SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY"

Transkript

1 SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY PROTIHLUKOVÁ ŘEŠENÍ OBRUSNÝCH VRSTEV Při návrhu je důležité rozlišovat, zdali pozemní komunikace bude procházet intravilánem nebo extravilánem. BĚŽNÝ POVRCH POVRCH PROTIHLUKOVÝ V případě místních komunikací je situace složitá vlivem specifických podmínek v prostoru místní komunikace (možnosti pokládky, pravděpodobnost pozdějších výkopů nebo překopů v důsledku oprav či provádění nových inženýrských sítí) a odlišnou dopravní situací (řada míst, kde dochází ke změně směru jízdy, časté brzdné a akcelerační pohyby). 100 % 50 % V případě těchto komunikací lze proto uplatnit obrusné vrstvy s upravenou texturou, které jsou méně náchylné na působení mechanických účinků. Zpravidla lze využít upravené asfaltové koberce mastixové (obsahující modifikovaný asfalt) či některou z tenkovrstvých úprav.

2 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY POROUS ASPHALT (PA) dříve: ASFALTOVÝ KOBEREC DRENÁŽNÍ (AKD) Porézní asfaltové kryty jsou kryty s velkou mezerovitostí (snížením množství drobného kameniva) a větším obsahem pórů. Vozovka tímpádem není zcela kompaktní (celistvá) a hluk je tak redukován díky velké mezerovitosti. Obecně porézní asfaltové kryty redukují hluk pohybující s frekvencí nad 800 Hz. Největší pórovitost se u asfaltových krytů pohybuje mezi hodnotami 18 25%. Tyto kryty jsou také schopné absorbovat hluk. Zvuková energie se od krytu neodrazí, ale je částečně pohlcena díky velké mezerovitosti. Tyto absorpční vlastnosti jsou na stejném principu, jako mají zvukové izolace v budovách. Jelikož je hluk z rozhraní pneumatika/vozovka generován velice blízko povrchu krytu, nemusí být pohlcování hluku nejvýznamnějším činitelem při všeobecném snižování hladiny hluku. Ovšem pro nákladní vozidla a všeobecně pro nadměrná vozidla, s významnými zdroji zvukové energie pod karoserií, jako je např. hluk od motoru, může být tato absorpční vlastnost významným faktem při redukci hluku.

3 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) Z primárních zdrojů hluku porézní kryty nejvíce redukují tzv. sání vzduchu, kdy póry potlačují kompresi vzduchu. Dále póry velmi příznivě ovlivňují redukci sekundárních zdrojů - Helmholtzovy rezonátory či trubkový efekt. Sání vzduchu Tento zdroj hluku je svou podstatou podobný jako tleskání rukou. Má dvě fáze tzv. pumped out neboli vytlačování vzduchu a sucked in neboli nasávání vzduchu. Tímto způsobem je generován hluk o vysokých frekvencích (1000 až 2000 Hz). Redukovat tento zdroj můžeme použitím krytu s otevřenou texturou. Helmholtzovy rezonátory Boční drážky dezénu pneumatiky v kontaktní zóně se díky své tvarové charakteristice chovají jako akustické systémy, které navyšují vyzařování zvuku. Přirovnání se nabízí u systému rezonance varhanních píšťal a Helmholtzových rezonátorů, které produkují zvuk jako při pískání přes hrdlo lahve. Efekt trubky (Horn effect) Díky geometrii nad vozovkou se pneumatika chová jako malý klakson či malá trubka. Zvuk vytvořený tímto mechanismem (jakýmkoli zdrojovým mechanismem v blízkosti hrdla klaksonu ) bude díky tomuto efektu zesílen.

4 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) Třetí význačnou vlastností porézních krytů je jejich drenážní schopnost. Je to schopnost dobře odvádět srážkovou vodu z povrchu krytu, kdy je póry odváděna na nepropustnou vrstvu a odtud dále z povrchu zemního tělesa dodatečným odvodňovacím zařízením mimo konstrukci vozovky. Porézní vozovky také snižují množství odstřikující vody od vozovky. Jako nepropustná vrstva se využívá například SAMI vrstva (asfaltová pružná membrána - Stress Absorbing Membrane Interlayer), nebo asfaltové vrstvy s nízkou mezerovitostí. porézní kryt betonový kryt

5 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) nástřik SAMI vrstvy (těsnící membrány) SAMI vrstva slouží také jako prvek snižující prokopírování trhlin ze spodních vrstev vozovky.

6 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) SOUHRNNĚ jde o směs s přerušenou čárou zrnitosti; je vhodné použít drcené prané kamenivo nejvyšší kvality (zvýšený požadavek na otlukovost LA<18%; hodnota PSV > 55; nepoužívat kamenivo se zhoršenou přilnavostí); ověřené možnosti jsou => PA 8, PA 11, PA 16; mezerovitost >20 %-obj. (standardně > 22 %-obj.); u dvouvrstvového PA mezerovitost až 28 %-obj.; množství asfaltového pojiva 5,3-6,8 %-hm.; používají se modifikované asfaltové pojiva s vyšším obsahem polymeru; stabilizační přísada min 0,5 %-hm.;

7 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) NEVÝHODY POUŽITÍ Vyšší pořizovací náklady na drenážní vrstvu, která obvykle potřebuje vyšší obsah modifikovaného pojiva, kvalitní kamenivo a dodatečné stavební úpravy pro odvod srážkové vody. Cena asi o 100 % vyšší než u SMA. Dlouhodobá ztráta redukce hluku kvůli ucpávání vozovky pískem a dalšími nečistotami spojenými s provozem. Toto ucpávání má dvě etapy. Jako první se nečistotami zanáší póry ( caking ). Tento děj však lze omezit čištěním povrchu. Následuje však vytvoření povlaku v dutinách z vysušených nečistot, které byly dříve rozpuštěny ve vodě, ze kterých se následně vytvoří zátka, která nemůže být vyčištěna vodou ( clogging ). Nezbytností je pravidelné čištění vrstvy i odvodnění (především po zimě a nejlépe tlakovou vodou). Detail drenážního koberce v řádném stavu Detail zaneseného drenážního koberce

8 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) NEVÝHODY POUŽITÍ Protihlukové vlastnosti se projevují zejména při vyšších rychlostech. Tato rychlost je udávána někde mezi km/h. Díky své otevřené struktuře, jsou tyto porézní kryty více vystaveny působením klimatických vlivů než uzavřené směsi. Asfaltové pojivo je tak více náchylné ke stárnutí. Vznikají tak trhliny či dokonce vylamování zrn kameniva z vozovky. Náročnější zimní údržba - díky velké mezerovitosti hrozí rychlejší ochlazení povrchu (menší absorpce tepla, teplotní rozdíl až 2 C), hrozí tedy riziko náhlé námrazy a rychlejší přilnutí sněhu k vozovce. Občas dochází v důsledku podtlakového sání za projíždějící pneumatikou k částečnému vysání sněhu z pórů, který se tak opět dostává na povrch. Spotřeba soli je min o 40 % vyšší (sůl je transportována systémem otevřených mezer). Omezená životnost - akustická životnost max. do 10 let; Omezená možnost provádění oprav - nelze provádět lokální opravy, neboť překopy znamenají omezení drenážní funkce. Při opravách většího rozsahu je nutné vždy provést výměnu na celou šířku vozovky.

9 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) Problém zanášení krytu nečistotami lze řešit výstavbou dvouvrstvého systému porézních krytů. Doporučuje se však omezit použití těchto krytů pro silnice s vysokými návrhovými rychlostmi, neboť mají tendenci se samočistit stlačeným vzduchem od jedoucích pneumatik (Pumping effect) a může tak být znečišťováno okolí vozovky. Při návrhu dvouvrstvého krytu by měla vrchní vrstva sloužit jako síto a chránit nižší vrstvu proti zanesení velkými zrny písku či štěrku. Nižší vrstva by se měla navrhovat jako vysoce porézní. Používané tloušťky vrstev jsou mm (kamenivo frakce 0/8) pro svrchní vrstvu a mm (kamenivo frakce 0/16) pro spodní vrstvu. Lepší vlastnosti jsou dosaženy tedy tím, že vrchní vrstva funguje jako filtr, kdy nepustí do spodních častí nečistoty a ty se tak neucpou.

10 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) OBLAST POUŽITÍ A PODMÍNKY POUŽITÍ PA se upřednostní tehdy, pokud se daný úsek pozemní komunikace vyznačuje vysokou hlukovou zátěží nebo jsou místně stanoveny předpisem zvýšené požadavky na maximální přípustnou hladinu hluku; návrh a realizace PA je možné pouze tehdy, pokud bylo provedeno ekonomické posouzení a porovnání technologických variant; použití je vhodné na takových úsecích (dostatečné délky), kde nehrozí a není častá změna konstrukce krytu vozovky; PA nelze použít na vozovkách, kde hrozí silné znečištění; Pro zajištění řádné funkce tohoto typu vrstev je zapotřebí dodržovat několik základních pravidel: 1) při odstraňování sněhu používat radlice s gumovými břity, aby nedocházelo k vylamování zrn kameniva, 2) po zimním období vyčistit vrstvu tlakovou vodou, 3) pro řádné zajištění odtoku udržovat krajnice tak, aby jejich výška nepřevyšovala povrch podkladní vrstvy, 4) v intravilánu je zapotřebí věnovat pozornost napojení hrany komunikace a přilehlého chodníku.

11 PORÉZNÍ ASFALTOVÉ VOZOVKY (PA) Srovnání teoretických hodnot hlučnosti porézní kryt porézní kryt

12 Asfaltové koberce pro velmi tenké vrstvy (BBTM) U asfaltového koberce pro velmi tenké vrstvy BBTM je hluk redukován díky malé velikosti frakce kameniva. Je tedy snižován efekt zdroje hluku, kdy jsou emise generovány nárazem dezénu pneumatiky do makrotextury. Makrotextura je odchylka povrchu vozovky od Při použití protihlukového krytu tohoto typu, tak odpadají problémy s ucpáváním krytu. BBTM 5 ideálně rovného povrchu s charakteristickými rozměry 0,5 mm až 50 mm. Je to tedy souhrn prohlubní na povrchu krytu vozovky. Asfaltové koberce pro velmi tenké vrstvy používají mezerovitost nejčastěji 7% až 10% a je vhodné, aby zde bylo používáno vysoce kvalitní kamenivo velikosti frakce do 10 mm (BBTM 8). Při použití frakce velikosti 8 mm tvoří velkou část kamenivo maximální velikosti 4/6 mm. PA 8 Často je použito i kamenivo frakce 5 mm (BBTM5). Při použití 5 mm frakce je většina kameniva tvořena frakcí velikosti 2/4 mm.

13 Asfaltové koberce pro velmi tenké vrstvy (BBTM) Typická tloušťka této vrstvy bývá 30 mm. Malá frakce kameniva tak inklinuje k vytvoření povrchu s velmi malou a nevýraznou, charakteristickou texturou, která bývá často menší než 4 mm. Pórovitost, která je relativně nízká, je však stále efektivní pro odvod srážkové vody a redukci vysokofrekvenčního hluku z dopravy. Typické hodnoty redukcí hluku asfaltových koberců pro velmi tenké vrstvy se pohybují kolem 3-4 db v porovnání s klasickými asfaltovými koberci (ACO). Na rozdíl od porézních krytů, se redukce hluku objevuje již od nízkých rychlostí 35 km/h - 40 km/h a tak jsou kryty často využívány v městských podmínkách. Tento typ vozovky (BBTM) je svým složením velmi podobný asfaltovým povrchům s použitou malou frakcí kameniva SMA8 (protihlukový).

14 Asfaltové koberce pro velmi tenké vrstvy (BBTM) zástupci této technologie jsou: - Rugosoft, patentovaný společností COLAS, který umožňuje snižování hluku až o 7dB. Směs se může aplikovat jak do extravilánu, tak do intravilánu. Běžně se provádí v tloušťce 20-30mm. - Viaphone od společnosti EUROVIA CS. Směs tloušťky 20-30mm má ověřené snížení hluku o 3dB, což odpovídá, jak bylo již uvedeno výše, snížení intenzity dopravy o 50%. Technologie se hodí především do městských a příměstských částí. Má výborné protismykové, dobré drenážní a protihlukové vlastnosti. Asfaltové koberce pro velmi tenké vrstvy (BBTM) V zahraničí (např. Rakousko) se BBTM používá na opravy betonových a asfaltových vozovek. Důvodem úprav je většinou zlepšení protismykových vlastností a uzavření rozrušeného povrchu.

15 Asfaltové koberce mastixové (SMA stone mastic asphalt) Tato asfaltová směs byla vyvinuta v Německu v 70. letech. Jde o směs velmi odolnou proti tvorbě trvalých deformací (používala se původně do vozovek pojížděných hlavně pneumatikami s hřeby). Nyní se používá hlavně do obrusných vrstev silnic, dálnic a křižovatek s velkým zatížením nebo na letištní plochy. Asfaltový koberec mastixový se vyznačuje přerušenou čarou zrnitosti a zastoupením převážně jedné frakce kameniva. Nosnou kamennou kostrou směsi je nejhrubší a částečně druhá nejhrubší frakce kameniva, které přenáší zatížení. Zbývající kamenivo tvoří výplň a společně s kamennou moučkou a asfaltovým pojivem vzniká asfaltová malta neboli mastix, který vzájemně stmeluje zrna nosné kostry směsi. Protože nosná funkce směsi závisí na vzájemném dotyku hrubé frakce kameniva, musí být použito velmi kvalitní kamenivo. Hlavním požadavkem je proto nízká otlukovost kameniva. Množství asfaltu je také ve srovnání s asfaltovým betonem vyšší (6-8 %) a používají se většinou asfalty modifikované. SMA 11

16 Asfaltové koberce mastixové (SMA stone mastic asphalt) Běžná mezerovitost těchto směsí v obrusných vrstvách je cca 3-4%. Směs má otevřenou makrotexturu. Základní charakteristiky: - vysoká odolnost proti tvorbě trvalých deformací - odolnost proti tvorbě mrazových trhlin - příznivá makrotextura a s ní související útlum hluku z dopravy a dobré drenážní vlastnosti - pomalý proces stárnutí - dobrá přilnavost k podkladu

17 Asfaltové koberce mastixové nízkohlučné (SMA LA) Jako nízkohlučné kryty lze použít také asfaltové koberce mastixové SMA LA (LA = Lärmarm = nízkohlučný). U tohoto koberce je využito kombinace obou dvou přístupů (viz PA a BBTM) ke snižování hluku, tedy menší velikost frakce kameniva (8 mm) a také vyšší mezerovitost (10-12 %). Výhody nízkohlučných asfaltových koberců mastixových ve srovnání s asfaltovými koberci drenážními jsou následující: 1) méně problematická technologie výroby asfaltové směsi, 2) delší životnost, 3) bezproblémové provádění běžné a zimní údržby, 4) odpadající nutnost provádění těsnicí SAMI vrstvy.

18 Asfaltové koberce mastixové nízkohlučné (SMA LA) Pro dosažení vyššího útlumu hluku u SMA LA je nezbytné zvýšit mezerovitost (dle německých podkladů se pro směsi SMA LA požaduje mezerovitost %) Útlum hluku je pak ve srovnání s referenčním povrchem cca 4 db (A). Pro dosažení tohoto útlumu je nutno ve skladbě směsi jednak snížit obsah filerových částic a přidat nejhrubší použité frakce (v případě směsí SMA 8 LA, které se nejvíce používají, frakce 5/8, popř. 4/8). Tím dojde k otevření směsi a dosažení požadované mezerovitosti. Takto vysoké mezerovitosti vyžadují zvýšené dávkování emulze v množství cca 0,45-0,6 kg/m2 a snížení mezerovitosti ložní vrstvy tak, aby se nemusela provádět SAMI membrána a aby došlo k dobrému spojení s ložní vrstvou. Vysoká mezerovitost pak vyžaduje s ohledem na stárnutí použití buď vysoce modifikovaného pojiva, nebo pojiva modifikovaného pryží.

19 Asfaltové koberce mastixové nízkohlučné (SMA LA) SOUHRNNĚ jde o směs s přerušenou čárou zrnitosti; ověřené možnosti => SMA 5 LA, SMA 8 LA; mezerovitost hotové úpravy %-obj.; množství asfaltového pojiva >6,5 %-hm.; je použito modifikovaných asfaltových pojiv s vyšším obsahem polymeru; stabilizační přísada min 0,3 %-hm.; provedení obrusné vrstvy v tloušťce mm; maximální přípustná nerovnost podkladu 4 mm;

20 Asfaltové směsi modifikované pryžovým granulátem (CRmB) Pryžový granulát - odpadní pryž zbavená příměsí kordu a upravená mechanicky drcením a mletím, popř. kalandrováním. Pojivo, označované jako CRmB (Crumb Rubber modified Asphalt, též gumoasfalt), může být využíváno u všech typů asfaltových směsí - PA, BBTM, ACO, SMA. Gumoasfalt vytvoří na povrchu tlustší asfaltový film, který způsobuje nižší emise hluku. Zahraniční výzkum gumoasfaltů prokázal, že u těchto modifikovaných vrstev lze snížit tloušťku oproti běžně užívaným asfaltovým kobercům, při zachování stejné životnosti. Důvodem je, že gumoasfalty mají větší odolnost proti únavě, stárnutí a trvalým deformacím. Z doposud realizovaných studií bylo zjištěno, že náklady na údržbu a opravu vozovky jsou nižší než u běžných krytů. Míchací souprava ECOPATH pro přípravu gumoasfaltového pojiva

21 Asfaltové směsi modifikované pryžovým granulátem (CRmB) Kladem CRmB je možnost využití ojetých pneumatik k jeho výrobě a také jeho následná recyklace (opětovné využití). Díky mezerovitosti tohoto asfaltového koberce se znatelně snižuje hladina hluku (absorpce) a zabraňuje vytváření vodní clony při dešti. Nevýhodou těchto asfaltů je energetická a ekologická náročnost, kdy při zabudovávání granulátu je potřeba přídavné míchací zařízení. Tyto směsi vyžadují menší obsah jemného a drobného kameniva a tak je možno vyrobit směsi v celé škále mezerovitosti: Asfaltový koberec drenážní PA8 - mezerovitost 14 % - 22% Asfaltový beton pro velmi tenké vrstvy BBTM - mezerovitost 11-15%,7-10% Asfaltový beton obrusný ACO 11S - mezerovitost 3 % až 5 % Asfaltový koberec mastixový SMA 11S - mezerovitost 2,5 % až 4,5 %

22 SROVNÁNÍ

23 SROVNÁNÍ

24 SROVNÁNÍ

25 OSTATNÍ TECHNOLOGIE TEXTUROVÁNÍ POVRCHU PRO SNÍŽENÍ HLUKU Textura je důležitá z hlediska dostatečných protismykových vlastností na styku pneumatiky a povrchu vozovky. Při texturách s vlnovou délkou delší než 10 mm a více, vede náraz dezénového bloku pneumatiky ke zvýšení hluku. Textura s vlnovou délkou kratší než 10 mm má pozitivní přínos v oblasti redukce hluku. Proto je třeba najít vhodný kompromis: Lokální textury hloubky přibližně 3 mm (což znamená průměrnou hloubku textury mírně větší než 1 mm) se ukazují jako dostatečné k dosažení alespoň mírné redukce hluku.

26 OSTATNÍ TECHNOLOGIE TEXTUROVÁNÍ CEMENTOBETONOVÉHO KRYTU VOZOVKY PŘED JEHO ZATVRDNUTÍM Texturování cementobetonového krytu se provádí následovně: do nezatvrdlé směsi se speciálními hráběmi, kartáči či vlečenou jutou vytváří textura v podélné nebo příčné formě. Pro dosažení výraznějšího akustického útlumu je vhodnější použít jutu a podélné texturování. Povrch vozovky texturovaný speciálními hráběmi Kombinace hrubé tkaniny a speciálních hrábí

27 OSTATNÍ TECHNOLOGIE NÁTĚROVÉ TECHNOLOGIE Původně byly nátěrové technologie vyvinuty pro letištní dráhy, kde byly používány pro zlepšení protismykových vlastností. Z hlediska snižování hluku je vhodné použití nátěru v kombinaci s úzkou frakci kameniva. Tím lze docílit částečného omezení vlivu oscilace pneumatik a snížení air-pumping efektu. Výhoda je i v tom, že tenké vrstvy se často provádí bez potřeby předchozího frézování povrchu. Nátěr věak neplní drenážní funkci.

28 OSTATNÍ TECHNOLOGIE VYMÝVANÝ BETON Technologie vymývaného betonu je založena na aplikaci kombinovaného postřiku po položení dvouvrstvého krytu. Vodě je tím zabraňováno v odpařování z čerstvého betonu a současně zpomaluje hydrataci v povrchové vrstvičce betonu. Další možností je nanesení zpomalovače tuhnutí na nezatvrdlý povrch cementobetonového krytu se zakrytím povrchu fólií. Po zatvrdnutí se vrchní vrstva cementového pojiva vykartáčuje speciálními kartáčovacím strojem nebo vymyje tlakovou vodou. Oproti referenčnímu asfaltovému krytu je vymývaný beton o 3dB Speciální vymetací kartáč CB kryt s vymývaným povrchem méně hlučný.

29 OSTATNÍ TECHNOLOGIE CEMENTOBETONOVÝ KRYT VOZOVKY S VÝBRUSY Technologie snižování hlučnosti povrchu se používá především v USA a dá se aplikovat na betonovou vozovku v dobrém stavu, ale se špatnou megatexturou. Snížení hluku je přibližně o 5dB proti původnímu stavu a životnost úpravy je cca 10 let. Dosahuje pak stejné hlučnosti jako referenční asfaltový kryt.

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola

10/23/2011. Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Asfaltové směsi 1/2 Silniční stavby 2 Přednáška č. 4 Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Obsah přednášky kamenivo asfaltové

Více

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY

NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY NOVÉ POSTUPY A TECHNOLOGIE PRO OPRAVY, REKONSTRUKCE A MODERNIZACE SILNIC II. A III. TŘÍDY Nové postupy a technologie pro opravy, rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. třídy. Při realizaci modernizací

Více

MANUÁL Problematika hlučnosti povrchů a nízkohlučných povrchů. Kouty

MANUÁL Problematika hlučnosti povrchů a nízkohlučných povrchů. Kouty MANUÁL 2018 Problematika hlučnosti povrchů a nízkohlučných povrchů Kouty 17-18.4.2019 Emise hluku z dopravy co je ovlivňuje? Základní parametry ovlivňující hluk ze silniční dopravy: 1. Intenzita dopravy

Více

TP 259 ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ K ČEMU JE TO DOBRÉ?

TP 259 ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ K ČEMU JE TO DOBRÉ? TP 259 ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ K ČEMU JE TO DOBRÉ? Jan Valentin 23.05.2017, Praha V čem je problematika hluku u PK aktuální V zemích západní Evropy se problematika hluku

Více

DRENÁŽNÍ KOBEREC PA 8

DRENÁŽNÍ KOBEREC PA 8 REIMO a.s. Švábova 770/22 152 50 Praha 5 DRENÁŽNÍ KOBEREC PA 8 (asfaltové pojivo modifikované přísadou kalandrované odpadní gumy z pneumatik) Datum: 27.11.2009 1/12 DRENÁŽNÍ KOBEREC PA 8 Představení společnosti

Více

Výstavba, údržba a opravy asfaltových vozovek - 1. část. Generální zpráva

Výstavba, údržba a opravy asfaltových vozovek - 1. část. Generální zpráva Téma 2 Výstavba, údržba a opravy asfaltových vozovek - 1. část Generální zpráva Ing. Zdeněk Komínek EUROVIA Services 26.11. 27.11.2013, České Budějovice Výstavba, údržba a opravy asfaltových vozovek 1.

Více

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017

Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 Závěry konference Asfaltové vozovky 2017 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Zhodnocení konference Témata Moderní trendy v materiálech a konstrukcích,

Více

Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21

Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21 Místní akční plán ke snížení zátěže obyvatel MČ Praha 20 nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším s využitím zkušeností s aplikací MA21 HLUK ZE SILNIČNÍ DOPRAVY Ing. Libor Ládyš Ekola group, spol s r.o.

Více

Konstrukce místních komunikací, Silniční stavby 3

Konstrukce místních komunikací, Silniční stavby 3 Konstrukce místních komunikací, zastávek a odstavných ploch Silniční stavby 3 Specifika Statické zatížení Působení tangenciálních sil Množství znaků inženýrských sítí Problematika odvodnění Rozsah ploch

Více

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D.

Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. Shrnutí poznatků z konference AV 13 Ing. Petr Mondschein, Ph.D. 27.11.2013, České Budějovice TRENDY v AV Trendy v asfaltových technologiích AV 11 Nízkoteplotní směsi Protihlukové úpravy Zvyšování životnosti

Více

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ příčné řezy je třeba vypracovat ve všech bodech splňujících alespoň 1 následující podmínku viz zelené svislice na obr. 0420 (příklad umístění viz obr. 0430):... tzv. nulové profily

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES VYHODNOCENÍ HLUKOVÝCH EMISÍ PROTIHLUKOVÝCH

Více

VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU EVALUATION OF TRAFFIC NOISE

VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU EVALUATION OF TRAFFIC NOISE VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES VYHODNOCOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU EVALUATION

Více

České dopravní fórum 31.10.2013. EUROVIA Services, s.r.o. Centrální laboratoř Ing. Petr Bureš

České dopravní fórum 31.10.2013. EUROVIA Services, s.r.o. Centrální laboratoř Ing. Petr Bureš České dopravní fórum 31.10.2013 EUROVIA Services, s.r.o. Centrální laboratoř Ing. Petr Bureš Zavádění směsí s nižší hlučností V západně Evropě je již řadu let problematika hluku odborným i politickým tématem.

Více

Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování

Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování Asfaltová pojiva proč jsou důležité jejich optimální volba a správné navrhování Ing. Václav Neuvirt, CSc. VIAKONTROL, spol. s r.o. Ing. Václav Valentin, GAVA consult 23.05.2017, Praha Každá vozovka je

Více

Prolévan a é vr v st s vy v Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky

Prolévan a é vr v st s vy v Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky Prolévan vané vrstvy Základní druhy, požadavky na materiály, stavební práce, kontrolní zkoušky ky Přehled prolévaných vrstev Štěrk částe stečně vyplněný ný cementovou maltou ŠCM (ČSN ( 73 6127-1), 1),

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF ROAD STRUCTURES NÍZKOHLUČNÉ VOZOVKY LOW - NOISE PAVEMENTS

Více

TP 259 a asfaltové směsi obrusných vrstev se sníženou hlučností

TP 259 a asfaltové směsi obrusných vrstev se sníženou hlučností TP 259 a asfaltové směsi obrusných vrstev se sníženou hlučností Jan Valentin, Fakulta stavební ČVUT v Praze Petr Mondschein, Fakulta stavební ČVUT v Praze CESTA k technickým podmínkám Jaký byl vývoj? Renesance

Více

Obrusné vrstvy vozovky z asfaltového koberce drenážního (AKD)

Obrusné vrstvy vozovky z asfaltového koberce drenážního (AKD) Obrusné vrstvy vozovky z asfaltového koberce drenážního (AKD) (Klaus Graf, Strasse+Autobahn, č. 1/2006, str. 10 15) Očekávání, vkládaná do technologie asfaltového koberec drenážního, týkající se vlastností

Více

Por o u r c u hy h n e n t e u t h u ý h ch h voz o ov o ek e Petr Mondschein

Por o u r c u hy h n e n t e u t h u ý h ch h voz o ov o ek e Petr Mondschein Poruchy netuhých vozovek Petr Mondschein Vznik poruchy Diagnostika poruchy Návrh opravy Realizace opravy POSTŘIKY, NÁTĚRY, KALOVÉ VRSTVY POSTŘIKY Postřik je úprava vytvořená z vrstvy pojiva nanesením na

Více

Revize ČSN pro stavbu cementobetonových krytů vozovek

Revize ČSN pro stavbu cementobetonových krytů vozovek Revize ČSN 73 6123-1 pro stavbu cementobetonových krytů vozovek Ing. Jaroslava Škarková 19.5.2015 Praha Co je cementobetonový kryt vozovky s povrchem z obnaženého kameniva (beton vymývaný, kartáčovaný,

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava. Fakulta stavební. Katedra dopravního stavitelství

VŠB Technická univerzita Ostrava. Fakulta stavební. Katedra dopravního stavitelství VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra dopravního stavitelství Tiché kryty vozovek Silent Road Covers Student: Vedoucí bakalářské práce: Nikola Arnicanová Ing. Karel Zeman Ostrava 2014

Více

Konference Projektování pozemních komunikací. Příspěvek k výběru konstrukcí. celkových nákladů životního cyklu. Ing. Filip Hanzík, Ph.D.

Konference Projektování pozemních komunikací. Příspěvek k výběru konstrukcí. celkových nákladů životního cyklu. Ing. Filip Hanzík, Ph.D. Konference Projektování pozemních komunikací Příspěvek k výběru konstrukcí asfaltových vozovek z hlediska celkových nákladů životního cyklu Ing. Filip Hanzík, Ph.D. Obsah 1. Cíle práce 2. Současný stav

Více

Silniční stavební materiály. Názvosloví. Dopravní stavby

Silniční stavební materiály. Názvosloví. Dopravní stavby Silniční stavební materiály ftp://147.229.19.137/kudrna Doc. Ing. Jan Kudrna. CSc. Vysoké učení technické v Brně, fakulta stavební, Veveří 95, 602 00 Brno, ČR; kudrna.j@fce.vutbr.cz Názvosloví Asfalt (CZ,

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. Ministerstvo dopravy TP 148 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY S ASFALTEM MODIFIKOVANÝM PRYŽOVÝM GRANULÁTEM Z PNEUMATIK PŘEDBĚŽNÉ TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD Odbor infrastruktury, čj. 114/09-910-IPK/1 ze dne

Více

Zhodnocení konference Asfaltové vozovky 2017

Zhodnocení konference Asfaltové vozovky 2017 Zhodnocení konference Asfaltové vozovky 2017 Petr Mondschein 28. 29. listopadu 2017, České Budějovice Motto: Asfaltové vozovky bezpečná cesta k prosperitě Zhodnocení konference Témata Moderní trendy v

Více

Silniční stavby 2 Přednáška č. 4

Silniční stavby 2 Přednáška č. 4 Asfaltové směsi 1/2 Silniční stavby 2 Přednáška č. 4 Složení směsi Rozdělení směsí Návrh směsí Názvosloví směsí Použití směsí Zkoušení směsí Výroba Doprava Pokládka Kontrola Obsah přednášky kamenivo asfaltové

Více

SNIŽOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU POMOCÍ HUTNĚNÝCH ASFALTOVÝCH VRSTEV

SNIŽOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU POMOCÍ HUTNĚNÝCH ASFALTOVÝCH VRSTEV ACTA ENVIRONMENTALICA UNIVERSITATIS COMENIANAE (BRATISLAVA) Vol. 20, Suppl. 1(2012): 41-46 ISSN 1335-0285 SNIŽOVÁNÍ DOPRAVNÍHO HLUKU POMOCÍ HUTNĚNÝCH ASFALTOVÝCH VRSTEV Petr Hýzl 1 & Vladimír Adamec 2

Více

GRANISOL. Dekorativní vymývané betonové plochy.... inspirace přírodou

GRANISOL. Dekorativní vymývané betonové plochy.... inspirace přírodou GRANISOL Dekorativní vymývané betonové plochy... inspirace přírodou GraniSol je unikátní systém provádění dekorativních betonových ploch s vymývaným povrchem, který zvýrazní přírodní charakter použitého

Více

Srovnání hlučnosti povrchů vozovek (metoda CPX) Doprava, zdraví a životní prostředí Brno

Srovnání hlučnosti povrchů vozovek (metoda CPX) Doprava, zdraví a životní prostředí Brno Srovnání hlučnosti povrchů vozovek (metoda CPX) Doprava, zdraví a životní prostředí Brno 10. 11. 11. 2014 Konference, Doprava zdraví a životní prostředí Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. Srovnání hlučnosti

Více

Měření hluku z dopravy v ulicích Nová, Komenského v Hranicích

Měření hluku z dopravy v ulicích Nová, Komenského v Hranicích Měření hluku z dopravy v ulicích Nová, Komenského v Hranicích Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Líšeňská 33a, 636 00 Brno www.cdv.cz cz Požadavky zadání Měření hluku z dopravy na komunikaci Nová a Komenského,

Více

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související

Další emulzní technologie. Úvodní informace. Další technologie. Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin. Normy a předpisy související Další emulzní technologie Ing. Václav Neuvirt, CSc. Ing. Václav Valentin Úvodní informace Datum : leden březen 2017 Místo : Brno, OREA otel Voroněž Plzeň, PRIMAVERA Hotel & Congress centre České Budějovice,

Více

Závěry konference Asfaltové vozovky 2011

Závěry konference Asfaltové vozovky 2011 Závěry konference Asfaltové vozovky 211 Ing. Václav Neuvirt, CSc., NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o. Konference Asfaltové vozovky 211 se konala v Českých Budějovicích ve dnech 22. a 23. listopadu 211 Program

Více

Metody snižování dopravního hluku na pozemních komunikacích. Sabina Bůchová ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

Metody snižování dopravního hluku na pozemních komunikacích. Sabina Bůchová ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Katedra technologie staveb BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Metody snižování dopravního hluku na pozemních komunikacích Sabina Bůchová 2016 Vedoucí bakalářské práce:

Více

Dlažba je krytová vrstva na pozemní komunikace a dopravní plochy vytvořená z dlažebních prvků

Dlažba je krytová vrstva na pozemní komunikace a dopravní plochy vytvořená z dlažebních prvků Dlážděné vozovky Historicky lze považovat dlážděné vozovky za první vozovky s bezprašným povrchem. Nejdříve se objevily dlažby z přírodního kamene, archeologové je nacházejí v blízkosti nejstarších staveb.

Více

Revize ČSN změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu

Revize ČSN změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu Revize ČSN 73 6121 - změny v použití asfaltových pojiv a zvýšení limitů pro používání R- materiálu Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Datum, 28.5.2019; Praha Důvody k revizi ČSN 73 6121 dle stanoviska

Více

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí

Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Silniční stavby 2 Funkce cementobetonových krytů jsou shodné s funkcemi krytů z hutněných asfaltových směsí Schopnost přenášet síly vyvolané účinkem dopravy Zajistit bezpečný provoz Odolávat účinkům povětrnostních

Více

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem

2. Popis směsi aktivního gumového prachu s termoplastem Nový produkt pro zvýšení životnosti a odolnosti asfaltů proti působícím podmínkám okolního prostředí. 1. Úvod Únava způsobená zátěží a vznik trhlin je společně s teplotním vlivem jeden z nejvýznamnějších

Více

CESTI Workshop 2013 Hodnocení hlučnosti vybraných povrchů vozovek

CESTI Workshop 2013 Hodnocení hlučnosti vybraných povrchů vozovek CESTI Workshop 2013 Hodnocení hlučnosti vybraných povrchů vozovek Autor: Ing Vítězslav Křivánek, Ph.D., CDV, WP5 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České

Více

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o.

Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. Neúnosné podkladní vrstvy a aktivní zóny Ing. Pavel Ševčík, EXACT ING, s.r.o. 28.11.2018 Obsah: - Stavba s chybným návrhem způsobu úpravy aktivní zóny - Stavba, kterou ovlivnila změna vodního režimu v

Více

210.06. Fibertex AM-2 pro snižování napětí

210.06. Fibertex AM-2 pro snižování napětí D O P R A V N Í S T A V I T E L S T V Í 210.06 Fibertex AM-2 pro snižování napětí D O P R A V N Í S Fibertex AM-2 pro snižování napětí Zabraňuje tvorbě trhlin v novém asfaltu šířením ze spodní vrstvy Chrání

Více

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta

Provedl: Kolektiv pracovníků společnosti NIEVELT-Labor Praha, spol. s r.o.. pod vedením Petra Neuvirta Příloha S1 Název akce: Sledování stavu vozovek dálnice D1 a silnice I/3 opravených technologií segmentace původního cementobetonového krytu s následným překrytím asfaltovými vrstvami Lokalizace: Dálnice

Více

Konstrukce místních komunikací, zastávek a odstavných ploch. Specifika. Požadavky na konstrukce nebo obrusné vrstvy na vozovkách MK.

Konstrukce místních komunikací, zastávek a odstavných ploch. Specifika. Požadavky na konstrukce nebo obrusné vrstvy na vozovkách MK. Konstrukce místních komunikací, zastávek a odstavných ploch Silniční stavby 3 Specifika Statické zatížení Působení tangenciálních sil Množství znaků inženýrských sítí Problematika odvodnění Rozsah ploch

Více

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží

Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Problémy při provádění podkladních vrstev a podloží Dušan Stehlík únor březen 2016 Obsah prezentace Poruchy a problémy podloží vozovek Objemové změny násypových těles a aktivní zóny Vysoká vlhkost jemnozrnných

Více

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o.

Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. Rekonstrukce dálnice D1 - podkladní vrstvy Ing. Jaroslav Havelka, TPA ČR, s.r.o. 22. 11. 2016 Důvody vedoucí k modernizaci Poruchy cementobetonového krytu vozovky Horizontální i vertikální posuny desek

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.20 Červen 2014 ČSN 73 6123-1 Stavba vozovek Cementobetonové kryty Část 1: Provádění a kontrola shody Road building Concrete pavements Part 1: Construction and conformity

Více

Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev

Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev Nové technologie výstavby ložních a podkladních vrstev Ing. Pavel Šperka, prof. Ing. Jan Kudrna, CSc., Ing. Adam Puda, dipl. Ing. Manfred Krönig, Ing. Květoslav Urbanec, MBA 28. 29. listopadu 2017, České

Více

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav pozemních komunikací Silniční stavební materiály a technologie na pozemních komunikacích základní rozdělení a vlastnosti Dušan Stehlík Obsah Rozdělení

Více

TP 04/09 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY S POJIVEM MODIFIKOVANÝM PRYŽOVÝM GRANULÁTEM Z PNEUMATIK

TP 04/09 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY S POJIVEM MODIFIKOVANÝM PRYŽOVÝM GRANULÁTEM Z PNEUMATIK REIMO a.s., Švábova 770/22, 152 50 Praha 5 Obalovna Kytín a.s., Voznice-Chouzavá 205, 252 10 Mníšek pod Brdy TP 04/09 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY S POJIVEM MODIFIKOVANÝM PRYŽOVÝM GRANULÁTEM Z PNEUMATIK VZOROVÝ

Více

Návod k použití Speciální asfaltové směsi Výtisk č. Návod k použití

Návod k použití Speciální asfaltové směsi Výtisk č. Návod k použití Výtisk č. AKO Asfaltem obalená kostra pro technologii ACB Asfaltové směsi s pojivem modifikovaným gumou SEZNAM REVIZÍ A ZMĚN Číslo změny nebo revize List Datum vydání změny nebo revize Forma změny nebo

Více

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí ČSN 73 6141 Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí Petr Hýzl Vysoké učení technické v Brně ČSN 73 6141 Nová norma, platnost 2019. Souvisí a z hlediska národních požadavků upřesňuje a doplňuje

Více

Překvapte zimu dříve, než ona překvapí Vás.

Překvapte zimu dříve, než ona překvapí Vás. Překvapte zimu dříve, než ona překvapí Vás. Přezujte na zimní pneumatiky Continental včas. Nabídka zimních pneumatik pro osobní, dodávkové a 4 4 automobily Zima 2012/13 Zimní pneumatiky jsou součástí povinné

Více

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno

QUALIFORM, a.s. Zkušební laboratoř Mlaty 672/8, Bosonohy, Brno Pracoviště zkušební laboratoře: 1. pracoviště č. 01, Brno Mlaty 672/8, 642 00 Brno-Bosonohy 2. pracoviště č. 02, Teplice Tolstého 447, 415 03 Teplice 3. pracoviště č. 05, Olomouc Pavelkova 11, 772 11 Olomouc

Více

TRHLINY. jejich vznik a opravy. (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o.

TRHLINY. jejich vznik a opravy. (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o. TRHLINY jejich vznik a opravy (TP 115 Opravy trhlin na vozovkách s asfaltovým krytem) Jaroslav Hvízdal, OAT,s.r.o. Rozdělen lení podle vzniku trhlin (dle TP 115) - mrazové vznikají v obrusné vrstvě a

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 06. Konstrukce a stavba vozovek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek

Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Zásady navrhování údržby a oprav vozovek Ing. Jan Zajíček SENS 11 Úvod Pokud se provádí návrh nové vozovky Vlastnosti materiálů známe. např. kamenivo, asfalt, cement Lze vybírat standardní konstrukce z

Více

Výrobek. Vlastnosti. Použití

Výrobek. Vlastnosti. Použití Výrobek Vlastnosti Použití Je samolepicí modifikovaná živičná těsnící páska s povrchovou úpravou posypu, modifikovaná elastomery "SBR. Průmyslově předem připravená, konstruovaná a vyvinutá pro efektivní

Více

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek

VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR. Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek VÝZNAMNÉ STAVBY S POUŽITÍM GEOSYNTETIK V ČR A SR 27. leden 2010 Praha 28. leden 2010 Brno Využití geokompozitů při opravách a rekonstrukcích asfaltových vozovek Ing. Jaroslav Dostál, Jaroslav Hvízdal -

Více

Nízkoteplotní asfaltové směsi, nízkohlučné asfaltové směsi, využití CRMB Jan Valentin

Nízkoteplotní asfaltové směsi, nízkohlučné asfaltové směsi, využití CRMB Jan Valentin Nízkoteplotní asfaltové směsi, nízkohlučné asfaltové směsi, využití CRMB Jan Valentin 27.11. 2013, České Budějovice Celkové shrnutí problematiky akustických a nízkoteplotních směsí, aplikace CRmB pojiv

Více

Systémové hospodaření na silnicích II. a III.tříd. v Plzeňském kraji. SPRÁVA A ÚDRŽBA SILNIC PLZEŇSKÉHO KRAJE p.o.

Systémové hospodaření na silnicích II. a III.tříd. v Plzeňském kraji. SPRÁVA A ÚDRŽBA SILNIC PLZEŇSKÉHO KRAJE p.o. Systémové hospodaření na silnicích II. a III.tříd v Plzeňském kraji SPRÁVA A ÚDRŽBA SILNIC PLZEŇSKÉHO KRAJE p.o. Osnova 1) Představení SÚSPK p.o. personální obsazení a majetek ve správě 2) Zhodnocení celkového

Více

Spárování drenážovaných a vysoce zatížených venkovních kamenných dlažeb

Spárování drenážovaných a vysoce zatížených venkovních kamenných dlažeb Zásady Zpevňování povrchů silnic, cest a ploch dlažebními kostkami nebo deskami patří k nejstarším stavebním technikám. Používá se hojně i v současnosti v silničním a cestním stavitelství. Při projektování

Více

Nestmelené a stmelené směsi

Nestmelené a stmelené směsi Nestmelené a stmelené směsi do podkladních vrstev pozemních komunikací Dušan Stehlík Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací stehlik.d@fce.vutbr.cz Aplikace evropských

Více

Rekonstrukce ul. Frýdlantská - Chrastava

Rekonstrukce ul. Frýdlantská - Chrastava OBSAH DOKUMENTACE Rekonstrukce ul. Frýdlantská - Chrastava A - TECHNICKÁ ZPRÁVA 3 A4 B SOUHRNNÉ ŘEŠENÍ STAVBY B.1 1: 10 000 PŘEHLEDNÁ SITUACE 1 A4 B.2 1: 5 000 ZÁKRES DO ORTOFOTOMAPY 1 A4 B.3 1: 200 KOORDINAČNÍ

Více

MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ

MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ Sekce pro CB kryty Česká silniční společnost 12.11.2015 Praha MĚŘENÍ PROTISMYKOVÝCH VLASTNOSTÍ POVRCHŮ CB KRYTŮ Leoš Nekula - Měření PVV L.Nekula@seznam.cz mob: +420 603473054 Revize českých norem pro

Více

Typy vozovek. cyklistických tras. Jiří Galatík. Líšeňská 33a Brno. tel.: mobil: fax:

Typy vozovek. cyklistických tras. Jiří Galatík. Líšeňská 33a Brno. tel.: mobil: fax: Typy vozovek Líšeňská 33a 636 00 Brno cyklistických tras tel.: 585 416 618 mobil: 602 361 695 fax: 548 423 712 Jiří Galatík jiri.galatik@cdv.cz Každá komunikace je natolik dobrá, nakolik jsou dobré její

Více

Akusticky pohltivé asfaltové směsi Acoustically absorbing asphalt mixes ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ.

Akusticky pohltivé asfaltové směsi Acoustically absorbing asphalt mixes ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ Studijní program: Stavební inženýrství Studijní obor: Konstrukce a dopravní stavby Bakalářská práce Akusticky pohltivé asfaltové směsi Acoustically

Více

Technický list TL Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek

Technický list TL Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek Technický list TL 80.52 Bitumenový pás ARS 2 pro opravu vozovek Produkt Je samolepicí modifikovaná živičná těsnící páska s povrchovou úpravou posypu, modifikovaná elastomery "SBR. Průmyslově předem připravená,

Více

Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b , Praha 4 Czech Republic. Katalog pneumatik

Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b , Praha 4 Czech Republic. Katalog pneumatik Hankook Tire Česká republika s. r. o. Hvězdova 1716/2b 140 78, Praha 4 Czech Republic Katalog pneumatik Obsah Značka S FIT EQ G FIT EQ Technologie y 4 6 8 10 12 19 Značka Spojením modré barvy racionálního

Více

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108

Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Zkušenosti s používáním specifikaních norem ady SN EN 13108 Michal Varaus EVROPSKÉ NORMY PRO ASFALTOVÉ SMSI ZPRACOVÁVANÉ ZA HORKA SOUASNÝ STAV A VÝHLED Únor bezen 2015 2 CEN / TC 227 Silniní materiály

Více

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava

1. LM 1 Zlín Zádveřice 392, Vizovice 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, Ostrava Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoři je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

TP 259. Technické podmínky Ministerstvo dopravy ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ

TP 259. Technické podmínky Ministerstvo dopravy ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ TP 259 TP 259 Technické podmínky Ministerstvo dopravy ASFALTOVÉ SMĚSI PRO OBRUSNÉ VRSTVY SE SNÍŽENOU HLUČNOSTÍ listopad 2017 Schváleno Ministerstvem dopravy, Odborem pozemních komunikací pod čj. 121/2017-120-TN

Více

Kapitola 7 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY

Kapitola 7 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor infrastruktury TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 7 HUTNĚNÉ ASFALTOVÉ VRSTVY Schváleno: MD-OI, č.j. 318/08-910-IPK/1 ze dne 8. 4. 2008, s účinností

Více

SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ?

SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ? SKUTEČNĚ DĚLÁME VŠE PRO TO, ABY SILNICE BYLY ODPOUŠTĚJÍCÍ? Leoš Nekula, Měření PVV 24. 25.11.2015, České Budějovice Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (NSBSP) 2011-2020 NSBSP 2011-2020 Materiál

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

Strojní vybavení. Divize 4. StřediskO asfaltových vozovek

Strojní vybavení. Divize 4. StřediskO asfaltových vozovek Strojní vybavení I Středisko asfaltových vozovek Divize 4 Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám představil činnost a zaměření Střediska asfaltových vozovek včetně vybraných dokončených staveb.

Více

Zkoušení vozovek a materiálů Ing. Petr Hýzl, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně

Zkoušení vozovek a materiálů Ing. Petr Hýzl, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně Zkoušení vozovek a materiálů Ing. Petr Hýzl, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně 24.11.-25.11. 2015, České Budějovice Proč využívat laboratorní zkoušku Wehner/Schulze při návrhu obrusných vrstev Ing. Jaroslava

Více

Jan Valentin Metodika pro návrh, výrobu a provádění akustických asfaltových vrstev

Jan Valentin Metodika pro návrh, výrobu a provádění akustických asfaltových vrstev Jan Valentin Metodika pro návrh, výrobu a provádění akustických asfaltových vrstev s finanční podporou Metodika pro návrh, výrobu a provádění akustických asfaltových vrstev Zpracovatelé: Ing. Jan Valentin,

Více

II. generace evropských norem pro asfaltové směsi

II. generace evropských norem pro asfaltové směsi Téma 3 II. generace evropských norem pro asfaltové směsi Michal Varaus Vysoké učení technické v Brně 24.11.-25.11. 2015, České Budějovice Výrobkové normy řady ČSN EN 13108 II. Generace evropských norem

Více

Využití regeneračních postřiků pro prodloužení životnosti obrusných vrstev asfaltových vozovek

Využití regeneračních postřiků pro prodloužení životnosti obrusných vrstev asfaltových vozovek Využití regeneračních postřiků pro prodloužení životnosti obrusných vrstev asfaltových vozovek Ing. Václav Neuvirt, CSc., VIAKONTROL, spol. s r.o. Regenerační postřiky slouží k regeneraci povrchu, tzn.

Více

Pozemní komunikace (včetně propustků)

Pozemní komunikace (včetně propustků) Pozemní komunikace (včetně propustků) 1. Co je to parapláň? 2. Jaké odchylky od projektových výšek, šířek, příčných sklonů a nerovností platí pro parapláň? 3. Co je to zemní pláň? 4. V jaké části zemního

Více

Hlučnost povrchů vozovek novinky za rok Ing. Vítězslav Křivánek, Ph. D. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i.

Hlučnost povrchů vozovek novinky za rok Ing. Vítězslav Křivánek, Ph. D. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Hlučnost povrchů vozovek novinky za rok 2017 Ing. Vítězslav Křivánek, Ph. D. Měření a vyhodnocení hlučnosti povrchů pozemních komunikací Na základě doporučení technické komise TC 227/WG5 Evropského výboru

Více

Charakteristika produktu Klíčové vlastnosti pneu. Product Fact Book. ContiPremiumContact 5

Charakteristika produktu Klíčové vlastnosti pneu. Product Fact Book. ContiPremiumContact 5 Charakteristika produktu Klíčové vlastnosti pneu Excelentní brzdný výkon na mokré a suché vozovce Velmi ekonomická díky vyšší životnosti a sníženému valivému odporu Tichá, komfortní jízda Precizní handling

Více

collect: Monoblock RD sbírat a pojmout

collect: Monoblock RD sbírat a pojmout collect: Monoblock RD sbírat a pojmout 156 Monoblock RD monolitické odvodnění z polymerbetonu Monoblock RD 100 V monolitické odvodňovací žlaby, přírodní a antracitově černé 160 Monoblock RD 150 V monolitické

Více

Snižování hluku ze silniční dopravy

Snižování hluku ze silniční dopravy Snižování hluku ze silniční dopravy Josef Novák, Akustika Praha s. r. o. Josef.Novak@akustika.cz Hlavní složky hluku ze silniční dopravy Hluk motoru a výfuku (významný pro pomalá a těžká nákladní vozidla,

Více

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice

EUROVIA Services, s.r.o. Laboratoř Morava Zádveřice 392, Vizovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. LM 1 Zlín 2. LM 3 Brno Areál Obalovny Česká, 664 31 Česká 3. LM 4 Ostrava Frýdlantská 3207, 702 00 Ostrava Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební

Více

Kvalita asfaltových směsí vlivy základních komponentů

Kvalita asfaltových směsí vlivy základních komponentů Kvalita asfaltových směsí vlivy základních komponentů Petr Mondschein Jan Valentin Jakub Friedrich Katedra silničních staveb, FSv ČVUT v Praze Výstavba a rehabilitácia asfaltových vozoviek, 10.3. 11.3.2011

Více

561101 PODKLADNÍ BETON TŘ. I M3 2 650 Kč

561101 PODKLADNÍ BETON TŘ. I M3 2 650 Kč 56110 PODKLADNÍ BETON M3 2 650 Kč 561101 PODKLADNÍ BETON TŘ. I M3 2 650 Kč 561102 PODKLADNÍ BETON TŘ. II M3 2 200 Kč 561103 PODKLADNÍ BETON TŘ. III M3 2 030 Kč 56112 PODKLADNÍ BETON TL. DO 100MM M2 273

Více

Stupeň: Měřítko: Název: Projektová dokumentace pro ohlášení stavby

Stupeň: Měřítko: Název: Projektová dokumentace pro ohlášení stavby Vypracoval: Mgr. Milan Středa Správa silnic Olomouckého kraje, příspěvková organizace, středisko údržby Olomouc, Lipenská 120, 772 11 Olomouc, email: olomouc@ssok.cz ISO 9001 a 14001 Akce: Datum: 01/2015

Více

vozovek již při projektování

vozovek již při projektování Proč řešit povrchové vlastnosti vozovek již při projektování Leoš Nekula, Měření PVV 19.Května 2015, hotel STEP Praha 9 Povrchové vlastnosti vozovek, jejich základní členění a vliv na bezpečnost silničního

Více

Cemetobetonové kryty vozovek ze směsných cementů

Cemetobetonové kryty vozovek ze směsných cementů Cemetobetonové kryty vozovek ze směsných cementů Ing. Aleš Kratochvíl CDV, v.v.i. Trocha historie evropské začátek budování cemetobetonových vozovek na evropském kontinentě se datuje od konce 19. století

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10 Březen 2008 Stavba vozovek - Hutněné asfaltové vrstvy - Provádění a kontrola shody ČSN 73 6121 Road building - Asphalt Pavement Courses - Construction and conformity

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005: SQZ, s.r.o. Ústřední laboratoř Olomouc U místní dráhy 939/5, Nová Ulice, Olomouc Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Olomouc 2. Chotýšany Chotýšany 86, 257 28 Chotýšany 3. Semimobilní laboratorní kontejnery umístěny na aktuální adrese Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Asfaltové zálivkové hmoty. Sanační hmoty. Emulzní kalové zákryty. Adhezní nátěry. Asfaltové hmoty BIGUMA

Asfaltové zálivkové hmoty. Sanační hmoty. Emulzní kalové zákryty. Adhezní nátěry. Asfaltové hmoty BIGUMA Asfaltové zálivkové hmoty Sanační hmoty Emulzní kalové zákryty Adhezní nátěry Asfaltové hmoty BIGUMA Asfaltové zálivkové hmoty BIGUMA - TL 82 a BIGUMA - DS 164/SNV Polymery modifikovaná asfaltová zálivka

Více

PREZENTACE ZNAČKY

PREZENTACE ZNAČKY PREZENTACE ZNAČKY 2018 1 ZNAČKA TOVÁRNA NABÍDKA PRODUKTŮ POKRYTÍ TRHU 2 ZNAČKA A TOVÁRNA 3 PŮVOD ZNAČKY NOVÁ EVROPSKÁ ZNAČKA PNEUMATIK S TRADIČNÍM EVROPSKÝM KONCEPTEM 1935 VZNIK TOVÁRNY Továrna, ve které

Více

C.1. T e c h n i c k á z p r á v a

C.1. T e c h n i c k á z p r á v a C.1. T e c h n i c k á z p r á v a Název akce: Rekonstrukce komunikace Přes les 1. Vytýčení stavby a identifikace v terénu: Stavba výškově i směrově kopíruje trasu stávající cesty. Místa jednotlivých dílčích

Více

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Product Fact Book Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Pneu ContiEcoContact 5 byla vyvíjena ve spolupráci s našimi OE zákazníky a byly respektovány jejich požadavky na optimalizaci valivého odporu.

Více

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ J a n V a l á š e k a T a d e á š Z ý k a, J U T A a. s. D a t u m : 28. 11. 2018 Umístění geotextilií v konstrukci Funkce geotextilií Typy geotextilií Umístění

Více

Zjištění stavu povrchu a asfaltového souvrství silnice I/3 v úseku Mirošovice - Benešov

Zjištění stavu povrchu a asfaltového souvrství silnice I/3 v úseku Mirošovice - Benešov Příloha D7 Název diagnostiky: Zjištění stavu povrchu a asfaltového souvrství silnice I/3 v úseku Mirošovice - Benešov Lokalizace: Silnice I/3, km 2,200 14,320 Datum provedení: 04-05/2013 Provedl: Kolektiv

Více

Vývoj emisí hluku ze silničních komunikací od r. 1975 do r. 2002

Vývoj emisí hluku ze silničních komunikací od r. 1975 do r. 2002 Vývoj emisí hluku ze silničních komunikací od r. 1975 do r. 2002 Siegfried Ullrich Bylo provedeno zkoumání časového vývoje parametrů, které jsou zahrnuty do výpočtu emisí hluku ze silničních komunikací.

Více

šíření hluku mezi jednotlivýmí prostory uvnitř budovy, např mezi sousedními byty, mezi jednotlivými hotelovými pokoji apod.

šíření hluku mezi jednotlivýmí prostory uvnitř budovy, např mezi sousedními byty, mezi jednotlivými hotelovými pokoji apod. 1 Akustika 1.1 Úvod VÝBORNÉ AKUSTICKÉ VLASTNOSTI Vnitřní pohoda při bydlení a při práci, bez vnějšího hluku, nebo bez hluku ze sousedních domů nebo místností se dnes již stává standardem. Proto je však

Více