Přehled dějin evropského umění Sochařství renesance a manýrismu v Itálii

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Přehled dějin evropského umění Sochařství renesance a manýrismu v Itálii"

Transkript

1 Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Sochařství renesance a manýrismu v Itálii přednášející: Doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, PhD.

2 Italské sochařství 15. století a 16. století (Florencie, Řím, Benátky) Umělecké dílo je srostlicí zájmu objednavatele a génia tvůrce. Ve Florencii byly objednavateli především cechy. Na počátku patnáctého století sochaři řešili výzdobu fasády cechovního domu Or San Michele, kampanily při florentském dómu a část fasády samotného dómu Santa Maria dei Fiore. V Benátkách se renesanční sochařství rozvinulo až po polovině století. Hlavními objednavateli tam byly městské organizace vedené dóžetem a některá významná církevní uskupení. Pro sochařství byly důležité dochované památky antiky: téměř každé město se mohlo chlubit zbytky antických sochařských prací, ke kterým patřily zvláště reliéfy, méně torza samostatných soch nebo sousoší. Např. v Pise byla živá tradice zájmu o vysoké reliéfy již od 13. století. Tamní sochaři (rodina Pisanů) čerpali inspiraci z pozdně římských nebo raně křesťanských reliéfů na sarkofázích. Pisanové později pracovali i ve Florencii (Andrea Pisano Jižní bronzové dveře baptisteria s Výjevy ze života Jana Křtitele ). Již v první polovině 15. století se rozvinulo sběratelství antických soch nebo jejich torz. Toskánské sběratelství se soustředilo zvláště na římské památky (sbírka antických soch rodu Medici); severoitalské sběratelství soustředěné k okruhu humanistů při universitě v Padově nebo rozvinuté mezi obchodníky v Benátkách těžilo z dovozu řeckých památek (Squarcione).

3 Teoretické spisy Antika: Vitruvius, III. kniha O architektuře člověk je mírou všech věcí, zájem o proporce; Plinius, Historia naturalis, popis Polykleitovy sochy, která byla již pro antické sochaře vzorem správných proporcí; podle Plinia umělec nejprve sleduje přírodu, k tomu pak přidává své zkušenosti; antický kánon pak dále rozpracoval Lysipos jemu Plinius připisuje umění podhledové zkratky, kterou dosahuje protažením údů a zmenšením hlavy. Teoretické spisy 15. století: L.B. Alberti, De pictura (1434/35) jak malovat figuru, blízké tomu, jak sochat figuru nejprve nahou, pak ji postupně oblékat; dále se zabýval krásou figury, která spočívá v úměrnosti concinnitas, a také ve správném poměru jednotlivých částí k celku compositio ; reprodukuje Pliniovu historku o malíři Zeuxisovi, který maloval nahou Helenu jako typ krásné ženy podle pěti různých krasavic, z nichž vždy vybíral ty krásné části. Krása je zde spojována také s nahým ženským tělem. (srov. Masaccio Adam a Eva 1425.) L.B. Alberti, De Statua L. Ghiberti, Commentarii (1447) zabývá se vzděláním umělce, tedy i optikou, perspektivou a anatomií. Pro 15. století podtrhl některé momenty z Vitruvia figura je mírou všeho; i některé anekdoty z Plinia, především ty o sochařích.

4 Materiál: kov bronz a slitiny; kámen mramor, pískovec; terakota poleva; opouští dřevo - topol; polychromie mizí, zlacení. Zájem o lidskou figuru postupně se odpoutává od architektury, aby stála samostatně a mohla být obcházena ze všech stran. Krásná figura je sestavena podle proporcí, její přirozenost je vyjádřena postojem v kontrapostu. Draperie se přizpůsobuje lidskému tělu, lidské tělo, a to mužské i ženské, bývá modelováno i jako nahé. V sousoší je kladen důraz na vzájemnou komunikaci. Jezdecké pomníky jsou jednak vrcholem reprezentace dané osoby, jednak vrcholem technického zvládnutí jezdce na kráčejícím nebo vzpínajícím se koni. Vzorem zde byla opět antika a jen několik zachovaných jezdeckých pomníků. Pro střední Itálii jím byl Marcus Aurelius na koni z druhého století po Kristu v Římě, pro severní Itálii pomník Regisole v Pavii. Jistý vliv měly také sochy jezdců na koních na náhrobcích (např. Scaligerové ve Veroně). Zájem o hluboký prostor na reliéfu je budován pomocí teorie o perspektivě, a to lineární, kdy sochař používá úběžníkové body, nebo optické, při níž se využívají zákonitosti vidění lidského oka; na reliéfu je hluboký prostor vytvářen také několika plány, řazenými za sebou. U volně stojící sochy hraje důležitou roli její umístění v konkrétním prostoru na nádvoří, na náměstí apod.

5 Florencie: Soutěž na výzdobu dveří florentského baptisteria: do závěrečné fáze se dostali Filippo Bruneleschi a Lorenzo Ghiberti. Zvítězil Ghiberti, což mu zajistilo na další desetiletí zakázky reliéfů a soch. Příznačné je, že zakázka byla vyhlášena cechy a prováděna soutěží. Bruneleschiho reliéf obsahuje dramatické jednání, Izák je znázorněn jako chlapec v bolestivé křeči, Ghiberti zvolil harmonickou kompozici (tu obdivoval i Vasari), Izák je představen klasickou formou jako krásný mladík; oba použili pro jednotlivé části antické předlohy. Lorenzo Ghiberti ( ) se vyučil jako zlatník, ve své další tvorbě vynikal přesnou prací v reliéfu. Věnoval se figuře, kterou představil již zcela podle antických předloh, a to i ve formě aktu, přestože zůstávala na ploše reliéfu svázaná s pozadím. Poté co dokončil výzdobu prvních vrat na baptisteriu (severní dveře), kde byly nakonec uvedeny scény z Nového zákona ( ), vyhrál soutěž i na východní dveře, později Michelangelem nazvané Brána ráje, s motivy ze Starého zákona ( ). Zde umístil výjevy do velkých čtvercových polí, na nichž v jedné kulise vypráví několik scén jednoho příběhu. Pracuje s lineární i optickou perspektivou, figury v prvním plánu vytvořil mistrovsky ve vysokém reliéfu. Na orámování těchto dveří umístil rovněž svoji podobiznu ve formě busty. Jeho sebevědomí jako umělce vyjádřil i prvním vlastním životopisem, který vyšel v rámci jeho Commentarii. Pro niky Or San Michele vytvořil dvě bronzové sochy Sv. Jana Křtitele (1414) a Sv. Matouše ( ). Nanni di Banco (kolem ) pracoval jako sochař v dómské huti, kde vytvořil v letech pro severní vstup do dómu (Porta della Mandorla) vysoký reliéf s Madonou a nevěřícím Tomášem, který patří k výrazným pracím rané florentské renesance. Během této zakázky dodal i sochy do nik na fasádě Or San Michele (Čtyři korunovaní světci I Quattro coronati asi ; sv. Filip a sv. Egidius asi 1415).

6 Donatello, Donato di Niccolo di Betto Bardi (asi ) -nejvýznamnější sochař rané renesance ve Florencii. Pocházel z prostředí řemeslnických dílen, ale vypracoval se do okruhu umělců a humanistů své doby, mezi něž patřili např. Filippo Bruneleschi nebo Lorenzo Ghiberti. Působil na několika místech v Itálii. Mezi léty pracoval jako pomocník v dílně Ghibertiho získal zakázku na mramorové sochy Proroků na Porta della Mandorla florentského dómu. Potom dodal pro fasádu tohoto dómu další sochy (Prorok Habakuk Zuccone ), právě tak pro Or San Michele (Sv. Jiří a sv. Marek asi 1415). Dvakrát navštívil Řím, což pro něj znamenalo prohloubení znalostí antiky. Práce pro Prato a Sienu (reliéf Tanec Salomé na studni v tamním baptisteriu). Vysoký reliéf Zvěstování P. Marie v Santa Croce kolem Pro nádvoří medicejského paláce ve Florencii vytvořil volně stojící sochu nahého Davida (kolem 1440). Na přelomu 40. a 50. let pracoval se svojí dílnou v Padově jezdecká socha Gattamelaty pro náměstí v Padově. Oltář v kostele S. Antonia v Padově. Jeho práce v tomto místě výrazně ovlivnily nástup renesančního sochařství v severní Itálii. Po návratu do Florencie vytvořil svá pozdní díla: reliéfy na bronzových kazatelnách v kostele San Lorenzo (po 1460); Judita a Holofernes volně stojící plastika na náměstí Pizza della Signoria ve Florencii (1455) nebo expresivně pojaté dřevěné sochy sv. Maří Magdalény (kolem 1455) a Jana Křtitele. Mistrovsky pojatý reliéf podle Donatella, který vyniká lineární kresebností a delikátní prací s prostorem, při níž využíval nejen perspektivu, ale i řazení několika plánů za sebou, dále v Toskáně rozvíjeli Bernardo Rossellino (1407/ ) a Desiderio da Settignano (1429/ ). Desiderio vybudoval několik náhrobků slavných Florenťanů (Carlo Marsuppini), umístěných v kostel Santa Croce, které se svým architektonickým členěním staly vzorem pro další podobné práce např. i v Benátkách (škola dílny Lombardo), a dovedl v drobné plastice vynikající portréty. Bernardovy náhrobky měly monumentální formu (náhrobek Leonarda Bruniho asi nebo kardinála del Portogallo). Bernardo se prosadil také jako architekt.

7 Po celé 15. století i s přesahem do století dalšího ve Florencii působila dílna rodiny della Robbia. Pracovali převážně v terakotě, opatřené barevnou politurou. Zakladatelem dílny byl Lucca della Robbia, který byl žákem Ghibertiho a Nanniho di Banco a ve své první fázi pracoval v mramoru (1431 zpěvácká tribuna pro dóm). Potom začal experimentovat s glazovanou terakotou, odvozenou z výroby fajánsu a majoliky Kristovo vzkříšení pro dóm ve Florencii. Dílnu převzal synovec Andrea della Robbia ( ), slavná je jeho Madona cechu kameníků ( ). Dílna pokračovala ještě v další generaci jeho synů Giovanniho ( ) a Girolama ( ). Agostino di Duccio ( ) Florenťan pracující na dvoře Sigismonda Malatesty v Rimini, měl za úkol vyzdobit spolu s Matteem de Pasti z Verony (asi ) interiér Tempia Malatestiana, chrám sv. Františka v Rimini, kde provedl nízké reliéfy mytologických a alegorických figur. Antonio Pollaiuolo (1429 nebo ), začínal v dílně Ghibertiho, zabýval se pohybem, studoval akt v kresbě. Jeho návrhy byly i tištěny grafikou a používány ještě v 16. století. Se svým bratem Pierem odešel nakonec do Říma, kde společně vytvořili Náhrobek papeže Sixta IV. ( ). Andrea del Verrocchio ( ) patřil spolu s bratry Pollaiulovými a malíři Domenicem Ghirlandaiem, Filippinem Lippim a Botticellim k silné umělecké generaci poslední čtvrtiny 15. století ve Florencii. V 60. letech vytvořil sochu Davida v konkurenci s předešlou verzí Donatellovou. Jako jeden z posledních osadil do niky na fasádě Or San Michele bronzové sousoší Kristus a nevěřící Tomáš. Jeho dílna pracovala rovněž v uměleckém řemesle, a to na výzdobě medijského kostela San Lorenzo, kam dodala náhrobek Giovanniho a Piera de Medici. V závěru svého života připravil monumentální jezdecký pomník Colleoniho pro Benátky, který dokončil Leopardi. Ve Verrocchiově dílně, kde pracovali i na obrazech, se učil mladý Leonardo.

8 Leonardo da Vinci ( ) a jeho zájem o figuru. Jak z některých kresebných studií vyplývá (kresba pro Bitvu u Anghiari), Leonardo se inspiroval u Pollaiuola. Jeho teoretické studie měly výrazný vliv na pojetí figury, tedy i na sochařství konce 15. století. Přestože studoval také antické předlohy, jeho hlavní zájem se soustřeďoval na živý model. Veden úsilím poznat lidské tělo věnoval svá pozorování anatomii. V návaznosti na Vitruviovy myšlenky o proporcích lidského těla nakreslil mužskou figuru zároveň do čtverce a kruhu homo quadratus et homo circulus. Věnoval se též figuře v pohybu. Zásadně studoval nahou figuru. Anatomické studie se odrazily v bronzových sochách zvaných pozdějších umělců zvaných Ecorchés mužských figur bez kůže. Na jeho obraze Léda s labutí (dnes známý pouze z kopií) poprvé předvedl ženskou nahou figuru, jejíž podoba bude nazvána figura serpentinata a stane se velmi oblíbenou v 16. století. Teoreticky ji popíše Giampaolo Lomazzo ve svém traktátu o malířství z roku Bertoldo di Giovanni, narozen někdy kolem roku 1440 ve Florencii, sám se označil za žáka Donatellova, patřil k umělcům okruhu rodiny Medici. Specializoval se na práci v bronzu, vytvářel nahé mužské figury podle antických vzorů (Herkules s jablky Hesperidek; Bellerofón krotí Pegasa), reliéfy, jejichž kompozice odečítal z pozdně římských sarkofágů (Bitevní scéna), ale i medaile, z nichž některé měly portrétní charakter (Lorenzo a Giuliano Medici). Zemřel v Poggio a Caiano roku U něj se učil sochařské praxi mladý Michelangelo. Michelangelo ( ) byl ve své rané tvorbě především sochařem. Antické sochařství poznal v medicejských sbírkách. Jeho Opilý Bakchus ( )byl považován za sochu pozdně římského sochaře, což dokládá, že se Michelangelo vyrovnal tomuto umění, ba dokonce ho překonal detailnějším zájmem o nahé lidské tělo znázorněné v dramatickém pohybu. Konfrontoval se rovněž s reliéfy Donatellovými Madona na schodech (kolem 1491). Vrcholem z jeho raného období z 90. let a počátku 16. století je vatikánská Pieta, na níž kombinoval nahé mrtvé Kristovo tělo s mohutnou draperii Mariina pláště. Zvláštní je dívčí tvář truchlící Marie. Ve formě kolosu pak na objednávku města Florencie vytesal v mramoru sochu Davida ( ) pro náměstí před Palazzo Vecchio. Roku 1503 dómská huť objednala u Michelangela sérii dvanácti apoštolů, z toho zůstal pouze nedokončený Sv. Matouš (dnes Galleria dell Accademia ve Florencii).

9 Přestože Raffael ( ) nevytvořil žádnou sochu a pracoval výhradně jako malíř nebo architekt, jeho zájem o lidskou figuru, kterou někdy pojímal i jako malované sochařské dílo (např. Apollón na fresce Athénská škola) a která byla následně převáděna i do grafické podoby, silně ovlivnila následující sochařské generace (např. Sansovino, jehož Apollón na Loggettě v Benátkách vychází z Raffaela). Když přišel na počátku 16. století do Florencie, byl fascinován tamní sochařskou tradicí a pojetím figury, takže hbitě v kresbě kopíroval sochy Donatellovy nebo Michelangelovy. Inspirující pro něj byla i Leonardova figura Lédy jako základ figury serpentinaty. Michelangelo v Římě: Náhrobek Julia II. započatý 1505 pro obnovovaný presbytáře Sv. Petra ve Vatikánu, z této první fáze je zachován především Mojžíš, druhá fáze po roce 1513, kdy byl náhrobek po smrti papeže instalován v kostele S. Pietro in Vincoli, z další pracovní fáze z let se zachovali nedokončení Otroci (později umístěni v grotě u Palazza Pitti, dnes Galeria dell Accademia). Zmrtvýchvstalý Kristus v římském kostele S. Maria sopra Minerva ( ). Michelangelo ve Florencii: sochy v Nové sakristii: Madona Medici, Náhrobek Lorenza de Medici (1525) a Náhrobek Giuliana de Medici ( ). Michelangelovy pozdní piety: kolem 1555 Pieta zamýšlená pro vlastní náhrobek ve Florencii (dokončoval žák Tiberio Calcagni) a zcela nedokončená Pieta Rondanini.

10 Maniera ve florentském sochařství 16. století: Benvenutto Cellini ( ), zlatník a sochař, typická excentrická osobnost doby 1. poloviny 16. století s překypujícím sebevědomím, které se promítlo i do výrazného Vlastního životopisu. Pracoval v Římě i ve Florencii, několik let působil ve službách francouzského krále ve Fontainebleau. Jemu nakonec věnoval svoji slavnou Slánku ( , dnes KHM Vídeň). Pro Medicejské vytvořil v letech monumentálního Persea e hlavou Medúzy umístěného v lodžii dei Lanzi. Touto sochou chtěl předčít jak Donatellovu Juditu, tak i Michelangelova Davida. Baccio Bandinelli ( ), Herakles a Cacus kolos před Palazzo Vecchio ( ) Bartolomeo Ammanati ( ) e vyučil u Baccia Bandinelliho a u Jacopa Sansovina v Benátkách. Neptunova fontána postavená v letech na Piazza della Signoria ve formě kolosu měla také oslavit florentské velkovévody. Giambologna, původním jménem Jean de Boulogne ( ), původem Flám, nejprve studoval sochy v Římě, pak se stal dvorním sochařem rodu Medici ve Florencii. Únos Sabinek, dnes v lodžii dei Lanzi ve Florencii je vynikající ukázkou sousoší budovaného z figur typu serpentinata, právě tak i Letící Merkur ( ). Jezdecký pomník velkovévody Cosima I. umístěný na Piazza della Signoria ( ) navazuje na sochy stejného typu z 15. století. Stal se pak vzorem i pro Záalpské pomníky např. Rudolfa II. V pozdním věku 1608 navrhl jezdecký pomník Ferdinanda I de Medici, který provedl Pietro Tacca a postavil na náměstí Santissima Annunziata.

11 Sochařství v Benátkách Pietro Lombardo ( ) a Tullio Lombardo (asi ) přinesli do Benátek jako první v sochařství principy antické figury: Adam. Po vzoru Florencie osadili několik náhrobků v benátských kostelích (náhrobek Dóžete Moceniga). Jacopo d Antonio Tatti zvaný Sansovino (1486 Florencie 1570 Benátky). Mezi léty vstoupil ve Florencii do dílny Andrea Sansovina, jehož jméno přijal za své. V roce 1506 se účastnil soutěže na sochu Jana Křtitele, zakázku však získal Baccio da Montelupo. Na pozvání architekta Giuliana Sangala pobýval v letech v Římě, kde vytvořil kopii sousoší Laokoonta, což vyvolalo pochvalný ohlas. V roce 1511 získal ve Florencii důležité zakázky sochu Bakcha pro Giovanniho Bartolina a sochu Jana Křtitele pro dóm. Spolu s Andreou del Sarto připravil v roce 1515 dekorace pro slavnostní vjezd papeže Lva X. (z rodu Medici) do Florencie. Léta strávil opět v Římě, kde se podílel na řadě architektonických projektů. Před vypleněním Věčného města utekl do Benátek. Zde se stal významným architektem a sochařem. V roce 1529 byl povolán jako představitel stavební hutě u baziliky sv. Marka (Proto). Jako architekt navrhl Pizza di San Marco, jako sochař dodal do baziliky reliéfy na kazatelnu, tabernákl a bronzové dveře. Navrhl také náhrobky významných rodin. Alessandro Vittoria ( ) mistr pozdní renesance v Benátkách. Sochařem se vyučil rodném Trientu, v roce 1545 přesídlil do Benátek, kde vstoupil do dílny Jacopa Sansovina, kterou však záhy, již v roce 1547 opustil. Pracoval ve Vicenze na dekoracích ve štuku Palazzo della Sindacaria di San Paolo. V 50. letech se vrátil k Sansovinovi do Benátek, kde získával zakázky od církve (návrhy oltářů) a šlechty (portréty). Kvůli moru v letech utekl z města, kam se však opět navrátil, aby pracoval na výzdobě při obnově vyhořelého dóžecího paláce.

12 Literatura: Avery Ch., Giambologna, London 1993 Bennett B.A., Wilkins D.G., Donatello, Oxford 1984 Biagotti G., in: Lorenzo Ghiberti materia e ragionamenti, kat. výst., Firenze 1978 Boucher B., The Sculpture of Jacopo Sansovino, 2. sv., New Haven and London 1992 Camesasca E., Tuta l opera del Cellini, Milano 1955 Cellini B., Vlastní životopis, Praha 1976 Cessi F., Alessandro Vittoria Bronzista ( ), Trento 1960 Dvořák M., Umění jako projev ducha, Praha 1936 (kapitola: Brunelleschi) Ettlinger L.D., Antonio and Piero Pollaiuollo, Oxford 1978 Filla E., Problém renesance a drobná plastika, Praha 1938 Fučíková E., Malířství a sochařství na dvoře Rudolfa II. v Praze, in: Dějiny českého výtvarného umění, Od počátku renesance do závěru baroka II/1, Praha 1989 Gentilini G., I Della Robbia La scultura invetriata nel Rinascimento, Firenze 1993 Giambologna ( ). Sculptor to the Medici, kat. výst., Firenze 1978 Hartt F., Michelangelo: The Complete Sculpture, New York 1970 Chlíbec J., Italské renesanční sochařství v českých státních a soukromých sbírkách, Praha 2006 Štech V.V., Donatello, Praha 1956

13 Janson H. W., The sculpture of Donatello, Princeton 1957 Krautheimer R., Lorenzo Ghiberti, Princeton 1956, revidované vydání 1970 Kořán I., Renesanční sochařství v Čechách a na Moravě, in: Dějiny českého výtvarného umění, Od počátku renesance do závěru baroka II/1, Praha 1989 Lightbown R.W., Donatello and Michelozzo. An Artistic Partnership and its Patrons in the Early Renaissance, London 1980 Morand K., Claus Sluter: Artist of the Court of Burgundy, London 1991 Poeschke J., Die Skulptur der Renaissance in Italien, Band 1, Donatello und seine Zeit, München 1990 Poeschke J., Die Skulptur der Renaissance in Italien, Band 2, Michelangelo und seine Zeit, München 1992 Pope-Henessy J., Italian Renaissance Sculpture 1-3. London 1963 Pope-Henessy J., Uccello, London 1950, druhé vydání 1969 Pope-Hennesssy J., Lucca della Robbia, Oxford 1980 Pope-Hennesssy J., Cellini, London 1985 Radcliffe A., Avery Ch., Giambologna , Sculptor to the Medici, London 1978 Seymour Ch. jr., Sculpture in Italy Pelican History of Art 1966 Štech V.V., Italská renesanční plastika, Praha 1960

14 Filippo Bruneleschi, Obětování Izáka, 1401.

15 Lorenzo Ghiberti (1378/ ), Obětování Izáka, 1401.

16 Lorenzo Ghiberti (1378/ ), Severní dveře, baptisterium, Florencie,

17 Lorenzo Ghiberti, východní dveře, Rajská brána, baptisterium, Florencie,

18

19

20 Lorenzo Ghiberti, Jan Křtitel, Or San Michele, Florencie,

21 Nanni di Banco, (asi ) Santi Quatro Coronati, Or San Michele, Florencie,

22 Nanni di Banco (asi ), Izajáš Florencie, dóm, 1408.

23 Nanni di Banco, (asi ) Evangelista Lukáš, Florencie, dóm,

24 Donatello (asi ), David, Florencie, dóm,

25 Donatello, Evangelista Jan, Florencie, dóm,

26 Donatello, Abakuk (zv. Zuccone). Florencie, kampanila,

27 Donatello, Sv. Ludvík.

28 Donatello, Madona degli Pazzi,

29 Jacopo della Quercia, (1374?-1483) Zvěstování Zachariášovi, Siena, baptisterium,

30 Donatello, Herodova hostina, křtitelnice, Siena, 1425.

31 Donatello, Cantoria, Florencie, dóm,

32 Donatello, David,

33 Donatello, Gattamelata, Padova, Piazza del Santo,

34 Donatello, oltář v Bazilice del Santo, Padova, 1449.

35 Donatello, Zvěstování P. Marii, Santa Croce, Florencie.

36 Donatello, Sv. Máří Magdalena, 50. léta 15. století Topolové dřevo

37 Luca della Robbia Stemma Maestri di Pietra e Legnane 60. léta 15. století

38 Luca della Robbia: Stemma dell Arte dei Medici e Speziali

39 Lucca della Robbia, (1399/ ) Náhrobek biskupa Federighiho da Fiesole, kostel S. Trinita, Florencie,

40 Lucca della Robbia, (asi ), Portrét dámy, glazovaná terakota

41 Andrea della Robbia ( ), Kamenická Madona,

42 Andrea della Robbia, ( ), Setkání sv. Františka a sv. Dominika, Florencie, Ospedale di San Paolo,

43 Giovanni della Robbia, ( ), Lavabo v kostele Santa Maria Novella, Florencie, 1497.

44 Bernardo Rossellino, (1407/ ), Náhrobek Leonarda Bruniho, Santa Croce, Florencie,

45 Antonio Rosselino, Náhrobek Kardinála di Portogallo, San Miniato al Monte, Florencie.

46 Desiderio da Settignano, (1429/ ) Mladý sv. Jan Křtitel, kolem

47 Desiderio da Settignano (asi ) Marietta Strozzi, kolem 1455.

48 Desiderio da Settignano, Madona s děckem, (Madonna Panciatichi), kolem 1460.

49 Desiderio da Settignano, Náhrobek humanisty Carla Masuppiniho, Florencie, Kostel Santa Croce, kolem 1459.

50 Desiderio da Settignano, Tabernákl Nejsvětější svátosti, Florencie, kostel San Lorenzo, dokončeno 1461.

51 Agostino di Duccio ( ), Luna, Tempieto Malatestiano, Rimini,

52 Agostino di Duccio, Múza Terpsichoré, Tempieto Malatestiano, Rimini,

53 Agostino di Duccio, Múza Erató, Tempieto Malatestiano, Rimini,

54 Mino da Fiesole ( ) Piero de Medici,

55 Andrea del Verrocchio ( ), Dáma s květinou, asi 1470.

56 Andrea del Verrocchio, Náhrobek Giovanniho a Pietra de Medici, Florencie, San Lorenzo, 1472.

57 Andrea del Verrocchio ( ) Bartolomeo Colleone, Benátky, náměstí před SS. Paolo e Giovanni, asi 1480, 1496 dokončil Alessandro Leopardi.

58 Bertoldo di Giovanni (asi ), Bitevní scéna, bronz, po 1478.

59 Antonio del Pollaioulo (1431/ ) Herkules a Anteus kolem 1470.

60 Pietro Lombardo, Náhrobek dóžete Pietra Moceniga, SS. Giovanni e Paolo, Benátky,

61 Tulio Lombardo (asi ) Adam, asi 1490.

62 Tulio Lombardo, Dvojportrét,

63 Jacopo Sansovino ( ) Bakchus, 1511.

64 Jacopo Sansovino, Apollón, Loggetta, náměstí Sv. Marka, Benátky, 1542/45.

65 Jacopo Sansovino, Ukládání do hrobu a Zmrtvýchvstání, reliéfy na dveřích sakristie baziliky San Marco v Benátkách,

66 Jacopo Sansovino, Neptun, nádvoří dóžecího paláce, Benátky.

67 Jacopo Sansovino, Křtitelnice, San Marco, Benátky,

68 Leonardo

69 Bitva Kentaurů, mramor 80 x 90 cm,

70 Madona na schodech, mramor, 1492.

71 Petronius a Proclus, mramor, kostel sv. Dominika v Bologni, 1494.

72 Bacchus, mramor, 1497.

73 Pieta, mramor,

74 Madona s děckem, mramor, výška 128 cm, /5.

75 Michelangelo, Tondo Taddei, mramor 109 cm,

76 Michelangelo, Tondo Pitti, mramor 86x82 cm,

77 Michelangelo, David, 1504, mramor 410 cm.

78 Michelangelo, Mojžíš, pro náhrobek papeže Julia II. započato 1505.

79 Michelangelo, Náhrobek Julia II., S. Pietro in Vincoli, Řím, , 1545.

80 Michelangelo, Otrok pro náhrobek Julia II. asi 1513.

81 Michelangelo, Otroci

82 Michelangelo, Otroci,

83 Michelangelo, Zmrtvýchvstalý Kristus, Řím, Santa Maria sopra Minerva,

84 Michelangelo, Madonna Medici, Nová sakristie San Lorenzo, Florencie,

85 Michelangelo, Náhrobek Lorenza de Medici, Nová sakristie (medicejská kaple) San Lorenzo, Florencie,

86 Michelangelo, Náhrobek Giuliana de Medici, Nová sakristie, (medicejská kaple) San Lorenzo, Florencie,

87 Michelangelo, Pieta, 1550.

88 Michelangelo, Pieta Rondanini,

89 Baccio Bandinelli ( ), Herkules a Cacus, Piazza della Signoria, Florencie,

90 Benvenuto Cellini, Perseus s hlavou Medúzy,

91 Benvenuto Cellini / /, Královská slánka, zlato, a drahokamy,

92 Benvenuto Cellini / /, Nymfa z Fontainebleau, bronz,

93 Bartolomeo Ammannati, ( ) Neptunova kašna, Piazza della Signoria, Florencie,

94 Alessandro Vittoria ( ) Sv. Jeroným, kostel S. Giovanni e Paolo, Benátky.

95 Alessandro Vittoria, Benedetto Manzini, mramor, asi 1565.

96 Giambologna, ( ), Neptunova kašna, Piazza del Nettuno, Bologna, 1563.

97 Giambologna, Merkur, okolo 1586.

98 Giambologna, Únos Sabinek,

99 Giambologna ( ), Venuše Urania nebo Alegorie Astronomie, kolem 1573.

100 Adrian de Vries ( ), Rudolf II., bronz, výška 54,5 cm, 1607.

Přehled dějin evropského umění Renesanční sochařství v Evropě

Přehled dějin evropského umění Renesanční sochařství v Evropě Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Renesanční sochařství v Evropě přednášející: doc. PhDr. Martin Zlatohlávek, PhD. Renesanční sochařství

Více

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII

RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII RENESANČNÍ SOCHAŘSTVÍ V ITÁLII Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/06 Obrazová dokumentace,charakteristika, vývoj, významní sochaři Charakteristika sochařství renesanční sochařství

Více

Umění renesance v Itálii (úvod)

Umění renesance v Itálii (úvod) Umění renesance v Itálii (úvod) Terminologie Renesance, it. rinascimento: znovuzrození umění, návrat k antickým vzorům po barbarské gotice (Giorgio Vasari) Opakující se renesance v evropské kultuře (např.

Více

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Etymologicky rinascitá dell arte antica = návrat k antickému umění. Doba 14. 16.století: a) Quattrocento 14.st. počátky v ital.městech b) Cinquecento 15.st.

Více

Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století

Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století Gotika II. Italské malířství 1. poloviny 14. století Nové pojetí prostoru v obrazu Maesta Duccio Cimabue Giotto Cimabue (činný v letech 1272-1302) Maestá di Santa Trinita (Galeria Uffizi, Florencie), 1280-1290

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

Umění architektura, 3. hodina

Umění architektura, 3. hodina Umění architektura, 3. hodina 26. 3. 2015 Umělec: malíř sochař architekt Filippo Brunelleschi, Lorenzo Ghiberti, Giorgio Vasari pojmy: horror vacui, mimesis Baptisterium sv. Jana Křtitele ve Florencii,

Více

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015

Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko zájezd 12. 5. 16. 5. 2015 Toskánsko je domovem světově proslulých turistických ikon, láká návštěvníky již od dob, kdy se zde usadili Etruskové. Malebná krajina se středověkými pevnostmi na vršcích

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII

RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII RENESANCE ZROZENÍ V ITÁLII 1 NÁZEV RENESANCE - znovuzrození antického umění v západní Evropě 15. a 16. století. Změny ve společnosti. Rozvoj obchodu, měst a řemesel. Zájem vzdělané elity o antickou kulturu,

Více

David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / EU peníze středním školám Gymnázium Valašské Klobouky

David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / EU peníze středním školám Gymnázium Valašské Klobouky www.zlinskedumy.cz David ( 1501 1504) / hebrejsky DÓD miláček, sličný, líbezný / v roce 1500 Florencie vypsala sochařskou soutěž na dokončení mramorového sloupu který začal opracovávat sochař Agostino

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

RENESANCE Úvod Literatura, architektura, výtvarné umění Prezentace pro kombinované studium Taneční a pohybové divadlo a výchova Renesance Vzorem a příkladem renesance je antika obrození antických ideálů,

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 42 Anotace Žák se seznámí s pojmem renesance, získá základní informace. Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT =Předmět /téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE RENESANCE ÚLOHA 1: Přečtěte si následující citace. Co o renesanci říkají? Nyní může každý opravdu bystrý duch děkovat bohu, že byl vybrán, aby mohl žít v tomto novém věku tak plném naděje a příslibů, který

Více

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

- pojem renesance (z it. rinascimento a fr. renaissance = znovuzrození) má trojí význam :

- pojem renesance (z it. rinascimento a fr. renaissance = znovuzrození) má trojí význam : Otázka: Renesanční sloh Předmět: Dějepis Přidal(a): marketa Počátky renesance: - počátek 15.století Florencie (Bohatá městská republika ovládaná majetnými cechy soukeníků, hedvábníků a barvířů, rozvoj

Více

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE

ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE ITÁLIE Nabídka vždy zahrnuje 4 OSOBY ZDARMA na 40 platících osob. ADRIATICKÁ RIVIÉRA - ROSOLINA MARE písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře, klidné letovisko možnost zajištění prostoru na pláži pro cvičení

Více

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01 BAROKNÍ SLOH Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/01 Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance UMĚNÍ BAROKNÍ RENESANCE A BAROK Epochu evropského umění označovanou

Více

7. Kultura a umění renesance, manýrismus

7. Kultura a umění renesance, manýrismus 7. Kultura a umění renesance, manýrismus 1. ranná renesance (15. století, hlavně Florencie) 2. vrcholná renesance (1500 1520, Florencie, Řím, Benátky) 3. manýrismus (1520 1590, Florencie, Řím, Benátky,

Více

ČESKÉ BAROKNÍ SOCHAŘSTVÍ

ČESKÉ BAROKNÍ SOCHAŘSTVÍ ČESKÉ BAROKNÍ SOCHAŘSTVÍ Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/12 Obrazová dokumentace Sochařství barokní sochařství navazovalo na tradici manýrismu, který přežíval ještě počátkem 17.

Více

Dej2 Renesance a humanismus. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej2 Renesance a humanismus. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej2 Renesance a humanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Renesance a humanismus Renesance znovuzrození antiky umělecký

Více

Obr.3 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, nebesa s Bohem Otcem. Detail reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36.

Obr.3 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, nebesa s Bohem Otcem. Detail reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36. Obr.1 Vyšebrodský cyklus, Zvěstování. NG v Praze, kol. 1350, 993 x 925 mm. Reprodukce z knihy: Jan ROYT: Středověké malířství v Čechách, Praha 2002, 36. Obr.2. Vyšebrodský cyklus, Zvěstování, Půda (typologický

Více

3. Sv. Ludvík z Toulouse a sv. Sinibald, Sebastiano del Piombo, asi 1510, olej na plátně, 293 x 137 cm, Benátky, Gallerie dell' Accademia.

3. Sv. Ludvík z Toulouse a sv. Sinibald, Sebastiano del Piombo, asi 1510, olej na plátně, 293 x 137 cm, Benátky, Gallerie dell' Accademia. V. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Sv. Antonín promlouvá s novorozenětem dosvědčujícím počestnost jeho matky (Zázrak novorozeněte), Tizian Vecellio, 1511, freska, 340 x 335 cm, Padova, Scuola del Santo. 2. Šalamounův

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880

Více

Geometrie architektura umění

Geometrie architektura umění Geometrie architektura umění RNDr. Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta petra.surynkova@mff.cuni.cz Přehled Geometrie vznik, vývoj, základní fakta Proč je geometrie důležitá? Je možné

Více

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO Vlakový zájezd pro české a slovenské železničáře a jejich rodinné příslušníky s jízdenkami FIP: ÖBB a FS ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO 26.3. - 31.3.2019 5990 Kč (letní rezidence papeže) ŘÍM FLORENCIE CASTEL

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 2. ročník Květen 2012 Obrazová dokumentace zahrnující umění především VY_32_INOVACE_DVK21/14 11. a 12. století v západní Evropě Tento nový sloh, zahrnující umění

Více

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04

RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník. Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj VY_32_INOVACE_DVK22/04 RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník VY_32_INOVACE_DVK22/04 Červen 2012 Obrazová dokumentace, pojmy, chronologie, rysy, vývoj Vybraná historická data 1431 upálena Panna Orleánská (Jana z Arku) 1450 Jan

Více

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/02 Obrazová dokumentace, malířství mimo Itálii představitelem freskové malby byl SIMONE MARTINI (1280 1344) italský

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

Otázka: Vrcholná renesance v Itálii. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): johnyone. Architektura. Donato Bramante Architekt a malíř.

Otázka: Vrcholná renesance v Itálii. Předmět: Dějiny umění. Přidal(a): johnyone. Architektura. Donato Bramante Architekt a malíř. Otázka: Vrcholná renesance v Itálii Předmět: Dějiny umění Přidal(a): johnyone Architektura Donato Bramante 1444-1544 Architekt a malíř PALÁC CANCALLARIA (Řím) NÁDVOŘÍ BELVEDERU (Řím, Vatikán) CHRÁM SV.

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11 ZAALPSKÁ RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012 VY_32_INOVACE_DVK22/11 Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii Francie ve francouzském renesančním malířství se prosazoval

Více

Přehled dějin evropského umění Renesanční architektura v Itálii

Přehled dějin evropského umění Renesanční architektura v Itálii Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Renesanční architektura v Itálii přednášející: PhDr. Richard Biegel, PhD. Architektura italské renesance

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Pap020 Vypracoval(a),

Více

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota

Věra VOŇKOVÁ. Věra VOŇKOVÁ: Renesance - Obrazová příloha k zápisu. Titulní strana: Zámek Červená Lhota Věra VOŇKOVÁ 2013 Titulní strana: Zámek Červená Lhota Zadní strana: Detail z tzv. zpívající fontány, která se nachází před letohrádkem Belveder Strana 2 z 20 Obsah OBSAH 3 SOCHAŘSTVÍ 5 Obrázek 1: Socha

Více

Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi. Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524

Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi. Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524 Zrození a smrt autora Od Giorgia Vasariho k Rolandu Barthesovi Parmigianino, Vlastní portrét v konvexním zrcadle, cca 1524 Giorgio Vasari (1511-1574) Malíř, architekt První významný sběratel kreseb Spoluzakladatel

Více

Dějiny výtvarné kultury Renesance

Dějiny výtvarné kultury Renesance Dějiny výtvarné kultury Renesance 1. Název: VY_32_INOVACE_DVK2201 Od Giotta po renesanci 2. Název: VY_32_INOVACE_DVK2202 Mezinárodní pozdní gotika 3. Název: VY_32_INOVACE_DVK2203 Jan van Eyck 4. Název:

Více

Adéla Šmilauerová. Claus Sluter

Adéla Šmilauerová. Claus Sluter Adéla Šmilauerová Claus Sluter Sochař Claus Sluter se narodil kolem roku 1360 v Haarlemu, kde pravděpodobně získal i své sochařské vzdělání v rámci rodinné dílny. Jeho jméno je poprvé uvedeno roku 1379

Více

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

LEDEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 LEDEN Diptych vídeňský Pavlína Rejtharová Dřevěné destičky plátnem potažené, křídový podklad s vyrytou a černě vytaženou kresbou, tempera. Pravděpodobně cestovní oltářík. Levá strana představuje matku

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í RENESANCE ÚLOHA 1: Přečtěte si následující citace. Co o renesanci říkají? Nyní může každý opravdu bystrý duch děkovat bohu, že byl vybrán, aby mohl

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Renesance - shrnutí Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 15. 5. 2012,

Více

Renesance a humanismus. Mgr. David Mikoláš 2018

Renesance a humanismus. Mgr. David Mikoláš 2018 Renesance a humanismus Mgr. David Mikoláš 2018 Renesance z fr. renaissance = obnovení, znovuzrození, umělecký sloh trvající od přelomu 13. a 14. do první poloviny 17. století, trecento (14. století, především

Více

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744)

GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI GIULIANI (1664 1744) Baroko ožívá v Liechtensteinském muzeu II LIECHTENSTEIN MUSEUM Die Fürstlichen Sammlungen www.liechtensteinmuseum.at 13. březen 2. říjen 2005 GIOVANNI

Více

45 29'37.57"N 12 25'28.15"E. GPS poloha:

45 29'37.57N 12 25'28.15E. GPS poloha: Torcello Ostrov 45 29'37.57"N 12 25'28.15"E Torcello je tichý, řídce osídce Ostrov na severu Benátské laguny. Je považován za nejdéla trvale osídlenou oblast v Benátském regionu. Ostrov je ideální pro

Více

Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled)

Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled) Obr. 1. Kaple Bentivogliů, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. (celkový pohled) Obr. 2. Náhrobek Antonio Galeazzo Bentivoglio, Jacopo della Quercia, kol. 1435, Bologna, kostel San Giacomo Maggiore. Obr.

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0301

CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Kultura raného

Více

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA

ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA ČESKÁ BAROKNÍ ARCHITEKTURA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/11 Obrazová dokumentace Ideový boj katolicismu a protestantismu v Evropě se promítl i v českých zemích. Politické poměry

Více

Kromě Florencie působil Masaccio také v Pise a v Římě, kde za neznámých okolností zemřel násilnou smrtí.

Kromě Florencie působil Masaccio také v Pise a v Římě, kde za neznámých okolností zemřel násilnou smrtí. Florentská škola Hlavní představitelé florentské školy: MASACCIO vl.jm. Tommaso di Giovanni di Simone Guidi (1401 1428): jeden z hlavních představitelů západoevropského malířství, jehož dílo (které Giorgio

Více

VELKÝ OKRUH ITÁLIÍ. Fotogalerie. 9 - denní zájezd

VELKÝ OKRUH ITÁLIÍ. Fotogalerie. 9 - denní zájezd VELKÝ OKRUH ITÁLIÍ 9 - denní zájezd Benátky - Gubbio - Assisi - Řím - Vatikán - Siena - San Gimignano - Pisa - Cinque Terre - Milano - Verona - Padova Ubytování je zajištěno v hotelech *** ve dvoulůžkových

Více

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Renesance. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Renesance Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. RENESANCE konec 13.století až polovina 17.století

Více

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ

ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ ČESKÉ BAROKNÍ MALÍŘSTVÍ Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/13 Obrazová dokumentace, výrazné osobnosti vrcholného baroka Karel Škréta, 1610 1674 pocházel z protestantské rodiny, po

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Řecko v době Periklově

Řecko v době Periklově Řecko v době Periklově Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: listopad 2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění starověkého

Více

DU 1252 Gotické sochařství

DU 1252 Gotické sochařství DU 1252 Gotické sochařství Internacionální a krásný sloh 10. 12. 2010 Literatura: Milena Bartlová, Strategie vladařské reprezentace Lucemburků na českém trůně, in: Vít Vlnas (ed.), Slezsko, Perla zemí

Více

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech

Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví ČR v Evropských souvislostech Architektonické a urbanistické dědictví je odrazem kulturního života našich předků, který se projevil formováním hmotných struktur

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Giuseppe Arcimboldo. Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník

Giuseppe Arcimboldo. Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník Giuseppe Arcimboldo Monika Týznerová Italská kultura seminární práce obor Italština - kombinované studium 2. ročník Obsah 1. Úvod 2. Manýrismus 3. Počáteční tvorba 4. Tvorba na císařském dvoře ve Vídni

Více

V termínu se 44 žáků studijních a učebních oborů zúčastnilo exkurze do Říma.

V termínu se 44 žáků studijních a učebních oborů zúčastnilo exkurze do Říma. Exkurze do Říma V termínu 21. 24. 3. 2012 se 44 žáků studijních a učebních oborů zúčastnilo exkurze do Říma. 21. 3. 2012 - ve 13.10 jsme odjeli od budovy školy. 22. 3. 2012 - Po nočním přejezdu přes Německo

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Východní Florencie. Piazza della Signoria, Uffizi, nejlepší umělecká galerie v Evropě, a změť středověkých uliček vedoucích k chrámu Santa Croce

Východní Florencie. Piazza della Signoria, Uffizi, nejlepší umělecká galerie v Evropě, a změť středověkých uliček vedoucích k chrámu Santa Croce 87 Piazza della Signoria, Uffizi, nejlepší umělecká galerie v Evropě, a změť středověkých uliček vedoucích k chrámu Santa Croce Východní Florencie Úvod a mapa 88 89 Piazza della Signoria 90 93 Orsanmichele

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době renesance a baroka. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V průběhu

Více

BAPTISTERIUM SV. JANA KŘTITELE

BAPTISTERIUM SV. JANA KŘTITELE BAPTISTERIUM SV. JANA KŘTITELE... děkuji Vám za nádherná slova, která jsou svědectví víry, radosti a hlubokého přilnutí k Církvi.... V Baptistériu sv. Jana se zrodily k Božímu životu generace a generace

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 11. Baroko. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 11 Baroko Strana: 1

VÝTVARNÁ KULTURA. 11. Baroko. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 11 Baroko Strana: 1 VÝTVARNÁ KULTURA 11. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Pap015 Vypracoval(a),

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění malířství: pompejský styl základní architektonické řád 02/ Raně křesťanské umění ikonografie výzdoby (katakomby, mozaiky) významné stavby a jejich mozaiková výzdoba (Ravenna)

Více

NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení

NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení NA KŘÍDLECH VÍTĚZSTVÍ 2460 let historie architektonického soutěžení Niké (latinsky Victoria) v řecké mytologii bohyně vítězství její matkou je Styx (nenávist) jejím otcem je Pallás (boj) sourozenci Biá

Více

Lineární perspektiva

Lineární perspektiva Lineární perspektiva Mgr. Jan Šafařík Konzultace č. 4 přednášková skupina P-BK1VS1 učebna Z240 Literatura Základní literatura: Autorský kolektiv Ústavu matematiky a deskriptivní geometrie FaSt VUT v Brně:

Více

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16.

Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. Gotika Gotika = umělecký sloh plynule navazující na sloh románský Českých zemích končí gotika o něco později Německo a střední Evropa až do počátku 16. století To už v Itálii a Francii renesance Renesance

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA Lorenzo Ghiberti - Rajské dveře DU0105 Písemná postupová zkouška Daniela Křižanová 413404 Seminář dějin umění 27. 6. 2013 1 Anotace Tato postupová práce, se zabývá

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

Vývoj lineární perspektivy ve výtvarném umění

Vývoj lineární perspektivy ve výtvarném umění Vývoj lineární perspektivy ve výtvarném umění Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta petra.surynkova@mff.cuni.cz Přehled Výtvarné umění malířství, sochařství a architektura Lineární perspektiva

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá

Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv. Ne 9. - pá 8 7 000 Kč* Šestidenní zájezd do Itálie Benátky Řím Vatikán Pompeje - Vesuv Během šestidenního zájezdu strávíš hned dva dny v Římě - první den si projdeš pozůstatky antického Říma včetně monumentálního

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

větší pozornost návštěvníků však přitahují například metopy s motivy kentauromachie

větší pozornost návštěvníků však přitahují například metopy s motivy kentauromachie ŘECKÉ UMĚNÍ umění řecké antiky ve sbírkách Britského muzea vrcholí v sále se sochařskou kolekcí, pocházející z athénského Parthenonu vraťme se však k počátkům vlevo detail jednoho z kykladských idolů rané

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

Italská renesance. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016

Italská renesance. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016 Italská renesance Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2016 Renesance - úvod renesance kulturní epocha vznikající v bohatých městech severní Itálie (Florencie, Milán, Benátky) ve 14. století v 15. a 16. století

Více

IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně

IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně IX/7 Tobias Lindner ( 1611) Sochy z hlavního oltáře zámecké kaple v Krásném Březně 1605 mramor, pískovec, alabastr se zbytky polychromie Zámecká kaple (později kostel sv. Floriána) v Krásném Březně (Ústí

Více

BAROKNÍ KULTURA. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009

BAROKNÍ KULTURA. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009 BAROKNÍ KULTURA Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. října 2009 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA poslední komplexní umělecko-kulturní směr ( Gesamtkunstwerk ) vznik v 16. století v Itálii v 17. a 18. stol. rozšíření

Více

Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii

Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Přehled dějin evropského umění Barokní architektura v Itálii přednášející: PhDr. Richard Biegel, PhD. Italská barokní architektura Úvodní

Více

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE Existují různé významy pojmu galerie: 1. Dlouhá chodba na ochoz zevně nebo uvnitř budovy ve výši patra, v renesančních

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 26. 10. 2011 Slovníček V. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukamoderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

Periodizace kulturních dějin raného středověku

Periodizace kulturních dějin raného středověku raného středověku Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: červen 2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s periodizací kulturních dějin

Více