PAŽITKA. Využití. Allium schoenoprasum. Popis. Pěstování

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PAŽITKA. Využití. Allium schoenoprasum. Popis. Pěstování"

Transkript

1 PAŽITKA Allium schoenoprasum čeleď: liliovité Vytrvalá rostlina s tenkými trubkovitými listy, které vyrůstají v hustých trsech. Od konce jara do první poloviny léta vytváří modře fialová soukvětí. Pro dozdobení pokrmů, k ochucení pomazánek a salátů. Cenný zdroj minerálů a vitamínů, zejména pro zimní období. Nenáročná, skromná rostlina. Pěstuje se stejně snadno ve volné půdě i v nádobách. V zimním období se dá snadno přirychlovat. Pravidelné seřezávání natě podporuje bohatý růst nových listů. Včasné odstraňování vyvíjejících se soukvětí podporuje vitalitu rostliny. Jogurtová zálivka s bylinkami 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, kopr, bazalka, pažitka, estragon, kerblík, petržel Metlou dobře rozmíchejte jogurt a 2 lžíce salátové majonézy. Zašlehejte 2 lžíce bílého vinného octa, citronovou šťávu a 3 lžíce olivového oleje. Přidejte sůl a pepř. Najemno nasekejte bylinky a vmíchejte je do zálivky.

2 řebříček Achillea čeleď: astrovité Vytrvalá rostlina dorůstající běžně do velikosti cm. Původní botanický druh vytváří plochá soukvětí bílé nebo jemně růžové barvy. Existuje velké množství odrůd, které rozkvétají v teplých, pastelových odstínech různých barev. Zejména původní botanická forma se používá jako podpůrný prostředek k vylepšení trávení, při žaludečních potížích, podporuje metabolismus, někdy se užívá při bolestech revmatického původu. Užívání řebříčku by však nemělo být příliš časté či dlouhodobé. Odrůdy s barevnými květy se uplatní jako půvabné trvalky zejména ve smíšených záhonech. Velmi skromná a nenáročná rostlina vhodná do každé běžné zahradní půdy. Nejlépe prosperuje na slunečném stanovišti. Bylinkový tvaroh 250 g měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, hrst bylinek (pažitka, petržel, bazalka, rozmarýn, řebříček), sůl, mletý pepř Bylinky opláchněte, nechte okapat a nasekejte nadrobno. Můžete použít i další druhy, které máte po ruce: popenec, česnek medvědí, rozmarýn atd. Tvaroh v misce utřete s bylinkami, podle chuti přisolte a opepřete. Podávejte jako pomazánku na chleba nebo k bramborám na loupačku. Obměna: Máte-li rádi výraznější chuť, přidejte jeden nebo dva stroužky utřeného nebo nadrobno nasekaného česneku.

3 bazalka pravá Ocimum basilicum čeleď: hluchavkovité Jednoletá, pravidelně se rozvětvující bylinka. Původní druh dorůstá do výšky kolem 50 cm. Pěstuje se celá řada různých odrůd, které se liší tvarem,velikostí i barvou listů či květů. Odrůdy se mohou lišit i vůní. Při úpravě jídel - do letních zeleninových salátů, dochucení masových pokrmů, těstovin, konzervování okurek, při úpravě rybího masa, jako polévkové koření. Podporuje trávení, v lidovém léčitelství se používá pro relaxační koupel. Je to cenná medonosná rostlina. Výborně se konzervuje mražením. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Nevyhovuje jí přehnojená půda. Bazalkové pesto Suroviny na 4 porce: 150 g čerstvé bazalky včetně stonků, 50 g piniových semen, 65 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, 2 nasekané stroužky česneku, 0,125 l olivového oleje, sůl a pepř Bazalku roztrhejte na menší kousky a vložte ji do mixeru spolu s piniovými semeny, parmazánem a česnekem. Lehce mixujte, dokud semena a sýr nebudou rozsekané nadrobno. Přidejte olivový olej a trošku soli a vymíchejte hustou pastu. Pastu vmíchejte do čerstvě uvařených těstovin anebo přikryjte v misce a vložte do chladničky. Vydrží tak až 5 dní.

4 česnekopažitka Allium tuberosum čeleď: liliovité Vytrvalá rostlina s výraznými, plochými listy. Dorůstá do velikosti kolem 30 cm. Vytváří soukvětí bílé barvy. K jídlu se kromě listů používají i drobné cibulky. Všechny části rostliny mají typickou česnekovou příchuť. Použití je podobné jako u běžné pažitky, také se může v zimním období přirychlovat. Chuť je velmi výrazná, přidává se proto jako ochucovadlo do různých pokrmů. Při vysokých teplotách se chuť vytrácí, dochucování provádíme až před podáváním jídla. Má regenerační účinky, podporuje funkci ledvin. Vyžaduje slunečnou polohu, nejlépe roste v teplejších, mírně vlhkých hlinitých půdách s vyšším obsahem humusu. čerstvé bylinkové máslo Suroviny na 4-6 porcí: 100 g nesoleného změklého másla, ¼ lžičky soli, 2 lžíce jemně nasekané petrželky, 2 lžíce jemně nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, pepř Máslo vložte do malé misky společně se solí, petrželkou, pažitkou, citronovou šťávou a pepřem. Směs promíchejte a utřete vařečkou, až se rovnoměrně spojí. Zabalte do pergamenu a vytvořte váleček. Takto dejte máslo do mrazáku. 20 až 30 minut před podáváním nechte máslo stát při pokojové teplotě. Hodí se na grilované, pečené nebo smažené maso, k rybě a horké zelenině.

5 kopr vonný Anethum graveolens čeleď: mrkvovité Jednoletá, až 120 cm vysoká rostlina s charakteristickými listy a nezaměnitelnou vůní. Je to užitková rostlina využívaná hojně ještě před začátkem našeho letopočtu. V kuchyni se využívají plody i nať. Využívá se zejména při konzervování zeleniny, jako koření a při přípravě omáček. Má podobné účinky jako kmín, anýz nebo fenykl. Používá se proti nespavosti, nadýmání, zmírňuje kašel, má močopudné účinky. U kojících matek podporuje tvorbu mateřského mléka. Skromná a nenáročná rostlina, upřednostňuje vlhčí, humózní půdy s obsahem vápníku. Pěstuje se na slunečních místech. Při pěstování na zahradách často zplaňuje. Koprová omáčka s uzeným lososem Suroviny na 4 porce: 25 g másla, 1 najemno nasekaná bulva fenyklu, 2 malé cukety rozkrájené na kostičky, 2 prolisované stroužky česneku, 100 ml podušeného hrášku, hrstička nasekaného kopru, 250 g sýru Mascarpone, 150 g na kousky nakrájeného uzeného lososa, sůl, pepř Ve velkém kastrolu rozehřejte máslo. Na něm 6-8 minut mírně opékejte fenykl a cuketu, dokud nezměknou, nesmějí však zhnědnout. Přidejte česnek a opékejte další 2 minuty. Pak přidejte víno, trošku soli a pepře a přiveďte k varu. Nechte omáčku prudce vřít 1 minutu, dokud se víno mírně nevyvaří. Omáčku přelijte do mixéru a velmi jemně mixujte, až bude kašovitá; nesmí však být příliš jemná. Omáčku nalijte zpět do kastrolu a přidejte do ní hrášek, kopr, Mascarpone a lososa. Prohřejte ji, dochuťte a podávejte horkou.

6 Koriandr setý Coriandrum sativum čeleď: mrkvovité Jednoletá, do 80 cm vysoká rostlina. Listy má jednoduše zpeřené, v horní části rostliny jsou listy jenom čárkovité. Květy v okolíku mají bílou až světlounce růžovou barvu. Vyžaduje chráněnou a teplou polohu, středně těžkou půdu s dostatkem živin. Koriandr je vápnomilná rostlina. Využívá se v potravinářském průmyslu, cukrářství a při úpravách rybího masa. V konzervárenství se používá při nakládání okurek i jiných druhů zeleniny. Koriandr se často přidává jako doplňkové koření do kořenné směsi kari. Podporuje trávení, tlumí bolesti kloubů i potíže revmatického původu. Omáčka Vierge Suroviny na 4-6 porcí: 4 zralá rajčata, ½ lžičky koriandrových semen, 15 g čerstvých bylinek (kerblík, petrželka, estragon, pažitka), 1 najemno nasekaný stroužek česneku, kůra a šťáva z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř Rajčata oloupejte, rozkrojte napůl a pomocí lžičky vyjměte vnitřek se semeny. Dužinu rozkrájejte na malé kostky. V hmoždíři rozdrťte koriandrová semena najemno, bylinky nasekejte. V misce smíchejte kostky rajčat s rozdrcenými semeny koriandru, bylinkami, česnekem, citronovou kůrou a šťávou, olejem a troškou soli a pepře. Mísu přikryjte a zchlaďte v ledničce. Omáčku si připravte několik hodin předem a před podáváním ji ohřejte.

7 levandule Lavandula čeleď: hluchavkovité Nízký, velmi aromatický polokeř. Dorůstá obvykle do velikosti kolem 50 cm. Vytváří četná soukvětí v pestrých odstínech růžové, bílé a modré barvy. Působí upokojivě, používá se proti migréně, nespavosti, slabším projevům hysterie. Mírně snižuje krevní tlak. Je nepostradatelná ve voňavkářském i kosmetickém průmyslu, využívá se také v aromaterapii. Na zahradách výtečně poslouží ve skalkách, nízkých záhonech i jako lemovací rostlina. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Nevyhovuje jí přehnojená půda, je citlivá na dlouhodobé zamokření. Hustý a kompaktní vzhled lze docílit pravidelným stříháním (po odkvětu). Bramborová kaše s levandulí a vanilkou 200 g brambor, 1 dcl mléka, 1 dcl smetany, 20 g másla, 1 g levandule - lístky, 1 vanilkový lusk, sůl, pepř Uvařte oloupané brambory. Mezitím si dejte svařit mléko se smetanou a máslem, přidejte lístky levandule a vnitřek vanilky. Uvařené brambory rozšťouchejte a postupně přilívejte směs. Osolte a opepřte. Je to výborná příloha k rybě.

8 LIBEČEK LÉKAŘSKÝ Levisticum officinale čeleď: mrkvovité Mohutná vytrvalá rostlina původem z jižní Evropy. Dorůstá do velikosti cm. Upřednostňuje na živiny bohaté, mírně vlhké, ale dobře odvodněné půdy na slunečném, nebo velmi mírně zastíněném stanovišti. Listy se používají jako ochucovadlo salátů, polévek, nebo při dušení masa. Pro podobné účely lze využít i semena, která se používají vcelku, nebo častěji mletá. V lidové léčbě se také používá při léčbě revmatických potíží, proti nervovému vyčerpání a hysterii, pro podporu trávení a proti nadýmání. Neužívat při onemocnění ledvin ani v těhotenství! Jarní zeleninová polévka se sýrovými noky 50 g másla, 2 lžíce olivového oleje, 4 karotky nakrájené na nudličky, g jarní zeleniny (petržel, celer, kedlubnu, ředkvičky, jarní cibulku, pór, hrášek, květák, ) omyté a nakrájené na nudličky nebo plátky, 1 stonek libečku s lístky, 2 l vody nebo kuřecího vývaru, sůl, pepř, hrst nasekané zelené petrželky Na nočky: 2 vejce, sůl, 50 g strouhaného sýra (gouda, eidam), 100 g hrubé mouky, špetku muškátového květu, nasekaný libeček V hrnci rozehřejte máslo i olej a osmahněte na něm zeleninu (květák rozeberte na růžičky). Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte koření i libeček a přiveďte k varu. Krátce povařte; stačí tři minuty. Než se začne polévka vařit, smíchejte všechny suroviny na sýrové nočky. Vykrajujte nočky lžičkou přímo do zeleninového vývaru a vařte ještě tři minuty. Pak vypněte oheň a podle potřeby polévku dosolte a dochuťte. Podávejte posypané petrželkou.

9 lipie, alojsie Lippia dulcis čeleď: sporýšovité Nízká, plazivá až převislá rostlina. Tvoří malá, bílá soukvětí. Dorůstá do velikosti cm. Listy mají velmi výraznou, sladkou chuť. Využívá se jako vysoce účinné, nekalorické přírodní sladidlo k dochucování nápojů i sladkých jídel. Pěstuje se obvykle jako závěsná rostlina, obvykle v letním období venku. Vyžaduje dobře propustnou půdu. Na podzim se přenáší do interiéru, pokud možno na co nejsvětlejší místo, kde přezimuje při pokojových teplotách. Estragonový sorbet 150 g cukru, 150 g třtinového cukru, 3 snítky estragonu, 1 snítka lipie citronové, trocha citronové kůry, 100 ml citronové šťávy Zahřejte 500 ml vody s cukrem a míchejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí. Omyjte estragon a lipii citronovou a spolu s citronovou kůrou přidejte do cukrové vody. Přikryjte pokličkou a nechte zchladnout. Dejte na 12 hodin do ledničky. Vyjměte z ledničky, vyndejte bylinky a citronovou kůru a přidejte citronovou šťávu. Roztok dejte do mrazničky a každou půlhodinu míchejte. Sorbet nemá být ani tekutý, ani tuhý. Podávejte ho jako ledové letní osvěžení.

10 majoránka zahradní Majorana hortensis čeleď: hluchavkovité Jednoletá, jemňoučká rostlina dorůstá do výšky cm. Vytváří drobné, nenápadné kvítky bílé barvy. Má desinfekční účinky, výrazně podporuje zažívání a tvorbu trávicích šťáv. Používá se ke kořenění mastných pokrmů, ale i v likérnictví nebo voňavkářském průmyslu. V lidovém léčitelství se uplatňuje například při nachlazení, únavě nebo proti psychickému vyčerpání. Vyžaduje hlinitopísčitou půdu bohatou na živiny a teplou, slunnou polohu. Suší se opatrně v malých svazcích. Majoránkové brambory 150 g brambor, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 1 g majoránky, sůl, pepř Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte mouku a restujte. Přilijte mléko a udělejte hladkou omáčku - bešamel. Přidejte majoránku, sůl a pepř a do poloviny uvařené brambory pokrájené na kostičky. Dejte do zapékací nádoby nebo pekáčku a zapékejte v troubě cca 15 minut při teplotě 150 stupňů.

11 máta Mentha čeleď: hluchavkovité Silně aromatická vytrvalá rostlina. Existuje velké množství odrůd a různých forem, které se mezi sebou snadno kříží. Jednotlivé typy dorůstají do výšky cm. Podporuje trávení, používá se proti nevolnosti, nechutenství i proti nadýmání. Zejména v letním období se využívá na výrobu osvěžujících studených nápojů. Také se z ní vyrábí různé balzámy, masti, aromaterapeutické přípravky i zubní pasty. Vyžaduje slunečné místo a vlhkou, na živiny bohatou půdu. Snadno se rozrůstá - aby nebyla příliš agresivní, často se pěstuje ve větších nádobách. Mojito Suroviny pro 0,4 l: ½ limetky pokrájet, 2 lžičky třtinového cukru, 6 10 lístků máty Vše vložte do sklenice a umačkejte jako v hmoždíři. Dosypte ledovou tříšť, přidejte 0,04 l bílého rumu, 0,02 l limetkového sirupu a dolijte sodou. Podává se se slámkou a dozdobené lístkem máty.

12 mateřídouška Thymus serpyllum čeleď: hluchavkovité Plazivá nebo polštářovitě rostoucí vytrvalá rostlina. Dorůstá do výšky 3 25 cm. Podle tradic některých národů symbolizuje energii, aktivitu a odvahu. Je to velmi dekorativní rostlina, má povzbuzující účinky. Podporuje chuť do jídla, zlepšuje zažívání, tlumí kašel, léčí průjmové obtíže. Sušená nať se plní do polštářků pro zlepšení kvality spánku. Bývá často považována za všemocnou a kouzelnou bylinku. Miluje slunečné a teplé lokality, nejlépe roste v teplých a dobře propustných, často i velmi chudých půdách. Nevyhovuje jí přehnojená půda a mokré prostředí. Voňavá tvarohová pomazánka 200 g čerstvého sýra, 80 g másla, 20 g čerstvé mateřídoušky (nebo ½ lžičky sušené), 1 cibule, 6 listů česneku medvědího Cibuli a česnek nakrájejte najemno, mateřídoušku nasekejte (sušenou rozmělněte nadrobno). Čerstvý sýr smíchejte s máslem a přidejte bylinky a cibuli. Osolte, případně dochuťte paprikou a pepřem. Pomazánka výborně chutná na černém chlebu nebo celozrnném pečivu. Obměna: můžete použít nastrouhaný ovčí sýr.

13 meduňka lékařská Melissa officinalis čeleď: hluchavkovité Vytrvalá, příjemně aromatická rostlina. Běžně dorůstá do velikosti kolem 40 cm, někdy i více. Pochází z jihovýchodní Evropy. Používá se jako uklidňující prostředek, vylepšuje kvalitu spánku. Působí proti migréně, nervozitě i pro zmírnění menstruačních bolestí. Používá se do salátů i při specifické úpravě masa. Vylepšuje trávení. Využívá se i v likérnickém průmyslu, je jednou z nejdůležitějších součástí tzv. Karmelitských kapek. Skromná, nenáročná rostlina, vyžaduje slunečné a teplejší místo je ale dobře mrazuvzdorná. Nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Meduňkový krém 2 svazky čerstvé meduňky, 100 ml mléka, 3 plátky želatiny, 2 vejce, 3 žloutky, 80 g cukru, 300 ml smetany ke šlehání Meduňku omyjte, nechte okapat. Lístky otrhejte a dejte do hrnku spolu s mlékem. Přiveďte do varu a nechte asi 3 minuty vyluhovat. Namočte želatinu. Meduňku sceďte, vymačkanou želatinu rozpusťte v mléce. Ušlehejte do pěny vejce a 2 žloutky s cukrem. Pomalu přilévejte vlažné mléko. Tekutinu míchejte do vychladnutí. Posekejte meduňku, smetanu ušlehejte dotuha. Obojí vmíchejte do krému. Hmotou naplňte formičky vypláchnuté studenou vodou a nejméně na 3 hodiny dejte do chladničky.

14 oregano dobromysl Origanum vulgare čeleď: hluchavkovité Vytrvalá, silně aromatická a léčivá rostlina. Pěstuje se v několika odrůdách, které se liší výškou i tvarem. Existují i velmi atraktivní odrůdy s výraznými, zlatě žlutými listy. Některé národy ji považují za zázračnou bylinu. Navozuje stav zklidnění, pohody, používá se k léčbě nemocí nervového původu. Výrazně podporuje trávení i chuť do jídla. I proto se používá zejména při grilování a pečení masa. Poslouží také jako výrazné koření k dochucení těstovin. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v suchých, chudých a dobře propustných půdách. Fetucine pomodoro s orgánem a parmezánem 100 g drcených rajčat, olivový olej, sůl, pepř, parmezán - hoblinky na dozdobení, oregano, 150 g fetucine Drcená rajčata orestujte na olivovém oleji, přidejte oregano, sůl a pepř a prohoďte s uvařenými fetucinami. Na dozdobení posypte hoblinkami parmazánu.

15 petržel zahradní Petroselinum hortense čeleď: mrkvovité Dvouletá, někdy vytrvalá rostlina. Pěstuje se obvykle ve dvou základních formách jako kořenová či naťová zelenina. Má široké uplatnění při přípravě polévek, omáček a příloh. Nať se používá k dozdobení i dochucení pokrmů, rozemletá nať se používá jako základ k výrobě různých past pro dochucení těstovin. Vyhovuje mu hlubší, humózní, lehká až středně těžká půda. Nesnáší kamenité půdy. Naťové odrůdy se snadno pěstují i v nádobách, kde se dají kombinovat s velkým efektem i s jinými druhy bylinek. Petrželková omáčka Suroviny na 4 porce: 30 g petržele kudrnky, 0,25 l rybího vývaru (můžete použít vývar z vařené šunky, šunka nesmí být příliš slaná!), 25 g másla, 25 g hladké mouky, 0,25 l mléka, 3 lžíce nízkotučné smetany, sůl, pepř Petrželku zbavte tvrdých stonků a vložte ji do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu s polovinou vývaru. Mixujte, dokud petrželka nebude najemno nasekaná. V nádobě se silným dnem zpěňte máslo, přisypte mouku a rychle míchejte, aby se obě přísady spojily. Za stálého míchání upravujte 2 minuty. Nádobu odstavte z plotny a postupně do jíšky všlehejte petrželkou navoněný vývar, poté za stálého míchání přilévejte i zbytek vývaru, dokud nedostanete hladkou omáčku. Všlehejte do ní mléko, hrnec opět postavte na plotnu a omáčku za stálého míchání přiveďte k varu. Teplotu stáhněte a za pravidelného míchání pokračujte ve vaření až 15 minut, dokud omáčka nebude jemná a hladká. Omáčka by měla hřbet vařečky potáhnout tenkou vrstvou. Vmíchejte do ní smetanu a přidejte trošku soli a pepře (nezapomeňte - použijete-li vývar ze šunky, může být dosti slaný) a omáčku jemně prohřejte.

16 rebarbora (reveň) Rheum čeleď: rdesnovité Mohutná, vytrvalá rostlina může dorůstat až do velikosti cm. Pěstuje se zejména pro dužnaté listové řapíky, které se využívají jako zelenina. Listové řapíky se používají k výrobě kompotů, džemů, cukrovinek i při výrobě různých osvěžujících koláčů. Příliš častá konzumace řapíků rebarbory se ale nedoporučuje. Rebarbora má výborné uplatnění i jako okrasná zahradní rostlina. Vyžaduje středně těžké, humózní půdy s vysokým obsahem živin. Při výsadbě počítáme s mohutností rostliny, při větším množství je vysazujeme minimálně na vzdálenost jednoho metru. Kvetení rostlinu vysiluje, proto se květní stvoly obvykle včas odstraňují. Rebarborový koláč s marcipánem Těsto: 400 g polohrubé mouky, 1 bal. sušeného droždí, 75 g cukru, 1 bal. vanilkového cukru, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 50 g rozpuštěného másla Obloha: 1,2 kg rebarbory, 50 g cukru, 300 g marcipánové hmoty, 150 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 žloutek, 1 lžíce smetany Udělejte těsto a přikryté je nechte kynout asi 20 min. 3/4 těsta vyválejte na plechu vyloženém papírem na pečení a nechte 20 min. kynout. Rebarboru omyjte, oloupejte, pokrájejte na kousky a smíchejtev s cukrem. Troubu předehřejte na 180 C. Zpracujte marcipán s cukrem a citronovou šťávou. Polovinu nastrouhejtena těsto. Na marcipán rozdělte kousky rebarbory. Zbytek těsta vyválejte. Marcipán vyválejte mezi dvěma fóliemi, položte na plát těsta a ještě vyválejte. Nařežte proužky a udělejte z nich na koláči mřížku. Žloutky rozšlehejte se smetanou. Koláč potřete a pečte asi 35 minut.

17 rozmarýn Rosmarinus officinalis čeleď: hluchavkovité Nevelký polokeř původem ze Středomoří. Obvykle dorůstá do velikosti kolem 50 cm. Tenké čárkovité listy jsou velmi aromatické. Používá se při pečení masa a k výrobě různých omáček. Není vhodný pro těhotné ženy. Ve formě mastí se využívá ke tlumení bolestí revmatického původu. Větvičky se také přidávají do relaxační koupele. Má velké využití v kosmetickém průmyslu. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých, suchých a dobře propustných půdách. Snese krátkodobě slabší mrazíky, s výjimkou nejteplejších poloh se ale pěstuje nejčastěji v nádobách jako přenosná rostlina. Pečené brambory na rozmarýnu Suroviny na 4 porce: 1 kg brambor ve slupce, 50 g sádla, sůl, pepř, rozmarýn Důkladně omyjte brambory ve slupce. Rozkrájejte je na větší měsíčky, vložte do pekáčku, osolte, opepřete a přidejte snítky rozmarýnu a sádlo. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 C a pečte cca 1 hod. Je to výborná příloha ke grilovanému masu.

18 rukola Rucola, Diplotaxis čeleď: brukvovité Pod obchodním názvem rukola se pěstuje několik podobných druhů. Některé jsou víceleté, jiné se pěstují jako jednoleté. Tvoří menší rostliny s výrazně vykrajovanými listy. Používá se jako velmi výrazná listová zelenina ostré chutě, do salátů, pomazánek a baget. Roste dobře v běžné zahradní půdě na slunečném místě, ale lze ji pěstovat také v nádobách na balkónech a terasách. Roketová pasta 1 stroužek česneku, 100 g rokety, 50 g parmazánu, 30 g piniových oříšků, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa balsamico, 2 lžíce minerální vody Česnek nahrubo nasekejte. Roketu omyjte, osušte a zbavte velkých řapíků. Najemno nastrouhejte parmazán. Na suché pánvi dozlatova opražte piniové oříšky. Všechny přísady promíchejte se solí a pepřem a rozmixujte na jemnou pastu. Přitom postupně přidávejte olivový olej. Přimíchejte ocet balsamico a minerální vodu. Dejte asi na 30 minut rozležet. Pastu můžete použít jako zálivku na salát.

19 svatolína Santolina čeleď: astrovité Vytrvalá středozemní rostlina s typickou sivě stříbrnou barvou listů. Dorůstá do velikosti kolem 50 cm. Vykvétá drobnými žlutými květy v nápadných soukvětích, které se objevují v plném létě. Významná okrasná rostlina vhodná do skalek, suchých strání i jako lem trvalkových záhonů. Je velmi aromatická, v minulosti se využívala jako vykuřovadlo k dezinfekcím vnitřních prostor. Miluje slunečné, teplé a suché polohy. Výborně roste i v chudých a kamenitých půdách. Je citlivá na mokro, nadbytek vody jí škodí zejména v zimním období. Zeleninová antipasta 2 malé cukety, 1 lilek, 1 žlutá paprika, po snítce čerstvých bylinek: petržel, bazalka, svatolína a rozmarýna, 8 čajových lžiček olivového oleje, sůl, pepř Omyjte zeleninu, nechte okapat a nakrájejte na kostky. Rozpalte pánev a zeleninu nasucho (nebo téměř nasucho) orestujte. Zatímco se připravuje zelenina, opláchněte bylinky a nasekejte je nadrobno. Smíchejte je s olivovým olejem, osolte a opepřete. Až zelenina změkne, horkou ji přesypte do bylinkového oleje. Po chvíli ji vyjměte a podávejte ještě teplou jako antipastu.

20 saturejka zahradní Satureja hortensis čeleď: hluchavkovité Jednoletá, nízká bylinka dorůstající maximálně do výšky kolem 30 cm. Tvoří drobné kvítky bílé až světle růžové barvy. Používá se k dochucování uzenin, při pečení a grilování masa a ryb. Někdy také slouží jako náhrada černého pepře. V léčitelství slouží v boji proti střevním parazitům, žaludečním potížím, na podporu trávení a proti nadýmání. Proto se používá i na kořenění jídel, kde podstatnou složku tvoří luskoviny a košťáloviny. Nenáročná a skromná rostlina, vyžaduje slunečnou polohu, nejlépe roste v teplé a dobře propustné půdě. Fazolky se saturejkou 400 g zelených fazolek, sůl, 1/2 svazku saturejky, 20 g másla Zelené fazolky omyjte a očistěte. Saturejku rovněž omyjte. Přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody, dejte do ní fazolky se saturejkou a uvařte je doměkka. Fazolky slijte, nechte okapat a krátce je poduste na másle. Podávejte jako přílohu k masu, nejlépe kuřecímu.

21 stévie Stevia rebaudiana čeleď: astrovité Vzhledově nepříliš nápadná rostlina původem z Jižní Ameriky. U nás se obvykle pěstuje jako jednoletá. Dorůstá do výšky kolem 50 cm. Vyznačuje se vysokým obsahem steviosidu, sladké látky, která vykazuje až 300x silnější sladivost než má řepný cukr. Významné přírodní sladidlo vhodné jako náhrada běžného cukru pro různé způsoby využití v domácnosti. Vyžaduje vlhkou, dobře propustnou písčitou až středně hlinitou půdu mírně kyselé až neutrální reakce. Nejlépe prosperuje v teplejších polohách na slunečném stanovišti. Palačinky se stévií 4 jablka, 4 vejce, 600 ml mléka, špetka stévie (umleté sušené listy nebo kupované stéviové sladidlo), olej, 400 g mouky, šťáva z 1 citronu Smíchejte mouku, stévii, citronovou šťávu a vypracujte husté těsto. Oloupejte jablka, nakrájejte je na kostičky a přimíchejte do těsta. Důkladně promíchejte. V pánvi rozpálte olej. Osmažte na něm 6 tenkých palačinek.

22 šalvěj lékařská Salvia officinalis čeleď: hluchavkovité Vytrvalá rostlina, která běžně dorůstá do výšky kolem cm. Kromě základního botanického druhu se hojně pěstuje několik krásných pestrolistých odrůd. Šalvěj je považována za jednu nejdůležitějších léčivých rostlin. Má výrazné desinfekční účinky, působí proti infekcím v ústní dutině i proti nachlazení. Některé přírodní národy ji používali na vykuřování prostor po epidemiích a nemocech. Je důležitá i pro kosmetický průmysl. Je to ale také velmi dekorativní zahradní rostlina. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Má hluboké kořeny, takže může růst i v suchých kamenitých půdách. Telecí Saltimboca 200 g telecího karé, 2 lístky šalvěje, 1 plátek parmské šunky, 20 g másla na opečení Telecí karé osolte, opepřete a na plátky položte snítku šalvěje; obalte v parmské šunce. Opečte na másle. Podávejte s opečeným bramborem.

23 tymián Thymus vulgaris čeleď: astrovité Nízký polokeř dorůstá do velikosti cm, pochází ze Středomoří. V létě vytváří droboučké, ale velmi četné květy světlounce růžové barvy. Vyžaduje slunečnou a teplou polohu, nejlépe roste v teplých a dobře propustných půdách. Nesnáší zamokření a těžké půdy. Používá se při pečení masa, k ochucování omáček, uzenin i při konzervování rybího masa. Především v čerstvém stavu významně podporuje trávení. Má dobré antiseptické účinky, uvolňuje hleny, tlumí křečovitý kašel. Ve formě kloktadla se používá k desinfekci ústní dutiny. Velké dávky a dlouhodobé užívání se nedoporučují. Vepřová pečeně s bylinkami Bylinky: jemně nasekaná petrželka, lžička tymiánu, půl lžičky rozmarýnu, maso vepřové pečené, olej olivový, omáčka sojová, sherry suché, provensálské koření, sůl, sezamová semínka, med Smíchejte olej se sojovou omáčkou, sherry a provensálským kořením. Vepřové maso mírně osolte, potřete marinádou a nechte v chladu rozležet. Přendejte maso do pekáčku, mírně podlijte, vložte do trouby vyhřáté na 200 C a pečte zakryté cca 50 minut (během pečení teplotu snižte na 180 C ). Podle potřeby maso podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Poklici odkryjte, maso potřete medem, posypte jemně nasekanými čerstvými bylinkami, sezamovými semínky a dopečte dozlatova. Podávejte s různě upravenými bramborami či bramborovým knedlíkem a salátem.

24 smil italský Helichrysum italicum čeleď: astrovité Vytrvalá, ale jenom částečně mrazuvzdorná rostlina. Dorůstá do výšky kolem 0,5 m. Vytváří hustý, polštářovitý porost výrazně šedo-stříbrné barvy. Celá rostlina voní po kari koření, proto se lidově někdy označuje jako rostlina kari. Dá se používat do salátů a při vaření masa i brambor. Ve srovnání s opravdovou směsí kořeni kari je tato rostlina podstatně méně aromatická. Oblíbená je zejména jako botanická zajímavost a jako okrasná rostlina suchých a kamenitých strání. Vyžaduje slunečnou, teplou a suchou polohu, nejlépe roste v teplých, chudých a dobře propustných půdách. Nesnáší zamokření. Bylinkový ocet 1 l vinného octa, po 1 snítce bylinek: estragon, smil italský, tymián, 2-3 bobkové listy, hořčičné semínko, med, pepř, několik snítek bylinek na vložení do lahví Bylinky omyjte, nechte okapat, nasekejte je na větší kusy. Ocet nalijte do smaltované nebo nerezové nádoby, vložtedo něj bylinky, med a koření a pomalu zahřívejte. Asi 30 minut udržujte pod bodem varu. Přes hadřík ocet přelijte do důkladně vymytých lahví. Do každé lahve přidejte čerstvou snítku vybrané bylinky a uzavřete. Bylinky můžete podle chuti obměňovat. Hodí se zejména aromatické středomořské druhy.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky

Polévky. Zeleninový bujón. Wontonová polévka (fotografie vpravo) Čistá polévka. Zelená vaječná polévka. Wontonové taštičky Polévky Zeleninový bujón Jednoduchý, čistě zeleninový bujón uvaříte velmi rychle. 4 polévkové lžíce libečku 4 polévkové lžíce celerových listů ½ cibule 1 mrkev sůl a cukr špetka prášku z feferonek trošku

Více

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA

KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA KUCHAŘKA MIKROVLNNÁ TROUBA Blahopřejeme vám k zakoupení mikrovlnné trouby Whirlpool. S touto knihou receptů objevíte skutečné možnosti nového spotřebiče a a vychutnáte si je. Budete překvapeni, jak rychle

Více

Indická kuchyně I. Naan. Chana masala. Zeleninové Pakoras. Butter Chicken. Kuře tikka

Indická kuchyně I. Naan. Chana masala. Zeleninové Pakoras. Butter Chicken. Kuře tikka Indická kuchyně I. Naan Chana masala Zeleninové Pakoras Butter Chicken Kuře tikka Naan 1 kg hladké mouky voda olej česnek (podle chuti) sůl Smíchejte mouku s vodou v misce na těsto. Jemně osolte. Když

Více

RECEPTY SMART NOODLES. www.svet-zdravi.cz

RECEPTY SMART NOODLES. www.svet-zdravi.cz RECEPTY SMART NOODLES Užívejte si italskou kuchyni bez výčitek a kalorií Jedna porce pouze 100 kj u Rychlá a snadná příprava u Hodí se na večeři i jako předkrm u Vhodné pro vegany, vegetariány, celiaky

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva" Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60 2 OBSAH PŘEHLED BYLINEK V KOSTCE 71 STRANA 40 71 STRANA 48 71 STRANA 54 71 STRANA 60 (Ocimum basilicum) (Petroselinum crispum) (Allium schoenoprasum) (Tulbaghia violacea) Bazalka pravá Petržel zahradní

Více

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami

Jídelníček: Týden 4. den 22 pondělí den 26 pátek. den 23 úterý den 27 sobota Snídaně: Ovesná kaše s řeckým jogurtem a borůvkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 4 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 4 den 22 pondělí den 26 pátek Snídaně: Volská oka a toast Oběd: Krůtí prsa pečená na divoko se zeleninovým

Více

Česká kuchyně na zdravý způsob

Česká kuchyně na zdravý způsob 13 Česká kuchyně na zdravý způsob aneb jak udělat z jídla vysoce kalorického jídlo nízkoenergetické? Pokud se rozhodnete, že budete hubnout, většinou vás napadne slůvko dieta a s tím spojený nepříjemný

Více

Pomazánka s vejci a olivami

Pomazánka s vejci a olivami Pomazánka s Tofu Uzené tofu Sýr měkký Olivový olej extra virgine Trochu soli Případně jarní cibulku Postup Uzené tofu rozmixujte do hladka s olivovým olejem, až vznikne hladká krémová hmota. Tu smíchejte

Více

Váš nový Římský hrnec

Váš nový Římský hrnec Váš nový Římský hrnec Návod k použití Před použitím vložte hrnec minimálně na 10 min do studené vody. Vložte připravený okořeněný pokrm bez vody i bez tuku. Vždy přiklopte víkem a položte na nejnižší patro

Více

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno.

Česnek, cibuli, celer, mrkev, brambory, fazolky, cukety a rajčata nakrájíme nadrobno. Ingredience 4 porce MINESTRONE italská hustá zeleninová polévka 150 g kořenová zelenina 1 brambora 1 rajče 50g zelené fazolky 50g cuketa 1,5 ks cibule + 2 stroužky česnek 1 lžice rajčatový protlak 0,8l

Více

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip

Oběd i večeře. Španělský ptáček. Španělský ptáček. Tip 4 plátky roštěné 2 vejce 2 lžíce plnotučné hořčice (používám ji nejraději) 1 lžíce bylinek 1 větší vuřt nebo klobása 1 kyselá okurka špalíček pórku 3 lžíce oleje 150 g slaniny do základu 1 velká nakrájená

Více

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní

Jídelníček: Týden 1. Snídaně: Ovesná kaše s mandlemi a skořicí, smažená vejce a cup cakes. Snídaně: Banánové lívance s tvarohovou náplní Cesta do plavek Jídelníček Týden 1 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 1 den 1 pondělí den 5 pátek Snídaně: Jahodová omeleta Oběd: Hovězí hamburger Večeře: Kuřecí maso

Více

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g - oloupejte - nastrouhejte

Více

RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU

RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU RUMP STEAK S HRANOLKAMI A BÉARNSKOU OMÁČKOU 400 g brambor, oloupaných a nakrájených na hranolky 4 rump steaky, každý o váze přibližně 250 g sůl a čerstvě namletý černý pepř 25 g másla 1 lžíci olivového

Více

Recepty pro exclusivní grilování PRONTO PER PASTA

Recepty pro exclusivní grilování PRONTO PER PASTA Recepty pro exclusivní grilování PRONTO PER PASTA Křehký kuřecí kebab na 4 porce PRONTO PER PASTA s česnekem kuřecí maso 500 g sýr Gouda 200 g bramborový škrob bylinky pažitka, petrželová nať sůl Rychlý,

Více

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU

ZELENINOVÝ MIX Z GRILU ZELENINOVÝ MIX Z GRILU Ingredience mořská sůl 1 špetka pepř mletý 1 špetka olivový olej extra panenský 140 ml rajče 8 ks červená paprika 2 ks žlutá paprika 2 ks čekanka 2 ks houby shitake 500 g lilek 4

Více

Indonéská kuchyně. Salát Gado gado. Nasi goreng - smažená indonéská rýže. Kuřecí maso v arašídovém sambalu

Indonéská kuchyně. Salát Gado gado. Nasi goreng - smažená indonéská rýže. Kuřecí maso v arašídovém sambalu Indonéská kuchyně Salát Gado gado Nasi goreng - smažená indonéská rýže Kuřecí maso v arašídovém sambalu Kuřecí maso ve sladko-kyselém chilli sambalu Hovězí mleté maso dochucené chilli, koriandrem, zázvorem

Více

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag

Cocido z cizrny. Recept od Jorge a Jesús ze španělského týmu. Flag Cocido z cizrny Flag 250 g cizrny, 300 g hovězího jelita, ¼ kuřete, 100 g slaniny, 100 g hovězího jelita s cibulí, 100 g kořeněné klobásy, 50 g šunky, 4 morkové kosti asi 5 cm, 1 kg zelí, 4 středně velké

Více

ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU

ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU 62 63 POLÉVKY ŘEPNÝ KRÉM S RUKOLOU Řepná polévka je obvykle spojována se zimou, ale spolu s rukolou je to univerzální jídlo: horká vám bude chutnat v chladnu, vychlazená s pár kostkami ledu v létě. 1400

Více

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková Saláty a pomazánky Bc. Marie Zahrádková Saláty jako hlavní pokrm Zeleninový salát s kuřecím masem 1ks okurka, 3ks rajčat, 1 ks ledový salát, 2 ks paprika, olivový olej, 200g kuřecí prsa /Nakrájené kuř.

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY. Přílohy PŘÍLOHY 91 JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ

5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY. Přílohy PŘÍLOHY 91 JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ PŘÍLOHY 9 5PŘÍLOHY MOHOU BÝT NĚKDY JEDNÍM Z PROBLÉMŮ, KDYŽ PŘI- PRAVUJETE JÍDLO. PROTO JE TATO Přílohy KAPITOLA ZAMĚŘENÁ NA KREATIVNÍ PŘÍLOHY, JAKO JE ZELENINOVÁ OBLOHA ČI SALÁT, KTERÉ OŽIVÍ POKRM CHUŤOVĚ

Více

www.diatips.cz E-book

www.diatips.cz E-book O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR....13 MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou

Více

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami

Jídelníček: Týden 2. Snídaně: Skořicová žemle s kávovým krémem a jahodami. Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Cesta do plavek Jídelníček Týden 2 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 2 den 8 pondělí den 12 pátek Snídaně: Míchaná vejce s čerstvými bylinkami Oběd: Vepřový guláš s

Více

Každý si stežuje, že nemá čas vařit...

Každý si stežuje, že nemá čas vařit... Každý si stežuje, že nemá čas vařit... Ale je to vlastně jen o tom, že lidé nevědí co přesně chtějí připravit a je jim často líto věnovat čas na vaření pro sebe i pro své nejbližší. A přitom jde o tu nejsnažší

Více

restaurace & penzion s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé

restaurace & penzion s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé Předkrmy 80g Carpaccio z hovězí svíčkové 135,- s trhanými saláty, hoblinkami parmazánu Grana Padano a limetkou, ochucené bazalkovým pestem a balzamikovým glazé 90g Nugety čerstvého kozího sýru 125,- balené

Více

DeBuyer. Grilované krevety s omáčkou Aioli. Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči. Dušené slávky s citronovou trávou, zázvorem a koriandrem

DeBuyer. Grilované krevety s omáčkou Aioli. Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči. Dušené slávky s citronovou trávou, zázvorem a koriandrem DeBuyer Věřím, že jste si akci u nás užili a pokrmy, které jste včera připravovali, si mnozí z Vás uvaří i doma :) Grilované krevety s omáčkou Aioli Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Dušené slávky

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Výrobky studené kuchyně vy_32_inovace_ma_49_11 Autor

Více

Svačiny pro děti 1 3 roky

Svačiny pro děti 1 3 roky Dodavatelem základy řady používaných produktů / surovin = CountryLife Svačiny pro děti 1 3 roky 150 g bezlepkové piškoty 2 lžíce bílý jogurt 1 lžíce rýžový sirup 1/2 lžíce máslo Zapečená jablíčka Jablko

Více

SPAGHETTI COOKER & PASTA

SPAGHETTI COOKER & PASTA SPAGHETTI COOKER & PASTA 1 Spaghetti & Pasta Cooker Je ideální nejen pro přípravu těstovin, ale i zeleniny, brambor, masa, salátů a mnoha dalších pokrmů. Slouží zároveň jako cedník. Před použitím si pečlivě

Více

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte.

Mouku s kořením a solí smíchejte v míse. Přidejte 3-4 lžíce vody tak, aby vzniklo tuhé těsto. Cibulové klínky do něj důkladně vmíchejte. Cibulové bhaji hladká mouka 6 lžic mletá kurkuma 1 zarovnaná lžička mletý římský kmín 1 zarovnaná lžička garammasala (indické grilovací koření: hřebíček, kardamon, kmín, koriandr, pepř, skořice) 1 zarovnaná

Více

Polévka: Dýňová. Ingredience:

Polévka: Dýňová. Ingredience: Polévka: Dýňová 8 hrnků vody 1/2 menší dýně 2 cibule 2 mrkve 3 brambory špetka soli mořská řasa (např. řasa Arame) rostlinný olej špetka kmínu 1 lžíce misa (miso je slané asijské koření k dochucení) zelená

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt Mražený jogurt s jablečným cukrem Na 4-6 porcí Na zmrzlinu 600 g řeckého jogurtu (10 %) 100 g cukru 100 ml smetany ke šlehání 2 bílky, špetka soli Na jablečný cukr 80 g cukru 25 ml smetany špetka soli

Více

Penne arabiata. Suroviny: 2 porce

Penne arabiata. Suroviny: 2 porce Penne arabiata 1 balení penne 250 g rajčat 1 stroužek česneku 1 šalotka Parmazán 1 Chilli paprička Olivový olej Čerstvá petrželka Sušená bazalka nebo oregano V osolené vodě uvaříme těstoviny, mezitím si

Více

Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček

Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček Salát z brokolice a květáku se zálivkou z ančoviček Na 4 porce Přísady: 400 g brokolice 400 g květáku 2 vejce 1-2 stroužkyčesneku 6 PL olivovéhooleje 2-3 ančovičky 3 PL octa z červeného vína Pepř, sůl

Více

pracovní list pro žáka

pracovní list pro žáka Modul 4: zdravé vaření Příloha k metodickému balíčku: aktivity zdravého vaření pracovní list pro žáka Příklady zpracování sezónních potravin: Červen okurka a jahody 1a salátová okurka Studená okurková

Více

Weber Grill Academy 1

Weber Grill Academy 1 Weber Grill Academy 1 Sendvič s uzeným lososem, camembertem a fíky Směs česneku a bylinek barbecue Pečená krkovice se směsí česneku a bylinek barbecue Zelenina a těstoviny připravené v grilovací pánvi

Více

Den podle NATURHOUSE. pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především

Den podle NATURHOUSE. pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především Den podle NATURHOUSE pro více energie a radosti do života aneb Na jídle záleží především Milá čtenářko, milý čtenáři, právě se před vámi otevírá výběr 6 receptů, které jsme připravili přímo exkluzivně

Více

Marinády - maso: Hořčičná marináda: Jogurtová marináda: Medová marináda: Kari marináda: Švestková marináda: Bylinková marináda: Meruňková marináda:

Marinády - maso: Hořčičná marináda: Jogurtová marináda: Medová marináda: Kari marináda: Švestková marináda: Bylinková marináda: Meruňková marináda: Marinády - maso: Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté,nakrájené maso na plátky

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami

Jídelníček: Týden 3. Snídaně: Skořicová žemle s jogurtovým krémem a banány. Snídaně: Kokosové lívance s jahodami Cesta do plavek Jídelníček Týden 3 www.cestadoplavek.cz www.facebook.com/cestadoplavek Jídelníček: Týden 3 den 15 pondělí den 19 pátek Snídaně: Borůvkové lívance Oběd: Zapečený kuskus se žampiony a vejci

Více

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek

2. - 6.6.2014. Pondělí. Úterý. Středa. Čtvrtek. Pátek 2. - 6.6.2014 Přesnídávka : Mléčná rýže, kukuřičné lupínky Polévka : Rajská s těstovinami Hlavní chod : Zeleninové rizoto se sýrem, červená řepa Svačina : Rohlík s kuřecí pěnou, rajče Přesnídávka : Bábovka,

Více

Recepty pro týden 25.7.-31.7.

Recepty pro týden 25.7.-31.7. Špenát s čočkovou rýží 100 g celozrnné rýže 3 lžíce červené čočky 1 cibule 100 g čerstvého kozího sýra 1 lžíce řepkového oleje muškátový oříšek 400 g mraženého listového špenátu sůl, pepř Rýži povaříme

Více

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,-

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- Předkrmy 100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- 60 g Kuřecí prso pečené v panchettě se salátem tzatziky a česnekovou bagetou 62,- 80 g Tatarský biftek z lososa s kopečkem

Více

Riccardo Lucque. kuchyně

Riccardo Lucque. kuchyně Riccardo Lucque kuchyně 2 3 Bramborové krokety s vařenou šunkou a sýrem fontina Crocchette di patate, prosciutto e fontina 300 g syrových brambor 70 g na kostičky nakrájené vařené šunky 70 g na kostičky

Více

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

Česnek medvědí (Allium ursinum L.) Česnek medvědí (Allium ursinum L.) je druh jednoděložné rostliny z čeledi česnekovité. Lidově se této rostlině říká lenek. Botanická charakteristika: Vytrvalá, 20 40cm vysoká bylina s podzemní cibulí.

Více

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky Kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody a poté nakrájíme na malé kousky. Vodu z hub necháme na podlévání rizota,

Více

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7)

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) P o l é v k y Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) Hovězí vývar (1,3,7) s masem a domácími nudlemi Jihočeská kulajda (1,3,7) s h o u b a m i P ř e d k r m y 20 Kč 25

Více

Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g,

Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g, Koření Anýz mletý 500g Výživové údaje na 100g výrobku:energetická hodnota 1496kJ/357kcal, tuky 15,9g z toho nasycené mastné kyseliny 0,8g, sacharidy 35,4g z toho cukry 33,6g, bílkoviny 17,6g, sůl 0,04g

Více

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 1.4. ST * Hrachová polévka s majoránkou 2. Smažený kuřecí řízek s plátkem citrónu podávaný s tymiánovou bramborovou kaší 5. / GF, DF, V/ hrachová s majoránkou Lečo s bramborem z páry*cibule*rajče*paprika*vejce*brambory*sůl*olivový

Více

2 lžíce bambusových výhonků 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i slunečnicový) III VII VIII

2 lžíce bambusových výhonků 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i slunečnicový) III VII VIII 8 plátků toustového chleba 200 ml mléka ¼ lžičky mleté skořice 1 balení vanilkového cukru muškátový oříšek špetka soli moučkový cukr máslo sezonní ovoce 2 hrnky ovesných vloček 1 hrnek slunečnicových semínek

Více

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů Zdenka Horecká Vladimír Horecký Pomazánky A Saláty 150 receptů ÚVoD Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí studené kuchyně. Můžeme je podávat jako předkrm, k snídani a některé i jako večeři. Bez pomazánky

Více

KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ

KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ KACHNÍ PRSA NA SMĚSI MLADÝCH SALÁTŮ Ingredience: rukola 250 g hrubá sůl 1 špetka pepř černý mletý 1 špetka cherry rajčátka 250 g kachní prsa 1 ks piniové oříšky 150 g červené víno 150 ml Připravte si:

Více

Pondělí Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem

Pondělí Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem Pondělí 2.1.2017 Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem - Kuřecí skelety, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř mletý, kmín meletý, petželová nať, smažený hrášek Podkrkonošské kyselo - Směs smíšených

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Datum 25. 11. 2012 Anotace Použité zdroje a odkazy III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě

POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě POPIS PRODUKTU: tématická dárková sada tří až čtyř balíčků koření, kořenících směsí či marinád v papírové taštičce nebo dárkové kazetě VÁNOČNÍ ZDOBENÍ Norimberský perník ( 50 g ) Složení: Směs koření (koriandr,

Více

LÍN. 1. Vařený lín. 1/2 kg celých línů, ocet, cibule, pepř, bobkový list, sůl, citrón, máslo

LÍN. 1. Vařený lín. 1/2 kg celých línů, ocet, cibule, pepř, bobkový list, sůl, citrón, máslo LÍN 1. Vařený lín 1/2 kg celých línů, ocet, cibule, pepř, bobkový list, sůl, citrón, máslo Ocet, cibuli, sůl a koření přivedeme do varu, vložíme asi půlkilové celé líny. Vaříme 5 až 10 minut, podle velikosti.

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU BRAMBORAČKA S POHANKOU Ingredience pro 4 osoby 1 cibule mrkev 1/2 petržele kus celeru (stejné množství jako petržele) 1/2 pórku hrnek namočených sušených hub nebo čerstvých hrnek kedlubny, tuřínu nebo

Více

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle

Menu únor 2015. 2. Tradiční domácí kuchyně Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 2.2. PO *Zeleninová polévka s mořskou řasou a krupkami Přírodní kuřecí plátek přírodní na bylinkách s restovanou teplou zeleninou a brambůrky na másle 5. Fit / GF, V/ Zeleninová polévka s mořskou řasou

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

Recepty. Italská kuchyně. Kuchařské kurzy v hotelu Park Inn by Radisson. Vážení absolventi kuchařských kurzů,

Recepty. Italská kuchyně. Kuchařské kurzy v hotelu Park Inn by Radisson. Vážení absolventi kuchařských kurzů, Kuchařské kurzy v hotelu Park Inn by Radisson Vážení absolventi kuchařských kurzů, Recepty Italská kuchyně doufáme, že se Vám kulinářský zážitek líbil a že si vaření brzy zopakujete v kruhu svých nejbližších.

Více

Dětský kurz s recepty Jamie Olivera

Dětský kurz s recepty Jamie Olivera Dětský kurz s recepty Jamie Olivera Jednoduchý salát Křupavé kuřecí kousky s bylinkovým dipem Losos se zeleninou a pestem Bezlepkové ovesné sušenky s hrozinkami Jednoduchý salát 4 jarní cibulky 1 okurka

Více

Čočkové karbanátky HLAVNÍ JÍDLA. příprava: 25 min. k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Čočkové karbanátky HLAVNÍ JÍDLA. příprava: 25 min. k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková, Zdena Skokanová N. 4 porce Červená čočka loupaná BIOHARMONIE 500 g Špaldová mouka hladká BIOHARMONIE 1 kg HLAVNÍ JÍDLA příprava: 25 min. R Recept t je j použit žit z knihy k ih JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni. Jana Vašáková,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0514. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0514. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor Výrobky studené kuchyně vy_32_inovace_ma_49_13

Více

RECEPTY. Vafle. Inspirováno Švédskem. Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1

RECEPTY. Vafle. Inspirováno Švédskem. Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1 RECEPTY Vafle Inspirováno Švédskem Söt våffla, många Lawett RECEPTY NA LAHODNÉ VAFLE / 1 Šťastné omyly, chutné výsledky Za některá z největších životních potěšení vděčíme drobným nedorozuměním. Tak je

Více

Královské krevety na estragonu a česneku. the One Precision Poacher. se sondou

Královské krevety na estragonu a česneku. the One Precision Poacher. se sondou Královské krevety na estragonu a česneku se sondou Královské krevety na estragonu a česneku Příprava 5 minut / vaření 15 20 minut 2 porce 16 oloupaných a očištěných královských krevet (230 g) s neporušeným

Více

DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY

DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY DO 498BL DO 499BL POLÉVKOVAR RECEPTY PŘIPRAVTE SI LAHODNOU POLÉVKU! S tímto přístrojem snadno připravíte plný hrnec horké polévky z čerstvé zeleniny už do 20 minut. Do přístroje vložte všechny suroviny,

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

BORŮVKOVÉ SMOOTHIE. - velká hrst borůvek - 1 banán - 1 citrón (šťáva) + voda

BORŮVKOVÉ SMOOTHIE. - velká hrst borůvek - 1 banán - 1 citrón (šťáva) + voda Ovocné a zeleninové pro zdraví a krásu 1. Borůvkové smoothie 2. Jahodové smoothie 3. Bojo smoothie 4. Smoothie banán/zázvor 5. Cizrnová pomazánka 6. Hroznové smoothie 7. Jablečno- fenyklové smoothie 8.

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Rolovaný vepřový bok. 6 8 porcí POSTUP

Rolovaný vepřový bok. 6 8 porcí POSTUP Rolovaný vepřový bok 6 8 porcí 1,5 kg vepřového boku s kůží 300 g oloupané cibule 1 palice česneku sůl 8 g prolisovaného česneku rozmarýnu tymiánu 1 lžička hladké mouky JEŠTĚ POTŘEBUJEŠ kuchyňský provázek

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015

JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 JÍDELNÍČEK BŘEZEN 2015 2.3.PO*Květáková polévka se zeleným hráškem/1,3,7 1. Smetanové fusilli s kuřecím na rozmarýnu a jarní zeleninou/brokolice, sladký hrášek a kukuřice/1,3,7 5. / GF, V/ Květáková polévka

Více

Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu!

Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu! Recepty pro vás Pro dobrou chuť i náladu! 1 2 3 4 5 Vážení čtenáři, jeden z pěti hlavních stravovacích návyků dialyzovaných pacientů říká, že je třeba dbát na dostatečný přísun energie. A jelikož ke své

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos. Krevety v mandlové omáčce. Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle

Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos. Krevety v mandlové omáčce. Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle Mexická kuchyně III. Smažené papriky Relleňos Krevety v mandlové omáčce Plněné motýlky z hovězí roštěné brambory se solí s chipotlle Nopales kaktusová salsa Kokosový puding Smažené papriky Relleňos 6 tlustostěnných

Více

Seminář Guláše v mnoha variacích

Seminář Guláše v mnoha variacích Seminář Guláše v mnoha variacích Přednášející: Jan Pípal Executive Chef Grandhotel Pupp Karlovy Vary, a.s. Kuchař roku 2003/2004 Člen představenstva Pražské a středočeské pobočky AKC ČR Jan Davídek Executive

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová KUŘECÍ MASO NA JEHLI ½ kg kuřecích prs Marináda: 1 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce zázvoru, chilli paprika, šťáva z citrónu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky papriky, pepř, kmín, 150g bílý jogurt - vše rozmixovat

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 5.8. Polévka: 1. Krém z lesních hříbků s čerstvým rozmarýnem BZL (hřiby, smetana, máslo, bylinky, koření) Alergen:7

VAŘEČČINY KRABIČKY. Po 5.8. Polévka: 1. Krém z lesních hříbků s čerstvým rozmarýnem BZL (hřiby, smetana, máslo, bylinky, koření) Alergen:7 VAŘEČČINY KRABIČKY Po 5.8. 1. Krém z lesních hříbků s čerstvým rozmarýnem BZL (hřiby, smetana, máslo, bylinky, 2. Thajská polévka Tom yum BZL (kuřecí maso, rajčata, kokos, škrob, koření tom yum,limetka,

Více

Minutky restaurace : Ryby :

Minutky restaurace : Ryby : Studené předkrmy : 60 g Nakládaný kozí sýr v olivovém oleji s paprikou, česnekem a bylinkami podávaný s rozpečenou bagetkou 59,- 60 g Matjesy ala losos ložené na jablečném salátku s cibulí, zdobené kapary

Více

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře PSTRUH 1. Pstruh podle uzenáře 4 pstruzi, 12 dkg másla, 6 dkg žampiónů, cibule, citrón, sůl, pepř, olej, bílé víno, worchester, 15 dkg šunky, zelená petrželka, sladká paprika, mouka Pstruhy nařízneme ve

Více

KUCHAŘKA VERSALIO DELUXE

KUCHAŘKA VERSALIO DELUXE KUCHAŘKA VERSALIO DELUXE 1 Obsah restování a dušení Ryba dušená s rajčaty a limetkou... 5 Guláš... 6 Kuličky z jehněčího masa s česnekem... 7 rýže / rizoto Paella... 8 Rýže s vlasovými nudlemi... 9 Rizoto

Více

Kniha receptur. Příloha č. 6 OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů. Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary. Polévky.

Kniha receptur. Příloha č. 6 OBSAH. Úvod. Seznam zkratek a definice pojmů. Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary. Polévky. Kniha receptur OBSAH Seznam zkratek a definice pojmů Seznam použitých zkratek Přílohy k jídlům Vývary Polévky Hlavní jídla 1. cenová hladina - nadstandard (minutka) 2. cenová hladina - 2. a 3. jídlo s

Více

Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť.

Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť. Vážení hosté, vítáme Vás v naší restauraci a přejeme Vám příjemné posezení a dobrou chuť. Stálý jídelní lístek Hospůdka U Václava Předkrmy 100 gr Kuřecí nudličky na ledovém salátě s cherry rajčátky 65,-

Více

Seminář Ryby v moderní kuchyni

Seminář Ryby v moderní kuchyni Seminář Ryby v moderní kuchyni Přednášející: Jan Pípal Executive Chef Grandhotel Pupp Karlovy Vary, a.s. Kuchař roku 2003/2004 Člen představenstva Pražské a středočeské pobočky AKC ČR Jan Davídek Executive

Více

Pečený pražman s rozmarýnem a česnekem

Pečený pražman s rozmarýnem a česnekem Přiznávám, že pražmana zlatého jsem dřív moc často nepřipravoval. Většinou jsem si ho objednával v restauraci, když jsem byl na jihu Itálie, ale od té doby, co jsem vymyslel tento recept, peču ho nejméně

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více