NAUČNÁ STEZKA RADEGAST NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ BESKYDSKÝ HŘEBEN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NAUČNÁ STEZKA RADEGAST NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ BESKYDSKÝ HŘEBEN"

Transkript

1 NAUČNÁ STEZKA RADEGAST NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ BESKYDSKÝ HŘEBEN Pustevny O prvních turistech O stromech, větru a sněhu Nejasná zpráva o Radegastovi Jeskyně bez krápníků O rezervaci Radhošť Vidíte díky ovcím O názvech hor Proč je kaple dřevěná

2

3 Naučná stezka Radegast tvoří řádku 9 zastavení o délce cca 4km s převýšením cca 185m na horském hřebeni z Pusteven na Radhošť v katastru Trojanovic, Prostřední Bečvy a Dolní Bečvy. První panel je situován na Pustevnách, u silničky do Ráztoky. PUSTEVNY Pustevny získaly své jméno od poustevníků, kteří zde žili. Za svou podobu ale vděčí Pohorské jednotě Radhošť. Turistický spolek Pohorská jednota Radhošť zde už v roce 1891 postavil první útulnu nazývanou Pústevňa a jak se zvyšoval zájem o horskou turistiku, přibývaly rychle i další ubytovny. Nejznámějšími stavbami Pusteven jsou jistě ubytovna Maměnka a restaurace Libušín. Obě stavby navrhoval slovenský architekt Dušan Jurkovič, který zde využil architektonické prvky mnoha lidových staveb Valašska. Navazují historické fotografie jednotlivých budov, kromě nichž se však v prostoru Pusteven nachází také zvonička, množství novodobých staveb (stravování, ubytování) a lyžařské vleky. Pústevňa První dřevěná útulna s restaurací na pohlednici kolem roku Libušín Jídelní pavilon Libušín, otevřený v roce Na jeho vnitřní výzdobě se podílel Mikuláš Aleš. Maměnka Maměnka i Libušín byly dlouho v havarijním stavu. Po nedávné opravě můžete dnes v Maměnce vidět pokoje vybavené podle původního vzhledu v zelené, okrové, červené a modré barvě. Tanečnica Už v době výstavby ( ) psaly tehdejší noviny, že tato nová útulna bude z největších ve státě. Byl to na svou dobu velmi komfortní hotel s více než 80 pokoji. Šumná Pro místní firmy byla na konci 19.stol. výstavba kamenné útulny v takové nadmořské výšce neobvyklá. Proto Pohorská jednota pro stavbu druhé ubytovny pozvala raději italského stavitele Bertiniho a zedníky z Alp.

4 Stavbám hrozilo zbourání Za 2.sv. války byli na Pustevnách ubytováni vojáci. V té době Libušín a Maměnka zchátraly tak, že se po válce uvažovalo o jejich zbourání. Byly zachovány i díky přímluvě jejich autora, architekta Jurkoviče. Dnes jsou tyto dvě stavby spolu se starou útulnou a zvoničkou vyhlášeny za Národní kulturní památku. Ceny ubytování kolem roku 1920 nocleh 80 haléřů až 3 koruny pečeně 1 koruna káva 30 haléřů Ubytování v Tanečnici po jejím otevření stálo 30 korun za den (s plnou penzí). Na Pustevny se lze dostat autem či autobusem. Široká zpevněná hřebenovka následně mírně stoupá k rozhledně na Stupních, kde se nachází druhé zastavení. Od Stupňů, a pak zvlášť z rozhledny se otevírají výhledy na Kněhyni (1257m), Čertův mlýn (1206m) i nevýraznou Tanečnici (1084m), na jejímž úpatí Pustevny stojí. Vidět jsou také částečně Vsetínské vrchy a z druhé strany obec Trojanovice. V altánové rozhledně se nachází vykreslené panoramatické mapy.

5 O PRVNÍCH TURISTECH Nejstarším českým turistickým spolkem byla Pohorská jednota Radhošť. Byla založena ve Frenštátu pod Radhoštěm už v roce 1884, tedy o 4 roky dřív než mnohem známější Klub českých turistů. Jedním z důvodů, proč Pohorská jednota vznikla, byla snaha omezit v Beskydech velký vliv německých turistů. Českým turistům se dařilo udržet vliv v oblasti Smrku, Kněhyně a Radhoště, protože toto území patřilo olomouckému arcibiskupství. Zbytek Beskyd od Lysé hory až k Jablunkovu patřil Habsburkům, kteří podporovali jen německé turisty ze spolku Beskidenverein. Když německý spolek Beskidenverein projevil zájem o turistickou útulnu na Radhošti pod kaplí, koupila ji rychle Pohorská jednota. Musela se proto hodně zadlužit, ale útulna se tak nedostala do německých rukou. Pohorská jednota se zaměřovala na Beskydy a blízké okolí, proto se počtem členů nikdy nemohla s Klubem českých turistů měřit. Přesto měla své odbory v mnoha městech na Moravě, ale také třeba v Praze nebo v Bratislavě. V roce 1937 měla Pohorská jednota Radhošť 5686 členů. Členem spolku byl i Leoš Janáček či Petr Bezruč. Po roce 1948 musel spolek ukončit činnost a k jeho obnovení došlo až v roce 1990.

6 Rozhledna Cyrilka stojí na Stupních už přes 100 let. Blízko Pusteven stávala ještě další podobná rozhledna Metodějka na vrchu Okrúhlý. Krátké stoupání od Cyrilky vás přivede na hřbet hory Radegast (1106m). U jejího vrcholu se nejprve s třetí tabulí NS zastavíte poblíž zrušené sjezdovky, odkud se otevírá výhled zpět na Pustevny a do údolí Trojanovic. O STROMECH, VĚTRU A SNĚHU Stromy na hřebeni musí odolávat drsnému horskému počasí. Vydrží nápory větru, sněhu i námrazy. Díky tomu však vypadají jinak než stromy v údolí. Podmínky na hřebeni nedovolují stromům vyrůst do takové výšky, jakou uvidíte třeba jen o 100m níž. Drsné podnebí mění též jejich tvar. Koruny nejsou pravidelné a větve na jedné straně někdy úplně chybí. Snadno poznáte, odkud tady nejčastěji fouká. Z toho směru mají stromy kratší větve nebo je nemají vůbec. Na opačné straně stromu jsou pak větve nejdelší. Podle toho mluví odborníci o vlajkových korunách. Čím výše vystupujeme, tím více krní rostoucí zde bukoví a smrčí, zapsal o lesích na Radhošti na začátku 20.stol. botanik František Gogela. Námraza Nejčastěji vzniká za mlhy, větru a při teplotě slabě pod nulou. Vlhkost z mlhy nebo z oblaků pak na chladných předmětech vytváří led. Narůstá proti směru pohybu vzduchu. Na jedné větvi může námraza vážit i stovky kilogramů. Sníh Sníh leží na Radhošti většinou déle než 150 dnů v roce. Může lámat větve a vrcholky stromů, ale na horách není pro stromy tak nebezpečný jako námraza. Vítr Na horách bývá vítr silnější než v údolí, ale stromy jsou mu přizpůsobené a bez problémů vydrží i tehdy, když už by člověk ve větru nedokázal jít. Beskydy patří k nejdeštivějším místům u nás. Pokud by všechna voda, která na Radhošti naprší (a nasněží) za rok, spadla najednou a neodtekla, měla by vodní hladina výšku 1,3m. Naprší (a nasněží) tu o polovinu víc vody než v Rožnově. Průměrná teplota na vrcholu Radhoště jsou 4 C. Varování v turistickém průvodci z 1.pol. 20.stol.: Podnebí je poměrně drsné, jsme v horách. Když se náhle obrátí vítr a vane od SV studený polák, jsou tepelné rozdíly velmi značné, s tím se musí počítat. Dlouho netrvá a rovinkou po hřebeni přijdete k zádům Radegastovy žulové sochy. Zde stojí bufet s venkovním posezením a po pravé straně u lesa čtvrtý panel NS.

7 NEJASNÁ ZPRÁVA O RADEGASTOVI Povídá se, že Cyril s Metodějem přišli na Radhošť, postavili tu kříž a svrhli modlu Radegasta, pohanského boha Slovanů. V Radhošti prý ale stále zůstal podzemní jeskynní chrám se zlatou sochou a obyvatelé hor prý sem ještě několik staletí chodili Radegasta uctívat. Legendy mluví o tom, že socha mluvila a věštila budoucnost, o tom, že se tu prováděly magické obřady, hlavně v době letního slunovratu, nebo o tom, že tu lidé ještě v 19.stol. pochovávali sebevrahy ze širokého okolí. Vojenský lékař, spisovatel a obrozenec Josef Heřman Agapit Gallaš se k popisu Radegasta dostal takto:...můj otec, když v roku 1753 kostelní ozdoby na faře rožnovské řezbal, v jednom prastarém latinském spisu, jež se v rukou tamního bývalého kaplana Povolného vynacházel, podobu Radhosta vidil a sobě ji odtud vyrejsoval, kterýžto rukú jeho známkovaný obraz často jsem jako chlapec viděl. A jak podle Gallaše Radegast vypadal? Hlava kudrnatá muže dospělého, korunou špidlatou přikrytá, po stranách veliké baraní rohy a uši telecí ostrčené se vynacházely. Bradu měl též kučeravou a mezi rtoma jakousi podobu květného zvonečka neb tulipánka. Prsa nahá žensky velmi odulá a břicho těhotnému podobné... Měli vůbec Slovaného boha Radegasta? Historické záznamy mluví o uctívání Radegasta pouze u Slovanů v okolí Baltského moře. Podle kronikáře Adama Brémského měl bůh Redigast v 9.stol. velký chrám v bájném městě Retra. Pozdější autoři tvrdí, že šlo o omyl a že chrám patřil mnohem známějšímu bohu Svarožicovi. U nás se první zápisy objevují až v 18.stol. všechny mluví o uctívání Radegasta pouze v Beskydách a pouze na Radhošti. Nikde jinde na Moravě ani v Čechách zmínky o Radegastovi nejsou. Že by byl Radegast uctíván jen na Baltu a na Radhošti? Autor sochy, Albín Polášek, se narodil pod Radhoštěm ve Frenštátu, jako mladý odešel do Ameriky, později vedl Akademii umění v Chicagu. Sochu Radegasta i sousoší Cyrila a Metoděje vytvořil v Americe v roce 1929 a na své náklady je nechal přepravit k nám. V Americe je prý Polášek stále považován za jednoho z významných sochařů 20.stol. Jeho muzeum na Floridě patří do Národního seznamu historických památek Spojených států. Hřebenovka klesá do dolíku a opět stoupá na místo, kde je výhled na obě strany hory na Vsetínské vrchy, Javorníky, Beskydy včetně Pusteven či vzdálené Lysé hory (1323m) a dolů přes sjezdovku podbeskydské kopce. Nachází se zde dvě panoramatické mapy. Další panel NS stojí ale až o něco dál, v lesem sevřené lokalitě zvané Záryje.

8

9 JESKYNĚ BEZ KRÁPNÍKŮ Možná jste už navštívili jeskyně v Moravském krasu nebo jinde. Jeskyně jsou i v Beskydech, ale vypadají úplně jinak. Mívají rovné stěny a krápníky byste v nich nenašli. O radhošťském podzemí se vypráví hodně pověstí. Povídá se o velké jeskyni s potokem uprostřed a pokladem na druhém břehu, ale lávku přes potok hlídá obrovský černý pes. Stojíte nad místem, které se jmenuje Záryje. Svahy jsou různě zprohýbané a vystupují tu pískovcové skalky. Přesně tak vypadají místa, kde je možné najít jeskyně, kterým Valaši říkali ďúry. Popis Václava Obšívače nám ukazuje, jaké měli lidé o jeskyních představy na začátku 20.stol.: Na Radhošti a Pustevnách jsou prý troje díry. Několik kroků pod Stupni mají tak velký otvor, že možno tam zpříma vejíti; vedly prý až k Velehradu. Druhé, do kterých lze jen čtvernožky, jsou kus pod křížem a z těch prý se vycházelo až u Jablunkova, a třetí, do kterých se člověk musel pouze plazit, ty prý končí až v Uhrách. Jeskyně na Radhošti lákaly odedávna ke hledání pokladů. Protože stěny pískovcových bloků jsou téměř rovné, připadaly jeskyně hledačům pokladů jako dílo člověka. V roce 1888 se snažil radhošťské podzemí prozkoumat i spisovatel Svatopluk Čech. Na hřebeni Radhoště bylo zatím objeveno 8 jeskyní, většinou ne moc dlouhých. Výjimkou je jen Cyrilka s délkou chodeb 370m. Tyto chodby jsou velice složité, někde se jimi člověk sotva protáhne, jinde mají i několik metrů. Jeskyně Cyrilka patří u nás k nejvýše položeným místům, kde zimují netopýři. Pastevci na salaších některé jeskyně využívali jako sklepy na výrobky z mléka. Jiné zase zasypávali, aby jim do nich nepadaly ovce. VAROVÁNÍ! Tento panel není pozvánkou do beskydských jeskyní. Některé skalní bloky se totiž stále pomalu pohybují a jeskyně mění svůj tvar, proto je vstup do nich životu nebezpečný! Lidská přítomnost v jeskyních v nevhodnou dobu může navíc znamenat smrt vzácných netopýrů! U panelu se na kovové plaketě dozvíte, že z lokality Záryje byl vyzdvižen symbolický první základní kámen pro Národní divadlo v Praze a budete pokračovat již téměř rovinkou po široké stezce k hřebenové louce s dalším zastavením NS. O REZERVACI RADHOŠŤ Na severních svazích Radhoště jsou chráněné hlavně staré bukové lesy. Mezi zdravými stromy jsou i stromy suché nebo vyvrácené, které poskytují prostor pro přežití mnoha vzácným živočichům. Část svahů je chráněna jako národní přírodní rezervace, tj. nejvyšší možný stupeň ochrany u nás. V Beskydech je už jenom 6 podobně cenných území. Neboť je toto území tak cenné, není do něj veřejnosti povolený přístup mimo značené cesty. Prosíme, abyste dodržovali toto omezení. V Beskydech už není mnoho takových míst. Javory V roklinách potoků a na prudkých svazích roste javor klen. Vyhovuje mu kamenitá půda.

10 Kleč Na hřebeni uvidíte borovici kleč, která v Beskydech původně nerostla. Lesníci ji začali vysazovat až po roce Sázeli ji hlavně na místech, která se nedařilo zalesnit jinými stromy. Bukové porosty Nejstarší bukové porosty mají až 200 let a někde vypadají skoro jako přirozené lesy. V minulosti v nich ale lidé hospodařili, proto je tu také už jen málo jedlí. Smrčiny Staré smrkové porosty rostou v místech, která byla dřív odlesněná pro pastvu. Panství Hukvaldy je začalo postupně zalesňovat asi před 150 lety. Kdyby tady rostl přirozený les, bylo by tu méně smrku a mnohem víc buku. Oměj tuhý moravský je jednou z nejvzácnějších rostlin radhošťského hřebene. Díky němu je Radhošť navržený do seznamu evropsky významných botanických lokalit. Rys je pravidelným návštěvníkem lesů na úbočí Radhoště, medvěd se sem zatoulá jen výjimečně. Tento panel se nalézá při kraji hřebenové louky, místy porostlé solitéry smrků. Zvláště pak od turistického rozcestníku Radhošť hřeben (rozc.) 1080m se přes louku otevírá pohled na celý sousední hřeben Vsetínských vrchů, na Javorníky a při dobré viditelnosti i na Malou Fatru. Rovinka a následný stoupáček vás přivedou k tabuli NS Radegast č.7.

11 VIDÍTE DÍKY OVCÍM Skutečně, radhošťský hřeben je odlesněný jen díky ovcím. Tedy i díky kozám, jež se dřív na salaších pásly s ovcemi dohromady. Kdyby se tu v minulosti nepáslo, asi by nebyl jiný důvod zlikvidovat tady les. Salašnictví totiž dokázalo využít i neúrodnou horskou půdu na hřebenech a prudkých svazích, která byla pro jiné hospodaření nevyužitelná. Podobně byly odlesněné téměř všechny hřebeny v Beskydech a na Valašsku. Ovce a kozy byly na salaši jen menší část roku. Na salaš se s nimi vycházelo v polovině května a zpátky do údolí se vracelo pravidelně na svatého Václava (28.září). Na jaře a na podzim se pásly na loukách v podhůří a v zimě byl dobytek ve chlévech na úbočí hor nebo v údolí u domů. Pojem salaš znamenal pro Valachy celé letní horské hospodářství stavby, pastevce, stádo i přilehlé pastviny. Salaš na Černé hoře byla jednou z posledních salaší na Rožnovsku. Nejdéle pásl ovce bača Blinka na Radhošti, ovce vyháněl na salaš ještě několik let po válce. Ze salaše zůstaly dnes jen zbytky základů. Na Valašsku se chovaly ovce valašky, které dobře snáší drsné podmínky v horách. V rožnovském skanzenu můžete vidět malé stádo tohoto plemene a také původní stavby ze salaše. Ovce valašky nejsou vhodné pro chov na maso a nemají kvalitní vlnu. Hlavním užitkem z jejich chovu byl sýr a další mléčné výrobky. Aby se hřebenové pastviny na Radhošti a s nimi řada chráněných rostlin a živočichů zachovaly, zajišťuje Správa CHKO Beskydy v posledních letech jejich vypásání. Na dohled od info tabule NS stojí dřevěný hotel Radegast, k němuž se dostanete mírným stoupáním. Poblíž jeho vchodu objevíte osmé zastavení. O NÁZVECH HOR Gigula, Magura, Grúň, Kyčera, Příslop hory a kopce v Beskydech mají často jména, jež jinde na Moravě nebo v Čechách neuslyšíte. Setkat se s nimi můžete jen v oblastech, kde se na salaších chovaly ovce. Přinesli je sem přistěhovalci z Haliče (části dnešního Polska) a z Uher (Slovenska), kteří spolu se svými stády ovcí osídlovali Beskydy. Proto stejná jména hor uslyšíte na Slovensku, Ukrajině či v Rumunsku prostě v celém karpatském pohoří, kde se v minulosti salašnicky hospodařilo. Ta jména nebyla jen obyčejnými názvy. Obyvatelé hor podle nich poznali třeba to, jaký má hora tvar a jestli je na ní jen les nebo i pastviny. Grúň táhlý horský hřbet, který odbočuje z hlavního hřebene Grapa roklina nebo příkrý svah s výmoly Příslop, Příschlop sedlo mezi dvěma vrchy nebo sedlo mezi hlavním a bočním hřebenem Kyčera strmý kopec na vrcholu úplně nebo aspoň částečně zalesněný

12 Když bylo blízko sebe víc vrcholů podobného tvaru, přidalo se ještě další jméno, aby se od sebe snadno rozeznaly, např. v Javornících blízko sebe najdeme názvy Stanovnická Kyčera, Válečkova Kyčera, Planinská Kyčera, Kyčera pod Baroškou, Čerňanská Kyčera. Názvy, které označovaly kvalitu a polohu luk a pastvin Javořina horská pastvina řídce porostlá lesem Polana horská pastvina uprostřed lesů Sihla mokřad nebo mokrá louka nevhodná pro pastvu Spina lesní louka Jak vznikl název Radhošť Často se dočtete, že název Radhošť je odvozený od jména slovanského boha: Radegast = > Radgost => Radhošť. Odborníci ale dnes předpokládají, že název zřejmě vznikl ze slovanského mužského jména Radhost. V překladu by to znamenalo Radhostova hora. Jen kousek, v podstatě rovinkou, chybí ke kapli na vrcholu Radhošť. Výhledy se otáčejí od Vsetínských vrchů a Javorníků kolem Kelčského Javorníku v Hostýnských vrších po Veřovické vrchy a Jeseníky (za dobrého počasí), v jednom místě u kaple také na Lysou horu, část Smrku a tisícové vrcholy v Radhošťském hřbetu. Poslední zastavení naučné stezky Radegast stojí instalováno u vrcholového rozcestníku poblíž vchodu do kaple.

13 PROČ JE KAPLE DŘEVĚNÁ Kaple Cyrila a Metoděje vypadá, jako by byla celá postavená ze dřeva. Ale ještě před 100 lety byla jen poloviční a celá kamenná. Kapli postavili ve stylu byzantských staveb, aby tak poukazovala na původ Cyrila a Metoděje, kteří k nám z Byzantské říše přišli. Když byla v roce 1898 dokončena její stavba, oslavy na Radhošti se prý zúčastnilo 30 tisíc lidí. Po mnoha neúspěšných opravách se v roce 1925 přistoupilo k zásadní změně. Kamennou kapli obili šindelem, aby její stěny lépe ochránil proti drsnému horskému klimatu. Při opravě byla ke kapli ještě přistavěna zvonice. Dnes už to většině lidí připadá, že takhle musela kaple vypadat od počátku. Přibližně v místech, kde dnes stojí budova vysílače, stávala Útulna, jež byla postavena už v době budování kaple. Z historických zápisů a map víme, že první kaple tu na vrcholu stála už ve 2.pol. 18.stol. Ví se jen, že byla dřevěná, ale neznáme její podobu ani rok stavby nebo dobu zániku. Zkusili jste si přeložit hlaholicí psaný text z otevřené knihy, kterou drží svatý Cyril? Je to začátek Janova evangelia: Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh... NS Radegast, Presi 2012

14

Pustevny získaly své jméno od poustevníků, kteří zde podle pověstí žili. Za svou podobu ale vděčí Pohorské jednotě Radhošť.

Pustevny získaly své jméno od poustevníků, kteří zde podle pověstí žili. Za svou podobu ale vděčí Pohorské jednotě Radhošť. Turistický spolek Pohorská jednota zde už v roce 1891 postavil první útulnu nazývanou Pústevňa a jak se zvyšoval zájem o horskou turistiku, přibývaly rychle i další ubytovny. Nejznámějšími stavbami Pusteven

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_08

Více

NAUČNÁ STEZKA VELKÝ JAVORNÍK VŠE O LESNÍ SPRÁVĚ

NAUČNÁ STEZKA VELKÝ JAVORNÍK VŠE O LESNÍ SPRÁVĚ 1 Frenštát pod Radhoštěm Jandovo stromořadí 2 Lesní správa Frenštát pod Radhoštěm 3 Státní lesy na Frenštátsku NAUČNÁ STEZKA VELKÝ JAVORNÍK VŠE O LESNÍ SPRÁVĚ Naučná stezka Velký Javorník provází zelenou

Více

Školní výlet - 16. června 2015 IX. třídy

Školní výlet - 16. června 2015 IX. třídy Školní výlet - 16. června 2015 IX. třídy Je úterý 16. června 2015 sedm hodin ráno, polojasno, pravděpodobnost srážek 0%, vlhkost 58%, předpoklad pociťované teploty maximálně +22 stupňů a s touto předpovědí

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

AZ KČT HLINSKO NA PUSTEVNY

AZ KČT HLINSKO NA PUSTEVNY AZ KČT HLINSKO NA PUSTEVNY PUSTEVNY RADHOŠŤ ROŽNOV POD RADHOŠTĚM 19. července 2014 Vedoucí zájezdu: Bohumil Pospíšil (tel. 728 400 793) Pustevny jsou nejoblíbenější turistickým střediskem v Beskydech a

Více

Architektonicko-urbanistická studie lokality hřebene Pustevny Radhošť

Architektonicko-urbanistická studie lokality hřebene Pustevny Radhošť Architektonické studio ARCHITEKT ROJEKTANT ZOD. ROJEKTANT Doc. Ing.arch. Kamil Mrva, h.d Ing.arch. Michaela Mrázová Doc. Ing.arch. Kamil Mrva, h.d 742 21 Kopřivnice 1/2018 hřebene ustevny Radhošť oogle

Více

POPIS TURISTICKÝCH TRAS z Frenštátu p. R. a okolí

POPIS TURISTICKÝCH TRAS z Frenštátu p. R. a okolí POPIS TURISTICKÝCH TRAS z Frenštátu p. R. a okolí Trasy z Frenštátu pod Radhoštěm: název trasy: Na zříceninu hradu Hukvaldy a za muflony a daňky do obory trasa: Frenštát pod Radhoštěm - hrad Hukvaldy -

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_10

Více

ZŠ 5. května z Rožnova

ZŠ 5. května z Rožnova 120 KG ODPADKŮ ODSTRANĚNO Z LESŮ NA RADHOŠTI Včera, ve čtvrtek 2. října 2008, se dopoledne sešlo 70 žáků ze základních škol ZŠ 5. května z Rožnova a ZŠ Trojanovice, aby společnými silami udělali kus práce

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

14. DAHLIE RALLYE ROŽNOV

14. DAHLIE RALLYE ROŽNOV CAMPING CLUB KČT TJ ROŽNOV pod Radhoštěm Vás zve na Mezinárodní setkání přátel campingu a caravaningu zemí V4 Česka, Maďarska, Polska a Slovenska 14. DAHLIE RALLYE ROŽNOV 2010 2.9. 6.9.2010 Česká republika,

Více

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení.

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení. OSTRAVICE Na tomto místě jste ještě na Moravě, ale až cestou na Lysou horu přejdete most přes řeku Ostravici, budete ve Slezsku. Řeka Ostravice byla totiž dlouhou dobu nejen hranicí obce, ale už od počátku

Více

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Začínáme u centrálního parkoviště v centru Benecka. Červená turistická značka odtud vystoupá k úbočí Žalého na Přední Žalý. Na jeho vrcholu nechal postavit

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

Průvodce po drátěných loukách

Průvodce po drátěných loukách Průvodce po drátěných loukách Zajímavá místa můžete často najít hned za domem. Na mnohá se dá dojít pěšky, jiná jsou jen chvilku jízdy autem. Jsou to místa s poutavou minulostí, která přímo utvářela jejich

Více

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR

JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR JEDNODUCHÉ BYDLENÍ VÍKENDOVÁ CHATA - HORNÍ ZÁLEZLY JAN HARCINÍK, ČVUT FAKULTA ARCHITEKTURY, NAUKA O STAVBÁCH, 2. SEMESTR Víkendová chata, Horní Zálezly 10, okres Ústí nad Labem Projekt: Stavitel: ing.

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Rožnov pod Radhoštěm

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Rožnov pod Radhoštěm Nejméně obcí v rámci jednotlivých správních obvodů Zlínského kraje zahrnuje správní obvod Rožnov pod Radhoštěm. Zaujímá asi 6 % rozlohy kraje a svou rozlohou i počtem obyvatel leží uprostřed mezi mi správními

Více

PONTO. Zimní Beskydy ČÍSLO. 1. OUTDOOR - SVČ gymnázia Velehrad

PONTO. Zimní Beskydy ČÍSLO. 1. OUTDOOR - SVČ gymnázia Velehrad PONTO OUTDOOR - SVČ gymnázia Velehrad Zimní Beskydy 13. 15. 1. 2017 ČÍSLO. 1 Beskydy - pohoří v nejvýchodnější části ČR - rozkládají se mezi Valašským Meziříčím a Jablůnkovem - nejvyšší Lysá hora (1323

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

RADHOŠŤSKÁ HŘEBENOVKA

RADHOŠŤSKÁ HŘEBENOVKA RADHOŠŤSKÁ HŘEBENOVKA (modrá) Pindula, sedlo, BUS 552m 0 km Černá hora, rozc. 885m 2,5 km Radhošť, kaple 1129m 5,0 km Radhošť, hřeben, rozc. 1080m 6,0 km Radegast, socha 1105m 7,5 km Pustevny, chaty 1010m

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Test - prověrka vědomostí se zaměřením na kulturu Valašska

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Test - prověrka vědomostí se zaměřením na kulturu Valašska Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_19 Autor PaedDr.

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Vítejte u nás! Místo Setkání:

Vítejte u nás! Místo Setkání: odbor mládeže Vítejte u nás! Mladí přátelé rybáři a hosté. Letošní Setkání rybářské mládeže, které pro vás připravil odbor mládeže při VÚS pro Severní Moravu a Slezsko, bude netradičně pojatá tradiční

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

3.10.2010. Rekreace v územním plánu

3.10.2010. Rekreace v územním plánu Rekrece v územním plánu Rekreace v územním plánu 1 Zásady územního rozvoje (ZÚR) Etapy zpracování: 1.etapa: Zpracování průzkumů a rozborů v rozsahu územně analytických podkladů 2. etapa: Zpracování návrhu

Více

130 let. Kdo postavil Libušín? Pohorské jednoty Radhošť. Historický přehled. Pustevny 1891

130 let. Kdo postavil Libušín? Pohorské jednoty Radhošť. Historický přehled. Pustevny 1891 Kdo postavil Libušín? 130 let Pohorské jednoty Radhošť Historický přehled Pohorská jednota Radhošť (PJR) vznikla jako první český turistický spolek v tehdejších zemích Rakousko-Uherska v roce 1884, zároveň

Více

Trasa autobusu: Petřvald Havířov Karviná Cieszyn Bielsko-Biala Źywiec Korbielów sedlo Hliny 102 km, 2 ¼ hodiny. Příjezd na výchozí bod cca 8:00

Trasa autobusu: Petřvald Havířov Karviná Cieszyn Bielsko-Biala Źywiec Korbielów sedlo Hliny 102 km, 2 ¼ hodiny. Příjezd na výchozí bod cca 8:00 Trasa autobusu: Petřvald Havířov Karviná Cieszyn Bielsko-Biala Źywiec Korbielów sedlo Hliny 102 km, 2 ¼ hodiny. Příjezd na výchozí bod cca 8:00 Základní trasa: Sedlo Hliny Pilsko (št.hranica) Pilsko (vrchol)

Více

outdoor KŘIVOKLÁTSKO A ČESKÝ KRAS 35 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing

outdoor KŘIVOKLÁTSKO A ČESKÝ KRAS 35 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing outdoor 35 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce KŘIVOKLÁTSKO A ČESKÝ KRAS Grada Publishing 3 Jakub Turek a kolektiv Outdoorový průvodce utdoor KŘIVOKLÁTSKO A ČESKÝ KRAS Kolektiv autorů Horydoly.cz: Filip

Více

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm - Dřevěné městečko - 50,- Kč / student (cca 45 minut) - 30,- Kč / děti do 15 let - Mlýnská dolina - 60,- Kč / student (cca 70 minut) - 40,- Kč / děti do

Více

Apartmány Dolní Morava

Apartmány Dolní Morava Apartmány Dolní Morava Apartmány na Větrné Hůrce Apartmánové domy jsou situovány nad místní cestou, nachází se ve vyšší části obce s panoramatickým výhledem na vrchol Kralického Sněžníku přes svahy protější

Více

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009

Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Přihláška na 24. konferenci České herpetologické společnosti 6. - 8. 11. 2009 Další, již 24. konference ČHS se uskuteční 6. 8. 11. 2009 v obci Dolní Lomná Ubytování a popis místa: Rekreační středisko se

Více

Lyžařský kurz se sportovním pobytem v srdci Valašska v Rožnově pod Radhoštěm

Lyžařský kurz se sportovním pobytem v srdci Valašska v Rožnově pod Radhoštěm , Lyžařský kurz se sportovním pobytem v srdci Valašska v Rožnově pod Radhoštěm Nabídka pro základní a střední školy Uskutečnění lyžařského kurzu nabízí Komplex pro sport a rekreaci TJ Rožnov p.r. Svou

Více

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807 Informační memorandum VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807 Apartmány Hubertus Karlova Studánka Karlova Studánka č.p. 95, okres Bruntál 34 bytů, 6 nebytových prostor, garáže Obsah Úvod... 3 Předmět prodeje... 3 Popis

Více

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l

KRKONOŠE. HORSKÁ UBYTOVÁNÍ\l KRKONOŠE Rozkládají se v severovýchodních Čechách na hranici mezi Českou republikou a Polskem. Česká část Krkonoš je rozlehlejší a členitější oproti polské.krkonoše jsou nejznámějším pohořím v České republice

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška

Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko Přihláška Cena cestovního ruchu v turistické oblasti Beskydy-Valašsko 2013 Přihláška Identifikační údaje soutěžícího (realizátora produktu): Název společnosti, organizace: Beskydské informační centrum Frýdek-Místek,

Více

Průvodce "Bělá, Jeseníky"

Průvodce Bělá, Jeseníky Chata Chata Švýcárna 50 5'56.97"N 17 12'56.21"E Na nejfrekventovanější části hlavní hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy - Pradědem, leží na svahu Malého Děda v

Více

Průvodce "Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov"

Průvodce Liptovská, Ružinov, Bratislava - Ružinov Děvín 48 10'36.59"N 16 59'5.75"E se nachází jihozápadním cípu Malých Karpat. Dominantním vrcholem je Děvínská Kobyla. Pod Děvínským hradem začíná červená turistická značka vedoucí až na Duklianský průsmyk.

Více

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

BESKYDSKÁ SEDMIČKA. Salomon-Run extrémní přechod Javorník-Javorový 2010

BESKYDSKÁ SEDMIČKA. Salomon-Run extrémní přechod Javorník-Javorový 2010 CO JE TO BESKYDSKÁ SEDMIČKA? 87 km dlouhý extrémní přechod Beskyd - Závod pro sportovce, nadšence a širokou veřejnost aneb,,vylez si svoji Ká-dvojku v Beskydech Součet nadmořských výšek všech 7 hlavních

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing outdoor 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Grada Publishing Jakub Turek a kolektiv Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Kolektiv autorů Horydoly.cz: Martina Vampulová, Jan

Více

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat.

KRAJINA KOLEM NÁS. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. KRAJINA KOLEM NÁS Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy krajina, mapa plán, učí se v krajině se orientovat. Mapa, plán k orientaci na neznámých místech nám pomůžou

Více

6. Přírodní památka Profil Morávky

6. Přírodní památka Profil Morávky 6. Přírodní památka Profil Morávky Řeka Morávka se v úseku od Kamence ve Skalici až po Staré Město zahlubuje do terénu až na skalní podloží. Řeka zde vytváří kaňonovité údolí, skalní prahy a peřeje i hluboké

Více

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína

Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť. Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Geologický klub Gymnázia Zlín, Lesní čtvrť Hlavní geologické procesy v okolí Zlína 0 Obsah Úvod:... 1 Cíl:... 1 Zápis o činnosti:... 2 Přírodní památka Skály... 2 Přírodní památka Králky... 2 Zápisky

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

PROGRAM ROZVOJE OBCE KRHOVÁ

PROGRAM ROZVOJE OBCE KRHOVÁ PROGRAM ROZVOJE OBCE KRHOVÁ na období 2015-2025 Schváleno Zastupitelstvem obce Krhová, dne 29.1.2015, usnesením č. 3/2015/Z-051 Doplnění č. 1 schváleno Zastupitelstvem obce Krhová, dne 10.2.2015, usnesením

Více

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace

Chráněná území v CHKO Beskydy. Co skrývají lesní památky a rezervace Chráněná území v CHKO Beskydy Co skrývají lesní památky a rezervace Většina přírodních rezervací a památek v Beskydech chrání lesy, z celkového počtu 53 je jich 42 alespoň částečně lesních. Mnohé lesní

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Základní charakteristika území

Základní charakteristika území NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA Základní charakteristika území v r. 1991 (20.3.) vyhlášen za národní park plocha NP: 69030 ha - park plošně největší pro svoji polohu uprostřed hustě osídlené střední Evropy, relativně

Více

SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT

SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT ROZHLEDNY ZLÍNSKÉHO KRAJE Terezie Kolajová, 7.A HOSTÝN Hostýn je nejen známým poutním místem, ale zároveň známým rozhlednovým místem. Byla

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

BESKYDY-VALAŠSKO, regionální agentura cestovního ruchu. Divadelní 8, Nový Jičín. www.beskydy-valassko.cz info@beskydy-valassko.cz +420 608 815 585

BESKYDY-VALAŠSKO, regionální agentura cestovního ruchu. Divadelní 8, Nový Jičín. www.beskydy-valassko.cz info@beskydy-valassko.cz +420 608 815 585 BESKYDY-VALAŠSKO, regionální agentura cestovního ruchu Divadelní 8, Nový Jičín www.beskydy-valassko.cz info@beskydy-valassko.cz +420 608 815 585 Beskydy-Valašsko racr. Vznikla v roce 1998, jako sdružení

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

PRÁZDNINOVÁ VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ PRO DĚTI. Soutěžní kupony najdete v oddělení pro děti.

PRÁZDNINOVÁ VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ PRO DĚTI. Soutěžní kupony najdete v oddělení pro děti. PRÁZDNINOVÁ VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ PRO DĚTI Soutěžní kupony najdete v oddělení pro děti. Soutěž odevzdej nejpozději 31. srpna 2015. Vyhodnocení proběhne ve čtvrtek 17. září 2015 v 15:30 hodin, v oddělení pro

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY

Podnebí, rostliny a ţivočichové. 5. třída ZŠ BŘEŢANY * Podnebí, rostliny a ţivočichové 5. třída ZŠ BŘEŢANY Podnebí Podnebné pásy Jak uţ víte z učiva přírodovědy, planeta Země nemůţe být Sluncem ohřívaná stejně po celém povrchu. Podle mnoţství dopadajících

Více

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut

Černé jezero Cesta autem z Kašperských Hor: cca 40 minut ŠUMAVSKÁ JEZERA Šumavská jezera jsou všechna ledovcového původu. Na české straně je jich celkem pět: Černé, Čertovo, Prášilské, Plešné a jezero Laka. Největší je Černé jezero, nejvýše položené a zároveň

Více

Přechod Moravskoslezských Beskyd

Přechod Moravskoslezských Beskyd Přechod Moravskoslezských Beskyd 22. 25. 4. 2010 Motivem této cesty (kromě zopakování si poznání překrásné palety hor ve východním cípu Moravy při hranicích s Polskem a Slovenskem) byla závěrečná příprava

Více

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU NA ČESKÉ STRANĚ NOVÝ PLAVEBNÍ KANÁL Z HORNÍHO TOKU FLÁJSKÉHO POTOKA DO FREIBERSKÉ MULDY - KULTURNĚ NAUČNÁ STEZKA

PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU NA ČESKÉ STRANĚ NOVÝ PLAVEBNÍ KANÁL Z HORNÍHO TOKU FLÁJSKÉHO POTOKA DO FREIBERSKÉ MULDY - KULTURNĚ NAUČNÁ STEZKA PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU NA ČESKÉ STRANĚ NOVÝ PLAVEBNÍ KANÁL Z HORNÍHO TOKU FLÁJSKÉHO POTOKA DO FREIBERSKÉ MULDY - KULTURNĚ NAUČNÁ STEZKA 11. DUBNA 2013, KLÍNY (HOTEL EMERAN) Projektoví partneři Základní informace

Více

Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet

Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet 1 Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu Jiří Glet 1. vydání vydáno v listopadu 2018 jako 80. publikace vydal Pavel Kohout (www.kknihy.cz) ISBN 978-80-7570-124-4 (epub) ISBN 978-80-7570-125-1 (mobi) ISBN 978-80-7570-126-8

Více

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES CHKO BLANSKÝ LES - založena 1990, rozloha 212 km2 - nadmořská výška 420 1083 m - komplexy bukových a smíšených podhorských lesů, teplomilné trávníky na vápenci, hadcové

Více

49 35'36.19"N 18 7'31.81"E. GPS poloha:

49 35'36.19N 18 7'31.81E. GPS poloha: Rozhledna Bílá hora Rozhledna 49 35'36.19"N 18 7'31.81"E Rozhledna Bílá hora stojí u vrcholku stejnojmenného kopce Bílá hora ( 556 m.n.m.), který se zvedá mezi městy Štramberk a Kopřivnice. Již počátkem

Více

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.

2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap. 2. etapa: (středa): Kalek Přísečnice Königsmühle Klínovec Boží Dar (52 km) Trasa na Mapy.cz http://mapy.cz/s/it1x Trasa na Wandermap.net http://www.wandermap.net/cs/route/3067379-pum-2015-2-streda Stoupání:

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ

ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ VYŠKOV, NÁDRAŽNÍ 5 INTERVIEW PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN EXKURZE, NÁVŠTĚVA MUZEA FOTOREPORTÁŽ POBYT ŠESŤÁKŮ NA MALINÉ září-říjen 2015 Na Maliné. SEZNAMOVACÍ A EKOLOGICKÝ POBYT Také letos se vypravili

Více

MašTale. TurisTické okruhy. Přírodní rezervace BUDISLAVSKÝ OKRUH PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE POSEKANECKÝ OKRUH DUDYCHOVA JESKYNĚ

MašTale. TurisTické okruhy. Přírodní rezervace BUDISLAVSKÝ OKRUH PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE POSEKANECKÝ OKRUH DUDYCHOVA JESKYNĚ DUDYCHOVA JESKYNĚ PÍSKOVCOVÉ SKLEPY MĚSTSKÉ MAŠTALE TurisTické y Přírodní rezervace MašTale TOULOVCOVY MAŠTALE KOLUMBOVO VEJCE BUDISLAVSKÝ POSEKANECKÝ 3 Autem z Proseče do Vranic (v Nové Vsi u Jarošova

Více

Dřevostavby v Beskydech

Dřevostavby v Beskydech Dřevostavby v Beskydech Ing. arch. Kamil Mrva Školitel: Doc. Ing. arch. Hana Urbášková, Ph.D. Ústav navrhování V. FA VUT v Brně 1. Příklady soudobé práce v regionu Beskydy (valašsko-lašsko) V daném regionu

Více

50 8'18.77"N 15 6'25.49"E. GPS poloha:

50 8'18.77N 15 6'25.49E. GPS poloha: Park Poděbradská obora 50 8'18.77"N 15 6'25.49"E Poděbradská obora se nachází na levém břehu řeky Labe, jižně od čtvrti Poděbrad, zvané Polabec a severně od Pražské silnice. Na její východní straně začíná

Více

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Chráněné území Omezují činnosti, jež by mohly vést k rušení, poškození nebo k zničení dochovaného stavu území, cenného pro svůj krajinný

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 5.4. Anotace: Valticko lednický areál a Pálava jako turistický region specifika, kulturní památky, využitelnost z hlediska turistického ruchu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou

Více

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM:

JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: JOSEFOVSKÉ ÚDOLÍ DATUM: Josefovské údolí je národní přírodní rezervací, která se rozprostírá na svazích po obou stranách Křtinského potoka. Její celková rozloha je přibližně 110 ha. Ukázkové foto vybrané

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 25.1.2010 Mgr. Petra Siřínková OCHRANA PŘÍRODY ČESKÉ REPUBLIKY Ochrana přírody je multidisciplinární,

Více

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ

PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ PUTOVÁNÍ S LOKOMOTIVOU BEZ KOLEJÍ 28. 5.2016 Pojďte si protáhnout údolím řeky CELKOVÁ TRASA: 14,4 KM START 1 - ŠERPOVÉ (14,4 KM) Filipova Huť (rozcestí) Modrava (po zelené značce) Hradlový most Rechle

Více

Nabídka školních výletů v Komplexu pro sport a rekreaci TJ Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm

Nabídka školních výletů v Komplexu pro sport a rekreaci TJ Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm Nabídka školních výletů v Komplexu pro sport a rekreaci TJ Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm Rožnov pod Radhoštěm Valašské muzeum v přírodě Lanovka Gibon park - Tarzanie Radhošť Bowling Štramberk Krytý bazén

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou ================================================ ================================================

Více

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad Chřiby, 11.4.2015 Trasa autobusu: Ostrava D1 exit 298 Lipník - 47 Přerov - 55 Říkovice - D1 exit 258 Kroměříž 367 Kroměříž kruh. objezd nám. Míru 1.výjezd 432 Važany Šelešovice Zdounky Roští n Přejezd

Více

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ

REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ REVITALIZACE NÁVSI V DOLNÍ KRUPÉ JANA ROTREKLOVÁ 2.ROČNÍK MSP FA ČVUT V PRAZE ATU ATELIÉR GIRSA ÚSTAV PAMÁTKOVÉ PÉČE VEDOUCÍ PRÁCE: PROF. ING. ARCH. AKAD. ARCH. VÁCLAV GIRSA ASISTENTI: ING, ARCH. TOMÁŠ

Více

Projektový deník. Jiří Niesyt má přednášku o památkách v Bobrové a okolí. Jdeme se projít po Bobrové.

Projektový deník. Jiří Niesyt má přednášku o památkách v Bobrové a okolí. Jdeme se projít po Bobrové. Projektový deník 1. den První den jsme měli přednášku s Jiřím Niesytem po, které nás provedl po památkách v Bobrové a následně v Radešíně. V Bobrové nás provedl po památkách:kostel na horní a dolní Bobrové

Více

21. Cyklistická cesta Cyklostezka Bečva VSETÍNSKÁ A ROŽNOVSKÁ BEČVA

21. Cyklistická cesta Cyklostezka Bečva VSETÍNSKÁ A ROŽNOVSKÁ BEČVA 1. Základní údaje k celému toku 21. Cyklistická cesta Cyklostezka Bečva VSETÍNSKÁ A ROŽNOVSKÁ BEČVA Délka toku: Bečva 62 km, Rožnovská Bečva 31,5 km, Vsetínská Bečva 49 km) Prameny: Čarták 870 m n. m.

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz 900 880 860 840 820 800 780 760 740 720 700 680 660 640 620 600 580 560 540 520 500 480 460 Petrovice Petrovy boudy Pod Větrnou Hraniční cesta Nová Lesní zátiší Spálené Sokolí Důl Stará sjezdovka Mnichov

Více

Přihláška na letní týdenní pobyt SUKI 2015

Přihláška na letní týdenní pobyt SUKI 2015 4. 11. 7. 2015 Přihláška na letní týdenní pobyt SUKI 2015 Odkaz na přihlášku: http://goo.gl/forms/utv63j8sjo Prosíme o vyplnění přihlášky nejpozději do 15. 6. 2015, poté bude účastníkům zaslán individuální

Více

Jeskyně ve Hvozdecké hoře

Jeskyně ve Hvozdecké hoře Jeskyně ve Hvozdecké hoře Jeskyně se nachází v severním svahu vápencového vrchu Horka (též Hora nebo Hvozdecká hora), jižně od samoty Na Skalce, v malém vápencovém lomu na okraji lesa. Do literatury ji

Více

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách ČESKÁ METEOROLOGICKÁ SPOLEČNOST Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách Pavel Lipina Lysá hora 120 let meteorologických měření a pozorování Bezručova chata, Lysá hora

Více