Z evangelijních příběhů zpracovala Nová M., Čeháková L., upravil Ing. Vlach

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z evangelijních příběhů zpracovala Nová M., Čeháková L., upravil Ing. Vlach"

Transkript

1 1 Děti, Velikonoce lidé slaví protože je to takový zvyk. My se však spolu ve velikonočních příbězích podíváme do událostí, které se o židovských svátcích skutečně udály. Zkuste se nad příběhem zamyslet a možná se vám povede něco z něho nakreslit nebo namalovat. Hlavní postavou Velikonoc je Pán Ježíš. Na jeho životě, poslání a učení vzniklo křesťanství. Jeho učení o lásce k druhým lidem ho stálo život krutou smrtí. Jeho moci se báli ti, kteří bohatli na utrpení druhých. Všichni ubozí a nemocní se k Pánu Ježíši hlásili a následovali ho. Ježíš věděl, jaký osud ho čeká, ale také věděl, když podstoupí svou smrt, že se jeho učení rozšíří na celém světě. Měl moc lidi uzdravovat, učit a měl moc i nad přírodou. Byl jiný než všichni ostatní lidé. V křesťanství je pro svoji dokonalost a schopnosti zván Božím synem a synem člověka. Každý člověk vzdělaný a kulturní zná pravou podstatu Velikonoc. Nejde nám děti o to, abyste příběhům uvěřily, jde o to, abyste věděli, že křesťanství a svátky, které slavíte, máte prázdniny a nazýváte je Velikonoce, mají svou historii. Vyzýváme vás proto všechny děti, ze školy, z města (věk nerozhoduje), abyste se zapojily do výtvarné akce, která bude projevena výstavou ve Společenském klubu. Zahájena bude dne v 17 hodin. Měly byste ztvárnit jakoukoli výtvarnou technikou (kreslení, malování) některý z velikonočních příběhů. Za účast v této akci si vyberete dárek v hodnotě 60 kč. Z evangelijních příběhů zpracovala Nová M., Čeháková L., upravil Ing. Vlach

2 2 Cesta do Jeruzaléma. Ježíš věděl, že ho čeká poslední období života. Také věděl, že se soud mocných bohatců a farizeů (židovští kněží) uskuteční právě v Jeruzalémě. Je můj čas, který se naplnil, abych dokončil své dílo. řekl apoštolům. V Jeruzalémě budu zajat, odsouzen a zabit. To se nesmí stát! volali apoštolové (Ježíšovi žáci, bylo jich 12). Pán Ježíš přikázal přivést osla a na tom pak cestoval do Jeruzaléma ze svými apoštoly, kteří ho stále provázeli. Přestože vjížděl do města jako ten nejchudší, volali mu lidé slávu a pokrývali jeho cestu palmovými listy. Tak ho obyčejní lidé milovali. Měli v paměti, jak uzdravoval, odpouštěl a pomáhal těm nejubožejším. To se nelíbilo farizeům a židovskému králi Herodovi. Ještě více se rozhodli, že Ježíše odsoudí a zabijí. Zkuste nakreslit nebo namalovat Pána Ježíše na oslu, jak ho doprovází jeho žáci. Zkuste i nakreslit či namalovat jak Pán Ježíš vjíždí do hlavního města Izraele Jeruzaléma a jak na cestu před něj lidé hází palmové listy. Také si prohlédněte obrázek, jak tuto událost namalovala malířka Alice Bohuslavová.

3 Poslední velikonoční večeře Pána Ježíše 3 V Izraeli se v období velikonoc slavil svátek na památku vysvobození židů z egyptského otroctví. Také učedníci na příkaz Pána Ježíše připravili velikonoční večeři. Když nastal večer, usedli apoštolové kolem stolu s Ježíšem. Ježíš věděl, že je to poslední setkání se svými milovanými žáky. Také věděl, že až bude zabit, budou pronásledováni i oni. K pečenému beránku byl podáván chléb a k pití víno smíchané s vodou. Před ukončením večeře lámal Ježíš chléb a pravil jim. Tento chleba je jako mé tělo, které se vydalo na smrt pro člověka. Kdykoli budete jísti chleba, vzpomeňte na mne.také toto víno jest podobno mé krvi, která se za člověka prolije. To čiňte na mou památku. Tato slova byla prorocká a apoštolové jim ještě nerozuměli. Ježíš věděl, že jeho smrt přinese člověku v budoucnu smír mezi lidmi a jeho učení plné lásky a odpuštění se rozšíří po celém světě a bude zváno křesťanstvím. Úkol: Nakresli nebo namaluj poslední večeři Pána Ježíše u stolu s 12 jeho žáky, učedníky..

4 4 Modlitba v Getsemanské zahradě a Ježíšovo zatčení. Ježíš věděl, že jeho smrt nebude lehká. Židovští kněží připravovali nemilosrdný soud. Věděl, že bude souzen a mučen a potřeboval sílu. Sílu nacházel v modlitbě. Odešel do getsemanské zahrady se svými žáky a požádal je, aby s ním vysílali prosby k Bohu. Takto se modlil. Bože, odejmi ode mne toto utrpení, které mne čeká, chceš-li. Ne jak chci já, ale jak chceš Ty. Úzkostí se objevila na jeho čele krev. Ale bylo mu pomoženo. Bůh mu dodal sílu, aby mohl dokončit svůj úkol zde na zemi. Když se domodlil vzbudil své učedníky, kteří usnuli a řekl jim. Hle má hodina nastala. Jeden z vás mne zradil. Ještě v noci vtrhli do getsemanské zahrady římští vojáci a čekali, až Jidáš, který Pána Ježíše zradil, políbí toho, koho mají zajmout. Jidáš přistoupil k Ježíši a políbil ho. Vojáci se na něj vrhli a vlekli ho k soudu židovských kněží. Zkus nakreslit nebo namalovat tento příběh. Podívej se na obrázek.

5 Ježíš mučen a souzen římským úředníkem Pilátem. Izrael byl v době před dvěma tisíci lety ovládán Římany. 5 Ti sice zdánlivě nechali vládnout krále Heroda, žida a nechali vládnout farizee, židovské kněze, ale všichni museli poslouchat římské úředníky. Jedním z nejvyšších úředníků, který zastupoval římského císaře byl Pilát. Nejdříve odsoudili Pána Ježíše farizeové. A rozhodli, že za své učení a pomoc lidem půjde na smrt. Ale pak ho museli nechat předvést před Piláta. Než k tomu došlo, římští vojáci Pána Ježíše mučili, bičovali ho a posmívali se mu. Upletli mu z trní korunu a zaryli mu jí do hlavy, až stékaly potůčky krve. Když pána Ježíše přivedli před Piláta a ten ho vyslýchal, neshledal žádné provinění. Ale kněží si přáli jeho smrt a na Pilátovi si jí vynutili. Byl odsouzen, jako byli souzeni zloději a lotři k smrti ukřižováním. Zkuste tuto událost nakreslit nebo namalovat. Je to jistě těžké, ale určitě se Vám to povede.

6 Křížová cesta Pána Ježíše a ukřižování. Zmučený a zbičovaný Pán Ježíš nastoupil svou poslední cestu na popravčí horu Golgotu. Těžký dřevěný kříž vložili na jeho zmučená záda a z Jeruzaléma ho poháněli římští vojáci. Sledovali je i židovští kněží. Zloději a lotři se mu posmívali a křičeli: Dělal jsi zázraky a uzdravoval nemocné, pomoz si teď sám sobě. Ostatní přátelé a učedníci ho doprovázeli s velikým smutkem. Nejtěžší cesta to byla i pro Ježíšovu matku Marii. Pán Ježíš byl tak zeslabený, že pod křížem padal. Na vrchu ho římští vojáci přibili živého na kříž. Na kříž přibili cedulku. Ježíš Nazaretský, král židovský. S ním křižovali i dva zloděje. Jeden prosil Ježíše o odpuštění, uvěřil, že je Syn boží. Ještě dnes budeš se mnou v ráji, slíbil Ježíš. Druhý se jen posmíval. Smrt na kříži byla obrovské utrpení, ale Pán Ježíš ještě než zemřel, odpustil svým vrahům a prosil Boha Otče odpusť jim, neboť nevědí co činí. Obloha byla zatažená v pravé poledne a všude byla tma. Ve chvíli, když Pán Ježíš zemřel, roztrhla se veliká chrámová opona v židovském chrámu. I někteří římští vojáci se začali bát a říkali, možná je to opravdu Syn Boží. 6 Tato nejsmutnější velikonoční událost je často zobrazena na obrazech těch největších světových malířů. Pokus se jí nakreslit buď křížovou cestu nebo Pána Ježíše na kříži. Uvědom si jakou oběť pro člověka přinesl.

7 PRÁZDNÝ HROB Umírání na kříži bylo mučivé a nesmírně bolestné. Po dlouhých hodinách Pán Ježíš v krutých bolestech zemřel. Když ho jeho milující přátelé sejmuli s kříže, namazali jeho tělo oleji a zabalili do plátna. Uložili ho do hrobu. V Izraeli byly hroby jiné než u nás. Byly vyhloubeny jeskyně ve skalách a tam pokládali zemřelé na vytesané lavice. Hrob se pak uzavřel kamenem. Tak bylo i s Pánem Ježíšem, hrob mu daroval kněz, který ho miloval a nesouhlasil s ostatními kněžími. Římští vojáci a židovští kněží se obávali, aby tělo Ježíše učedníci neodnesli jinam a nešířili pak pověsti, že Ježíš nezemřel. Postavili před hrob vojáky a hrob zavalili obrovským těžkým kamenem. Jeho přátelé mysleli na slova, která Pán Ježíš často opakoval. Nejdříve mne budou mučit, pak mne zabijí a třetího dne vstanu z mrtvých. Téměř nikdo tomu nevěřil a neuměl si to vysvětlit. Jak by se to mohlo stát? Ráno, když přišli jeho žáci a přátelé ještě k hrobu, zůstali v úžasu stát. Kámen byl odvalený, ani vojáci nevěděli jak se to stalo. Hrob byl plný zářivého světla a tělo Ježíšovo na lavici nebylo. Byl to opravdu Boží Syn, říkali vojáci plni strachu a údivu.také ostatní zůstali stát v úžasu. 7 Zkuste nakreslit či namalovat skupinku lidí v prázdné jeskyni s kamenou lavicí a na ní je plátno z těla Pána Ježíše.

8 VZKŘÍŠENÍ To, co děje po smrti s člověkem, nikdo neví. Někdo věří, že člověk zemře, je pohřben a všechno skončilo. Jiný věří, že po smrti existuje jiný svět. Že sice tělo zemře, ale duch, který tělo oživuje, žije v jiném světě dál. To také sliboval Pán Ježíš. Ale nikdo se o tom z živých lidí nepřesvědčil. Kde je Pán Ježíš, trápilo všechny jeho přátele. A pak se něco stalo. Pán Ježíš se zjevil svým žákům a přátelům. Ukázal jim své probodené ruce i nohy a ránu mečem do boku. Odejdu od vás brzy, nemohu v tomto světě žít, řekl jim Pán Ježíš. Ale Vám jsem se ukázal a ukáži se ještě jiným, abych vás přesvědčil, že kdo žije v lásce a míru, neubližuje jiným, po své tělesné smrti žije dál v jiném světě, který je člověku neviditelný, ve světě plném lásky. Vy pak se rozejděte do celého světa a říkejte všem lidem, co jste viděli a učte je pomáhat si navzájem a mít se rádi. Všichni, co se Ježíšem setkali, viděli na vlastní oči, jak se od nich vzdaluje a stoupá nahoru k oblakům, až se ztratil všem lidem z jejich očí.. Jeho žáci, kterým se říkalo apoštolové (zvěstovatelé), se rozešli do celého světa a učili. Učení Pána Ježíše se jmenuje křesťanství (podle slova Kristus), to bylo druhé jméno Pána Ježíše. Křesťanství přijalo mnoho lidí po celém světě. 8 Nakreslit tento příběh je velmi těžké. Jde o to abys nakreslil / a/ několik lidských postav a i postavu Krista. Podívej jak to nakreslila naše malířka..

9

10

11

12 Úkol: Zkuste nakreslit nebo namalovat Pána Ježíše na oslátku, jak ho doprovází jeho žáci. Zkuste i nakreslit či namalovat jak Pán Ježíš vjíždí do hlavního města Izraele, Jeruzaléma a jak na cestu před něj lidé hází palmové listy. Také si prohlédněte obrázek jak tuto událost namalovali jiní.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 .1. Co rozumíme pastorací Když mluvíme o pastoraci, nemáme na mysli jen dílčí úseky pastorace, jako je péče o nemocné, udílení svátostí nebo duchovní vedení, ale máme na mysli pastoraci v intencích druhého vatikánského koncilu, všech jeho konstitucí a dekretů. Tedy: působení církve z inspirace evangelia jak interní - tím je rozuměna pastorace věřících v užším slova smyslu, tak externí - tím je míněna jak péče o obecné blaho, tak péče o ty, kdo stojí na okraji církve. Pastorace znamená zabývání se lidmi v konkrétních životních podmínkách, tedy v určité zemi, v určité dějinné situaci, v určitém historickém a kulturním kontextu. Jejím posláním je řešit konkrétní problémy konkrétních lidí ve světle a síle evangelia. Má se tedy uplatnit to, co jako motto čteme na začátku konstituce Gaudium et spes: "Radost a naděje, smutek i úzkost lidí dnešní doby, zvláště trpících a chudých, je radostí i nadějí, smutkem i úzkostí učedníků Kristových..." Pastorace tedy musí znát: - problémy a očekávání lidí - odpověď evangelia - směr cesty, po níž máme lidi doprovázet - metody, kterými realizuje své úkoly. Aby se to mohlo stát je třeba následujících věcí: - dobrá znalost lidí a jejich problémů s přihlédnutím k sociální situaci (město, venkov, pohraničí, diaspora, lidová církev) a osobní situaci (staří, mladí, konvertité, rozvedení, studující atd.); - dobrá znalost současných odpovědí církve na problémy lidí. Tedy znalost současné teologie, koncilových textů a pokoncilních dokumentů; - analýza minulosti a současnosti, poznání jací jsme, čím jsme ovlivněni, co si s sebou neseme jako bohatství i jako zátěž; - vize konkrétního života církve v různých oblastech naší země. Z této vize a z tvůrčího zpracování analýzy se odvíjí poznání cest, po kterých je třeba jít; - teprve na konci celého procesu je třeba formulovat praktická, pastorační, právní a organizační opatření.

24 PROJEKT K PASTORAČNÍ PRÁCI ASISTENTŮ OBVODU ŽEBRÁK, TMAŃ VŠERADICE,ZDICE Vzhledem k tomu, že se činnost pastoračních asistentů prohlubuje a rozšiřuje,dotýká se celkem již většího množství různorodých sociálních skupin a v podstatě je řešena individuálním záměrem každého z nás. Dochází v podstatě k jakési částečně utajené činnosti.málo se předávají zkušenosti a také vzhledem k obavě o soukromí klienta ztrácíme částečně možnosti propojit dvě důležité složky naší práce. Očekávání lidí jak přistupuje pastor. asistent k jejich problému. A nalezení vhodné a srozumitelné odpovědi prostřednictvím evangelia. V druhé řadě musíme si utřídit určité metody svého působení podle toho v které sociální skupině působíme. K tomu je třeba přiřadit cíle jaké chceme v pastorační činnosti dosáhnout Jak sami máme problémy, které řešíme v sobě zpracované.

25 Šimon připomíná dětem rozdíl mezi dobrem a zlem. Připomíná chování dětí a kamarádů Tomáše z příběhu Tomášovo tajemství. Připomíná jednání Milana a jeho party v příběhu Jak si Jakub splnil přání. Co všechno Pán Ježíš dělal, aby naučil lidi se správně chovat a mít se rádi. Přát jim všechno dobré. Umět odpustit. Kdo pomáhal Pánu Ježíši! Jeho žáci, kterým se říkalo apoštolové. Připomenout příběh: Uzdravení Jairovy dcery Utišení bouře na moři Velký výlov rybářů. Pán Ježíš měl velkou moc a zlí lidé se ho báli. Proto se uradili, že Pána Ježíše zabijí. Pán Ježíš to věděl a přesto se nikam neschovával, učil, uzdravoval nemocné a činil velké zázraky dále.

26 Děti, Velikonoce lidé slaví protože je to takový zvyk. My se však spolu ve velikonočních příbězích podíváme do událostí, které se o židovských svátcích skutečně udály. Zkuste se nad příběhem zamyslet a možná se vám povede něco z něho nakreslit nebo namalovat. Hlavní postavou Velikonoc je Pán Ježíš. Na jeho životě, poslání a učení vzniklo křesťanství. Jeho učení o lásce k druhým lidem ho stálo život krutou smrtí. Jeho moci se báli ti, kteří bohatli na utrpení druhých. Všichni ubozí, nemocní se k Pánu Ježíši hlásili a následovali ho. Ježíš věděl jaký osud ho čeká, ale také věděl, když podstoupí svou smrt, že se jeho učení rozšíří na celém světě. Měl moc lidi uzdravovat, učit a měl moc i nad přírodou. Byl jiný než všichni ostatní lidé. V křesťanství je pro jeho dokonalost a schopnosti zván Božím synem a synem člověka.

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA Vážení rodiče, už jsme v druhém pololetí misijní katecheze. Sami jste se přesvědčili, že se nejedná o výuku náboženství, ale o seznámení s pojmy křesťanské skutečnosti. Děti milují příběhy jak svých kamarádů

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Bolestný růženec - Věřím v Boha...

Bolestný růženec - Věřím v Boha... Bolestný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který se pro nás krví potil. - Otče náš... 1. Ježíš se odebral se svými učedníky do Getsemanské zahrady. - Zdrávas Maria... 2. Když přišli na místo, řekl jim:

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel NA KALVÁRII Ježíš umřel za nás za všechny. Jak nás svým životem učil, že máme být dobří, tak nás svou smrti osvobodil od hříchů. Ježíš nám svým utrpením ukazuje, že nemáme mít strach z bolesti. Bolest

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků

Bible pro děti představuje. Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Bible pro děti představuje Ježíš si vybírá dvanáct pomocníků Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43

NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 LABEM BIBLICKÉ SPOLEČENSTVÍ KŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD NESNESITELNÁ RYCHLOST SPASENÍ - LK 23,32-43 Spasní na poslední chvíli 32 Spolu s ním byli vedeni na smrt ještě dva zločinci. 33 Když přišli na místo, které

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky Velký čtvrtek Téma Poslední večere Kristus miluje své učedníky Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Vylíčit biblický příběh poslední večeře, ukázat na něm, jak Kristus miloval své učedníky. Popsat,

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL.

PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. PŘED SEBOU MÁTE TEXT O VZKŘÍŠENÍ Z LUKÁŠOVA EVANGELIA. VĚTY SE NÁM ALE POMÍCHALY. ZKUSTE JE POSKLÁDAT PODLE TOHO, JAK SE DĚJ ODEHRÁL. SPRÁVNOST VÝSLEDKU SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V Lk 24, 1-12 Vzpomeňte si,

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti. představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam.

Lukášovo evangeliuml. Ježíš vyprávěl lidem, kteří ho následovali, spoustu příběhů. Každý příběh měl zvláštní význam. Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh Ztracená ovce Lukáš 15,1-7 3 Klíčový verš: Přečti si Lukáš 15,7 Popros

Více

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti

poznejbibli b12 biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: e-mail: Vedoucí skupiny: 1. Příběh Josef a anděl poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Matouš 1,18-25 Na Josefa a Marii čekala spousta

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak

Jan pak nechával lidi sestupovat do Jordánu a křtil je vodou z řeky. To znamenalo: Čiňte pokání a polepšete se. Jednoho dne přišel k Janu Křtiteli tak JEŽÍŠ ZAČÍNÁ UČIT Ono období v životě Ježíše Krista, které se začíná jeho odchodem z Nazaretu a končí jeho smrtí na kříži, nazýváme veřejný život Kristův. Říkáme veřejný život protože Ježíš strávil ony

Více

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9)

Pokání. A myslím, že ne na sebe, říká, máme Abrahama našemu otci (Mt 3: 9) Pokání Biblický pokání nepředstavuje změnu postoje prosazované lidského vědomí. Integruje život před lidmi říká další aspekt křesťanského života, ne lítost podporovány evangelia. Opravdové pokání říká,

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Biblické otázky doba velikonoční

Biblické otázky doba velikonoční Biblické otázky doba velikonoční PONDĚLÍ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Mt 28,8-15 Komu ve městě oznámili někteří ze stráží, co se stalo? ÚTERÝ V OKTÁVU VELIKONOČNÍM Jan 20,11-18 Kolik andělů viděla plačící Marie

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015

4. neděle po Zjevení. 1. února 2015 4. neděle po Zjevení 1. února 2015 kniha Soudců 23Pelištejská knížata se shromáždila, aby obětovala velkou oběť svému bohu Dágonovi a aby se oddala radovánkám. Řekli: Náš bůh nám vydal do rukou Samsona,

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě

mladší žáci PoznejBibli / 3 / 4 O: Jak se jmenovalo město, kde žila Tabita? O: Proč Tabita pomáhala ostatním? 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro děti PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr pomáhá Tabitě Petr procházel mnoha městy a městečky a říkal lidem o Pánu

Více

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se

Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se BIBLE Bible z řeckého výrazu /τὰ βιβλíα -ta biblia/ neboli knihy,svitky. Papýrusové svitky se vyráběly ve starověkém fénickém městě. zvaném Byblos,které se na tuto výrobu specializovalo. Další označení

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny

Název: KŘESŤANSTVÍ. Autor: Horáková Ladislava. Předmět: Dějepis. Třída: 6.ročník. Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Název: KŘESŤANSTVÍ Autor: Horáková Ladislava Předmět: Dějepis Třída: 6.ročník Časová dotace:1 2 vyučovací hodiny Ověření: 10.5. a 16.5.2012 v 6.A a 6.B Metodické poznámky: prezentace je určena pro 6. ročník

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě:

mladší žáci PoznejBibli 1. PŘÍBĚH: Petr usnul biblické příběhy pro děti Označ křížkem jména 3 učedníků, kteří byli s Ježíšem v zahradě: Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. PŘÍBĚH: Petr usnul PŘEČTI SI: Matouš 26,36-46 Stalo se Ti někdy, že jsi měl/a zůstat

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31

2. neděle velikonoční. Cyklus B Jan 20,19-31 2. neděle velikonoční Cyklus B Jan 20,19-31 Čtení ze Skutku Apoštolů. Zatímco (po uzdravení chromého) Petr a Jan mluvili k lidu, přišli na ně kněží, velitel chrámové stráže a saduceové. Nelibě nesli,

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY

UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY UČEDNÍK JEŽÍŠOVY LÁSKY Ježíš umíral v opuštěnosti, ale odevzdal se do rukou Otce. Tento pokoj se stal příkladem i pro Dysmase, i on chce zcela důvěřovat Bohu, lotr po pravici chce ve své smrti napodobit

Více

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha

Bible pro děti. představuje. Poslán od Boha Bible pro děti představuje Poslán od Boha Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43

Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. příběh Ježíš pokládá život Přečti si: Lukáš 23,1-26 a 32-43 B4 Klíčový verš: Lukáš

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme.

Zivot Pána Ježíše. podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. b v Zivot Pána Ježíše podle evangeliamatouše, Marka, Lukáše a Jana. [ Príbeh zacínájeho narozením v malém meste Betléme. @ 1987 David C. Cook Publishing Co., Elgin,II 60120 rv L Josef a Marie milovali

Více

ŽIVOT PO ŽIVOTĚ A BIBLE. Strašnice Středa 3.dubna 2013

ŽIVOT PO ŽIVOTĚ A BIBLE. Strašnice Středa 3.dubna 2013 ŽIVOT PO ŽIVOTĚ A BIBLE Strašnice Středa 3.dubna 2013 Univerzální vlastnosti lidstva VE VŠECH KULTURÁCH V KAŽDÉM ČLOVĚKU Touha po životě Obava z budoucna Strach ze smrti Tajemno co je po smrti? Je nějaká

Více

Princ se stane pastýřem

Princ se stane pastýřem Bible pro děti představuje Princ se stane pastýřem Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Ježíš při poslední večeři

Ježíš při poslední večeři Ježíš při poslední večeři Metodika pracuje s dvěma obrazy: Mytí nohou (Giotto) a Poslední večeře (Ducco di Buoninscqna). Verze je připravena pro výuku náboženství ve škole pro starší děti. Scénář lze využít

Více

Přečti si Lukáš 2,39-52

Přečti si Lukáš 2,39-52 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: úvodní biblické příběhy pro děti PoznejBibli Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Ježíš chlapcem Přečti si Lukáš 2,39-52 1 Klíčový verš: Lukáš 2,52 Popros

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

1. ČTENÍ Sk 5,27b-32.40b-41

1. ČTENÍ Sk 5,27b-32.40b-41 3. neděle velikonoční Farní minizpravodaj 18.4.2010 VSTUPNÍ MODLITBA Bože, tys obnovil svůj lid, abychom se mohli znovu radovat, že jsme tvými syny; dej, ať v nás velikonoční radost stále trvá, abychom

Více

Čtení z knihy proroka Jeremiáše.

Čtení z knihy proroka Jeremiáše. Květná neděle Čtení z knihy proroka Jeremiáše. Slyšel jsem nepřátelské umlouvání mnohých: Hrůza ze všech stran! Udejte ho! Udáme ho! I ti, kteří se mnou žili v přátelství, číhají na můj pád: Snad se dá

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi Kdysi jsem se zeptal jednoho člověka: Myslíte si, že někteří špatní lidé budou spaseni? Ne, to si nemyslím, odpověděl. Pak nemám žádnou vyhlídku, řekl jsem. Vy máte nějakou? Jistě, nejsem špatný člověk.

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

KONFERENCE Poznámky pro účastníky

KONFERENCE Poznámky pro účastníky PROZKOUMEJTE velké životní otázky KONFERENCE pro účastníky Brno, Česká republika 13. 14. ledna 2012 SETKÁNÍ 1 Vize pro službu mladým lidem SETKÁNÍ 2 Co je Alfa pro mládež? Kurz Alfa pro mládež představuje

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA

CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA úvodní stránka strana - 1 - CO O NĚM ŘÍKAJÍ ZE STARÉHO ZÁKONA NĚKTERÁ PROROCTVÍ A NĚKTERÉ OBRAZY se zdůrazněním toho: kým je co pro nás vykonal a co z toho pro nás vyplývá použit... ekumenický a kralický

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.

Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek. Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek. Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s.

Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými. ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Vedení pastoračního rozhovoru s nemocnými ThLic. Michal Umlauf CMTF UP Olomouc Maltézská pomoc, o. p. s. Radost a naděje, smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i

Více

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY Neumím se sice modlit, jenom koktám. Zato vím, že pouze modlitba mě postaví na nohy. Hlavně v těch chvílích, které vytrhnu ze svého nacpaného programu. Bůh je zřejmě citlivý

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA

POSTNÍ DOBA ČLOVĚK BYL STVOŘEN, ABY BYL PŘÍTELEM BOHA POSTNÍ DOBA Popeleční středa je výjimečný den. Den usebranosti a reflexe. Vydáváme se v něm totiž na cestu postní dobou, která se vyznačuje nasloucháním Božímu slovu, modlitbou a pokáním. ČLOVĚK BYL STVOŘEN,

Více

ukázky textů obrazová příloha III/2-CJ1/1.4/Šv

ukázky textů obrazová příloha III/2-CJ1/1.4/Šv ukázky textů obrazová příloha III/2-CJ1/1.4/Šv 1. Opakování 2. Nový zákon obecná charakteristika 3. Evangelia 4. Epištoly 5. Zjevení Janovo 6. Použitá literatura a zdroje Co již víme o Bibli? základní

Více

Poznat Ježíšovy přátele Marii, Martu a Lazara Vylíčit události vedoucí ke vzkříšení Lazara, včetně vzkříšení samotného Zazpívat tropar svátku

Poznat Ježíšovy přátele Marii, Martu a Lazara Vylíčit události vedoucí ke vzkříšení Lazara, včetně vzkříšení samotného Zazpívat tropar svátku Lazarova sobota Téma Kristus vzkřísil Lazara z mrtvých Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Poznat Ježíšovy přátele Marii, Martu a Lazara Vylíčit události vedoucí ke vzkříšení Lazara, včetně

Více

Bible pro děti. představuje. Sbohem Farao!

Bible pro děti. představuje. Sbohem Farao! Bible pro děti představuje Sbohem Farao! Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Více

Petr a ten druhý učedník běželi zároveň, ale ten druhý učedník byl rychlejší než Petr a doběhl k hrobu první.

Petr a ten druhý učedník běželi zároveň, ale ten druhý učedník byl rychlejší než Petr a doběhl k hrobu první. Petr a ten druhý učedník běželi zároveň, ale ten druhý učedník byl rychlejší než Petr a doběhl k hrobu první. Petr a ten druhý učedník běželi zároveň, ale ten druhý učedník byl rychlejší než Petr a doběhl

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Časová dotace ve výuce: hudba, Jesus, Christ, Superstar, Máří, 1-2 hodiny Magdalena Název souboru: Mgr. Štěpánka Steinová UK_STE_8_HV_9R_JESUS_CHRIST

Časová dotace ve výuce: hudba, Jesus, Christ, Superstar, Máří, 1-2 hodiny Magdalena Název souboru: Mgr. Štěpánka Steinová UK_STE_8_HV_9R_JESUS_CHRIST Pořadové číslo projektu Nově a lépe s počítači CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: Sada č.: III/2 6 Datum vytvoření: Datum ověření: 22.10.2012 30.10.2012 Pro ročník: Vzdělávací oblast: IX. Umění a kultura

Více

Křížová cesta A co já?

Křížová cesta A co já? Křížová cesta A co já? Úvod Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Úvodní modlitba: Pane Ježíši Kriste, který jsi za nás zemřel na kříži, pomoz nám na chvíli poodstoupit od všeho, co nás rozptyluje

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

B4 Klíčový verš: Lukáš 23,33

B4 Klíčový verš: Lukáš 23,33 Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: PoznejBibli biblické příběhy pro děti Vedoucí skupiny: 1. lekce: Pán Ježíš - Pokládá život Přečti si Lukáš 23,1-26, 32-46 Klíčový verš: Lukáš

Více

Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši

Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši Nové Stvoření - http://www.nove-stvoreni.cz Uznávání toho, co je ve vás v Kristu Ježíši - mluví Curry Blake Curry Blake - Acknowledging What Is In You In Christ Jesus Překlad: nove-stvoreni.cz Verze (build

Více

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma

Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové. Tony Kalma 1. Centrální místo kříže Základní principy knih a myšlenek Leanne Payneové Tony Kalma Izajáš 53:4. Ježíš na sebe vzal naše bolesti a nesl naše nemoci. Učinil volnou cestu k Bohu, když vzal na sebe naše

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

poznejbibli Pán Ježíš - Jeho smrt biblické studie pro mladé

poznejbibli Pán Ježíš - Jeho smrt biblické studie pro mladé Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. lekce Pán Ježíš - Jeho smrt Další doporučená čtení: Žalm 22 Izaiáš 53 Jan 19,16-42 poznejbibli biblické studie pro mladé

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více