/2009 Etická komise při svém jednání aplikuje rovněž zásady Listiny základních práv a svobod, Úmluvy na ochranu lidských práv a důstojnosti lidské bytosti v souvislosti s aplikací biologie a medicíny a vychází z Mezinárodních etických směrnic pro biomedicínský výzkum s lidskými subjekty (CIOMS ve spolupráci WHO, 2002) a Helsinské deklarace Světové lékařské asociace. Připravila: MUDr. Věra Strnadová,CSc. Schválil: Ing. Zdeněk Buštík Str. oddílu: 1 (celkem 5)

2 4.1 ČINNOST ETICKÉ KOMISE Etická komise při své činnosti postupuje podle vlastních standardních pracovních postupů (SOP). Při své činnosti etická komise zejména: 1. posuzuje předložené dokumenty k projektům v oblasti klinického výzkumu, zejména klinického hodnocení léčivých přípravků a klinické zkoušky zdravotnických prostředků (dále jen klinické hodnocení ) 2. pečlivě a podrobně, objektivně a nestranně posuzuje plán protokol klinického hodnocení, 3. zaujímá stanovisko k provádění klinického hodnocení založené na etických principech klinického výzkumu s lidskými subjekty, 4. vydává stanovisko k provádění veškerého klinického výzkumu v Nemocnici Milosrdných bratří a provádí dohled nad průběhem klinického hodnocení z hlediska bezpečnosti a zachovávání práv subjektů hodnocení, a to nezávisle na politických nebo firemních vlivech, 5. posuzuje a vydává stanoviska jako místní etická komise v souladu s platnými zákony a předpisy jak pro klinická hodnocení realizovaná na v Nemocnici Milosrdných bratří i v jiných zařízeních a institucích, tak i pro multicentrická hodnocení, 6. posuzuje způsob výběru nemocných či získávání dobrovolníků jako subjektů klinického hodnocení, 7. posuzuje úplnost a srozumitelnost ústní a písemné informace poskytnuté uvažovaným subjektům klinického hodnocení (a případně jejich zákonným zástupcům) a posuzuje postup, kdy není možno před zařazením subjektu do klinického hodnocení získat jeho osobní souhlas, 8. posuzuje předpokládané přínosy a rizika spojená s klinickým hodnocením nového léčiva či jeho neregistrovaného použití u subjektů klinického hodnocení (včetně uzavření pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví v souvislosti s klinickým testováním léčivých přípravků), 9. zajišťuje dohled nad klinickým hodnocením, ke kterému vydala souhlasné stanovisko, 10. neprodleně posuzuje každou závažnou nežádoucí příhodu, o které byla informována, která se objevila v průběhu již povoleného klinického hodnocení a zaujímá stanovisko k pokračování klinického hodnocení, 11. posuzuje zásady publikační činnosti týkající se získaných výsledků. Etická komise nepřijímá odpovědnost za jednání jednotlivých lékařů a členů personálu, ani za odbornost jejich konání a jeho případných následků. Vyjadřuje-li se místní etická komise k projektu v rámci multicentrického klinického hodnocení, pak zejména posuzuje: odbornou způsobilost osob, které mají klinické hodnocení provádět, s ohledem na záměr klinického hodnocení, vhodnost používaných zařízení a postupů, vybavení a možnosti pracoviště, zajištění eventuálního odškodnění subjektů hodnocení pro případ poškození zdraví v důsledku klinického hodnocení. Připravila: MUDr. Věra Strnadová,CSc. Schválil: Ing. Zdeněk Buštík Str. oddílu: 2 (celkem 5)

3 4.2 TECHNICKO-ORGANIZAČNÍ ZAJIŠTĚNÍ ČINNOSTI ETICKÉ KOMISE Jednání etické komise řídí předseda nebo místopředseda ( je-li zvolen). Administrativní činnost etické komise zajišťuje tajemník, který je podřízen předsedovi nebo místopředsedovi. Prostory pro jednání etické komise, technické, administrativní a finanční zabezpečení činnosti i doškolování členů etické komise zajišťuje vedení nemocnice. 4.3 ČLENOVÉ ETICKÉ KOMISE Etickou komisi tvoří nejméně 6 členů : předseda, místopředseda ( při vyšším počtu členů), tajemník, další členové, z nichž minimálně jeden je bez odborné vědecké kvalifikace a zdravotnického vzdělání a alespoň jeden člen není v pracovně právním vztahu nebo v závislém postavení k nemocnici. Podmínkou členství v etické komisi je občanská bezúhonnost s plnou způsobilostí k právním úkonům a poskytnutí písemného souhlasu se svým členstvím. Členy etické komise navrhuje etická komise nebo zaměstnanci nemocnice a jmenuje ředitel nemocnice. Členství v etické komise skončí uplynutím dvou let od jmenování. Ředitel nemocnice může před uplynutím této lhůty a s písemným souhlasem člena prodloužit jeho členství na období dalších dvou let. Na člena, jemuž bylo členství v etické komisi prodlouženo, se hledí jako na nového člena. Členové etické komise vyjádří svůj souhlas se členstvím nového člena v etické komisi formou hlasování o důvěře. Hlasování je anonymní a k vyjádření důvěry je třeba nadpoloviční počet hlasů, přičemž každý člen má jeden hlas. Člen, k němuž se hlasování vztahuje, se hlasování nezúčastní. Pokud novému členovi není vyjádřena důvěra, informuje o této skutečnosti předseda etické komise bezodkladně ředitele nemocnice současně s návrhem na odvolání nového člena z etické komise. Hlasování o důvěře novému členu musí proběhnout ve lhůtě 6 měsíců od jeho jmenování, jinak se má za to, že mu byla důvěra vyslovena. Členství v etické komisi zaniká: písemným oznámením člena etické komise adresovaným předsedovi etické komise a řediteli nemocnice úmrtím nebo závažným onemocněním neumožňujícím práci v etické komisi odvoláním ředitelem nemocnice ztrátou bezúhonnosti nebo právní způsobilosti. 4.4 JEDNÁNÍ ETICKÉ KOMISE Etická komise se schází nejméně jednou za 2 měsíce. V případě potřeby svolá předseda (místopředseda, je-li jmenován) mimořádné zasedání etické komise. Zasedání etické komise je neveřejné a všichni přítomní jsou vázáni mlčenlivostí. Připravila: MUDr. Věra Strnadová,CSc. Schválil: Ing. Zdeněk Buštík Str. oddílu: 3 (celkem 5)

4 V případě potřeby může etická komise požádat o konzultaci zkoušejícího nebo specialistu, který není zastoupen v etické komisi a který bude rovněž vázán mlčenlivostí. Hlasování se mohou účastnit pouze členové etické komise, kteří nejsou zapojeni do projednávaného výzkumu (konflikt zájmů). V případě nejednotného stanoviska rozhoduje nadpoloviční většina hlasů, v případě rovnosti hlasů, má hlas předsedy váhu dvou hlasů. Z každého zasedání etické komise se pořizuje zápis, který je archivován v souladu s právními předpisy po dobu nejméně 3 roků. Vyjádření k žádosti o klinickém hodnocení léčivého přípravku připraví etická komise pro zadavatele, informuje rovněž Státní ústav pro kontrolu léčiv a v případě multicentrických hodnocení také etickou komisi pro multicentrická klinická hodnocení. 4.5 DOHLED NAD KLINICKÝM HODNOCENÍM Etická komise provádí dohled nad klinickým hodnocením, ke kterému vydala souhlasné stanovisko nejčastěji na základě písemných zpráv zkoušejícího nebo zadavatele. Pokud etická komise pozoruje zvýšený výskyt nežádoucích účinků nebo jiné signály o zvyšujícím se riziku pro subjekty hodnocení, je povinna jednat a vyjádřit se k nové skutečnosti. 4.6 ADMINISTRATIVA ETICKÉ KOMISE Administrativní agendu etické komise zajišťuje tajemník etické komise. Tajemník archivuje dokumentaci v souladu se zákonem. Tajemník připravuje ve spolupráci s předsedou vyjádření etické komise dle zákonných požadavků a podepsané předsedou, odesílá žadateli, Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv(dále SÚKL) a eventuálně etické komisi pro multicentrická klinická hodnocení ( děle MEK). Etická komise archivuje nejméně po dobu 3 let: základní dokumenty etické komise zápisy ze zasedání etické komise projednávanou dokumentaci úřední korespondenci. 4.7 VYMEZENÍ ODPOVĚDNOSTÍ 1. Ředitel nemocnice: zřizuje etickou komisi jmenuje členy etické komise schvaluje základní dokumenty etické komise. Připravila: MUDr. Věra Strnadová,CSc. Schválil: Ing. Zdeněk Buštík Str. oddílu: 4 (celkem 5)

5 2. Předseda etické komise: navrhuje tajemníka etické komise zastupuje etickou komisi navenek svolává zasedání etické komise. 3. Místopředseda etické komise (je-li zvolen): zastupuje předsedu etické komise v jeho nepřítomnosti. 4. Tajemník etické komise: zajišťuje administrativní agendu etické komise zajišťuje archivaci dokumentace etické komise zastupuje předsedu etické komise v jeho nepřítomnosti pokud není jmenován místopředseda. 5. Člen etické komise: účastní se aktivně zasedání etické komise volí předsedu a tajemníka hlasuje o posuzovaném klinickém hodnocení využívá možnosti doškolování týkající se činnosti etické komise na žádost předsedy nebo místopředsedy připravuje podklady z předložených dokumentů klinického hodnocení jako základ pro diskusi a vyjádření stanoviska etické komise. 5 PŘECHODNÁ A ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ Tento Statut vstupuje v platnost dnem schválení ředitelem NMB, Brno. 6 OBLAST PLATNOSTI Nemocnice Milosrdných bratří, příspěvková organizace Připravila: MUDr. Věra Strnadová,CSc. Schválil: Ing. Zdeněk Buštík Str. oddílu: 5 (celkem 5)

JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE

JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Stránka 1 z 8 Zpracoval: Tajemník EK Podpis:. Kontroloval: Vnitřní audit Podpis:. Schválil: Ředitel Podpis:. Stránka 2 z 8 Revize: Datum: Jméno: Podpis: 1. revize 2. revize 3. revize 4. revize 5. revize

Více

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK

K VYDÁNÍ STANOVISKA EK Jednání Lokální etické komise (LEK) Nemocnice Mělník (jednací řád) o nové žádosti o udělení souhlasu s provedením klinického hodnocení léčivého přípravku nebo s klinickou zkouškou zdravotnického prostředku

Více

S T A T U T a pracovní postupy Etické komise společnosti Fresenius Medical Care DS, s.r.o.

S T A T U T a pracovní postupy Etické komise společnosti Fresenius Medical Care DS, s.r.o. V souladu se zákonem č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů, v platném znění a vyhláškou MZ ČR a MZe ČR č. 226/2008 Sb., kterou se stanoví správná klinická praxe a bližší

Více

Jednací řád Etické komise Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Jednací řád Etické komise Fakultní nemocnice Královské Vinohrady FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S MĚRNICE ORGA N I Z AČNÍHO ÚTVA R U S M O U _10000_02 rev.00 Jednací řád Etické komise Fakultní Úroveň dokumentu: IV Datum vydání: 01.06.2011 Datum účinnosti: 01.06.2011

Více

Roentgenova 2, Praha 5 Tel.: IČO: Statut Etické komise

Roentgenova 2, Praha 5 Tel.: IČO: Statut Etické komise Statut Etické komise Tento dokument je výhradním duševním vlastnictvím Nemocnice Na Homolce. Postupovat ho třetím osobám lze pouze se souhlasem ředitele Nemocnice Na Homolce. Obsah 1. Účel... 3 2. Působnost...

Více

Jednací řád Etické komise společnosti B.Braun Avitum Bulovka

Jednací řád Etické komise společnosti B.Braun Avitum Bulovka Etická komise B Braun Avitum Bulovka je jmenována jednatelem společnosti. prostředků, nezavedených metod a jejich posuzování v souladu s platnými právními předpisy. Její hlavní činností je plnění povinností

Více

Statut Etické komise Oblastní nemocnice Kladno, a.s., nemocnice Středočeského kraje Kap.1: Poslání a náplň činnosti Čl. 1.

Statut Etické komise Oblastní nemocnice Kladno, a.s., nemocnice Středočeského kraje Kap.1: Poslání a náplň činnosti Čl. 1. Statut Etické komise Oblastní nemocnice Kladno, a.s., nemocnice Středočeského kraje Kap.1: Poslání a náplň činnosti Čl. 1. 1. Etickou komisi (dále jen EK ) oblastní nemocnice Kladno (dále jen ONK ) zřizuje

Více

STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Oblastní nemocnice Příbram a.s.

STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Oblastní nemocnice Příbram a.s. STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Oblastní nemocnice Příbram a.s. PREAMBULE Etická komise Oblastní nemocnice Příbram a.s. působí v rámci celosvětového úsilí o zachování,sjednocování a rozvoj etických

Více

S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D

S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D Etické komise Uherskohradišťské nemocnice I. Statut a cíle etické komise Etická komise Uherskohradišťské nemocnice je nezávislá komise, jejímž zřizovatelem je Uherskohradišťská

Více

Etické komise a jejich úloha v posuzování výzkumných studií, Fórum etických komisí

Etické komise a jejich úloha v posuzování výzkumných studií, Fórum etických komisí Etické komise a jejich úloha v posuzování výzkumných studií, Fórum etických komisí MUDr. Alice Němcová Právní rámec Zákon o léčivech 378/2007 Sb. Vyhláška 226/2008 Sb. Zákon o zdravotnických prostředcích

Více

STATUT ETICKÉ KOMISE

STATUT ETICKÉ KOMISE Stránka 1 z 12 Zpracoval: Tajemník EK Podpis:. Kontroloval: Vnitřní audit Podpis:. Schválil: Ředitel Podpis:. Stránka 2 z 12 Revize: Datum: Jméno: Podpis: 1. revize 2. revize 3. revize 4. revize 5. revize

Více

1. Obsah: VRCHOLOVÝ DOKUMENT STATUT. STATUT A JEDNACÍ ŘÁD (lokální) ETICKÉ KOMISE PRO HODNOCENÍ LÉČIV

1. Obsah: VRCHOLOVÝ DOKUMENT STATUT. STATUT A JEDNACÍ ŘÁD (lokální) ETICKÉ KOMISE PRO HODNOCENÍ LÉČIV VRCHOLOVÝ DOKUMENT STATUT A JEDNACÍ ŘÁD (lokální) ETICKÉ KOMISE PRO HODNOCENÍ LÉČIV STATUT Typ dokumentace: Odpovědná osoba za dokument: Odborný garant/podpis: Interní / Veřejná MUDr. Vít Němeček, MBA

Více

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. U Nemocnice 380/III, Jindřichův Hradec ŘÍDÍCÍ DOKUMENT AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. U Nemocnice 380/III, Jindřichův Hradec ŘÍDÍCÍ DOKUMENT AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. U Nemocnice 380/III, 377 38 Jindřichův Hradec ŘÍDÍCÍ DOKUMENT AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI Název: STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Evidenční značka: Identifikace: Nahrazuje:

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.00. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil:

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.00. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil: FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0109 rev.00 Komunikace pro multicentrická hodnocení s místními Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti:

Více

Schválil: MUDr. Rudolf Ramaisl Podpis: Platnost od: Účinnost od: Verze č: 2 Počet stran: 4

Schválil: MUDr. Rudolf Ramaisl Podpis: Platnost od: Účinnost od: Verze č: 2 Počet stran: 4 Etická komise Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 Standardní operační postup SOP EK - 003 Název : Jednání EK, vydávání stanoviska, projednávání další agendy Vypracoval: MUDr.Vilma Benešová

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0105 rev.00. Administrativní zázemí a archivace Zánik EK administrativa, postup při převzetí agendy

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0105 rev.00. Administrativní zázemí a archivace Zánik EK administrativa, postup při převzetí agendy FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0105 rev.00 Administrativní zázemí a archivace Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti: Bez omezení, revize

Více

I. Poslání a náplň činnosti

I. Poslání a náplň činnosti Statut lokální etické komise při PRVNÍM PRIVÁTNÍM CHIRURGICKÉM CENTRU, spol. s r.o., se sídlem Labská kotlina 1220/69, 500 02 Hradec Králové (dále jen SANUS nebo poskytovatel ), IČ 49813692, zapsaném v

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.01. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil:

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0109 rev.01. Komunikace EK pro multicentrická hodnocení s místními EK. Zpracoval: Garant Schválil: FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0109 rev.01 Komunikace pro multicentrická hodnocení s místními Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti:

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0106 rev.01. Způsob posuzování studie k vydání stanoviska. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc.

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0106 rev.01. Způsob posuzování studie k vydání stanoviska. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc. FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0106 rev.01 Způsob posuzování studie k vydání stanoviska Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti: Bez omezení,

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0103 rev.00

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0103 rev.00 FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0103 rev.00 Svolávání EK, jednání EK, dohody mezi EK a PZS, požadované dokumenty, vydávání stanoviska, program jednání, administrativní

Více

CTCenter MaVe s. r. o. Na Šibeníku 914/1, OLOMOUC Tel.: , Směrnice č.

CTCenter MaVe s. r. o. Na Šibeníku 914/1, OLOMOUC Tel.: ,   Směrnice č. CTCenter MaVe s. r. o. Na Šibeníku 914/1, 779 00 OLOMOUC Tel.: +420 774 501 796, email: info@ctcenter.cz Směrnice č. 1 ETICKÁ KOMISE Verze: 2.0 Platnost od: 1. 7. 2014 Platnost do: zrušení Perioda revizí:

Více

NÁRODNÍ MONITOROVACÍ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI

NÁRODNÍ MONITOROVACÍ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI NÁRODNÍ MONITOROVACÍ STŘEDISKO PRO DROGY A DROGOVÉ ZÁVISLOSTI Úřad vlády České republiky Nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 Praha 1 Malá Strana tel.: +420 296 153 222 fax: +420 296 153 264 V souladu se zákonem

Více

Statut Etické komise Oční kliniky Gemini.

Statut Etické komise Oční kliniky Gemini. Statut Etické komise Oční kliniky Gemini. 1. Úvodní ustanovení 1.1 Etická komise Oční kliniky Gemini (dále jen: etická komise nebo EK ) je svrchovaným nezávislým samostatným orgánem, ustaveným všemi poskytovateli

Více

SM_0115 rev.01. Statut etické komise FNKV

SM_0115 rev.01. Statut etické komise FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S M Ě R N I C E SM_0115 rev.01 Statut etické komise FNKV Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti: Bez omezení, revize 1 x ročně Vazba

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0104 rev.00. Projednání změn protokolu prostřednictvím dodatků, (amendmentů), administrativní změny

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0104 rev.00. Projednání změn protokolu prostřednictvím dodatků, (amendmentů), administrativní změny FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0104 rev.00 Projednání změn protokolu prostřednictvím dodatků, Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti:

Více

příspěvková organizace Na Františku 847/8, 110 00 Praha 1, IČ: 00879444 ŘÁD V E R Z E 2 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Účinnost: 1.7.

příspěvková organizace Na Františku 847/8, 110 00 Praha 1, IČ: 00879444 ŘÁD V E R Z E 2 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Účinnost: 1.7. Nemocnice Na Františku, příspěvková organizace ŘÁD č. Ř/5/2013 V E R Z E 2 STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE NEMOCNICE NA FRANTIŠKU Rozsah působnosti: Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Kontrolu provádí:

Více

Čl. I Úvodní ustanovení

Čl. I Úvodní ustanovení Organizační řád Centra pro onkologii založenou na důkazech (Center for Evidence Based Oncology; CEBO) Institutu biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Čl. I Úvodní

Více

7/ Odvolávání souhlasného stanoviska Etické komise ( strana č.8)

7/ Odvolávání souhlasného stanoviska Etické komise ( strana č.8) Obsah: 1/ Etická komise zřízení a složení ( strana č.3 ) 2/ Posuzování žádosti ( strana č.4 ) 3/ Jednání etické komise ( strana č.5 ) 4/ Rozhodování etické komise ( strana č.6 ) 5/ Sdělení žadateli o rozhodnutí

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0103 rev.01

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0103 rev.01 FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0103 rev.01 Svolávání EK, jednání EK, dohody mezi EK a PZS, požadované dokumenty, vydávání stanoviska, program jednání, administrativní

Více

Směrnice č. 2/2014, kterou se vydává statut a jednací řád rozkladové komise

Směrnice č. 2/2014, kterou se vydává statut a jednací řád rozkladové komise Úřad pro ochranu osobních údajů Směrnice č. 2/2014, kterou se vydává statut a jednací řád rozkladové komise K provedení 152 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád a článku 14 organizačního řádu se

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0102 rev.01. Ustavení EK, jmenování členů a zánik členství, externí odborníci - konzultanti, zrušení EK, kontakty

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0102 rev.01. Ustavení EK, jmenování členů a zánik členství, externí odborníci - konzultanti, zrušení EK, kontakty FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0102 rev.01 Ustavení EK, jmenování členů a zánik členství, externí odborníci - konzultanti, zrušení EK, kontakty Datum vydání: 23.10.2017

Více

Připravil/revidoval: Datum: Podpis: Mgr. Petr Baum... Prof. MUDr. Vladimír Staněk, CSc., předseda EK... 1/5

Připravil/revidoval: Datum: Podpis: Mgr. Petr Baum... Prof. MUDr. Vladimír Staněk, CSc., předseda EK... 1/5 STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP č. 3 Jednání Etické komise (dále jen EK ) o nové žádosti o udělení souhlasu s provedením klinického hodnocení léčivého přípravku nebo klinickou zkouškou zdravotnického prostředku

Více

PŘÍKAZ MINISTRA č. 24 / 2011

PŘÍKAZ MINISTRA č. 24 / 2011 Příloha č. 6 MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY PŘÍKAZ MINISTRA č. 24 / 2011 Dodatek č. 5 k příkazu ministra č. 8/2008 ve znění pozdějších změn, kterým se vydává úplné znění Statutu, Jednacího

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. č.j. MSMT-45997/2013-1 V Praze dne 12.12. 2013

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. č.j. MSMT-45997/2013-1 V Praze dne 12.12. 2013 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Směrnice náměstka ministra pro vzdělávání ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterou se schvaluje statut a jednací řád Akreditační komise pro vyšší

Více

JEDNACÍ ŘÁD. Etická komise Nemocnice Na Bulovce

JEDNACÍ ŘÁD. Etická komise Nemocnice Na Bulovce JEDNACÍ ŘÁD Etická komise Nemocnice Na Bulovce Článek I Úvodní ustanovení Základní funkce a působnost Etické komise Nemocnice Na Bulovce (dále jen Etická komise ) je definována v platném Statutu Etické

Více

S T A T U T SPRÁVNÍ RADY ČESKÉHO VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V PRAZE

S T A T U T SPRÁVNÍ RADY ČESKÉHO VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V PRAZE Podle 14 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění zákona č. 137/2016 Sb., schvaluji dne července 2017 pod čj. MSMT-16896/2017

Více

Úvodní ustanovení. Složení Expertní hodnotící komise

Úvodní ustanovení. Složení Expertní hodnotící komise Statut Expertní hodnotící komise pro hodnocení návrhů výzkumných potřeb v programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Úvodní ustanovení (1)

Více

Statut Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Lanškroun

Statut Komise pro výchovu a vzdělávání Rady města Lanškroun Kancelář starosty a tajemníka Čj.: MULA 20873/2015 Počet listů dokumentu: 4 Počet listů příloh: 0 Spisový znak: 53.2 nám. J. M. Marků 12, 563 16 Lanškroun, www.lanskroun.eu Statut Komise pro výchovu a

Více

STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM

STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM RM 25. 2. 2015 usnesení č. 222/15 STATUT SOCIÁLNĚ ZDRAVOTNÍ KOMISE RADY STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Sociálně zdravotní komise (dále jen Komise ) je iniciativním a poradním

Více

Jednací řád Kontrolní rady Technologické agentury České Republiky ( Jednací řád )

Jednací řád Kontrolní rady Technologické agentury České Republiky ( Jednací řád ) Jednací řád Kontrolní rady Technologické agentury České Republiky ( Jednací řád ) Úvodní ustanovení 1) Kontrolní rada Technologické agentury České Republiky (dále jen Kontrolní rada ) je kontrolním orgánem

Více

Etická komise je komise zřízená v souladu s příslušnou legislativou. Etická komise pracuje v souladu s ustanoveními:

Etická komise je komise zřízená v souladu s příslušnou legislativou. Etická komise pracuje v souladu s ustanoveními: Statut Etické komise Publikováno: 13. 3. 2019 Statut Etické komise Nemocnice Na Pleši s.r.o. A. Úvod Etická komise Nemocnice Na Pleši s. r. o. je nezávislou komisí. Při své činnosti Etická komise postupuje

Více

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0110 rev.01. Odvolání souhlasu EK a ukončení KH. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc.

P R A C O V N Í P O S T U P. P_0110 rev.01. Odvolání souhlasu EK a ukončení KH. Zpracoval: Garant Schválil: Prof. MUDr. Jan Pachl, CSc. FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY P R A C O V N Í P O S T U P P_0110 rev.01 Odvolání souhlasu EK a ukončení KH Datum vydání: 23.10.2017 Datum účinnosti: 01.11.2017 Doba platnosti: Bez omezení, revize

Více

S t a t u t Vědecké rady pro sociální práci. Článek 1 Úvodní ustanovení

S t a t u t Vědecké rady pro sociální práci. Článek 1 Úvodní ustanovení S t a t u t Vědecké rady pro sociální práci Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Vědecká rada pro sociální práci (dále jen Rada ) je poradním orgánem ministra práce a sociálních věcí (dále jen ministr ) pro

Více

Organizační směrnice ORG 19/2009 Statut Etické komise

Organizační směrnice ORG 19/2009 Statut Etické komise Organizační směrnice ORG 19/2009 Statut Etické komise ČÁST 1 USTAVENÍ ETICKÉ KOMISE Čl. 1 Ustavení Etické komise (1) Zřizovatel, Nemocnice Na Homolce, se sídlem Roentgenova 37/2, 150 30 Praha 5 Motol (dále

Více

Jednací řád Etické komise

Jednací řád Etické komise Jednací řád Etické komise Tento dokument je výhradním duševním vlastnictvím Nemocnice Na Homolce. Postupovat ho třetím osobám lze pouze se souhlasem ředitele Nemocnice Na Homolce. Obsah 1. Účel... 3 2.

Více

Administrativní zázemí a archivace Zánik EK administrativa, postup při převzetí agendy

Administrativní zázemí a archivace Zánik EK administrativa, postup při převzetí agendy FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S T A N D A R D N Í O P E R AČNÍ POSTUP S O P _10000_05 rev.00 Administrativní zázemí a archivace Úroveň dokumentu: IV Datum vydání: 01.06.2011 Datum účinnosti: 01.06.2011

Více

Statut České konference rektorů

Statut České konference rektorů Statut České konference rektorů Článek 1 Reprezentace vysokých škol Česká konference rektorů (dále jen ČKR) je orgánem reprezentace vysokých škol České republiky složeným z představitelů vysokých škol

Více

Směrnice MOÚ č. 2/2001

Směrnice MOÚ č. 2/2001 Masarykův onkologický ústav Ž l u t ý k o p e c 7, 6 5 6 5 3 B r n o Směrnice MOÚ č. 2/2001 Název: Statut a jednací řád Etické komise Obsah: 1. ÚČEL 2. OBLAST PLATNOSTI 3. POJMY A ZKRATKY 4. POPIS 5. ODPOVĚDNOSTI

Více

JEDNACÍ ŘÁD MAS MORAVSKÁ BRÁNA, z.s.

JEDNACÍ ŘÁD MAS MORAVSKÁ BRÁNA, z.s. JEDNACÍ ŘÁD MAS MORAVSKÁ BRÁNA, z.s. Tento jednací řád upravuje pravomoci, postupy a způsoby jednání a voleb v orgánech MAS a upřesňuje jejich vztah k orgánům MAS Moravská brána. I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Valná

Více

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 13

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 13 USNESENÍ Pacientské rady ministra zdravotnictví ze dne 12. září 2018 č. 13 ve věci přijetí Jednacího řádu pracovních skupin Pacientské rady ministra zdravotnictví Pacientská rada ministra zdravotnictví

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Věstník Ročník 2008 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 4 Vydáno: 1. ČERVENCE 2008 Cena: 17 Kč ZPRÁVY A SDĚLENÍ OBSAH: 1. Statut a jednací řád Odborného fóra pro tvorbu standardů péče a koncentraci

Více

SMĚRNICE DĚKANKY FZV UP STATUT A PRACOVNÍ POSTUPY ETICKÉ KOMISE FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI

SMĚRNICE DĚKANKY FZV UP STATUT A PRACOVNÍ POSTUPY ETICKÉ KOMISE FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FZV B3-11/1 FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UP V OLOMOUCI PROVÁDĚCÍ NORMA SMĚRNICE DĚKANKY FZV UP STATUT A PRACOVNÍ POSTUPY ETICKÉ KOMISE FAKULTY ZDRAVOTNICKÝCH VĚD UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI Zpracoval:

Více

STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje

STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje STATUT Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Rada pro výzkum, vývoj a inovace Karlovarského kraje (dále jen RVVI ) je odborným, koordinačním, iniciativním a

Více

Vládního výboru pro osob y s e zdravotním postižením

Vládního výboru pro osob y s e zdravotním postižením Statut Vládního výboru pro osob y s e zdravotním postižením Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Vládní výbor pro osoby se zdravotním postižením (dále jen Výbor ) je stálým koordinačním, iniciativním a poradním

Více

Jednací řád Etické komise AKI spol. s r. o.

Jednací řád Etické komise AKI spol. s r. o. Jednací řád Etické komise AKI spol. s r. o. Etická komise se řídí následujícím jednacím řádem: 1. Posuzování žádostí 1. Etická komise posuzuje písemné žádosti podané žadateli klinických studií nebo jiných

Více

kandidátů. Volby může přípravný výbor organizovat i jiným způsobem, pokud bude zajištěna jejich věrohodnost a demokratičnost. (5) Volba členů školské

kandidátů. Volby může přípravný výbor organizovat i jiným způsobem, pokud bude zajištěna jejich věrohodnost a demokratičnost. (5) Volba členů školské Volební řád pro volby členů Školské rady při 25. ZŠ v Plzni, Chválenická 17 Zřízení školské rady vychází ze zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

Jednací řád Etické komise NMSKB

Jednací řád Etické komise NMSKB Jednací řád Etické komise NMSKB I. Posuzování žádostí 1. Etická komise (EK) posuzuje písemné žádosti podané zadavateli klinických studií nebo žadateli o schválení jiných výzkumných projektů. Žádost o posouzení

Více

Název: Jednací řád Etické komise Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Název: Jednací řád Etické komise Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Pracovní postup Název: Jednací řád Etické komise Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Zpracoval/a: doc. MUDr. Vladimír Soška, CSc. Účinnost od: 01.05.2011 předseda Etické komise Vydání: 2 Dne: 04.04.2011

Více

STANOVY. Profesního sdružení instruktorů prací ve výškách. Název sdružení : Profesní sdružení instruktorů prací ve výškách II.

STANOVY. Profesního sdružení instruktorů prací ve výškách. Název sdružení : Profesní sdružení instruktorů prací ve výškách II. STANOVY Profesního sdružení instruktorů prací ve výškách I. Název sdružení : Profesní sdružení instruktorů prací ve výškách II. 1 / 16 Sídlo sdružení a působnost : Sídlem sdružení je Praha a působí na

Více

Schváleno Výroční konferencí ČSTS Statut Rozhodčí rady ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS

Schváleno Výroční konferencí ČSTS Statut Rozhodčí rady ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS STATUT ROZHODČÍ RADY ČSTS Článek 1 Základní ustanovení 1.1 Rozhodčí rada Českého svazu tanečního sportu (dále jen Rada ) je rozhodčím a odvolacím orgánem Českého svazu tanečního sportu (dále jen ČSTS ).

Více

STANOVY UNIE ČESKÝCH FOTBALOVÝCH ROZHODČÍCH

STANOVY UNIE ČESKÝCH FOTBALOVÝCH ROZHODČÍCH STANOVY UNIE ČESKÝCH FOTBALOVÝCH ROZHODČÍCH Článek I. Úvodní ustanovení 1) Název občanského sdružení: Unie českých fotbalových rozhodčích (dále jen UČFR ). Sídlo: Diskařská 100, Praha 6, PSČ 169 00 2)

Více

Standardní operační postup SOP EK - 008 Název : Hlášení, komunikace EK s ostatními subjekty

Standardní operační postup SOP EK - 008 Název : Hlášení, komunikace EK s ostatními subjekty Etická komise Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 Standardní operační postup SOP EK - 008 Název : Hlášení, komunikace EK s ostatními subjekty Vypracoval: MUDr.Vilma Benešová Eva Wišniewská

Více

Statut Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v České republice

Statut Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v České republice Statut Národní koordinační skupiny pro zavedení eura v České republice Článek I Úvodní ustanovení Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice (dále jen NKS) je zřizována na základě

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ 1. Název : Kruh přátel Severáčku Kruh přátel Severáčku Článek 1 Název a sídlo 2. Sídlo : Frýdlantská 1359/19, 460 01 Liberec Článek 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolnou,

Více

Volební a jednací řád Akademického senátu VŠB-TU Ostrava

Volební a jednací řád Akademického senátu VŠB-TU Ostrava Účinnost dokumentu od: 30.6.2006 Volební a jednací řád Akademického senátu VŠB-TU Ostrava Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/7 Volební

Více

Jednací řád Lokální etické komise Městské nemocnice Ostrava s platností od 1.6.2009 ve formě standardních pracovních postupů (SOP)

Jednací řád Lokální etické komise Městské nemocnice Ostrava s platností od 1.6.2009 ve formě standardních pracovních postupů (SOP) Jednací řád Lokální etické komise Městské nemocnice Ostrava s platností od 1.6.2009 ve formě standardních pracovních postupů (SOP) Seznam standardních pracovních postupů (SOP): SOP Název Platnost od Poslední

Více

SM_0116 rev.00. Jednací řád etické komise FNKV

SM_0116 rev.00. Jednací řád etické komise FNKV FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY S M Ě R N I C E SM_0116 rev.00 Jednací řád etické komise FNKV Datum vydání: 15.09.2014 Datum účinnosti: 19.09.2014 Doba platnosti: Bez omezení, revize 1 x ročně Vazba

Více

JEDNACÍ ŘÁD OBOROVÝCH RAD Fakulty vojenského leadershipu

JEDNACÍ ŘÁD OBOROVÝCH RAD Fakulty vojenského leadershipu Ev.č. 120/6/16/2014-2994 UNIVERZITA OBRANY Fakulta vojenského leadershipu V Brně dne 2. 2. 2011 Výtisk jediný Počet listů: 7 JEDNACÍ ŘÁD OBOROVÝCH RAD Fakulty vojenského leadershipu ve znění 1. změny Brno

Více

MĚSTO POLNÁ. Článek 1. Úvodní ustanovení

MĚSTO POLNÁ. Článek 1. Úvodní ustanovení MĚSTO POLNÁ Statut a jednací řád výborů Zastupitelstva města Polná Článek 1 Úvodní ustanovení 1.1. Statut výborů Zastupitelstva města Polná (dále jen "výborů") stanovuje působnost výborů a zásady členství

Více

Stanovy Asociace speciálních pedagogů České republiky, o. s. 1. ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Stanovy Asociace speciálních pedagogů České republiky, o. s. 1. ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY. Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 1 ASOCIACE SPECIÁLNÍCH PEDAGOGŮ ČESKÉ REPUBLIKY, z. s. STANOVY Článek 1 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název sdružení Asociace speciálních pedagogů České republiky, z. s. Zkrácené označení ASP ČR Sídlo Základní škola

Více

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Úplné znění Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Schváleno usnesením vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332. Statut Rady vlády pro nestátní

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Rady

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Rady VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 19. ledna 2015 č. 48 Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Rada vlády pro konkurenceschopnost

Více

Jednací řád Etické komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice. Etická komise zřízení a složení

Jednací řád Etické komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice. Etická komise zřízení a složení Jednací řád Etické komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice Etická komise zřízení a složení Etická komise (dále jen EK) Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice (dále jen FZS

Více

Krajská nemocnice T. Bati, a. s. JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Verze 3

Krajská nemocnice T. Bati, a. s. JEDNACÍ ŘÁD ETICKÉ KOMISE Verze 3 1 USTAVENÍ A NÁPLŇ ČINNOSTI ETICKÉ KOMISE 1.1 Etická komise Krajské nemocnice T. Bati, a. s. je ustavena představenstvem Krajské nemocnice T. Bati, a. s. podle 53 odst. 1 zák. č. č. 378/2007 Sb., o léčivech.

Více

Organizační a jednací řády KPSS Český Krumlov

Organizační a jednací řády KPSS Český Krumlov Organizační a jednací řády KPSS Český Krumlov Obsah dokumentu: organizační řád koordinační skupiny pro komunitní plánování sociálních služeb ve městě Český Krumlov jednací řád koordinační skupiny pro komunitní

Více

Stanovy Česko-Slovenské společnosti pro mechaniku zemin a geotechnické inženýrství, o.s. (ČSSMZGI)

Stanovy Česko-Slovenské společnosti pro mechaniku zemin a geotechnické inženýrství, o.s. (ČSSMZGI) Stanovy Česko-Slovenské společnosti pro mechaniku zemin a geotechnické inženýrství, o.s. (ČSSMZGI) čl. 1. Název a sídlo Název společnosti: Česko-Slovenská společnost pro mechaniku zemin a geotechnické

Více

Jednací řád Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Jihovýchod

Jednací řád Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Jihovýchod Jednací řád Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Jihovýchod ČÁST I OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Jednací řád Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu

Více

Stanovy spolku METODĚJ z. s.

Stanovy spolku METODĚJ z. s. Stanovy spolku METODĚJ z. s. I. Název a sídlo 1. Byl založen spolek Metoděj jehož název je METODĚJ z. s., se sídlem Havlíčkův Brod, Jeronýmova 788, PSČ 580 01. 2. Spolek Metoděj (dále jen spolek ) byl

Více

Statut Rady pro zahraniční rozvojovou spolupráci

Statut Rady pro zahraniční rozvojovou spolupráci VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 19. prosince 2007 č. 1439 Statut Rady pro zahraniční rozvojovou spolupráci Článek I Úvodní ustanovení Rada pro zahraniční rozvojovou spolupráci (dále

Více

Jednací řád Řídícího výboru Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro MČ Praha 5

Jednací řád Řídícího výboru Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro MČ Praha 5 Jednací řád Řídícího výboru Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro MČ Praha 5 ČÁST 1 Úvod Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Jednací řád Řídícího výboru Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro

Více

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Příkaz ministryně č. 30/2016. Vypracoval: Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování (225)

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Příkaz ministryně č. 30/2016. Vypracoval: Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování (225) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Příkaz ministryně č. 30/2016 Věc: Zřízení Komise pro sociální začleňování Určeno pro: MPSV Účinnost: dnem podpisu paní ministryně Zrušovaný řídící akt MPSV: příkaz

Více

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY LF OU

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY LF OU Vnitřní předpis Lékařské fakulty OU 2017 JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY LF OU Schváleno AS LF OU: 23. 10. 2017 Schváleno AS OU dne 20. 11. 2017 Platnost: Dnem schválení AS OU Účinnost: Dnem schválení AS OU Akademický

Více

Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 11. ledna 2010 č. 40 Statut Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Rada vlády pro nestátní neziskové organizace

Více

JEDNACÍ ŘÁD Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava (dále jen OPD ) ČÁST I OBECNÁ USTANOVENÍ

JEDNACÍ ŘÁD Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava (dále jen OPD ) ČÁST I OBECNÁ USTANOVENÍ JEDNACÍ ŘÁD Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava (dále jen OPD ) 2014-2020 Článek 1 Úvodní ustanovení ČÁST I OBECNÁ USTANOVENÍ 1. Jednací řád Monitorovacího výboru OPD (dále Jednací řád) se

Více

SEKCE VYZBROJOVÁNÍ MO V Praze dne 2. března 2010 Počet listů: 5

SEKCE VYZBROJOVÁNÍ MO V Praze dne 2. března 2010 Počet listů: 5 SEKCE VYZBROJOVÁNÍ MO V Praze dne 2. března 2010 Počet listů: 5 Schvaluji: Ředitel Mgr. Jiří STANĚK STATUT A JEDNACÍ ŘÁD ODBORNÉHO PORADNÍHO ORGÁNU PRO HODNOCENÍ NÁVRHŮ PROJEKTŮ PŘIJATÝCH V RÁMCI VYHLÁŠENÉ

Více

Jednací řád Etická komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice. Etická komise zřízení a složení

Jednací řád Etická komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice. Etická komise zřízení a složení Jednací řád Etická komise Fakulty zdravotnických studií univerzity Pardubice Komise pracuje od 17. 1. 2014 v tomto složení: Předseda: Petra Mandysová, MSN, Ph.D. Členové: Mgr. Markéta Moravcová, Ph.D.

Více

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE CHRUDIM

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE CHRUDIM STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL DOMU DĚTÍ A MLÁDEŽE CHRUDIM Článek 1 Název a sídlo Název spolku: Spolek rodičů a přátel DDM Chrudim Sídlo: Palackého 418, 537 01, Chrudim Článek 2 Účel spolku 1. Spolek rodičů

Více

S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D HODNOTÍCÍCH KOMISÍ

S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D HODNOTÍCÍCH KOMISÍ S T A T U T A J E D N A C Í Ř Á D HODNOTÍCÍCH KOMISÍ Část I. Úvodní ustanovení Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen ministerstvo ) jako poskytovatel účelové podpory výzkumu a vývoje z veřejných

Více

S T A T U T Rady vlády po energetickou a surovinovou strategii České republiky

S T A T U T Rady vlády po energetickou a surovinovou strategii České republiky VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 9. března 2011 č. 172 S T A T U T Rady vlády po energetickou a surovinovou strategii České republiky Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Rada vlády pro

Více

Statut Řídící rady projektů podpořených z Evropského sociálního fondu ČR a Operačního programu Zaměstnanost. Článek 1. Úvodní ustanovení.

Statut Řídící rady projektů podpořených z Evropského sociálního fondu ČR a Operačního programu Zaměstnanost. Článek 1. Úvodní ustanovení. Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Palackého nám. 4 P.O. Box 60 128 01 Praha 2 Příloha 1 k příkazu ředitele ÚZIS ČR č. 14/2018 ze dne 31. července 2018 Statut Řídící rady projektů

Více

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně ze dne 19. 6. 2017, č. j. 11784/2017-591 Článek 1 Úvodní ustanovení Vědecká rada Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně

Více

Volební a jednací řád akademického senátu fakulty. Část II. Základní ustanovení. Volební řád

Volební a jednací řád akademického senátu fakulty. Část II. Základní ustanovení. Volební řád Vnitřní předpis fakulty Technická univerzita v Liberci Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Volební a jednací řád akademického senátu fakulty Část I. Základní ustanovení Článek 1 Úvodní

Více

Obsah. Vytištěno: :02 2 Č. j.: TACR/96-5/2016 Nahrazuje Č. j.: TACR/96-2/2016 Verze: 5

Obsah. Vytištěno: :02 2 Č. j.: TACR/96-5/2016 Nahrazuje Č. j.: TACR/96-2/2016 Verze: 5 Obsah 1. Účel a rozsah platnosti... 3 2. Související předpisy a procesy... 3 3. Definice pojmů a zkratek... 3 4. Statut odborného poradního orgánu... 4 4.1 Úvodní ustanovení... 4 4.2 Složení Odborného

Více

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE

PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE PLATNÉ ZNĚNÍ STATUTU RADY VLÁDY PRO NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE Schváleno usnesení vlády ze dne 29. srpna 2012 č. 630, ve znění usnesení vlády ze dne 5. května 2014 č. 332, ve znění usnesení vlády ze

Více

ZÁSADY zřizování školských rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem

ZÁSADY zřizování školských rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem 31 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ RADA KRAJE ZÁSADY zřizování školských rad při základních, středních a vyšších odborných školách zřizovaných Moravskoslezským krajem Úplné znění zpracované ve znění pozdějších změn

Více

Statut Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Střední Morava

Statut Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Střední Morava Statut Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Střední Morava ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava jako Řídící orgán

Více

Zákon o léčivech - oblast klinických hodnocení léčiv

Zákon o léčivech - oblast klinických hodnocení léčiv Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] Zákon o léčivech - oblast klinických hodnocení léčiv Alice Němcová, MUDr. Sekce registrací oddělení klinického hodnocení [ 2 ] Zákon č. 378/2007 Sb. o léčivech a o

Více

Statut Výboru pro média Rady vlády České republiky pro lidská práva a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

Statut Výboru pro média Rady vlády České republiky pro lidská práva a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Statut Výboru pro média Rady vlády České republiky pro lidská práva a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Článek 1 Úvodní ustanovení 1) Výbor pro média (dále jen Výbor ) je poradním orgánem Rady

Více

ČR - STÁTNÍ ENERGETICKÁ INSPEKCE

ČR - STÁTNÍ ENERGETICKÁ INSPEKCE Page 1 of 5 ČR - STÁTNÍ ENERGETICKÁ INSPEKCE Pracovní skupina pro "SYSTÉM MONITOROVÁNÍ SPOTŘEBY A ÚSPOR ENERGIE V BUDOVÁCH VLÁDNÍCH INSTITUCÍ" STATUT PRACOVNÍ SKUPINY Příloha č.1 k Opatření č. 25/2008

Více

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ

JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ U n i v e r zita o brany v B r n ě F a kulta vojenského zdravotnictví Třebešská 1575, Hradec Králové, PSČ 500 01, datová schránka hkraife JEDNACÍ ŘÁD VĚDECKÉ RADY FAKULTY VOJENSKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ HRADEC

Více