Svaly a osteofasciální prostory hlavy a krku. Svaly hrudníku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Svaly a osteofasciální prostory hlavy a krku. Svaly hrudníku"

Transkript

1 Svaly a osteofasciální prostory hlavy a krku Svaly hrudníku

2 Mimická svalovina n. facialis

3

4 1. Mimické svaly - společný původ z materiálu 2. žaberního oblouku, společná inervace z n. facialis (n.vii). Začínají od periostu lebních kostí a většinou se upínají do podkoží, nemývají vlastní fascii. M.occipitofrontalis - na povrchu lebky jako čepice, svalová vlákna na čele a v zátylí, vprostřed spojeny aponeurosou - galea aponeurotica. Táhne kůži čela vzhůru. Svaly kolem oka M. orbicularis oculi - kruhový sval tvořící podklad víček. Uzavírá oční štěrbinua pomáhá nasávat slzy do ductus nasolacrimalis. Dále z čela do oblasti víček vyzařují vlákna m. corrugator supercilii et m. risorius.

5 Svaly kolem úst M. orbicularis oris - kruhový sval, tvoří podklad rtů, přidávají se k němu vlákna z okolních svalů a navzájem se proplétají. Uzavírá štěrbinu ústní a přitlačuje rty k zubům. Dále sem patří: m. levator labii superioris alaeque nasi, m. levator labii sup., m. zygomaticus major et minor, m. levator anguli oris, m. risorius, m. depresor anguli oris. Funkce odpovídá názvu. M. buccinator - velký plochý sval, je podkladem tváří, začíná na horní čelisti nad stoličkami, dále od vazivového pruhu - raphe pterygomandibularis, který jde od hamulus pterygoideus za poslední dolní stoličku. Od tohoto začátku pak jdou vlákna ventrálním směrem do horního a dolního rtu, kde se mísí s m. orbicularis oris. Sval přitlačuje tvář k zubům a pomáhá posunovat potravu při žvýkání.

6 m. platysma n. VII

7 M. platysma, de facto součást mimické svaloviny, plochý tenký sval v podkoží, začíná v ramenní krajině a přechází po laterální stranně krku až k basi mandibuly, kde se snopce postupně vytrácejí, ve střední čáře se vlákna přibližují a pod bradou se spojují. Posouvá kůži na krku a přizpůsobuje ji pohybům hlavy. Inervace je z n. facialis.

8 Žvýkací svaly n. mandibularis 3. větev trigeminu

9 2. Žvýkací svaly Inervaci zajišťuje 3. větev n. trigeminus - n. mandibularis. Část svalů se nachází na krku, kde budou popsány. M. temporalis - leží ve fossa temporalis, začíná od linea temporalis inferior, postupně se zužuje v silnou šlachu, která se upíná na processus coronoideus mandibulae. Zavírá ústa - elevace mandibuly. M. masseter - plochý sval, ze dvou vrstev(povrchní a hluboké). začíná na jařmovém oblouku a upíná se na tuberossitas masseterica. Zavírá ústa, účastní se na protrakci a retrakci mandibuly. M. pterygoideus medialis, začíná dvěmi hlavami z oblasti fossa infratempotalis a upíná se na tuberossitas pterygoidea, spolu s m. masseter vytváří svalovou smyčku, do které je uchyceno tělo mandibuly. Přitahuj čelist a podílí se na lateropulzi(spolu s m. pterygoideus lat.). M. pterygoideus lateralis, začíná též z fossa infratemporalis, upíná se do fovea pterygoidea mandibulae a do pouzdra čelistního kloubu a část vláken inzeruje i do nitrokloubního disku. při oboustranné akci posouvá čelist ventrálně, při jednostranné akci posunuje čelist laterálně.

10 Suprahyoidní svaly m. digastricus m. mylohyoideus m. Stylohyoideus V. + VII. Infrahyoidní svaly C vlákna

11 Suprahyoidní svaly - vývojově nestejnorodá skupina. Začínají od jazylky a upínají se na mandibulu či basi lební. M. digastricus - ventrální bříško (venter anterior) začíná ve fossa digastrica, inervaci zajišťuje n. trigeminus. Venter posterior začíná na incisura mastoidea. Inervace je z n. facialis. Obě bříška se podílí na otevírání úst, pokud je fixována dolní čelist, tak zvedají jazylku. M. stylohyoideus -začíná od proc. styloideus a jde spolu se zadním bříškem digastriku na jazylku, jeho šlacha se rozštěpuje obkročmo nasedá přes digastrikus na jazylku. In: n. facialis, Táhne jazylku dorsokraniálně. M. mylohyoideus - plochý sval, podílí se na tvorbě spodiny dutiny ústní, jde od linea mylohyoidea mandbulae, ventrálně a mediálně se svaly navzájem spojují ve vazivovém pruhu ( raphe mylohyoidea). Inervován je z trigeminu, funkce je totožná s m. digastricus. M. geniohyoideus -, na spodině úst, pod svaly jazyka, začíná od spina mentalis, dorsálně se rozšiřuje a upíná na jazylku. Vlákna z C1 a 2.

12 Infrahyoidní svaly -majíspolečnou inervaci z vláken C1, C2 a C3 cestou ansa cervicalis profunda. M. sternohyoideus - dlouhý, tenký sval, od sterna na jazylku, ve střední čáře se dotýká s druhostranným. Táhne jazylku kaudálně. M. omohyoideus - od ligamentum transversum scapulae superius, probíhá šikmo po laterální straně krku. Podbíhá m. sternocleidomastoideus, kříží nervově cévní svazek krční, napíná lamina pretrachealis krční fascie. Táhne jazylku kaudálně. M. sternothyroideus - naléhá na larynx a štítnou žlázu, začíná na horním okraji hrudní kosti, upíná se na chrupavku štítnou. Táhne larynx kaudálně. M. thyrohyoideus - krátký, plochý sval, navazuje na předchozí, končína jazylce. Je-li fixován larynx, táhne jazylku kaudálně, v opačném případě zdvihá larynx.

13

14 m. Stcm n. XI mm. infrahyoidei C vlákna

15 M. sternocleidomastoideus, derivát 3. žaberního oblouku, inervace je z n. XI. Je to silný protáhlý sval, začínající od processus mastoideus a linea nuchae inf., jeho úpon je rozdělen na 2 části. Sternální porce se upíná na manubrium sterni a klavikulární na mediální část klíčku. Mezi oběma začátky se nachází fossa supraclavicularis minor. Mezi mm. sternocleidomastoidei obou stran se nachází fossa supraclavicularis major.

16

17 Hluboké prevertebrální svaly C vlákna m. scalenus ant., med., post. fissura scalenorum a. subclavia

18 Mm. scaleni M. scalenus anterior -začíná samostatnými šlachami na tuberculum ant. C3-6, seskupují se do svalového bříška a upínají na tuberculum m. scaleni ant. na 1. žebru. při oboustranné akci flektuje krční páteř,jednostranně uklání a rotuje na opačnou stranu, při fixované C páteři zdvihá 1. žebro a pomáhá inspiraci. M. scalenus medius - dorsolaterálně od předchozího, od příčných výběžků obratlů C2-7, postupně splývá do jednotného bříška, upíná se na 1. žebro dorsálně od sulcus art. subclaviae. fce stejná jako u předchozího. Spolu s m. scalenus ant. ohraničuje štěrbinu, fissura scalenorum, kudy prochází a. subclavia a plexus brachialis. M. scalenus posterior - dorsálně od předchozího, začíná od C 5-7, upíná se na 2. žebro. Společná inervace všech m. scaleni je z ventrálních větví krčních nervů v rozsahu C4 - C8.

19 Prevertebrální svaly M. longus capitis -začíná protáhlými šlachami na tubercula anteriora 3. a 6. krčního obratle a pak vzestupuje před páteří k basi lební, upíná dorsolaterálně od tuberculum pharyngeum na oss occipitale. Flektuje hlavu. M. longus colli - sval složitý svým uspořádáním, v podstatě jde od horní hrudní páteře k příčným výběžkům kaudálních C obratlů a na těla kraniálních C obratlů. Při oboustranné kontrakci flektuje C páteř, při jednostranné ji uklání na stranu kontrahovaného svalu. Inervace je z ventrálních větví C2-C6

20

21 Fascia cervicalis Lamina superficialis Lamina pretrachealis Lamina profunda (prevertebralis)

22 Krční fascie Svaly krku jsou obalen vlastními fasciemi, místy dochází ke spojování do větších celků. Lamina superficialis fasciae cervicalis - tenká membrána oddělující svaly od podkožního vaziva, zabírá do sebe m. sternocleidomastoideus. Lamina praetrachealis fasciae cervicalis - jakoby trojúhelník, jehož vrchol je na jazylce, základna na sternu a klavikulách. Laterální ohraničení je tvořeno mm. omohyoidei. tato fascie zabaluje infrahyoidní svaly. Lamina praevertebralis fasciae cervicalis - pokrývá ventrální stranu krční páteře, prevertebrální svaly a mm. scaleni.

23

24

25

26 m. pectoralis major et minor nn. pectorales

27 mm. intercostales externi, interni et intimi nn. intercostales Th1 - Th12 Nervově cévní svazek

28

29 Pars sternalis, costalis, lumbalis, centrum tendineum Foramne venae cavae, hiatus oesophageus, hiatus aorticus Crus dx. et sin. Lig. arcuatum mediale (psoatická arkáda) Lig. arcuatum lat. (quadratická arkáda)

30

31 Bránice diaphragma přepážka mezi dutinou hrudní a břišní ve tvaru kopule vyklenuté do hrudníku. Zakládá se na krku, je proto inervována z n. phrenicus. Jejím středem je trojcípé, aponeurotické centrum tendineum, do něho se upínají jednotlivé párové svalové části, pars sternalis, pars costalis, pars lumbalis, které leží po stranách a tvoří svalové brániční klenby. Levá dosahuje 5. mezižebří, pravá do úrovně 4. mezižebří. Na horní plochu bránice naléhá uprostřed perikard a po stranách pleura, dolní plocha je kryta peritoneem kromě oblasti, kde jsou k ní přirostlá játra (area nuda hepatis). Pars sternalis, pars costalis, pars lumbalis -crus mediale a crus laterale. Crus mediale odstupuje od ligamentum longitudinale anterius ve výši L1 3(4). Crus laterale začíná na tělech L1 2 a od dvou vazivových oblouků, lig. arcuatum mediale a lig. arcuatum laterale. Funkce: hlavní vdechový sval, podílí se na břišním lisu Inervace: n. phrenicus (plexus cervicalis).

32 Brániční klenba zasahuje vpravo až do 4.mzž Vlevo do 5.mzž

33 Použité materiály Sobotta J: Atlas of Human Anatomy Vol 1 2 Munich, Urban und Schwarzenberg, 1993 Wiliams P & Warvick R: Gray s Anatomy, 37 ed, Churhill Livingstone, 1996 Tillman: Atlas der Anatomie, Springer, Heidelberg, 2005

Svaly hrudníku a břicha. Tříselný kanál.

Svaly hrudníku a břicha. Tříselný kanál. Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Svaly hrudníku a břicha. Tříselný kanál. Anatomický ústav Autor: Oldřich Eliška Obor: lékařství Anatomie 1 Musculi thoracis svaly thorakohumerální m. pectoralis

Více

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE KRKU

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE KRKU TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE KRKU Václav Báča, David Kachlík Tereza Smržová, Martin Holek, Katarína Hubčíková, Radek Jakša Ústav anatomie 3. LF UK, Praha podpořeno grantem FRVŠ 1101/2008/F3 REGIO CERVICALIS ANTERIOR

Více

SYSTEMA MUSCULATORIUM

SYSTEMA MUSCULATORIUM SYSTEMA MUSCULATORIUM MUSCULI DORSI I. povrchová vrstva: 1. musculus trapezius 2. musculus latissimus dorsi II. druhá vrstva: 1. musculi rhomboidei 2. musculus levator scapulae III. třetí vrstva: svaly

Více

Anatomie. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz

Anatomie. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Anatomie Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Obsah přednášky: svaly zádové svaly hrudníku svaly břicha svaly krku svaly horní končetiny svaly dolní končetiny Musculidorsi svaly zádové Zádovésvaly jsou rozprostřeny

Více

Anatomie I přednáška 6. Svaly hrudníku. Svaly krku.

Anatomie I přednáška 6. Svaly hrudníku. Svaly krku. Anatomie I přednáška 6 Svaly hrudníku. Svaly krku. Pohyby v kloubech -při jejich popisu vycházíme ze základní polohy kloubu (základní anatomický postoj) Zmenšení nebo zvětšení úhlu mezi pohybujícími se

Více

aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově

aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově OBECNÁ MYOLOGIE SVALOVÁ SOUSTAVA Jednotka- sval = musculus (myos) aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově hlavním projevem mechanické funkce svalových vláken (na základě vzruchů přicházejících

Více

aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově

aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově SVALOVÁ SOUSTAVA Jednotka- sval = musculus (myos) aktivní sloţka pohybového systému- řízená nervově hlavním projevem mechanické funkce svalových vláken (na základě vzruchů přicházejících motorickými nervovými

Více

Kosti splanchnokrania

Kosti splanchnokrania ANATOMIE Kosti splanchnokrania Kosti splanchnocrania Frankfurtská horizontála Maxilla Corpus Facies: anterior, nasalis, orbitalis, infratemporalis (tuber maxillae) Processus: frontalis,zygomaticus, alveolaris,

Více

Fossa cranii anterior media posterior

Fossa cranii anterior media posterior LEBKA JAKO CELEK Fossa cranii anterior media posterior Cavum oris Orbita: forma pyramidy Vchod-base: aditus orbitae Vrchol: canalis opticus Orbita Medialni stena: processus frontalis maxillae os lacrimale,

Více

Svaly a osteofasciální prostory DK, hlavní kmeny cév a nervů

Svaly a osteofasciální prostory DK, hlavní kmeny cév a nervů Svaly a osteofasciální prostory DK, hlavní kmeny cév a nervů Svaly dolní končetiny - musculi membri inferioris 1. Svaly kyčelní - musculi coxae 2. Svaly stehna - musculi femoris 3. Svaly bérce - musculi

Více

Obecná myologie. Svaly krku, hrudníku a zad

Obecná myologie. Svaly krku, hrudníku a zad Obecná myologie Svaly krku, hrudníku a zad SVALOVÁ SOUSTAVA Sval je aktivní sloţka pohybového systému- nervově řízená Jednotka- sval=musculus ( myos ) Hlavním projevem mechanické funkce svalových vláken

Více

Obsah Úvod... 7 1 Anatomické poznámky... 9 1.1 Dolní čelist... 9 1.2 Retromolární prostor... 9 1.3 Pterygomandibulární prostor... 10 1.4 Submandibulární prostor... 11 1.5 Parafaryngeální prostor... 12

Více

Svaly krku a jejich inervace, osteofasciální prostory krku, nervově cévní svazek krční. MUDr. Veronika Němcová CSc.

Svaly krku a jejich inervace, osteofasciální prostory krku, nervově cévní svazek krční. MUDr. Veronika Němcová CSc. Svaly krku a jejich inervace, osteofasciální prostory krku, nervově cévní svazek krční. MUDr. Veronika Němcová CSc. Svaly krku MH SC StyloH Dig TH Hyoglossus ST SH SCM LS Mm.scaleni OH TR Svaly krku +

Více

Obličejová část lebky - SPLANCHNOCRANIUM

Obličejová část lebky - SPLANCHNOCRANIUM Obličejová část lebky - SPLANCHNOCRANIUM Vypracoval: Libor Luňáček + kůstky sluchové (ossicula auditus) => malleus (kladívko), incus (kovadlinka), stapes (třmínek) ad. a) dolní čelist = MANDIBULA - nepárová,

Více

Lebka (cranium) význam : ochrana mozku ochrana smyslových orgánů

Lebka (cranium) význam : ochrana mozku ochrana smyslových orgánů Lebka (cranium) význam : ochrana mozku ochrana smyslových orgánů Stavba : 1. NEUROCRANIUM(mozková část) 8 kostí 1a) baze (spodina) 1b) klenba - rozhraní glabella týlní hrbol 1a)BAZE: kost čelní (os frontale)

Více

Anatomie I přednáška 7. Svaly zad.

Anatomie I přednáška 7. Svaly zad. Anatomie I přednáška 7 Svaly zad. Svaly zad I. 4 vrstvy (od povrchu k hlouběji uloženým) 1. vrstva (povrchová) sval trapézový široký sval zádový 2. vrstva zdvihač lopatky svaly rhombické Svaly spinohumerální

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Hana Měrková

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. 2012 Hana Měrková Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Hana Měrková Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury PORUCHY TEMPROMANDIBULÁRNÍHO KLOUBU S DŮRAZEM NA SVALOVOU

Více

Krční páteř. Pohyby v kloubu. Anatomie. Martin Vanko rukověť ke zkoušce z anatomie v Norman s academy

Krční páteř. Pohyby v kloubu. Anatomie. Martin Vanko rukověť ke zkoušce z anatomie v Norman s academy Krční páteř Pohyby v kloubu 1. Flexe mm. scaleni, m. sternocleidomastoideus, mm. praevertebrales 2. Extenze (dorzální flexe) m. trapezius (pars superior), m. splenius capitis et cervicis, m. erector spinae,

Více

Svaly hlavy m. temporalis m. masseter Svaly krku m. scaleni m. sternocleidomastoideus Svaly hrudníku m. intercostales ext m.

Svaly hlavy m. temporalis m. masseter Svaly krku m. scaleni m. sternocleidomastoideus Svaly hrudníku m. intercostales ext m. Svaly hlavy Dvě funkční skupiny: 1. žvýkací svaly - začínají na kostech lebky, překlenují kloub čelisti a upínají se na dolní čelist, kterou pohybují - spánkový sval m. temporalis - žvýkací sval m. masseter

Více

Přehled svalů obličeje a krku pro mezoterapii, augmentace a myorelaxace. Principy a účinky peercing-dermarollerové mezoterapie

Přehled svalů obličeje a krku pro mezoterapii, augmentace a myorelaxace. Principy a účinky peercing-dermarollerové mezoterapie Přehled svalů obličeje a krku pro mezoterapii, augmentace a myorelaxace Principy a účinky peercing-dermarollerové mezoterapie Přehled svalů obličeje a krku pro mezoterapii, augmentace a myorelaxace Svaly

Více

Dýchací systém II. Mediastinum. Thymus V. cava superior

Dýchací systém II. Mediastinum. Thymus V. cava superior Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Dýchací systém II. Mediastinum. Thymus V. cava superior A n a to m ic k ý ú s ta v A u to r: O n d ř e j N a ň k a O b o r: v š e o b e c n é lé k a ř s t

Více

PAŽNÍ PLETEŇ (plexus brachialis)

PAŽNÍ PLETEŇ (plexus brachialis) PLEXUS BRACHIALIS PAŽNÍ PLETEŇ (plexus brachialis) pažní nervová pleteň je tvořena spojkami z předních větví pátého až osmého krčního nervu (C4 Th1) prochází společně s arteria subclavia skrze fissura

Více

Plexus brachialis (C4-Th1)

Plexus brachialis (C4-Th1) PLEXUS BRACHIALIS Nervus spinalis Plexus brachialis (C4-Th1) ve fissura scalenorum senzoricky kůži na horní končetině motoricky svaly horní končetiny a také heterochtonní svaly zad a hrudníku Plexus brachialis

Více

Svaly horní končetiny

Svaly horní končetiny Svaly horní končetiny Musculi humeri Musculus subscapularis ZAČÁTEK: facies costalis scapulae (fossa subscapularis) ÚPON: tuberculum minus humeri INERVACE: n. subscapularis FUNKCE: humerální pronace, addukce

Více

S V A L O V Ý T E S T - obličej

S V A L O V Ý T E S T - obličej Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie Periferní paréza traumatické etiologie PŘ. F/9 str. 1 PŘÍLOHA Č. 1 Svalové testy Tabulka 1: Svalový test obličej T S V A L O V Ý T E S T - obličej

Více

Abeceda anatomie pro logopedy

Abeceda anatomie pro logopedy Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra speciální pedagogiky Abeceda anatomie pro logopedy Svaly hlavy, krku a dýchací svaly. Hlavové nervy. Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: PaedDr.

Více

Dechové techniky. Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání svalstvo, polohy

Dechové techniky. Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání svalstvo, polohy Dechové techniky Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání svalstvo, polohy Dýchání (respirace, ventilace) Pohybovou osu dýchání tvoří pánev páteř hlava. Dýchací pohyby slouží k ventilaci plic a současně

Více

Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní kosti, tvar dolní čelisti rozlišujeme:

Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní kosti, tvar dolní čelisti rozlišujeme: podílí se svalstvo, měkké složky (kůže, podkožní vazivo, tuk) výraz je dán umístěním očí, nosu, brady, úst a ušních boltců Tvar hlavy je dán tvarem lebky podílí se na něm sklon a vyklenutí čela, lícní

Více

Mimické a žvýkací svaly, čelistní kloub. IKIvo Klepáček

Mimické a žvýkací svaly, čelistní kloub. IKIvo Klepáček Mimické a žvýkací svaly, čelistní kloub IKIvo Klepáček 18 týden batole IKadultus Guillaume IK Benjamin Amand Duchenne narozen. 17. září 1806, Boulogne, Francie zemřel 15. září 1875, Paříž, Francie Fotografie

Více

Svaly ramenní = mm.humeri

Svaly ramenní = mm.humeri Svaly HK. Svaly ramenní = mm.humeri M.supraspinatus M.infraspinatus M.teres minor M.teres major M.subscapularis M.deltoideus Úponové části většiny svalů, které odstupují přímo od lopatky jsou klinicky

Více

Svaly II. Svaly II. HRUDNÍK ZÁDA. David Kachlík

Svaly II. Svaly II. HRUDNÍK ZÁDA. David Kachlík Svaly II. Svaly II. HRUDNÍK ZÁDA David Kachlík Svaly hrudníku Musculi thoracis torakohumerální svaly m. pectoralis major m. pectoralis minor m. subclavius m. serratus anterior vlastní svaly hrudníku mm.

Více

Bránice a její vývoj Přehled zádových svalů Operační přístupy

Bránice a její vývoj Přehled zádových svalů Operační přístupy Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Bránice a její vývoj Přehled zádových svalů Operační přístupy Anatomický ústav Autor: Petr Valášek pvala@lf1.cuni.cz Obor: lékař ství Anatomie 1 Musculi thoracis

Více

KOSTRA HLAVY. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

KOSTRA HLAVY. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková KOSTRA HLAVY Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Lebka - CRANIUM Obličejová část SPLANCHNOCRANIUM -u člověka je poměrně malá - spojení kostí mají přibližně klínový tvar - horní oddíl pevně spojené kosti

Více

Obrázek 1. Centrální a periferní obrna n. facialis. Obrázek 4. Mimické svaly obličeje; pohled zpředu

Obrázek 1. Centrální a periferní obrna n. facialis. Obrázek 4. Mimické svaly obličeje; pohled zpředu Přílohy Seznam příloh: Příloha. Žádost o vyjádření etické komise Příloha. Návrh informovaného souhlasu Seznam obrázků: Obrázek. Centrální a periferní obrna n. facialis Obrázek. Extrakraniální větve n.

Více

LEBKA JAKO CELEK MOZKOVÁ ČÁST LEBKY 1.CALVARIA. 2.a) BASIS CRANII INTERNA:

LEBKA JAKO CELEK MOZKOVÁ ČÁST LEBKY 1.CALVARIA. 2.a) BASIS CRANII INTERNA: LEBKA JAKO CELEK MOZKOVÁ ČÁST LEBKY 1.CALVARIA 2.a) BASIS CRANII INTERNA: fossa cranii anterior: - canalis opticus - otvůrky v lamina cribrosa - výstup foramen ethmoidale anterius fossa cranii media: -

Více

Variace Svalová soustava

Variace Svalová soustava Variace 1 Svalová soustava 21.7.2014 16:15:35 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SVALOVÁ KOSTERNÍ SOUSTAVA Stavba a funkce svalů Sval ( musculus ) hybná, aktivní část pohybového aparátu, kosterní sval

Více

LÉČEBNĚ-REHABILITAČNÍ PLÁN A POSTUP U ADOLESCENTŮ S PATOLOGICKÝM DRŽENÍM TĚLA

LÉČEBNĚ-REHABILITAČNÍ PLÁN A POSTUP U ADOLESCENTŮ S PATOLOGICKÝM DRŽENÍM TĚLA Masarykova univerzita Lékařská fakulta LÉČEBNĚ-REHABILITAČNÍ PLÁN A POSTUP U ADOLESCENTŮ S PATOLOGICKÝM DRŽENÍM TĚLA Bakalářská práce v oboru fyzioterapie Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Kateřina Bušinová

Více

Arteria carotis. External carotid artery ECA

Arteria carotis. External carotid artery ECA A. carotis externa; její větve a anastomosy TOPOGRAFICKÉ krajiny a prostory hlavy Arteria carotis externa ACE Větve: temporalis superficialis, maxillaris, thyroidea superior, lingualis, facialis, pharyngea

Více

Anatomie GIT. Základní prameny ke kolokviu. Testy. Povšechný popis trávicího ústrojí. Embryonální vývoj GIT

Anatomie GIT. Základní prameny ke kolokviu. Testy. Povšechný popis trávicího ústrojí. Embryonální vývoj GIT Zaměření a cíl předmětu Anatomie GIT Úvodní přednáška Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství Rozšířené znalosti stavby GIT Propojení informací o stavbě GIT s funkcí základy patologie

Více

Dýchací systém II. Mediastinum Štítná žláza Příštítná tělíska

Dýchací systém II. Mediastinum Štítná žláza Příštítná tělíska Dýchací systém II. Mediastinum Štítná žláza Příštítná tělíska Pleura Pleura tenká serózní blána, podobná peritoneu (také výstelka původní coelomové dutiny). Snadno srůstá. Pleura visceralis (poplicnice)

Více

Okruh A: Pohybová soustava (kosti, kosterní spoje, svaly) a Topografie modrá

Okruh A: Pohybová soustava (kosti, kosterní spoje, svaly) a Topografie modrá Okruh A: Pohybová soustava (kosti, kosterní spoje, svaly) a Topografie modrá Kosti 1. Obecná stavba a růst kosti Hlavní body: druhy kostí, části kostí, histologická stavba, druhy kostní dřeně, druhy osifikace,

Více

Přehled svalů a svalových skupin

Přehled svalů a svalových skupin Přehled svalů a svalových skupin SVALY ZAD A TRUPU sval trapézový (kápovitý) m. trapezius funkce: extenze hlavy, napomáhá vzpažení horní vlákna zvednutí lopatky střední vlákna přitažení lopatky k páteři

Více

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE DOLNÍ KONČETINY

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE DOLNÍ KONČETINY TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE DOLNÍ KONČETINY Václav Báča, David Kachlík Tereza Smržová, Martin Holek, Katarína Hubčíková, Radek Jakša Ústav anatomie 3. LF UK, Praha podpořeno grantem FRVŠ 1101/2008/F3 FORAMEN

Více

Masarykova univerzita. Lékařská fakulta

Masarykova univerzita. Lékařská fakulta Masarykova univerzita Lékařská fakulta LÉČEBNĚ-REHABILITAČNÍ PLÁN A POSTUP U ADOLESCENTŮ S VADNÝM DRŢENÍM TĚLA Bakalářská práce V oboru fyzioterapie Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Kateřina Bušinová Brno,

Více

Velký prsní sval je vějířovitý sval, který

Velký prsní sval je vějířovitý sval, který HRUDNÍK 2 KAPITOLA Velký prsní sval je vějířovitý sval, který má dvě anatomické části neboli hlavy. Horní klavikulární hlava vychází z klíční kosti a dolní sternální hlava z kosti hrudní. Tyto dvě hlavy

Více

Diagnostika + měkké t. svalů krku, dna ústního, nad/podjazylk.sv. a obličeje. Mgr. Vojtěch Šenkýř

Diagnostika + měkké t. svalů krku, dna ústního, nad/podjazylk.sv. a obličeje. Mgr. Vojtěch Šenkýř Diagnostika + měkké t. svalů krku, dna ústního, nad/podjazylk.sv. a obličeje Mgr. Vojtěch Šenkýř 1. Mm. scaleni Anatomie M.scalenus ant.: O: příčné výběžky C3-6, I: 1.žebro M.scalenus med.: O: příčné výběžky

Více

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE HLAVY

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE HLAVY TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE HLAVY Václav Báča, David Kachlík Tereza Smržová, Martin Holek, Katarína Hubčíková, Radek Jakša Ústav anatomie 3. LF UK, Praha podpořeno grantem FRVŠ 1101/2008/F3 LEBEČNÍ KLENBA OHRANIČENÍ:

Více

Topografická anatomie břicha

Topografická anatomie břicha Topografická anatomie břicha Václav Báča, David Kachlík Tereza Smržová, Martin Holek, Katarína Hubčíková, Radek Jakša Ústav anatomie 3. LF UK, Praha podpořeno grantem FRVŠ 1101/2008/F3 STĚNA BŘIŠNÍ OHRANIČENÍ:

Více

Svaly dolní končetiny

Svaly dolní končetiny Svaly dolní končetiny Mm. coxae Musculus iliopsoas ZAČÁTEK:disci intervertebrales a vazivové snopce po straně bederní páteře, fossa iliaca ÚPON: trochanter minor femoris INERVACE: plexus lumbalis FUNKCE:

Více

Lebka a vývoj hlavy. Jitka Riedlová David Kachlík

Lebka a vývoj hlavy. Jitka Riedlová David Kachlík Lebka a vývoj hlavy Jitka Riedlová David Kachlík Vývoj kostí kosterní systém se vyvíjí z: 1. paraaxiálního mesodermu (tvoří segmenty = somity, ne v hlavové části) 2. mesodermu laterální ploténky (= ze

Více

Osový skelet, spojení na páteři

Osový skelet, spojení na páteři Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Osový skelet, spojení na páteři Anatomický ústav Autor: Ondřej Naňka Obor: bakalářské obory společný kmen Kostru trupu představuje osový skelet, ke kterému

Více

Fascia cervicalis 3 listy

Fascia cervicalis 3 listy Fascia cervicalis 3 listy lamina superficialis lamina pretrachealis vagina carotica (fascia intercarotica/alaris) lamina prevertebralis Arcus aortae levostranný 3 větve: truncus brachiocephalicus a. subclavia

Více

P. supraclavicularis, odstupy jednotlivých nervů, kořenová inervace a inervované svaly Pars supraclavicularis (nervy motorické)

P. supraclavicularis, odstupy jednotlivých nervů, kořenová inervace a inervované svaly Pars supraclavicularis (nervy motorické) Příloha I: Plexus brachialis, rozdělení p. supraclavicularis a infraclavicularis P. supraclavicularis, odstupy jednotlivých nervů, kořenová inervace a inervované svaly Pars supraclavicularis (nervy motorické)

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) Lebka a osová kostra Průběh zkoušení Zkoušení z lebky bude probíhat ústní formou. Každý student dostane několik otázek z pěti

Více

Stavba a funkce svalových skupin trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Stavba a funkce svalových skupin trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Stavba a funkce svalových skupin trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Svaly hrudníku MM.THORACIS 1./ Svaly pletence HK Deltový sval M. DELTOIDEUS - upažení, předpažení, rozpažení - udržuje

Více

Materiály ke zkoušce z bp 2001 Morfologie pohybového systému, podzim 2017 Mgr. Marta Gimunová

Materiály ke zkoušce z bp 2001 Morfologie pohybového systému, podzim 2017 Mgr. Marta Gimunová Materiály ke zkoušce z bp 2001 Morfologie pohybového systému, podzim 2017 Mgr. Marta Gimunová Kosti Kostra osová Kostra horní končetiny Kostra dolní končetiny Kostra hlavy Svaly Svaly hlavy (musculi capitis)

Více

Anatomie kostry. Kostra psa. 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka. 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky.

Anatomie kostry. Kostra psa. 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka. 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky. Anatomie kostry Kostra psa 1. lebka 2. obličej 3. dolní čelist 4. jazylka 5. hrtanové a průdušnicové chrupavky 1 / 6 6. krční obratle 7. hrudní obratle 8. bederní obratle 9. křížové obratle 10. ocasní

Více

Sval (musculus) KOSTERNÍ (příčně pruhované), HLADKÉ, SRDEČNÍ

Sval (musculus) KOSTERNÍ (příčně pruhované), HLADKÉ, SRDEČNÍ Sval (musculus) KOSTERNÍ (příčně pruhované), HLADKÉ, SRDEČNÍ Význam svalu: umožňují pohyb organismu nebo jeho částí (orgánů) v lidském těle je přibližně 600 svalů, které umožňují pohyb celého těla tvoří

Více

- do svalu pronikají cévy - uvnitř se větví až na drobné vlásečnice, které opřádají svalová vlákna

- do svalu pronikají cévy - uvnitř se větví až na drobné vlásečnice, které opřádají svalová vlákna Otázka: Svalová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Brabencová Svalová soustava - svaly hladké - příčně pruhované - srdeční - do svalové soustavy řadíme jen svaly příčně pruhované - orgány jsou svaly

Více

RTG snímky. Prosté snímky

RTG snímky. Prosté snímky RTG snímky Prosté snímky Prosté snímky K získání obrazu využíváme schopnost tkání pohlcovat RTG záření Čím je tkáň hutnější tím více záření pohltí a na RTG snímku se vytvoří sytější stín ( snímek je negativ,

Více

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEPNY LIDSKÉHO TĚLA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEPNY LIDSKÉHO TĚLA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2010 Mgr. Jitka Fuchsová TEPNY TEPNA = arteria vede krev okysličenou vede krev

Více

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE Hlava Krk edited Hrudník by Břicho Pánev 2009

TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE Hlava Krk edited Hrudník by Břicho Pánev 2009 TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE Hlava Krrk Hrrudník Břři icho edited by Evink@ Pánev 2009 TOPOGRAFICKÁ ANATOMIE HLAVY - hranice proti krku: o protuberantia occipitalis ext. linea nuchae sup. porus acusticus ext.

Více

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval

pod lo pat ko vý pod hře be no vý ne hře be no vý ma lý oblý sval trapézový sval zdvihač lopatky rombické svaly přední pilovitý malý prsní sval 6 Svalstvo ramene a paže Horní končetina nám slouží k manipulaci a obratnosti, zatímco dolní končetina umožňuje pohyb. Funkce horní končetiny obětovala stabilitu za cenu pohyblivosti. Pohyblivost horní

Více

Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná

Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná 11. PŘÍLOHY Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná extenze/ flexe v kyčli 3 c) Protažení zkráceného

Více

Obsah. Poděkování Předmluva Úvod Historie chirurgie štítné žlázy - J. Dvořák... 16

Obsah. Poděkování Předmluva Úvod Historie chirurgie štítné žlázy - J. Dvořák... 16 Obsah Poděkování... 12 Předmluva... 14 Úvod... 15 1.0 Historie chirurgie štítné žlázy - J. Dvořák... 16 2.0 Anatomie krčních struktur mající vztah к tyreoidektomii - J. Dvořák 2.1 Hranice k rk u... 34

Více

Page 1 Slabě vytištěné průchody, otvory a obsahy jsou nadstavbové! OTVOR Z DO / NA OBSAH canales alveolares (maxillae) foramina alveolaria tuberis maxillae alveoli dentales maxillae - rr. alveolares sup.

Více

KŘÍŽOVÁ PLETEŇ (plexus sacralis)

KŘÍŽOVÁ PLETEŇ (plexus sacralis) KŘÍŽOVÁ PLETEŇ (plexus sacralis) KŘÍŽOVÁ PLETEŇ (plexus sacralis) křížová pleteň je tvořena spojkami z předních větví L4 Co je to největší nervová pleteň v těle uložena po stranách křížové kosti, jde přes

Více

Mikšík L, Lisý J, Polášková P, Kavka A, Anatomie hlubokých krčních prostorů

Mikšík L, Lisý J, Polášková P, Kavka A, Anatomie hlubokých krčních prostorů Anatomie hlubokých krčních prostorů Anatomy of deep neck spaces přehledový článek Lukáš Mikšík Jiří Lisý Pavlína Polášková Aleš Kavka Miloslav Roček Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol, Praha

Více

Poranění bránice u polytraumatu Otáhal M., Ulman R. Klinika úrazové chirurgie LF MU a FN Brno Bohunice V. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství Mikulov Bránice, diaphragma - anatomie

Více

Záměny. fascie aponeuróza ligamentum taenia plica

Záměny. fascie aponeuróza ligamentum taenia plica Přehled fascií Etymologie fascia, ae, femininum česky povázka, fascie latinsky tkanice z fascis = svazek prutů ovázaný tkanicí, který byl v Římě znakem moci (Seneca) odtud italské fascismo Definice vazivový

Více

Přehled topografické anatomie lidského těla

Přehled topografické anatomie lidského těla Monografie Přehled topografické anatomie lidského těla František Dorko, Vladimír Holibka, Eva Výborná OSTRAVA 2014 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České

Více

Periferní nervový systém

Periferní nervový systém Periferní nervový systém (systema nervosum periphericum) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periferní nervový systém (1) = obvodové Propojení orgánů a tkání s CNS obousměrně Svazky výběžků nervových

Více

KINEZIOTERAPIE A FYZIKÁLNÍ TERAPIE U ALGICKÉHO SYNDROMU KRČNÍ PÁTEŘE

KINEZIOTERAPIE A FYZIKÁLNÍ TERAPIE U ALGICKÉHO SYNDROMU KRČNÍ PÁTEŘE UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ REHABILITAČNÍ KLINIKA KINEZIOTERAPIE A FYZIKÁLNÍ TERAPIE U ALGICKÉHO SYNDROMU KRČNÍ PÁTEŘE Bakalářská práce Autor práce: David Holoubek Vedoucí

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury

Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury METODY KINEZIOTERAPIE V REHABILITACI CERVIKÁLNÍHO BOLESTIVÉHO SYNDROMU Diplomová práce (bakalářská) Autor: Petra Jezerská, Katedra fyzioterapie Vedoucí

Více

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin.

Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Přehled cév a cirkulace v malém oběhu. Systém aorty a jejich hlavních větví. Tepny orgánové, tepny trupu a končetin. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Krevní oběh: Tepny těla jsou uspořádány do 2 oběhů:

Více

Neonatologická ambulance- FN Brno Dětské rehabilitační odd. Silvie Uhrová DiS.

Neonatologická ambulance- FN Brno Dětské rehabilitační odd. Silvie Uhrová DiS. OROFACIÁLNÍ STIMULACE Neonatologická ambulance- FN Brno Dětské rehabilitační odd. Silvie Uhrová DiS. Oris- ústa, facies- tvář Stimulacepodráždění,povzbuzování Základem orofac. fcí je PŘÍJÍMÁNÍ POTRAVY-

Více

Minimalistický přístup k anestézii horní končetiny. D. Mach

Minimalistický přístup k anestézii horní končetiny. D. Mach Minimalistický přístup k anestézii horní končetiny D. Mach Přístup k existenci a jejímu zachování jen nezbytně nutnými úkony, bez nichž by se patrně rozplynula Pokud by měl minimalismus emoji, byl by

Více

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie

Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Otázky k ústní zkoušce z anatomie pro posluchače bakalářského studia všech oborů kromě fyzioterapie a ergoterapie Obecná anatomie Přehled tkání Typy chrupavky a její uplatnění při stavbě orgánů Stavba

Více

Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing in the Diagnosis of Dysphagia

Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing in the Diagnosis of Dysphagia Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Hradci Králové Doktorský studijní program Lékařská biofyzika Flexibilní endoskopické vyšetření polykání v diagnostice poruch polykání Flexible Endoscopic Evaluation

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Dýchací systém

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Dýchací systém Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Dýchací systém Dýchací systém Test Dýchací systém probíhá písemnou formou dle obecných pravidel písemných testů (viz

Více

HLAVOVÉ NERVY (nervi craniales)

HLAVOVÉ NERVY (nervi craniales) HLAVOVÉ NERVY (nervi craniales) I. Nervus olfactorius - nerv čichový II. Nervus opticus - nerv zrakový III. Nervus oculomotorius - nerv okohybný IV. Nervus trochlearis - nerv kladkový V. Nervus trigeminus

Více

Stomatologie I pro SZŠ a VOŠ

Stomatologie I pro SZŠ a VOŠ Lenka Slezáková a kolektiv Stomatologie I pro SZŠ a VOŠ Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Lenka Slezáková, Markéta Hrušková, Petra Kaduchová, Irena Přivřelová, Eva Staroštíková, Eva

Více

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0

OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 OCEŇOVACÍ TABULKA ÚRAZY BEZ TRVALÝCH NÁSLEDKŮ METLIFE EUROPE D.A.C, POBOČKA PRO ČESKOU REPUBLIKU ZPP enu 1.0 účinnost od 1. listopadu 2016 V případě neúplné zlomeniny (např. infrakce, fisury, odlomení

Více

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555

Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Lidský trup, 16 částí Kat. číslo 200.9555 Strana 1 ze 6 1. Popis Torzo trupu rozložitelné na 14 částí, z nerozbitného plastu, omyvatelné, bez možnosti ohýbání. Výška: 85 cm Hlavu lze odejmout. Také viditelnou

Více

Univerzita Karlova v Praze - 1. Lékařská fakulta. Hrudník. 45 minut klinické anatomie. A n a to m ic k ý ú s ta v

Univerzita Karlova v Praze - 1. Lékařská fakulta. Hrudník. 45 minut klinické anatomie. A n a to m ic k ý ú s ta v Univerzita Karlova v Praze - 1. Lékařská fakulta Hrudník 45 minut klinické anatomie A n a to m ic k ý ú s ta v A u t o r: Da v id S e dm e ra P ř e dm ě t : K lin ic k á a n a t o m ie Da t u m : 1 7.-1

Více

Přednáška 5 Biomechanika svalu

Přednáška 5 Biomechanika svalu 13.11.2013 Přednáška 5 Biomechanika svalu ANATOMIE MUDr. Vyšatová ANATOMIE MUDr. Vyšatová Obecná myologie Svalová vlákna, myofibrily, proteiny, sarcomery, skluzný model svalového stahu, stavba kosterního

Více

Lidská páteř (aneb trocha anatomie)

Lidská páteř (aneb trocha anatomie) Zdravá záda a správné dýchání doma i ve škole Dagmar Dupalová, Kateřina Neumannová, Martina Šlachtová -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

PERIFERNÍ NERVOVÝ SYSTÉM

PERIFERNÍ NERVOVÝ SYSTÉM PERIFERNÍ NERVOVÝ SYSTÉM 1 Kraniální nervový systém dvanáct párů nervů vystupujících z mozku z lebky vystupují zvláštními otvory inervují hlavu a krk nervus vagus inervuje navíc orgány hrudníku a břišní

Více

Regionální anestezie dolní končetiny. Pavel Suk Anesteziologicko-resuscitační klinika FN u svaté Anny v Brně 2004

Regionální anestezie dolní končetiny. Pavel Suk Anesteziologicko-resuscitační klinika FN u svaté Anny v Brně 2004 Regionální anestezie dolní končetiny Pavel Suk Anesteziologicko-resuscitační klinika FN u svaté Anny v Brně 2004 Rozdělení bloky nervů z plexus lumbalis n. femoralis (blok 3v1 ) n. cutaneus femoris lateralis

Více

FUNKČNÍ PORUCHY TEMPOROMANDIBULARNÍHO SKLOUBENÍ

FUNKČNÍ PORUCHY TEMPOROMANDIBULARNÍHO SKLOUBENÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADECI KRÁLOVÉ REHABILITAČNÍ KLINIKA FUNKČNÍ PORUCHY TEMPOROMANDIBULARNÍHO SKLOUBENÍ Bakalářská práce Autor práce: Ludmila Kremlová Vedoucí práce: Mgr. Zuzana

Více

I. Schematické znázornění plexus brachialis. Motorické nervy plexus brachialis. Motorické nervy lumbosakrálního plexu

I. Schematické znázornění plexus brachialis. Motorické nervy plexus brachialis. Motorické nervy lumbosakrálního plexu 4 PŘÍLOHY I. Schematické znázornění plexus brachialis II. III. IV. Motorické nervy plexus brachialis Motorické nervy lumbosakrálního plexu Vyšetření reflexů V. Diagnosticky důležité testy svalové síly

Více

HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HLAVOVÉ NERVY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 18. 9. 2009 Mgr. Radka Benešová Nervový systém dělíme na centrální = mozek a mícha periferní

Více

Svalová dysbalance, její důsledky, svaly zkrácené a oslabené

Svalová dysbalance, její důsledky, svaly zkrácené a oslabené Svalová dysbalance, její důsledky, svaly zkrácené a oslabené Hlavním důsledkem svalové dysbalance je to, že namísto vyváženého zatěžování kloubů a vyváženého tvaru těla dochází k nerovnoměrnému zatěžování

Více

Plexus lumbalis et sacralis

Plexus lumbalis et sacralis Plexus lumbalis et sacralis Plexus lumbalis L1-L4 senzoricky kůži v bederní oblasti a kůži na přední a mediální ploše stehna a bérce motoricky zadní a částečně boční skupinu břišních svalů, dále přední

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Fakulta tělesné kultury

Univerzita Palackého v Olomouci. Fakulta tělesné kultury Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury TESTOVÁNÍ STEREOGNOZIE A SOMATOGNOZIE U PACIENTŮ S CHRONICKÝM CERVIKOBRACHIÁLNÍM SYNDROMEM Diplomová práce (Bakalářská práce) Autor: Michaela Dobešová,

Více

SVALY HORNÍ KONČETINY (musculi membri superioris)

SVALY HORNÍ KONČETINY (musculi membri superioris) SVALY HORNÍ KONČETINY (musculi membri superioris) Mm.humeri SVALY PLETENCE HORNÍ KONČETINY Jsou to svaly začínající na kostech pletence horní končetiny (na klíční kosti a na lopatce) a upínající se na

Více

Myologia. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Myologia. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Myologia Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Nauka o svalech (1) Svalstvo = aktivní pohybový aparát zabezpečení polohy těla a vnitřních orgánů činnost svalstva = hlavní zdroj tepla v těle MUSCULUS

Více

Svalová dysbalance, svaly zkrácené a oslabené

Svalová dysbalance, svaly zkrácené a oslabené Svalová dysbalance, svaly zkrácené a oslabené Důsledkem svalové dysbalance je to, že namísto vyváženého zatěžování kloubů a vyváženého tvaru těla dochází k nerovnoměrnému zatěžování kloubů a k vadnému

Více

Anatomie svalová soustava

Anatomie svalová soustava Anatomie svalová soustava Podpůrně pohybový aparát člověka Vlastnosti a složení svalové tkáně Svalová 25% organické tkáň - specializovaná látky 75% voda tkáň k pohybu kontrakcí svalu se vytváří napětí,

Více

Syndrom horní hrudní apertury (TOS) z pohledu instrumentářky. Eva Juřenová, Uršula Cimalová

Syndrom horní hrudní apertury (TOS) z pohledu instrumentářky. Eva Juřenová, Uršula Cimalová Syndrom horní hrudní apertury (TOS) z pohledu instrumentářky Eva Juřenová, Uršula Cimalová Anatomie horní hrudní apertury - Pro uvedení do problematiky TOS je nutno anatomicky vymezit tento prostor. -Anatomicky

Více