IKS Centrum Roztocká Jilemnice tel./fax

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IKS Centrum Roztocká 500 514 01 Jilemnice tel./fax 481 544 070 ikscentrum@jilemnice.cz"

Transkript

1 COUNTRY TANEČNÍ POPISY COUNTRY TANCŮ IKS Centrum Roztocká Jilemnice tel./fax El Dorado tel (

2 Vážené tanečnice, vážení tanečníci Děkujeme Vám, že jste se přihlásili do Country tanečních, které pro Vás pořádá IKS Centrum Jilemnice a country taneční skupina El Dorado. Pro účastníky jsme připravili materiály s některými základními pojmy a se stručnými popisy vyučovaných tanců. Materiály budou časem dostupné i na internetu na naší www stránce. Základní pojmy Směr tance Nahoru Dolů Doma (domů) Partnerka Sousedka Hlavní páry Vedlejší páry Liché a sudé páry Podtáčení partnerky Kruh Řada Fráze LN PN Základní taneční směr (proti směru chodu hodinových ručiček). V řadových tancích je to směr k hudbě nebo k pódiu; tímto směrem postupují sudé páry. V řadových tancích je to směr od hudby nebo od pódia; tímto směrem postupují liché páry. Ve čtverylkách znamená původní (na původní) místo pána. Dáma po pravé ruce pána, v řadových tancích zpravidla dáma naproti. Dáma po levé ruce pána. Ve čtverylce to jsou páry, které stojí buď zády nebo čelem k pódiu nebo k hudbě. Ve čtverylce to jsou páry, které stojí bokem k pódiu nebo k hudbě. V sicilian circle jsou liché páry čelem po směru tance. V řadových tancích se páry číslují od pódia nebo od hudby. Téměř vždy se partnerka při podtáčení otáčí doprava. Čtyři páry stojí na stranách čtverce čelem do středu formace. Kruh párů, všichni čelem do středu formace, držíme se s partnerkou i se sousedkou. Dvě rovnoběžné řady tanečníků čely proti sobě, partnerka zpravidla naproti partnerovi. Kruh párů, kdy liché stojí po směru tance a sudé proti směru tance. Tím jsou vytvořeny dvojice párů (čelem proti sobě), které spolu tancují. Je část skladby (u country zpravidla 32 popř. 64 dob) na kterou se tančí určitý počet nebo všechny figury tance. Levá noha. Pravá noha. V country tancích není obecně dáno, kterou nohou tanečníci vychází. Přesto doporučujeme, není-li uvedeno jinak, vpřed vycházet pravou nohou a vzad levou nohou. Rovněž u většiny figur doporučujeme vycházet pravou nohou (výjimku tvoří například kroužek doleva). U většiny kroků nebo krokových vazeb tančených v páru začínáme opačnýma nohama (na začátku zpravidla pán levou a dáma pravou např. polkové přeměny, pata-špička).

3 Stručné popisy tanců Popis je členěn po 16 dobách odrážkami (!) a dále větami (představuje zpravidla 8 dob, u sólových a některých párových tanců 4 doby). Není-li uvedeno, je tanec popisován z pohledu pána. Názvy tanců v uvozovkách nejsou původní. ALLEY CAT Sólový tanec! Dvakrát PN do strany a zpět. Totéž LN. Dvakrát PN dozadu a zpět. To samé LN.! Dvakrát vykopneme PN doleva. Dvakrát vykopneme LN doprava. Jednou výkop PN doleva a LN doprava. Tlesknutí, jednu dobu čekáme, otočka o čtvrt kola doprava. ALL MY ROADS! Hlavní páry jdou vpřed a zároveň vedlejší couvají od partnera na rohy čtverce, hlavní páry se rozdělí a s protějším tanečníkem couvají na místa vedlejších párů a vedlejší jdou na místa hlavních párů (potkají se tam s protějším tanečníkem). Nyní opakujeme předchozí tak, že si hlavní a vedlejší páry vymění role (tzn. hlavní páry couvají od protějšího, vedlejší jdou s protějším do středu, ); všichni končí na svých původních místech.! Celé opakujeme, ale hlavní a vedlejší páry si vymění role.*! Dámy hvězda za pravou ruku k protějšímu pánovi, otočení dámy (courtesy turn). Totéž ještě jednou.! Promenáda domů. Figura na prvních 32 dob (první dvě hvězdičky) se nazývá Grand Square. ARMSTRONGOVA HVĚZDA Krátká řada pro 4 páry, pánové levým bokem k hudbě.! První pár promenáda středem řady dolů, pán drží pravou rukou dámu za levou. Promenáda prvního páru zpět, držení zůstává.! Pánové hvězda za levou ruku a totéž dámy za pravou ruku. Prolínání hvězd.! Prolínání hvězd zpět, vytváření párů a promenáda nahoru.! Rozdělení páru, každý jde po své straně vnějškem dolů a zde vytváří první pár bránu, ostatní procházejí. ASHLEY'S STAR! Zátočka s partnerkou za pravou ruku o 1,5, držení zůstává a levou rukou se pánové chytnou s další dámou. Balance a zátočka za levou ruku.! Do-si-do s partnerkou. Dámy hvězda za levou ruku, na konci se nepustí a přiberou partnera.! Hvězda párů o půl, pánové se na poslední dvě doby oddělí a otočí se vpravo ke své původní sousedce. Swing se sousedkou.! Dostředu a zpátky. Kroužek vlevo domů.

4 ATOTONILCO Mexický tanec Pánové po kruhu čelem do směru tance a dámy proti nim.! Cval šikmo vpravo s přídupem, cval šikmo vlevo s přídupem. Ještě jednou, končíme před novým (čtvrtým) partnerem.! Baskické kroky k sobě a od sebe v držení za obě ruce, otočení vpravo o půl kola (dámy s pohyby boků). Ještě jednou. BANJO CONTRA Řada párů, liší pánové pravým a sudí levým bokem k hudbě. Liché páry se otočí zády a sudé čelem k hudbě.! Pánové uzavřou se sousedkou držení banjo position a promenují směrem nahoru nebo dolů (dle postavení pána). Tanečníci v páru se otočí (nepouští se, dáma je nyní po levém boku pána) a vrací se zpět.! Tanečníci si podají obě ruce a tančí pata-špička (pán levou a dáma pravou nohou) a cval dovnitř, pata-špička (pán pravou a dáma levou nohou) a cval ven. Ještě jednou.! Do-si-do se sousedkou. Swing se sousedkou.! Kroužek vlevo. Hvězda za levou ruku zpět. LA BASTRINGUE! Dvakrát do středu a zpět.! Polkové přeměny po kruhu vlevo. Poslední 4 doby podtočení sousedky do uzavřeného držení, aby byly dámy zády do kruhu.! Swing s touto dámou.! Polkové přeměny ve zkřižném držení po směru tance a na poslední 2 doby opět přejdeme do kruhu. B. C. SWING Párový tanec (s výměnou partnerů) Kruh párů, pánové zády do středu, dámy proti nim. Spojené ruce ve výši ramen, paže pokrčeny (butterfly position).! Pata-špička (pánové levou nohou a dámy pravou), krok-sun-krok. Totéž od druhé nohy. 4 kroky vpřed po směru tance. Výměna míst v páru, partnerka podchází pod pravou rukou pána, končí ve výchozím držení.! Celé ještě jednou v opačném směru. Při výměně míst v páru pán postoupí o jednu dámu po směru tance *. Tanec lze tančit také bez výměny partnerů, zůstane-li pán u své dámy.

5 BOSTON TWO STEP Párový tanec Tanečníci začínají v postavení vedle sebe, držení za vnitřní ruce.! Dva baskické kroky šikmo vpřed (od sebe, k sobě). Tři kroky, přísun s otočením do protisměru. Celé opakujeme v opačném směru.! Baskickými kroky od sebe a k sobě, 2 krok-přísun po směru tance. Polka dokola. BRETON POLKA Párový tanec Partneři stojí čelem proti sobě, nedrží se.! 3 rychle dupneme za 2 doby, další 2 doby 3 tleskneme. Podtočíme partnerku pod pravou rukou *. Celé ještě jednou.! Otočení za pravé ruce. Otočení za levé ruce.! Polka dokola po sále **. * Pro pokročilé tanečníky: Zkuste podtočit partnerku 2, jednou tam a podruhé zpět (jedno podtočení na 2 doby). Při polce je možné měnit partnera. BROKEN SIXPENCE Řada párů, liší pánové pravým a sudí levým bokem k hudbě.! Liché a sudé páry se natočí k sobě, do-si-do se sousedkou. Do-si-do s partnerkou.! Dámy do-si-do. Liché páry swing mezi svými sudými páry, se sudými páry vytvoří řadu čtyř čelem dolů.! V řadách čtyř promenáda dolů, na poslední dobu se všichni otočí čelem vzad. Opět utvoří řady čtyř, promenáda nahoru, na poslední 2 doby řady utvoří kroužky.! Kroužek vlevo. Hvězda za levou ruku zpět. LA CHARITA Mexický tanec Páry po kruhu čelem po směru tance v mazurkovém držení.! Dvě polkové přeměny vpřed, čtyři chodné kroky vpřed. Dvě polkové přeměny, partneři pustí levé ruce, čtyři chodné kroky, pánové končí zády a dámy čelem do kruhu (pán se drží s partnerkou za pravou a s další dámou za levou ruku).! Baskický krok vpravo a vlevo, zátočka s partnerkou za pravou ruku o půl. Baskický krok vlevo a vpravo, zátočka s sousedkou za levou ruku o půl do výchozího postavení. CIRCASSIAN CIRCLE! Kroužek vlevo o dvě kola.! Výměna s protější dámou za pravé ruce a otočení partnerky (right and left through). Totéž zpět do výchozí postavení.

6 ! Výměna dam za pravé ruce a pánové otočí dámu (ladies chain). Totéž zpět do výchozího postavení.! K sobě a od sebe. Průchod k dalšímu páru. C. J. MIXER Párový tanec (s výměnou partnerů) Kruh párů po směru tance v mazurkovém držení.! Tři kroky vpřed a na 4. dobu otočení do protisměru. Sedm kroků proti směru tance a osmým krokem opět otočení do protisměru. Čtyři kroky po směru tance.! Zátočka za levou ruku. Zátočka za pravou ruku, pán k dámě proti směru tance * a s ní uzavře mazurkové držení. Tanec lze tančit také bez výměny partnerů, uzavřeme-li mazurkové držení opět se svojí partnerkou. CONTRA CLAP Řada párů, liší pánové pravým a sudí levým bokem k hudbě.! Liché páry tančí na 4 doby cval dolů a na 4 zpět, sudé páry tleskají. Toto znovu, liché páry končí mezi sudými páry.! Tleskání liché páry do vlastních dlaní, s partnerkou za pravou ruku, do vlastních dlaní, s partnerkou za levou ruku a poté čelem vzad a týmž způsobem s tanečníkem sudého páru. Swing s tanečníkem sudého páru tak aby vznikla řada čtyř tanečníků kolmá na původní řadu, všichni jsou čelem dolů.! Čtyři kroky dolů, otáčení párů čelem vzad. Čtyři kroky nahoru, vytvoříme původní formaci.! Výměna dam za pravé ruce a pánové otočí dámu (ladies chain). Totéž ještě jednou. COTTON-EYED REGGAE COWBOY Sólový tanec! Dotek PN vpravo, vedle LN, vpravo, přísun s přenesením váhy. Dotek LN vlevo, vedle PN, vlevo, přenesení váhy. Dvakrát rychlý výkop PN vpřed, krok-sun-krok. Dvakrát rychlý výkop LN, krok-sun-krok.! Otočení vpravo. Otočení vlevo. Tři kroky od PN a výkop LN. Tři kroky a přísun zpět od LN, na poslední dvě doby se otočíme o čtvrt vlevo. COUNTRY WALTZ Kroužky Dvoupárové kroužky volně rozptýlené po sále. U popisu tohoto tance hvězdička znamená 24 dob, tj. 8 taktů.! Dva valčíkové kroky (k sobě, od sebe), pánové valčíkový krok vzad a zpět a současně před sebou přetočí svoji partnerku z pravé ruky do levé. Celé znovu, ale pánové dámu přetáčí zpět.! Od začátku celé znovu.! Pánové podají pravou ruku sousedce a tančí dva valčíkové kroky (k sobě a od sebe), podané pravé ruce vytváří okénko; totéž, ale s výměnou míst. Opakujeme s partnerkou.

7 ! Pánové podají pravou ruku sousedce a tančí dva valčíkové kroky (k sobě a od sebe), podané pravé ruce vytváří okénko; totéž, ale s výměnou míst. Opakujeme s partnerkou.! Valčík po sále.! Valčík po sále, na poslední 3 doby si najdeme nový pár a podtočíme partnerku do nového kroužku. DOUBLE MIXER Páry po směru tance.! Dvě polkové přeměny po směru tance, 4 chodné kroky po směru tance, posledním krokem se partneři natočí k sobě. Krok a přísun vpravo, vlevo, podtočení partnerky.! Partneři se tlesknutím od sebe odrazí a 3 kroky vzad a přísun, dámy 3 kroky a přísun vpřed a pánové 3 kroky a přísun k nové partnerce šikmo vpravo. Poté ještě jednou. E. Z. S MIXER! Otočení za pravou s partnerkou. Otočení za levou ruku s partnerkou.! Otočení za obě ruce s partnerkou. Do-si-do s partnerkou.! Swing * s partnerkou.! Promenáda s partnerkou, na poslední 4 doby se dáma otáčí doprava k dalšímu pánovi proti směru tance. Místo swingu na 16 dob lze tančit figury balance s partnerkou a swing s partnerkou. HEEL AND TOE Kruh párů v držení za obě ruce, pánové zády do středu, dámy proti nim.! Dvakrát pata-špička (pánové levou, dámy pravou) a cval po směru tance. Totéž zpět proti směru tance.! Tleskání za pravou ruku, za levou ruku, za obě ruce a o svoje stehna (vždy třikrát na dvě doby). Swing s partnerkou tak, že ji podtočíme k dalšímu pánovi proti směru tance. HUBÁČKOVA ČTVERYLKA! Všichni do středu, pozdraví se, a zpět. K sousedovi, pozdraví se a zpět.! Všichni jdou do středu, otočí se, chytnou sousedku a jdou ven. Zátočka za pravou ruku s partnerkou.! Zátočka za levou ruku se sousedkou. Zátočka za pravou ruku s partnerkou, zakončíme podtočením do zkřižného držení.! Promenáda ve zkřižném držení domů.

8 JACKSON Sólový tanec! Tři kroky od PN vpravo se zakřižováním a přísun (přídup) s tlesknutím. Tři kroky od LN vlevo se zakřižováním a přísun (přídup) s tlesknutím. Totéž ještě jednou.! Úkrok vpravo a přísun (přídup), úkrok vlevo a přísun (přídup). Totéž ještě jednou. Tři kroky od PN vpřed, výkop LN vpřed s otočením o 90 vpravo. Tři kroky vzad od LN a přísun (přídup). JIFFY MIXER! Kroužek vlevo. Kroužek vpravo.! Do-si-do se sousedkou. Do-si-do s partnerkou.! Hvězda za pravou ruku. Hvězda zpět za levou.! Páry vytvoří řadu tak, že liché páry zůstávají uprostřed, sudé se rozdělí a postaví se na kraje řady, řady osm kroků vpřed, na poslední dobu liché páry vytvoří bránu. Sudé páry se spojují a procházejí branou k dalším lichým párům. Obměny třetích šestnácti dob (třetí hvězdička):! Řetěz ve dvou párech.! Výměna dam za pravé ruce a otočení dámy (ladies chain). Ještě jednou. KANADSKÉ KOLO! Liché páry se natočí k partnerovi, sudé se mezitím rozestoupí; liché páry cval po směru tance. Liché páry cval zpět na původní pozice.! Totéž sudé páry, ale proti směru tance.! Hvězda za levou ruku. Hvězda za pravou zpět.! Páry k sobě a od sebe. Průchod k dalším párům. KONĚ Kroužky Třípárové kroužky volně rozmístěné po parketu.! Kroužek vlevo cvalem. Kroužek vpravo cvalem.! Do-si-do s partnerem. Zátočka za pravou ruku s partnerem.! Hvězda za pravou ruku, pán drží protější dámu novou partnerku. Podlézání dam k novým partnerům, první podlézá dáma mající ruku nejníž, páry se chytnou do zkřižného držení.! Páry se rozprchnou dvojposkočným krokem volně po parketu a hledají páry pro vytvoření nových trojic. LINES OF THREE SQUARE! Všichni do středu a zpět. Dámy hvězda za pravou ruku k protějšímu pánovi, který ji otočí.! Celé ještě jednou.

9 ! Do-si-do se sousedkou. Swing s partnerem.! Promenáda o kolo s partnerem.! Pánové z hlavního páru chytnou partnerku a sousedku a tyto nově vzniklé řady jdou k sobě a od sebe. Poté si minutím pravými rameny vymění místa.! Pánové z vedlejšího páru dělají totéž.! Kroužek o půl kola vlevo. Swing se sousedkou.! Promenáda domů. MAIN MIXER Páry po směru tance.! Dvě polkové přeměny a tři kroky a přísun po směru tance, posledním krokem se partneři natočí k sobě. Partneři si odtlesknou, tři kroky a přísun od sebe, dva kroky k sobě (nyní pravými boky u sebe), tleskání (třikrát na dvě doby).! Do-si-do s partnerkou, na poslední dvě doby vpřed šikmo vpravo k novému partnerovi. Swing s tímto novým partnerem. MARIETA Mexický tanec Kruh párů v zavřeném držení, pánové zády do středu.! Pánové levou nohou krok vpřed, přenesení váhy, krok vzad, přenesení váhy, dáma to samé pravou nohou, začíná vzad; celé ještě jednou. Čtyři úkroky po směru tance s nakláněním trupu.! Opakujeme předchozí část.! Páry v zavřeném držení boky k sobě promenují čtyřmi kroky, páry se beze změny držení otočí a pokračují v započatém směru. Páry se opět beze změny držení otočí a promenují obdobným způsobem.! Opakujeme předchozí část.! Čtyři úkroky nakláněním trupu. Dámy přejdou úkroky s úklony trupu k dalšímu pánovi po směru tance, pánové čekají. NEXT LADY CIRCLE Páry po směru tance.! Všichni vychází vnější nohou a jdou 7 kroků vpřed, otočí se směrem k sobě a jdou zpět.! Do-si-do s partnerem. Do-si-do s dámou šikmo vlevo.! Zátočka s partnerem za pravou ruku. Zátočka za levou ruku s dámou šikmo vpravo.! Zátočka s partnerkou za pravou ruku. Swing s další dámou po směru tance. PLANETY! Do-si-do se sousedkou. Zátočka s partnerkou za levou ruku.! Pánové hvězda za pravou ruku o dvě kola, dámy promenáda v zástupu jednou okolo hvězdy po směru tance.

10 ! Zátočka doma s partnerkou za levou ruku. Swing se sousedkou.! Promenáda domů. PŘETOČENÝ ŘETĚZ! Balance s partnerem. Swing s partnerem.! Dámy do středu a zpět. Pánové jdou do středu, tam se otočí vlevo čelem vzad a zpět mezi partnerku a sousedku, se kterými se chytí.! Všichni balance vpravo a vlevo. Zátočka za levou ruku s partnerkou. Do-si-do se sousedkou.! Řetěz, začínáme se sousedkou. Po druhé výměně za levou ruku se s touto dámou otočíme do protisměru a tančíme řetěz zpět k původní sousedce. PUTUJÍCÍ ŘADA Řada párů, liší pánové pravým a sudí levým bokem k hudbě.! Swing se sousedkou. Řady k sobě a od sebe.! Konce řady se spojí a tím se utvoří ovál, celá formace osm kroků vlevo. Osm kroků zpět.! Hvězda o 3/4 kola za levou ruku, partneři končí v jedné řadě. Swing s partnerkou.! Pánové se otočí za pravé lokty o kolo a půl, končí čelem k sousedce. Swing se sousedkou. ROCKY MOUNTAIN SCRAMBLE Sólový tanec! Tři kroky vpravo od PN se zakřižováním a přísun. Obdobně vlevo. Tři kroky od PN vpřed a zhoupnutí LN vpřed. Tři kroky vzad a přísun.! Špičkou PN dotyk podlahy vpředu, vedle sebe vpravo, vzadu a přísun. Totéž LN na levé straně. Dva pomalé kroky vpřed od LN. Tři kroky vpřed, otočení o čtvrt kola vlevo. RUFUS Páry po směru tance.! Čtyři kroky vpřed, pátým krokem se otočíme čelem vzad od sebe * a tři kroky couváme. To celé ještě jednou.! Partneři jsou bokem k sobě a tančí baskický krok k sobě a od sebe, výměna místa s partnerkou tak, že ji pánové přetočí před sebou z pravé ruky do levé. Opět baskický krok k sobě a od sebe, přetočení partnerky za sebe a pánové se vrací na původní místo. Obměny posledních šestnácti dob (druhá hvězdička):! Zátočka za pravou ruku s partnerkou. Zátočka za levou ruku s partnerkou. **! Do-si-do s partnerkou. Opačné do-si-do (začíná se míjet levým ramenem) s partnerkou. * Na pátou dobu (při otáčení) můžeme dámu podtočit (podtáčí se směrem od pána). Zkušenější tanečníci mohou točit zátočky 2 dokola.

11 SCONES TEA! Hvězda za pravou ruku. Hvězda za levou ruku.! Dámy do-si-do. Pánové do-si-do.! Do-si-do v páru. Kroužek vlevo.! Swing s partnerem. Průchod k dalšímu páru. SERPENTINE! Čtyři kroky doprostřed a zpět. Do-si-do s partnerem.! Zátočkou s partnerem za pravou ruku. Zátočka s dalším za levou ruku.! Zátočkou s dalším za pravou ruku. Zátočka s dalším za levou ruku.! Swing s dalším tanečníkem. Promenáda. SICILIAN STARS! Hvězda za pravou ruku, hvězda za levou ruku s dalším párem, hvězda za pravou s dalším párem, hvězda za levou ruku s dalším párem.! Kroužek vlevo. Kroužek zpět. STARS AND STRIPES QUADRILLE! Dámy hvězda za pravou ruku k protějšímu pánovi, otočení dámy (courtesy turn). Hlavní páry výměna s protější dámou za pravé ruce a otočení partnerky (right and left through).! Dámy hvězda za pravou ruku k protějšímu pánovi, otočení dámy (courtesy turn). Vedlejší páry výměna s protější dámou za pravé ruce a otočení partnerky (right and left through).! Dámy 3 kroky a přísun do středu, totéž zpět. Pánové hvězda za pravou ruku.! Zátočka za levou ruku s partnerkou. Promenáda se sousedkou domů. STAY YOUNG Sólový tanec Kruh tanečníků.! Čtyři kroky proti směru tance od LN. V postavení čelem do středu unožení a přísun LN 2. Celé opakujeme.! Tři kroky šikmo vlevo od LN, na 4. dobu tlesknutí. Tři kroky a přísun zpět. Totéž šikmo vpravo od PN. TEN O CLOCK MIXER Párový tanec s výměnou partnerů Kruh párů, všichni čelem do středu, drží se pouze v páru.! Dvakrát všichni do středu a zpět, pánové pravou a dámy levou nohou, na konci této figury se partneři otočí k sobě.

12 ! Dvakrát pata-špička levou nohou (dámy pravou). Cval do středu na 4 doby. Poté to samé ven.! Všichni ve svém směru promenáda v zástupu, pánové vnitřkem kruhu a dámy vnějškem. Na poslední dobu se všichni otočí a jdou zpět, pánové se otáčí do středu a dámy ven.! Otočení za levé předloktí s partnerkou. Swing se sousedkou *. Tanec lze tančit také bez výměny partnerů, točíme-li swing se svojí partnerkou. TEXAS STAR! Dámy do středu a zpět. Pánové hvězda za pravou ruku.! Pánové hvězdu za levou ruku k další dámě. S ní pokračují ve hvězdě.! Pánové se pustí a noví partneři se otočí jako pár o kolo a půl doleva, dámy končí uprostřed formace. Páry hvězda zpět.! Pánové zůstanou na svých místech a dámy pokračují ve hvězdě za pravou ruku. Swing s novou partnerkou (se kterou jsme tančili hvězdu). TUNNEL CONTRA Krátká řada pro 6 nebo méně párů, pánové levým bokem k hudbě.! Všichni do středu a zpět. Minutím si vyměníme v řadách místo a otočíme se na místě doprava.! Totéž ještě jednou.! Všechny páry kromě prvního utvoří brány a 1. pár tančí dolů pod branami cval. První dáma jde nahoru tunelem a její partner po své straně vně formace.! První pán jde dolů vnitřkem tunelu a dáma po své straně vně formace. Swing s partnerkou. VIRGINIA REEL pro šest párů Řady k sobě a od sebe. Otočení za pravou ruku s partnerkou.! Otočení za levou ruku s partnerkou. Otočení za obě ruce.! Do-si-do s partnerkou. První pár cval dolů a zpět.! První pár otočení za pravé lokty o kolo a půl. Otočení za levé lokty 1. pán s 2. dámou a 1. dáma s 2. pánem, první pár otočení za pravé lokty.! Podobně pokračujeme v otáčení s 3. a 4. párem.! Podobně pokračujeme v otáčení s 5. a 6. párem.! První pár cval nahoru. Všichni se otočí nahoru a následují své první tanečníky ve své řadě, kteří se rozdělí a jdou vně formace dolů.! Na pozici šestého páru první utvoří bránu, ostatní páry se před branou spojují a procházejí branou; končí o pozici blíže k hudbě oproti začátku tance. WHEELBARROW QUADRILLE! Pánové hlavních párů se chytí s protější dámou a takto vzniklé páry dělají do-si-do.

13 ! Vedlejší páry totéž.! Do-si-do se sousedkou. Swing se sousedkou.! Promenáda domů. ZAPLÉTANÁ ŘADA Řada párů, liší pánové pravým a sudí levým bokem k hudbě.! Hvězda za levou ruku. Kroužek vlevo.! Všechny páry se zaháknou za lokty a ve svém směru 2 kroky šikmo vlevo, 2 kroky šikmo vpravo, páry pokračují 2 kroky šikmo vpravo, 2 kroky šikmo vlevo. Do-si-do s novou sousedkou.! Balance ve stejných párech. Swing ve stejných párech, končí se čelem do středu řady.! Liché páry jdou vpřed, minou se, zadem obejdou sudé páry a posunou se o jedno místo blíž k hudbě. Liché páry swing. ZLATOKOPECKÝ MIXER! Kroužek vlevo. Kroužek vpravo.! Hvězda za pravou ruku. Hvězda za levou ruku zpět.! Balance s partnerkou. Swing s partnerkou.! Páry k sobě a od sebe. Průchod k dalšímu páru. ZUZANA! Kroužek vlevo. Kroužek vpravo.! Pánové do středu a zpět. Totéž dámy.! Řetěz, pánové po směru a dámy proti směru tance.! Swing s novou partnerkou (devátá dáma).

Program Easy Basic (MS 1 30)

Program Easy Basic (MS 1 30) Program Easy Basic (MS 1 30) Nejde o přesné definice figur, pouze o popisy pro referenci a připomenutí! 0. Face: Tanečník se otočí na místě o 1/4 doprava (Face Right), doleva (Face Left), ke středu čtverylky

Více

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller

Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 1: Notový zápis české besedy, autor Ferdinand Heller Příloha č. 2: Choreografický popis jednotlivých tanečních částí české besedy Nástup: tanečníci vpochodují do sálu za hraní libovolného

Více

Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Text ke studiu

Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Text ke studiu Gymnastika I. Tématický plán: Základní taneční kroky. Kontratance (Country tance - výběr). Studijní cíle: Osvojení si základních pojmů Znalost základních kroků a tanečních figur Text ke studiu Pojem kontratance

Více

Proč se v country tancích používá angličtina?

Proč se v country tancích používá angličtina? Country tance Následující text seznamuje studenty s country tanci. Cílem textu není vyčerpávající přehled historie country tanců. V tomto textu najdete přehled základních typů country tanců, jsou zde popsány

Více

Gay Gordons. skupina tanačníků, obvykle čtyři páry, nebo také: poskok na místě, napřed doprava, poté doleva s ladným výkopem nožky

Gay Gordons. skupina tanačníků, obvykle čtyři páry, nebo také: poskok na místě, napřed doprava, poté doleva s ladným výkopem nožky couple dance hand set skip change of step middle down up, top cast off, cast down bottom arch turn face down join hands release hands step back repeat line of dance allemand hold shoulder waist outside

Více

Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část. Základní směry pohybu po sále

Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část. Základní směry pohybu po sále Taneční kroky vybraných tanců pro praktickou část Základní směry pohybu po sále Obr. 8 Základní směry pohybu a postavení. SMT směr tance, 1 čelem nebo zády po SMT, 2 čelem nebo zády ke stěně, 3 čelem nebo

Více

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami.

Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha k disertační práci: Taneční a pohybový program pro seniory se specifickými potřebami. Příloha 1. schematický choreografický zápis tance Můžeme i tančit Můžeme i tančit 2009 Benátky a Luštěnice

Více

Waltz. Používané zkratky

Waltz. Používané zkratky Waltz Všechny tance mezinárodního soutěžního programu jsou rozděleny do dvou disciplín standardní a latinskoamerické tance. Toto rozdělení vychází z původu a charakteru tanců. Standardní tance jsou charakterizovány

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

NADPIS KAPITOLY PROPOZICE

NADPIS KAPITOLY PROPOZICE NADPIS KAPITOLY PROPOZICE Podnadpis Název soutěže: Druh soutěže Disciplíny: Účast v soutěži: Název soutěže: Druh soutěže : Účast v soutěži: Vyhlašovatel: Záštita: Pořadatelé: MČR SUT FTM 2016 Miniděti

Více

a) Charakteristická je pro ni triola zpívaná slabikami cha-cha-cha. d) Postavení: šachovitě po sále, pánové čelem k pódiu

a) Charakteristická je pro ni triola zpívaná slabikami cha-cha-cha. d) Postavení: šachovitě po sále, pánové čelem k pódiu Chacha Latinskoamerické tance jsou mladší než tance standardní, jsou na první pohled typické uvolněnějším držením, oblečením a rozmanitostí hudebního doprovodu a velkou dynamikou a expresivitou v projevu.

Více

TANEČNÍ RYTMY. Téma, třída(y) CZ.1.07/1.3.06/02.0005. Identifikace MI 06.43.10. Kom.-1a, 5, Prac. - 8 Probl. - 4, Pers. -2a. OSV -8a, 6b, MKV - 3d

TANEČNÍ RYTMY. Téma, třída(y) CZ.1.07/1.3.06/02.0005. Identifikace MI 06.43.10. Kom.-1a, 5, Prac. - 8 Probl. - 4, Pers. -2a. OSV -8a, 6b, MKV - 3d Klíčové kompetence Kom.-1a, 5, Prac. - 8 Probl. - 4, Pers. -2a Klíčové kompetence Téma, třída(y) Téma, třída(y) Hudebně - pohybové činnosti v hudební výchově pro 6.-9. ročník Průřezová témata Průřezová

Více

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE

KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE WBTF Česká republika Národní šampionát mažoretek a twirlingu České republiky KRÁTKÝ PROGRAM SOUČÁST DISCIPLÍNY FREESTYLE Soutěžní rok 2018/2019 1.vydání prosinec 2018 WBTF KRÁTKÝ PROGRAM PRO JUNIORY KONCEPT

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků 1. Ohybače paže 1. Ohybače paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybače kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ

Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ Pozdrav slunci - zaktivování těla a mysli ROZCVIČENÍ PROTAŽENÍ Výdrž do 8 sekund Opakování 5x 1. opakování tělo zaznamená pohyb 2. opakování tělo mobilizuje svaly 3. opakování tělo začíná protahovat 4.

Více

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM

METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU HODU OŠTĚPEM METODICKÝ DOPIS 2010 Vilém Figalla Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODICKÁ ŘADA NÁCVIKU

Více

Seřazení družstev a rozhodčích do trojstupu, v čele každého družstva půjde velitel a za ním družstvo.

Seřazení družstev a rozhodčích do trojstupu, v čele každého družstva půjde velitel a za ním družstvo. V případě, že se bude konat slavnostního průvodu: Bude proveden nástup: Družstva POZOR!, za mnou do trojstupu nastoupit!. Vyrovnat! Pohov! POZOR! - velí se před povely k provedení určité činnosti, jestliže

Více

Metodika TV pořadová cvičení

Metodika TV pořadová cvičení Metodika TV pořadová cvičení Základní názvosloví Řad je tvar v němž stojí cvičenci vedle sebe v jedné linii. Dvojřad je tvar, v němž stojí dvě řady za sebou ve vzdálenosti na předpažení. Řady se nazývají

Více

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY

CATWOMAN STATICKÉ PRKNO NINJA KLIKY 1. TÝDEN CATWOMAN STATICKÉ PRKNO 01 Sedněte si těsně nad lýtka a hrudník položte mezi stehna. Natáhněte paže před sebe a dlaněmi se opírejte o podlahu. 02 Zdvihněte se na kolena a přejděte do kliku vkleče

Více

DaoYin Yangsheng. Bao Jian Gong - Cvičení všeobecného zdraví

DaoYin Yangsheng. Bao Jian Gong - Cvičení všeobecného zdraví DaoYin Yangsheng Bao Jian Gong - Cvičení všeobecného zdraví 1. Úvodní postoj Postavte se na šířku ramen se špičkami směřujícími kupředu. Paže držte podél těla a prsty míří dolů. Pohled směřuje vpřed. V

Více

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ DIVADELNÍ FAKULTA. Kateřina Šalounová

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ DIVADELNÍ FAKULTA. Kateřina Šalounová JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ DIVADELNÍ FAKULTA Kateřina Šalounová HODINA LIDOVÉHO TANCE PRO DOSPĚLÉ AMATÉRSKÉ TANEČNÍKY SE ZAMĚŘENÍM NA OBLAST BRNĚNSKA PEDAGOGICKÝ VÝSTUP Brno 2016 Anotace

Více

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ

XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ XVI. VŠESOKOLSKÝ SLET PRAHA 2018 SBÍRKA SLETOVÝCH SKLADEB 7 CESTA SKLADBA PRO ŽENY DAGMAR HONOVÁ, IVANA JIRÁNKOVÁ HUDBA: BILL DANOFF-MARY DANOFF-JOHN DENVER, WYLON JENNINGS-WILLIE NELSON TEXT: PAVEL ŽALMAN

Více

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2

Cviky pro břicho. Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2. Aktivace powerhouse. Zahřátí 2 Cviky pro břicho Zahřátí 2 aktivace powerhouse stovka zklidnění 2 1a Aktivace powerhouse Zahřátí 2 Posadíme se uvolněně na speciální podložku nebo na zem. V sedu volně zkřížíme nohy. Napřímíme páteř. Dlaně

Více

ŽS/16 Rozvoj koordinace

ŽS/16 Rozvoj koordinace Obsah: Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 1) Specifická volejbalová cvičení pro rozvoj koordinačních schopností (KK 2) 475 Nespecifická volejbalová cvičení pro rozvoj

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Vadné držení těla MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek Cvičení při vadném držení těla Cvičení v lehu na zádech 1. Paty přitáhneme k hýždím, horní končetiny jsou upažené,

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře Škola zad Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř každého.

Více

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ!

SOUBOR. protahovacích cviků. Soubor protahovacích cviků - ŽELVA. Úvod: Přesně dodržuj instrukce! Ozve-li se při protahování bolest - PŘESTAŇ! Před cvičením se poraď se svým doktorem! Nikdy se neprotahuj za hranice bolesti! Když to bolí - PŘESTAŇ! SOUBOR protahovacích cviků Úvod: V průběhu protahování se uvolni a vydechuj! A nikdy nezadržuj dech!

Více

ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA. 1. díl

ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA. 1. díl ABY NÁS ZÁDA NEBOLELA Marta Benešová, lektorka sboru žen ČASPV Obrázky: Draha Horáková 1. díl Už v době, kdy se člověk naučil chodit vzpřímeně začal zřejmě velký problém se zády a s páteří, neboť vzpřímenou

Více

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě

Nácvik chůze s pomůckami a cvičení k úlevě Pomůcky napomáhají při chůzi zapojením rukou a jejich reakčních schopností. Navyšují Vaší stabilitu, zvyšují pocit jistoty i výdrž v chůzi. Snižují zatížení dolních končetin, odlehčují a snižují bolestivost

Více

Feuittova notace snadno a rychle lekce 1

Feuittova notace snadno a rychle lekce 1 Feuittova notace snadno a rychle lekce 1 Záznam tance se skládá z několika archů papírů, na kterých je tanec zapsán. Na vrcholu každé stránky je zapsána hudba a většinou název tance. Všimněte si zde zejména

Více

Pochodovka - Tesla aréna. Sára Ani.S Tina Terka. Pavla Niki Kája Bára. Adélka

Pochodovka - Tesla aréna. Sára Ani.S Tina Terka. Pavla Niki Kája Bára. Adélka Sára Ani.S Tina Terka Žaneta Ver.S Niki Kája - začínáme v : - tam dáváme ruce spodem - při druhé a třetí pozici dáváme hůlku spodem do strany - podíváme se nahoru! - ukazování je po dobách - a vyhodím

Více

Jive. Základní principy:

Jive. Základní principy: Jive Latinskoamerické tance jsou mladší než tance standardní, jsou na první pohled typické uvolněnějším držením, oblečením a rozmanitostí hudebního doprovodu a velkou dynamikou a expresivitou v projevu.

Více

Created by emko, 2008. Stručná historie tanců

Created by emko, 2008. Stručná historie tanců Stručná historie tanců Waltz standardní švihový tanec 3/4 rytmus 30 taktů za minutu plavný pohyb, harmonie Waltz * poč. 19. stol. - Rakousko, Německo původní předchůdce ländler těžké boty, poskoky, pomalé

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou

Příloha. Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front. a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu. Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Příloha Popis povinných prvků: 1. High Leg Kick Front a) Pohled ze strany b) Pohled zepředu Stoj spojný švihem přednožit vzhůru pravou/levou Obecné požadavky pro správné provedení High Leg Kicků Front:

Více

SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ

SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ SOUBOR PROTAHOVACÍCH CVIKŮ (Upraveno podle Brent Rutemiller) Před cvičením se poraď se svým doktorem, trenérem. Nikdy se neprotahuj za hranici bolesti! Když to bolí POVOL! Soubor protahovacích cviků je

Více

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě

Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Přednožování vsedě Zvedání jedné ruky a protilehlé nohy vleže na břiše Leh na břiše. Čelo položené na zemi a nohy volně natažené s patami u sebe. Ruce ve vzpažení, dlaně směřují dolů. Plynule zvedat jednu nohu a současně

Více

Prvky obtížnosti Pódiová skladba

Prvky obtížnosti Pódiová skladba Prvky obtížnosti Pódiová skladba Piruety Vpřed P201 P401 Vzad P202 P402 P204 Vzad poloha volné nohy je v unožení, zanožení, přednožení mezi 45 a 90 P403 P1201 900 P1002 P804 1080 P1202 900 P1001 P803 P404

Více

ŽS/4 Odbití jednoruč spodem

ŽS/4 Odbití jednoruč spodem Odbití jednoruč spodem jako prvek techniky vybírání Podrobný rozbor problematiky je v kapitole o vybírání ŽS/11. Zásady správné techniky odbití jednoruč spodem (F 1.0) Základní technika (1.0.1) F 1.0.1.1

Více

49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení

49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení 49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení Oddíl IV Gui-yuan - Obnovení 42. Zhuge Liang hraje na čínský historický nástroj (Zhuge Liang hlavní stratég bitvy Tří armád viz. film Rudé útesy) a- Nádech. Předpažte

Více

DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby)

DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby) COERVER COACHING DOVEDNOSTNÍ MANUÁL PRO PARTNERSKÉ KLUBY DOMÁCÍ PROGRAM PRO HRÁČE (klamavé pohyby) MIRROR MOVES SET 1 STEPOVER+SLAP SO KLAMAVÝ POHYB 2: PŘEKROČENÍ MÍČE/PŘEVALOVAČKA S PŘEKROČENÍM PŘEKROČENÍ

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015

POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 POPIS CVIKŮ A JEJICH ZAŘAZENÍ DO OBTÍŽNOSTI 2015 VÝKLAD PRO VOLTIŽNÍ ZÁVODY FEI 1. vydání, platné od 1. ledna 2015 Copyright 2012 Fédération Equestre Internationale Česká jezdecká federace Zátopkova 100/2

Více

BALETJÓGA METODICKÁ PŘÍLOHA 63. www.caspv.cz. Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková.

BALETJÓGA METODICKÁ PŘÍLOHA 63. www.caspv.cz. Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková. Časopis pro všechny příznivce aktivního způsobu života 17. ročník září 2013 METODICKÁ PŘÍLOHA 63 BALETJÓGA Text: Mgr. Jana Dostálová, foto: Pavel Čírtek, názvoslovný popis: PaedDr. Dobromila Růžičková.

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Centrum zdravotnických služeb oddělení fyziologie a psychologie práce Cviky pro uvolnění pohybového aparátu Vytřepávat ruce u těla a nad hlavou Uvolnění zápěstí Uvolněně

Více

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D.

SEZNAM PŘÍLOH. A. Schválení etické komise. B. Informovaný souhlas vzor. C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5. D. SEZNAM PŘÍLOH A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor C. EEG a BM ve všech etapách měření u probandů 1-5 D. Sestava cviků 1 A. Schválení etické komise B. Informovaný souhlas vzor Informovaný

Více

PŘV Vydáno dne 16. 12. 2005 Stran: 5

PŘV Vydáno dne 16. 12. 2005 Stran: 5 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany pořadový výcvik Název: Čestná jednotka při zvláštních příležitostech Metodický

Více

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým

Cvičení. s bourákem. s bourákem Jardou Černým Cvičení s bourákem s bourákem Jardou Černým 1. DŘEP S VÝSKOKEM ZE ŽIDLE Sedneme si na židli do správné polohy Odrazíme se od chodidel tak, aby se naše chodidla odlepila od podložky Dopadáme zpět do pozice,

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY AERIAL HOOP

MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY AERIAL HOOP MČR V AERIAL SPORTS POVINNÉ PRVKY Povinné prvky pro disciplínu jsou rozdělené do skupin FLEXIBILITA, SÍLA, DYNAMICKÉ PRVKY A BALANČNÍ PRVKY. Soutěžící je povinen si do své soutěžní sestavy vybrat povinné

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Cviky provádějte raději z počátku s odborně vyškoleným fyzioterapeutem, který má osvědčení pro práci metodou Mojžíšové, vyvarujete se chyb

Více

Volejbalová průprava

Volejbalová průprava Volejbalová průprava Závěrečná práce v rámci školení III. třídy všestrannosti T. J. Sokol Uherské Hradiště župa Komenského Zaměření hodiny: volejbal Dne: 21. 8. 2013 Zpracoval: Předpoklady: Cvičenci: Skupina

Více

Waltz. Timining / Časování (M/D) 12&3 Postavení: Může začínat Ln vpřed v PRBP z

Waltz. Timining / Časování (M/D) 12&3 Postavení: Může začínat Ln vpřed v PRBP z # Waltz Timining / Časování (M/D) 1 losed hange on RF Uzavřená 123 E,D, změna Pn 2 losed hange on LF Uzavřená změna Ln 123 E,D, 3 Natural Turn Otáčka 123123 Půlení figur: Kroky 1-3 nebo 4-6 mohou být použity

Více

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013

Přílohy. k 5. opravenému vydání ČHS 2013. Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 Přílohy k 5. opravenému vydání ČHS 2013 Toto vydání příloh k paravoltižním pravidlům je platné od 1. 1. 2013 (Zpracovala sekce paravoltiže České hiporehabilitační společnosti) 1. 1. 2013 Obsah Příloha

Více

KATEGORIE: DĚTI / CHILDREN

KATEGORIE: DĚTI / CHILDREN KATEGORIE: DĚTI / CHILDREN - nově zavedeno Věkové omezení: 0-10 let 0-11 let 8-11 let Délka sestavy: 1:00-1:15 min 1:30-1:45 min 1:30-1:45 min Tempo hudby: 47-48T/min - předkola 47-49T/min 47-49T/min -

Více

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5

Vyšší odborná škola a Střední zdravotnická škola MILLS, s. r. o. Přemet stranou. Monika Fantová I.B. 1 z 5 Přemet stranou I.B 1 z 5 Obsah práce: 1. Úvod 2. Metodika prvku 3. Záchrana, dopomoc 4. Nejčastější chyby 5. Zdroje 1. Úvod Přemet stranou neboli hvězda je základní akrobatický prvek, který patří mezi

Více

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna.

# 6 / ' / Bogna po přeskoku - Hra Hůl leží na ledě cca 1 m před překážkou. Po přeskoku následuje bogna. PŘÍPRAVA NA TRÉNINKOVOU JEDNOTKU Obratnostní bruslení Datum: Kdykoliv Čas: Cca 7 min. cvičení Soubor cvičení pro zdokonalení bruslení, obratnosti, stability. Nácvik dynamiky. Není provedena korektura popisů

Více

Zásobník protahovacích cviků

Zásobník protahovacích cviků Zásobník protahovacích cviků Obsah Úvod 1. Ohybač paže 2. Natahovače paže 3. Natahovače kyčle a ohybače kolena 4. Ohybač kyčle a natahovače kolena 5. Ohybače kyčle 6. Odtahovače a zevní rotátory kyčle

Více

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla.

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Po dlouhém sezení např. v zaměstnání, v autě, každého z nás občas zabolí záda nebo šíje. K odstranění uvedených potíží je dobré si zacvičit a uvolnit se. Slouží

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné (baletka vzhůru) V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na

Více

Thera-Band ukázky cvičení.

Thera-Band ukázky cvičení. Prodloužená délka v cm (orig. 30cm) Tažná síla v kg béžová žlutá červená zelená bílá černá stříbrná zlatá speciálně extra lehký lehký středně silný středně těžký extra těžký super těžký max. těžký těžký

Více

O P R A V Y A Z M Ě N Y

O P R A V Y A Z M Ě N Y O P R A V Y A Z M Ě N Y sletové skladby pro muže a dorostence Borci pro XVI. všesokolský slet. Oprava č. 1: Popis str. 2 Úvod - IV. takt, doba 1.-2. škrtněte dlaně vzhůru správně: 1.-2. čelnými kruhy upažit

Více

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách.

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Osm Kusů Brokátu Zeptal jsem se, k čemu se používá. Řekl na to : "K zahnání nemoci - to je první použití. Nikdy neonemocnět - druhé. Celý život být silný muž -

Více

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby

v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby v dřepu mírné předsunutí jedné nohy, propnutí kotníku a lehké zatížení => protažení prstů a klenby A otočení jedné nohy nártem (vč. hřebetu prstů) směrem dolů a lehké zatížení => protažení prstů a nártu

Více

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit.

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. PB3 KOMPENZACE Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. ANATOMIE Pozice kolen + profil boků Pokud jsou tvá kolena jiného než rovného tvaru a zároveň máš vpadlá

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III

PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY PŘÍLOHA III PŘÍLOHA III ZÁKLADNÍ POHYBY - PŘECHODY 1. TO ASSUME A BALLET LEG přechod z polohy na znaku do polohy na znaku s přednožením jedné V poloze na znaku zůstává stále jedna noha napjatá na hladině. Špička druhé

Více

"S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit.

S cílem racionalizovat výukový a vzdělávací proces musí být snížen počet cvičení nebo her a počet opakování je třeba zvýšit. 10. PŘEDCHÁZENÍ KOLIZÍM Začneme tím, že dva hráči musí driblovat s míčkem do opačného rohu (cca 10 metrů daleko) a snaží se vyhnout se navzájem s jinými hráči při křížení cest. Hráči čekající v protějších

Více

Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A. Cvičení v sedu na židli:

Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A. Cvičení v sedu na židli: Příloha č. 1 Cvičební jednotka v otevřených pohybových řetězcích skupina A Cvičení v sedu na židli: Aktivace - vzpažit a vytahovat se do výšky střídavě za PHK a LHK, po té za oběmi najednou, hlava bez

Více

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová

ABC BRANÍK STREČINK. Autor Ivana Králová ABC BRANÍK STREČINK Autor Ivana Králová Strečink ve fotbale a jeho význam: - kompenzační prostředek, který v rámci regenerace při pravidelné aplikaci pozitivně ovlivňuje negativní vlivy jednostranného

Více

FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO

FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO FORMULÁŘ PRO MAPOVÁNÍ PŘÍSTUPNOSTI OBJEKTŮ DLE MKPO VSTUP HLAVNÍ Vyhrazené parkovací stání Přístup ke vstupu obtížný povrch přístup od VPS ke vstupu objektu: (bezbariérový, obrubník bez nájezdu, zúžení

Více

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry.

V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. PODÁNÍ V SOUČASNÉM pojetí volejbalu podání jíž dávno není pouhým zahájením hry. Z tohoto pohledu vyžadujeme, aby podání splňovalo následující úlohy: - znesnadnit soupeři kvalitně přihrát - omezit možnost

Více

UEG Pravidla TeamGym

UEG Pravidla TeamGym Příloha A1 - Pohybová skladba - hodnoty obtížnosti JI, JII, Sen B Pro všechny tři kategorie je povoleno zařadit prvky, jejichž kód je označen v Příloze A1 hvězdičkou v zeleném poli. * 1 ROVNOVÁŽNÉ PRVKY

Více

Kritéria přijímacího řízení

Kritéria přijímacího řízení Kritéria přijímacího řízení Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní Body jednotného testování Přepočet na školní

Více

MUDr.Vlasta Rudolfová

MUDr.Vlasta Rudolfová Hrudní páteř MUDr.Vlasta Rudolfová a kolektiv Rokycany 1998 Ilustrace Bohuš Zoubek 1 Cvičení pro hrudní páteř. Cviky v leže na zádech 1. Leh na zádech, pokrčená kolena, celá páteř na podložce, obě lopatky

Více

seznámení se vznikem a historií společenských tanců znalost základních kroků a základních společenských tanců

seznámení se vznikem a historií společenských tanců znalost základních kroků a základních společenských tanců Gymnastika I. 13. 14. lekce Tématický plán: Vybrané kroky společenských tanců a tanců jiných národů. Taneční Studijní cíle improvizace. seznámení se vznikem a historií společenských tanců znalost základních

Více

Hry našich babiček a dědečků

Hry našich babiček a dědečků Hry našich babiček a dědečků Hry jsou určeny pro děti 1. stupně základních škol. Pro menší děti, tj. děti v 1. a 2. třídě, vybíráme jednodušší hry, například Panáka, případně můžeme u dalších her zjednodušit

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2015. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2015 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - posilovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

STRUČNÝ VÝKLAD DISCIPLÍN WADF MISTROVSTVÍ SVĚTA LIBEREC BABYLON 29.10.-2.11.2014

STRUČNÝ VÝKLAD DISCIPLÍN WADF MISTROVSTVÍ SVĚTA LIBEREC BABYLON 29.10.-2.11.2014 STRUČNÝ VÝKLAD DISCIPLÍN WADF MISTROVSTVÍ SVĚTA LIBEREC BABYLON 29.10.-2.11.2014 CELOSVĚTOVÁ SOUTĚŽ SPOLEČENSKÉHO A UMĚLECKÉHO TANCE V ČR VE SPOLUPRÁCI A POD ZÁŠTITOU SVAZU UČITELŮ TANCE ČR A ČESKÉ ASOCIACE

Více

Prvky obtížnosti Pohybová skladba

Prvky obtížnosti Pohybová skladba Prvky obtížnosti Pohybová skladba Piruety 0,1 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 1,2 Vpřed poloha volné nohy a paží je volitelná P201 P401 P601 P1001 P1201 360 540 720 900 1080 Vzad P202 P402 P602 P1002 P1202 poloha

Více

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK POČET OPAKOVÁNÍ 0 INTENZITA střední Lze provádět od. týdne Začněte na všech čtyřech, pak přeneste váhu vpřed, tak, aby byla téměř celá na pažích. Pokrčte a překřižte nohy.

Více

2.řada a) složení hranových kostek c) orientace rohových kostek 1 1 d) přehození hranových kostek 1 1 1

2.řada a) složení hranových kostek c) orientace rohových kostek 1 1 d) přehození hranových kostek 1 1 1 Návod je utvořen tak aby skládání nebylo zbytečně komplikované, tzn. neobsahovalo velké množství postupů, krkolomných tahů a různých způsobů držení kostky. Po osvojení a získání jisté zručnosti je možné

Více

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou

Horizontální vstup (3 asistenti) - podpora pro osoby se ztíženým držením hlavy, končetin a celkovým ovládáním těla motorikou VSTUP DO BAZÉNU horizontální, vertikální vertikální vstup do bazénu Čelní vstup s plnou podporou Čelní vstup s podporou předloktí Čelní vstup s podporou dlaní Čelní vstup s fiktivní podporou Samostatný

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Fotbal - zaseknutí míče, klička, stahovačka

Fotbal - zaseknutí míče, klička, stahovačka Fotbal - zaseknutí míče, klička, stahovačka Zaseknutí míče: hráč vedoucí míč vzdálenější nohou od soupeře se náhle otočí o 180, zastaví míč vnitřní nebo vnější částí nohy a po přeběhnutí protihráče pokračuje

Více

Cvičení při chronických. žilních onemocněních

Cvičení při chronických. žilních onemocněních Cvičení při chronických Cvičení při chronických [ žilních onemocněních 2 Cvičení vstoje č. 1 Stoj čelem ke stěně. Jedna noha je předsunutá jako při vykročení. Ruce jsou opřené o stěnu. Předsunutá noha

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TVD 531 Název školy Jméno autora Tematická oblast Předmět Ročník

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží

Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Postoje a přesuny ve volejbale - na detailech záleží Metodický dopis podává informace o postojích a přesunech ve volejbale, jejich významu a ukazuje na možnosti praktických cvičení k jejich nácviku a tréninku.

Více

TANEC STANDARTNÍ TANCE

TANEC STANDARTNÍ TANCE Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková TANEC STANDARTNÍ TANCE Datum (období) tvorby: 7.9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast:hudební výchova na 2.stupni ZŠ Anotace: Žáci se seznámí s různými druhy společenských

Více

A B C. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.

A B C. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy. A B C 1.ZP: leh na zádech, vzpažit PHK,LHK připažit, ZP: leh na zádech pokrčmo, paže podél těla, dlaně vzhůru ZP: leh na zádech, vzpažit (celá plocha V-bedra do podložky, PHK do dálky.lhk podél V- bedra

Více

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019

Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Kritéria pro 2. kolo přijímacího řízení pro školní rok 2018/2019 Obor: 68-42-M/01 Bezpečnostně právní činnost 1. Jednotné testy z českého jazyka a matematiky - maximálně 60 bodů. Přepočet na školní body

Více

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval

Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady. Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Metodika lokomočních pohybů II. Praktické příklady Mgr. Jan Veverka a PaedDr. Jaroslav Dobýval Lezení komplexní pohyb celého těla v nízkých polohách (vzpory, sedy, lehy), který účelně zaměstnává všechny

Více

ZÁKLADY GOLFOVÉ TECHNIKY. JUDr. Josef Velíšek

ZÁKLADY GOLFOVÉ TECHNIKY. JUDr. Josef Velíšek JUDr. Josef Velíšek ZÁKLADY LETU MÍČE V golfu přemísťujeme míček z bodu A do bodu B ROZHODUJE VZDÁLENOST SMĚR Rychlost hlavy hole Ovlivňující faktory Šířka a délka oblouku Váha a délka výstroje, Přesnost

Více