Z anglického originálu pro ENTOG CZ přeložili Martin Huser a Jan Šula (leden 2004).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z anglického originálu pro ENTOG CZ přeložili Martin Huser a Jan Šula (leden 2004)."

Transkript

1 EUROPEAN BOARD AND COLLEGE OF OBSTETRICIANS AND GYNAECOLOGISTS DOPORUČENÍ K POSTGRADUÁLNÍMU TRENINGU V GYNEKOLOGII A PORODNICTVÍ Finální verze 8/12/1998 (Doplněno 24/06/2000) Předseda : J. LANSAC (Francie). Členové: : JJ. AMY (Belgie), HG. BENDER (Německo), W. DUNLOP (UK) F. NUNES (ENTOG), G. SCHLAEDER (Francie), V. UNZEITIG (Česká Republika) Tento text je vznikl z návrhu pracovní skupiny EBGO (Chairman G Schlaeder) v srpnu Dokument byl přepracován na základě připomínek národních odborných společností těchto zemí: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Irsko, Itálie, Nizozemí, Norsko, Slovinsko, Švédsko, Portugalsko, Anglie a zástupců ENTOG (European Network of trainees in Obstetrics and Gynaecology). Z anglického originálu pro ENTOG CZ přeložili Martin Huser a Jan Šula (leden 2004). I CÍL Harmonizace postgraduálního vzdělávání v oboru gynekologie a porodnictví v Evropě na nejvyšší možné urovni s cílem zajistit optimální zdravotní péči ve všech aspektech definice oboru. II DOPORUČENÍ Na základě faktu, že standardy a metody postgraduálního vzdělávání se velmi liší v různých evropských zemích, ale plně erudovaný specialista by měl být kompetentní samostatně vykonávat praxi v oboru v každé evropské zemi tato pracovní skupina sestavila následující doporučení: 1. Definice oboru gynekologie a porodnictví Obor gynekologie a porodnictví zahrnuje sledování a správnou intervenci v průběhu normálního a patologického těhotenství a porodu, dále diagnózu, léčbu, dispenzarizaci a prevenci nemocí ženských reprodukčních orgánů a faktorů ovlivňujících jejich reprodukční zdraví ženy. Léčba nemocí prsu je také součástí oboru v zemích kde patří do odpovědnosti gynekologa. 2. Prostředky k dosažení cíle 2.1 Vstupní požadavky:

2 Lékařský diplom v zemí ve které bude probíhat postgraduální vzdělávání. Dostupnost uznaného a platného vzdělávacího postu 2.2 Základní podmínkou je oficiální post v garantovaném postgraduálním tréninkovém programu. Každý školenec musí mít před začátkem přípravy přiděleného jednoho akreditovaného školitele, který zajistí jeho odborné vedení. 2.3 Počet míst v programu postgraduálního vzdělávání by měl být regulován na základě potřeby odborníků v oboru, počtu školících zdravotnických zařízení a objemu vyčleněných finančních prostředků v dané zemi tak, aby byla zajištěna požadovaná odborná úroveň celého programu. 2.4 Povinností školence je podílet se na všech aktivitách a odborných programech školícího zdravotnického zařízení zejména v ambulantní a nemocniční péči, ústavní pohotovostní službě, porodnické a operační činnosti a vzdělávacích aktivitách, které zahrnují i výcvik dalších zdravotnických pracovníků a mediků. Dále je doporučena účast v základním i klinickém výzkumu daného pracoviště a periodických auditech poskytované péče. 2.5 Písemná dohoda o postgraduálním vzdělávání mezi školencem a školícím zařízením musí být v souladu s legislativou a zákoníkem práce daného státu zejména v otázkách mzdy, přesčasové práce a ostatních práv zaměstnance (nárok na nemocenské dávky, mateřská dovolená, povinná vojenská služba apod.) 2.6 Délka postgraduální přípravy Účast minimálně pět let v akreditovaném vzdělávacím programu Maximálně 1 rok z daných pět let může být uznána účast v akreditovaném vědeckém programu nebo příprava na jinou specializaci jako je: Chirurgie Endokrinologie Urologie Pediatrie Radiodiagnostika Anesteziologie a resuscitace Lidská genetika Patologie Základní obory jako anatomie, fysiologie apod. 2.7 Celá postgraduální příprava by měla být strukturována pomocí jasně definovaných cílů pro jednotlivé roky přípravy (logbook) a pravidelně přezkoumávána. Plán postgraduální přípravy by měl být sestaven před začátkem postgraduálního tréninku primářem nebo přednostou školícího

3 zařízení po konzultaci se školencem i jeho přiděleným školitelem, s tím že každý pokrok by měl být pravidelně monitotován. 2.8 Je doporučeno aby část postgraduální přípravy proběhla na akreditovaném školícím pracovišti v jiné evropské zemí, dle možností a kontaktů mateřského školícího zařízení. III VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍ CÍLE POSTGRADUÁLNÍ PŘIPRAVY V GYNEKOLOGII A PORODNICTVÍ 1 Základní cíle 1. Zajistit aby po ukončení specializační přípravy účastník programu získal adekvátní vědomosti a dovednosti v oboru gynekologie a porodnictví, které jej opravňují k provozování samostatné klinické praxe. 2. Povzbudit školence aby během přípravy získal, ohodnotil a aplikoval získané informace získané během postgraduální přípravy k udržení a zlepšení standardů lékařské péče v oboru. 3. Přimět lékaře - specialistu k trvalému doplňování znalostí a dovedností získaných v programu postgraduálního vzdělávání. 2 Prostředky k dosažení daných cílů Ad cíl č Definovat jasně obsah postgraduální přípravy do dokumentu, který bude pravidelně revidován (příloha č.1 ) 2. Definovat klinické dovednosti a schopnosti, kterých má lékařspecialista v oboru gynekologie a porodnictví dosáhnout. 3. Definovat osobní a profesionální vlastnosti, které jsou vyžadovány na specialistu v oboru. 4. Organizovat pravidelná hodnocení a posudky během postgraduálního programu. 5. Zajistit že individuální postgraduální vzdělávací programy a jejich hodnocení je v každém školícím zařízení pod dohledem odpovědné a kompetentní osoby (program hodnocení školitelů). Ad cíl č Zajistit že klinická praxe ve školícím zařízení je založena na uznávaných vědeckých základech. 2. Zajistit rovnoměrný přístup a podmínky k postgraduální přípravě pro všechny školence. 3. Zajistit aby hodnocení postgraduální přípravy bylo v souladu s rozvojem poznání v oboru. 4. Poskytnout příležitost k zařazení do postgraduálního programu a k rozvoji oboru vysoce vzdělaným a nadějným mladým lékařům. Ad cíl č.3.

4 1. Pořádat pravidelná setkání, na kterých je prostor ke kritické diskusi k novým klinickým a vědeckým trendům v oboru. 2. Propagovat nové vědecky podložené trendy a postupy v oboru. 3 Hodnocení postgraduální přípravy 3.1 Vydávání souhlasu k provádění postgraduálního vzdělávání ve všech evropských zemích by mělo být v rukou národní či regionální instituce, která má zákonné právo k odejmutí takového souhlasu v případě potřeby. 3.2 Při udělování souhlasu zdravotnickému zařízení k poskytování postgraduálního vzdělávání, by měly být zhodnoceny zejména tyto informace: roční statistiky interní audit kontroly kvality klinické standardy a postupy pracoviště dostatek kvalifikovaných školitelů výchovně vzdělávací plány postgraduální přípravy mechanismy dohledu nad postgraduální přípravou Kriteria pro minimální počty klinických aktivit by měla být definována, po předchozí dohodě s výborem pro akreditace nemocnic EBCOG (Hospital Recognition Committee) s vyžádáním expertní konzultace v případě potřeby. EBCOG pravidelně zveřejňuje seznam akreditovaných Evropských školících zařízení, který slouží národním hodnotícím institucím jako referenční pracoviště. 3.3 Hodnocení školenců Všichni školenci by měli býto formálně hodnocení v pravidelných intervalech. Pokroky během postgraduálního studia by měly být zaznamenávány do indexu (logbook), který zahrnuje seznam provedených výkonů a účast na vzdělávacích programech v souladu s doporučeními EBCOG. Je doporučeno použití indexu připraveného výborem postgraduálního vzdělávání EBCOG. Hodnocení v průběhu postgraduální přípravy je trojí: 1 Sebehodnocení Školenec je povinen zaznamenávat do indexu (logbooku) míru dovednosti při vykonávání předepsaných úkonů dle svého úsudku. Dále je v indexu prostor k zaznamenání názorů školence na spoluprácí a vztahy se svým školitelem. 2 Formativní hodnocení školitelem Školitel je povinen do indexu (logbooku) zaznamenávat v pravidelných intervalech své hodnocení školence při vykonávání předepsaných úkonů. Také přístup školence k pacientům, kolegům a personálu by měl být školitelem pravidelně hodnocen a zaznamenáván do logbooku.

5 3 Sumativní hodnocení Je doporučeno provádět rozsáhlejší hodnocení nabytých dovedností a schopností po prvním roce postgraduální přípravy s cílem odhalit nedostatky které vyžadují nápravné kroky a v případě nutnosti eventuelně doporučit změnu specializace. Každá evropská země je prostřednictvím svých hodnotících institucí zodpovědná za hodnocení postgraduálního tréninkového programu. Důraz by měl být kladen na hodnocení školence v průběhu postgraduálního programu nežli na jeho konci. Je snahou EBCOG získat od národních školících institucí podrobnosti o systému hodnocení postgraduálního vzdělávání a po nalezení konsenzu navrhnout jednotný evropský standard pro hodnocení. 4 Požadavky na postgraduální přípravu Během postgraduální přípravy je nezbytné podílet se na všech klinických aktivitách školícího pracoviště v ambulantní, hospitalizační i intenzivní péči. Míra nabytých zkušeností v jednotlivých oblastech přípravy měřená počtem provedených výkonů a zákroků by neměla být vyžadována jako striktní povinnost ale jako doporučení. V případě že některé z doporučených technik nejsou na školícím pracovišti prováděny, je možné akceptovat náhradu jinými podobnými technikami nebo zajištění nácviku těchto výkonů v jiném akreditovaném školícím centru. Porodnictví Prenatální ultrazvukové vyšetření plodu:200 Fyziologické porody: 100 Operační porody (forceps, vex, konec pánevní): 40 Císařský řez: 40 Diagnostické úkony Kolposkopie :50 Hysteroskopie: 25 Gynekologický ultrazvuk a diagnostika častého těhotenství:100 Gynecologie Diagnostická laparoskopie nebo sterilizace:40 Laparoskopické chirurgické výkony (GEU, cystectopie apod.):20 Hysterectomie: 45 (minimálně 25 abdominálně a 15 vaginálně) Chirurgické výkony na prsu (v zemích kde senologie je součástí oboru gynekologie a porodnictví): 20 Vědecká činnost Je doporučeno aby každý školenec na konci postgraduální přípravy prezentoval minimálně jednu přednášku na odborném vědeckém fóru a publikoval alespoň jednu vědeckou práci v impaktovaném lékařském časopise.

6 IV ORGANIZACE POSTGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVY 1 Postgraduální kurzy Teoretická příprava na postgraduální úrovni by neměla být založena pouze přednáškách. Setkání za účelem probrání a diskuse zkoumaného tématu pokrývají pouze část teoretického sylabu. Skupinová setkání(regionální, národní či Evropská)vedená vyučujícím, s předem připravenými příspěvky lékařů v přípravě, jsou cenná a měla by být organizována tak aby pokrývala sylabus. Dále by měla centra přípravy pořádat pravidelná setkání s diskusí nad kasuistikami a rozborem morbidity a mortality,s tím že tato setkání nemohou plně suplovat celou teoretickou přípravu. Školencům by mělo být umožněno účastnit se těchto kurzů a setkání, poskytnout jim čas k samostudiu a výzkumné činnosti. Tato opatření by měla být zahrnuta v pracovní smlouvě. 2 Povinnosti školitelů Postgraduální příprava musí kopírovat obsah sylabu (příloha 1). Lékaři v přípravě by měli být v rámci klinické praxe pod dohledem atestovaných lékařů-specialistů. Všichni tito specialisté by měli být zainteresováni v přípravě a výuce, což je jedna z povinností specialistů pracujících na klinickém pracovišti. 1 Specialista zodpovědný za organizaci přípravy na pracovišti je jmenován přednostou či primářem školícího pracoviště je zodpovědný za vzdělávací plán a koordinaci všech postgraduálních vzdělávacích aktivita na pracovišti je uznaný akreditačními autoritami a zodpovědný za učební pomůcky, personální obsazení a organizaci musí sledovat a participovat na postupu přípravy lékařů a poskytovat pomoc při jejich výzkumných projektech poskytovat lékaři na začátku přípravy nejnovější metodické pokyny publikovat výroční statistiku a výsledky interního auditu a tyto poskytnout připravujícím se lékařům organizovat pravidelná setkání personálu a mezioborové diskuse, na kterých můžou lékaři v přípravě aktivně participovat. 2 Tutor poskytovat lékaři na začátku přípravy nejnovější metodické pokyny je zodpovědný za konkrétního lékaře v přípravě dohlíží na lékaře v přípravě a koordinuje jeho (její) aktivity a postup, detekuje problémy a sjednává nápravu dbá aby se dotyčný důkladně připravoval

7 3.Práva vyučujích Pokud vyučující mají být schopni uspokojit vzdělávací potřeby připravujících se lékařů, musí být stanovena i jejich práva. Tato by měla obsahovat: adekvátní placený čas k provádění jejich vyučovacích povinností vyučující musí očekávat že 10-20% jejich času stráví výukou a přidruženými aktivitami tento čas by měl být jasně stanoven ve jejich pracovní smlouvě a měl by být neovlivnitelný požadavky na klinickou práci adekvátní placený čas ke svému vlastnímu dalšímu vzdělávání vzdělávání ve výukových metodách (účast na národních a evropských kurzech pro vyučující lékaře) V SHRNUTÍ 1. Lékaři v přípravě musí mít adekvátně placenou pracovní pozici a participovat na všech aktivitách připravujícího pracoviště 2. Množství školících míst by mělo odrážet potřeby dané země 3. Minimální trvání postgraduální přípravy v gynekologii a porodnictví je 5 let, při čemž nejméně 4 roky musí být na gynekologicko-porodnickém pracovišti. Doporučuje se, aby část přípravy (max1 rok) probíhala v jiné evropské zemi. 4. Kvalifikace specialisty by měla být zaručena po 5 letech přípravy po potvrzení teoretických a praktických znalostí školence. 5. Sylabus přípravy bude pravidelně novelizován EBCOG Příloha č. 1. Sylabus Definice: znalost: základní porozumění tématu nepříliš používaného v klinické praxi gynekologie a porodnictví detailní znalost: porozumění důležitých aspektů témat, které povinně zahrnují znalosti specialisty jiného oboru(např. genetik, pediatr) povinná znalost: kompletní porozumění témat která jsou důležitá v klinické praxi gynekologie a porodnictví 1 Základní vědy 1-1 Anatomie Povinná znalostanatomie pánve, břichá, hrudníku, prsou, stehna, endokrinní žláz, hlavně ve vztahu k chirurgickým postupům používaným v gynekologii a porodnictví.

8 Detailní znalost příslušných kostí, kloubních spojení, svalů, krevních a lymfatických cév, inervace a histologie. Znalost buněčné struktury. 1-2 Fyziologie a endokrinologie Povinná znalost lidské fyziologie a reprodukční endokrinologie hlavně ve vztahu k mužskému a ženskému reprodukčnímu systému, těhotenství, plodu a novorozenci. Znalost základních fyziologických procesů včetně principů homeostázy a buněčné biologie. 1-3 Genetika Detailní znalost běžných dědičných poruch. Znalost principů dědičnosti chromosomálních a genetických poruch. 1-4 Embryologie Povinná znalost gametogeneze a oplodnění, organogeneze a vývoje embrya a všech jeho orgánových systémů, vývoje placenty, obalů a amniální tekutiny, strukturálních změn u novorozence. Detailní znalost běžných fetálních malformací. 1-5 Patologie Detailní znalost cytologie a histologie ve vztahu ke gynekologii a porodnictví 1-6 Statistika a epidemiologie Znalost aplikace statistické analýzy, sběru dat. Znalost uspořádání klinických studií a schopnost interpretovat data. 1-7 Mikrobiologie Povinná znalost infekčních agens, infekčních chorob a komplikací s tímto spojených v gynekologii a porodnictví. 1-8 Biochemie Znalost metabolismu uhlovodíků, tuků, bílkovin a nukleových kyselin. Znalost významu vitamínů, minerálů, enzymů a složení a regulace intra- a extracelulárních tekutin. 1-9 Biofyzika Znalost fyzikálních principů a biologických účinků tepla, zvuku a elektromagnetického záření. Porozumění principu laseru, EKG a zobrazovacích metod (rentgen, UZ, NMR) Imunologie Znalost imunologických mechanismů a principů reprodukční imunologie Farmakologie

9 Povinná znalost vlastností, farmakodynamiky, účinků, interakcí a rizik léčiv používaných v gynekologii a porodnictví. Znalost principů teratogenicity a preskripce léků během těhotenství a laktace. 2 Klinické vědy 1-12 Fetální medicína Fyziologické těhotenství Povinná znalost fyziologie matky a plodu a jejich interakcí. Povinná znalost předporodní, porodní a poporodní péče včetně psychologické profylaxe, porodnické analgesie a anestezie Rizikové těhotenství Povinná znalost všech rizik v těhotenství, porodu a puerperiu spolu s jejich řešením. Znalost fetálních a novorozeneckých onemocnění, resuscitace novorozence a principů péče o novorozence Mateřská a perinatální úmrtnost Znalost relevantních definicí, statistiky, konceptů a jejich význam Genetika Detailní znalost screeningu, diagnózy a managementu fetálních abnormalit. Znalost fyziologického a patologického karyotypu, genetických příčin neplodnosti a časných těhotenských ztrát. Schopnost sdílet tyto informace s pacienty a diskutovat nad jejich významem Ultrazvuk Detailní znalost: - normální a patologické anatomie plodu, placenty a plodových obalů - fetální biometrie - odhad gestačního stáří - zhodnocení růstu a chování plodu - zhodnocení fetálního a uteroplacntárního oběhu. - Znalost invazivní diagnostiky a terapeutických postupů Fetální monitoring Detailní znalost principu a hodnocení uznávaných metod monitorování plodu před a během porodu a zkušenost s jejich používáním. 2-2 Gynekologie Obecná gynekologie Povinná znalost etiologie, patogeneze, patofyziologie, symptomatologie, diagnózy a dferenciální diygnózy somatických a psychosomatických gynekologických onemocnění.

10 2-2-2 Gynekologická operativa Povinná znalost všech základních gynekologických procedur včetně chirurgie prsu. Povinná znalost operačních komplikací a pooperační péče. Znalost více komplikovaných procedur např. v gynekoogii a managementu neplodnosti. Znalost použití, technik a komplikací anestezie a expertní znalost resuscitace dospělých Urogynekologie Detailní znalost etiologie a projevů chorob dolní části ženského močového traktu. Znalost principů vyšetřování a konzervativní, operačního a pooperační péče Endokrinologie Povinná znalost gynekologické endokrinologie a její klinické aplikace na reproduklční systém Dětská a adolescentní gynekologie Detailní znalost normálního a patologického sexuálního vývoje a specifické gynekologické poruchy mladých dívek a adolescentů Poruchy menstruace Povinná znalost normální menstruace a patofyziologie menstruačních poruch, jejich vyšetřování a management Klimakterické a postmenopausální potíže Detailní znalost patofyziologe, psychologických poruch v klimakteriu a postklimakteriu včetně prevence, diagnózy a managementu Pohlavně přenosné choroby Detailní znalost epidemiologie, etiologie, patologie a komplikací pohlavně přensoných chorob Neplodnost Povinná znalost příčin, vyšetřování a managementu ženské a mužské neplodnosti. Detailní znalost endokrinologické terapie a technik používaných v asistované reprodukci Plánované rodičovství Povinná znalost všech metod kontracepce a sterilizace Indukovaný potrat Detailní znalost technik a komplikací indukovaného potratu Psychosomatické, psychosexuální a stresové poruchy

11 Detailní znalost psychopatologie a managementu psychosexuálních obtíží a vlivu stresu na funkční poruchy jako menstruální a ovariální dysfunkce, chronická pánevní bolest a stresová inkontinence Ultrazvuk Detailní znalost ultrazvukových aspektů: - normální pánevní anatomie - gynekologických onemocnění - neplodnosti - UZ asistovaných invazivních technik 2-3 Onkogynekologie Povinná znalost epidemiologie, etiologie, prevence, diagnostických technik a managementu stagingu gynekologických preinvazivních a invazivních karcinomů včetně primární a sekundární prevence a paliativní péče. 2-4 Etika, právo, financování Detailní znalost etických a právních norem týkajících se gynekologie a porodnictví v Evropě a finančních zdrojů potřebných k poskytování adekvátní zdravotní péče.

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ 1. Cíl specializačního vzdělávání Cíl specializačního vzdělávání ve specializačním oboru gynekologie a porodnictví je získání specializované způsobilosti

Více

Education and training in anesthesia

Education and training in anesthesia - doporučení European Board of Anesthesiology, Reanimation and Intensive Care Chytra I. ARK FN Plzeň Úvod Hlavní úkoly a cíle Doporučení pro postgraduální vzdělávání v oboru anesteziologie - definice oblastí

Více

Příloha č. 1 Seznam pracovišť LF Ústavy Anatomický ústav Biofyzikální ústav Biochemický ústav Biologický ústav Farmakologický ústav Fyziologický ústav Ústav histologie a embryologie Ústav lékařské etiky

Více

187/2009 Sb. VYHLÁKA

187/2009 Sb. VYHLÁKA 187/2009 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. června 2009 o minimálních požadavcích na studijní programy veobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a na vzdělávací program veobecné praktické lékařství Ministerstvo

Více

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví

Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví Celoživotní vzdělávání v gynekologii a porodnictví R. Hudeček, M. Petrenko, J. Chovanec, P. Ventruba Gynekologicko porodnická připravila pro gynekology a SZP program postgraduálního a celoživotního vzdělávání.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ. Pracovní verze

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ. Pracovní verze VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ Pracovní verze VZDĚLÁVACÍ PROGRAM V OBORU GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ 1. Cíl specializačního vzdělávání Cíl specializačního vzdělávání ve specializačním

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně 24

Více

Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE a PORODNICTVÍ

Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE a PORODNICTVÍ Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní gynekologicko-porodnický kmen v délce minimálně

Více

LOG BOOK Specializační Index

LOG BOOK Specializační Index Gynekologie a porodnictví LOG BOOK Specializační Index Scháleno: Tento INDEX je vyplňován průběžné každý rok a do 3 měsíců předložen IVPZ, katedře Gynekologie a porodnictví Cerfikační komisi Pracovní verze:

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 v 6. ročníku (tj. verze 2012) 1. ročník Povinné předměty Latina a lékařská terminologie Lékařská biofyzika,

Více

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví

Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru gynekologie a porodnictví Okruh diferenciální diagnostika diagnostický algoritmus 1. Absence

Více

Program postgraduálního a celoživotního vzdělávání v gynekologii a porodnictví na rok 2007

Program postgraduálního a celoživotního vzdělávání v gynekologii a porodnictví na rok 2007 Program postgraduálního a celoživotního vzdělávání v gynekologii a porodnictví na rok 2007 R. Hudeček, P. Ventruba, J. Chovanec, M. Petrenko, M. Nemetzová, K. Kaderková Gynekologicko-porodnická klinika

Více

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ

KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ KOMUNITNÍ OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O ŽENU KATARÍNA HRUŠOVSKÁ, JANA HEZINOVÁ ASPEKTY ZDRAVOTNÍ PÉČE: Faktory ovlivňující péči o ženu Častější využívání systému zdravotní péče (nemoci související s graviditou,

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (M5103) Studijní plán pro studenty studující v roce 2019/2020 ve 4. - 5. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující absolvováním

Více

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj.

Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve ročníku (tj. Všeobecné lékařství prezenční studium (5103T065) Studijní plán pro studenty studující v roce 2018/2019 ve 2. - 4. ročníku (tj. verze 2015) 1. ročník Povinné předměty Podmiňující zápisem b) Podmiňující

Více

Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ

Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ Vzdělávací program oboru GYNEKOLOGIE A PORODNICTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní gynekologicko-porodnický kmen v délce minimálně

Více

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části

1. Praktická část. Obsah kurzu: 1. Praktická část 2. Teoretická část 3. Obsah jednotlivých bloků teoretické části Kvalifikační kurz pro lékaře se specializovanou způsobilostí v oboru dětské lékařství, na základě jehož úspěšného dokončení se považují pro účely poskytování ambulantní péče za lékaře se specializací v

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému?

Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému? Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému? Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Neplést s akreditační komisí SAK!!! Posláním SAK je trvalé zvyšování kvality a

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 6. 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-16 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 17/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Neplést s akreditační komisí

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m

Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Lékař v oboru gynekologie a porodnictví ž/m Nemocnice Naším klientem je největší nemocnice akutní a standardní péče (cca. 260 lůžek) v okrese v severním Hesensku. Každoročně se postará v průměru o více

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického povolání ze dne 11. ledna 2005, jak vyplývá

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy

Stáž v komunitní výživě 55 Praxe v dietním vaření 100 Základy přípravy pokrmů 60 Příprava pokrmů. Příprava léčebné výživy Příloha č. 1: Srovnávací tabulka odborné vzdělání (PH počet hodin) 1.LF UK v Praze VOŠZ Brno SZŠ Košice SZŠ Ostrava Předmět PH Předmět PH Předmět PH Předmět PH Anatomie 90 Anatomie a fyziologie 136 Anatomie

Více

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz)

Názvy pracovišť. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Názvy pracovišť název pracoviště plný / zkrácený Anatomický ústav Centrum bioinformatiky Děkanát Děkanát správa budov Dermatovenerologická

Více

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení

OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK. Článek 1 Úvodní ustanovení V Praze dne 29. 10 2018 Č.j.: UK3LF/14959/2018-29 Počet listů: 2 Počet příloh: 1 OPATŘENÍ DĚKANA č. 30/2018, kterým se vydává příkaz, kterým se mění Organizační řád 3. LF UK Článek 1 Úvodní ustanovení

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů

233/2008 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 23. června 2008. o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů 233/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2008 o oborech specializačního vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 37 odst. 1 písm. a) zákona č. 95/2004 Sb.,

Více

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci

Management porodní asistence. Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Management porodní asistence v České republice Věra Vránová Ústav teorie a praxe ošetřovatelství LF UP v Olomouci Mezinárodn rodní definice porodní asistentky Porodní asistentka je osoba, která byla řádně

Více

Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití

Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití Od května 2015 je možno žádat MZ o zařazení do nástavbového oboru PSYCHOSOMATIKA. Zájemci o zařazení do oboru Psychosomatika se mohou obracet na paní Stanislavu

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1

Kudy vede cesta z pasti ven MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Kudy vede cesta z pasti ven 28.5.2014 MUDr. Milan Kubek - prezident ČLK 1 Lékaři i zdravotnictví v pasti Komplikovaný až nepřátelský systém specializačního vzdělávání označují mladí lékaři vedle špatného

Více

DENNÍ FORMA VZDĚLÁVÁNÍ

DENNÍ FORMA VZDĚLÁVÁNÍ HARMONOGRAM VÝUKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Probíhá každý den podle rozvrhu od 16. 9. 2019 do 26. 6. 2020. Den Zimní období: pondělí čtvrtek pátek Souvislá praxe Letní období: pondělí-pátek souvislá praxe

Více

Koncept, infrastruktura a obsah portálu OPTIMED. Ladislav Dušek, Martin Komenda

Koncept, infrastruktura a obsah portálu OPTIMED. Ladislav Dušek, Martin Komenda Koncept, infrastruktura a obsah portálu OPTIMED Ladislav Dušek, Martin Komenda Cíl projektu OPTIMED Cíl: obsahová harmonizace a standardizace studia VL na LF MU zpracovaná v počítačově dostupné podobě

Více

Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení

Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení Seznam akreditovaných oborů pro habilitační a jmenovací řízení Na RUK byly předloženy v roce 2016 žádosti o re/akreditaci pro 4 obory habilitačního řízení a 3 obory řízení ke jmenování profesorem, jež

Více

Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce. Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.

Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce. Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc. Výuková jednotka z pohledu koordinátorky teoretické sekce Prof. MUDr. Anna Vašků, CSc. Kurzy v sekcích Teoretické vědy; 33 Diagnostické obory a neurovědy; 16 Chirurgické vědy; 17 Interní lékařství; 35

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem vzdělávání ve specializačním oboru anesteziologie a resuscitace je získání specializované způsobilosti osvojením

Více

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity č. j.: MU-IS/9482/2019/837898/LF-1 Organizační struktura Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Znění účinné ke dni 1.8.2019, schváleno AS LF MU dne 20. 11. 2018 a AS MU dne 7. ledna 2019 Organizační struktura

Více

Termíny kurzů pro rok 2018

Termíny kurzů pro rok 2018 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurzů pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace (dle Novely) Termín kurzu Místo konání kurzu Základní

Více

Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99. Přílohy

Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99. Přílohy Eva Dostálová: Početní stav a věková struktura lékařů v českém zdravotnictví 99 Přílohy Příloha 1: Seznam oborů činnosti lékařů, zubních lékařů a farmaceutů, ČR, 2 a 21... 1 Příloha 2: Početní stav podle

Více

Vzdělávání v oboru kam směřujeme?

Vzdělávání v oboru kam směřujeme? Vzdělávání v oboru kam směřujeme? Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Nevíme-li, kde jsme a kam jdeme, snadno se stane, že se ocitneme tam, kde jsme nechtěli být. Lucius Annaeus

Více

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání Vzdělávací program oboru REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní, chirurgický nebo pediatrický kmen v délce

Více

Úplné znění. Čl. 1. Čl. 2 Účel a cíle pokusného ověřování

Úplné znění. Čl. 1. Čl. 2 Účel a cíle pokusného ověřování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT-21041/2017-1 Úplné znění Vyhlášení pokusného ověřování organizace vzdělávání studentů ve vyšší odborné škole ve vzdělávacím programu Diplomovaná

Více

Porodní asistence B5349 Porodní asistentka - prezenční a kombinované bakalářské studium 5341R007

Porodní asistence B5349 Porodní asistentka - prezenční a kombinované bakalářské studium 5341R007 Vztah dvou předmětů může být: a) indiferentní zapsání předmětu není vázáno žádnými podmínkami b) podmiňující zápisem student může zapsat předmět při současném zapsání nebo dřívějším absolvování podmiňujícího

Více

NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ

NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ NAVRHOVANÉ ZMĚNY POSTGRADUÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 1 Zdeněk Mrozek KARIM FN Olomouc Česká lékařská komora 2004-2014 Před deseti lety, pod údajným tlakem Evropské unie, jsme si nechali zrušit fungující

Více

u párů s poruchami reprodukce

u párů s poruchami reprodukce Reprodukční genetika Možnosti genetického vyšetření u párů s poruchami reprodukce Vyšetření potenciálních dárců gamet Renata Gaillyová, LF MU 2006 Reprodukční genetika Prenatální diagnostika Preimplantační

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

Program předatestačního kurzu Gynekologie a porodnictví

Program předatestačního kurzu Gynekologie a porodnictví Program předatestačního kurzu Gynekologie a porodnictví 2018 3. LF UK Praha Předmět - GYNEKOLOGIE a PORODNICTVÍ - úvod kurzu Prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., Doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc. 8.00 Minimální

Více

9. V 4 odst. 3 písm. a) bodě 3 se slovo ekonomiky nahrazuje slovem ekonomie a slova v kvalitě a bezpečí poskytované ošetřovatelské péče, se zrušují.

9. V 4 odst. 3 písm. a) bodě 3 se slovo ekonomiky nahrazuje slovem ekonomie a slova v kvalitě a bezpečí poskytované ošetřovatelské péče, se zrušují. Strana 5652 Sbírka zákonů č. 470 / 2017 470 VYHLÁŠKA ze dne 21. prosince 2017, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti

Více

Kód a název vzdělávacího programu Forma Název vyučovacích Diplomovaná všeobecná sestra N/11

Kód a název vzdělávacího programu Forma Název vyučovacích Diplomovaná všeobecná sestra N/11 Učební plán Diplomovaná všeobecná sestra Denní forma studia Název vzdělávacího programu Kód a název vzdělávacího programu Forma Název vyučovacích Diplomovaná všeobecná sestra předmětů/modulů 53-41-N/11

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2018 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

VZDĚDLÁVACÍ PROGRAM PRO LÉKAŘSKÉ A NELÉKAŘSKÉ PRACOVNÍKY NEMOCNICE NYMBURK s.r.o.

VZDĚDLÁVACÍ PROGRAM PRO LÉKAŘSKÉ A NELÉKAŘSKÉ PRACOVNÍKY NEMOCNICE NYMBURK s.r.o. VZDĚDLÁVACÍ PROGRAM PRO LÉKAŘSKÉ A NELÉKAŘSKÉ PRACOVNÍKY NEMOCNICE NYMBURK s.r.o. V rámci vzdělávání pro pracovníky nemocnice je plánováno několik aktivit. Pracovníci mají možnost zúčastnit se externích

Více

Lékaři, zubní lékaři a farmaceuti v roce 2003

Lékaři, zubní lékaři a farmaceuti v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 22.11.2004 78 Lékaři, zubní lékaři a farmaceuti v roce 2003 Všechny údaje v této aktuální informaci se týkají evidenčního

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Učební plán Diplomovaná všeobecná sestra. Kombinovaná forma studia

Učební plán Diplomovaná všeobecná sestra. Kombinovaná forma studia Učební plán Diplomovaná všeobecná sestra Kombinovaná forma studia Název vzdělávacího programu Kód a název vzdělávacího programu Forma Název vyučovacích předmětů/modulů Diplomovaná všeobecná sestra 3-41-N/1

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Novinky v postgraduálním vzdělávání. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ

Novinky v postgraduálním vzdělávání. PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ Novinky v postgraduálním vzdělávání PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D. IPVZ Praha, říjen 2009 Novelizace legislativy ve zdravotnickém vzdělávání Euronovela zákonů implementace směrnice č.2005/36/es Zákon č.

Více

Výukový portál 1. LF UK v Praze v roce 2007

Výukový portál 1. LF UK v Praze v roce 2007 Výukový portál 1. LF UK v Praze v roce 2007 Výukový portál 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy je oficiální platformou pro uveřejňování odkazů na elektronická výuková autorská a didaktická díla, přednášky,

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 1 2 Obor specializace Základní obory alergologie a klinická imunologie anesteziologie a intenzivní medicína 3 angiologie Název kurzu Termín kurzu Místo konání

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2017 1 2 Obor specializace Základní obory alergologie a klinická imunologie anesteziologie a intenzivní medicína 3 angiologie Název kurzu Termín kurzu Místo konání

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Porodní asistence B5349 Porodní asistentka - prezenční a kombinované bakalářské studium 5341R007. Lékařská biofyzika

Porodní asistence B5349 Porodní asistentka - prezenční a kombinované bakalářské studium 5341R007. Lékařská biofyzika Vztah dvou předmětů může být: a) indiferentní zapsání předmětu není vázáno žádnými podmínkami b) podmiňující zápisem student může zapsat předmět při současném zapsání nebo dřívějším absolvování podmiňujícího

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: PORODNÍ ASISTENCE STUDIJNÍ OBOR: PORODNÍ ASISGTENTKA FORMA STUDIA: PREZENČNÍ PŘEDMĚT: OŠETŘOVATELSTVÍ V PORODNICTVÍ

Více

Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK

Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK Postgraduální studium v oboru jaké jsou možnosti? Pavel Michálek, KARIM 1.LF a VFN Praha. University of East Anglia, Norwich, UK Ph.D. studium Kapesní průvodce inteligentního mladého lékaře vlastním osudem

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru REPRODUKČNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru reprodukční medicína je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Bakalářský studijní program 5345R SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma studia A.

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111,

Více

Klasifikace hospitalizačních procedur-

Klasifikace hospitalizačních procedur- Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Klasifikace hospitalizačních procedur- Popis konstrukce kategorie Porodnictví a reprodukční medicína Oddělení klinických klasifikací

Více

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník

LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník LÉKAŘSKÁ BIOLOGIE B52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie a Člověk a zdraví.

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnická Třebíč Žižkova 0, 67 Třebíč nabízí vyšší odborné studium pro absolventy středních škol obor --N/. Diplomovaná všeobecná sestra

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní medicína 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie

Více

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019

KURZY SPECIALIZAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ 2019 Obor specializace Specializační obory (dle Novely) 1 2 3 cévní chirurgie 4 dermatovenerologie 5 alergologie a klinická imunologie KMEN anesteziologie a intenzivní medicína ATESTACE anesteziologie a intenzivní

Více

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA

OBSAH SEXUÁLNĚ REPRODUKČNÍ ZDRAVÍ - OBECNÁ TÉMATA ÚVOD 12 ODDÍL I SEXUÁLNÍ ZRÁNÍ A FORMOVÁNÍ SEXUÁLNÍ IDENTITY 1 Prenatální vývoj 16 1.1 Prenatální vývoj a diferenciace pohlaví 16 1.2 Prenatální vývoj 31 1.3 Časné těhotenské ztráty 35 2 Porod 42 2.1 Prenatální

Více

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů. Latinské základy medicínské 2(2) Z 2 terminologie

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů. Latinské základy medicínské 2(2) Z 2 terminologie UČEBNÍ PLÁN Obor vzdělání: 53 41 N/2. Diplomovaný zdravotnický záchranář Vzdělávací program: 53 41 N/21 Diplomovaný zdravotnický záchranář Vyšší odborné studium, denní, tříleté Název Týdenní počet vyučovacích

Více

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022

Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 2022 Ukončení příjmů projektů: 30. 6. 2015 Délka trvání řešení projektů: 45 měsíců Místo realizace: Celá ČR Oblast působení: Výzkum a

Více

Standard léčebné výživy

Standard léčebné výživy 1 Standard léčebné výživy 1. CHARAKTERISTIKA 1.1. Léčebná výživa je nedílnou součástí léčebně preventivní péče, významně ovlivňuje léčebný postup a napomáhá ke snižování nákladů na medikamentózní léčbu.

Více

Nařízení vlády č. 31/2010 Sb.

Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. 1 z 8 29.08.2018 8:38 Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. Nařízení vlády o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2010-31

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Jméno a příjmení školence: K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží

Více

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook?

K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? K čemu slouží záznam provedených výkonů logbook? Předkládaný Záznam provedených výkonů ve specializačním vzdělávání neboli logbook je součástí vzdělávacího programu a slouží k evidenci průběhu odborné

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ:

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Ročník 2010 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Titul původního předpisu: PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Nařízení vlády o oborech specializačního vzdělávání a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se

Více

Nařízení vlády č. 31/2010 Sb.

Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. Nařízení vlády č. 31/2010 Sb. Nařízení vlády o specializačního a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2010-31 Částka 10/2010 Platnost

Více

Aktuální gynekologie a porodnictví

Aktuální gynekologie a porodnictví Aktuální gynekologie a porodnictví DOPORUČENÝ POSTUP Ultrazvukové vyšetření v porodnictví a gynekologii: třístupňová koncepce a certifikace Ultrasound certification in obstetrics and gynecology: a three

Více

Termíny kurzů pro rok 2017

Termíny kurzů pro rok 2017 Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Termíny kurzů pro rok Termíny kurzů pro rok Obor specializace Termín kurzu Místo konání kurzu Základní obory 1 alergologie

Více

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě

Lékařská fakulta. Ostravské university v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské Ostravská universita v Ostravě Založena 28. září 1991. Základy pro její vznik byly položeny již v roce 1953. Tehdy byla v Opavě otevřena Vyšší pedagogická škola. Její náplní

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA STŘEDNÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOLÁCH STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KROMĚŘÍŽ vytvořila a od září 2014 připravila k realizaci šest odborných a jeden manažerský

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 8 0 Praha tel.: + 40 4 97, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

JAK ZÍSKAT ZPŮSOBILOST K VÝKONU POVOLÁNÍ?

JAK ZÍSKAT ZPŮSOBILOST K VÝKONU POVOLÁNÍ? JAK ZÍSKAT ZPŮSOBILOST K VÝKONU POVOLÁNÍ? PhDr. Jana Krejčíková, Ph.D., 1. LF UK Seminář Přírodovědecké fakulty UK Praha 30. května 2016 Způsobilost k výkonu povolání Dle 3 zákona č. 96/2004 Sb., ve znění

Více

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI

SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST LÉKAŘI SEZNAM AKREDITOVANÝCH PRACOVIŠŤ NA TEORETICKOU ČÁST Podle 17 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického

Více

Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky. uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání lékaře

Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky. uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání lékaře Vzdělávací program odborné praxe v rámci praktické části aprobační zkoušky uchazeče o uznání způsobilosti k výkonu povolání lékaře 1. Cíl odborné praxe v rámci aprobační zkoušky... 1 2. Podmínky odborné

Více

Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková

Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková Specializační vzdělávací program zdravotní laborant pro klinickou biochemii podle zákona 96/2004 Sb. Iva Sedláčková NCO NZO NCO NZO 2010 cíl specializačního vzdělávání připravit absolventa k atestační

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 31/2010 Sb., o oborech specializačního a označení odbornosti zdravotnických pracovníků se specializovanou způsobilostí ze dne 11. ledna 2010 jak vyplývá ze změn provedených

Více

NEMOCNICE NERATOVICE. Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem

NEMOCNICE NERATOVICE. Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem NEMOCNICE NERATOVICE Nejlepší volba pro léčbu v nemocnici s úsměvem Nejlepší specialisté Příjemné prostředí Rodinná a přátelská atmosféra Individuální přístup O nás Městská nemocnice v Neratovicích disponuje

Více