Podnikatelé v nezemědělských oborech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podnikatelé v nezemědělských oborech"

Transkript

1 Podnikatelé v nezemědělských oborech Sociální anamnéza Celkem bylo osloveno 24 respondentů. Oslovení respondenti byli ve většině případů muži (58%) s vysokoškolským nebo středoškolským vzděláním, vysokoškoláků bylo 42% a středoškoláků 41% (viz Příloha 3, graf č.1, 2.) Pokud jde o věkovou strukturu, převládali respondenti střední a starší věkové skupiny; ve věku let bylo 41%, respondentů starších nad padesát let bylo 2 osloveného souboru (viz Příloha 3, graf č.3). Věková struktura by mohla, podle našeho názoru, mít vliv na ochotu zvyšování kvalifikace. Respondenti byli převážně v zaměstnanecké pozici (66%), vlastníků podniků bylo jen (viz Příloha 3, graf č.5). 5. Vlastnictví vlastník spoluvlastník 21% zaměstnanec 66% Výrobní specializace oslovených podniků je velice pestrá. Největší zastoupení mají prodejní podniky - prodej nábytku 21%, prodej textilu, elektro a prodej a servis elektrických strojů v plastickém průmyslu -. Následují služby - bankovnictví a autoservis (8%), reklamní služby, potravinářství, personalistika a školy, které mají stejný podíl - (viz Příloha 3, graf č.4).

2 reklamní služby potravinářství personalistika textil prodej prodej a servis el. strojů v plast. prům. stavebnictví, oprava a 4. Výrobní specializace výstavba svošf voš famo komunikací vš ochrana veřejného zdraví autoservis 8% bankovnictví 8% elektro nábytek prodej 21% Většina oslovených podniků je spíše menších, 4 podniků nemá více jak 10 zaměstnanců. Druhou početnou skupinou jsou podniky velké, kde pracuje na100 zaměstnanců, těchto podniků je 30% ( viz Příloha 3, graf č.6). Celoživotní vzdělávání informovanost, využití a zkušenosti s rekvalifikačními kurzy Informovanost o možnosti celoživotního vzdělávání je vysoká, 87% respondentů odpovědělo na otázku, zda ví o této možnosti, kladně ( viz Příloha 3, graf č.7). Velký počet dotázaných respondentů tuto formu vzdělání také využil. Aktivně se vzdělávacích kurzů zúčastnila nadpoloviční většina respondentů (62%), v případě zaměstnanců je procento těch, kteří absolvovali nějaké rekvalifikační kurzy, ještě vyšší - 75% (viz Příloha 3, graf č.8, 9). Převládá názor, že nabídka vzdělávacích kurzů je v regionu dle mínění respondentů dostatečná; 62% respondentů odpovědělo na tuto otázku kladně (viz Příloha 3, graf č.25). V zaměření kurzů, které oslovení respondenti absolvovali, převládala ekonomická kvalifikace a daně, této formy využilo 46% našich respondentů; ostatní specializace jako životní prostředí, hygiena, technika, obchod a PC jsou zastoupeny stejným poměrem (viz Příloha 3, graf č. 8a.). 8a. Využil jste někdy vzdělávacích kurzů?-ano - obor ostatní textilní zušlechťování technika, obchod PC životní prostředí hygiena daně ekonomie/ekono mika 37%

3 U zaměstnanců podniků je zaměření absolvovaných kurzů obdobně profilované. V kurzech jsou poměrně silně zastoupena školení ekonomická a účetnictví (55%), ostatní profesní specializace jsou opět stejnoměrně zastoupeny (viz Příloha 3, graf č.9 a). 9a. Využili vaši zaměstnanci těchto kurzů? -ano - obor obchod lakýrník ostatní hygiena elektro účetnictví ekonomie/ekono mika 46% Po ukončení vzdělávacích kurzů zhruba polovina respondentů získala nějakou formu certifikátu, 46% absolventů žádný doklad o absolvování kurzů nemá ( viz Příloha 3, graf č.10.). Druh získaných certifikátů je velice pestrý; od osvědčení, přes odbornou způsobilost až po atestační a interní audit (viz Příloha graf č. 10a.). 10a. Typ certifikátu pojišťovací služby PC atestační 12% interní audit pro iso 12% osvědčení 37% odborná způsobilost Na otázku, jaké mají zkušenosti s kurzy, které absolvovali oni nebo jejich zaměstnanci, odpovídají spíše negativně. Ze stupnice 1 5, kterou mohli oznámkovat svoji spokojenost s kurzy a jejich úrovní, kdy znánka jedna je nejlepší a 5 nejhorší, 33% respondentů označilo svoje zkušenosti nejhorší známkou 5, 27% respondentů známkou 4 a 20% respondentů známkou 3% (viz Příloha 3, graf 11). Je to stejné hodnocení jako u velkých podnikatelů v zemědělství. Respondenti jsou pravděpodobně velice kritičtí, mají vyhraněné požadavky, které dosavadní kurzy nesplnily. Právě proto uvažují o doplnění svého vzdělání. To, že absolvované kurzy nesplnily jejich představy, vede k ochotě respondentů k absolvování kurzů vyšší kvality.

4 Nadpoloviční většina respondentů (62 uvažuje o zvyšování své vlastní kvalifikace nebo svých zaměstnanců (viz Příloha 3, graf č.13). Odpověď na otázku zájmu o rekvalifikační kurzy potvrzuje, že nabídka kurů je vhodnou formou doplnění vzdělání, o kterém respondenti uvažují (viz Příloha 3, graf č.15). Pozitivní informací je i vysoké procento podniků, které uvažují o přijetí nových rekvalifikovaných pracovníků. Celkem 46% dotázaných podniků odpovědělo na tuto otázku kladně (viz Příloha 3, graf č.14). Jaký typ vzdělání, který nejvíce chybí - budoucí zaměření kurzů Profese, které nejvíce chybí (viz Příloha 3, graf č16) Hlavní obory a poměr mezi nimi / intenzita s jakou je nedostatek pociťován (1nechybí - 5 nejvíce chybí): Technologie 22% 2,91 Informační technologie 26% 2,90 ŽP obecně 20% 1,56 Dotační politika 16 % 3,75 Legislativa 12% 2,67 Ekonomika zemědělství 6% 3,67 Jiné 6% 5,00 V požadavcích na doplnění vzdělání se projevil na prvním místě požadavek na technologie a informační technologie - kurzy PC a práce s počítačem, jako obecný informační základ a důležitá podmínka přístupu k informacím o grantech, dotacích a zemědělské politice. Dalším požadavkem je zvýšení kvalifikace týkající se životního prostředí, dotační politiky, legislativy, ekologických norem a ekonomiky zemědělství. Pro sestavení a struktury kurzů je důležité podrobnější členění, které konkrétní znalosti a dovednosti, by potenciální klienti, zájemci o kurzy, chtěli doplnit v jednotlivých, obecně vymezených oblastech. Na tuto otázku dávají odpověď následující výsledky použitá škála je opět 1 nechybí - 5 nejvíce chybí: Oblast ŽP (viz Příloha 3, graf č.16a): Dotační politika 2,43 Ekologické normy 2,00 Podnikový ekolog 1,29 Jiné 1,00 Technologie 2,91* (viz Příloha 3, graf č.16): * Respondenti uváděli jen technologie obecně Dotační politika (viz Příloha 3, graf č.16c): Dotace sociální 3,17 Manažer lidských zdrojů 2,91

5 Dotace v ŽP 2,43 Jiné 2,00 Ekonomika marketing (viz Příloha 3, graf č.16 d): Fundraiser 3,82 Zpracování projektů 3,56 Dotace ŽP i sociální 3,00 Účetnictví v rámci EU projektů 2,64 Ekonomické normy 2,56 Legislativa v zemědělství (viz Příloha graf č. 16e): Zdravotní a Hygienické normy 1,86 Ekologické normy 1,83 Jiné 1,00 Informační technologie (viz Příloha 3, graf č.16f): Kurzy PC 2,77 Komerční využití internetu 2,54 Pokud se díváme na nabízené kvalifikační oblasti souhrnně, jsou to dotační tituly obecně, které převládají, konkrétně pak požadavek orientace v dotační politice. Podniky mají zájem o možnosti získávání peněz pomocí projektů, s tím souvisí i požadavek na tzv. fundraisera, vedení a účetnictví EU projektů a zpracovávání projektů, včetně účetnictví. Požadavky se týkají i ekonomických a ekologických norem. Zkušenosti s přijímáním absolventů kurzů - vytvořená pracovní místa noví zaměstnanci Nadpoloviční většina firem (62%) má zkušenosti s přijímáním nových rekvalifikovaných pracovníků (viz Příloha 3, graf 21). Uváděné obory, u kterých je největší ochota takové pracovníky přijmout, jsou: ekonomie, účetnictví, finančnictví, obchod, automechanik, ochrana veřejného zdraví, textilní výroba, výrobní technologie obecně, kontrola kvality a filmová tvorba. Jedná se o jednotlivé odpovědi, proto je graf č.22 z přílohy 3 vypuštěn. Na otázku, odkud byli tito pracovníci přijímáni, odpovídají respondenti velmi obecně, konkrétnější odpovědi se týkají především absolventů škol. V tomto případě se opět jedná o jednotlivé odpovědi, proto je graf č.23 z přílohy 3 vypuštěn. Pokud podniky mají s rekvalifikovanými pracovníky nějakou zkušenost, je to v 80% případů zkušenost označená jako špatná nebo spíše špatná (podle známek 1-5, jednička nejlepší a 5 nejhorší) (viz Příloha 3, graf č.24a). Navzdory této negativní zkušenosti je 50% dotázaných podniků ochotno přijmout 4 rekvalifikované pracovníky a 31% uvažuje o možnosti zaměstnání 3 takových pracovníků. Tedy více jak dvě třetiny dotázaných podniků mají zájem nejen o rekvalifikační kurzy, ale měly by i pracovní uplatnění pro frekventanty kurzů (viz Příloha 3, graf č. 17).

6 24a. Má Vaše firma zkušenosti s přijímáním nových vyškolených pracovníků - zkušenosti s těmito pracovníky jsou oznámkujete 5 33% 1 7% % 3 20% 17. Kolik nových proškolených zaměstnanců s požadovaným vzděláním byste byli ochotni přijmout 1 6% % 3 31% Případné zaměstnání absolventů kurzů by podnikům nejlépe vyhovovalo formou placené poradenské služby v 5 případů, 18% podniků uvažuje o zaměstnaneckém poměru a 23% podniků o kombinaci obou předchozích možností (viz Příloha 3, graf č.18). Podniky nepreferují zaměstnání svých rekvalifikovaných pracovníků, záleží jim nejvíce na kvalitě pracovníka (70%) (viz Příloha 3, graf č. 19). To dává jisté opodstatnění našemu tvrzení, že kvalifikační kurzy povedou, mimo jiné, i ke zvýšené nabídce pracovních míst. Na otázku přijetí někoho z obtížně zaměstnavatelné skupiny- nejsou zvláštní preference na přijetí někoho z obtížně zaměstnavatelné skupiny. Z nabídnutého výčtu od nezaměstnaných až po ženy na mateřské dovolené existuje pravidelné rozdělení cca 20% (viz Příloha 3 graf 20). Preference vyjádřené bodovou stupnicí od 1 do 5, vyjadřující intenzitu zájmu o jednotlivé skupiny, mají větší vypovídací schopnost. Ačkoliv z grafu vyjadřujícího ochotu k zaměstnání v procentech vyplývá, že preference jsou rozděleny poměrně rovnoměrně mezi jednotlivé obtížně zaměstnavatelné skupiny, graf využívající bodovou škálu ukazuje, že nejpřijatelnější, nejvíce žádanou je sociální skupina středoškoláků a vysokoškoláků a nejméně přijatelnou skupinou jsou dlouhodobě nezaměstnaní (viz Příloha 3, graf č.20).

7 20. Pokud byste zaměstnat někoho z obtížně zaměstnavatelné skupiny, koho byste volili raději dlouhodobě nezaměstnaní 15% jiné 1% žena po mateřské dovolené 16% předdůchodový věk 17% absolvent SŠ 1 osoba ZTP absolvent VŠ Pokud byste zaměstnat někoho z obtížně zaměstnavatelné skupiny, koho byste volili raději 5 4 4,50 5,00 3 2,35 1,60 1,85 2,71 2, žena po mateřské dovolené absolvent VŠ předdůchodový věk jiné Podmínky kurzů, podle představ respondentů Pro téměř polovinu podniků (46%) je akceptovatelné dojíždění za lektorem, většina podniků, ale dává přednost školení v místě (5) před dojížděním zaměstnanců (viz Příloha 3, graf č.27). Zajímavé je rozložení odpovědí na míru příspěvku státu na poplatek za rekvalifikační kurzy, respondenti jsou ve svých názorech rozděleni přesně na dvě poloviny (viz Příloha 3, graf č.30). U této otázky by bylo zajímavé udělat analýzu druhého stupně, která by vypovídala, do jaké míry je odpověď ovlivněna velikostí a typem podniku. Konkrétní výše příspěvku na vzdělávací kurz, který se zdá podnikům přiměřený, se pohybuje v rozmezí Kč (50% podniků), názor, že přiměřená výše poplatku je v rozmezí Kč má 20% podniků (viz Příloha 3, graf č.28).

8 28. Placení-částka Kč 20% nad % 0 20% Kč 10% Kč 30% do 1000 Kč 20% Pokud jde o formu kurzů, preferovali by pravidelné kurzy (43%), jednorázové školení (3), nebo e-learning 18 % (viz Příloha 3, graf č. 26). 26. Jaká forma vzdělávání by Vaší firmě nejvíce vyhovovala distanční - e- learning 18% jednorázové školení 3 pravidelné kurzy 43% Certifikát po ukončení kurzu vyžaduje více jak polovina respondentů (57%) (viz Příloh 3, graf č.29). Jako hlavní motivaci návštěvy kurzů respondenti uvedli v 52% zvýšení kvality práce a služeb a konkurenceschopnosti; nutnost vyhovět předpisům a zákonným limitům má stejné zastoupení (2) (viz Příloha 3, graf č.32).

9 Nutnost vyhovět předpisům a zákonným limitům Motivace Něčím jiným 0% Zvýšení konkurencescho pnosti 2 zvýšená kvalita práce a poskytovaných služeb 52% Zhodnocení dotazníkového šetření V pilotním vzorku 24 oslovených podnikatelů byly zastoupeny malé podniky do 10ti zaměstnanců i podniky velké s více jak 100 zaměstnanci. Oslovení respondenti podniků jsou poměrně dobře informováni o možnosti produktu rekvalifikace a zvyšování odborného vzdělání, které je nabízeno. Názor, že v regionu je dostatečná nabídka vzdělávacích kurzů je třeba dát do souvislosti se špatnými zkušenostmi respondentů s již absolvovanými kurzy. Kladně je možno hodnotit velký zájem oslovených respondentů o zvyšování kvalifikace a nabízenou formu rekvalifikačních kurzů. Ani poměrně vysoký věk respondentů (40-60let) nehraje negativní roli. Informovanost o vzdělávacích kurzech je dobrá a nadpoloviční většina dotázaných respondentů i nějakou formu kurzu absolvovala; jejich zkušenosti, ale nejsou dobré. Právě tento fakt je pravděpodobně i motivací navštívit další, jiné vzdělávací kurzy vyšší kvality, kde by si mohli doplnit vzdělání.v porovnání s velkými zemědělskými podniky je tu jednoznačně kladný posun, pokud jde o zájem o rekvalifikaci. Je to zajímavé, protože oslovení respondenti mají většinou SŠ nebo VŠ vzdělání a jsou ve středním či starším věku. Obecně se zdá, že zástupci podniků, zaměstnanci i majitelé, mají zájem o další vzdělávání. Pozitivní je zjištění, že podniky netrvají na kurzech pořádaných přímo v místě; téměř pro polovinu oslovených respondentů je přijatelné na kurzy dojíždět. Dalším pozitivem pro poskytovatele jsou i požadavky na formu konání kurzů; mnohem větší procento respondentů, než v případě zemědělských podnikatelů, tak jak vyplynulo z předchozích šetření, je ochotno navštěvovat kurzy pravidelně. Také výše státního příspěvku se nezdá být klíčovým požadavkem. Polovina z oslovených podniků státní příspěvek nepovažuje za nutný. Námět na příští šetření: pro lepší zpracování modulů kvalifikačních kurzů šitých přímo na míru jednotlivým typům podniků by bylo dobré udělat podrobnější analýzu, jak se liší požadavky velkých a malých podniků a jejich citlivost vůči nabízeným vzdělávacím kurzům a také jaký je vliv jejich specializace. Respondenti se domnívají, že v nových podmínkách společné zemědělské politiky EU je třeba zvýšit kvalifikaci svých zaměstnanců, aby zlepšily kvalitu svých poskytovaných služeb, zvýšily svoji konkurenceschopnost a dodržely požadavky nových právních norem EU.

10 Ačkoliv mají špatné zkušenosti s přijímáním nových, rekvalifikovaných pracovníků, jsou poměrně optimisté a uvažují, že by nového pracovníka s požadovanou kvalifikací přijali. To že mají spíše negativní zkušenosti s přijímáním nových, proškolených zaměstnanců může souviset mimo jiné i s úrovní minulých školících pracovišť. Převládá poptávka především po široce zaměřeném vzdělávání, které bude schopno obsáhnout nové požadavky v ekonomice, podávání grantů a účtování Evropských projektů jakož i v orientaci v dotačních titulech a právních normách. K tomu bude zapotřebí i dobré znalosti práce s informacemi a PC technikou. Tyto požadavky na zaměření vzdělávacích kurzů jsou téměř shodné s požadavky velkých podnikatelů v zemědělství. V požadavcích na zvyšování kvalifikace se projevuje prolínání oborů ŽP, ekonomiky a zemědělství, které spolu v rámci nové zemědělské politiky EU a nových norem EU silně souvisejí. Tato situace je příležitostí pro vytvoření nového školícího pracoviště, které by, na rozdíl od minulé praxe, poskytovalo vzdělání v širších souvislostech než jen vztažené k úzké specializaci jednoho oboru. Na základě provedeného dotazníkového šetření se domníváme, že nabízený produkt zvyšování celoživotního vzdělávání - má dobré předpoklady uspokojit tuto poptávku a vytvořit i podmínky pro zvýšení zaměstnanosti v regionu díky nabídce nových kvalifikovaných pracovních sil, po kterých je v zemědělských v podnicích poptávka. SWOT analýza Slabá místa Existence negativních zkušeností se vzdělávacími kurzy. Názor, že v regionu je takových příležitostí dostatek. Málo zaměstnanců, které bude moci podnik na školení uvolnit. Silná místa - Nabízí se nový typ vzdělávání vyšší kvality, nejen orientace na úzce specializovaný obor, ale možnost propojení oboru v širších souvislostech, tak, jak to odpovídá požadavkům nové zemědělské politiky EU. Značná přizpůsobivost podniků, pokud jde o formu dojíždění, výši poplatků a příspěvek státu. Perspektivy - Zájem o doplnění kvalifikace, navštěvovat kurzy a ochota přijmout nové rekvalifikované pracovníky, především pro zlepšení kvality poskytovaných služeb a zvýšení konkurenceschopnosti podniku. Vědomí, že nová politika EU vyžaduje novou kvalifikaci. Ohrožení - Podniky se mohou nechat odradit vysokými poplatky za kurz nebo úzkým zaměřením kurzu. Je třeba také volit optimální délku kurzu a hlavně nabídku aktuálních a praktických zkušeností spojených s praktickým tréninkem. Vyvarovat se chyb předchozích kurzů, s kterými mají podniky špatné zkušenosti.

Velcí podnikatelé v zemědělství. Sociální anamnéza

Velcí podnikatelé v zemědělství. Sociální anamnéza Velcí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Celkem bylo osloveno 75 velkých zemědělských hospodářských jednotek. Většinu (83%) tvořila zemědělská družstva s výrobní specializací na rostlinnou a živočišnou

Více

Příloha 3: Podnikatelé v nezemědělských oborech (n=24) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 42% muž 58% ZŠ 0% SOU 17% VŠ 42% SŠ 41%

Příloha 3: Podnikatelé v nezemědělských oborech (n=24) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 42% muž 58% ZŠ 0% SOU 17% VŠ 42% SŠ 41% Příloha 3 Do přílohy byly zařazeny grafy s určitou vypovídací hodnotou. Pokud některý z grafů chybí, je to tím, že respondenti na tuto otázku neodpovídali, nebo nebylo možné jejich odpovědi kategorizovat.

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

Příloha 4: Pracovníci státní správy (n=51) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 24% muž 76% ZŠ 0% SOU 0% VŠ 35% SŠ 65%

Příloha 4: Pracovníci státní správy (n=51) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 24% muž 76% ZŠ 0% SOU 0% VŠ 35% SŠ 65% Příloha 4 Do přílohy byly zařazeny grafy s určitou vypovídací hodnotou. Pokud některý z grafů chybí, je to tím, že respondenti na tuto otázku neodpovídali, nebo nebylo možné jejich odpovědi kategorizovat.

Více

Příloha 1: Velcí podnikatelé v zemědělství grafy (n=76) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 38% muž 62% ZŠ 0% SOU 0% SŠ 28% VŠ 72%

Příloha 1: Velcí podnikatelé v zemědělství grafy (n=76) 1. Pohlaví. 2. Nejvyšší dosažené vzdělání. žena 38% muž 62% ZŠ 0% SOU 0% SŠ 28% VŠ 72% Příloha 1 Do přílohy byly zařazeny grafy s určitou vypovídací hodnotou. Pokud některý z grafů chybí, je to tím, že respondenti na tuto otázku neodpovídali, nebo nebylo možné jejich odpovědi kategorizovat.

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí Květen 2010

Více

Analýza Vstupních dotazníků

Analýza Vstupních dotazníků Analýza Vstupních dotazníků Projekt Neseďte doma! CZ.1.04/2.1.00/13.00059 Realizátor projektu: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci Dodavatel aktivit: bit cz training s.r.o. Cílem dotazníkového šetření

Více

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, A.S. říjen - listopad 2010 Obsah 1. HYPOTÉZY A CÍLE VÝZKUMU...

Více

Analýza Vstupních dotazníků

Analýza Vstupních dotazníků Analýza Vstupních dotazníků Projekt Na skok! CZ.1.04/2.1.00/13.00074 Realizátor projektu: Dodavatel aktivit: Zpracovala: Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci bit cz training s.r.o. Mgr. Katrin Baníková

Více

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY Vyhodnocení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření proběhlo v roce 2014. Respondenti měli možnost vyplnit buď tištěnou, nebo elektronickou verzi dotazníku. Tištěná verze dotazníku byla distribuována

Více

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce)

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Partneři projektu Skupina zaměstnavatelských svazů Slovinska (ZDS), Chorvatska (HUP), Maďarska (MGYOSZ), Rakouska (IV), Slovenska (RÚZ) a

Více

JAK SE V SÍTI MÁME? PORADENSTVÍ A VZDĚLÁVÁNÍ

JAK SE V SÍTI MÁME? PORADENSTVÍ A VZDĚLÁVÁNÍ JAK SE V SÍTI MÁME? Jak se máte v Síti tak se nazýval dotazník, který jsme rozesílali koncem roku 2014. Vyplnilo ho 103 center, to znamená více než třetina členů, a to v období zátěžovém, okolo vánočních

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

Průzkum potřeb zákazníků pro sektor CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR

Průzkum potřeb zákazníků pro sektor CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR VEŘEJNÁ ZAKÁZKA Průzkumy potřeb zákazníků pro sektory hotelnictví, gastronomie, cateringu, wellness, průvodců, cestovních kanceláří a agentur ZÁVĚREČNÁ SOUHRNNÁ ZPRÁVA Průzkum potřeb zákazníků pro sektor

Více

Graf 1: Obyvatelstvo ve věku 20 let a více (struktura podle vzdělání) ženy muži celkem

Graf 1: Obyvatelstvo ve věku 20 let a více (struktura podle vzdělání) ženy muži celkem Vzdělání Sčítání lidu, domů a bytů je pro zjištění úrovně vzdělání obyvatelstva klíčové. Je totiž jediným zdrojem, kde lze tento údaj reprezentativně zjistit. Protože SLDB bývá vždy jednou za deset let,

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz Závěrečná zpráva VOLBY DO PS 2010 - Jihomoravský kraj Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Praha,

Více

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce

Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Role Info Kariéry v oblasti slaďování vzdělávání a potřeb trhu práce Co opravdu potřebuje Plzeňský kraj? Globální cíl PK: Zvýšit konkurenceschopnost a atraktivitu Plzeňského kraje efektivním a udržitelným

Více

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci

Dva typy kurzů společenskovědního charakteru. Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Dva typy kurzů společenskovědního charakteru Zkušenosti Centra dalšího vzdělávání TU v Liberci Centrum dalšího vzdělávání Založeno v roce 1994 jako rektorátní útvar Hlavní činnosti centra: Podpora pedagogů

Více

Zpráva o výsledcích dotazníkového šetření

Zpráva o výsledcích dotazníkového šetření Zpráva o výsledcích dotazníkového šetření Klíčová aktivita 04 Analýza vzdělávacích potřeb v projektu Posilování sociálního dialogu ČMKOS září 2008 1 Úvod Dotazníkové šetření bylo realizováno Oddělením

Více

PRŮZKUM SPOKOJENOSTI OBYVATEL S MĚSTSKÝM ÚŘADEM TRUTNOV

PRŮZKUM SPOKOJENOSTI OBYVATEL S MĚSTSKÝM ÚŘADEM TRUTNOV str 1 PRŮZKUM SPOKOJENOSTI OBYVATEL S MĚSTSKÝM ÚŘADEM TRUTNOV dotazníkové šetření Projekt: Zvýšení kvality řízení v úřadech územní veřejné správy Reg. číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/53.00047 Aktivita projektu:

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58%

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58% TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o inflaci a reálných příjmech leden 06 Technické parametry

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2015 ev600 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 5 Technické

Více

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů

Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých. Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů Projekt Další vzdělávání pro Vás Analytická činnost nabídky a poptávky v oblasti vzdělávání dospělých Dotazníkové šetření pro účastníky ověřování vzdělávacích programů V březnu uskutečnila Střední škola

Více

Vstupní dotazník-další a celoživotní vzdělávání

Vstupní dotazník-další a celoživotní vzdělávání Vstupní dotazník-další a celoživotní vzdělávání Osobní údaje Jméno Příjmení Bydliště (obec) Věk Kateřina Machatá Uherský Brod 44 let Vzdělávací a studijní kariéra Uveďte požadovaný údaj Obor vzdělání na

Více

ODBORNÉ PRAXE PRO MLADÉ DO 30 LET V PARDUBICKÉM KRAJI, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/

ODBORNÉ PRAXE PRO MLADÉ DO 30 LET V PARDUBICKÉM KRAJI, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT ODBORNÉ PRAXE PRO MLADÉ DO 30 LET V PARDUBICKÉM KRAJI, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/70.00069 Projekt Odborné praxe do 30 let v Pardubickém kraji byl realizován Úřadem práce ČR

Více

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 2009/2010. I. Evaluace výuky studenty prvních a druhých ročníků

VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 2009/2010. I. Evaluace výuky studenty prvních a druhých ročníků VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE, s.r.o. Evaluace výuky studenty v ZS 9/ Závěrečná zpráva Za účelem vnitřního zajištění kvality vzdělávací činnosti na VŠRR je každoročně realizována evaluace výuky studenty.

Více

JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov

JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov METODY UČENÍ V PROFESNĚ ZAMĚŘENÉM VZDĚLÁVÁNÍ JUDr. Ivan Barančík rektor - Vysoká škola logistiky o.p.s. Přerov INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO TYPU,

Více

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Úvod Tato analýza je součástí grantového projektu Metodická podpora pro učitele angličtiny, zkr.

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Individuální vzdělávací plány Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

Vývoj pracovního trhu

Vývoj pracovního trhu Vývoj pracovního trhu výběr z dat za 1. čtvrtletí 2012 Tomáš Ervín Dombrovský, LMC Vývoj trhu 18 % pozic vhodných pro absolventy (v r. 2008-24 %) Srovnání poptávky a nabídky, vývoj Jobs.cz březen 2012

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Autodiagnostická metoda zjišťování vzdělávacích potřeb Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované

Více

Pracovní síla v Jihomoravském kraji

Pracovní síla v Jihomoravském kraji Pracovní síla v Jihomoravském kraji 15.9.2015 Úřad práce ČR krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Josef.Burger@bm.mpsv.cz Základní charakteristiky trhu práce Zaměstnaní v NH: 557,5 tis. (2.čtvrtletí

Více

Eu40409 TISKOVÁ ZPRÁVA. Občané a zaměstnání

Eu40409 TISKOVÁ ZPRÁVA. Občané a zaměstnání TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 840 129, 130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Občané a zaměstnání Technické parametry Výzkum:

Více

FILTR: NA IV. ODPOVÍDAJÍ TI, KTEŘÍ V III. ODPOVĚDĚLI

FILTR: NA IV. ODPOVÍDAJÍ TI, KTEŘÍ V III. ODPOVĚDĚLI 1. DOTAZNÍK Dobrý den jmenuji se a jsem tazatelem marketingové společnosti DATAMAR. Zabýváme se výzkumem trhu, v současné době provádíme výzkum zaměřený na zjištění informací, jak se podnikatelé dívají

Více

Přechod absolventů středních škol na trh práce I. etapa - šetření 2015

Přechod absolventů středních škol na trh práce I. etapa - šetření 2015 Přechod absolventů středních škol na trh práce I. etapa - šetření 2015 Profily vybraných skupin učebních a maturitních oborů Ing. Jana Trhlíková Praha 2016 OBSAH Úvod... 3 1.1 Předmět a cíle... 3 1.2 Sběr

Více

Co si myslíme o energetice

Co si myslíme o energetice Co si myslíme o energetice Výsledky ankety 656 respondentů. Průměrný věk 41,1 roků (většina (364) ve věku 24 až 42 let). 67,3 % respondentů uvedlo vysokoškolské vzdělání, 23 % středoškolské a 6,8 % student

Více

Fond dalšího vzdělávání. www.fdv.mpsv.cz

Fond dalšího vzdělávání. www.fdv.mpsv.cz Fond dalšího vzdělávání www.fdv.mpsv.cz Poslání a cíle FDV příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. Poslání podporovat uplatnitelnost občanů ČR prostřednictvím dalšího vzdělávání. Vize

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa

Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa Společnost sociálních pracovníků ČR Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa Rok: 2008 Zpracovala: Mgr. Jana Rybaříková A KETA Členové výboru Společnosti sociálních pracovníků ČR se rozhodli, že podají

Více

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Zaměření projektu Podpora rozvoje dalšího profesního vzdělávání Analýza

Více

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek

na trhu práce (přednáška pro gymnázia) KIT PEF CZU - Vladimír Očenášek na trhu práce (přednáška pro gymnázia) 1 položme si pár otázek... předvídáme měnící se kvalifikační potřeby? (co bude za 5, 10, 15 let...) jsou propojeny znalosti, dovednosti a kompetence (žáků, studentů,

Více

schopnost dané osoby vykonávat určité povolání, zaměstnanec v tomto oboru získal nějaký stupeň odborné přípravy (vyučil se)

schopnost dané osoby vykonávat určité povolání, zaměstnanec v tomto oboru získal nějaký stupeň odborné přípravy (vyučil se) Mgr. Zuzana Válková Rekvalifikace (RK): Změna dosavadní kvalifikace uchazeče o zaměstnání, získání nových znalostí, dovedností, teoretická nebo praktická příprava umožňující jeho pracovní uplatnění ve

Více

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. ANALÝZA POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Vyhodnocení dotazníkového šetření provedeného v rámci realizace projektu TechIN Propojení studia a praxe. Okresní hospodářská komora Karviná květen

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/2.1.00/13.0026 Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 21. ledna 2010 Datum

Více

Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol

Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol Postoje zaměstnavatelů k zaměstnávání absolventů škol Zpráva ze šetření zaměstnavatelů v technických odvětvích Mgr. Gabriela Doležalová Praha 2013 OBSAH 1. Celkový pohled na problém uplatnění absolventů...

Více

ÚČAST DOSPĚLÝCH V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ V ČR A EU

ÚČAST DOSPĚLÝCH V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ V ČR A EU ÚČAST DOSPĚLÝCH V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ V ČR A EU Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní vzdělávací fond Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Konference Moje profese České Budějovice, 21. září 6 Obsah prezentace

Více

Age management Dotazníkový průzkum: věková skupina 50+ a trh práce Ve spolupráci s Komunitním Centrem Domus Vitae

Age management Dotazníkový průzkum: věková skupina 50+ a trh práce Ve spolupráci s Komunitním Centrem Domus Vitae Age management Dotazníkový průzkum: věková skupina 50+ a trh práce 2019 Ve spolupráci s Komunitním Centrem Domus Vitae Brochure Age management / report title Dotazníkový goes here průzkum: Section věková

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Záměr a cíle projektu:

Záměr a cíle projektu: Záměr a cíle projektu: Název projektu: Rekvalifikační program regionu Vysočina se zaměřením na obslužnost CNC strojů ve výrobě Projekt firmy BOSCH a kraje Vysočina pod záštitou Evropského sociálního fondu

Více

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry

Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Srovnání nabídky a poptávky a vyplývající závěry Prof. Ing. Jiří Voříšek, CSc. Seminář ČSSI SPIS CACIO 15.5.2007 Konkurenceschopnost absolventů IT oborů VŠ a VOŠ na trhu práce v ČR Společný projekt ČSSI,

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014

Daně z pohledu veřejného mínění listopad 2014 ev22 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 286 80 29 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Daně z pohledu veřejného mínění listopad 20 Technické

Více

Pracovník hypermarketu vzdělávání, praxe, zprostředkování práce Získej praxi získáš práci. Autor presentace: Ing. Petr Ptáček, MBA

Pracovník hypermarketu vzdělávání, praxe, zprostředkování práce Získej praxi získáš práci. Autor presentace: Ing. Petr Ptáček, MBA Pracovník hypermarketu vzdělávání, praxe, zprostředkování práce Získej praxi získáš práci Autor presentace: Ing. Petr Ptáček, MBA Cíle projektů Cílem tohoto projektu bylo vybrat zřad dlouhodobě nezaměstnaných,

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku

T E Z E K. na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Č E S K Á Z E M Ě D Ě L S K Á U N I V E R Z I T A V P R A Z E FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ T E Z E K D I P L O M O V É P R Á C I na téma: Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců ve sledovaném podniku Vypracovala:

Více

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: po00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 8 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s oblastmi sociální politiky, a školství

Více

Občané o životní úrovni a sociálních podmínkách

Občané o životní úrovni a sociálních podmínkách Eu615 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o životní úrovni a sociálních podmínkách

Více

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33%

Které faktory Vás motivují, nebo by Vás motivovaly, ke studiu technického oboru na SŠ, popř. v budoucnu na VŠ? 10% 41% 18% 33% ANALÝZA POTŘEB ŽÁKŮ STŘEDNÍCH ŠKOL Analýza potřeb žáků SŠ uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PROJEKT: VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ A ŘEŠENÍ SPOLEČNÝCH PROBLÉMŮ V OBLASTI DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ZÁPIS Z 1. WORKSHOPU Termín konání: 25.1. 2007, od 10:00 hod. Místo konání: restaurace DUO v Karlových Varech,

Více

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání

Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Centrum komunitní práce Ústí nad Labem Nabídka akreditovaného vzdělávání Organizace je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Manažer kvality Vzdělávací modul nabízí vzdělávání pro oblast managementu

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek.

Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. NABÍDKA KURZŮ AKTUÁLNĚ Od ledna 2015 budou zahájeny kurzy pro veřejnost. Termíny budou upřesněny podle počtu přihlášek. Kontakt pro další informace a přihlášky: lukesova@spseplzen.cz VYHLÁŠKA 50 Školení

Více

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků

Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Další vzdělávání zaměstnanců a nedostatek kvalifikovaných odborníků Mgr. Dana Fialová, ŽĎAS,a.s. Žďár nad Sázavou Brno, 21. června 2012 a státního rozpočtu České republiky. Představení firmy ŽĎAS, a.s.

Více

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Vyplňujte prosím pouze bílá políčka! Dostává se Vám do ruky dotazník, který má shrnout reálné potřeby zaměstnavatelů v sektoru potravinářství.

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Finančních řízení neziskových a příspěvkových organizací Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná

A. STŘEDNÍ ŠKOLY OHK Karviná ANALÝZA POŽADAVKŮ PODNIKŮ NA ABSOLVENTY Tato analýza uvádí přehled vyhodnocení vybraných otázek z dotazníkového šetření provedeného u žáků SŠ technického směru a všeobecných gymnázií v Moravskoslezském

Více

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO

FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO TISKOVÁ INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/213 VYDÁNO DNE 11. 2. 213 FINANČNÍ ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCNOSTÍ A OBAVY Z EKONOMICKÉHO VÝVOJE CELKOVĚ BEZ VĚTŠÍCH ZMĚN. V uplynulém roce se třetina domácností (32 %) ocitla

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Vedení týmu Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

PROFIL ABSOLVENTA TECHNICKÉ MYŠLENÍ, TVOŘIVOST, MANUÁLNÍ ZRUČNOST A VERBÁLNÍ SCHOPNOSTI

PROFIL ABSOLVENTA TECHNICKÉ MYŠLENÍ, TVOŘIVOST, MANUÁLNÍ ZRUČNOST A VERBÁLNÍ SCHOPNOSTI PROFIL ABSOLVENTA TECHNICKÉ MYŠLENÍ, TVOŘIVOST, MANUÁLNÍ ZRUČNOST A VERBÁLNÍ SCHOPNOSTI - V ČR je nedostatek kvalitně technicky vzdělaných lidí. - Je ohrožena budoucí konkurenceschopnost země. - Technické

Více

Aktivitou k získání zaměstnání

Aktivitou k získání zaměstnání Aktivitou k získání zaměstnání Operační program: Rozvoj lidských zdrojů Priorita: Aktivní politika zaměstnanosti Opatření 1.1: Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců

Více

Informace pro budoucnost. Tomáš Ervín Dombrovský, LMC

Informace pro budoucnost. Tomáš Ervín Dombrovský, LMC Informace pro budoucnost Tomáš Ervín Dombrovský, LMC 1 milion registrovaných uživatelů Jobs.cz a Prace.cz 10.000 zaměstnavatelů V roce 2011: 133 tisíc pozic na plný pracovní úvazek z toho 27 tisíc míst

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Cash flow a jeho sledování Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x

Více

Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015

Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015 Predikce potřeb trhu práce v Jihočeském kraji 2015 Dotazníkové šetření Jihočeské hospodářské komory a Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, o.p.s. probíhá od 1.7.2015 do 30.9.2015 Vzorek 266

Více

Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012

Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012 Výsledky průzkumu mezi absolventy VUT v Brně z let 2011-2012 Únor 2014 Útvar vnějších vztahů VUT v Brně, zpracovala: Eva Kneblová Obsah 1. Úvod a metodologie... 3 2. Hledání zaměstnání... 4 2.1 Doba hledání

Více

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: Název projektu: Objednatel:

Více

Názory občanů na státní maturitu září 2012

Názory občanů na státní maturitu září 2012 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na státní maturitu září 2012 Technické

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil

Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Šetření požadavků zaměstnavatelů na kvalitu a počet pracovních sil Vyplňujte prosím pouze bílá políčka! Dostává se Vám do ruky dotazník, který má shrnout reálné potřeby zaměstnavatelů v sektoru zemědělství.

Více

Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006

Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006 Prezentace dosavadních výstupů projektu TVÁ BUDOUCNOST 2. 8. 2005 31. 12. 2006 VÝSTUPY PRACOVNÍCH SKUPIN PS Analytika PS Integrační centra PS Školící centra PS Informatika PS Poradenství PS Vzdělávání

Více

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ

VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ PŘÍLOHA 1 VZOR DOTAZNÍKŮ PRO STANOVENÍ VAH TRENDŮ A JEJICH PÁROVÉ SROVNÁNÍ Dotazník č. 1 Hodnocení povahy a váhy trendu ve vzdělávání dospělých pro rozvoj vzdělávací instituce poskytující vzdělávání pro

Více

Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii

Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii Manažer bezpečnosti potravin v Gastronomii Financováno v rámci programu JPD 3, priorita: Rozvoj lidských zdrojů cestovního ruchu v hl.m. Praze Cíle projektu Rozvoj odborného vzdělávání pro cestovní ruch

Více

UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ ČVUT V PRAZE NA TRHU PRÁCE

UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ ČVUT V PRAZE NA TRHU PRÁCE UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ ČVUT V PRAZE NA TRHU PRÁCE Jana Šafránková Úvod V letech 2000 2005 bylo na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT) realizováno na požadavek rektora a vedení vysoké školy celkem

Více

Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury

Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ - ŘÍJEN 2010 Zveřejněno: 25. 10. 2010 Priority zaměstnavatelů v Olomouckém a Zlínském kraji: omezení byrokracie a zajištění kvalitní dopravní infrastruktury Definovat priority

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Úroveň vzdělávání v ČR

Úroveň vzdělávání v ČR TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: klara.prochazkova@soc.cas.cz Úroveň vzdělávání v ČR Technické parametry Výzkum:

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

V padesáti není pozdě

V padesáti není pozdě Projekt V padesáti není pozdě Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní politika trhu práce Oblast podpory: 2.1 Posílení aktivních politik zaměstnanosti Střední odborné učiliště

Více

SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. CI2, o. p. s. ČERVEN ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO

SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. CI2, o. p. s. ČERVEN ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO prahapraha ČERVEN 2016 CI2, o. p. s. ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ www.ci2.co.cz Cíle průzkumu Cílem dotazníkového šetření Spokojenost

Více

PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍCH KURÁTORŮ

PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍCH KURÁTORŮ PROFESNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SOCIÁLNÍCH KURÁTORŮ Evaluační zpráva Hodnocení vzdělávání, moduly 1 22 Souhrnná zpráva z evaluace modulů v rámci vzdělávání sociálních kurátorů. Zpráva porovnává hodnocení jednotlivých

Více

4. Pracovní síly v zemědělství

4. Pracovní síly v zemědělství 4. Pracovní síly v zemědělství Stálí pracovníci V roce 2007 pracovalo v zemědělství celkem 243 179 osob bez ohledu na druh pracovního poměru k zaměstnavateli (tj. včetně nepravidelně zaměstnaných pracovníků,

Více

Praha 8.12.2008 Program dlouhodobé péče o uchazeče o zaměstnání propojením rekvalifikace - praxe - zaměstnání nebo sebezaměstnání (CARENET II) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU METODIKA VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Charakteristika programu Podnikání

Více

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017

Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Dotazníkové šetření potřeb veřejnosti a uživatelů sociálních služeb ve městě Příboře 2017 Zpracoval Institut Komunitního rozvoje, z.s. Obsah Úvod... 2 1. Základní informace... 2 2. Výsledky dotazníkového

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní Individuální projekty národní Číslo OP: CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 49 Název výzvy: Žádost o finanční podporu z OP VK IPn oblast podpory 3.1 Prioritní osa: 7.3

Více