ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň"

Transkript

1 U V N I T Ř T O H O T O V Y D Á N Í : ZPRAVODAJ Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara, Plzeň R O Č N Í K X I X., Č Í S L O 1 Z Á Ř Í Maraton čtení z tvorby B. Hrabala Slavnostní otevření nové učebny Adaptační dny prvních ročníků Přednášky na ZČU Plzeň Jazykový kurz angličtiny Od mytologie po osvícenství Rumunský hras 1. část Maraton čtení z tvorby B. Hrabala Vladimíra Bezpalcová Jak jsme již informovali na webové stránce naší školy, SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara je partnerem SVK Plzeňského kraje při pořádání Hrabal festu - festivalu ku příležitosti 100. výročí narození významného spisovatele Bohumila Hrabala. Jednou ze stěžejních akcí tohoto festivalu byl Maraton čtení, který se konal od 11 do 16 hodin U Branky ve Smetanových sadech, jehož aktivními účastníky se stali studenti oboru Informační služby knihovnictví od prvního po čtvrtý ročník. Jak nejlépe připomenout nesmrtelné dílo autora než nepřetržitým čtením z jeho próz. Pro organizátory nebylo jednoduché vybrat z bohaté Hrabalovy tvorby, ale nakonec zvolili díla čtenářům známá a jimi velice oblíbená Slavnosti sněženek, Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále, Taneční hodiny pro starší a pokročilé. A tak před posluchači a náhodnými chodci ze stránek vystupovali například pan Metek se svojí zálibou kupovat výhodné věci, pan Franc neustále pronásledovaný dcerou a ženou, Maryška manželka správce pivovaru Francina, a především nezapomenutelný strýc Pepin se svou neutuchající energií a láskou k životu. Publikum okouzlily i mladické rozpaky Jana Dítěte při jeho první zkušenosti se ženami. Naši studenti, kteří byli nejen pozornými posluchači, ale především se aktivně zapojili do četby, se střídali se známými osobnostmi plzeňského kulturního života, například s Antonínem Kaškou - hercem DJKT, Jiřím Hlobilem kulturním pracovníkem Západočeské galerie, Petrem Jančaříkem hercem a moderátorem, Jakubem Zindulkou hercem DJKT. Ale do čtení se zapojili i plzeňští politici jako Ing. Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury KÚ PK, PhDr. Květuše Sokolová vedoucí odboru kultury Magistrátu města Plzně a jiní. Maraton čtení byl nejen zajímavým zpestřením podzimního kulturního života v Plzni, ale zejména byl oslavou nádherného, stále živého a milovaného díla Bohumila Hrabala a jsme skutečně hrdí, že jsme se na této krásné akci mohli podílet. A U T O Ř I : Mgr. V. Bezpalcová Ing. J. Konopová Ing. P. Mašková Mgr. H. Křivohlavá Ing. P. Vlček

2 S T R Á N K A 2 Slavnostní otevření nové učebny Jarmila Konopová Dne proběhlo v budově školních dílen v Majerova ulici slavnostní otevření nové učebny pro praktickou výuku svařování plastů. Zařízení učebny bylo financováno z grantového projektu Rozšíření školních vzdělávacích kurzů svařování o svařování plastů, registrační číslo CZ.1.07/1.1.30/ z prostředků ESF v rámci OPVK. Slavnostního otevření se kromě vedení školy zúčastnili také zástupci Krajského úřadu Plzeňského kraje Odbor školství, mládeže a sportu, zástupci SOŠ participujících na pilotní výuce svařování plastů a zástupci spolupracujících firem.

3 S T R Á N K A 3 Adaptační dny prvních ročníků Vladimíra Bezpalcová, Jarmila Konopová Adaptační dny jsou nedílnou součástí začátku roku na mnohých školách. Nejinak je tomu i na SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara v Plzni. Ve několika zářijových dnech proběhly v krásném prostředí Plovárny Hradiště v Plzni adaptační dny prvních ročníků. Podíleli se na nich výchovní poradci, metodička prevence sociálně patologických jevů a pracovníci Pedagogicko-psychologické poradny Plzeň. Přechod na novou školu je pro mnohé studenty stresující, hlavou se jim honí řada otázek i obav: Bude se mi na škole líbit? Najdu si kamarády? Na koho se můžu obrátit, když si nevím rady? Ve školních lavicích, při tradičních hodinách by se odpovědi na tyto otázky možná hledaly dlouho a obtížně. Podstatou adaptačního kurzu je, aby se noví spolužáci poznali jinak a více než jak jim školní třída nabízí. Naučí se spolupracovat a lépe rozumět jeden druhému. Cílem těchto dní je nejen seznámení, ale především nastartování procesů, které jsou nezbytné pro zdravé fungování skupiny. Kurz přinese studentům výhodu, která jim usnadní zvládat nároky nové školy. Prostřednictvím různých her a aktivit si uvědomí, že spolupráce a vzájemná pomoc přináší lepší výsledky, a především vstřícnější atmosféru ve třídě. Důležitou součástí je i bližší poznání nového třídního učitele, seznámení se s výchovnou poradkyní a školní metodičkou prevence patologických jevů. Věříme, že slunečné dny a dobrá nálada, která panovala na adaptačních dnech, byly nejen příznivým začátkem studia žáků humanitních oborů, ale budou je provázet po celou dobu jejich studia.

4 S T R Á N K A 4 Přednášky na ZČU Plzeň Petra Mašková Dne 26. června 2014 proběhly v rámci projektu Modernizace výuky technologie, odborné praxe a měření ve strojírenství, reg. č. CZ.1.07/1.1.30/ přednášky na téma Simulace výroby a Řízení návrhu výroby jako virtuální hra pod vedením lektorů z katedry průmyslového inženýrství a managementu Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni doc. Ing. Zdeňka Ulrycha, Ph.D. a Ing. Jiřího Kudrny, které navázaly na započatou rozvíjející se spolupráci v minulém roce. Přednášek se zúčastnily třídy oboru Strojírenství 1STA a 1STB. Jazykový kurz angličtiny Helena Křivohlavá Jako každý rok se druhý týden v září konal jazykový kurz angličtiny pro studenty 1. a 2. ročníku pedagogického lycea se zaměřením na humanitní studia. Tentokrát jsme strávili týden v krásném prostředí Šumavy v Železné Rudě. Dopolední výuka byla věnována rozšiřování slovní zásoby, komunikačním aktivitám, procvičování gramatických jevů i poslechu nahrávek a interpretaci písní. Odpolední aktivity zahrnovaly skupinové práce a projekty, studenti prozkoumávali Železnou Rudu, navštívili Muzeum Šumavy a motocyklů a zjišťovali informace o běžném životě v tomto městě. Všechna data pak používali při tvorbě projektů či při vědomostních soutěžích. Bylo by škoda být na horách a nevyužít slunečného počasí k menší turistické túře. Ta nás zvedla k Čertovu jezeru i na vrchol kopce Špičák, z jehož nové rozhledny jsme mohli přehlédnout široké okolí. Ani o večerech se studenti nenudili ať už byl program věnován prezentaci projektů či simulovaným situacím při výběru vhodné a atraktivní dovolené. Poslední večer byl ve znamení překvapení špioni odkryli svá pozorování a studenti 2. ročníku předvedli dramatizaci povídky Oskara Wilda Cantervillské strašidlo. Všechny aktivity přispěly nejen k procvičení jazykových dovedností, ale též k rozvoji spolupráce, lepšímu poznání svých spolužáku i k navázání nových přátelství.

5 S T R Á N K A 5 Od mytologie po osvícenství Vladimíra Bezpalcová Ptáte se, kde můžeme urazit dlouhou cestu od mytologie k osvícenství? Tím místem je Praha. Místo počátků národní historie i její současnosti. O tom, že Praha je unikátním městem, kde se setkávají různá období, styly i historické události, se přesvědčili studenti tříd 1.BC a 1.D, kteří se pod vedením učitelek českého jazyka a dějepisu V. Bezpalcové, M. Králové a J. Šváchové vydali do naší metropole. Kde jinde hledat počátky české mytologie než na Vyšehradě. Studenti si celkem snadno vzpomínali na známé pověsti o Krokovi a jeho dcerách, Kazi, Tetě a Libuši, o statečném Bivoji i odbojném Horymírovi. Méně známé pro ně byly životní osudy a někdy i tragické konce osobností našich dějin, jejichž hroby se nacházejí na Národním hřbitově. Za hlaholu zvonů studenti opouštěli Vyšehrad, ale čekala je neméně důležitá a známá místa národní historie. Národní divadlo, Betlémská kaple, kde kázal Mistr Jan Hus, Klementinum které je nejen Národní knihovnou, ale v minulosti bylo místem vzdělání a bádání v oblasti astronomie, meteorologie, matematiky. Exkurze pokračovala na Staroměstské náměstí, které je samo o sobě nejen architektonickým skvostem, ale především místem, kudy kráčely české dějiny; 27 křížů a popravčí meče, polorozbořená Staroměstské radnice, orloj, chrám Matky Boží před Týnem, to vše jsou připomínky důležitých okamžiků naší historie. Závěrečnou zastávkou bylo Stavovské divadlo, které odráží ducha osvícenství a klasicismu. Exkurze to byla skutečná náročná, učitelky svým výkladem provedly žáky několika staletími, ale určitě byla zajímavým vstupem do učiva literatury a dějepisu prvního ročníku.

6 S T R Á N K A 6 Rumunský kras (Apuseni) a okolí Bratislavy 1. Č Á S T : P Ř E S P R A H U D O B R A T I S L A V Y Petr Vlček V letošním roce jsem přijal práci pomocného průvodce nejmenované CK v expedici Apuseni. Tento horský masiv je charakteristickou krajinou Sedmihradska. Skládá z velkého množství různých hřebenů a menších masivů. Rozloha Apusenských hor je km² a na této ploše lze nalézt různorodou podobu hor. Téměř polovina masivu je vápencová, často velmi silně zkrasovatělá, proto se oblasti přezdívá Rumunský kras. Jsou tu ale i břidlice, ruly, žula, a sopečné vyvřeliny. Skládá se z těchto částí: Vlădeasa, Gilău, Trascău, Zarand a Munții Metaliferi. Nejvyšší horou je Cucurbăta Mare (1847 m) v pohoří Bihor. Naše expedice se pohybovala na rozhraní Vladeasy a Bihoru. Cesta začala srazem v Bratislavě, kde jsem si vyslechl pokyny, jak poměrně náročnou expedici zvládnout. Jedná se o přechod pohoří doplněný polodivokou návštěvou jeskynních systémů. Cestou do hlavného mesta Slovenskej republiky jsem se zastavil v Praze, kde jsem se po letech sešel s kamarádem. Moje kroky vedly na Vyšehrad. Bylo krásné počasí a překrásný výhled na Prahu a okolní ostrovy. Navštívil jsem též výstavu o historii Vyšehradu. Právě v této době tu byly objeveny základy dalšího z chrámů. Jde o unikát, který údajně dokazuje význam Vyšehradu už za Velkomoravské říše. Podává svědectví o působnosti Cyrila a Metoděje. Nález budou archeologové a historici dále zkoumat a zařazovat nové údaje. Poslední návštěvou památek v Praze byl kostel Sv. Cyrila a Metoděje, který nyní spravuje pravoslavná církev. Noc jsem strávil v lehátkovém voze. Když jsem se ráno probudil v Bratislavě, dozvěděli jsme se, že náš vlak se stal v okolí Brna objetí zlodějské mafie. Do sousedního vagonu se dostali zloději a údajně 2 lidi okradli o doklady a peníze. Než se stěward vzpamatoval a zavolal policii, stačili zloději uprchnout. Mám informace, že noční vlaky přes československou hranici jsou nejčastější obětí gangů v celé EU. Šéf zlodějů údajně většinou cestuje slušně oblečen v první třídě vybaven celoroční síťovou jízdenkou a několika mobily a počítačem. Pozoruje terén, kdo a jak se pohybuje ve vlaku, jak je vlak hlídán, a pak pomocí techniky organizuje zbytek skupiny. Také kvůli těmto gangům a zákonné nemožnosti účinně zasáhnout dochází k omezování večerní a noční

7 SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara, Plzeň Klatovská Plzeň Telefon: Fax: info@spstrplz.cz www. spstrplz.cz železniční dopravy. V Bratislavě jsem byl poměrně brzy. Schoval jsem si batoh do úschovny a vydal se na ranní výstup na hřeben Bílých Karpat, který se vrcholem Kamzík sklání až k Bratislavě. Ve čtvrti pod horou jsou luxusní vily. Na vrcholu je televizní věž s otáčivou restaurací, která má samozřejmě takto brzo ráno zavřeno. Zjišťuji otevírací hodiny. Zpět se vydávám lesem trochu jinudy přes Slavín. Je to pahorek naproti Bratislavskému z hradu. K vrcholu procházím Horským parkem. Parků je ve městě několik. Na Slavíně jsou hroby vojáků a památník II. světové války, zaměřený na sovětskou armádu. Osvoboditelé Slovenska, kteří zde padli, tu mají hroby. Autorem areálu, který získal podobu v roce 1961, je architekt Ján Svetlík ve spolupráci s kolektivem výtvarníků Tiborem Bártfayem, Jozefem Kostkou, Rudolfem Pribišem, Jánem Kulichem, Ladislavem Snopkem, Alexandrem Trizuljakem, Jurajem Krenem a Deziderem Castiglionem. Centrální část památníku tvoří obřadní místnost, které je součástí 39,5 m vysoký monument v tvaru obelisku. Na jeho vrcholu se nachází socha sovětského vojáka vztyčujícího vlajku (od slovenského sochaře Alexandra Trizuljaka). Stěny obřadní místnosti jsou zhotoveny z mramoru. Jsou na nich vyryta jména slovenských měst a datum jejich osvobození Rudou armádou. Je odtud nádherný pohled na město, řeku i Kamzík. Snad i kvůli tomuto výhledu jde o jedno z nejnavštěvovanějších částí Bratislavy. Vracím mase zpět k nádraží, kupuji několikadenní lístek na MHD a autobusy se přesunuji na VŠ koleje na ubytování. Je to veliký areál. Po vyřízení formalit se domlouvám na schůzce na školení o S T R Á N K A 7 zájezdu a pokračuji v prohlídce města. Moje kroky vedou nejprve do Starého města K Michalské věži a bráně. Svoje jméno dostala po kostelu sv. Michala, který stával nedaleko na předměstí. Postavena byla koncem 14. století. V minulosti měla padací most, padací mříž a silná dřevěná vrata. Horní osmiboká část věže byla postavena v letech Na konci 16. století měla střecha měděnou cibuli. Dnešní podobu získala roku Městské muzeum tu zřídilo expozici historických zbraní. Procházím Staré město a bloudím uličkami. Jsou tu zahrádkové restaurace, automobilový provoz je vytěsněn a tak město dostává turistickohistorickou atmosféru. Budovy jsou většinou opravené. Na Hlavním náměstí jsou překrásné paláce, dnes slouží jako muzea. Bloudím až ke Slovenskému národnímu divadlo a k přístavu na Dunaji. Vzpomínám na akci z loňského roku, kdy jsme v Bratislavě končili akci S Tebou mně baví svět aneb podél Dunaje na kolech. Já jsem tehdy pro nemoc dětí nedojel až sem, ale končil jsem v nedalekém rakouském Hainburgu, odkud mě odvezl moravský kamarád k vlaku do Břeclavy. Vracím se na Divadelní náměstí. Historická divadelní budova byla zprovozněna roku 1886 a jejími tvůrci jsou architekti Fellner a Helmer. Tehdy jako divadlo maďarské. Instituce SND vznikla až v roce 1929 a začala se vytvářet až v podmínkách samostatného Československa. Převážná část repertoáru byla uváděna v češtině, protože nebylo dost slovenských her, překladů, herců ani zpěváků. První slovenští profesionální herci, Andrej Bagar, Ján Borodáč a Oľga Borodáčová- Országhová, Jozef Kello a Gašpar Arbét, vytvořili jádro Propagačného činoherného súboru SND. Tomuto souboru se říkalo i Marška, z německého slova Marschkompanie (pochodující četa). V letech vykonával zájezdovou činnost po Slovensku a hrál slovensky. Premiérově pro školní zpravodaj 2014 Zpravodaj připravuje J. Gruber (gruber@spstrplz.cz). Za obsah příspěvků odpovídají autoři. Toto číslo vyšlo v září 2014.

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

100. výročí vzniku Československa. OSLAVTE TO S NÁMI! Městský úřad Vysoké Mýto Čtvrtek, 04 Říjen :54

100. výročí vzniku Československa. OSLAVTE TO S NÁMI! Městský úřad Vysoké Mýto Čtvrtek, 04 Říjen :54 Výstavami, přednáškami, koncerty a dalšími akcemi ve školách, v muzeu, na náměstí Přemysla Otakara II. i na jiných místech Vysokého Mýta si v průběhu letošního roku připomínáme 100. výročí vzniku republiky.

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA Majetek Jihomoravského kraje ve správě Masarykova muzea v Hodoníně www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ mikulcice-valy@masaryk.info, tlf. 518 357 293 BLÍZKÁ MINULOST

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

stránka 1 z 5 celkem

stránka 1 z 5 celkem hudba 18.9.2018 výročí 1918 koncert ské filharmonie k výročí republiky Slavnostní koncert ské filharmonie k 18. 9.2018, 19:30 18.9.2018 Slavnostní koncert ské filharmonie k Slavnostní koncert ské filharmonie

Více

Zajištění 1 zahraničního jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky zaměřeného na němčinu

Zajištění 1 zahraničního jazykově-vzdělávacího pobytu pro žáky zaměřeného na němčinu Zadavatel: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno, Lerchova 63, 602 00 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/56.1777 Název projektu: Kniha a jazyk Název veřejné zakázky:

Více

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5.

Výukový materiál. Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11 Vytvořeno: červenec 2012. Ověřeno ve výuce Datum: 13. 11. 2012 Třída: 4.- 5. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3052 Škola: Základní škola a Mateřská škola Bílý Kostel nad Nisou, příspěvková organizace, 463 31 Chrastava Šablona: III/2 Materiál: VY_32_INOVACE_05_Vl11

Více

V l a s t n í p r o g r a m

V l a s t n í p r o g r a m S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark V l a s t n í p r o g r a m 1. Koordinace preventivních

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Divadelní festivaly Datum vytvoření 15.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Přehlídka hlavních českých divadelních festivalů Způsob využití Výklad nové

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na

Organizace 6. tříd. žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na Organizace 6. tříd žáci budou pokračovat ve 3 nebo 4 třídách minimálně 21/22 žáků na třídu rozdělení třídních kolektivů závisí na přijetí žáků na jiné školy (víceletá gymnázia, sportovní třídy) počtu žáků

Více

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ

INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ INFORMACE PRO VOZÍČKÁŘE A DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍKY SE SNÍŽENOU POHYBLIVOSTÍ Poznámka k parkování v centru Brna na místech s parkovacími automaty mohou držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, kteří mají označení O1, parkovat

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3

OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3 OBCHODNÍ AKADEMIE V UHERSKÉM HRADIŠTI ÚTŘIVÉČKO Č. 3 2014 Milé spolužačky a milí spolužáci, v měsíci lednu 2014 jste všichni ve svých ročnících zahájili letní semestr. O průběhu zimního semestru jste mohli

Více

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE

Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz. OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE Kulturní informační turistická a cestovní agentura - www.kita.cz OTROKOVICE Výrobce a provozovatel OLOMOUC HODONÍN LUHAČOVICE OLOMOUC - město s nejvíce památek na Moravě - Vláček v provozu květen-srpen

Více

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí

Wellness hotel Brdy. nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí Wellness hotel Brdy nabízí poznávací výlety s ubytováním a plnou penzí (Tato nabídka obsahuje vícedenní výlety, spojené s hvězdicovými výlety v místě pobytu a v CHKO Brdy) O hotelu Relax hotel Brdy se

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen Základní školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen Základní školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016 Základní školy Základní škola J. A. Komenského a Mateřská škola, Přerov - Předmostí, Hranická 14 Školní olympiáda

Více

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 3

Obchodní akademie Uherské Hradiště. ÚTŘIVÉČKO č. 3 Obchodní akademie Uherské Hradiště ÚTŘIVÉČKO č. 3 2016 Milí spolužáci a milé spolužačky Dovolte, aby Vás, časopis ÚTŘIVÉČKO přivítal na těchto stránkách poprvé v roce 2016 a popřál Vám všem, vyučujícím,

Více

Jarmark způsob vypořádání - 12 tříd + školní družina - poděkování

Jarmark způsob vypořádání - 12 tříd + školní družina - poděkování RU 8. 1. 2019 Jarmark 13. 12. 2018 - způsob vypořádání - 12 tříd + školní družina - poděkování Společenský večer = divadelní představení - záštita RU - 12. 6. 2019 v 18:00 - společenský sál SOŠ Jarov -

Více

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život Státní svátky ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č.DUMu: VY_32_INOVACE_01_06 Tématický celek: Země, kraje, města Autor: PaedDr. Helena

Více

NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK. tlf.

NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK.  tlf. NOVÝ ČESKO-SLOVENSKÝ KULTURNÍ STARTEK www.masaryk.info/slovanske-hradiste-mikulcice/ mikulcice-valy@masaryk.info, tlf. 518 357 293 ARCHEOPARK MIKULČICE - KOPČANY PŘEDPOKLADY VZNIKU - Jedinečná archeologická

Více

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály

Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály BEZ NOČNÍCH PŘEJEZDŮ Pro železničáře s jízdenkou FIP - PKP POLSKO vlakem VÁNOČNÍ KRAKOV A SOLNÉ DOLY VĚLIČKA (2x UNESCO) do tajemné podzemní katedrály TERMÍN: 7.12. - 10.12.2019 CENA: 4990 Kč Pro železničáře

Více

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších

Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších PRAHA Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží na řece Vltavě. Je sídlem velké části státních institucí a množství dalších organizací a firem. Sídlí zde prezident republiky, vláda,

Více

Literární Šumava 2018 Hornoplánsko [1]

Literární Šumava 2018 Hornoplánsko [1] [1] Autor: TROUPOVÁ, Ivana [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 2 [3] Rubrika: Z regionů [4] Klíčová slova: Česká republika [5], zájezdy [6] Region: 03 Jihočeský region [7] Ve dnech 24. až 26. května 2018

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství

Multikulturalismus, extremismus a moderní dějiny výchově k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného

Více

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Září 2013 Čtvrtek 26. září 2013 (pro očekávaný velký zájem je náhradní termín čtvrtek 3. října 2013), 16 hod. NUTNÁ REZERVACE PŘEDEM! Podrobná

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi

Reflexe II. světové války ve společenském vědomí a pedagogické praxi Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 16. 19. srpna 2015 XXII.

Více

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD

ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD ZPRAVODAJ o realizaci projektu NETWORLD Tento informační bulletin shrnuje hlavní aktivity nevládní organizace Společnost Rožmberk o.p.s., které proběhly v rámci projektu NETWORLD. Tento projekt se zabývá

Více

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem Jízdenky FIP: ÖBB a SŽ, průkaz FIP (vyřizuje si každý sám) jezero Bled Postojenská jeskyně Piran Ljubljana 7.8. - 11.8.2019 5990 Kč Slovinsko. Není příliš

Více

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti

Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Obchodní akademie, Střední odborná škola knihovnická a Vyšší odborná škola, příspěvková organizace Akce: Odborná exkurze do knihoven v Budapešti Datum konání: 20. 2. 22. 2. 2018 Účastníci: Zpráva: 2. VK

Více

2 Charakteristika školy

2 Charakteristika školy 2 Charakteristika školy 2.1 Velikost školy Škola Klvaňovo gymnázium a střední zdravotnická škola vznikla 1. 1. 2012 sloučením Klvaňova gymnázia se Střední odbornou školou zdravotnickou a sociální, Kyjov

Více

Vzdělávací exkurze do Švýcarska

Vzdělávací exkurze do Švýcarska Simona Prachařová 3. C Vzdělávací exkurze do Švýcarska Ve dnech 25. 10. 29. 10. se někteří žáci vyššího gymnázia zúčastnili exkurze do Švýcarska. Velké Meziříčí jsme opustili ve středu večer. Cesta byla

Více

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!!

Pozor, rozšíření otevírací doby na dopolední hodiny o víkendech a svátcích od května do října!!! PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ČERVENCI A SRPNU 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628

Více

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010

Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010 Výroční zpráva o činnosti školy za školní rok 2009/2010 A) Základní údaje o škole Název: Základní škola a mateřská škola Moravské Bránice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Sídlo: Moravské Bránice

Více

Praha, hlavní město ČR - pracovní list

Praha, hlavní město ČR - pracovní list Praha, hlavní město ČR - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_20 Tématický

Více

Exkurze do Švýcarska

Exkurze do Švýcarska Exkurze do Švýcarska Daniela Javůrková, 6. A Ve dnech 22. až 27. 10. 2018 se uskutečnila vzdělávací exkurze do Švýcarska, které se zúčastnili studenti převážně ze tříd 6. A a 2. C. Krátce po protančené

Více

V Y K Ř I Č N Í K. Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7

V Y K Ř I Č N Í K. Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7 V Y K Ř I Č N Í K Ročník: XVIII ČASOPIS ZŠ Čáslav - náměstí ŠKOLNÍ ROK: 2014/2015 Číslo: 7 Dětský aquatlon Čáslav 2015 Ve čtvrtek 30. dubna 2015 se v Čáslavi konal 1. ročník plavecko-běžeckého poháru škol

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_132 Datum: 2.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme!

Každá kategorie soutěžila ve třech kolech obtížnosti. Potěšující je, že se náš žák Phong Tran ze 6.B stal vítězem v kategorii 6.tříd. Blahopřejeme! Květen 2007 Turnaj v sudoku Dne 3. května se konal na Základní škole U Vršovického nádraží turnaj v sudoku. Účastnili se ho žáci 2.stupně ze tří základních škol. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle

Více

Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Hořovice

Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Hořovice Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Hořovice Název ŠVP Zámečník Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 3.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma vzdělávání ročníkový Povinné předměty 1. ročník

Více

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA

Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Název školy: ZŠ A MŠ HORNÍ LIBCHAVA, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Markéta Čunátová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03 12_PRAHA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1925 Anotace: Materiál

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností (dále jen výcvik) je jednou z klíčových

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA!

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ V NÁRODNÍM FILMOVÉM MUZEU NAFILM KDE: MOZARTEUM, PRAHA 1 VCHOD Z FRANTIŠKÁNSKÉ ZAHRADY OD JUNGMANNOVA NÁMĚSTÍ Rádi bychom vás pozvali do Národního

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea

Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Vybrané vzdělávací aktivity Národního muzea Muzeum pro návštěvníky: tradiční i nové formy komunikace a prezentace 20.11.2014 Mgr. et Mgr. Pavlína Honzíková Představené vzdělávací aktivity: cyklus Film

Více

ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA

ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA ZPRAVODAJ PRACHATICKÉHO MUZEA 3/2010 Program podzim 2010 Stálé expozice: Zlatá stezka Renesance - zlatý věk města Karel Klostermann a pošumavské zámky Městská kultura 19. století, sbírka ostrostřeleckých

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána

500 let v městském špitále pečovali o chudé nemocné a staré lidi. Dnes je z něho restaurace. Žatecká brána Město Ohře Povídání o Lounech Středověké město bylo postaveno vedle malé vesničky, která se jmenovala Lúně. Snad její název souvisel s luňákem, dravým ptákem, který v řece lovil ryby. Po založení města

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, 268 01 Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Ochrana a tvorba životního prostředí Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma ročníkový Povinné předměty

Více

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ

PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ PLÁN PRÁCE PLÁN AKCÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Organizace školního roku Období školního vyučování ve školním roce 2014/2015 začne v pondělí 1. září 2014. Vyučování bude v prvním pololetí ukončeno ve čtvrtek

Více

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015

SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn. Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015 SOŠ a SOU Horšovský Týn, Littrowa 122, 346 01 Horšovský Týn Plán práce výchovného poradce na školní rok 2014/2015 Měsíc XIII. IX. Příprava plánu práce VP, nástěnky VP Převedení žáků s poruchami učení do

Více

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA

VY_32_INOVACE_Č J5_01_03. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT PRAHA VY_32_INOVACE_Č J5_01_03 Anotace - Materiál obsahuje 2 listy úvodu, 8 listů prezentace, 3 pracovní listy s texty,

Více

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE Květen 2018 Připravujeme 9. 5. ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ Zasedání odborné poroty pro druhé kolo mezinárodní vědomostní soutěže Lidice

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Ředitel : Mgr. Miloš Sobotka Zástupce ředitele : Mgr. Dana Černíková Vychovatelka školního klubu : Mgr. Petra Plšková Charakteristika, umístění a vybavení školního

Více

Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50. výročí založení Katedry elektrotechnologie FE VUT v Brně

Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50. výročí založení Katedry elektrotechnologie FE VUT v Brně ÚSTAV ELEKTROTECHNOLOGIE Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně zve srdečně na konferenci s mezinárodní účastí Elektrotechnologie 2011 u příležitosti 50.

Více

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2016 studentská vědecká konference

PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ 2016 studentská vědecká konference studentská vědecká konference Znojmo 10.-12. října 2016 Vážené dámy, vážení pánové, Tímto bychom Vás rádi pozvali na konferenci Průmyslové inženýrství 2016 konající se ve dnech ve Znojmě. Pořádaná konference

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŚ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku

TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017. (V Plzni ) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku TISKOVÁ ZPRÁVA č. 4/2017 (V Plzni 03. 04. 2017) Noc s Andersenem proběhla v Knihovně města Plzně v duchu Čtyřlístku Desítky tisíc dětí i dospělých letos nocovaly v knihovnách v rámci Noci s Andersenem.

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

IPA výlet do Muzea PČR Praha

IPA výlet do Muzea PČR Praha IPA výlet do Muzea PČR Praha Dne 27.4.2013 se uskutečnil výlet do Prahy, jehož hlavním cílem byla návštěva Muzea Policie ČR. Výlet absolvovalo 17 účastníků, z toho 7 dětí. Z několika důvodů jsme zvolili

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Fjordy, vodopády, písečné duny, skály na pobřeží moře To je jen malý výčet přírodních krás, které můžete na této trase spatřit. Poznávací

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_13

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství

Učební plán. Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Verze: 02, Datum: 19.1.2010, Platnost: 1.9.2010 RVP 23-41-M/01 Strojírenství Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Strojírenství - Technologie a konstrukce 2010 Platnost 1.9.2010 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné

Více

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU

Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Seznam projektových workshopů a vzdělávacích akcí konaných mimo PF JU Název projektu: Čeština v praxi Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/07.0254 W 2010/1 Název akce: Základy redakční práce I. Garanti akce: doc. PhDr.

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Média hlídací pes demokracie nebo Pandořina skříňka?

Média hlídací pes demokracie nebo Pandořina skříňka? Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 17. 20. srpna 2014 XXI.

Více

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56

Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 Zahraniční stáž pedagogických pracovníků - Šablony-Výzva č. 56 (Šablona č. 3 Stínování (shadowing) pro pedagogy cizích jazyků, matematiky, přírodovědných a technických předmětů v zahraničí) Účastnici stáže:

Více

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství

Společenskovědní aspekty fenoménu vyrovnávání s minulostí v kontextu výchovy k občanství Katedra společenských věd PdF UP v Olomouci za podpory Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR, Olomouckého kraje, Olomouckého centra otevřeného vzdělávání pořádá ve dnech 18. 21. srpna 2013 jubilejní

Více

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici

Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici Středisko ekologické výchovy SEVER se sídlem v Horním Maršově v Krkonoších hledá nového zaměstnance na pozici SAMOSTATNÝ/-Á KUCHAŘ/KA v Domě Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury DOTEK v Horním Maršově Základní

Více

Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017

Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017 Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017 Základní škola UNESCO Uherské Hradiště Školní metodik prevence Mgr. Petr Kočíř Vyhodnocení MPP ZŠ UNESCO Uherské Hradiště za školní rok 2016/2017

Více

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU

Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Základní škola a Mateřská škola Město Touškov PROJEKTOVÝ EVROPSKÝ DEN ŽIJEME V ČESKU, OBJEVUJEME EVROPU Harmonogram Evropského dne 8. 00 hodin 8. 15 11. 30 11. 45 13. 00 13. 30 15. 00 15. 00 slavnostní

Více

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100,

Škola Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Hořovice, Palackého náměstí 100, Škola, Palackého náměstí 100, 268 01 Název ŠVP Platnost 1.9.2008 Délka studia v letech: 4.0 Kód a název oboru Forma vzdělávání denní forma 1 ročníkový Povinné předměty 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4.

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Střední odborné učiliště stavební Opava, Boženy Němcové 22. Školní vzdělávací program domova mládeže

Střední odborné učiliště stavební Opava, Boženy Němcové 22. Školní vzdělávací program domova mládeže Střední odborné učiliště stavební Opava, Boženy Němcové 22 Školní vzdělávací program domova mládeže Zpracovala: Martina Czyžová, vychovatelka Schválil: Bedřich Štencel, ředitel školy Identifikační údaje:

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou

Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Klub seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice nad Popelkou Výlety na rok 2017 Zájezdy nabízené Klubem seniorů Důchodci Technolen při KIS Lomnice n. Pop. jsou i pro širokou veřejnost. Vstupenky je možné

Více

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 ROČNÍK 2017/18 KVĚTEN ZPRÁVY Z NAŠEHO OKOLÍ Praha 12 žila 27. ročníkem oslav Dne Země Na konci dubna ve Viničním domku proběhly oslavy Dne Země, o kterých

Více

Náměstí Republiky 33 Kladruby 349 01 Stříbro

Náměstí Republiky 33 Kladruby 349 01 Stříbro Školicí a ubytovací středisko IAT v Náměstí Republiky 33 Kladruby 349 01 Stříbro v v Školicí středisko Vážený zákazníku, rádi bychom Vaší firmě nabídli prostory, zázemí a služby pro školení, porady a semináře

Více

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. Souhlasím se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku

Souhlas zákonného zástupce se zpracováním osobních údajů. Souhlasím se zveřejněním jména, příjmení, věku, obce a zaslaného obrázku V souladu s GDPR je třeba, aby každá zaslaná kresba byla opatřena tímto souhlasem a podpisem zákonného zástupce. V opačném případě nebude možné kresbu uveřejnit. Souhlas zákonného zástupce se zpracováním

Více

Anotace: Zdeněk Svěrák: Radovanovy radovánky pracovní listy Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik,

Anotace: Zdeněk Svěrák: Radovanovy radovánky pracovní listy Ověření ve výuce: Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, Anotace: Zdeněk Svěrák: Radovanovy radovánky pracovní listy Ověření ve výuce: 26.3.2012 Předmět: Český jazyk čtení Ročník: 2. Klíčová slova: prozaik, moderní pohádka, próza Anotace: tento DUM názorně a

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585 HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ Základní škola Třebíč Benešova 585 Grantový systém Zdravého města Třebíč 2009 Grantový program Prevence kriminality a drogové problematiky Zpracovala: Mgr.

Více

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007

Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZŠ JENEČ školní rok 2006-2007 Výroční zpráva ZŠ Jeneč za školní rok 2006/2007 1. Základní údaje: Název: Základní škola a Mateřská škola Jeneč, okres Praha západ Sídlo: Jeneč, Lidická 265,

Více

ZŠ a MŠ Barrandov, Praha 5, Chaplinovo nám. 1/615

ZŠ a MŠ Barrandov, Praha 5, Chaplinovo nám. 1/615 ZŠ a MŠ Barrandov, Praha 5, Chaplinovo nám. 1/615 Pohled na školu (klima školy zákonní zástupci) září 2015 (zpracovala Mgr. Jana Fričová) Cílem ankety bylo zjistit postoje zákonných zástupců (dále ZZ)

Více