Celní správa ČR informuje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Celní správa ČR informuje"

Transkript

1 Celní správa ČR informuje Změny limitů v cestovním styku a celních sazeb u zásilek při dovozu do EU, uplatňované na území České republiky od 1. prosince 2008 Osvobození zboží dováženého cestujícími ze třetích zemí od cla, daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně (SPD) se vztahuje na dovoz zboží neobchodní povahy, tedy určeného pro osobní potřebu dovážející osoby nebo jako dar pro soukromou osobu, kdy dovoz se uskutečňuje pouze příležitostně. Ruší se ustanovení o osvobození od cla při dovozu věcí k vybavení druhé domácnosti, kterou si osoba se sídlem ve třetí zemi zřizuje v EU. Peněžní prahové hodnoty Od cla, DPH a SPD daně se osvobozuje zboží (dovážené cestujícími), jehož celková hodnota nepřesahuje 300 EUR na osobu. V případě cestujících v letecké a námořní dopravě se osvobozuje zboží do hodnoty 430 EUR na osobu. Množstevní omezení zboží dováženého cestujícími do ČR v letecké dopravě Od cla, DPH a SPD se osvobodí a)200 cigaret, b)nebo 100 doutníčků do 3 gramů, c) nebo 50 doutníků, d) nebo 250 g tabáku ke kouření. Každé množství v písm. a) až písm. d) představuje 100 % celkového povoleného množství tabákových výrobků - tzn. nelze povolit současně vše, je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil 100 %. Například: kombinace 100 cigaret a 50 doutníčků. Od cla, DPH a SPD se dále osvobodí zboží (dovážené cestujícími): a) celkem 1 litr alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu vyšším než 22 % obj. nebo nedenaturovaného lihu o obsahu nejméně 80 % obj., b) celkem 2 litry alkoholu a alkoholických nápojů o obsahu alkoholu nejvýše 22 % obj. Každé množství v písm. a) a písm. b) představuje 100 % celkového povoleného množství - tzn. nelze povolit současně vše, je možno poměr výrobků kombinovat tak, aby součet nepřekročil 100 %. Například: kombinace 0,5 litru lihovin a 1 litr meziproduktů o obsahu do 22 % obj. c) celkem 4 litry tichého vína a 16 litrů piva. Osvobození od cla, DPH a SPD u tabákových výrobků a alkoholických nápojů se neposkytne osobám mladším 17 let.

2 d) pro každý motorový dopravní prostředek se osvobozují od cla, DPH a SPD pohonné hmoty dovážené v běžné nádrži vozidla a navíc nejvýše 10 litrů v přenosné nádobě. Valorická jednotná sazba cla Valorická jednotná sazba cla se snižuje z 3,5 % na 2,5 % a současně se zvyšuje limit pro její uplatnění z 350 EUR na 700 EUR. Je použitelná pouze jedná-li se o dovoz zcela neobchodní povahy. Valorická jednotná sazba cla ve výši 2,5 % se uplatní na zboží obsažené v zásilkách zasílaných mezi soukromými osobami nebo obsažené v osobních zavazadlech cestujících, pokud skutečná hodnota zboží podléhajícího dovoznímu clu nepřesahuje 700 EUR na jednu zásilku nebo cestujícího. Valorická jednotná sazba cla se nevztahuje na zboží, u nějž je v celním sazebníku ve sloupci celní sazba uvedeno bez, a na zboží kapitoly 24 celního sazebníku (tabák a tabákové výrobky), které je obsaženo v zásilce nebo osobních zavazadlech cestujících v množstvích převyšujících množství, které je osvobozeno od dovozních poplatků. Fyzická osoba může do České republiky ze států EU dovážet, nebo v České republice převážet vybrané výrobky zatížené spotřební daní, které jsou určeny k její spotřebě v následujícím množství: - minerální oleje, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l, - konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků, - pivo 110 l, - meziprodukty 20 l, - vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l, - cigarety 800 kusů, - cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů, - ostatní doutníky 200 kusů, - tabák ke kouření 1 kg. Celní úřad může rozhodnout o tom, že za vybrané výrobky určené pro osobní potřebu je možné považovat i větší množství než výše uvedené.

3 Zásilky nepatrné hodnoty Osvobození od cla se poskytuje u zásilek zboží nepatrné hodnoty. Limit, který vyjadřuje pojem "zásilka zboží nepatrné hodnoty" a týká se všech zásilek, které jsou odesílány přímo ze třetí země (není členem EU) příjemci, který se nachází na celním území Společenství (EU), se mění z částky 22 EUR na částku 150 EUR. Osvobození od cla se však netýká alkoholických výrobků, parfémů a toaletních vod, tabáku a tabákových výrobků. ZÁSILKY ZBOŽÍ MEZI SOUKROMÝMI OSOBAMI Od dovozního cla je osvobozeno zboží neobchodní povahy v každé zásilce jen do hodnoty 45 eur, včetně hodnoty zboží uvedeného níže, aniž by příjemce odesílateli cokoli platil. a) tabákové výrobky: 50 kusů cigaret, nebo 25 kusů cigarillos (doutníky o hmotnosti nejvýše 3 gramy na kus), nebo 10 kusů doutníků, nebo 50 gramů tabáku na kouření, nebo úměrná souprava těchto výrobků; b) alkoholické nápoje: destiláty a lihoviny se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 22 % objemových; nedenaturovaný ethylalkohol s obsahem alkoholu 80 % objemových nebo více: 1 litr, nebo destiláty a lihoviny, aperitivy vyrobené z vína nebo alkoholu, tafia, saké nebo podobné nápoje s obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22% objemových; šumivá vína, likérová vína: 1 litr nebo úměrná souprava těchto výrobků, a nešumivá vína: 2 litry; c) parfémy: 50 gramů, nebo toaletní vody: 0,25 litru. OSVOBOZENÍ OD PROKÁZÁNÍ PŮVODU ZBOŽÍ Výrobky, které se zasílají v malých zásilkách soukromých osob adresovaných soukromým osobám nebo které se nacházejí v osobním zavazadle cestujícího, se bez předložení osvědčení o původu podle formuláře A nebo prohlášení na faktuře považují za původní výrobky a je jim poskytnuto preferenční zacházení, pokud se jedná o dovozy neobchodního charakteru a je učiněno prohlášení, že jsou splněny předpoklady pro použití tohoto oddílu, přičemž o správnosti tohoto prohlášení nesmí být pochyb. Dovozy, které se uskutečňují příležitostně a sestávají výlučně z výrobků, které jsou určeny k osobní potřebě nebo spotřebě příjemců nebo cestujících nebo jejich rodinných příslušníků, se považují za dovozy neobchodního charakteru, pokud je z povahy a množství výrobků zřejmé, že jsou určeny k neobchodním účelům. Celková hodnota výrobků kromě toho nesmí u malých zásilek přesahovat 500 eur a u výrobků nacházejících se v osobním zavazadle cestujících eur.

4 VÝVOZ ZBOŽÍ Mimo dále uvedených zákazů a omezení pro některé druhy vyváženého zboží (veterinární zboží, předměty kulturní hodnoty, zbraně střelivo a výbušniny, návykové látky a léky, finanční prostředky) nejsou v EU při vývozu zboží, které nemá obchodní charakter, uplatňována žádná vývozní cla, ani jiné vývozní poplatky. VRÁCENÍ DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY ZAHRANIČNÍ FYZICKÉ OSOBĚ ZAPLACENÉ V CENĚ ZBOŽÍ NAKOUPENÉHO V ČR Nárok na vrácení daně z přidané hodnoty zaplacené v ceně zboží nakoupeného v ČR může uplatnit osoba, která nemá trvalý pobyt na území Evropského společenství a její pobyt ve třetí zemi je zapsán v cestovním pasu nebo jiném dokladu totožnosti, který uznává ČR, a tato osoba neuskutečňuje ekonomickou činnost v ČR. Nárok na vrácení daně z přidané hodnoty při soukromém neobchodním vývozu zboží mají pouze občané ze třetích zemí, tedy zemí, které nejsou členskými zeměmi EU, pokud nakoupené zboží, které nemá obchodní charakter, vyvezou v cestovním styku z území Evropské unie. Občané zemí Evropské unie, kteří zakoupí zboží v České republice a toto zboží dopraví do jiných členských zemí Evropské unie, nárok na vrácení daně z přidané hodnoty nemají, protože podmínky pro vrácení daně z přidané hodnoty nejsou splněny. tiskopis a další informace jsou na - Tiskopis pro vrácení DPH pro cestující (294K) (tiskopis bude zřejmě upraven do jiné jazykové mutace) CITES Vývoz zvláště chráněných živočichů, rostlin a nerostů je zakázán. Povolení k vývozu může výjimečně, v případech hodných zřetele, udělit ministerstvo životního prostředí. Dovoz a vývoz chráněných druhů živočichů a rostlin (živých i mrtvých) uvedených v přílohách Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) je možný pouze při splnění podmínek stanovených v této Úmluvě a na základě příslušného povolení. Upozornění: Další informace k této problematice naleznete v zákoně č. 100/2004 Sb., zákon o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů (zákon o obchodování s ohroženými druhy)

5 VÝVOZ PŘEDMĚTŮ KULTURNÍ HODNOTY Předměty kulturní hodnoty jsou přírodniny nebo lidské výtvory nebo jejich soubory, které jsou významné pro historii, literaturu, umění nebo vědu. Vývoz předmětů kulturní hodnoty lze uskutečnit pouze na základě osvědčení, v němž se konstatuje, že nejde o předměty prohlášené za kulturní památku, ani o předměty, které jsou částí souboru prohlášeného za kulturní památku. Archiválie je možné vyvézt na základě písemného posouzení oblastního archivu, v jehož obvodu působnosti má osoba, která vyváží nebo odesílá archiválii, bydliště nebo sídlo. U osob majících bydliště nebo sídlo mimo území České republiky je příslušným archiv, v jehož obvodu působnosti se nachází celní úřad, který písemnosti propouští do režimu vývozu. Upozornění : - osvědčení vydávají na základě žádosti a za poplatek odborné organizace /muzea,galerie, ústavy apod./ ZÁKAZY A OMEZENÍ PŘI VÝVOZU KULTURNÍCH PAMÁTEK V případě vývozu kulturní památky je nutný souhlas ministerstva kultury k vývozu. Současně se souhlasem k vývozu bude ministerstvem kultury vydáno rozhodnutí ve správním řízení, ve kterém budou stanoveny podmínky, za kterých bude možné vývoz uskutečnit. VÝVOZ NĚKTERÝCH KULTURNÍCH STATKŮ Z CELNÍHO ÚZEMÍ EU Vývoz některých kulturních statků z celního území EU je upraven nařízením Rady (EHS) č. 3911/92/ES, o vývozu kulturních statků. Při vývozu kulturních statků je nutné předložit vývozní povolení dle zákona č. 214/2002 Sb. Vývozní povolení vydané podle zákona č. 214/2002 Sb. nenahrazuje souhlas, povolení, osvědčení nebo licenci vydávané podle zvláštních právních předpisů. DOVOZ, VÝVOZ A PRŮVOZ ZBRANÍ, STŘELIVA A VÝBUŠNIN Cestující nemůže dovážet, vyvážet nebo provážet výbušniny jako zboží, které nemá obchodní charakter. Dočasně dovézt, držet nebo nosit na území ČR nebo provézt územím ČR zbraň kategorie A,B nebo C nebo střelivo do této zbraně je možné pouze na základě povolení. Tímto povolením je zbrojní průvodní list. Zbrojní průvodní list pro tranzit zbraně nebo střeliva může na základě žádosti fyzickým a právnickým osobám vydat zastupitelský úřad ČR. Fyzickým nebo právnickým osobám navštěvujícím ČR za

6 účelem výkonu práva myslivosti nebo účasti na sportovních střeleckých soutěžích, a které jsou držiteli evropského zbrojního pasu, také útvar policie na hraničním přechodu. Zbrojní průvodní list nemusí být předložen u zbraní kategorie B,C a střelivo do této zbraně pokud je držitel z členské země EU a v případě, že je držitelem evropského zbrojního pasu, ve kterém má převáženou zbraň uvedenou a pokud může uvést důvod své cesty. Cestující ze třetí země, který cestuje do členského státu EU, musí při kontrole na vnější hranici EU předložit povolení příslušného orgánu každého členského státu, na jehož území nebo přes jehož území hodlá se zbraní nebo střelivem cestovat. DOVOZ, VÝVOZ A PRŮVOZ NÁVYKOVÝCH LÁTEK A LÉKŮ Vývoz návykových látek, přípravků, prekurzorů a pomocných látek (uvedených ve vyhlášce 304/1998 Sb.) je možný jen s vývozním povolením ministerstva zdravotnictví (seznam látek je uveden v přílohách k zákonu č. 167/1998 Sb.). Dovoz návykových látek, přípravků a prekurzorů je možný jen s dovozním povolením ministerstva zdravotnictví a vývozním povolením ze státu původu zásilky, pokud je tam pro vývoz vyžadováno. Vývozní a dovozní povolení se nevyžaduje pro případy uvedené v 20 odst. 2 a 21 odst. 2 zákona č. 167/1998 Sb. Tranzit je možný jen s vývozním povolením ministerstva zdravotnictví a vývozním povolením ze státu původu zásilky, pokud je tam pro vývoz takové povolení vyžadováno. Zásilka nesmí být během dopravy vyložena z dopravního prostředku. Návykové látky, přípravky a prekurzory se nesmějí umisťovat v celních skladech, svobodných pásmech a svobodných skladech. LÉKY Oblast léčiv upravuje zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Rozhodujícími orgány státní správy jsou Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen SÚKL ), jde-li o humánní léčiva, a Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (dále jen ÚSKVBL ), jde-li o veterinární léčiva. Pro dovoz léčivých přípravků ze třetích zemí se požaduje povolení k výrobě léčivých přípravků. Dovoz mohou provádět pouze osoby, kterým byla tato činnost povolena SÚKLem, v případě humánních léčiv, nebo ÚSKVBLem, v případě veterinárních léčiv. Seznam povolených výrobců je uveden na adrese v odkazu Povolení výrobci a Třetími zeměmi se rozumějí všechny státy s výjimkou členských států EU a států sdružených v Evropském hospodářském prostoru (Norsko, Island, Lichtenštejnsko).

7 Rozhodnutí o povolení k výrobě léčivých přípravků obsahuje: identifikaci subjektu, druh a rozsah povolené výroby, včetně seznamu léčivých přípravků, které budou dováženy, adresu/y místa/míst výroby a kontroly jakosti, jména a příjmení kvalifikovaných osob, případně povinnosti uložené žadateli. DOVOZ ODPADŮ Dovoz odpadů včetně odpadu z domácností není cestujícím povolen. DOVOZ A VÝVOZ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ Fyzická osoba vstupující nebo vystupující na území Evropských společenství (ES) je povinna písemně oznámit celnímu úřadu dovoz a vývoz platných platidel v české nebo cizí měně, cestovních šeků, peněžních poukázek směnitelných za hotové peníze, cenných papírů na doručitele nebo na řad, nebo jiných investičních nástrojů v úhrnné hodnotě EUR nebo vyšší, anebo vysoce hodnotných komodit, jako jsou zejména drahé kovy nebo drahé kameny, v úhrnné hodnotě převyšující EUR. Formulář pro oznámení peněžní hotovosti (CZ/AJ), (368K), Pokyny pro vyplnění (CZ) (159K), (EN) (28K), (RU) (248K). Formuláře rovněž získáte na výstupních a vstupních místech EU (pro ČR u celních úřadů na mezinárodních letištích). ZBOŽÍ POHYBUJÍCÍ SE PO ÚZEMÍ ČLENSKÝCH ZEMÍ EU Pohyb zboží po území členských zemí EU je volný a je centrálně upraven nesčetnými Nařízeními Rady a Komise, která jsou přímo závazná pro každou členskou zemi EU a která by se dala charakterizovat jako ochranné předpisy (např. veterinární, fyto-sanitární, hygienické, o odpadech, o kulturních památkách aj.). Kontrola pohybu tohoto zboží již nebude prováděna pravidelně na státních hranicích ČR, ale bude ji možno provést kontrolními složkami po celém území EU. Fyzická osoba může do České republiky ze států EU dovážet, nebo v České republice převážet vybrané výrobky zatížené spotřební daní, které jsou určeny k její spotřebě v následujícím množství: - minerální oleje, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l, - konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků, - pivo 110 l,

8 - meziprodukty 20 l, - vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l, - cigarety 800 kusů, - cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů, - ostatní doutníky 200 kusů, - tabák ke kouření 1 kg. Celní úřad může rozhodnout o tom, že za vybrané výrobky určené pro osobní potřebu je možné považovat i větší množství než výše uvedené. Veterinární zboží Zvířata, živočišné produkty a ostatní veterinární zboží dovážené z třetích zemí mohou vstoupit na území České republiky jen přes stanoviště veterinární hraniční kontroly České republiky. K provádění pohraniční veterinární kontroly v rámci ČR je věcně i místně příslušná Městská veterinární správa v Praze, jejíž součástí je pohraniční veterinární stanice zřízená na mezinárodním letišti Praha Ruzyně, je-li zboží na území České republiky dopraveno letecky, nebo pohraniční veterinární stanice členského státu, na jehož vnější hranici zboží vstupuje na území Společenství ( 32 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů ( veterinární zákon ), ve znění pozdějších předpisů ). Orgány provádějící pohraniční veterinární kontrolu vydají po provedení této kontroly na dovážené zboží Společný veterinární vstupní doklad (SVVD), který potvrzuje, že byla provedena pohraniční veterinární kontrola s příznivým výsledkem a že byly zaplaceny poplatky za její provedení. Bližší informace o obchodování s veterinárním zbožím jsou zveřejněny na stránkách Státní veterinární správy ČR Dovoz zvířat v zájmovém chovu Psi, kočky a fretky mohou být dováženi ze třetích zemí pouze přes veřejná mezinárodní letiště, vojenská mezinárodní letiště nebo neveřejná mezinárodní letiště uvedená v seznamu schválených míst vstupu pro dovoz zvířat v zájmovém chovu. Psi, kočky a fretky vstupující na území České republiky ze států uvedených v tabulce A a B musí být identifikováni (tetování nebo mikročip),očkováni proti vzteklině, provázeni veterinárním osvědčením nebo při opětovném dovozu pasem zvířete v zájmovém chovu, v nichž jsou vyplněny a potvrzeny požadované údaje. Zvířata přicházející do České republiky ze zemí uvedených v tabulce A mohou být

9 doprovázena pasem, pokud tato třetí země předem ohlásí Komisi a ČR svůj záměr používat pas místo veterinárního osvědčení. Tabulka A AD Andorra CH Švýcarsko HR Chorvatsko IS Island LI Lichtenštejnsko MC Monako NO Norsko SM San Marino VA Vatikánský městský stát Tabulka B AC ostrov Ascension AE Spojené arabské emiráty AG Antigua a Barbuda AN Nizozemské Antily AR Argentina AU Austrálie AW Aruba BA Bosna a Hercegovina BB Barbados BH Bahrajn BM Bermudy BY Bělorusko CA Kanada CL Chile FJ Fidži FK Falklandy HK Hongkong JM Jamajka JP Japonsko KN Svatý Kryštof a Nevis KY Kajmanské ostrovy MS Montserrat MU Mauricius MX Mexiko MY Malajsie NC Nová Kaledonie NZ Nový Zéland PF Francouzská Polynésie PM Saint Pierre a Miquelon RU Ruská federace SG Singapur SH Svatá Helena TT Trinidad a Tobago TW Tchaj-wan US Spojené státy americké (včetně GU Guamu) VC Svatý Vincenc a Grenadiny VG Britské Panenské ostrovy VU Vanuatu WF Wallis a Futuna YT Mayotte Psi, kočky a fretky vstupující na území České republiky z jiných států než ze států uvedených v tabulce A a B, musí být identifikováni (tetování nebo mikročip), očkováni proti vzteklině a musí mít sérologické vyšetření provedené ve schválené laboratoři uvedené v rozhodnutí Komise 2004/233/ES a musí být doprovázeni veterinárním osvědčením.

10 Dovoz ptáků ze třetích zemí, je v současné době povolen pouze přes mezinárodní letiště Praha Ruzyně! Veškeré informace o cestování psů, koček a fretek, jsou na internetové adrese Státní veterinární správy Dovoz produktů živočišného původu pro osobní spotřebu Na zásilky produktů živočišného původu pro osobní spotřebu dovážené cestujícími v zavazadlech se vztahuje nařízení Komise (ES) č. 745/2004, kterým se stanoví opatření týkající se dovozu produktů živočišného původu pro osobní spotřebu, v platném znění. Na základě tohoto nařízení je zakázáno do Společenství dovážet jakékoliv zásilky masných nebo mléčných výrobků. Pro osobní spotřebu a v malém množství je dovoleno dovážet toto zboží pouze z Andorry, Chorvatska, Farských ostrovů, Grónska, Islandu, Lichtenštejnska, Norka, San Marina a Švýcarska. Rostlinné zboží Zásilky určitých rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů, které představují riziko zavlékání škodlivých organismů, musí být při dovozu do EU opatřeny rostlinolékařským osvědčením a musí splňovat zvláštní fytosanitární požadavky ( seznam rostlin, které podléhají dovozní rostlinolékařské kontrole je uveden ve vyhlášce č. 215/2008 Sb., o opatřeních proti zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů rostlin a rostlinných produktů). Některé rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty je zakázáno do České republiky dovážet ( seznam rostlin, které je zakázáno dovážet, je uveden ve vyhlášce č. 215/2008 Sb., o opatřeních proti zavlékání a rozšiřování škodlivých organismů rostlin a rostlinných produktů). Dovozní rostlinolékařská kontrola těchto zásilek se provádí v určených vstupních místech do EU, jak v České republice, tak v ostatních členských státech. Seznam vstupních míst mista_eu. V některých případech lze dokončit dovozní rostlinolékařskou kontrolu až v místě určení zásilky. Místo určení však musí být předem schváleno územně příslušnou rostlinolékařskou službou jako místo vhodné k provádění dovozní rostlinolékařské kontroly. Nezbytný je i souhlas vstupního místa s odesláním zásilky k dokončení kontroly do místa určení. Dřevěný obalový materiál Pokud je součástí zásilky jakéhokoliv zboží i dřevěný obalový materiál, musí být rovněž splněny určité rostlinolékařské požadavky. Dřevěný obalový materiál určený k přepravě zboží všeho druhu a dřevo používané k zaklínění nebo podepření přepravovaného nákladu (souhrnně dřevěné obaly) je prokázaným zdrojem zavlékání a šíření řady nebezpečných škůdců a původců chorob rostlin. V rámci Mezinárodní konvence ochrany rostlin při FAO byl přijat standard pro fytosanitární opatření č. 15. ( Od 1.března 2005 vyžadují členské státy Evropských společenství splnění

11 rostlinolékařských požadavků pro dovoz dřevěných obalů původem ze třetích zemí s výjimkou Švýcarska v souladu se standardem ISPM 15. Veškerý dřevěný obalový materiál ve formě obalových beden, bedniček, přepravek, bubnů a podobných dřevěných obalů, palet, ohradových palet a jiných přepravních podložek, nástavných rámů palet, použitý k přepravě předmětů všeho druhu, a dřevo použité k zaklínění nebo podepření nákladů (prokladové dřevo), s výjimkou dřeva surového o tloušťce 6 mm nebo menší a dřeva zpracovaného pomocí lepidla, tepla a tlaku, nebo jejich kombinací, musí být ošetřen a označen dle standardu ISPM 15. Veškeré informace o dovozu rostlinného zboží naleznete na internetových stránkách Státní rostlinolékařské správy: ovoznich_fyt_podminek_cr/dovozni_manual_cr_6_leden% pdf Fyzická osoba může do České republiky ze států EU dovážet, nebo v České republice převážet vybrané výrobky zatížené spotřební daní, které jsou určeny k její spotřebě v následujícím množství: - minerální oleje, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l, - konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků, - pivo 110 l, - meziprodukty 20 l, - vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l, - cigarety 800 kusů, - cigarillos a doutníky o váze menší než 3 g/kus 400kusů, - ostatní doutníky 200 kusů, - tabák ke kouření 1 kg. Celní úřad může rozhodnout o tom, že za vybrané výrobky určené pro osobní potřebu je možné považovat i větší množství než výše uvedené.

INFORMACE O ZMĚNÁCH PŘI DOVOZU ZBOŽÍ NA ÚZEMÍ EU ZE TŘETÍCH ZEMÍ (NEČLENSKÉ ZEMĚ EU)

INFORMACE O ZMĚNÁCH PŘI DOVOZU ZBOŽÍ NA ÚZEMÍ EU ZE TŘETÍCH ZEMÍ (NEČLENSKÉ ZEMĚ EU) INFORMACE O ZMĚNÁCH PŘI DOVOZU ZBOŽÍ NA ÚZEMÍ EU ZE TŘETÍCH ZEMÍ (NEČLENSKÉ ZEMĚ EU) MNOŽSTEVNÍ LIMITY PRO DOVOZ ZBOŽÍ Zboží, které nemá obchodní charakter, to je zboží, které je na území EU dováženo příležitostně

Více

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr)

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Terminologie vývoz zboží poskytnutí služby zahraničním osobám Česká republika Třetí země dovoz zboží přijetí služby od zahraniční osoby (resp. dle zákona:

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2003R0998 CS 05.12.2011 016.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 998/2003/ES ze

Více

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 998/2003 z 26. května 2003,

NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 998/2003 z 26. května 2003, NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 998/2003 z 26. května 2003, o veterinárních požadavcích na neobchodní přesuny zvířat v zájmovém chovu a o změně směrnice Rady 92/65/EHS (Úřední věstník Evropské

Více

Požadavky pro cestování se psy, kočkami a fretkami z České republiky / export z České republiky

Požadavky pro cestování se psy, kočkami a fretkami z České republiky / export z České republiky Požadavky pro cestování se psy, kočkami a fretkami z České republiky / export z České republiky I.Cestování se zvířaty v zájmovém chovu z České republiky do Velké Británie, Irska a Malty Musí být splněny

Více

VYBRANÁ USTANOVENÍ. Preambule

VYBRANÁ USTANOVENÍ. Preambule VYBRANÁ USTANOVENÍ Preambule (8) Je vhodné umožnit členským státům stanovit nižší omezení, pokud jde o peněžní prahovou hodnotu pro děti, a zajistit, aby nezletilé osoby nemohly využívat osvobození od

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 28.6.2013 Úřední věstník Evropské unie L 178/109 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 577/2013 ze dne 28. června 2013 o vzorových identifikačních dokladech pro neobchodní

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2013R0577 CS 29.12.2014 001.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 577/2013 ze dne 28.

Více

DOVOZ A VÝVOZ ZBOŽÍ V EU

DOVOZ A VÝVOZ ZBOŽÍ V EU DOVOZ A VÝVOZ ZBOŽÍ V EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Dovoz a vývoz zboží v EU V této kapitole se dozvíte: Jaké zboží si můžete zakoupit v zemích EU. Zda je nutný cestovní pas EU pro domácí zvířátka,

Více

2003R0998 CS 19.10.2009 014.001 1

2003R0998 CS 19.10.2009 014.001 1 2003R0998 CS 19.10.2009 014.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 998/2003/ES ze

Více

Seriál o Schengenu na stránkách týdeníku Veřejná správa. ČR v Schengenu: Cestování po Evropě volnou cestou

Seriál o Schengenu na stránkách týdeníku Veřejná správa. ČR v Schengenu: Cestování po Evropě volnou cestou Díl XII. vyšlo 12.12.2007 (č. 0) ČR v Schengenu: Cestování po Evropě volnou cestou Českou republiku dělí od vstupu do schengenského prostoru několik posledních dní. Již před Vánocemi bude možné překračovat

Více

Osvobození od požadavku superlegalizace listin pro použití v ČR

Osvobození od požadavku superlegalizace listin pro použití v ČR Příloha č. 1 k č.j. 303887/2014-KO Osvobození od požadavku superlegalizace listin pro použití v ČR Níže uvedené seznamy států jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti:

Více

Vyhotovení pro dodavatele

Vyhotovení pro dodavatele 1 Vyhotovení pro dodavatele 1 VYSVĚTLIVKY Doprava vybraných výrobků podléhajících spotřební dani, které byly uvedeny do volného daňového oběhu v odesílajícím členském státě 1. Obecné pokyny 1.1. V souladu

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2009 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Zákon, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony

Více

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013 Finanční právo 2. seminář 18. října 2013 NEPŘÍMÉ DANĚ Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Neutrální = vztahuje se na všechny podnikatelské aktivity a subjekty, včetně zboží z dovozu

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.1.2014 COM(2014) 1 final ANNEX 1 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1236/2005 o obchodování s některým zbožím, které

Více

L 263/20 Úřední věstník Evropské unie

L 263/20 Úřední věstník Evropské unie L 263/20 Úřední věstník Evropské unie 2.10.2008 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 1. října 2008, kterým se mění rozhodnutí 2004/432/ES o schválení plánů sledování reziduí předložených třetími zeměmi podle směrnice

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 19.4.2016 CS L 103/43 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2016/601 ze dne 15. dubna 2016, kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice

Více

1. Charakteristika spotřebních daní.

1. Charakteristika spotřebních daní. Spotřební daně 1. Charakteristika spotřebních daní. 2. Předmět spotřebních daní. 3. Osvobození od daně. 4. Plátci daně. 5. Správa daně. 6. Zdaňování minerálních olejů. 7. Zdaňování lihu. 8. Zdaňování piva.

Více

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Charakteristika spotřebních daní. 2. Předmět spotřebních daní. 3. Osvobození od daně. 4. Plátci daně. 5. Správa daně. 6. Zdaňování minerálních olejů. 7.

Více

Michaela Voráčková Jan Zábrodský. 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008

Michaela Voráčková Jan Zábrodský. 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008 Michaela Voráčková Jan Zábrodský 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008 Předmět daně 1 Tabákové výrobky Minerální oleje Líh Víno & meziprodukty Pivo 2 Správce daně = celní úřady a ředitelství

Více

ROZHODNUTÍ. (Text s významem pro EHP) (2014/199/EU)

ROZHODNUTÍ. (Text s významem pro EHP) (2014/199/EU) L 108/56 ROZHODNUTÍ PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 9. dubna 2014, kterým se mění přílohy prováděcího rozhodnutí 2011/630/EU, pokud jde o veterinární požadavky týkající se katarální horečky ovcí a epizootického

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 138/189 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2017/903 ze dne 23. května 2017, kterým se mění rozhodnutí 2011/163/EU o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES

Více

Mezinárodní volání Rozdělení zemí do jednotlivých zón

Mezinárodní volání Rozdělení zemí do jednotlivých zón volání Rozdělení zemí do jednotlivých zón +88299 Aeromobile 10. 6 +93 Afghánistán 8. 4 +355 Albánie 4. 3 +213 Alžírsko 5. 4 +376 Andorra 4. 3 +244 *55 244 Angola 8. IV 4 +1264 *55 1264 Anguilla 8. V 5

Více

c e n í k h l a s o v é h o ř e š e n í O2 Supreme účtování volání prostřednictvím sekundové tarifikace od počátku volání (uvedené ceny jsou bez DPH)

c e n í k h l a s o v é h o ř e š e n í O2 Supreme účtování volání prostřednictvím sekundové tarifikace od počátku volání (uvedené ceny jsou bez DPH) Ceník vnitrostátního volání Místní a dálkové volání Volání do mobilních sítí operátorů v ČR Memobox Internet** Druh volání Volání do neveřejných telefonních sítí Cíl volání Cena /min Minimální délka volání

Více

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 7.3 - Spotřební daně LS 2012. Spotřební daně (SD)

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 7.3 - Spotřební daně LS 2012. Spotřební daně (SD) Předmět SD = vybraný výrobek (VV), tj.: Spotřební daně (SD) minerální oleje líh... pivo... alkoholické nápoje víno + meziprodukty... tabákové výrobky Vynětí z předmětu SD (výběr) pivo obsahující 0,5 %

Více

Obsah. 2.2.4 Prokázání zdanění vybraných výrobků, nebo oprávněného nabytí vybraných výrobků osvobozených od daně a doklady s tím související...

Obsah. 2.2.4 Prokázání zdanění vybraných výrobků, nebo oprávněného nabytí vybraných výrobků osvobozených od daně a doklady s tím související... Obsah Obsah ČÁST PRVNÍ Komentář k zákonu o spotřebních daních... 11 1. Preambule rychlý start...12 1.1 Rychlý start...13 1.2 Zaměření komentáře...17 2. Společná ustanovení...21 2.1 Význam spotřebních daní

Více

29 odst. 2 písm. f) zákona č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky

29 odst. 2 písm. f) zákona č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky Účel zpracování Kategorie osobních údajů Právní titul zpracování Kategorie příjemců osobních údajů Kontrola totožnosti osob při vstupní kontrole do objektů Celní správy ČR Evidence kontrolovaných osob

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. září 2011 o dovozu spermatu skotu do Unie (oznámeno pod číslem K(2011) 6426) (2011/630/EU)

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. září 2011 o dovozu spermatu skotu do Unie (oznámeno pod číslem K(2011) 6426) (2011/630/EU) L 247/32 Úřední věstník Evropské unie 24.9.2011 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. září 2011 o dovozu spermatu skotu do Unie (oznámeno pod číslem K(2011) 6426) (Text s významem pro EHP) (2011/630/EU)

Více

Mezinárodní hovory z mobilního telefonu (bez zvýhodnění O2 Net Call)

Mezinárodní hovory z mobilního telefonu (bez zvýhodnění O2 Net Call) hovory z mobilního telefonu (bez zvýhodnění O2 Net Call) Popis hovory se uplatňují při volání z účastnického čísla ze sítě O2 na čísla s předvolbou jinou než +420. Cena Cena ch hovorů z mobilního telefonu

Více

DŮKAZY PREFERENČNÍHO PŮVODU A STATUSU

DŮKAZY PREFERENČNÍHO PŮVODU A STATUSU DŮKAZY PREFERENČNÍHO PŮVODU A STATUSU Používají se v rámci preferenčního systému EU na základě mezinárodních dohod, jednostranných opatření nebo NR č. 1207/01. Příslušné předpisy vymezují, jaký z důkazů

Více

Souhrnný přehled změn Poštovních a obchodních podmínek České pošty, s.p., s účinností od

Souhrnný přehled změn Poštovních a obchodních podmínek České pošty, s.p., s účinností od ZMĚNY POŠTOVNÍCH PODMÍNEK ČESKÉ POŠTY, S.P., - ZÁKLADNÍ POŠTOVNÍ SLUŽBY S ÚČINNOSTÍ 1. 1. 2019 S účinností od 1. ledna 2019 dochází v poštovních podmínkách k následujícím změnám. 1. V článku 112 (Celní

Více

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO ZDRAVÍ A BEZPEČNOST POTRAVIN

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO ZDRAVÍ A BEZPEČNOST POTRAVIN EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO ZDRAVÍ A BEZPEČNOST POTRAVIN Brusel 27. února 2018 OZNÁMENÍ ZÚČASTNĚNÝM STRANÁM VYSTOUPENÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ Z EU A PRÁVNÍ PŘEDPISY EU V OBLASTI ZDRAVÍ A DOBRÝCH

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Spotřební daně 2011 Charakteristika a právní úprava Nepřímé

Více

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES

Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Srovnávací tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný předpis ČR Ustanovení (část,,odst., písm. a pod.) Obsah Celex č. Ustanovení (čl.,písm., bod, odst., a pod) 2 písm. e) e) výrobou vybraných

Více

Revidovaný překlad právního předpisu Evropských společenství. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 150/2003. ze dne 21. ledna 2003

Revidovaný překlad právního předpisu Evropských společenství. NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 150/2003. ze dne 21. ledna 2003 NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 150/2003 ze dne 21. ledna 2003 o pozastavení dovozního cla pro některé zbraně a vojenskou výzbroj RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, a zejména

Více

(2011/630/EU) (Úř. věst. L 247, , s. 32)

(2011/630/EU) (Úř. věst. L 247, , s. 32) 2011D0630 CS 09.04.2015 004.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 20. září 2011 o dovozu

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 16. března 2011 o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES

ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 16. března 2011 o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES CS L 70/40 Úřední věstník Evropské unie 17.3.2011 ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 16. března 2011 o schválení plánů předložených třetími zeměmi v souladu s článkem 29 směrnice Rady 96/23/ES (oznámeno pod číslem

Více

Veterinární podmínky pro neobchodní přesuny zvířat do ČR v zájmovém chovu (týkající se psů, koček a fretek)

Veterinární podmínky pro neobchodní přesuny zvířat do ČR v zájmovém chovu (týkající se psů, koček a fretek) Veterinární podmínky pro neobchodní přesuny zvířat do ČR v zájmovém chovu (týkající se psů, koček a fretek) Do 30.4.2004 jsou platná povolení vydaná SVS ČR k dovozu psů, koček a fretek. Od 1.5.2004 do

Více

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 871 620 fax: +420 222 871 765 e-mail: info@szif.cz, http://www.szif.cz Příručka pro žadatele Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH

Více

Cestování se psy, kočkami a fretkami od 9.1.2012

Cestování se psy, kočkami a fretkami od 9.1.2012 Cestování se psy, kočkami a fretkami od 9.1.2012 Cestování se psy, kočkami a fretkami je od 1. října 2004 možné pouze s pasem a za podmínek stanovených nařízením Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 998/2003,

Více

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY

PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY PODMÍNKY PRO VSTUP DO ZEMĚ, DEVIZOVÉ PODMÍNKY BULHARSKO Podmínky cestování po EU: Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem

Více

Volání po České republice ti účtujeme po vteřinách a data pak po 100 kb.

Volání po České republice ti účtujeme po vteřinách a data pak po 100 kb. Základní ceník Volání po České republice ti účtujeme po vteřinách a data pak po 100 kb. Volání ( za minutu) SMS Data ( za MB) MMS Přenos čísla 2,50 Kč 1,50 Kč 1,00 Kč 4,00 Kč Zdarma Balíčky Na výběr máš

Více

Zahraniční obchod České republiky v letech 2001 až 2003 (v tis.kč, podle celních území)

Zahraniční obchod České republiky v letech 2001 až 2003 (v tis.kč, podle celních území) Země 2001 Dovoz 2001 Saldo 2001 2002 Dovoz 2002 Saldo 2002 2003 Dovoz 2003 Saldo 2003 Afghánistán 5 961 4 791 1 170 26 302 1 144 25 158 341% 40 678 3 777 36 901 55% 0,0030% 0,0016% Albánie 418 188 25 910

Více

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 199 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 6.

9. funkční období. (Navazuje na sněmovní tisk č. 199 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 6. 352 9. funkční období 352 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004

Více

Příručka pro žadatele Vydávání licencí pro obiloviny

Příručka pro žadatele Vydávání licencí pro obiloviny Příručka pro žadatele Vydávání licencí pro obiloviny Obsah 1 Vývoz obilovin... 2 1.1 Vývoz výživy pro psy a kočky kódu KN 23091090 do Švýcarska... 2 2 Dovoz obilovin... 3 2.1 Dovoz ječmene v rámci kvóty

Více

PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE. Březen 2004

PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE. Březen 2004 2002 PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE Březen 2004 1. ÚVOD Zaměření a obsah publikace Roční publikace Přímé zahraniční investice přináší podrobný přehled statistiky přímých zahraničních investic v České republice

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2006D0168 CS 01.01.2013 003.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 4. ledna 2006, kterým se stanoví

Více

(Text s významem pro EHP) (5) Riziko pro zdraví zvířat, které cirkusy či poutě představují,

(Text s významem pro EHP) (5) Riziko pro zdraví zvířat, které cirkusy či poutě představují, 22.10.2005 Úřední věstník Evropské unie L 279/47 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1739/2005 ze dne 21. října 2005, kterým se stanoví veterinární požadavky na přesun cirkusových zvířat mezi členskými státy (Text

Více

Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise

Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 5. února 2014 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2014/0005 (COD) 6083/14 ADD 1 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 14. ledna 2014 Příjemce: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální

Více

EU a problematika daní. 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace

EU a problematika daní. 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace EU a problematika daní 1. Zákaz daňové diskriminace zboží 2. Daňová harmonizace K daním obecně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav nereálné Daňová diskriminace

Více

30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY

30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/331 PŘÍLOHA I SEZNAM PODLE ČLÁNKU 38 SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE 1 2 Číslo bruselské nomenklatury

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

CELNÍ ASPEKTY V CESTOVNÍM RUCHU

CELNÍ ASPEKTY V CESTOVNÍM RUCHU Abstrakt: CELNÍ ASPEKTY V CESTOVNÍM RUCHU Customs aspects of tourism Ing. Blanka Kalupová Vysoká škola logistiky o.p.s., Katedra logistiky a technických disciplín, e-mail: blanka.kalupova@vslg.cz Článek

Více

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 871 620 fax: +420 222 871 765 e-mail: info@szif.cz, http://www.szif.cz Příručka pro žadatele Vydávání licencí pro ovoce a zeleninu (čerstvé i zpracované) OBSAH

Více

Cena (v Kč) bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH

Cena (v Kč) bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH STANDARDNÍ BALÍK - PRIORITNÍ 50 51 52 53 54 55 bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH bez DPH s DPH 1 kg 265,00 388,00 449,00 530,00 431,00 511,00 2 kg 280,00 418,00 490,00

Více

CETEL - TELEFONOVÁNÍ

CETEL - TELEFONOVÁNÍ 1. str. Ceny IP hovorů v rámci ČR Silný provoz Slabý provoz (Kč/min) (Kč/min) Ceny IP hovorů do zahraničí (Kč/min) Síť CETEL 0 Kč 0 Kč Pevné telefonní sítě, fax 0,84 Kč 0,48 Kč Mobilní sítě 4,68 Kč 4,68

Více

DOKLADY PRO CESTOVÁNÍ V EU

DOKLADY PRO CESTOVÁNÍ V EU DOKLADY PRO CESTOVÁNÍ V EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Doklady pro cestování v EU V této kapitole se dozvíte: Zda budete ke svému cestování po EU potřebovat cestovní pas. Přehled států s bezvízovým

Více

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA MEZINÁRODNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ SLUŽBY POSKYTOVANÉ ČESKÝM TELECOMEM, a.s., V RÁMCI UNIVERZÁLNÍ SLUŽBY

MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA MEZINÁRODNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ SLUŽBY POSKYTOVANÉ ČESKÝM TELECOMEM, a.s., V RÁMCI UNIVERZÁLNÍ SLUŽBY Příloha č. 2 k cenovému rozhodnutí č. 01/2005 MAXIMÁLNÍ CENY A URČENÉ PODMÍNKY ZA MEZINÁRODNÍ TELEKOMUNIKAČNÍ SLUŽBY POSKYTOVANÉ ČESKÝM TELECOMEM, a.s., V RÁMCI UNIVERZÁLNÍ SLUŽBY MEZINÁRODNÍ TELEFONNÍ

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu. Celní řízení při dovozu a vývozu zboží neobchodního charakteru.

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu. Celní řízení při dovozu a vývozu zboží neobchodního charakteru. VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra cestovního ruchu Celní řízení při dovozu a vývozu zboží neobchodního charakteru Bakalářská práce Autor: Michaela Nevrklová Vedoucí práce: Ing. Alice Šedivá Neckářová

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) 28.3.2018 L 84/27 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) 2018/518 ze dne 26. března 2018, kterým se stanoví veterinární podmínky a veterinární osvědčení pro zpětný dovoz evidovaných koní určených pro soutěže

Více

Fytokaranténní požadavky na dřevěný obalový materiál

Fytokaranténní požadavky na dřevěný obalový materiál ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Odbor dovozu a vývozu Fytokaranténní požadavky na dřevěný obalový materiál Rizika spojená s pohybem dřevěného obalového materiálu vyrobeného z nezpracovaného

Více

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46a a 49 50 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz vepřového masa

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz vepřového masa Příručka pro žadatele Vydávání licencí na dovoz vepřového masa OBSAH 1. DOVOZ v režimu celních kvót řízených systémem licencí... 2 1.1 Dovoz vepřového masa do EU... 2 1.2 Dovoz vepřového masa původem z

Více

Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu (OHIM) francouzština angličtina španělština

Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu (OHIM) francouzština angličtina španělština Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu (OHIM) Vyhrazeno pro OHIM: Přijato dne Počet stran Žádost o mezinárodní zápis ochranné známky 0 (nutno ) podle Madridského protokolu Údaje pro řízení u OHIM 0.1 Jazyk,

Více

Příloha k vyhlášce č. 309/2015 Sb. Základní sazby zahraničního stravného pro rok 2016

Příloha k vyhlášce č. 309/2015 Sb. Základní sazby zahraničního stravného pro rok 2016 Příloha k vyhlášce č. 309/2015 Sb. Základní sazby zahraničního stravného pro rok 2016 Země Měnový kód Měna Základní sazby zahraničního stravného Afghánistán EUR euro 40 Albánie EUR euro 35 Alžírsko EUR

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, okruh Celnictví

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, okruh Celnictví Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, okruh Celnictví Studijní materiál vytvořila Ing. Iva Labaštová Období vytvoření VM: prosinec 2012 Klíčová slova: celnictví, struktura

Více

Celní právo a celní správa Základy celního práva

Celní právo a celní správa Základy celního práva Celní právo a celní správa Základy celního práva Dana Šramková Pyramida norem celního práva Právo EU celní kodex prováděcí nařízení k celnímu kodexu nařízení o osvobození od cla = nařízení nařízení TIR

Více

ZEMĚ/DESTINACE [Kč/min] 1 Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko 3,33

ZEMĚ/DESTINACE [Kč/min] 1 Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko 3,33 CENÍK SLUŽBA IP CALL Účinnost od 1.4.2003 Ceny uvedeny bez DPH 1. Ceny za provoz 1.1 Zařazení zemí do skupin s uvedením cen za minutu hovoru 1) ZEMĚ/DESTINACE [Kč/min] 1 Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko

Více

PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE. Březen 2002

PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE. Březen 2002 2000 PŘÍMÉ ZAHRANIČNÍ INVESTICE Březen 2002 1. ÚVOD Zaměření a obsah publikace Již čtvrté vydání roční publikace Přímé zahraniční investice přináší podrobný přehled oblasti přímých zahraničních investic

Více

Úvod do potravinářské legislativy. Dovozy a vývozy. Kamila Míková

Úvod do potravinářské legislativy. Dovozy a vývozy. Kamila Míková Úvod do potravinářské legislativy Dovozy a vývozy Kamila Míková Dovozy a vývozy EU volný obchod - uznávání certifikátů, značek, atestů - společné obchodní standardy - upravují Nařízení Evropské komise

Více

ICS CERTIFIKÁTY - ODD. 213 TARICU A KVÓT. označení certifikát popis legislativa

ICS CERTIFIKÁTY - ODD. 213 TARICU A KVÓT. označení certifikát popis legislativa Seznam certifikátů, osvědčení a povolení předkládaných při dovozu zboží, vycházející z činnosti odd. 213 TARICu a kvót a zákazů a omezení. V případech, kdy by byl vyžadován ruční zápis nebo odpis přímo

Více

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13 Obsah Úvodem... 11 1 Spotřební daně v ČR... 13 2 Dva principy výběru daní a jejich využití u spotřebních a ekologických daní... 19 2.1 Princip země původu (výroby)... 20 2.1.1 Princip země původu ve vztahu

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh SMĚRNICE RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh SMĚRNICE RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 22.2.2006 KOM(2006) 76 v konečném znění 2006/0021 (CNS) Návrh SMĚRNICE RADY o osvobození zboží dováženého osobami cestujícími z třetích zemí od daně z přidané

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Aktuální stav k 1.4.2014

Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Aktuální stav k 1.4.2014 Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů Aktuální stav k 1.4.2014 Země výkonu práce Přepočítací relace Stanovená měna Náhradní měna Přepočítací relace

Více

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1186/2009 ze dne 16. listopadu 2009

NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1186/2009 ze dne 16. listopadu 2009 Úřední věstník Evropské unie L 324/23 NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1186/2009 ze dne 16. listopadu 2009 o systému Společenství pro osvobození od cla (kodifikované znění) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu

Více

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Základy finančního práva JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Obsah 1) Daň z přidané hodnoty 2) Daně spotřební 3) Daně ekologické 2 Ad 1) Daň z přidané hodnoty Právní úprava zákon č. 235/2004 Sb., o

Více

SEZNAM kódů upřesňujících celních režim (pro osvobození od cla a/nebo od daně z přidané hodnoty a/nebo spotřebních daní)

SEZNAM kódů upřesňujících celních režim (pro osvobození od cla a/nebo od daně z přidané hodnoty a/nebo spotřebních daní) SEZNAM kódů upřesňujících celních režim (pro osvobození od cla a/nebo od daně z přidané hodnoty a/nebo spotřebních daní) LIST of codes for relief from customs duties and/or excise and/or VAT (Box 37/2

Více

Příručka pro žadatele. Licence pro vývoz a dovoz obilovin

Příručka pro žadatele. Licence pro vývoz a dovoz obilovin Příručka pro žadatele Licence pro vývoz a dovoz obilovin Obsah 1 Vývoz obilovin... 2 1.1 Vývoz výživy pro psy a kočky kódu KN 23091090 do Švýcarska... 2 2 Dovoz obilovin... 3 2.1 Dovoz ječmene v rámci

Více

Praha 21. července 2014

Praha 21. července 2014 odbor bezpečnostní politiky Nad Štolou 3 170 34 Praha 7 Praha 21. července 2014 Stanovisko k problematice přepravy zbraní podnikatelem v oboru zbraní a střeliva podle zákona o zbraních po 1. červenci 2014

Více

POŠTOVNÍ PODMÍNKY. České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY

POŠTOVNÍ PODMÍNKY. České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY POŠTOVNÍ PODMÍNKY České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY Platí od 1. 11. 2012 1 OBSAH DÍL III Poštovní zásilky do zahraničí ČÁST PÁTÁ ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY Článek 151 Zahraniční podmínky Afghánistán... 9

Více

Informace o pasových a vízových povinnostech pro klienty CK Za Sluncem

Informace o pasových a vízových povinnostech pro klienty CK Za Sluncem Maďarsko: Informace o pasových a vízových povinnostech pro klienty CK Za Sluncem Občané ČR nepotřebují k cestě do Maďarska víza. Po příjezdu do Maďarska občan České republiky nemá přihlašovací povinnost.

Více

Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) C7-0061/12 Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY kterou se mění směrnice Rady 92/65/EHS, pokud jde o veterinární předpisy

Více

POŠTOVNÍ PODMÍNKY. České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY

POŠTOVNÍ PODMÍNKY. České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY POŠTOVNÍ PODMÍNKY České pošty, s.p. ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY Platí od 1. 10. 2010 1 OBSAH DÍL III Poštovní zásilky do zahraničí ČÁST PÁTÁ ZAHRANIČNÍ PODMÍNKY Článek 151... 13 Zahraniční podmínky Afghánistán...

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 6.3.2014 Úřední věstník Evropské unie L 66/11 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 209/2014 ze dne 5. března 2014, kterým se mění nařízení (EU) č. 605/2010, pokud jde o veterinární a hygienické podmínky a

Více

o spotřebních daních

o spotřebních daních ZÁKON č. 353/003 Sb., o spotřebních daních ve znění zákona č. 479/003 Sb., zákona č. 37/004 Sb., zákona č. 313/004 Sb., zákona č. 558/004 Sb., zákona č. 693/004 Sb., zákona č. 179/005 Sb., zákona č. 17/005

Více

Úřední věstník Evropské unie L 153/23

Úřední věstník Evropské unie L 153/23 12.6.2008 Úřední věstník Evropské unie L 153/23 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 523/2008 ze dne 11. června 2008, kterým se mění přílohy VIII, X a XI nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002, pokud

Více

Informace Veterinární kontroly v TARIC od

Informace Veterinární kontroly v TARIC od Informace Veterinární kontroly v TARIC od 1. 4. 2012 Na základě požadavků členských států Evropská Komise DG TAXUD (ředitelství pro cla a daně) zapracovala problematiku veterinárních kontrol a předkládání

Více

Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle

Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle Seznam smluvních států a rozhodných dnů zveřejňovaný podle 13b odst. 2, 13g odst. 5 a seznam pro účely plnění informační povinnosti podle 13s odst. 1 zákona č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při

Více

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz vepřového masa

Příručka pro žadatele. Vydávání licencí na dovoz vepřového masa Příručka pro žadatele Vydávání licencí na dovoz vepřového masa OBSAH 1. DOVOZ v režimu celních kvót řízených systémem licencí... 2 1.1 Dovoz vepřového masa do EU... 2 1.2 Dovoz vepřového masa z Ukrajiny...

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby.

Více

Ceník poštovních služeb a ostatních služeb poskytovaných Českou poštou, s.p., platný od BALÍKOVÉ ZÁSILKY

Ceník poštovních služeb a ostatních služeb poskytovaných Českou poštou, s.p., platný od BALÍKOVÉ ZÁSILKY II. BALÍKOVÉ ZÁSILKY Ceny základních mezinárodních poštovních služeb do 10 kg a s nimi souvisejících doplňkových služeb a příplatků jsou osvobozeny od DPH. 2. Cenný balík (čl. 123 poštovních podmínek)

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu NÁKLADNÍ DOPRAVA H. Bezpečnost silničního provozu 1. Jízda na dálnici a na silnici I. třídy v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin je zakázána: a) nákladním vozidlům

Více

IPPC a dřevěné obaly

IPPC a dřevěné obaly ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION IPPC a dřevěné obaly Praha 20.11.2013 Jméno: Petr Harašta IPPC/ISPM IPPC International Plant Protection Convention ISPM

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty

Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 5.3.2015 COM(2015) 110 final 2015/0060 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Dohody mezi Evropskou unií a Svatou Lucií o zrušení vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty CS

Více

OZNÁMENÍ OTEVŘENÍ DOVOZNÍCH CELNÍCH KVÓT NA ROK 2007 HOVĚZÍ MASO

OZNÁMENÍ OTEVŘENÍ DOVOZNÍCH CELNÍCH KVÓT NA ROK 2007 HOVĚZÍ MASO Oddělení vydávání licencí V Praze dne 27.12. 2006 Ve Smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 620 fax: 222 871 765 e-mail: info@szif.cz Zpracovala: Ing. Zuzana Prachařová, tel.: 222 871 463, e-mail: zuzana.pracharova@szif.cz

Více

Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem

Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem Prolínání celních a daňových aspektů v zahraničním obchodu s Ruskem Mgr. Milan Tomíček Staněk, Tomíček & Partners, s.r.o. Široká36/5, Praha 1, 11000 Tel: +420 221990455 E-mail: tomicek@stanek-tomicek.com

Více

AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22. Petr Mrkývka

AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22. Petr Mrkývka AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22 Petr Mrkývka 2011 Akcíz Proč raději akcíz než spotřební daň spotřební daň zavádějící termín v podstatě spotřeba statku je předmětem také DPH. Původ že by Excise Duty

Více