Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Inspektorát Znojmo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Inspektorát Znojmo"

Transkript

1 Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Inspektorát Znojmo

2 MVDr. Jan Dočekal veterinární inspektor pro epizootologii

3 Krajský úřad Jihomoravského kraje Detašované pracoviště Znojmo, nám. Armády 1213/8 Mgr. Vlasta Škorpíková Odbor životního prostředí

4 Seminář o prokazování otrav volně žijících živočichů Velké Pavlovice

5 Málokdy je předem vše jasné! K úhynu volně žijícího živočicha mohlo dojít z nejrůznějších příčin a je nutno na ně vždy myslet!!! Na straně druhé není nutno mít přehnané obavy! Otrava Infekce (mediální tlak při AI, nákazová situace) Parazitární invaze Zranění (většinou je nalezen jen jeden kus vedení el. napětí) Kombinace příčin konečné slovo řekne laboratoř!

6 Legislativní rámec činnosti veterinárních inspektorů Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Zákon č. 246/1992 Sb., o ochraně zvířat proti týrání Podpůrně zákon č. 500/2004 Sb., správní řád. Pravomoci dle dalších zvláštních zákonů (na ochranu spotřebitele, rostlinolékařský, plemenářský).

7 Veterinární zákon 13 podezření z nebezpečné nákazy 17b jiné než nebezpečné nákazy 49 odst 1 písm g) - Oprávnění k veterinárnímu dozoru 49 odst 1 písm y) - Plní ostatní úkoly dle veterinárního zákona nebo jiných zvláštních předpisů 57 - Součinnost s jinými státními orgány.

8 Zákon na ochranu zvířat proti týrání 246/1992 Sb. 2 - zakazuje se týrání zvířat 4 - co se za týrání považuje 14 - ochrana volně žijících zvířat 14 odst 1 písm b) - jedovaté návnady a jedy v jakékoliv podobě včetně plynování a vykuřování 22 odst 1 písm a) - Oprávnění dozírat nad dodržováním povinností Odborné vyjádření součást podkladů pro obce s rozšířenou působností (správní, přestupkové řízení)

9 Správní řád (SŘ) bible správního úředníka lex generalis : lex specialis Co není ve zvláštním zákonu, použije se ustanovení správního řádu. Ustanovení zvláštního zákona má přednost. Úkony před zahájením řízení 137 podání vysvětlení (analogie přestupkového zákona) 138 zajištění důkazu (protokol dle 18) většinou existuje nebezpečí z prodlení

10 12 - správního řádu Postoupení orgánům činným v trestním řízení v případě, že šetřený čin má znaky trestného činu Hranice, kdy jde o přestupek a kdy o trestný čin pokud jsou naplněny znaky uvedené v trestním zákonu.

11 Trestní zákon/zákoník Předchozí trestní zákon (140/1961 Sb.) byl po více než 4O letech nahrazen. Lze jej aplikovat pouze za podmínek stanovených v přechodných ustanoveních. Současný trestní zákoník - 40/2009 Sb.

12 302 týrání zvířat - Kdo týrá zvíře surovým nebo trýznivým způsobem - Kdo takovým způsobem způsobil zvířeti smrt neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami

13 Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Usmrcování ptáků obecně a zvláště chráněných živočichů je přestupkem.

14 Furadan často používaný prostředek a jeho působení Výtah z odborného vyjádření pro PČR: Insekticid karbamátové řady Používán k ochraně rostlin Zneužíván k vyvolání otrav savců a ptáků Inhibuje enzym cholinesterázu na nervových zakončení Ochrnutí svalstva, hlavně dýchacích svalů, dušení.

15 Otázka: Trpí zvíře bolestmi, křečí, atp. Vlastní dušení vyvolává utrpení z nemožnosti nadechnutí se za plného vědomí.

16 Trestní zákoník č. 40/2009 Sb. Policie ČR přehled legislativy Veterinární zákon 166/1999 Sb. městská a krajské veterinární správy Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. Česká inspekce životního prostředí

17 Jak dlouho zvíře trpí, jak dlouho trvá smrt? Karbofuran je jedovatý po pozření, inhalaci nebo vstřebáním kůží. Toxicita je ovlivněna různými faktory: Chemické složení směsi Způsob a trvání kontaminace Živočišný druh Věk, pohlaví Kvalita vnitřního prostředí organismu (kyselost, teplota) Kvalita vnějšího prostředí (teplota) Obsah (koncentrace) účinné látky v použitém prostředku

18 Časový průběh otravy je samozřejmě různý dle dávky otravné látky a faktorů uvedených výše. V těle zvířat se karbofuran nekumuluje, rychle dochází k jeho metabolizaci. Jestliže zvíře neuhyne (u malých dávek), uzdraví se během 4 5 dní. Při menší dávce trvá proces déle!

19 Uzdraví se zvířata bez následků? Neexistuje jednoznačná odpověď. Každý případ je jiný a závisí na mnoha faktorech viz předchozí okna. Limitující jsou doba dušení a schopnost organismu vypořádat se s toxickou látkou (zneškodnění a vyloučení z organismu). Obecně lze říct, že každý škodlivý atak zanechá v organismu následky. Je jen otázkou nakolik jsou zjevné. Viz 2. případ otráveného orla emetikum, ochranná léčba jater, infuze, antidota (pokud existují).

20 Malá odbočka Analogie succinylcholinjodid - myorelaxans Při podání optimální dávky pro vyvolání uvolnění svalstva nebo mírném předávkování nastupuje účinek cca do 1 minuty. Poté je klíčové období než nastane klinická smrt! Trvá řádově vteřiny až desítky vteřin. Podobné stavy dušení znají dobře astmatici. Klinická smrt nastane zástavou dechu a srdce. Zde lze teoreticky resuscitovat. Trvá cca 6-10 minut. Po klinické přichází biologická smrt s nevratným poškozením mozku!

21 Jedná se o zakázanou látku? Státní rostlinolékařská správa České republiky vydala dne Rozhodnutí REG /248,07 o odnětí registrace přípravku FURADAN 350F s platností od 13.XII.2008 (to znamená zákaz používání), zákaz prodeje je od 13.XII.2007.

22 další sdělení důležitá pro trestní řízení proti obviněnému V rámci vyšetřování obviněného se zaměřit i na zdroj otravné látky Zjistit, zda obviněným nebyl jed poskytnut i jiným osobám.

23 Byla naplněna skutková podstata trestného činu týrání zvířat? Z listinných podkladů je zřejmé, že byla naplněna minimálně skutková podstata přestupku dle 2 odst 1 zákona č. 246/1992 Sb. Na dotaz, zda se jedná o skutkovou podstatu trestného činu týrání zvířat dle 203 odst. 2 tr. zákona se domníváme, že ano.

24 Služby na inspektorátu, KVSB KVSB má zajištěny služby pro případy mimořádných událostí, odbavování zásilek zvířat, dozoru na svodech zvířat, apod. Možnost konsultace ze strany příslušníků PČR, městské policie Dohoda ve Znojmě, že je možno telefonicky konsultovat. Inspektor po zjištění podrobností vyhodnotí, jestli je nutno k případu vyjet.

25 Případy volného pobíhání psů jsou jasné a není nutno k nim vyjíždět. Letos byla výrazně omezena doba služby pracovníků na inspektorátech. V centrále v Brně je služba zajištěna. Informace o službách dostává Integrovaný Záchranný Systém!

26 Jak je to jinde? Existuje určitá autonomie jednotlivých KVS. Nutno si zjistit. Od ledna 2012 dojde ke zrušení krajských správ a bude jedno IČ. SVS ČR zřejmě sjednotí činnost v celé ČR.

27

28 Kauza otrav orla mořského rok 2006 případ 1.

29 Popis děje Březen 2006 okolo hodin Na mobil mi byl při službě oznámen nález mrtvého orla mořského. Našli jej 3 mladíci ve větrolamu na hranicích k.ú. Hrádek a Dyjákovice. Při příchodu k mladíkům měl jeden z nich na hlavě plynovou masku. Později se ukázalo, že podlehl hysterii vyvolanou hromadnými sdělovacími prostředky.

30

31 Postup při dokumentaci Svědci na cestě Popojití cca 5 metrů od orla 2 fotografie orla Zády k obci Dyjákovice Popošel jsem po kružnici cca 150 o po směru hodinových ručiček

32

33

34 Návrat ke svědkům Foto orla 2 fotografie obce Dyjákovice Druhá fotografie je po směru hodinových ručiček

35

36

37

38 Určení místa nálezu -k diskusi- Poznal by soudní znalec odkud to bylo foceno, pokud by znal značku fotoaparátu, případě jeho další charakteristiky? Ano/ne? Stačilo by to jako soudní důkaz? Ano/ne? Dnes je ještě možnost určení GPS.

39 Poponesení těla orla na místo, kde se dal lépe fotit Pořízení 2 snímků

40 Vložení orla do igelitového pytle. Sejmutí igelitových a gumových rukavic. Vložení rukavic do pytle s orlem Sepsání protokolu se svědky. Jeden ze svědků si vzpomněl, že viděl v okolí nábojnice z brokovnice. Jeden modré barvy ležel na nedalekém stavidle. Další byly nalezeny na poli. Celkem 4 kusy.

41

42 Návrat k autu a přezutí gumových holínek. Informace ekologovi a vedoucímu odboru životního prostředí. Na inspektorátu zpracování fotodokumentace, vyplnění žádanky o vyšetření, informace ředitele KVS. Orel uložen do zamykatelného mrazáku v zamčené místnosti určené k uchovávání vzorků do předání svozné lince SVÚ. Následující den orel předán svozné lince SVÚ Jihlava.

43

44 Výsledky vyšetření Protokol z SVÚ Jihlava Byla zjištěna intoxikace karbofuranem jako příčina úhynu. Aviární influenza negativní. V prsní svalovině byl nalezen brok po starším střelném poranění, jehož přítomnost příčinně nesouvisí s úhynem (RTG vyšetření - zdarma). Cena vyšetření 2275,- Kč.

45 Další pokračování Informace rostlinolékařům Dále vyšetřovala PČR, nejdříve oddělení Hrušovany n. J. Potom kriminální policie.

46 Případ 2. o dva dny později

47 Oznámil ornitolog paní Mgr. Škorpíkové Ta zavolala mně Při šetření přítomen ještě zoolog Správy NP Podyjí Dále pak zkušený sokolník přizvaný Mgr. Škorpíkovou.

48 Ukázat místo prvního nálezu

49

50

51

52

53 Zajíc ve značném stupni rozkladu, bez známek požírání jiným zvířetem

54 Sokolník se přiblížil k orlovi a nasadil mu bez potíží čepičku. Orel se nepohyboval a nechal si čepičku nasadit. Sokolník prosahal opatrně orlovi křídla a neshledal jejich poranění. Orel neměl známky zevního poranění a ani zlomenin končetin. Orel byl okamžitě naložen do auta sokolníka a všichni až na dr. Dočekala spěšně odjeli na veterinární ošetřovnu v Příměticích. Dr. Dočekal zajistil káně k laboratornímu vyšetření.

55

56

57

58 Dr. Dočekal se zastavil na obecním úřadu informovat o obou kauzách vedení obce. Odbornou lékařskou pomoc poskytl soukromý veterinární lékař na ošetřovně. V době příchodu dr. Dočekala na ošetřovnu byly na stole zvratky orla, které dr. Dočekal zajistil a předal k dalšímu laboratornímu vyšetření. Technická poznámka: Šetření bylo 2x přerušeno a protokol podepisován jednotlivými účastníky postupně. Záchrana orla a předání vzorků svozné lince měly absolutní přednost.

59 Doprava vzorků do laboratoře Klíčový moment v řešení jakékoliv mimořádné události!!! SVÚ mají organizované svozné linky. Časové rozpisy jsou na webových stránkách každého ústavu včetně kontaktních telefonů jednotlivých řidičů. Vzorky se předávají většinou na inspektorátech nebo jatkách. V mimořádných případech posel, Operační plán IZS (auto IZS, auto KVS, doprovod PČR viz příklady) V obzvlášť mimořádných případech viz následující foto

60 Simulační cvičení SLAK

61 Mgr. Škorpíková podala trestní oznámení Šetřilo v první fázi oddělení PČR Hrušovany n.j. Všechny kauzy z oblasti obce Dyjákovice byly později předány kriminální službě.

62 Výsledky vyšetření 2. orla Zvratky karbofuran. Káně aviární influenza negativní, Byla zjištěna intoxikace karbofuranem. Cena všech laboratorních vyšetření 3 100,- Kč

63 Druhý orel otravu přežil a byl v péči sokolníka. Pustit do přírody ihned či nikoli? Zde jsme ponechali slovo odborníkům a orel byl vypuštěn zpět do přírody co nejdříve to bylo možné. Po konsultaci se soukromým veterinárním lékařem, majitelem veterinární ošetřovny i sokolníkem.

64 Případ 3. -otrava káňat O 4 dny později ve stejné oblasti. Šetření prováděla dr. I., naše inspektorka hygieny, spolu s Mgr. Škorpíkovou Ve Znojmě byla po roce 1989 byla dodržována zásada universality úředních veterinářů a jejich plné zastupitelnosti. Lokalita poblíž dvěma předchozím.

65 Výsledky vyšetření Káňata byla na aviární influenzu negativní. 5x carbofuran pozitivní, 1 kus nešel vyšetřit pro značný posmrtný rozklad. Cena laboratorních vyšetření 8 225,- Kč.

66 Náklady na laboratorní vyšetření 1. případ otrávený mořský orel 2. případ přiotrávený orel Zvratky 2. případ - káně 3. případ 6 káňat Plynová chromatografie 825,- 825,- 825,- 5775, ,- Imunochomatografický test na aviární influenzu 350,- X 350,- 350, ,- PCR aviární influenza 900,- X 900,- 900, ,- Pitva malé zvíře 200,- X 200,- 1200, ,- Celkem Kč 2 275,- 825,- 2275, , ,-

67 Medializace případů Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj, Inspektorát Znojmo Přímětice 316, PSČ tel.: fax : Znojmo Informace o otravách pro tisk. V uplynulém měsíci došlo v oblasti obce Dyjákovice k otravě dvou orlů mořských a 7 káňat lesních. Jeden z orlů byl nalezen mrtvý, druhého se podařilo zachránit a byl po krátké intenzivní léčbě opět vypuštěn do volné přírody. Všechna káňata uhynula. Uvedené případy nejsou bohužel ojedinělými jak v naší republice, tak i u naších sousedů v Rakousku. Dle neoficiální informace šetří rakouská policie v okolí města Retz rovněž otravu 3 káňat. Všechny otravy byly způsobeny karbofuranem. Fotografie ukazuje nádherný exemplář orla mořského, který se stal jednou z obětí otravy. Případy otrav byly zdokumentovány, byla získána řada důkazů a nyní probíhá šetření Policie České republiky a dalších správních orgánů. Z taktických důvodů proto není možné sdělovat další podrobnosti. MVDr. Jan Dočekal, v.r. veterinární inspektor

68 Spolupráce s rakouskými úředními veterináři.

69 Otrava havrana polního duben 2009 Případ ohlásil ředitel domova důchodců (DD) V té době jsem byl na cestě k prošetření nálezu 4 uhynulých labutí na Krumlovsku Jakmile jsme za pomocí hasičů vyzvedli labutě z vypuštěného rybníka s poměrně vysokou vrstvou bahna, pokračoval jsem k hromadnému úhynu havranů. Telefonicky jsem informoval Mgr. Vlastu Škorpíkovou, se kterou v podobných případech spolupracujeme. Paní Mgr. Škorpíková byla cenným poradcem (pracovnice odboru ŽP Krajského úřadu Jihomoravského kraje a současně ornitoložka) Protože bych o druhém hnízdišti nevěděl. Tam se však nic nedělo. Prohlédli jsme dostupná místa v areálu DD, kde by mohla být toxická látka, ale bezvýsledně.

70

71 Popis děje Hlášen hromadný úhyn v zahradě domova důchodců. Poblíž hnízdiště na zemi uhynulí havrani, někteří ještě živí neschopní letu, v křečích. Orientační pitva 3 kusů překrvení střev, ledvin, žaludků. V žaludcích kukuřice, jiné zrní, obtížně identifikovatelná hmota tmavé barvy jemné struktury podobné vatě. Odběr těl k vyšetření. Poučení ředitele o nutnosti omezit pohyb seniorů v zahradě.

72 Další uhynulé kusy neškodně odstranit. Prohlídka dalšího hnízdiště u řeky. Pokus o nalezení zdroje otravy na zahradě DD bezvýsledný. S ohledem na umístění DD v intravilanu a poměrně rozlehlých polí v nejbližším okolí bylo od hledání zdroje upuštěno.

73 Výsledky vyšetření Bez poranění. Aviární influenza negativní. Příčinou úhynu byla intoxikace karbofuranem. Postoupeno našemu ústřednímu pracovišti s návrhem na podání trestního oznámení. Informace rostlinolékařské službě.

74 PITVA Pitva na místě je významným pomocníkem pro rozhodování na místě hromadného úhynu! Okřídlené medicínské pořekadlo, že patolog je nejchytřejší Pitva je nevhodná při ojedinělých úhynech jako byl případ mořského orla č. 1. Naopak v případu otravy havranů bylo provedení pitvy neocenitelné! V případě 6 káňat by byla pitva zbytečnou ztrátou času.

75 dotazy, diskuse k celé přednášce

76 Děkuji za pozornost! Na závěr něco optimistického!

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Státní veterinární správa 25. a Nasavrky. Jméno: Ing. Petr Born

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Státní veterinární správa 25. a Nasavrky. Jméno: Ing. Petr Born Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Státní veterinární správa 25. a 26. 2. 2014 - Nasavrky Jméno: Ing. Petr Born Sloučení SRS ÚKZÚZ (zákon č. 279/2013 Sb.) + = Ústřední kontrolní a zkušební

Více

NOVELA VETERINÁRNÍHO ZÁKONA Z HLEDISKA MASA VOLNĚ ŽIJÍCÍ ZVĚŘE

NOVELA VETERINÁRNÍHO ZÁKONA Z HLEDISKA MASA VOLNĚ ŽIJÍCÍ ZVĚŘE NOVELA VETERINÁRNÍHO ZÁKONA Z HLEDISKA MASA VOLNĚ ŽIJÍCÍ ZVĚŘE novela veterinárního zákona č.308/2011, kterou se mění zákon č.166/1999 Sb. o veterinární péči nabývá účinnosti od 1.1.2012 prováděcí právní

Více

1 24. 8. 2009 19 00 h. MRAMOTICE, okr. ZNOJMO FRANTIŠEK VYMYŠLENÝ MRAMOTICE 3 671 51, ZNOJMO 123456

1 24. 8. 2009 19 00 h. MRAMOTICE, okr. ZNOJMO FRANTIŠEK VYMYŠLENÝ MRAMOTICE 3 671 51, ZNOJMO 123456 ÁNAM PROŠKOLENÉ OSOBY O ULOVENÉ VOLNĚ ŽIJÍCÍ VĚŘE 1 24. 8. 2009 19 00 h. MRAMOTICE, okr. NOJMO FRANTIŠEK VYMYŠLENÝ MRAMOTICE 3 671 51, NOJMO 123456 číslo 01 123456 24. 8. 09 VÝSLEDEK : * beze změn se změnami

Více

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí intoxikace. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Intoxikací se rozumí vniknutí toxické látky do organismu člověka. Při určitém množství toxické látky v organismu nastane jeho otrava. Toxické látky mohou vniknout do organismu

Více

SARIN - zahraniční zkušenosti. Ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof Úrazová nemocnice v Brně

SARIN - zahraniční zkušenosti. Ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof Úrazová nemocnice v Brně SARIN - zahraniční zkušenosti Ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof Úrazová nemocnice v Brně 10. konference Medicína katastrof, Hradec Králové 28.-29.11.2013 SARIN - nervově paralytická

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST EKOLOGICKÁ KRIMINALITA Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta

Právní prameny. Trestní řád, č. 141/1961 (TŘ) JIŽ NE: Vyhláška o postupu při úmrtí a pohřebnictví č. 19/1998 Sb., ZRUŠENO pozor skripta Postup při úmrtí a pitvy - 2014 Tomáš Vojtíšek Právní prameny Provádění pitev v ČR je regulováno právními předpisy Občanský zákoník, č. 89/2012 Sb., od 1. 1. 2014 (NOZ) Zákon o zdravotních službách, č.

Více

SARIN a jeho teroristické zneužití

SARIN a jeho teroristické zneužití 10. kongres Medicína katastrof, Brno 5. 2. 2015 SARIN a jeho teroristické zneužití Ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof Úrazová nemocnice v Brně SARIN - nervově paralytická látka

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Č. j. SVS/2017/004211-A NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Městská veterinární správa v Praze Státní veterinární správy (dále jenom MěVS v Praze SVS ) jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

Příloha č. 1. Operační manuál

Příloha č. 1. Operační manuál Operační manuál k postupu orgánů veterinární správy při vzniku mimořádné události podléhající Mezinárodním zdravotnickým předpisům (2005) v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci na palubě letadla

Více

Zhruba 50 kriminalistů a inspektorů životního prostředí absolvovalo dvoudenní školení zaměřené na vyšetřování nelegálního trávení ve volné přírodě.

Zhruba 50 kriminalistů a inspektorů životního prostředí absolvovalo dvoudenní školení zaměřené na vyšetřování nelegálního trávení ve volné přírodě. Tento odborný materiál byl vypracován s pomocí odborného software Newton Dictate v rámci projektu Zefektivnění činnosti inspektorů České inspekce životního prostředí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/48.00040

Více

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče

372/2011 Sb., účinnost Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Postup při úmrtí a pitvy Zákon o zdravotních službách 372/2011 Sb., účinnost 1. 4. 2012 Pojem zdravotní služby nadřazen pojmu zdravotní péče Nakládání s tělem zemřelého v rozsahu stanoveném tímto zákonem

Více

ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VČEL CHOVATELE, KTERÝ JAKO PODNIKATEL CHOVÁ VČELY PRO ÚČELY PODNIKÁNÍ

ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VČEL CHOVATELE, KTERÝ JAKO PODNIKATEL CHOVÁ VČELY PRO ÚČELY PODNIKÁNÍ Strana 2 Částka 2 / 2013 Ministerstvo zemědělství Odbor živočišných komodit Č.j.: 23224/2013-MZE-17210 V Praze dne 26. dubna 2013 ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení... XIII Předmluva... XIV

OBSAH. Seznam použitých zkratek... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení... XIII Předmluva... XIV OBSAH Seznam použitých zkratek............................................... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení............................... XIII Předmluva..........................................................

Více

Výsledky práce proškolených osob při kontrole zvěřiny a připravované změny. Mirko Treu, Tamara Latini

Výsledky práce proškolených osob při kontrole zvěřiny a připravované změny. Mirko Treu, Tamara Latini Výsledky práce proškolených osob při kontrole zvěřiny a připravované změny Mirko Treu, Tamara Latini Specializované školení se zaměřením na vyšetřování těl ulovené volně žijící zvěře Nařízení EP a Rady

Více

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ Základní škola, Liberec, ul. 5.května 64/49, příspěvková organizace tel: 485 105 631 e-mail: info@zs5kveten.cz SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A

Více

OBSAH. ZÁKON O VETERINÁRNÍ PÉČI A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (veterinární zákon)

OBSAH. ZÁKON O VETERINÁRNÍ PÉČI A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (veterinární zákon) OBSAH Seznam autorů a zpracovaných ustanovení...................... XI Seznam použitých zkratek................................... XII ZÁKON O VETERINÁRNÍ PÉČI A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ

Více

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ

ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ ÚLOHA HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR PŘI LIKVIDACI HAVÁRIÍ Ing. Petra Najmanová pracoviště chemické služby, odbor IZS a výkonu služby, MV-GŘ HZS ČR Seminář Znečištění podzemních a povrchových vod riziko

Více

Aviární influenza v Karlovarském kraji

Aviární influenza v Karlovarském kraji Mezikrajský seminář epidemiologů PARDUBICE 2017 KHS kraje Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Ústeckého a HS hlavního města Prahy Aviární influenza v Karlovarském kraji Martina

Více

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 OBSAH Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST ( 1 139)...17 HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ ( 1 11)...17 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona ( 1)...17 Díl 2 Časová působnost

Více

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15 OBSAH Úvod........................................................................ 11 Seznam zkratek.............................................................. 13 TRESTNÍ ZÁKONÍK.........................................................

Více

ORIENTACE NA FAREMNÍ PRODUKCI DIAGNOSTICKÁ A KONZULTAČNÍ ČINNOST PROFESNÍ SERVIS

ORIENTACE NA FAREMNÍ PRODUKCI DIAGNOSTICKÁ A KONZULTAČNÍ ČINNOST PROFESNÍ SERVIS ORIENTACE NA FAREMNÍ PRODUKCI DIAGNOSTICKÁ A KONZULTAČNÍ ČINNOST PROFESNÍ SERVIS Daniel, K. Cymedica s.r.o. Diagnostická činnost a poradenství pro veterinární lékaře i chovatele V chovech prasat a drůbeže

Více

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS

ŠKOLENÍ KKCTN dle čl. 12 pohotovostního plánu SVS NEWCASTLESKÁ CHOROBA DRŮBEŽE 1 1. Příznaky onemocnění 2 Charakteristické změny na žlaznatém žaludku 3 Aktuální informace o výskytu nákazy ve světě viz stránky OIE: http://www.oie.int/wahis/public.php?page=disease&wahidphpsessid=7a381a228acc5e4b498d17ced53b759a

Více

Kniha úrazů. Ing. Karina Bílková, OZO v prevenci rizik,

Kniha úrazů. Ing. Karina Bílková, OZO v prevenci rizik, Kniha úrazů Záznamový dokument vypracovaný dle 105 Zákona č. 262/2006 Sb., Zákoníku práce, vzpp. a 2 Nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu, vzpp.

Více

Co je korupce. Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů

Co je korupce. Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů Co je korupce Zpracováno v rámci projektu Personální optimalizace na úřadě města Kyjov Efektivní nastavení systém řízení a rozvoje lidských zdrojů Korupce je: slíbení, nabídka nebo poskytnutí úplatku s

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

Informace o správci osobních údajů:

Informace o správci osobních údajů: Informace o správci osobních údajů: Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Se sídlem: Hudcova 56a, 621 00 Brno IČO: 00019453 Datová schránka ID: ra7aipu e-mail: podatelna@uskvbl.cz,

Více

CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA

CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA CHOV ZVĚŘE V ZAJETÍ OBORNÍ A FARMOVÉ CHOVY - LEGISLATIVA Parkhotel Hluboká nad Vltavou 28. Května 2015 MVDr. František Kouba KVS SVS pro Jihočeský kraj Obsah prezentace Součinnost KVS SVS pro Jčk s PČR-chov

Více

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy. Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě Nákazová situace u volně žijících zvířat v České republice a ve střední Evropě MVDr. Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS, 15. září 2016 Nákazová situace u vybraných nákaz v Evropě 1. 1. 12. 8. 2016 (zdroj

Více

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11 Obsah Předmluva...11 Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12 ČÁST PRVNÍ Obecná část...12 Hlava I Působnost trestních zákonů...12 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona...12 Díl 2 Časová působnost...12 Díl

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL)

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL) Vzdělávací institut INTEGRA BRNO - gymnázium, základní škola a mateřská škola, s.r.o. 628 00 Brno, Rašelinová 11 tel. +420 544 211 547, 702 103 892 www.integra.cz KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Obsah: 1. Užívání omamných

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících regulováním obchodu s nimi včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících (CITES) Stav ke

Více

ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA

ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA Aktiv předsedů, jednatelů a zdravotních referentů ZO ČSV Zlínského kraje Vizovice, 20. září 2015 ZDRAVOTNÍ PROBLEMATIKA VČEL VE ZLÍNSKÉM KRAJI MVDr. Petr Jínek Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj

Více

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin PŘEHLED LEGISLATIVY EVROPSKÉ UNIE A ČESKÉ REPUBLIKY v oblasti ochrany druhů volně žijících regulováním obchodu s nimi včetně Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících (CITES) Stav ke

Více

Státní veterinární správa a zdravotní problematika včel v ČR

Státní veterinární správa a zdravotní problematika včel v ČR Státní veterinární správa a zdravotní problematika včel v ČR MVDr. Milada Dubská 8. 2. 2018 Brno Obsah prezentace Systém kontroly zdraví včel Nákazová situace v ČR Kontrola plnění požadavků legislativy

Více

Kontroly podmínenosti v roce 2011

Kontroly podmínenosti v roce 2011 Kontroly podmínenosti v roce 2011 SMR 12 15 MVDr. Radek Axmann Chovatel, jím zaměstnávané osoby při chovu, přepravě, svodu a prodeji zvířat, jakož i další osoby, které přicházejí do styku se zvířaty a

Více

Policie České republiky základní složka IZS

Policie České republiky základní složka IZS Policie České republiky základní složka IZS IZS a Policie ČR Integrovaný záchranný systém = systém složek IZS, který se koordinovaným postupem připravuje na mimořádné události a účastní se provádění záchranných

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne ,

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne , EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.3.2019 C(2019) 1786 final NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... ze dne 8.3.2019, kterým se stanoví pravidla pro zvláštní požadavky na školení pracovníků k provádění

Více

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy

Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Vzteklina v ČR a EU možná rizika Pracovní skupina zoonózy Praha, 2. 12. 2015 Obsah prezentace 1) Případ výskytu vztekliny u netopýra v ČR 2) Výskyt vztekliny v EU 3) Kontrola nákazové situace 4) Vakcinace

Více

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL pracovní setkání starostů ORP Uherské Hradiště Hotel Skanzen, Modrá 22. 23.6.2017 Hotel Skanzen, Modrá 22.6.2017 Ing. Lumír Lacka ÚVOD ZÁKON Č. 240/2000

Více

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY I. OBECNÁ ČÁST Dosavadní právní úprava (do 30.9.2008) Dosud

Více

IZS a chemický terorismus

IZS a chemický terorismus IZS a chemický terorismus Jiří Kassa Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové TERORISTICKÝ ÚTOK NA WTC New York 11.září 2001 1 TERORISTICKÝ ÚTOK V TOKIJSKÉM METRU 1994 - Matsumoto

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kurz Domácí násilí přílohy školících materiálů/ výběr z legislativy Zákon o Policii a oprávnění o vykázání násilné osoby 44 (1) Lze-li

Více

I. Eichlerová (KSZ Brno), M. Ďatko (ÚSL Brno), M. Zelený (ÚSL Brno), D. Hlaváč (SKPV Brno, KŘP Jmk)

I. Eichlerová (KSZ Brno), M. Ďatko (ÚSL Brno), M. Zelený (ÚSL Brno), D. Hlaváč (SKPV Brno, KŘP Jmk) I. Eichlerová (KSZ Brno), M. Ďatko (ÚSL Brno), M. Zelený (ÚSL Brno), D. Hlaváč (SKPV Brno, KŘP Jmk) DOPRAVNÍ ÚRAZY 2016, Brno, hotel Myslivna, 2. 3. června 2016 Soudně lékařské aspekty Soudně lékařské

Více

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr.

GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ LIBEREC Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace. Krizový plán školy. Zpracoval: Mgr. tel.:+420 601 555 149; 482 771 326 fax: 482 771 329 IČ: 46748075 Krizový plán školy Zpracoval: Mgr. Petr Král Krizový plán školy je dokument, ve kterém je přesný návod postupu při řešení krizových situací

Více

Číslo pojistné smlouvy

Číslo pojistné smlouvy Oznámení pojistné události Úraz Pokyny pro vyplnění formuláře: 1. Vyplňte první dvě strany tohoto formuláře ve všech bodech, poslední stranu předejte k vyplnění ošetřujícímu lékaři. V případě, že doba

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

METODICKÝ POKYN PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK

METODICKÝ POKYN PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK Směrnice č. 15/2017 Směrnice č.j. ISŠ/1022/2017 METODICKÝ POKYN PREVENCE UŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK Vypracoval: Schválil: Mgr. Vendula Konečná výchovná poradkyně Mgr. Petr Pavlůsek ředitel školy Směrnice

Více

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy

Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Úvod do potravinářské legislativy Lekce 11: veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovozy a vývozy Ústav analýzy potravin a výživy prof. ing. Vladimír Kocourek, CSc.

Více

N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007

N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007 N A Ř Í Z E N Í č. 4 /2007 Č.j. 191/07-EPI-2397/2007 Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj ze dne 30. listopadu 2007 Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj, jako místně a věcně příslušný

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Současný postup šetření a dokumentace silničních dopravních nehod v Praze

Současný postup šetření a dokumentace silničních dopravních nehod v Praze Současný postup šetření a dokumentace silničních dopravních nehod v Praze rada pplk. Mgr. Václav Valenta, Ph.D. Policejní akademie ČR v Praze, Fakulta bezpečnostně právní, katedra policejních činností

Více

ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI

ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI ZÁKLADNÍ TAKTIKA POSKYTNUTÍ PRVNÍ POMOCI První pomoc je soubor opatření, která se provádějí při náhlé poruše zdraví, jejich cílem je přerušit vliv působící škodliviny a odvrátit další škody na zdraví.

Více

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE 67. konzultační den Problematika chemické bezpečnosti na pracovišti STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Ing. Simona ZAJÍCOVÁ metodik inspektor Úsek inspekce BOZP Státní úřad inspekce práce Kolářská 451/13 746 01

Více

ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VČEL CHOVATELE, KTERÝ JAKO PODNIKATEL CHOVÁ VČELY PRO ÚČELY PODNIKÁNÍ

ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VČEL CHOVATELE, KTERÝ JAKO PODNIKATEL CHOVÁ VČELY PRO ÚČELY PODNIKÁNÍ Ministerstvo zemědělství Odbor živočišných komodit Č.j.: 23224/2013-MZE-17210 V Praze dne 26. dubna 2013 ZÁSADY PRO VYPRACOVÁNÍ POHOTOVOSTNÍHO PLÁNU PRO PŘÍPAD VZNIKU NEBEZPEČNÉ NÁKAZY VČEL CHOVATELE,

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

R O Z H O D N U T Í. mimořádná veterinární opatření

R O Z H O D N U T Í. mimořádná veterinární opatření Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Č. j SVS/.. R O Z H O D N U T Í Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Jihočeský

Více

Krajská veterinární správa Státn_í ', Státní veterinární správy pro. Datum: POPiSI IOzna meni o ukončení kontroly

Krajská veterinární správa Státn_í ', Státní veterinární správy pro. Datum: POPiSI IOzna meni o ukončení kontroly Krajská veterinární správa Státn_í ', Státní veterinární správy pro vetermarnl Kraj Vysočina správa Rantířovská 94/22, Jihlava, 586 01 T: +420 567 570 240, F: +420 567 331 636 Elektronická adresa podatelny:

Více

Botanik pro ochranu přírody a krajiny

Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny Botanik pro ochranu přírody a krajiny plánuje a koordinuje péči o rostlinnou složku přírody a krajiny, provádí a koordinuje její výzkum, posuzuje záměry, připravuje

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

P O H O T O V O S T N Í P L Á N pro případ vzniku nebezpečné nákazy (část II)

P O H O T O V O S T N Í P L Á N pro případ vzniku nebezpečné nákazy (část II) P O H O T O V O S T N Í P L Á N pro případ vzniku nebezpečné nákazy (část II) hospodářství - provoz Chovatel název (viz část I): Registrační číslo hospodářství: CZ.......... Název hospodářství: Obec: KÚ:

Více

Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2017

Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2017 Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2017 I. Povinné úkony hrazené ze státního rozpočtu Masožravci volně žijící VZTEKLINA kontrola

Více

Kontrolní činnost stráže přírody - Podklady pro zahájení správního/přestupkového řízení Jitka Porkertová

Kontrolní činnost stráže přírody - Podklady pro zahájení správního/přestupkového řízení Jitka Porkertová Kontrolní činnost stráže přírody - Podklady pro zahájení správního/přestupkového řízení Jitka Porkertová Sekce ochrany přírody a krajiny, Právní oddělení pro veřejnou správu Český les, 10. dubna 2015 Obsah

Více

OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ

OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ OCHRANA ZVÍŘAT PROTI TÝRÁNÍ POZNATKY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ JUDr. Jana Traplová 22. 2. 2018 Konference Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat proti týrání Role Ministerstva zemědělství

Více

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ

Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Statutární město Brno, městská část Brno-střed SMĚRNICE K ŠETŘENÍ, EVIDENCI A HLÁŠENÍ PRACOVNÍCH ÚRAZŮ Směrnice č.: 62 Bc. Petr Štika, MBA, LL. M., v.r. Vydání č.: 1 tajemník ÚMČ Brno-střed Účinnost: 01.03.2018

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 20. 3. 2012 Podstata zajišťovacích úkonů Omezení lidských práv Absolutní práva Minimální práva v trestním řízení Zásada přiměřenosti Zásada zdrženlivosti Zásada

Více

Metodický pokyn. Určeno pro: Jednotlivé městské obvody statutárního města Ostravy

Metodický pokyn. Určeno pro: Jednotlivé městské obvody statutárního města Ostravy Magistrát města Ostravy Metodický pokyn Společný metodický pokyn odboru ochrany životního prostředí a odboru vnitřních věcí Magistrátu města Ostravy ve věci nalezených a odevzdaných psů na městské obvody

Více

STATUT. Vojenského veterinárního ústavu. Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav. Ev.č.4/6/

STATUT. Vojenského veterinárního ústavu. Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav. Ev.č.4/6/ Agentura vojenského zdravotnictví Vojenský veterinární ústav Ev.č.4/6/2015-6848 Schvaluji: Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví plukovník gšt. MUDr. Zoltán BUBENÍK Hradec Králové.ledna 2015 STATUT

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách

Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách Zákon o zdravotních službách Zákon o specifických zdravotních službách 4.jarní konference prezidia ČAS Současná legislativa v českém zdravotnictví JUDr. Milada Džupinková, MBA Právní předpisy upravující

Více

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů jak se na ni připravit? SOURHN 1. Základní právní rámec a relevantní právní předpisy 2. Zahájení kontroly 3. Ústní jednání a místní šetření 4. Oprávnění kontrolujících

Více

Oznámení o ukončení kontroly. Kontrolu provedli (jména a příjmení kontrolních pracovníků): MVDr. Lucia Kovaříková

Oznámení o ukončení kontroly. Kontrolu provedli (jména a příjmení kontrolních pracovníků): MVDr. Lucia Kovaříková Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Ostašovská 521, Liberec 11 Růžodol 1, 460 01 T: +420 485 246 691, F: +420 482 713 149 Elektronická adresa podatelny: epodatelna.kvsl@svscr.cz

Více

Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2016

Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2016 Přehled vybraných vyšetření u volně žijící zvěře dle Metodiky kontroly zdraví a nařízených vakcinací na rok 2016 Masožravci volně žijící VZTEKLINA kontrola nákazové situace 4 lišky nebo psíci mývalovití

Více

Činnost veterinární služby na územíčeské republiky

Činnost veterinární služby na územíčeské republiky Činnost veterinární služby na územíčeské republiky prof. MVDr. Daniela Lukešová, CSc. ČZU v Praze, Fakulta tropického zemědělství 1. okruh činnosti SVS ČR Činnost rozčleněna do několika okruhů: 1. okruh

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

ZNOJMO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje

ZNOJMO. Nezavíráme oči před domácím násilím. Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje ZNOJMO Nezavíráme oči před domácím násilím Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v regionu Jihomoravského kraje Domácí násilí je nejrozšířenější, nejméně kontrolovanou, nejvíce podceňovanou formou násilí.

Více

TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ HLAVA VIII. TR. ZÁKONÍKU

TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ HLAVA VIII. TR. ZÁKONÍKU TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ HLAVA VIII. TR. ZÁKONÍKU JUDr. Pavel Hájek DOBRÝ DEN! JUDr. Pavel Hájek DOPORUČENÁ LITERATURA 1. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník 2. Josef Kuchta a kolektiv:

Více

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců

P. č. Účel zpracování Kategorie osobních údajů Kategorie subjektu údajů Kategorie příjemců Plnění povinností MP vyplývající z její působnosti v souladu se: - zákonem č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění - zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších - zákonem č. 40/2009

Více

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ

DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ DOMOV DŮCHODCŮ HORNÍ PLANÁ www.ddhplana.cz Komenského 6, 382 26 Horní Planá, tel.: 380 738 115, 380 700 111 IČO : 00665746 INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJÚ PRO KLIENTY SOCIÁLNÍ SLUŽBY Domov důchodců

Více

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, České Budějovice. ochranná a zdolávací opatření

Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, České Budějovice. ochranná a zdolávací opatření Krajská veterinární správa pro Jihočeský kraj Severní 9, 370 10 České Budějovice Telefon: 387 789 522 Fax : 387 789 535 E-mail : kvsc@svscr.cz Č.j. : KVSC/ 1633 /2009 N AŘ Í Z E N Í č. 3/2009 Krajské veterinární

Více

Střední odborné učiliště společného stravování Dr. Beneše 413/II, 290 01 Poděbrady. Krizový plán 2013/2014

Střední odborné učiliště společného stravování Dr. Beneše 413/II, 290 01 Poděbrady. Krizový plán 2013/2014 Střední odborné učiliště společného stravování Dr. Beneše 413/II, 290 01 Poděbrady Krizový plán 2013/2014 žák kouří v prostorách školy nebo akcích na školních 1. Žák je přistižen poprvé Informujte TU TU

Více

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY

NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Č. j. SVS/2017/004211-A NAŘÍZENÍ STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY Městská veterinární správa v Praze Státní veterinární správy (dále jenom MěVS v Praze SVS ) jako místně a věcně příslušný správní orgán podle

Více

Důvodová zpráva. Mgr. Kučera odd. právní a veřejných zakázek. Ing. Halamová odd. správy veřejné zeleně

Důvodová zpráva. Mgr. Kučera odd. právní a veřejných zakázek. Ing. Halamová odd. správy veřejné zeleně Důvodová zpráva Odbor správy majetku, oddělení správy veřejné zeleně a oddělení právní a veřejných zakázek doporučuje Zastupitelstvu města schválit Obecně závaznou vyhlášku č.3/2017, kterou se nařizuje

Více

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL

INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL INFORMACE Z OBLASTI KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A OCHRANY OBYVATEL Pracovní setkání starostů ORP UH Hospůdka na Haldě, Boršice 3.-4. 5. 2018 Ing. Lumír Lacka ORGÁNY OBCE A KRIZOVÉ ZÁKONY Zákon č. 240/2000 Sb., krizový

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Prevence fasciolózy Helena Neumayerová, Matin Kašný, David Modrý

Prevence fasciolózy Helena Neumayerová, Matin Kašný, David Modrý Prevence fasciolózy Helena Neumayerová, Matin Kašný, David Modrý Ústav patologické morfologie a parazitologie, VFU Brno, Katedra parazitologie, UK Praha Českého svazu chovatelů masného skotu, Hotel Skalský

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství

Odbor životního prostředí a zemědělství Vedení správních řízení při výkonu státní správy na úseku: účastníci řízení účastníci řízení podle skartačních lhůt a - vodního hospodářství (z. č. 254/2001 Sb., o vodách, z. č. odborné osoby poskytující

Více

KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76

KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76 KRIZOVÉ PLÁNY ZŠ 5. KVĚTNA 76 1. Postupy řešení šikany První pomoc při počáteční šikaně: odhad závažnosti a formy šikany rozhovor s těmi, kteří na šikanování upozornili a s oběťmi nalezení vhodných svědků

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY

KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY Požadavky na vstupní materiál lidské tkáně a buňky 1 KLINICKÁ HODNOCENÍ S LPMT POŽADAVKY NA VSTUPNÍ MATERIÁL LIDSKÉ TKÁNĚ A BUŇKY MUDr. Ivana Koblihová Inspektor lidských tkání a buněk Požadavky na vstupní

Více

IMPULS-Leasing-AUSTRIA s.r.o. Manuál postupu při vzniku pojistné události na majetku

IMPULS-Leasing-AUSTRIA s.r.o. Manuál postupu při vzniku pojistné události na majetku IMPULS-Leasing-AUSTRIA s.r.o. Manuál postupu při vzniku pojistné události na majetku Datum: duben 2013 Obsah 1. Kontakty 3 2. Základní informace 4 2.1. Oznámení vzniku škody společnosti RESPECT 4 2.2.

Více

- Novela zákona č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu provedená zákonem č. 260/2001 Sb.

- Novela zákona č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu provedená zákonem č. 260/2001 Sb. Název přednášeného tématu: Právní aspekty zdravotnické dokumentace: Souhrn: Novela zákona č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu provedená zákonem č. 260/2001 Sb. legislativně upravuje charakter zdravotnické

Více

Realizace ŠPALKY NA D1

Realizace ŠPALKY NA D1 Realizace ŠPALKY NA D1 Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje Oznámení Dne 29. 1. 2015 v 18.07 hod. bylo na linku 158 oznámeno, že někdo hodil

Více

MĚSTO NOVÉ STRAŠECÍ. INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 25. května 2018

MĚSTO NOVÉ STRAŠECÍ. INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 25. května 2018 MĚSTO NOVÉ STRAŠECÍ INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 25. května 2018 Město Nové Strašecí, se sídlem V Novém Strašecí, Komenského nám. 201, IČ: 00244155, prostřednictvím svých orgánů a organizačních

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Cross Compliance kontrola požadavků dle nařízení 183/2005. Ing. Josef Svoboda Odbor zemědělské inspekce ÚKZÚZ

Cross Compliance kontrola požadavků dle nařízení 183/2005. Ing. Josef Svoboda Odbor zemědělské inspekce ÚKZÚZ Cross Compliance kontrola požadavků dle nařízení 13/2005 Ing. Josef Svoboda Odbor zemědělské inspekce ÚKZÚZ Kontrola plnění požadavků C-C dle nařízení 13/2005 Kontrola plnění požadavků tohoto nařízení

Více

Jak probíhá testování?

Jak probíhá testování? Jak probíhá testování? 1 1. Výběr koní Koně jsou k testování vybráni jednou z následujících metod: výběr umístěných koní (tj. medailové pozice; v soutěži družstev vždy alespoň jeden soutěžící z umístěného

Více