KONFERENCE PROJEKTOVÝ MANAGEMENT TEORIE A PRAXE ANOTACE PŘÍSPĚVKU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KONFERENCE PROJEKTOVÝ MANAGEMENT TEORIE A PRAXE ANOTACE PŘÍSPĚVKU"

Transkript

1 KONFERENCE PROJEKTOVÝ MANAGEMENT TEORIE A PRAXE ANOTACE PŘÍSPĚVKU Název příspěvku Miss Academia ČR 2007 implementace projektového řízení v rámci školního projektu (případová studie) Abstrakt Představení Komunikační agentury Fakulty multimediálních komunikací UTB Zlín, v rámci níž byl projekt Miss Academia ČR 2007 realizován. Vývoj projektu Miss Academia nejdůležitější momenty z historie soutěže. Složení realizačního týmu přiblížení spektra oborů, jejichž studenti se na projektu podílí. Přínosy týmové práce. Prezentace životního cyklu soutěže s důrazem na specifika školního projektu. Seznámení posluchačů s problematikou schvalovacího procesu a riziky školního projektu. Projektová schránka pojednání o nezbytnosti archivace dokumentů a předávání poznatků a zkušeností. Porovnání rozdílů v přístupu k řízení projektu s použitím metod project managementu a bez. Přínosy realizace projektu pro studenty. Klíčová slova Komunikační agentura, Miss Academia ČR 2007, týmová práce, životní cyklus projektu, školní projekt Abstract Introduction of Communication Agency (which is engaged by Faculty of Multimedia Communication) in terms of the Miss Academia ČR 2007 contest was realized there. Evolution of the project the most important moments from the history. Structure of the realization team study branches and students who are participated in the project. Benefits of team work. Presentation of a project lifecycle with putting an accent on school project s specification. Identification of approval procedure and risks of these school project. Box of the project necessity of documents archiving and sharing the experience. Confrontation of approach to the project management with and without PM methods. Benefits of project realization for students.

2 Key Words The Communication agency, Miss Academia ČR 2007, team work, project lifecycle, school project Text příspěvku Miss Academia ČR 2007 implementace projektového řízení v rámci školního projektu Představení projektu Miss Academia ČR je soutěž o nej... vysokoškolačku České republiky, kterou pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tato fakulta umožňuje studium oboru Marketingové komunikace (studijní program Mediální a komunikační studia) a oboru Multimedia a design (studijní program Výtvarná umění). Na přípravě soutěže Miss Academia se podílejí studenti obou výše uvedených oborů ve společném vyučovacím předmětu Komunikační agentura (dále jen KA). Studenti marketingových komunikací zajišťují oblast ekonomiky, sponzoringu, produkce, propagace a PR projektu. Studenti výtvarných umění se projektu věnují v těchto směrech: fotografie, scénář, režie, grafický design, prostorová tvorba, průmyslový design a design oděvů a obuvi. To, že je soutěž kompletně realizovaná vysokoškolskými studenty, činí z této soutěže unikum nejen celorepublikového charakteru. Historie projektu Soutěž Miss Academia se poprvé konala v roce 1997 při reprezentačním plesu zlínské Fakulty technologické (ještě pod VUT Brno). Svou vlastní identitu si soutěž začala budovat od roku Studenti tehdejšího Institutu reklamní tvorby a marketingových komunikací ji začali pořádat pravidelně a soutěžícími byly pouze studentky zlínských fakult. V roce 2001 se soutěže poprvé zúčastnila dívka, která ve Zlíně nestudovala a informace si našla na internetu. Soutěž také v tom roce vyhrála. Díky této události se v hlavách studentů zrodila myšlenka realizovat soutěž celorepublikově.

3 V roce 2002 proběhl první celostátní ročník Miss Academia České republiky. V témže roce byla také zaregistrována ochranná známka MISS ACADEMIA ČR, jejímž vlastníkem je Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. V roce 2004 projektový tým oslovil studenty marketingových komunikací ze Slovenska s nabídkou spolupráce při realizaci česko - slovenského ročníku Miss Academia. Slovenští kolegové však nebyli ochotni věnovat se soutěži v potřebném rozsahu, a tak se Miss Academia organizačně vrátila do České republiky. Soutěž se neustále vyvíjí a narůstá co do rozsahu tak do významu. V roce 2005 byly poprvé osloveny studentky vybraných vyšších odborných škol České republiky. O dva roky později se počet semifinálových kol rozrostl z jednoho (tradičního zlínského) na dvě (Praha, hotel Hilton). Historie Komunikační agentury Historie KA se začala odvíjet od roku Tehdy byla na Fakultě multimediálních komunikací založena Cvičná reklamní agentura. Jejími zakladateli byli: doc. Dušan Pavlů, Csc. (pozdější čestný prezident soutěže Miss Academia ČR), PhDr. Václav Senjuk a Mgr. Vojtěška Kupcová. V rámci činnosti Cvičné reklamní agentury vzájemně spolupracovali studenti obou kateder FMK Katedry marketingových a sociálních komunikací a Katedry výtvarných oborů. V prvním roce fungování agentury byly položeny základní principy fungování agentury a studenti pod dohledem pedagogů realizovali 15 projektů. [1] Přelomovým rokem se stal akademický rok 2001/2002. Byl zaveden současně platný název předmětu Komunikační agentura a došlo k posunu v kvalitě práce agentury. Konal se první celostátní ročník projektu Miss Academia a byla zaregistrovaná ochranná známka soutěže Miss Academia ČR. V akademickém roce 2006/2007 došlo k zásadnímu zvratu ve vývoji KA. Metodologie řízení projektů v KA byla v tomto roce nově zpracována a realizována dle zásad mezinárodní asociace pro projektové řízení IPMA. Při práci projektových týmů začal být využíván program Microsoft Project Professional a technologická platforma Microsoft Project Server.

4 Byla zrušena stránka která svým zpracováním nevyhovovala novým požadavkům. Nahradil ji portál Microsoft Project. Poslání Komunikační agentury Komunikační agentura je unikátním předmětem, který je vyučován na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáš Bati ve Zlíně (dále jen FMK). Jako každý jiný vysokoškolský předmět je kreditově hodnocen (3 kredity za semestr). Přestože není KA organizací s právní subjektivitou, navenek tak může působit. Její cíle se totiž shodují s typickými podnikatelskými cíli prosadit se na trhu a být schopen konkurence. Projekty KA nemají za cíl zisk, důraz je kladen na to, aby se studenti naučili optimálnímu hospodaření (ekonomice) projektu. [1] Posláním a primárním cílem projektové výuky na FMK je: - v praxi rozvíjet dovednosti a znalosti studentů získané v teoretických předmětech vyučovaných na FMK, - naučit studenty komunikovat s vnějšími subjekty, - pracovat v týmu, - plánovat, delegovat a plnit úkoly, - přistupovat k úkolům kreativně a zodpovědně, - dokázat vyhodnotit a prezentovat vlastní práci, - podílet se na vytváření image univerzity a fakulty. Projektové týmy složené ze studentů všech ročníků obou oborů vyučovaných na FMK (Marketingové komunikace, Multimedia a design) řeší společně konkrétní zadání (ucelené, případně dílčí úkoly nebo projekty). Studenti pod vedením pedagogů (vedoucí pedagog projektu, zástupci Komunikační agentury, popř. garant projektu) realizují projekty od myšlenkového záměru až po veřejnou prezentaci.

5 Organizační schéma projektu Vedoucí pedagog projektu pedagog FMK - komunikuje primárně s projektovým manažerem projektu, v kontaktuje je však dle potřeby i s ostatními členy týmu. Vedoucí pedagog má funkci poradní, usměrňující, ne výkonnou. Zástupci Komunikační agentury supervizor KA, referent KA (zaměstnanci FMK) dohlíží nad průběhem všech projektů sdružených v KA. Referent KA se věnuje účetnictví jednotlivých projektů. Zástupci KA mají společně s manažery projektů zodpovědnost za dané projekty. Projektový manažer student FMK vytváří návrh projektu, dohlíží na jeho chod, koordinuje veškeré činnosti, vybírá si a sdružuje tým, zodpovídá se zástupcům KA a vedení FMK. Projektového manažera vybírají zástupci KA a vedení FMK skrze výběrové řízení. Manažeři sekcí studenti FMK manažeři dílčích sekcí projektu (sekce produkce, financí, sponzoringu, PR, promotion). Zodpovídají se projektovému manažerovi.

6 Tým studenti FMK KA je povinným předmětem pouze pro druhé ročníky obou studijních programů FMK. Pro ostatní ročníky je předmět KA volitelný. Členy týmu si vybírá samotný projektový manažer. Schvalovací proces V rámci kontroly výstupních materiálů (tiskových zpráv, tisku plakáty apod.) je třeba, aby tyto materiály prošly schvalovacím procesem. Ten spočívá v kontrole výše uvedených materiálů z hlediska stylistické a grafické správnosti, popř. celkové vhodnosti provedení. O kontrolu se stará vedoucí pedagog projektu, popř. zástupci KA. V otázkách grafiky se jedná o pověřenou osobu z Ústavu grafického designu FMK. Řízení projektu Miss Academia Každý projekt v Komunikační agentuře je svým způsobem unikátní, stejně tak Miss Academia. Studenti musí zvládnou nejen projekt navrhnout, naplánovat a zrealizovat, ale také nezanedbávat své další studijní povinnosti. Je proto potřeba k tomuto projektu takto přistupovat a upravit dílčí části projektového řízení tak, aby jej zvládli studenti realizovat během akademického roku (zimní semestr začíná v polovině září, letní semestr konči na začátku června). Projekt Miss Academia ČR je značně časově a organizačně náročný. Nemohli jsme si dovolit nejdříve pečlivě plánovat a pak realizovat, většinou jsme tyto fáze museli propojit a plánovat i realizovat zároveň. Časovou náročnost projektu dokládá časová osa projektu.

7 Životní cyklus projektu Řízení projektu Miss Academia vychází ze dvou aspektů - životního cyklu a časového plánu projektu. Projekt Miss Academia ČR je stejně jako klasický projekt tvořen pěti hlavními vývojovými fázemi: zahájení, návrh, plánování, realizace a ukončení projektu. 1. Zahájení projektu Projektový manažer má za úkol vytvořit Projektový záměr dokument, který popisuje, jakým způsobem si představuje řízení projektu Miss Academia ČR v daném roce. Projektový záměr musí obsahovat tyto údaje: Odůvodnění projektu (proč projekt realizovat) Projektové cíle (za jakými cíli) Rozsah projektu (výsledky projektu, milníky) Předpokládané přínosy (jaké hodnoty budou realizací projektu vytvořeny) Cílové skupiny projektu Omezení projektu (jaká omezení projekt má a jaká mohou nastat) Odhadované náklady projektu (odhad je v této fázi provádět na základě vize ročníku a zkušeností z minulých let)

8 Odhadované potřeby zdrojů (odhad členů týmu i externistů + jejich specializace a role) Finanční zabezpečení projektu (zdroje financování projektu) Komunikační stránka projektu (s kým je třeba komunikovat a jakou formou/nástrojem) Hlavní rizika projektu (definice rizika + jeho síla) 2. Návrh projektu Na začátku této fáze je schválen projektový manager (z řad studentů) a projektu je přidělen vedoucí pedagog projektu. V rámci návrhu projektu se identifikuje projektový tým, tvoří se projektové schéma (důvody a cíle projektu), provede se zahajovací schůzka, ustanoví se projektová schránka (kam jsou archivovány veškeré důležité dokumenty), definuje se projektový rozsah (projektové výsledky dílčí a konečné, hlavní milníky), vytvoří se projektový rozvrh (základní kalendář úkolů), stanoví se projektový rozpočet, identifikují se nositelé oprávněných zájmů, vytvoří se komunikační plán, počáteční projektový plán (klíčové výstupy, které jsou vyprodukovány během projektu) a identifikují se rizika. Projektové dokumenty této fáze vycházejí z projektového záměru. 3. Fáze plánování Smyslem fáze plánování projektu je zlepšení a aktualizování dokumentů vzniklých ve fázi návrhu projektu. Jedná se tedy o přehodnocování, zlepšování a schvalování aktivit projektového rozsahu, rozvrhu a rozpočtu. Taktéž dochází k podrobnému rozpracování odhadu rizik. Na konci fáze plánování (po odevzdání všech potřebných dokumentů) je členům týmu udělen zápočet za zimní semestr. O udělení zápočtu rozhoduje projektový manažer ve spolupráci se supervizorem KA. 4. Realizace projektu Fáze, v jejímž cíli stojí výsledný produkt projektu. Projekt Miss Academia ČR má několik dílčích realizací a jednu realizaci hlavní.

9 Dílčí realizace: Náborová propagační kampaň Náborová propagační kampaň je realizována na všech fakultách vysokých škol ČR a na vybraných vyšších odborných školách ČR. V roce 2007 bylo osloveno 186 fakult vysokých škol a 142 vyšších odborných škol. Semifinále Praha Semifinále Zlín Dívky jsou na semifinálovém kole hodnoceny za zvládnutí několika disciplín. Tradiční disciplínou je v případě Miss Academia IQ test. Tento test je hlavní diferenciací našeho projektu od jiných soutěží miss. Finalistky vybírá odborná porota složená ze zástupců akademické obce zlínské univerzity a partnerů soutěže. Focení promo materiálu Vybrané studentky zůstávají na víkend (letos ) ve Zlíně, kde po dva dny probíhá focení promo materiálu (medailonky finalistek na web a další foto pro potřeby PR). Dívky jsou seznámeny s pravidly soutěže a závazky vyplývajícími z účasti na soutěži, zároveň se mohou vzájemně poznat, čímž dochází k upevnění týmu soutěžících. Finálová propagační kampaň Kampaň se zaměřením na zlínský region. Důvodem je snaha o upevnění povědomí u zlínské veřejnosti. Nezanedbatelné jsou také finanční aspekty regionální promo kampaň je výrazně levnější než kampaň nadregionálního rozsahu. Soustředění finalistek Finalistky zůstávají po pět dní ve Zlíně. Tato doba je věnovaná tzv. soustředění. Dívky se učí pohybovat po podiu, nacvičují choreografii finálového večera, zkouší oděvy, obuv, absolvují kadeřnickou úpravu. Hlavní realizace: Finálový galavečer

10 Finálový večer je hlavní realizací celého projektu, spějí k němu všechny předcházející dílčí realizace. 5. Ukončení projektu Tato fáze je určena ke zhodnocení předchozích fází životního cyklu projektu, čili jeho celkového průběhu. Cílem je finančně projekt uzavřít, získat zpětnou vazbu od nositelů oprávněných zájmů a celkově projekt zhodnotit a uzavřít. Pro studenty to znamená zisk zápočtu za letní semestr. Rizika Nedílnou součástí projektu Miss Academia ČR jsou, stejně tak jako v každém jiném projektu, rizika. Jelikož se jedná o projekt školní, ještě více je zde nabývá na významu rizika vyplývající ze studijního zatížení a těžko udržitelné motivaci studentů. Z rizik tedy můžeme zmínit tyto: Časová a organizační náročnost Pět realizací v rámci jednoho projektu (2 propagační kampaně, semifinále, soustředění finalistek, finále). To vše je třeba zrealizovat během 10 měsíčního akademického roku. Finance Rozpočet Miss Academia je jedním z nejvyšších v rámci projektů KA. Sami studenti si musí partnery a sponzory projektů hledat a oslovovat sami. Sponzoringové (mnohdy až lobbyingové) aktivity jsou komunikačně velmi náročnou disciplínou, která je pro studenty na jednu stranu výzvou, na druhou největším problémem. Velký počet lidí v týmu Do předmětu KA se každý rok hlásí velký počet zájemců. Snahou vedení FMK je, aby si každý student, který má zájem se na projektové výuce podílet, našel svoje uplatnění. Pro projektové manažery však velký počet členů týmu přináší nemalé problémy především spojené s nerovnoměrným zatížení zdrojů. Ne všichni členové týmu jsou schopni pracovat týmově bez ohledu na osobní sympatie, což vede ke vzniku konfliktů. Studijní zatížení

11 Vedle projektu musí studenti zvládat i své studijní povinnosti. Pros studenty je nutností precizní time management. Klesající motivace Studenti za svou práci na projektu nezískávají žádnou finanční odměnu. Zisk tří kreditů za tento předmět je s ohledem na jiné předměty zanedbatelný. Studenty je možno motivovat pouze tím, že získají zkušenosti, poznají sami sebe a budou hrdi na projekt a práci, kterou na něm udělali. Motivace studentů velmi rychle klesá a je na projektovém manažerovi, jak ji bude schopen udržet. Projektový tým Potřeby lidských zdrojů jsou závislé na záměrech manažera projektu. Projekt Miss Academia ČR je v tomto směru jeden z nejnáročnějších projektů. Zhruba polovinu týmu tvoří studenti marketingových komunikací. Druhá polovina je tvořena studenty výtvarných umění. Na přípravu finále je třeba využít i zdrojů externích choreografa, zvukaře, osvětlovače. Je třeba počítat s obsazením těchto sekcí: Velký počet členů týmu se v rámci projektu Miss Academia zužitkuje až v samotném závěru - před galavečerem a v den galavečera. Do té doby je spíše limitujícím faktorem, který není

12 dostatečně využit. O důležitých věcech často rozhoduje úzký tým managerů, který svá rozhodnutí staví na zkušenostech z minulých ročníků. Přínosy týmové práce Schopnost pracovat v týmu není samozřejmostí. I principům práce s více lidmi, kteří mohou být povahově i pracovně schopně zcela odlišní, je třeba se naučit. Zvláště v dnešní době, kdy se schopnost pracovat týmově často objevuje mezi požadavky zaměstnavatelů na nové pracovníky. V rámci projektové výuky se studenti na FMK učí zodpovědnosti za vlastní práci, samostatnosti avšak s ohledem na jiné další členy týmu, komunikaci s povahově odlišnými lidmi, učí se delegaci úkolů a systémům kontroly, nalézají a upevňují vlastní sebevědomí, prosazují sami sebe, zjišťují co je baví a co umí. Nelze opomenout ani fakt, že právě na akademické půdě se díky této mezioborové spolupráci vytváří přátelství a síť kontaktů, což je ve velké míře jedním z nejsilnějších motivačních faktorů proč se do realizace projektu zapojit. Projektová schránka Projektová schránka je místo, kde jsou archivovány veškeré projektové dokumenty (potřebné a důležité) nejen v podobě fyzické, ale také elektronické. Tyto informace pak slouží realizačnímu týmu jako nepostradatelný zdroj informací. Realizační týmy školních projektů typu Miss Academia se totiž rok co rok mění a neznalost postupů a nedostupnost kontaktů by mohla být pro projekt smrtelná. Je-li schránka vedena zodpovědně a dochází-li k pravidelné aktualizaci dat, může se projekt vyvíjet dopředu. Řízení projektu s a bez principů project managementu Miss Academia ČR 2007 byla prvním ročníkem, který byl realizován na půdě FMK podle pravidel projektového managementu. Tento způsob řízení přinesl do projektu řád a kontrolu. Obou mechanismů bylo již delší dobu potřeba. Kdokoliv z realizačního týmu měl kdykoliv přístup k informacím a dokumentům, věděl, co je po něm požadováno a dokdy to má splnit. Informovanost tak byla mnohem větší než v minulých letech, což se podepsalo na konečném výsledku projektu.

13 Jako každá změna však také implementace project managementu přinesla studentům problémy v podobě velmi malého času na adaptaci se na nové podmínky, přemíru papírování a počáteční nedůvěru v systém. Závěr Projekt Miss Academia ČR je projektem, který primárně studentům umožňuje propojení teoretických znalostí a praxe. Pro studenty je to především obohacující zkušenost a příležitost, která se může stát startem jejich kariéry. Přínos realizace projektu Miss Academia spočívá především v propagaci FMK UTB a práce jejich studentů. Pro samotné studenty je hlavním přínosem zisk zkušeností a poznatků týkajících se procesu řízení projektu. Dochází k posílení image a upevnění značky Miss Academia ČR. Miss Academia ČR je projekt, na jehož realizaci se podílí studenti téměř všech oborů FMK UTB. Toto mezioborové propojení v rámci fakulty je v ČR jedinečné. Miss Academia reprezentuje a propaguje univerzitu i samotnou FMK. Soutěž se za léta svého konání stala tradiční součástí studentského života Univerzity Tomáše Bati. Také se upevnilo její postavení v rámci kulturního dění města Zlína. Společně s pozitivním ohlasem od partnerů, sponzorů, spolupracovníků a zúčastněných studentek/soutěžících roste její známost. Zdroj [1] PIETRZYKOVÁ, Bc. Renata. Model implementace projektového managementu do systému projektů Komunikační agentury. [s.l.], s. UTB ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky. Vedoucí diplomové práce Ing. Hana Krchová,Ph.D. Poznámka Příspěvek vychází z bakalářské práce autorky. BOUCHALOVÁ, Markéta. Miss Academia ČR 2007 analýza projektového řízení, s. UTB ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací. Vedoucí bakalářské práce Ing. Hana Krchová, Ph.D.

MISS ACADEMIA 2006 N NABÍDKA PARTNER M PRO ROK 2006

MISS ACADEMIA 2006 N NABÍDKA PARTNER M PRO ROK 2006 Vážení přátelé, Dne 5. dubna 2006 pořádají studenti Fakulty multimediálních komunikací (FMK) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně již desátý ročník soutěže MISS ACADEMIA, ve které bude zvolena nej vysokoškolačka

Více

MISS ACADEMIA ČR 2008. Vážení přátelé,

MISS ACADEMIA ČR 2008. Vážení přátelé, MISS ACADEMIA ČR 2008 Vážení přátelé, studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pořádají další ročník soutěže MISS ACADEMIA ČR, ve kterém bude zvolena v pořadí už dvanáctá

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1 Reklama 1 - LS 2010 Bakalářské studium Garant předmětu: doc. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. doc. PhDr. D. Pavlů, CSc. JUDr. P.Majerik Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 2/4 Rozsah studijního

Více

Veřejná ekonomika a správa

Veřejná ekonomika a správa Studijní obor Veřejná ekonomika a správa Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Veřejná ekonomika a správa studijní obor je odborně garantován katedrou

Více

Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky

Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky Nabídka kurzů Příprava na přijímací zkoušky Tento materiál byl vytvořen v rámci realizace projektu PERSPEKTIVA a ve spolupráci s prorektorem doc. Ing. Davidem Tučkem, Ph.D. s cílem podpory spolupráce Univerzity

Více

Informační média a služby

Informační média a služby Informační média a služby Výuka informatiky má na Fakultě informatiky a statistiky VŠE v Praze dlouholetou tradici. Ke dvěma již zavedeným oborům ( Aplikovaná informatika a Multimédia v ekonomické praxi

Více

KOMUNIKAČNÍ AGENTURA (KOMAG) PEPA KOCOUREK

KOMUNIKAČNÍ AGENTURA (KOMAG) PEPA KOCOUREK KOMUNIKAČNÍ AGENTURA (KOMAG) PEPA KOCOUREK CO TO KOMUNIKAČNÍ AGENTURA (KOMAG) VLASTNĚ JE? - UNIKÁTNÍ PRAKTICKÝ PŘEDMĚT V RÁMCI VYSOKÉHO ŠKOLSTVÍ ČR A SR - KAŽDOROČNÍ REALIZACE SPOUSTY PROJEKTŮ (letos 8)

Více

Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 2010

Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 2010 Programy a kurzy CŽV připravované na Ústavu marketingových komunikací FMK v roce 13. 3. Přípravný kurz pro uchazeče o studium v bakalářském oboru Marketingové komunikace, kombinovaná forma studia Obsah:

Více

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola

Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Komplet studijních podpor za jednotlivé části kurzu KLIKA v projektu Úspěšná škola Dokument byl vytvořen v rámci projektu Úspěšná škola vzdělávání řídicích a strategických týmů středních škol v Plzeňském

Více

Fakulta multimediálních komunikací

Fakulta multimediálních komunikací Fakulta multimediálních komunikací (FMK) uskutečňuje studijní program Mediální a komunikační studia, obor Marketingové komunikace a studijní program Výtvarná umění, obor Multimedia a design a studijní

Více

Prezident. Předpokládané schopnosti a zkušenosti:

Prezident. Předpokládané schopnosti a zkušenosti: Prezident zajistit chod ČASP a pracovat na udržení a zlepšení jejího fungování předsedá zasedání předsednictva komunikuje s vnějšími subjekty a organizacemi, reprezentuje ČASP. Konkrétně to znamená, že

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU.

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové aktivity

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK Reklama 1. Cíl: Seznámit s posláním reklamy v rámci integrované marketingové komunikace. Reklama - ZS 2011 Bakalářské studium Garant předmětu: prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. Vyučující:.. prof. PhDr. D. Pavlů, CSc. PhDr. Ladislav Lašek Ing. Petr Indra Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A

PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A PRAVIDLA SYSTÉMU ZAJIŠŤOVÁNÍ KVALITY A VNITŘNÍHO HODNOCENÍ KVALITY VZDĚLÁVACÍ, TVŮRČÍ A S NIMI SOUVISEJÍCÍCH ČINNOSTÍ VYSOKÉ ŠKOLY MEZINÁRODNÍCH A VEŘEJNÝCH VZTAHŮ PRAHA, O.P.S. ze dne 27. června 2017

Více

Management hotelnictví

Management hotelnictví Specializace Management hotelnictví Studijní program Ekonomika a management Studijní obor Podniková ekonomika a management Specializace je určena zájemcům, kteří chtějí získat: jazykové a komunikační dovednosti,

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ VE VOLNOČASOVÝCH AKTIVITÁCH Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové

Více

pro akademický rok 2010/2011

pro akademický rok 2010/2011 FAKULTA EKONOMICKÁ děkan Pokyn č. 2/10 děkana Fakulty ekonomické ZČU pro akademický rok 2010/2011 Bakalářské studium prezenční forma studia 1. Pro studující, kteří nastupují ke studiu v akademickém roce

Více

Studijní obor. Hotelnictví. Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Hotelnictví. Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Hotelnictví Studijní program Gastronomie, hotelnictví a turismus Základní informace o studijním oboru studijní obor je odborně garantován Katedrou cestovního ruchu, výuka je zajišťována vysoce

Více

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko

Řízení kvality, kontroling, rizika. Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání. Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko Sylabus modulu G: Řízení kvality, kontroling, rizika Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Kateřina Hrazdilová Bočková Martina Polčáková Branislav Lacko 6. 12. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Obecné informace studijní obor je odborně garantován Katedrou financí a účetnictví výuka je zajišťována

Více

MODULU TVŮRCE SYSTÉMŮ

MODULU TVŮRCE SYSTÉMŮ PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU TVŮRCE SYSTÉMŮ Michal Červinka, Ivo Špička Ostrava 2011 1 Název: Tvůrce systémů Autoři: Michal Červinka, Ivo Špička Vydání: první, 2011 Počet stran: 10

Více

E3 Plánování osobních výdajů projektu

E3 Plánování osobních výdajů projektu Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! E Finance a finanční nástroje E3 Plánování osobních výdajů projektu Anotace tématu: V rámci tématu jsou popsány jednotlivé role v projektovém

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 73/2017 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI STUDENTY, ABSOLVENTY VUT A ZAMĚSTNAVATELI

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ SMĚRNICE Č. 73/2017 PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI STUDENTY, ABSOLVENTY VUT A ZAMĚSTNAVATELI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Datum vydání: 18. 12. 2017 Účinnost: 1. 3. 2018 Odpovědnost: Odbor studijních záležitostí Rektorátu Závaznost: všechny součásti VUT Vydává: rektor VUT Zrušuje: - Doplňuje:

Více

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES Bc. Markéta Matulová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Tato diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení konkurenceschopnosti

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2015 Havířov

Více

Ekonomika cestovního ruchu

Ekonomika cestovního ruchu Studijní obor Ekonomika cestovního ruchu Studijní program Ekonomika a management Základní informace o studijním oboru výuka studijního oboru byla zahájena v akademickém roce 1991/1992 studijní obor je

Více

Kronika projektu OPPA

Kronika projektu OPPA Kronika projektu OPPA Základní informace o projektu Název Projektu: společnostech Casablanca Registrační číslo projektu: V rámci programu: Operační program Praha Adaptabilita Prioritní osa: 1 - Podpora

Více

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ ROK 2015-2016: Nové dotační možnosti v PRV a výměna zkušeností z minulého programovacího období Cílem je informovanost potencionálních žadatelů prostřednictvím realizace různých akcí, na kterých budou

Více

Reklama 2. Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz

Reklama 2. Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz Klientský brief pro úkol č. 1 Předmět REKLAMA 2 Pracovní označení CVIČNÁ KOMUNIKAČNÍ AGENTURA NÁZEV ÚKOLU INFORMATIVNÍ A NÁBOROVÁ PROPAGAČNÍ AKCE TERMÍNY prezentace 7.

Více

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Účetnictví a daně. Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Účetnictví a daně SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní program Ekonomika a management Koncepce studijního oboru Účetnictví a daně vychází ze současných potřeb trhu práce a vytváří poznatkový

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení VÝNOS REKTORA Č. 3/2017 K VYMEZENÍ VÁŽNÝCH PROVOZNÍCH DŮVODŮ A ZVLÁŠTNÍ POVAHY PRÁCE PRO UPLATNĚNÍ POSTUPU PODLE 39 ODST. 4 ZÁKONA Č. 262/2006 SB., ZÁKONÍKU PRÁCE zpracovatel a věcně odpovědná osoba: doc.

Více

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Slezská univerzita v Opavě Fakulta veřejných politik v Opavě PROJEKTOVÝ MANAGEMENT Distanční studijní opora Iva Tichá Miroslava Vaštíková Karviná 2013 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176) Rozvoj

Více

Podnikání v malé a střední firmě

Podnikání v malé a střední firmě 3MA113 Podnikání v malé a střední firmě Česky Anglicky Německy Forma výuky Úroven studia Podnikání v malé a střední firmě Enterprising with Small and Medium Company Unternehmen in der kleinen und mittleren

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie

Firma příjemce voucheru. ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) U Vodárny 2, 616 00 Brno. Informační a komunikační technologie Firma příjemce voucheru ACEMCEE, s. r. o. (www.acemcee.com) Sídlo Obor Velikost Profil U Vodárny 2, 616 00 Brno Informační a komunikační technologie Drobný podnik ACEMCEE je firma působící v oblastech

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: GRAFIKA NA PC (GRA Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 154 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor: MANAGEMENT Specializace: SPORTOVNÍ MANAGEMENT garant specializace: doc. RNDr. Irena Durdová, Ph.D. SPECIALIZACE SPORTOVNÍ MANAGEMENT studijní program

Více

Představení projektu

Představení projektu Představení projektu Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.4.00/31.0096 Název projektu: Štíhlá výroba a inovace POSLÁNÍ PROJEKTU: Budování partnerství a posilování spolupráce v oblasti štíhlé výroby a služeb,inovací

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Podniková ekonomika a management (PEM) Navazující magisterský studijní program Ekonomika a management doc. RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D. 19. 9. 2017 Co potřebujeme pro úspěšnou profesní kariéru? Znalost

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor? Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání

Více

Podniková ekonomika a management (PEM)

Podniková ekonomika a management (PEM) Podniková ekonomika a management (PEM) Bakalářský studijní program Ekonomika a management doc. RNDr. Ing. Roman Šperka, Ph.D. Co potřebujeme pro úspěšnou profesní kariéru? Znalost konkrétního oboru, kde

Více

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve

Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně pro rok 2009 Ve Zlíně dne 7. dubna 2009 ÚVOD Aktualizace

Více

Inovace ekonomických předmětů

Inovace ekonomických předmětů Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s. Inovace ekonomických předmětů Sborník z konference projektu Zvyšování konkurenceschopnosti absolventů MVŠO inovací vybraných studijních předmětů s důrazem na znalostní

Více

Přílohy. Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál. Malý sál

Přílohy. Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál. Malý sál Přílohy Příloha č. 1: Rozvrh kurzů pro sezónu 2011/2012 a stručný přehled nabízené výuky Velký sál Malý sál Příloha č. 2: Příklady propagačních materiálů Legenda (zleva): 1) plakát pro propagaci letního

Více

MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE ČÁST I.

MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE ČÁST I. PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE ČÁST I. Milan Šimek Ostrava 2011 1 Název: Průvodce studiem pro prezenční formu studia modulu Uplatnění na trhu práce, část I Uplatnění

Více

Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08

Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08 Public Relations 2 (B_PR_2) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: povinný

Více

Experience of the Integration of ICT into University Education

Experience of the Integration of ICT into University Education Zkušenosti z procesu integrace ICT v oblasti univerzitního vzdělávání Experience of the Integration of ICT into University Education Rožnov p./radh. 12. 15. září 2011 20.9.2011 ICTE 2011 1 Úvod, cíl příspěvku

Více

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle:

Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Pro rok 2016 byly vedením stanoveny následující cíle: Cíl 1: Nastavit koncepci kombinovaného studia Akce: projednat způsob zajištění kombinované formy studia při navýšení počtu hodin přímé výuky. Provést

Více

Public Relations (N_PR) LS 08

Public Relations (N_PR) LS 08 Public Relations (N_PR) LS 08 Bakalářské studium Garant předmětu:. Ing. V. Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Ing. T. Dvořáková Ing. P. Klička Ing. V. Kunz, Ph.D. Mgr. M. Kykalová Typ studijního předmětu: volitelný

Více

Partnerství s PEF MENDELU

Partnerství s PEF MENDELU Partnerství s PEF MENDELU C h a r a k t e r i s t i k a fa k u lt y Prestižní studium praktické a flexibilní studium vysoká zaměstnanost absolventů nejlepší ekonomická fakulta na Moravě* třetí nejlepší

Více

DISEMINAČNÍ AKCE E1 ROUND TABLE - EVALUATION OF PILOT TESTING I (KULATÝ STŮL K PILOTNÍMU TESTOVÁNÍ

DISEMINAČNÍ AKCE E1 ROUND TABLE - EVALUATION OF PILOT TESTING I (KULATÝ STŮL K PILOTNÍMU TESTOVÁNÍ DISEMINAČNÍ AKCE E1 ROUND TABLE - EVALUATION OF PILOT TESTING I (KULATÝ STŮL K PILOTNÍMU TESTOVÁNÍ MÍSTO KONÁNÍ: Krajský úřad Karlovarského kraje, budova B, Závodní 353/88, 360 06 Karlovy Vary, Česká republika

Více

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s.,

Více

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Společnost TEMPO byla založena na podzim roku 1996 v Ostravě. V roce 1998 jsme začali působit v Praze. Nyní školíme po celé ČR. Nabízíme vám

Více

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ

Studijní obor. Sociální management. Studijní program Hospodářská politika a správa SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor Sociální management Studijní program Hospodářská politika a správa studijní obor je odborně garantován Katedrou ekonomie a veřejné správy výuka je zajišťována vysoce kvalifikovanými pedagogy

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2

Obsah Poslání Ekonomické fakulty Priority Ekonomické fakulty Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 DLOUHODOBÝ ZÁMĚR EKONOMICKÉ FAKULTY 2015-2019 0 OBSAH Obsah... 1 Poslání Ekonomické fakulty... 1 Priority Ekonomické fakulty... 2 1 Vzdělávání a pedagogická činnost... 2 2 Výzkum a aplikace vědeckovýzkumných

Více

Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb.

Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb. Úplné znění vyhlášky č. 42/1999 Sb., o obsahu žádosti o akreditaci studijního programu, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou č. 312/2011 Sb., Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou podnikové ekonomiky a managementu.

Více

Podpora prodeje (B_PoP) ZS 11

Podpora prodeje (B_PoP) ZS 11 Podpora prodeje (B_PoP) ZS 11 Bakalářské studium Garant předmětu: Vyučující:.. PhDr. K. Eliáš, CSc. PhDr. K. Eliáš, CSc.(PH,KL,MO) Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:... 2/3 Rozsah studijního předmětu:..

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

Zahraniční partner Liverpool John Moores University (www.ljmu.ac.uk)

Zahraniční partner Liverpool John Moores University (www.ljmu.ac.uk) Instituce založená Krajskou hospodářskou komorou Jižní Moravy za účelem realizace společného záměru 5. moravských univerzit, 5. moravských krajských obchodních komor a 5. moravských krajů v oblasti profesního

Více

Metodické listy. Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace. doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D

Metodické listy. Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace. doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodické listy Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D Materiál

Více

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Ke schválení Kolegiem a: 13. 4. 2011 Na vědomí: Akademickému senátu SU OPF 27. 4. 2011 Předkládá: PhDr. Bohumil Fiala, Ph.D., HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍ ČINNOSTI PRO AKADEMICKÝ ROK Začátek akademického roku

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: RD/07/15 Rozhodnutí děkana Předběžné zápisy předmětů pro akademický rok 2015/2016 a Zápisy do vyšších ročníků pro akademický rok 2015/2016 Fakulta aplikované informatiky Univerzity Tomáše

Více

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU 2018-2019 PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ Zimní semestr 27.08.2018-23.09.2018 výuka předmětů 22AMMD v prostorách

Více

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA KE KURZU VZDĚLÁVÁNÍ V GEOGRAFII PRO STUDENTY UJEP v Ústí nad Labem Garant kurzu RNDr. Silvie R. Kučerová, Ph.D. 1. Pozice kurzu Vzdělávání v geografii ve studijním programu 1.1 Cíle

Více

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava Spolupráce vysokých škol s absolventy Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava SEGMENTY SPOLUPRÁCE studenti středních škol studenti vysoké školy absolventi vysoké školy zaměstnanci

Více

Povolání Řídící pracovníci v oblasti obchodu, marketingu a v příbuzných oblastech (CZ-ISCO 1221) Kraj Od Medián Do Od Medián Do

Povolání Řídící pracovníci v oblasti obchodu, marketingu a v příbuzných oblastech (CZ-ISCO 1221) Kraj Od Medián Do Od Medián Do Marketingový ředitel Marketingový ředitel definuje a implementuje marketingovou strategii společnosti, řídí marketingový úsek a koordinuje veškeré marketingové aktivity v souladu s marketingovou strategií

Více

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ

ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ ČASOVÝ PLÁN AKADEMICKÉHO ROKU 2017-2018 PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU NA ČVUT V PRAZE FAKULTĚ DOPRAVNÍ Zimní semestr 31.08.2017 zápis studentů do zimního semestru 1. ročníku

Více

Organizační řád Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze

Organizační řád Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Organizační řád Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Článek 1 Základní ustanovení Institut sociologických studií (dále jen institut) je součástí Fakulty sociálních

Více

SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A

SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A Bakalářský studijní program (B6209) SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKA Bakalářský studijní obor Informatika v ekonomice STUDIJNÍ OBOR SYSTÉMOVÉ INŽENÝRSTVÍ A INFORMATIKA Nejstarší obor na VŠB-TUO ( od

Více

Specializace Marketing a obchod

Specializace Marketing a obchod Specializace Marketing a obchod Studijní program Ekonomika a management Katedra podnikové ekonomiky a managementu Ideální start Vaší kariéry! Proč si vybrat specializaci Marketing a obchod? Můžete ji studovat

Více

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014

AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Vysoká škola sociálně-správní, Institut celoživotního vzdělávání Havířov o.p.s. AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, inovační a další tvůrčí činnosti pro rok 2014 Havířov

Více

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA STUDIJNÍ OBOR VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor? Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání

Více

Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II

Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II Organizační struktura Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II Organizační struktura zpracovaná v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání II, číslo projektu CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0010685.

Více

doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D JUDr. Pravomil Prchal, Ph.D. doc. MUDr. Václav Báča, Ph.D. rektor Počet stran: 7 Počet příloh: 0 Rozdělovník:

doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D JUDr. Pravomil Prchal, Ph.D. doc. MUDr. Václav Báča, Ph.D. rektor Počet stran: 7 Počet příloh: 0 Rozdělovník: Zpracoval (podpis): SMĚRNICE K ODBORNÉ PRAXI PRO STUDENTY VŠPJ Druh: Směrnice prorektora pro studium Č.j.: VSPJ/06960/2017 Oblast OŘN: OS Organizační závaznost: Vysoká škola polytechnická Jihlava Zpracoval:

Více

Marketingová komunikace organizace

Marketingová komunikace organizace Zadání projektu pro finále soutěže pro téma Marketingová komunikace organizace Stručná charakteristika řešeného problému Helvetia College je vysoká škola, která má své kořeny ve Švýcarsku. V ČR začíná

Více

studijních oborů na MU

studijních oborů na MU Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno, 10.10. 2008 Odbor pro strategii a rozvoj 1 Hodnocení studijních programů představuje kontinuální proces monitorování a zlepšování studijních

Více

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav

Bankovní institut vysoká škola, a.s. Praha Karlovy Vary Písek Teplice Břeclav Bankovní institut vysoká škola, a.s. Kdo jsme? První soukromá vysoká škola Atraktivní studijní obory Univerzitní informační systém Skvělé zázemí a nejnovější technika Moderní bezbariérová budova Jsme součástí

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

Antonín Přibyl Odborná praxe oborů PS a AI

Antonín Přibyl Odborná praxe oborů PS a AI Výchozí stav Vysoká škola polytechnická Jihlava je veřejná vysoká škola zaměřená na aplikovanou vzdělanost, jejímž posláním je poskytovat studijní programy zaměřené zejména na potřeby regionálního trhu

Více

Představení Nakladatelství UTB ve Zlíně

Představení Nakladatelství UTB ve Zlíně Představení Nakladatelství UTB ve Zlíně PhDr. Ondřej Fabián Mgr. Pavel Holík XVI. Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje kraje KFBZ, KFBZ, 23. 23.11. 2017 2017 Předchozí stav UTB jakožto

Více

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze

V t í á t V á V s ČVU V T v v P r P a r ze Vítá Vás Fakulta informačních ních technologií ČVUT v Praze 25. 11. 2009 Den otevřených dveří FIT 1 Historie FIT je zatím velmi krátká - jsme na startu 31. 3. 2008 první info na www.cvut.cz 20. 1. 2009

Více

MODULU POKROČILÉ FINANCE OBOROVÁ SPECIALIZACE 1

MODULU POKROČILÉ FINANCE OBOROVÁ SPECIALIZACE 1 PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU POKROČILÉ FINANCE OBOROVÁ SPECIALIZACE 1 Andrea Kolková Ostrava 2011 Název: Oborová specializace 1 Autoři: Andrea Kolková Vydání: první, 20111 Počet stran:

Více

Specializace Management hotelnictví

Specializace Management hotelnictví Specializace Management hotelnictví studijní obor Podniková ekonomika a management studijní program Ekonomika a management Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit Specializace Management hotelnictví

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Public Relations 1 Public Relations 1 B_PR_1 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing. Vilém Kunz, Ph.D. Vyučující:.. Mgr. M. Kykalová (PH) Ing. T. Dvořáková (PH) Ing. P. Klička (KL) Ing. V. Kunz, Ph.D. (MO) Typ studijního

Více

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING III. Přednáška Mgr. Dušan Kučera, Ph.D., MBA ZS 2016/2017 1 ŘÍZENÍ Trojí dimenze rizika projektu: KDO? 2 1. Udržet rovnováhu =? 2. Zvýšení rozsahu projektu =? 3. Zmenšení

Více

VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA

VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA Studijní obor Studijní program HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A SPRÁVA Proč studovat obor Chcete si zajistit jistotu, stabilitu a postup po nástupu do zaměstnání? Chcete mít jistotu zaměstnání bez ohledu na stabilitu

Více

Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ

Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ Prezentace ČESKÁ CHEMIE.CZ Doc. Ing. Libor Čapek, Ph.D. Mgr. Luboš Kopecký Přerov 24. října 2012 Strana 1 26. červenec 2012 Co je Českáchemie.cz? českáchemie.cz = součást projektu Partnerství pro chemii

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012

Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012 J:\EPI\epi_2012_2013\a35_vyzkum_DZ_publikace\dlouhodoby_zamer\inovace_dz_2012.doc - 1 - Inovace Dlouhodobého záměru EPI, s.r.o. 2012 Cíle stanovené akademické obci EPI, s.r.o. k plnění požadavků MŠMT ČR

Více

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: )

Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: ) Sociologie (jednooborové studium) N 6703 Sociologie (Platnost akreditace: 22.7. 2011 31.7. 2019) PP povinné předměty OBOROVÉ PŘEDMĚTY POVINNÉ 1 PP1 Výzkumné praktikum 0p + 3s Z p 5 PhDr. Jiří Vinopal,

Více

Studijní plány. Studijní program Ekonomika a management

Studijní plány. Studijní program Ekonomika a management Studijní plány Studijní program Ekonomika a management Obory prezenčního bakalářského studia: Podnikání Podnikání a management v obchodu Podnikání a management v životním prostředí Obor kombinovaného bakalářského

Více

T V POD NIKU. Ostrava 2011

T V POD NIKU. Ostrava 2011 PRŮVODCE STUDIEM PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA MODULU IT P T V POD NIKU DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ NA INTERNETU Pavlína Hronová Ostrava 2011 Název: Autoři: Vydání: Počet stran: Tisk: Vydala: Průvodce studiem

Více

AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP

AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP AKADEMIE UMĚNÍ A KULTURY PRO SENIORY HMP Projekt základních uměleckých škol (příspěvkových organizací) a HMP, určený pro seniory v oblasti celoživotního uměleckého vzdělávání Osnova: 1. Název projektu

Více

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech

1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA. 1.4 Posílení efektivity a výzkumné činnosti v doktorských studijních programech AKTUALIZACE DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU MASARYKOVY UNIVERZITY NA ROK 2012 1. VZDĚLÁVACÍ POSLÁNÍ UNIVERZITY A PŘÍSTUP ORIENTOVANÝ NA STUDENTA 1.1 Profilace a diverzifikace studijních programů koordinaci přijímacích

Více