ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU"

Transkript

1 ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Čeháková Ludmila,Ortmanová Kateřina -návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach

2 Námětem této hry bude výchova mravních vlastností dětí a rasové snášenlivosti, zvláště respektu k zdravotně postiženým, ke starým lidem, k vlastní osobě a s morální povinností pomoci. Učíme se ve hře poznávat, že je tu více než naše rodina, že kolem nás žijí ostatní lidé nejen v našem městě, nejen v naší zemi, ale na celé naší planetě. Učíme se chápat, že každý člověk je součástí velké lidské rodiny na celé zemi.

3 Anotace Děti, mezi lidi se nastěhoval dvanáctihlavý drak. Je nebezpečný, protože je neviditelný. Z každé tlamy vyplivoval mezi lidi samé špatnosti. Někdy hádku, někdy posměch, někdy závist, neochotu pomoci, nemoc, zlobu, nevšímavost. Zlému drakovi se podařilo, že se někteří lidé nebo děti chovali moc špatně a vůbec si to neuvědomovali. A tak se hádali, někdy byli na sebe zlí, jindy spolu nemluvili. Ale byli i takoví lidé a děti, kteří chtěli pomoci - draka se musíme zbavit, rozhodli se. Děti, chceme se takového draka zbavit? A kdo vždycky zachránil v pohádce princeznu před drakem? Byl to statečný chlapec Honza. Král ho za jeho odvahu bojovat s drakem udělal rytířem. Rytíř je člověk, který je odvážný a každému pomáhá. Nedovolí, aby se někomu ubližovalo. Chcete se stát takovými rytíři? Nebudeme sice nosit brnění, protože nebudeme bojovat mečem, ale každý měsíc budeme dělat dobré věci a drakova hlava se promění v malé sluníčko - a každý z vás, kdo k tomu pomůže, dostane rytířský odznak. Nejprve si, děti, draka s těmi ošklivými hlavami vyrobíme a pokud se nám podaří někde pomoci, uděláme si ještě sluníčkové hlavy. Možná, že se nám zlého draka podaří proměnit v draka sluníčkového.

4

5 Tato hra si dává za úkol formou hravých aktivit, a to jak v kolektivu dětí, tak zapojením se do konkrétních situací ve veřejném životě, konkretizovat dětem abstraktní pojmy, kterými jsou označovány dobré i negativní vlastnosti, vyskytující se u lidí i dětí. Dále učit děti empatii a z toho vyplývající touhu podílet se na pomoci druhému. Vidět svého bližního a jeho aktuální potřebu pomoci

6 Tento výchovný program vyžaduje konkrétní podmínky pro vlastní realizaci dětmi. SPOLUPRÁCE S DOMEM PEČOVATELSKÉ SLUŽBY. SPOLUPRÁCE SE ZÁKLADNÍ SPECIÁLNÍ ŠKOLOU V ŽEBRÁKU. SPOLUPRÁCE S ÚTULKEM POHODA NA OCHRANU ZVÍŘAT BZOVÁ. SPOLUPRÁCE S MATEŘSKOU ŠKOLOU V ŽEBRÁKU.

7 ODRAZ V MRAVNÍ VÝCHOVĚ A KATECHEZI JÁ POZNÁVÁM TEBE A TY MNE NASLOUCHÁME JEDEN DRUHÉMU PRACUJEME A HRAJEME SI SPOLEČNĚ NAŠE RUCE MAJÍ POMÁHAT A NE ŠKODIT SEZNÁMIT DĚTI S KÝM SE BUDOU SETKÁVAT V PŘÍBĚZÍCH DVOU PROTIKLADNÝCH SKUPIN DĚTÍ. KDO JE TAJEMNÝ KAMARÁD ŠIMON? SVĚT NA POČÁTKU. JAK BŮH STVOŘITEL TVOŘIL SVĚT. PŘÍBĚH DĚTÍ ZE SOUČASNOSTI POŽÁR. Podle bible (zjednodušeně k pochopení dětem). Světlo a tma, Co vidíme kolem sebe, Kam co patří - Metoda hry, Naše planeta Země je krásná. Pracovat s konkrétními odrazy prožitků.

8 Metodické pokyny: V průběhu měsíce září nacházíme vhodný den, kdy proběhne slavnost pasování na rytíře a rytířky. Slavnost bude obsahovat slib, rytířský odznak. Dětem bude představena maketa draka a budou seznámeny s prvním úkolem. POZNAT SE NAVZÁJEM - OSLOVOVAT SE KŘESTNÍM JMÉNEM - SPOLEČNĚ OSLAVIT NAROZENINY KAMARÁDŮ NAROZENÝCH V ZÁŘÍ /hromadně/ S KÝM SE BUDOU SETKÁVAT - S DĚTMI SPEC. ŠKOLY, SENIORY Z DPS, NÁVŠTĚVY V ÚTULKU POHODA. Výchovného pracovníka oslovují děti teto a křestním jménem. Pracovník pracuje každý měsíc podle variabilního výchovného plánu aktivit. Zachovává gradaci výchovných aktivit a záměrů, které navazují na celoroční hru. Oslovuje děti křestním jménem. Řídí se : zásadami psychohygieny práce s dětmi, provozním řádem a vede zákonnou dokumentaci. Na činnost se připravuje písemnou přípravou a pomůckami. Všechny činnosti musí obsahovat motivaci.

9 MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE JÁ A TY. TO JSME MY. MÍT RÁD, DŮVĚŘOVAT A ZNÁT, TO VŠE SI CHCEME DÁT. MÁM SVÉ POCITY A RESPEKTUJI POCITY DRUHÝCH, V ČEM JSME STEJNÍ A V ČEM JINÍ. UČÍME SE VYTVÁŘET POHODU, KAŽDÝ DEN SI VZÁJEMNĚ ŘEKNEME NĚCO HEZKÉHO. MEZI NÁMI ŽIJÍ NEMOCNÉ DĚTI, JSOU JINÉ, ALE PATŘÍ K NÁM. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je takové, jaké jsou. Pomáháme jim, když jsou s námi, když je potkáme na ulici. (pravidelná spolupráce se speciální školou)

10 PŘÍBĚH DĚTÍ,,NEMOCNICE Šimon vypráví dětem příběh JAKÉ DARY DOSTAL ČLOVĚK OD STVOŘITELE. Hra Jak si chráníme své zdraví. Celoroční působení. Zahajujeme projekt Chráníme si své zdraví. Šimon vypráví dětem CO CHCE STVOŘITEL OD DĚTÍ. Zahajujeme projekt,,moje rodina. Příběh Tomáše a jeho kamarádů. Ztráta peněz. Šimon vypráví dětem, JAK SE MLUVÍ S BOHEM.

11 Metodické pokyny: SPOLEČNĚ OSLAVIT NAROZENINY KAMARÁDŮ NAROZENÝCH V ŘÍJNU (hromadně). Navštívíme speciální školu, přineseme dětem dárečky. Naše děti připravíme na to, že některé děti jsou nemocné a jiné. Návštěvě bude předcházet malá maňásková scénka: Jak bolí posměch. Upevňujeme vztahy a poznatky z měsíce září. Připravujeme se na přivítání dětí ze SZŠ. Připravíme pro ně program.

12 MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE NAŠE POCITY JSOU POJÍTKEM, KTERÉ VŠICHNI SDÍLÍME. POCITY NÁS SPOJUJÍ DOHROMADY DO JEDNÉ VELKÉ LIDSKÉ RODINY. SEZNAMUJEME SE, CO ZNAMENÁ POJEM SOUCIT Situační příběhy sestavované samotnými dětmi ŠIKANA PŘÁTELSTVÍ POSMĚCH Návštěva v DPS obnova spolupráce - Pozdrav s písničkou.

13 Příběh dětí ze současnosti Přepadení - vztahy mezi lidmi. Šimon vypráví dětem příběh Noeho. PŘÍBĚH DĚTÍ - PÉŤA PODVÁDÍ MAMINKU Klíčová slova: podvod, vina, předsevzetí, prosba, odpuštění. Šimon vypráví dětem příběh,,o JOSEFOVI 1. část JOSEF PRODÁN SVÝMI BRATRY, 2. část JOSEF V EGYPTĚ.

14 Metodické pokyny: SPOLEČNĚ OSLAVIT NAROZENINY KAMARÁDŮ NAROZENÝCH V LISTOPADU / hromadně/ - Slavnostní odpoledne s návštěvou obyvatel DPS - pasování rytířů a rytířek odměny - výměna drakových tří hlav za sluníčkové hlavy. Obnova slibu - pohoštění pro hosty připravené dětmi. Podzimní turistická vycházka pod vedením paní Šrédlové cíl je překvapení. Všichni spolu - rodiče a děti.

15

16 Pokračujeme ve hře Rok statečných rytířů. Když získáme řád, stále se jím musíme řídit a usilujeme o získání nového. Není to vůbec lehké. Jaký řád jsme zatím získali? Řád přátelství Řád pomocné ruky V měsíci prosinci a lednu usilujeme o splnění řádu Úcty ke stáří. Všechno nové i to, co si musíme opakovat, děláme v našem centru hrou anebo to prožíváme v různých činnostech třeba v DPS nebo knihovně nebo na vycházce a hlavně při styku s dětmi a lidmi. A my dodáváme, děti se učí v konkrétních situacích, přímo v prožitcích svého života. Stále si budme, my děti, opakovat to, čemu jsme se naučily rozumět. Už víme, kdo je kamarád, co je to závist, podvod, špatné rozhodnutí. Už víme, že naše ruce mohou pomáhat a ne škodit. Víme, co je to vcítění, pomsta a šikana. To všechno si budeme ještě opakovat. Abychom tomu dobře rozuměly. A s čím se seznámíme v lednu? Co znamená když řekneme Radost Soucit - Odpuštění -Omluva

17 MINIPOVÍDKY Madlenku bolí zub. Péťa nemá tatínka. Jakub v nebezpečí. Šimon vypráví dětem Útěk Ježíšovy rodiny do Egypta. Dvanáctiletý Ježíš se ztratil v Jeruzalémě. Pokračujeme v naplňování projektů: Zdraví Naše tělo a co o něm víme - Naše tělo a jídlo - Proč máme chodit často ven - Když bolí zub. Naše rodina Kdo všechno patří do naší rodiny. Do rodiny patří radost, čím jí mohu udělat? Co znamená dětství a co dospělost? Pohoda v rodině. Úcta ke stáří Jak se stáří může projevovat? Budu také někdy starý? Jak se mám chovat ke starému člověku? Nebezpeční lidé Kdo je schopen ublížit dětem? Jsou takoví lidé a jak se projevují? Na co si musíme dát pozor. Těšíme se na mikroscénky. Učíme se klidnému chování

18 Návštěva v knihovně - st. děti. Obrázek Z mé nejmilejší knížky Návštěva našich přátel z DPS v Srdíčku. Máme pro vás překvapení A teď trochu legrace Uděláme v Srdíčku Náš bleší trh.. Oslavíme lednové narozeniny našich kamarádů, Těšíme se jak jsme plnili své sliby a úkoly. Tak možná získáme řád Úcty ke stáří.

19 Zimní příroda může být se sněhem a nebo také bez. Ale péče o ptactvo trvá. Nezapomínáme na divoké kačeny, o které se stále staráme na Stroupinském potoce. Teď v zimě si vybereme strom. Budeme ho pak po celý rok pozorovat. Maše rodina - Jak musíme v rodině hospodařit - Zahrajeme si na to s Aničkou a Katkou hru. A také minidivadlo. Naším přátelům do DPS připravíme krásný aerobik pro radost. Poznáváme útulek pro zvířata Pohodu zatím ve fotografiích. Připravujeme se na návštěvu v měsíci březnu. Návštěva dětí se ZŠ - Malý společný karneval. Hodně muziky a tancuje každý jak umí. Učíme se klidnému chování

20 Příběh dětí: Jak si Jakub splnil své přání Klíčová slova: špatné rozhodnutí, pokažená radost, náprava, odpuštění. Příběh dětí: Tomášovo tajemství opakování Pomocí problémových otázek Klíčová slova podezření, pomoc druhému, skromnost. MINIPOVÍDKY Co se budeme učit nového? Soucit Radost Jak se Vítek naučil omluvit. Máme se učit odpouštět? Každý někdy chybuje a pak ho to mrzí... Co je to konflikt? Proč musím poslouchat - jsem dítě, nejsem dospělý.

21 Oslavíme narozeniny kamarádů narozených v únoru. A také už budeme pasováni.rytíři a rytířky řádem Úcty ke stáří Divadlo pro radost Hrají naše tety Madlenku bolí zub DPS překvapení Pro naše přátele Aerobik,,Poskok sem a poskok tam. A přednes básně Červená Karkulka dramatizace NÁŠ KARNEVAL Tancujeme jak umíme ale také jak jsme se naučili Doprovází nás teta Těšíme se na kamarády ze SZŠ Co už dovedeme a je toho dost, předvedeme - kamarádům pro radost A co ty pěkné odměny? Jsou tu pro všechny.

22 Těšíme se na hru, která se jmenuje Slavnosti jara. Co to asi bude? V té hře budeme opravdu poznávat co se na jaře mění a děje, Uděláme si květinový autoportrét, květinový plot a jarní louku a to nejen budeme otevírat studánku v Žebráku pod Jezevčíkem a zkrátka budeme poznávat jarní přírodu jinak. Jak? To je překvapení. Moje rodina. Jsem rád, že mám pěkný a čistý domov. O to se stará hlavně maminka a my ostatní pomáháme. Co je to vlastně pořádek a co je být nepořádný. To se budeme učit při tom, když si hrajeme. My děti, jsme připravily svým přátelům z DPS jarní sluníčkové vystoupení. Těšíme se na vás. Připravujeme se na velkou výstavu výtvarných a rukodělných prací. Tak nejen tužka čarodějka, ale naše ruce kouzelnice budou pracovat a pracovat a to nás baví Proč? Vždyť budou Velikonoce a to nejsou jen svátky jara... Musíme se připravit. Naše ruce mají pomáhat a ne škodit. Podrží dveře, podají spadlý kapesník, podají kamarádovi ruku, uklidí hračky, umyjí nádobí, a také umí pohladit.

23 Opakujeme si co znamená odpustit, Pomoci druhému, když je v nouzi. Marnotratný syn Klíčová slova Pochybení, odpuštění Milosrdný Samaritán Klíčová slova: lhostejnost, soucit Utišení bouře na moři Klíčová slova: víra a důvěra

24

25 Každý z nás je jedinečný. - Každý tvoříme neopakovatelným způsobem, který má stejnou hodnotu jako výtvory ostatních. - Každý má právo na svůj názor a na jeho vývoj.

26 Radost Maminka se uzdravila Vidět, kamaráda, když potřebuje s něčím pomoci. Třeba těm mladším s obouváním, s oblékáním, pomoci uklidit hračku. Jak pomoci doma mamince. Třídit odpadky. Pomoci s úklidem v Srdíčku.

27 Navštívíme ekocentrum Zvířecí pohoda Slavnostní hostina s přípitkem narozeninové dárkování hry a tvoření přáníček pro naše milé oslavence SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ REHABILITAČNÍHO DOMEČKU Výlet na Točník Do Hořovic za strašidly Exkurze do hasičské zbrojnice Velikonoční výstava-

28

29 Rytíři a rytířky z našeho Srdíčka změnili draka k nepoznání. Ještě jedna hlava a budeme mít sluníčkového draka, Zbývá nám řád zlatého srdce.

30 Pomoc dětí v rodině Pomoc dětí ve svém okolí Pracovní list Moje rodina Zpracovala Nová M. ŠIMON VYPRÁVÍ DĚTEM JEŽÍŠOVA RODINA První část: Historické poznatky z uspořádání života židovské rodiny Druhá část: Rodina kolem Ježíše - dítěte Práce s programem a metodikou misijní katecheze

31 A JEDEME DO BEROUNA NA DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ ČARODĚJNICE MAJÍ ZPOŽDĚNÍ. Těšíme se na hřiště do Točníka VÝLET NA TOČNÍK Tajemství hradního skřítka KVĚTNOVÉ NAROZENINY NAŠICH KAMARÁDŮ

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU. Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing.

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU. Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila - návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach Námětem této hry bude výchova mravních vlastností dětí a rasové

Více

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU

ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU ROK STATEČNÝCH RYTÍŘŮ ROK POMOCI DRUHÉMU Zpracovala Nová Milena, Čeháková Ludmila Ortmanová Kateřína -návrh a ilustrace Šmardová Jana, korektura Ing. Vlach Námětem této hry bude výchova mravních vlastností

Více

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi.

MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE. Učíme se znát jejich pocity a respektovat je. Pomáháme jim, když jsou s námi. MRAVNÍ VÝCHOVA A KATECHEZE JÁ A TY. TO JSME MY. DŮVĚŘUJEME SI, NEUBLIŽUJEME SI, NAŠE RUCE SI VZÁJEMNĚ POMÁHAJÍ, NEŠKODÍ. MÁM SVÉ POCITY A RESPEKTUJI POCITY DRUHÝCH, V ČEM JSME STEJNÍ A V ČEM JINÍ. UČÍME

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach Zpracovala Nová Milena - spolupráce Ortmanová Katka - příběhy Čeháková Ludmila - korektura webmaster Ing. Vlach POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA ZÁJMOVÉ

Více

Zpracovala Nová Milena a tým DC

Zpracovala Nová Milena a tým DC Milé děti, od měsíce února si bude s vámi hrát a pracovat nejen Kateřina, Naďa a Terezka, Petra, ale i nová teta Regina. Je mladá, hezká, veselá a pracovala s dětmi jako jste vy. Budete jí mít určitě rády.

Více

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku

POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři. Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku POKRAČUJEME v naší hře Záchranáři Tento měsíc naplníme také projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády, že máme nové kamarády ze školy v Žebráku. Těšíme se na setkání a připravujeme

Více

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat

POKRAČUJEME. Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat POKRAČUJEME Tento měsíc naplníme projekt spolupráce s SZŠ v Žebráku Slibuji, že se budu snažit jako pravý rytíř, slabší chránit, druhým pom áhat a o přírodu pečovat. My, děti ze Srdíčka, jsme moc rády,

Více

Keramika - vede Naďa Procházková

Keramika - vede Naďa Procházková Keramika - vede Naďa Procházková V naší práci není místa pro soutěže. Vytváříme bezpečné sociální klima. Schopnost se samostatně rozhodovat. Zaměřujeme se na bezpečnost dětí, na vytváření návyku dětí se

Více

Keramika - vede Naďa Procházková

Keramika - vede Naďa Procházková Keramika - vede Naďa Procházková měsíc loučení se zimou, měsíc prožívání návratu jara, měsíc našich prvních slavností jara, měsíc otevřených srdcí pro vše živé v přírodě, měsíc velikonočních příběhů a

Více

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ

OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ OD 13 DO 17 HODIN MĚSÍC LISTOPAD PLNÝ PŘEKVAPENÍ A ZÁBAVY A TAKÉ POZNÁVÁNÍ Přivítali jsme opět mezi nás své kamarády z lesa, vody a vůbec z celé přírody. VÁŽENÍ RODIČE, V MĚSÍCI ŘÍJNU JSME VÁS NESVOLALI,

Více

příběhy L.Čeháková - korektura Ing. Vlach

příběhy L.Čeháková - korektura Ing. Vlach měsíc loučení se zimou, měsíc prožívání návratu jara, měsíc našich prvních slavností jara, měsíc otevřených srdcí pro vše živé v přírodě, měsíc velikonočních příběhů a poezie. Kniha je můj kamarád. Měsíc

Více

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav

Zpracovala Nová Milena - - Ortmanová Kateřina webmaster Vlach Jaroslav Vánoční Betlémská světýlka nesou se tmou, na stromech září s oblohou, šedý mráz přírodě korunu strojí, na oknech ledové obrazce zdobí. V červeném jablíčku uvidíš hvězdičku, po vodě pustíš z oříšku lodičku,

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2016 /2017 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PLÁN ŠKOLNÍHO KLUBU PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Ve školním roce bude školní klub plnit úkoly vyplývající z ŠVP. V průběhu celého školního roku budeme dbát na bezpečnosti děti při všech činnostech. Budeme

Více

MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO

MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO MISIJNÍ KATECHEZE ROK ZÁŘÍ - ŘÍJEN DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO VÁŽENÍ RODIČE, v tomto roce se budou naše děti setkávat v Srdíčku s příběhy, které jsou obsaženy ve Starém a Novém Zákoně.Vedle volnočasových aktivit

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016

Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro I. oddělení ŠD pro šk. r. 2015/2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v Mokrých Lazcích. Specifické

Více

MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO

MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO MISIJNÍ KATECHEZE ROK 2011/2012 DĚTSKÉ CENTRUM SRDÍČKO VÁŽENÍ RODIČE, v tomto roce se budou naše děti setkávat v Srdíčku s příběhy, které jsou obsaženy ve Starém a Novém Zákonu. Vedle volnočasových aktivit

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA

ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN ŠD DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA ROK V PŘÍRODĚ ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZŠ A MŠ BEZ HRANIC Dokážu to!

Více

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018

Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Tematický plán pro školní družinu 2017/2018 Září měsíc přátelství a seznamování seznamujeme se - hrajeme seznamovací hry ve třídě i na školním hřišti (prvňáčci), povídáme si, jak jsme prožili prázdniny

Více

Zpracovala Ortmanová Katka, Nová Milena,Čeháková Ludmila, korektura Ing. Vlach

Zpracovala Ortmanová Katka, Nová Milena,Čeháková Ludmila, korektura Ing. Vlach Milí srdíčkoví indiáni, máme zde první podzimní měsíc, v němž nám příroda ukazuje svoji barevnou tvář. Budeme při našich vycházkách společně sledovat, jak se krajina okolo nás proměňuje a její podobu si

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA

PŘÍBĚHY NOVÉHO ZÁKONA Vážení rodiče, už jsme v druhém pololetí misijní katecheze. Sami jste se přesvědčili, že se nejedná o výuku náboženství, ale o seznámení s pojmy křesťanské skutečnosti. Děti milují příběhy jak svých kamarádů

Více

Akce školy 2015/2016

Akce školy 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem p.o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz, www.skola.rudnapodpradedem.cz 1. pololetí

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 PLÁN ZÁJMOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Plán je rozvržen do 4 bloků na 4 roční období: podzim, zima, jaro, léto. Náměty činností v průběhu jednotlivých ročních období Všechny výchovné

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY

ROČNÍ PLÁN DRUŽINA PLNÁ ZÁBAVY ŠKOLNÍ DRUŽINA MŠEC ROČNÍ PLÁN III. oddělení Lucie Nováková vychovatelka MĚSÍČNÍ, TÝDENNÍ, DENNÍ PROJEKTY SOUTĚŽE, ZÁVODY, HRY A JINÉ ČINNOSTI CELOROČNÍ HRA SPOLEČNÁ CESTA POZNÁVÁNÍ A PŘÁTELSTVÍ ŠKOLNÍ

Více

Seznamujeme se spolu. Společně začínáme. Zážitky z prázdnin. Učíme se spolu žít a hrát si. Moje místo ve školce. Odvozujeme pravidla.

Seznamujeme se spolu. Společně začínáme. Zážitky z prázdnin. Učíme se spolu žít a hrát si. Moje místo ve školce. Odvozujeme pravidla. Sebeobsluha Seznamujeme se spolu Společně začínáme Kostel sv. Jiljí Brigáda na zahradě 1. POJĎ DÁL, ZAČÍNÁME (9) Radost z bytí a poznání Dítě vnímavé a odpovědné k sobě samému Učíme se spolu žít a hrát

Více

Pondělí středa pátek

Pondělí středa pátek Pondělí středa pátek Milé děti, začínají nám opět společná setkání. Jistě jste si užily prázdniny a těšily jste se teď už na své srdíčkové kamarády.a i já jsem o prázdninách nezahálela a připravila jsem

Více

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019

Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou. Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Kostomlaty pod Milešovkou Vzdělávací plán školní družiny 2018/2019 Bc. Jana Peklová Vychovatelka Ing. Petr Martínek ředitel ZŠ CÍLE VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ PRÁCE Hlavním posláním

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2018 K+M+B PF 2018 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě obdržíte

Více

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat.

Celoroční plán školní družiny 2016/2017. Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Celoroční plán školní družiny 2016/2017 Celoroční plán je otevřený dokument, který lze během školního roku upravovat. Tento dokument obsahuje aktivity pro všechny oddělení školní družiny, oddělení spolu

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Odborný tým pracovníků Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ, o. p. s. se na základě svých odborných

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA ZŠ PCHERY

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA ZŠ PCHERY VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINA ZŠ PCHERY ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 TÉMA: POHÁDKOVÉ KLÍČE VYPRACOVALA: VED.VYCH. JANA NÁVOJOVÁ ZÁŘÍ 1.) Seznámíme se s žáky první třídy. 2.) Prohlédneme si celou Školní družinu

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

Tematický plán výchovně vzdělávací práce

Tematický plán výchovně vzdělávací práce Tematický plán výchovně vzdělávací Školní rok 2016 / 2017 1. a 5. oddělení Téma: Cesta napříč kouzelnou přírodou Vychovatelé: Magdalena Skálová, Jana Balounová Září Vstup do kouzelného světa zvířat a přírody

Více

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy.

Plán práce Školní rok Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. Základní škola a Mateřská škola Lukavice,okres Rychnov nad Kněžnou Plán práce Školní rok 2015 2016 Hlavní úkoly vyplývají z koncepce rozvoje a řízení školy. V mateřské škole se vyučuje podle ŠVP Studánky

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí:

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí: CELOROČNĚ - Tématické vycházky do přírody - Rozvíjení kamarádských a mezilidských vztahů, pomoc při práci - Seznamování se základy 1.pomoci - Sebeobslužná činnost oblékání, stolování, hygiena, - Ochrana

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2016/2017 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude kaţdý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vţdy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Roční plán. Září. Říjen. Listopad

Roční plán. Září. Říjen. Listopad Září Říjen Listopad Roční plán 3. 9. Slavnostní zahájení školního roku 2018/2019 3. 9. Zahájení provozu 4. 9. Seznamovací a kontaktní hry 4. 9. v 15 hod Schůzka s rodiči 6. 9. v 15.30 Schůzka s rodiči

Více

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj.

Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. Obsah vzdělávání a celoroční rozvržení práce ve školní družině. Září : Kamaráde, pojď si s námi hrát Osobnostní a sociální výchova, osobnostní rozvoj. - osvojovat si a dodržovat základy společenského chování

Více

Roční plán práce školní družiny

Roční plán práce školní družiny Roční plán práce školní družiny 2015 / 16 Motto: Ať je léto nebo zima, v družině je stále prima Při tvorbě plánu se zaměřujeme na pestrost jednotlivých činností a akcí. Plán je dělen do tématických týdnů.

Více

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny. Základní škola a Mateřská škola Verneřice Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.cz Číslo účtu:925864329/0800 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A mateřské

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček květen 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček únor 2018 Děti z MŠ Brouček sportují. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ ROK 2015/16. 22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace

ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ ROK 2015/16. 22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace ŠKOLNÍ DRUŽINA ROČNÍ PLÁN ŠKOLNÍ ROK 2015/16 Motto: Přírody si vážíme, chránit se ji učíme 1. 9. 2015 1 1. CÍL: rozvoj a výchova žáků k smysluplnému využívání volného času výchova k ochraně přírody kooperace

Více

Akce školy 2016/2017

Akce školy 2016/2017 1. pololetí 23. srpna Třídní schůzky MŠ Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, p. o. Stará Rudná 121, 793 35 Rudná pod Pradědem IČO 731 84 934, Telefon 733 220 495 E-mail: zs.rudna@seznam.cz,

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY DĚTSKÝ KARNEVAL ( ) ANIČKA A NEBEŠŤÁNEK LETNÍ PŘÍBĚH ( ) SPORTOVNÍ HRY JIŽNÍHO MĚSTA ( )

AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY DĚTSKÝ KARNEVAL ( ) ANIČKA A NEBEŠŤÁNEK LETNÍ PŘÍBĚH ( ) SPORTOVNÍ HRY JIŽNÍHO MĚSTA ( ) AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ČERVEN 2018 DĚTSKÝ KARNEVAL (1.6.2018) Karneval spojený s fotografováním dětí pro všechny děti MŠ Areál MŠ jednotlivá oddělení + školní zahrada Foto hrazeno rodiči ANIČKA A NEBEŠŤÁNEK

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2018 Naše velikonoční výzdoba. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2019/2020 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude každý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vždy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012

Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 Měsíční plán výchovně-vzdělávací činnosti školní družiny pro školní rok 2011/2012 ZÁŘÍ téma: Naše škola a město - vítáme se a seznamujeme se (řád ŠD) - zásady správného stolování - bezpečná cesta a orientace

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

SKŘÍTEK A KNIHA. aneb PODÍVÁNKY

SKŘÍTEK A KNIHA. aneb PODÍVÁNKY 1. Vzdělávací obsah SKŘÍTEK A KNIHA aneb PODÍVÁNKY František Nepil: Už jste si toho všimli? Že se každé okno podobá trošku knížce? Okno i knížka se otevírá i zavírá skoro stejně.a když je otevřete, objeví

Více

Plán školní družiny na školní rok 2015/2016

Plán školní družiny na školní rok 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Plán školní družiny na školní rok 2015/2016 Zpracovala: Bc. Karla Suková vychovatelka školní

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí.

Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. INDIVIDUELNÍ PÉČE- HRY KŘESŤANSKÝ KRUH SVAČINA POHYB-JÓGA MUZIKOTERAPIE POHYBOVÉ HRY ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Časy jsou přibližné - respektujeme zájem a aktivity dětí. DĚTSKÉ CENTRUM SE HLÁSÍ K ALTERNATIVNÍMU

Více

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, přísp íspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Zpracovala Milena Nová

Zpracovala Milena Nová Zpracovala Milena Nová Osobnost Mistra Jana Husa je pro Dětské centrum Srdíčko a i pro NO CČSH v Žebráku každoročně pramenem inspirací, jak se dotknout nejen životního osudu Mistra Jana, ale především

Více

Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice

Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice Roční plán školní družiny II.odd. při ZŠ a MŠ Rakvice Školní rok 2009 / 2010 Září 2009 Téma: Pojďte se seznámit Seznámení se školními budovami, režimem a bezpečností při všech akcích ŠD. Seznámení s okolím

Více

Plán aktivit děti na měsíc duben 2014

Plán aktivit děti na měsíc duben 2014 Pondělí středa pátek Připravila Katka Ortmanová, křesťanský kruh a mravní výchova M. Nová příběhy Čeháková, ilustrace k příběhům Šmardová Koulová. korektura Ing. Vlach, Plán aktivit děti na měsíc duben

Více

EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY

EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY EDUKATIVNÍ VÝUKOVÉ PROGRAMY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY Centrum Aktivního Vzdělávání ALFADECK s.r.o. Edukativní výukové programy obohacují běžný denní program dětí, rozvíjejí jejich osobnost, využívají prožitkové

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2019 Přejeme mnoho pohody v nastávajícím roce, rodičům hodné děti a dětem hodné rodiče. Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112

Více

ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY 2017/2018

ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY 2017/2018 ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škola, Dětský domov, Školní družina a Školní jídelna Vrbno p.pradědem, nám. Sv. Michala 17, příspěvková organizace, ROČNÍ PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY 2017/2018 Vypracoval:. Mgr.Monika

Více

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018

Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Časově tematický plán školní družiny na školní rok 2017/2018 Září: Naše škola, družina, naše město Bezpečná cesta do školy a ze školy Seznámení se školou, školní družinou, režimem dne, bezpečností Pravidla

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2013/2014 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 3.ročník Září Obec,v níž žijeme,jak žijeme Odpočinková činnost- stolní hry,hry s hračkami,poslech písniček,povídání

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

Školní družina při ZŠ E Valenty školní rok 2013 / 2014

Školní družina při ZŠ E Valenty školní rok 2013 / 2014 Školní družina při ZŠ E Valenty školní rok 2013 / 2014 Provoz školní družiny : 6,30-7,45 11,40-17,00 9-11,00 čtvrtek plavání (druhý, třetí ročník) V letošním školním roce je zařazeno 150 dětí do 5 oddělení:

Více

Přehled plánovaných akcí v MŠ Zátor školní rok 2015-2016

Přehled plánovaných akcí v MŠ Zátor školní rok 2015-2016 Přehled plánovaných akcí v MŠ Zátor školní rok 2015-2016 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Úterý Zahájení školního roku, dárečky novým dětem 14. 9. Pondělí Divadlo Šikulka 45,00kč 8:45 Jak se prasátka

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti

ŠKOLNÍ DRUŽINA. Téma Obsah Činnosti září - říjen Žák zná dobře prostředí školy a její zaměstnance. Umí výtvarně ztvárnit prostředí ŠD. Žák rozlišuje blízké příbuzenské vztahy a role rodinných příslušníků. Žák si uvědomuje rozdíl mezi zábavou

Více

MĚSÍČNÍ TÉMATA. 1. téma: září Hola, hola škola nás volá. doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny

MĚSÍČNÍ TÉMATA. 1. téma: září Hola, hola škola nás volá. doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny MĚSÍČNÍ TÉMATA 1. téma: září Hola, hola škola nás volá doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny Vzájemné poznávání, seznamování s prostředím mateřské školy, jejími zaměstnanci,

Více

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas

1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas 1. Cíl projektu. K 1. lednu 2016 jsme ukončili pětileté období naplněním stanoveného modelu volnočasových aktivit dětí. Naším cílem bylo vyplnit čas dětí smysluplnými zájmovými činnostmi. Ne vždy se dařilo.

Více

Celoroční plán školní družiny

Celoroční plán školní družiny Mateřská a Základní škola Hronov -Velký Dřevíč, okres Náchod Celoroční plán školní družiny Jaro, Léto, podzim, zima v družině je vždycky prima! Školní rok 2017 /2018 CELOROČNÍ PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ DRUŽINY

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy

OTEVŘENÁ ŠKOLA. Plán práce školy Základní škola a Mateřská škola Poličná 276, příspěvková organizace OTEVŘENÁ ŠKOLA Otevřená škola - jazyky - počítače - ekologie Motto: Svět je otevřená kniha pro toho, kdo v ní umí číst. Plán práce školy

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE

KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE I.oddělení KDYŢ SLUNÍČKO HŘEJE, KAŢDÝ SE RÁD SMĚJE Témata na červen Na světě je plno dětí Pozor,to se nesmí Máme se jak v pohádce Už jedeme na prázdniny Písničky Opičí kapela Svátek zvířátek Pohybové hry

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I Datum zahájení platnosti plánu výchovy a péče: 1. 11. 2017 Zpracovala: Mgr. Andrea Binarová Dětská skupina Chytrulky I zajišťuje hlídání dětí předškolního

Více