Fotografie z řeckého fós = světlo a grafó = kreslit, malovat

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Fotografie z řeckého fós = světlo a grafó = kreslit, malovat"

Transkript

1 Historie fotografie Vynález fotografie ve 30. letech 19. století přinesl nový způsob zobrazování skutečností, který byl přesnější rychlejší a levnější než seberealističtější malba nebo grafika. Fotografie z řeckého fós = světlo a grafó = kreslit, malovat

2 Ode dneška je malířství mrtvé! Delaroche Před necelými dvěma stoletími prohlásil francouzský malíř Delaroche malířství za mrtvé, když spatřil daguerrotypii. Fotografie rozhodně malířství neohrozila, stala se jen dalším médiem, jak dokonale zobrazit nejen vnější ě realitu, ale i onu realitu vnitřní, ř kterou každý tvořivě nadaný člověk touží sdělit.

3 Druhy fotografie členění Nejstarší pokus o třídění: angličan Jabez Hughes Mechanická fotografie reprodukce předmětů Umělecká fotografie zobrazuje objekty uspořádaně, aby se projevily výmluvněji a pěkněji Vysoce umělecká fotografie nejen zaujme ale chce i poučit a zušlechtit.

4 Druhy fotografie členění Většinaě dosavadníchd třídění í vychází z tradičního uměnovědného hlediska a dělí fotografie podle námětu: (zátiší, akt, krajina, portrét, dokument, atd.). Zatím nejvýstižněji se povedlo dělení prof. Jánu Šmokovi. Dělění vychází z obecného systému sdělování (angelmatiky).

5 Druhy fotografie členění Informativní ífotografiefi podává prakticky použitelné informace a co nejvíce se shoduje s realitou. Skladba informativní fotografie směřuje ke srozumitelnosti a věrnému zastoupení určité skutečnosti Emotivní fotografie vyvolává specifické emocionální stavy u diváků. Skladba směřuje k vytváření efektů, obsahových prvků.

6 Informativní a emotivní členění Převážně informativní řešení Převážně emotivní řešení

7 Heliografie vynálezcem byl bljosephnicéphore Niepce (kolem roku 1816) nejstarší fotografický ýproces schopný trvalého záznamu obrazu účinkem světla využívá vlastností přírodního asfaltu, který se účinkem světla utvrzuje a stává se nerozpustným v některých organických ikýhrozpouštědlech práškový asfalt rozpuštěný v levandulovém oleji mohl být nanesen na různé podložky Joseph Nicéphore Niepce

8 Joseph Nicéphore Niepce: Pohled z okna, 1826

9 Daguerrotypie uveřejnil ř iljj jej Louis Jacquese Mandé Daguerre v roce 1839 (ve spolupráci s Niepcem) první v praxi používaný fotografický postup, který znamenal počátek fotografické éry lidstva daguerrotypie využívala halogenidů stříbra jako světlocitlivé látky Louis Jacques Mandé Daguerre

10 Zrození fotografie století Různé používání kamery obscury temné komory s malým otvorem, kterýmz venku procházejísvětelné paprsky pp a na protilehléstraně kreslípřevrácený obraz reality Němec Johan Hi Heinrich ihshl Schulz objevil citlivost ili sloučeninstříbra č na světlo Francouz Joseph Nicéphore Niepce objevil citlivost na světlo u asfaltových vrstev nanesených na různých podložkách. Neosvětlenáě místa se smývalasměsí ě levandoluvéhoolejea l lj petroleje.

11 Kamera obscura

12 Zrození fotografie 1826 Niepce pořídil na cínové desce s vrstvou asfaltu během osmihodinové expozice nejstarší dochovanou fotografii Pohled z okna na dvůr pomocí tzv. Heliografie Francouz Louis Jacques Mandé Daguerre využil jako citlivé vrstvy pro zachycení obrazu jodidu stříbrného, ale obraz zatím nedovedl ustálit Niepce a Daguerre uzavřeli smlouvu o spolupráci na vynálezu fotografie.

13 Zrození fotografie 1835 Angličan William Henry Fox Talbot fotografoval na papířes citlivouvrstvou chloridu stříbrného a získaltaknegativy, které mohl použít ke kopírování pozitivů Vynález veřejnéř vyhlášení vynálezu Daguerrotypiea předáníř vynálezu francouzské Akademii věd. Francouz Bayard vynalezl přímoufotografiina citlivý papír. pp 1841 Talbot získal patent na kalotypii (později přejmenovanou na Tlb Talbotypii), která umožnovalavyrobitz papírovéhonegativu libovolné množství pozitivů.

14 Nejvýznamější objevy a vynálezy 1847 Vynález skleňeného negativu Vynález mokrého koloidového procesu angličan Frederick Scott Archer. První proces v dějinách fotografie, který úspěšně využil skla jako nosiče světlocitlivých materiálů Vynález štěrbinovéě závěrky. ě

15 Nejvýznamější objevy a vynálezy 1887 Vynález vynález fotografického filmu na celuloidové podložce. Výroba prvních fotografických přístrojů značky Kodak na film Začátek výroby prvních kinofilmových zrcadlovek značky Leica. Prototyp zkonstruoval němec Oskar Barnack v letech Výroba prvních dvouokých zrcadlovek značky Roleiflex na svitkový film.

16 Nejvýznamější objevy a vynálezy 1937 Vypracování barevného postupu negativ pozitiv firmou Agfa, masová výroba až v 50. letech Objevení principu okamžité fotografie Polaroid američan Edwin Land. Robert Capa, Henri Cartier Bresson, George Rodger a David Seymour zakládají Magnum 1955 k počítači se připojil první monitor

17 Nejvýznamější objevy a vynálezy 1959 Uvedení prvních transfokátorů, objektivů sproměnlivou ohniskovou délkou Prototyp japonské zrcadlovky Asahi Pentax Spotmatic s měřením světla za objektivem Uvedení kinofilmových zrcadlovek Praktica Představení systému videofotografie, uvedení fotografického přístroje Kodak disc.

18 Cesta k digitální fotografii 1982 Firma IBM uvedla na trh první PC počítač 1991 na veletrhu CeBIT představen fotopřístroj jdigicam ic (digitální i fotokamera první generace) kalifornské společnosti Dycam 1993 Quick Take 100 firem Apple a Kodak (poměrně ě ě levný a barevný ýdigitální i přístroj, standard, jehož se chytili i ostatní výrobci) Quick Take 200

19 Pavel Baňka: Infinity Projekce fotografií Pavla Baňky: Infinity. Hudba: Jiřina Hankeová

20 Vývoj emotivní fotografie v 19. století

21 Fotografické zátiší Nutnost dlouhých h zpočátku několikahodinových h expozic zapříčinila, že první fotografové zobrazovali převážně statické motivy Joseph Niepce prostřený stůl pravděpodobně nejstarší zátiší Louis Jacques Mandé Daguerre zátišíse sádrovými odlitky soch William Henry Fox Talbot zátišíz exteriérů, kniha Tužka přírody (the pencil of Nature)

22 Joseph Nicéphore Niepce

23 Anglický piktorialismus let 19. století Snaha napodobovat výtvarné umění, snaha vyvrátit tvrzení výtvarníků, že fotografie je pouhou mechanickou reprodukcí skutečnosti. K prvním tvůrcůmpatřil Oscar Gustav Rejlander nebo John JabezEdwin Mayall, který vytvářel sentimentální ilustrace básní. Vlastní termín Piktorialismus je odvozován z knihy Pictorial efect in photography, ve které H. P. Robinson formuloval roku 1869 piktorialistické zásady idealizace skutečnosti a malebnosti.

24 H. P. Robinson: Odcházení, 1858

25 Impresionistický a secesní piktorialismus Navazoval na anglický piktorialismus i. Jeho propagátoři zámerně potlačovali mnohé charakteristické vlastnosti fotografického obrazu (např. Relativně přesné zobrazení reality). Zdůrazňovali rozličné možnosti, jak může autor ovlivnit konečnou podobu snímků. Používali různé ušlechtilé tisky (gumotisk, bromolejotisk, aj.) a tónování. Ovlivněni Imresionismem a secesí. Robert Demachy, Josef Sudek, František Drtikol, Drahomír Josef Růžička.

26 Robert Demachy

27 Portrétní fotografie V produkci 19. století výrazně převažoval ateliérový portrét. David Hill a Robert Adamson portrétovali v roce 1843 přes 450 účastníků skotské církve. Nadar výtvarně hodnotné, psychologické portréty. Julie Margaret Cameron vesnazeo potlačení naturalismu používala schválně špatně kreslících objektivů nebo dokonce během expzice kopala do stativu. V Čechách: Alfons Mucha, František Drtikol, Jan Langhans.

28 David Hill a Robert Adamson

29 Julia Margaret Cameron

30 Nadar: Franz Liszt

31 Nová věcnostě V novém světě je nová funkce umění. Není třeba, aby bylo ornamentem a dekorací života, neboť krásu života, holou a mocnou, netřeba zastírat a hyzdit dekorativními přívěsky. Není třeba umění ze života a pro život, ale umění jakožto součást života (Karel Teige, 1922)

32 Nová věcnost Návrat ke specifickýmrysům ů fotografiea fi odkol od snah napodobovat malířství. Alberta Renger Patzsche: Svět je krásný (Die Welt is Schön) a Karla Blossfeldt: Pratvary umění. Karl Blossfeldt magicky působíci makrofotografie, které objevovaly nečekané analogie mezi tvary přírodnin a tvary uměle vytvořených předmětů. Paul Strand detaily stromů, hub a strojů. Karel Plicka fotografie architektury. Jaromír Funke, Eugen Wiškovský ozubená kola, izolátory.

33 Karl Blossfeldt

34 Albert Denver Patzch: Pohonný stojan, Potrubní větrání, 1961

35 Eugen Wiškovský: Šrouby,

36 Eugen Wiškovský: Izolátor s pružinou,

37 Paul Strand: Wall Street

38 Fotografie, fotomontáž a meziválečná umělecká avantgarda Secese bl bylaposlednímuniverzálnímslohem, ldí í l projevující jí íse ve většině kulturně vyspělých zemí. Na začátku 20. století dochází k rozpadu a roztříštění na řadu specifických proudů. Man Ray zvovuobjevil techniku fotogramu. Alexandr Rodčenko sovětský konstruktivismus. Lászlo Moholy Nagy z německého funkcionalistického Bauhausu, používal typografii. Jaroslav Rossler člen avangardníhodevětsilua ě drtikolův asistent. JaromírFunke Funke, JindřichŠtýrský Eugen Wiškovský využíval vizuální metafory

39 FILM Alexandr Hammid Hackenschmied Aimless Walk (Bezúčelná procházka) )(1930)

40 Alexandr Rodčenko: Jednota Dynamo, 1930

41 Jaroslav Rössler: Opus I, 1919

42 Eugen Wiškovskýký

43 Sociální fotografie Velké rozšíření hnutí sociální fotografie nastalo v období mezi světovými válkami, zejména v období hospodářské krize. August Sanders sociologický přesný obraz německé společnosti. Dorothea Lange fotografie Kočující matka se stala symbolem celé epochy.

44 Dorothea Lange: Kočující matka

45 Sociální fotografie Sociální motivy se často objevovaly už ve dvacátých letech v žánrových snímcích Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho, Václava Jírů. Šlo převážně o malebně pojaté záběry žebráků, trhovců či invalidů bez výraznější kritičnosti. č

46 Dokumentární a sociální fotografie Smutné chvíle okupace fotografovali v březnu 1939 Karel Hájek nebo Ladislav Sitenský. Časopis Pestrý týden přináší mimo fotografií Karla Hájka také snímky Jana Lukase, Václava Jírů, Zdeňka Tmeje. Karel Ludwig, Zdeněk Tmej, Václav Chochola

47 Dokumentární a sociální fotografie Heroismus a patetismus tti velkých společenských č témat z nejtvrdšího období stalinského dogmatismu vystřídal ve druhé polovině 50. let zájem o drobné události každodenního života. V soutěži World Press Photo dosála česká fotožurnalistika zatím nevídaného úspěchu. Stanislav Tereba získal za svúj snímek Brankář 1. cenu v kategorii sportovních fotografií. S Mladým světem začal spolupracovat Pavel Dias. Mimořádné popularitě se těšily knihy z horolezeckého prostředí od Viléma Heckela.

48 Dokumentární a sociální fotografie Výjimečné místo měl v kontextu české dokumentární fotografie druhé poloviny 60. let Viktor Kolář. Markéta Luskačová v rámci své diplomové práceo religiozitě na slovensku udělala sugestivní fotografie katolických poutí a přežívajících tradic. Josef Koudelka vytvářel vedle divadelních fotografií fiísnímky z cyklu Cikáni. i Jindřich Štreit

49 Jindřich Štreit: Cesta ke svobodě Jindřich Štreit: Cesta ke svobodě projekce fotografií

Impresionistický a secesní piktorialismus

Impresionistický a secesní piktorialismus Česká fotografie Impresionistický a secesní piktorialismus Začátem 20. století byla fotografie v českých ý zemích uznávanou profesí, ale nedosahovala mezinárodního formátu. Sloužila vědě a umění (A. Mucha).

Více

Exkurz: Využití projekčních optických pomůcek v malířství?

Exkurz: Využití projekčních optických pomůcek v malířství? Fotografie Zdroje Liz Wells (ed.), Photography: A Critical Introduction, London, New York 2001, 2002. Susan Sontagová, O fotografii. Brno Litomyšl 2002. Jaroslav Anděl, Příběh moderního média. Česká fotografie

Více

Analogová fotografie

Analogová fotografie Analogová fotografie V rámci semestrální práce předmětu Kartografická polygrafie a reprografie vypracovaly: Kristýna Pokorná Martina Růžičková ČVUT v Praze 2008 Analogová fotografie Postup, kterým získáváme

Více

Reprodukční fotografie

Reprodukční fotografie cepickova@kma.zcu.cz, fialar@kma.zcu.cz Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011 Základní pojmy Polygrafický obor, zahrnující fotografické procesy používané pro zhotovení kopírovacích (tiskových) podkladů vhodných

Více

ANALOGOVÁ FOTOGRAFIE

ANALOGOVÁ FOTOGRAFIE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE ANALOGOVÁ FOTOGRAFIE princip. historie, využití v kart. polygrafii semestrální práce Petr

Více

L A TEX Analogová fotografie

L A TEX Analogová fotografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie L A TEX Analogová fotografie Autor: Kristýna Pokorná, Martina Růžičková Editor: Petra Stolbenková Praha, květen 2010 Katedra mapování

Více

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV M FOTORÁDCE Miroslav Jílek I R O M J QUALITY S L AV J K E L Í FOTORÁDCE Miroslav Jílek 1. vydání, 2008 Fotomaterial.cz 110 00 Praha 1, Jungmannova 28/747 Tel: +420 720 536 530 / E-mail: info@fotomaterial.cz

Více

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT

OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT OPTICKÉ PŘÍSTROJE FOTOAPARÁT Seminární práce z fyziky Vypracoval: Vít Ondrák, Matěj Jankovský, Tomáš Hubáček, Tomáš Havran, Václav Holler Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova

Více

Řešení. Opakování učiva reportážní fotografie

Řešení. Opakování učiva reportážní fotografie Řešení Opakování učiva reportážní fotografie 1. Co je to reportáž: je žánrová fotografie ukazující určitou událost, námětem je jakékoliv prostředí z běžného života 2. Co jsou podstatné znaky reportáže:

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I FOTOAPARÁTY A FOTOGRAFIE Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com JAK TO VŠECHNO ZAČALO Co je fotografie? - Fotografie je proces získávání a uchování obrazu za pomocí

Více

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN VÝTVARNÝ PROJEKT FOTOGRAFIE NEBO KRESBA? GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN A/ teoretická část Srovnání fotografie a kresby Náměty Kompoziční postupy B/ praktická část - Stromy Fotografie studentů Perokresba

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Historie fotografických technik. Jana Dannhoferová Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF)

Historie fotografických technik. Jana Dannhoferová Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Historie fotografických technik Jana Dannhoferová Ústav informatiky PEF MZLU v Brně Digitální fotografie (DIF) Co nás dnes čeká? camera obscura (včera a dnes) vývoj poznatků o vlivu světla na vlastnosti

Více

Informativní a emotivní fotografie

Informativní a emotivní fotografie Informativní a emotivní fotografie Informativní a emotivní fotografie Při řešení tohoto úkolu je důležité především zvolit vhodný objekt. Vhodnost objektu spočívá v tom, že je relativně snadno zobrazitelný

Více

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV M FOTORÁDCE Miroslav Jílek I R O M J QUALITY S L AV J K E L Í FOTORÁDCE Miroslav Jílek 1. vydání, 2008 Fotomaterial.cz 110 00 Praha 1, Jungmannova 28/747 Tel: +420 720 536 530 / E-mail: info@fotomaterial.cz

Více

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání.

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. co nás čeká DNES? Prostor PRO VÁS a VAŠE FOTOGRAFIE Sdílení: co která z vás prožila u

Více

FILOSOFIE. fotografie. Vybrané pojmy z problematiky. Mgr. Roman Sejkot

FILOSOFIE. fotografie. Vybrané pojmy z problematiky. Mgr. Roman Sejkot FILOSOFIE fotografie Vybrané pojmy z problematiky Mgr. Roman Sejkot Již staří Řekové před 2500 lety... Filosofie fotografie Filosofie fotografie Philosophia (řec.), láska k moudrosti Philosophus (řec.),

Více

Odborná studie. Vznik a vývoj fotografie jako nového média

Odborná studie. Vznik a vývoj fotografie jako nového média Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta multimediálních komunikací Ústav marketingových komunikací Odborná studie Vznik a vývoj fotografie jako nového média Datum zpracování: 18. prosince 2007 Autor: Ondřej

Více

Je to vada způsobená nekvalitním objektivem. Vytváří "duchy" na exponovaném snímku.

Je to vada způsobená nekvalitním objektivem. Vytváří duchy na exponovaném snímku. 1. Označte pravdivé výroky o ostření fotografických přístrojů. Aktivní ostření je založeno na postupném automatickém zkoušení různých zaostření a souběžném měření kontrastu scény. Aktivní ostření je založeno

Více

Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie

Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie Téma 5: Teorie foto- grafického obrazu Mark Klett, Byron kontrolující pozici měsíce na svém laptopu, 1997, fotografie Co je fotografie? tužka přírody zrcadlo s pamětí stopa reality věčná konzerva právě

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Obsah Setkala jsem ss s Henri 9 Henri Cartier-Bresson. I 11 Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Inge Morathová [17] 28 Portréty tnge Morathové [189] 29 Inge Morathová [306] 31 Portrét a Inge Morathová [386J

Více

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 Příjemce: ZákladnZ kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp spěvková organizace Název projektu: Kvalitní podmínky nky- kvalitní

Více

Fotokroužek 2009/2010

Fotokroužek 2009/2010 Fotokroužek 2009/2010 První hodina Úvod do digitální fotografie Druhy fotoaparátů Diskuse Bc. Tomáš Otruba, 2009 Pouze pro studijní účely žáků ZŠ Slovanské náměstí Historie fotografie Za první fotografii

Více

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. DODATEK č. 1 k ŠVP

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. DODATEK č. 1 k ŠVP Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace DODATEK č. 1 k ŠVP Kód a název oboru vzdělání: Název ŠVP: 34-56-L/01 Fotograf Multimediální technik - fotograf Doplnění výsledků

Více

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV M FOTORÁDCE Miroslav Jílek I R O M J QUALITY S L AV J K E L Í FOTORÁDCE Miroslav Jílek 1. vydání, 2008 Fotomaterial.cz 110 00 Praha 1, Jungmannova 28/747 Tel: +420 720 536 530 / E-mail: info@fotomaterial.cz

Více

OBSAH. Úvodem 9. Charakteristika světla 15. Druhy světla 19. Měření světla 27. Vývoj fotografování 10

OBSAH. Úvodem 9. Charakteristika světla 15. Druhy světla 19. Měření světla 27. Vývoj fotografování 10 OBSAH Úvodem 9 Vývoj fotografování 10 Charakteristika světla 15 Barevná teplota světla (teplota chromatičnosti) 16 Infrafilmy 17 Druhy světla 19 Přírodní světlo 21 Denní světlo 21 Ranní a večerní světlo

Více

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt

To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt To, co je ve fotografii nad veškerou techniku, je schopnost všímat si. Elliott Erwitt FOTOGRAFUJEME PRO RADOST Nakonec jsem si našel vlastní naprosto jednoduchý recept na kreativitu: zůstaňte sami sebou.

Více

Přímým předchůdcem fotografie byla daguerrotypie (dagerotypie) fotografický obraz zachycený na postříbřeném měděném plechu.

Přímým předchůdcem fotografie byla daguerrotypie (dagerotypie) fotografický obraz zachycený na postříbřeném měděném plechu. EDUKATIVNÍ PROGRAM NÁRODNÍHO TECHNICKÉHO MUZEA Fotografie Lidé se vždy pokoušeli zachytit realitu. Na stěny jeskyně, na hliněné nádoby, na papír... Malíři se snažili věrně zobrazit krajiny, portéry nebo

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

Tónování fotografií. Úvod do tónování a kolorování fotografií. Kolorování fotografií. Proč tónujeme fotografie? Vývoj technik kolorování a tónování

Tónování fotografií. Úvod do tónování a kolorování fotografií. Kolorování fotografií. Proč tónujeme fotografie? Vývoj technik kolorování a tónování Tónování fotografií Úvod do tónování a kolorování fotografií Ing. Petra Vávrová, Ph.D. Národní knihovna ČR obecně chemickém převádění světlocitlivých látek (obrazového stříbra a dalších látek tvořících

Více

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Ing. Ladislav Straka ZÁTIŠÍ Zátiší je umělecké dílo, které vkusně zobrazuje neživé

Více

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled)

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Základní východiska Dálkový průzkum získávání informací o objektech na dálku. Vychází z těchto předpokladů: Petr Dobrovolný Geografický ústav

Více

Základní pojmy v klasické a digitální fotografii. Základní pojmy v klasické a digitální fotografii. Základní pojmy v klasické a digitální fotografii

Základní pojmy v klasické a digitální fotografii. Základní pojmy v klasické a digitální fotografii. Základní pojmy v klasické a digitální fotografii Základní pojmy v klasické a digitální fotografii Základní pojmy v klasické a digitální fotografii MgA. Zuzana Hrivňáková OSNOVA Historický exkurz Camera obscura První fotografie Předchůdci moderních Moderní

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY POČÍTAČOVÁ GRAFIKA FILTRY A EFEKTY FOTOGRAFICKÉ EFEKTY Pomocí různých fotografických efektů můžete v obrazu napodobit některé tradiční fotografické techniky a postupy. Použitím vhodného efektu můžeme výrazně

Více

VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ

VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ 1 VÝVOJ SDĚLOVÁNÍ DO VZNIKU KNIHTISKU POLITICKÁ A HOSPODÁŘSKÁ MOC POTŘEBA INFORMACÍ JAKO PŘEDPOKLADY EFEKTIVNÍ VLÁDY VZNIK SÍTÍ POSLŮ A) STÁTNÍCH B) CÍRKEVNÍCH,

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, Husova 10 v souladu se zákonem 561/2004

Více

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010

Střední škola aplikované kybernetiky s.r.o.: Maturitní okruhy z odborných předmětů 2010 NAW WEBOVÉ STRÁNKY 1 Barevné modely (nejen v oblasti webdesignu), fyzikální podstata barvy 2 Zacházení s barvou v oblasti webdesignu a její účinek na psychiku 3 Tvar vizuálních prvků webdesignu, vliv na

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Historie fotografie. Šimon Pikous

Historie fotografie. Šimon Pikous Historie fotografie Šimon Pikous Historie fotografie Šimon Pikous Publikace je určena k výuce. NEPRODEJNÉ Fotografie: archiv LŠF Liberec, s. r. o., internetové zdroje Vydala: LŠF Liberec, s. r. o. www.lsf-liberec.cz

Více

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 49/2009 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 5) Statický bitmapový obraz (poprvé) Petr Lobaz, 17. 3. 2004 OBRAZOVÁ DATA OBRAZ statický dynamický bitmapový vektorový popis 2D 3D 2 /33 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení

Více

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE

DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE - princip digitalizace obrazu, části fotoaparátů, ohnisková vzdálenost, expozice, EXIF data, druhy digitálních fotoaparátů Princip vzniku digitální fotografie digitální fotoaparáty

Více

Projekt Brána do vesmíru

Projekt Brána do vesmíru Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Základy (ne)vědecké astronomické fotografie 1. Astronomický dalekohled 2. Astronomická fotografie jednoduchými prostředky

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Průkazové fotografie digitální

Průkazové fotografie digitální Průkazové fotografie digitální doba zhotovení akt.den+počet prac.dnů cena [Kč] zhotovení 4 ks 3,5 x 4,5 cm s výběrem na počkání 129,- zhotovení 4 ks 3,5 x 4,5 cm s výběrem D+3 99,- zhotovení 8 ks 3,5 x

Více

... 6... 7... 8...13...18...21...23...25...26...27...28... I 1 TAUSK, Petr a kolektiv autorů. Praktická fotografie: oborová encyklopedie. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1972. 2 ŠMOK,

Více

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19

Obsah. Výběr digitálního fotoaparátu... 19 Obsah Obsah Úvod... 7 Digitální fotoaparát aneb cesta do hlubin digitální duše... 9 Jak vzniká klasická fotografie?... 10 Jak vzniká digitální fotografie?... 11 Nìco více o snímacím prvku aneb trocha matematiky...

Více

Kinematická analýza pohybu. historie, možnosti výstupů, řešené úlohy. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í

Kinematická analýza pohybu. historie, možnosti výstupů, řešené úlohy. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Kinematická analýza pohybu historie, možnosti výstupů, řešené úlohy Kinematická analýza princip s(t) v(t) a(t) α(t) ω(t) ε(t) Z matematického hlediska se jedná o využití opakovaného derivování. Biomechanika

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Historie fotografování

Historie fotografování FOTOGRAFOVÁNÍ Lucka Štočková, Adéla Šantrůčková 4. D, Gymnázium Na Vítězné pláni, šk. rok 2005/2006 Abstrakt. Historie fotografování, fyzikálně-chemický pohled na fotografii. Historie fotografování Předchůdcem

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Digitální fotografie Cvičení 1 V širším slova smyslu můžeme říci, že počátky fotografie sahají až do roku 1342, kdy bylo poprvé popsáno zařízení známé jako camera obscura, či do roku 1519, kdy je známý

Více

Autorská fotografie. Základní typy um leckého záznamu výtvarného díla. Reprodukce fotografie dvojrozm rného um leckého díla, p edlohy

Autorská fotografie. Základní typy um leckého záznamu výtvarného díla. Reprodukce fotografie dvojrozm rného um leckého díla, p edlohy Základní typy um leckého záznamu výtvarného díla Plocha, p edm t, prostor v digitálním obraze. aneb jak si poradit s dokumentací plošných a prostorových p edm t. Reprodukce fotografie dvojrozm rného um

Více

Digitální fotografie

Digitální fotografie Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Digitální fotografie Autor: Magdaléna Kršnáková, Štěpán Holubec Editor: Zdeněk Poloprutský Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 1 6 U k á z k a k n i h

Více

Volitelné dějiny umění

Volitelné dějiny umění školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Obsah. Poděkování Předmluva Dokumentární fotografie. Frank Meadow Sutcliffe 16 Stíny v malé soutěsce

Obsah. Poděkování Předmluva Dokumentární fotografie. Frank Meadow Sutcliffe 16 Stíny v malé soutěsce Obsah Poděkování Předmluva Dokumentární fotografie Frank Meadow Sutcliffe 16 Stíny v malé soutěsce George Rodger 18 Nubijští zápasníci z Koronga v Kordofánu, jižní Súdán Dorothea Lange 20 Přistěhovalecká

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE VÝTVARNÉ OBORY. Za Nádražím 222, Český Krumlov. Autor práce: Tereza Martinovská, IX.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE VÝTVARNÉ OBORY. Za Nádražím 222, Český Krumlov. Autor práce: Tereza Martinovská, IX. ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ABSOLVENTSKÁ PRÁCE VÝTVARNÉ OBORY Autor práce: Tereza Martinovská, IX. A Konzultant: Eva Iserová Školní rok: 2015 2016 2010 Základní škola

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší Vyobrazení 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší 2. Mikoláš Aleš: Zasviť mi ty slunko zlaté na 3. Mikoláš Aleš: Májový triptych poslední z vlasti krok,

Více

Prohlášení a poděkování

Prohlášení a poděkování Prohlášení a poděkování Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně za použití literatury a pramenů uvedených v seznamu použité literatury. Souhlasím s tím, že má práce bude zpřístupněna veřejnosti

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

FOTOGRAFIE A FILM. na techniku. především. soustavy, a fotografické

FOTOGRAFIE A FILM. na techniku. především. soustavy, a fotografické FOTOGRAFIE A FILM Design fotografické a filmové techniky tvořil jednu z prvních kolekcí sbírky, která se v počátcích zaměřovala především na techniku doprovázející vznik a prezentaci audiovizuálního umění.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ FACULTY OF FINE ARTS ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 1 STUDIO PAINTING 1 OD KRESBY K OBRAZŮM FROM DRAWINGS TO PAINTINGS BAKALÁŘSKÁ

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

2. VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ

2. VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ 2. VÝVOJ REKLAMNÍ KOMUNIKACE DO 19. STOLETÍ doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 POČÁTKY KOMERČNÍ KOMUNIKACE 1. GENERACE VELETRHŮ 2. DĚLBA PRÁCE

Více

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén Uměleckoprůmyslová muzea jako nový fenomén Vznik muzeí Zakládání uměleckoprůmyslových muzeí v 2. polovině 19. století bylo podmíněno mezinárodním reformním hnutím, které chtělo odstranit roztržkumeziuměleckým

Více

verze 2.0 papírová vystřihovánka autor Jaroslav Juřica verze 2.0 beta

verze 2.0 papírová vystřihovánka autor Jaroslav Juřica verze 2.0 beta 2 verze 2.0 papírová vystřihovánka autor Jaroslav Juřica verze 2.0 beta rubikon camera obscura / papírová vystřihovánka úvod Fotografie je v současnosti natolik masově užívaným médiem, že se postupně vytrácí

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1.

TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. TECHNIKA FOTOAPARÁTY, DATA A PŘÍSLUŠENSTVÍ ČÁST 1. Možnosti a uplatnění digi-fotografie Principy práce digi-fotoaparátu Parametry, funkce a typy digi-fotoaparátu Technika a příslušenství TYPY DIGITÁLNÍCH

Více

Fotografie: Počátek a současnost digitální éry

Fotografie: Počátek a současnost digitální éry Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Fotografie: Počátek a současnost digitální éry Ondřej Malý Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra filozofie Studijní

Více

Jak to celé vlastně začalo

Jak to celé vlastně začalo Historie počítače Jak to celé vlastně začalo Historie počítačů, tak jak je známe dnes, začala teprve ve 30. letech 20. století. Za vynálezce počítače je přesto považován Charles Babbage, který v 19. století

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická. Katedra výtvarné kultury. Diplomová práce KOUZELNÁ KRAJINA KOKOŘÍNSKA

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická. Katedra výtvarné kultury. Diplomová práce KOUZELNÁ KRAJINA KOKOŘÍNSKA Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická Katedra výtvarné kultury Diplomová práce KOUZELNÁ KRAJINA KOKOŘÍNSKA Cyklus fotografií rozvíjející téma krajinářské fotografie a její stylizace Bc. Tereza

Více

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice:

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice: Tématický plán Předmět Výtvarná výchova Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 2016/2017 Ročník IV. A hod./týd. 2 Učebnice: Doplňkové učebnice: Cikánová, K.: Kreslete si s námi. Aventinum Praha, 1997.

Více

Vývoj počítačové grafiky. Tomáš Pastuch Pavel Skrbek 15.3. 2010

Vývoj počítačové grafiky. Tomáš Pastuch Pavel Skrbek 15.3. 2010 Vývoj počítačové grafiky Tomáš Pastuch Pavel Skrbek 15.3. 2010 Počítačová grafika obor informatiky, který používá počítače k tvorbě umělých grafických objektů nebo pro úpravu již nasnímaných grafických

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

NE-KONEČNÉ Daniela Halová

NE-KONEČNÉ Daniela Halová NE-KONEČNÉ Daniela Halová Ateliér konceptuální tvorby, VI.ročník Akademický rok 2010/2011 Vedoucí diplomové práce: prof. Miloš Šejn Oponent: Ivan Pinkava Úvod Cílem, k němuž směřuje veškerý život, je smrt.

Více

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie Zhotovení a úprava fotografií 01 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 5 0 U k á z k a k n i h

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická. Diplomová práce SUDETY V SRDCI CYKLUS FOTOGRAFIÍ NALEZENÝCH ZÁTIŠÍ A KRAJINNÝCH DETAILŮ

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická. Diplomová práce SUDETY V SRDCI CYKLUS FOTOGRAFIÍ NALEZENÝCH ZÁTIŠÍ A KRAJINNÝCH DETAILŮ Západočeská univerzita v Plzni Fakulta pedagogická Diplomová práce SUDETY V SRDCI CYKLUS FOTOGRAFIÍ NALEZENÝCH ZÁTIŠÍ A KRAJINNÝCH DETAILŮ Michaela Doležalová Učitelství výtvarné výchovy pro střední školy

Více

Historie fotografie. Šimon Pikous

Historie fotografie. Šimon Pikous Historie fotografie Šimon Pikous Historie fotografie Šimon Pikous Publikace je určena k výuce. NEPRODEJNÉ Fotografie: archiv LŠF Liberec, s. r. o., internetové zdroje Vydala: LŠF Liberec, s. r. o. www.lsf-liberec.cz

Více

Fotografické procesy. Fotografické procesy. Fotografické procesy. ... a tiskneme! Obsah předmětu. Obsah předmětu a sylabus. Studijní literatura

Fotografické procesy. Fotografické procesy. Fotografické procesy. ... a tiskneme! Obsah předmětu. Obsah předmětu a sylabus. Studijní literatura Fotografické procesy Obsah předmětu a sylabus Studijní literatura Zkouška Fotografické procesy Obsah předmětu Základy černobílé a barevné fotografie, chemické principy vzniku obrazu na různých fotografických

Více

FOTOGRAFICKÉ SBÍRKY MUZEÍ UMĚNÍ V ČECHÁCH A NA MORAVĚ

FOTOGRAFICKÉ SBÍRKY MUZEÍ UMĚNÍ V ČECHÁCH A NA MORAVĚ Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Sdružená uměnovědná studia LUCIE CHOCHOLOVÁ FOTOGRAFICKÉ SBÍRKY MUZEÍ UMĚNÍ V ČECHÁCH A NA MORAVĚ (Bakalářská diplomová práce) Vedoucí práce:

Více

Zpracování fotografie

Zpracování fotografie Projekt oblasti podpory OP VK Další vzdělávání Zpracování fotografie Miroslav Podhrázský metodika přednášky Metodika zpracování fotografie Fotografie zastupuje v dnešní době informačních technologií častou

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě označení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou.

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě označení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. SKUPINA C PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě označení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1. Archeologická lokalita v rakouském Hallstattu

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

Pracovní. listy. Principy pohyblivého obrazu

Pracovní. listy. Principy pohyblivého obrazu & & Pracovní listy Principy pohyblivého obrazu 1. Popište některé vynálezy, technologie a inovace, které předcházely vzniku kinematografie. 2. Jaký je původní význam termínu film? 3. Popište princip filmové

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Historický vývoj fotografických technik. Blanka Hnulíková, Národní archiv v Praze

Historický vývoj fotografických technik. Blanka Hnulíková, Národní archiv v Praze Historický vývoj fotografických technik Blanka Hnulíková, Národní archiv v Praze Fotografické techniky Originální techniky Kopírovací techniky Daguerrotypie Předlohy Originál Ambrotypie Skleněná podl.

Více

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena.

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena. SYMBOLISMUS Symbolismus společný názor generace umělců na konci 19. stol. reakce na naturalismus v literatuře a impresionismus v malířství symbolismus X realismus Předstvitelé: Gustav Moreau Odilon Redon

Více