DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD PAMÁTKY OTEVŘENÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2011 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI"

Transkript

1 MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY Bruntál, Zámecké náměstí 1/7 Zámek Bruntál VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Areál zámku v Bruntále - zámek a park se sallou terrenou a kamennými plastikami. Gotická tvrz byla přestavěna v renesanční zámek, upraven do barokní podoby. Interiéry zdobené štukami a nástěnnými malbami jsou zařízené původním mobiliárem. Je sídlem regionálního muzea. Má i muzejní expozice. Barokní kostel, dominanta města. Původně zde stála již ve 14.stol. dřevěná stavba, poté kolem r vybudován kostel kamenný. Ve dnech EHD bude mimo otevírací dobu klíč od kostela k dispozici Bílovec, Slezské náměstí 1 Kostel sv. Mikuláše návštěvníkům na faře (naproti kostela). Bílovec, Zámecká 660 Zámek v Bílovci Barokní dvouvěžová jednolodní architektura z let , Frýdek-Místek, Mariánské náměstí Bazilika Minor Navštívení Panny Marie postavená podle plánů Bartoloměje Wittnera. Výrazná městská dominanta. Evangelický kostel postaven v novogotickém slohu mezi lety Frýdek-Místek, Husova Evangelický kostel 11. Frýdek-Místek, Zámecké náměstí 1264 Frýdecký zámek Doklad feudálního sídla s částečně dochovanou půdorysnou dispozicí gotického hradu z poloviny 14. století. Raně barokní jednolodní architektura s doznívajícími prvky renesančního klenebního systému v kněžišti i v lodi, s typickou raně barokní kruchtou. Kněžiště z doby kolem poloviny 17. století, loď z let Frýdek-Místek, Frýdlantská Kostel Všech svatých 1716 až Frýdek-Místek, Farní náměstí Kostel sv. Jakuba Frýdek-Místek, Farní Kostel sv. Jana Křtitele Frýdek-Místek, Československé armády Kostel sv. Jana a Pavla Nejstarší místecký kostel, zmiňovaný již ve 13. století. Jednolodní architektura s gotickým presbytářem a renesanční lodí, upravená v roce Věž z let tvoří závažnou městskou dominantu. Významný doklad trojlodní basilikální architektury s hvězdicovými klenbami v bočních lodích. Jádro stavby ze 2. třetiny 14. století. Úpravy po požáru v roce 1650 a Velmi významná jednolodní rokoková sakrální stavba z let , zaujímající prvořadé místo v architektonické tvorbě tohoto období v celé oblasti Slezska.

2 Pozdně renesanční kultovní architektura s dřevěnou věží a šindelem krytou střechou. V oblasti ojedinělá kombinace zděné a dřevěné Frýdek-Místek, Těšínská Kostel sv. Jošta stavby zlidovělého charakteru. Frýdek-Místek Fulnek Fulnek, Sborová ulice 81 Fulnek, Kapucínská Fulnek, Sborová 80 Kaple Svatého kříže Naučná stezka "Člověče, zastav se..." Knurrův palác Kostel sv. Josefa Památník Jana Amose Komenského Kaple vybudována v roce 1834, v r zhotovena poblíž kamenná studna s vodou dodnes vyhledávanou pro svou "zázračnou moc". "Člověče, zastav se...", městská naučná stezka byla instalována v roce 2009 za finančního přispění Nadace OKD, města Fulneku a dalších sponzorů. Na 13 tabulích informuje o historii, památkách a významných osobnostech města. Čtyřkřídlý třípodlažní palác s obdélníkovým nádvořím. Zachovala se bohatá štuková výzdoba a částečně výzdoba reprezentačních prostor. Pozoruhodný je portál s reliéfem Korunování Panny Marie, umístěný ve středu rozeklaného frontonu. V současné době v budově sídlí Městské informační centrum. V druhé polovině 17. st. majitel panství Jan Fr. Bruntálský z Vrbna povolává v rámci rekatolizace kapucíny. Kostel byl v r a vysvěcen. Po roce 1951 dochází k devastaci objektu, v r je dokončena rekonstrukce a kostel je otevřen veřejnosti. Bratrský sbor vznikl ve Fulneku v r Dnešní podoba je a výsledkem mnoha stavebních úprav. V letech byl správcem místního sboru Jan Amos Komenský. Hranolová, původně strážní věž, součást městské fortifikace, později Fulnek, Zámecký vrch Zvonice, tzv. Černá věž upravena jako zvonice při chrámu Nejsvětější Trojice. Chrám Nejsvětější Trojice byl vybudován mezi lety na místě gotického kostela. Řadí se k nejvýznamnějším barokním Fulnek, Kostelní Chrám Nejsvětější Trojice stavbám severovýchodní Moravy. Stavitelem byl Mikuláš Thalherr. Raně barokní kaple z r je umístěna ve středu hřbitova ze 17. století. Čtyřlistý půdorys hřbitova vymezovala ohradní zeď z Fulnek, Kapucínská Kaple sv. Rocha a sv. Šebestiána ve Fulneku a lomového kamene, v rozích stály 4 kaple z nichž se dochovala pouze jedna. Barokní kaple v současnosti slouží k prezentaci výstav a k hudebním podukcím.

3 Fulnek, nám. Komenského 11, 12, 13 Radniční věž Radnice byla vybudována roku 1610 za finační podpory Jana Skrbenského z Hříště. V průběhu staletí několikrát vyhořela a byla obnovována. Po požáru v roce 1945 zůstala stát z celé stavby pouze věž, v jejímž interiéru se dochovaly valbové klenby s výsečemi, v přízemí s renesančním štukovým dekorem. Původně slovanské hradiště, přestavěné na knížecí a poté královský hrad, útočiště vdovy Kunhuty. V polovině 17. století byl přebudován na renesanční zámek, zvelebovaný posléze v duchu empíru, Hradec nad Moravicí, poslední přestavby a úpravy proběhly v duchu novogotiky. Zámek je Městečko 2 Státní zámek Hradec nad Moravicí obklopen přírodně-krajinářským parkem. Hrad byl založen po roce 1329, v 16. století rozšiřován, v letech mohutně opevněn. Po 2. světové válce vyhořel. Na hradě se konají pravidelně kulturní akce a netradiční prohlídky. Hrad je ve Jiříkov - Sovinec, 58 Hrad Sovinec správě Muzea v Bruntále. Karlovice ve Slezsku, 146 Kosárna v Karlovicích a Areál ze 17.století se skládá ze zděného a hrázděného objektu a kosárny, stodoly se špýcharem a zděného chléva. Od roku 1974 je areál ve správě Muzea v Bruntále a prezentuje se jako muzeum venkovského bydlení a lesnictví. Karviná, Masarykovo náměstí Zámek Fryštát s vedlejší budovou 1 Lottyhaus Karviná, Fryštátská 72/1 Radnice s renesanční věží Zámek Fryštát-empírový zámek Larisch-Mönnichů, původně gotický hrad ze 14. st. V hlavní a vedlejší zámecké budově Lottyhaus je expozice šlechtického a měšťanského bydlení a uměleckohistorických sbírek ze 16. až 20. st. V přízemí Lottyhausu je umístěna expozice České umění 19. století ze sbírek NG. Radnice s renesanční věží z konce 16. století s původními renesančními sklepy a zbytkem řetězu veřejného pranýře ze 16. století. V radnici je umístěn původní barokní zvon z 1. pol. 17. století a plátované železné dveře ze 17 století. Barokní architektura z let Typická jezuitská architektura redukovaného vignolovského typu s velmi kvalitním mobiliářem. Nový Jičín, Žerotínova ul. Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie Kostel připojen k pozdně gotické věži z roku 1587 s renesančním arkádovým ochozem z roku Dominanta siluety města.

4 Nový Jičín, ul. 28. října Zámek Pozdně gotická stavba z pol. 15. století přestavěná renesančně po roce Východní přístavba pozdně barokní ze 2.pol. 18. století, průčelí romantizující ze století 19. Ojedinělý doklad pronikání slezských vlivů do oblasti severní Moravy. Významná architektonická a historická památka gotického založení, Nový Jičín, Janáčkovy sady Kostel Nejsvětější Trojice rekonstruovaná po požáru v roce Nový Jičín, Masarykovo náměstí 1 Radnice Renesanční stavba z konce 16. století, doklad hospodářské a správní samostatnosti města v 16. století. Upravena novodobě Šestiboká válcová bašta z roku 1613, nedílná součást fortifikačního Nový Jičín, ul. Gen. Hlaďo Bašta městského opevnění systému města Nový Jičín. Renesanční dům z roku 1563, jedna z nejhodnotnějších staveb Nový Jičín, Masarykovo náměstí 32 Měšťanský dům č.p. 32, zv. Stará pošta města. Renesanční městský dům slezského typu s výrazně arkádovým průčelím. Kaple bazilikálního typu byla postavena podle projektu A. Bartela v l. Opava, Rooseveltova Klášterní kaple Nejsvětějšího Srdce (Marianum) Interiér byl vymalován v beuronském stylu v l benediktinským mnichem Antonínem Vrbíkem. Původně gotický kostel ze 14. století, zasvěcený od 16. století do roku 1964 sv. Jiří, sloužil českým bohoslužbám. Po třicetileté válce jej dostal do správy jezuitský řád, který jej radikálně barokně přestavěl v 70. letech 17. století. Interiér s freskami F. G. Ecksteina Opava, Dolní náměstí Filiální kostel sv. Vojtěcha byl za války silně poškozen. Volně stojící budova bankovního domu v barokizujících formách, postavená v letech podle projektu vídeňského projektanta Rudolfa Eislera. Dům zakoupilo v roce 2005 město Opava. Budova Opava, Ostrožná 236 Obecní dům prošla v roce 2009 rozsáhlou rekonstrukcí. Barokní jezuitská kolej z 1. pol. 18. stol., adaptovaná po r A. Englischem pro orgány slezské samosprávy. Zasedal zde veřejný konvent a od poloviny 19. st. slezský zemský sněm a zemský výbor. Opava, Sněmovní 2 Zemský archiv v Opavě - stará sněmovna V severových. křídle bylo umístěno gymnázium s muzeem. V 2. pol. 19. st. zde byl umístěn zem. archiv.

5 Velmi hodnotná, volně stojící stavba, stála nejpozději v roce 1246 (konzoly a svorníky klenby v sakristii asi z let ), upravována Opava, Pavlovského Farní kostel sv. Petra a Pavla na konci 14. století. Celek byl barokně přestavěn roku Kostel Nejsvětější Trojice byl vystavěn na místě staršího kostela v roce 1463 a v roce 1488 byl vysvěcen. Od té doby četnými úpravami změnil svůj původní vzhled. V roce 1858 byla provedena úprava fasády a věže. Za zmínku stojí obraz Nejsvětější Trojice z roku 1473 Opava, náměstí sv. Trojice Filiální kostel Nejsvětější Trojice a rokokový obraz Immaculaty. Farní kostel sv. Kateřiny je jednoduchá barokní stavba vzniklá přestavbou staršího objektu, připomínaného již v roce V interiéru je umístěna velmi kvalitní křížová cesta Jana Lukáše Krackera, pocházející z františkánského kostela sv. Barbory v Opava, Kostelní Farní kostel sv. Kateřiny Opavě. Základní kámen byl položen v roce Stavba byla dokončena v roce 1938 dle projektu architekta Leopolda Bauera jako Památník padlých v 1. světové válce. Kostel byl vysvěcen až v roce Před Opava, náměstí sv. Hedviky Památník padlých - kostel sv. Hedviky vysvěcením sloužil jako skladiště. Z kubisticky pojaté věže je možné si prohlédnout město. Čtyřboký objekt s třípatrovou bání a lucernou se třemi zvony býval nejstarším obchodním centrem města. Původní věž byla smetena vichřicí. Novou budovu s věží postavil opavský stavitel K. Prochhuber v l V letech došlo k další Opava, Horní náměstí 382 Radnice zvaná Hláska přestavbě podle projektu architekta R. Srnetze. Ostrava-Michálkovice, Československé armády 95/413 Národní kulturní památka Důl Michal Příbor, Stojanova ul. Farní kostel Narození Panny Marie Důl Michal nabízí prohlídku objektu instalovaného dle teorie posledního pracovního dne. Jedinečné jsou dochované těžní stroje, měniče napětí, kompresory a nová expozice důlního měřičství. Dominanta města, loď a presbytář gotické, boční přístavby barokní, hlavní oltář s gotickou madonou, krásné oltáře i v bočních trojlistých kaplích. Kostel je obehnán mohutnou kamennou zdí se 14 kapličkami křížové cesty. Raně barokní architektura menších rozměrů, postaven v r na návrší nad městem. Kolem kostela se nachází starý hřbitov, na Příbor, Starý hřbitov Kostel sv. Františka Serafínského kterém jsou pohřbeny významné příborské osobnosti.

6 Jednolodní architektura z r postavená na místě původního dřevěného kostela. Hlavní oltář je lidovou řezbářskou prací a je obklopen třemi mozaikovými barevnými okny. Kostel slouží jako Příbor, Místecká ul. Kostel sv. Kříže lapidárium originálů pískovcových soch. Krásná jednolodní barokní stavba, současnou podobu získala v r Bohatě zdobený hlavní oltář atypicky umístěn na západní Příbor, Lidická ul. Kostel sv. Valentina straně lodi, boční oltáře s obrazy Ignáce Raaba. Dvoukřídlá jednopatrová raně barokní stavba, navržená v roce 1693 významným vídeňským architektem G. P. Tencalou. V interiéru muzejní expozice, pamětní síň S. Freuda a refektář s bohatou Příbor, Lidická 50 Piaristická kolej štukovou výzdobou a nástropními malbami. Původní radnice z r byla zbořena a na jejím místě v r postavena současná budova radnice, která je hodnotnou Příbor, Nám. S. Freuda 19 Radnice funkcionalistickou stavbou. Dům MÚ odkoupený v roce 2005, ve kterém se narodil S. Freud, byl přestavěn v duchu architektury poloviny 19.století a slavnostně otevřen Je v něm umístěna muzejní expozice se a sluchátkovým bezdrátovým průvodcovským systémem na téma Příbor, Zámečnická 117 Rodný dům Sigmunda Freuda Freud-vědec, ale především člověk se smyslem pro humor. Původně renesanční objekt nechal hrabě Jan Larisch-Mönnich v letech přestavět na vybraně zařízenou klasicistní rezidenci. Za Blücherů z Wahlstattu byly provedeny rozsáhlé úpravy v duchu romantismu a historismu. Nelze opomenout ani oranžerii. Raduň, Zámecká 67 Státní zámek Raduň Zámek je obklopen přírodně-krajinářským parkem. Zřícenina hradu sasko-hesenského typu ze 13. století. Válcová věž (tzv. bergfrit - výška 40 m, průměr 10 m) byla v letech upravena na rozhlednu. Vnější hradby byly místy dozděny a Štramberk Hrad Štramberk s věží Trúba postaveny dvě hradní brány. Jeskyně Šipka - nejvýznamnější místo Národního sadu na severním svahu Kotouče, které proslavilo Štramberk ve vědeckém světě. Hlavní chodba jeskyně je 45m dlouhá. V letech zde prováděl archeologický výzkum Karel Jaroslav Maška ( Štramberk Národní přírodní památka Šipka nalezl zlomek čelisti neandrtálského dítěte).

7 Dvanáct metrů hluboká studna městského pivovaru, zbořeného v roce Rok vzniku není znám, pivovar se studnou je však již zachycen na prvním dochovaném vyobrazení města z roku Studna je dnes využívána jako vodní zdroj štramberského Štramberk, Náměstí Pivovárenská studna hasičského sboru. Hranolová zděná věž s dřevěným ochozem na stráni pod hradem, pozůstatek gotického farního kostela z pol. 14. století s kamennou Štramberk, Náměstí 2 Stará věž - Zvonice kostela sv. Bartoloměje plastikou Madony s Ježíškem z r Církevní objekt od r slouží kulturním účelům pod názvem Amfiteátr pod Starou věží a Muzeum je umístěno v pozdně barokním šenkovním domě čp. 31. V a přízemí mohou návštěvníci zhlédnout ukázku školní třídy a kabinetu. V prvním patře jsou umístěny národopisné sbírky, obrazy malíře B. Štramberk, Náměstí 31 Muzeum Novojičínska Jaroňka aj a a Expozice z díla světoznámého malíře pravěku a dobrodružství, který Štramberk, Náměstí 31 Muzeum Zdeňka Buriana část svého života prožil ve Štramberku.

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY. 13.09.2008-14.09.2008 9.00-12.00 hod.

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY. 13.09.2008-14.09.2008 9.00-12.00 hod. MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bruntál, Zámecké náměstí 7 1 Zámek Bruntál 13.09.2008-14.09.2008 9.00-12.00 a 12.30-17.00 hod. 16.09.2008-21.09.2008 9.00-12.00 a 12.30-17.00 hod.

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2012 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Bruntál, Zámecké náměstí 1/7 Zámek Bruntál 08.09.2012-16.09.2012 9.00-17.00 hod. Areál zámku v Bruntále - zámek a park se sallou terrenou

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY

MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY MIKROREGION MORAVSKOBUDĚJOVICKO SAKRÁLNÍ STAVBY Mapa území mikroregionu Častohostice Zvěrkovice Velký Újezd Zobrazení hranic mikroregionu Moravskobudějovicko s vyznačením sakrálních staveb Žijeme ve středoevropské

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově

Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Přehled nemovitých kulturních památek v Tišnově Strana seznamu Název Číslo popisné Rejstříkové číslo ÚSKP Datum prohlášení za KP 2 Radnice 111 19615/7-1033 3. 5. 1958 3 Hotel Květnice 120 36161/7-8091

Více

Bílovec. Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ)

Bílovec.     Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Bílovec 1 Rozloha MPZ _ 9,71 ha Počet památek _ 9 (z toho 9 v MPZ) Farní kostel sv. Mikuláše ze 14. století na Slezském náměstí v Bílovci. Vyhlídková věž kostela je vysoká 50,67 metrů a je volně přístupná

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR

Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR 06. 02. 2012, Brno Připravil: PhDr. Jitka Brešová, CSc. Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU Kulturní dědictví Hmotné kulturní dědictví UNESCO v ČR Tato prezentace vznikla jako výstup

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015

Kostelec nad Orlicí, Nový zámek Rekonstrukce malovaných šablonových dekorů na stropech sálů č. 114, 115, 116 Spolupráce: Aleš Kacetl 2 3/2015 NÁSTĚNNÉ MALBY Šternberk, bývalý augustiniánský klášter Odkryv a restaurování barokních maleb ve špaletách a v nástropním zrcadle ve 2. nadzemním podlaží 3 4/2015 Hořovice, zámek Zajištění nástropní malby

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

Wawel + katedrála + zámek

Wawel + katedrála + zámek Wawel + katedrála + zámek Wawel je nízké návrší - 228 metrů nad řekou Vislou a na něm stojí královský hrad, zámek a katedrála. Návrší bylo kontinuálně osídlené už od pravěku, jak potvrdily četné archeologické

Více

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects

REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects REFERENČNÍ DOMY Michael Kocych Architects Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz tel. 595 171 700, 777 240 973 RODINNÉ DOMY: > RODINNÝ DŮM, HORNÍ LHOTA U OSTRAVY 02, PASIVNÍ

Více

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY

MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Chrast, Náměstí 1 Kostel Nejsvětější Trojice 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast, Podlažice Kostel sv. Markéty 14.09.2008 10.00-12.00 hod. Chrast,

Více

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč

PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč PLÁN REALIZACE AKTUALIZACE PLÁNU REALIZACE č. 5 AKCE číslo památky RN v mil.kč NEODKLADNÉ ZÁCHRANY OHROŽENÝCH OBJEKTŮ KRITICKY OHROŽENÉ OBJEKTY roky výstavby 2011 2012 2013 2014 2015 příspěvek Piaristická

Více

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08

SUŠICE. Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 SUŠICE Památek celkem - 68 v MPZ - 60 mimo MPZ - 08 Sušice I 34658/4-3315 městský dům čp. 4/I, Klostermannova ul., nám. Svobody 1) rohový dům 2) pavlačový dům 3) dvorní dům 4) kočárovna 24945/4-3316 -

Více

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka

Markoušovice, kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka , kostel svatého Jana Křtitele chráněná památka Stručná historie Původně zemědělská v současnosti více rekreační obec pod Jestřebími horami 8 km východně od Trutnova. Poprvé písemné připomínaná až roku

Více

Památky a tradice - jak na to v praxi?

Památky a tradice - jak na to v praxi? MAS -Partnerství Moštěnka Mikroregion Moštěnka Mikroregion Holešovsko Vzájemná spolupráce ve všech oblastech Zámek Dřevohostice Renesanční vodní zámek ze 16.století Do konce 19.stol -hodnotná botanická

Více

Velhartice, okr. Klatovy

Velhartice, okr. Klatovy Velhartice, okr. Klatovy hrad P NPÚ NS **** Hrad stojí na vysokém ostrohu, obtékaném říčkou Ostružnou, jihovýchodně od města (1). GPS: 49 15 47.409 N, 13 23 58.859 E Hrad je poprvé zmiňován roku 1318,

Více

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán

N a b í d k a. Brožura Radnice v Karviné Karviná. Zámecký porcelán N a b í d k a Karviná. Město v kráse památek Zaniklý zámek Ráj v osudech staletí Lottyhaus. Vedlejší křídlo zámku Fryštát v Karviné Příběh manželství Larisch-Mönnichů Minulostí zámeckých parků v Karviné

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice

Hostinné, farní kostel Nejsvětější Trojice , farní kostel Nejsvětější Trojice historická památka Stručná historie bylo založeno za českého krále Přemysla Otakara II. v době kolonizace horního toku Labe. První písemná zmínka pochází z doby kolem

Více

Nově prohlášené národní kulturní památky

Nově prohlášené národní kulturní památky Nově prohlášené národní kulturní památky Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze Ve 20. letech 17. století zde byla postavena kaple, která byla postupně od roku 1704 přestavována

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

A U T O R S K É D Í L O

A U T O R S K É D Í L O A U T O R S K É D Í L O Michael Kocych Architects Ing. arch. Michael Kocych nezávislý architekt člen České komory architektů ČKA 03 162 Farní 15 738 01 Frýdek-Místek atelier@kocych.cz www.michaelkocych.cz

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost:

Klášterní okruh Trasa: Délka: Časová náročnost: Klášterní okruh Trasa: Jihlava Brtnice Telč Nová Říše Délka: 48 km Časová náročnost: 2 dny Jihlava je od Prahy vzdálena 130 km, a pokud využijete dálnici D1, tak za hodinu a půl budete v krajském městě

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava

uhelný důl hlubinný, z toho jen: dědičná a těžní štola Hernych - ústí s portálem a štoly o hrob - náhrobky Johanna a Gustava 11318 / 4-5077 P Arnoltov Arnoltov čp.52 zájezdní hostinec Spiegel při silnici na rozcestí k Arnoltovu 15037 / 4-570 S Boučí Boučí tvrz - tvrziště, archeologické stopy při domě čp. 57 31672 / 4-562 S Březová

Více

Usnesení č. 10/886/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 14

Usnesení č. 10/886/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 14 Usnesení č. 10/886/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Seznam náhradních projektů schválených k případnému poskytnutí dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci "Programu obnovy kulturních památek a památkově

Více

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd

Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Dřevěné kostely v Beskydech - česká strana Beskyd Nýdek 1 km Kostel sv. Mikuláše Byl vybudován v roce 1576 místními evangelíky. Ve věži kostela je dodnes zavěšen renesanční zvon pocházející z roku 1581,

Více

MĚSTSKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM: Náměstí Sigmunda Freuda Příbor telefon: fax:

MĚSTSKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM: Náměstí Sigmunda Freuda Příbor telefon: fax: OBAL_LETAKU.qxp 13.8.2008 23:54 Page 1 MĚSTSKÉ INFORMAČNÍ CENTRUM: Náměstí Sigmunda Freuda 19 742 58 Příbor telefon: 556 455 442 fax: 556 455 444 e-mail: mic@pribor-mesto.cz www.pribor-mesto.cz OBAL_LETAKU.qxp

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy.

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. Urząd Miasta Racibórz https://www.raciborz.pl/czech/pamatky_ratibore/printpdf Památky Ratiboře Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. V roce 1205 byl založen v blízkém sousedství náměstí

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

město s historií průvodce památkami

město s historií průvodce památkami město s historií průvodce památkami Bazilika sv. Prokopa Se stavbou románské baziliky se začalo ve 30. letech 13. století a bazilika byla zasvěcena Panně Marii. Stavba byla během staletí několikrát poškozena,

Více

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace

KRONIKA JIMRAMOVA 1996. Obrazová dokumentace KRONIKA JIMRAMOVA 1996 Obrazová dokumentace Výstavba nové haly a.s. GAMA Oprava fasády č.p. 41 Nová prodejna v Dolní ulici Čistička odpadních vod Kabelizace telefonní sítě Kabelizace telefonní sítě Žabárna

Více

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí.

RADNICE. Dne 16.června 1538 však vznikl v mincovně požár, při kterém vyhořela radnice a 15 domů v jejím okolí. RADNICE Radnice v Jáchymově je vynikajícím dokladem pozdně gotického renesančního stavitelství z l. poloviny 16.století. Přes všechny pozdější stavební úpravy si zachovala původní dispozici pozdně gotické

Více

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk

A je tu Středočeský kraj. Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk A je tu Středočeský kraj Tu to prezentaci vytvořila Irena Havlíčková Zš a Mš Hrubý Jeseník okres Nymburk Hrady a zámky Karštejn Jeden z nejznámějších českých hradů byl postaven v letech 1348 1367 na příkaz

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Kostel sv. Jana Křtitele v Srbech u Horšovského Týna Kostel sv. Jana Křtitele ve Vřeskovicích u Švihova

Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Kostel sv. Jana Křtitele v Srbech u Horšovského Týna Kostel sv. Jana Křtitele ve Vřeskovicích u Švihova Kostel Proměnění Páně v Pacelicích u Blatné Poutní kostel Proměnění Páně z let 1763 1765 na vrchu Křesovec postavený (snad) podle plánů K. I. Dientzenhofera. Vybavení bylo v minulosti rozkradeno, vchody

Více

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa

Horní Brusnice, kostel svatého Mikuláše, biskupa , kostel svatého Mikuláše, biskupa Stručná historie Obec leží pod severním svahem vrchu Zvičiny. Osídlení území nese rysy venkovského charakteru s typickým soustředěním podél centrální komunikace. V centrální

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj

Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Příloha č. 10 Seznam kulturních památek vedených v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky na území MAS Havlíčkův kraj Obec Kulturní památky Umístění (místní část) Rejstříkové číslo Bohdalov

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Gotika nejvýznamnější památky u nás

Gotika nejvýznamnější památky u nás Gotika nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: únor 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU

SZ UHERČICE OBNOVA ZÁMECKÉHO AREÁLU INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÝ CÍL 3.1: ZEFEKTIVNĚNÍ PREZENTACE, POSÍLENÍ OCHRANY A ROZVOJE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ KOLOVÁ VÝZVA Č. 52: REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK II. SZ UHERČICE OBNOVA

Více

Baroko a Jindřichův Hradec

Baroko a Jindřichův Hradec Baroko a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod.

12.09.2009 10.00-15.00 hod. 15.09.2009-18.09.2009 08.00-17.00 hod. 19.09.2009 10.00-15.00 hod. 12.09.2009 9.00-17.00 hod. DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2009 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela

Více

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři

w w w.h usto p e ce - cit y. cz sport senioři w w w.h usto p e ce - cit y. cz rodina sport senioři víno PRO SENIORY Seniorský věk už dnes nemusí být obdobím stráveným v ústraní aktivního společenského života. Stále více institucí myslí na lidi seniorského

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I.

SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Vědomé putování krajinou www.putujici.cz a www.fengsuej.info SILOVÁ MÍSTA ČESKOBRODSKA I. Libor Domas Mojmír Mišun členové skupiny Putujících Vědomé putování krajinou Jak putují Putující vědomý prožitek

Více

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje

Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž - významné kulturní centrum Zlínského kraje Kroměříž, 15. 6. 2011 MUDr. Jarmila Číhalová Město Kroměříž Základní údaje o městě má 29 tisíc obyvatel historie spjata s olomouckým biskupstvím a arcibiskupstvím

Více

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR

DUM č. 17 v sadě. 21. Ze-3 Kraje ČR projekt GML Brno Docens DUM č. 17 v sadě 21. Ze-3 Kraje ČR Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 05.03.2014 Ročník: 3. ročníky Anotace DUMu: Kraje České republiky, památky UNESCO v krajích ČR Materiály jsou určeny

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje

rozloha: km počet obyvatel: počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje Středočeský kraj 2 rozloha: 11 014 km počet obyvatel: 1 287 277 počet okresů: 12 krajské město: Praha hejtman: Zuzana Moravčíková znak kraje okresy: Benešov,Beroun,Kladno,Kolín,Kutná Hora,Mělník,Mladá

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 -

Ú p i c e. Pohled na kostel s věží od Velbaby - 1 - Ú p i c e - město, které se rozkládá po obou březích řeky Úpy. Vznikla v 11. století na obchodní stezce v téže době jako Trutnov. Původně obec při vtoku potoka téhož jména do Úpy. Na ostrohu nad ní později

Více

Zajímavosti v obci a okolí

Zajímavosti v obci a okolí Zajímavosti v obci a okolí Zámek Kolštejn Zámek se zbytky hradu - více najdete na stránkách www.icbranna.cz v historii obce. Zámek je v rekonstrukci a je možno po dohodě s kastelánem prohlídka hradu. Kastelán:

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ

NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY - PŘEHLED AKCÍ R - - běžná hradební zeď radnice MPR - KP 22622/3-2278 Obnova obv.pláště radnice 1995 R Rest. soklu radnice 2000 Rest. ochozu věže radnice 2000 1 - radnice Masarykovo nám. 2262 A/11 2278 MT Obnova radnice

Více

Městská památková zóna

Městská památková zóna Městská památková zóna Městská památková zóna v České Třebové byla vyhlášena vyhláškou Ministerstva kultury ČR č. 250/1995 Sb., o prohlášení historických jader vybraných měst a jejich částí za městské

Více

Stavebnû Historické PrÛzkumy

Stavebnû Historické PrÛzkumy stavebnû historické prûzkumy Stavebnû Historické PrÛzkumy Stavebnû historické prûzkumy z archivu Památkového ústavu v Ostravû Přehled v ostravském ústavu archivovaných stavebně historických průzkumů dokládá

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_377_VES_17 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10

Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Počet stran přílohy: 10 Usnesení č. 4/138/1 - Příloha č. 2 Strana 1 Seznam náhradních projektů doporučených k případnému poskytnutí neinvestiční dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci "Programu obnovy kulturních památek

Více

49 53'6.79"N 16 2'17.92"E. GPS poloha:

49 53'6.79N 16 2'17.92E. GPS poloha: Košumberk Zřícenina 49 53'6.79"N 16 2'17.92"E Mohutné zříceniny hradu Košumberk stojí na skalnatém vrchu nad údolím Novohradky na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Areál hradní zříceniny je veřejnosti přístupný.

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

Vratimov. Václavovice

Vratimov. Václavovice Vratimov Václavovice Vratimov je spolu s místní části Horní Datyně největším sídlem Regionu Slezská brána s téměř 7 tis. obyvateli. Za město byl prohlášen v r. 960. Zachoval si mnohá příjemná přírodní

Více

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010

Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 28. února 2010 Seznam Braniborská brána v Berlíně (klasicismus) Budova Kapitolu ve Washingtonu DC (klasicismus) Stavovské divadlo v Praze (klasicismus)

Více

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny

Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny Mnichovo Hradiště - kapucínský klášter a kaple sv. Anny V roce 1690 byla na popud majitele mnichovohradišťského panství, hraběte Arnošta Josefa z Valdštejna, při severním okraji zámeckého parku započata

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2011 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2011 - www.ehd.cz PAMÁTKY OTEVŘENÉ V KRAJI VYSOČINA MĚSTO A ADRESA NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVŘENA POPIS PAMÁTKY Kostel v Bohdalově byl založen asi ve 2. polovině 13. století, patrně pány z Lichtenberka. V letech 1736 až 1759 byl zcela přestavěn v barokním

Více

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna.

Toleranční památky. Daňkovice Toleranční modlitebna. Toleranční památky Toleranční památky 1 Daňkovice Toleranční patent císaře Josefa II. z roku 1781 umožnil stoupencům evangelického vyznání zakládat církevní sbory a stavět modlitebny. To vše ovšem bylo

Více

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013

Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy. Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník. Jižní Morava, červenec 2013 Udržitelný rozvoj Projekt Historická zeleň regionu středníčechy Exkurze pro studenty a absolventy ČZA VOŠZa Mělník Jižní Morava, červenec 2013 Ing. Jana Stejskalová Vranov nad Dyjí - komplex románského

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY

I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY Příloha 1 usnesení 216/5/ZK I. Zastupitelstvem kraje přidělené finanční prostředky z grantu NEMOVITÉ KULTURNÍ PAMÁTKY okres České Budějovice 1. Město Nové Hrady Buquoyská rezidence v Nových Hradech obnova

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás

Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Románský sloh nejvýznamnější památky u nás Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami

Více

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov

Přehled památek EHD Arboretum Střední lesnické školy Evropský dům setkávání - tzv. Hranice Geschaderův dům - Šumperk Barokní kašny - Uničov Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00.

Přehled památek EHD. Evangelický kostel - Hranice Šromotovo nám. 5/791, Hranice, Olomoucký kraj Otevřeno zdarma v rámci EHD: od 9:00 do 16:00. Arboretum Střední lesnické školy Hranice Jurikova 588, Hranice, Olomoucký kraj 109 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny - Uničov Masarykovo nám 28, Uničov, Olomoucký kraj 39 od 9:00 do 17:00 Barokní kašny jsou

Více

8 Přílohy Seznam příloh:

8 Přílohy Seznam příloh: 8 Přílohy Seznam příloh: 1) Fotodokumentace 2) Katastrální mapa 3) Stavební vývoj 4) Výkresová dokumentace 5) Park a drobná architektura 65 8.1 Fotodokumentace Veškerá fotodokumentace pochází z archivu

Více

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ - EHD 2010 - www.ehd.cz PAMÁTKY V KRÁLOVEHRADECKÉM KRAJI MĚSTO NÁZEV PAMÁTKY VE DNECH EHD OTEVRENO POPIS PAMÁTKY Hrad Vízmburk je poprvé zmíněn k roku 1279, kdy ho vlastnil Tas

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Monumentální budova muzea na labském nábřeží byla realizována v letech 1909-1912 podle návrhů architekta Jana Kotěry a stala se symbolem nastupující české

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor.

Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor. Smržovka, kostel sv. Archanděla Michaela, 1766-1781 1. Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, celkový pohled od západu. Foto: autor. 2a. Smržovka, Kostel sv. Archanděla Michaela, půdorys v úrovni přízemí.

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Historická sídla. M o r a v s k o s l e z s k é h o k r a j e

Historická sídla. M o r a v s k o s l e z s k é h o k r a j e Historická sídla M o r a v s k o s l e z s k é h o k r a j e obsah Úvod... 2 Město živý organismus... 3 Městské pamatkové rezervace Nový Jičín... 4 Příbor... 8 Štramberk... 12 Městské pamatkové zóny Bílovec...

Více

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času

NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM. kulturní krajina areálu v proměnách času NÁRODNÍ KULTURNÍ PAMÁTKA HŘEBČÍN V KLADRUBECH NAD LABEM kulturní krajina areálu v proměnách času Miroslav Kroulík, listopad 2012 1. OBDOBÍ OD POČÁTKŮ STŘEDOVĚKÉHO OSÍDLENÍ DO R. 1560 (1142) 1352 první

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více