Výroční zpráva Když nevíte kudy, obraťte se na A Kluby.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva 2006. Když nevíte kudy, obraťte se na A Kluby."

Transkript

1 Výroční zpráva 2006 Když nevíte kudy, obraťte se na A Kluby.

2 Obsah 1. Úvod Poslání Cíle Principy 2. A Poradna a následná pé e Kontaktní centrum 3. Anonymní alkoholici svépomocná terapeutická skupina 4. Podporované zam stnávání Poradenství Individuální Skupinové 5. Sociální poradenství 6. Pomoc v krizi Linka d v ry Internetová Poradna Krizová intervence 7. PC Kurzy rekvalifika ní 8. Volno asové aktivity a. Sout e b. Výzkum 9. Personální zázemí 10. Finan ní zpráva, donáto i 11. Záv r

3 Poslání A Kluby R poskytují odborné poradenství lidem v nep íznivé sociální situaci tak, aby mohli co nejd íve svoji situaci zm nit a za ít vyu ívat p irozených i ve ejných slu eb a ít b ným zp sobem. Nabízíme základní sociální poradenství ur ené v em lidem v tí ivé ivotní situaci, specializované poradenství p i kodlivém u ívání alkoholu a poradenství pro lidi znevýhodn né na trhu práce. Slu by jsou poskytovány v Brn. Cíle Základními cíli na í organizace je: stabilizovat psychický a fyzický (zdravotní) stav u ivatele podporovat zvy ování orientace ve vlastních právech a povinnostech posilovat sob sta nost u ivatel a schopnost vyu ívat ve ejn dostupné slu by a tím p ispívat k jejich sociálnímu za len ní zvy ovat mo nosti zam stnatelnosti u ivatele (vzd lávání, rozvoj komunika ních dovedností, aj.) podporovat osobnostní kvality u ivatele (schopnosti, dovednosti, znalosti, aj.) podporovat aktivitu u ivatele sm rem ke zm n zvy ovat motivaci a sebed v ru u ivatele Principy a) Dodr ování práv u ivatel Ctíme jedine nost ka dého lov ka bez ohledu na jeho p vod, etnickou p íslu nost, mate ský jazyk, v k, zdravotní stav, sexuální orientaci, ekonomickou situaci, nábo enské a politické p esv d ení a bez ohledu na to, jak se daný lov k podílí na ivot a chodu celé spole nosti. Respektujeme u ivatele jako rovnocenného partnera se v emi ob anskými právy a povinnostmi, v etn jeho vlastní odpov dnosti za své jednání a chráníme jeho d stojnost a lidská práva. Zachováváme anonymitu u ivatel, pro e jejich osobní údaje nejsou zve ej ovány. Pracovníci jsou povinni zachovávat ml enlivost o skute nostech, které se dozv d li v souvislosti s výkonem své profese a které se vztahují ke klientovi. Této povinnosti je m e zbavit pouze klient sám, nebo jeho zákonný zástupce a to formou písemného prohlá ení. Tímto nejsou dot ena p íslu ná ustanovení trestního ádu a povinnost vypovídat p ed orgány innými v trestním ízení. Podpora u ivatel je zalo ena na hodnotách demokracie a lidských práv a platnou legislativou státu R. b) Individuální p ístup k u ivatel m Respektujeme fakt, e ka dý lov k je jedine ný. Ka dý má odli né pot eby, zájmy, schopnosti a dovednosti. S ohledem na tyto skute nosti volíme individuální p ístup ke ka dému u ivateli, co znamená, e o kone né podob spolupráce rozhoduje sám u ivatel. P i práci s u ivatelem nás zajímá nejen samotná situace, ale i u ivatelovo vnímání, pro ívání a postoj k této situaci. c) Podpora vlastní aktivity u ivatele a jeho rozvoje Pomoz mi, abych si pomohl/a sám/a.

4 Vlastní motivace u ivatele je základním p edpokladem vzájemné spolupráce. Podporujeme u ivatele v aktivním p ístupu k jeho situaci, motivujeme k postupnému p ebírání zodpov dnosti a zapojení se do e ení jeho situace. Nabízíme u ivatel m podporu nejen p i e ení jejich bezprost ední tí ivé ivotní situace, ale i p i zapojování do dal ích oblastí ivota. d) Odbornost a kvalita slu eb Poradenské slu by jsou poskytované odborníky se vzd láním a praxí v sociální oblasti. Poradci mají povinnost se pr b n vzd lávat, a to v rozsahu min. 50h. ro n. Ke zvý ení odbornosti slu eb a zam stnanc je zaji t na pravidelná supervize. Ke zvy ování kvality slu eb p ispívá také pr b né zji ování a vyhodnocování pot eb u ivatel. 2. Poradna Poradenské slu by a slu by následné pé e Stále v t í ást populace je ohro ována návykovými látkami i hazardní hrou, a to a ji bezprost edn i zprost edkovan. Mnoho lidí, kte í experimentují s návykovými látkami, hazardními hrami, jejich rodinní p íslu níci i p átelé hledají pomoc nebo radu jak chránit sebe, své d ti i blízké p ed t mito hrozbami. Pot ebují mít mo nost, obrátit se pro odbornou pomoc, která by byla nízkoprahov koncipována, dozv d t se, jaké jsou mo nosti lé by. Poradenství a slu by následné pé e mohli vyu ít lidé, kte í dosud ádnou odbornou pomoc nevyhledali, i ti, kte í ji absolvovali (úsp n i neúsp n ) jakýkoliv druh lé by. A poradna nabízela poradenství individuální, kdy p ítomni bývali pouze poradce a u ivatel, rodinné, kdy p ítomni bývají poradce, p íbuzní/blízcí a u ivatel, p ípadn jen poradce a p íbuzní/blízcí bez u ivatele a dále poradenství skupinové. Formu spolupráce si volil v dy u ivatel sám. Psychologické ambulantní poradenství bylo ur eno zejména: o o o V em lidem, kte í cht li n co d lat se svou konzumací alkoholu, p íp. jinými omamnými látkami i hazardním hraním V em lidem, jejich okolí na n vyvíjelo nátlak k tomu, aby kontaktovali odbornou pomoc ohledn konzumace alkoholu, p íp. jiných omamných látek i hazardního hraní P íbuzným a blízkým, kte í se obávali o zdraví ohro ených osob Za rok 2006 bylo v rámci A Poradny uskute n no 3457 intervencí Slu by kontaktního centra (KC) KC je ur eno u ivatel m alkoholu, p íp. jiných návykových látek i hazardních her, kte í (z jakéhokoliv d vodu) nevyu ívají ádnou odbornou pomoc a mají v d sledku své závislosti zdravotní a sociální problémy. KC nabízí psychologickou intervenci a poradenství, sociální poradenství i fyzickou pomoc (mo nost vyu ití hygienického za ízení). Slu bu KC mohl u ivatel vyu ít bez p edchozího ohlá ení. P i kontaktu s u ivatelem bývá uskute n n rozhovor a poté spole n sestaven plán dal ího postupu. V p ípad, e A Kluby nemohly zabezpe it slu by vhodné pro daného u ivatele prost ednictvím nabídky vlastních aktivit, bylo u ivateli doporu eno jiné za ízení. U ivatelé KC mohli vyu ívat i jiných slu eb A Poradny.

5 Zaji t ní b né osobní hygieny - u ivatel m KC bylo k dispozici sociální za ízení. Dále je zde prostor vhodný pro odlo ení v cí-spole enská místnost, k dispozici je kuchy ka s varnou konvicí s mo ností p ípravy teplých nápoj i instantních polévek. Pro náv t vu KC nebylo pot eba ádné odborné, léka ské doporu ení, kontaktní práce mohla být v dy anonymní, diskrétní (tzn. bez svolení doty ného nebyly informace získané v rámci poradenství sd lovány ani jeho nejbli ím) a byla poskytována zdarma. Slu ba KC byla dostupná v prostorách organizace A Kluby R, K enová 62a, Brno, 1.patro, Po - tv: , Pá: Abstinence od alkoholu, drog i hazardního hraní nebyla podmínkou pro vyu ití slu eb A Poradny! 3. Anonymní alkoholici - svépomocná skupina Fénix v Brn V Brn ji n kolik let funguje spole enství mu a en, kte í se sna í spole nými silami svépomocí e it a vy e it sv j problém s alkoholem. Mnoho lidí neví, co si mají po pojmem Anonymní alkoholici p edstavit. Pro dal í má tento název punc sekty nebo n jakého tajného spol ení s vlastními podivnými pravidly. Skupiny AA vycházejí ze situace, kdy existuje mnoho lidí, kte í tu í, e jejich zacházení s alkoholem u dávno není zdravé. P esto, z mnoha pochopitelných d vod, necht jí nav tívit odborníka. Na tzv. mítink mohl p ijít kdokoli, kdo m l zájem.setkání byla proto otev ena v em, kdo m li zájem, jsou bezplatná a probíhala ka dé pond lí v 17.30, st edu v a pátek v Více informací je na adrese: 4. Podporované zam stnávání Práce hraje v ivot lov ka významnou roli, je d le itou sou ástí jeho sebeur ení, umo uje mu zapojit se do ivota spole nosti, získat finan ní zdroje pro seberealizaci. Ztráta zam stnání proto m e mít, pokud se jedná o dlouhodobý stav velký vliv na psychiku lov ka. Dlouhodobá nezam stnanost znamená vy azení z pracovního procesu, a tento fakt sebou p iná í adu problém jako ztrátu pracovních návyk a kvalifikace, sociální izolaci. D sledkem nezam stnanosti bývá ztráta sebed v ry, ztráta smyslu ka dodenní innosti, konflikty v b ném sociálním styku, zhor ení du evního a t lesného zdraví. K následk m dlouhodobé nezam stnanosti pro jedince pat í zejména sní ení ivotní úrovn, r st nap tí v jeho rodin a v ostatních interpersonálních vztazích, deprese, ztráta motivace a pocit bezmocnosti. Lidé znevýhodn ni na trhu práce pot ebují asto specifickou formu podpory p i za le ování do spole nosti. Vycházíme ze zku eností, kdy se tito lidé kv li r zným znevýhodn ní a s tím spojenými psychickými obtí emi, asto nedostate n orientují na otev eném pracovním trhu, mají nejasnou p edstavu o tom, jak a kde, efektivn pracovní nabídky hledat. astým problémem pro n byla zejména tvorba ivotopisu, motiva ního dopisu i forma vhodného a efektivního oslovení zam stnavatele.

6 Kancelá a kontaktní místnost s mo ností vyu ití internetu slou ila také jako místo setkání lidí, kte í jsou asto na základ svého znevýhodn ní sociáln izolovaní. V prostorách kancelá e se tak tito u ivatelé mohli setkat s lidmi, kte í s nimi sdílí podobné problémy a zku enosti. Program individuální podpory. Individuální poradenství je specifické tím, e respektuje jedine nost ka dého lov ka a sna í se u ivateli pomáhat utvá et p edstavy o vhodném rozvíjení a realizaci vlastních schopností, p i em je kladen d raz na klientova p ání, dovednosti a zájmy. Tyto slu by zahrnovaly orientaci v nabídce volných pracovních míst, mo nost telefonického oslovení zam stnavatele p ímo z A Klub, asistenci - doprovod k zam stnavateli, i p ípravu na výb rovém ízení. Byla také poskytována pomoc a podpora p i e ení neobvyklých a nových situací. Podstatnou sou ástí individuálního poradenství je tzv. Individuální plán. Individuální plán byl sestavován v dy za spolupráce dvou subjekt. Jednak sociálního pracovníka a samotného u ivatele. Formou konsensuální spolupráce, provád né zejména formou rozhovoru, tak byla zmapována tzv. sou asná situace u ivatele, p i em byly stanoveny hlavní cíle sm ující k zlep ení daného stavu a situace, ve které se u ivatel nacházel. Dále byly vypracovány konkrétní cíle a úkoly, které si po konzultaci se sociálním pracovníkem vyty il sám u ivatel. Slu by byly zam eny p edev ím na rozvoj samostatnosti u ivatele. stran. D le itým aspektem p i práci s u ivatelem byl tzv. aktivní p ístup a to obou zú astn ných Program skupinové podpory Skupinovou prací jsme navázali na tradici z minulého roku na tzv. Job Kluby. Na podzim se tyto Job Kluby transformovaly v tzv. Podp rnou skupinu lidí hledajících práci. Podstatou skupinových setkání podp rné skupiny bylo vzájemné setkávání a poznávání lidí, které spole n spojuje zájem o problematiku zam stnanosti a hledání práce. Lidé, kte í se potýkali s nezam stnaností na trhu práce, nebo cht li svoji práci zm nit. V Job Klubech bylo náplní praktické prozkoumávání rolí "uchaze /zájemce" a "personalista". Mottem bylo: "Jak usp t a neztratit/najít sám sebe". D raz byl kladen na rozvoj osobnostních vlastností, asertivity a rozbor otázek vyskytujících se na pracovních pohovorech. Skupinová setkání byla otev ena i iroké ve ejnosti z ad nezam stnaných i zam stnaných osob. S ú astníky byly probírány zp soby jednání se zam stnavatelem na základ jejich vlastních mo ností a p ání. Podporována byla introjekce, explorace, a reflexe, za pou ití metod jako jsou brainstorming, dramatizace, nácvik modelových situací, psychohry, aj. Za rok 2006 bylo v rámci Podporovaného zam stnání uskute n no celkem 2879 intervencí. 5. SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Posláním sociálního poradenství bylo pomoci lidem udr et si nebo znovu nabýt své místo ve svém p irozeném prost edí. Sociální poradenství zahrnovalo: Poskytnutí informací nutných k e ení nep íznivé sociální situace (nap. bydlení, dluhy, zdraví, aj.) Poskytnutí informací o mo nostech vyu ívání b n dostupných zdroj Poskytnutí informací o mo nostech jiných sociálních slu eb i jiných formách pomoci

7 Cíle sociálního poradenství: sní ení sociálního a zdravotního rizika prost ednictvím poskytování komplexních informací, rad a dal í pomoci poskytnout lidem podporu p i e ení jeho problémové situace nabídnout r zné mo nosti e ení problému nebo ivotní situace a pomoci tyto mo nosti realizovat informování o mo nostech vyu ití vhodných sociálních slu eb je-li to mo né, navázání kontaktu s rodinou u ivatele a její zapojení do spolupráce p i e ení u ivatelových problém Snahy sociálního poradenství sm ovaly k rozvoji stávající sob sta nosti u ivatel, obnovení nebo zachování p vodního ivotního stylu p ed ocitnutím v tí ivé ivotní situaci. Sou ástí je rovn rozvíjení schopností u ivatel slu eb - podpora vést samostatný ivot, sní ení sociálních a zdravotních rizik, která souvisejí se zp sobem ivota u ivatele. Sociální slu by byly zam eny p edev ím na boj se sociálním vylou ením, podporu v celo ivotním u ení, harmonizaci rodinných vztah, rozvoj kongruentní komunikace, rozvoj u ení, adaptace. 6. Pomoc v krizi Krizová intervence Vzhledem k akutnosti a záva nosti stav n kterých klient byla v rámci poradny rovn v mnoha p ípadech poskytována krizová intervence, jejím ádoucím výsledkem je posílení klientovy schopnosti e it náro nou situaci, a to bu na základ strategií v minulosti osv d ených, nebo na základ postup nových. Sou asn by m lo dojít ke zvý ení klientova sebehodnocení a ke zmírn ní nep íjemného emo ního doprovodu krize (stav úzkosti, deprese, agresivity). Linka d v ry tel.: linka.duvery@akluby.cz Pro konzultaci i hledání mo ných e ení svých obtí ných ivotních situací mohli klienti vyu ít linky d v ry. Linka d v ry A Klub není vymezena pro ur ité oblasti problém, tudí okruh konzultovaných otázek byl zna n iroký, zejména se jednalo o následující témata: problematika návykových látek, rodinné vztahy a nev ra, domácí násilí, týrání, poruchy p íjmu potravy, dluhy, zdravotní problémy. Smyslem linky d v ry je poskytnout bezpe ný prostor, jen i svou anonymitou usnad uje ventilaci obtí ných situací klient. Dále posílit klientovy kompetence ke zvládnutí krize, podpo it a rovn akceptovat klienta. V mnoha p ípadech byl klient m doporu ován dal í kontakt s odborníky, nej ast ji psychology a psychiatry. N kte í klienti volali na linku d v ry opakovan, jiní jednorázov. Internetová poradna V roce 2006 byla nov z ízena Internetová poradna. IP je poradenská slu ba ur ená lidem, kte í se dostali do situace, pro její e ení vyhledávají pomoc odborník prost ednictvím internetu a sou asn necht jí i nemohou komunikovat s odborníky jiným zp sobem. Na na i IP se mohl obrátit kdokoliv, kdo pot eboval pomoc v oblasti sociálních slu eb, zejména pak v oblastech týkajících se na ich aktivit. Poradna nabízela bu p ímou odpov nebo p edala kontakty na jiné relevantní instituce. Slu ba byla poskytována zdarma.

8 Pro pomoc v krizi bylo uskute n no za rok 2006 celkem 774 intervencí. 7. PC u ebna s pevným p ipojením k internetu U ivatelé na ich slu eb mají mo nost vyu ívat PC u ebnu, tedy PC a internet za ú elem e ení své nep íznivé ivotní situace, stejn tak jako i frekventanti na ich PC kurz mají mo nost sem docházet a procvi ovat si své znalosti p i práci s PC. PC u ebna 8. Rekvalifika ní (akreditované) PC Kurzy PC Kurzy byly ur eny p edev ím pro za áte níky, kte í jsou mén znalí, i zcela neznalí ovládání PC a p íslu ných program. Dále pak u ivatel m, kte í základy ovládají, ale dlouhodob nep i li do styku s IT (nap.lidé po výkonu trestu, eny po mate ské dovolené, lidé bez domova). Jednotlivé lekce byly zam eny na rozvoj základ práce s po íta em, práce s Internetem, em, práce v programu MS Word a základ práce s programem MS Excel. V PC Kurzech byl d raz kladen p edev ím na rozvoj po íta ové gramotnosti, s ím je druhotn spojen i rozvoj zdravého sebehodnocení a posílení motivace jedince pro vlastní rozvoj. Kurzy jsme nabízeli ve 2 variantách, ob varianty jsou akreditované M MT, a tudí mají charakter rekvalifikace: hodin hodin Jednotlivé skupiny byly rozd leny dle úrovn pokro ilosti: Za áte níci - pro ty, kte í s po íta em nikdy nepracovali. (MS Word, základy internetu, e- mail) "Maskovaní za áte níci" - pro ty, kte í rádi za ínají a neradi zapomínají. (MS Word, Internet, ) Mírn pokro ilí - pro ty, kte í by pot ebovali oprá it a o ivit dosavadní znalosti. (MS Word, Excel, Internet, , roz i ující znalosti)

9 V rámci PC kurz bylo za rok 2006 podpo eno 103 u ivatel. 9. Volno asové aktivity a) Sout e Jako ka dý rok i letos jsme organizovali v rámci svých primárn preventivních aktivit sout e pro d ti. Sout byla i letos rozd lena do dvou ástí: Sv t kolem nás - ást literární & výtvarná Slavíci ve kolní lavici ást hudební p vecká V roce 2006 prob hl ji t ináctý ro ník sout e Sv t kolem nás a sedmý ro ník Slavík. Sout e se letos zú astnilo celkem 2304 d tí z celé R. b) Výzkum A Kluby R realizují ka doro n anketní, anonymní pr zkum zneu ívání návykových látek v Brn. Cílem pr zkumu bylo zjistit stav zneu ívání návykových látek na základních a st edních kolách v Brn a blízkém okolí; ur it, s jakými drogami se áci nej ast ji setkávají, které drogy jsou nej ast ji drogami inicia ními (nástupovými), v jakém v ku u jednotlivých skupin dochází k prvnímu kontaktu s drogou a zda a v jaké mí e v u ívání návykových látek respondenti pokra ují. Tato zji t ní pomáhají p i koncipování preventivních aktivit pro danou cílovou skupinu. (nap. zam ení na primární, sekundární, terciární prevenci, ir í spolupráce s rodinami atp.). Výsledky pr zkum jsou ve ejn dostupné na adrese

10 Reflexe u ivatel - p íb h s dobrým koncem P esto, e jsem se cítila vzhledem ke své dlouhodobé nezam stnanosti psychicky na dn a dá se íci, e u jsem na v e rezignovala a p estala v it, e mi je t m e n co nebo n kdo pomoci, sebrala jsem v sob zbytek svých sil a nav tívila tuto organizaci. A koliv jsem byla v té dob plná skepse, negativismu a ned v ivosti, brzy jsem se p esv d ila, e není d vod lámat h l nad vlastním osudem Prvním zásadním krokem byla mo nost vyu ít slu eb Agentury podporovaného zam stnávání v podob individuálních konzultací, kde mi byly poskytovány informace o volných pracovních místech pro mne vhodných s ohledem k dosa enému vzd lání, ale p edev ím s ohledem k mým vlastním p edstavám o smysluplném profesním uplatn ní. Byla mi nabídnuta mnohá praktická a realistická doporu ení, jak si poradit se vzniklou ivotní situací, jak plánovat kroky vedoucí k získání nového zam stnání. A Kluby mi pomohly stanovit si cíle a úkoly sm ující ke zlep ení mé d ív j í situace, má poradkyn mne dokázala povzbudit, emo n podpo it, nau ila m myslet pozitivn ji ne p edtím, motivovala m ke zm n, k aktivn j ímu p ístupu a k samostatnosti. Druhým zásadním krokem byla mo nost zú astnit se PC kurz. Najednou jsem si zvykala na nový denní re im, kdy bylo zapot ebí pravideln vstávat, docházet na kurz a plnit si své povinnosti spo ívající p edev ím ve vypracování zadaných úkol. Zjistila jsem, e m práce na PC baví a chmurné my lenky za aly pomalu ustupovat.... T etím zásadním krokem byla mo nost zú astnit se skupinových aktivit v Job klubu, vhodná p íle itost k tomu setkat se s ostatními lidmi, kte í prochází podobnými ivotními zku enostmi a o n jsme se mohli navzájem pod lit a diskutovat o nich. Pomáhalo mi to dostat se z té ubíjející sociální izolace. A nyní k sou asnosti. Po p l roce intenzivní spolupráce s A Kluby se mi poda ilo najít zam stnání, v n m sklízím ovoce v podob získaných schopností, znalostí, v domostí a dovedností, kterých jsem dosáhla p edev ím p i absolvování PC kurz. Jsem p esv d ena, e bez pomoci této organizace bych danou pozici v bec nezvládala. Tenkrát, je t p ed náv t vou A Klub mi chyb la motivace, nevyvíjela jsem pat i nou aktivitu pot ebnou k vlastnímu osobnostnímu rozvoji, r stu a seberealizaci, propadala jsem stav m beznad je. V neposlední ad mi samoz ejm chyb ly dávno zapomenuté pracovní návyky. To v e jsem znovu získala p i pravidelných náv t vách v A Klubech. Tomu p ikládám významnou roli. ivot se mi zm nil o 180 stup. Dnes se cítím v ivot u ite ná, pot ebná pro svého zam stnavatele, a dokonce jsem získala více sebed v ry, lep ího sebehodnocení a sebeúcty. Byl to pro m ten nejsmyslupln ji vypln ný p lrok v období nezam stnanosti. V em vám ze srdce d kuji. 10. Personální zázemí Martin Klí - vedoucí Mgr. Tereza Nováková DiS. - psycholog, sociální pracovník Bc. Radim Janík - sociální pracovník, sociální pedagog Bc. et Bc. Veronika urá ová, - sociální pracovník, sociální pedagog Sle na Monika Externí spolupracovníci Gabriela enková - ekonomka

11 Ing. Milan Hyn t - PC lektor Mgr. Eva Klva ová - PC lektor Odborná garance a supervize: prim. MUDr. Kv toslava Vrbová (Psychiatrická lé ebna ernovice) Správní rada: Mgr. V ra Nováková, Petr Jana ík, Roman Dresler Rádi bychom pod kovali v em dobrovolník m, za jejich ochotu a spolehlivost p i spolupodílení se na na í innosti. Bez nich by se ada slu eb neobe la a proto velký DÍK pat í zejména: Radce Vojtkové Jan Hetmánkové Josefu T ovi Han Sta kové Jan Barto ové Nadie El Sabbaghové a Monice Fixové Radka a Pepa

12 10. Finan ní zpráva za rok 2006 P íjmy: OSP JMK O MT JMK OZ MMB OSP MMB O MT MMB M MT R ÚM idenice Sponzo i Granty EU Vlastní zdroje P íjmy celkem K K K K K K K K K K K Výdaje: Mzdy a odvody z mezd Nákup materiálu Drobný hmotný majetek Nákup slu eb Ostatní náklady Výdaje celkem K K K K K K

13 Moc d kujeme v em, kte í nás v roce 2006 podpo ili : M MT Krajský ú ad Jihomoravského kraje: Odbor kolství, Odbor sociálních v cí, Odbor sociálních v cí. Magistrát m sta Brna: Odbor zdravotnictví, Odbor sociální pé e,odbor sociální pé e, Odbor sociální pé e, Odbor kolství, mláde e a t lovýchovy M stské ásti: ÚM Brno st ed, ÚM Brno idenice Evropská Unie: EU ESF projekt - Rozvoj klí ových kompetencí Soukromé spole nosti: Jihomoravská plynárenská, a.s. Natura s.r.o. ATLANTIS, spol. s r. o.

A Kluby Č R Výro č ní zpráva 2007

A Kluby Č R Výro č ní zpráva 2007 A Kluby R Výro ní zpráva 2007 Obsah Poslání Slovo úvodem Poskytované slu by A Poradna Kontaktní centrum Následná pé e Pomoc v krizi Linka d v ry Internetová Poradna Krizová intervence Svépomocné terapeutické

Více

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou

Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš. Poslání. Hlavními cíli naší dílny jsou Popis realizace sociální služby Keramická dílna Eliáš Poslání Posláním Keramické dílny Eliáš je umožňovat lidem s postižením začlenění do společnosti s ohledem na jejich zvláštní situaci. Posláním je pomoci

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Sociální rehabilitace Třinec 1. Poslání Sociální rehabilitace Třinec poskytuje služby sociální rehabilitace lidem bez zaměstnání. Posláním organizace je pomáhat

Více

Sociální rehabilitace Veřejný závazek

Sociální rehabilitace Veřejný závazek Sociální rehabilitace Veřejný závazek Poskytovatel sociální služby: Život bez bariér, z.ú.. IČO: 26652561 DIČ: CZ 26652561 č.ú.: 78-8511550297/0100 u KB Nová Paka IBAN: CZ6001000000788511550297 SWIFT:

Více

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce

SKP Jihlava. Poslání a cíl naší práce Poslání a cíl naší práce Posláním našeho azylového domu je poskytnutí celkového hmotného zaopatření a sociálně psychologická pomoc lidem, kteří se vlivem různých životních situací ocitli na pokraji lidské

Více

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009

RODINNÉ CENTRUM BLANSKO. Výroční zpráva 2009 RODINNÉ CENTRUM BLANSKO Výroční zpráva 2009 Výroční zpráva 2009 2/24 Základní informace Motto naší činnosti: Domov je místo, kam můžeš přijít a nikdo se tě neptá, proč jsi přišel. Aby člověk našel ve své

Více

Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška

Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška Závěrečná zpráva 2015 Dům Světluška Dům Světluška poskytuje služby lidem, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením. Sídlí v ústecké lokalitě Střekov, která je známá vysokou koncentrací lidí, kteří se ocitli

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 473/2012 Sb. Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o sociálně-právní ochraně dětí Ze dne 17.12.2012 Částka 177/2012 Účinnost od 01.01.2013 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-473

Více

Psychiatrická nemocnice ( lé ebna):

Psychiatrická nemocnice ( lé ebna): Psychiatrická nemocnice ( lé ebna): Psychiatrická nemocnice je léka ské za ízení, které se zam uje p evážn na lé bu závažných duševních onemocn ní. Psychiatrické nemocnice se mohou lišit v metodice a postupu

Více

Popis realizace poskytování sociální služby

Popis realizace poskytování sociální služby Popis realizace poskytování sociální služby Veřejný závazek Charity Odry ohledně odborného sociálního poradenství dle zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. par. 37 odst. 1 4. 1. Cíle, poslání a

Více

Základní škola a základní umělecká škola

Základní škola a základní umělecká škola Základní škola a základní umělecká škola Bezdrevská ul. č. 3 České Budějovice PSČ 370 11 ŠKOLNÍ ŘÁD část pro ZUŠ Smyslem školního řádu je vytvoření příznivých podmínek pro vyučování a pro plné využití

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI. Formy a metody práce podle charakteru učiva a cílů vzdělávání: Ukázka, výklad s ukázkou, samostatná práce, práce ve skupinách

PRACOVNÍ ČINNOSTI. Formy a metody práce podle charakteru učiva a cílů vzdělávání: Ukázka, výklad s ukázkou, samostatná práce, práce ve skupinách 5.2.8 Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení: Úkolem předmětu Pracovní činnosti je seznámit

Více

1. Základní informace organizace

1. Základní informace organizace Luxor Poděbrady, poskytovatel sociálních služeb KOMUNITNÍ CENTRUM Tyršova 678/21, Poděbrady III, 290 01 Poděbrady Směrnice č.2/2014 Veřejný závazek - Komunitní centrum Sociální rehabilitace 1. Základní

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY. Noclehárna, číslo služby 48 4862422 POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY Název poskytovatele Druh služby Identifikátor Forma služby Název zařízení a místo poskytování Armáda spásy v České republice z.s. Noclehárna, číslo služby 48

Více

Metodika kurzu Fiktivní firma

Metodika kurzu Fiktivní firma Metodika kurzu Fiktivní firma Autor: Lucie Václavková Organizace: GLE o. p. s. Tyršova 1832/7 120 00 Praha 2 říjen, 2013 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 1 Základní identifikace projektu... 3 Realizátor projektu...

Více

Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby

Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby Městys Okříšky, Jihlavská 1, 675 21 Okříšky PEČOVATELSKÁ SLUŽBA OKŘÍÍŠKY Standard č.9 Personální a organizační zajištění sociální služby KRIITÉRIIA 1. Poskytovatel má písemně stanovenou strukturu a počet

Více

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. 6 Právní postavení a ochrana osob se zdravotním postižením Příspěvky poskytované zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením Dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění.

Více

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE,

2002, str. 252. 1 Jírová, H.: Situace na trhu práce v České republice. Transformace české ekonomiky. Praha, LINDE, Úkolem diplomové práce, jejíž téma je Politika zaměstnanosti (srovnání podmínek v ČR a EU), je na základě vyhodnocení postupného vývoje nezaměstnanosti v České republice od roku 1990 analyzovat jednotlivé

Více

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda.

Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Zaměstnání a podnikání, hrubá a čistá mzda. Téměř každý člověk touží být v práci úspěšný touží pracovně se uplatnit. V průběhu studia si mladý člověk osvojuje znalosti a dovednosti potřebné pro povolání,

Více

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Tematický cíl: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil Program: OP Zaměstnanost

Více

Principy soužití menšiny s většinovou společností

Principy soužití menšiny s většinovou společností Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 3 Vzdělávací modul MK-02 Principy soužití menšiny s většinovou společností Autor: Mgr. Petra Lušňáková Šluknov 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 (CRPDZ MSK) CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 (CRPDZ MSK) CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE OBSAH CENTRUM PRO ROZVOJ PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (CRPDZ MSK) VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 Obsah...2 I. Základní údaje o občanském sdružení...3 II. Pracovníci sdružení...4 III. Vznik, poslání

Více

1) Vstup uživatele do služby:

1) Vstup uživatele do služby: NÁZEV ŽADATELE: Diecézní charita Brno, IČO: 44990260 DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 70 sociální rehabilitace NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: 70 JI 525 Adapta Jihlava FORMULÁŘ A: Popis realizace

Více

VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST

VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST COM/TA/HR/13/AD9 VÝBĚR DOČASNÝCH ZAMĚSTNANCŮ PRO GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO LIDSKÉ ZDROJE A BEZPEČNOST Komise pořádá výběrové řízení na pozici poradce v Generálním ředitelství pro lidské zdroje a bezpečnost.

Více

Shrnující zpráva ze sociologického výzkumu NEJDEK

Shrnující zpráva ze sociologického výzkumu NEJDEK UNIVERSITAS, s.r.o. Borovská 1425, 190 16 Praha 9 Tel.: 281972182 www.universitas.cz IČO: 274 17 719 Sociální služby: Potřeby a názory občanů v Karlovarském kraji 2007 Shrnující zpráva ze sociologického

Více

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem

Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Synergie - další vzdělávání učitelů a pedagogických pracovníků technických středních škol za účelem spolupráce s průmyslem Vysoké učení technické v Brně, Centrum vzdělávání a poradenství Záměrem projektu

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života

9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života 9 METODICKÉ POKYNY AD HOC MODUL 2010: Sladění pracovního a rodinného života Ad hoc modul 2010 bude šetřen na 1. vlně (resp. podle čtvrtletí zařazení sčítacího obvodu) v domácnosti ve všech čtvrtletích

Více

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova

Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace. Dopravní výchova Základní škola a Mateřská škola Bílovec, Komenského 701/3, příspěvková organizace Dopravní výchova Dopravní výchova má v základních školách své nezastupitelné postavení a významné opodstatnění. Především

Více

Systém služeb Fokusu Mladá Boleslav

Systém služeb Fokusu Mladá Boleslav Systém služeb Fokusu Mladá Boleslav Ob anské sdružení Fokus Mladá Boleslav CÍLE SLUŽEB zvýšení kvality života klient, zvýšení jejich nezávislosti, snížení pot eby psychiatrické rehabilitace, zvládnutí

Více

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Personální strategie Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 Největším bohatstvím každého zaměstnavatele jsou jeho zaměstnanci. ~ 1 ~ VIZE PERSONÁLNÍ

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ. Strana PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ Strana Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. 1. Právní předpisy upravující přijímací řízení ke studiu ve střední

Více

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola )

kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád Mate ské koly, sou ásti Základní koly Bílá 1, Praha 6 (dále jen mate ská kola ) kolní ád d sledn vychází ze zákona. 561/2004 Sb., o p ed kolním, základním, st edním, vy ím odborné a jiném vzd

Více

Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012

Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012 Signální zpráva o průběhu realizace projektu Postoje občanů k prevenci kriminality a k bezpečnosti včetně důvěry občanů v bezpečnostní složky 12/2012 Předmětem signální zprávy o průběhu realizace projektu

Více

Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice

Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice Školní vzdělávací program pro praktickou školu dvouletou KORÁLKOVÁNÍ Speciální základní škola a Praktická škola Lovosice Mírová 225 Lovosice Motto: Nemůţete neuspět... pokud se nevzdáte Abraham Lincoln

Více

Zapojení do běžného života ve společnosti a nácvik překonávání překážek a nástrah vnějšího světa

Zapojení do běžného života ve společnosti a nácvik překonávání překážek a nástrah vnějšího světa Cíle, realizace, těžiště, výsledky, organizační aspekty a financování (přehled dosavadního rozpočtu) projektu. Co konkrétně v projektu děláte a jak pracujete. Cíle: Zlepšení kvality života lidí s duševním

Více

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov

Statutární město Most Radniční 1 Most. Úsvit. Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Statutární město Most Radniční 1 Most Úsvit Projekt partnerské spolupráce při zlepšování situace v sídlišti Chanov Dílčí projekt Projekt rozšířené estetické výchovy Projekt rozšířené estetické výchovy

Více

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost

MĚSTO BENEŠOV. Rada města Benešov. Vnitřní předpis č. 16/2016. Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu. Čl. 1. Předmět úpravy a působnost MĚSTO BENEŠOV Rada města Benešov Vnitřní předpis č. 16/2016 Směrnice k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu I. Obecná ustanovení Čl. 1 Předmět úpravy a působnost 1) Tato směrnice upravuje závazná

Více

Zpráva z auditu programu Ekoškola

Zpráva z auditu programu Ekoškola Zpráva z auditu programu Ekoškola Název školy Adresa školy Jméno ředitele školy Jméno koordinátora programu Datum auditu Jména auditorů Základní škola, Praha 9 - Horní Počernice, Ratibořická 1700 Ratibořická

Více

PRAVIDLA. pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE

PRAVIDLA. pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE PRAVIDLA pro poskytování služby Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Čl. I Aktivizační a rozvojové programy - Aktivní sociální učení (dále jen ASU ) 1. Posláním

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY SMĚRNICE K PRIMÁRNÍ PREVENCI SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ U DĚTÍ A ŽÁKŮ I. Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30, odst. 1) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D

rové poradenství Text k modulu Kariérov Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D Kariérov rové poradenství Text k modulu Kariérov rové poradenství Autor: PhDr. Zdena Michalová,, Ph.D CO JE TO KARIÉROV ROVÉ PORADENSTVÍ? Kariérové poradenství (dále KP) je systém velmi různorodě zaměřených

Více

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji

Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji Manuál pro zaměstnavatele, kteří mají zájem o zapojení do projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji Popis projektu Projekt Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji připravil

Více

Příloha č. 1: Seznam respondentů

Příloha č. 1: Seznam respondentů Seznam příloh Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Scénář otázek pracovníci ÚP Příloha č. 3: Scénář otázek zahraniční pracovníci Příloha č. 4: Scénář otázek zaměstnavatelé Příloha č.

Více

SOCIÁLNĚ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO RIZIKOVOU MLÁDEŽ V ÚSTECKÉM KRAJI SPAM +

SOCIÁLNĚ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO RIZIKOVOU MLÁDEŽ V ÚSTECKÉM KRAJI SPAM + SOCIÁLNĚ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO RIZIKOVOU MLÁDEŽ V ÚSTECKÉM KRAJI SPAM + CÍLOVÉ SKUPINY: CS 1) Mládež, mladí dospělí Charakteristika CS: a) riziková mládež (prvopachatelé trestné činnosti, klienti soc.kurátorů,

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Přerov

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Přerov Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Přerov Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu

Více

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova

Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova 2009 Výroční zpráva Úvodní slovo Vážení přátelé, Seniorský dům Písek a.s. předkládá svou první výroční zprávu od zahájení provozu hlavní činnostidomova pro seniory. Byl to pro nás velký okamžik, po několika

Více

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016

Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Dotační program pro oblast kultury na rok 2016 Příloha č. 1 usnesení č. 1318/36/R/2015 MČ Praha 11 vyhlašuje pro rok 2016 dotační program podpory kultury s následujícími programy: I. program: Celoroční

Více

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo

Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo Centrum sociálních služeb Znojmo, p.o. Město Znojmo Věc: Doplnění dodatkové části č. 1 září - prosinec 2007 Komunitního plánu sociálních služeb pro region, o nové priority V rámci komunitního plánování

Více

Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti

Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti Zodpovědné podniky Dotazník pro zvýšení informovanosti 1. Úvod Tento dotazník vám pomůže zamyslet se nad tím, jak se vaše společnost může stát zodpovědným podnikem, a to za pomoci otázek zaměřených na

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2008 Jana Horáková DiS.

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2008 Jana Horáková DiS. BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2008 Jana Horáková DiS. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Teologická fakulta Katedra praktické teologie Bakalářská práce PODPOROVANÉ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V KRAJI VYSOČINA Vedoucí práce:

Více

Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání

Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání Ministerstvo vnitra Odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Vstupní vzdělávání úředníků územních samosprávných celků Metodické doporučení Praha 2002 Tento metodický materiál je určen pracovníkům personálních

Více

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK

CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK Ekipa NÁZEV POSKYTOVATELE: DRUH POSKYTOVANÉ SLUŢBY: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ NÁZEV: CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ MAJÁK PRACOVIŠTĚ: Kylešovská 829/35, Opava 746 01 17. listopadu 932/27, Opava Kylešovice, 747 06 POPIS REALIZACE

Více

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU

STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU STANDARD 3. JEDNÁNÍ SE ZÁJEMCEM (ŽADATELEM) O SOCIÁLNÍ SLUŽBU CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou

Více

Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í

Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í Role projektu Klí e pro ivot v podpo e práce s d tmi a mláde í Irena Ho ková Národní institut d tí a mláde e M MT, projektová mana erka Anotace P ísp vek se zabývá hlavními cíli a zam ením projektu Klí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE

VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE VÝROČNÍ ZPRÁVA ORGANIZACE ZA ROK 2011-2012 VYPRACOVALA: MGR. NADĚŽDA CHLÁDKOVÁ Charakteristika organizace: Název organizace: Základní škola Horažďovice Adresa: Blatenská 310, 341 01Horažďovice telefon:

Více

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady)

1. Veřejný závazek (poslání, cíle, cílová skupina osob, zásady) Unie neslyšících Brno, z.s. zakládající člen a sídlo Českomoravské jednoty neslyšících Palackého tř. 114, 612 00 Brno, tel.: 541 245 321, mob.: 725 605 216, IČO: 65761201, DIČ: CZ65761201 www.unieneslysicichbrno.ch

Více

Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské - Kompetence pracovní

Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské - Kompetence pracovní Kroužek Atletika plán činnosti na školní rok Cílem kroužku je, aby děti na lekci pomocí motivačních cvičení a her proniknou do tajů královny sportu atletiky, zpevní a protáhnou celé své tělo, ale především

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/2209(INI) 16. 10. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o duševním zdraví (2008/2209(INI)) Výbor pro životní prostředí, veřejné

Více

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj.

Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. Metodický pokyn k zařazení vzdělávací oblasti Výchova k volbě povolání do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání čj. 19485/2001-22 V Praze dne 2.7.2001 V současné dynamické době dochází k pohybu

Více

JDEME JEŠTĚ DÁLE Podporovaná příprava, vzdělávání a zaměstnávání lidí se zkušeností s duševním onemocněním.

JDEME JEŠTĚ DÁLE Podporovaná příprava, vzdělávání a zaměstnávání lidí se zkušeností s duševním onemocněním. JDEME JEŠTĚ DÁLE Podporovaná příprava, vzdělávání a zaměstnávání lidí se zkušeností s duševním onemocněním. O organizaci: MENS SANA, o.p.s. (zdravá mysl), je nestátní, nezisková organizace, která byla

Více

CHARITA OSTRAVA. Informace pro klienty PORADNY CHARITY OSTRAVA

CHARITA OSTRAVA. Informace pro klienty PORADNY CHARITY OSTRAVA Informace pro klienty PORADNY CHARITY OSTRAVA Dobrý den, děkujeme, že jste se rozhodli využít služeb Poradny Charity Ostrava. V tomto materiálu najdete základní informace o nabízených službách a také o

Více

Popis realizace poskytování sociální služby. Tyfloservis, o.p.s., Krajské ambulantní středisko Brno

Popis realizace poskytování sociální služby. Tyfloservis, o.p.s., Krajské ambulantní středisko Brno Tyfloservis, o. p. s., Krakovská 21, 110 00 Praha 1 tel.: 221 462 365, fax: 221 462 361 e-mail: centrum@tyfloservis.cz, http://www.tyfloservis.cz Bank. spoj.: ČS, a.s. Václavské nám. 16, 111 21 Praha 1,

Více

Charakteristika předmětu CHEMIE

Charakteristika předmětu CHEMIE Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu CHEMIE Předmět CHEMIE se na Gymnáziu Jiřího Ortena vyučuje v prvním aţ třetím ročníku čtyřletého gymnázia a v sekundě aţ septimě

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2015

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2015 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2015 Název organizace : Sociální služby městské části Praha 12, příspěvková organizace Sídlo organizace: Olbramovická 703/9, 142 00 Praha 4 IČ: 70882169 Statutární zástupce: PaedDr.

Více

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s.

Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Výroční zpráva 2014 1 Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Název společnosti: Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory o. p. s. Sídlo společnosti: SNP 559, 381 01 Prachatice

Více

Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci KODEX ETIKY. Preambule. Článek I. Základní ustanovení

Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci KODEX ETIKY. Preambule. Článek I. Základní ustanovení Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Fakultní škola Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 120. výročí založení školy pro sluchově postižené

Více

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10.

Anotace IPn 1. Individuální projekt národní. Aktivační centra vzdělávání pro těţce zdravotně postiţené Zahájení 1.3.2012 Ukončení 30.10. Anotace IPn 1 Individuální projekty národní Číslo OP CZ 1.07 Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 33 Název výzvy: Prioritní osa: 4.1 Oblast podpory: Systémový rámec celoţivotního

Více

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí

Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí Spolupráce škol a orgánu sociálně-právní ochrany dětí V pátek, dne 17.10.2014, se konal v kavárně Café Práh v Brně, odborný seminář pro zástupce škol a školských zařízení, působících v rámci města Brna

Více

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE

CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE CÍRKEVNÍ DOMOV MLÁDEŽE SVATÉ RODINY A ŠKOLNÍ JÍDELNA s.r.o. Grohova 107/10 60200 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DOMOVA MLÁDEŽE 1. Identifikační údaje. 1.1.Název ŠVP: Školní vzdělávací program pro mimoškolní

Více

Příloha č. 1. Základní pojmy

Příloha č. 1. Základní pojmy Příloha č. 1 Základní pojmy Aktivní záloha Příslušníci Aktivní zálohy se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku, ve zbytku času se věnují svému civilnímu povolání. Kombinují tak dvě kariéry: vojenskou

Více

Duchovní služba ve věznicích

Duchovní služba ve věznicích Duchovní služba ve věznicích Obsah 1. ÚVOD... 3 2. VZNIK DUCHOVNÍ SLUŽBY... 3 3. POSLÁNÍ, SMYSL A VÝZNAM SLUŽBY... 4 4. ZÁVĚR... 6 2 1. ÚVOD Už před mnoha tisíci lety se považovalo za tělesné milosrdenství,

Více

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY ve škole přece nejde o to, abychom věděli, co žáci vědí, ale aby žáci věděli. 6.1 Cíle hodnocení cílem hodnocení je poskytnout žákovi okamžitou zpětnou vazbu (co

Více

Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD. Čl. 1

Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD. Čl. 1 Zelená Lípa Hostivice, poskytovatel sociálních služeb Pelzova 1701, 253 01 Hostivice. VNITŘNÍ ŘÁD Čl. 1 Vnitřní řád je závazný pro uživatele služby, jejich rodinné příslušníky, návštěvníky a zaměstnance.

Více

Koncepční záměry školy

Koncepční záměry školy Koncepční záměry školy Koncepční záměry školy pro období 2014 2018 Úvod Koncepce školy je základní myšlenkovou osnovou, ve které jsou spojeny záměry státní školské politiky s vlastními podmínkami a představami

Více

Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany

Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany Domov pro seniory sv. Pavla, Kozlerova 791/II. Rokycany Základní informace: Oblastní charita Rokycany Domov pro seniory sv. Pavla Kozlerova 791/II 337 01 Rokycany IČ 483 80 199 Bankovní spojení: Česká

Více

Standardy kvality. Číslo registrace 8986384. Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým.

Standardy kvality. Číslo registrace 8986384. Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým. Číslo registrace 8986384 Motto: Není těžké milovat člověka zdravého a krásného, avšak jen velká láska se dovede sklonit k postiženým. Standardy kvality Standard č. 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila

městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 připravila městské části Praha 3 pro rok 2016 - Návrh projektu k 3. 2. 2016 Obsah Obsah... 2 1. KONTEXT... 3 2. CÍLE A VÝSTUPY PROJEKTU... 4 3. POSTUP PŘÍPRAVY PARTICIPAČNÍHO

Více

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením

Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Denní stacionář pro osoby s tělesným a mentálním postižením Popis realizace služby ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, z.ú. (dále jen centrum ARPIDA) je nestátní nezisková organizace

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Rozšíření kapacity nízkoprahového centra Kamarád Žadatel : Statuární město Děčín

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Zakázka je zadaná podle 12 odst. 3 a 18 odst. 5 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů. Dalšími ustanoveními zákona č. 137/2006 Sb. není zadávací

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTI PATŘÍ DOMŮ, O.S., V ROCE 2008 1. Základní údaje o sdružení Název: Děti patří domů, o.s. Sídlo: Višňovka 185, 252 03 Řitka Identifikační číslo: 22682660 Zapsáno u MV ČR pod

Více

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II)

KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) KLÍČE KE KVALITĚ (METODIKA II) Systém metodické, informační a komunikační podpory při zavádění školních vzdělávacích programů s orientací na rozvoj klíčových kompetencí a růst kvality vzdělávání Anotace

Více

1. 2. 2.1. 3. 4. 5. 2009...8 5.1. 5.2. 5.3. 5.4. 6. 7. - 2009...14 8. 9. O

1. 2. 2.1. 3. 4. 5. 2009...8 5.1. 5.2. 5.3. 5.4. 6. 7. - 2009...14 8. 9. O Výroční zpráva za rok 2009 Občanská poradna Plzeň, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Občanská poradna Plzeň, o.s...3 2.1. Pracovníci občanských poraden...3 3. Poslání a principy...4 4. Historie...6 5.

Více

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ

PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PRAŽSKÉ FÓRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2016 Termín konání: Místo konání: Pořadatel: 18. května 2016 od 9:00 hodin Magistrát hl. m. Prahy, Mariánské nám. 2, Praha 1 Magistrát hl. m. Prahy, odbor

Více

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě

Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání. občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Pozvánka na valnou hromadu plenární zasedání občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě Jménem občanského sdružení s názvem Sdružení rodičů při III. ZŠ Zábřeh na Moravě,

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPECIALIZACE LÉKAŘSKÉHO KNIHOVNÍKA Helena Bouzková

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPECIALIZACE LÉKAŘSKÉHO KNIHOVNÍKA Helena Bouzková CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ SPECIALIZACE LÉKAŘSKÉHO KNIHOVNÍKA Helena Bouzková Anotace Příspěvek informuje o tvorbě a aktuálním stavu Koncepce celoživotního vzdělávání (CŽV) knihovníků v ČR. Tato je součástí

Více

Konference komunitního plánování sociálních sluţeb v rámci projektu

Konference komunitního plánování sociálních sluţeb v rámci projektu Konference komunitního plánování sociálních sluţeb v rámci projektu VYTVOŘENÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PROSTĚJOVĚ čtvrtek 3. prosinec 2009 9:00 14:30 hodin Kulturní klub U Hradeb

Více

Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55. Domácí řád

Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55. Domácí řád Domov s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří s.r.o., Trnávka 55 Domácí řád I. Úvodní ustanovení II. 1. Domácí řád, Domova s odbornou ošetřovatelskou péčí a pomocí ve stáří, Trnávka 55, obsahuje

Více

Analýza zdrojů systému sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku

Analýza zdrojů systému sociálních služeb na Horšovskotýnsku a Holýšovsku Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Analýza zdrojů systému

Více

Sociální podnikání a obce: jak na to

Sociální podnikání a obce: jak na to Sociální podnikání a obce: jak na to Petra Francová Seminář SMO Praha 20.5. 2014 Poslání P3 People, Planet, Profit, o.p.s. P3 přináší a prosazuje nové přístupy v podnikání s pozitivním dopadem na společnost.

Více

Celková částka pro tuto výzvu: 127 000 000 Kč v rozdělení dle tabulky č.1

Celková částka pro tuto výzvu: 127 000 000 Kč v rozdělení dle tabulky č.1 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, odbor řízení pomoci z Evropského sociálního fondu, vyhlašuje výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Programu Iniciativy Společenství EQUAL. Identifikace

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace

Více

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov

Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov 1 Případové studie: 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Škola: Střední zdravotnická škola, Prostějov, Vápenice 3, 796 01 Prostějov Úvodní komentář k případové studii: Střední zdravotnická škola působí v regionu

Více

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s.

Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. Stanovy spolku Tělovýchovná jednota Hostivice, z.s. 1. Základní ustanovení, název a sídlo spolku 1. TJ Sokol Hostivice ve smyslu zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností zákona č. 89/2012

Více

bv Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Analýza zdrojů systému

Více

DOTEK z.s. Se sídlem Štefánikova 36, Český Těšín, 737 01 Zastoupený paní Bc. Nives Bosákovou, ředitelkou pověřenou k podpisu Dohody

DOTEK z.s. Se sídlem Štefánikova 36, Český Těšín, 737 01 Zastoupený paní Bc. Nives Bosákovou, ředitelkou pověřenou k podpisu Dohody Dohoda o výkonu pěstounské péče uzavřená podle ustanovení 47b zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí a podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník Osoba v evidenci:. (dále jen pěstoun

Více

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl

průřez.téma + ročník obsah předmětu školní výstupy poznámky MP vazby EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl MÍSTO, KDE ŽIJEME + MP vazby Domov EVV - ekosystémy EVV odpady a hospodaření s odpady EVV - náš životní styl - orientuje se v místě domova - orientuje se ve svém pokoji, ví, kde má své hračky, školní kout,

Více

9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte Kritérium standardu 9a) - informuje klienta o postupech

9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte Kritérium standardu 9a) - informuje klienta o postupech Název standardu 9. Jednání, vyhodnocování a individuální plán ochrany dítěte Kritérium standardu 9a) Při jednání s klientem dodržuje orgán sociálně-právní ochrany základní principy výkonu sociálně-právní

Více