TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice"

Transkript

1 TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 KAPITOLA 1: VŠEOBECNÉ INFORMACE O STAVEBNÍCH VÝKRESECH, MĚŘÍTKA, FORMÁTY, ČÁRY DRUHY A JEJICH POUŽITÍ

4 LEGENDA KLÍČOVÉ POJMY Normy, formáty, měřítka, čáry CÍLE KAPITOLY Budete : znát základní rozměry výkresů znát způsob skládání stavebních výkresů znát měřítka stavebních výkresů znát typy čar, které se používají ve stavebních výkresech Dovednosti : dokážete skládat stavební výkresy budete umět použít správné měřítko stavebního výkresu dokážete použít správnou tloušťku čar při tvorbě svého výkresu ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU KAPITOLY 2 hodiny

5 Dokumentace staveb je souhrn technicko-ekonomických a organizačních údajů a výkresů, kterými se charakterizuje a dokládá konkrétní stavba. Rozsah zpracování, způsob provedení a schvalování dokumentace staveb upravuje stavební zákon. Výkresová část projektové dokumentace se zpracovává podle souboru norem se skupinovým názvem: Výkresy pozemních staveb. ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části Výběr dalších důležitých norem a literatury: ČSN EN ISO Typy čar a jejich použití ČSN Technické písmo ČSN Technické výkresy Kótování Základní ustanovení ČSN Výkresy ve stavebnictví Označování stavebních hmot v řezech ČSN Výkresy ve stavebnictví Vytyčovací výkresy staveb ČSN Výkresy stavebních konstrukcí Výkresy betonových konstrukcí ČSN EN ISO 4172 ( ) Technické výkresy Výkresy pozemních staveb - Výkresy sestavy dílců

6 1.1. K ČEMU SLOUŽÍ STAVEBNÍ VÝKRESY? Především jimi určujeme velikost, polohu a tvar stavebních konstrukcí a objektů. Musí z nich být zřejmý vztah mezi konstrukcemi a mezi objekty. Dále určují technické vlastnosti konstrukcí. Výkresy nesmí připouštět různý výklad, musí být jednoznačné a přehledné (dobře čitelné). Musí mít vhodný formát (velikost). Na každém výkresu musí být uvedeno měřítko zobrazení. Při kresbě výkresu musíme používat tloušťky čar, které udává norma (ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části), měřítka obvyklá pro dané zobrazení (podle účelu výkresu) a velikost písma musí odpovídat zvolenému měřítku. Rozmístění kresby na výkrese je rovněž dáno normou (ČSN EN ISO 9431 Výkresy ve stavebnictví Plochy pro kresbu, text a popisové pole na výkresovém listu)

7 1.2. FORMÁTY VÝKRESŮ Výkresy se kreslí na normalizované formáty výkresových listů. Normové formáty z plochy 1 m 2 vyvinul Dr. Portmann. Základní formát (obdélník s plošným obsahem 1 m2) je A0 841 x 1189 mm a je základem pro jednotlivé strany formátů: A1 594 x 841 mm A2 420 x 594 mm A3 297 x 420 mm Základní technický formát: A4 297 x 210 mm Odvozený formát A5 velikosti 148 x 210 se pro výkresovou dokumentaci nepoužívá. Přídavné řady, ať už dělením nebo přidáváním, jsou určeny pro závislé velikosti papíru, např. dopisní obálky, kroužkové pořadače, desky, velikost fotek (9 x 13 cm) atd. Oříznutý základní výkres musí odpovídat formátu řady A. Skládání výkresu se provádí podle principu harmoniky na formát A4, a to tak, že spodní pravá A4 s popiskou (identifikační tabulka) je na líci složeného výkresu.

8 1.2. FORMÁTY VÝKRESŮ Výkresový list, tzv. originál, má velikost o 10 mm větší v obou směrech. Originál se používá k množení. Po rozmnožení se kopie v kopírovacích centrech ořežou na základní formáty.

9 1.2. FORMÁTY VÝKRESŮ

10 1.2. FORMÁTY VÝKRESŮ

11 1.3. ROZMÍSTĚNÍ KRESBY NA VÝKRESU A plocha vlastní kresby B legenda místností C legenda materiálů D poznámky, odkazy, vysvětlivky E doplňkové pole texty F popisové pole G volný pruh výkresu, min. 5 mm

12 1.3. ROZMÍSTĚNÍ KRESBY NA VÝKRESU Vždy se snažíme volit formát výkresu na šířku. Další možná poloha je na výšku, ale tu volíme jen v ojedinělých případech. Výkresy skládáme na formát A4 harmonikovým způsobem a to tak, že spodní pravá A4 s popisovým polem je na líci složeného výkresu. Půdorys objektu se snažíme na výkresu umístit tak, aby byl delším rozměrem rovnoběžně s dolním okrajem. Pokud není půdorys orientován severem nahoru, musí se sever na výkresu vyznačit grafickou značkou (severkou) alespoň na jednom půdorysu, obvykle na půdorysu 1. nadzemního podlaží. Pro lepší orientaci je lépe severku umístit na všechny stavební půdorysy.

13 1.4. POPISOVÉ POLE Příklad popisového pole uvedený v normě ČSN :

14 1.4. POPISOVÉ POLE Pro potřeby výkresů studentů je možno používat zjednodušené popisové pole :

15 1.5. MĚŘÍTKA Výkresy budov se kreslí ve zmenšení, a to převážně v měřítku 1 : 50 nebo 1 : 100. Znamená to, že jeden díl délkové míry na výkresu je 50 dílů ve skutečnosti atd. Pohledy se většinou kreslí v měřítku 1:100. Podrobnosti (detaily) a dílčí části konstrukcí se kreslí v měřítku 1:20, 1:10, 1:5, 1:2 a 1:1. Studie budov se kreslí v měřítku 1 : 200 nebo 1 : 100. Měřítko situace (zakreslení budovy v širším území) vyplývá z měřítka mapového podkladu 1 : 1000, 1 : 500 atd. Situace koordinační (umístění na pozemku, komunikace, terénní úpravy, oplocení a inženýrské sítě) se kreslí nejčastěji v měřítku 1:200, 1:250 nebo 1:500. Volba měřítka je velmi důležitá a je nutno ji provést na začátku, protože zvolenému měřítku musíme přizpůsobit také velikost písma a kótování. U detailů volíme měřítko v závislosti na tom, jak podrobně chceme vykreslit detail. Všechny důležité konstrukce musí být po vytištění výkresu dobře čitelné a dobře popsané.

16 1.5. MĚŘÍTKA Pro vynášení a odměřování vzdálenosti na výkresech se používá tzv. poměrové měřítko, pomocí kterého odečítáme z výkresu skutečné rozměry.

17 1.6. ČÁRY Dříve se používaly převážně pouze dvě tloušťky čar (tenká a tlustá v přibližném poměru 1:3). Výkres se kreslil v jedné tloušťce (0,25) a obrys hmoty v řezu (0,5 0,7). Nejsilnější čarou bylo vyznačení polohy řezu. Nová norma (ČSN ISO ) zavádí čtyři tloušťky: Tenká čára kreslí se s ní šrafy, kóty, odkazy, přerušení kresby, značení řezu a zlomu, výstupní čára, osa. Tenká čára je nekonstrukční. Tlustá čára vyjadřuje stavební konstrukci v pohledu, řezu, nad řezem, pod řezem, je to čára stavebně konstrukční. Zobrazuje rozhraní a obrys materiálu. Velmi tlustá čára vymezuje obrys konstrukce v řezu. Má zvýrazňující funkci (obklady, pata svahu hlavní jámy, základová spára atd.). Grafická čára kreslí se s ní zařizovací předměty, texty kót, značky aj.

18 1.6. ČÁRY Pravidla kreslení čar Čárkovaná a čerchovaná čára začíná a končí čárou (ne mezerou nebo tečkou). Rovnoběžné čárkované nebo čerchované čáry posunout polohu mezer tak, aby mezery netvořily souvislé pruhy. Křížení čárkovaných nebo čerchovaných čar se musí křížit v čáře (ne v tečce nebo mezeře). Křížení tečkovaných čar je v tečce.

19 1.6. ČÁRY Vzájemný poměr čar Základní poměr čar 1 : 2 : 4 : 1,4 (tenká : tlustá : velmi tlustá : grafická). U kresby v měřítku 1 : 50 je vhodná skupina čar tloušťky 0,18 0,35 0,7 0,25. U kresby v měřítku 1 : 100 je vhodná skupina čar tloušťky 0,13 0,25 0,5 0,18. Druhy čar podle významu Plná čára zobrazuje viditelnou hranu konstrukce, obrysy a hrany viditelné v pohledu, rozhraní jednotlivých hmot v řezu, kóty, šrafy, odkazy, značení dveřních křídel, osy dveřních otvorů, výstupní čáru schodiště. Čárkovaná čára zobrazuje neviditelnou hranu konstrukce pod rovinou řezu, zakrytá hrana základu v základové spáře. Čerchovaná čára s jednou tečkou zobrazuje viditelnou hranu konstrukce nad rovinou řezu, překlady, obklady, vyznačení řezu v půdorysu, prostupy stropem, osy trámů, hrany kleneb, obrys nosné stěny nad základy, osy krokví, půdorys střešního okna v podkroví. Čerchovaná čára se dvěma tečkami zobrazuje neviditelnou hranu konstrukce nad rovinou řezu, trám nad podhledem, půdorys střešního okna v krovu, značení vyklápěcích vrat v půdorysu, sklopené oblouky kleneb.

20 1.6. ČÁRY V půdorysech, ve vodorovných a svislých řezech stavebními objekty se kreslí : a) obrysy konstrukcí, které protíná řezová rovina : velmi tlustou plnou čarou v případě, kdy se materiál konstrukce zobrazené v řezu graficky neznačí (nešrafuje) tlustou plnou čarou v případě, kdy se plocha zobrazená v řezu graficky značí (šrafuje) podle zásad ČSN Vnější obrysy konstrukcí se mohou i v těchto případech zvýraznit velmi tlustou plnou čarou. b) obrysy a hrany konstrukcí viditelných pod (za) řezovou rovinou tlustou plnou čarou c) obrysy konstrukcí zakrytých jinou konstrukcí pod (za) řezovou rovinou tlustou čarou čárkovanou d) obrysy a hrany konstrukcí nad řezovou rovinou : viditelné obrysy tlustou čerchovanou čarou zakryté obrysy tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami e) rozhraní různých materiálů vícevrstvých konstrukcí, které protíná řezová rovina, popř. jsou viditelné pod (za) řezovou rovinou tlustou plnou čarou. f) konstrukce výplní otvorů, schody apod. tlustou plnou čarou.

21 1.6. ČÁRY

22 1.7. PÍSMO TECHNICKÉ DOKUMENTACE Norma ČSN EN ISO 3098 Technická dokumentace Písmo stanovuje požadavky na rozměry a tvar písmen, číslic a značek. Písmo je konstruováno do plošné sítě, která je u kolmého písma čtvercová. Mezery mezi písmeny jsou 2 políčka, mezi slovy 6 políček.

23 LEGENDA STUDIJNÍ MATERIÁLY NOVOTNÝ, J. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník : Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, ISBN PAVLIS, J. a kol. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, ISBN ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části ČSN EN ISO 3098 Technická dokumentace Písmo Část 0: Všeobecná ustanovení OTÁZKY A ÚKOLY 1) Kolik mm ve výkresu bude zeď tlustá 45 cm v měřítku: 1 : 20 1 : 50 1 : : 200 2) V jakém měřítku se kreslí převážně výkresy budov? 3) Popište rozměry formátů A0 A5. 4) Na jaké části výkresu je umístěno popisové pole? 5) Jaké jsou druhy čar (podle tloušťky), vzájemný poměr a jejich použití? 6) Druhy čar (podle typu čáry) a jejich použití.

24 LEGENDA KLÍČ K ŘEŠENÍ OTÁZEK Soubor se správným řešením úkolů bude zpřístupněn v IS v učebních materiálech během následujících cvičení. Použitá literatura NOVOTNÝ, J. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník : Konstrukční cvičení pro 3. a 4. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, ISBN PAVLIS, J. a kol. Cvičení z pozemního stavitelství pro 1. a 2. ročník SPŠ stavebních. Praha : Sobotáles, ISBN ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části ČSN EN ISO 3098 Technická dokumentace Písmo Část 0: Všeobecná ustanovení Wikipedie : Axonometrie -

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ PODKLAD 1 ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části - výtah z normy pro potřeby cvičení z 124KP1 a 124KP2 pozn.:

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 32_Půdorys 1.nadzemního podlaží rodinného domu Téma: Půdorys

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.1 Plocha pro kresbu: Jednotlivá zobrazení, tvořící výkres, se umísťují

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR Zákon č. 183/2006 Stavební zákon (novela 350/2012) Vyhlášky: - č.499/2006 Sb. o dokumentaci staveb novelizovaná 62/2013 - č.146/2008 Sb.o rozsahu a obsahu projektové

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN verze 005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 005/006 SOŠ a SOU H. Týn, Ing. Bohumil Veit Zobrazování

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 51_výkres řezu Svislý řez objektem Ing.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv.

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15 č. cv. Téma cvičení 1. Výkresy pozemních staveb- požadavky, způsoby kreslení. Plocha výkresového listu, orientace výkresů,měřítka, formáty Zobrazovací prostředky- druhy čar,

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech Technické normy Formáty výkresů Úprava výkresových listů Popisové pole Skládání výkresů TECHNICKÉ KRESLENÍ Čáry na technických výkresech Technické písmo Zobrazování na technických výkresech Kótování Technické

Více

Konstruktivní geometrie a technické kreslení

Konstruktivní geometrie a technické kreslení Konstruktivní geometrie a technické kreslení Základy technického kreslení Petr Liška Mendelova univerzita 23.11.2015 Petr Liška (Mendelova univerzita) Konstruktivní geometrie a technické kreslení 23.11.2015

Více

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009 ZS 2009 technické kreslení - souhrnný název pro všechny druhy grafického vyjadřování v různých vědních, technických a výrobních oborech úkolem technického kreslení je zobrazení trojrozměrných předmětů

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

PS-IVb závěrečné cvičení stavební výkres 1:50 Kabelík, 22.5.2005 str.1 KONSTRUKČNÍ VÝKRES 1:50 ᆷ勇rečᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇 ᆷ勇čeᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇 e ᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇reᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇 PŮDORYS obsahuje ŘEZ obsahuje PŮDORYS (vyšrafovaný,

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č.

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č. 1.SVISLÝ ŘEZ 1.1.Poloha svislé řezové roviny Řezovou rovinu vedeme v příčném či podélném směru, tak aby procházela okenními a dveřními otvory. Její polohu lze v případě potřeby zalomit. Polohu řezové roviny

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika TECHNICKÁ DOKUMENTACE pro obor Elektrotechnika 2. Normalizace... 7 2.1. Základní pojmy... 7 2.2. Druhy norem... 7 2.3. Druhy technických výkresů 8 2.4. Formáty výkresů 8 2.5. Úprava výkresového listu...

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000 1. TERÉN HRUBÁ ÚPRAVA TERÉNU (HUT) - změna úrovně terénu před zahájením výstavby VÝKRESY HUT: situace HUT, profily HUT KONEČNÁ ÚPRAVA TERÉNU (KUT) - změna úrovně terénu po dokončení výstavby Měřítko: 1:

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 47_výkres sestavy dílců montovaný panelový strop Téma: Výkres

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 13_zakreslování okenních otvorů Téma: Zakreslování okenních

Více

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace Zadání např. NÁVRH PŮDORYSU: Uvažujeme výstavbu z keramického stavebního systému Porotherm: zdivo, překlady nad otvory, stropy (podrobnosti

Více

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace Zadání např. NÁVRH PŮDORYSU: Uvažujeme výstavbu z keramického stavebního systému Porotherm: zdivo, překlady nad otvory, stropy (podrobnosti

Více

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO Obsah: VÝZNAM TEK A NORMALIZACE 1. Co je to technické kreslení? 2. Cíle výuky TEK. 3. Druhy platných norem v ČR 4. Vztah mezi ČSN, EN a ISO 5. Druhy technických výkresů 6. Formáty výkresů 7. Povinná výbava

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZOVÁNÍ NA VÝKRESECH 1 PRAVIDLA

Více

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I Zakreslování schodišť Pozemní stavitelství I Pro zobrazení půdorysu schodiště, které překonává celou výšku zobrazovaného podlaží, platí pro vedení myšlených rovin vodorovných řezů tyto zásady: a) u jednoramenných

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 49_výkres krovu Výkres krovu rodinného

Více

VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE

VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE Připravil: Ing. Jitka Čechová Předmět: VOB Výrobní objekty VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE ČTENÍ, KRESLENÍ A KÓTOVÁNÍ VÝKRESŮ strana 2 POŽADAVKY NA VÝKRESY pozemních staveb 1. SROUMITELNOST VÝKRESU 2. JEDNOZNAČNOST

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 8/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Rychlý náhled do kapitoly: Funkce schodišť Názvy jednotlivých konstrukčních části Rozdělení schodišť Technické, typologické a rozměrové

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 2/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Formáty výkresů Základem je mezinárodní norma ISO 216, ČSN EN ISO 5457, která mimo jiné definuje základní formáty výkresů: A4 210 x

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce = pohled do bednění stropní konstrukce (+ schodišť, ramp apod.) a půdorysný řez svislými nosnými prvky podporujícími zakreslovaný strop. Řez je veden

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Cvičení 1 Zadání: Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Opakování BH001 Pozemní stavitelství I Zopakovat a doplnit zásady zakreslování dle: ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb - kreslení

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º S T Ř E C H Y kreslení střech Střechy chrání budovy před přímými atmosférickými vlivy, zajišťují požadavky vnitřního prostředí tvarově a esteticky ukončují stavbu Stavební objekty mají různé druhy střech,

Více

Výkresová část. enýrství

Výkresová část. enýrství Výkresová část půdorysy jednotlivých podlaží se schematickým zakreslením otopných těles (u ostatních spotřebičů se označí jejich druh a typ), expanzních nádob, horizontálně vedeného potrubí s označením

Více

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje:

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje: Technické myšlení předpokládá schopnost vyjádřit představu graficky. Buďto náčrtem kresleným od ruky nebo výkresem zhotoveným kreslícími pomůckami nebo počítačem. Je žádoucí, aby všichni, kdo přicházejí

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 11. 9. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Ročník: I. Technické kreslení Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Technická příprava Vzdělávací obor:

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole 1. Popisové pole Na každém výkrese musí být popisové pole podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 7200 (01 3113) Technická dokumentace - Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Toto popisové pole platí

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov

Podklady pro cvičení. Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Pozemní stavby A2 Cíl úlohy Podklady pro cvičení Úloha 7 Návrh konstrukce zastřešení - krov Na základě koncepčního návrhu tvaru zastřešení (šikmá střecha) pro vybranou konstrukční variantu budovy z úlohy

Více

Formáty výkresů a úprava výkresových listů

Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů Rozměry výkresových listů a předtisků pro všechny druhy technických výkresů používaných ve všech oblastech průmyslu a ve stavebnictví předepisuje

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení)

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) 1 NEŽ SE ZAČNE Pro úspěšné zvládnutí technického kreslení je nutno spojit : teoretické znalosti, logické myšlení, praktické dovednosti. CÍL STUDIA Cílem předmětu

Více

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI Pravoúhlé rovnoběžné promítání na několik vzájemně kolmých průměten Použití pomocné průmětny Čistě ploché předměty Souměrné součásti Čistě rotační součásti

Více

ORIENTACE V NORMÁCH A V TECHNICKÝCH PODKLADECH PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH SOUČÁSTÍ, VÝROBKŮ A KONSTRUKCÍ

ORIENTACE V NORMÁCH A V TECHNICKÝCH PODKLADECH PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH SOUČÁSTÍ, VÝROBKŮ A KONSTRUKCÍ PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-053-H) OBOR KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-99-H/09) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU ORIENTACE V NORMÁCH A V TECHNICKÝCH PODKLADECH PRO ZHOTOVOVÁNÍ PLECHOVÝCH SOUČÁSTÍ,

Více

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 23-56-H/01OBRÁBĚČ KOVŮ Vytvořeno

Více

Definice řezu a průřezu

Definice řezu a průřezu Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: řezy a průřezy 1) Definice a značení řezů a průřezů 2) Druhy řezů 3) Šrafování Definice řezu a průřezu řez průřez - zobrazuje rovinu řezu a objekty ležící

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu... 7 1.2 Pomůcky pro kreslení... 7 1.3 Technika kreslení... 9 2 ZÁSADY KRESLENÍ...

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu... 7 1.2 Pomůcky pro kreslení... 7 1.3 Technika kreslení... 9 2 ZÁSADY KRESLENÍ... Obsah 5 OBSAH 1 ÚVOD.................................... 7 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu.............. 7 1.2 Pomůcky pro kreslení........................ 7 1.3 Technika kreslení...........................

Více

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE 1 NÁZVOSLOVÍ 1.1 UCELENÁ ČÁST KONSTRUKCE část kovové konstrukce, která sestává z dílců vzájemně spojených ve

Více

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu

Ing. Vladimír Jirka, Ph.D. Pozemní stavitelství II cvičení; úloha pátá Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu Zastřešení objektu dřevěnou konstrukcí krovu POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II - úloha pátá Cíle a předmět páté úlohy budou vč. vysvětlujících poznámek, postupů a příkladů s obrázky popsány ve výkladu k cvičení,

Více

Výkresy ve dřevozpracujd

Výkresy ve dřevozpracujd Základní škola, Bruntál Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 9. ročník Výkresy ve dřevozpracujd evozpracujícím m průmyslu (kotování, druhy čar a materiálů na výkresech, ) 15.12. / 2011 Ing. Martin Greško

Více

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení jehlanu s čtvercovou podstavou Kreslení obrazů součástí Zobrazování

Více

124PS01 (4+2) Zadání úloh

124PS01 (4+2) Zadání úloh 124PS01 Pozemní stavby 1 strana 1 124PS01 (4+2) Zadání úloh Harmonogram cvičení: Týden Výklad na cvičení 1. 2. Blok 1. Tvorba technické dokumentace Tvorba technické dokumentace úvod, zásady zakreslování

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 38_výkres situace Téma: Výkres stavební situace Autor: Ing.

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.5 Řezy a průřezy těles Mnoho součástek - tvarové podrobnosti uvnitř součástky díry, vyfrézované otvory. Lze zobrazit skrytými čarami v mnoha případech na úkor názornosti,

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ NORMY A TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ

Více

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi Označení materiálu: Autor: Mgr. Ludmila Krčmářová VY_32_INOVACE_PoGra1709 Tematický celek: Corel DrawX6 Učivo (téma): Kótování v Corel Draw Stručná Charakteristika: Využití nástrojů CD vhodných na kótování

Více

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH Základní pravidla Označení řezné roviny a obrazu řezu Šrafování ploch řezu Vyznačení úzkých ploch řezu Podélný a příčný řez Části a součásti, které se nešrafují v podélném řezu Poloviční

Více

1. Technické zobrazování str.11-84

1. Technické zobrazování str.11-84 1. Technické zobrazování str.11-84 Co je technické kreslení společný název pro všechny druhy kreslení ve strojírenství, elektrotechnice, stavebnictví a dalších oborech K čemu slouží TK k dorozumívání mezi

Více

Zjednodušování pohledů ve výkresech

Zjednodušování pohledů ve výkresech Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: zjednodušení výkresů (pohledů) 1) Shodné pohledy, souměrné pohledy a místní pohledy 2) Přerušení obrazu, tvarové podrobnosti a opakující se prvky 3) Součásti

Více

ORIENTACE VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH A DOKUMENTACI PRO KLEMPÍŘSKÉ VÝROBKY

ORIENTACE VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH A DOKUMENTACI PRO KLEMPÍŘSKÉ VÝROBKY PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-053-H) OBOR KLEMPÍŘ STAVEBNÍ (36-99-H/09) STUDIJNÍ TEXT K VZDĚLÁVACÍMU MODULU ORIENTACE VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH A DOKUMENTACI PRO KLEMPÍŘSKÉ VÝROBKY (KÓD

Více

Technické zobrazování

Technické zobrazování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické zobrazování V technické praxi se setkáváme s potřebou zobrazení prostorových útvarů pomocí náčrtu

Více

6. Základy kreslení VZT zařízení

6. Základy kreslení VZT zařízení PROJEKT - vzduchotechnika 6. Základy kreslení VZT zařízení (Rozpracováno) Autor: Organizace: E-mail: Web: Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ PRAVIDLA PRO KÓTOVÁNÍ SOUČÁSTÍ

Více

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Ing. Martina Vichrová, Ph.D. Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření

Více

Volba a počet obrazů

Volba a počet obrazů Volba a počet obrazů Všeobecné zásady: kreslí se nejmenší počet obrazů potřebný k úplnému a jednoznačnému zobrazení předmětu, jako hlavní zobrazení se volí ten obraz, který nejúplněji ukazuje tvar a rozměry

Více

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů.

Norma upřesňuje zobrazení rozměrů svarů a rozměrů příprav svarových spojů. Změna normy pro zobrazování svarů na výkresech norma ČSN EN ISO 2553, Svařování a příbuzné procesy zobrazování na výkresech Svarové spoje Ing. Jiří Barták, CSc., WELDING PLZEŇ Táto evropská norma má status

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Technická dokumentace VY_32_inovace_FREI30 : Zásady kreslení svarů a výkresů svařenců Datum vypracování: 10.10.2013 Vypracoval: Ing. Bohumil Freisleben Motto: svar není svár a není vaření jako vaření (tedy

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 29_zakreslování a návrh schodiště Téma: Zobrazování a návrh

Více

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. ŠIKMÉ A STRMÉ STŘECHY PRINCIPY NÁVRHU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více