VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2014 Strana 1 (celkem 16)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2014 Strana 1 (celkem 16)"

Transkript

1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Strana 1 (celkem 16)

2 Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Organizace byla pod názvem Občanské sdružení pro podporu Zdraví 21 zaregistrována Ministerstvem vnitra ČR dne 26. června V roce 2010 došlo ke změně názvu na Národní síť podpory zdraví, o.s.. Od ledna 2014 je spolek zapsán ve spolkovém rejstříku Ministerstva spravedlnosti, vedeném u Městského soudu v Praze v oddílu L, vložka č a název byl změněn na Národní síť podpory zdraví, z.s. (=zapsaný spolek). Adresa: Šrobárova 48, Praha 10 Adresa kanceláře: U Nemocnice 918/9, Valašské Meziříčí kontakt: Mgr. Lucie Martínková mail: info@nspz.cz telefon: Webová adresa: Identifikační číslo a bankovní spojení: IČO , DIČ CZ , běžný účet č /2010 (Fio banka, a.s.) Výbor NSPZ a statutární zástupce: Předsedkyně spolku, statutární zástupce: MVDr. Kateřina Janovská mail: katerina.janovska@nspz.cz, tel: místopředsedkyně: Mgr. Dana Fragnerová, Praha členka výboru: Mgr. Jolana Keprtová, Šumperk členka výboru: MUDr. Šárka Nováková, Vsetín členka výboru: Marie Ticháková, České Budějovice Strana 2 (celkem 16)

3 Kde nás najdete: Kontakty: Praha, Středočeský a Plzeňský kraj: krajský jednatel Mgr. Dana Fragnerová mail: dana.fragnerova@seznam.cz Ústecký kraj: krajský jednatel Mgr. Anna Milerová mail: anna.milerova@nspz.cz Královéhradecký a Pardubický kraj: krajský jednatel: MVDr. Marcela Mathesová mail: marcela.mathesova@nspz.cz Jihočeský kraj a Vysočina: krajský jednatel: Marie Ticháková mail: marie.tichakova@nspz.cz Olomoucký kraj: krajský jednatel: MUDr. Jolana Keprtová mail: jolana.keprtova@seznam.cz Moravskoslezský kraj: krajský jednatel: Mgr. Kamila Petrušková mail: kamila.petruskova@centrum.cz Zlínský kraj: ostatní kraje: krajský jednatel: MVDr. Kateřina Janovská mail: katerina.janovska@nspz.cz kontakt viz kancelář Počet členů k : 19 řádných členů + 3 čestní členové Počet zaměstnanců k : 1 na 0,2 úvazku Strana 3 (celkem 16)

4 O nás Jsme nezávislá dobrovolná nezisková organizace, sdružující členy na základě společného zájmu. Zabýváme se podporou a ochranou zdraví a prevencí nemocí na úrovni jednotlivců, skupin i společnosti. Náplní naší činnosti je podle stanov: o práce a působení ve smyslu programů Světové zdravotnické organizace a českých vládních programů pro zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky: Zdraví 21 a Zdraví 2020 o realizace a podpora projektů, aktivit a kampaní podpory zdraví a prevence nemocí o zdravotně výchovná, vzdělávací a ediční činnost o poradenská a konzultační činnost o prevence a řešení zdravotních rizik o poskytování odborných stanovisek a garance k činnostem a aktivitám v oblasti podpory zdraví, prevence nemocí a životního stylu o realizace zdravotnických, epidemiologických, sociologických a podobných průzkumů, studií a analýz, jejich vyhodnocování a interpretace o organizování a realizace zájmových aktivit a propagace účelného trávení volného času o realizace aktivit snižujících zdravotní a sociální dopady z důvodu sociálních nerovností, nemocí a nevhodného způsobu života Spolupracujeme s nevládními i státními organizacemi, s firmami, obcemi, městy, kraji a dalšími právnickými a fyzickými osobami. Našimi členy jsou především kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci různých odborností s dlouhodobými zkušenostmi v oblasti podpory zdraví a prevenci nemocí. Dbáme o to, aby metody a postupy naší práce vycházely ze současné úrovně vědeckého poznání. Neposkytujeme zdravotní péči ve smyslu zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotní péči. Strana 4 (celkem 16)

5 Činnost v roce 2014 Pro rodiny, děti, mládež a pro pedagogy Hry našich babiček a dědečků Projekt, který u dětí v mladším školním věku rozvíjí základní pohybové dovednosti, tj. obratnost, koordinaci a svalovou sílu. Současně působí preventivně proti dětské nadváze a podporuje aktivní životní styl celých rodin. Využívá známé dětské hry, tzv. školky, a to s míčem, švihadlem, kamínkem či prádelní gumou, které v minulých generacích patřily mezi běžné hry dětí tohoto věku a které v posledních dvou desetiletích z volnočasových aktivit prakticky vymizely. Projekt řešil vzdělávání pedagogických pracovníků v metodice těchto her a jejich praktické prosazení do výchovného programu školních družin (příp. škol) v rámci celé ČR. Proběhlo 14 seminářů pro pedagogy, kterých se účastnilo 361 osob. Ti potom nacvičovali školky s více jak 3000 dětmi ve 202 školách, družinách a školních klubech a děti trénovaly i doma. Projekt ukončily desítky soutěží a přehlídek těchto her. Projekt byl finančně podpořen částkou 196 tis. Kč z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví Národní program zdraví-projekty podpory zdraví 2014, projekt č Hry našich babiček a dědečků. Pěstuj silné tělo, aby ti nerozkazovalo slabé. J.J.Rousseau Strana 5 (celkem 16)

6 Vitaminátor a pět pokladů z babiččiny truhly Trochu záhadný název Vitaminátor a pět pokladů z babiččiny truhly skrýval interaktivní program pro podporu zdravé výživy, pohybu i vyváženého životního stylu. Žáky ročníků v něm doprovázel mimozemšťan Vitaminátor, kterému děti prostřednictvím pokusů s potravinami demonstrovaly hlavní záludnosti pozemské výživy a pomocí krátkých scének z běžného života předváděly každodenní rozhodování o zdravém životě a pohybu. Vitaminátor také během svého putování po Zemi nalezl starou truhlu a v ní pět pokladů švihadlo, skákací gumu, míče či kamínky - a spolu s dětmi se naučil, jaké úžasné hry a soutěže plné pohybu se s těmito pomůckami dají hrát. Domů děti přinesly brožuru pro rodiče se souhrnem nejdůležitějších zásad zdravého života dětí a spoustu praktických tipů pro správný životní styl. V jarních měsících 2014 program absolvovalo celkem dětí ve vybraných školách Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Projekt byl finančně podpořen Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Albert pro zdraví částkou ,- Kč. Navazoval na úspěšný projekt Vitaminátor se vrací na planetu 5xD z roku 2013 a byl propojen s projektem Hry našich babiček a dědečků. Zdravá abeceda ve Středočeském kraji Zdravá abeceda je značka komplexního programu výchovy ke zdraví pro mateřské školy, který již několik let rozvíjí občanské sdružení AISIS. Patří k nejznámějším preventivním programům pro tento věk. V roce 2014 probíhal ve Středočeském kraji projekt, který rozšiřoval metodiku Zdravé abecedy do další věkové kategorie. Jde o to, aby děti po příchodu na základní školu neztrácely dobré návyky a dovednosti, které v mateřské škole získaly. Národní síť podpory zdraví Strana 6 (celkem 16)

7 zajišťovala část tohoto projektu, a to v oblasti vzdělávání pracovníků a vedoucích školních jídelen a učitelek mateřských škol. Naši lektoři vedli několik desítek seminářů a metodických setkání. Hrst elementárních znalostí a rozumná životní etika, podávaná slovem i příkladem, to je vše, čeho lze žádat po škole; přidá-li se k tomu ještě zdraví a radost, pak zaplaťpánbůh: je toho dost pro největší pýchu vychovatelů. K. Čapek Další akce pro děti, mládež a pedagogy Besedy Rakovina není náhoda : jako lektoři jsme vedli dvouhodinové besedy pro studenty středních škol, jejichž náplní jsou základy prevence nádorů a seznámení s tím, jak souvisí životní styl a zdraví. Besedy ve školách českých i moravských měst doplňovaly projekt adresného zvaní na preventivní prohlídky Ministerstva zdravotnictví ČR a organizovala je Osvětová beseda, o.p.s.. 18ti besed se v roce 2014 účastnilo více jak 600 studentů. Školní Dny zdraví jsme v roce 2014 zajišťovali na ZŠ Loučka, ZŠ Úpice - Lány a ZŠ Hulín. Interaktivních programů s tématikou správné výživy, prevence úrazů, prevence HIV-AIDS a podpory zdraví se účastnilo cca 350 dětí. Týden zdraví města Valašské Meziříčí v prosinci 2014 zahrnoval také program pro děti a mládež: pro 1. stupeň základních škol soutěžní dopoledne v dětských pohybových hrách (školkách) s účastí 150 dětí. Pro studenty středních škol jsme připravili interaktivní program s tématikou prevence HIV/AIDS, účast cca 130 studentů 1. ročníků SŠ. Společně pro bezpečnější Ostravu. Na červnovém dni zaměřeném na prevenci úrazů, jsme zajišťovali 3 interaktivní stanoviště. Přednášky, besedy a interaktivní programy pro děti ve školách na témata správná výživa, pohybová aktivita, zdravý životní styl, prevence kuřáctví, sexuální výchova a prevence HIV/AIDS, bezpečné chování a prevence úrazů, poskytování první pomoci, hygiena a fyziologie dospívání, duševní hygiena a prevence stresu, komunikace, prevence nádorů. Celkem proběhlo 66 akcí, kterých se zúčastnilo 1700 dětí a dospívajících Vzdělávací semináře a besedy pro pedagogy: 7 kurzů první pomoci s praktickými nácviky pro 140 osob. Strana 7 (celkem 16)

8 Pro veřejnost, pro podniky, pro zdravotníky Dny zdraví Dny zdraví to je obecně zažitý název pro akce určené široké veřejnosti, které jsou zaměřené na poradenství správné výživy, na prevenci úrazů, prevenci nádorů či infekcí a na intervenci dalších faktorů správného životního stylu, ale také na měření základních ukazatelů zdraví, jako jsou hmotnost, BMI, krevní tlak, hladina cholesterolu a glukózy v krvi ad. V roce 2014 jsme organizovali nebo se se podíleli na akcích, kterých se účastnilo několik tisíc osob: Roadshow firmy Avenier, a.s. Letní dobrodružství začíná : prevence klíšťové encefalitidy, hry a testy pro děti i dospělé, propagace očkování. Akce probíhaly v květnu a červnu 2014 v Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Praze. Roadshow k projektu prevence nádorů střev, prsu a děložního hrdla (projekt adresného zvaní na preventivní prohlídky Ministerstva zdravotnictví ČR): s našimi lektory se veřejnost mohla setkat na náměstích v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Jihlavě, Znojmě, Ostravě a Opavě. Den zdraví jsme zajišťovali v Prostějově, Uničově a v Zastávce u Brna. Týden zdraví ve Valašském Meziříčí, , proběhl ve spolupráci a s finanční podporou 35 tis. Kč města Val. Meziříčí a 40 tis. Kč firmy Mondelez CR Coffee Production s.r.o., ve spoluúčasti s Nemocnicí Agel. Evropský týden žen Hluboká u Českých Budějovic, , sportovní areál Hluboká. Akce pro zdraví, pohodu a krásu žen, kde naši členové pravidelně Strana 8 (celkem 16)

9 zajišťují významnou část programu sekce Zdravý životní styl. Více na Firemní Dny zdraví v Kolbenschmidt Czech Rep., a.s. 19. a a vč. prezentace vhodných cvičení a pohybových aktivit pro správný životní styl. Poradna zdravé výživy při Farmářských trzích ve Valašském Meziříčí, 4x v letních měsících. Dny zdraví na výstavě Země živitelka České Budějovice Krátké intervence rizikového chování v pracovně lékařské péči Ze začátku jsem si myslela, že to nebude fungovat. Ale překvapilo mě, když jsem se skutečně ptala a zajímala, jak naši pacienti mluvili otevřeně o svých potížích a starostech a byli otevření radám, řekla jedna ze zdravotních sester, které prošly výcvikovým programem projektu. Projekt řešil vzdělání zdravotnických pracovníků v dovednosti časné identifikace rizikového chování a v metodice krátkého intervenčního pohovoru. Byl zaměřený na problém rizikového pití alkoholu. Prostřednictvím 4 workshopů a následné webové podpory vzdělával lékaře a zdravotní sestry v používání diagnostických postupů při zjišťování míry konzumace alkoholu a určování míry zdravotního rizika, ale zejména v používání správných komunikačních strategií při intervenčních pohovorech s pacienty. Získané dovednosti pak účastníci ověřovali v praxi. Šlo o to, aby došlo k odbourání nesprávných stereotypů a mýtů o provádění intervenčních pohovorů, které mezi odbornou veřejností panují (nedostatek času, odmítání ze strany pacientů/klientů, neúčinnost apod.), a aby cílová skupina byla motivována k uplatnění krátkých intervencí v denní praxi. Celkem proběhlo 5 seminářů určených pro lékaře a zdravotnický personál pracující v pracovně lékařských službách a v oblasti praktického lékařství. Metodika byla ověřena u téměř 100 pacientů, kteří také obdrželi svépomocné brožury. Ačkoliv zájem o vzdělávání v této oblasti nebyl u zdravotníků takový, jak jsme doufali, pozitivní zkušenosti zúčastněných přesvědčily, že správně vedené intervenční pohovory mají smysl a přináší pozitivní výsledky. Projekt byl finančně podpořen částkou 322 tis. Kč z programu Národní akční plány a koncepce Ministerstva zdravotnictví, projekt č. 3/14/NAP Strana 9 (celkem 16)

10 Tvorba národní sítě podpory pohybové aktivity Od září 2011 do srpna 2014 jsme byli partnery projektu Tvorba národní sítě podpory pohybové aktivity, jehož hlavním řešitelem je Univerzita Palackého v Olomouci a její Fakulta tělesné kultury. Dalšími partnery tohoto projektu jsou Národní síť zdravých měst a Platforma pro aplikace, výzkum a inovace, s.r.o. Projekt vytvářel síť organizací jako spolupracující základnu pro prevenci onemocnění, která vznikají v důsledku konzumního sedavého životního stylu, a dále na vzdělávání vysokoškolských studentů a pedagogů v této oblasti prevence. V roce 2014 jsme organizovali poslední ze série seminářů pro studenty, tentokrát pro studenty vyšší odborné zdravotnické školy v Olomouci, na téma Zdraví, životní styl a pohybová aktivita české mládeže. Jako člen sítě organizací podporujících pohyb a správný životní styl jsme se dále podíleli na přípravě podkladů pro českou verzi programu Zdraví 2020 v oblasti podpory pohybové aktivity. Projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu, OP Vzdělání pro konkurenceschopnost. Dotace pro Národní síť podpory zdraví byla 336 tis. Kč (celkem za roky 2011 až 2014). Poradenství a léčba závislosti na tabáku v Pardubickém kraji V rámci tohoto projektu nabízíme již několik let odbornou pomoc a podporu zájemcům o odvykání kouření v poradenském centru v Pardubicích (Centrum pro závislé na tabáku, fungující při pardubické nemocnici). V roce 2014 proběhlo celkem 110 individuálních konzultací a 9 skupinových. V poradně se zaregistrovalo 27 nových klientů. Dále jsme se účastnili s akcemi na podporu odvykání kouření a propagaci nekuřáctví pěti akcí pro veřejnost: Dne zdraví v Chrudimi, Dne otevřených dveří v Strana 10 (celkem 16)

11 Nemocnici Pardubice, kampaně Světový den bez tabáku, Festivalu zdraví v Pardubicích a besedy pro zaměstnance. Na poradenském pracovišti proběhlo také 5 stáží studentů farmacie a adiktologie. Provoz poradny byl v roce 2014 podpořen 27 tis. Kč z grantu na podporu programů v oblasti sociálních věcí z rozpočtu Pardubického kraje programu 2 (aktivity navazující na služby poskytované podle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách) Další aktivity pro veřejnost Školení a nácvik neodkladné laické zdravotní pomoci pro zaměstnance. V průběhu 33 kurzů vč. nácviků pro zaměstnance různých firem a organizací bylo proškoleno více jak 600 osob. Kurzy a besedy pro firmy s tématikou rizik hluku pro zdraví, prevence bolestí zad a snižování nadváhy Poradenství správné výživy a snižování nadváhy. Poradny našich členů v regionech nabízí individuální konzultace i skupinové kurzy - seznam poradenských center a kontaktů je uveřejněn na našich webových stránkách Kurz zdravotní gramotnosti pro rodiče malých dětí. Čtyři setkání v Komunitním a rodinném centru ve Valašském Meziříčí se zabývala tématy správné výživy, pohybové výchovy, prevence úrazů a neodkladné první pomoci v rodinách. Propagace podpory zdraví. V průběhu roku jsme uveřejnili několik desítek článků a zpráv v tisku, rozhlase a v dalších médiích. O našich aktivitách také průběžně informujeme na webu a na sociální síti Google+. Nejen k projektu Hry našich babiček a dědečků patří i propagace prostřednictvím facebookové stránky Aktivní účast na odborných akcích a další spolupráce s partnery. Přednášky a příspěvky např. na dvou obezitologických seminářích České lékařské komory (květen a září), na semináři pracovníků hygienické služby v prosinci a dalších. Dlouhodobě spolupracujeme s Národní sítí zdravých měst při odborném hodnocení práce měst v podpoře zdraví a při obhajobě kategorií A a B Zdravých měst a Místní agendy 21. V krajích naši členové spolupracují při metodickém vedení škol v oblasti výchovy ke zdraví a účastní se např. setkání metodiků prevence sociálně patologických jevů na školách ad. Distribuce zdravotně výchovných materiálů doplňkovou aktivitou je nabídka informačních brožur, letáků, plakátů pro školy, zdravotnická zařízení, firmy apod. Dodáváme ze zdrojů zdravotních pojišťoven, farmaceutických firem, Ministerstva zemědělství (bezpečnost potravin), příp. ze starších zásob Státního zdrav. ústavu. Strana 11 (celkem 16)

12 Pro seniory Rotopedtours a Pěškotours 2014 Účastníci Rotopedtours a Pěškotours 2014 opět vytvořili nový rekord, zdolali rovník 2x a ještě kousek navíc přidali oproti loňskému roku! Udržet si kondici, zastavit ubývání sil kvůli nedostatku pohybu a udělat něco pro své zdraví i náladu. To je hlavní cíl podzimní akce pro seniory, kterou organizujeme již osm let. I letos jízdou na rotopedu nebo pěší chůzí přivítali senioři z celé republiky podzim a dokázali, že věk ani zdravotní stav nerozhoduje, když chce člověk něco udělat pro své zdraví. Každý ušel nebo ujel to, co zvládl každý metr byl, je i bude úspěchem! Strana 12 (celkem 16)

13 Letošní 8. ročník byl ve znamení mnoha rekordů: zúčastnilo se 2053 osob ze 76 seniorských domovů, klubů, stacionářů a center z 10 krajů, které doplnili 3 samostatní účastníci. Všichni dohromady ujeli ,018 km a nachodili ,711 km, což dohromady činí úctyhodných ,729 km a v průměru na jednoho účastníka to činí 45,5 km. Každý rok ale zdůrazňujeme, že nejde o rekordy, ale o radost z pohybu a z pozitivních zážitků při společných setkáních. Cílem je povzbuzení seniorů ke zvyšování pohybové aktivity, zvýšení jejich sebejistoty i obecná podpora zdraví. Chceme, aby senioři přijali za své, že s přibývajícími léty aktivní život nekončí a přitažlivou formou nabízíme starším a starým lidem akci, která podněcuje k celoročnímu pohybu, říká autorka akce Marcela Mathesová. Každý účastník je tedy vítězem. Mnozí účastníci po skončení akce potvrdili už nyní zájem na účasti v příštím roce a slíbili, že budou poctivě trénovat v zimě, na jaře i v létě. Akci bylo možné zorganizovat díky finanční podpoře 150 tis. Kč Nadace Taťány Kuchařové Krása pomoci a projekt získal také finanční podporu 100 tis. Kč z dotačního programu Ministerstva zdravotnictví Národní program zdraví-projekty podpory zdraví 2014, projekt č Velký dík patří pracovníkům zařízení pro seniory. Připojili se i další partneři, kteří pomáhali s organizací nebo pomohli zajistit akci materiálně, jako např. občanské sdružení Zdravá Vysočina nebo firmy Tropico s.r.o. a Drana Catering s.r.o., které do všech zúčastněných domovů doručily přírodní ovocné koncentráty a čaje, celkem v hodnotě 47 tis. Kč. Být mladý je nesnadné. Být starý je nepraktické. Ch. Boyer Další aktivity pro seniory Přednášky, besedy, motivační setkání: v roce 2013 proběhlo kromě 137 akcí při projektu Rotopedtours dalších 9 besed v Domovech pro seniory a seniorských klubech, kterých se zúčastnilo více jak 300 osob. Šedesát a víc neznamená nic 2014: od počátku projektu jsme odbornými partnery a garanty podzimního programu, který je zaměřen na podporu rekreačního sportování a pohybu, na vzdělávání a sociální aktivizaci osob ve věku nad 60 let ve Valašském Meziříčí. 6. ročníku se v roce 2014 se účastnilo 150 osob. Strana 13 (celkem 16)

14 Stejně jako v předchozích ročnících absolvoval každý účastník až 16 sportovních aktivit a 4 besedy. Ačkoliv největší zájem byl jako každoročně o plavání v krytém bazénu, překvapil zájem o nově zařazené taneční hodiny. Taneční dovednosti si mohli všichni účastníci otestovat na závěrečném slavnostním setkání, které každoročně akci ukončuje. Veselá mysl a srdce pokojné jsou nejlepší lékové pro zdraví. V.M. Kramerius Poděkování Upřímně děkujeme všem, kteří se na naší činnosti podílejí, pomáhají nám, jsou našimi členy, příznivci či přáteli. Jejich podpora je pro nás velkou a motivující posilou. Společné přesvědčení, že podpora zdraví má smysl pro každého jednotlivého člověka i pro veřejné zdraví, vnímáme jako zásadní. Děkujeme také všem, kteří přispívají na naši činnost finančně nebo materiálně. Bez jejich pomoci bychom nemohli naši práci rozvíjet. Věříme společně, že investice do zdraví patří mezi ekonomicky nejefektivnější vklady. Věříme také, že každý dobrý čin má nesmazatelný vliv a váhu na tomto světě. Naše díky patří zejména Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci, Nadačnímu fondu Albert, Ministerstvu zdravotnictví ČR, Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, Pardubickému kraji, firmám Mondeléz CR Coffee Production, Tropico s.r.o. a Drana Catering s.r.o., městu Valašské Meziříčí i dalším městům a Nemocnici Agel ve Valašském Meziříčí. Těšíme se na další spolupráci nejen v roce Strana 14 (celkem 16)

15 Zpráva o hospodaření Příjmy Částka Členské příspěvky 9 tis. Dotace ze státního rozpočtu 618 tis. Příspěvky samosprávných orgánů 27 tis. Příspěvky a dary na akce z nadací a dalších zdrojů 339 tis. Příjmy za služby v podpoře zdraví 675 tis. Doplňkové a ostatní příjmy 0 Celkem tis. Výdaje Částka Nákup a zhodnoc. nemovitostí a ostatního dlouhodobého majetku 0 Nákup drobného hmotného majetku 0 Opravy a údržba Nákup materiálu - kancel., zdravotní, odměny do akcí, spotřební 186 tis. Nákup služeb odborné služby pro aktivity podpory zdraví, propagace aktivit a jejich zajištění tis. Režie 41 tis. Cestovné 43 tis. Osobní náklady vč. zákonných odvodů 403 tis. Ostatní náklady 3 tis. Celkem tis. Výsledek hospodaření celkem -15 tis. Majetek Hodnota Nemovitosti 0 Ostatní dlouhodobý majetek 0 Drobný hmotný majetek 55 tis. Peněžní prostředky v hotovosti 1 tis. Peněžní prostředky na účtech 127 tis. - z toho úvěry 0 Pohledávky celkem 14 tis. Zásoby 0 Krátkodobý majetek celkem 143 tis. Závazky a jiná pasiva 48 tis. Vlastní jmění 111 tis. Vlastní zdroje celkem 95 tis. Strana 15 (celkem 16)

16 Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Možnosti dostupné zdravotnické péče a nových technologií jsou do značné míry vyčerpány a jejich další extenzivní růst je ekonomicky neudržitelný a nepřináší očekávaný efekt v ovlivnění zdraví obyvatelstva. K tomu přistupuje rychle se měnící životní styl, který přináší řadu negativních zdravotních důsledků: narůstá podíl obézních, nedostatečná je pohybová aktivita, roste průměrná hodnota krevního tlaku v populaci, nedaří se redukovat podíl kuřáků a stále vysoká je spotřeba alkoholu a stresová zátěž. S tím narůstá počet závažných neinfekčních onemocnění, zejména diabetu mellitu II. typu, nádorových, kardiovaskulárních, psychických a pohybových nemocí. Měnící se životní podmínky, životní styl, globalizace a migrace obyvatel přinášejí i zvýšené riziko infekčních nemocí, objevování nových infekcí a výskyt znovu se objevujících již dříve potlačených infekcí, a stejně tak nárůst vnímavých skupin obyvatelstva. Efektivním řešením této situace je prevence nemocí, ochrana a podpora zdraví. Dobrý zdravotní stav lidí je přínosem pro všechny resorty i celou společnost. To z něj činí významnou hodnotu. Dobré zdraví je nesmírně důležité pro ekonomický a sociální rozvoj a má zásadní význam jak pro život každého jednotlivce, tak i pro rodiny a všechny společenské skupiny. Špatný zdravotní stav plýtvá lidským potenciálem, vede ke stavům beznaděje a odčerpává veřejné i soukromé finanční prostředky. Umožníme-li lidem získat kontrolu nad svým zdravím a nad jeho základními determinantami, přispějeme tím ke zlepšení životní situace populačních skupin a kvality života lidí... Strana 16 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2013 Strana 1 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013. Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2013 Strana 1 (celkem 16) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Strana 1 (celkem 16) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, o.s. Právní forma: občanské sdružení, (od r. 2014 zapsaný spolek) Sdružení bylo pod názvem Občanské sdružení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2015 Strana 1 (celkem 16)

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2015 Strana 1 (celkem 16) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Strana 1 (celkem 16) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Organizace byla pod názvem Občanské sdružení

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2017 Strana 1 (celkem 14)

VÝROČNÍ ZPRÁVA Národní síť podpory zdraví - Výroční zpráva 2017 Strana 1 (celkem 14) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 Strana 1 (celkem 14) Základní informace Název: Národní síť podpory zdraví, z.s. Právní forma: Nestátní nezisková organizace - zapsaný spolek Pod názvem Občanské sdružení pro podporu

Více

Národní síť podpory zdraví.

Národní síť podpory zdraví. Národní síť podpory zdraví www.nspz.cz NSPZ Nestátní nezisková organizace Národní síť podpory zdraví, o.s. navazuje od r. 2010 na činnost zrušených regionálních pracovišť podpory zdraví Státního zdravotního

Více

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ?

JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? JE PRO KOMUNÁLNÍHO POLITIKA VYUŽITELNÉ TÉMA ZDRAVÍ? Stanislav Wasserbauer Státní zdravotní ústav Zdravá Vysočina, z. s. ZDRAVÍ 2 základní kategorie Individuální zdraví každého z nás Veřejné zdraví populace

Více

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí Regionální aktivity v podpoře zdraví a prevenci nemocí Kraj Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer Ministerstvo zdravotnictví Zdravý Kraj Vysočina Kraj Vysočina je do realizace tohoto komunitního programu

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Irena Zimenová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav Státní zdravotnické zařízení

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav založen v roce 1925 T. G.

Více

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Spolupráce k podpoře zdraví a prevenci nemocí v Kraji Vysočina Školy (ŠPZ) KHS SZÚ

Více

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009

MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav. Seminář NSZM 15.10.2009 MUDr. Ludmila Skálová, MUDr.Věra Kernová Státní zdravotní ústav Seminář NSZM 15.10.2009 ze dne 22.1.2009 Podpory komunitních kampaní zaměřených na problematiku zdraví Systémovépodpory zdraví na místní

Více

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost

Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období OP Zaměstnanost Projekty Ministerstva zdravotnictví pro období 2014-2020 OP Zaměstnanost Centra podpory zdraví (CPZ) hlavní cíle Hlavním cílem projektu je zvýšení dostupnosti zdravotní péče v oblasti prevence nemocí a

Více

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2016

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2016 Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21 Plán zlepšování v roce 2016 Cíl: Udržet a prohlubovat kvalitu projektu Zdravé Město Valašské Meziříčí a komunikaci se všemi, kteří jsou do projektu

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond )

Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond ) Výroční zpráva za rok 2014 Základní údaje o Nadačním fondu Uran (dále jen fond ) Vznik fondu: 17. října 2014 Zápis do nadačního rejstříku vedeného Městským soudem v Praze, oddíl N, vložka 1 181: 10. prosince

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová

Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví. Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Aktivity Státního zdravotního ústavu v oblasti podpory zdraví Tisková konference 30. července 2010 Mgr. Dana Fragnerová Státní zdravotní ústav - představení příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví

Více

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav

Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví. MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav Spolupráce SZÚ s KHS a dalšími subjekty v podpoře veřejného zdraví MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav PUBLIC HEALTH - definice Veřejné zdraví je definováno jako organizované úsilí společnosti s

Více

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s.

Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce. Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Zdraví obyvatel co lze a nelze ovlivnit zdravotní politikou obce Kateřina Janovská Národní síť podpory zdraví, z.s. Co je to zdraví? Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka pro základní školy, školní rok 2018/2019 DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE HRAVĚ O PREVENCI Program naplňuje výstupy

Více

V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014. Program prevence kriminality pro rok 2015

V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014. Program prevence kriminality pro rok 2015 V. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 26.11.2014 Program prevence kriminality pro rok 2015 Koncepce prevence kriminality KK na léta 2013-2016 Dokument prevence kriminality na

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace

Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace Podpora zdraví na pracovišti a zdraví populace MUDr.Vladimíra Lipšová SZÚ-CHPPL SZÚ - Konzultační den Podpora zdraví na pracovišti 15.9.2011 Obsah prezentace Podpora zdraví na pracovišti Komplexní přístup

Více

HIV/AIDS, prevence onkologických nemocnění

HIV/AIDS, prevence onkologických nemocnění Ochrana reprodukčního zdraví a prevence HIV/AIDS, prevence onkologických nemocnění celorepublikový projekt, akreditace MŠMT Č.j.: 28 218/2009-25-609 pod záštitou Kanceláře WHO v ČR Výchova ke zdraví, prevence

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví

Státní zdravotní ústav. Praha, CZ. Centrum podpory veřejného zdraví Státní zdravotní ústav Praha, CZ Centrum podpory veřejného zdraví Centrum podpory veřejného zdraví zaměřuje se na rizikové faktory životního stylu kouření, užívaní alkoholu, obezitu, úrazy... a propaguje

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zdravotnické instituce a spolupráce s nimi Mgr. Jiří Bílek Hygienická služba a orgán ochrany veřejného zdraví Vznik

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Č. j.: MSMT-6237/2014 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Metodický výklad výzvy č. 53 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s.

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Výroční zpráva 2015 Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Úvodem V roce 2015 se nám podařilo rozšířit naše aktivity o další projekt. Vedle dobrovolnického centra a stacionáře pro seniory jsme uvedli do

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení

VÝROČNÍ ZPRÁVA Cíle sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Obsah : 1. Cíle sdružení 2. Zpráva o činnosti 3. Finanční zpráva 4. Koncepce sdružení a jeho cíle na rok 2011 5. Poděkování 6. Sídlo a kontakty Cíle sdružení Od 27.4.2009 jsme občanské

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011

Co je Česko se hýbe? BŘEZEN 2011 www.ceskosehybe.cz Co je Česko se hýbe? Nová nezávislá iniciativa motivující český lid k pravidelnému pohybu a zdravějšímu stravování. Čím více se lidé budou hýbat, tím méně budou nemocní a budou mít lepší

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah: 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Dotační program MZ ČR Národní program řešení problematiky HIV/AIDS odborný seminář Výchova ke zdraví, prevence vrozených vývojových vad a reprodukční zdraví MŠMT 20.10.2010 MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

Více

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice

Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice Podpora zdraví v evropském kontextu a v České republice MUDr. Lidmila Hamplová Ministerstvo zdravotnictví ČR Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu

Více

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví

Efektivní strategie podpory zdraví. Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví Efektivní strategie podpory zdraví Efektivní spolupráce ziskových, státních a neziskových organizací v podpoře zdraví MUDr. Stanislav Wasserbauer ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory zdraví

Více

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4

Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 Sdružení AMICITIA, z.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA z a r o k 2 0 1 4 0 O B S A H : 1. PLNĚNÍ ÚKOLŮ V HLAVNÍ ČINNOSTI ORGANIZACE 2 1.1. Služby klientům 2 1.2. Vzdělávací činnost 6 1.3. Podíl financování a kapacita

Více

Úloha Ministerstva zdravotnictví a Hlavního hygienika ČR. Programy prevence úrazů

Úloha Ministerstva zdravotnictví a Hlavního hygienika ČR. Programy prevence úrazů Úloha Ministerstva zdravotnictví a Hlavního hygienika ČR Programy prevence úrazů MUDr. Stanislav Wasserbauer ředitel odboru strategie a řízení ochrany a podpory zdraví ÚRAZY závažný celosvětový i národní

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2016 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006 z 6 Mateřská škola Těšetice, příspěvková organizace, okres Znojmo IČO : 70988323 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2006 Za organizaci : Jana Mikulášková, ředitelka školy 2 z 6 Mateřská škola Těšetice

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Výroční zpráva rok 2003 Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, 700 30 Ostrava-Zábřeh IČO: 70313032 Tel.: 602 967 468, 596 748 966 E-mail: faust.ostrava@post.cz www.help-psych.cz/faust Statutární

Více

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Období: 2005 1. Identifikační údaje: 1.1. Název firmy: LABYRINT BOHEMIA 1.2. Právní forma: obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost

Více

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Období: 2004 1. Identifikační údaje: 1.1. Název firmy: LABYRINT BOHEMIA 1.2. Právní forma: obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost

Více

Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011)

Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011) Zhodnocení podpory vysokoškolského vzdělávání v rámci OP Vzdělávaní pro konkurenceschopnost, oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání (2008-2011) Jana Kouřilová, Jana Folková Katedra regionálních studií,

Více

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín

Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Zkušenosti s realizací ekologických auditů škol a školských zařízení ve městě Vsetín Kolektiv autorů MěÚ Vsetín: Bc. Věra Goldová Ing. Milan Půček, MBAMBA Ing. JiříTrezner Martin Kučný (SPKP Vsetín o.p.s.)

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PREVENTIVNÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PREVENTIVNÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PREVENTIVNÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí závěrečná zpráva o plnění MPP Jméno a příjmení ředitele Základní Škola Povážská

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Vsetín, 1. listopadu 2017 www.zdravamesta.cz/ps2017 Tato akce byla připravena za finanční podpory SFŽP a MŽP. Motivační obrázek Zdravotní plán města Kopřivnice

Více

Občanské sdružení Květina

Občanské sdružení Květina Občanské sdružení Květina Jeníkov 74, Oldřichov u Duchcova, 417 24 Tel.: +420 721 568 898,, IČO: 27038645 e-mail: oskvetina@centrum.cz, www.oskvetina.ic.cz Výroční zpráva za rok 2007 1/1 Obsah Výroční

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. Výroční zpráva 2011 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů VI. AT konference Jihočeského kraje říjen 2012 Lucia Kiššová Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Aktuální aktivity Koncepce sítě

Více

Výroční zpráva za rok 2009

Výroční zpráva za rok 2009 Výroční zpráva za rok 2009 Annual Report 2009 1 Výroční zpráva Nadačního fondu Větrník za rok 2009 OBSAH: Úvodní slovo předsedkyně správní rady...3 Základní údaje o nadačním fondu...4 Programy nadačního

Více

OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S.

OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S. OBČANSKÁ PORADNA PARDUBICE, O. S. VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2012 2 OBSAH Představení organizace... 4 Kdo jsme?... 4 Poslání, cíle a principy organizace... 5 Posláním organizace je... 5 Cílem organizace je...

Více

Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva za rok 2014 Lůžkové a sociální centrum pro seniory o.p.s. Chrudim I, Resselovo náměstí čp.113 Výroční zpráva za rok 2014 Zpracoval : Ing.Milan Jiruška, ředitel o.p.s. e mail : domovsenioru1@chrudim.cz www.domovsenioruchrudim.cz

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Prevence rizikového chování

Prevence rizikového chování Prevence rizikového chování Aktuality z MŠMT a ZK Zlín, 22. října 2015 Šárka Kostková Obsah prezentace Novinky - národní úroveň organizace legislativa certifikace dotace Web Novinky - krajská úroveň dokumenty

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže

Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže Otazníky zdraví možnos1 zvyšování zdravotní gramotnos1 dě6 a mládeže Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: OPVK - Ipo - Oblast podpory 1.1, výzva č. 53 Registrační

Více

Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně

Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně Role Státního zdravotního ústavu a Krajských hygienických stanic - spolupráce v oblasti podpory zdraví na místní a regionální úrovni, společné kampaně MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D. Státní zdravotní ústav

Více

Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života

Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života Projekty podpory zdraví a Plán zdraví a kvality života Plán zdravía kvality života V rámci komunitního plánování ve spolupráci s mnoha organizacemi odbornými partnery Zdravotní ústav, KHS, NNO, příspěvkovými

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

Výroční zpráva "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza

Výroční zpráva V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva 2014 "V tomto životě nemůžeme dělat velké věci. Můžeme dělat jen malé věci s velkou láskou. Matka Tereza Výroční zpráva Dobrovolnického centra Pardubice, o. s. 2014 Dobrovolnické centrum

Více

Výroční zpráva 2012. PhDr. J. Tošner

Výroční zpráva 2012. PhDr. J. Tošner Výroční zpráva 2012 Dobrovolnictví není oběť, ale přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje, zároveň poskytuje dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových

Více

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ

SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Podpořeno finančními prostředky Evropského sociálního fondu, které byly na realizaci projektu poskytnuty z Operačního programu Zaměstnanost. SETKÁNÍ ZDRAVÝCH KRAJŮ Jihlava, 16. května 2017 www.zdravamesta.cz/setkani-zdravych-kraju-2017

Více

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009

Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Podpora zdraví v ČR MUDr. Věra Kernová Státní zdravotní ústav 2009 Zdraví - definice Stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody, a ne jen pouhá nepřítomnost nemoci či slabosti ( WHO 7. 4. 1948) Vymezuje

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví. Dotační programy MZ ČR. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví. Dotační programy MZ ČR. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Podpora MZ ČR aktivitám v oblasti veřejného zdraví Dotační programy MZ ČR MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Evropská zdravotní politika Hlavním principem evropské zdravotní politiky je poznatek vztahu zdraví

Více

Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester. konference Dietní výživa 2016 Pardubice,

Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester. konference Dietní výživa 2016 Pardubice, Současnost a plány činnosti Sekce nutričních terapeutů České asociace sester konference Dietní výživa 2016 Pardubice, 11.10.2016 Česká asociace sester (ČAS) je odborná, stavovská dobrovolná, nezisková,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2009. Mateřská škola Těšetice, příspěvková organizace, okres Znojmo IČO : 70988323

VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2009. Mateřská škola Těšetice, příspěvková organizace, okres Znojmo IČO : 70988323 Mateřská škola Těšetice, příspěvková organizace, okres Znojmo IČO : 70988323 VÝROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ŠKOLY ROK 2009 Za organizaci : Jana Mikulášková, ředitelka školy Mateřská škola Těšetice IČO :

Více

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012

SPORT ZDRAVOTNÍCH RIZIK. Tisková konference Praha 21. srpen 2012 SPORT NEJPŘIROZENĚJŠÍ PREVENCE ZDRAVOTNÍCH RIZIK Tisková konference Praha 21. srpen 2012 ŠPATNÝ ŽIVOTNÍ STYL DĚTÍ A MLÁDEŽE nedostatek pohybových aktivit nevyváženost mezi výdejem a příjmem energie nezdravéstravování

Více

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj Slezské dny preventivní medicíny Karviná Darkov,

Více

MONITORING DOTACÍ A GRANTŮ ZÁŘÍ 2014

MONITORING DOTACÍ A GRANTŮ ZÁŘÍ 2014 ZÁŘÍ 2014 ZPRÁVA Z MONITORINGU DOTAČNÍCH A GRANTOVÝCH PROGRAMŮ V OBLASTI SPORTU NA EVROPSKÉ, CELOSTÁTNÍ A KRAJSKÉ ÚROVNI ZÁŘÍ 2014 Equica, a.s. 2014 TENTO DOKUMENT JE MAJETKEM SPOLEČNOSTI EQUICA, A.S.

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY

VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY VÝŇATEK Z VYHLÁŠKY Č. 72 / 2005 STANDARDNÍ PORADENSKÉ ČINNOSTI ŠKOLY Standardní činnosti školy Obsah Standardní činnosti školy...1 1.Standardní činnosti výchovného poradce...2 Poradenské činnosti:...2

Více

Hravě o prevenci pro střední školy

Hravě o prevenci pro střední školy Hravě o prevenci pro střední školy Nabídka pro školní rok 2016/2017 DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE HRAVĚ O PREVENCI Program naplňuje výstupy stanovené Rámcovým vzdělávacím programem.

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách.

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách. Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.2. Poslání a činnost IVCP,o.s. Plzeň...4 2.3. Hlavní činnosti IVCP,

Více

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2017

Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21. Plán zlepšování v roce 2017 Příloha č. 2 Projekt Zdravé město Valašské Meziříčí a místní Agenda 21 Plán zlepšování v roce 2017 Cíl: Udržet a prohlubovat kvalitu projektu Zdravé Město Valašské Meziříčí a komunikaci se všemi, kteří

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010. datum registrace na MVČR: 28. 5. 2008 IČO: 22734155 DIČ: CZ 22734155. číslo účtu: 236578722/0300 Poštovní spořitelna

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010. datum registrace na MVČR: 28. 5. 2008 IČO: 22734155 DIČ: CZ 22734155. číslo účtu: 236578722/0300 Poštovní spořitelna VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 název organizace: organizační forma: sídlo: Rodinné centrum ROUTA, o.s. občanské sdružení Prokopa Holého 1269, Čelákovice 250 88 provozovna RC: prostory MC Čelákovice Stankovského 1650,

Více

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013

Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj. Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Venkov Olomouckého kraje a jeho rozvoj Konference Rozvoj venkova se zaměřením na služby a zaměstnanost, 11. 6. 2013 Rozvoj venkova Olomouckého kraje Charakteristika Olomouckého kraje Nástroje rozvoje venkova

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE HRAVĚ O PREVENCI Program naplňuje výstupy stanovené Rámcovým vzdělávacím programem. Formy působení

Více

PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE

PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE PROJEKT: Kariérové poradenství a psychologická pomoc žákům ve škole R.Č: CZ.1.07/1.1.26/02.0002 PORADENSKÝ TÝM NÁPLŇ PRÁCE Školní psycholog - poskytuje poradenství žákům (cílové skupině) - poskytuje a

Více

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí Nadační fond Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí 757 01 Valašské Meziříčí, Máchova 10, IČ 44740671 tel.: 571 751 011, fax: 571 751 010, e-mail:nadfond@spsstavvm.cz Výroční zpráva 2013

Více

Problematika primární prevence v základních školách

Problematika primární prevence v základních školách Problematika primární prevence v základních školách Co je to primární prevence rizikového chování Základním principem je výchova k předcházení a minimalizaci rizikových projevů chování, ke zdravému životnímu

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Moravskoslezský kraj - Ostrava, 5. listopadu 2014 www.zdravamesta.cz/ps2014 Akce je součástí projektu NSZM ČR Strateg-2 podpořeného finančními prostředky z ESF

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2015 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE

DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka pro základní školy, školní rok 2016/2017 DLOUHODOBÝ PROGRAM ŠKOLSKÉ VŠEOBECNÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE HRAVĚ O PREVENCI Program naplňuje výstupy

Více

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období

Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina na období 2016-2020 Zdravý Kraj Vysočina od roku 2004: realizuje mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj člen NSZM realizuje místní Agendu 21 od roku 2009 v kategorii

Více

Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016

Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016 Sdružení celiaků ČR, z. s. Výroční zpráva 2016 Sídlo: Ke Karlovu 2, 120 00 Praha 2 Poštovní adresa: P. O. Box 20, 252 63 Roztoky Kancelář: Vyšehradská 49, 120 00 Praha 2 E-mail: info@celiac.cz Telefon:

Více

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017

STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017 STROP o.p.s. Výroční zpráva za rok 2017 1 Základní údaje o organizaci Název organizace STROP o.p.s. Právní forma organizace Obecně prospěšná společnost Sídlo organizace Dlouhá 2699 Zlín 760 01 Česká republika

Více