Milan Lasica / Dopisy Emilovi SERVUS EMILE,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Milan Lasica / Dopisy Emilovi SERVUS EMILE,"

Transkript

1 SERVUS EMILE, dneska ráno jsem se vzbudil a představ si, pamatoval jsem si, o čem se mi zdálo. Na devadesát devět procent si to nikdy nepamatuju a někdy jsem taky rád, protože mám pocit, že se mi nezdá nic příjemného. Kromě toho mi jednou jedna ženská řekla, že sny nejsou jenom obraz toho, co jsi přes den zažil, ale taky jakousi předpovědí. A víš, člověk je zvědavý, přiznám se, že bych rád věděl, co mi takový sen může předpovědět. Takže ráno jsem byl celý natěšený, že si ten sen pamatuju, ale teď jsem zase v rozpacích, protože fakt nevím, co by mohl znamenat. Zdálo se mi, že jsem byl v cukrárně a že jsem tam zakopl o schod, protože tam nenapsali, že Pozor, schod! Zakopl jsem a padal jsem, ale nedopadl jsem, protože vtom jsem se právě vzbudil. Emile, kdybys měl někoho, kdo umí vykládat sny, tak se poptej, určitě to něco znamená! Já nikoho takového neznám a těch našich ženských se nechci vyptávat, zdá se mi to ponižující. Každopádně něco to znamenat musí, protože se už ani nepamatuju, kdy jsem si naposled pamatoval sen, takže když jsem si ho teď zapamatoval, bude to určitě nějaký signál a nechci to brát na lehkou váhu. Vzpomínám si, že jednou před mnoha roky se mi zdálo, že rodím. Ležel jsem v porodnici na posteli, rukama jsem svíral železné čelo postele a nejspíš jsem měl velké bolesti. Ale taky jsem se tehdy vzbudil předčasně, a tak nevím, co se mi narodilo, jestli kluk anebo holka. Kdysi, když jsem byl mladší, přál jsem si kluka, ale teď by se asi líp hodila holka, kluk by se na mě vysral, ale holkám to nedá. Když už nic jiného, aspoň by se na mě přišla občas podívat a to už by bylo něco. ( 92 )

2 Dopis č. 41 Předevčírem jsem neměl co dělat, tak jsem zajel do města. Ne že bych jiné dny měl co dělat, ale předevčírem nepršelo. Byl jsem v centru, chodil jsem po těch místech, po kterých jsme chodili kdysi, když jsme žili takzvaně nočním životem, a řeknu ti, žádný podnik z těch časů už neexistuje, dokonce ani kavárny, které tam bývaly. Ale je tam plno jiných kaváren a jiných podniků a hlavně plno turistů, člověk by nebyl věřil, že jednou bude někdo zvědavý na naše město. Turisti, většinou starší lidi, penzisti, chodí ve skupinách, jsou to asi Japonci, ale možná i jiní Asiati, vždyť to na první pohled nepoznáme, kdo je Japonec, kdo Vietnamec, ale na trhu je to jasné, tam Japonci to falšované zboží neprodávají. Jednou jsem se jednoho zeptal, že jako odkud je, a on mi, představ si, řekl, že ze Žiliny. Nejdřív jsem si myslel, že si dělá srandu, ale potom jsem si uvědomil, že tam je ta automobilka, takže to byl Korejec. Vidíš, i tak se člověk něco může dozvědět. Jinak ale, jestli mám nějakou reálnou předvolební touhu, protože teď budou ty komunální volby, tak je to tohle: přál bych si, aby se po evropských metropolích, kromě starých Japonců, Korejců a tak dále, pohybovaly i skupinky slovenských důchodců a abychom byli při těch exkurzích tak veselí jako ti Asiati. Kdo tohle zařídí, toho budem v našem starobinci volit. Servus, Miro ( 93 )

3 VÁŽENÝ EMILE, schválně tě tak oslovuju, aby sis i ty uvědomil, jaké je to debilní oslovení. Vážený Koho by tak asi člověk mohl oslovit. Řeknu ti otevřeně, málokoho. V podstatě nikoho. Pravda, až na výjimky. Tebe si, Emile, do jisté míry vážím, jsme kamarádi, lépe řečeno byli jsme celá léta kamarádi, záměrně nepíšu, že přátelé, protože přátelství je přece jen něco trochu jiného než kamarádšoft, jak se kdysi říkalo. Přátelství je něco tak vzácného a vznešeného, že vlastně ani moc neexistuje, a když, tak jen v nějakých filmech nebo knížkách, jako například Bílý tesák. Ale to je přátelství se psem, anebo to možná byl vlk? Už si nepamatuju, ale jedno je jisté přátelství se zvířetem má pevnější kořeny než přátelství člověka s člověkem a taky déle vydrží. Prakticky než jeden zemře, ať už zvíře nebo člověk. A ten, co zůstane, ten je potom smutný. I kniha je prý nejlepším přítelem člověka, ale proti psovi nemá šanci. Kniha se například netěší, když přijdeš večer domů, neskáče radostí a nevrtí ocasem. Kromě toho jsou s ní, přesněji řečeno s nimi, s knihami, problémy při stěhování, protože knihy jsou těžké. Jednou, to jsem ještě bydlel v paneláku, nastěhoval se tam nějaký akademik nebo co, zkrátka učenec. Šel jsem po schodech nahoru, protože výtah nefungoval, přede mnou šel stěhovák a nesl koš plný knih, ten se mu na odpočivadle rozsypal, on do jedné knížky kopl a zamumlal: To že je nejlepší přítel člověka? Takže po pravdě přítel přestává být přítelem, když ho musíš vláčet do schodů. Emile, kdybys mi byl tehdy, vždyť víš kdy, vrátil těch osm set korun, co jsem ti půjčil, protože jsi neměl na alimenty, tak tě klidně budu ( 94 )

4 Dopis č. 42 oslovovat vážený, ale takhle nemůžu. Byly to tehdy pro mě dost velký peníze, sám jsem tolik u sebe neměl, takže jsem si je půjčil od Irmy, byla tenkrát číšnicí v Savojce, a když byla jednou u mě po službě jako na návštěvě, tak jsem jí ty prachy vytáh z kabelky. Dodnes o tom neví, protože pro ni osm set korun bylo prd. Ale pro mě ne, Emile, takže to se nezapomíná, kámoši! Ale kdybys mně je chtěl vrátit teď, kašli na to, nebudu to přepočítávat na eura, vždyť by to bylo okolo dvaceti pěti eur, a co je dvacet pět proti osmi stovkám. Obraťme list. Z dlouhé chvíle čtu, co je v knihovně tady ve starobinci. Listoval jsem v jedné staré knížce o našich obrozencích, o Štúrovi a tak, o tom, jak si Hurban, ten luteránský farář, vzal za ženu krasavici Aničku Jurkovičovou odněkud z Myjavy. A píše se tam i o Pauliny Tóthovi a já jsem byl zvědavý, proč měl takové tuplované maďarské příjmení, a dočetl jsem se, že Tóth říkali Maďaři Slovákům, a on chtěl demonstrovat, že je Slovák, tak si k Paulinymu dal ještě příjmení Tóth. No jo, člověku s takovým jménem těžko uvěříš, že je Slovačisko. Tak jsem trochu změnil historii a vymyslel jsem, že jednou řekla matka Aničce Jurkovičové: Aničko, ometá se kolem tebe Vilko Pauliny. Asi by chtěl, aby sis ho vzala. A Anička řekla mámě s náležitým gestem: Pauliny? Toť! A tak se Pauliny začal jmenovat Tóth, aby vypadal jako národovec a ne jako odmrštěný nápadník. Vidíš, Emile, jaké kraviny člověku přijdou na mozek v tomto zimním čase, kdy se tak brzy stmívá a dny se vlečou. Měj se, Miro ( 95 )

5 EMILKU, asi se divíš, že tě oslovuji tak zdrobněle a vlastně něžně. Nediv se, Emilku, blíží se Vánoce a to jsem vždycky naměkko. A protože nemám koho něžně oslovit, tak oslovuju tebe. Nebudu se přece lísat k těm babám tady ve starobinci, ještě by si mohly něco namlouvat, protože i když už mají svoje léta, pořád by chtěly někoho ulovit, jen tak ze zvyku, rozumíš? Krása pomine, ale ten lovecký pud zůstává, a člověk si musí dávat čertovský pozor, aby se do něčeho nezamotal, i když na druhé straně už by asi o nic mimořádného nešlo, jen o takovou sounáležitost. Jestli víš, co tím myslím. Zkrátka aby člověk nebyl jenom sám, anebo aspoň aby neměl ten pocit. No, takže předvánoční sentimentalitu mám za sebou a teď k věci. Budu tady sám, protože všichni spolubydlící mají ještě někde někoho, kdo si pro ně na těch pár dní Štědrý večer a dva svátky přijde. Děti, sourozenci, přátelé a tak. A pak je sem zase vrátí a nechají je být. Pro mě nepřijde nikdo, vždyť víš, jak jsem dopadl, ale nestěžuju si, v žádném případě, já jsem na samotu zvyklý a vlastně by mi dost vadilo, kdybych teď musel k někomu jít a přizpůsobovat se tamějším zvyklostem a ještě se tvářit, že mi je fajn a že jsem vděčný. Já nechci být nikomu za nic vděčný. Ani mně nikdo neni za nic vděčný, takže jsme si kvit. Zase jsem napsal neni, přestože vím, že se má psát nie je. Promiň. Já osobně nejsem zvyklý mezi spisovnou a hovorovou slovenštinou dělat nějaké rozdíly, asi je to chyba. Minule jsem psal žádost o zvýšení důchodu a taky jsem tam měl plno nespisovných slov, hlavně když jsem psal odpověď na ten jejich dopis, ve kterém mi oznámili, že mi ho ( 96 )

6 Dopis č. 43 nezvýší. Ten důchod. Napsal jsem jim od srdce, co si o tom myslím, ale dal jsem to pro jistotu přečíst správci a ten mi to poopravil a řekl, že důchodový úřad za nic nemůže, že je to věc legislativy. Dělal jsem, že rozumím, styděl jsem se přiznat, že nevím, co je to legislativa, abych nevypadal jako nějaký, no víš co. Správce mi řekl, že mám takový důchod, na jaký jsem si za celý život vydělal. To mě tak nasralo (správně má být rozzlobilo), že jsem mu skoro jednu vypálil. Ale on mi řekl, že on je taky v důchodu a že si tu jenom tak přivydělává a že prý i to chtějí zrušit. Když si přivyděláváš, tak vlastně na ten důchod nárok nemáš. V tu chvíli jsem všechno pochopil, Emilku, vždyť jsme vlastně celý život žili a pracovali tak, jako bychom byli už v důchodu, takže si nemáme teď na co stěžovat. Ráno kávička, potom debatička, potom do města, jako něco zařídit, potom pauza na oběd, okolo třetí domů, v pátek i dřív. Velká makačka to teda nebyla. Když jsem to jednou vyprávěl jednomu chlapíkovi, co emigroval do Švýcarska a potom přijel na Vánoce za svojí matkou do starobince, nechtěl mi to věřit. Tam prý normálně zařezávají v kanceláři osm hodin denně a někdy i víc, když je třeba. Řeknu ti, Emilku, jsem rád, že jsem neemigroval. Tam měli všechno pomeranče, banány, hadry a co já vím, co ještě, ale my jsem měli volno. A to je k nezaplacení. Emilku, končím, dej na sebe pozor a kdyby něco, tak nic. Dělám si legraci, však víš. Tvůj Miro ( 97 )

7 EMILE, všechno nejlepší v novém roce ti přejou popeláři. Už dva týdny před Vánocemi k nám začali chodit popeláři, a že nám jako přejí pěkné Vánoce a všechno dobré. A čekají, že jim z toho něco kápne. Mají na sobě takové svítící overaly, skutečně popelářské, ale mám podezření hraničící s jistotou, že to popeláři nejsou, jen se za ně vydávají. Ti opravdoví popeláři, kteří k nám jezdí jednou do týdne, nám přát k Vánocům a k Novému roku nepřijdou, protože dobře vědí, že jsme starobinec a že žádnou diškreci nedostanou. Naopak to oni by nám měli připlatit za to, že vůbec máme nějaké odpadky, které mohou jednou do týdne odnášet, a být za to placení. Jaký taky my můžeme mít odpadky? Šlupky od banánů? Banány máme v jídelně často, ale šlupky musíme odevzdat správci, on má doma prase a to prý banánové šlupky přímo zbožňuje. Tím je vysvětleno, proč máme tak často banány. A brambory. Bramborové šlupky má to prase taky rádo. Přes Vánoce jsem tu byl sám, tak jsem si vzal službu na vrátnici a seděl jsem tam ve dne v noci, je tam rádio i televize, poslouchal jsem, díval jsem se, ale i kdybys mě zabil, nic jsem se nedozvěděl. Jenom jedna zpráva mě rozveselila. Bohužel smutná, ale tak to v životě chodí, protože sranda si nevybírá. Zachytil jsem tu zprávu v poslední chvíli, protože jsem byl na obhlídce objektu, a když jsem se vracel na vrátnici, hlasatelka v televizi právě hlásila: Farář jim popřál šťastný nový rok a o hodinu později vyhořeli. Taková zpráva člověka rozveselí. Ne proto, že dotyční vyhořeli, ale že vyhořeli hned potom, co jim farář popřál hodně štěstí v novém roce. Dá se říct, že ( 98 )

8

9 to tomu faráři nevyšlo. Postižení se jistě obrátí na pojišťovnu, ale jestli nebyli pojištění, asi by se měl důstojný pán nad celou věcí zamyslet. Každopádně po takovéhle pojistné události asi důvěra věřících v jejich pastýře poněkud utrpí. Už na Štědrý večer okolo půlnoci se vrátil Hamuliak. Pohádal se se snachou, že mu dala k večeři rybí polévku a on celý život jedl na Štědrý večer zelnou. Tak sedl na vlak a za tři hodiny byl doma. Tedy ve starobinci. Ale my jsme tady doma. Tak jsme se potom na vrátnici střídali, někdy jsme tam byli i spolu a hráli jsme šnapser. Jenže šnapser ve dvou je dost velká nuda, tak jsme potom začali hrát hajzl. Samozřejmě o peníze. Šla mi karta a za tři dny jsem vyhrál čtyřicet šest centů a teď se mnou Hamuliak nemluví, urazil se. Ale nezaplatil, hajzl. To je stará osvědčená taktika dlužníků. Když mají zaplatit, snaží se v tobě vzbudit výčitky svědomí, takže nakonec se začneš stydět ty, žes vůbec vyhrál. Takže s Hamuliakem už karty hrát nebudu. Na Silvestra jsme byli všichni zas pohromadě, jenom Fabíni se nevrátil, protože umřel. Šli bysme docela rádi na pohřeb, ale bylo to až v Topolčanech. Chtěli jsme poslat kondolenční telegram, ale telegramy zrušili. Tak jsme si na něho vzpomněli na Silvestra o půlnoci. Bylo nám ho líto, ale lítost přehlušila radost nad tím, že my jsme ještě tady. Tak jsme vstoupili do nového roku a uvidíme, co nám přinese. Já asi tuším, co, ale nebudu si teď kazit radost. Čau, Miro ( 100 )

10 Dopis č. 45 AHOJ EMILE, protože jsem se v posledním čase díval příliš mnoho na televizi, můžu tě upozornit na několik postřehů. Například že slečny, které hlásí předpověď počasí, se usmívají, i když má být ošklivo. Nemyslím si, že by měly zrovna plakat, ale když se tak pořád usmívají, vypadá to, jako by nevěděly, co říkají. Jako by tvář už nesouvisela se slovy, která vycházejí z úst. To by se potom mohly usmívat i hlasatelky zpráv, když oznamují, že se někde stalo neštěstí nebo že někdo umřel. V rádiu, tam se pořád chechtají, ale to už jsem ti jednou říkal, zkrátka všem je dneska do smíchu. Mně taky, protože tu byl na návštěvě nějaký politik. Nevím odkud a nevím proč, přál nám hodně zdraví, a potom se nás ptal, jaké máme předsevzetí do nového roku. Kijanička se přihlásil a řekl, že naše předsevzetí je, abychom i tento rok přežili. Všichni se začali smát kromě toho politika, protože nevěděl, jestli si to může dovolit. Já mám ještě speciální předsevzetí, abych párkrát nasral Fedorčákovou, o které jsem ti už psal. Zase vzpomínala, jaké to bylo krásné, když přišel k nim do školy, kde byla vedoucí školní družiny, Děda Mráz i se Sněhurkou! A přísahám ti, Emile, ona doteď věří, že to byl skutečný Děda Mráz z Kamčatky! Tvrdila, že jednou se k nim dostal o den později, protože nejely vlaky. Když jsem řekl, že Děda Mráz jezdil na saních, chvíli přemýšlela, a potom řekla, že tenkrát sníh před Vánoci nebyl, tak asi musel jet vlakem. Řekl jsem jí, že kdyby to bylo v šedesátém osmém a objevil by se nedopatřením v srpnu, tak mohl přijet na tanku. Urazila se a odešla. Mimochodem pamatuju se, jak se tehdy v srpnu ( 101 )

11 rozšířila zpráva, že Rusové budou brát lidi do zajetí, a Fero Brheľ řekl ženě, že musí odejít do ilegality a odstěhoval se k milence. Po návratu z ilegality zjistil, že se k nim nastěhoval Braňo Čaniga, který byl taky v ilegalitě. Skončilo to rozvodem a přesvědčením, že za všechno může ta zkurvená doba, kterou jsme prožívali. Emile, musím končit, protože za chvíli máme v jídelně přednášku o zdravé výživě. Čau, Miro ( 102 )

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání

Někteří lidé ho charakterizují jako věčného kluka. Souhlasíš s nimi? A co z toho pro tebe vyplývalo? Teda kromě toho užívání Ale já jsem se chtěla o Jirkovi Hrzánovi dozvědět něco bližšího. Tak jsem o něm začala psát sama. No, sama jak se to vezme. Pročetla jsem dostupné materiály, ale především jsem na něj nechala vzpomínat

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Deník,,správnýho psa

Deník,,správnýho psa Deník,,správnýho psa Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Neolíznu tě! A nekoukej tak na mě! Opakoval jsem, ale marně. Aneta se na mě pořád koukala svýma smutnýma očima a musím říct, že tohle jí jde fakt dobře.

Více

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců.

Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Asi každý z nás poznal jistou formu psychické bolesti. Ta má mě však oslabovala každým dnem už po několik měsíců. Dívat se na muže, kterého milujete, jak sedí na druhé straně stolu, se slzami v očích a

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

První kapitola Katja vstoupila do Anniny secesní vily. Nestávalo se často, aby ji Anna nechala stát na chodbě, nic neřekla a odběhla. Katja ji hledala. Pomalu otevírala dveře a procházela místnostmi. Když

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky

Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky 2. Lekce klavíru Wendy čekala před domovními dveřmi své učitelky klavíru, svírala noty a snažila se potlačit napjaté chvění, které před lekcemi cítívala. Windy! Pojď dál, pojď dál! Drobná, elegantně oblečená

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval,

... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, ... ne, pane doktore, byla bych velmi nerada, kdybyste si mé povídání špatně vysvětloval, my jsme byly s maminkou vlastně šťastné, měly jsme, a teď já ovšem také mám, ty všední denní problémy, kdo je nemá,

Více

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá.

PETROU ŠÁCHOVOU. A našel by se mezi vzpomínkami nějaký neobvyklý zážitek? Zážitků byla spousta. žádný zajímavý či neobvyklý mě teď asi nenapadá. ROZHOVOR S... PETROU ŠÁCHOVOU Začneme celkem obvyklou otázkou. Jak vzpomínáš na naši školu? Na základní školu mám veselé i smutné vzpomínky.určitě převažují ty, které mě rozesmějí. Tyto chvíle se mi vybavují

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu.

U Moniky a Jakuba. Z Literárních novin (12. 7. 2012) Abych nebyl tak sám. Monika mě jednou pozvala. na návštěvu. U Moniky a Jakuba Z Literárních novin (12. 7. 2012) 1. Abych nebyl tak sám Monika mě jednou pozvala na návštěvu. Přišel jsem pěšky a říkal jim, že jsem přijel autem V tom autě jsme ale cestovali teprve

Více

m.cajthaml Na odstřel

m.cajthaml Na odstřel m.cajthaml Na odstřel Ach Bože! zakřičel směrem všude tam, kde nic nebylo. William Eastlake I. Já ho vůbec neznal. Teda předtím jsem ho vůbec neznal. I když bydlíte v jednom městě, tak nemůžete znát všechny

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je?

PES V NEBI. Dobrý den, povídá muž. Copak to tady prosím je? PES V NEBI Muž putoval se svým psem. Věděl, že už je mrtvý a směřuje k nebi. V tom okamžiku se před ním zjevila nádherná zlacená brána a u ní stál a usmíval se fousatý stařík v bílé kápi. Dobrý den, povídá

Více

POKUS PRVNÍ. Život je drama

POKUS PRVNÍ. Život je drama POKUS PRVNÍ Život je drama (Je to literární klišé?) 1 Vítr nese semínko pampelišky Na hladinu rybníka? Na kousek hlíny? Do otevřených úst? Na šlehačkový dort? Do kouta chodby? Na betonový dvorek? Do praskliny

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu

Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu 3 Dokonale jsem si všechno připravil, včetně příchodu do třídy. Musel jsem zvolit správný krok. Sebejistý a cílevědomý. Když jsem si o víkendu nacvičoval větu: Mám rakovinu mozku, došel jsem k názoru,

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami.

Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami. Rozhovor k životu Karla Reinera mezi pamětnicí Doris Grozdanovičovou a Sebastianem Foronem. Uskutečnil se 26.6.2011 před Terezínskými hradbami. Přeložila Doris Grozdanovičová: Doris Grozdanovičová byla

Více

Je mi padesát. Přestože, alespoň v to

Je mi padesát. Přestože, alespoň v to KAPITOLA PRVNÍ: Tak jsem tady Je mi padesát. Přestože, alespoň v to doufám, mám ještě spoustu let před sebou, ráda bych formou této knihy Se sestrou Danuškou poprvé u fotografa. Řekl, ať nemrkám, ale ne

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

"Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně.

Marcela, představila se nejistě a téměř kajícně. "Marcela," představila se nejistě a téměř kajícně. "Ivan Toman," zareagoval stereotypně jako po každém zazvonění telefonu, a teprve poté si uvědomil, kdo volá. "To jsi ty, Marcelo?" nechtěl věřit tomu,

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky.

proč máma brečela to je velká záhada k večeři jsme měli topinky. Tlusťoch karel Na dveře dnes klepal tlusťoch karel chodí k nám jednou týdně na návštěvu vždycky houkne na mámu ať jde k němu do auta máma si povzdechne vezme kabelku drží ji jako kdyby to byla ryba co

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK

MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK Heslo: Jazz Dock Pan Nakladatel, 2013 Monika Petráková, 2013 Filip Čenžák, 2013 ISBN 978-80-260-4878-7 JULIE 1. ledna 2013 Ano, opravdu jsem vzhůru, ale oči nechávám pro

Více

S dráčkem do pravěku

S dráčkem do pravěku S dráčkem do pravěku také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Napsal Michal Vaněček Ilustroval Ondřej Zahradníček S dráčkem do pravěku e-kniha Copyright Fragment, 2015 Všechna práva vyhrazena.

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1.

O ČEM JE KNIHA. Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. O ČEM JE KNIHA Tato kniha je o dívce, která vypravuje svůj příběh ze života. Pokut chceš, pojď se připojit k příběhu s ní. 1. Kapitola,,Děti, budu Vám vyprávět příběh. řekla Tereza,,A co? řekly obě děti.,,budu

Více

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein

CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela. Václav Klein CESTA NA KONEC SVĚTA aneb pouť do Santiaga de Compostela Václav Klein Text a fotografie 2015 Václav Klein Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-7536-012-0

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36

meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_ indd :42:36 meander MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 3 06.09.2016 11:42:36 MEANDER_Maaičin_deníček_BLOK_06092016.indd 4 06.09.2016 11:42:36 MYSLÍŠ, ŽE SI MOJE KAMARÁDKY PŘEDSTAVUJÍ, ŽE SE MNOU MAJÍ SEX?

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla

Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Archivy Texty Rozhovory Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla Michal Ajvaz: Rebelie je tématem každého uměleckého díla rozhovor pro Festival spisovatelů Praha Erika Zlamalová: 20. ročník

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Lenka Bártová Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci 9. třídy - Veronika Zouharová, Martina Jedlánková, Sára Řeháková, Nikola Peterková, Samuel Bartoníček, Filip Strnad Pedagogické

Více

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex.

Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Při milování má ráda tmu, upřednostňuje jen jednu polohu, neprovozuje orální sex. Ve vztahu velmi šťastná, se svým manželem nerozlučná dvojka, přátelé, partneři, parťáci. On v sexu stále při chuti, ona

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Reklama, sleva Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_14 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík

Vonásek k tabuli Milan Kocmánek & Leopold Králík 16 TÝDENÍK ZVLÁŠTNÍ VYDÁNÍ PROSINEC 2007 S šipkovanou se jděte vycpat, pane učiteli, my dneska hrajeme radši šikanovanou! To už je tenhle měsíc třetí poznámka. Tady asi pomůže jedině pořádný výprask. Kde

Více

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva

Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz. 10. Omluva 10. Omluva Tim 2,2 o.s. - www.web4kids.cz Podívej, kdo sem jde, upozornil Štefan přítele. Ten se napřímil a pohlédl k cestě. Po ní pomalu přicházel Viktor. No, ty lenochu, zasmál se mu Gimo naproti, když

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Scénář k audioreportáži Tým: Zdena Kopřivová, Ester Balážová, Tereza Micová Vyučující: Bc. Bíziková Kamila Škola: ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října 22 7. dubna 2014

Více

Touha po spojení a jednotě

Touha po spojení a jednotě Touha po spojení a jednotě V rodině, kde jsem vyrůstal, jsem nejstarší ze dvou dětí. Otec poskytoval peníze a moje matka se starala o mojí sestru a o mě. Otec nebyl přes týden skoro vůbec doma, matka tu

Více

To je vážně divný. Ale ty se taky musíš víc snažit, dělat mu pomyšlení, to víš. Hlavně kvůli Janě! Jde mi jen o ni. A zrovna teď, když ji čekají ty zk

To je vážně divný. Ale ty se taky musíš víc snažit, dělat mu pomyšlení, to víš. Hlavně kvůli Janě! Jde mi jen o ni. A zrovna teď, když ji čekají ty zk 1 Tak přece! Tak přece Ale teď! Po čtyřech letech, to je divný Z pokoje se ozval kuňkavý hlas. Jana v předsíni vzdychla a hodila batůžek na zem. Matčinu sestru, zvanou teta Líba, věru nemusí. Teta všechno

Více

Asi budu muset sehnat někoho jiného. Prince, který Amálku rozesměje a potom ji dostane za ženu!

Asi budu muset sehnat někoho jiného. Prince, který Amálku rozesměje a potom ji dostane za ženu! Král Kašpárek Myslivec Drak Princezna Komnata Les Nazdárek, děti, nazdárek, klaní se vám kašpárek! Naše divadlo vás přijelo pobavit a rozveselit. Že jste veselé samy od sebe? No vidíte. To princezna Amálka

Více

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, :21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992.

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, :21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992. Fotky žloutnou, vzpomínky ne... Autor: Jiří Seliger, 7. 9. 2010 10:21 Skutečná příhoda mých přátel ze Švédska při Rallye Bohemia 1992. Před mnoha roky k nám na rallye jezdili soutěžáci ze Švédska a já

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz N A K L A D A T E L S T V Í P E T R O V Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Martin Fahrner Pošetilost doktora vinnetouologie Nakladatelství Petrov Brno 2004 U k á z k a k n i h y z

Více

Potrestat nebo nepotrestat

Potrestat nebo nepotrestat 3 Potrestat nebo nepotrestat Náš třetí seminář ještě nezačal. Lidé byli pořád seskupeni do malých hloučků a hluboce zabraní do konverzace. Zaslechla jsem útržky vět. Za to, co řekla, má měsíc domácího

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška.

O letadélku Káňeti. Knihu od Bohumila Říhy. převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. O letadélku Káňeti Knihu od Bohumila Říhy převyprávěly a nakreslily děti z MATEŘÍDOUŠKY Berlín, třídy ABC-do-ouška. Tomešovic rodině se narodila Anežka. O tři roky později se jim narodil kluk Vojta. -

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý.

Zvedám mobil a ve sluchátku se ozve jeho hlas. Je tichý a velice pomalý. Dnes ráno se mi vstává líp. Hlava mě nebolí a dokonce se mi už ani nemotá. Jsem desátý den po otřesu mozku a stále špatně spím. V nákupním centru nás s dcerou napadl cizí vyšinutý chlap a poranil mi krční

Více