Mýty ve vlastních řadách aneb i veg*ni se někdy mýlí. Marek Voršilka Otevři oči

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mýty ve vlastních řadách aneb i veg*ni se někdy mýlí. Marek Voršilka Otevři oči"

Transkript

1 Mýty ve vlastních řadách aneb i veg*ni se někdy mýlí Marek Voršilka Otevři oči

2 Proč veganství?

3 Upozornění Tato přednáška vás může připravit o iluze

4 Mýtus #1: Vegetariánství / veganství je zdravé

5 Veg*nství a zdraví Vyloučení živočišných produktů není samo o sobě ani zdravé, ani nezdravé. Živočišné produkty = zdroj cholesterolu a nasycených tuků, ale též bílkovin, vápníku, vitamínu D, omega-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, selenu, vitamínu A a vitamínu K. Veg*nství bez spolehlivých zdrojů těchto výživných látek není zdravé. Lidé se špatnou zkušeností dělají veg*nství medvědí službu.

6 Odborná stanoviska Správně sestavená vegetariánská i veganská strava je zdravá, nutričně adekvátní a může být prospěšná v prevenci či léčbě určitých nemocí. Stanovisko Americké dietetické asociace k vegetariánským formám stravování, Podobné formulace v publikacích Britské dietetické asociace, Britské lékařské asociace, Americké akademie pediatrů, NHS, USDA aj. (ne WHO!) Kouzelné slůvko - správně sestavená, tj. jen při dodržení určitých pravidel. Ne všechna pravidla jsou intuitivní; mnoho informací šířených o veg*nské výživě nemá solidní základ.

7 Pravidla výživy MÝTUS: Stačí pestrá rostlinná strava. REALITA: Minimálně vitamín B12 musí být při veganské stravě doplňován.

8 Vitamín B12 Jediným spolehlivým veganským zdrojem jsou umělé potravní doplňky nebo uměle obohacené potraviny. Spolehlivým zdrojem NENÍ : spirulina, chlorella, mořské řasy, pivo, tempeh, miso, droždí, pangamin, rakytník, neumytá mrkev, probiotika, střevní mikroflóra, syrová strava atd. Problém neaktivních analogů vypadají jako B12 pod mikroskopem, ale v těle nefungují.

9 Vitamín B12 Projevy nedostatku : zvýšení hladiny homocysteinu (podobně nebezpečné jako vysoký cholesterol) riziko i pro vegetariány, únava, slabost, mravenčení v končetinách, bolest jazyka, špatné vidění, deprese, paranoia, poruchy paměti, anémie může vést až k nevratnému poškození nervové soustavy, může se projevit po několika měsících až letech.

10 Vitamín B12 MÝTUS: Vitamínu B12 si stačí čas od času trochu ďobnout. REALITA: Vitamín B12 je třeba brát každý den. Ani příležitostná konzumace neuchrání před deficitem. MÝTUS: Znám vegana, který B12 neřeší a je v pohodě, tak se není třeba ničeho strachovat. REALITA: Mnoho veganů si nedostatkem B12 přivodilo akutní zdravotní potíže, někdy závažné a nevratné. Nemůžeme propagovat stravu, která je hazardem se zdravím.

11 Další pravidla výživy Další živiny, které je třeba brát v úvahu: bílkoviny, vápník, vitamín D, omega-3 mastné kyseliny, železo, zinek, jód, selen, vitamín A a vitamín K. Více informací na Důležité nejen pro vegany, ale i vegetariány a flexitariány.

12 Shrnutí Veg*nství je zdravé, ale jen za určitých podmínek! Opatrně s vychvalováním zdravotních výhod zameťme si nejprve před vlastním prahem, budeme působit seriózněji, omezíme počet chvilkových veganů se špatnou zkušeností.

13 Mýtus #2: Člověk je býložravec, veg*nství je přirozené

14 Lidská strava a její vývoj V historii lidstva strava proměnlivá, ale určité množství živočišné složky bylo přítomno vždy. Strava lidoopů převážně rostlinná, ale cca. 5 % živočišné složky vejce, hmyz, slimáci, výkaly, malí živočichové. Význam pro získávání vitamínu B12 (termiti, výkaly). Argument přirozeností/býložravostí neobstojí.

15 Všežravost Všežravec = živočich, který může jíst rostlinnou i živočišnou potravu. (Britannica) Lidé jsou všežravci. Jíme rostliny, např. zeleninu a ovoce. Jíme též zvířata, ve formě vařeného masa, nebo je využíváme pro produkty jako mléko a vejce. Encyklopedie National Geographic Měli bychom jíst maso, protože jsme všežravci = naturalistický klam. Jsme všežravci, ale bez živočišné složky se obejdeme.

16 Přirozenost Co je přirozené, je správné = naturalistický klam. Přirozená selekce x zdravotnictví, humanita, antikoncepce. Zvířata se mezi sebou také zabíjejí, tak proč bychom to nemohli dělat my? Častá odpověď: zvířata zabíjejí, protože by jinak nepřežila. (Není vždy pravda!) Lepší odpověď: morální pravidla obvykle neodvozujeme od chování zvířat.

17 Přirozenost a B12 Ani konvenční strava není přirozená: Je přirozenější tableta B12, nebo brojlerové kuře s uměle vyhnaným růstem? I krmné směsi obsahují přidané výživné látky zdroj v mase má často také umělý původ. Je 30 % živočišné složky přirozenější než 0 %? Tableta B12 je komfortní náhrada za termity, tak jako je párek komfortní náhradou za syrové maso. Umělá B12 je tvořena speciálními bakteriemi pocitově srovnatelné s výrobou droždí nebo jogurtů. Přirozeností většinou argumentují ti, kteří se jinak o přirozený život vůbec nepokoušejí.

18 Shrnutí Člověk je všežravec, ale je prokázáno, že živočišnou složku nepotřebuje. Přirozené ǂ morálně obhajitelné. Veganství není přirozené, ale konvenční civilizovaná strava a životní styl také ne.

19 Mýtus #3: Sýr je lepší než steak

20 Masná a mléčná kráva Masná kráva Mléčná kráva

21 Masná kráva Část života stráví ve stádě na pastvě. Tele žije 7 měsíců s matkou. Přirozené množství mléka (max. 10 litrů denně). Strava pokryje energetické potřeby. Skončí na jatkách. Mléčná kráva Celý život zavřená v kravíně. Tele je matce odebráno do 24 hodin od porodu.* Až 50 litrů mléka denně obrovské vemeno, mastitida, kulhání.* Část života trpí metabolickým hladem.* Skončí na jatkách.* * - platí i pro biochovy

22 Maso vs. sýr Z hlediska utrpení zvířat jsou problémy masných krav ničím ve srovnání s problémy krav v mléčném průmyslu. Odmítat ze soucitu ke zvířatům hovězí maso a konzumovat sýry proto nedává smysl. Prof. John Webster, University of Bristol Není eticky relevantní rozdíl mezi kupováním masa a kupováním mléčných výrobků či vejcí v obou případech dává kupující peníze chovateli, aby zvíře nechal porodit, vyždímal a následně poslal na jatka. Steak může být menší zlo než sýr.

23 Smysl vegetariánství Tradiční smysl při chovu vlastních zvířat, s kterými je slušně zacházeno a která nejsou zabíjena. Smysl v dnešní době částečný krok, je-li maso nahrazeno rostlinnými zdroji. ALE stejný smysl plní tzv. flexitariánství celkové omezení živočišných produktů při zachování konzumace masa. Flexitariánství může být etičtější než vegetariánství (každý den sýry vs. jednou týdně maso). Cedulky vhodné pro vegetariány nulový etický ukazatel (rostlinný tuk se špetkou živočišného éčka vs. 100% máslo).

24 Shrnutí Veganství nejlepší řešení současné doby. Jako částečný krok propagujme raději celkovou redukci všech živočišných produktů než lakto-ovo-vegetariánství. Neřešme želatinu v pribináčku a syřidla v sýrech řešme pribináček a sýry!

25 Mýtus #4: Veganství = život bez krutosti

26

27 Veganství a životy zvířat MÝTUS: Veganský životní styl nevede ke smrti žádného zvířete. Zabíjení v rámci veganského životního stylu: zemědělství (traktory, kombajny, pesticidy, odlesňování), znečištění, deratizace (stočné, poplatky za správu domu), placení daní (dotace chovatelům, vivisektorům apod.) Nevegani se na tomto obvykle podílejí stejnou či větší měrou, ALE jsou myslitelné výjimky.

28 Veganství a jiná etická dilemata MÝTUS: Kdo se dozví, jak zvířata v živočišné produkci trpí, a nestane se veganem, je bezcitný ignorant. Analogicky by se dalo vztáhnout např. na zvířata zabitá v důsledku moderního životního stylu (x možnost odstěhovat se mimo civilizaci na permakulturní farmu), důsledky naší spotřeby na země třetího světa (x možnost kupovat výhradně jen fair trade produkty). Nejsme dokonalí i my máme své limity, kam až jsme ochotni obětovat své pohodlí.

29 Hypotéza stability dle Ballucha

30 Co s tím Jedno zlo neospravedlňuje druhé veganství má stále smysl! Místo osobní čistoty se snažme o pozitivní ovlivnění svého okolí a celé společnosti lepší deset nečistých veganů než jeden čistý, snaha o čistotu může být kontraproduktivní obsese živočišnými éčky, uzavření se do sebe. Mějme s lidmi pochopení sami nejsme dokonalí.

31 Závěrem Pozor na přací myšlení (wishful thinking). If something sounds too good to be true, it probably is. Držme se hlavních argumentů utrpení zvířat na farmách a jatkách, poškozování životního prostředí současnou živočišnou produkcí. Nebuďme dogmatiční veganství je racionální reakce na současný stav, nemusí být ideálním řešením za každých podmínek. Nenechme debatu sklouznout do nepodstatných témat (co bychom jedli na pustém ostrově atd.).

32 Děkuji za pozornost! Marek Voršilka

ZÁSADY CHOVÁNÍ U STOLU

ZÁSADY CHOVÁNÍ U STOLU KULTURA STOLOVÁNÍ Souhrn společenských pravidel týkajících se: Správného chování u stolu při jídle a obsluhy Hygieny Prostírání stolu ZÁSADY CHOVÁNÍ U STOLU 1. Příbor položíme na talíř držadlem směrem

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

MÝTY O MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

MÝTY O MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze MÝTY O MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Častým terčem mýtů je mléko a mléčné výrobky, přesto že mléko

Více

M L É K O. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

M L É K O. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze M L É K O Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Definice a trochu historie Mléko je sekret mléčné žlázy samic savců a je primárně

Více

Alternativní způsoby sravování. M g r. J I T K A P O K O R N Á

Alternativní způsoby sravování. M g r. J I T K A P O K O R N Á Alternativní způsoby sravování M g r. J I T K A P O K O R N Á Alternativní směry výživy Jedná se o celou řadu výživových směrů, které mají výhrady k obecně uznávaným zásadám správného stravování a jejich

Více

Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European

Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European Budu hovořit o JUNIOR mléce a o výživě pro malé děti. Představím vám belgický konsenzus pro JUNIOR mléka, který byl publikován v roce 2014 v European Journal of Pediatrics. 1 Pro můj úvod jsem opět zvolil

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s.

Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Kritéria hodnocení potravin dle Zdravá potravina,z.s. Systém hodnocení potravina je hodnocena ve třech kategoriích, které spolu úzce souvisí: označování bezpečnost složení potravin V každé kategorii získá

Více

Pro a proti produkce hmyzu jako potraviny

Pro a proti produkce hmyzu jako potraviny Pro a proti produkce hmyzu jako potraviny Historie a budoucnost Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D. Od sběrače k zemědělci hlavní starost jak přežít Změna pohledu na hmyz V ČR 2002 2002 2009 První přednášky

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie

DIETA ZLÍNSKÝ KRAJ. Odvětví / Vzdělávací oblast -- dle RVP.cz -- Obchodní akademie / Informační technologie DIETA Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_TEV2118 (Dieta) Autor Mgr. Radek Zimčík Datum 4. 4.

Více

Alternativní výživa. kapitola

Alternativní výživa. kapitola Doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat Alternativní výživa 1 Pro lékaře je podstatné se o alternativním způsobu výživy dozvědět a určit faktické

Více

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Ing. Jiří Kopáček, CSc. Českomoravský svaz mlékárenský Tisková konference propagačního a edukačního programu Mléko vás zdraví 08.11.2019 Měnící se demografický

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ

1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ Úvod...13 1. TUKY - ZÁKLAD ZDRAVÍ 1. Zdravé a škodlivé tuky... 18 Tuky - základní živina... 22 Zdravé a škodlivé tuky... 23 Test na mastné kyseliny (zdravé omega-3 tuky)...26 Nejškodlivéjší látka všech

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace CZ.107/1.5.00/34.0370

Více

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ

CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ CÍLENÁ REŽIMOVÁ INTERVENCE U ŽEN V OBDOBÍ MENOPAUZY A PO NÍ Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy PŘECHOD Z POHLEDU REŽIMU Několikaletý proces (ne jednorázová změna) Není určen jen geneticky, ale i dalšími

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

Alternativní výživové směry. Bc.Eliška Koublová

Alternativní výživové směry. Bc.Eliška Koublová Alternativní výživové směry Bc.Eliška Koublová Jedná se o obecný pojem, zahrnující velkou skupinu lidí, ne všichni se dají zaškatulkovat a přitom se stravují alternativně Způsob stravování/životní styl,

Více

Složení syrového mléka z ekologických provozů

Složení syrového mléka z ekologických provozů Složení syrového mléka z ekologických provozů O. Hanuš, V. Genčurová, H. Landová, A. Macek, R. Jedelská Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o., Rapotín Seminář a workshop: Možnosti produkce funkčních

Více

Psychologie výživy a energie wellness jídla

Psychologie výživy a energie wellness jídla Psychologie výživy a energie wellness jídla Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Stupně stravovací úrovně Stupně stravovací úrovně jsou kvalitativně

Více

MUDr. Milan Flekač, Ph.D.

MUDr. Milan Flekač, Ph.D. MUDr. Milan Flekač, Ph.D. Dieta Pojem dieta z řečtiny = denní režim Vhodný způsob stravování, který ovlivňuje onemocnění. U DM patří mezi pilíře terapie. Levný a velice účinný prostředek léčby. Výrazná

Více

ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Právní forma: společnost s ručením omezeným

ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Právní forma: společnost s ručením omezeným ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI 2016 Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Sídlo: Ke Dvoru 12a, Praha 6, 160 00 Právní forma: společnost s ručením omezeným IČ: 26722861 Informace o činnosti: 1. Institucionální

Více

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL

RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL RIZIKOVÉ ŽIVINY VE VÝŽIVĚ DĚTÍ ZE STUDIÍ SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU P.TLÁSKAL STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ 1) Rok 2007 proběhla studie (Praha,Brno) a) 1087 dětí ve věku 4-6 let

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

Co je to tvrzení...?

Co je to tvrzení...? Co je to tvrzení...? tvrzení je sdělení, které není z hlediska označování povinné živiny jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), jiné látky látky další s fysiologickým

Více

Příloha č. 1 Dotazník

Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 1 Dotazník Vážená paní, vážená slečno, Dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku, který slouží jako podklad ke zpracování mé diplomové práce. Práce je zaměřena na zjištění stravovacích zvyklostí

Více

BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM

BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM BEZMLÉČNÁ DIETA VE ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ Mgr. Tereza Slováková (Černá) Diplomová práce 2017 Vedoucí práce: Mgr. Veronika Suchodolová DEFINICE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ školním stravováním se rozumí stravovací služby

Více

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo

KRMIVA PRO KOI KAPRY CLAY. Prebiotické a probiotické krmivo. Plovoucí krmivo. Zvýrazňuje barevnost ryb. Obsahuje ACTIGEN. Vysoce atraktivní krmivo 2019 KRMIVA PRO KOI KAPRY Plovoucí krmivo Prebiotické a probiotické krmivo Obsahuje ACTIGEN Zvýrazňuje barevnost ryb Obsahuje Monmorillonit Vysoce atraktivní krmivo Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky

446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky 446/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. července 2004, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 19 odst. 1 písm. a) a

Více

Zásady výživy ve stáří

Zásady výživy ve stáří Zásady výživy ve stáří Výuka VŠCHT Doc. MUDr Lubomír Kužela, DrSc Fyziologické faktory I. Pokles základních metabolických funkcí Úbytek svalové tkáně Svalová slabost, srdeční a dechové potíže Tendence

Více

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU

ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU ZHODNOCENÍ STÁVAJÍCÍHO JÍDELNÍČKU Příjem - Potraviny jednotlivě 10.4.2011-16.4.2011 Datum Název Množství Energetický Sacharidy Jednoduché Vláknina (g) Bílkoviny Živočišné Rostlinné Tuky Živočišné Rostlinné

Více

zdraví síla rychlost vytrvalost

zdraví síla rychlost   vytrvalost zdraví rychlost vytrvalost síla www.ironpet.cz www.ironpet.cz IRONpet je přírodní české superprémiové krmivo bez obsahu lepku a kuřecího masa. Hlavním zdrojem bílkovin jsou maso z krocana nebo hovězí maso.

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Odpovídá potřebám co do kvality i kvantity Primární prevence Z vědeckých poznatků a zvyklostí jednotlivých zemí Proto jsou

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 1 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Veterinární hygiena a ekologie 1 Obsah předmětu Cíl výuky - předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy

Více

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě

Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Možné přínosy mléka z konvenčního a ekologického zemědělství zdravé humánní výživě Hanuš, O.- Genčurová, V.- Špička, J.- Vyletělová, M.- Samková, E. et al. Výzkumný ústav pro chov skotu Rapotín Jihočeská

Více

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Výživa odpovídající potřebám organismu co do kvality i kvantity Primární prevence řady chorob Vychází z vědeckých poznatků

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Dieta porodnická dia ve FNKV Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Obecná výživová doporučení pro těhotné ženy Příjem energie: Navýšení energetického příjmu od 10. týdne těhotenství u žen s převažující

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Tento dokument obsahuje kritéria, podle kterých bodově hodnotíme výrobky a udělujeme logo FÉR potravina - Čteme etikety za vás.

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Vitamíny a minerální látky Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název: VY_32_INOVACE_20/09_Zdravý životní styl Téma: Vitamíny a minerální látky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

MÝTY O MLÉCE KRÁTKÉ SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU

MÝTY O MLÉCE KRÁTKÉ SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU MÝTY O MLÉCE KRÁTKÉ SHRNUTÍ VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU Češi patří ve srovnání s obyvateli ostatních zemí se svou průměrnou spotřebou 51,5 litru mléka na hlavu/rok (podle průzkumu z roku 2006) mezi průměrné konzumenty

Více

ZDRAVÍ. Složené cukry jsou, jsou obsaženy v.., mezi pomalé nestravitelné cukry patří.., která čistí organismus.

ZDRAVÍ. Složené cukry jsou, jsou obsaženy v.., mezi pomalé nestravitelné cukry patří.., která čistí organismus. ZDRAVÍ 1) Potravinová pyramida popisuje množství a poměr jednotlivých druhů potravin ve zdravě složeném jídelníčku. Člověk by denně měl sníst z každé skupiny určitý počet porcí. 2) Základní živiny, které

Více

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Tento dokument obsahuje kritéria, podle kterých bodově hodnotíme výrobky a udělujeme logo FÉR potravina - Čteme etikety za vás.

Více

Léčebná výživa u onemocnění jater Výuka na VŠCHT

Léčebná výživa u onemocnění jater Výuka na VŠCHT Léčebná výživa u onemocnění jater Výuka na VŠCHT Lubomír Kužela Hlavní formy postižení jater. Akutní hepatitida virová, alkoholická, toxická Posthepatitické potíže, hyperbilirubinemie Chronická hepatitida

Více

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo.

VY_52_INOVACE_02_37.notebook May 21, 2014. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ

TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ TEXT A VEGETARIÁNSTVÍ Vegetariánský způsob stravování patří k nejstarším a nejrozšířenějším z alternativních způsobů stravování. Jedná se o bezmasou stravu. Myšlenka bezmasé stravy sahá hluboko do historie,

Více

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová

Výživová doporučení pyramida versus talíř. Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení pyramida versus talíř Leona Mužíková Alexandra Košťálová Anna Packová Výživová doporučení Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) Podklad: vědecky podložené a ověřené studie

Více

Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy

Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy Aktuální novinky v oblasti potravinářské legislativy Tematická konference "Potraviny, zdraví a výživa" MUDr. Viera Šedivá Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství 26. dubna 2017 Praha Úřad pro potraviny

Více

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017,

NÁVRH. VYHLÁŠKA ze dne 2017, NÁVRH II. VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

Krmiva pro odchov lososa 2017

Krmiva pro odchov lososa 2017 Krmiva pro odchov lososa 2017 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR. Lucie Grossová, DiS.

Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR. Lucie Grossová, DiS. Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR Lucie Grossová, DiS. Charakteristika soli Chlorid sodný (NaCl), běžně označován jako kuchyňská či jedlá sůl, je chemická sloučenina chlóru

Více

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz

Datum: 19.2.2013 Třída: 8.B www.zdrava-vyziva.net www.wikipedia.cz Složka sady Autor Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Předmět Tematický okruh Téma VY_52_INOVACE_Pr.8.14 Michaela Gleichová Člověk a příroda Přírodopis Přírodopis Biologie člověka Zdravá výživa Ročník 8.

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace CZ.107/1.5.00/34.0370

Více

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP)

ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) ODHAD PŘÍVODU MAKRONUTRIENTŮ U DOSPĚLÉ POPULACE V ČR (SISP) Marcela Dofková Marie Jakubiková Jiří Ruprich Státní zdravotní ústav, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Palackého 3a, 612 42 Brno www.szu.cz,

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2

Seznam příloh. Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Seznam příloh Příloha 1. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro intenzivní hospodářský systém... 2 Příloha 2. Výpočet vodní stopy živých zvířat pro smíšený hospodářský systém... 5 Příloha 3. Dotazník...

Více

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu rychle se kazící potraviny, zejména živočišného původu (maso, mléko a výrobky z nich, různé lahůdkářské a cukrářské výrobky a další), konzumovány

Více

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová Tuky z hlediska výživy Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY...

6.6 GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN UMĚLÁ SLADIDLA VLÁKNINA DEFINICE DRUHY VLÁKNINY VLASTNOSTI VLÁKNINY... Obsah ÚVOD... 14 1 VÝŽIVA ČLOVĚKA OD HISTORIE K SOUČASNOSTI... 17 1.1 HISTORIE... 17 1.2 SOUČASNOST...20 2 ZÁKLADNÍ POJMY VE VÝŽIVĚ... 22 3 CO MÁ POTRAVA PŘINÉST ČLOVĚKU... 25 4 ENERGETICKÁ (KVANTITATIVNÍ)

Více

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny

Negativní katalyzátory. chemické děje. Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: enzymy hormony vitamíny Funkce biokatalyzátorů Pozitivní katalyzátory. chemické děje Negativní katalyzátory. chemické děje Vyjmenujte tři skupiny biokatalyzátorů: Ovlivňují chemické děje v živém organismu zrychlují zpomalují

Více

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1

Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny 5/22/2017 1 Přehled vybrané problematiky pro pekárny a cukrárny Praha, 1. června 2017 Mr. Markéta Chýlková 5/22/2017 1 K některých vybraným problémům 2 Otázky a odpovědi 4. aktualizované vydání Stanoviska SZPI nová

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité)

LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) LUŠTĚNINY (semena rostlin čeledi Fabaceae bobovité) Podle české legislativy rozumíme: luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin, předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené

Více

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s.

KADLEC, I. et al.: Syrové kravské mléko a jeho jakost. Praha, Milcom servis 1998, 50 s. Použitá a doporučená literatura KADLEC, P. et al.: Technologie potravin II. Praha, VŠCHT 2002, 236 s. KRATOCHVÍL, L., ZADRAŽIL, K., PEŠEK, M.: Mlékařství a hodnocení živočišných výrobků. VŠZ Praha 1985,

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Právní forma: společnost s ručením omezeným

ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Právní forma: společnost s ručením omezeným ZPRÁVA O VÝZKUMNÉ ČINNOSTI 2014 Společnost: Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o. Sídlo: Ke Dvoru 12a, Praha 6, 160 00 Právní forma: společnost s ručením omezeným IČ: 26722861 Informace o činnosti: 1. Institucionální

Více

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV V současné době se ve všech typech medií, na přednáškách a v poradnách různých odborníků, v marketinkových upoutávkách

Více

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY

6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY 6 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ELEMENTŮ TVÉ STRAVY VODA // ODKYSELENÍ TĚLA (UDRŽENÍ SPRÁVNÝCH HODNOT PH V TĚLE) // BÍLKOVINY SACHARIDY TUKY VLÁKNINA MIKRO-ŽIVINY (VITAMÍNY, MINERÁLY, ENZYMY ) VODA NAPROSTO ZÁSADNÍ

Více

Proč nám chutná Nezdravé?

Proč nám chutná Nezdravé? Proč nám chutná Nezdravé? Česká společnost pro Výživu a vegetariánství stavíme mosty k vegetariánství Každý kdo chce udělat jeden nebo deset kroků směrem ke zdravé výživě Musí jít tou cestou, kterou již

Více

Rozdíly mezi KZ a EZ

Rozdíly mezi KZ a EZ Chov zvířat v ekologickém zemědělství Rozdíly mezi KZ a EZ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd KONVENČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ 1.Upřednostňování kvantity 2.Ekonomická

Více

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá

Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata. Ing. Lenka Skoupá Ochrana zvířat s využitím znalostí etologie - jak zvládnout kontroverzní témata Ing. Lenka Skoupá Právo a zvířata Mezi hlavní orgány ochrany zvířat patří Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa.

Více

Více rozmanitosti, více vitality

Více rozmanitosti, více vitality Více rozmanitosti, více vitality Happy life, den za dnem. Pro mého psa vybírám a kupuji jen to nejlepší. Obsahuje výborné drůbeží a jehněčí maso a k tomu denní porci ovoce a zeleniny. To se přece líbí

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Citace pův. předpisu:

Více

Nutriční management koně

Nutriční management koně Nutriční management koně TEST KAROLINA OLEHLOVÁ KRISTÝNA RÄDISCHOVÁ Tato prezentace byla vytvořena na základě projektu IVA 2018FVHE/2220/43 1. GIT koní je přizpůsoben na: A) jednorázový příjem velkého

Více

ROSTLINNÉ ALTERNATIVY

ROSTLINNÉ ALTERNATIVY ROSTLINNÉ ALTERNATIVY Průvodce veganskými alternativami. veganskaspolecnost.cz Budoucnost pro všechny. Zaznamenali jste ve vaší restauraci vyšší zájem o bezmasá jídla? Rostlinná strava se stala významným

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné?

Předmět: Biologie Školní rok: 2010/11 Třída: 1.L. Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12. Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Jméno: Dolák Patrik Datum: 4.12 Referát na téma: Jsou všechny tuky opravdu tak špatné? Tuky se v zásadě dělí na přirozené a umělé. Rozlišují se zejména podle stravitelnosti. Nedávný průzkum renomované

Více

Vitamíny. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 6. 12. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Vitamíny. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 6. 12. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Vitamíny Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 6. 12. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci si připomenou přehled, rozdělení a zdroje vitamínů. VITAMÍNY - jsou nízkomolekulární

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim

Hygiena a školní zdravotnictví. Výživa a pitný režim Hygiena a školní zdravotnictví Výživa a pitný režim Diskuse Proč je zdravá výživa důležitá? Jak byste definovali zdravou výživu? Zdravá výživa a populace České republiky. Jakým způsobem vést dítě ke zdravé

Více

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA KOLEKTIV AUTORŮ SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU HYGIENICKÁ SLUŽBA STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ SVAČINA TEORETICKÁ VÝCHOVA A PRAKTICKÁ APLIKACE KE SPRÁVNÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU,

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

Krmiva pro sumcovité ryby 2019

Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Krmiva pro sumcovité ryby 2019 Potápivé krmivo Vyvinuto pro recirkulační systémy - RAS Plovoucí krmivo Udržitelné krmivo Poloplovoucí krmivo Obsahuje astaxanthin Bez živočišného proteinu ze suchozemských

Více

Malý vliv na krevní cholesterol. Další zdravotní aspekty

Malý vliv na krevní cholesterol. Další zdravotní aspekty Vejce představují významný zdroj bílkovin a dalších živin. Nové poznatky potvrzují, že konzumace vajec je spojena se zlepšením kvality stravy, zvýšením pocitu plnosti po jídle a může ovlivňovat a upravovat

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Výživa

Více

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ

54/2004 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST 1 OBECNÁ USTANOVENÍ Systém ASPI - stav k 8.9.2014 do částky 80/2014 Sb. a 23/2014 Sb.m.s. - RA609 54/2004 Sb. - potraviny určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití - poslední stav textu Změna: 402/2006 Sb. Změna:

Více

Krmiva pro koi kapry '16/'17

Krmiva pro koi kapry '16/'17 Krmiva pro koi kapry '16/'17 Potápivé krmivo Obsahuje Actigen Plovoucí krmivo Zvýrazňuje barevnost ryb Prebiotické krmivo Obsahuje minerální jíl Obsahuje omega-3 mastné kyseliny Staple Nízký obsah energie

Více

AKTIVITY SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU

AKTIVITY SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU AKTIVITY SPOLEČNOSTI PRO VÝŽIVU 2016-2018 P. TLÁSKAL SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU - HISTORIE I. r.1945-1948 14.12.1945 ustanovující shromáždění k zajištění potřeb výživy obyvatel po 2.sv.válce. Společnost pro

Více

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 12. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu Odbor potravinářské výroby a legislativy

Více

NA ZDRAVOTNÍ STAV KONZUMENTŮ ENÍ V PRVOVÝROBĚ JEHO SLOŽEN. Rapotín,, 8.10.2008 lská praxe a potravinářsk

NA ZDRAVOTNÍ STAV KONZUMENTŮ ENÍ V PRVOVÝROBĚ JEHO SLOŽEN. Rapotín,, 8.10.2008 lská praxe a potravinářsk VLIV MLÉČNÉHO TUKU NA ZDRAVOTNÍ STAV KONZUMENTŮ A MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ JEHO SLOŽEN ENÍ V PRVOVÝROBĚ Autoři: Eva Samková,, Milan Pešek, ek, Jiří Špička Rapotín,, 8.10.2008 Výrobní zemědělsk lská praxe a potravinářsk

Více

Diabetes mellitus a stravování

Diabetes mellitus a stravování Diabetes mellitus a stravování Složení stravy Výživová hodnota (nutriční jakost) Energetická hodnota (výtěžnost) 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Voda 1. Sacharidy 2. Bílkoviny 3. Tuky Rozdíly v diabetické

Více