Po několika táborových hrách z historie jsme letos sáhli do budoucnosti a připravili velmi technicky náročnou hru Mise Mars.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Po několika táborových hrách z historie jsme letos sáhli do budoucnosti a připravili velmi technicky náročnou hru Mise Mars."

Transkript

1 Mise Mars Budislav 2014 Po několika táborových hrách z historie jsme letos sáhli do budoucnosti a připravili velmi technicky náročnou hru Mise Mars. Motivace. Lidé od dávnověku zvedali hlavu vzhůru k nebi a hleděli na Měsíc s touhou podívat se tam. Tento sen se poprvé splnil americkým astronautům Neilu Armstrongovi a Buzzi Aldrinovi v roce Po nich navštívilo Měsíc ještě 10 amerických astronautů, poslední Eugen Cernan v roce Dalším cílem lidstva je teď planeta Mars. Cesta na Mars je však spojena s řadou obtíží, které ji činí velmi drahou a nebezpečnou. Zatímco cesta k Měsíci trvá něco přes 3 dny, tak cesta na Mars současnými prostředky trvá přibližně třičtvrtě roku. Několik kosmických sond ji již úspěšně absolvovalo. Po Marsu jezdilo a jezdí několik robotických vozítek, která zkoumají jeho povrch. Hledají mimo jiné vodu a možné stopy života v jakékoli formě. Pobyt na Marsu by byl pro lidi spojen s nutností nosit skafandr. Mars sice má atmosféru, ale ta neobsahuje kyslík potřebný pro dýchání. Lidstvo je však velmi vynalézavé a nové vědecké objevy mohou misi k Marsu urychlit. Je to lákavé, protože ten, kdo by dokázal levně, bezpečně a často létat k Marsu, mohl by začít kolonizovat nová území a využívat nerostné bohatství Marsu. Sen o Marsu nosí několik miliardářů ve své hlavě. Zahájení assessment center (Scénka vedoucích prolíná se televizní zpravodajství s teleshoppingem.)

2 Motivace. A už je to tady. Právě byly do světa ohlášeny dva průlomové objevy. První objev pochází z BELLOVÝCH LABORATOŘÍ a umožní využít elektromagnetickou energii ke krátkodobé deformaci prostoročasu před kosmickou lodí. Loď se pak po dobu trvání deformace posune skokem na své cestě vesmírem. Druhý objev je z biologické laboratoře BACTERIA FOR UNIVERSE. Byla vyšlechtěna bakterie FERROVIA COSMOSYNTHESIS, která se živí oxidy železa a za působení silného kosmického záření následně produkuje kyslík a dusík v poměru, který je příhodný pro dýchání člověka. Bakterie FERROVIA COSMOSYNTHESIS se právě za působení kosmického záření dokáže množit geometrickou řadou. Rychle se objevilo osm miliardářů, kteří mají prostředky k dosažení Marsu. Všichni chtějí být na Marsu jako první a chtějí se také mise Mars zúčastnit. Nejde jen o nesmrtelnou slávu, ale také o to, že budou zabírat nová území. Miliardáři sestavují posádky, které projdou výcvikem, postaví vhodnou kosmickou loď a doletí k Marsu. A assessment centru se děti představily při úkolech ve funkcích kapitán, pilot, navigátor, technik, voják, uklízeč, lékař, biolog, matematik-fyzik, dokumentarista. Miliardáři jejich činnosti bedlivě sledovali a pak vybaveni balíkem táborových dolarů rozjeli uzavírání smluv a sestavovaní posádek. Vzniklo 8 misí s názvy: 1. Evžen, 2. Živa, 3. Sunny rockets, 4. Apollo, 5. Bébéčka, 6. Mise Okurka, 7. Rudý Trpaslík, 8. Space project one (číslo udává i konečné pořadí celé hry). Smlouvu na největší částku $ získal Venda Roudný coby kapitán, který nejvíce zaujal svým minutovým projevem k posádce. Paradoxem je, že jeho posádka Space project one skončila celkově poslední. Inu, jde o týmový výkon... Každá posádka dostala tlustý manuál a krtečka, který také chtěl do vesmíru.

3 Výcvik a testování posádek Motivace: Než posádky odstartují, musejí prodělat náročný výcvik. Na každou činnost má posádka svého specialistu, ale ani on sám nemusí vše zvládnout. Pomáhat musí všichni všem a posádky musí táhnout za jeden provaz. Na osmi stanovištích trénovaly posádky určité činnosti a proběhlo také ohodnocení jejich schopností. Celá posádka (11 dětí) si musela ve stísněném prostoru (stan pro tři) obléci předepsané oblečení.

4 Posádky sledovaly fyzikální experimenty a snažily se uhodnout například, zda více sponek udrží zmagnetovaný vrták nebo šroub, či jakou naměříme teplotu plamene svíčky. Posádky si vyzkoušely pohled z družice na Zemi a snažily se poznat, nad čím právě letí Kaspické moře, Grónsko atd. Voják posádky musel předvést fyzickou zdatnost při držení lahve, zatímco druhý dřepoval. Testování proběhlo i v odhadu času, psaní přes zrcátko nebo v testu koncentrace součty 10. Především kapitán musel umět hledat v dost tlustém manuálu, který obsahoval kapitoly v češtině, angličtině i ruštině. Přepisování textu v azbuce spojené s běháním zase prověřilo především miliardáře a dokumentaristu. Velmi divácky atraktivní bylo cvičení na centrifuze. Pilot a biolog po roztočení na židli a kolem kolíku museli doběhnout k vypínači.

5 Na závěr byla ukázka startu rakety plněné vodou a byl zadán pěstitelský úkol pro biology pěstování řeřichy a rokety. Do druhého dne si posádky měly postavit vlastní vodní raketu a každý člen mise měl napsat domů pohled, v němž se před startem rozloučí s rodiči, protože cesta na Mars je jednosměrná. Po přidělení bodů mohly poprvé kosmické lodi poskočit vpřed. V jídelně se objevilo Slunce s celou Sluneční soustavou (nafukovací míče) a dva dráty vytyčující cestu od Marsu k Zemi. Na drátech bylo zavěšeno 8 blikajících kosmických lodí. Při délce přes 20 metrů to byl největší ukazatel skóre, který jsme kdy měli. Na vše bedlivě dohlížel plyšový Marťan. Start raket Motivace: Start rakety je vždy významná, ale také i riskantní událost. Probíhá fotografování posádek a posádky se loučí se svými blízkými. Před startem musely být pohledy na rozloučenou vhozeny do schránky Mars (pak jsme je dovezli na poštu) a každý účastník mise byl vybaven tričkem oranžové barvy se symbolikou letošního tábora. Letos se velikosti, kvalita i tisky na tričkách mimořádně vydařily.

6 Posádky pak představily své plastové rakety a malé děti obrázky raket. Za odpočítávání v angličtině, ruštině a čínštině postupně všichni odpálili své rakety tlakované vzduchem. Měřila se výška letu a měkké přistání. V jídelně jsme pak shlédli start rakety Saturn z projektu Apollo. Pak už jsme jen čekali, jaké budou ohlasy rodičů na rozlučkové pohledy.

7 Galaktický fotbal Motivace: Po startu raket ze Země je třeba udělat zastávku na Měsíci. Na všech kosmických lodích musí proběhnout za snížené gravitace zkouška všech přístrojů a činností a také se musí vyzkoušet chování posádek při ztrátě kontaktu se Zemí a při omezeném výhledu ze skafandru. Galaktický fotbal se hraje ve speciálních trubkových brýlích s pěti nafukovacími míči. Družstvo má co nejvíce míčů dopravit do vlastní branky. Je to neskutečná sranda se spoustou komických zákroků. Kdo neviděl na vlastní oči, těžko si představí. Ještě že dokumentaristi točili videodeníky. Zvlášť hráli malí v aréně Neila Armstronga a velcí v aréně Buzze Aldrina. Po hře ve skupinách došlo na play off a viděli jsme i penalty. Přespávání na Měsíci Motivace: Na odvrácené straně Měsíce proběhne test jak se posádky chovají při přespávání mimo kosmickou loď v nehostinné měsíční krajině. Podle pořadí v galaktickém fotbalu si posádky vybíraly skalní převisy pro přespání. K dispozici měly fotografie a mapu. Vybaveni pitím, pecnem chleba a nabitým mobilem vyrazily posádky po večeři do skal. V průběhu noci dostávaly SMS a MMS zprávy, na které musely rychle reagovat. V době, kdy většina hladovců již snědla suchý chleba, přišla informace obsahující azimut a vzdálenost, kde se nachází ukryté ruské potraviny. Ač za tmy, našly je všechny posádky, a početly si v ruských etiketách. Další SMS vyžadovala hledání v manuálu a odpověď v ruštině. Matematický problém, kolik je devítek v číslech od jedné do tisíce, se luštil v 0:45 h. Ještě později hledaly mrtvého ruského kosmonauta. Ležel tam v originál letecké kombinéze i s přilbou a brašnou plnou tyčinek mars.

8 Až k ránu přišla MMS s družicovým snímkem, na kterém snad všichni poznali Kamčatku. Vedoucí a praktikanti si užili nocování v oddílovém tunelu v centru dění.

9 Kosmická strava Motivace: Jídlo astronautů prý nevypadá nejlépe, ale dobře chutná. Když v sobotu přišly děti na večeři, uviděly nápisy: Dnes kosmické jídlo. ISŠ (Internationale Space Šodó). Buchtičky vypadaly normálně, ale šodó mělo nádherně šmoulovou barvu. Většinou se strávníci tvářili vyděšeně, ale nakonec to bylo tak, jak říká motivace. Astronomické pozorování Motivace: Astronaut se musí orientovat na nočním nebi. Z pardubické hvězdárny Barona Artura Krause k nám zavítal pan Martin Slezák se zrcadlovým dalekohledem o ohniskové vzdálenosti 750 mm, a protože nám byl vesmír nakloněn, mohli jsme v průběhu táboráku na vymetené obloze pozorovat Měsíc, Mars a Saturn. Za větší tmy pak i dvojhvězdy, galaxie a mlhoviny. Pro vedoucí a praktikanty trvalo pozorování do dvou v noci. A ráno zase bylo jasno, abychom mohli ještě pozorovat sluneční skvrny.

10 Beseda o kosmonautice Motivace: Lidstvo vypustilo první družici v roce 1957 a od té doby se píšou dějiny kosmických letů. Astronauti se musí mnoho naučit, než jsou zařazeni do kosmického letu. Mimo jiné musí vystudovat dvě vysoké školy. Na večerní besedu přijel člen České kosmickém kanceláře pan Milan Halousek a přivezl krtečka, kterého v roce 2011 vzal astronaut Andrew Feustel na misi raketoplánu Endeavour. S krtečkem, co byl ve vesmíru, se fotografovaly nejen děti. Děti se během besedy mohly vyptat na to, jak kosmonauti spí, cvičí, co jedí, jak se myjí a jak chodí na toaletu. Roboti, radiace, kosmický test Motivace: Práce robotů ke kosmickým letům neodmyslitelně patří. Mohou vykonávat práce, které by člověk sám nezvládl, například při hašení požáru nebo v podmínkách silné radiace. Deštivé odpoledne jsme vyplnili úkoly, které se daly řešit pod střechou. Na prvním stanovišti naprogramovaný robot objížděl překážky, vyhledával hořící svíčky a sfoukával je.

11 Na druhém stanovišti se děti seznámily s měřením radioaktivity radiační kamerou MX-10 a vyhodnocovaly naměřené obrazovky. Na třetím stanovišti odpovídaly na test sestavený z přednášky pana Halouska a prokázaly, že ji sledovaly velmi pozorně. Noční poplach Motivace: Posádka kosmické lodi musí být ve střehu 24 hodin denně a musí umět rychle řešit každý problém. Kapitáni jsou vzbuzeni v jednu v noci se slovy, že hlavní palubní počítač hlásí poplach a vyžaduje heslo, jinak dojde k destrukci. Mají se obléci a rychle přijít do jídelny, neboť už se odpočítává čas. Ve ztemnělé jídelně svítí osm monitorů a kvílí poplach. Na monitoru se rychle mění obrazy řídícího pultu a mapy s označením jedné kontroly, kde je heslo. Kapitáni si budí posádku a vyrážejí po paměti do temného lesa. Nalézají trubičku s nápisem Heslo je uvnitř. Ale uvnitř trubky nic není.

12 Aha, heslo je uvnitř! Někdo se dovtípil rychle, jiný později, ale všichni před destrukcí stihli heslo zadat. Boj s Marťany Motivace: Mars už byl na dosah ruky, když se stalo něco neočekávaného. Znenadání se objevil létající talíř a zaútočil na kosmickou loď mířící k Marsu. Lodi se podařilo uniknout, nezůstala však bez poškození. Z poškozeného nákladového prostoru vytrousila do okolního vesmíru velkou zásobu potravin amarounů. Ztráta byla tak velká, že se kapitán rozhodl přibrzdit raketu a najít alespoň část ztracených amarounů. Zároveň si ale byl vědom toho, že může dojít k boji s Marťany. Po promítnutí ukázky z filmu Mars útočí posádky pochopily, že boj s Marťanem lze vyhrát jen zpěvem písně, která obsahuje slovo, které Marťan nese. Marťanovi se pak rozletí hlava (pouťový balonek) a posádka tak získá kladný bod a tyčinku mars. V rozlehlém prostoru lesa se tak pohybovalo 8 posádek. Hledaly amarouny (tenisové míčky) a bojovaly s Marťany.

13 Vyhodnocení videodeníků a pěstování rostlin Motivace: Videodeník je jeden ze základních dokumentů, které posádka vytváří a který vejde do historie dobývání Marsu. Vypěstovaná řeřicha a roketa jsou pro astronauty zajímavým doplňkem stravy. Možná se budou pěstovat i na Marsu. Dokumentaristi v průběhu hry odevzdávali své videozáznamy, někteří je měli vhodně komentované. Záznam z jedné akce nesměl překročit 3 minuty. Biologové zase ze semínek pěstovali rostliny a někdo je měl opravdu pěkně narostlé. Šifrovačka Motivace: Posádky se již snaží přistát na Marsu, ale Marťani zarušují navigační techniku kosmické lodi. Směr letu je třeba neustále dešifrovat, aby se posádka dostala k cíli. Posádky postupovaly z tábora podle mapy plné vesmírných názvů po trase s neznámým cílem. K cíli je posouvalo řešení šifer. Nápovědou k šifrám třeba byla informace, že Marťani nejraději tančí čtverylku, nebo že hudební klub v Ostravě se jmenuje Parník (tyhle nápovědy byly předem poskytnuty nejmenším členům posádek). K jiné šifře bylo třeba doplavat a pak vyškrtat savce. Cíl byl v areálu ZŠ v Proseči, kde se házelo na koš i lezlo po horolezecké stěně, aby posádka vyluštila tajenku a došla od Slunce k Marsu na planetární stezce vybudované na loukách za školou. Zvítězila mise Evžen ve složení Tomáš Křivda (kapitán), Viki Vojtíšková (miliardářka), Ája Zitková (matematik-fyzik), Hubert Waněk (voják), Johanka Chvátilová (lékař), Martina Thýnová (biolog), Róza Kuchařová (navigátor), Kuba Manda (technik), Magda Bruková (dokumentarista), Jonáš Fencl (pilot), Tomáš Kubát (uklízeč).

14 S chutí snědli marsovský dort a odnesli si z rukou Marťana i nafouknuté planety a měsíce Sluneční soustavy.

15 I nezasvěcený čtenář si udělal obrázek, že tahle hra chtěla pořádnou přípravu. To, že se beze zbytku vydařila, je zásluhou zkušeného týmu vedoucích a praktikantů, kteří se hrou plně nadchli. Velké poděkování všem, kteří bez ohledu na čas pracovali na hře před táborem i na táboře. I pro nás to byl zdroj zábavy, ale myslím, že tentokrát více než kdy jindy i zdrojem poučení. Až budoucnost ukáže, co vše jsme vizionářsky uhodli. Popřejme Jurdovi, který se na základě naší hry přihlásil do Expedice Mars pořádané Českou kosmickou kanceláří, aby se probojoval do finále a podíval se do Výcvikového centra mladých kosmonautů v Belgii. Z táborových videí a fotek vznikne prezentace, která bude dostupná na stránkách tábora. Vláďa

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď.

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Kdo je autorem výroku: Je to malý krok pro člověka, ale veliký skok pro lidstvo!? a) Isaac Newton b) Galileo

Více

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Jsme na začátku projektu

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 1. stupeň základních škol Pro zvídavé školáčky jsme připravili řadu naučných programů a besed zaměřených

Více

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace

Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp. spěvková organizace Reg.č.. CZ.1.07/1.4.00/21.1720 Příjemce: ZákladnZ kladní škola T. G. Masaryka, Hrádek nad Nisou, Komenského 478, okres Liberec, příspp spěvková organizace Název projektu: Kvalitní podmínky nky- kvalitní

Více

SPACE THREE. BUDE SPACE FOUR 2008? Na základě zkušeností jsme připravili pokračování debrujárských aktivit v rámci projektu SPACE.

SPACE THREE. BUDE SPACE FOUR 2008? Na základě zkušeností jsme připravili pokračování debrujárských aktivit v rámci projektu SPACE. SPACE THREE. Po besedě s kosmonauty projektů Space One a Space Two byl při Vánocích debrujárů 2006 slavnostně "odstartován" projekt SPACE THREE pro rok 2007. V tomto článku můžete po celý rok sledovat

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 2. stupeň základních škol Připravili jsme pro Vaše žáky celou paletu naučných programů a besed zaměřených

Více

Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK. 8. ročník 2014/2015. 1. stupeň

Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK. 8. ročník 2014/2015. 1. stupeň Časopis všech chytrých holčiček a kluků Základní školy bratří Fričů v Ondřejově ČASOPIS PĚTILÍSTEK 8. ročník 2014/2015 1. stupeň TÉMA: VesmírTříd 1. A - návštěva planetária v Praze Jednou z komet ve velkém

Více

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc ZEMĚ V POHYBU Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o Zemi, jejích pohybech a o historii výzkumu vesmíru. Země Země je třetí planetou

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 13.1.2012 Třída: 3 Datum:28.12. 2011 1 Sluneční soustava Vzdělávací

Více

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8

Úvod 7. Komu je kniha určena 7. Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Komu je kniha určena 7 Kapitola 1 Specifika astronomické fotografie 8 Čím se liší fotografování noční oblohy od běžného fotografování 10 Nejlepším prostředím je černočerná tma 10 I ta nejjasnější

Více

Tvorba dalekohledu a hledání planety

Tvorba dalekohledu a hledání planety Tvorba dalekohledu a hledání planety Spojná a rozptylná čočka Zdroj: http://www.physics.uiowa.edu Čočkové dalekohledy ČČoččkový dalekohled - refraktor - se skládá z objektivu velká ččoččka vepřředu a okuláru

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2012

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2012 ASTRONAUTICKÁ SEKCE ČAS ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2012 Členská základna AS ČAS K 31.12.2012 měla Astronautická sekce ČAS celkem 23 členů, z toho 12 kmenových členů, 8 hostujících, 2 externí a 1 čestného

Více

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Adresa: Hvězdárna Fr. Pešty, P.O.Box 48, Sezimovo Ústí Poloha: 49 23 10 s.š., +14 42 20 v.d., 420 m.n.m. Telefon: 0606 / 578648, 0361 / 262972, 275791, 0602 / 422166 E-mail:

Více

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS!

VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS! VÍTEJTE V BÁJEČNÉM SVĚTĚ VESMÍRU VESMÍR JE VŠUDE KOLEM NÁS! Ty, spolu se skoro sedmi miliardami lidí, žiješ na planetě Zemi. Ale kolem nás existuje ještě celý vesmír. ZEMĚ A JEJÍ OKOLÍ Lidé na Zemi vždy

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze.

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze. Výuka fyziky v projektech se ZŠ se zaměřuje: výuku fyziky a řešení fyzikálních problémů procvičování logiky, dedukce, aplikace znalosti na daný jev ukázku pokusů k danému tématu propojení fyzikálních jevů

Více

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Mini projekt k tématu Cesta od středu Sluneční soustavy až na její okraj Říjen listopad 2014 Foto č. 1: Zkusili jsme vyfotografovat Měsíc digitálním fotoaparátem

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace:

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace: Téma aktivity: a naše sluneční soustava Předmět: Doporučený věk studentů: 17 let Vazba na ŠVP: Země jako vesmírné těleso seminář ze zeměpisu Cíle: studenti si lépe představí velikost vesmíru studenti dokáží

Více

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby

Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR číslo 201 z 5. 8. 2014 Evropská sonda Rosetta zahájí průzkum komety, který nemá v dějinách obdoby Po více než deseti letech

Více

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita

Astronomie a vesmír. Bc. Irena Staňková. Čeština. Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Vytvo eno v programu Smart. Prezentace / Aktivita Identifikátor materiálu: EU 2 41 ČLOV K A P ÍRODA Anotace Astronomie a vesmír Autor Bc. Irena Staňková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s pojmy astronomie a vesmír. Speciální vzdělávací potřeby

Více

8. Měsíc Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

8. Měsíc Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Planeta Země Planeta Země Měsíc Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se základními pojmy nového předmětu

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Pouť k planetám. Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY

Pouť k planetám.  Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY Co způsobuje příliv a odliv? hejna migrujících ryb vítr gravitace Měsíce Je možné přistát na povrchu Saturnu? Čím je tvořen prstenec Saturnu? Mají prstenec i jiné planety? Jak by mohla získat prstenec

Více

Od středu Sluneční soustavy až na její okraj

Od středu Sluneční soustavy až na její okraj Od středu Sluneční soustavy až na její okraj Miniprojekt SLUNEČNÍ SOUSTAVA Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor Náměstí Františka Křižíka 860 390 01 Tábor Obsah: 1. Úvod 2. Cíl miniprojektu 3. Planetární

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 7. 1. 2013 Pořadové číslo 10 1 Astronomie Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 6. 2. 2013 Pořadové číslo 12 1 Země, Mars Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

Program Apollo obletěl Zemi první člověk J. Gagarin v lodi Vostok 1

Program Apollo obletěl Zemi první člověk J. Gagarin v lodi Vostok 1 Program Apollo Padesátá léta minulého století přinesla soupeření velmocí USA a SSSR o prvenství v dobývání kosmu. Základní podmínkou úspěchu byla spolehlivá raketa, schopná vynést do vesmíru posádku a

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM INFORMACE / PROGRAM Termín konání: 14. 7. 16. 7. 2017 Místo: fotbalové hřiště Červené Janovice Cíl akce: - sportovní setkání družstev z obcí regionu a tělocvičných jednot Župy Tyršovy - oslavy 50 let fotbalového

Více

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS Česká kosmická kancelář Česká kosmická kancelář (Czech Space Office, CSO) je nezisková organizace, která byla založena v roce 2003 s cílem zajišťovat pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)

Více

VELKÁ MĚSTSKÁ OTÁZKA KUDY A KAM?

VELKÁ MĚSTSKÁ OTÁZKA KUDY A KAM? VELKÁ MĚSTSKÁ OTÁZKA KUDY A KAM? WWW.BRNOCONENI.CZ BRNO, CO NENÍ, JE TADY. UŽ ZASE! Právě držíte v ruce herní brožuru k druhému kolu hry, která je. Vážení občané, rádi bychom vám prezentovali strategické

Více

Trochu astronomie. v hodinách fyziky. Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb

Trochu astronomie. v hodinách fyziky. Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb Trochu astronomie v hodinách fyziky Jan Dirlbeck Gymnázium Cheb Podívejte se dnes večer na oblohu, uvidíte Mars v přiblížení k Zemi. Bude stejně velký jako Měsíc v úplňku. Konec světa. Planety se srovnají

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

Jihlavská astronomická společnost www.jiast.cz, info@jiast.cz

Jihlavská astronomická společnost www.jiast.cz, info@jiast.cz Akce realizované v roce 2009 17. prosince 2009: Astronomický klub JAS: Galaktická astronomie; od 17:00 hod. brána 4. prosince 2009: Besídka Jihlavské astronomické společnosti: Neveřejné, přístupné pouze

Více

FYZIKA NAD ATMOSFÉROU

FYZIKA NAD ATMOSFÉROU CIKHÁJ 2010 FYZIKA NAD ATMOSFÉROU aneb KONEC RAKETOPLÁNU KONEC JEDNÉ EPOCHY Soustředění studentů středních škol Cikháj pod Žákovou horou 13. 17. září 2010 Pondělí večer Seznamovací večer Série krátkých

Více

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině.

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Vzdělávací oblast : Předmět : Téma : Člověk a jeho svět Přírodověda Vesmír Ročník: 5. Popis: Očekávaný výstup: Druh učebního materiálu: Autor: Poznámky: Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru.

Více

ZEMĚPIS 6.ROČNÍK VESMÍR-SLUNEČNÍ SOUSTAVA 27.3.2013

ZEMĚPIS 6.ROČNÍK VESMÍR-SLUNEČNÍ SOUSTAVA 27.3.2013 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_ZE69KA_15_02_04

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Autor materiálu: Pavel Polák Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

JAK VYUŽÍT HVĚZDÁRNU V KARLOVÝCH VARECH JAKO DOPLNĚK SOUČASNÉ ŠKOLNÍ VÝUKY

JAK VYUŽÍT HVĚZDÁRNU V KARLOVÝCH VARECH JAKO DOPLNĚK SOUČASNÉ ŠKOLNÍ VÝUKY JAK VYUŽÍT HVĚZDÁRNU V KARLOVÝCH VARECH JAKO DOPLNĚK SOUČASNÉ ŠKOLNÍ VÝUKY METODICKÝ MATERIÁL URČENÝ STŘEDNÍM ŠKOLÁM KARLOVARSKÉHO KRAJE V ROCE 2014 VYDALA HVĚZDÁRNA A RADIOKLUB LÁZEŇSKÉHO MĚSTA KARLOVY

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

Měření kosmického záření

Měření kosmického záření Měření kosmického záření D. Jochcová 1, M. Stejskal 2, M. Kozár 3, M. Melčák 4, D. Friedrich 5 1 Wichterlevo gymnázium, Ostrava oxiiiii@centrum.cz 2 Gymnázium Litoměřická, Praha marek.sms@gmail.com 3 Bilingválne

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Přírodopis 9. Naše Země ve vesmíru. Mgr. Jan Souček. 2. hodina

Přírodopis 9. Naše Země ve vesmíru. Mgr. Jan Souček. 2. hodina Přírodopis 9 2. hodina Naše Země ve vesmíru Mgr. Jan Souček VESMÍR je soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout experimentálně observační

Více

Galaxie - Mléčná dráha - uspořádaná do tvaru disku - zformovala se 3 miliardy let po velkém třesku - její průměr je světelných let

Galaxie - Mléčná dráha - uspořádaná do tvaru disku - zformovala se 3 miliardy let po velkém třesku - její průměr je světelných let VESMÍR - vznikl před 13,7 miliardami let - velký třesk (big bang) - od této chvíle se vesmír neustále rozpíná - skládá se z mnoha galaxií, miliardy hvězd + planety Galaxie - Mléčná dráha - uspořádaná do

Více

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou.

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou. Astronomie Je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Zvláště tedy výzkumem vesmírných těles, jejich soustav, různých dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem. Astronom, česky hvězdář,

Více

Pozorování dalekohledy. Umožňují pozorovat vzdálenější a méně jasné objekty (až stonásobně více než pouhým okem). Dají se použít jakékoli dalekohledy

Pozorování dalekohledy. Umožňují pozorovat vzdálenější a méně jasné objekty (až stonásobně více než pouhým okem). Dají se použít jakékoli dalekohledy Vesmírná komunikace Pozorování Za nejběžnější vesmírnou komunikaci lze označit pozorování vesmíru pouhým okem (možno vidět okolo 7000 objektů- hvězdy, planety ).Je to i nejstarší a nejběžnější prostředek.

Více

V NOVÉM SÁLE TO KONEČNĚ ROZBALÍM VÁŠ JANÁČEK

V NOVÉM SÁLE TO KONEČNĚ ROZBALÍM VÁŠ JANÁČEK V NOVÉM SÁLE TO KONEČNĚ ROZBALÍM VÁŠ JANÁČEK WWW.BRNOCONENI.CZ BRNO, CO NENÍ, JE TADY Právě držíte v ruce herní brožuru k druhému kolu hry, která je. Nejsme jasnovidci, ale vaši první otázku si troufneme

Více

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013

Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 Projekt podpořený Operačním programem Přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika 2007-2013 Informace a ukázka experimentálního programu Automatizace a robotika Projekt OBLOHA NA DLANI

Více

Odborné zkoušky. Astronomie

Odborné zkoušky. Astronomie Odborné zkoušky Astronomie Přehled bodů pro splnění zkoušky Zná Sluneční soustavu Zná principy zatmění Měsíce a Slunce Zná významná souhvězdí a dokáže je rozpoznat Zná základní typy Deep sky objektů Zúčastní

Více

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: listopad 2014 1 / 8

Vážení čtenáři, Moderní astronomie: listopad 2014 1 / 8 Vážení čtenáři, dostáváte do rukou další číslo zpravodaje, který vychází v rámci realizace projektu Astronomie a přírodní vědy interaktivní formou na školách Karlovarského kraje v operačním programu Vzdělávání

Více

Vizualizace radioaktivity pro sekundu s detektorem MX-10

Vizualizace radioaktivity pro sekundu s detektorem MX-10 Vizualizace radioaktivity pro sekundu s detektorem MX-10 VLADIMÍR VÍCHA Gymnázium Pardubice, Dašická, ÚTEF ČVUT Praha MX-10 je unikátní detektor radioaktivity, který může sloužit jako radiační kamera s

Více

Fakulta výrobních technologií a managementu HISTORIE VESMÍRNÉHO VÝZKUMU

Fakulta výrobních technologií a managementu HISTORIE VESMÍRNÉHO VÝZKUMU Fakulta výrobních technologií a managementu HISTORIE VESMÍRNÉHO VÝZKUMU Úvod Seznámení s teoriemi astronomií dávných kultur Významní astronomové 15.-18.století Vývojáři Raket Vstup člověka na měsíc Astronomie

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010 ASTRONAUTICKÁ SEKCE ČAS ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2010 Členská základna AS ČAS K 31.12.2010 měla Astronautická sekce ČAS celkem 23 členů, z toho 12 kmenových členů, 7 hostujících, 3 externí a 1 čestného

Více

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem

Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem BSP Multimedia Český multimediální CD-ROM Vlastníma očima Encyklopedie VESMÍRU Interaktivní průvodce vesmírem Copyright Dorling Kindersley 2002 DSP Multimedia s.r.o. ANOTACE Multimediální CD-ROM zpracovává

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD

ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD ŠKOLICÍ STŘEDISKO NÁCHOD zpráva o činnosti v roce 2013 Duha Školicí středisko Náchod je organizace, která pořádá vzdělávací programy především pro instruktory, vedoucí, lektory, ale i mládež a dospělé

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV

ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV. Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV Akademika Heyrovského 4539 430 03 CHOMUTOV Miniprojekt k tématu Sluneční soustava Účastníci projektu : Mgr. K. Průšová Motlík Martin 8.ročník Fulierová Kateřina 9.ročník Šarešová

Více

Vážení příznivci astronomie,

Vážení příznivci astronomie, Vážení příznivci astronomie, dostáváte do rukou poslední číslo zpravodaje, který vycházel v rámci realizace projektu Astronomie a přírodní vědy interaktivní formou na školách Karlovarského kraje v operačním

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK. Zkoumání vesmíru

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK. Zkoumání vesmíru Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Červen 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Zkoumání vesmíru

Více

MAMUTÍ DVOJBOJ WORK IT OUT!

MAMUTÍ DVOJBOJ WORK IT OUT! MAMUTÍ DVOJBOJ WORK IT OUT! WWW.BRNOCONENI.CZ BRNO CO NENÍ JE TADY. UŽ ZASE! Právě držíte v ruce herní brožuru k třetímu kolu hry která je. Vážení občané rádi bychom vám prezentovali strategické projekty

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2014 ASTRONAUTICKÁ SEKCE ČAS ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2014 Členská základna AS ČAS K 31.12.2014 měla Astronautická sekce ČAS celkem 24 členů, z toho 13 kmenových členů, 8 hostujících, 1 externího a 2 čestné

Více

třídní učitelka: Mgr. Bronislava Machová, asistence: Jaroslava Andrejsová

třídní učitelka: Mgr. Bronislava Machová, asistence: Jaroslava Andrejsová Výroční zpráva, školní rok 2013 2014, 4. třída třídní učitelka: Mgr. Bronislava Machová, asistence: Jaroslava Andrejsová Čtvrťáci zahájili svůj školní rok již o prázdninách, když se v polovině srpna sešli

Více

CHYŤ SI TRAMVAJ DO KAMPUSU KDYŽ TO DOKÁ- ŽEŠ

CHYŤ SI TRAMVAJ DO KAMPUSU KDYŽ TO DOKÁ- ŽEŠ CHYŤ YŽ - ŽŠ WWW.BC.CZ B, C Í, Y. Ž Z! rávě držíte v ruce herní brožuru k prvnímu kolu hry, která je. ážení občané, rádi bychom vám prezentovali strategické projekty v rámci dlouhodobého plánu rozvoje

Více

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko Město Police nad Metují získalo dotaci na pořádání příměstských táborů. Dotace byla poskytnuta z operačního programu Zaměstnanost a byla poskytnuta prostřednictvím MAS Stolové hory. Každoročně, po dobu

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

NA NÁBŘEŽÍ TO DNES NEFRČÍ? BRZY BUDE!

NA NÁBŘEŽÍ TO DNES NEFRČÍ? BRZY BUDE! NA NÁBŘEŽÍ TO DNES NEFRČÍ? BRZY BUDE! WWW.BRNOCONENI.CZ BRNO, CO NENÍ, JE TADY Právě držíte v ruce herní brožuru ke čtvrtému kolu hry, která je. Nejsme jasnovidci, ale vaši první otázku si troufneme odhadnout.

Více

Představení partnerů projektu

Představení partnerů projektu OSNOVA 1) Představení partnerů projektu 2) Lety do stratosféry 3) Zemská atmosféra 4) Spolupráce Hvězdárny Valašské Meziříčí a Slovenské organizace pro vesmírné aktivity 5) Společně do stratosféry - úspěchy

Více

(99942) Apophis. 2. číslo :: 6. června 2007

(99942) Apophis. 2. číslo :: 6. června 2007 (99942) Apophis 2. číslo :: 6. června 2007 Úkoly a cíle mise STS-117 Problémy před startem Posádka Plán letu Online přenosy v IAN Plán dalších startů raketoplánů v roce 2007 Plán odpočítávání Doporučené

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI. 23. září 2013 01 / 2013. OBSAH ČÍSLA o Zpravodaj o Noc vědců 2013 o Astronomický kroužek

ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI. 23. září 2013 01 / 2013. OBSAH ČÍSLA o Zpravodaj o Noc vědců 2013 o Astronomický kroužek ZPRAVODAJ JIHLAVSKÉ ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI 23. září 2013 01 / 2013 Nepravidelný zpravodaj o činnosti Jihlavské astronomické společnosti. K odběru zpravodaje se lze přihlásit na www.jiast.cz nebo na mailu

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Planety Terestrické planety Velké planety Planety sluneční soustavy a jejich rozdělení do skupin Podle fyzikálních vlastností se planety sluneční soustavy

Více

číslo a název klíčové aktivity V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Planety sluneční soustavy VENUŠE

číslo a název klíčové aktivity V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Planety sluneční soustavy VENUŠE Č. 20 číslo a název klíčové aktivity V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd název materiálu téma VY_52_INOVACE_20_FY89_Venuše Planety sluneční soustavy VENUŠE anotace Seznámení s planetou

Více

Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015

Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015 Kategorie EF pondělí 26. 1. 2015 téma přednášky časová dotace přednášející Zatmění Slunce a Měsíce 1 vyučovací hodina (45 minut) Lumír Honzík Podobnost trojúhelníků 2 v. h. Ivana Štejrová Keplerovy zákony

Více

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy VESMÍR Hvězdy Pracovní list HEUREKA! aneb podpora badatelských aktivit žáků ZŠ v přírodovědných předmětech ASTRONOMIE Úloha 1. Ze života hvězdy. Úloha 1a. Očísluj jednotlivé fáze vývoje hvězdy. Následně

Více

ARCHA Jaroslav Nádvorník

ARCHA Jaroslav Nádvorník ARCHA Jaroslav Nádvorník Teorií o vzniku života na Zemi je mnoho. V současnosti se zdůrazňují tři. Božím zásahem stvořením, vznikem života přímo na Zemi nebo zavlečením z vesmíru. Pojďme se ponořit do

Více

Sedm proroctví starých Mayů

Sedm proroctví starých Mayů Sedm proroctví starých Mayů První proroctví oznamuje konec současného cyklu. Říká, že od roku 1999 po dalších 13 let se každý člověk nachází v jakémsi zrcadlovém sále, aby ve svém nitru objevil mnohorozměrnou

Více

Kolik teček má beruška? Kolik vlků žije ve smečce?

Kolik teček má beruška? Kolik vlků žije ve smečce? Kolik teček má beruška? 2, 5, 10 až 24 teček na každé krovce. Pozor, tečky neoznačují věk slunéčka, ale jeho druh. Nejznámější druh berušek nosí na červených krovkách 7 teček, a nazývá se proto slunéčko

Více

Středoškolská technika Jednoduchý projektor

Středoškolská technika Jednoduchý projektor Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Jednoduchý projektor Klára Brzosková Gymnázium Josefa Božka Frýdecká 689/30, Český Těšín 1 Anotace V mé práci SOČ

Více

K většině poznatků o vesmíru přispěla astrofotografie. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum.

K většině poznatků o vesmíru přispěla astrofotografie. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum. K většině poznatků o vesmíru přispěla. Ale tématem přednášky bude spíše seznámení se s fotografií krás oblohy, ne vědecký výzkum. Představení autora: astrofotograf náhlých záchvatů :-)... Téměř každý fotograf

Více

Název. Obecné informace

Název. Obecné informace Název Česky Planetka Anglicky Asteroid Obecné informace Planetka je malé těleso obíhající kolem Slunce nebo kolem jiné hvězdy (dosud nebyla žádná planetka obíhající kolem jiné hvězdy objevena). Planetky

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

Při prvním spuštění se zvolí nová hra. Při každém dalším spuštění již žák zvolí nahrát hru a zadá svůj soubor a vlastní heslo.

Při prvním spuštění se zvolí nová hra. Při každém dalším spuštění již žák zvolí nahrát hru a zadá svůj soubor a vlastní heslo. Při prvním spuštění se zvolí nová hra Při každém dalším spuštění již žák zvolí nahrát hru a zadá svůj soubor a vlastní heslo. Na začátku žák vyplní přihlašovací údaje. Především jméno a příjmení. A hlavně

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci

Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci Program č. 1: Nadechni se! 9.30-10.00 10.00 10.30 10.30-11.30 (Dílny) 10.30-11.30 (Bi laboratoř) Lidské tělo (Evoluce: Nic není náhoda) Tekutý dusík Vyrob

Více

Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: Datum vytvoření: Jméno autora: Předmět: Ročník: 1 a 2

Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: Datum vytvoření: Jméno autora: Předmět: Ročník: 1 a 2 Kód vzdělávacího materiálu: Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_0505 Planety Datum vytvoření: 17.5.2013 Jméno autora: Předmět: Mgr. Libor Kamenář Fyzika Ročník: 1 a 2 Anotace způsob použití ve

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů)

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů) A Přehledový test (max. 20 bodů) POKYNY: U každé otázky zakroužkuj právě jednu správnou odpověď. Pokud se spleteš, původní odpověď zřetelně škrtni a zakroužkuj jinou. Je povolena maximálně jedna oprava.

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

ZELENÁ TRIKA NA HALOVÉM PĚTIBOJI ZÁŘILA

ZELENÁ TRIKA NA HALOVÉM PĚTIBOJI ZÁŘILA ZELENÁ TRIKA NA HALOVÉM PĚTIBOJI ZÁŘILA V předvečer dne památky zesnulých, v sobotu 1. Listopadu 2014, od 14.30 hod. pořádalo Pražské sdružení Sport pro všechny, ve spolupráci s TJ Slavoj Břevnov v jejich

Více

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585

HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ. Základní škola Třebíč Benešova 585 HODNOCENÍ PROJEKTU NAJÍT CESTU K SOBĚ JE BÁJEČNÉ Základní škola Třebíč Benešova 585 Grantový systém Zdravého města Třebíč 2009 Grantový program Prevence kriminality a drogové problematiky Zpracovala: Mgr.

Více

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský Vlastivěda není věda II. Planeta Země Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský 3 Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu Hlavního města Prahy. Vytvoření odborného textu: Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Více