GEOSTATICKÉ NAPĚTÍ 1. CELKOVÉ NAPĚTÍ (TOTAL STRESS) 1.1 CELKOVÉ NAPĚTÍ V HOMOGENNÍ ZEMINĚ (TOTAL STRESS IN HOMOGENEOUS SOIL)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GEOSTATICKÉ NAPĚTÍ 1. CELKOVÉ NAPĚTÍ (TOTAL STRESS) 1.1 CELKOVÉ NAPĚTÍ V HOMOGENNÍ ZEMINĚ (TOTAL STRESS IN HOMOGENEOUS SOIL)"

Transkript

1 GEOSTATICKÉ NAPĚTÍ 1. CELKOVÉ NAPĚTÍ (TOTAL STRESS) Celkové napětí je svislé napětí působící na bod pod povrchem terénu v důsledku tíhy všecho, co leží nad ním (tj. skelet, voda a zetížení povrchu). Počítá se z objemové tíhy zeminy. Objemová tíha se mění s obsahem vody v zemině: γ d γ γ sat Rozsah objemové tíhy: Suchá zemina (dry soil) S r =0 γ d kn/m³ (průměr 17kN/m³) Nayscená zemina (saturated soil) S r =1 γ sat kn/m³ (průměr 20kN/m³) Voda (water) γ w 9.81 kn/m³ ( 10 kn/m³) Pozn: Jakákoliv změna vertikálního celkového napětí (σ v ) se projeví na změně horizontálního celkového napětí (σ h ) v daném bodě. 1.1 CELKOVÉ NAPĚTÍ V HOMOGENNÍ ZEMINĚ (TOTAL STRESS IN HOMOGENEOUS SOIL) Vertikální napětí v hloubce z : σ v = γ.z

2 1.2 CELKOVÉ NAPĚTÍ POD ŘEKOU ČI JEZEREM (TOTAL STRESS BELOW A RIVER OR LAKE) Celkové napětí je součet tíhy zeminy od sledovaného bodu k povrchu plus tíhá vody na povrchem: Celkové vertikální napětí v hloubce z : σ v = γ.z + γ w.z w kde γ (γ sat )= objemová tíha nasycené zeminy, γ w = objemová tíha vody Celkové svislé napětí se mění se změnou úrovně hladiny vody a prohloubením dna. Hladinu vody nad povrchem (terénem) lze uvažovat jako přitížení porvchu. 1.3 CELKOVÉ NAPĚTÍ VRSTEVNATÉHO PODLOŽÍ (TOTAL STRESS IN MULTI-LAYERED SOIL) Celkové napětí v hloubce z je součet tíh zemin z každé vrstvy nad ní. Celkové vertikální napětí v hloubce z : σ v = γ 1 d 1 + γ 2 d 2 + γ 3 (z - d 1 - d 2 ) kde γ 1, γ 2, γ 3, atd. =objemové tíhy zeminy 1., 2. a 3. vrstvy

3 1.4 CELKOVÉ NAPĚTÍ V NENASYCENÉ VRSTVĚ (TOTAL STRESS IN UNSATURATED SOIL) Nad hladinou podzemní vody (HPV) je zemina nasycena v důsledku kapilárních sil, ale v nějaké úrovni nad HPV je zemina nenasycená. To se projeví na snížení objemové tíhy. Celkové vertikální napětí v hloubce z : σ v = γ w. z w + γ g (z - z w ) výška do která je zemina nasycena vlivem kapilárních sil je odvislá od zrnitosti zeminy. O tomto problému více viz. Negativní pórový tlak (Negative pore pressure (suction)). 1.5 CELKOVÉ NAPĚTÍ OD PŘITÍŽENÍ NA POVRCHU (TOTAL STRESS WITH A SURFACE SURCHARGE LOAD) Zatížení povrchu zvyšuje celkové napětí. Jesltiže zatížení působí na velkou šířku, lze přírůstek vertikálního napětí jako konstantní z hloubkou a je rovný velikosti přitížení q. Celkové vertikální napětí v hloubce z : σ v = γ.z + q Pozn: pro uzká zatížení (např. patky, pasy) přírůstek napětí z hloubkou kleasá. Viz. více cvičení Napětí od přitížení.

4 2. PÓROVÝ TLAK (PORE PRESSURE) Voda v pórech zeminy se nyzývá pórová voda (porewater). Tlak uvnitř pórové vody se označuje jako pórový tlak (u) (pore pressure (u)). Velikost pŕorového tlaku závisí na: na hloubce pod HPV na podmínkách proudění 2.1 PODZEMNÍ VODA A HYDROSTATICKÝ TLAK (GROUNDWATER AND HYDROSTATIC PRESSURE) Za hydrostatických podmínek (bez proudění) je pórový tlak ve vyšetřovaném bodě závislý na hydrostatickém tlaku: u = γ w.h w kde h w (d) = hloubka pod HPV nebo volnou hladinou It is convenient to think of pore pressure represented by the column of water in an imaginary standpipe; the pressure just outside being equal to that inside. 2.2 HLADINA VODY, HLADINA PODZEMNÍ VODY (WATER TABLE, PHREATIC SURFACE) Statická hladina vody v zemině se nazývá hladina podzemní vody (water table or the phreatic surface). Velikost v místě hladiny je nulová. Pod hladinou vody je pórový tlak pozitivní (u = γ w.h w ).

5 Nemáme-li proudění, je povrch vody v stejných úrovních v jakékoliv trubici umístněné pod hladinou podzemní vody. Mluvíme o hydrostatickém tlaku, podmínkách (hydrostatic pressure condition) 2.3 NEGATIVNÍ PÓROVÝ TLAK (SÁNÍ) (NEGATIVE PORE PRESSURE (SUCTION)) Pod hladinou vody je pórový tlak pozitivní. V suché zemině je pórový tlak nulový. Nad hladinou vody, když je zemina nasycena, je pórový tlak negativní (negative). u = - γ w.h w Výška nad hladinou vody, kde je zemina nasycena se nazývá kapilární výška (capillary rise) a závisí na zrnitosti zeminy (velikosti, typu): v hrubozrnných zeminách je kapilární výška malá v hlínách může vystoupit do výšky 2m v jílech to může být i přes 20m

6 hrubozrnné zeminy jemnozrnné zeminy 2.4 TLAK VODY A VZDUCHU V PÓRECH (PORE WATER AND PORE AIR PRESSURE) Mezi terénem a povrchem nasyvené zóny, je zemina částečně nasycena. Tzn. že póry obsahují jednak vodu a jednak vzduch. Pórový tlak částěčně nasycené zeminy se skládá ze dvou komponentů: tlak vody v pórech (porewater pressure) = u w tlak vzduchu v pórech (pore-air pressure) = u a Pozn: voda je nestalčitelná, ale vzduch ano. Jedná se tedy o mnohem náročnější probelamtiku. 2.5 PÓROVÝ TLAK ZA PODMÍNEK PROUDĚNÍ (PORE PRESSURE IN STEADY STATE SEEPAGE CONDITIONS)

7 Za podmínek proudění v zemině dochází ke změně pórového tlaku. In conditions of seepage in the ground there is a change in pore pressure. Viz. proudění mezi body P a Q. Hydraulický gradient (hydraulic gradient), i. lze jej uvažovat jako potenciál ("potential") řídí proudění. Hydralic gradient P-Q, i = - δh δs = δu δs. 1 γ w Thus δu = i. γ w. δs V případě ustáleného proudění (steady-state seepage) je hydraulický gradient i konstantní Změna pórového tlaku v důsledku proudění: δu s = i. γ w. δs pro vertikální proudění směrem dolů je i negativní (-i) pro vertikální proudění směrem nahoru je i pozitivní (+i) 3. EFEKTIVNÍ NAPĚTÍ (EFFECTIVE STRESS) Defromace a nestabilita může být dána změnou celkových napětí (např. zatížení od základu anebo výkop), ale i v důsledku změn pórového tlaku (např. svah se může porušit v důsledku deš tových srážek, kdy dojde k nárůstu pórových tlaků). Ve skutečnosti, je to kombinováno vlivem celkových napětí a pórových tlaků, které řídí chování zeminy jako je smyková pevnost, stlačení. Rozdíl mezi celkovým napětím a pórovým tlakem se nazývá efektivní napětí: Efektivní napětí = celkové napětí pórový tklak or σ = σ - u pozn: apostrof bude označovat efektivní napětí 3.1 TERZAGHIHO PRINCIP A ROVNICE (TERZAGHI'S PRINCIPLE AND EQUATION) Karl Terzaghi se narodil ve Vídni a následně se stal profesorem mechaniky zemin v USA. Byl první osobou, která navrhla vztah pro efektivní napětí v roce 1936:

8 Všechny měřitelné změny napětí, jako je stlačení, distorze a změny smykového odporu jsou výlučně v důsledku změn efektivního napětí. A efektivní napětí σ je spojené s celkovým napětím a pórovým tlakem σ = σ - u. 3.2 MOHROVY KRUŽNICE PRO CELKOVÉ A EFEKTIVNÍ NAPĚTÍ (MOHR CIRCLES FOR TOTAL AND EFFECTIVE STRESS) Mohrovy kružnice mohou být vykresleny pro celkové tak i efektivní napětí. Body E a T reprezentují celkové a efektivní napětí ve stejné rovině. Na obrázku jsou dvě kružnice pro různá normálová napětí, které se liší o pórový tlak (σ n = σ n ' + u), ale jejich průměr je stejný. Celkové a efektivní smykové napětí je stejné (τ = τ). 3.3 VÝZNAM EFEKTIVNÍHO NAPĚTÍ (THE IMPORTANCE OF EFFECTIVE STRESS) Princip efektivních napětí je v zásadě nejdůležitější v mechanice zemin. A měl by být považován za základní axiom, protože chování zeminy je jím řízeno. Celkové a efektivní napětí musí být rozeznaltelné ve všech výpočtech. Proto ještě jednou zopakujme, že pro efektivní napětí se používá apostrof, tj. σ. Změny úrovně hladiny vody pod terénem (podzemní voda) mají za následek změny efektivních napětí pod touto hladinou. Změny úrovně hladiny nad terénem (jezero, řeka apod.) nezpůsobují změnu efektivního napětí v zemině pod terénem. Viz. příklad v cvičení. 3.4 ZMĚNY V EFEKTIVNÍCH NAPĚTÍCH (CHANGES IN EFFECTIVE STRESS) V některých případech řešení, je lepší pracovat s přírůstkovou formou než s absolutní formou. Tj. σ = σ - u Jestliže celkové napětí a pórový tlak se změní o stejné množství, pak efektivní napětí zůstane stejné. Změny efektivního napětí budou způsobeny: změnou pevnosti a objemovými změnami.

9 3.4.1 ZMĚNY U PEVNOSTI (CHANGES IN STRENGTH) Kritická pevnost (u nás zatím poměrně málo fregventovaný pojem) zeminy je úměrná efektivnímu normálovému napětí; tudíž, změny efektivního napětí přinesou změnu pevnosti. Proto, je-li pórový tlak narůstající v zemině (svah), pak efektivní napětí se bude snižovat o σ' a kritická pevnost zeminy se sníží o τ - což může vést až k poruše. Příklad: návrat do dětství, jste na pískovišti hrad z písku se nezhroutí dokud je vlhký, protože pórový tlak je negativní; jakmile vyschne, vymizí sání pórového tlaku a dojde ke kolapsu. Pozn: ti co se hráli u moře, pak zde může hrad z písku vydržet i při vysoké míře vysušení, protože krystalky soli po odpaření vody způsobí tzv. cementaci zpevnění ZMĚNY U OBJEMU (CHANGES IN VOLUME) Bezprostředně po zhotovění základu na jemnozrnných zeminách, dojde k nárůstu pórových, který však postupně poklesává. Rychlost změny efektivního napětí od zatížení základem, jakmile je základ postaven, bude stejná jako je rychlost změny pórového tlaku a vše to závisí na propustnosti zeminy. Deformace nastane jako objemová změna vrstvy zeminy. Tudíž, sedání nastane rychle v hrubozrnných zeminách s vysokou propustností a pomalu v jemnozrnných zeminách s nízkou propustností.

10 Příloha: Při posuzování geotechnických úloh potřebujeme znát napětí v zemině od vlastní tíhy (např. pro stanovení primární napjatosti, zemních tlaků, sedání apod.). Geostatické napětí = tíha zeminy nad uvažovaným bodem (svislé napětí) σ z(or) h σ x(h) M svislé napětí: σ OR = γ. h vodorovné napětí: σ h = K 0. σ OR Stanovení σ OR : 1. homogenní podloží, bez vlivu podzemní vody: Zemina 1 h γ 1 M σ OR1 = γ 1. h 2. vrstevnaté podloží, bez vlivu podzemní vody: Zemina 1 h 1 γ 1 σ OR1 = γ 1. h 1 Zemina 2 h 2 γ 2 σor2 = γ 1. h 1 +γ 2. h 2 Zemina 3 h 3 γ 3 M n OR, M = γ i. hi i= 1 3. homogenní podloží, vliv podzemní vody: 3.1. na terénu: σ σ OR3 = γ 1.h 1 +γ 2.h 2 +γ 3.h 3

11 Zemina 1 h γ sat,1 M σ OR1,ef = γ ef,1. h u σ OR1.tot = γ sat,1. h 3.2. pod terénem: γ 1 h 1 Zemina 1 σ OR1 = γ 1. h 1 γ sat,1 h 2 M σ OR2,ef = γ 1.h 1 + γ ef,1. h 2 u σ OR2.tot = γ 1.h 1 + γ sat,1. h 2

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Konsolidace zemin

Více

5. Cvičení. Napětí v základové půdě

5. Cvičení. Napětí v základové půdě 5. Cvičení Napětí v základové půdě Napětí v základové půdě - geostatické (původní) napětí - σ or - napětí od zatížení (od základu) - σz h σor σz Průběh napětí v zemině Na svislé ose: z h Pa Objemová tíha

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 06/2018 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 02/2016 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy

Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy Sedání Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy vytěsnění vody z pórů přemístění zrn zeminy deformace zrn zeminy Zakládání

Více

4+5. Cvičení. Voda v zeminách Napětí v základové půdě

4+5. Cvičení. Voda v zeminách Napětí v základové půdě 4+5. Cvičení Voda v zeminách Napětí v základové půdě DRUHY VODY Gravitační (volná, kapilární) Vázaná (pevně vázaná - absorbovaná, kapilární - osmotická) Strukturní (chemicky vázaná, krystalická) Vodní

Více

Geostatické (původní) napětí - σ or

Geostatické (původní) napětí - σ or Geostatické napětí Geotechnické stavby, 4. ročník bakalářského stdia, Katedra geotechniky a podzemního stavitelství, VŠB - Technická niverzita Ostrava Geostatické (původní) napětí - σ or Vertikální napětí

Více

Zakládání staveb 5 cvičení

Zakládání staveb 5 cvičení Zakládání staveb 5 cvičení Únosnost základové půdy Mezní stavy Mezní stav použitelnosti (.MS) Stlačitelnost Voda v zeminách MEZNÍ STAVY I. Skupina mezní stav únosnosti (zhroucení konstrukce, nepřípustné

Více

KONSOLIDACE ZEMIN. Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení.

KONSOLIDACE ZEMIN. Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení. KONSOLIDACE ZEMIN Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení. Konsolidace je reologický proces postupného zmenšování objemu póru zeminy a změny struktury zeminy

Více

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Program, ročník: S+A, 3. Katedra geotechniky K135 Posluchač/ka: Akademický rok 2018/2019 LS Stud. skupina: Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Příklad 1 30

Více

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb ČÍSLO STUDENTA/KY. Příklad 1. Příklad 2

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb ČÍSLO STUDENTA/KY. Příklad 1. Příklad 2 Stavební fakulta ČVUT Praha Obor, ročník: A2 Katedra geotechniky Posluchač/ka: Rok 2007/08 Stud.skupina: 9 Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Příklad 1 ČÍSLO STUDENTA/KY 30g vysušené

Více

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy)

Popis zeminy. 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) Klasifikace zemin Popis zeminy 1. Konzistence (pro soudržné zeminy) měkká, tuhá apod. Ulehlost (pro nesoudržné zeminy) kyprá, hutná 2. Struktura (laminární) 3. Barva 4. Velikost částic frakc 5. Geologická

Více

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Katedra geotechniky Rok 2004/2005 Obor, ročník: Posluchač/ka: Stud.skupina: Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Příklad 1 30g vysušené zeminy bylo podrobeno

Více

Smyková pevnost zemin

Smyková pevnost zemin Smyková pevnost zemin 30. března 2017 Vymezení pojmů Smyková pevnost zemin - maximální vnitřní únosnost zeminy proti působícímu smykovému napětí Efektivní úhel vnitřního tření - část smykové pevnosti zeminy

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Napětí v základové

Více

Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace

Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace Inženýrský manuál č. 37 Aktualizace: 9/2017 Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace Soubor: Demo_manual_37.gmk Úvod Tento příklad ilustruje použití modulu GEO5 MKP Konsolidace

Více

Smyková pevnost zemin

Smyková pevnost zemin Smyková pevnost zemin Pevnost materiálu je dána největším napětím, který materiál vydrží. Proto se napětí a pevnost udává ve stejných jednotkách nejčastěji kpa). Zeminy se nejčastěji porušují snykem. Se

Více

PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK

PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK PLASTOVÁ AKUMULAČNÍ, SEDIMENTAČNÍ A RETENČNÍ NÁDRŽ HN A VN POSOUZENÍ PLASTOVÉ NÁDRŽE VN-2 STATICKÝ POSUDEK - - 20,00 1 [0,00; 0,00] 2 [0,00; 0,38] +z 2,00 3 [0,00; 0,72] 4 [0,00; 2,00] Geometrie konstrukce

Více

Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění

Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění Inženýrský manuál č. 32 Aktualizace: 3/2016 Sypaná hráz výpočet ustáleného proudění Program: MKP Proudění Soubor: Demo_manual_32.gmk Úvod Tento příklad ilustruje použití modulu GEO5 MKP Proudění při analýze

Více

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i

4 Opěrné zdi. 4.1 Druhy opěrných zdí. 4.2 Navrhování gravitačních opěrných zdí. Opěrné zd i Opěrné zd i 4 Opěrné zdi 4.1 Druhy opěrných zdí Podle kapitoly 9 Opěrné konstrukce evropské normy ČSN EN 1997-1 se z hlediska návrhu opěrných konstrukcí rozlišují následující 3 typy: a) gravitační zdi,

Více

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu IG staveb. inženýr STABILITA SVAHŮ - přirozené svahy - rotační, translační, creepové - svahy vzniklé inženýrskou činností (násypy, zemní hráze, sklon stavební jámy) Cílem stability svahů je řešit optimální

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia. Zemní tlaky

Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia. Zemní tlaky Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia Zemní tlaky Rozdělení, aktivizace Výpočet pro soudržné i nesoudržné zeminy Tlaky zemin a vody na pažení Katedra geotechniky a podzemního

Více

RÁMCOVÉ OTÁZKY pro pedmt Mechanika zemin pro 2. roník

RÁMCOVÉ OTÁZKY pro pedmt Mechanika zemin pro 2. roník RÁMCOVÉ OTÁZKY pro pedmt Mechanika zemin pro 2. roník Zemina jako trojfázové prostedí Pevná fáze zeminy 1. Vznik zemin (zvtrávání, transport, sedimentace) 2. Zeminy normáln konsolidované a pekonsolidované

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

STANOVENÍ PARAMETRŮ PRO NUMERICKÉ MODELY POMOCÍ KONVENČNÍCH LABORATORNÍCH ZKOUŠEK. Vybrané kapitoly z geotechniky (VKG)

STANOVENÍ PARAMETRŮ PRO NUMERICKÉ MODELY POMOCÍ KONVENČNÍCH LABORATORNÍCH ZKOUŠEK. Vybrané kapitoly z geotechniky (VKG) STANOVENÍ PARAMETRŮ PRO NUMERICKÉ MODELY POMOCÍ KONVENČNÍCH LABORATORNÍCH ZKOUŠEK Vybrané kapitoly z geotechniky (VKG) VKG: Parametry konvenční laboratorní zkoušky 080325 1 NASYCENÉ ZEMINY VKG: Parametry

Více

Návrh rozměrů plošného základu

Návrh rozměrů plošného základu Inženýrský manuál č. 9 Aktualizace: 04/2018 Návrh rozměrů plošného základu Program: Soubor: Patky Demo_manual_09.gpa V tomto inženýrském manuálu je představeno, jak jednoduše a efektivně navrhnout železobetonovou

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Vlastnosti zemin při zatěžování doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Výpočet gabionu Vstupní data

Výpočet gabionu Vstupní data Výpočet gabionu Vstupní data Projekt Datum :.0.0 Nastavení (zadané pro aktuální úlohu) Výpočet zdí Výpočet aktivního tlaku : Výpočet pasivního tlaku : Výpočet zemětřesení : Tvar zemního klínu : Dovolená

Více

Kopané, hloubené stavby

Kopané, hloubené stavby Kopané, hloubené stavby 25/08/2014 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby 1 OBSAH Charakteristika kopaných hloubených GS Jámy Pažící konstrukce Zatížení pažící konstrukce Řešení pažící konstrukce Stabilita

Více

Mechanika zemin II 6 Plošné základy

Mechanika zemin II 6 Plošné základy Mechanika zemin II 6 Plošné základy 1. Definice 2. Vliv vody na stabilitu a sedání 3. Únosnost 4. Sedání Výpočet okamžitého, konsolidačního a konečného sedání Výpočet podle teorie pružnosti Výpočet podle

Více

ef c ef su 1 Třída F5, konzistence tuhá Třída G1, ulehlá

ef c ef su 1 Třída F5, konzistence tuhá Třída G1, ulehlá Výpočet tížné zdi Vstupní data Projekt Datum : 0.7.0 Geometrie konstrukce Pořadnice Hloubka X [m] Z [m] 0.00 0.00 0.. 0.6. 0.6. -0.80. 6-0.80. 7-0.7. 8-0.7 0.00 Počátek [0,0] je v nejhořejším pravém bodu

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 231/2018 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Botanická 256, 362 63 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, mobil: +420 602 455 293, +420 602 455 027, =================================================

Více

ef c ef su 1 Třída F5, konzistence tuhá Třída G1, ulehlá

ef c ef su 1 Třída F5, konzistence tuhá Třída G1, ulehlá Výpočet tížné zdi Vstupní data Projekt Datum : 0.7.0 Geometrie konstrukce Pořadnice Hloubka X [m] Z [m] 0.00 0.00 0.00 0.60 0.0 0.6 0.0.80 0.0.0 6-0.79.0 7-0.79.80 8-0.70 0.00 Počátek [0,0] je v nejhořejším

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring stavebních jam doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU ÚVOD Předmětem tohoto statického výpočtu je návrh opěrných stěn, které budou realizovány v rámci projektu Chodník pro pěší Pňovice. Statický výpočet je zpracován

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

Mechanika zemin II 5 Zemní tlaky, opěrné konstrukce

Mechanika zemin II 5 Zemní tlaky, opěrné konstrukce Mechanika zemin II 5 Zemní tlaky, opěrné konstrukce 1. Vliv vody na stabilitu 2. Zemní tlaky horizontální napětí v mezním stavu 3. Síly na opěrné konstrukce v mezním stavu 4. Parametry MZ2 1 (Horizontální)

Více

Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi.

Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Inženýrský manuál č. 2 Aktualizace: 02/2018 Návrh úhlové zdi Program: Soubor: Úhlová zeď Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Zadání úlohy: Navrhněte úhlovou

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

γ [kn/m 3 ] [ ] [kpa] 1 Výplň gabionů kamenivem Únosnost čelního spoje R s [kn/m] 1 Výplň gabionů kamenivem

γ [kn/m 3 ] [ ] [kpa] 1 Výplň gabionů kamenivem Únosnost čelního spoje R s [kn/m] 1 Výplň gabionů kamenivem Výpočet gabionu Vstupní data Projekt Datum :..00 Materiály bloků výplň γ φ c [ ] [ ] [] 7.00 Materiály bloků pletivo Pevnost sítě R t [] Vzdálenost svislých sítí b [m] Únosnost čelního spoje R s [] 4.00

Více

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi.

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Inženýrský manuál č. 2 Aktualizace: 02/2016 Návrh úhlové zdi Program: Úhlová zeď Soubor: Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Zadání úlohy: Navrhněte úhlovou

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika - studuje podmínky rovnováhy kapalin. Aerostatika - studuje podmínky rovnováhy

Více

Mechanika zemin II 2 Chování zemin in situ; parametry pro praxi

Mechanika zemin II 2 Chování zemin in situ; parametry pro praxi Mechanika zemin II 2 Chování zemin in situ; parametry pro praxi 1. Chování zemin in situ vs. rekonstituovaná zemina 2. Parametry pro praktické úlohy MZ MZ2 1 Chování přirozených zemin Rekonstituovaná zemina

Více

Mechanika zemin I 3 Voda v zemině

Mechanika zemin I 3 Voda v zemině Mechanika zemin I 3 Voda v zemině 1. Vliv vody na zeminy; kapilarita, bobtnání... 2. Proudění vody 3. Měření hydraulické vodivosti 4. Efektivní napětí 1 Vliv vody na zeminy DRUHY VODY Gravitační kapilární

Více

Výpočet sedání terénu od pásového přitížení

Výpočet sedání terénu od pásového přitížení Inženýrský manuál č. 21 Aktualizace 06/2016 Výpočet sedání terénu od pásového přitížení Program: Soubor: MKP Demo_manual_21.gmk V tomto příkladu je řešeno sednutí terénu pod přitížením pomocí metody konečných

Více

Rozměr síta , , , , , ,

Rozměr síta , , , , , , Příklad 1 Při geotechnickém průzkumu byl z hloubky 10,0m pod terénem z vrtného jádra průzkumné vrtné soupravy odebrán vzorek plně nasycené jílové zeminy do ocelového odběrného válce. Odebraný vzorek byl

Více

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení

Nejprve v rámu Nastavení zrušíme zatrhnutí možnosti nepočítat sedání. Rám Nastavení Inženýrský manuál č. 10 Aktualizace: 05/2018 Výpočet sedání a natočení patky Program: Soubor: Patky Demo_manual_10.gpa V tomto inženýrském manuálu je popsán výpočet sednutí a natočení plošného základu.

Více

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních děl

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních děl STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ -GEOTECHNIKA A PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních

Více

Podklady WWW. ge_id=302

Podklady WWW.   ge_id=302 Podklady WWW http://departments.fsv.cvut.cz/k135/cms/?pa ge_id=302 Smyková pevnost zemin Se smykovou pevností zemin to není až tak jednoduché, zemina je třífázová, smykovou pevnost má pouze pevná fáze.

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

Výpočet sedání kruhového základu sila

Výpočet sedání kruhového základu sila Inženýrský manuál č. 22 Aktualizace 06/2016 Výpočet sedání kruhového základu sila Program: MKP Soubor: Demo_manual_22.gmk Cílem tohoto manuálu je popsat řešení sedání kruhového základu sila pomocí metody

Více

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici. Mechanika hornin a zemin Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), docházka

Více

Výpočet prefabrikované zdi Vstupní data

Výpočet prefabrikované zdi Vstupní data Výpočet prefabrikované zdi Vstupní data Projekt Datum :.0.0 Nastavení (zadané pro aktuální úlohu) Materiály a normy Betonové konstrukce : ČSN 7 0 R Výpočet zdí Výpočet aktivního tlaku : Výpočet pasivního

Více

Druhy plošných základů

Druhy plošných základů Plošné základy Druhy plošných základů Ovlivnění se základů Hloubka vlivu plošných základů Příčné profily plošných základů Obecně výpočtové Zatížení Extrémní většinou 1 MS Provozní 2 MS Co znamená součinitel

Více

GEOTECHNOLOGIE. resp. Příklady výzkumu mechanického chování zemin na PřF: 1. Výsypky severočeských dolů. 2. Cementační vazby v jílu

GEOTECHNOLOGIE. resp. Příklady výzkumu mechanického chování zemin na PřF: 1. Výsypky severočeských dolů. 2. Cementační vazby v jílu GEOTECHNOLOGIE resp. Příklady výzkumu mechanického chování zemin na PřF: 1. Výsypky severočeských dolů 2. Cementační vazby v jílu 3. Tégl napjatost, překonsolidace 1/45 Geotechnologie = studijní obor PřF

Více

Pracovní list č. 6: Stabilita svahu. Stabilita svahu. Návrh či posouzení svahu zemního tělesa. FS s

Pracovní list č. 6: Stabilita svahu. Stabilita svahu. Návrh či posouzení svahu zemního tělesa. FS s Pracovní lst č. 6: Stablta svahu Stablta svahu 1 - máme-l násyp nebo výkop, uvntř svahu vznká smykové napětí - aktvuje se smykový odpor zemny - porušení - na celé smykové ploše se postupně dosáhne maxma

Více

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha Poklesové kotliny 1 Úvod Projekt musí obsahovat volbu tunelovací metody a případných sanačních opatření, vedoucích ke snížení deformací předpověď poklesu terénu nad výrubem stanovení mezních hodnot deformací

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zemní tlaky cvičení doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Zakládání staveb Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), včasné odevzdání

Více

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost

Tabulka Tepelně-technické vlastností zeminy Objemová tepelná kapacita.c.10-6 J/(m 3.K) Tepelná vodivost Výňatek z normy ČSN EN ISO 13370 Tepelně technické vlastnosti zeminy Použijí se hodnoty odpovídající skutečné lokalitě, zprůměrované pro hloubku. Pokud je druh zeminy znám, použijí se hodnoty z tabulky.

Více

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ

HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ CHARAKTERIZUJÍ FILTRACI PROSTÉ PODZEMNÍ VODY O URČITÉ KINEMATICKÉ VISKOZITĚ Předpoklad pro stanovení : Filtrační (laminární proudění) Znalost homogenity x heterogenity

Více

MECHANIKA ZEMIN rozpis cvičení (včetně požadovaných dokumentů)

MECHANIKA ZEMIN rozpis cvičení (včetně požadovaných dokumentů) MECHANIKA ZEMIN rozpis cvičení (včetně požadovaných dokumentů) Pozn.: Směrné normové charakteristiky (tab. 1.1, 1.2, 1.3) noste s sebou na všechna cvičení. 1. Odběr a příprava vzorků. Fyzikálně-indexové

Více

Sedání piloty. Cvičení č. 5

Sedání piloty. Cvičení č. 5 Sedání piloty Cvičení č. 5 Nelineární teorie (Masopust) Nelineární teorie sestrojuje zatěžovací křivku piloty za předpokladu, že mezi nulovým zatížením piloty a zatížením, kdy je plně mobilizováno plášťové

Více

Zajištění svahu stabilizačními pilotami

Zajištění svahu stabilizačními pilotami Inženýrský manuál č. 19 Aktualizace 10/2016 Zajištění svahu stabilizačními pilotami Program: Stabilita svahu, Stabilizační pilota Soubor: Demo_manual_19.gst Úvod Stabilizační piloty se využívají ke stabilizaci

Více

STLAČITELNOST. σ σ. během zatížení

STLAČITELNOST. σ σ. během zatížení STLAČITELNOST Princip: Naneseme-li zatížení na zeminu, dojde k porušení rovnováhy a dochází ke stlačování zeminy (přemístňují se částice). Stlačení je ukončeno jakmile nastane rovnováha mezi působícím

Více

Návrh nekotvené pažící stěny

Návrh nekotvené pažící stěny Inženýrský manuál č. 4 Aktualizace 03/2018 Návrh nekotvené pažící stěny Program: Pažení návrh Soubor: Demo_manual_04.gp1 V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh nekotvené pažící stěny na trvalé i mimořádné

Více

Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty

Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty Kontaktní prvky Mezi jednotlivými rozhraními resp. na nosníkových prvcích lze definovat kontakty Základní myšlenka Modelování posunu po smykové ploše, diskontinuitě či na rozhraní konstrukce a okolního

Více

Skupina pilot Sedání skupiny pilot Únosnost skupiny pilot Zvedání skupiny pilot, momenty a boční za:žení Účinnost skupiny pilot Návrh hlavy piloty

Skupina pilot Sedání skupiny pilot Únosnost skupiny pilot Zvedání skupiny pilot, momenty a boční za:žení Účinnost skupiny pilot Návrh hlavy piloty Skupina pilot - Sedání skupiny pilot - Únosnost skupiny pilot - Zvedání skupiny pilot, momenty a boční za:žení - Účinnost skupiny pilot - Návrh hlavy piloty Návrh skupiny pilot. Běžně se používají tři

Více

STANOVENÍ SEDÁNÍ POVRCHU PO ODVODNĚNÍ PODLOŽÍ PODPOVRCHOVÝM PODZEMNÍM DÍLEM

STANOVENÍ SEDÁNÍ POVRCHU PO ODVODNĚNÍ PODLOŽÍ PODPOVRCHOVÝM PODZEMNÍM DÍLEM Doc.Ing.Karel VOJTASÍK, CSc. Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava L.Podéště 1875, Ostrava Poruba tel.: +42 597 321 947, e-mail: karel.vojtasik@vsb.cz STANOVENÍ

Více

Zatížení obezdívek podzemních staveb. Vysoké nadloží * Protodjakonov * Terzaghi * Kommerel Nízké nadloží * Suquet * Bierbaumer

Zatížení obezdívek podzemních staveb. Vysoké nadloží * Protodjakonov * Terzaghi * Kommerel Nízké nadloží * Suquet * Bierbaumer Zatížení obezdívek podzemních staveb Vysoké nadloží * Protodjakonov * Terzaghi * Kommerel Nízké nadloží * Suquet * Bierbaumer 1 O. Kommerel (1912) Hornina pod horninovou klenbou se postupně nakypřuje (zvětšuje

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice k programovému systému Plaxis (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

Namáhání ostění kolektoru

Namáhání ostění kolektoru Inženýrský manuál č. 23 Aktualizace 06/2016 Namáhání ostění kolektoru Program: MKP Soubor: Demo_manual_23.gmk Cílem tohoto manuálu je vypočítat namáhání ostění raženého kolektoru pomocí metody konečných

Více

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ A SKUTEČNOST. Alexandr Butovič Tomáš Louženský SATRA, spol. s r. o.

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ A SKUTEČNOST. Alexandr Butovič Tomáš Louženský SATRA, spol. s r. o. NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ A SKUTEČNOST Alexandr Butovič Tomáš Louženský SATRA, spol. s r. o. Obsah prezentace Návrh konstrukce Podklady pro návrh Návrhové přístupy Chování primárního ostění Numerické modelování

Více

RIB stavební software s.r.o. Zelený pruh 1560/99 tel.: CZ , Praha

RIB stavební software s.r.o. Zelený pruh 1560/99 tel.: CZ , Praha LIMES Opěrná stěna V:19.0 26042019 Soubor: UHLOVAOPERKASESVAHOVANIM Název projektu: Demonstrační příklad Systém A 3.00 4.00 20 10.00 5.00 4.10 1.81 15-0 3.00 25-0 2.00 Zemina1 1.80 1.80 1.87 Zemina vlevo

Více

NÁVRH NETRADIČNÍHO POSTUPU ZPEVNĚNÍ NÁSYPOVÉHO TĚLESA ŽELEZNIČNÍ TRATI

NÁVRH NETRADIČNÍHO POSTUPU ZPEVNĚNÍ NÁSYPOVÉHO TĚLESA ŽELEZNIČNÍ TRATI Prof.Ing. Josef Aldorf, DrSc. VŠB-TU Ostrava, Fakulta stavební, katedra geotechniky e-mail: josef.aldorf@vsb.cz Ing. Jaroslav Ryšávka UNIGEO a.s. Ostrava e-mail: rysavka.jaroslav@unigeo.cz NÁVRH NETRADIČNÍHO

Více

Pro zpracování tohoto statického výpočtu jsme měli k dispozici následující podklady:

Pro zpracování tohoto statického výpočtu jsme měli k dispozici následující podklady: Předložený statický výpočet řeší založení objektu SO 206 most na přeložce silnice I/57 v km 13,806 přes trať ČD v km 236,880. Obsahem tohoto výpočtu jsou pilotové základy krajních opěr O1 a O6 a středních

Více

ZEMNÍ KONSTRUKCE. LUMÍR MIČA, ING., Ph.D. ÚSTAV GEOTECHNIKY

ZEMNÍ KONSTRUKCE. LUMÍR MIČA, ING., Ph.D. ÚSTAV GEOTECHNIKY ZEMNÍ KONSTRUKCE LUMÍR MIČA, ING., Ph.D. ÚSTAV GEOTECHNIKY 1 METODY: - použitím vzorového řešení - odborným odhadem -výpočtem - experimentální modely -observační metoda 2 - výpočet Geotechnické kategorie:

Více

Posouzení piloty Vstupní data

Posouzení piloty Vstupní data Posouzení piloty Vstupní data Projekt Akce Část Popis Vypracoval Datum Nastavení Velkoprůměrová pilota 8..07 (zadané pro aktuální úlohu) Materiály a normy Betonové konstrukce Součinitele EN 99 Ocelové

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 179/2013 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Certifikována podle ČSN EN ISO 9001: 2009 Botanická 256, 360 02 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, tel., fax: 35 32 300 17, mobil: +420

Více

4. Napjatost v bodě tělesa

4. Napjatost v bodě tělesa p04 1 4. Napjatost v bodě tělesa Předpokládejme, že bod C je nebezpečným bodem tělesa a pro zabránění vzniku mezních stavů je m.j. třeba zaručit, že napětí v tomto bodě nepřesáhne definované mezní hodnoty.

Více

Práce, energie a další mechanické veličiny

Práce, energie a další mechanické veličiny Práce, energie a další mechanické veličiny Úvod V předchozích přednáškách jsme zavedli základní mechanické veličiny (rychlost, zrychlení, síla, ) Popis fyzikálních dějů usnadňuje zavedení dalších fyzikálních

Více

Proudění podzemní vody

Proudění podzemní vody Podpovrchová voda krystalická a strukturní voda vázaná fyzikálně-chemicky adsorpční vázaná molekulárními silami na povrchu částic hygroskopická (pevně vázaná) obalová (volně vázaná) volná voda kapilární

Více

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN Stanovení vlhkosti zemin ČSN ISO/TS 17892-1 Vlhkost zeminy Základní zkouška pro zatřídění, pojmenování a popis Příklady dalšího použití: stanovení

Více

STATICKÝ VÝPOČET. Zpracování PD rekonstrukce opěrné zdi 2.úsek Starý Kopec. V&V stavební a statická kancelář, spol. s r. o.

STATICKÝ VÝPOČET. Zpracování PD rekonstrukce opěrné zdi 2.úsek Starý Kopec. V&V stavební a statická kancelář, spol. s r. o. Zpracování PD rekonstrukce opěrné zdi 2.úsek Starý Kopec V&V stavební a statická kancelář, spol. s r. o. Havlíčkovo nábřeží 38 702 00 Ostrava 1 Tel.: 597 578 405 E-mail: vav@vav-ova.cz Zak. číslo: DE-5116

Více

Primární a sekundární napjatost

Primární a sekundární napjatost Primární a sekundární napjatost Horninový tlak = síly, které vznikají v horninovém prostředí vlivem umělého porušení rovnovážného stavu napjatosti. Toto porušení se projevuje deformací nevystrojeného výrubu

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Fyzikálně chemické vlastnosti hornin doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Mechanika zemin I 3 Voda v zemině

Mechanika zemin I 3 Voda v zemině Mechanika zemin I 3 Voda v zemině 1. Vliv vody na zeminy; kapilarita, bobtnání... 2. Proudění vody 3. Měření hydraulické vodivosti 4. Efektivní napětí MZ1_3 November 9, 2012 1 Vliv vody na zeminy DRUHY

Více

Mezní stavy základové půdy

Mezní stavy základové půdy Mezní stavy záklaové půy Eurokó a norma ČSN 73 1001 přeepisuje pro posuzování záklaové půy pro návrh záklaů metou mezních stavů. Mezním stavem nazýváme stav, při kterém ochází k takovým kvalitativním změnám

Více

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika

7. MECHANIKA TEKUTIN - statika 7. - statika 7.1. Základní vlastnosti tekutin Obecným pojem tekutiny jsou myšleny. a. Mají společné vlastnosti tekutost, částice jsou od sebe snadno oddělitelné, nemají vlastní stálý tvar apod. Reálné

Více

Výpočet svislé únosnosti a sedání pilot vyšetřovaných na základě zkoušek CPT

Výpočet svislé únosnosti a sedání pilot vyšetřovaných na základě zkoušek CPT Inženýrský manuál č. 15 Aktualizace: 07/2018 Výpočet svislé únosnosti a sedání pilot vyšetřovaných na základě zkoušek CPT Program: Soubor: Pilota CPT Demo_manual_15.gpn Cílem tohoto inženýrského manuálu

Více

S = VODA V ZEMINĚ. w = m. Obsah vody v zemině. Zinženýrského hlediska voda při 105 o C. m w. hmotnost vody m d. hmotnost sušiny. V w.

S = VODA V ZEMINĚ. w = m. Obsah vody v zemině. Zinženýrského hlediska voda při 105 o C. m w. hmotnost vody m d. hmotnost sušiny. V w. VODA V ZEMINĚ Obsah vody v zemině Zinženýrského hlediska voda při 105 o C vlhkost w = m m w d.100[%] m w hmotnost vody m d hmotnost sušiny stupeň nasycení S = r V V w p V w objem vody V p objem pórů Druhy

Více

Bratislava Rača Trnava

Bratislava Rača Trnava MODERNIZACE ŽELEZNIČNÍ TRATĚ Bratislava Rača Trnava UČS S 06 Pezinok Šenkvice ŠENKVICKÁ PRELOŽKA Kristina Nachtneblová LOKALIZACE STAVBY PEZINOK-ŠENKVICE SITUACE GEOLOGICKÉ POMĚRY Kvartér (horní část)

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Cvičení 1 Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Napjatost v bodě tělesa Napjatost (napěťový stav) v bodě tělesa je množinou obecných napětí ve všech řezech, které lze

Více

Návrh skupiny pilot. Běžně se používají tři metody návrhu:

Návrh skupiny pilot. Běžně se používají tři metody návrhu: Skupina pilot -Sedání skupiny pilot -Únosnost skupiny pilot -Zvedání skupiny pilot, momenty a boční zatížení -Účinnost skupiny pilot -Návrh hlavy piloty Návrh skupiny pilot. Běžně se používají tři metody

Více

Materiál musí být zakryt v den instalace.

Materiál musí být zakryt v den instalace. Funkce Používá se ve stavebnictví za účelem separace, filtrace a ochrany. Přesnější informace jsou uvedeny níže v kapitole použití. Vysoká pevnost a propustnost vody; Separační Zabraňuje mísení konstrukčních

Více

Vybrané kapitoly z geotechniky

Vybrané kapitoly z geotechniky Vybrané kapitoly z geotechniky Nenasycené zeminy Literatura: [1] Fredlund, D. and Rahardjo, H. (1993) Soil mechanics for unsaturated soils. John Wiley. [2] Lu, N. and Likos, W.J. (2004) Unsaturated soil

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Modelování zatížení tunelů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více