Konstrukce koster alounného nábytku a požadavky na sedací nábytek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konstrukce koster alounného nábytku a požadavky na sedací nábytek"

Transkript

1 Zkušebna nábytku , Brno Pipravil: Ing. Zdenk Holouš Konstrukce koster alounného nábytku a požadavky na sedací nábytek

2 1 Konstrukce koster alounného nábytku strana 2 Literatura: HOLOUŠ, Z. -- MÁCHOVÁ, E.: Konstrukce alounného nábytku II. Konstrukce nosných koster alounného nábytku. Brno: Mendelova zemdlská a lesnická univerzita v Brn, s. ISBN Úvod 2.0 Základní pojmy 3.0 Materiály 3.1 Všeobecné požadavky 3.2 Písmené oznaování materiál 3.3 DTD, devotískové desky 3.4 PDP, pekližky 3.5 OSB 3.6 MFP 3.7 DVDT 3.8 MDF 3.9 PDJ, laovky 3.10 Desky složené 3.11 Masivní devo Mkké deviny Tvrdé deviny Vady deva na dílcích koster Vady eziva pro výrobu dílc koster Nekonené vlysy Opracování 3.12 Vlhkost 4.0 Kování a spojovací materiál 4.1 Všeobecné požadavky 4.2 Kolíky 4.3 Spojovací lamely 4.4 Vložené pera 4.5 Úhlová pera 4.6 Vruty 4.7 Hebíky 4.8 Spojovae (prmyslové spony) 4.9 Šrouby 4.10 Matice 4.11 Podložky 4.12 Kluzáky 4.13 Koleka 4.14 Povrchová úprava kování a souástek 5.0 Konstrukní spoje 5.1 Postup pi ešení konstrukce nosných koster 5.2 Základní konstrukní vztahy devných koster 6.0 Typy konstrukcí 6.1 Typologie 6.2 Píméalounné prvky 6.2.1Názvosloví 6.2.3Základní typy konstrukního uspoádání Taburety, prodlužovací a ukonovací prvky Prodloužené typy, chaiselongue 6.3 Rohové prvky 6.4 Úložné prostory nerozkládacích typ 6.5 alounné výrobky s viditelným devem 6.6 alounné výrobky dodávané v demontovaném stavu 6. 7 Konstrukce pohovek pemnitelných na lžko Konstrukce systém s nízkou lehací plochou Konstrukce systém se stední výškou lehacích ploch Konstrukce systém s vysokými lehacími plochami 6.8 Polohovací funkce ástí výrobku 7.0 Montáž koster 8.0 Baleníalounných výrobk 9.0 Výkresová dokumentace 10.0 Základy dimenzování vlys 10.1 Deterministické metody Metoda dovolených namáhání Metoda stupn bezpenosti Metoda mezních stav 10.2 Výpoet pevnosti nosných vlys 10.3 Stanovení maximální zatžovací síly 10.4 Prezy SM vlys odpovídající BK vlysu 24 x 50 mm 11.0 Seznam píloh brázky a vyobrazení 13.0 Použitá literatura Pílohy

3 Materiály: ezivo, výbr pro kostry (náklady) strana 3 Klasifikace vad pro ezivo z jehlinatých a ostatních mkkých devin Klasifikace vad pro ezivo z tvrdých devin

4 Vady deva na dílcích koster strana 4 Pro tyto úely dlíme kvalitu na dv tídy A a B, která mže být uvádna ve výkresové dokumentaci nebo v kusovníku v kolonce jakost. Do jakosti A patí konstrukní (nosné) vlysy, použití jakosti B se omezuje na spojovací vlysy a lišty a tvarové dílce.

5 Vady deva na dílcích koster strana 5 Dílce z mkkého deva. Kvalita A: Pípustné vady deva: zdravé a zarostlé suky do 1/3 tloušky a šíky dílce pevnéerné suky do ø 5 mm pirozené zbarvení deva vyspravené zásmolky nad 25 mm lodikami, menší tmelením povrchové trhliny maximální hloubky 1 mm a 3% délky dílce odklon vláken maximáln 5% zakivení max. 0,2% délky dílce, pokud nepesahuje povolené pedepsané tolerance zabarvení devozbarvujícími houbami, mimo viditelných díl Nepípustné vady: vypadavé a vyhnilé suky hniloba, plísn nebo poškození hmyzem de hlubší než uvedené trhliny poškození hmyzem. Kvalita B: Pípustné vady deva: zdravé a zarostlé suky do 1/3 tloušky a šíky dílce nesrostlé ale nevypadavé suky v rozsahu zarostlých suk vyspravení zásmolk lodikami nad 30 mm délky, kratší musí být vyškrábány povrchové trhliny do 1 mm hloubky do 25 mm délky zakivení do 5% délky dílce odklon vláken do 10%. Nepípustné vady: v rozsahu jako u kvality A. Dílce z tvrdého deva. Kvalita A: Pípustné vady deva: zdravé zarostlé suky do 1/3 tloušky nebo šíky dílce nepravé jádro bez omezení (bez sekundárního napadení houbami) trhliny na ploše a boku maximální hloubky 1 mm a 5 mm délky zárosty jednostranné do 5 mm trhliny na elech dílc délky max. 5 mm, pokud pechází do plochy max. hloubky 2 mm odklon vláken 8% zakivení do 0,6% na 500 mm délky dílce, pokud nemá vliv na pedepsanou toleranci Nepípustné vady: nesrostlé suky hniloba zárosty vtší než 5 mm poškození hmyzem. Kvalita B: Pípustné vady: zdravé a zarostlé suky do 1/2 tloušky nebo šíky dílce nepravé jádro bez omezení (bez sekundárního napadení houbami) trhliny na ploše a boku maximální hloubky 3 mm a 10 mm délky odklon vláken 10% zakivení do 1% na 500 mm délky, pokud nemá vliv na pedepsanou toleranci. Nepípustné vady: v rozsahu jako u kvality A. Tento rozsah vad lze pipustit u skrytých dílc a u dílc, které pi bžném užití výrobku nejsou viditelné. Dílce, které jsou viditelné pi využívání dalších funkcíalounných výrobk, jako jsou rozkládací systémy, úložné prostory a jiné, odpovídají svou kvalitou dílcm skíového nábytku za dvemi (vnitní viditelné dílce). Dílce, které jsou viditelné na hotovém výrobku jako jsou devné plakety, ozdobné dílce a vlysy, devné podruky, nohy a pod., odpovídají svou kvalitou elním plochám skíového nábytku.

6 Multifunkní panely - MFP strana 6 MFP desky mají na rozdíl od OSB vyrovnané vlastnosti ve všech smrech. Porovnání vybraných vlastností (platí pro tloušku 18 mm):

7 Typy konstrukcí nosných koster. strana 7 Základní typy konstrukního uspoádání:

8 2 Požadavky na alounný a sedací nábytek strana 8 Dlení nábytku: EU (prostednictvím EN) dlení dle využití, nap. pro domácí použití, veejné interiéry, kanceláe, vzdlávací instituce) a zpsobu využití (sedací, úložný, lehací apod.). R i dle provedení (devný, alounný, kovový) vznikají kolize nap. zvlášsn, i když jsou pokryty EN alounný nábytek (skupina pouze v SN, EN rozlišují sedací nábytek a dále postele a matrace ): 1. SN :2006 Nábytek - Bezpenostní požadavky 2. SN : 1987Nábytek. alounný sedací nábytek. Technické požadavky 3. SN :1991 Nábytek. alounný nábytek. Základní ustanovení 4. SN :1986 Zkoušeníalounného nábytku

9 strana 9 1. Bezpenostní požadavky (alounný a sedací nábytek): alounný nábytek do veejných ubytovacích zaízení, pokud nemá stanovenou výjimku, musí být vyroben z materiál se sníženou holavostí. Nezbytnou souástí výrobku je návod na montáž a užívání a údržbu výrobku veském jazyce nebo grafické, obecn srozumitelné form.

10 strana 10 Nábytek, jehož dané rozmry a parametry umožují užití celou populací, nelze omezit jeho zatížení aj. vlastnosti odkazem urení jeho použití pro výlunou skupinu osob (napíklad dtí). Nábytek urený k pro ukládání lžkovin musí mít otevenou polohu zajištnou proti samovolnému uvolnní nebo sklopení a musí zajišovat dostatený pívod vzduchu v pípad uzavení osoby (dítte) ve výrobku. Mechanismus kování musí být oddlen od ukládaných vcí (konstrukn nebo krytem) a pi používání chránn krytem zamezující zranní uživatele. Zárove k otevení uzaveného prostoru musí být nutná jen taková síla, aby nap. uzavené dít ho mohlo otevít.

11 alounný nábytek nesmí ohrozit uživatele penívajícím kováním nebo jinými komponenty zalounných ploch v dsledku degradace materiálu, nebo vlivem stlaeníalounických materiál pi bžném užívání výrobku. strana 11

12 strana 12 Mobilní kanceláské židle musí mít odpor proti ujetí v nezatíženém stavu aby pi neúmyslném odsunutí pi usedání nedošlo k pádu uživatele. Souásti rozkládaných výrobk urených pro píležitostné spaní musí být dimenzovány tak, aby nedošlo k destrukci nášlapem na rozkládací ást ped uložením alounných prvk.

13 strana 13 Nábytek nelze opatovat komerními pívlastky, nap. zdravotní, ortopedický, ekologický apod., nemá-li zkušební protokol a stvrzení o tchto deklarovaných parametrech vydané oprávnným akreditovaným pracovištm! Sedací nábytek musí být ešen tak, aby byl dostaten stabilní proti usedání, vstávání nebo jiném bžném užívání, musí být ešen tak, aby pi usednutí na nkterou jeho ást (vetn podruek) nedošlo poškození výrobku nebo zranní uživatele a pi jeho funkním zatížení nevznikali v konstrukci otevené spoje a skuliny, které mohou být píinou uskípnutí šatstva, pokožky nebo prst.

14 strana SN :1987 Nábytek. alounný sedací nábytek. Technické požadavky. Tyto zkušební metody jsou tedy validní pouze v R. Zkoušky stability v této norm byly již nahrazeny SN EN 1022 Nábytek bytový - Sedací nábytek - Hodnocení stability. 3. SN :1991 Nábytek. alounný nábytek. Základní ustanovení Významná pi urování dovolených úchylek rozmr, piemž nkterá ustanovení se ruší a platí pro n norma SN EN 1334.

15 strana 15 Rozmry se mí s pesností na 1 mm a rozmry dle SN EN 1334 se mí pi zatížení zatžovacími podložkami z uzaveného Al profilu 40 x 40 mm o síle stny 2 mm, délky 3 m, hmotnosti 2,5 kg. Plocha se zatíží podložkami rovnobžn s okrajem a silou na každou desku 15 N (respektive 5 N pro matrace nižší než 50 mm) a provádí se 3 mení, ve stedu, a 250 mm od zatžovacích podložek, výsledkem je prmr. Povinnost oznait štítkem i visakou (l. 38)..lánek neodpovídá souasným potebám (pitom je platný!): - Oznaení výrobce - Název výrobku (u židlí uvést nap. pracovní 1 ) - íslo JK POV!?? - Výrobnííslo série (mže být nahrazeno datem výroby) - Msíc a rok expedice - Znaka nebo razítko výstupní kontroly - íslo technické normy (vesms již neplatí!) nebo technické podmínky - Provedení - Hmotnost v. obalu. Balení do PE folie, jinak musí být dohodnuto s odbratelem!!

16 strana SN :1986 Zkoušeníalounného nábytku Definuje zkoušky ve vztahu k alounnému nábytku, a to: Pevnost podnoží a noh Pevnost kostry rázem (na sted pední podélnéásti kostry volným pádem jedenkrát bemeno 75 kg z výšky 100 mm volným pádem rozdílné proti zkouškám rázem pro sedací nábytek dle EU) Pevnost bok pi statickém horizont. a vertikál. Namáhání Funkce polohovacích, rozklápcích a vyklápcích mechanism Funkce výsuvných úložných prostor Mkkost alounní Trvanlivost alounní protažení potahových materiál. Problém: v EN se eší tyto zkoušky podle skupin užití bez ohledu na provedení (jestli je nebo neníalounný nerozlišuje), na každou skupinu jsou rzné požadavky.

17 strana 17 Propletenec norem znesnaduje orientaci na ešení problému a urení požadavk na jednotlivé typy nábytku: Grant Ministerstva prmyslu a obchodu ešený na Ústavu nábytku, designu a bydlení MZLU v Brn: NIS - informaní systém pro podporu výzkumu, vývoje, inovací a jakosti nábytku Jedním z jeho výstup jsou i návrhy na revize, zrušení a vznik nových technických norem.

18 Dlení sedacího nábytku dle EN ve vztahu k požadavkm: strana 18

19 strana 19 Požadavky na bezpenost, stabilitu a mechanické vlastnosti bez podruek (pomocí mechanických zkoušek): Stabilita smrem dopedu 2. Stabilita boním smrem 3. Stabilita smrem dozadu 4. Statické zatížení sedadla a opradla (10x) a trvanlivost sedáku a opradla ( x) 5. Trvanlivost pedního okraje 6. Statické boní zatížení 7. Statické zadní zatížení 8. Rázová zkouška sedáku (rázové kladivo 25 kg, rázové tleso 20 kg, zatžovací vak 50 kg) 9. Rázová zkouška zad 10. Statická zkouška trnože

20 Kombinovaná zkouška sedadla a op radla Venkovní sedací nábytek: - kemping 6250 cykl : F=250N*, M=1000N - domácí cykl a ostatní cykl : F= 350N*, M=1000N *P epo et ohybového momentu Domácí užití: cykl : F=300N, M=1000N Nebytový: F=300N, M=1000N - lehký: cykl - obecný: cykl - velice namáhaný: cykl Pro vzd lávací instituce: cykl : F=300N, M=1250N Kancelá ský: cykl : F=320N, M=1200N Spojených do ady: F=950N, M=330N - lehké: cykl - st ední: cykl - obecné: cykl - t žké: cykl strana 20

21 Rázová zkouška sedadla Nebytový: Rázové kladivo 25 kg, 10x - Lehký: h=180 mm - Obecný: h=240 mm - Velice namáhaný: h=300 mm Venkovní: Zat žovací vak 50 kg, 10x, h=100 mm Bytový: Rázové kladivo 25 kg, 10x, h=180 mm Rázové t leso 20 kg se pro sedací nábytek nepoužívá, využívá se nap. u d tských postýlek. Pro vzd lávací instituce: strana 21 Rázové kladivo 25 kg, 10x: - Dle rozm rové skupiny h=180, 240, 300 mm Kancelá ský: - Neprovádí se Spojených do ady: Rázové kladivo 25 kg, 10x: - Lehké: h=180 mm - St ední: h=240 mm - Obecné a t žké: h=300 mm

22 strana 22 Normativní odkazy SN EN 1728 Nábytek bytový - Sedací nábytek - Zkušební metody pro stanovení pevnosti a trvanlivosti SN EN Kanceláský nábytek - Kanceláské židle pracovní - ást 3: Metody zkoušení SN EN Nábytek - Pevnost, trvanlivost a bezpenost - Požadavky na sedací nebytový nábytek SN EN Nábytek - Spoje pro nebytový sedací nábytek spojený navzájem do ady - Požadavky na pevnost a metody zkoušení SN EN Nábytek - Židle a stoly pro vzdlávací instituce -ást 2: Bezpenostní požadavky a metody zkoušení SN EN Kanceláský nábytek - Židle pro návštvy SN EN Venkovní nábytek - Sedací a stolový nábytek pro kempinkové použití, pro použití v domácnostech i veejných jednacích prostorách -ást 2: Mechanické bezpenostní požadavky a zkušební metody sedacího nábytku

23 Funk ní charakteristiky matrací Po et cykl : M ené hodnoty: - Zm na výšky - Hodnota tvrdosti - Zm na tvrdosti len ní tvrdosti - Zm na tvrdosti Klasifikace tvrdosti (matrace, l žka) do 10 skupin, p i emž Hs=1 tvrdá Hs= 10 m kká K ivka zatížení (deflexe): Výchozí m ení po 100 cyklech, kone né po ukon ení (p ítla ný talí, software) strana 23

24 Výsledek pouí strana 24

Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2

Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2 Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2 Zkušebna nábytku, akreditovaná laborato 1030.2 psobí na Lesnické a devaské fakult MZLU v Brn jako samostatný ústav. Vedení MZLU ani fakulty nezasahuje

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej prosinec 2011 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy.

Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy. Ocelová konzola typ PAÁT II 40-ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 2/2014 Nahrazuje TP.4/2011. Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej Bezen 2014 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název typového podkladu 1.2

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

Stední prmyslová škola na Proseku. Výpoetní technika. AutoCad. Obsah šablony pro AutoCad. šablona-sps na Proseku.dwt.

Stední prmyslová škola na Proseku. Výpoetní technika. AutoCad. Obsah šablony pro AutoCad. šablona-sps na Proseku.dwt. Výpoetní technika AutoCad Obsah šablony pro AutoCad šablona-sps na Proseku.dwt Lukáš Procházka Obsah Stední prmyslová škola na Proseku Obsah: Obsah.. 1 Úvod.... 2 Hladiny.... 2 Kótovací styl... 2 Styl

Více

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT ada pevodník typového oznaení MT generan nahrazuje pvodní typovou adu pevodník NC stejného výrobce. Použití: Pevodníky jsou ureny pro pevod elektrických veliin na mronosný

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

DUM 09 téma: Kusovník

DUM 09 téma: Kusovník DUM 09 téma: Kusovník ze sady: 01 tematický okruh sady: Kreslení výkres sestavení ze šablony: 04_Technická dokumentace Ureno pro :1. roník vzdlávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika 18-20-M/01 Informaní

Více

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Zkušebna nábytku 613 00 Brno, Lesnická 39 PROTOKOL O ZKOUŠCE

MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Zkušebna nábytku 613 00 Brno, Lesnická 39 PROTOKOL O ZKOUŠCE MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Zkušebna nábytku 613 Brno, Lesnická 39 Počet stran: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE Předmět zkoušky: porovnání mechanických vlastností lepených sedáků Název výrobků:

Více

15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku. České právní předpisy související s nábytkem

15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku. České právní předpisy související s nábytkem 15 PŘÍLOHA 15.1 Normy a zákony vztahující se ke stolovému nábytku Tab. P1 Zákony ČR - právní předpisy související s nábytkem České právní předpisy související s nábytkem Zákon č. 22/1997 Sb., o technických

Více

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 -

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - HERMES Elektromechanický servopohon pro otoné brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - Bezpenostní výstrahy Tento návod je uren pouze pro osoby s pedepsanou technickou kvalifikací a pouze pro

Více

Ceník základních nábytkových modul 2011

Ceník základních nábytkových modul 2011 Tento ceník je pouze orientaní. Nabízený sortiment je prbžn rozšiován a také konené ceny jsou ešeny v závislosti na konené volb použitých materiál, designových úprav a požadovaném množství. Na veškerý

Více

VYSOKÉ ŠKOLY, POŽADAVKY NA NÁBYTEK normativní požadavky na nábytek výukových, pobytových a laboratorních prostor

VYSOKÉ ŠKOLY, POŽADAVKY NA NÁBYTEK normativní požadavky na nábytek výukových, pobytových a laboratorních prostor VYSOKÉ ŠKOLY, POŽADAVKY NA NÁBYTEK normativní požadavky na nábytek výukových, pobytových a laboratorních prostor Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně, Lesnická a dřevařská fakulta, Ústav

Více

INFORMATIVNÍ TEXT S OBRÁZKY. Ing. Zdenk Holouš

INFORMATIVNÍ TEXT S OBRÁZKY. Ing. Zdenk Holouš INFORMATIVNÍ TEXT S OBRÁZKY Ing. Zdenk Holouš Mendelova zemdlská a lesnická universita v Brn, Lesnická a devaská fakulta Ústav nábytku, designu a bydlení 1 Balení 2 Oznaování obal 3 Obaly nábytku 3.1 Balení

Více

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky

TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky Podnikatelská 545 190 11 Praha 9 tel: 267 090 211 fax: 281 932 300 servis@kovprof.cz www.kovprof.cz TENKOSTNNÉ PROFILY Z, C a Σ pro vaznice a paždíky POMCKA PRO PROJEKTANTY A ODBRATELE Rev. 2.0-10/2013

Více

20.5.2013, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. ZÁVADY PŘI ZKOUŠKÁCH NÁBYTKU A JEJICH VZTAH K NORMÁM

20.5.2013, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. ZÁVADY PŘI ZKOUŠKÁCH NÁBYTKU A JEJICH VZTAH K NORMÁM 20.5.2013, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. ZÁVADY PŘI ZKOUŠKÁCH NÁBYTKU A JEJICH VZTAH K NORMÁM Bezpečný výrobek strana 2 Požadavky vyplývající ze zákonných předpisů Zákon č. 22/1997 Sb. o technických

Více

KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2

KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2 KOTVENÍ SVODIDLA ZSNH4/H2 KOTEVNÍ ŠROUB OMO + LEPÍCÍ HMOTA HIT-RE 500 MONTÁŽNÍ NÁVOD 8/2009 PEVZAL, SEZNÁMIL SE Z MONTÁŽNÍM NÁVODEM: Strana 1 (celkem 5) DATUM: 1. Úvod Tento montážní návod stanovuje závazné

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN.

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Typový podklad. 7 / 2012 Zpracoval: František Kadlec Datum: 12/2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.13 Konstrukce skříňového nábytku Kapitola

Více

UŽIVATELSKÝ NÁVOD Strana: 1 ze 10

UŽIVATELSKÝ NÁVOD Strana: 1 ze 10 0 ŠUMPERK tel.: 2, fax: UŽIVATELSKÝ NÁVOD Strana: ze N000 -. vydání VŠEOBECN Tento uživatelský návod je vypracován v souladu se : Zákonem o technických požadavcích na výrobky. 22/9 Sb., v platném znní

Více

, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I. Klasické konstrukce

, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I. Klasické konstrukce 27. 3. 2012, Brno Připravil: Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku I Klasické konstrukce 1 Základní konstrukce strana 2 Spojení na šířku, spojení do plochy Spojení na tupou spáru Spojení zubovou

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

Pravidla pro elektrotechniku, komentáe k normám ady SN 33 2000

Pravidla pro elektrotechniku, komentáe k normám ady SN 33 2000 ESKÝ NORMALIZANÍ INSTITUT ve spolupráci s asopisem Elektro si Vás dovoluje pozvat na odborný seminá Pravidla pro elektrotechniku, komentáe k normám ady SN 33 2000 který se bude konat dne 13. listopadu

Více

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM A POUŽITÉ LITERATURY 3 3. GEOMETRIE KONSTRUKCE 4 4. MODEL KOSNTRUKCE VE SCIA ENGINEER 5

1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM A POUŽITÉ LITERATURY 3 3. GEOMETRIE KONSTRUKCE 4 4. MODEL KOSNTRUKCE VE SCIA ENGINEER 5 Lávka u obchodní akademie Beroun SO 201 - Lávka pes Litavku STATICKÝ VÝPOET vypracoval Ing. J.Hamouz kontroloval Ing. V. Engler datum 06/2013.zakázky 12NO03030 OBSAH 1. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 2. SEZNAM NOREM

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

JAVORNÍK ZMNA.2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE (UPRAVENÝ A POSOUZENÝ NÁVRH) POIZOVATEL: Mstský úad Svitavy

JAVORNÍK ZMNA.2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE (UPRAVENÝ A POSOUZENÝ NÁVRH) POIZOVATEL: Mstský úad Svitavy ZMNA.2 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE (UPRAVENÝ A POSOUZENÝ NÁVRH) JAVORNÍK POIZOVATEL: Mstský úad Svitavy ZPRACOVATEL: AUA - Agrourbanistický ateliér Praha 6 Šumberova 8 Název územn plánovací dokumentace - ÚPD:

Více

ceník maloobchodní vč. DPH APOLLO APOLLO

ceník maloobchodní vč. DPH APOLLO APOLLO platný od..205 popis výrobku 5 2F-20 7 20X97X 7 2,5F- 9 2,5N X97X 9 3F-60 2 3N 2 60X97X 90X97X 2N T F-90 F N 62 ZNAČENÍ PRVKŮ 200 KŘESLO ROZKLÁDACÍ POHOVKA 90 - MATRACE 90 x 97 x 2POHOVKA ROZKLÁDACÍ 20

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) POSTROJ

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) POSTROJ Stránka 1 z 7 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) POSTROJ SN EN 358 SN EN 361 SN EN 813 Osobní ochranné prostedky pro pracovní polohování a prevenci proti pádm z výšky - pracovní polohovací

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10. eské vysoké uení technické v Praze. Fakulta strojní NÁVRH TLUMIE HLUKU. Ústav techniky prostedí PAVE L LIŠKA

DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10. eské vysoké uení technické v Praze. Fakulta strojní NÁVRH TLUMIE HLUKU. Ústav techniky prostedí PAVE L LIŠKA eské vysoké uení technické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky prostedí 12116 DIPLOMOVÁ PRÁCE PÍLOHA. 10 NÁVRH TLUMIE HLUKU PAVE L LIŠKA ERVEN 2015 PAVEL LIŠKA ERVEN 2015 Kubíkova 12, 182 00 Praha 8,

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 MALÉ POJÍZDNÉ SKLÁDACÍ LEŠENÍ AKG 170 Výrobce: FINTES Aluminium s.r.o. Píbraz 152 378 02 Stráž nad Nežárkou NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 Tento návod musí být vždy k dispozici v míst používání lešení SESTAVOVAT

Více

OBSAH. Obsah 2. Únosnost 3. Životnost 4 5. Mazání 6 7. Montáž 8 9. Lineární vedení HG 10 17. Lineární vedení MG 18 23

OBSAH. Obsah 2. Únosnost 3. Životnost 4 5. Mazání 6 7. Montáž 8 9. Lineární vedení HG 10 17. Lineární vedení MG 18 23 10 Li pr Kata Všechn ruitza souvislo MIDO 011 P neá rofil alog yúdajevtom apípadnéneú ostistechnick OL2010 Pehled ární lovo mtokatalogub úplnéneboch kýmpokrokem dnabíz ved out bylypelivp hybnéúdaje. m.

Více

MONTÁŽNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD TMB PS 031 SPOJOVACÍ - TAŽNÉ ZAÍZENÍ. pro automobily

MONTÁŽNÍ A UŽIVATELSKÝ NÁVOD TMB PS 031 SPOJOVACÍ - TAŽNÉ ZAÍZENÍ. pro automobily 1 VW Golf IV. Hatchback (4x2) (1997 2004) VW Golf IV. Variant (4x2) (1999 2005) VW Bora. Sedan (4x2) (1998-2005) ŠKODA Octavia I. Hatchback/Combi (4x2) (1996 - ) AUDI A3 (4x2) (1996 4/03) SEAT Toledo (1999-2004)

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 01.110; 79.020 2008 Výkresy ve dřevozpracujícím průmyslu Září ČSN 01 3610 Drawings in woodworking industry Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 01 3610 z

Více

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R

DOMOV MAXOV Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS , R Horní Maxov 181, Luany nad Nisou, PS 468 71, R Adresát: 12.duben 2016 ZADAVATEL DOMOV MAXOV, HORNÍ MAXOV 181,46871 LUANY NAD NISOU IO :70872651 Ve smyslu zákona.137/2006 Sb. o veejných zakázkách v platném

Více

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM

CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Píloha.1 k usnesení Rady HMP. 1500 ze dne 5.12.2000 CELOMSTSKY ZÁVAZNÁ FORMA NÁVRHU NA PRONÁJEM BYT Z NOVÉ VÝSTAVBY A UVOLNNÝCH BYT V BYTOVÉM FONDU HL.M. PRAHY NESVENÉM MSTSKÝM ÁSTEM Celomstsky závazná

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP Stránka 1 z 8 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) TEXTILNÍCH OOPP EN 354 Osobní ochranné prostedky proti pádm z výšky - spojovací prostedky EN 795 B Ochrana proti pádm z výšky - kotvicí

Více

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6684/2013-980 SMRNICE. 4/2013 Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz lánek 1 Obecná ustanovení

Více

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Michal Varaus EVROPSKÉ NORMY PRO ASFALTOVÉ SMSI ZPRACOVÁVANÉ ZA HORKA SOUASNÝ STAV A VÝHLED Únor bezen 2015 2 CEN / TC 227 Silniní materiály

Více

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODI 1600/3000/2000 a ŠESTIVODI 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN

Ocelové konzoly typu ŠESTIVODI 1600/3000/2000 a ŠESTIVODI 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelové konzoly typu ŠESTIVODI 1600/3000/2000 a ŠESTIVODI 1100/2000/1700 na betonové sloupy venkovního vedení VN TYPOVÝ PODKLAD. 3/2014 Nahrazuje TP. 7/2006 Zpracoval:

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

123 mm / zásuvka 125. Typ zásuvky. Typ zásuvky

123 mm / zásuvka 125. Typ zásuvky. Typ zásuvky Zásuvkové skíně Pracovní stoly Dělicí materiál zásuvek Elektro píslušenství Elektrolišty Celohliníkové certifikované elektrolišty, nosný prvek elektrického píslušenství dílenského nábytku POLAK. Odolná

Více

METRA BLANSKO a.s. 03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory

METRA BLANSKO a.s.  03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory METRA BLANSKO a.s. KLEŠ!OVÉ P"ÍSTROJE www.metra.cz KLEŠ!OVÉ AMPÉRVOLTMETRY S ANALOGOVÝM ZOBRAZENÍM Proud AC Nap!tí AC 1,5 A, 3 A, 6 A, 15 A, 30 A, 60 A 150 A, 300 A 150 V, 300 V, 600 V T"ída p"esnosti

Více

Návod k montáži a použití

Návod k montáži a použití Nosi na jízdní kola na tažné zaízení - Uebler F32-XL, na 3 jízdní kola, obj.è. 5750 - Uebler F42, na 4 jízdní kola, obj.è. 5740 Návod k montáži a použití M+P-25A-0073 k Nosi na jízdní kola na tažné zaízení

Více

Ochrany ady RE_ 61_. Manuál pro instalaci

Ochrany ady RE_ 61_. Manuál pro instalaci Ochrany ady RE_ 61_ Manuál pro instalaci Vydáno: 25.11.2003 Verze: B/05.10.2004 Manuál pro instalaci Obsah: 1. Úvod... 4 1.1. Informace o tomto manuálu...4 2. Bezpenostní informace... 5 3. Vybalení...

Více

Konstrukce nábytku. 2. část: Základní konstrukce. - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné -

Konstrukce nábytku. 2. část: Základní konstrukce. - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné - 18.08. 2015, Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Konstrukce nábytku 2. část: Základní konstrukce - moderní vazby pevné - - konstrukční vazby demontovatelné - This project has

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 10.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD k žádosti o stavební povolení a provádní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 12.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD pro stavební ízení a provádní stavby

Více

Evropská organizace pro technické schvalování ETAG 018-4. Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ

Evropská organizace pro technické schvalování ETAG 018-4. Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ Evropská organizace pro technické schvalování ETAG 018-4 Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ VÝROBKY PRO OCHRANU STAVEBNÍCH PRVK A KONSTRUKCÍ PED POŽÁREM ást 4 : Panely, desky

Více

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu:

Průvodní dokumentace. Montáž a uvedení do provozu: Průvodní dokumentace Prohlášení výrobce o bezpečnosti výrobku Výrobce ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a ve znění následujících změn a doplňků prohlašuje, že výrobek

Více

Mendelova univerzita v Brn. SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn

Mendelova univerzita v Brn. SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6643/2013-980 SMRNICE. 3/2013 Vydávání prkaz studenta Mendelovy univerzity v Brn lánek 1 Obecná ustanovení 1. Ve smyslu 57 zákona.

Více

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE

POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ BAKALÁSKÉ A DIPLOMOVÉ PRÁCE na Fakult životního prostedí Univerzity J.E.Purkyn v Ústí n.l. a) Zadávané téma BP nebo DP musí mít pímou vazbu na studovaný obor. b) Zadání BP nebo DP

Více

Kuli ková kolejnicová vedení firmy Rexroth

Kuli ková kolejnicová vedení firmy Rexroth Údržba Zvlášt na odkrytovaných kolejnicích se mže usazovat špína. Aby se udržela funknost tsnní a krycího pásku, musí se takovéto zneištní pravideln odstraovat. Proto provete dvakrát za den, nejpozdjí

Více

Montážní systém illbruck i3

Montážní systém illbruck i3 Montážní systém illbruck i3 Naše firma neustále sleduje moderní produkty a technologie týkající se výplní stavebních otvor a souasn se je snažíme v co nejvyšší míe uplatovat i v praxi. Nejvtším problémem,

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku -

Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku - 23.08. 2015, Brno Připravil: Ing. Eliška Máchová Ing. Zdeněk Holouš, Ph.D. Výroba nábytku 2. část: Materiály - pro výrobu nosných koster čalouněného nábytku - This project has been funded withsupport from

Více

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05.

SEZNAM PÍLOH. 1. Seznam píloh a technická zpráva 3 A4. 2. Pdorys 1.NP nový stav 2 A4. 3. Pdorys podkroví nový stav 2 A4. 4. Výkaz výmr 2 A4 05. Stavební úpravy rodinného domu Adamcová Lada, Mgr. Adamec Tomáš 9.kvtna 6, 273 51, Pletený Újezd Díl 400 - Vytápní Dokumentace pro oznámení stavby Seznam píloh a technická zpráva SEZNAM PÍLOH 1. Seznam

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese

DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese DUM 02 téma: Popisové pole na výrobním výkrese ze sady: 03 tematický okruh sady: Kreslení výrobních výkres ze šablony: 04_Technická dokumentace Ur eno pro :1. ro ník vzd lávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

Typ: MTA pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti

Typ: MTA pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti Typ: MTA 102 - pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti Popis funkce: pevodník MTA 102 je uren pro mení a indikaci odebrané nebo dodané energie v jednofázové stídavé síti. Výstup je indikován

Více

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou

HYDROIZOLACE STECH. Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou HYDROIZOLACE STECH OBSAH stránka Úvod: o výrobním závodu KRKONOŠSKÉ PAPÍRNY a.s., Dechtochema Svoboda nad Úpou 2 Popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Skladby stešních

Více

MALOOBCHODNÍ CENÍK VČ. DPH 2019

MALOOBCHODNÍ CENÍK VČ. DPH 2019 EDEL ceník platný od 2. 2. 2019 popis výrobku F N 1 56 9 2N 2F-120 17 17 120x197x11 2,5N 2,5F-1 1 207 207 1x197x11 3N 1 227 227 160x197x11 T 3F-160 62 ZNAČENÍ PRVKŮ SCHÉMA FUNKČNÍHO MECHANISMU (F) NOHY

Více

Obec K U N I C E Kunice LYSICE

Obec K U N I C E Kunice LYSICE Obec K U N I C E Kunice 16 679 71 LYSICE Zmna.III územního plánu obce Kunice Zastupitelstvo obce Kunice, píslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním ádu (stavební

Více

DYNATECH DYNAMICS & TECHNOLOGY, S.L. nebude zodpov dný za žádné poškození zp sobené nedodržením výše uvedených základních údaj.

DYNATECH DYNAMICS & TECHNOLOGY, S.L. nebude zodpov dný za žádné poškození zp sobené nedodržením výše uvedených základních údaj. DYNATECH - PROGRESIVNÍ ZACHYCOVA PR-2500-UD (V.35) Datum 17-05-2004 NÁVOD PRO POUŽITÍ A ÚDRŽBU 1. Základní údaje 2. Instalace zachycova 2.1. Údaje pro výrobce rám 2.2. Údaje pro montáž výtahu 3. Použití

Více

Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup

Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup 2 718 Synco living Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup KRF960-E Zásuvkový adaptér ovládaný rádiovým signálem pro spínání elektrických zátží do 10 A Rádiová komunikace protokolem KNX RF (868 MHz,

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA

2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2. PÍKLAD DÍLÍ ÁSTI SOUSTAVY - DÍLÍ ÁST SDÍLENÍ TEPLA 2.1. OBECN Tepelné požadavky na dílí ást sdílení tepla zahrnují mimoádné ztráty pláštm budovy zpsobené: nerovnomrnou vnitní teplotou v každé tepelné

Více

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK

PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK Stránka 1 z 5 PEDPISY PRO PRAVIDELNÉ PERIODICKÉ KONTROLY (REVIZE) SPOJEK EN 362 Osobní ochranné prostedky proti pádm z výšky spojky Pro zjednodušení terminologie budeme v tomto textu používat pouze termín

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25

Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25 Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25 na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 6/2012 Zpracoval: Kadlec František prosinec 2012 Maurer Ondej OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty

Dimenzování komín ABSOLUT Výchozí hodnoty Výchozí hodnoty Správný návrh prezu - bezvadná funkce Výchozí hodnoty pro diagramy Správná dimenze komínového prduchu je základním pedpokladem bezvadné funkce pipojeného spotebie paliv. Je také zárukou

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY PETRŽÍLKOVA , PRAHA 5 STODŮLKY PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY zpracovaný na bytový dům PETRŽÍLKOVA 2259-2262, PRAHA 5 STODŮLKY ke dni 26.5.2015 Zpracovatel průkazu: SATRA, spol. s r.o. Ing. Josef Brzický, energetický specialista

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA )

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) PRACOVNÍ PEKLAD PRO POTEBY BA 01/08/2005 EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) Tato Úmluva byla sjednána mezi Evropskými

Více

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva 2 719 Synco living Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva KRF961-E Zásuvkový adaptér ovládaný rádiovým signálem pro spínání a stmívání elektrického osvtlení do 300 W Rádiová komunikace protokolem KNX RF

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁBYTKU - MOBILIÁŘ

TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁBYTKU - MOBILIÁŘ TECHNICKÁ SPECIFIKACE NÁBYTKU - MOBILIÁŘ Příloha č. 4 Zadavatel uvádí, že veškeré zde uvedené rozměry se vztahují k referenčním výrobkům a dodavatel musí respektovat minimální požadavky stanovené v této

Více

Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice. Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy.

Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice. Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy. Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 1/2012 Zpracoval: František Kadlec ervenec 2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název typového

Více

STRAE PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU

STRAE PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU STRAE PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKU OZNAENÍ POŽADOVANÉHO STRAE A B C D F I I I I I I I I I I I I I pítlak z jedné ( bez ísla) I I I I I I I I I I I I I P naklápcí ložisko z druhé strany I I I I I I I I I I I I X

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY REKONSTRUKCE AREÁLU VAZAKA BLÁ POD BEZDZEM F DOKUMENTACE STAVBY Bezen 2008 OBSAH : 1.1 Architektonické a stavební ešení 1.1.1 Technická zpráva 1.1.2 Výkresová

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012

ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 Poet výtisk: 2 Výtisk.: 1 Poet list: 14 ZNALECKÝ POSUDEK. 004/mov/2012 o stanovení hodnoty prvk movitého majetku HIM nacházejícího se v zasedací místnosti a v prostorách souvisejících polikliniky O Krajské

Více

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot.

Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. 3. POTRUBÍ Potrubí slouží zejména k doprav kapalin, plyn a par, mén pro dopravu sypkých hmot. Hlavní ásti potrubí jsou: trubky spoje trubek armatury tvarovky pro zmnu toku a prtoného prezu (oblouky, kolena,

Více

Firma je zapsána v obchodním rejstíku vedeném Mstským soudem v Praze, oddíl C, vložka 111298.

Firma je zapsána v obchodním rejstíku vedeném Mstským soudem v Praze, oddíl C, vložka 111298. VEKRA obchodní s.r.o. Obchodní zastoupení PRAHA-MODANY epická 22 Modanská 86/ 102 00 Praha 10 - Hostiva 147 00 Praha 4 - Hodkoviky Bankovní spojení: obch. zástupce: Jaroslav Novotný Citibank Europe plc.

Více

Vnitřní dveřní křídla - Dveře otočné

Vnitřní dveřní křídla - Dveře otočné 16. 07. 2007 1/13 Tato podniková norma obecně platí pro výrobu, identifikaci, kontrolu, zkoušení, balení, dodání, dopravu, skladování, montáž a údržbu vnitřních otočných dřevěných dveřních křídel. 1. Názvosloví

Více

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP 1. Úvodní ustanovení 1.1 Smrnice upravuje povinnosti a práva právnických a fyzických osob pi provádní potápských prací. Je závazná pro právnické a fyzické

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 O nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo msta v Luhaovicích schválilo na svém zasedání dne 13.12.2001 v souladu s ustanovením 17 odst. 2 zákona. 185/2001

Více

Kovová podnož s "U" profilem pro vedení kabeláže, RAL 9006, 1x průchodka, deska tl.25mm, 1 1_6161 0 Kč 0 Kč 0 Kč

Kovová podnož s U profilem pro vedení kabeláže, RAL 9006, 1x průchodka, deska tl.25mm, 1 1_6161 0 Kč 0 Kč 0 Kč Pořadové číslo Číslo místnosti 5 106 6 106 Název položky rozměr popis počet kusůoznačení pracovní rohový, pravý 180x160/80x75 Cena bez DPH/ks Cena bez DPH/cel kem Cena celkem včetně DPH kabeláže, RAL 9006,

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

Barva Kód Obrázek Název Popis Cena bez DPH W R. Psací stl. Psací stl s podložkou a možností prokabelování. 210 x 100 x 74. Stl pídavný 210 x 50 x 74

Barva Kód Obrázek Název Popis Cena bez DPH W R. Psací stl. Psací stl s podložkou a možností prokabelování. 210 x 100 x 74. Stl pídavný 210 x 50 x 74 E-SILE - STOLY Barva Kód Obrázek ázev Popis Cena bez DPH 61 575,- Cr* E002 Psací stl 210 x 100 x 74 66 825,- 86 940,- Cr* E001 Psací stl 180 x 90 x 74 100 165,- 57 215,- - 77 445,- Podnože jsou v provedení

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4 Unipetrol RPA, s.r.o. HSE&Q Užívání elektrického runího náadí a souvisejících elektrických pedm N 11 007 Norma je závazná pro všechny subjekty (fyzické i právnické osoby), které užívají, udržují, kontrolují

Více

info@midol.cz www.midol.cz

info@midol.cz www.midol.cz To Kata Všechn ruitza souvislo MIDO 014 P oler alog yúdajevtom apípadnéneú ostistechnick OL20 Pehled ran mtokatalogu úplnéneoch kýmpokrokem dnaíz níp ylypelivp hynéúdaje. m. w enýcht pou ekontrolován Vyhrazujeme

Více

h a n d b o o k A L F A 5 0 0

h a n d b o o k A L F A 5 0 0 handbook A LFA 500 úvod Variabilní Alfa 500 s velmi funkčním designem má široké uplatnění. Je vhodný pro vybavení referentských pracovišť, kanceláří mana ge mentu, jednacích místností, aj. Výškové moduly

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351

Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 ada 240 Pneumatický uzavírací ventil Typ 3351 Použití Ventil s tsným uzavením pro kapaliny, plyny a páru podle DIN - nebo ANSI - norem Jmenovitá svtlost DN 15 až DN 100 ½ až _4 Jmenovitý tlak PN 10 až

Více

PLYNOVÝ GRIL MADEIRA

PLYNOVÝ GRIL MADEIRA PLYNOVÝ GRIL MADEIRA GP01001 Pracovní tlak Spoteba Výkon Rozmr grilovací desky Topné medium 30mbar 270 g/h 3,5kW 49 x 38 cm Propan-butan Ped použitím si pozorn pette návod k použití!!! POZOR: Vždy používejte

Více