Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)"

Transkript

1 Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Úroveň C metodický list učitelé I. Muchovy umělecké začátky, plakátová tvorba Mladý Alfons Mucha studoval umění v Mnichově a v Paříži. Poté co přestal být finančně podporován hrabětem Egonem Khuen-Belassim, musel skončit se studiem a začít se živit vlastním uměním. To nebylo v Paříži pro celkem neznámého moravského malíře jednoduché. Mucha dělal, co mohl, ilustroval knihy a články v časopisech, vyučoval malbě. V roce 1894 ale nastal zlom - Mucha dostal zakázku na plakát pro divadlo Théâtre de la Renaissance. Plakát znázorňoval tehdy velmi slavnou herečku Sarah Bernhardt v divadelní hře Gismonda. Sarah Bernhardt byla návrhem tak nadšena, že okamžitě Muchovi nabídla smlouvu na dalších 6 let. Z Muchy se téměř přes noc stal světově známý malíř. A. a) Prohlédni si následující fotografii, byla vyfocena z okna Muchova bytu během jeho studií v Mnichově. Popiš, jak se liší vzhled tehdejší města od toho dnešního. Zdroj: View from the Window of Mucha's Apartment, near Amalienstrasse, Munich J. Paul Getty Trust. [ ].

2 b) Prohlédni si dva následující plakáty. Jeden byl vytvořen v roce 1894 Alfonsem Muchou, druhý jeho francouzským kolegou, malířem a známým tvůrcem plakátů Jules Chéretem v roce Jaký je mezi nimi zásadní rozdíl? Věnuj pozornost detailům. Rozměr originálu 216 x 74,2 cm Rozměr originálu 84 x 61 cm

3 Cílem úkolu je pořádně si prohlédnout oba plakáty. Žáci autory poznají snadno: na Muchově lze zcela jasně přečíst Théâtre de la Renaissance a jméno Bernhardt. Dále si mohou povšimnout originálního rozměru: výška Muchova plakátu více než dva metry umožňovala malíři zobrazit hlavní postavu v téměř životní velikosti. Mucha použil jemné pastelové barvy, plakát je plný jemných detailů a složitých motivů. Na plakátě téměř chybí odstíny červené, všudypřítomné na plakátech Chéretových. Plakát se svým vzhledem zásadně odlišoval od dosavadní francouzské tvorby. c) Článek ve francouzském časopise Revue Illustrée, červenec 1899; A. Mucha a jeho dílo byli hlavním tématem tohoto čísla. ( ) Jednu chvíli se zdálo, v době, kdy Chéret pokrýval svými plakáty zdi [města, pozn. autora], jedním krásnějším než druhým, že nikdo nemůže vedle něj vystavovat v Salonu Ulice. Měli jsme dokonce obavu, že toho dne, kdy se ( ) Mistr začne věnovat ( ) dekorativní malbě interiérů, na naše domy padne smutek. ( ) A vida! Přišel další, který uměl zaujmout jeho místo a vydobýt si souhlas uspěchaného a náročného kolemjdoucího; Mucha triumfoval tam, kde se úspěch dál nemožný. ( ) Kdo by neznal nádherné plakáty, kterými Mucha zaplavil a dále zaplavuje svět? Litografie z dílny Champenois zachovaly Mistrovým pastelovým barvám jejich oslnivý lesk, je to triumf hedvábí a zlata ( ). Zdroj: Doucet, Jerôme. A. Mucha. Reproduction d affiches et de panneaux décoratifs. In: Revue Illustrée. Paris: Ludovic Baschet éditeur, 1899, roč. 14, č. 15, s. 15. Přeloženo. Co myslíš, že znamená pojem Salon Ulice? Zdroj: wikiart.org [ ]. Plakáty byly vylepovány na ulicích a tam byly také obdivovány. Na konci 19. století se tvář Paříže měnila podle plánů architekta Georges Eugène Haussmanna ( ), který dal městu jeho současnou podobu široké rovné bulváry, velké činžovní domy, upravené zelené prostory (Bois de Boulogne, Bois de Vincennes). Hausmannova Paříž měla být přehlednější, doprava jednodušší, hygiena vyšší (v reakci na epidemii cholery v roce 1832). Všude se tedy stavělo a město bylo plné dřevěných ohrad kolem stavenišť, na které se plakáty vylepovaly. Dalším výstavním místem, tentokráte pouze divadelních plakátů, byly tzv. Morrisovy sloupy (ukázka např. zde: risian_street_scene.jpg), které se v městském mobiliáři objevily Další možností pak byly drožky a živé chodící reklamy. 1 Dalším možným vysvětlením pojmu Salon ulice by mohl být fakt, že v Paříži se v té době pravidelně konaly výstavy obrazů pod názvem Salon, účast na nich byla prestižní. Malíři, kteří se tam nedostali, pořádali Salon odmítnutých. Salon ulice je tedy určitou paralelou. V článku se mluví o dvou Mistrech. Kdo jimi jsou? Jules Chéret a Alfons Mucha L'historie par l'image. (nedatováno). Načteno z [ ].

4 Jak bylo Muchovo dílo vnímáno? Mucha byl úspěšným malířem, svého předchůdce v podstatě předčil, byl velmi slavným: Kdo by neznal nádherné plakáty, kterými Mucha zaplavil a dále zaplavuje svět? d) Článek v americkém deníku The Sun (New York), 10. dubna 1904 (výňatek) [O Muchově stylu] Nic, co se nacházelo v přírodě, neuniklo rychlému oku a hbité tužce květiny, plody, zvířata, hmyz, ryby, vše bylo přizváno do hry. ( ) Vzal do ruky kapradinu a z vějířovitého listu se zrodila delikátní krajka. Řada brouků vytvořila další krajce podobný vzor. ( ) Přírodu neustále studuji, řekl Mucha, neustále. [Příroda] ( ) je plná podnětů. Zdroj: A chat with M. Mucha. Opinions and work of a Paris Artist. In: The Sun (New York), April 10, 1904, p. 9. Přeloženo. S jakými motivy Mucha pracoval a co on sám říká o své inspiraci? Podívej se na následující plakát. Jak se jmenuje a kdy jej Mucha vytvořil? Jedná se o Zodiac, první plakát, který Mucha vytvořil v roce 1896 v rámci nově podepsané smlouvy s tiskařem Champenoisem. Jednalo se o návrh na firemní kalendář. Léon Deschamps, tehdejší šéfredaktor časopisu La Plume, kam Mucha také přispíval, zakoupil práva na jeho otištění v časopise v průběhu roku Zodiac se stal velmi oblíbeným Muchovým návrhem, použitý v mnoha obměnách, jako této, která byla vytištěna jen jako ozdobný panel bez textu, nikoliv jako kalendář. 2 Najdi na plakátu co nejvíce motivů, které ilustrují obsah právě přečteného úryvku z novinového článku. Vypiš je. Pokud učitelé používají ke své výuce i počítač, plakát je možno najít na tomto odkazu: wikiart.org: [ ]. Na obrazovce je možno jej zvětšit a tím ještě lépe vidět a rozpoznat jednotlivé přírodní detaily. 2 [ ].

5 Zdroj: Mucha, A. Zodiac wikiart.org [ ].

6 B. Na počátku 20. století (v roce 1902 a 1905) Mucha koncipoval a vydal dvě knihy Documents décoratifs a Figures décoratives, které byly zamýšleny jako předlohy a vysvětlení toho, jak vytvářet secesní ornamenty a jak přenést tento styl do zobrazení postav. Oba soubory velkých skic se vzápětí staly nejvyhledávanějšími učebnicemi secesního stylu, podle kterých se vyučovalo v Evropě i ve Spojených Státech. Zdroj: Mucha, A. Documents décoratifs, Plate 24. common.wikimedia.org [ ]. Nech se inspirovat Muchovým dílem - na prázdné místo vedle zobrazeného dokumentu č. 24 Muchových Documents décoratifs (jedná se o koukol polní) se pokus Muchovu kresbu nebo její část reprodukovat. Pro větší rozlišení je možno se podívat na tento dokument na internetu: _Documents_d%C3%A9coratifs_-_24.JPG [ ].

7 Dotvoř Muchovu předlohu na kalendář. Všímej si při své výtvarné práci jednotlivých detailů, které charakterizují Muchův styl. Zdroj: Mucha Trust. [ ].

8 II. Paříž, rok 1897 první samostatné výstavy První dvě Muchovy samostatné výstavy se uskutečnily v Paříži nejdříve v Galérie de la Bodinière a ještě v témže roce v Salon des Cent. Přinesly mu obrovský úspěch, noviny psaly o tom, že Mucha dobyl svět. Hned poté se konaly další výstavy v Topičově salónu v Praze, ve Vídni. Alfons Mucha požádal Sarah Bernhardt, aby jej v katalogu výstavy v Galérie de la Bodinière představila pařížskému publiku. Sarah mu odpověděla (a její odpověď pak byla v katalogu otištěna): Drahý Mucho. Žádáte mě, abych Vás představila pařížské veřejnosti. ( ) řiďte se mou radou, ( ), vystavte svá díla. Budou mluvit za Vás ( ). Jemnost Vaší kresby, originalita Vašich kompozic, obdivuhodný kolorit vašich plakátů a vašich obrazů, to vše je okouzlí ( ). Zdroj: Mucha, Jiří. Alfons Mucha. Praha: Eminent. 1999, s Co Sarah Bernhardt Muchovi doporučuje? O čem je přesvědčena? Zdroj: [ ] III. Alfons Mucha v USA. Slovanská epopej. Na počátku 20. století byl Alfons Mucha světově uznávaným a vyhledávaným umělcem. On sám ale nebyl úplně spokojený, toužil po realizaci svého snu: Slovanské epopeje. Byl přesvědčený, že pouze ve Spojených státech se mu podaří dostatečně rychle získat prostředky na jeho realizaci. Poprvé se na americký kontinent vydal v roce 1904, sedmou a poslední cestu Mucha uskutečnil v roce Mucha pobýval v New Yorku, později i v Chicagu. V obou městech i vyučoval. Do bohaté newyorské společnosti jej uvedla pařížská baronka Lenora Rothschildová. Díky ní získal A. Mucha svoji první zakázku: portrét paní Wismann.

9 A. Článek v americkém deníku The Sun (New York), 10. dubna 1904 (výňatek) ( ) Uprostřed místnosti stál, na velkém malířském stojanu, portrét paní Wismannové ( ). Tvář a šaty vypadaly, jako kdyby se na nich odráželo mihotavé světlo plamenů. ( ) Obraz bude zavěšený nad krbovou římsou a bude to vypadat, že to zvláštní světlo vytvořil hořící oheň pod ním, řekl umělec. ( ) Zdroj: A chat with M. Mucha. Opinions and work of a Paris Artist. In: The Sun (New York), April 10, 1904, p. 9. Přeloženo. Všimni si, kdy článek vyšel. Porovnej s informacemi v rámečku. Co z toho vyplývá? Článek vyšel nedlouho po Muchově prvním příjezdu do USA. I tam byl tedy známý, velké newyorské noviny s ním hned otiskly rozhovor. Myslíš, že byl portrét věrný (dobře namalovaný)? Z čeho tak usuzuješ? Tvář a šaty vypadaly, jako kdyby se na nich odráželo mihotavé světlo plamenů. Krb tam ale žádný nebyl. Mucha navíc vysvětluje, že až bude obraz zavěšený nad krbovou římsou, bude to vypadat, jako kdyby se na obraz hořící oheň promítal. B. Stejně tak jako Paříž přinesla Muchovi osudové setkání s herečkou Sarah Bernhardt, které odstartovalo jeho uměleckou kariéru, i ve Spojených státech se Mucha seznámil s člověkem, který změnil jeho malířskou dráhu. Byl to bohatý podnikatel a mecenáš Charles Richard Crane. a) Mucha o tomto setkání píše v dopise svému příteli, historiku a profesoru na Karlově univerzitě, Čeňku Zíbrtovi. Rok V Americe zaujal se mou myšlenkou můj ( ) přítel Charles Richard Crane a svým obdivuhodným pochopením a svým finančním přispěním uspíšil značně provedení této práce. Ujednali jsme ( ), že Slovanská epopej bude obsahovat dvacet obrazů z dějin všeho Slovanstva a že po ukončení budou obrazy tyto dány darem hlavnímu městu Praze. Od roku 1911 pracuji na díle a dokončil jsem do této chvíle 11 pláten ( ). Zdroj: Dr. Zíbrt, Čeněk. Slovanská epopej původem Amerického slovanského sdružení. In: Osvěta. Praha: Nakladatelství Otto, s.r.o., 1921, roč. 51, číslo 6, s (Původní zdroj: Srov. Denní Hlasatel, Chicago: 1920, 16. září). Proč setkání s Ch. R. Cranem změnilo Muchovi život? Co mu Ch. R. Crane slíbil a za jakých podmínek? Ch. R. Crane přislíbil Muchovi finanční pomoc, aby mohl vytvořit 20 pláten zobrazujících výjevy ze slovanských dějin (Slovanskou epopej) s tím, že po dokončení bude dílo věnováno

10 hlavnímu městu Praha. Ve skutečnosti Slovanská epopej nejdříve v období první republiky cestovala po výstavách v Čechách, v roce 1933 byla uskladněna a později ukryta před Němci ve sklepním úkrytu v Praze. Tam se ovšem obrazy vlhkostí poničily, po válce bylo tedy potřeba je restaurovat. K tomu ale chyběla politická vůle, Mucha byl v té době označený za buržoazního malíře a o jeho dílo nebyl zájem. Navíc Praha nedisponovala vhodnými prostory. V roce 1950 se vyskytla nabídka Epopej vystavit na rodné Moravě. Rytířský sál zámku v Moravském Krumlově se ale ukázal být v havarijním stavu, obrazy byly tedy opět uskladněny, z úschovy vyzdviženy až v roce 1962, část byla restaurována a od roku 1963 vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Kompletní Epopej tam pak byla vystavena od roku Do Veletržního paláce v Praze se díla definitivně přestěhovala až v roce Myslíš, že byla Muchova práce na Slovanské epopeji náročná? Z čeho tak soudíš? Vyjdi z textu článku. V textu se žáci dočtou, že Mucha na svém díle pracuje od roku 1911, tedy již osm let, a má dokončeno 11 pláten. Podívej se na následující fotografii A. Muchy v sále pražského Klementina, kde byla její část v roce 1919 poprvé vystavena, aby sis udělal představu, jaká byla velikost jednotlivých obrazů Slovanské epopeje a jak tedy bylo pravděpodobně náročné je vytvořit. Zdroj: Mucha s vystavenými plátny v Klementinu Mucha Trust. [ ]. 3 Pokorná, Irena. Slovanská epopej Alfonse M. Muchy v Moravském Krumlově. Bakalářská práce. Ústav archeologie a muzeologie. FFMU. Brno

11 Další výstavy Slovanské epopeje, konkrétně pěti dokončených pláten, se konaly právě na území USA: první v roce 1920 v Art Institute of Chicago. b) Dopis A. Muchy svému švagrovi Zdeňku Chytilovi o Art Institute of Chicago, výňatek. Rok Ještě slovíčko o Art Institute v Chicagu. Je to bezesporu největší středisko amerického ( ) uměleckého života. Budova ( ) je největší ve Spojených Státech. Je to ideálně založená akademie umění. ( ) kde jako v úlu hemží se žáci v počtu až Letos, po válce je jich o několik set méně. Ale po celá jiná léta počet málokdy klesl pod Tam před 10 lety jsem přednášel v amphyteatru (na přednášky) před studentstvem na 3000 žáků. Tam mne dobře všichni znali a těšili se na mou výstavu, která je svým obsahem i svou hodnotou překvapila. Byl to v Chicagu neobyčejný úspěch. Zdroj: Památník národního písemnictví. Fond Mucha Alfons. Mucha Alfons Chytilovi Zdeňkovi. Ručně psaný dopis, s. 5. Přepis. Jaký je Muchův názor na chicagský Art Institute? Co o něm říká? Jak hodnotí svoji výstavu? Existuje The Art Institute of Chicago ještě dnes? Pracuj s internetem. Institut - výtvarná akademie a muzeum je v současné době považován za nejvýznamnější ve Spojených Státech. Byl založen v roce 1879, tedy v době, kdy bylo celé město po velkém požáru, které Chicago v roce 1871 téměř zničilo, přestaveno. 4 Na jeho webových stránkách je volně dostupná řada zajímavých informací, například digitální fotografie části muzejních sbírek: v sekci Collections. c) Bankéř J. F. Štěpina A. Muchovi 11. července 1920 o přijetí díla Slovanské epopeje americkým publikem a o jejím významu. ( ) Na cestě z domova do kanceláře jsem se každý den kolem půl jedenácté hodiny ranní stavěl v obrazárně, bych mohl pozorovati počet návštěvníků a sledovati dojem, jež vaše věhlasná díla činila. Byl jsem velice mile překvapen. Návštěva každý den byla obrovská, v Americe nevídaná, neslýchaná. ( ) Obrazy Vaše vykonaly a konají neocenitelnou službu pro naši drahou českou vlast a pro šíření známostí o minulosti a přítomnosti všeho Slovanstva v Americe. Každý Čech, každý Slovák ba každý Slovan Vám musí býti povděčen za Vaši obrovskou práci ( ) tvořící ( ) zázraky a divy s pohádkovitou krásou ( ). Zdroj: Dr. Zíbrt, Čeněk. Slovanská epopej původem Amerického slovanského sdružení. In: Osvěta. Praha: Nakladatelství Otto, s.r.o., 1921, roč. 51, číslo 6, s Jak reagovalo americké publikum na Muchovu výstavu? Jaký další význam, dle J. F. Štěpiny, tato výstava měla? 4 [ ].

12 V dalších částech Zíbrtova článku se dozvídáme, že: Výstava Muchovy Slovanské epopeje, pěti obrovských pláten (příliš velkých pro jakýkoliv sál v budově, musely být tedy umístěny rozsáhlých stěnách ústředního krytého nádvoří po obou stranách mramorového schodiště 5 ), první tohoto rozsahu se konala v Art Institute of Chicago, Výstavu shlédlo celkem přes půl milionu návštěvníků (během jednoho měsíce!), první týden jich přišlo Poznámka k J. F. Štěpinovi: J. F. Štěpina byl významným Čechem žijícím v Chicagu. Byl jedním z ředitelů Česko-americké tiskové kanceláře, založené v Chicagu v roce 1909, která měla za úkol informovat americký tisk o českých politických poměrech a šířit povědomí o reálné situaci Čechů v Rakousko-Uherské monarchii. 7 Muchova výstava Slovanské epopeje těmto snahám také velmi napomohla (viz. Štěpinův dopis Muchovi). V roce 1910 se stal J. F. Štěpina sekretářem nově založené české banky v Chicagu: American State Bank. 8 Štěpina s řadou dalších Čechů žijících v zahraničí také finančně podporoval Masarykovu kampaň za založení samostatného Československa. Druhým místem ve Spojených Státech, kde byla Slovanská epopej na počátku roku 1921 vystavena, bylo Brooklyn Museum. d) Dopis A. Muchy svému švagrovi Zdeňku Chytilovi o Brooklyn Museum, výňatek. Rok ( ) v prosinci nebo lednu měla být ta hlavní výstava v Brooklynu, tj. v New Yorku. O postavení muzea Brooklynského dlužno poznamenat, že je to jediná důstojná místnost uměleckého významu v New Yorku (Brooklyn je totiž taky New York). Budova muzea je impozantní a ohromné sály uvnitř mohou pojmout i ty největší díla a tam taky jedině mohly najít místo mé obrazy. Jinde to bylo buď malé nebo špatně osvětlené ( ). Zdroj: Památník národního písemnictví. Fond Mucha Alfons. Mucha Alfons Chytilovi Zdeňkovi. Ručně psaný dopis, s Přepis. Zdroj: Mucha. A. Poster for the Brooklyn Exhibition [ ]. 5 Toto napsaly noviny Svornost 13. června roku 1920, Dr. Čeněk Zíbrt je ve svém článku cituje na straně Dr. Zíbrt, Čeněk. Slovanská epopej původem Amerického slovanského sdružení (dokončení). In: Osvěta. Praha: Nakladatelství Otto, s.r.o., 1921, roč. 51, číslo 7, s Majdová, Hana. Pomoc krajanů v Americe československé zahraniční akci v čele s T. G. Masarykem v období první světové války. Bakalářská práce. PF MU. Katedra historie. Brno: Zpráva byla otištěna v Denním Hlasateli, dne 20. prosince, 1910.

13 Byl A. Mucha s výběrem výstavního prostoru spokojený? Proč? Mucha ve svém dopise zmiňuje, že Brooklyn je totiž také New York. Jak je tomu dnes? Podívej se na mapu. Zároveň na internetu zjisti, zda brooklynské muzeum stále existuje. Na úvodní stránce muzea: je uvedena jeho adresa: 200 Eastern Parkway, Brooklyn New York. Brooklyn je tedy součástí City of New York, a to od roku V současnosti je to newyorská městská část (tzv. borough, je jich celkem pět) s největším počtem obyvatel. Žákům lze také ukázat fotografii impozantní budovy muzea, např. zde: 8_sunset_jeh.JPG Žáci tak snadno pochopí, že do tohoto muzea se velkoplošná plátna Epopeje lehce vešla. e) Seznam se se Slovanskou epopejí a stylem Muchovy práce na ní. Na této fotografii pózuje Mucha sám pro jeden z výjevů Slovanské epopeje, respektive stojí modelem pro ztvárnění jedné historické osobnosti. Jaké? Porovnej s obrazem číslo 8 Slovanské epopeje. Najdi na internetu, jak se jmenuje. Napoví Ti také fotografie pomníku na konci stránky. Víš, kde se nachází?

14 Zdroj Muchovy fotografie a obrazu č. 8 Slovanské epopeje: Mucha Trust. [ ]. Zdroj barevné fotografie: [ ].

15 IV. Alfons Mucha vlastenec a) Dopisem bankéři J. F. Štěpinovi o jeho daru na bazar Svobody, pořádaný v Chicagu ve prospěch vdov a sirotků po padlých československých legionářích, výňatek, rok ( ) Udělal jsem našim legionářům na ( ) vydražení ve prospěch vdov po padlých malou kresbu, kterou jim posílám. Je to znak, český lev, ve způsobě bojovníka, jací byli naši lvi legionáři. Obrázek mohou ve svůj prospěch vydražiti, rád bych co nejvýše ( ) Přeji podniku jejich mnoho pochopení, mnoho zdaru a velký výtěžek pro krásný účel, který jste si vytknuli. ( ) Zdroj: Dr. Zíbrt, Čeněk. Slovanská epopej původem Amerického slovanského sdružení. In: Osvěta. Praha: Nakladatelství Otto, s.r.o., 1921, roč. 51, číslo 6, s (Srov. Hlasatel, Chicago, 1920, 16. září). Obraz znázorňoval stříbrného orla, jak v heroickém postoji rozpřahá spáry na obranu vlasti. A v hlavě lva druhý lev československý legionář mužných rysů a smělého ( ) hledu. Nadšení legionářů z obrazu líčil chicagský časopis Svornost, dne 23. září Zdroj: Srov. Dr. Zíbrt, Čeněk. Slovanská epopej původem Amerického slovanského sdružení. In: Osvěta. Praha: Nakladatelství Otto, s.r.o., 1921, roč. 51, číslo 6, s Co z článku usuzuješ o Muchově vztahu k Československu? Všimni si, kde byly původní články publikovány. Myslíš, že vyšly v češtině? Co z toho usuzuješ? Uvedené články byly publikovány v Chicagu a to v češtině; jsou zde zmíněny dvoje noviny: Hlasatel a Svornost. Denní Hlasatel byl deník založený v roce 1891, patřil společně s novinami Národ (založenými v roce 1994), Svornost (rok založení 1875) a Spravedlnost (rok založení 1920) mezi čtyři hlavní česky psané noviny vydávané na přelomu 20. století v Chicagu. Tento úctyhodný počet je daný přílivem českých migrantů do Chicaga na konci 19. století a počátku století 20. V této době bylo Chicago třetím největším městem na světě, po Praze a Vídni. Více se lze dočíst zde: [ ]. a) O Muchově vztahu k jeho rodné zemi: Marie Muchová v roce 1950 zástupcům města Moravský Krumlov, u příležitosti plánovaného stěhování Slovanské epopeje do tamního zámku. Výňatek. ( ) jak jsem šťastna, že právě Morava to bude, která bude hostit dílo svého syna, který nikdy ve světě, obklopen slávou, nezapomněl na svůj rodný kraj, nikdy nepřijal nabídky čestného občanství v cizině, věren své Moravě ( ). Dopis od Marie Muchové, manželky A. Muchy, z v Praze, určený představitelům Moravského Krumlova. Originál dopisu je vystaven na balkoně zámecké kaple. Otištěno v: Pokorná, Irena. Slovanská epopej Alfonse M. Muchy v Moravském Krumlově. Bakalářská práce. Ústav archeologie a muzeologie. FFMU. Brno Stručně vlastními slovy napiš, co z dopisu vyplývá.

16 Alfonsi Muchovi na jeho nové vlasti Československu záleželo, vytvořil pro ni zdarma návrhy na nové poštovní známky a bankovky. Zdroj: poststamps.wz.cz [ ]. Proč myslíš, že si A. Mucha pro svůj návrh vybral právě toto panorama? Mucha sám k tomu napsal: Zdroj: poststamps.wz.cz [ ].

17 Mucha navrhl několik bankovek. Mezi nejpopulárnější patřila jeho stokoruna z roku Na jejím líci malíř použil obraz Slovanské kněžny, který původně vytvořil v roce 1907 pro reklamní plakát pojišťovny Slávie. Modelem mu stála Josephine Crane Bradshaw, dcera Muchova mecenáše Ch. R. Cranea. Na rubové straně byly vyobrazeny Hradčany a medailony dvou dívek. Bankovka byla zároveň jednou z nejpadělanějších. 9 Zdroj: wikiart.org [ ]. 9 Štěpančík, Zdeněk. Kultura a ideologie ve světle ikonografie československých papírových platidel druhé poloviny dvacátého století. Diplomová práce FFJU, Historický ústav, Dostupné online: [ ].

18 Poslední bankovkou, kterou Mucha vytvořil, byla padesátikoruna. Ta byla dána do oběhu v roce 1931 a byla považována za výtvarně nejdokonalejší předválečnou bankovku. Modelem pro dívčí motiv mu byla dcera Jaroslava. Zdroj: Muzeum v Ivančicích. [ ]. Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Spolek ČŠBH. Licence CC BY-NC-ND Projekt byl podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci dotačního Programu na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2014.

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) I. Muchovy umělecké začátky, plakátová tvorba Úroveň B pracovní list žáci Mladý Alfons Mucha studoval umění v Mnichově a v Paříži.

Více

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Úroveň C pracovní list žáci I. Muchovy umělecké začátky, plakátová tvorba Mladý Alfons Mucha studoval umění v Mnichově a v Paříži.

Více

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Úroveň B metodický list učitelé I. Muchovy umělecké začátky, plakátová tvorba Mladý Alfons Mucha studoval umění v Mnichově a v Paříži.

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha)

Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) Alfons Maria Mucha (24. července 1860 Ivančice 14. července 1939 Praha) A. ZVĚROKRUH Metodický výtvarný list úroveň B a C Ilustrační obrázek díla Alfonse Muchy: Zodiac. Zdroj: http://www.wikiart.org/en/alphonse-mucha/zodiac-1896

Více

ŽIVOTOPIS. Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice. Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová

ŽIVOTOPIS. Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice. Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová ŽIVOTOPIS Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013.

Zdroj: KUPKA, František a Dana MIKULEJSKÁ. František Frank Frantík François Kupka. Praha: Národní galerie, 2013. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871 1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A

Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku. A Dvě vlasti. varianta A Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta A A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_32_Alfons Mucha Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší Vyobrazení 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší 2. Mikoláš Aleš: Zasviť mi ty slunko zlaté na 3. Mikoláš Aleš: Májový triptych poslední z vlasti krok,

Více

2. ZADÁNÍ A VYSVĚTLENÍ ÚKOLU

2. ZADÁNÍ A VYSVĚTLENÍ ÚKOLU ANTONÍN MIKULÁŠ ČÍLA 1. MOTIVACE (15 minut) (Motivační fáze slouží k uvedení do problematiky a podnícení zájmu o následný úkol. Pokládané otázky můžete podle vlastního uvážení přizpůsobit skupině, se kterou

Více

Očekávaný výstup: Hodnocení:

Očekávaný výstup: Hodnocení: NÁRODNÍ DIVADLO Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_29_05 Tématický celek: Historie a umění Autor: Mgr. Gabriela Šišková

Více

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea,

ZPRAVODAJ Č. 11/2014. Vážení přátelé slánského muzea, ZPRAVODAJ Č. 11/2014 Vážení přátelé slánského muzea, letní radovánky jsou již dávno minulostí, podzim nastoupil v plné síle. To je ideální čas zavítat do muzea! V měsíci listopadu je pro Vás připraven

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

TIC BRNO. Alfons Mucha v Brně

TIC BRNO. Alfons Mucha v Brně TIC BRNO Alfons Mucha v Brně Alfons Mucha (1860 1939) Alfons Maria Mucha byl významnou osobností evropské secese. Jeho specifický výtvarný projev označovaný přímo jako styl Mucha, vyznačující se statickou

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Katharina Grosse & Maria Lassnig

Katharina Grosse & Maria Lassnig Katharina Grosse & Maria Lassnig Národní galerie v Praze, Veletržní palác Dne 17. 4. se vydala třída K4 na exkurzi, v rámci předmětu dějin umění, do Veletržního paláce, kde probíhaly výstavy umělkyň Kathariny

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

EMIL FILLA varianta A

EMIL FILLA varianta A EMIL FILLA varianta A I Zahraniční inspirace Filla se poprvé dostal do zahraničí v letech 1906-1910 během cesty po evropských galeriích. Poté pravidelně pobýval v Paříži. Během první světové války odtud

Více

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA

František Mička (1878 1950?) I. Z Moravy přes Paříž do USA František Mička (1878 1950?) varianta B Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ALFONS MUCHA (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ALFONS MUCHA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ALFONS MUCHA (* 1860 1939) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1889 1934 Značka fondu: 87 Číslo evidenčního listu NAD: 124 Evidenční číslo inventáře: 165 Zpracovala:

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

Realizace modelových kolekcí

Realizace modelových kolekcí Realizace modelových kolekcí výukový modul Renata Pušová HLEDÁNÍ INSPIRACE Inspiraci můžete najít všude kolem vás. Je důležité všechno vnímat. Co se jednomu může zdát hloupé a neuchopitelné, může druhý

Více

JOSEF SYROVÝ (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF SYROVÝ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF SYROVÝ (* 1879-1956) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1911-1956 Značka fondu: 47 Číslo evidenčního listu NAD: 16 Evidenční číslo inventáře: 124 Zpracovala:

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie

TISKOVÁ ZPRÁVA. V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA představí novou tvorbu Jiřího Sopka V rámci vernisáže bude pokřtěna autorova nová velkolepá monografie Od 6. září 2007 bude v pražské Galerii Rudolfinum probíhat výstava zcela

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: UMĚLECKÁ ŠKOLA

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: UMĚLECKÁ ŠKOLA UMĚLECKÁ ŠKOLA Výtvarné studio v podkroví muzea je součástí Základní umělecké školy Benešov. Přesto, že jeho zřízení v polovině 90. let zabralo muzeu prostory potřebné pro plánované expozice, je jeho činnost

Více

Československé legie v Rusku

Československé legie v Rusku Československé legie v Rusku Pracovní list je zaměřený na československé legie v Rusku. Primárně má aktivizovat žáky při hodinách zabývajících se touto tématikou. Jednotlivá cvičení kombinují různé typy

Více

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21

Slovácké centrum kultury a tradic. Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Slovácké centrum kultury a tradic Název projektu: Revitalizace objektu Jezuitské koleje č.p. 21 Zdůvodnění stavby Prezentace kulturních hodnot Centrum kultury a tradic na místo komunálu Navázání na odkaz

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

TABULKA č do té doby největší bosensko- né předměty z Bosny a Hercegoviny 1901 Vánoční výstava a tržnice řemeslných výrobků

TABULKA č do té doby největší bosensko- né předměty z Bosny a Hercegoviny 1901 Vánoční výstava a tržnice řemeslných výrobků TABULKA č. 4 Výstavy pořádané Průmyslovým muzeem v Chrudimi v letech 1901 1914 rok název výstavy od:-do: lidí poznámka 1901 Výstava kurzových prací 5.5.-12.5. 800 po kurzu zdobení kovů 1901 Výstava obrazů

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Přílohy. Seznam příloh: Příloha č. 3: Ukázky předmětů z osobní pozůstalosti E. Destinnové uchovávané ve sbírkovém fondu Muzea hlavního města Prahy

Přílohy. Seznam příloh: Příloha č. 3: Ukázky předmětů z osobní pozůstalosti E. Destinnové uchovávané ve sbírkovém fondu Muzea hlavního města Prahy - 72 - Přílohy Seznam příloh: Příloha č. 1: Ukázky předmětů z osobní pozůstalosti E. Destinnové uchovávané ve sbírkovém fondu Muzea hlavního města Prahy Příloha č. 2: Doplňující fotografie Příloha č. 3:

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

František Mička ( ?)

František Mička ( ?) František Mička (1878 1950?) varianta A Zdroj: Malý, Zb. (ed.). Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2010. Sv. 8, Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 1998-2010, s. 256 I. Z Moravy přes

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 714/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 235 ze dne 20.09.2016 Založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou

Více

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze.

Druhý břeh (Břeh Marny), 1895. Olej na plátně, 46x38. V majetku Národní galerie v Praze. FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ C I. Druhý břeh Úvodní brainstorming Jaké významy může mít slovní spojení dostat se na druhý břeh? Sedlářský učeň František Kupka byl odmalička posedlý malováním. Díky své nezdolnosti

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925

Vlastimil Kybal. československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vlastimil Kybal československý vyslanec v Itálii 1920 1925 Vyslanec v Itálii 1920 1925 Diplomacie znamená být důstojnými představiteli svého národa u národa cizího a pokornými dělníky spojujícími oba národy

Více

Ernest Denis (1849 1921)

Ernest Denis (1849 1921) Ernest Denis (1849 1921) Pracovní list úroveň A Zdroj: VANČURA, J. Arnošt Denis. Praha: Zlatoroh, 1924, s. 153. I. Denisův odpor k násilí a porážka Francie v německo-francouzské válce 1870 1871 Mladý student

Více

M. Bulgakov. Mistr a Markétka V O L V O X G L O B A T O R

M. Bulgakov. Mistr a Markétka V O L V O X G L O B A T O R M. Bulgakov Mistr a Markétka V O L V O X G L O B A T O R 2 0 1 1 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz ISBN 978-80-7207-982-7

Více

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list

ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ZAHRANIČNÍ ODBOJ, pracovní list V Čechách vládla neobyčejně

Více

A Dvě vlasti. Zdroj: Dopisy malíři E. Pacovskému, červen 1928, Literární archiv Památníku národního písemnictví.

A Dvě vlasti. Zdroj: Dopisy malíři E. Pacovskému, červen 1928, Literární archiv Památníku národního písemnictví. Vojtěch Preissig a jeho dílo pro republiku varianta B A Dvě vlasti Preissig se nejprve živil jako grafik a typograf v Čechách, roku 1910 se však rozhodl pro odchod do Spojených států amerických. Po téměř

Více

K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář

K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář K.u.K. Kriegsmarine Bitevní lodě Jeho Veličenstva Jan Kolář počet stran 186 vazba pevná fotografií a ilustrací včetně barevných301 běžná cena 499 Kč, naše cena 450 Kč, cena K M K 400 Kč ISBN 978-80-86930-69-5

Více

Regionální muzeum v Českém Krumlově

Regionální muzeum v Českém Krumlově 04/2016 Regionální muzeum v Českém Krumlově Měsíční muzejní zpravodaj NEWSLETTER Prosinec 2016 RYCHLÝ PŘEHLED Adolf Born aneb Jak vzniká poštovní známka Hvězdy stříbrného plátna WORKSHOPY: Vánoční polaz

Více

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy VOJTĚCH PREISSIG Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA Knihy BAREVNÝ lept a barevná rytina. Technické poznámky. 2. přehledové vyd. 50 ve stroji za tisku číslovaných výtisků. Vyzdobil autor.

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ B I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Malbu studoval v Praze a ve Vídni, hlavním městě rakousko-uherské monarchie. V roce 1895 odtud odešel

Více

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence

PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA. narozena v Ústí nad Labem, zemřela v Providence PLUTONIOVÁ DÁMA PLUTONIOVÁ DÁMA LILLI HORNIG, narozena 22. 3. 1921 v Ústí nad Labem, zemřela 17. 11. 2017 v Providence (USA, Rhode Island) 56 Neznámí hrdinové 5 sazba.indd 56 06.02.18 16:21 Lilli Hornig

Více

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE

SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE SBÍRKA ŠETLÍKOVA KOLEKCE Doc. PhDr. Jiří Šetlík, CSc. (nar. 1929) je uznávaným českým historikem umění. V šedesátých. letech byl vedoucím sbírky moderního umění Národní galerie v Praze a v závěru 60. let

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Milé kolegyně, milí kolegové,

Milé kolegyně, milí kolegové, Zpravodaj 1/2015 Milé kolegyně, milí kolegové, rád bych Vám představil Zpravodaj portálu esbírky. Ten budou v online podobě dostávat všichni partneři a přátelé této online aplikace. Každého čtvrt roku

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea,

Zpravodaj č. 6/ 2011. Vážení přátelé slánského muzea, Zpravodaj č. 6/ 2011 Vážení přátelé slánského muzea, na prahu léta je již v plném proudu výstavní sezóna Národopisného muzea Slánska ve Třebízi. Návštěvníci vníci sem přicházejí nejen za stálými expozicemi

Více

LISTOPAD 2013 FILMOVÉ TIPY

LISTOPAD 2013 FILMOVÉ TIPY ! LISTOPAD 2013 FILMOVÉ TIPY !! ŠKODA LÁSKY BOHUSLAV MARTINŮ Portrét hudebního skladatele Jaromíra Vejvody, který je autorem světově proslulé skladby Škoda lásky. Americký generál a pozdější prezident

Více

renata dvořáková inspirace kameny

renata dvořáková inspirace kameny renata dvořáková inspirace kameny 23. 11. 2013 23. 1. 2014 exploze a barevné opojení se slovem kámen lze pojit i jiná slova: starý jako kámen nebo bohatý na kameny. starý jako kámen znamená že kameny existují

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET

1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET 1. AKTUALIZACE PROGRAM ROZVOJE MĚSTA MORAVSKÝ KRUMLOV NA OBDOBÍ LET 2016-2022 1. aktualizace Programu rozvoje města byla projednána a schválena Zastupitelstvem města Moravský Krumlov na jeho 17. zasedání

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS Ateliér grafického designu 1 Studio of Graphic Design 1 Archiv Bienále Brno Archive Biennal of

Více

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu

MINKA PODHAJSKÁ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MINKA PODHAJSKÁ (* 1881 1963) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1903-1961 Značka fondu: 29 Číslo evidenčního listu NAD: 91 Evidenční číslo inventáře: 112 Zpracovala:

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Nadační fond Jendy Rajmana založen pod záštitou paní Zuzany Švabinské pro správu uměleckého odkazu Mistra knihaře Jendy Rajmana, obnovu a provozování knihařské dílny a pořádání setkání knihařů IČO 26 70

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival Moravská Třebová 30. 6. 31. 8. 2012 Fotofestival FOTOFESTIVAL Moravská Třebová 2012 je přehlídkou umělecké fotografie, na které se představují

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

Manuál uchazeče o studium

Manuál uchazeče o studium Manuál uchazeče o studium INFORMACE PRO ZÁJEMCE O STUDIUM studijního programu ARCHITEKTURA A STAVITELSTVÍ na FAKULTĚ STAVEBNÍ ČVUT v Praze PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR České vysoké učení technické v Praze

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program

Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program Galerie Tate Modern Tate Modern je galerií moderního umění, nachází se v budově původní elektrárny Bankside. Turbínová hala, kde se nacházel elektrický

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy

PROJEKT ROMA Česká republika Karviná. Sdružení Romů Severní Moravy PROJEKT ROMA Česká republika Karviná Sdružení Romů Severní Moravy 1 AKTIVITY V RÁMCI PROJEKTU Průběžné aktivity pro děti: Volnočasové aktivity pro děti a mláděž (zvláště z cílové skupiny) kroužky: počítačový,

Více

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy Gymnázium Havlíčkův Brod Informace o výtvarném kurzu Naše škola ve spolupráci s Gymnáziem Vrchlabí nabízí studentům od školního roku 2010/ 2011 odborně

Více

Nová budova Národního muzea

Nová budova Národního muzea Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nová budova Národního muzea Pracovní list k návštěvě Nové budovy Národního muzea projekt Držíme krok Karel Prager: Lidé si na nové věci

Více

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15

Ze života v městské části. Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar navštívil radnici MČ Prahy 15 Mezinárodně uznávaného astrofyzika RNDr. Jiřího Grygara, CSc., který nedávno oslavil 80. narozeniny, přijal ve své kanceláři starosta MČ Praha

Více

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na

Téma: životopis žák se orientuje v životopise, vyhledává podstatné informace, pohlíží na VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_16 Úvodní část seznámení s cílem hodiny: životopis Václava Havla Hlavní část životopis a literární tvorba Václava Havla Závěrečná část zpětná vazba probrané látky Shrnutí

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Student and Career Institute

Student and Career Institute PwC Studentský barometr 2014 PricewaterhouseCoopers Česká republika (PwC) provedla, stejně tak jako každý rok, rozsáhlý průzkum nazvaný Studentský barometr. Průzkumu se účastnili studenti a čerství absolventi.

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Jana AMIES. Malá setkání s umem a šikovností ve Strání

Jana AMIES. Malá setkání s umem a šikovností ve Strání Jana AMIES Malá setkání s umem a šikovností ve Strání Jana AMIES /Popelková / akad.malířka Pocházím ze Strání, kde jsem chodila na základní školu, po té jsem studovala na Umělecko průmyslové škole v Uherském

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK: 5. DATUM: 5. 12. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Člověk a jeho

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014)

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Základní informace o projektu Charakteristika: mezinárodní výtvarně-architektonický

Více

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10

Obsah. Úvod 9 Členění knihy 10 Obsah Úvod 9 Členění knihy 10 KAPITOLA 1 Copywriting 11 Práce copywritera 11 Jak se stát dobrým copywriterem 12 Jak začít 15 Co budete psát 15 O čem budete psát 16 Proč budete psát 17 Pro koho budete psát

Více

Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013

Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013 Informace o 4. ročníku soutěže pro studenty středních škol a gymnázií Máš umělecké střevo? 2012/2013 Christian Ruben, Kolumbus objevuje břehy Ameriky, 1846, plátno, olej, 145 x 190 cm Vážená kolegyně,

Více

Postmoderní umění. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017

Postmoderní umění. Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017 Postmoderní umění Mgr. Pavla Hrdinová Tišnov 2017 Umění krásné, moderní a postmoderní Krásné umění = snaha o zachycení reality, důraz na malířskou a sochařskou virtuozitu, respekt k dobovému kánonu, ale

Více

Pražské jaro, okupace a Jan Palach

Pražské jaro, okupace a Jan Palach Vzdělávací materiál pro žáky 9. třídy ZŠ a SŠ Objekt: Národní památník na Vítkově, expozice: Křižovatky české a československé státnosti Pražské jaro, okupace a Jan Palach Autor písně Zaposlouchej se do

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* 1857-1914) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1895-1912 Značka fondu: 63 Číslo evidenčního listu NAD: 104 Evidenční číslo inventáře: 113 Zpracovala: Lucie

Více

Volná grafika, základní druhy a techniky

Volná grafika, základní druhy a techniky Volná grafika, základní druhy a techniky Grafika ve smyslu umělecké grafiky je jedním z druhů výtvarného umění. Obecně můžeme říci, že grafikou nazýváme umělecké dílo, kdy umělec použije jednu z grafických

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 51 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace seznamuje žáky s úkolem, průběhem

Více

Zpráva o semináři Radecký dědictví.

Zpráva o semináři Radecký dědictví. Zpráva o semináři Radecký dědictví. Seminář pořádali poslanci Parlamentu poslanecké sněmovny z TOP 09 MUDr. Gabriela Pecková a PhDr. Daniel Korte, ve spolupráci s naším občanským sdružením Radecký 1766

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

Fond Bedřich Piskač. Inventář

Fond Bedřich Piskač. Inventář Fond Bedřich Piskač Inventář Adriana Primusová Oddělení dokumentace, Ústav dějin umění AV ČR Praha 2005 Obsah I. Úvod 1. Bedřich Piskač...... 4 2. Fond Bedřich Piskač..... 5 II. Inventář 6 III. Databáze..

Více

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU

ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU ZŠ, Praha 10, Brigádníků 14/510 ZÁVĚREČNÉ PRÁCE ŽÁKŮ DEVÁTÉHO ROČNÍKU Předmět Předmět bude sloužit zejména k prohlubování zájmu žáků 9. tříd a rozvíjení dovedností týkajících se práce s textem, plnění

Více

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace

Naši nebo cizí? Židé v českém 20. století. Prezentace Prezentace WEBINÁŘ O PROJEKTU MATERIÁLY PRO UČITELE PUBLIKACE ODDĚLENÍ PRO VZDĚLÁVÁNÍ A KULTURU ŽMP Otázka1 NAVŠTÍVILI JSTE V UPLYNULÝCH TŘECH LETECH ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE? O PROJEKTU 2011-2013 PODPOŘENO

Více

Člověk a společnost. 20. Problematika vymezení pojmu minorita. Vytvořila: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 20. Problematika vymezení pojmu minorita. Vytvořila: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 20. www.ssgbrno.cz Vytvořila: PhDr. Andrea Kousalová, DUM číslo: DUM 20 číslo: 20 Problematika Problematika vymezení vymezení pojmu pojmu Strana: 1 Škola, Šmahova 110 Ročník 1. ročník

Více