Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města"

Transkript

1 Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Prahy a Ústí nad Labem Závěrečná zpráva Zpracovali: PhDr. Matúš Šucha Mgr. Alena Husárová Martina Vexlerová Mgr. Markéta Vyskočilová Bc. Žaneta Zábranská Katedra psychologie FF UP Olomouc Olomouc, 2006

2 Název projektu: Vývoj metodiky komplexního outplacementu velkých podniků jako nástroje pomoci zaměstnancům postiženým restrukturalizací - CZ ; EQUAL Název studie: Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Prahy a Ústí nad Labem Realizátor: Katedra psychologie FF UP Olomouc Autoři zprávy: PhDr. Matúš Šucha, Mgr. Alena Husárová, Bc. Žaneta Zábranská, Mgr. Markéta Vyskočilová Počet stran: 23 Počet příloh: 2 Vedoucí projektu: Mgr. Arnošt Fišl Vedoucí studie : PhDr. Matúš Šucha Konzultace a metodická podpora: doc. PhDr. Vladimír Řehan doc. PhDr. Zdeněk Vtípil, CSc. Výzkumný tým: Mgr. Tomáš Doležal Mgr. Alena Husárová Mgr. Marie Raková PhDr. Alena Sehnalová PhDr. Matúš Šucha Mgr. Iva Tahová Martina Vexlerová Mgr. Markéta Vyskočilová Bc. Žaneta Zábranská

3 Obsah 1. Úvod...4 I. Design 2. Design výzkumu Sběr dat a použitá technika Nezávislé proměnné Popis vzorku...7 II. Výsledky 6. Znalost pojmu outplacement, zkušenosti s outplacementem v praxi Outplacement aktivity, které realizují ve firmách Vnímání přínosů uplatňování outplacementových aktivit Překážky vedoucí k neuplatňování outplacementu Aktivity, o jejichž realizaci firmy uvažují (Ne)dostatečnost informací o outplacementu, žádané formy informování Společnosti, které očekávají propouštění a outplacement III. Závěr Přílohy: Příloha č. 1.: Dotazník Příloha č. 2.: Informační dopis

4 1. Úvod Iniciativa Společenství EQUAL byla Evropskou komisí vyhlášena v návaznosti na předchozí iniciativy Společenství ADAPT a EMPLOYMENT jako program podporovaný v programovém období ve všech členských státech EU. Tato iniciativa podporuje na celém území EU mezinárodní spolupráci při vývoji a prosazování nových nástrojů boje se všemi formami diskriminace a s nerovnostmi na trhu práce. Řídícím orgánem programu Iniciativy společenství EQUAL ČR je Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Realizace Iniciativy společenství EQUAL je založena na podpoře konkrétních projektů rozdělených do dvou kol. V rámci druhého kola, které bylo implementováno na základě Programu Iniciativy Společenství EQUAL (tzv. CIP EQUAL), byl v roce 2004 vyhlášen projekt Vývoj metodiky komplexního outplacementu velkých podniků jako nástroje pomoci zaměstnancům postiženým restrukturalizací, jehož součástí je i Výzkum potřeb zaměstnanců společnosti České dráhy, a.s., který byl realizován v roce Celý projekt EQUAL je rozdělen do tří fází. Přípravná fáze nebo-li Akce 1 má za cíl podporu a upevňování rozvojového partnerství (RP) a navázání mezinárodní spolupráce. Jednou z klíčových aktivit této akce je Výzkum potřeb zaměstnanců ČD, a.s.. Cílem Akce 2 a 3 je realizace a diseminace projektu, kde klíčovými aktivitami jsou například vývoj metodiky služeb Centra pro podporu zaměstnanců, chod Centra pro podporu zaměstnanců, propagace Centra pro podporu zaměstnanců, apod. Předpokládané ukončení celého projektu je leden Hlavní cíle projektu CIP EQUAL, které bychom neměli opominout, jsou vyvinutí efektivního systému cílené podpory zaměstnanců velkých podniků ohrožených či postižených ztrátou zaměstnání v souvislosti s restrukturalizací a způsobu jejich následné integrace na trhu práce, vyvinutí metodiky komplexního outplacementu včetně metodiky jeho diseminace a otevření a efektivní fungování pilotního Centra pro podporu zaměstnanců.

5 V této zprávě se úzce zabýváme výzkumem Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Prahy a Ústí nad Labem. Základní ideou je zjištění, nakolik je ve společnostech v regionu hl. m. Prahy a Ústí nad Labem rozšířené užívaní aktivit outplacementu. Výzkum je zaměřen na mapování povědomí o pojmu outplacement mezi pracovníky personálních oddělení, zkušenosti s outplacementem nebo jeho jednotlivými aktivitami ve firmách. Dále na uplatňování outplacementu nebo jeho dílčích aktivit ve firmách, vnímání přínosů nebo omezení outplacementu nebo jeho dílčích aktivit pro firmy, pracovníky personálních oddělení, potřebu informací nebo informovanosti ve vztahu k outplacementu. Úkolem výzkumu je také zjištění spokojenosti se stávající nabídkou informací ohledně outplacementu v České republice.

6 I. Design 2. Design výzkumu Výzkum byl zaměřen na vícero oblastí: mapování povědomí o pojmu outplacement mezi vedoucími pracovníky personálních oddělení dotazovaných společností. Dále na uplatňování outplacementu, identifikaci míry zkušeností s ním nebo jeho dílčími aktivitami, na identifikaci přínosů outplacementu nebo jeho dílčích aktivit, dále také na specifikaci omezení, které brání uplatňování outplacementu nebo jeho dílčích aktivit a v neposlední řadě se výzkum se týkal i na mapování potřeb v oblasti informovanosti ve vztahu k outplacementu a identifikaci preferovaných forem informování o něm. 3. Sběr dat a použitá technika Sběr dat se uskutečnil začátkem roku Do vzorku bylo vybráno 200 společností různé velikosti a zaměření. Sběr dat byl uskutečněn technikou dotazníkového šetření. Dotazník zahrnoval 16 uzavřených otázek. Respondenti měli možnost vyplnit dotazník anonymně, nebo adresně (tj. uvést identifikační údaje své společnosti). Dotazníky byly jednotlivým společnostem zaslány poštou spolu s průvodním dopisem podávajícím informace o cílech a záměrech výzkumu v kontextu k celkovému zaměření projektu EQUAL. Vyšší návratnost dotazníků byla zajištěna telefonickou urgencí vyplnění dotazníků. Celková návratnost byla 37 dotazníků, tedy podíl 20%, což je běžná návratnost u dotazníkových šetření. 4. Nezávislé proměnné Data jsou tříděna a interpretována podle tří nezávislých proměnných: velikost společnosti podle počtu zaměstnanců (malá, střední, velká), typ společnosti podle oborového zaměření a typ společnosti podle typu managementu- tedy účasti či neúčasti zahraničního managementu.

7 5. Popis vzorku Ankety se účastnilo 37 různě velkých společnosti z nejrůznějších odvětví. Ve vzorku jsou zastoupeny společnosti spotřebního průmyslu, zdravotnictví a farmacie, energetiky a technologie, medií, stavebnictví, zemědělství a služeb. Největší zastoupení zde mají společnosti výrobní, které tvoří necelých 50% vzorku. V jednotlivých odvětvích jsou rovnoměrně zastoupeny soukromé společnosti bez zahraniční účasti a soukromé společnosti se zahraniční účastí. Ve vzorku byl zastoupen jenom jeden státní podnik. Graf č.1: Struktura společností podle odvětví Co do počtu zaměstnanců je vzorek heterogenní. Jsou zde zastoupeny společnosti s různým počtem zaměstnanců. V dalším textu fakt heterogennosti vzorku co do počtu zaměstnanců a také co do typu managementu poskytne obrázek o různých zkušenostech společností s uplatňováním outplacementu a také různý postoj k jeho zavedení či dalšímu uplatňování.

8 Graf č. 2: Zastoupení ve vzorku podle počtu zaměstnanců

9 II. VÝSLEDKY 6. Znalost pojmu outplacement, zkušenosti s outplacementem v praxi Na základě dotazníkového šetření bylo zjištěno, že tři čtvrtiny (75%) dotázaných firem se s pojmem outplacement již setkalo. Přímou zkušenost s uplatňováním outplacementu má ale již jenom 34% respondentů. Tedy i společnosti, jenž nemají s outplacementem přímou zkušenost, zpravidla mají představu o tom, co to outplacement je. Můžeme interpretovat, že respondenti znají a provádí outplacementové aktivity v rámci svých personálních aktivit, přičemž tyto aktivity neznají nebo nezařazují pod pojem outplacement. 19 % společností se s pojmem outplacement nesetkalo vůbec. Graf č.3 : Znalost pojmu outplacement

10 41%* z dotázaných deklaruje, že ví určitě, co pojem outplacement znamená. Stejný podíl respondentů se domnívá, že spíše ví, co pojem outplacement znamená. Zkušenost s uplatňováním outplacementu a zároveň znalost konceptu outplacement (čili podíl těch, kdo vědí, že jimi uplatňované aktivity spadají pod outplacement aktivity) deklarovalo 27% respondentů. Graf č. 4: Znalost pojmu outplacement Někteří respondenti tvrdí, že se s pojmem nesetkali a přesto tuší, co outplacement znamená (druhý zelený sloupec zprava). Tito respondenti pravděpodobně pochopili, že se ptáme, zda se s outplacement setkali ve své praxi. Shrnutí: Většina respondentů se již s pojmem outplacement setkala a mají představu, alespoň povrchní, kdy, jak a proč se používá. Přímou zkušenost s outplacement má přibližně třetina dotazovaných firem. Situace může být ovlivněna tím, že se jednalo o anketu, kde na problematiku odpovídali respondenti, kterých se daná problematika týká nebo se o ni více zajímají. V tomto shrnutí pracujeme s validními procenty. Validní procenta získáme po odečtení respondentů, kteří na danou otázku neodpověděli. Číslo tedy udává podíl z těch, kteří na danou otázku odpověděli.

11 7. Outplacement aktivity, které realizují ve firmách Z odpovědí respondentů vyplynulo, že pokud ve firmách realizují nějaké outplacementové aktivity, jsou to především tyto: Plánování personálních změn (60 %); Pomoc propuštěným uplatnit se na trhu práce (53 %); Psychologická podpora propouštěným a propuštěným zaměstnancům (47 %); Mezi aktivity, které jsou realizovány nejméně, patří: Krizová komunikace pro manažery (13 %); Motivační programy pro pracovníky v době personálních změn (13 %); Zpravidla jedna společnost realizovala několik aktivit současně.

12 Graf č5. : Realizované outplacementové aktivity Zajímavé je, že k realizaci outplacementových aktivit se přihlásilo průměrně 40% dotázaných, ale přímou zkušenost s outplacementem uvedlo jen 27% společností. Z toho lze vyvodit, že některé společnosti tyto činnosti realizují v rámci personální politiky a nechápou je jako samostatné outplacementové aktivity. Taktéž se z toho dá usuzovat, že respondenti nemají úplnou představu o všech aktivitách, které je možno v rámci outplacementu realizovat. Shrnutí: Nejčastěji uváděná aktivita, tj. detailní plánování personálních změn, zpravidla ve společnosti probíhá celoročně v rámci práce personálního oddělení a měla by předcházet každému propouštění zaměstnanců, a proto ji ne všichni respondenti pochopili jako outplacementovou aktivitu. Další dvě nejčastěji uváděné aktivity, tj. pomoc propuštěným uplatnit se na trhu práce a psychologická podpora propouštěným a propuštěným zaměstnancům, se zpravidla chápou jako outplacementové aktivity, proto bychom čekali, že budou realizovány méně.

13 Menší realizace jiných aktivit může spočívat v tom, že společnosti nevidí benefity plynoucí z jejich realizace anebo o těchto možnostech vůbec neví. 8. Vnímání přínosů uplatňování outplacement aktivit Jenom 8% společností nevidí v outplacementu žádný přínos, zbytek oslovených společností v něm nejčastěji spatřuje následující přínosy: Projev odpovědnosti firmy (67 %); Uklidnění atmosféry v podniku (50 %); Spokojenost zaměstnanců (42 %); Aktivity outplacement nesporně přinášejí mnoho výhod pro společnost i pro její zaměstnance. Respondenti měli za úkol seřadit výhody uplatňování outplacement podle pořadí: Pomoc ke spokojenosti zaměstnanců; Návrat k produktivitě; Projev odpovědnosti firmy; Nejmenší vliv má outplacement na spokojenost zaměstnanců, výhodou jeho uplatňování je loajalita zaměstnanců ke své společnosti a fakt, že o ní šíří pozitivní reklamu. Jako více přínosný spatřují outplacement společnosti bez zahraniční účasti, což by mohlo souviset právě s projevem odpovědnosti domácích firem ke svému regionu, ve kterém působí. Je zarážející, že až 20% společností, které zaměstnávají více než 500 lidí, nevidí v uplatňování outplacement aktivit žádný přínos. 9. Překážky vedoucí k neuplatňování outplacement Důvody neuplatňování outplacementu, které dotázaní uvedli nejčastěji, jsou : Nedostatek zkušeností (40 %); Organizační náročnost (27%); Finanční náročnost (27 %);

14 Je zajímavé, že podle respondentů většímu uplatňování outplacementu braní především nedostatek zkušeností. Tento nedostatek lze doplnit workshopy a školením, které by se měly zaměřit především na praktický nácvik nejrůznějších outplacement aktivit. 10. Aktivity, o jejichž realizaci firmy uvažují Přes různé překážky firmy uvažují do budoucna o realizaci některých outplacementových aktivit: Podpora odcházejících pracovníků (33 %); Podpora zůstávajících pracovníků (22 %); Podpora managementu při restrukturalizaci (11 %); Kombinace předchozích možností (58%); 11. (Ne)dostatečnost informací o outplacementu, žádané formy informování Většina respondentů odpověděla, že v České republice není dostatek informací o outplacementu (73 %). Pozitivně vyznívá fakt, že respondenti by uvítali více informací o outplacementu (78%). Jsou to především ti respondenti, kteří si myslí, že určitě ví, co pojem outplacement znamená.

15 Graf č.6: Znalost pojmu outplacement Respondenti nejvíce preferují následující formy poskytování informací: 81% odpovídajících by chtělo být informováno prostřednictvím Internetu; 36% respondentů preferuje informování prostřednictvím vzdělávacích seminářů; 28% dotázaných by uvítalo informování prostřednictvím informačních letáků; Jako nejméně vhodné způsoby informování se respondentům zdají konference a odborná literatura. Respondenti požadují informace především na Internetu. Vzhledem k tomu, že Internet je přístupný téměř kdekoliv a především kdykoliv, doporučovali bychom e-learningové programy spojené s praktickými ukázkami a případovými studiemi. Na druhém místě v pořadí je vhodné vzdělávat v outplacementu prostřednictvím vzdělávacích seminářů, propojených s workshopy na toto téma. Informace o outplacementových aktivitách doporučujeme zveřejňovat v odborných časopisech či prostřednictvím informačních letáků.

16 Společnosti, které očekávají v příštích dvou letech restrukturalizaci spojenou s propouštěním Přibližně 14% respondentů připouští, že by jejich společnost mohla v nejbližších dvou letech postihnou restrukturalizace spojená s propouštěním. V otázce zvolili variantu spíše ano. Je zajímavé, že variantu, určitě ano v této otázce respondenti nevyužili vůbec. Procento těch, jež očekávají propouštění, je pravděpodobně větší, ale některé společnosti, které očekávají propouštění, zvolily raději možnost nechce/nemůže odpovědět. Do následující analýzy jsou zahrnuti respondenti, kteří uvedli, že patrně očekávají restrukturalizaci spojenou s propouštěním (zmiňovaných 14%, což jsou 3 společnosti). Graf č. 7: Očekávání propouštění do dvou let Očekávání restrukturalizace jde napříč různými průmyslovými oblastmi. Restrukturalizaci jako pravděpodobnou vidí 25% společností, které zaměstnávají více než 500 pracovníků. Možnost

17 restrukturalizace však připouští i menší firmy, v našem případě společnost do 50 zaměstnanců a společnost, která zaměstnává méně než 500 zaměstnanců. Vzhledem k velikosti souboru (zastoupení jedné malé, jedné středně velké a tří velkých firem) musíme platnost výsledů omezit pouze na tento soubor. Nelze z nich vyvozovat obecnější závěry. 12. Společnosti, které očekávají propouštění a outplacement Je určitě pozitivní, že firmy, které se v příštích dvou letech chystají propouštět, se s pojmem outplacement již setkaly a ví, alespoň přibližně, co pojem outplacement znamená. Graf č.8: Očekávaní restrukturalizace a pojem outplacement Většina z těchto společností má i zkušenost s uplatňováním outplacementu. Pouze jedna pětina dotázaných, uvažujících o restrukturalizaci v horizontu dvou let, přímou zkušenost nemá. Společnosti, které pravděpodobně projdou restrukturalizací a zároveň mají zkušenost s uplatňováním outplacement, realizovaly především tyto aktivity: Psychologická podpora propouštěným zaměstnancům; Pomoc uplatnit se zaměstnancům na trhu práce; Plánovaní personálních změn;

18 Nejméně realizované outplacement aktivity: Krizová komunikace pro manažery; Konzultace změn s pracovníky; Příprava manažerů na předávání výpovědi; Situace je zde stejná jako v celém zkoumaném souboru. V outplacementu vidí společnosti především tyto přínosy: Rychlý návrat ke kvalitě práce a produktivitě; Uklidnění atmosféry; Projev odpovědnosti firmy ke společnosti; Společnosti, plánující restrukturalizaci spojenou s propouštěním, by v budoucnu uvažovaly především o podpoře odcházejícím pracovníkům a podpoře managementu. Žádná z těchto společností neuvažuje o podpoře zůstávajícím pracovníkům. Bylo by proto efektivní se v následné osvětě zaměřit na informování společností o důležitosti poskytování podpory i zůstávajícím pracovníkům a vyzdvihnout přednosti realizace a benefitů plynoucích z této outplacementové aktivity pro samotnou společnost. Většina společností (60%), které plánují propouštění, by uvítalo více informací o outplacementu,přičemž preferovanou formou informování je Internet, odborné časopisy a semináře. Jako nejméně vhodné se jeví konference, informační letáky a odborná literatura. Postoj k outplacementu u společností, které mají zkušenost s jeho uplatňováním Jedna třetina dotázaných společností má zkušenost s uplatňováním outplacementu. Právě na tyto respondenty a jejich potřeby zaměříme následující analýzu.

19 Graf č. 9: Zkušenosti s outplacementem a velikost společností Zkušenost s uplatňováním outplacementu jde napříč všemi průmyslovými odvětvími, kromě zemědělství. Více zkušeností v této oblasti mají společnosti se zahraniční účastí (42%) než ryze české společnosti (20%). Zkušenost s outplacementem mají různě velké společnosti. Nicméně největší praktickou zkušenost s ouplacementem mají společnosti, které mají více než 500 zaměstnanců. Graf č.10 Zkušenost s outplacementem a počet výpovědí ze strany zaměstnavatele

20 97% společností, které mají zkušenost s outplacementem, propouštěly v posledních 24 měsících. Přičemž 41% těchto společností propouštělo mezi 10 až 50 zaměstnanci a 33% společností propouštělo více než 50 zaměstnanců. Graf č.11: Realizované outplacementové aktivity u společností, které propouštěly Z grafu vidíme, že nejvíce společností realizovalo tyto aktivity: Plánování personálních změn; Psychologická podpora; Pomoc uplatnit se na trhu práce; Nejméně společnosti využilo výcvik krizové komunikace a motivační programy pro pracovníky v době personálních změn.

21 Důležitou informací je, že všechny firmy, jež mají zkušenost s uplatňováním outplacementu, vidí v těchto aktivitách přínosy. Přičemž, za nejvíce přínosné pro svou společnost považují: Uklidnění atmosféry v podniku; Návrat k produktivitě; Projev odpovědnosti firmy ke společnosti a lokalitě, ve které podniká; Graf č.12 Přínos outplacementu pro společnost Respondenti, kteří již mají zkušenost s outplacementem, by se v budoucnu zaměřili především na: Propouštěné pracovníky (50%); Podporu zůstávajícím pracovníkům (25%); Podporu managementu (16%); Od uplatnění outplacementu v budoucnu by mohlo společnosti odradit: Nedostatek zkušeností v této oblasti; Finanční náročnost;

22 Je překvapující, že i firmy, které mají zkušenost s uplatněním outplacementu si myslí, že mají málo zkušeností v této oblasti. 75% těchto společností by taktéž uvítalo více informací z této oblasti. A to především na Internetu, formou seminářů a také článků v odborných časopisech. Jako nejméně vyhovující formy informací se respondentům jeví informační letáky a odborná literatura. Shrnutí: Společnosti, které mají zkušenosti s outplacementem, vidí v jeho uplatňování přínosy a mají zájem realizovat i další outplacement aktivity. Zároveň by uvítali i daleko více informací o outplacementu. Pozitivně vyznívá fakt, že finance nejsou hlavní překážkou při uplatňování outplacement, ale spíše nedostatek zkušeností, který se však dá odstraňovat přes vzdělávání v outplacementu. 13. Závěr V rámci sérií výzkumů a evaluačních studií na projektu Outplacement pro velké podniky byla úspěšně provedena jeho další část v podobě výzkumu Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Prahy a Ústí nad Labem. V jednotlivých společnostech zařazených do výzkumu byl získán plánovaný počet dotazníků, data byla zpracována a vyhodnocena. Z hlavních závěrů může konstatovat: - Většina respondentů se již s pojmem outplacement setkala a mají představu, alespoň povrchní, kdy, jak a proč se používá; - Přímou zkušenost s outplacement má přibližně třetina dotazovaných firem; - Pokud ve firmách realizují nějaké outplacement aktivity, jsou to především: Plánování personálních změn (60 %); Pomoc propuštěným uplatnit se na trhu práce (53 %); Psychologická podpora propouštěným a propuštěným zaměstnancům (47 %); - Mezi aktivity, které jsou realizovány nejméně, patří: Krizová komunikace pro manažery (13 %); Motivační programy pro pracovníky v době personálních změn (13 %); - Jenom 8% společností nevidí v outplacementu žádný přínos;

23 - Oslovené společnosti vidí v outplacementu následující přínosy: Projev odpovědnosti firmy (67 %); Uklidnění atmosféry v podniku (50 %); Spokojenost zaměstnanců (42 %); - Celých 78% respondentů uvádí, že by uvítalo více informací o outplacementu vymazání opakování procent; Na základě závěrů výzkumu můžeme předpokládat, že mezi pracovníky personálních oddělení společností v regionu hl. m. Prahy a Ústí nad Labem je aktivní zájem o informace a informování o outplacementu a jeho jednotlivých aktivitách. Výsledky výzkumu jsou podporou pro jeden z hlavních cílů celého projektu, a to zvýšení povědomí a diseminace informací o outplacementu, jeho aktivitách a užití v praxi. Dosavadní průběh výzkumů a evaluačních studií na projektu Outplacement pokračuje dle plánu a uvedená výzkumná studie byla úspěšně uzavřena.

Potřeby propouštěných zaměstnanců v kontextu restrukturalizace společnosti

Potřeby propouštěných zaměstnanců v kontextu restrukturalizace společnosti Potřeby propouštěných zaměstnanců v kontextu restrukturalizace společnosti Matúš Šucha Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Olomouc msucha@post.cz Abstrakt Autor v příspěvku prezentuje závěry výzkumu

Více

INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY

INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY INDIKÁTORY UDRŽITELNÉ ENERGETIKY PRO ROZHODOVÁNÍ MĚST A OBCÍ výzkum a aplikace sady místních indikátorů se zaměřením na energetiku, ekonomiku a životní prostředí Druhá průběžná zpráva za rok 2008 k projektu

Více

Mentoring v praxi vedoucích pracovníků

Mentoring v praxi vedoucích pracovníků Tento materiál vznikl v rámci projektu financovaném z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR s názvem: Kvalita lektorů = efektivnost a kvalita vzdělávacích programů CZ.1.07/3.2.06/02.0031

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL. Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP EQUAL

Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL. Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP EQUAL Mgr. Jan Blahůšek Ministerstvo práce a sociálních věcí Řídící orgán CIP EQUAL Iniciativa Společenství EQUAL v roce

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví

0% 20% 40% 60% 80% 100% Rozhodně příznivý Spíše příznivý Tak napůl Spíše nepříznivý Rozhodně nepříznivý Žádný Neví Tisková zpráva Postoje české veřejnosti k odchodu Velké Británie z Evropské unie - únor 2019 Česká veřejnost se nejčastěji domnívá, že dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na samotnou Velkou Británii

Více

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Zaměření projektu Podpora rozvoje dalšího profesního vzdělávání Analýza

Více

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli Analýza stavu a potřeb členů místního uskupení Společné příležitosti 2012 Autorky: PhDr. Kamila Svobodová,

Více

Je Brno přátelské k rodině? Stručné výsledky ankety

Je Brno přátelské k rodině? Stručné výsledky ankety Je Brno přátelské k rodině? Stručné výsledky ankety Město Brno se přihlásilo k ideálu "město pro rodiny". Snahou města je věnovat soustavnou pozornost zlepšování podmínek života rodin ve všech oblastech.

Více

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, A.S. říjen - listopad 2010 Obsah 1. HYPOTÉZY A CÍLE VÝZKUMU...

Více

Komplexní podpora zaměstnanců členských firem APTT ohrožených nezaměstnaností s cílem získání nové kvalifikace a umístěním na vhodné pracovní místo

Komplexní podpora zaměstnanců členských firem APTT ohrožených nezaměstnaností s cílem získání nové kvalifikace a umístěním na vhodné pracovní místo PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Komplexní podpora zaměstnanců členských firem APTT ohrožených nezaměstnaností s cílem získání nové kvalifikace a umístěním na vhodné pracovní místo Restrukturalizace vzdělávání registr.

Více

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA Září 2012 Obsah Představení průzkumu Jedná se v pořadí o 2. průzkum (1. proběhl před dvěma lety) Zkušenosti velkých firem s daněmi

Více

Hodnocení vzdělávací akce.

Hodnocení vzdělávací akce. Projekt terénního výzkumu Hodnocení vzdělávací akce. NEWTON CENTER, spol. s r.o. Praha 4, Krč, Štúrova 55, PSČ 142 00 IČO: 250 80 211 WWW.NEWTONCENTER.CZ 1 Obsah: I. Přípravná fáze...3 II. Realizační fáze...4

Více

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016 oe606 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 0 2 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení stavu životního prostředí - 206 Technické parametry

Více

Výzkum znalosti evropských fondů a vnímání jejich přínosu v České republice

Výzkum znalosti evropských fondů a vnímání jejich přínosu v České republice Výzkum znalosti evropských fondů a vnímání jejich přínosu v České republice pro září 2011 Realizovala agentura výzkumu trhu a strategického marketingu Ptašínského 8, 602 00 Brno, Tel.: 541 261 433, Fax:

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA PREZENČNÍ STUDIUM TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor DP: Vedoucí

Více

Postoje k pěstounské péči 29/3/2018

Postoje k pěstounské péči 29/3/2018 Postoje k pěstounské péči 29/3/2018 Metodika výzkumu Velikost vzorku N = 823 respondentů, od 18 let Termín dotazování 22. 2. 2018 4. 3. 2018 Metoda sběru dat Kombinace osobního sběru vyškolenými tazateli

Více

Analýza užívání principů společensky odpovědného veřejného zadávání v praxi zadávání veřejných zakázek v České republice (období )

Analýza užívání principů společensky odpovědného veřejného zadávání v praxi zadávání veřejných zakázek v České republice (období ) Analýza užívání principů společensky odpovědného veřejného zadávání v praxi zadávání veřejných zakázek v České republice (období 2013 2016) Obsah 1. Předmět a účel analýzy 2. Shrnutí 3. Hodnocení ceny

Více

Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa

Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa Společnost sociálních pracovníků ČR Vzdělávání sociálních pracovníků Anketa Rok: 2008 Zpracovala: Mgr. Jana Rybaříková A KETA Členové výboru Společnosti sociálních pracovníků ČR se rozhodli, že podají

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Inovace a rozvoj kombinované formy výuky psychologie na Katedře psychologie FF UP Olomouc

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Inovace a rozvoj kombinované formy výuky psychologie na Katedře psychologie FF UP Olomouc Spokojenost se studiem psychologie v kombinované formě na FF UP Olomouc - absolventi studia ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA VERZE 1 KATEDRA PSYCHOLOGIE FF UP OLOMOUC Olomouc, prosinec 2009 Název studie: Zadavatel studie:

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Mínění poskytovatelů dalšího vzdělávání o vzdělávání zaměstnanců v malých a středních podnicích

Mínění poskytovatelů dalšího vzdělávání o vzdělávání zaměstnanců v malých a středních podnicích Mínění poskytovatelů dalšího vzdělávání o vzdělávání zaměstnanců v malých a středních podnicích Zpráva o šetření Září 2010 Mgr. Eva Žilayová 1 Obsah: A) Úvod a metodologická část. 3 (cíl, účel, obsahové

Více

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax:

po /[5] Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: po00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 8 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s oblastmi sociální politiky, a školství

Více

ZPĚTNÁ VAZBA OD ŽADATELŮ O GRANT - PO VYHODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH ŽÁDOSTÍ V ROCE 2015

ZPĚTNÁ VAZBA OD ŽADATELŮ O GRANT - PO VYHODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH ŽÁDOSTÍ V ROCE 2015 ZPĚTNÁ VAZBA OD ŽADATELŮ O GRANT - PO VYHODNOCENÍ PROJEKTOVÝCH ŽÁDOSTÍ V ROCE 2015 Úvod Zpráva přibližuje hlavní zjištění z dotazníkového šetření realizovaného Domem zahraniční spolupráce (DZS) koncem

Více

Občané o Lisabonské smlouvě

Občané o Lisabonské smlouvě TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 286 840 29 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Občané o Lisabonské smlouvě Technické parametry

Více

Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity

Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity regionu soudrţnosti Severovýchod Datum zveřejnění:

Více

Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel. MUDr. Lukáš Kettner, MBA

Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel. MUDr. Lukáš Kettner, MBA Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel Cíle studie Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo ve vybraných zařízeních zmapovat obecnou připravenost Krajských ÚřadůČR na možné dopady klimatických

Více

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Zpracovalo Regionální centrum podpory sociálního podnikání Centrum investic,

Více

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5

Tisková zpráva. Veřejnost o jaderné energetice květen /5 Tisková zpráva Veřejnost o jaderné energetice květen Asi třetina občanů si myslí, že by se podíl jádra na výrobě elektřiny měl do budoucna zvyšovat, téměř dvě pětiny se domnívají, že by podíl jádra měl

Více

CESTA DĚTÍ DO A ZE ŠKOLY

CESTA DĚTÍ DO A ZE ŠKOLY VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ CESTA DĚTÍ DO A ZE ŠKOLY V CHRUDIMI Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o. s. Únor 2010 1. Úvod Indikátor ECI B.6 Cesty dětí do školy a zpět hodnotí způsob dopravy

Více

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý Dotazník k genderovému auditu

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý   Dotazník k genderovému auditu 5/2018 Závěrečná zpráva Úřad městské části Praha 18 Mgr. Pavel Černý pavel.cerny@sociores.cz www.sociores.cz Dotazník k genderovému auditu Stručný obsah 1. Údaje o výzkumu... Chyba! Záložka není definována.

Více

Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR

Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR Rozdíly v pohledu na vlastní praxi NelZP ČR a SR Lenka Šnajdrová www.osetrovatelstvi.info Centrum zdravotních pomůcek Rybná 11, 1 00 Praha 1 www.pomucky.com Centrum zdravotních pomůcek a vzdělávání Filipova

Více

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Autor bakalářské práce: Sabina Šuldová Vedoucí bakalářské

Více

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Katedra veřejné a sociální politiky Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Mgr. Kateřina Michlová Výsledky diplomové práce Osnova Kontext problematiky

Více

BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v České republice)

BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v České republice) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI STUDENTY ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL (studenty středních, vyšších odborných a vysokých škol v

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Zpráva o výsledcích řízených rozhovorů s rozhodovateli o Evropském systému přenosu kreditů v odborném vzdělávání (ECVET)

Zpráva o výsledcích řízených rozhovorů s rozhodovateli o Evropském systému přenosu kreditů v odborném vzdělávání (ECVET) Zpráva o výsledcích řízených rozhovorů s rozhodovateli o Evropském systému přenosu kreditů v odborném vzdělávání (ECVET) Řízené rozhovory s rozhodovateli byly součástí prací, zařazených do aktivity 2 projektu

Více

Rodinné firmy. Výzkum pro AMSP ČR. Červen 2013

Rodinné firmy. Výzkum pro AMSP ČR. Červen 2013 Rodinné firmy Výzkum pro AMSP ČR Červen 2013 Marketingové pozadí a cíle výzkumu Marketingové pozadí Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé

Více

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018 Tisková zpráva Hodnocení kvality vzdělávání září 01 Hodnocení úrovně vzdělávání na různých typech škol, základními počínaje a vysokými konče, je trvale příznivé, když kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor

Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor Vyhodnocení výzvy Smart Akcelerátor Obsah Manažerské shrnutí... 3 Metodika a obsah šetření... 3 Stručné závěry šetření... 4 2 Manažerské shrnutí V souvislosti s přípravou výzvy Smart Akcelerátor II přistoupil

Více

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s.

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Vyhodnocení dotazníku MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Listopad 2010 Zpracovala: Hana Půžová 1 Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním z nástrojů, jak lze zajistit názory nejenom členů Místní

Více

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ZJIŠTĚNÍ A ANALÝZA AKTUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB PEDAGOGŮ ANGLIČTINÁŘŮ V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Úvod Tato analýza je součástí grantového projektu Metodická podpora pro učitele angličtiny, zkr.

Více

Dlouhodobé uchování a zpřístupnění digitálních dokumentů v Evropě: výsledky dotazníkového průzkumu

Dlouhodobé uchování a zpřístupnění digitálních dokumentů v Evropě: výsledky dotazníkového průzkumu Dlouhodobé uchování a zpřístupnění digitálních dokumentů v Evropě: výsledky dotazníkového průzkumu zpracovali Anna Nerglová a Jan Hutař Národní knihovna ČR anna.nerglova@nkp.cz jan.hutar@nkp.cz V rámci

Více

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Cíl anketního šetření Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Anketní šetření je jedním z nástrojů, jak lze zjistit názory rodinných pečujících o uživatele pečovatelské služby na poskytovanou

Více

BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice)

BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI MEDIKY (studenty 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v České republice) Daniel

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest V letošním roce provedla agentura CzechInvest průzkum identifikující spokojenost žadatelů o dotaci z Operačního programu

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A KVALITA MĚST Sekce Národní sítě Zdravých měst ČR Praha, 22. února 2017 www.zdravamesta.cz/strateg-sekce2017 Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly

Více

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová ZZS kraje Vysočina Pelhřimov 29.10.2010 Úzkost - subjektivní zážitek doprovázený neblahým tušením, pocitem bezmocnosti, které se váží

Více

Prezentace závěrů analýzy bilaterálních vztahů v rámci EHP a Norských fondů

Prezentace závěrů analýzy bilaterálních vztahů v rámci EHP a Norských fondů Prezentace závěrů analýzy bilaterálních vztahů v rámci EHP a Norských fondů 1. 3. 2016 Era svět, Jungmannovo náměstí 767, Praha 1 Obsah prezentace 1 Metodický přístup Popis zvoleného přístupu k řešení

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS. Sněm předsedkyň, Praha Jindra Kracíková

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS. Sněm předsedkyň, Praha Jindra Kracíková Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS Sněm předsedkyň, Praha 16.11.2013 Jindra Kracíková Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků - složení Bc. Jindra Kracíková Jindřiška

Více

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Cíl anketního šetření Anketní šetření je jedním z nástrojů, jak lze zjistit názory uživatelů pečovatelské služby na poskytovanou službu. Respondenti se

Více

Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA

Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Evaluace absorpční kapacity pro evaluace ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA 6. 12. 2011 MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ Projekt Evaluace absorpční kapacity pro evaluace byl realizován v konsorciu společností RegioPartner,

Více

Veřejnost a obnovitelné zdroje energie

Veřejnost a obnovitelné zdroje energie Veřejnost a obnovitelné zdroje energie 3. května 2011 Zpráva z výzkumu realizovaného společností Factum Invenio Obsah Základní informace o projektu Hlavní zjištění Detailní analýza Náklady spojené s výrobou

Více

Občané o konfliktu v Sýrii duben 2018

Občané o konfliktu v Sýrii duben 2018 Tisková zpráva Občané o konfliktu v Sýrii duben 201 O aktuální vývoj ozbrojeného konfliktu v Sýrii se zajímá více než třetina (35 %) české veřejnosti. Většina české veřejnosti podporuje zapojení ČR do

Více

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění

Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: nadezda.horakova@soc.cas.cz Nezaměstnanost z pohledu veřejného mínění Technické

Více

Adresa: Na Františku 32 Kontaktní osoba: Ing. Pavel Knopp 110 15 Praha 1 Telefon: 224 853 465 Fax:

Adresa: Na Františku 32 Kontaktní osoba: Ing. Pavel Knopp 110 15 Praha 1 Telefon: 224 853 465 Fax: Návrh výzkumné potřeby státní správy pro zadání veřejné zakázky na projekt z programu veřejných zakázek ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích pro potřeby státní správy BETA Předkladatel - garant

Více

8.3 Dotazníkové šetření

8.3 Dotazníkové šetření 8.3 Dotazníkové šetření SOUHRNNÉ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Vznikly dvě sady otázek a byly identifikovány otázky, které se doplňují, vzájemně se ověřují a především slouží ke srovnání mezi jednotlivými

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků

Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků Profesní orientace a trh práce očima středoškoláků Úvodem 72 % studentů chce pokračovat ve studiu, více než polovina z nich formou denního studia 26 007 Kč je průměrný očekávaný výdělek po 1 roku praxe

Více

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY Vyhodnocení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření proběhlo v roce 2014. Respondenti měli možnost vyplnit buď tištěnou, nebo elektronickou verzi dotazníku. Tištěná verze dotazníku byla distribuována

Více

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce)

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Partneři projektu Skupina zaměstnavatelských svazů Slovinska (ZDS), Chorvatska (HUP), Maďarska (MGYOSZ), Rakouska (IV), Slovenska (RÚZ) a

Více

Výsledky průzkumu č. 12 AMSP ČR Názory podnikatelů na daňovou reformu

Výsledky průzkumu č. 12 AMSP ČR Názory podnikatelů na daňovou reformu 12. Výsledky průzkumu č. 12 AMSP ČR Názory podnikatelů na daňovou reformu Zadání průzkumu V souvislosti s chystanou daňovou reformou byl proveden průzkum mezi malými a středními podniky a živnostníky v

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2019 Evropské unii v současné době důvěřuje více než polovina (52 %) českých občanů a % jí nedůvěřuje. Více než třetina oslovených důvěřuje

Více

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016

Průmysl 4.0 z pohledu české praxe. Výsledky průzkumu Srpen 2016 Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Výsledky průzkumu Srpen 2016 Představení průzkumu Průmysl 4.0 z pohledu české praxe Průzkum navazuje na řadu aktivit poradenské společnosti EY zaměřených na aktuální téma

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

Kulturně-společenský život v Polici nad Metují. VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ jaro 2015

Kulturně-společenský život v Polici nad Metují. VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ jaro 2015 Kulturně-společenský život v Polici nad Metují VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ jaro Kulturně-společenský život v Polici nad Metují VYHODNOCENÍ DOTAZNÍKŮ jaro ZÁKLADNÍ INFORMACE Sběr dat: únor březen Forma distribuce:

Více

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016

Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 29 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Angažovanost občanů a zájem o politiku - únor 206 Technické

Více

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017

Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 Tisková zpráva Důvěra v evropské a mezinárodní instituce duben 2017 V české společnosti je v současnosti přibližně stejný podíl lidí, kteří Evropské unii důvěřují (48 %) a nedůvěřují (47 %). Evropskému

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2012

Občané o stavu životního prostředí květen 2012 oe206 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: martin.buchtik@soc.cas.cz Technické parametry Občané o stavu životního prostředí

Více

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Veřejného investování Staroměstské náměstí 6 110

Více

Centra společných služeb POSILOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ KAPACITY OBCÍ NA BÁZI MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE

Centra společných služeb POSILOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ KAPACITY OBCÍ NA BÁZI MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Centra společných služeb POSILOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ KAPACITY OBCÍ NA BÁZI MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE 1 EVALUACE PROJEKTU POSILOVÁNÍ ADMINISTRATIVNÍ KAPACITY OBCÍ NA BÁZI MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Vstupní evaluační

Více

Nábor studentů výsledky a plány středních škol

Nábor studentů výsledky a plány středních škol Nábor studentů výsledky a plány středních škol Studie občanského sdružení Než zazvoní 31. března 2014 Průzkum středních škol Tento dokument shrnuje, jak probíhal nábor studentů na střední školy po celé

Více

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah

Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah Monitorování a analýza problémů souvisejících s implementací kurikulární reformy v MŠ, ZŠ a G Obsah 1. Základní údaje o sledování... 2 2. Souhrnné výsledky šetření v roce 2009... 3 2.1 Výsledky zjištěné

Více

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové.

odpovědí: rizikové již při prvním užití, rizikové při občasném užívání, rizikové pouze při pravidelném užívání, není vůbec rizikové. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 8 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoj veřejnosti ke konzumaci vybraných návykových látek

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 2015

Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 2015 pm50 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: +40 86 840 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Česká veřejnost o tzv. Islámském státu únor 05

Více

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016

Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 2016 ov63 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 6 8 29 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Postoje českých občanů k manželství a rodině únor 6

Více

Volba střední školy: Důležité jsou náborové akce a výchovní poradci. Studie občanského sdružení Než zazvoní

Volba střední školy: Důležité jsou náborové akce a výchovní poradci. Studie občanského sdružení Než zazvoní Volba střední školy: Důležité jsou náborové akce a výchovní poradci Studie občanského sdružení Než zazvoní 24. února 2014 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie

Více

Výsledky a prezentace české vědy z pohledu veřejnosti

Výsledky a prezentace české vědy z pohledu veřejnosti TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: jiri.vinopal@soc.cas.cz Výsledky a prezentace české vědy z pohledu

Více

Centrum pro podporu zaměstnanc. stnanců. PhDr. Michaela Tureckiová,, CSc. Vedoucí Centra pro podporu zaměstnanc. Lenka Skabrouthová

Centrum pro podporu zaměstnanc. stnanců. PhDr. Michaela Tureckiová,, CSc. Vedoucí Centra pro podporu zaměstnanc. Lenka Skabrouthová Centrum pro podporu zaměstnanc stnanců PhDr. Michaela Tureckiová,, CSc. Lektor Centra pro podporu zaměstnanc stnanců Lenka Skabrouthová Vedoucí Centra pro podporu zaměstnanc stnanců Identifikace projektu

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Psychologie a výběr pracovníků PhDr. Matúš Šucha, Ph. D., Katedra psychologie Lekce I Přehled Získávání a výběr zaměstnanců Hledáme někoho? Koho hledáme? Firemní kultura

Více

PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE

PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE PŘECHOD ABSOLVENTŮ SŠ NA TRH PRÁCE PRINCIPY STUDIE z dotazníkového šetření žáků posledních ročníků středních odborných škol realizovaného v roce 2015 zaměřuje se na srovnání vybraných skupin maturitních

Více

V rámci této klíčové aktivity dochází k nastavování vnitřních pravidel a pracovních postupů v návaznosti na transformační proces. Klíčová aktivita 2

V rámci této klíčové aktivity dochází k nastavování vnitřních pravidel a pracovních postupů v návaznosti na transformační proces. Klíčová aktivita 2 Od začátku realizace projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží dochází k postupnému zpracovávání a naplňování jednotlivých klíčových aktivit projektu, které povedou k tvorbě transformačního

Více

Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené

Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené Dotazníkové šetření na téma rodičovské dovolené Poděkování Mnohokrát děkujeme všem respondentům a také těm, kdo dotazník pomáhali šířit. Vyhodnocení zpracovala Rut Kolínská. Vyplněné dotazníky v tištěné

Více

Příprava na vysoké školy technických oborů, reg. č. CZ.1.07/1.1.04/03.0012

Příprava na vysoké školy technických oborů, reg. č. CZ.1.07/1.1.04/03.0012 Evaluační zpráva Příprava na vysoké školy technických oborů, reg. č. CZ.1.07/1.1.04/03.0012 Zpracovatel: PPŠ institut celoživotního vzdělávání Přerov, s.r.o. Přerov, 2012 Termín sběru dat: 6. 3. 2012 22.

Více

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Marketingová strategie a propagace charty Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Vyhlášení charty Po zpracování definitivní verze charty nastává čas jejího zveřejnění. Pro zajištění maximální informovanosti

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016

Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: +420 210 310 584 E-mail: lucie.cerna@soc.cas.cz Vědecké bádání z pohledu české veřejnosti

Více

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky

Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech sociální politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 80 129 E-mail: paulina.tabery@soc.cas.cz Hodnocení výdajů státu ve vybraných oblastech

Více

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu

V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu MEMO/11/292 V Bruselu dne 13. května 2011 V Bruselu dne 13. května 2011 Bleskový Eurobarometr o mládeži v pohybu 53 % mladých Evropanů je ochotných stěhovat se za prací Více než polovina mladých lidí v

Více

Hodnocení informačních akcí

Hodnocení informačních akcí Hodnocení informačních akcí Oldřich Čepelka 27. února 2009 IREAS centrum, s.r.o. K některým závěrům: Jaké informační akce se konaly, jaký měly charakter? Rozhodujícími formami informačních akcí byly konference

Více