Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Platební styk 2. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,"

Transkript

1 Platební styk 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS, externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha

2 Platební styk 1 Téma hotovostní operace 1) Právní vymezení hotovostních operací 2) Základy hotovostního platebního styku

3 Právní vymezení hotovostních operací Zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance Emise bankovek a mincí Podle 12: Česká národní banka má výhradní právo vydávat bankovky a mince, jakož i mince pamětní. Česká národní banka spravuje zásoby bankovek a mincí a organizuje dodávky bankovek a mincí od výrobců v souladu s požadavky peněžního oběhu. Česká národní banka sjednává tisk bankovek a ražbu mincí a dozírá na ochranu a bezpečnost do oběhu nevydaných bankovek a mincí a na úschovu a ničení tiskových desek, razidel a neplatných a vyřazených bankovek a mincí.

4 Právní vymezení hotovostních operací Zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí Tuzemská bankovka je bankovka znějící na koruny české, vydaná ČNB, která je platná nebo kterou lze za platnou vyměnit; bankovka znějící na jinou měnu, která je platná nebo kterou lze za platnou vyměnit, je bankovka cizozemská. Tuzemská mince je mince znějící na koruny české, vydaná ČNB, která je platná nebo kterou lze za platnou vyměnit; mince znějící na jinou měnu, která je platná nebo kterou lze za platnou vyměnit, je mince cizozemská. Pamětní mince je tuzemská mince vyrobená z obecných nebo drahých kovů určená ke sběratelským účelům.

5 Právní vymezení hotovostních operací

6 Právní vymezení hotovostních operací Ochranné prvky bankovek: papír; vodotisk; ochranná vlákna; konfety; ochranný proužek; barvy; ochranné prvky vznikající při tisku; ostatní ochranné prvky;

7 Právní vymezení hotovostních operací Vodoznak Je zřetelně viditelný, jestliže se na bankovku podíváme proti světlu. Je použit tzv. lokální stupňovitý (tj. kombinace pozitivního - tmavého a negativního - světlého s různými stupni odstínů mezi nejtmavší a nejsvětlejší částí) vodoznak umístěný ve střední části širokého nepotištěného okraje a tvoří ho vždy portrét osobnosti vyobrazené na bankovce. Při pohledu z lícní strany je stranově obrácený oproti portrétu vytištěn ému.

8 Právní vymezení hotovostních operací Ochranný okénkový proužek Proužek z umělé metalizované hmoty zapuštěný do papíru, který na lícní straně vystupuje vždy po 5 mm na povrch papíru. Okénka stříbřité barvy jsou dlouhá rovněž 5 mm a je na nich zdola nahoru čitelný negativní Mikrotext označující nominální hodnotu bankovky. Při pohledu na bankovku je vidět pouze vystupující část proužku na lícní straně, při pohledu proti světlu je proužek vidět z obou stran jako souvislá tmavá linka s prosvítajícím Mikrotextem.

9 Právní vymezení hotovostních operací Ochranná vlákna V papíru zapuštěná okem viditelná vlákna oranžové barvy v délce 6 mm. Nejlépe zřetelná jsou na bílých okrajích bankovky.

10 Právní vymezení hotovostních operací Soutisková značka Z jedné strany bankovky je viditelná pouze jedna část značky, z druhé strany část zbývající. V průhledu proti světlu je značka vidět celá a její jednotlivé linky na sebe přesně navazují. Soutisková značka je kruhová a na vzorech bankovek z let 1993 až 1996 ji tvoří písmeno "C", ve kterém je vloženo písmeno "S". Počínaje bankovkou 1000 Kč vzoru 1996 tvoří soutiskovou značku písmena "ČR".

11 Právní vymezení hotovostních operací Skrytý obrazec Stane se viditelným tehdy, sklopíme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla. Tvoří ho vždy číslo označující nominální hodnotu bankovky. Z delší strany bankovky je obrazec pozitivní, tj. tmavý, z kratší strany negativní (světlý). Je umístěn na lícních stranách bankovek v ornamentech na rameni portrétu, popř. nad ním.

12 Právní vymezení hotovostních operací Opticky proměnlivá barva Tento ochranný prvek je založen na optickém efektu. Segment vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v závislosti na tom, v jakém úhlu se bankovka sklopí proti dopadajícímu světlu. Barva, kterou vidíme při běžném čelním pohledu na bankovku, se při sklopení bankovky proti světlu změní na barvu zcela jinou, např. zlatá na zelenou.

13 Právní vymezení hotovostních operací Iridiscentní pruh Tzv. ochranný Iridiscentní pruh (iridiscentní znamená duhově proměnlivý) o šířce cca 20 mm je umístěn na lícní straně blíže pravému okraji bankovky. Při běžném pohledu na bankovku se jeví jako průhledný, slabě okrově zbarvený pruh, při sklopení bankovky proti světlu získává slabý barevný nádech s kovovým odleskem. Na iridiscentním pruhu mohou být negativně (tj. jako světlá) vyznačena čísla označující nominální hodnotu bankovky. Při sklopení bankovky se tato čísla jeví proti lesklému pruhu jako tmavá.

14 Právní vymezení hotovostních operací Mikrotext Mikrotext je tištěn jak tiskem z hloubky, tak tiskem z plochy. Jeho umístění u jednotlivých bankovek je individuální, na lícní straně bývá ve velkém hodnotovém čísle, v podtisku textů na levé straně, kolem portrétu apod. Na všech bankovkách je vždy na lícní straně v pruhu základní barvy vybíhajícím do pravého bílého okraje skryt Mikrotext číselně označující hodnotu bankovky (s výjimkou 50 Kč vzoru 1993, kde se Mikrotext skládá z písmen "A"), na rubové straně rovněž v pruhu základní barvy u pravého okraje je skryt Mikrotext slovně nebo číselně označující hodnotu bankovky.

15 Právní vymezení hotovostních operací Opotřebovaná bankovka oběhem je celá a celistvá tuzemská bankovka, která je odřená, zašpiněná nebo pomačkaná. Nestandardně poškozená bankovka je tuzemská bankovka, jejíž obrazec je nečitelný, deformovaný nebo proděravělý, tuzemská bankovka ohořelá nebo zetlelá, tuzemská bankovka, která je popsaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, odbarvená, poškozená biologickým nebo jiným materiálem, nejde-li o nepatrná poškození nebránící dalšímu oběhu, a tuzemská bankovka poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži a tuzemská bankovka skládající se z více než 2 částí,

16 Právní vymezení hotovostních operací Běžně poškozená je tuzemská bankovka, která je poškozena jinak než nestandardně. Pokladní operací rozumíme přijetí vkladu tuzemských bankovek nebo tuzemských mincí na účet vedený úvěrovou institucí nebo výplata tuzemských bankovek nebo tuzemských mincí z tohoto účtu, prováděné v místě k tomu určeném zaměstnanci úvěrové instituce nebo osobami jednajícími jménem nebo na účet úvěrové instituce. Pokladní operace je považována za platební službu ve smyslu zvláštního právního předpisu.

17 Právní vymezení hotovostních operací Každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout. ČNB a úvěrová instituce provádějící pokladní operace vyměňují: a) tuzemské bankovky a mince za tuzemské bankovky a mince jiných nominálních hodnot, b) tuzemské bankovky a mince opotřebované oběhem a tuzemské bankovky a mince běžně poškozené za tuzemské bankovky a mince vhodné pro další oběh, c) tuzemské bankovky a mince prohlášené ČNB za neplatné za platné tuzemské bankovky a mince po dobu stanovenou na základě zákona upravujícího činnost a postavení ČNB a d) pamětní mince za tuzemské bankovky nebo tuzemské mince, které nejsou pamětními mincemi.

18 Právní vymezení hotovostních operací Dále zákon stanoví podmínky pro příjem a výměnu poškozených bankovek a mincí ze strany ČNB a úvěrových institucí. Dále zákon ukládá povinnost všem právnickým osobám, aby do oběhu nedávaly zpět bankovky pro oběh nevhodné. Fyzické osoby se to netýká (až na osobu směnárníka). Každý může odmítnout přijetí bankovek nebo mincí, u kterých existuje důvodné podezření, že jsou padělané nebo pozměněné.

19 Základy hotovostního platebního styku Základy pokladní služby: - organizace pokladní služby, dotace a odvody; - postupy při výplatě a příjmu peněz; pokladní uzávěra; - zpracování peněz, inventarizace; - ATM;

20 Základy hotovostního platebního styku Pokladna je speciálně upravené místo, které umožňuje bezpečnou manipulaci s penězi, tj. Jejich přijímání, vyplácení a přechodnou úschovu. Pokladník je pracovník banky, který provádí pokladní operace. Zřízení pokladen pro: pro tuzemský korunový styk; valutový styk; peněžní automaty;

21 Základy hotovostního platebního styku Pokladník zaměstnanec: nesmí být mladší 18-ti let; je svéprávný; pozor na příbuzenské vztahy k nejbližšímu nadřízenému; musí znát vnitřní předpisy banky; musí být zapracován do pokladní činnosti; Pokladník má uzavřenu dohodu o hmotné zodpovědnosti ve smyslu zákoníku práce.

22 Základy hotovostního platebního styku Organizace pokladní činnosti sloučená likvidační a pokladní činnost; pokladní činnost bez likvidace; kombinace obou dle rozhodnutí manažera pobočky; Limity pokladní limit; pohotové bankovky; limit pokladního zůstatku (vč. nulového). Limity mají vazbu na pojištění pokladního a uschovacího místa.

23 Základy hotovostního platebního styku Dotace a odvody hotovostí: v příslušné pobočce ČNB; v jiné pobočce téže banky; v rámci téže pobočky. U valut: v hlavní valutové pokladně banky; mezi pobočkami; u partnerské banky v zahraničí; v rámci téže pobočky mezi pokladními místy.

24 Základy hotovostního platebního styku Zásady při výplatě peněz: ověření identifikace klienta při výplatě, příp. i při vkladu; předem připravit příslušnou hotovost ve shodě s pokladním dokladem; kontrola číselného údaje se slovním na dokladu; přepočítání před klientem; kopie pokladního dokladu vždy až po operaci.

25 Základy hotovostního platebního styku Zásady při příjmu peněz: přepočítání hotovosti před klientem podle nominálních hodnot, zjištění pravosti, celistvosti; pozor na následné změny vložených částek neakceptovat; vždy transakci ukončit; pokladní doklad vydat klientovi až po ukončení celé operace;

26 Základy hotovostního platebního styku Zpracování, balení a adjustace peněz: balíček (100 ks bankovek stejné hodnoty); (páska s razítkem, počet ks, celková suma, datum, podpis pokladníka); svazek (10 balíčků); páskování či zatavení do fólie; tzv. špičky, tj. bankovky, které nedosahují počtu balíčku; ukládají se volně pod pásku s označením počtu ks; pokladní rozdíly;

27 Základy hotovostního platebního styku Kontrola pokladního provozu, inventarizace přehlídky pokladní hotovosti; inventarizace pokladní hotovosti; kontrolní inventura pokladní hotovosti; předávací inventura pokladní hotovosti. Významná role klíčníka.

28 Základy hotovostního platebního styku Činnost počítárny peněz: přejímá ke zpracování a zpracovává odvody peněz a jiných hodnot z pokladen; odvody peněz z nočního trezoru; odvody do ČNB a přehlíží dotace z ČNB; odvody z poboček a dotace pro pobočky; peníze a jiné hodnoty od klíčníků; předává zpracované peníze a jiné hodnoty klíčníkům k uložení do úschovných objektů.

29 Základy hotovostního platebního styku Započítávání papírových peněz: zjištění správného počtu papírových peněz příslušné hodnoty a vzoru, platnosti a pravosti; třídění na = upotřebitelné; = neupotřebitelné (poškozené bankovky, a to jak běžně, tak nestandardně, ale i opotřebované); = necelé (nestandardně poškozené); = neplatné nebo podezřelé z padělání;

30 Základy hotovostního platebního styku Přepočítávání papírových peněz: ruční přepočet = listováním; = přehýbáním; = vějířováním; strojový přepočet;

31 Základy hotovostního platebního styku Kontrola papírových peněz: strojovým vázáním; ručním vázáním s plombováním; ručním vázáním bez plombování; balením do fólie (zatavováním);

32 Základy hotovostního platebního styku Peněžní automaty (ATM): dotace peněžních automatů = výměna kazet = přímá dotace pobočkové ATM = dotace mimopobočkových ATM bezpečnostní agenturou; pokladní uzávěra ATM; účetní uzávěra ATM.

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE

JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., předseda představenstva ACENTA, SÚD a odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví FFÚ VŠE Základy pokladní služby - organizace pokladní služby, dotace

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

Hotovostní platební styk

Hotovostní platební styk Doc. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger,Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS Praha, externí spolupracovník katedry BaP VŠE Praha Obsah přednášky: Hotovostní platební styk 1) Úvod do teorie a praxe hotovostního

Více

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny)

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) semestrální práce Zdeněk Čumpelík Martin Čížek V Praze

Více

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků.

Ochranné prvky japonské bankovky YEN vzor 2004: 40. Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Přílohy Příloha č. 1 Ochranné prvky japonské bankovky 1.000 YEN vzor 2004: 40 Vyznačení umístění jednotlivých viditelných ochranných prvků. Ochranný prvek číslo 5 v levém dolním rohu lícu bankovky. Detailní

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek

Matematika a její aplikace. Matematika a její aplikace. Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Šablona FG č. I, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Peníze Vzhled mincí a ochranné prvky bankovek Ročník 4. Anotace Prezentační

Více

Platební operace 1BP313

Platební operace 1BP313 Platební operace 1BP313 Hotovostní operace Ing. Marcela S o l d á n o v á VŠE Praha Hotovostní operace Hotovostní platební styk je jednou z forem platebního styku. Zahrnuje veškeré hotovostní platby, které

Více

Vyznačení navrhovaných změn a doplnění

Vyznačení navrhovaných změn a doplnění Vyznačení navrhovaných změn a doplnění I. PLATNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA Č. 6/1993 SB., O ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ, S VYZNAČENÍM NAVRHOVANÝCH ZMĚN A DOPLNĚNÍ 12 Česká národní banka má výhradní

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Finanční trh, cenné papíry praktické úlohy III/2 VY_32_INOVACE_22 2 Název školy Registrační

Více

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků:

Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: Platební karta slouží k bezhotovostnímu placení K výběru z bankomatu Každá platební karta se skládá z několika základních prvků: 1. Logo a název banky jedná se o firemní označení banky, která poskytuje

Více

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek.

Autorem výtvarných návrhů celé řady bankovek je akademický malíř Oldřich Kulhánek. BANKOVKY A MINCE x mm 1000 Kč bankovky proti světlu získává slabý zlatý Proměnlivá barva Ochranný prvek založený na optickém efektu. Tento prvek vytištěný speciální tiskovou barvou mění své zbarvení v

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 PADĚLKY 2014 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2014 doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 16. 3. 2015 Padělky 2014 Počet padělků zadržených

Více

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 100 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008

BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 BANKOVKA 1000 Kč VZOR 2008 Dne 1. dubna 2008 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 1000 Kč vzoru 2008. Bankovka téže nominální hodnoty vzoru 1996 zůstává nadále

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Padělky 2016 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2016 Vojtěch Benda člen bankovní rady 13.3.2017 Padělky 2016 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2016 se snížil o 1 655 kusů.

Více

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 2000 Kč VZOR 2007 Dne 2. července 2007 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 2000 Kč vzoru 2007. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1996 a 1999 zůstávají

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor VY_32_INOVACE_E18.02

Více

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D.

Hotovostní platební styk. JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Hotovostní platební styk JUDr. Dana Šramková, Ph.D. Měna Tento pojem znamená: konkrétní formu nebo druh peněz, konkrétní soustavu peněz zavedenou v určitém státě a systematicky upravenou právním řádem

Více

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 200 Kč VZOR 2018 BANKOKA 200 Kč ZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 200 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1996 a 1998 zůstávají

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince

Padělané a pozměněné bankovky a mince Padělky 2017 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území ČR v roce 2017 Vojtěch Benda člen bankovní rady 5. 3. 2018 Padělky 2017 Počet padělků zadržených v ČR v roce 2017 se meziročně snížil

Více

I. K POJMU BĚŽNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA A NESTANDARDNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA ( 2 odst. 4 písm. a), 2 odst. 4 písm. d) a 2 odst. 4 písm.

I. K POJMU BĚŽNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA A NESTANDARDNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA ( 2 odst. 4 písm. a), 2 odst. 4 písm. d) a 2 odst. 4 písm. Úřední sdělení České národní banky k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí zde dne 12. října 2011 Česká národní banka k ustanovením 2 odst. 4 písm. a), 2 odst. 4 písm. d), 2 odst. 4 písm.

Více

Měnové právo. Právní regulace peněžního oběhu a platebního styku

Měnové právo. Právní regulace peněžního oběhu a platebního styku Měnové právo Právní regulace peněžního oběhu a platebního styku Podstata a funkce peněz Existence směny Vybrané zboţí všeobecný ekvivalent Historicky cca 150 druhů zboţí všeobecný ekvivalent (komoditní

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 PADĚLKY 2012 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2012 Doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 26. února 2013 Padělky 2012 Počet padělků zadržených

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 21. prosince 2016

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 21. prosince 2016 Třídící znak 2 1 2 1 6 3 2 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 21. prosince 2016 k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí Česká národní banka k ustanovením 2 odst. 4 písm. a), 2 odst.

Více

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č.

Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 ŠABLONY VI/2 FINANČNÍ GRAMOTNOST č. materiálu: VY_62_INOVACE_0203 ANOTACE: Autor materiálu:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Pokladní systémy Společná pro celou sadu oblast

Více

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi

Úloha. emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy. emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Úloha ČNB emisníčinnost, péče o peněžní oběh a platební systémy emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka vodní mlýn ve Slupi Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Slup

Více

SIMPLE FIT. Systém počítaček bankovek K.o.T.a.S NC60 pro vyřazování poškozených bankovek během počítání.

SIMPLE FIT. Systém počítaček bankovek K.o.T.a.S NC60 pro vyřazování poškozených bankovek během počítání. Systém počítaček bankovek K.o.T.a.S NC60 pro vyřazování poškozených bankovek během počítání. Systém slouží k vyřazování poškozených bankovek během počítání na strojích K.o.T.a.S NC60. Systém vyhovuje základním

Více

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013

Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013 PADĚLKY 2013 Padělané a pozměněné bankovky a mince zadržené na území České republiky v roce 2013 doc. Ing. Lubomír Lízal, Ph.D. člen bankovní rady ČNB 5. 3. 2014 Padělky 2013 Počet padělků zadržených v

Více

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Úloha. o peněž. Inovovaná bankovka 1000,- Kč. Ing. Pavel Řežábek. 21. března člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Úloha ČNB při i péči p o peněž ěžní oběh Inovovaná bankovka 1000,- Kč Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 21. března 2008 Struktura prezentace Úvod Úloha ČNB 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

37/1994 Sb. Česká národní banka podle 22 písm. b) a c) zákona České národní rady č. 6/1993 Sb., o České národní bance, stanoví:

37/1994 Sb. Česká národní banka podle 22 písm. b) a c) zákona České národní rady č. 6/1993 Sb., o České národní bance, stanoví: 37/1994 Sb. Vyhláška České národní banky ze dne 21. února 1994, kterou se stanoví postup při příjmu peněz a nakládání s nimi a při poskytování náhrad za necelé a poškozené bankovky a mince Česká národní

Více

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 13. října 2016

ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 13. října 2016 Třídící znak 2 0 9 1 6 3 2 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 13. října 2016 k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí Česká národní banka k ustanovením 2 odst. 4 písm. a), 2 odst.

Více

Částka 6 Ročník 2011. Vydáno dne 27. června 2011 ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 6 Ročník 2011. Vydáno dne 27. června 2011 ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 6 Ročník 2011 Vydáno dne 27. června 2011 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 9. Úřední sdělení České národní banky ze dne 23. června 2011 k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí Třídící znak

Více

Věstník ČNB částka 11/2011 ze dne 13. října 2011. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. října 2011

Věstník ČNB částka 11/2011 ze dne 13. října 2011. ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. října 2011 Třídící znak 2 1 7 1 1 3 2 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 12. října 2011 k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí Česká národní banka k ustanovením 2 odst. 4 písm. a), 2 odst.

Více

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN

BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 SPECIMEN SPECIMEN BANKOVKA 500 Kč VZOR 2009 Dne 1. dubna 2009 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 500 Kč vzoru 2009. Bankovky téže nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Den otevřených dveří ČNB Praha,12. června 21 Měnová politika Hlavní cíl 8 HLAVNÍ CÍL: 6 PÉČE O CENOVOU STABILITU Horizont měnové politiky 4 Inflační

Více

Č á s t II. OPERACE S HOTOVOSTMI V ČESKÉ MĚNĚ

Č á s t II. OPERACE S HOTOVOSTMI V ČESKÉ MĚNĚ Platnost od 1. 10. 2015 Č á s t II. OPERACE S HOTOVOSTMI V ČESKÉ MĚNĚ Položka Operace Cena v Kč Skládání hotovostí 0201010 a) klienty ČNB na účet vedený v ČNB 0201011 b) klienty ČNB na účet vedený v jiné

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o oběhu bankovek a mincí. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o oběhu bankovek a mincí. Čl. I ZÁKON ze dne 2016, kterým se mění některé zákony v oblasti peněžního oběhu a devizového hospodářství a kterým se zrušuje zákon č. 219/1995 Sb., devizový zákon, ve znění pozdějších předpisů Parlament se

Více

EKONOMIKA Vývoj peněz, formy, funkce peněz výkladový materiál

EKONOMIKA Vývoj peněz, formy, funkce peněz výkladový materiál Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. EKONOMIKA Vývoj

Více

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava

banka = je právnická osoba, založená jako a.s. nebo jako státní peněžní ústava Otázka: Bankovní soustava a platební styk Předmět: Ekonomie Přidal(a): verunecka21 Bankovní soustava a platební styk 1. bankovní soustava čr. 2. úloha ČNB 3. platení styk 4. výhody a nevýhody forem plat.styku

Více

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010

Peníze a centrální banka. Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 Peníze a centrální banka Vzdělávací prezentace, Jan Filáček, červen 2010 1 Historie peněz Směna zboží a služeb za jiné zboží a služby (tzv. barter) Peníze v podobě mušlí, dobytka, soli, tabáku, či plátna

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 4908 Sbírka zákonů č. 323 / 2016 Částka 126 323 ZÁKON ze dne 6. září 2016, kterým se mění některé zákony v oblasti peněžního oběhu a devizového hospodářství a kterým se zrušuje zákon č. 219/1995

Více

Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje. Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví. Přidal(a): Michal. B. Druhy platebního styku:

Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje. Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví. Přidal(a): Michal. B. Druhy platebního styku: Otázka: Platební styk, jeho formy a nástroje Předmět: Ekonomie / Finance a bankovnictví Přidal(a): Michal. B Druhy platebního styku: a) hotovostní příjem vklad, výběr hotovosti b) bezhotovostní převod

Více

NÁZEV/TÉMA: Česká měna

NÁZEV/TÉMA: Česká měna NÁZEV/TÉMA: Vyučovací předmět: Poštovní a finanční služby Škola: SŠ informatiky a spojů, Brno Učitel: Ing. Miluše Theimerová Časová jednotka: 45 min. Použité metody: Brainstorming, metoda Ano-Ne Uspořádání

Více

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí

VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí Strana 3356 Sbírka zákonů č. 274 / 2011 274 VYHLÁŠKA ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí Česká národní banka stanoví podle 35 zákona č. 136/2011 Sb., o

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Vyhláška č. 274/2011 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí ze dne 5. září 2011 Česká národní banka stanoví podle 35 zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně

Více

Platná legislativa a aktuální novinky v ČR

Platná legislativa a aktuální novinky v ČR Platná legislativa a aktuální novinky v ČR Michal Vodrážka ředitel odboru dohledu nad peněžním oběhem a plat. systémy Praha, 13. 6. 2018 Agenda Zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a prováděcí

Více

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ Zákon č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů ze dne 27. dubna 2011 ve znění zákona č. 254/2012 Sb., kterým se mění

Více

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ Zákon č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů ze dne 27. dubna 2011 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

136/2011 Sb. ZÁKON. ze dne 27. dubna 2011

136/2011 Sb. ZÁKON. ze dne 27. dubna 2011 136/2011 Sb. ZÁKON ze dne 27. dubna 2011 o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Změna: 254/2012 Sb. Změna: 278/2013 Sb. Parlament se

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 587/3

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 587/3 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 587/3 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti peněžního oběhu a devizového hospodářství

Více

ZÁKON ze dne 27. dubna 2011 o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů

ZÁKON ze dne 27. dubna 2011 o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Částka 52 Sbírka zákonů č. 136 / 2011 Strana 1315 136 ZÁKON ze dne 27. dubna 2011 o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Parlament

Více

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ Zákon č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů ze dne 27. dubna 2011 ve znění zákona č. 254/2012 Sb., kterým se mění

Více

PENÍZE A PLACENÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková

PENÍZE A PLACENÍ. Mgr. Ing. Šárka Dytková PENÍZE A PLACENÍ Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5.

Více

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing.

innost banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Tábor 14. května 2008 Ing. Emisníčinnost innost České národní banky emisní den pamětní zlaté mince Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Tábor 14. května 2008

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 25. května 2011 Cena Kč 39, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2011 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 52 Rozeslána dne 25. května 2011 Cena Kč 39, O B S A H : Ročník 2011 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 52 Rozeslána dne 25. května 2011 Cena Kč 39, O B S A H : 135. Ústavní zákon, kterým se mění ústavní zákon č. 347/1997 Sb., o vytvoření vyšších územních

Více

Příloha č. 1. ke Směrnici pro oběh účetních dokladů. Pokladní řád

Příloha č. 1. ke Směrnici pro oběh účetních dokladů. Pokladní řád Příloha č. 1 ke Směrnici pro oběh účetních dokladů Pokladní řád Pokladní řád I. Úvodní ustanovení K provádění hotovostních operací jsou pro Městský úřad Stráž pod Ralskem zřízeny tyto pokladny: a) Příjmová

Více

Věstník ČNB částka 11/2004 ze dne 27. května 2004 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY

Věstník ČNB částka 11/2004 ze dne 27. května 2004 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY Třídící znak 2 1 2 0 4 3 2 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 19. května 2004 k vyhlášce České národní banky č. 37/1994 Sb., kterou se stanoví postup při příjmu peněz a nakládání s nimi a při

Více

Úplné znění VYHLÁŠKA 274/2011 Sb. ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí (znění platné od 1.

Úplné znění VYHLÁŠKA 274/2011 Sb. ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí (znění platné od 1. Úplné znění VYHLÁŠKA 274/2011 Sb. ze dne 5. září 2011 o provedení některých ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí (znění platné od 1. ledna 2017) ve znění vyhlášky č. 418/2016 Sb. Česká národní banka

Více

PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ. Petr Mrkývka 2012

PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ. Petr Mrkývka 2012 PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ Petr Mrkývka 2012 Právo peněžního systému = Měnové právo nucený oběh elektronické peníze bezhotovostní platební styk právo peněţního zřízení právo peněţního oběhu a platebního styku Měnová

Více

Částka 6 Ročník Vydáno dne 24. dubna O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ

Částka 6 Ročník Vydáno dne 24. dubna O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ Částka 6 Ročník 2003 Vydáno dne 24. dubna 2003 O b s a h : ČÁST OZNAMOVACÍ 8. Úřední sdělení České národní banky ze dne 14. dubna 2003 k vyhlášce České národní banky č. 37/1994 Sb., kterou se stanoví postup

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Peněžní oběh v ČR Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB emisní den zlaté mince Národní kulturní památka důl Michal Ostrava Ostrava, 6. října 2010 Měnová politika Hlavní cíl 8 HLAVNÍ CÍL:

Více

Úplné znění zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů

Úplné znění zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů Úplné znění zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů (Poznámka ČNB: jde o orientační pracovní pomůcku, která

Více

OCHRANA PLATIDEL. Petr Mrkývka

OCHRANA PLATIDEL. Petr Mrkývka OCHRANA PLATIDEL Petr Mrkývka PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ A NUCENÝ OBĚH Petr Mrkývka 2016 Právo peněžního systému = Měnové právo nucený oběh elektronické peníze bezhotovostní platební styk právo peněžního zřízení

Více

254/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 13. dubna 2004

254/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 13. dubna 2004 254/2004 Sb. ZÁKON ze dne 13. dubna 2004 o omezení plateb v hotovosti a o změně zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů Změna: 303/2008 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna:

Více

Zásady vedení pokladny

Zásady vedení pokladny Zásady vedení pokladny Název účetní jednotky: Označení: Číslo: Zpracoval: Kontroloval: Platnost: Závaznost: Datum vydání: Vydává: Nahrazuje: Doplňuje: Počet stran: Přílohy: Struktura vnitřního předpisu

Více

Hotovostní platební styk v bankách

Hotovostní platební styk v bankách Bankovní institut vysoká škola Praha Katedra finančních obchodů Hotovostní platební styk v bankách Bakalářská práce Autor: Veronika Čubanová Bankovní management Vedoucí práce: Ing. Zbyněk Kalabis Praha

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2007 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 26. února 2008 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali?

1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? Pracovní list č. 1 1. Co je to výměnný obchod? Kdy jste se s ním naposledy setkali? 2. Jaké vlastnosti by podle vás měli splňovat peníze? 3. Jak si představujete peníze dalšího věku? 4. Jaké ochranné prvky

Více

32001R R1339

32001R R1339 ROZDÍLOVÁ TABULKA ZAPRACOVÁNÍ PŘEDPISŮ EU DO NÁVRHU ZÁKONA O OBĚHU BANKOVEK A MINCÍ A O ZMĚNĚ ZÁKONA Č. 6/993 SB., O ČESKÉ NÁRODNÍ BANCE, VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH PŘEDPISŮ Navrhovaný předpis ČR Odpovídající

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_245_ESP_03 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011

Padělky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 28. února 2011 Padělky 21 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 28. února 211 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2 Padělky

Více

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.,

Bankovní právo - 4. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., Bankovní právo - 4 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Bankovní právo - 4 Obsah: 1) Právní úprava

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO141

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 46/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 46/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 46/0 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 136/2011

Více

Ekonomika 1. 09. Ochranné prvky bankovek ČR

Ekonomika 1. 09. Ochranné prvky bankovek ČR S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 09. Ochranné prvky bankovek ČR Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období. Vládní návrh. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období. Vládní návrh. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2010 VI. volební období 178 Vládní návrh na vydání zákona o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2018 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 81 Rozeslána dne 9. srpna 2018 Cena Kč 33, O B S A H : 155. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 105/2008 Sb., o naturálních a peněžních náležitostech žáků

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Bezhotovostní operace, trvalé příkazy 2. Hotovostní operace pro účty vedené v české měně 3. Hotovostní operace pro účty

Více

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY?

JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? JAK DOBŘE ZNÁŠ ČESKÉ BANKOVKY? Plán vyučovací hodiny (č. 1) TÉMA VYUČOVACÍ HODINY: Jak dobře znáš české bankovky? VĚK ŽÁKŮ: využití podle úrovně žáků (doporučení 6. až 8. třída) ČASOVÁ DOTACE: 1 2 vyučovací

Více

PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s.

PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s. PRÁVNICKÉ OSOBY A FYZICKÉ OSOBY PODNIKATELE EVROPSKO-RUSKÁ BANKA, a. s. SAZEBNÍK JE PLATNÝ OD 1. 8. 2013 Evropsko-ruská banka, a.s. Štefánikova 78/50, 150 00, Praha 5 Tel.: +420 236 073 757 Fax: +420 236

Více

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012

Padělky 2011. Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB. 27. února 2012 Padělky 2011 Padělan lané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 27. února 2012 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh 2

Více

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor

Úvod Bankovky Ostatní ceniny Tiskárny Techniky tisku Závěr Literatura Konec. Tisk cenin. Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie Tisk cenin Autor: Martin Čížek, Zdeněk Čumpelík Editor: Martin Nešpor Praha, duben 2012 Katedra mapování a kartografie Fakulta stavební

Více

Č á s t I. Ceníku peněžních a obchodních služeb České národní banky

Č á s t I. Ceníku peněžních a obchodních služeb České národní banky Č á s t I. Ceníku peněžních a obchodních služeb České národní banky Platná od 1. května 2018 Stránka 1 z 5 Platnost od 01. 05. 2018 Č á s t I. VEDENÍ ÚČTŮ A PROVÁDĚNÍ PLATEBNÍHO STYKU V ČESKÉ A CIZÍ MĚNĚ

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 18. června 2009 k oběhu bankovek a mincí (CON/2009/52)

STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 18. června 2009 k oběhu bankovek a mincí (CON/2009/52) CS STANOVISKO EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY ze dne 18. června 2009 k oběhu bankovek a mincí (CON/2009/52) Úvod a právní základ Evropská centrální banka (ECB) obdržela dne 27. března 2009 žádost České národní

Více

Č á s t I. VEDENÍ ÚČTŮ A PROVÁDĚNÍ PLATEBNÍHO STYKU V ČESKÉ A CIZÍ MĚNĚ. Položka Operace Cena v Kč A. Vedení účtů

Č á s t I. VEDENÍ ÚČTŮ A PROVÁDĚNÍ PLATEBNÍHO STYKU V ČESKÉ A CIZÍ MĚNĚ. Položka Operace Cena v Kč A. Vedení účtů Č á s t I. Platnost od 1. 7. 2013 VEDENÍ ÚČTŮ A PROVÁDĚNÍ PLATEBNÍHO STYKU V ČESKÉ A CIZÍ MĚNĚ Položka Operace Cena v Kč A. Vedení účtů 2,-- 0111013 Vedení běžného účtu v české měně - měsíčně 10,-- 0111014

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení UM Ročník Tematická oblast a předmět Název učebního materiálu Autor VY_32_INOVACE_Úč23.01

Více

Komerční bankovnictví 2

Komerční bankovnictví 2 Komerční bankovnictví 2 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Komerční bankovnictví 2 Obsah: Neutrální

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2009 Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 29 Ing. Pavel Řežábek, Ph.D. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 1. března 21 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3)

Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Zúčtovací vztahy (účtová třída 3) Charakteristika zúčtovacích vztahů (pohledávek a závazků) - vztahy s jinými ekonomickými subjekty účetními jednotkami, v nichž vystupuje buď jako věřitel, který má právo

Více

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Padělan laná a pozměněná platidla a napodobeniny platidel v České republice v roce 2008 Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 23. února 2009 Struktura prezentace 1 Peněž ěžní oběh

Více

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ OBĚH BANKOVEK A MINCÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ. Předmět úpravy Úplné znění zákona č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí a o změně zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů (Poznámka ČNB: jde o orientační pracovní pomůcku, která

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze

Finanční gramotnost pro SŠ -2. modul Peníze Modul č. 2 Ing. Miroslav Škvára O penězích Dnes začneme otázkou Která otázka ve vašem dětství souvisela s penězi? Možná to byla věta: Mami / tati, koupíš mi to? Chápali jste, že vám rodiče (asi) nemohou

Více

pro fyzické osoby, fyzické osoby podnikatele a právnické osoby

pro fyzické osoby, fyzické osoby podnikatele a právnické osoby SAZEBNÍK POPLATKŮ pro fyzické osoby, fyzické osoby podnikatele a právnické osoby Poplatky v cizí měně jsou přepočítávány aktuálním kurzem ČNB a účtovány v příslušné měně účtu. 1. Běžné účty 2. Ostatní

Více

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník)

Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Ceník České spořitelny, a.s., pro bankovní obchody (dále jen Ceník) Část Obsah: 1. Bezhotovostní operace, trvalé příkazy 2. Hotovostní operace pro účty vedené v české měně 3. Hotovostní operace pro účty

Více

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím

Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím Praktické otázky vyplývající ze vztahu ČNB k vybraným mezinárodním obchodním operacím V Z D Ě L Á VA C Í M AT E R I Á L K E K U R Z U M E Z I N Á R O D N Í O B C H O D N Í O P E R A C E S L E Z S K Á U

Více

Tuzemský platební styk a jeho nástroje

Tuzemský platební styk a jeho nástroje Tuzemský platební styk a jeho nástroje Obsah: 1. Charakteristika platebního styku 2. Rozdělení platebního styku 3. Tuzemský platební styk 4. Hotovostní platební styk a jeho nástroje 5. Bezhotovostní platební

Více