v Dolním Rychnově Listopad 2009 Sokolovské knihovnice oslavily se svými posluchači výročí. Rozhovor s ředitelkou knihovny uvnitř.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "v Dolním Rychnově Listopad 2009 Sokolovské knihovnice oslavily se svými posluchači výročí. Rozhovor s ředitelkou knihovny uvnitř."

Transkript

1 S námi není nikdo sám Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově Listopad 2009 Sokolovské knihovnice oslavily se svými posluchači výročí. Rozhovor s ředitelkou knihovny uvnitř. První muž Zvláštní primát má ošetřovatel Lukáš Pixa. Stal se prvním mužem ze zaměstnanců, kteří se účastní kurzu bazální stimulace. Mezi samými ženami měl však hlavu plnou svých čerstvě narozených dvojčat a jejich maminky, zdravotní sestry Žanety. Více ve zpravodaji

2 Lukáš a Žaneta z léčebny mají dvojčata Lukáš a Tomáš Pixovi, to jsou dvojčata, která se v říjnu narodila zaměstnancům léčebny sestřičce Žanetě a ošetřovateli Lukášovi. Chlapci přišli na svět 20. října. Vážili téměř stejně, 2,20 a 2,30 kilogramu, a měřili na chlup stejně, 47 centimetrů. Přitom nejde o identická dvojčata. Rodiče je tedy budou rozeznávat nejen jménem, ale i podobou. Podle otce jsou různí i povahově. "Lukášek je klidnější a Tomášek víc pláče, Lukáš je po mně a Tomášek po mamince," tvrdí tatínek. Lukáš Pixa je v léčebně z ošetřovatelů, míníme tím jejich mužskou část, nejdéle. Příští rok to bude už deset let. Žaneta je v léčebně čtyři roky a jak jsme se od Lukáše doslechli, po mateřské dovolené se chce do Rychnova zase vrátit. hk Modlitba za Marii Poprvé u nás sloužil mši svatou kraslický kněz, páter Petr Fořt. Vzpomněl při ní, při modlitbě za zemřelé, na zakladatelku Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově paní Marii Scholzovou. Od jejího odchodu uběhly 8. listopadu tři roky.

3 Klientům čtou knihovnice už dva roky Dva roky už do Domova pro seniory Vila Maria chodí číst knihovnice z Městské knihovny v Sokolově. Výročí připomněly ředitelka knihovny paní Daniela Drobečková a její kolegyně Jana Gossová tak, že k listopadovému čtení přinesly šumivé víno, kterým si se svými posluchači, klienty Vily, připily. Knihovnice do Vily přivedla před dvěma lety paní Renata Oulehlová z OS Střípky. Kromě čtení potěší knihovnice své posluchače vždy také něčím dobrým na zub. Do Vily přicházejí číst jednou za čtrnáct dnů. "Předčítání se už stalo součástí našeho života," ocenil klient pan Jaroslav Novák. Při čtení i debatujeme, říká ředitelka knihovny O čtení seniorům si povídáme s ředitelkou Městské knihovny v Sokolově Mgr. Danielou Drobečkovou. Jak jste přišla na to předčítat seniorům ve Vile? S nápadem přišla kolegyně Jana Gossová, která je dobrovolnicí v občanském sdružení Střípky. Ze začátku jsme knihy ke čtení vybíraly samy, ale nakonec paní Poulová navrhla číst Káju Maříka. Ten se stal tak oblíbeným, že už čteme druhý díl. Čtete i jiné knihy? Něco jiného čteme k různým příležitostem. Na Vánoce knihy s vánoční tematikou, v dubnu na čarodějnice čteme zase o čarodějnicích a tak podobně. Oblíbené jsou i regionální pověsti a příběhy. Každý z posluchačů z prostředí, o němž se četlo, něco věděl. Vedli jsme pak debaty a místech v sokolovském regionu, povídali jsme si o Velikonocích. Jak vnímají posluchači vaše čtení? Ustálila se tu skupina posluchačů. Kája Mařík je knížka z doby mládí převážné většiny z nich. Někteří, jako pan Novák a paní Poulová, dokonce znají prostředí, kde se příběh odehrává - Líšov a Mníšek pod Brdy. Zúčastnili jsme se celostátní soutěže Kniha mého srdce. Nejvíc nominací z našeho čtenářského kroužku získal samozřejmě Kája Mařík. Pro koho jste hlasovala vy? Dala jsem hlas Alchymistovi od Paulo Coelho. Jak víte, v anketě zvítězil Saturnin, a tak jsme si ukázku z knihy přečetli.

4 Školili jsme se, jak řešit konflikty V polovině října se proškolili vedoucí pracovníci, vedení, staniční a personální v manažerských dovednostech. Proškolila nás společnost Česká cesta. Formou her a rozhovorů před ostatními jsme si zkoušeli, jak se zachovat v určitých situacích, jak řešit konflikty, chvíli jsme byli podřízení chvíli nadřízení. Školení proběhlo téměř v domácím prostředí, na hřišti v Dolním Rychnově u staniční sestry Martiny Sedláčkové, jejíž muž je správcem tohoto sportoviště. Několik her, které navozují situace na pracovišti, jsme si zahráli i venku i na hřišti, což byla příjemná změna. Školení bude ještě pokračovat. Sabina Hajná, vedoucí sociální péče Léčebna se účastní česko-bavorského projektu Ve zdravotní škole v německém Marktretdwitz byl v říjnu slavnostně zahájen tříletý projekt "Společné ošetřovatelské postupy ČR-Bavorsko", který je financován Evropským fondem pro regionální rozvoj. Projekt pořádá Chebská zdravotnická škola a dvě německé ošetřovatelské školy. Slavnostního zahájení se zúčastnily i zástupkyně Domu ošetřovatelské péče - vedoucí péče Sabina Hajná a sociální referentce Dagmar Hanková. "Jak řekl ředitel chebské zdrávky: proč vymýšlet již vymyšlené, jde o to si zkušenosti předávat. Naši pracovníci se v rámci projektu zúčastní seminářů především v Chebu, ale i v Marktredwitz," přiblížila smysl akce Sabina Hajná. V Marktredwitz se rychnovská výprava setkala s poslankyní německého spolkového parlamentu paní Elisabeth Scharfenberg, členkou výboru Bundestagu pro zdravotnictví. "Paní Scharfenberg navštívila naše zdravotnické zařízení v roce 2007 spolu s tehdejší ministryní paní Džamilou Stehlíkovou, také v rámci projektu česko-německé spolupráce. Byly jsme velmi mile překvapeny, když se k nám sama hlásila. Slíbila, že se na nás přijede zase podívat, i když je před ní spousta práce, neboť byla den před naším setkáním opět zvolena do parlamentu," dodala Sabina Hajná.

5 Snímky ukazují práci konkrétních lidí Propagační videosnímky firmy DOP-HC s.r.o. v Dolním Rychnově byly dokončeny a jsou již také umístěny ke shlédnutí na internetových stránkách firmy: Snímek o léčebně hned na úvodní straně, snímek o domově pro seniory po rozkliknutí odkazu Sociální služby-vila Maria. Firma má snímek k dispozici i na DVD disku. Ten si zájemci mohou zapůjčit u referentek sociálních věcí v DOP i ve Vile. Snímek podle scénáře, který dodal zadavatel, natočila a ve studiu zpracovala ostrovská firma MB Media. "Má sloužit jako další informační zdroj pro potenciální pacienty a klienty a jejich rodiny, kteří uvažují o umístění v léčebně či ve vile," uvedla ředitelka DOP-HC Magdaléna Scholzová. Snímek podává základní informace o účelu a chodu obou zařízení DOP-HC a také o jejich historii. Komentář k obrazu střídají vstupy pracovníků zařízení - ředitelky, primáře a dalších vedoucích - a také klientů obou zařízení. Hudbou podmalovaný snímek tak živě představuje léčebnu i vilu nikoliv zvenčí jen jako instituci, ale především jako práci konkrétních lidí, prostředí, v němž je důležitý hlas pacienta či klienta. ak Vila dostala od Střípků přehrávač Z výtěžku sbírky benefičního programu v sokolovském klášteře, na nějž nás pozvalo v září občanské sdružení Střípky, jsme dostali DVD přehrávač. V polovině listopadu předala dar předsedkyně sdružení paní Renata Oulehlová vedoucí sociální péče DOP- HC paní Sabině Hajné. Přehrávač byl pro potěchu klientů instalován na druhém patře Domova pro seniory Vila Maria. Vedení DOP-HC děkuje OS Střípky Sokolov, zvláště jeho předsedkyni paní Renatě Oulehlové, za hodnotný dar, DVD přehrávač, který sdružení darovalo z výtěžku nedávné benefiční sbírky. Sabina Hajná, vedoucí sociální péče Vrchní sestry v římských lázních Na konci měsíce října se zúčastnily vrchní sestry z DOP a Vila školení firmy ARJO, od kterých má DOP sprchovací židli a nyní nově objednanou vanu do centrální koupelny. Slyšely jsme spoustu zajímavých věcí, ovšem perlou celého školení byla návštěva římských lázní, které byly součástí hotelu, kde jsme byly ubytovány. Solná jeskyně, perličkové koupele, bylinková jeskyně, ledová a vařící lázeň pro nohy, relaxační místnost s vyhřívanými lůžky, hudbou a čerstvým ovocem nám oběma pomohly zapomenout starosti a získat novou energii do pracovního procesu. Bylo to prima. Dana Muzslaiová, vrchní sestra DpS

6 Tři chlapi Na flámu Klienti Vily Maria pánové Vladimír Korytenský, Jaroslav Novák a Josef Veltruski slavili v listopadu narozeniny a tak jsme je pozvali Na flám. Tak se jmenovalo představení v chebském divadle, za kterým jsme vyrazili v našem výletním voze Vivaro. Veselá taškařice z Vídně před sto lety potěšila ještě další účastníky - pacientku léčebny paní Malou a doprovod dvou socioterapeutek z Vily. Není bez zajímavosti, že anglický autor hry Tom Stoppard má české kořeny - narodil se ve Zlíně. Chebští herci prokázali ve hře nejen své herecké, ale i pěvecké kvality. Pan Korytenský, který s námi byl v divadle už po několikáté, to okomentoval podle svého diváckého gusta: "To bylo divadlo! Bylo to nejlepší představení, které jsem tu viděl." Hk Harmonikář nás vrátil do mládí V listopadu mezi nás opět zavítal harmonikář pan Míra Püchner z Kaceřova. V léčebně nás vrátil písničkami do mládí. Od poslední návštěvy přibylo zpěváků. K pěveckému tahounovi panu Novákovi z Vily Maria se přidaly paní Vlčková a Fišerová z Domu ošetřovatelské péče. Tanečníci se nedali zahanbit. Paní Mihalová vedla kolo krásným tanečním krokem a soustředěním se až zamotala. Pan Bouda jako obvykle provedl všechny ošetřovatelky a z Věrky Čejtejů se přímo kouřilo. Paní Jedličková s paní Obermannovou v tanečním reji málem smetly varhany. Ke konci zazpíval harmonikář písničky, které sám složil, a i když jsou vázány k jeho domovské obci, refrén jedné z nich je jakoby šitý pro jeho milou návštěvu u nás. Ten den jsme měli po dlouhé době malování a stěhování krásné a veselé dopoledne. Za nás socioterapeutky bych ještě chtěla poděkovat ošetřovatelkám z Vily Maria i z DOP za pomoc i přímou účast při vystoupení. B. Lídlová, socioterapeutka A tak leť do světa a tak leť písničko a v smutnejch dušičkách udělej teplíčko

7 Patra jsou odlišena barvou kvůli orientaci pacientů Všechna patra Domu ošetřovatelské péče jsou již kompletně vymalovaná. Po vymalování chodeb s pokoji dostala nový kabát i jídelna v přízemí. Jednotlivá patra léčebny jsou teď barevně odlišena. Přízemí je oranžové, první patro zelené a druhé žluté. Každé patro má svou barvu pro lepší orientaci pacientů. Malování se protáhlo z října do listopadu. "Malba se začala na některých pokojích a v jídelně odlupovat, tak se muselo více škrabat a vyspravovat," vysvětlila Sabina Hajná z vedení DOP. Malování završily natěračské práce. Nový nátěr mají dveře i futra. Malování přineslo určité omezení pro personál i pacienty. Pacienti, kterým se právě maloval pokoj, trávili čas v jídelně se socioterapeutkami. "Četli jsme, povídali a poslouchali písničky, při kterých se vzpomínalo. Také nám krátili chvíli naši pejsci," přiblížila socioterapeutka Jarmila Chvistková. Pacienti pomáhali při renovaci obrazů a výzdobě po malování. Zatímco se v průběhu prací stravovali klienti na svých pokojích, personál obědval v jídelně. To přineslo situace s komickou příchutí. "Když se malovala jídelna, měli jsme stůl uprostřed a okolo nás se pracovalo," řekla Sabina Hajná. ak Děkujeme pacientům za trpělivost a personálu za velké pracovní nasazení při malování prostor Domu ošetřovatelské péče. Za vedení firmy Sabina Hajná Na Vile zasvítily nápisy Na průčelí Domova pro seniory se po roce vrátily nápisy Vila Maria a Domov pro seniory. Oproti dřívějším bílým mají ty nové hnědou barvu. Nápisy na čas zmizely kvůli opravě fasády. Barvu jsme změnili, aby se na nové omítce písmo lépe vyjímalo. Už ze silnice nápisy signalizují, o jaké zařízení jde, řekla ředitelka M. Scholzová.

8 Naše novinky Bazální stimulace potřetí Další skupina zaměstnanců z Domu ošetřovatelské péče a Vily Maria prošla základním kurzem Bazální stimulace pod vedením lektorky Jitky Richterové z Institutu Bazální stimulace. Tentokrát se kurzu účastnil i jeden muž, ošetřovatel Lukáš Pixa, kterého také paní lektorka využila jako model při předvádění speciální masáže zad stimulující dýchání. Nutno podotknout, že se Lukáš ohleduplně vzdálil, když si stimulující masáž zkoušely na sobě ostatní účastnice. Filmotéka na Vile V nastávající zimě chtějí v Domově pro seniory Vila Maria zopakovat loňskou filmotéku. "Loňské dlouhé zimní večery na Vile filmotéka zpestřila. Promítalo se každé úterý a čtvrtek v jídelně. Oblíbené byly české filmy a v předvánočním období pohádky," připomíná vrchni sestra Vily Dana Muzslaiová. Prozradila, že do letošní nabídky filmů přibudou videa s dechovkou, u kterých si mohou klienti i zazpívat. Buduje se nová koupelna V druhém patře léčebny začaly přípravné stavební práce pro vybudování nové koupelny pro pacienty. Koupelna bude mít speciální vanu, pojízdné lůžko a perličkovou koupel. Nová koupelna by měla být v provozu do šesti týdnů, stavební práce však skončí dříve. Zvonky pacientů by už neměly zlobit V Domě ošetřovatelské péče byl předělán signalizační systém Pacient-sestra. Ten, který dosud sloužil, byl již vzhledem ke svému stáří poruchový. Signál je stejně jako u předešlého systému veden drátem, mechanika je ale je modernější. Například kabel vedoucí od tlačítkového zvonku pacienta má díky svému zakroucení větší vůli a nevytrhává se, tak jako u bývalé signalizace. "To byl každodenní problém," poukázala vedoucí sociální péče Sabina Hajná. Novou signalizací si může personál, ošetřující na pokoji pacienta, v případě potřeby přivolat pomoc, neboť displej v sesterně signalizuje jeho pokyn písmenem H, tedy "help". Nový displej přinesl i malou trampotu. "Museli jsme přečíslovat pokoje, naše číslování bylo čtyřmístné a to nešlo na displej zadat," dodala Sabina Hajná. ak

9 Příběh dýně Sháněla jsem dýni na výzdobu na svátek Halloween. Svátek sice u nás není moc rozšířen, ale dlabání a výzdoba z dýní se mi moc líbí. Kde ale dýni sehnat? Náhoda mi přála. Šla jsem kolem květinářství Pampeliška a vidím dýně vystavené před vchodem. Byly však už nahnilé, tak jsem vešla dovnitř a poptala se po dýni velikosti melounu. Vše bylo vyprodáno, pouze jedna dýně tam ležela ladem, byla o b r o v s k á. Pro její velikost jsem ji odmítla a trvala na menší. Vysvětlila jsem majitelce obchodu, že ji potřebuji do práce, neboť si v léčebně chceme s pacienty udělat výzdobu. Paní majitelka se usmála a nabídla mi dýni zdarma a přidala mi ještě pár dekoračních věcí. No nevemte to! Vzala jsem na pomoc manžela, aby mi pomohl s odvozem, popadla jsem doma foťák, abych si vyfotila paní majitelku. Hezky jsme vše naaranžovali, já jsem chtěla fotit, ale ouvej, foťák nešel. Došly baterie. Tak jsme se zasmáli naložili dýni a odvezli. S pacienty jsme si dýni vydlabali, nazdobili a pořídili fotku už u nás na jídelně v léčebně. Chci touto cestou moc poděkovat květinářství Pampeliška, že nám takto pomohlo s výzdobou a potěšilo lidi v léčebně. Příští Halloween už budeme vědět co a jak. J.Chvistková, socioterapeutka Pravidla muzikoterapie vychází z práv pacienta Navštěvuji kurz muzikoterapie v Praze a je to pro mne i přes mnoho kurzů seminářů, které jsem absolvovala, absolutně objevné a překvapující. Muzikoterapie, to nejsou jen písničky a poslech hudby, dnes už vím, že je to i psychoterapeutická technika, protože hudba dokáže proniknout k člověku blíže než slova. Zpěv a hudba jsou v nás už od dětství, provází nás školním obdobím a pokračují dále podle naší nátury. Není nutné vždy použít při této terapii hudební nástroje, lze také v rytmu hrát na tělo, můžeme tleskat, dupat, či luskat. Zpěv pak většinou v lidech uvolňuje radost a energii a také hezké vzpomínky. Muzikoterapie působí rovněž na rozvoj komunikace, rozvoj pohybu, posílení koncentrace, pozornosti, můžeme zapojit postižené části těla a velmi důležitá je také možnost vyjádřit své emoce. Pomocí hudby a nástroje také vnímáme své tělo, cvičíme dýchání. Terapie má svá daná pravidla, která vycházejí z práv člověka, potažmo pacienta. Nikdy nesmíme pacienta nutit, bránit mu ve svobodném projevu, řídíme se při práci empatií, dbáme na zpětnou vazbu, dáváme pacientovi prostor a nechceme něco za každou cenu. Různé druhy cvičení, které se učíme, mne překvapují svým účinkem na duševní stav a pocity. Dokud jsem nezačala tento kurz, brala jsem zpívání i poslech hudby pouze jako druh relaxace. Je mi líto, že jsem už ženská letitá a že moje možnosti jsou omezené. Také však jsem velice ráda, že jsem dostala možnost se ještě vzdělávat, vážím si toho a jsem přesvědčena, že muzikoterapie bude nejen zajímavá, ale i velmi platná v celkové péči o pacienta v našem zařízení. Bohumila Lídlová, socioterapetka

10 Kamarádi slavili společně Kamarádi pan Jaroslav Novák a Josef Veltruski, klienti Domova pro seniory Vila Maria, se domluvili na společné oslavě svých listopadových narozenin. Kulinářskou specialitou oslavy, kromě oblíbených rohlíčků, byly tentokrát utopenci, na jejichž přípravě se podíleli někteří klienti. Dobře naložená pochoutka chutnala mnohým narozeninovým hostům - zaměstnancům, klientům i příbuzným, a také harmonikářovi, který nám do klubovny přišel zahrát a zazpívat. I když už bylo po večeři, naplnil harmonikář Míra Filip z Bukovan celou klubovnu posluchači. S největším nadšením si zazpíval pan Novák. Měl k tomu svůj důvod. Na Vile je v listopadu rok. "Jsem tu rád, a tak to výročí slavím společně s narozeninami," chválil si oslavenec. Babička vrchní sestry z Vily je pacientkou na DOP Má babička je již tři týdny hospitalizovaná v DOP se zlomeninou žeber. Chtěla bych touto cestou velmi poděkovat všem, kteří se o babičku starají. Měla velké bolesti a vaše péče a zájem o ni jí pomohl mnohé překonat. Dnes se cítí daleko lépe a v brzké době se začne připravovat na návrat domů. Děkuji. Dana Muzslaiová, vrchní sestra Vila Maria

11 Společenská rubrika S námi není nikdo sám a tak rádi blahopřejeme k narozeninám Všem pacientům, kteří v listopadu slaví narozeniny. V Domě ošetřovatelské péče jsou to: Jan Cigánek, Zdeňka Postupová, Marie Vacková, Marie Ţůrková, František Běhal, Milena Krobová, Karel Hlaváček a významného jubilea se doţívá Helena Řezníčková. Panu Běhalovi nechala jeho rodina jako překvapení zahrát písničku na stanici Český rozhlas Plzeň v pořadu "Blahopřejeme písničkou". V Domově pro seniory Vila Maria: Jaroslav Novák, Josef Veltruski, František Jindra, Boţena Špačková a Vladimír Korytenský. V Domě ošetřovatelské péče: Soňa Pánková, Zdeňka Jurníková, Dagmar Říhová, Jana Dvořáková, Anita Bjalončiková, Justina Kalejová a Jiří Lagron, kterému gratulujeme ke kulatému jubileu. V Domově pro seniory Vila Maria: Lucie Kuţelová V měsíci říjnu měla narozeniny také Pavlínka Ducká, která nějakým nedopatřením vypadla z dodaného seznamu oslavenců, dodatečně jí gratulujeme a omlouváme se. A z domácí péče Home Care slaví: Jiřina Dvořáková a Jitka Páralová Klienti vyrobili oslavenkyni dárek Klienti Vily Maria ve spolupráci se zaměstnanci vyrobili pro oslavenkyni dárek. Paní Boţena Špačková měla v listopadu narozeniny s pozoruhodným číslem věku - osmdesát osm. Z papírového proutí vyrobila sekretářka paní Renata Čočková vázu a pánové Novák a Veltruski ji nabarvili. Socioterapeutka do ní vloţila květinu a dárek byl hotový. Po dopolední oslavě s klienty a zaměstnanci slavila odpoledne paní Špačková s rodinou. V příbuzenstvu se našel i harmonikář a její dcera zahrála na kytaru. hk

12 Na statku Bernard v Královském Poříčí očekávali příjezd svatého Martina. S několika pacientkami z léčebny se tam vydaly socioterapeutka a sociální pracovnice. Pacientky si prohlédly statek s jeho atrakcemi. Patří k nim i černobílý mim, který vám za pár drobných předvede poklonu. Protože nebylo teplo, zahřály se některé pacientky svařeným vínem. Paní Maršíková, bývalá kantorka, se také na Bernardu potkala s několika starými známými. Ještěže Martin nakonec nepřijel. Cesta tak proběhla bez problémů, které obvykle přináší sněhová nadílka. S námi není nikdo sám Zpravodaj léčebny dlouhodobě nemocných DOP, domácí služby HC a Domova pro seniory Vila Maria v Dolním Rychnově. Zpravodaj je určen vnitřní potřebě zařízení.

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná

Infolisty. Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a. Jesle Písečná Infolisty Centrum pro osoby se zdravotním postižením Písečná a Jesle Písečná ÚNOR 2018 1 Klienti DSOZP Písečná opět navštívili tělocvičnu, kde si vyzkoušeli svoji soutěživost a zdatnost. Pod vánočním stromečkem

Více

Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče. v Dolním Rychnově Březen 2011

Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče. v Dolním Rychnově Březen 2011 S námi není nikdo sám Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově Březen 2011 Děttii seniiorům zpíívally ii kuchttiilly Vyhodnocenii nejjllepšíí pracovníícii Příbuzní

Více

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1]

Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Březen měsíc čtenářů 2018 v Místní lidové knihovně Kostomlaty pod Milešovkou [1] Autor: BLÁHA, Miroslav [2], BLÁHOVÁ, Hana [3] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 1 [4] Rubrika: Celostátní akce [5] Klíčová slova:

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s.

Výroční zpráva Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Výroční zpráva 2015 Dobrovolnické centrum Protěž, z. s. Úvodem V roce 2015 se nám podařilo rozšířit naše aktivity o další projekt. Vedle dobrovolnického centra a stacionáře pro seniory jsme uvedli do

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Září 2015 1. září jsme nový školní rok zahájili na obou odděleních předáním rozvrhů a drobných dárečků dětem,

Více

Kankán. Jak uklidnit ředitelku? Bazální stimulaci se učily i šéfky, čtěte ve zpravodaji! v Dolním Rychnově Září 2009

Kankán. Jak uklidnit ředitelku? Bazální stimulaci se učily i šéfky, čtěte ve zpravodaji! v Dolním Rychnově Září 2009 S námi není nikdo sám Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově Září 2009 Jak uklidnit ředitelku? Bazální stimulaci se učily i šéfky, čtěte ve zpravodaji! Kankán

Více

DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice

DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice DOMOV SENIORŮ Rybniční 1282, Strakonice Leden 2010 ŽIVOT U NÁS Vážení obyvatelé, právě se Vám dostává do ruky výtisk nultého vydání zpravodaje Život u nás Mé přání je, aby tento zpravodaj vycházel pravidelně

Více

Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří

Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří DPS Kynšperk nad Ohří, zařízení Sociálních služeb Kynšperk, příspěvková organizace Karlovarského kraje Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří ZIMA 2011/12 Naaššee kkl lieennttyy

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Září 2016 1. září jsme zahájili na obou odděleních školní rok 2016/17. Nemocným dětem jsme předaly drobné dárečky,

Více

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není.

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Náš Domov 12/2016 PROSINEC 2016 Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Přeji Vám všem co nejvíce potřebujeme ZDRAVÍ, co stále hledáme

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec Mateřské školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen-prosinec 2016 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Máchova 14 Halloween 2. listopadu 2016 16,00 hod. Dlabání dýní, noční

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1]

Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1] Projekt Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka v Obecní knihovně v Pavlovicích u Přerova [1] Autor: SKLENÁŘOVÁ, Dana [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 2 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: děti

Více

Den pro dětskou knihu 2018 v Městské knihovně Kraslice [1]

Den pro dětskou knihu 2018 v Městské knihovně Kraslice [1] [1] Autor: MAŠTALÍŘOVÁ, Marta [2] Číslo: 2018, ročník 27, číslo 4 [3] Rubrika: Celostátní akce [4] Klíčová slova: Den pro dětskou knihu [5], děti [6], Městská knihovna Kraslice [7] Region: 11 Karlovarský

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

Program na leden 2012

Program na leden 2012 Program na leden 2012 Po Čt 9.1. Setkání s klienty - diskuse s p. ředitelem - od 14.00 hod. na jídelně 12. 1. Vystoupení Církevní mateřské školy z Pacova - od 13.30 hod. na společ. místnosti Pá 6.1. Mše

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není

Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není Bioodpad není odpad Dne 10. ledna 2011 třídy 3. A a 3. B navštívily občanské sdružení Ekodomov se svým projektem Bioodpad není odpad. Děti zjistily hravou formou, co to je separace odpadu a kompostování.

Více

Čí je to miminko? Čtěte ve zpravodaji! v Dolním Rychnově Srpen 2009. Autorka motta firmy a názvu zpravodaje je u nás 10 let

Čí je to miminko? Čtěte ve zpravodaji! v Dolním Rychnově Srpen 2009. Autorka motta firmy a názvu zpravodaje je u nás 10 let S námi není nikdo sám Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově Srpen 2009 Autorka motta firmy a názvu zpravodaje je u nás 10 let Čí je to miminko? Čtěte ve zpravodaji!

Více

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019

Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Infolisty Sociální centrum Kamenná Leden 2019 Str. 1 Dětské skupiny Kamenná informují Prosinec 2018 pro nás byl velice náročný. Venku jsme otestovali první sněhovou nadílku. V prostorách dětských skupin

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Naší mateřské škole se říká:

Naší mateřské škole se říká: Naší mateřské škole se říká: Každá třída má svojí barevnou kombinaci, se kterou ladí výmalba tříd, barevné dekorace a doplňky. Barvě tříd odpovídají i pytle v šatnách na ukládání osobních věcí. U každé

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

S knížkou do života již od roku 2004

S knížkou do života již od roku 2004 Městská knihovna Sedlčany Kamarádka knihovna 2009 Městská knihovna roku 2016 Diplom ministra kultury 2009 a 2017 OKnA 2014, 2015, 2018 S knížkou do života již od roku 2004 Krajský úřad Středočeského kraje

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 10. únor 2011 Zámecké listy Smečenské církevní památky Renesanční kostel Nejsvětější Trojice spolu s farou a smečenským zámkem tvoří velmi působivé

Více

ŠVP ŠD Barevné korálky

ŠVP ŠD Barevné korálky Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál 793 83 Jindřichov 457 ŠVP ŠD Barevné korálky Alžběta Vopelková, vychovatelka Blanka Foretková, vychovatelka V Jindřichově 1. 9. 2013.. Mgr. Zlata

Více

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely

Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Albrechtícek Měsíčník MŠ Albrechtická, Praha Kbely Jako každý rok, i letos byl květen měsícem výletů a akcí. Každá třída si svoje celodenní výlety plánuje sama, jedna akce však byla pro všechny děti společná,

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA

Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA Náš Domov 9/2016 ZÁŘÍ 2016 INFORMACE Z HLÁŠENÍ ŘEDITELKY DOMOVA HLÁŠENÍ PROBÍHÁ VŽDY NA KONCI MĚSÍCE PROSTŘEDNICTVÍM VNITŘNÍHO TELEVIZNÍHO KANÁLU Č. 29, PŘESNÝ TERMÍN JE VYHLAŠOVÁN ROZHLASEM Zhodnocení

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

S námi není nikdo sám

S námi není nikdo sám S námi není nikdo sám Zpravodaj Domova pro seniory Vila Maria a Domu ošetřovatelské péče v Dolním Rychnově Leden 2009 Dechovka z Březové Nazývá se Březováček. Kapela nám zahrála na Mikuláše a přivedla

Více

DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek

DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek DUŠIČKY: Živá světla rozsvítila Kámen vzpomínek Jako by se na pár minut zastavil čas. Obyvatelé a zaměstnanci kadaňského Domova se v pátek 2. listopadu sešli dopoledne na pietním místě, v zahradě u Kamene

Více

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu.

Společenská rubrika. Všem oslavencům gratulujeme, přejeme hodně zdraví, štěstí a životní pohodu. Domov pro seniory Pyšely Náměstí T.G. Masaryka č. l, 25l 67 Pyšely zřizovatel: Hlavní město Praha pro potřeby klientů Domova pro seniory Pyšely Vážení a milí čtenáři, říjen 2012 9. ročník, č. 10 teplé

Více

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ

OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ OLDŘICHOVICKÝ ZPRAVODAJ 4. čtvrtletí 2010 Zastupitelstvo obce Oldřichovice přeje všem spoluobčanům v roce 2011 mnoho pracovních i osobních úspěchů Volby do obecního zastupitelstva Ve dnech 15.-16. října

Více

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ

VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Městská správa sociálních služeb Věžní 958, 432 01 Kadaň VYHODNOCENÍ ANKETY 2015 PRO DOBROVOLNÍKY DOMOVA PRO SENIORY VE VĚŽNÍ + KOMENTÁŘ Ankety se zúčastnili 2 respondenti. 1. Co Vás baví na práci dobrovolníka

Více

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.

Základní škola a Mateřská škola Verneřice. Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny. Základní škola a Mateřská škola Verneřice Tel.: 412 559 063 Mírové náměstí 141, 407 25 Verneřice IČO: 71 01 25 24 e-mail: zsvernerice@volny.cz Číslo účtu:925864329/0800 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A mateřské

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku

Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku Zahraniční stáž našich žáků ve Finsku V květnu tohoto roku se zúčastnilo 9 žáků tří různých oborů (Zdravotnický asistent, Ošetřovatel, Sociální činnost) v doprovodu dvou pedagogů zahraniční stáže ve finském

Více

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015

PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 PLÁN AKCÍ NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLY 2015/2016 ZÁŘÍ 2015 Divadlo v MŠ divadlo Silesia Ostrava pohádka Byla jednou koťata 2.9.2015 v 9:00 hod. všechny třídy MŠ Schůze výboru KPŠ 8.9.2015 v 15:00 hod. Výbor KPŠ

Více

Pochlovický zvonek. Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří LÉTO 2013

Pochlovický zvonek. Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří LÉTO 2013 DPS Kynšperk nad Ohří, zařízení Sociálních služeb Kynšperk, příspěvková organizace Karlovarského kraje Pochlovický zvonek Zpravodaj Domova pro seniory v Kynšperku nad Ohří LÉTO 2013 Čarroděěj j Dobrroděěj

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují pomoc nebo celodenní

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

S námi není nikdo sám

S námi není nikdo sám S námi není nikdo sám Zpravodaj Domu ošetřovatelské péče Home Care s.r.o. v Dolním Rychnově Poskytujeme zdravotní a sociální péči Na novoroční kavárničce tančily děti z MŠ v Březové Leden 2015 Od 1.1.2015

Více

JITŘENKA. Prosinec Studený prosinec - brzké jaro. Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich.

JITŘENKA. Prosinec Studený prosinec - brzké jaro. Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich. JITŘENKA Prosinec 2016 Studený prosinec - brzké jaro. Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich. Vane-li v prosinci vítr východní, špatnou naději mají nemocní. Když prosinec bystří, po vánocích

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Zpráva - projektový den - HUDEBNÍ VÝCHOVA 10.12.2010 Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Cíl: seznámení se s knihovnou, shlédnutí a poslech pořadu

Více

Kulturní a jiné akce KSŘ v roce 2014 prezentuje Ing. Mária Szitányiová a Ing. Alois Řezník, garant pro kulturu.

Kulturní a jiné akce KSŘ v roce 2014 prezentuje Ing. Mária Szitányiová a Ing. Alois Řezník, garant pro kulturu. Kulturní a jiné akce KSŘ v roce 2014 prezentuje Ing. Mária Szitányiová a Ing. Alois Řezník, garant pro kulturu. V měsíci lednu jsme slavnostně zahájili rok 2014 za účastí zástupce CSZS ŘEPY a chutnaly

Více

Beseda v knihovně. Nikol Dziadurová, 6.A

Beseda v knihovně. Nikol Dziadurová, 6.A Beseda v knihovně Dne 12.1.2012 se třída 6.A vydala na cestu do knihovny.došli jsme v 9:00 hodin.celou prezentací nás provázely dvě sympatické slečny.prezentace byla o Moderních pohádkách Seznámili jsme

Více

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2010, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: -PO-PÁ - každé ráno od 8 hod rozcvička, po rozcvičce zpěv na oddělení -PO-ČT - pracovnice soc. péče - práce s

Více

Seniorský dům OŘECH BYDLENÍ SLUŽBY PÉČE AKTIVITY PROGRAM. SD Bohemia Group a.s., Ukrajinská 1488/10, Praha 10

Seniorský dům OŘECH BYDLENÍ SLUŽBY PÉČE AKTIVITY PROGRAM. SD Bohemia Group a.s., Ukrajinská 1488/10, Praha 10 BYDLENÍ SLUŽBY PÉČE AKTIVITY PROGRAM Specifikace Bydlení v Seniorském domě Bezpečný, komorní areál s asistenčními službami klasické i bezbariérové bydlení samostatné byty v dispozicích bytů 1+kk až 3+kk

Více

S námi není nikdo sám

S námi není nikdo sám S námi není nikdo sám Zpravodaj Domu ošetřovatelské péče Home Care s.r.o. v Dolním Rychnově Poskytujeme zdravotní a sociální péči Bývalá sestra, která oslavila narozeniny, chválí personál vily Únor 2015

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 Jak v předcházejících letech, tak i letos byli čtenáři obou oddělení, dětského i dospělého, seznamováni s životními výročími známých českých

Více

Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov

Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov Přehled akcí za rok 2011, pořádaných pro uživatele DS Lukov Každý týden pravidelně probíhá: Pondělí: -kroužek ručních prací -instruktorky sociální péče - aktivity s uživateli na 1. a 4. odd. Úterý -čtení

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Z P R A V O D A J prosinec 2014

Z P R A V O D A J prosinec 2014 Z P R A V O D A J prosinec 2014 Slovo předsedy Zdravím Vás všechny, členy i nečleny. Zase rok uběhl a já přemýšlím, co napsat. V posledním čísle jsem myslel, že již píšu naposledy, ale není tomu tak. Napíšu

Více

S námi není nikdo sám

S námi není nikdo sám S námi není nikdo sám Zpravodaj Domu ošetřovatelské péče Home Care s.r.o. v Dolním Rychnově Poskytujeme zdravotní a sociální péči Klienti a zaměstnanci léčebny zdobili vánoční strom Listopad Prosinec 2012

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU?

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? 8.3. bowling v Ústí nad Orlicí projekt Kniha je náš kamarád, každý z nás ji má moc rád 15.3. návštěva knihovny v Kostelci nad Orlicí 18.3. Matematický klokan pro 2. 5. Ročník

Více

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci

Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Z kulturních a společenských akcí na Vrablovci Příloha č. 3 kroniky obce Ludgeřovice za rok 2011 Z 3. zasedání Zastupitelstva obce Ludgeřovice Konalo se 16. března 2011 v restauraci Na Vrablovci. Přítomno

Více

Eva Kordová Kultura a vzdělávání

Eva Kordová Kultura a vzdělávání Projekt je realizován za finanční podpory města Turnova a ve spolupráci se ZSST Turnov. Probíhá v rámci aktivit Zdravé město Turnov a Místní agenda 21. PŘEHLED AKCÍ ROKU 2016 LEDEN SETKÁNÍ S PŘÍBĚHEM A

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14. Výroční zpráva aktivity Skupiny J&G Společnosti za školní rok 2013/14. Skupina J&G Společnost Skupina J&G Společnost Středisko aktivity Základní škola, Dr. E. Beneše 1, Šumperk 787 01 E-mail info@jagspolecnost.de.vu www.jagspolecnost.de.vu VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ŠK. ROK 2013/14 Výroční zpráva aktivity

Více

Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov

Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov Charita Svaté rodiny Nový Hrozenkov - organizace, která se snaží svými projekty zajistit pro seniory, v rámci svých sociálních služeb, komplexní péči V čem komplexnost spočívá Setkávání seniorů Zájezdy

Více

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008

Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě. Závěrečná zpráva 2007/2008 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě Závěrečná zpráva 2007/2008 ANOMALY, o.s. ŠKOLNÍ 416 TANVALD 468 41 Studentská společnost při Obchodní akademii v Tanvaldě, která pracovala dle pravidel

Více

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele

LUXOR PODĚBRADY. poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY. Informace pro zájemce a žadatele LUXOR PODĚBRADY poskytovatel sociálních služeb DOMOV PRO SENIORY Informace pro zájemce a žadatele Domov pro seniory Luxor Poděbrady Poskytuje sociální služby seniorům, kteří potřebují v důsledku zhoršeného

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2015/2016 Září 2015 1. září jsme nový školní rok zahájili na obou odděleních předáním rozvrhů a drobných dárečků dětem,

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 42. říjen 2013. Říjen

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 42. říjen 2013. Říjen Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 42. říjen 2013 Zámecké listy Říjen je desátým měsícem roku podle Gregoriánského kalendáře a má 31 dní. Jeho české jméno je odvozeno od jelení

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků

Z pohádky do pohádky. Sněhurka a sedm trpaslíků Z pohádky do pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků Cíle projektu: Seznámit děti se světem pohádek Rozpoznat dobro a zlo Procvičovat řečové a jazykové dovednosti, paměť, pozornost, fantazii Délka projektu:

Více

Zprávičky ze Sedmičky

Zprávičky ze Sedmičky Zprávičky ze Sedmičky Zpravodaj Praktické školy dvouleté Listopad 3/2017 Milý spolužáci, přátelé a paní učitelky, tak tu máme pro Vás další číslo našeho časopisu, který každý měsíc vydáváme, aby jste věděli,

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples

Březen 2014. Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz. Školní ples Březen 2014 Příloha ZŠ a MŠ Stehelčeves, www.skolastehelceves.cz Školní ples Tak trochu jinak jsme letos pojali školní ples, který se konal ve stylu hudby 80. a 90. let. O zahájení se postaraly děti z

Více

Poznávací zájezd BENELUX

Poznávací zájezd BENELUX Poznávací zájezd BENELUX Anglický týden Projektový týden prezentace absolventských prací Lyžařský výcvik Deváťáci se loučí s prvňáčky Žákovský parlament v Praze Úspěchy ve stolním tenisu Mezinárodní taneční

Více

Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa

Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Hodnocení roku 2015 Domov pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa Tak jako rok 2014 i rok 2015 byl pro všechny obyvatele i zaměstnance Domova pro osoby se zdravotním postižením Severní Terasa

Více

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv. Voršily v Praze číslo 56 leden

školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv. Voršily v Praze číslo 56 leden školní časopis žáků a učitelů ZŠ sv. Voršily v Praze číslo 56 leden 2018 www.zssv.cz 2 3 4 NĚDĚLNÍ VÝLET V letošním školním roce již potřetí děti využily možnosti prožít nedělní odpoledne s kamarády, Otcem

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Malířství Jméno a příjmení: Dana Kopecká Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03. 2014

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA

STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA STŘEDNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ SOUTOK INFORMAČNÍ BROŽURA PROSINEC 2016 NÁVŠTĚVA HOKEJOVÉHO UTKÁNÍ Žáci internátu z Opočna navštívili na místním zimním stadionu hokejové utkání mužů

Více

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ

DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ DOMOV DŮCHODCŮ ÚSTÍ NAD ORLICÍ Domov důchodců Ústí nad Orlicí poskytuje komplex sociálních služeb, které si kladou za cíl umožnit seniorům a osobám s demencí plnohodnotný život s přihlédnutím k individualitě

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2016/2017 Září 2016 1. září jsme zahájili na obou odděleních školní rok 2016/17. Nemocným dětem jsme předaly drobné dárečky,

Více

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku.

Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. Základní škola Ořech a její KFOŠ Nejdříve krátké ohlédnutí za akcemi z konce kalendářního roku. V pondělí 17. prosince to ráno s naším vánočním výletem do Prahy nevypadalo moc dobře. Pršelo. Vyjeli jsme

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018

Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Zpravodaj Základní a mateřské školy při zdravotnickém zařízení Pardubice Školní rok 2017/2018 Září 2017 Nový školní rok 2017/18 byl na obou odděleních zahájen 4. září. Všechny nemocné děti dostaly drobné

Více

Program na leden 2014

Program na leden 2014 Program na leden 2014 Čt 2.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 16.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Čt 30.1. Mše svatá ( od 9.30 hod. ) Pá 17.1. Pedikúra ( od 13.00 hod.) Čt 23.1. Kadeřnice ( od 10.00 hod.) Program

Více

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4.

4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA. V týdnu proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Náš Domov 4/2016 DUBEN 2016 POKLADNA V týdnu 25.4. 1.5. proběhne vyplácení peněz klientům pouze v pondělí 25.4. Ve dnech 26.4. 28.4. bude pokladna uzavřena -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více