Naši čtenáři, TĚŠÍME SE NA VÁS!!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Naši čtenáři, TĚŠÍME SE NA VÁS!!"

Transkript

1

2 Naši čtenáři, dostal se vám do rukou další výtisk našeho školního časopisu. To znamená, že se chcete podívat, co je uvnitř, a že nám alespoň trošku fandíte. Pomalu a jistě se blíží konec školního roku a nám nezbývá než dodat, že to byl rok plný zajímavých akcí, pestrých projektů a zajímavých setkání. Každý měsíc jsme prostřednictvím jednotlivých předmětů vyjížděli do zemí Evropy, abychom se dověděli něco o našich sousedech na našem starém kontinentu. Během třídnických hodin jsme hráli různé hry a aktivity, abychom se lépe poznali mezi sebou, a dokázali si více vyjít vstříc a umět si pomoci. Zúčastnili jsme se mnoha soutěží, ve kterých jsme se buď umístili, nebo alespoň získali zkušenost do dalšího roku. Všechny zážitky se nám do časopisu nepodařilo vměstnat, ale věříme, že nám to prominete a na ty své zážitky budete také hezky vzpomínat Pro další zážitky bychom vás rádi pozvali na úžasný Dětský den, který organizuje naše škola. Přijďte se pobavit, zasoutěžit si a ochutnat něco z kuchyně myslivců a rybářů. TĚŠÍME SE NA VÁS!!

3 Naši myslivci rok v lese - DUBEN Co se děje v lese Kvete řada lesních dřevin a před jejich olistěním rozkvétají první jarní světlomilné druhy lesních bylin, objevují se violky, kyčelnice, plicník lékařský a podél potoků žluté květy blatouchů. Přilétá čáp bílý, kukačka obecná a v druhé polovině dubna rorýsové. Probíhá tok jeřábka, tetřívka a tetřeva. Samice ptáků se připravují na kladení nebo sedí na vejcích, zvěř začíná přebarvovat a intenzivně se paství, srnci začínají označovat svá teritoria. Muflonky rodí mláďata. Srnci vytloukají paroží, daňci ho začínají shazovat. Probíhá kaňkování tchořů. Co dělají lesníci Sbírají šišky borovice, modřínu a osiky. V lesních školkách vysévají semena, vyzvedávají a školkují sazenice, vysazují řízky topolů a vrb. V lesích vysazují nové stromky a provádějí nahodilou těžbu. Lesníci dělají řadu ochranných opatření před hmyzími škůdci. Co dělají myslivci Práce myslivců se po zimě soustředí na vyčištění a desinfekci okolí krmelců, začíná nový myslivecký rok, probíhá sčítání zvěře a myslivci řeší hlášené škody zvěří na zemědělských a lesních porostech v průběhu zimy. Loví se pouze celoročně nehájená zvěř, to znamená liška obecná a černá zvěř do věku dvou let. KVĚTEN Rozkvétají další lesní dřeviny. Dozrávají plody osiky a jilmu, lesníci vysévají jejich osivo do lesních školek. Les zdobí řada lesních květin, např. kokoříky, modré květy pomněnky nebo bílé zvonky aromatické konvalinky. Přilétá křepelka a ťuhýk obecný. Koncem května začíná spárkatá zvěř klást mláďata. Na tichých procházkách přírodou lze spatřit bachyně s malými selátky, objevují se druhé vrhy zajíců. Srnčí zvěř mění srst ze zimní hnědošedé na letní, která má rezavý odstín. Co dělají lesníci Dokončují jarní zalesňovací práce ve vyšších polohách. Pokračují s preventivními ochrannými opatřeními proti přemnožení hmyzích škůdců v lese, v čerstvých výsadbách jehličnanů provádějí insekticidní ochranu proti klikorohu borovému, kácejí lapákyna odchyt lýkožrouta smrkového a rozmísťují feromonové lapače pro monitoring letu lýkožrouta smrkového. Zvýšenou pozornost věnují protipožární ochraně lesa, staví požární hlídky na ohrožených místech. Co dělají myslivci V honitbě se hájí klid, řada zvěře má v této době mláďata. Začíná doba lovu srnců, loví se při osamělých lovech, hlavně na čekané. Naši malí myslivci se byli podívat na výstavě v Lysé nad Labem. Bylo tu mnoho věcí ke koukání, ale i k prodeji. Mnoho stánků nabízelo různé potřeby pro myslivce i rybáře: oblečení, zbraně a náboje, krmení pro ryby a návnady pro ryby nebo rybáře? Všem se moc líbily výrobky z jeleního paroží a vycpaniny loveckých zvířat. Výstava byla moc fajn. Jakub, Ondra a Šimon ze čtvrté třídy

4 Rybářský kroužek naši mladí rybáři Dymokurský Mamlasák 15 V sobotu 2.5. proběhl další ročník dětských rybářských závodů na dymokurském koupališti U Čudly. K prezentaci se v sedm hodin ráno dostavilo 28 rybářů, od školkových mrňousů až po rybářské dorostence. Jak už to bývá, po chladných dnech se sluníčko umoudřilo, vykouklo a docela i hřálo... nicméně ryby reagují na každou změnu počasí. Nám rybářům bylo hej, rukavice i čepice jsme začali sundávat už kolem deváté ráno... ale ryby se nejspíš z chladné vody nestihly vzpamatovat a naše všemožné návnady nechávaly bohužel, k lítosti dětí, většinou bez povšimnutí. Přesto se všichni snažili a nevzdávali se bez boje do poslední minuty závodu. Prvňáček Aleš na háček nastražil tři různé návnady najednou a jaké bylo překvapení, když se ozvala rána, prut se sotva udržel ve vidličce a vlasec mizel kdesi v hlubinách. Maminka odhodila rozečtenou knihu a odhodlaně se vydala na pomoc ve snaze zachránit prut, synka a doufejme i případný úlovek. Po krátkém souboji, kdy Aleš statečně bojoval s rybou, přiskočil bratr a podebral nádherného sumce. Rozhodčí naměřil celých 84 cm a Aleškovi tak sumec zajistil pohár za největší rybu závodu a celkové druhé místo ve své kategorii. Díky všem rodičům za pomoc a ochotu při pořádání závodů, bez rozhodčích a domácích zákusků by to nebylo ono:-) Máte fajn děti, Petrův zdar a zase někdy na rybách! Začátečníci: Největší ryba, sumec, velký 84cm Aleš Hrůša 1. Bernášek Adam 111cm 2. Hrůša Aleš 84cm 3. Kočí Matěj 82cm 4. Rybář Patrik 50cm 5. Fabián Filip 47cm 6. Čepák Marek 27cm Rybářská expedice JEZERO ZA VALEM, Odjezd v pátek ráno v 7:30 od školy školním autobusem, v neděli si děti vyzvedněte prosím na místě v 15:00. S sebou dětem dejte oblečení na dva dny podle počasí, pláštěnku, stan či bivak, spacák, karimatku, hyg. potřeby, deku, talíř nebo ešus a příbor, karton pitné vody, rybářskou výbavu, BATERKU, léky a kartičku pojišťovny.

5 Zpráva o Škole v přírodě Jak bylo na horách? Představte si krásné panoramatické fotografie z nástěnných kalendářů, kde je zachycena krása sněhu a modrého nebe. Sníh na slunci jiskří, leskne se a nádherně doplňuje blankytně modrou oblohu bez mráčku. Vidět je široko daleko a vše je romanticky zalito sluncem. Přesně tak to vypadá další dny na Černé hoře. Však se podívejte na fotografie. Lyžaři lyžují, pilují postoj, pokrčené nohy, další zlepšují obloučky a sílu tlaku na zatáčecí nohu. Pro lepší motivaci projíždějí slalomem z kytiček a rybiček. Paní Vondráčková připravila branky, které se staly ihned oblíbenou atrakcí sjezdu. Každý totiž zkusí dřep a projede brankou raději, než by ho nacvičoval na svahu společně s ostatními. Naši začátečníci - citrónci a pomeranči - mají za sebou první sjezdy na svahu. S přehledem zvládli i jízdu na vleku. To znamená, že na sjezdovce už můžeme vidět všechny - lyžaře i začátečníky. Je hezkým zvykem naší školy, že vedeme lyžaře k ohleduplnému chování k ostatním: tedy i k menším začínajícím kamarádům, ale i k jiným, kteří se na sněhu rozplácli. Jinak si užíváme i soutěže na bobech a procházíme se po běžeckých trasách. Ze sněhu stavíme sněhuláky, domečky a vyhrabáváme si doupátka. Prostě si sníh užíváme plnými doušky. A co děláme ve volném čase krom učení? Třeba společně koukáme na film. Ten poslední se jmenoval Ledové království a vyprávěl o velkém poutu mezi dvěma sestrami v daleké zemi plné sněhu, ledu, sobů a malého legračního sněhuláka Olafa. Velký úspěch měla i diskotéka. Zatančit si přišli úplně všichni, děti i rodiče, a bavili se výborně! Na parketu po celou dobu nebylo k hnutí. Střídaly se dětské, české i zahraniční písničky. Snad největšími tanečníky byla děcka z první třídy.

6 Paní lyžařko, ukažte mi svůj lyžařský průkaz Ve čtvrtek 9. dubna proběhlo slavnostní předávání Lyžařských průkazů před celým I. stupněm. Všichni jsme se sešli na společné tělesné výchově, kde jsme si vyhodnotili lyžařské umění na Škole v přírodě. Každý lyžař dostal svůj průkaz, kam jsme jim my - paní učitelky a paní instruktorka - zapisovaly úspěchy a zlepšení. Pokud si všichni své průkazy uloží, budou si moci v příštím roce porovnat, jak se v lyžování polepšili a jak "stáhli " svůj čas ve slalomu. /NOVINÁŘI/ Lyžařský výcvikový zájezd V týdnu proběhl lyžařský výcvik v Janských Lázních na Černé Boudě s rekordní účastí žáků z tř. Společně s naší školou se LVZ zúčastnila škola z Křince, z Libice n. Cidlinou a z Přerova n. Labem. Vedoucí výcviku byla p. řed. Martínková, p. uč. Jeníková jako instruktora a zdravotnicí byla p. vych. Fabiánová.

7 projektové dny Polsko - 2. tř. Oblíbené postavičky Bolek a Lolek nás dnes provázely další evropskou zemí - Polskem. Navštívili jsme hlavní, ale i další větší polská města, sjeli dvě největší řeky, které nás zavezly až k Baltskému moři. "Pouští a pralesem " jsme se v krátké ukázce dostali až do Afriky. Poslechli jsme si polskou státní hymnu a ukázku "Nocturna" od F. Chopina. Nahodile jsme si zadávali jednoduché věty, které nám Google přeložil do polštiny. V matematice jsme počítali polsky do 10 a pověděli si o Mikuláši Koperníkovi a Marii Curie. V neposlední řadě jsme nahlédli i do Osvětimi, která tento měsíc oslavila výročí svého osvobození. Bolek i Lolek si pro nás na samém závěru připravili ke zhlédnutí filmek o Lovci Pampalinim. Vše bylo dnes moc zajímavé, budeme se těšit příště...:-) /Děkujeme p.uč. Pavézkové/ Cestujeme po Polsku 4.tř. Dnešní evropský den byl zasvěcen Polsku. Země našich severních sousedů je všem sice známá možností levných nákupů, ale my jsme se na ni zaměřili i z jiné stránky. Jak vypadala Warszawa během 2.světové války? Co je Osvětim? Kdo je Stanislav Lem? Kolik Nobelových cen získala Marie Curie Sklodowská? Kdo je Roman Polanski? Jaké dětské filmy vyrobili ve studiu v Bielsku? A víte, jak dlouho se díváme na filmy s Bolkem a Lolkem - my jsme si to spočítali :-). Dokonce jsme si i přeložili několik větiček na překladači pomocí internetu. Už zvládneme i překlad!!!!!! Za tolik práce jsme se i maličko odměnili: krátkými pohádkami z polské výroby: Bolek a Lolek, Rexík, Lovec Pampalini a Medvídek Ouško. Polsko v 8. tř. Den, který byl zaměřený na Polsko se nám také velice líbil, ale nejvíce se nám líbila polská angličtina. Paní učitelka si připravila pěknou prezentaci, vypracovanou tak, aby nás seznámila s těmi nejdůležitějšími údaji o naší sousední zemi. Společně jsme poté diskutovali o Polsku v anglickém jazyce a prosazovali svoje názory např. na polskou Osvětim a její oběti. Poté následovalo zakončení dne polskou pochoutkou, kterou byly polské zraky s bramborem. Švarpe

8 Polsko v 5.tř. V úterý jako každý měsíc jsme měli projekt Dymokury v Evropě. Tentokrát o Polsku. První hodinu s paní učitelkou Hošnovou jsme si říkali informace o Polsku. Při matematice nám paní učitelka pouštěla velmi známou písničku Jozin z bazin - polsky. Paní učitelka Šárová si pro nás připravila velmi zajímavou prezentaci s obrázky. A při přírodopisu jsme si povídali o chráněných pralesech. /Marky/ Rakousko ve 4. tř. Středa byla dnem, kdy jsme poznávali další evropský stát - Rakousko. Do sousedního státu řada žáků už zavítala - zimní lyžování či letní turistika, a tak mohla i některé informace doplňovat. Ale přesto se všichni dozvěděli další nové a zajímavé informace, poslechli si klasické jódlování, obdivovali krásnou přírodu, či ochutnali vídeňský "Schnitzel". Projektový den o Rakousku jsme začali německými slovíčky o rodině. Máma, táta, babička, děda, kočka, pes a doma. V matematice jsme si počítali německy eins, zwei, drei.. hledali počet obyvatel Rakouska, výšku nejvyšší hory a délku Dunaje v metrech. Zajímali nás slavní rodáci z Rakouska: Arnold Schwarzeneger, valčíkoví mistři Straussovi a samozřejmě salcburský rodák Wolfgang Amadeus Mozart. Povídali jsme si o jeho životě i o filmu, který o něm natočil náš český režisér Miloš Forman. Dokonce jsme ochutnali i světově proslulé čokoládové Mozartovy kugeln. Poslouchali jsme Mozarta, Strausse i německý popík: EAV a Falca. /novináři/ Francie "Bonjour!" "Au revoir!" "Merci." Tak tahle slova zněla nejvíce v naší škole v pondělí , kdy jsme měli francouzský projektový den. A kromě pozdravů a poděkování víme o Francii další nové zajímavosti - víme, jak je Eiffelova věž vysoká, co znamenají barvy na francouzské vlajce, kdo namaloval slavnou Monu Lisu, připomněli jsme si francouzské herce, zmínili jsme se o tradičním jídle. Ale šneky ani lanýže jsme k obědu neměli. Přesto jsme si pochutnali na dobrém francouzském obědě.

9 Výlet do Francie ve 4.tř. O Francii jsme se zmínili již týden před projektem, protože měl narozeniny starý bard, idol maminkovských srdcí Jean Paul Belmondo, kterému Francouzi s láskou říkají Bébel. Je mu už neuvěřitelných 82 let!! Celá Francie je nám blízká a krásná země. Francouzské Alpy, Paříž s Eifelovou věží, zámky na Loiře, krásná Angelika markýza andělů, mušketýři, Edith Piaf, Moulin Rouge, katedrála Sacre Coeur a spousta jiných symbolů Francie. Jen na nějaký nezapomenout. Mluvili jsme maličko francouzsky: představovali jsme se, mluvili jsme o rodině. Kreslili jsme tuší věž a do jejího tvaru psali slova, která nás o Francii napadla. Ve školní jídelně jsme si výtečně pochutnali na francouzské specialitě: kuřátku na medu se šťouchanými brambory.ňam! Francie na II.stupni Bonjour France, mon amour! Dnešní pondělí se neslo ve všech třídách naší školy ve znamení Francie. Každý učitel si připravil nějakou ochutnávku z dějin, historie, kultury či geografie státu, který má s námi společné předky. Koho? To vám děti jistě rády prozradí:) A možná si pamatují i některé z francouzských slov, jež si snažily přes těžkou výslovnost zapamatovat. Třeba si ještě teď pobrukují melodii známé písně Edit Piaf, kterou slyšely ve vícero hodinách, dokonce i ráno na chodbě. Poznají určitě pár pařížských pamětihodností - u některých z nich dokáží spočítat i jejich objem:)) Už vědí, kolik aut se vejde do lodního trajektu a jak hornatá je francouzská Korsika, kde se narodil slavný Napoleon Bonaparte. Ať se vám osmáci pochlubí s úspěšností v dějepisném testu aplikace KAHOOT! A páťáci se mohou začít učit krátkou básničku francouzského poety Desnose, již budou za týden jistě umět krásně přednášet:) Au revoir, krásná Francie! Návštěva Francie v 6.třídě Tentokrát je tu projekt Francie. S paní učitelkou Šťastnou jsme počítali, kolik váží Eiffelova věž, jak moc se do 1. patra vejde lidí. Při angličtině byla zajímavá práce s informacemi. V dějepise jsme zjišťovali, kde Francie leží a kdy vznikla. Při zeměpise nám paní učitelka řekla její rozlohu. Výtvarka byla nejlepší. Dvojice si vybrali obrázek, rozstřihli ho, nalepili na čtvrtku a každý musel domalovat půlku obrázku kamaráda.

10 Dne 21. dubna jsme opět zahájili plavecký výcvik dětí z prvního stupně. Osvědčila se nám plavecká škola v Jičíně. Její trenérky a prostředí bazénu jsou velmi příjemné. Druháci a třeťáci se zdokonalují v plaveckých stylech tak, jak se to naučili v minulém roce. Prvňáčci se nejprve seznamují s vodou a pak si pomalu a jistě osvojují plavecké návyky. K tomu jim pomáhají i krásně barevné pomůcky ze zdravotně nezávadné měkké pěny. Den boje proti rakovině V tento den si mohli všichni žáci i zaměstnanci naší školy koupit květinku měsíček lékařský, jako symbol své dobré vůle bojovat proti této zákeřné nemoci. Náš parlament se ujal prodeje a vzorně si připravil i informace o nemoci, výzkumu a podmínkách prodeje. Ve 4. třídě se takto pěkně prezentovala dvojice Tereza Šlechtová a Dominik Martinec. Všichni žáci si koupili kytičku a hrdě ji nosili celý den na oblečení. Děkujeme všem rodičům, kteří pomohli a ukázali tak, že nejsou k naší aktivitě lhostejní.

11 V našich obcích z projektu Čtyřlístek Den Země Ve středu dne se konal tradiční den pomoci naší Zemi, naší přírodě i našemu prostředí, ve kterém žijeme Den Země. Naše škola ho organizuje každý rok v našich spádových obcích, tedy ve všech obcích z našeho minulého projektu Čtyřlístek. V tento den žáci a učitelé obchází vesnici a sbírají starý papír a zároveň hlídají stav prostředí. Jak? Sbírají odpadky a nevhodné předměty z trávníků a dětských hřišť a přitom dodržují hygienické a bezpečnostní podmínky. I ve Velenicích jsme společně chodili a na kárkách vozili vzorně připravený starý papír. Občas se v hromadě daly najít i poklady stará leporela a dětské knížky. Ty se pak staly naší kořistí. Společně jsme sbírali do igelitových tašek papírky, obaly od sušenek a občas i malé větvičky a uklízeli je do připravených kontejnerů. Odměnou nám pak bylo krásné počasí, úžasná přehlídka jarních květů a skvělá svačinka u paní Kubíčkové, která dokázala pohostit naši hladovou partu. K obědu jsme si rádi opekli vuřtíky na ohni a začali tak grilovací sezónu tohoto roku. také pomoc Zemi Svetry pro tučňáky Nejstarší Australan Alfred Date, kterému je 109, zažil Titanik a druhou světovou válku. Roku 2013 zasáhla ropná skvrna rezervaci tučňáků na Phillipově ostrově. Místní zaměstnanci poprosili veřejnost o pomoc. Potřebovali vlněné svetry pro tučňáky. Proč? Ropa, která tučňáky zasáhne, slepí jejich peří do chuchvalců a některá místa tak naopak odhalí. Studený vzduch i voda se tak dokážou dostat tučňákům na kůži a ptáci pak mohou umrznout. Svetry, které jsou pleteny na míru tučňákům, je dokážou uchránit před chladem. Mezi dobrovolníky se objevil pan Date, který se naučil svetry plést před 80 lety. Od roku 2003 plete svetříky pro případ, že by došlo k další ropné havárii. Ví, že na to nemá moc času, takže to dělá velmi intenzivně.. Poprvé se myšlenka záchranných svetříků objevila už roku 2001, kdy bylo zasaženo při jiné ropné havárii 438 tučňáků na Phillipově ostrově. Svetry zachránily životy 96 procentům všech tučňáků A také jsou v nich hrozně roztomilí :3 Bow tie and fez

12 Čarodějnice čtvrtek Čarodějnické vyučování a jak se učila Saxana? 4.tř. Ve čtvrtek se ve čtvrté třídě sešli samí strašidláci a čarodějnice. Opravdu to bylo jak v pohádce Dívka na koštěti. I paní učitelka byla čarodějnice :-)) Během českého jazyka jsme si psali o tom, proč se čarodějnice připomínají. Určovali jsme slovní druhy a základní skladební dvojice. Ani čarodějnické počítání a přírodověda se strašidlům nevyhnuly, během tělocviku jsme strašili venku na hřišti. Dokonce jsme překládali z češtiny do čarodějného jazyka. A víte, co patří do povinné výbavy čarodějnice? Živý potkan (nebo had nebo kocour), skleněná koule, muří hnát, sušení brouci, kůže z hada a samozřejmě koště a letecký průkaz :-). Děkuji všem rodičům, kteří pomohli dětem se připravit a nepokazit nám pohádkové dopoledne. /novináři/ co čarodějníci a čarodějnice ve druhé třídě? a co ve třetí?

13 Pohádkový les Ve čtvrtek odpoledne pořádala družinka zajímavý Pohádkový les a po něm ještě piknik na zahradě školy. Nabídka to byla velmi lákavá, a proto jí využilo snad nejvíc dětí za celý rok. Vstupenkou byl kostým čarodějnice, čarodějníka, černokněžníka nebo jiné strašidelné postavy z pohádek. V lese čekalo na děti mnoho úkolů, které si pro ně připravili starší kamarádi ze čtvrté třídy. Na každém stanovišti si všichni prošli strašidelným úkolem. Například: vyber z hlíny žížalu nebo vytáhni ze sklenice neznámou věc. Největší úspěch měla tradičně atrakce s molitanovými činkami. I obě paní vychovatelky si spolu zabojovaly. Všechno v mezích legrace, vždyť cílem bylo užít si příjemné odpoledne. Po strašidelných úkolech pokračovala zábava na dekách při pikniku. /novináři/ Začarovaný čtvrtek - 2. tř. Čáry, máry, kouzlení, ať se ta věc promění... Celý čtvrtek se dnes ve škole nesl ve víru čarování. Na začátku hodiny českého jazyka jsme si zahráli prima hru a zazpívali píseň Čarodějnice. Při matematice jsme čarovali s násobilkou. Také jsme vyráběli papírové ježibabky a nakonec jsme si přečetli recepty na úžasné čarodějnické pokrmy. No řekněte - nestojí za to je vyzkoušet? Názvy některých jsou zde: Hadí steak, Žába na grilu, Ďábelská jablka, Žabí guláš, Netopýří křidýlka...plné znění receptu možno vyzvednout v naší třídě :-). A večer...šťastný let...!!!!! /Děkujeme p. uč. Pavézkové/

14 70. výročí osvobození naší vlasti Společně jsme si během Informatiky vytvořili dokument o bombardování Prahy během dubna Na začátku května jsme si povídali o PRAŽSKÉM POVSTÁNÍ. Dověděli jsme se, že impulsem k povstání bylo vysílání rozhlasu na stanici Praha, kde pan hlasatel Zdeněk Mančák místo obvyklého hlášení času v němčině, ohlásil čas v českém jazyce a technici pouštěli do éteru české lidové písně. V tu chvíli si lidé mysleli, že už je čas jít do ulic. Najednou ale rozhlas začal volat o pomoc, protože Němci se jen tak lehce nechtěli vzdát. Nastal krutý BOJ O ROZHLAS, kde podle zpráv padlo 89 lidí. V ulicích lidé začali stavět barikády a po celé Praze jich byly stovky. Jak jsme viděli ve filmu Němá barikáda, převalili tramvaj i osobní auto, staré barely, nepoužitelný nábytek, dokonce i dlažební kostky z chodníku začali vybírat. Na stavbách pomáhali: ženy, muži, úředníci, četníci, prostě všichni, kteří byli v tu chvíli na tom místě. Němci se uchylovali k ošklivým úskokům. Vybírali ženy a děti z úkrytů a pak je s bílou vlajkou před tankem hnali proti barikádám. To byly opravdu horké chvilky. Už je tomu 70 let, ale nikdy nesmíme zapomenout na to, co všechno se během 2. světové války stalo a hlavně na ty, kteří přinesli naší zemi mír. Nejen sovětští vojáci, ale i američtí a britští vojáci, o kterých se dlouho mluvit nesmělo. /novináři/ Několik dní a nocí hlídali Pražané ulice, mosty a důležité příjezdové cesty do Prahy. Teprve až 9. května ráno spatřili na začátku mostu tanky sovětských vojáků. Jak rádi barikády odstraňovali a vítali osvoboditele. I přesto, že mír byl vyhlášen už 8. května 1945, v Praze se ještě bojovalo a poslední výstřely na našem území padly až 12. května na hranicích Středočeského a Jihočeského kraje.

15 Střípky ze tříd a kroužků o Prvňácké tvoření Prvňáci rádi tvoří. Paní učitelka Anička má skvělé výtvarné nápady. Vyráběli jsme čarodějnice, přáníčko pro maminky, sluníčka V rámci projektu "Můj deváťák" jsme vyráběli z gumové pryže a hladkých kamínků oblázků dárek na památku. ŽELVIČKY PRO ŠTĚSTÍ V rámci projektu Můj deváťák pomáhají deváťáci překlenout první rok ve škole malým prvňáčkům. Na oplátku prvňáci vyrobili každý pro svého deváťáka ŽELVIČKU PRO ŠTĚSTÍ. Budou ho potřebovat k přijímacím zkouškám. Držíme jim palce! Ať jim to vyjde!! /Děkujeme p.uč.jeníkové/ jak říkala paní učitelka třídní paní zástupkyně Lazarová, všichni uspěli a byli přijati!! Třeba jim pomohly i želvičky 2. TŘÍDNICKÉ HODINKY Každý měsíc se pravidelně setkáváme na třídnické hodině. V úvodu se všichni většinou vyjádříme k tomu, jak kolektiv funguje - jsme v něm spokojeni, máme z něčeho strach, a co bychom rádi změnili. Jednou z otázek, kterou jsme řešili ve dvojicích bylo:,,co dělá třídu správnou třídou?" Odpovědi byly vskutku zajímavé! Správná třída by měla mít: knihy, učebnice, hračky, nástěnky, pravidla a veselou paní učitelku. Právě v takové třídě se může každý na každého spolehnout, jiným důvěřovat a vzájemně si pomáhat. Nakonec jsme si zahráli hru "zvíře, které mám rád". A na úplný závěr jsme si dali pár předsevzetí, abychom se v naší partě cítili každý den co nejlépe! 4. Máme tady veselo 8-)Ne každý rok se tento den vyvede, ale letošní Apríl byl velmi pěkný. Rozhodli jsme se, že tento bláznivý den podpoříme ještě bláznivým "aprílovým" účesem. Hoši se připravovali několik dní dopředu a o přestávce spolu konzultovali úpravu vlasů. Ani děvčata se nedala zahanbit a v holčičích partičkách se to jen hemžilo nápady. Ve středu ráno každý dříve vstával, aby se "načančal". Třída byla plná všelijakých módních kreací, za které by se nemusel stydět žádný vlasový stylista:-)a kdo byl nej...?to bylo velmi těžké rozhodnutí. Proto jsme požádali naše kamarády ze druhé třídy, aby udělili bod nejlepšímu účesu: Na první příčce se umístila Deniska se svým jarním kloboukem ala slepičí hnízdečko,

16 druhou příčku obsadili bratranci Šimon a Matouš a třetí byla Valča s krásným sněhobílým brkem. Úžasné překvapení v závěru dne připravila Deniska. Pro každého kamaráda a kamarádku ze třídy měla hotové velikonoční vajíčko. Všem tím udělala velkou radost. Moc děkujeme mamince Typltové za hezké potěšení před Velikonocemi. No, nebyl to hezký aprílový den? 6. RÁDI JEZDÍME DO DIVADLA Rozhovor s učinkujícím Kde jste byli? v divadle Ponec. Na jakém představení jste byli? Kdo je na světě nejmocnější. Co jsi tam představoval? Princeznu. Kde se to odehrávalo? Odehrávalo se to v cirkusové rodině. Děj : Princezně principálově dceři - chtěli najít ženicha, ucházeli se o ni tři živly slunce, mrak a vítr, Také se o ni ucházel princ, kterého měla strašně ráda, nakonec princ vysvobodil princeznu ze zdi, a tak ji zachránil. Příběh skončil dobře, princ si vzal princeznu za ženu a zjistili jsme odpověď na důležitou otázku: Kdo je na světě nejmocnější? A to je LÁSKA. Rozhovor s Barborou Horkou 8. Workshop v divadle KMD v Divadle Ponec navštívil KMD Divadlo Ponec, které hostí (kromě pana Krause) hlavně soubory scénického tance. Naše děti zhlédly představení "Kdo je na světě nejmocnější", po němž členové souboru Tanec Praha uspořádali na jevišti workshop - dílnu. V ní si mohli i naši žáci vyzkoušet některé z hlavních rolí. Zazářila Bára Horká v roli princezny a Lukáš Lehký jako král-žonglér. Ani další "herci" - sedmáci, šesťačky a páťáci se "neulejvali":) Můžete se podívat na video, které pohotově natočila paní učitelka Šťastná a vložila na youtube - KMD v Divadle Ponec:))) /Děkujeme p. uč. Novákové/

17 9. ITÁLIE V DEVÍTCE Všechny projektové dny se nám líbí, ale asi nejvíce ten o Itálii. Při chemii, jsme na internetu hledali překlady chemických prvků: Věděli jste, že zlato by se v italštině řeklo oro? Paní učitelka si pro nás také připravila prezentaci k tématu, kterou ovšem obohatila o další italská slovíčka, která si sotva pamatujeme v češtině :D Při matematice nám byla rozdána tabulka s údaji o velikých italských městech a my jsme sčítali, odečítali, násobili, dělili a bůh ví, co ještě :D Nakonec jsem se naučili počítat do deseti. Přírodopis zaujal mě osobně asi nejvíc. Paní učitelka nám pustila krátký dokument plný zajímavostí o Itálii, pak velice barvitě vyprávěla o sopkách a dalších pozoruhodných jevech. Výtvarná výchova spočívala v tom, nakreslit vlastní znak, vystihující, co pro nás Itálie znamená. Celodenní plnění našich hlav novými a novými informacemi bylo odměněno skvělou pizzou z kuchyně. Mňam! DEVÁŤÁCI NA ROZTRHÁNÍ Masarykova základní škola pořádala v Dymokurech tradiční masopust. Jeho organizace bývá vždy věcí deváťáků. A tentokrát jsme byli na řadě my. Velké akce si žádají velké přípravy, a tak nám to zabralo hodně času. Ale vyplatilo se. V dopoledních hodinách se u školy pomalu začaly shromažďovat děti v maskách, přišli i rodiče a všichni, kdo si tu podívanou nechtěli nechat ujít. My deváťáci jsme se ujali svých rolí. Laufr s Laufrovou si opakovali svůj projev a bojovali s trémou, děvčata rozdávala všem přítomným zlatavé koblížky, cikánky činily poslední úpravy na svých kostýmech. A pak to začalo. Masopust zahájil Laufr s Laufrovou, kteří přednesli uvítací řeč. Laufrová si trémou sice trochu zaimprovizovala, ale zvládla to. Pak požádali naši paní starostku o povolení masopustního veselí. Laufr ji poté vyzval k tanci a zatančil si s ní svižnou polku (doma pilně trénoval s maminkou). Jakmile dala paní starostka svolení, průvod masek vyšel ze školy a za bujarého veselí procházel obcí. To byla chvíle pro naše cikánky. Oslovovaly kolemjdoucí, věštily jim z ruky a neodmítly drobné penízky, které jim za to lidé podle tradice dávali. Pak se průvod vrátil do školy a manželé Laufrovi se ujali vyhlášení nejlepších masek. a nová trička

18 3. Plavu, plaveš, plaveme.. A je tu opět plavání. A protože na něj jezdíme už 3. rok, pilujeme jen plavecké styly a skákání do vody. Všechno si moc a moc užíváme. Usměvavé spaní ve škole Jak vypadá usměvavé spaní? To se sejdou kamarádi ze 3. třídy, přinesou dobrou náladu a chuť spolu si hrát a soutěžit. A pak už se jen vymýšlí, stříhá, lepí, soutěží a hrají hry. A protože při tom všem pěkně vyhládne, uvaří se společně večeře kouzelná krupicová kaše. Všechno se sní, i dobroty od maminek, a znovu se smějeme a taky trochu bojíme při noční cestě lesem. A při tom všem se užívá spousta legrace a veselé pohody. Už teď se těšíme na další spaní ve škole. /děkujeme p. uč. Táboříkové/ Kuchaříci a kuchařinky Malí kuchaři se pravidelně každý čtvrtek scházeli ve školní kuchyňce, kde se naučili vařit základní jednoduchá jídla. Smažení, pečení, krájení, mazání, loupání, ale třeba i mytí nádobí to vše patří do výbavy správného kuchaře. Užili jsme si spoustu legrace a vytvořili si prima partu. Přeji všem, ať jim jejich nadšení vydrží co nejdéle. /Děkujeme p. uč. Pavézkové/

19 Kurz angličtiny s rodilým mluvčím Jeden květnový týden se nám naskytla báječná příležitost, týdenní jazykový kurz s americkým rodilým mluvčím. Moc jsme se na kurz těšili, ale zároveň jsme měli obavy. Budeme vůbec něco rozumět? Nebude ten učitel nějaký starý morous? Nervozita z nás však spadla v okamžiku, kdy do třídy vešel mladý, již od pohledu sympatický lektor David. S typickým zářivým americkým úsměvem od ucha k uchu se nám představil a řekl nám něco o Coloradu, odkud pochází. Odpovídal nám na naše otázky týkající se všedního života v Americe. Naštěstí pro nás mluvil velmi srozumitelně. Naučil nás některé zkratky slov i nějaké ty slangové výrazy. Překvapil nás, jak rychle si zapamatoval jména všech přítomných, jak v anglické, tak i v české verzi. David měl na celý týden připravené spousty zábavných aktivit, her i soutěží, za které nám dával drobné odměny. Zahráli jsme si ve vlastní reklamě, napsali scénář pro film, hráli jsme na celebrity a pokoušeli jsme se za ně odpovídat na originální otázky ostatních. Naše zřejmě nejoblíbenější hra se nazývala Never Have I Ever, při které jsme se vždy málem poprali o židle. David nás naučil pravého amerického placáka, neboli High Five a společně jsme odhalili tajemství slavného twerku. Užili jsme si spousty legrace a zábavy. Obohatili jsme si slovní zásobu, zlepšili si naše konverzační i odposlouchávací schopnosti. Především jsme se naučili reagovat na cokoli okamžitě, či dokonce sehrát nějakou narychlo improvizovanou scénku. David celý týden trpělivě opravoval naše chyby, ale zároveň dodal, že máme raději mluvit s chybami, než se stydět a nemluvit vůbec. Tento kurz byl pro nás všechny velmi přínosný. Moc jsme si ho užili. Na památku každý z nás obdržel certifikát. Tak snad zase někdy. See you later alligator. In a while crocodile! Tereza Kočová, 9. tř. Také na I. stupeň se přišel podívat mladý učitel našich starších kamarádů, lektor David. Představil se nám a mohli jsme mu dávat různé otázky. Když jsme nerozuměli, pomalu nám to opakoval nebo nám to paní ředitelka přeložila. Tak víme, že má rád hokej, ale raději americký fotbal, rád jezdí na kole a naše republika se mu líbí. Na závěr jsme mu dali malý dáreček: fanďuláka naší hokejové reprezentace.

20 Fandíme hokeji Máme zážitky z mistrovství světa!!podařilo se nám získat vstupenky hned na dvě hokejová utkání. Švýcarsko - Německo (1:0), Kanada - Rakousko (10:1). A tak každý z žáků, který včas projevil zájem, mohl hokejové utkání navštívit. Zažili jsme atmosféru Fanzóny (vlaječky, malování na obličej, hokejové fotografie, soutěže i získaná trička). Zažili jsme atmosféru zaplněné O2 arény (na utkání Německo - Švýcarsko lidí a na Kanada - Rakousko dokonce lidí!). Prostě jsme tam byli!!! Fandili, viděli, zažili. Fandíme hokeji - protože "Kdo nefandí, není Čech"!! A "Dymokury v Evropě" na světovém hokeji byly!! Hokejové utkání Kanady a Rakouska Z. Šmelhausová, Š. Vítová a L.Kubálková V úterý jsme se s naší školou podruhé zúčastnili hokejového utkání mezi Kanadou a Rakouskem. Ráno jsme šli normálně do školy, ale učili jsme se jen první hodinu. Poté jsme ve tři čtvrtě na devět odjeli autobusem do Křince, kde jsme vyzvedli děti z tamní školy. A pak už jsme mířili rovnou do Prahy k O2 aréně. Když jsme dorazili, dostali jsme tři čtvrtě hodiny rozchod, který jsme strávili ve Fanzóně. Tam jsme mohli různě soutěžit o zajímavé ceny, jako třeba o dres nebo o tričko. Také jsme měli možnost vyfotit se s panáčkem Škoda v hokejových dresech a podobně. Sponzoři rozdávali různé dárky: samolepky, české vlajky na tvář nebo papírovou korunu a hokejovou helmu. Při vstupu do O2 arény jsme museli projít detektorem kovů. To nebylo zpočátku příjemné, ale nakonec to ani nebolelo:))) Chvilku trvalo, než jsme našli svá sedadla, v O2 aréně bylo totiž přes lidí. Před zápasem nám začali představovat všechny hráče na velké krychli uprostřed. Po chvilce nastoupili na led všichni hráči a začali se rozcvičovat. Nakonec na ploše zůstalo jen 10 hráčů a 2 brankáři a najednou se začalo hrát! V první třetině dali Kanaďani Rakušanům 4 góly. Po každé třetině byly 15 minutové přestávky. To jsme si mohli něco koupit nebo se trochu protáhnout. V druhé třetině dali Kanaďani 2 góly. Po 20 minutách zápasu byla další přestávka. V poslední třetině vstřelili Rakušani první a jediný svůj gól - nato jim Kanaďani vsítili další 4 branky! Tak celé utkání skončilo 10:1 pro Kanadu. To byl mazec! Na závěr si spoluhráči podali ruku a pořadatelé vyhlásili nejlepší hráče. Pak jsme si všichni stoupli a dívali se, jak za zvuků kanadské hymny zvedají kanadskou vlajku.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

P O D Z I M N Í

P O D Z I M N Í P O D Z I M N Í B A R E V N Ý 19. 23.11.2018 T Ý D E N V letošním roce jsme se rozhodli věnovat barevný týden podzimu a zvířátkám, která se během tohoto období chystají na zimu. Pondělí zelená žabička

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní

Rozloučení se školkou- přípravy, zahradní hrátky, spaní Úkoly předškoláčka, jsou pro nás hračka.. Než půjdu do školy -" minimum předškoláka". Vyzkoušejte si Předškoláci převzato www.predskolaci.cz Písničky a říkanky ze školky Další říkadla, popěvky... na doma

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni

NEWSLETTER ÚNOR Iva Koptová CO NÁS ČEKÁ V ÚNORU. Řemesla. Vesmír. Naše země AKCE V ÚNORU. Mateřská škola v Chýni NEWSLETTER ÚNOR 2017 Leden byl v tomto roce skutečně měsíc plný ledu. Děti si toto počasí užívaly a bylo krásné pozorovat je, jak najednou zapomněly na únavu a zimu. Běhaly, bobovaly, během chvíle měly

Více

Adélka Kavková 3.třída

Adélka Kavková 3.třída Adélka Kavková 3.třída Obsah Obsah...1 Slavíme společně - leden.. 2 Výlet do mýdlárny. 3 Hrátky s čerty.....4 Hurá do kina 5 Prvňáčci v Betlémské kapli 6-7 Adventní dílny ve fotografii.8 Úspěch na IT olympiádě

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME

Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Leden 2012 CHOVÁM, CHOVÁŠ, CHOVÁME Na začátku roku jsme se rozhodli, že vás provedeme naším školním chovákem. O jeho chod se stará parta nadšených dobrovolníků z různých tříd. Scházejí se zde nejen o přestávkách,

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

Časopis MŠ. Březen 2016

Časopis MŠ. Březen 2016 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Březen 2016 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

podněty z jednotlivých tříd. Mezi nejvíce diskutovaná témata patřilo například ničení pomůcek a výzdoby školy, řádění tzv. školního fantoma, který po

podněty z jednotlivých tříd. Mezi nejvíce diskutovaná témata patřilo například ničení pomůcek a výzdoby školy, řádění tzv. školního fantoma, který po Žákovský parlament - zhodnocení práce za školní rok 2014 / 2015 Dne 24. června 2015 proběhlo na naší škole 20. zasedání Žákovského parlamentu, které bylo posledním jednáním v tomto školním roce, proto

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2.

Zpravodaj. Číslo 5/2014. Společenský večer MÚSS Plzeň 2014. Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Zpravodaj Číslo 5/2014 m ě s t s k ý ú s t a v s o c i á l n í c h s l u ž e b m ě s t a p l z n ě Společenský večer MÚSS Plzeň 2014 Další fotografie ze Společenského večera na straně 2. Společenský večer

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

,,Dnes jím jako Konžan

,,Dnes jím jako Konžan ,,Dnes jím jako Konžan Během celého března probíhala akce s názvem,,dnes jím jako Konžan. Smyslem bylo přiblížit žákům zábavnou formou, jak vypadá život jejich vrstevníků v Kongu, co dělají, jak tráví

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT)

Hádanka z pekla. Má dva rohy, nepostojí, je černý a chlupatý. Kdo ho potká, ten se bojí, že ho metlou vyplatí. Kdo je to? (ČERT) Motýlci Čekání na Ježíška je pro děti vždy nekonečně dlouhé. Neváháme je tedy zabavit kdejakou tradicí. Ano, opět k nám v prosinci přišel Mikuláš s čertem. Děti jsme na jejich příchod pečlivě připravovali

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Anglické divadlo (24. září 2012)

Anglické divadlo (24. září 2012) Anglické divadlo (24. září 2012) Jackie and the Giant (1. stupeň) Napínavý příběh o malé dívce Jackie, která prchá před zlým obrem a na své cestě se setkává s obrem hodným, který jí může pomoci. V obřím

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

Etická výchova ve školním roce 2014/2015

Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Etická výchova ve školním roce 2014/2015 Už řadu let probíhá na ZŠ Curieových volnočasový předmět Etická výchova. Tento předmět do značné míry zaplňuje mezeru ve výchově a vzdělávání žáků, o které hovoří

Více

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová

třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Výroční zpráva, školní rok 2013 2014, 8. třída třídní učitelka: Bc. Kateřina Sedláčková, asistence: Bc. Šárka Klímová Tento školní rok byl pro osmáky velmi důležitý především v přípravě ročníkových prací.

Více

Prima Želva. duben 2018

Prima Želva. duben 2018 Prima Želva Základní škola Bítovská duben 2018 Okénko parlamentu Slovo šéfredaktora Ve Čtvrtek 8. března se jako každý měsíc konala schůzka parlamentu. Žáci se sešli v pavilonu G v 7:25. Na schůzce se

Více

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4 Obsah stránky: Cíle a výstupy projektu........................................................... 2 Úvod do projektu................................................................ 2 Motivace.....................................................................................................

Více

O soutěž byl tradičně velký zájem. Chlapci a dívky měli možnost psát celé dopoledne.

O soutěž byl tradičně velký zájem. Chlapci a dívky měli možnost psát celé dopoledne. Listopad Literární soutěž Dne 7.11. proběhla na naší škole tradiční literární soutěž. Žáci soutěžili v několika kategoriích podle věku: Žáci 1.stupně soutěžili ve dvou skupinách I. kategorie 2. a 3. třída

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

FOTBAL. Dne 20.4.2O15 se na hradištském hřišti odehrál velký fotbalový zápas. Hrálo proti sobě několik třídních týmu.

FOTBAL. Dne 20.4.2O15 se na hradištském hřišti odehrál velký fotbalový zápas. Hrálo proti sobě několik třídních týmu. FOTBAL Dnes dne 20.dubna se na Hradištském hřišti se odehrál fotbalový zápas mezi třídami ZŠ Hradištko.Všichni hráli moc dobře ale vítěz je jen jedan( 1.A > 1.B-2 Mod=2. Oran-3.=4.-6.

Více

Vážení a milí, rodiče a přátelé,

Vážení a milí, rodiče a přátelé, Vážení a milí, rodiče a přátelé, máme tu zase leden. Rádi bychom Vám ze srdce popřáli mnoho zdraví, štěstí a rodinné pohody do nového roku. Spolu s přáním Vám přinášíme nové číslo Kostkovaných novin. Příjemné

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky

Velikonoční návštěva v knihovně. Berušky Velikonoční návštěva v knihovně Berušky Ve středu 5. 4. 2017 jsme si procházkou vyrazili do knihovny v Lidické ulici. Protože se blíží Velikonoce, paní knihovnice měla pro nás připravené povídání o historii,

Více

AŤ SE. 2. číslo 2011

AŤ SE. 2. číslo 2011 AŤ SE 2. číslo 2011 VÍ Úvodník Milí čtenáři a čtenářky časopisu Ať se ví! V tomto čísle na nás čeká spoustu nového. Dočtete se zde o turnaji ve florbale a přehazované. Dozvíte se, jak vypadalo vystoupení

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Základní škola Most, Zlatnická 186, příspěvková organizace

Základní škola Most, Zlatnická 186, příspěvková organizace Základní škola Most, Zlatnická 186, příspěvková organizace Projektový den na téma Škola v Evropě, Evropa ve škole Soutěž vyhlášena Domem zahraničních služeb, Praha Evropa očima chanovských dětí Cíl: Hlavním

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

DUBEN Duben se nesl ve znamení tradic

DUBEN Duben se nesl ve znamení tradic DUBEN 2014 Duben se nesl ve znamení tradic STROMEČKY NA SMRTNOU Holky s paní vychovatelkou ve školní družině vytvářely stromečky na smrtnou neděli, která tento rok připadla na neděli 6. dubna. VYNÁŠENÍ

Více

V květnu, sovo poslouchej, na silnici bezpečně vyjedem.

V květnu, sovo poslouchej, na silnici bezpečně vyjedem. Květen 2019 Kulíšci Celý měsíc byl věnován převážně dopravě. Říkali jsme si proč je důležité dodržovat předpisy a jak se chovat jako chodci na silnici. Už víme, proč je důležité se při jízdě autem připoutat

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA

ÚVODNÍK ZÁCHRANÁŘI OLYMPIÁDA Z ČESKÉHO JAZYKA 1 ÚVODNÍK Vítejte u 6. čísla Deváťáckých novin. V tomto vydání se dočtete, co se událo u nás v Senožatech v měsíci únoru. Tentokrát nejen ve škole. Došli jsme se podívat také na dětský karneval a na masopustní

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Listopad / 2 Bezva škola Studijní okénko Sport o Tereza Hrošová (9.A) o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Rok se s rokem sešel

Více

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně

Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok Na návštěvě v knihovně Fotky ke všem akcím najdete v galerii - fotoalba a také na facebooku. A je tu nový školní rok 2018 2019 Na návštěvě v knihovně Dnes 15.11. jsme my, předškoláci navštívili knihovnu, dětské oddělení na ul.

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC

ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC ZPRAVODAJ PÍRKO ZŠ HUSINEC Vítá vás 9. třída v zimním časopisu PÍRKO za měsíc listopad a prosinec Výlety a akce: Burza škol Prachatice 7.11.2017 Dne 7.11.2017 byla 9. třída základní školy Mistra Jana Husa

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Zprávičky ze školky listopad

Zprávičky ze školky listopad Zprávičky ze školky listopad Tématem měsíce listopadu byla historie, vynálezy a etiketa. Hned první týden jsme začali vznikem života, povídali jsme si o tom, jak lidé žili dříve a hráli jsme si na staré

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

KVĚTEN Vrchol sportovních her 4x4 za účasti našich žáků, výměnné pobyty s partnerskými školami z německého Mellendorfu a Wittenbergu nebo další z barevných dnů v 1.A... To je jen ochutnávka aktivit naší

Více

Středisko výcviku vodicích psů

Středisko výcviku vodicích psů Středisko výcviku vodicích psů Ve čtvrtek 7. října 2010 jsme navštívili Středisko výcviku vodicích psů v Jinonicích. Tento den je Dnem nevidomých a slabozrakých, proto ve středisku probíhal den otevřených

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice

časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice ze školy i mateřinky časopis vydávají žáci a pedagogický sbor ZŠ a MŠ Těškovice 13. ČÍSLO duben 2018 Ve čtvrtek 15. března se v naší škole uskutečnila soutěž o nejkrásnější písemný projev. Žáci byli rozděleni

Více

V dubnu naši školu navštívil pan MgA. Jan Hrubec s krásným loutkovým představením Rozum a štěstí.

V dubnu naši školu navštívil pan MgA. Jan Hrubec s krásným loutkovým představením Rozum a štěstí. KRONIKA DUBEN 2016 APRÍLOVÁ ŠKOLA Navštívíme dneska spolu/ aprílovou školu,/ kde žáci s poškoláky v čele/ zkoušejí pana učitele S dětmi jsme v rámci hudební výchovy zhudebnili básničku Aprílová škola od

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Plán na 13. týden ( listopadu 2018)

Plán na 13. týden ( listopadu 2018) Plán na 13. týden (26. 30. listopadu 2018) Český jazyk str. 37-39 Čtení str. 50, 58 Psaní str. 24-25 Matematika str. 20-23, 19 dokončení. Prvouka str. 13-14 Plán na 12. týden (19. 23. listopadu 2018) Český

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA ZÁŘÍ 2016 ŠKOLNÍ DRUŽINA Po prázdninách jsme se všichni setkali a natěšeně v naší školní družině zahájili novou celoroční

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

NEWSLETTER DUBEN 2017

NEWSLETTER DUBEN 2017 NEWSLETTER DUBEN 2017 BŘEZEN V měsíci, kdy přichází první jarní den, už bylo na všech patrné těšení se na prodloužený pobyt venku. Podařilo se nám toho v posledním týdnu tohoto měsíce vrchovatě. Než došlo

Více