UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU"

Transkript

1 UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Zedník H/01 Zedník Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1. ročník = 66 hodin/ročník (2 hodiny/týden) 2. ročník = 66 hodin/ročník (2 hodiny/týden) 3. ročník = 99 hodin/ročník (3 hodin/týden) celkem 231 hodin Datum platnosti ŠVP od: POJETÍ VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obecný cíl předmětu Vyučovací předmět Stavební technologie poskytuje odborné vědomosti v oblasti pracovních metod a technologických postupu ţákům oboru Zedník. Objasňuje, doplňuje a teoreticky zdůvodňuje učivo předmětu. Ve výchovném pojetí se obsah učiva vyuţije k rozvíjení schopnosti technicko ekonomického myšlení. Ţáci se seznámí s částmi stavebních konstrukcí, pracovními postupy přípravy staveniště, stavby základu, svislých a vodorovných konstrukcí pozemních staveb, schodišť, úprav povrchu, s výběrem pracovních pomůcek, nářadí a v rámci mezipředmětových vztahu se stavebními stroji a materiály. Důraz je kladen na znalosti předpisu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, protipoţárních předpisů, hospodaření s materiálem a vlivu stavební činnosti na ţivotní prostředí. 2. Charakteristika učiva Předmět Stavební technologie je po předmětu profilujícím předmětem oboru. Učivo předmětu Stavební technologie navazuje velice úzce na předměty Stavební materiály,, Ekologie a hlavně na, kde ţáci prakticky prokazují získané teoretické znalosti. Vzhledem ke značnému rozsahu učiva a stálým inovacím je do učebního plánu zařazen předmět Přestavby budov, který na předmět Stavební technologie velice úzce navazuje. 3. Pojetí výuky, metody a pomůcky Těţiště výuky je v kombinaci výkladu, diskuse a práce s psaným textem. Pro názornost učitel vyuţívá videonahrávky s odbornou tematikou, odborné informační akce, firemní odbornou literaturu. Plánuje exkurze a prohlídky staveb. Ţáci se tak mohou seznámit s těmi technologickými postupy, které není moţno realizovat v rámci odborného výcviku.

2 4. Hodnocení výsledků žáků Učitel posuzuje úroveň odborných vědomostí a dovedností, pouţívání správné terminologie, samostatnost a plynulost projevu ţáka a jeho aktivitu. Hodnotí i přesnost, obsah a grafickou formu písemných prací, zpracování zadaných úloh a modelu. Na začátku vyučovací hodiny bude opakována probraná látka formou ústního zkoušení. Zvládnutí učiva probrané kapitoly bude prověřeno písemnou prací. Ta bude zadána vţdy v předstihu. Důraz bude kladen na znalost základní terminologie a technologických postupu týkajících se profese Zedník. 5. Přínos předmětu k rozvoji klíčových kompetencí a k aplikaci průřezových témat 5.1 Klíčové kompetence Rozvojem klíčových kompetencí je ţák připravován k tomu ţe: a) Kompetence k učení: - se samostatně orientoval ve vykreslování stavebních konstrukcí jejich znázornění a aplikací v praxi nebo přípravě staveb. b) Kompetence k řešení problémů: - uplatňuje samostatné nalezení řešení problémů. - volí efektivní prostředky a způsoby, které systematicky vyuţívá pro splnění zadaných úloh. - vyuţívá zkušeností a vědomostí nabytých při řešení předešlých úloh. - je schopen při řešení problémů pracovat v týmu a zapojuje se do výměny myšlenkových názorů. c) Komunikativní kompetence: - vyuţívá grafický projev. - naslouchá jiným lidem, rozumí jim a zapojuje se do diskuze. - dokáţe obhájit svůj názor a postoj, respektuje názor druhých. d) Personální a sociální kompetence: - pracuje v týmu, přijímá a odpovědně plní svěřené úkoly, podněcuje práci v týmu. - ověřuje si získané poznatky, kriticky zvaţuje názory, postoje a jednání jiných lidí. e) Občanské kompetence a kulturní povědomí: - dodrţuje zákony, jedná v souladu s principy a zásadami společenského chování. - chápe význam ochrany ţivotního prostředí. f) Kompetence k pracovnímu uplatnění: - umí získávat informace o pracovních příleţitostech a ovládá komunikaci s budoucím zaměstnavatelem. - vytvoří prezentaci svého odborného potenciálu. g) Matematické kompetence: - správně pouţívá vzorce funkce vyplývající z technických a technologických návrhů a aplikací.

3 5.2 Odborné kompetence: (bezpečnost a ochrana zdraví) Chápe kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku. Zvaţuje při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běţném ţivote) moţné náklady, výnosy a zisk, vliv na ţivotní prostředí. 5.3 Průřezové témata: Učit se poznávat svět a lépe mu rozumět (chápat vztah přírodního a sociálního i souvislosti jevu probíhajících v určitém čase a prostředí, rozumět přírodním zákonům, poznávat přírodní jevy a procesy, uvědomovat si odpovědnost člověka za zachování přírodního prostředí, orientovat se v globálních problémech lidstva, chápat zásady trvale udrţitelného rozvoje a aktivně přispívat k jejich uplatňování, klást si otázky týkající se existence a ţivota člověka vůbec a hledat na ně racionální odpověď, diskutovat o nich a zaujímat k nim vlastní postoj, hodnotit sociální chování své i druhých lidí - z hlediska zdraví, spotřeby a prostředí, osvojovat si technologické metody a pracovní postupy šetrné k ţivotnímu prostředí. Pracovní postupy jednotlivých částí stavby vţdy na závěr daného téma. Realizace průřezových témat je řešena v přílohové části ŠVP Rozpracování průřezových témat ve vztahu k ŠVP.

4 Technologie 1. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva - orientuje se v základních konstrukčních systémech budov; - zná konstrukční části budov v rozsahu odpovídajícím; - povolání zedník; 1 Konstrukční systémy a konstrukční části budov - úvod; - základní konstrukce budov; - konstrukční systémy stěnové; - konstrukční systémy sloupové; - konstrukční systémy kombinované; 6 Odborní kreslení - zkoušení týkající se významu stavebnictví v národním hospodářství; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrty konstrukčních systému a konstrukčních částí objektu. - má přehled o nářadí a pracovních pomůckách pouţívaných - v oboru, zná způsoby pouţití a ošetřování. 2 Nářadí a pracovní pomůcky pro zednické práce - ruční nářadí pro zednické práce; 3 Výrobní zařízení 0dborný výcvik - zkoušení a písemná práce zaměřená na druhy, pouţití a údrţbu zednického nářadí. - chápe účel základu budov; - vytyčuje jednoduchou stavbu; - rozlišuje druhy zemních prací, při provádění dbá na BOZ při práci ve výkopech; - má přehled o druzích plošných základu a je informován o hlubinných základech. 3 Zakládání a základy - základová půda a základová spára - vytyčování staveb jednoduchými prostředky - zemní práce - plošné základy budov - hlubinné základy (informativně) - betonářské práce 14 Výrobní zařízení - zkoušení technologických postupu při zakládání staveb; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrty základových konstrukcí. - rozlišuje druhy hydroizolací a izolací proti radonu podle pouţitého materiálu; - je informován o technologických a pracovních postupech izolací jednoduchých stavebních konstrukcí z asfaltového pásu; - je informován o technologických a pracovních postupech izolací proti radonu. 4 Hydroizolace a izolace proti radonu - vliv vlhkosti na stavební dílo - způsoby ochrany staveb proti vlhkosti, pracovní postupy zřizování svislých a vodorovných izolací z asfaltových pásu - vliv radonu na zdraví člověka; - způsoby ochrany proti radonu a měření radonu 12 - zkoušení zaměřeno na technologické postupy vodorovných konstrukcí; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrtky skladby stropních konstrukcí.

5 - rozlišuje zdivo podle účelu, vlastností a pouţití; - ovládá vazby zdiva z různého materiálu; - zná technologické a pracovní postupy zdění zdiva z různých materiálu; - stanoví potřebu materiálu a cenu práce; - dokáţe popsat základní části lešení a zásady stavby lešení. 5 Zdivo - druhy zdiva (nosné, nenosné, výplňové) - cihelné zdivo - tvárnicové zdivo - zdivo z tvárnic pro bezmaltové zdivo - zdivo z tepelně izolačních materiálu - kamenné a smíšené zdivo - vnitrní lešení a práce na lešení - bezpečnost a ochrana zdraví (BOZ) při práci ve výškách 24 - provádět jednoduché výpočty z oboru. - zkoušení zaměřeno na postup provádění svislých konstrukcí; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrty jednoduchých vazeb. - dodrţuje ustanovení týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při prácí a poţární prevence; - při běţné obsluze, běţné údrţbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy; - uvedené příklady bezpečnostních rizik, event. nejčastější příčiny úrazů a jejich prevencí; - poskytne první pomoc při úrazu na pracovišti; - uvede povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu 6 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, hygiena práce, požární prevence - pracovně právní problematika BOZP - bezpečnost technických zařízení 3 - test se zaměřením na konkrétní situace úrazů v praxi - orientuje se ve zdrojích elektrické energie; - zná způsoby rozvodu elektrické energie na staveništi; - zná a dodrţuje předpisy BOZ při práci s elektrickými zařízeními; - dodrţuje zásady bezpečné práce s elektrickými zařízeními a první pomoc při úrazu elektrickým proudem; 7 Elektrická zařízení - zdroje elektrické energie - rozvod na staveništi - bezpečnostní předpisy pro elektrická zařízení - BOZ při práci s elektrickými zařízeními 1 Strojní zařízení - písemné opakování test. - orientuje se v druzích mechanizmů pouţívaných pro zednické práce; - správně je volí a pouţívá; 5 Stroje a zařízení pro zednické práce - stroje a zařízení pro výrobu a dopravu malt a betonů, pro práci s výztuţí, zpracování a ošetřování betonu a bourání zdiva 3 Strojní zařízení - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrty.

6 2. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva - rozlišuje druhy zdících materiálu, zná jejich vlastnosti a moţnosti pouţití; - ovládá vazby zdiva z různých materiálu; - stanoví potřebu materiálu a cenu práce; - rozlišuje druhy příček; - orientuje se v technologickém postupu provádění komínového zdiva; - zná technologický a pracovní postup osazování zárubní a oken; - je seznámen s pravidly bezpečné práce při zdění ve výškách. 1 Zdivo - opakování, zdivo komínové, příčky - cihelné zdivo - tvárnicové zdivo - okenní a dveřní otvory - jednoduchá lešení - BOZ při práci ve výškách 18 - zkoušení zaměřeno na postup provádění svislých konstrukcí; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrty jednoduchých vazeb a svislých konstrukcí. - rozlišuje druhy vodorovných konstrukcí pouţívaných na stavbách budov; - zná postup zhotovování podkladních betonu a betonové mazaniny; - zná technologické a pracovní postupy provádění stropních konstrukcí. - je seznámen se skladbou podlahových vrstev a je informován o podlahovém vytápění. 2 Vodorovné konstrukce - stropní a převislé konstrukce - podlahy 22 - zkoušení zaměřeno na technologické postupy vodorovných konstrukcí; - písemná práce, jednoduché konstrukční náčrtky skladby stropních konstrukcí. - rozlišuje, volí a správně pouţívá a udrţuje pracovní pomůcky, nástroje a nářadí pro ruční opracování dřeva a kovu; - zná základní druhy spojů dřeva a kovu a dovede je provést. 3 Ruční opracování dřeva a kovu - pracovní pomůcky, nástroje a nářadí pro měření, orýsování a ruční opracování - technologické a pracovní postupy ručního opracování - spojování dřev a kovu Výrobní zařízení - zkoušení zaměřeno na opracování dřeva a kovu; - písemná práce a nákresy jednoduchých tesařských spojů. 10

7 - rozlišuje druhy, účel a moţnosti pouţití vnitrních omítek; - zná technologický postup omítání sten a stropu; - zná technologický postup zhotovování jednoduchých obkladu a dlaţeb z keramických materiálu. 4 Úpravy vnitřních povrchů - účel vnitrních úprav povrchu zdiva - úprava podkladu před omítáním a obklady - druhy vnitrních omítek, postup práce při omítání stropu a stěn - strojní omítání - spárování zdiva - keramické obklady a dlaţby 16 - zkoušení a písemná práce zaměřeny na technologické postupy úpravy povrchu.

8 3. ročník Výsledky vzdělávání Učivo tematický celek Hodin Mezipředmětové vztahy Ověření učiva - rozlišuje druhy, účel a moţnosti pouţití vnějších omítek; - zná technologický postup zhotovování jednoduchých fasád a vnějších obkladu; - rozlišuje druhy venkovních lešení a základní předpisy pro stavbu; - je seznámen s pravidly bezpečné práce ve výškách. 1 Úpravy vnějších povrchu - účel a druhy vnějších omítek - úprava podkladu před omítáním a obklady - postup práce při omítání - povrchové úpravy vnějších omítek nátěry, nástřiky - opravy a čištění omítek - venkovní obklady a dlaţby - venkovní lešení 10,5 - zkoušení a písemná práce zaměřena na technologické postupy úpravy povrchu. - rozlišuje druhy a části schodišť a konstrukční uspořádání; - zná technické a bezpečnostní poţadavky na schodiště; - orientuje se ve zhotovování monolitického schodiště z vytuţeného betonu. 2 Schodiště - účel, části a tvary schodišť, technické a bezpečností poţadavky na schodiště - konstrukce a stavba schodišť 21 - zkoušení zaměřeno na druhy a technologický postup provádění konstrukcí schodišť; - písemná práce, jednoduchý návrh a uloţení výztuţe. - orientuje se v základních druzích nosných konstrukcí střech; - zná funkci a skladbu střešního pláště; - zná technologické a pracovní postupy stavby zděných konstrukcí na střechách včetně zhotovení pracovních a ochranných lešení. 3 Střechy - druhy a tvary střech, části střech - nosné konstrukce střech vaznicové a vazníkové - střešní plášť - klempířské konstrukce na střechách - zednické práce na střechách - práce ve výškách 23 - zkoušení zaměřeno na konstrukční systémy střech; - písemná práce, jednoduché náčrtky sklonitých a plochých střech. - chápe vliv tepelných ztrát na spotřebu energie a vnitrní - prostředí budov; - zná moţnosti sníţení tepelných ztrát budov; - teoreticky se orientuje v realizaci technologických a pracovních postupu zřizování tepelných izolací konstrukčních částí budov, zejména vnějšího pláště, kontaktními zateplovacími systémy; - je informován o zhotovování zvukové izolace sten, stropu - a podlah. 4 Tepelné a zvukové izolace - účel tepelných izolací - tepelné ztráty budov a moţnost jejich sniţování - základní pojmy ve stavební tepelné technice - tepelné izolace konstrukčních částí budov - zateplovací systémy vnějšího pláště budov (kontaktní a větrané) - zvukové izolace 10 - zkoušení zaměřeno na druhy a význam izolací; - písemná práce a náčrtky skladby izolačních vrstev.

9 - orientuje se v technických zařízeních budov a jejich vazbě - na stavebně konstrukční části budov; - zná rozdělení a způsoby provádění kanalizace v rozsahu odpovídajícím povolání zedník; - zná části vodovodní instalace a příslušné pracovní činnosti - příslušející povolání zedník; - je informován o vnitrním rozvodu plynu, o klimatizaci, - druzích výtahu a dokáţe popsat pracovní činnosti - příslušející povolání zedník. 5 Technická zařízení budov - vodovodní instalace, kanalizace, vytápění - vnitrní rozvod plynu - větrání a klimatizace - výtahy 12 - zkoušení zaměřeno na základní části kanalizace a vodovodní instalace; - písemná práce, jednoduchý náčrtek domovní kanalizace. - je seznámen s konstrukčními systémy montovaných pozemních staveb; - dokáţe popsat způsoby montáţe stěnových a skeletových konstrukcí; - orientuje se v druzích oplášťování montovaných staveb. 6 Montované konstrukce - konstrukční systémy montovaných pozemních staveb - oplášťování montovaných staveb - montované rodinné domy 10 Výrobní zařízení - zkoušení zaměřeno na podstatu a výhody montovaných staveb; - písemná práce a jednoduché detaily. - dovede popsat pracovní postupy jednoduchých přestaveb budov; - provádí jednoduché práce při přestavbách nenosných částí budov; - má přehled o opatřeních CO v rámci oboru; - zná druhy záchranných a vyprošťovacích prací a technických prostředků pro tyto práce; - dodrţuje pravidla bezpečnosti při vyprošťovacích pracích. 7 Přestavby budov - účel přestaveb - příčiny poruch staveb - pracovní postupy přestaveb, oprav a sanací hlavních konstrukčních částí budov - zásady péče o památkové objekty 8 Stavební činnosti související s civilní ochranou (CO) - demoliční a vyprošťovací práce 9 3,5 Přestavby budov Občanská nauka Základy přírodních věd - zkoušení zaměřeno na podstatu oprav budov; - písemná práce a jednoduché detaily návrhů oprav - test zaměřen na základní postupy CO

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÝ VÝCVIK Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Zedník 36-67-H/01 Zedník 1. ročník = 495 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ KONSTRUKCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ KONSTRUKCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 3. ročník = 33hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ MATERIÁLY Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Zedník 36-67-H/01 Zedník 1. ročník = 66 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STROJNÍ ZAŘÍZENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Manažer ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium (rozpis

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Témata k profilové

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Zedník 36-67-H/01 Zedník Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1. ročník = 33 hodin/ročník

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU STAVEBNÍ MATERIÁLY Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Pozemní stavitelství Adresa.: Střední průmyslová

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Stavební stroje. Pozemní stavitelství. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Stavební stroje Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 2. ročník: 32 týdnů po 2 hodinách

Více

Témata pro profilovou ústní maturitní zkoušku Předmět: Technologie Obor: L/51 Stavební provoz - denní Školní rok: 2018/2019

Témata pro profilovou ústní maturitní zkoušku Předmět: Technologie Obor: L/51 Stavební provoz - denní Školní rok: 2018/2019 1 Témata pro profilovou ústní maturitní zkoušku Předmět: Technologie Obor: 36-44-L/51 Stavební provoz - denní Školní rok: 2018/2019 TECHNOLOGIE: STROPNÍ KONSTRUKCE - základní požadavky, rozdělení a druhy

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Ekonomika a podnikání Celkový počet hodin za studium

Více

23-41-M001 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích hodin: 136 Platnost od: 1.9.

23-41-M001 Strojírenství. Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích hodin: 136 Platnost od: 1.9. Učební osnova vyučovacího předmětu technické kreslení Obor vzdělání: 2-41-M001 Strojírenství Délka forma studia: 4 roky, denní Celkový počet týdenních vyučovacích hodin za studium: 4 Celkový počet vyučovacích

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU VÝROBNÍ ZAŘÍZENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Truhlář 33-56-H/01 Truhlář 1. ročník = 49,5 hodin/ročník

Více

6.17. Pozemní stavitelství - POS

6.17. Pozemní stavitelství - POS 6.17. Pozemní stavitelství - POS Obor: 36-47-M/01 Stavebnictví Forma vzdělávání: denní Počet hodin týdně za dobu vzdělávání: 17 pro zaměření pozemní stavby 13 pro zaměření rekonstrukce staveb a architektura

Více

Pozemní stavitelství

Pozemní stavitelství Učební osnova předmětu Pozemní stavitelství Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Forma vzdělávání: Pozemní stavitelství denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 568 1.ročník: 35 týdnů po 4 hodinách

Více

Stavební materiály. Pozemní stavitelství

Stavební materiály. Pozemní stavitelství Učební osnova předmětu Stavební materiály Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 105 1.ročník: 35 týdnů po 3 hodinách

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 1. ročník = 66 hodin/ročník (2

Více

- 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

- 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Maturitní témata - obor 36-47-M/01 Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství MZ 2015 POZEMNÍ STAVITELSTVÍ profilová část maturitní zkoušky ústní zkouška před zkušební komisí 1. Střechy sklonité krovy,

Více

Obor vzdělání: L/51 Stavební provoz MATURITNÍ OKRUHY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Technologie, GEO, SŽP, ZSM, SP, SMZ, ABU

Obor vzdělání: L/51 Stavební provoz MATURITNÍ OKRUHY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Technologie, GEO, SŽP, ZSM, SP, SMZ, ABU Obor vzdělání: 36 44 L/51 Stavební provoz MATURITNÍ OKRUHY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Technologie, GEO, SŽP, ZSM, SP, SMZ, ABU TECHNOLOGIE: STROPNÍ KONSTRUKCE - základní požadavky, rozdělení a druhy stropních

Více

Povolání 143. Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč

Povolání 143. Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Kč Kč Kč Zedník Zedník provádí opravy na stavebních konstrukcích, zednické a betonářské práce při úpravách povrchů s použitím malt, cihel, tvárnic a dalšího stavebního materiálu. Odborný směr: Stavebnictví a zeměměřictví

Více

1. KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY STAVEB

1. KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY STAVEB 1. KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY STAVEB základní rozdělení stavebních děl rozdělení pozemních staveb podle funkce rozdělení staveb podle převládajícího materiálu rozdělení staveb podle technologie charakteristika

Více

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

ročník 6. 7. 8. 9. celkem počet hodin 1 1 0 1 3 Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Předmět pracovní činnosti postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií. Žáci zde přicházejí do přímého kontaktu s

Více

36-47-M/01-2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE

36-47-M/01-2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE Maturitní témata - obor 36-47-M/01 Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství 2013/2014 STAVEBNÍ KONSTRUKCE profilová část maturitní zkoušky ústní zkouška před zkušební komisí 1. Staticky určité konstrukce

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK. Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK. Platnost ŠVP od 1.9.2009 č.j. 01/2009-ZD

Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK. Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK. Platnost ŠVP od 1.9.2009 č.j. 01/2009-ZD Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) ZEDNÍK Obor vzdělání (kód a název) 36-67-H/01 ZEDNÍK Platnost ŠVP

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: GRAFIKA NA PC (GRA Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 154 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603

SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603 SUPŠ sklářská Valašské Meziříčí přístavby odborných učeben a stavební úpravy č.p.603 Kontrolní den č.2 8.10.2014 Úprava trasy slaboproudých kabelů Telefonica mimo půdorys přístavby Nájezd vrtací soupravy

Více

Hodnoticí standard. Technik pro pozemní stavby (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technik pro pozemní stavby (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Technik pro pozemní stavby (kód: 36-131-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Stavební technik Kvalifikační

Více

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01

STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD. Školní vzdělávací program. Kominík 36-56-H/01 STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ UHERSKÝ BROD Školní vzdělávací program 2015 1. Identifikační údaje Předkladatel: název školy Střední odborné učiliště Uherský Brod REDIZO IČ 00055107 adresa školy Svatopluka Čecha

Více

Ekonomika. Pozemní stavitelství. denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 128 4. ročník: 32 týdnů po 4 hodinách (z toho 2 hodiny cvičení)

Ekonomika. Pozemní stavitelství. denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 128 4. ročník: 32 týdnů po 4 hodinách (z toho 2 hodiny cvičení) Učební osnova předmětu Ekonomika Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 12 4. ročník: 32 týdnů po 4 hodinách (z toho

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti

1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti Zpracoval : Karel Horbas, ZŠ Lysice, Technické práce 1. Anotace : příklady výrobků pro chlapce v předmětu pracovní činnosti 2. Cílová skupina : chlapci 6. až 9. ročníku, úkoly budou zadávány ve vyučovacích

Více

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU

PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG. Č. CZ.1.07/3.2.05/01.0006 VÝSTUPY PROJEKTU kód SM1 SM2 SM3 OBOR STROJNÍ MECHANIK Název učebnice Technická dokumentace Technické normy a tabulky Technologická dokumentace PROJEKT PROFESNÍ KVALIFIKACE V SYSTÉMU MODULÁRNÍHO DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ REG.

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): TESAŘ 36-64-H/01 Tesař 1. ročník = 66 hodin/ročník

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 001 VLASTNÍ STAVBA. 1. Zemní práce. 2. Základy. 3. Svislé konstrukce. 4. Vodorovné konstrukce. 5. Úprava povrchů vnitřních

TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 001 VLASTNÍ STAVBA. 1. Zemní práce. 2. Základy. 3. Svislé konstrukce. 4. Vodorovné konstrukce. 5. Úprava povrchů vnitřních -2-793 TECHNICKÁ ZPRÁVA SO 001 VLASTNÍ STAVBA A. KONSTRUKCE A PRÁCE HSV 1. Zemní práce Budou provedeny výkopy pro okapové chodníky a pro základy. Provedou se ručně a to v hornině 3. Odvoz zeminy se provede

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra konstrukcí pozemních staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE D.1.2.1 Technická zpráva 2016 Lukáš Hradečný OBSAH: A. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 A.1 IDENTIFIKACE

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY. Dodatek č.j / ze dne 23. května 2005

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY. Dodatek č.j / ze dne 23. května 2005 MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY UČEBNÍ DOKUMENTY Obor vzdělání: 78-62-C/002 Praktická škola dvouletá Dodatek č.j. 20 597/2005-24 ze dne 23. května 2005 učebním dokumentům č.j. 32 090/2004-24,

Více

5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň

5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň 5.9.2 Charakteristika vyučovacího předmětu Pracovní činnosti - 2. stupeň Vyučovací předmět Pracovní činnosti vychází ze vzdělávacího oboru Člověk a svět práce, postihuje široké spektrum pracovních činností

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OBCHODNÍ KORESPONDENCE V NĚMECKÉM JAZYCE (OKN) Obor vzdělání : 63 41 M/02 Obchodní akademie Forma vzdělání : denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium : 30 (1 hodina

Více

P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009

P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009 P01 ZKRÁCENÝ DOKUMENT NÁRODNÍ KVALITY ADMD ZJEDNODUŠENÁ VERZE DNK PRO SOUTĚŢ DŘEVĚNÝ DŮM 2009 Asociace dodavatelů montovaných domů CENTRUM VZOROVÝCH DOMŮ EDEN 3000 BRNO - VÝSTAVIŠTĚ 603 00 BRNO 1 Výzkumný

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

Pozemní stavitelství

Pozemní stavitelství ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Integrovaná střední škola Cheb Obrněné brigády 6, 350 Cheb Pozemní stavitelství 36-47-M/0 Verze: v. Obsah 2 Profil absolventa... 3 2. Úvodní identifikační údaje... 3 2.2 Popis

Více

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

36-66-H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace Havlíčkova 1223/17, 697 01 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ODBORNÉ KRESLENÍ Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Truhlář 33-56-H/01 Truhlář 1. ročník = 33 hodin/ročník

Více

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ

Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář. Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Kód a název oboru vzdělání: 2954H/01 Cukrář Název školního vzdělávacího programu: CUKRÁŘ Délka a forma vzdělání: Dosažený stupeň vzdělání: Způsob ukončení vzdělávání: Tříleté denní střední vzdělání s výučním

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

èasopis Realizace staveb www.realizace-staveb.cz èasopis Vydavatelství JAGA

èasopis Realizace staveb www.realizace-staveb.cz èasopis Vydavatelství JAGA èasopis 42 Periodicita: sedmkrát roènì Cena: 69 Kè** Rozsah: 64 a 96 stran Roèník: 4. Náklad: 9 500 výtiskù* *Náklad časopisu Realizace staveb je auditován kanceláří ověřování nákladu tisku České republiky

Více

Zpracovatel dokumentace staveb nespadající pod vybrané činnosti ve výstavbě (kód: M)

Zpracovatel dokumentace staveb nespadající pod vybrané činnosti ve výstavbě (kód: M) Zpracovatel dokumentace staveb nespadající pod vybrané činnosti ve výstavbě (kód: 36-173-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód:

Více

Zhotovitel hliněných staveb omítkář (kód: H)

Zhotovitel hliněných staveb omítkář (kód: H) Zhotovitel hliněných staveb omítkář (kód: 36-112-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

6.22. Obnova budov - OBB

6.22. Obnova budov - OBB 6.22. Obnova budov - OBB Obor: 36-47-M/01 Stavebnictví Forma vzdělávání: denní Počet hodin týdně za dobu vzdělávání: 1 pro zaměření pozemní stavby 5 pro zaměření rekonstrukce staveb a architektura Platnost

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti, II. stupeň

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti, II. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti, II. stupeň 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu a) obsahové vymezení Předmět Pracovní činnosti vychází z očekávaných výstupů

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j.

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j. Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) 1. Obsahové vymezení předmětu v předmětu fyzika se realizuje obsah vzdělávacího oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti

Více

Oddíl E učební osnovy XI.2.A MATERIÁLY A MĚŘENÍ

Oddíl E učební osnovy XI.2.A MATERIÁLY A MĚŘENÍ Oddíl E učební osnovy XI.2.A MATERIÁLY A MĚŘENÍ Charakteristika předmětu: MATERIÁLY A MĚŘENÍ v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Vyučovací předmět materiály a měření vychází ze vzdělávací

Více

Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci

Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Pracovní činnosti (Svět práce; Provoz a údržba domácnosti) chlapci 3. období 9. ročník Strádel, J.: Praktické činnosti pro 6.-9. ročník ZŠ (Člověk a svět

Více

tvrdé dřevo (v panelech) Vnitřní stěny, vnitřní podpory beton, přírodní kámen, cihly, klinkerové cihly, vápenopískové cihly

tvrdé dřevo (v panelech) Vnitřní stěny, vnitřní podpory beton, přírodní kámen, cihly, klinkerové cihly, vápenopískové cihly NOSNÉ KONSTRUKCE Betonové základy 80-150 100 Venkovní stěny / -sloupy beton, železobeton (vnější prostředí) 60-80 70 přírodní kámen (vnější prostředí) 60-250 80 cihly, lícové cihly (vnější prostředí) 80-150

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

2. Řešení prostorové struktury

2. Řešení prostorové struktury ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb DIPLOMOVÁ PRÁCE Stavebně-technologický projekt Bytový objekt s rozšířenými požadavky na výtahové prostory 2. Řešení prostorové struktury

Více

Tematické okruhy pro Státní závěrečné zkoušky

Tematické okruhy pro Státní závěrečné zkoušky Obor: Název SZZ: Konstrukce staveb Rekonstrukce staveb Vypracoval: Ing. Jan Plachý, Ph.D. Podpis: Schválil garant oboru Prof. Ing. Ingrid Šenitková, CSc. Podpis: Datum vydání 8.9.2014 Platnost od: AR 2014/2015

Více

PROJEKT : INVESTOR : DATUM :

PROJEKT : INVESTOR : DATUM : PROJEKT : STAVEBNÍ ÚPRAVA ZÁHRADNÍHO DOMKU, HOSTIVICE INVESTOR : PROJEKTANT ČÁSTI : DATUM : NÁZEV VÝKRES : MĚŘÍTKO : STUPEŇ PROJEKTU : FORMÁT : ČÍSLO VÝKRESU : Technická zpráva Předložená projektová dokumentace

Více

od počínaje 1. ročníkem

od počínaje 1. ročníkem Profil absolventa Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Zdravotnické lyceum Most 53-41-M/01, Zdravotnické lyceum

Více

Zhotovitel hliněných staveb zedník (kód: H)

Zhotovitel hliněných staveb zedník (kód: H) Zhotovitel hliněných staveb zedník (kód: 36-111-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň

Více

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název a adresa školy: Střední odborná škola energetická a stavební, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola, Na Průhoně 4800, 430 11 Chomutov IZO: 600 170 586 Zřizovatel:

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová Volitelný předmět Cvičení z přírodopisu je podle možností školy zařazen v průběhu 6. 9. ročníku, rozšiřuje a doplňuje svým vzdělávacím obsahem předmět přírodopis. Předmět je vyučován 1 hodinu týdně, v

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Deskriptivní geometrie Druh zkoušky: profilová nepovinná 1. Základní geometrické útvary 2. Principy a druhy promítání 3. Pravoúhlé promítání na jednu průmětnu

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: OPERAČNÍ SYSTÉMY (OPS) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 192 (6 hodin týdně) Platnost: 1. 9.

Více

ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB

ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního

Více

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od

Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání L/51 Podnikání - ŠVP platné od Změnový list ŠVP Číslo změny: 11/2018 Změna pro Školní vzdělávací program oboru vzdělání 64-41-L/51 Podnikání - ŠVP platné od 1. 9. 2015 Část dokumentu: Charakter změny: Platnost změny: Poznámka: Učební

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: ÚČETNICTVÍ na PC (UPC) Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma studia: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 (2 hodiny týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

Masér sportovní a rekondiční Most. od počínaje 1. ročníkem. Ústecký kraj, Velká Hradební 311/48, Ústí nad Labem

Masér sportovní a rekondiční Most. od počínaje 1. ročníkem. Ústecký kraj, Velká Hradební 311/48, Ústí nad Labem 1 Profil absolventa 1.1 Identifikační údaje Název ŠVP: Kód a název oboru vzdělání: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělání: Platnost ŠVP: Zřizovatel: Masér sportovní a rekondiční Most 69-41-L/02,

Více

36-47-M/01 Stavebnictví

36-47-M/01 Stavebnictví Střední škola technická, Most, příspěvková organizace Dělnická 21, 434 01 Most PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY V JARNÍM I PODZIMNÍM OBDOBÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obor vzdělání 36-47-M/01 Stavebnictví ŠVP

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem

Bezpečnost práce. Seznámení s řádem školní dílny. První pomoc při úrazu nářadím, materiálem a elektrickým proudem A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace samostatně pozoruje

Více

2. Řešení prostorové struktury

2. Řešení prostorové struktury ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2. Řešení prostorové struktury 2018 Vedoucí bakalářské práce: Ing. Rostislav Šulc, Ph.D. Obsah 2. ŘEŠENÍ PROSTOROVÉ

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Školní vzdělávací program M/01 Zdravotnický asistent Dodatek č. 2

Školní vzdělávací program M/01 Zdravotnický asistent Dodatek č. 2 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Dodatek č. 2 Platnost dodatku od 1. 9. 2015 1 Dodatek nově

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 3 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE UČEBNÍ OSNOVY 3. 2 Informatika pro pokročilé Časová dotace 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět informatika pro pokročilé doplňuje vzdělávací obsah předmětu

Více

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Ustanovní Řešení, Opatření Poznámka

Plán bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi. Ustanovní Řešení, Opatření Poznámka Příprava staveniště 1 Venkovní vedení 3 Podzemní sítě (proud, voda, kanalizace, plyn, 10 Doprava v okolí staveniště 12 Hlukové emise 13 Imise hluku Zařízení staveniště - obecně 1 Zajištění staveniště ČSN

Více

V. 9 Člověk a svět práce

V. 9 Člověk a svět práce 1/5 V. 9 Člověk a svět práce V.9.II 2. stupeň V.9.II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výuka navazuje na výstupy z 5. ročníku. Předmět je zařazen v hodinové dotaci od

Více

7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví

7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví 7.21 Pojetí vyučovacího předmětu Účetnictví Obecné cíle vyučovacího předmětu Účetnictví Předmět účetnictví rozvíjí ekonomické myšlení žáků. Žáci si osvojují vědomosti a dovednosti potřebné pro zpracování

Více

Střední průmyslová škola Hranice

Střední průmyslová škola Hranice ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM POŽÁRNÍ OCHRANA Kód a název oboru vzdělání 39-08-M/01 (zaměření Chemický specialista pro IZS, Stavební specialista protipožární prevence) Stupeň poskytnutého vzdělání Střední

Více

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU OBCHODNÍ KORESPONDENCE Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): 1.

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH STAVEB. Obor vzdělání (kód a název) H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB

Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH STAVEB. Obor vzdělání (kód a název) H/01 MONTÉR SUCHÝCH STAVEB Střední odborné učiliště Kyjov, příspěvková organizace Havlíčkova 1223/17, 697 01 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP) MONTÉR SUCHÝCH

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ

Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ Výukový modul ÚSPORA ENERGIE VE STAVEBNICTVÍ ZELENÝ MOST MEZI ŠKOLOU A PRAXÍ ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ MODULY PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ CZ.1.07/1.1.00/14.0153 1 V rámci projektu Zelený most mezi školou

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE. Obor vzdělání (kód a název): 36-57-E/01 MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE

Školní vzdělávací program (ŠVP): MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE. Obor vzdělání (kód a název): 36-57-E/01 MALÍŘSKÉ A NATĚRAČSKÉ PRÁCE Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): Obor vzdělání (kód a název): 36-57-E/01 Platnost ŠVP od 1.9.2011

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují text, který

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více