Vznik zemědělství. Historie zemědělství. Nejstarší pěstované plodiny. Nejstarší obiloviny v Evropě. Michal Hejcman.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vznik zemědělství. Historie zemědělství. Nejstarší pěstované plodiny. Nejstarší obiloviny v Evropě. Michal Hejcman. http://fle.czu."

Transkript

1 Vznik zemědělství Historie zemědělství Michal Hejcman cz/~hejcman/index. /~hejcman/index.htmlhtml V oblasti Úrodného půlměsíce na Blízkém východě (od hranic s Egyptem přes Jordánsko, Palestinu, Libanon, Syrie, Přes Anatolii až k Česnému moři Výskyt planě rostoucích obilovin a stádových zvířat Na konci starší doby kamenné a ve střední době kamenné lidé následovali stáda divokých zvířat a shromažďovali zásoby rostlinné potravy Dočasná sídliště v místech výskytu planých obilovin, které sklízeli Přechod k záměrnému chovu zvířat a pěstování plodin byl postupným přirozeným vývojem Vznik zemědělství 9 7 tisíciletí př. n. l. postupné rozšíření zvířat a plodin do celého světa Nejstarší pěstované plodiny Zpočátku se nelišili od divoce rostoucích a proto se těžko určuje přesný počátek jejich záměrného pěstování od sběru Nejstarší nalezené obiloviny: pšenice pravděpodobně př. n. l. v města Hajfa v Izraeli. Nejstarší známé snad již záměrně pěstované obiloviny nalezeny v Sýrii ( let př. n. l.): pšenice jednozrnka (Triticum boeticum planá forma) a planý ječmen (Hordeum spontaneum) Lokalita Ali Kosh v Íránu ( př. n. l.): pšenice jednozrnka v plané i kulturní formě (T. boeticum a T. monococcum), pšenice dvouzrnka (T. dicoccum) a ječmen (H. spontaneum) Jordánsko lokalita Jericho (7000 př. n. l.): dvouřadý ječmen (H. distichum), pšenice dvouzrnka (T. diccocum) Ali Kosh v Íránu ( př. n. l.): doložena pšenice dvouzrnka, dvouřadý a šestiřadý ječmen a planý oves (kulturní doložen až později) Tepe Guran ( př. n. l.): ječmeny H. distichum, H. spontaneum Tell es Sawwan ( př. n. l.): pšenice jednozrnka, p. dvouzrnka, p. obecná (T. aestivum), pluchatý dvouřadý a šestiřadý ječmen Nejstarší obiloviny v Evropě V Řecku se nikdy nevyskytovaly plané formy obilí, pouze kulturní plodiny (od konce 7. tisíciletí př. n. l.) Nejvíce nálezů v Řecku z období př. n. l.: pšenice jednozrnka a dvouzrnka, ječmen nahý i pluchatý, dvouřadý, čtyřřadý i šestiřadý, ojediněle oves Bulharsko (5 000 př. n. l.): pšenice jednozrnka, p. dvouzrnka, p. obecná Proso (Panicum miliaceum) v Řecku, nikoli na Blízkém východě!!! Oves na Předním východě většinou pouze plané formy, v Řecku již pěstovaný Nejmladší kulturní obilovinou bylo žito

2 Nejstarší pěstované luštěniny Na Předním východu lokalita Hacilar (7 000 př. n. l.): hrách (Pisum sativum var. arvensis, P. elatius), čočka (Lens esculenta pochází pravděpodobně z plané Lens nigricans) Obě luštěniny v Řecku a Bulharsku kolem př. n. l. Doklady o vikvi a bobu jsou různorodé Přadné rostliny Nejstarší doklady o pěstování lnu (Linum usitassimum) pocházejí z Blízkého východu z 6. tisíciletí př. n. l. Domestikace zvířat Pes Rozpoznat počátek chovu zvířat není jednoduché: jak rozpoznat kosti z ulovených a domestikovaných zvířat? Změny kostry vlivem domestikace: zmenšováním velikosti těla (mnoho omylů vlivem pohlavního dimorfismu) Nejstarším domestikovaným zvířetem na Předním východě byla ovce (9 000 př. n. l., nalez ze Zawi Chemi). Koza pravděpodobně domestikována poněkud později. Nejstarší nálezy pocházejí z období př. n. l.). Skot domestikován až po koze, nejstarší nálezy skotu z Jericha př. n. l., spolehlivě doložené nálezy domestikovaného skotu z naleziště Argissa (6 500 př. n. l.). Vepř nejstarší nálezy z Tepe Ali Kosh ( př. n. l.) není však jisté, jedná-li se o domestikovaná zvířata Bezpečně doložené pozůstatky domestikovaných vepřů nalézány až od př. n. l. Nejstarším chovaným zvířetem na sever od Úrodného půlměsíce byl pes, doklady z Anglie př. n. l. Sloužil i jako potrava až do doby železné.

3 Kůň Domestikován později a to v jihovýchodní Evropě a Střední Asii. V paleolitu a neolitu žil v Evropě divoce a byl běžně loven. V kulturách na východ od Dněpru existoval rozvinutý chov koní již na konci neolitu. Počátek chovu koní je možné datovat do 4. tisíciletí př. n. l. Z východu se chov koní rozšířil v pozdní době kamenné (eneolitu) a na počátku doby bronzové do celé Evropy. Nejstarší zemědělské kultury ve střední Evropě Do Čech se dostalo zemědělství podunajským kolonizačním proudem přes Slovensko. Kultura s lineární keramikou 5. tisíciletí př. n. l. Zemědělská kolonizace, původní obyvatelstvo pravděpodobně zatlačeno do méně úrodných oblastí, zemědělství na lehkých a úrodných půdách, zejména na spraších Pěstované plodiny: pšenice (nenáročné pluchaté odrůdy: jednozrnka a dvouzrnka), ječmen, hrách, čočka, vzácněji proso, výjimečně i oves a žito, len, mák a boby. Chovaná zvířata: hovězí dobytek, ovce a kozy, méně vepři. Špalda (T. spelta) byla ve větší míře doložena jen ve východní Evropě. Pěstování nahých pšenic také doloženo: pšenice obecná (T. aestivum) a p. shloučená (T. compactum). Ječmen obecný (H. vulgare) byl pěstován v pluchatých i nahých odrůdách, Ve střední Evropě vždy víceřadý. Neolit Neolit Nejstarší zemědělci neměli oradlo, používaly se ruční dřevěné brázdiče a pravděpodobně nástroje lopatovitého tvaru Sklizeň obilí až do středověku pomoci srpů, nikoli kos!!! Neolitické žárové a posuvné zemědělství: ano nebo ne? Snižování podílu lesa a zvyšování podílu ploch s pěstovanými plodinami a travními porosty. Jak studovat krajinný ráz v minulosti: paleobotanika, palynologie Výskyt archeofytů: plevele vázané na ornou půdu Pronikání zemědělství podunajským kolonizačním proudem přes Slovensko. Zemědělská kolonizace spadá do období př. n. l. a je spojována s kulturou s lineární keramikou. Chovaná zvířata: skot, ovce, kozy, vepři, psi. Skot naprosto převládal (Bylany 87 % kostí) Nepřítomnost stájových objektů na odkrývaných sídlištích (Bylany nález ohrady)

4 Jak vypadala obydlí prvních zemědělců? Doba bronzová Neolitická chata v níž žil celý rod Skladování zásob obilí v jámách Březno u Loun - archeologický skanzen na místě pravěké osady Rozšíření zemědělství i mimo staré sídelní oblasti Úhor: pastva na úhoru řeší problém zaplevelení, dále hnojení přímé i nepřímé Sveřep stoklasa (Bromus secalinus) nalézán jako hojná příměs ozimů, způsobuje hořkou chuť chleba a zároveň vyvolává žaludeční potíže Doba bronzová Stájové objekty Znám vůz plná kola Z našeho území nejsou z pravěku prokázány První spolehlivě rozpoznané stájové objekty byly zjištěny na germánském území v době kolem přelomu letopočtu. Stájové domy nalezené v západním Německu byly poměrně velké a dlouhé a umožňovaly umístění kusů velkého dobytka. Na území bývalé NDR se nalézaly stáje spíše menší, a to pro kusů. Osteologické nálezy ve Feddersen Wierde dávají tušit, že hovězí dobytek se již hojně využíval i k mléčné produkci, protože podíl kostí od zvířat starších tří let zde dosahoval 61,3 %.

5 Pastva úhorů Kromě pastvy v lese a na trvalých travních porostech se páslo i na úhorech Využití pastvy a úhorů k odplevelení zaplevelení byl pravděpodobný důvod k nutnosti přerušení polního hospodaření Zaplevelení byl problém od neolitu až do ranného novověku částečné řešení zavedení osevního postupu a střídání plodin Trávopolní soustava v horských oblastech Podpora jetele plazivého a tím i hnojení dusíkem Obydlí germánské zemědělské rodiny. V popředí zastřešená zásobní jáma na zrno. Germánský dům Slovanský dům Slovanský dům ze 6. století Zánik pastevní krajiny v 19. stol. Od neolitu až do 18. století byl u nás většinou chován skot malého tělesného rámce s podřadnou užitkovostí. Jak uvádí Petrášek (1972), zimní krmení skotu bylo natolik mizerné, že se zvířata na jaře stěží vypotácela z chlévů na pastvinu. Podstatné zlepšení výživy skotu, které zároveň přineslo i možnost jeho zkvalitnění prostřednictvím importu kvalitního genetického materiálu, nastalo až v průběhu 19. století. Devatenácté století zároveň znamená na většině našeho území zánik pastevní krajiny středověku a rozšíření společenstev sečně využívaných luk.

6 Používané nářadí Dřevěné oradlo tažené dobytčaty eneolit, doloženo pod mohylami, rituální orba před pohřbem (2. polovina 4. tisíciletí př. n. l.) Sklizeň obilí používání srpů až do středověku Kosy první na našem území z období 500 let př. n. l. Vynález žacího stroje na obilí 1. stol. n. l. v Galii Hrábě, železné radlice, motyky, vidle používali již Keltové Vynález chomoutu až ranný středověk Ovocnářství a vinařství Záměrné pěstování ovocných stromů doloženo již od eneolitu jabloně, je prokázána i konzervace jablek sušením pěstování různých slív a švestek (Prunus insititia, P. domestica) Meruňka doložena ze 4. tis. př. n. l. z jihozápadní části Ruska, u nás pěstovali již Keltové Zelenina z eneolitu jsou doklady o zelenině (česnekovité rostliny, mrkev, pastiňák) Chmel záměrné pěstování až od 12. století Chov drůbeže První spolehlivé doklady o chovu kura domácího (Gallus gallus f. domestica) pocházejí z doby bronzové Hojně se rozšířil v době železné, doloženo jak používání vajec, tak masa Včelařství První písemná zmínka o včelařství v Čechách je z roku 993. Klášter v Břevnově měl za Boleslava II povolení na výběr desátku z medu v Míšni vznikl požár, který se pro nedostatek vody hasil medovinou.

7 Pěstování dalších plodin Studium zaniklých osad Řepa první zmínka pochází z našeho území z konce 13. století. Konopí zmínka z 12. století jako o pěstované plodině. Okurka nejstarší nalezená semena na Moravě z 9. století. 10. století cibule, česnek, mrkev, ředkev, tykev, celer, kapusta, zelí, vzácně mák a šafrán. Studium zaniklých osad Studium zaniklých osad

8 Šlechtické velkostatky Již od 16. století nositelé pokroku v zemědělství a potravinářství V 16. století největší velkostatky v rukou Perštejnů, Rožmberků, Černínů, Lobkowiczů, Šternberků, Smiřických a Valdštejnů Rožmberkové Sídlili v jižních Čechách, zdokonalování rybničních soustav za Viléma z Rožmberka ( ) Štěpánek Netolický vybudoval Zlatou stoku k napájení rybniční soustavy Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan ( ) dotvořil třeboňskou rybniční soustavu (vybudoval 30 rybníků, nejznámější Rožmberk a Svět), stavěl nové dvory, ovčíny a pivovary Vysoká poptávka po kaprech, štikách a pstruzích byla příčinou prosperity panství Pivovarnictví Představovalo od 16. stol. nejrentabilnější hospodářskou aktivitu panství Podpora pěstování obilovin (ječmen, pšenice) Pěstování chmele téměř všude Žatecko, Rakovnicko a Slánsko již v té době vyhlášené chmelařské oblasti Ovocnářství V 16. století export jablek, hrušek a švestek do Rakouska a po Labi na sever. Ovocnáři již používali několik způsobů štěpování. Po Labi z období před Bílou horou dobře dokumentovaný export obilovin a osiva zeleniny Poddanské hospodaření také na dobré úrovni a prosperující, na rozdíl od období po Bílé hoře

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné.

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. Základní pojmy paleolit mezolit neolit eneolit přisvojovací hospodářství výrobní

Více

Co všechno víme o starším pravěku?

Co všechno víme o starším pravěku? Co všechno víme o starším pravěku? Starší pravěk Starší paleolit Starší doba kamenná Co víme o starším pravěku? Které vývojové stupně člověka známe? člověk zručný člověk vzpřímený člověk rozumný nejstarší

Více

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin Tab. : 9 Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin 1 Pšenice ozimá 812944,0 793472,0 785491,0 805779,0 746002,0 788422,0 25,70 30,83 30,92 32,03 29,68 31,53 4,9600 5,3300 5,0800 5,7800 4,3400

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

VY_32_INOVACE_02_17_VL Téma Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciáln lní vzdělávac vací potřeby Klíčov ová slova Druh učebnu ebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Zemědělská půda v České republice

Zemědělská půda v České republice Zemědělská půda v České republice 4700000 4200000 3700000 4279712 4205228 1998 2018 3200000 2700000 3090609 2958603 2200000 1700000 1200000 953267 1006552 700000 zemědělská půda (ha) orná půda (ha) trvalé

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují citlivé sektory v České

Více

Pravěk - Doba kamenná. Vypracovala: Jana Opluštilová

Pravěk - Doba kamenná. Vypracovala: Jana Opluštilová Pravěk - Doba kamenná Vypracovala: Jana Opluštilová Osnova Starší doba kamenná Paleolit 1.Nejstarší Paleolit 2.Starý Paleolit 3.Střední paleolit 4.Mladý Paleolit Střední doba kamenná Mezolit Mladší doba

Více

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 6. 10. 2012 Datum pilotáže: 24. 10. 2012 Metodika: prezentaci lze použít při seznámení s vývojovými druhy

Více

SUCHOZEMSKÉ A VODNÍ EKOSYSTÉMY ZEMĚDĚLSTVÍ A RYBOLOV

SUCHOZEMSKÉ A VODNÍ EKOSYSTÉMY ZEMĚDĚLSTVÍ A RYBOLOV Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 SUCHOZEMSKÉ A VODNÍ EKOSYSTÉMY ZEMĚDĚLSTVÍ A RYBOLOV Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.09 Vzdělávací oblast:

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L.

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L. DOBA KAMENNÁ TÉMA: DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ - učebnice str.14 DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ Starší doba kamenná (paleolit) - vývoj člověka, doba ledová, kamenné nástroje, život v tlupách Střední doba kamenná (mezolit)

Více

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ NABÍDKA ODBORNÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH A POTRAVINÁŘSKÝCH KNIŽNÍCH TITULŮ ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Nabídka platí od 1. 6. 2016 do vyčerpání zásob ROSTLINNÁ VÝROBA Doporučené technologické postupy

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl

Zemědělství a potravinářský průmysl Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 26 Zeme Sasko Údaje z vykazovaného roku 26 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ ZEMĚDĚLSKĚ PŮDY ROZLOHA Celková rozloha 1. ha 1.842 35.75 Zemědělská

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 28 Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Svobodný stát Sasko Údaje z vykazovaného roku 28 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ

Více

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová )

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová ) Pravěk 3miliony př. n. l. až do vzniku prvního písma: 3000let př. n. l nejdelší období v dějinách někdy nazýváme jako prehistorie česky předhistorie žádné písemné prameny, pouze hmotné (malby, sošky, nástroje,

Více

VY_32_INOVACE_DVK1105

VY_32_INOVACE_DVK1105 UMĚNÍ NEOLITU VY_32_INOVACE_DVK1105 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace a charakteristika vývoje umění v období neolitu NEOLIT

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02 Číslo materiálu: Název materiálu: Doba kamenná Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Petra Březinová 1. Dějiny pravěku 1.1. Doba kamenná Dobu kamennou dělíme na 4 období: 1) Starší doba

Více

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS)

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) INFORMACE PRO ŽADATELE - SZP 2016 DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) V Praze dne 4. března 2016 V rámci Jednotné žádosti pro rok 2016 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují

Více

Evropa v mladší. Inna Mateiciucová (I)

Evropa v mladší. Inna Mateiciucová (I) Evropa v mladší a pozdní době kamenné Inna Mateiciucová (I) Počátky neolitu na PřednP edním východě Chronologie Epipaleolit - Natufian (12 300 9 600 BC) Předkeramický neolit (= Early Neolithic) - PPNA

Více

Klíčová slova: Anotace:

Klíčová slova: Anotace: ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Tochovice Tochovice 76 262 81 Tochovice IČO: 71 00 72 02 E-mail: zstochovice@atlas.cz, zsmstochovice@seznam.cz Tel.: 318 682 754 www.zstochovice.cz

Více

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ

VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ 26. 7. VÝVOJ OSEVNÍCH PLOCH A PRVNÍ ODHAD SKLIZNĚ Informace o očekávané sklizni polních plodin zveřejňuje Český statistický úřad každoročně v první polovině července. Podkladem pro výpočet jsou osevní

Více

PRIMÁRNÍ SEKTOR. Lenka Pošepná

PRIMÁRNÍ SEKTOR. Lenka Pošepná PRIMÁRNÍ SEKTOR Lenka Pošepná ZEMĚDĚLSTVÍ Nejstarší projev hospodářské činnosti Pojem zemědělství zahrnuje: Živočišná výroba Rostlinná výroba Lov Rybolov Lesní hospodářství Vodní hospodářství Sběratelství

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Agropodnikání v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Tematické okruhy závěrečné zkoušky

Tematické okruhy závěrečné zkoušky Tematické okruhy závěrečné zkoušky Obor : Zemědělec farmář Předmět : Pěstování rostlin 1) Půda - její složení, vlastnosti - půdní typy - půdní druhy - rozbor půdy, bonitace půdy 2) Živiny živin - charakteristika

Více

Historický vývoj krajiny České republiky. Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU

Historický vývoj krajiny České republiky. Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU Historický vývoj krajiny České republiky Linda Drobilová, ÚLBDG LDF MENDELU nepojmenovatelna@gmail.com Základní principy krajinné ekologie ve vztahu ke změnám v krajině Struktura - Prostorová - Časová

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd VÝVOJ EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2014 4023 494 405 11,70 1990 1991 1992

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006,

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 141/2006 Sb. ze dne 5. dubna 2006, o stanovení některých podmínek poskytování národních doplňkových plateb k přímým podporám pro rok 2006, ve znění nařízení vlády č. 432/2006 Sb. Změna:

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

NABÍDKA ODBORNÝCH VIDEOPROGRAMŮ Z INFORMAČNÍ BÁZE ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ

NABÍDKA ODBORNÝCH VIDEOPROGRAMŮ Z INFORMAČNÍ BÁZE ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ NABÍDKA ODBORNÝCH VIDEOPROGRAMŮ Z INFORMAČNÍ BÁZE ÚSTAVU ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ Nabídka platí od 1. 6. 2016 ROSTLINNÁ VÝROBA Český chmel 2002 14 min České chmelařství 1999 13 min České květinářství

Více

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč Změny ve Vyhláš ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Květen 2010 Lázně Bohdaneč nová Vyhláška č. 369/2009 Sb. o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin

Více

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise ada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (O. en) 10936/15 ADD 1 AGI 400 STATIS 63 DELACT 95 PŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 13. července 2015 Příjemce: Jordi AYET PUIGANAU, ředitel, za generální

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává ob

Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává ob Živočišná výroba Obecně Proces domestikace divokých zvířat, zahájený před 10 aţ 15 tisíci lety V HVZ tvoří dnes hlavní článek zemědělství, v přepočtu na hektar dává obvykle podstatně větší uţitek neţ RV.

Více

Historický vývoj krajiny České republiky

Historický vývoj krajiny České republiky Historický vývoj krajiny České republiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu

Více

Obor Agropodnikání 15 tématických celků

Obor Agropodnikání 15 tématických celků Název projektu: Zkvalitnění výuky ve vztahu k odborné praxi na zemědělské škole v Táboře Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.14/02.0051 Obor Agropodnikání 15 tématických celků A/ Pěstování rostlin B/ Chov zvířat

Více

Umění dívat se na půdu Půda pohledem odborníka a zemědělce

Umění dívat se na půdu Půda pohledem odborníka a zemědělce Umění dívat se na půdu Půda pohledem odborníka a zemědělce Příbor 12.10.2017 Ing. Hutař Martin PRO-BIO obchodní spol. s.r.o, VH Agroton, s.r.o. a Ing. Jiří Urban, ÚKZÚZ Brno EZ v praxi osnova prezentace

Více

FADN CZ 2011 Jednotka Celkem

FADN CZ 2011 Jednotka Celkem Tabulka B1. Standardní výstup FADN EU - Výsledky souboru FADN celkem podle výrobního zaměření a ekonomické velikosti v Kč/ha Výrobní zaměření: Polní výroba Počet podniků v souboru 98 230 54 34 416 Počet

Více

Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015. Ministerstvo zemědělství

Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015. Ministerstvo zemědělství Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015 Ministerstvo zemědělství Obsah prezentace 1) Reforma v I. pilíři - přímé platby nové prvky od roku 2015 stav legislativních příprav k předpisům ČR

Více

Pravěk. Časové údaje: 6000 př. n. l př. n. l př. n. l. 750 př. n. l oradlo kolo 0 DOBA ŽELEZNÁ

Pravěk. Časové údaje: 6000 př. n. l př. n. l př. n. l. 750 př. n. l oradlo kolo 0 DOBA ŽELEZNÁ Pravěk 1. Na která období členíme pravěk? Podle čeho? Zaznamenej jednotlivá období na časovou osu. 2. Jakými různými způsoby a teoriemi si vysvětlují lidé původ člověka? 3. V čem spočívá Darwinova evoluční

Více

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím Náklady - 2005 Tabulková část A - Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby Tabulka A1 Tabulka A2 Tabulka A3 Tabulka A4 Tabulka A5 Tabulka A6 Tabulka A7 Tabulka A8 Tabulka A9 Tabulka

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc.

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. 15. 16. KRAJINA STŘEDOVĚKU a NOVOVĚKU Pole a obecní pastviny Rybník u zaniklé středověké vesnice Změna hustoty

Více

Tabulková část B - Standardní výstupy FADN EU - Výsledky podniků podle výrobního zaměření a ekonomické velikosti

Tabulková část B - Standardní výstupy FADN EU - Výsledky podniků podle výrobního zaměření a ekonomické velikosti Tabulková část B - Standardní výstupy FADN EU - Výsledky podniků podle výrobního zaměření a ekonomické velikosti B1. SV FADN EU - Výsledky souboru FADN celkem podle výrobního zaměření Výrobní zaměření:

Více

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013

2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 2013 2. REGIONÁLNÍ VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ FSS 213 Regionální výsledky FSS 213 byly publikovány na http://www.czso.cz/csu/214edicniplan.nsf/p/27166-14. Z celkového počtu 26 246 zemědělských subjektů hospodařilo

Více

Pole hospodářské rostliny, zvířata

Pole hospodářské rostliny, zvířata Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Pole

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o integrované zemědělské statistice a o zrušení nařízení (EU) č. 1166/2011 a (EU) č.

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o integrované zemědělské statistice a o zrušení nařízení (EU) č. 1166/2011 a (EU) č. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 9.12.2016 COM(2016) 786 final ANNEXES 1 to 5 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o integrované zemědělské statistice a o zrušení nařízení (EU) č. 1166/2011

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_018 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Zemědělství v roce 2015. Milan Berka

Zemědělství v roce 2015. Milan Berka Zemědělství v roce 2015 Milan Berka Nařízení vlády 2015 o stanovení některých podmínek poskytování přímých plateb zemědělcům a o změně některých souvisejících nařízení vlády Podmínky navržené v PRV se

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Tisková konference,. prosince 21, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 1 2 Praha 1 www.czso.cz Spotřeba potravin v ČR v dlouhodobém srovnání 2 Celková spotřeba

Více

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET?

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET? CO JSME SNĚDLI ZA 6 LET? Průměrný obyvatel České republiky spotřeboval za období let až celkem 7 35 obilovin v hodnotě mouky, z toho 4 rýže. Z mlýnských a pekárenských výrobků spotřeboval 3 76 chleba.

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Vývoj ekologického zemědělství v ČR ČR: -počet zem. podniků cca 47tis.

Více

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí VÝVOJ ČLOVĚKA PALEOLIT vývoj rodu Homo před 3 mil. let přisvojovací hospodářství od konce třetihor a čtvrtohory střídání dob ledových (pokles o 10 C) dob meziledových (nárůst o 3 C) vznik lidské kultury

Více

DF ŽABČICE

DF ŽABČICE Seminář DF 2019 27.2.2019 ŽABČICE Ing. Marcel Herout Ph.D. tel: 737 289 212 Agronom mail: heroutzdkh@seznam.cz ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. farma Petrovice Rostlinná a živočišná výroba Obiloviny 1370

Více

Neolit - mladší doba kamenná. vznik ca 10. tisíciletí p. n. l.

Neolit - mladší doba kamenná. vznik ca 10. tisíciletí p. n. l. Neolit - mladší doba kamenná vznik ca 10. tisíciletí p. n. l. Neolitická revoluce Přechod od kořistnického způsobu obživy (lov, sběr) k produktivnímu způsobu hospodaření (zemědělství). Termín zavedl Gordon

Více

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I

Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské

Více

JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST?

JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST? JAK NA POTRAVINOVOU SOBĚSTAČNOST? ALENA SUCHÁNKOVÁ www.permanet.cz 21. 10. 2015, Ekologický institut Veronica, Brno PERMAKULTURA JAKO ZPŮSOB ŽIVOTA - ZDRAVÍ, JÍDLO, BYDLENÍ, VÝCHOVA 1990 - ÚPLNÝ KURZ PERMAKULTURNÍHO

Více

PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství

PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství PŘÍMÉ PLATBY 2016 Novela nařízení vlády č. 50/2015 Sb. Ministerstvo zemědělství Nový systém přímých plateb od 2015 vícesložkový systém platby pouze pro aktivní zemědělce zachována možnost SAPS až do 2020

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství. Maturitní okruhy z předmětu mechanizace

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství. Maturitní okruhy z předmětu mechanizace PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2018/2019 Obor: Agropodnikání 41 41 M/01 ŠVP: Mechanizace v zemědělství Maturitní okruhy z předmětu mechanizace 1. Technické kreslení pravidla pro tvorbu technických výkresů

Více

PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem. Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová tel.

PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem. Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová tel. PRO-BIO, obchodní společnost s r.o. Staré Město pod Sněžníkem Ing. Hutař Martin Ing. Šárka Kobzová probio@probio.cz, tel. 583301952 Význam luskovin v ekologickém zemědělství Rostlinné druhy z čeledě bobovité

Více

1. V jakých nadmořských výškách se u nás vyskytují přirozené smrčiny?

1. V jakých nadmořských výškách se u nás vyskytují přirozené smrčiny? 1. V jakých nadmořských výškách se u nás vyskytují přirozené smrčiny? Přirozené smrčiny se u nás původně vyskytovaly asi ve výšce 900 1250 metrů. Smrk ztepilý je vysoce náročný na světlo a vlhkost. Naopak

Více

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016

STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 STRUKTURÁLNÍ ŠETŘENÍ V ZEMĚDĚLSTVÍ 2016 Jiří Hrbek Tisková konference, 24. 8. 2017, České Budějovice ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Strukturální zemědělská šetření

Více

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ 2017 Ing. Jiří Kolomazník Světová produkce obilnin (mil.t) produkce +0.1%, spotřeba +1% 2013 2014 2015 2016 2017 předpoklad Produkce 2 522 2 558 2530 2608 2611 Spotřeba 2 424

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

Otázka: Pravěk. Předmět: Dějepis. Přidal(a): BarboraKleckova

Otázka: Pravěk. Předmět: Dějepis. Přidal(a): BarboraKleckova Otázka: Pravěk Předmět: Dějepis Přidal(a): BarboraKleckova Období od osídlení Země prvními lidmi až po období vzniku prvních lidských civilizací; nejdelší období v dějinách lidstva, které trvalo více než

Více

11. Zemědělství a lesnictví

11. Zemědělství a lesnictví 11. Zemědělství a lesnictví Agrární hospodářství Zemědělský podnik (Landwirtschaftlicher Betrieb) zemědělský podnik je technickoekonomická jednotka s jednotným podnikovým vedením, která vykonává zemědělské

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

O R G A N I Z A C E M A T U R I T

O R G A N I Z A C E M A T U R I T O R G A N I Z A C E M A T U R I T PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY TÉMATA Povinné zkoušky profilové části (pro jednotlivé obory) A G R O P O D N I K Á N Í (denní studium) zaměření

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2012

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2012 Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červen 2012 Metodické vysvětlivky Komentář Tabulková část Tab. 1 Index cen zemědělství - stejné

Více

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019

Analýza zemědělství. Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Srpen 2019 Analýza zemědělství Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Srpen 2019 Projekt Rok digitálního podnikání 2019 (RDP 2019) se realizuje za laskavé podpory těchto generálních partnerů:

Více

Obecná pravidla produkce

Obecná pravidla produkce Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel, přípravků na ochranu rostlin, hnojiv a pomocných půdních látek, osiva a sadby, mikroorganismů a živočichů - povinnost

Více

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů

Opakovací okruhy z ekonomických předmětů Opakovací okruhy z ekonomických předmětů obor: Agropodnikání zaměření: Zahradní a krajinářské úpravy, Chov koní, Využití a prodej zemědělské techniky třída: 4. B, 5. DS 1. Hospodářský a výrobní proces

Více

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží říjen 2011

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží říjen 2011 Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží říjen 2011 Metodické vysvětlivky Komentář Tabulková část Tab. 1 Index cen zemědělství - stejné

Více

Účetní závěrka ve vybraném podniku

Účetní závěrka ve vybraném podniku Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Obhajoba bakalářské práce s názvem Účetní závěrka ve vybraném podniku Autor: Renata Vyskočilová Vedoucí: Ing. Kristina Kabourková Oponent: Mgr.

Více

Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin

Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin Zpracoval: ČSÚ odbor statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Historický vývoj zemědělské produkce a spotřeby potravin Příspěvek k 2. výročí ustavujícího sněmu Agrární komory České republiky

Více

EUROLINE-FOOD. Zpráva pro pacienta. EUROLINE-FOOD Váš test na potravinovou intoleranci

EUROLINE-FOOD. Zpráva pro pacienta. EUROLINE-FOOD Váš test na potravinovou intoleranci EUROLINE-FOOD Zpráva pro pacienta EUROLINE-FOOD Váš test na potravinovou intoleranci EUROLINE-FOOD Gluten obsahující cereálie Maso Ovoce Luštěniny Houby Různorodé Cereálie bez glutenu & alternativní potraviny

Více

PRAVĚK PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA

PRAVĚK PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA PRAVĚK ÚLOHA 1: Co rozumíme pod pojmem prehistorie (pravěk)? Od kterého období mluvíme o historii? PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA Existují tři teorie o původu člověka a života K život a lidé byli E život a lidé

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 1 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 Zemědělská společnost Vítějeves a.s. byla zapsána v Obchodním rejstříku vedeného krajským soudem v Hradci Králové dne 14. 6. 1996. Společnost má k 31. 12. 2013

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE

Kód SKP N á z e v HS/CN ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE A ZEMĚDĚLSTVÍ, MYSLIVOST A LESNICTVÍ 01 PRODUKTY ZEMĚDĚLSTVÍ A MYSLIVOSTI; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE Produkty rostlinné výroby, zelinářství, zahradnictví a 01.1 sadařství 01.11 Obiloviny a jiné kulturní plodiny

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Jak již zaznělo v předchozích článcích, od roku 2015 dozná podoba I. pilíře Společné zemědělské politiky, tedy přímých plateb, značných

Více

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství

Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Aktuální dění v oblasti ekologického zemědělství Ing. Andrea Hrabalová, PRO-BIO LIGA 11. 3. 2019, Seminář o ekologickém zemědělství Obsah Vývoj ekologického zemědělství - ČR, svět a EU Trh biopotravin

Více

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda

v tom (%) Výměra půdy celkem (ha) z toho trvalé travní porosty zahrady, sady půda 2.3.2. Zemědělství a lesnictví Největší podíl zemědělské půdy na rozloze ORP mají správní obvody Jaroměř a Nový Bydžov, podíl orné půdy na zemědělské je nejvýraznější v okresech Hradec Králové a Nový Bydžov,

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Dotace navrhované změny od roku 2016

Dotace navrhované změny od roku 2016 Kokory, 08.12.2015 Dotace navrhované změny od roku 2016 Jan Klír, Lada Kozlovská Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Tel.: 603 520 684 E-mail: klir@vurv.cz Web: www.vurv.cz Dotace na

Více

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ

Obor: Agropodnikání M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2016/2017 MATURITNÍ OKRUHY Obor: Agropodnikání 41-41-M/01 ŠVP: Chov koní a jezdectví CHOV KONÍ A JEZDECTVÍ 1) Význam chovu koní 2) Kostra koně 3) Morfologické vlastnosti

Více

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 3.10.2016 Úterý 4.10.2016 Středa 5.10.2016 Čtvrtek 6.10.2016 Pátek 7.10.2016 pomazánka z míchaných vajec, chléb kmínový, zel. obloha, dětské cappucino (A: 01a,01b,03,06,07) kmínová s kapáním (A:

Více

Agrární spolupráce s Ruskem

Agrární spolupráce s Ruskem Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci Agrární spolupráce s Ruskem Nikola Hrušková Zemědělská diplomatka (Rusko) Praha, Olomouc listopad 2017 1 Obsah Aktuální překážky obchodu Příležitosti - Potraviny

Více

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství

Pastvinářství - úvod. Kvalita pastevní píce. Historie pastevního hospodářství. Historie pastevního hospodářství Historie pastevního hospodářství Pastva významná role v historii Pastvinářství - úvod Neolit až středověk Jaro podzim pastva v okolí sídel, v zimě boj o přežití Lesní pastva je především u pastvy koní,

Více

Bio v regionu Olomouckého kraje

Bio v regionu Olomouckého kraje Bio v regionu Olomouckého kraje Ing. Andrea Hrabalová, externí konzultant ČTPEZ 4. října 2016, Olomouc Olomoucký kraj a ekologické zemědělství Olomoucký kraj zemědělsky obhospodařována je polovina výměry

Více

Zamyšlení nad zemědělskou výrobou

Zamyšlení nad zemědělskou výrobou Zamyšlení nad zemědělskou výrobou - 1995 Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Prof. Ing. Vladimír Švachula, DrSc. Doc. Ing. Josef Pulkrábek, CSc. odborní garanti konference Katedra rostlinné výroby, ČZU v Praze Kolektiv

Více

1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st.

1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st. 1.3 Osidlování krajiny (jižního Plzeňska) Text pro vyučujícího, 2. st. Vybraný aspekt Text ke čtení Ilustrace Pravěcí lovci Prvními lidmi, kteří se objevili v krajině dnešního jižního Plzeňska, byli již

Více