Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014!

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- 2 - .Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014!"

Transkript

1 - 1 -

2 - 2 -.Specielní vydání u příležitosti XXI.Celopolské, filatelistické výstavy VARSZAWA 2014! 10. října 2014 bylo vydáno v Polsku 8 poštovních známek, na nichž byly zobrazeny různé druhy ryb: Uvádíme latinské názvy ryb, české totiž neznáme a překlad z polštiny je nesmysl. - nominální hodnota 35 gr. Acanthurus sohal

3 nominální hodnota 45 gr. Chaetodon capistratus, - nominální hodnota 55 gr. Rhinomuraena quaesita, - nominální hodnota 65 gr. Hippocampus, - nominální hodnota 1.10 zł. Balistoides conspicillum, - nominální hodnota 1.20 zł. Pomacanthus xaenthometopon,

4 nominální hodnota 1.30 zł. Chelmon rostratus, - nominální hodnota 1.40 zł. Amphiprion ocellaris Autorem návrhu všech osmi známek je Jacek Konarzewski. Papír známek je fluorescenční. Známky byly vytištěny vícebarevnýn hlubotiskem PWPW, S.A.WARSZAWA. Náklad známek byl ve dvou verzích: - v PA po 8 kusů známek stejné nominální hodnoty, celkem každé známky kusů (po kusů PA). Na PA je 8 známek stejné nominální hodnoty v soutisku se 4 různými kupóny umístěnými úhlopřičně. PA má tedy 16 polí velikosti 31,25 x 43 mm. Kupóny mají stejný rozměr jako známky. Formát PA je ± 152 x 210 mm. Sestavu osmi PA po 12 kusů známek s kupóny bylo nutno objednat předem proti zaslání částky 84 zł. - v PA po osmi kusech všech nominálních hodnot známek v soutisku na jednom PA spojených opět

5 - 5 - kupóny, z toho uprostřed PA je kupón zdvojený. Tato úprava PA se trochu liší od PA, kde je na něm jen jedna nominální hodnota. Tyto PA (v soutisku se všemi nominálními hodnotami) byly použity jako vložka do výstavního katalogu. Výstavní katalog včetně této verze PA bylo nutno předem rovněž objednat. Cena včetně katalogu byla 40 zł. Objednávky bylo třeba zaslat a zaplatit do Náklad druhé verze PA byl kusů. Formát druhé verze PA je stejný jako u první verze, formát známek a kupónů z druhé verze je rovněž stejný (31,25 x 43 mm). Obě verze jsou perforovány hřebenově (ZHř.11 ½:11). Levý a pravý okraj obou verzí PA je zcela properforovaný, do horního a dolního okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Perforace je bez širokých perforačních otvorů. První verze PA má na horním okraji PA bílý nápis: XXI Ogólnopolska Wystawa Filatelistyczna, dole nápis Warszawa PA první tiskové verze nejsou číslovány, mají jen v pravém dolním rohu černý čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu. Druhá tisková verze má v horní části dvouřádkový, bílý nápis: XXI Ogólnopolska Wystawa Filatelistyczna / Warszawa 2014, v dolní části druhé verze PA je bílý, jednořádkový nápis: Centrum Olimpijskie im. Jana Pawła II. V pravém dolním rohu PA je opět černý čtvereček. V levém dolním rohu PA druhé verze je 7-ciferné černé číslo. Okraje obou verzí PA mají podtisk s tématikou rybiček. Ke dni vydání byly v prodeji 4 kusy FDC. Na každém jsou vždy dvě známky ze série. Medaile XXI Celopolské filatelistické výstavy WARSZAWA medaile: velká zlatá, zlatá, velká pozlacená a pozlacená, 2. medaile: velká stříbrná, stříbrná a postříbřená, 3. medaile bronzová. Vlevo je zadní strana medailí. Přední strana medaile výstavy je provedena ve třech barvách odznaku PZF. Je to opravdu zajímavé řešení. Medaili a příležitostná razítka výstavy (č.1 a 6) navrhl Henryk MONKOS. Razítka (č.2,3,4 a 5) navhl Zbigniew Sikora. Zadní strana medailí Vpravo je šest příležitostných razítek výstavy, které byly v době výstavy používány k orážení zásilek. Při příležitosti konání XXI. Celopolské filatelistické výstavy byly pro návštěvníky dispozici i dopisnice. Byly dvojího vydání:

6 - 6-1.) Dopisnice organizačního výboru výstavy. Obě byly vydány v nákladu po 500 kusů. 2.) Dopisnice Klubu Polského olympijského výboru. V signatuře nákladu dopisnic Klubu Polského olympijského výboru není uveden na rozdíl od dopisnic Organizačního výboru výstavy náklad.

7 - 7 - Zbývající dvě dopisnice vydané k výstavě WARSZAWA 2014, vydání Polského olympijského výboru v počtu čtyř dopisnic. Na výstavě WARSZAWA 2014 jsme vystavovali i my naši Syrenu ve třídě literatury. Dostali jsme na ni Velkou pozlacenou medaili, tedy vysoké ohodnocení vzhledem ke kategorii výstavy. Výstava se konala v rámci oslav 95.let Polského olympijského výboru. Nad výstavou převzal čestný patronát prezident Polska Bronisław Komorowski. Výstava se uskutečnila jako již XXI. Celopolská, a to ve dnech října Diplom výstavy na Velkou, pozlacenou medaili je na následující straně. Mimo diplomu jsme za Syrenu obdrželi i medaili (č.1 ze str.5 této Syreny. Medaile s červeným odznakem Svazu polských filatelistů). Na této výstavě měl vystavovat svůj exponát i kolega ing.emil Karzełek. Byl i přihlášen do Tradiční třídy s exponátem Druhé období polské poštovní známky. Do této třídy byl přihlášen pod výstavním číslem B Takto je i uveden ve výstavním katalogu. Na výstavu jsme měli také jet společně (ing.karzełek, Mgr.ing.Micza a ing.jiří Jan Král). Měli jsme ve Varšavě i zajištěny noclehy. Vzhledem k náhlému úmrtí ing.karzełka jsme nakonec rezignovali na cestu do Varšavy a na výstavu jsme nejeli. Ing.Karzełek asi vzhledem ke svému náhlému úmrtí na výstavu ani svůj na výstavu přihlášený exponát neodeslal. I když je jako vystavovatel uveden ve výstavním katalogu, tak v palmáre výstavy není žádná informace o tom, jak byl jeho exponát oceněn! V palmáre výstavy není ani jeho číslo B uvedeno s příslušným oceněním. Jak jsme se doslechli, tak jeho exponát údajně nebyl odeslán na výstavu. V minulosti byl jeho exponát na mnoha výstavách vysoce hodnocen. V polském časopise Filatelista č.12 je publikována vzpomínka na ing.karzełka. Pod vzpomínkou je podepsán Zarząd Okręgu Śląsko-Dąbrowskiego PZF (Výbor obvodu (forma našeho Krajského výboru) Slezsko-Dąbrowského). Ve vzpomínce na ing.karzełka jsou uvedeny jeho zásluhy o propagaci filatelie v Polsku, jeho dosažené výsledky v publikační činnosti, a to jak v Polsku, tak i v zahraničí. Jsou oceněny i jeho úspěchy a výsledky ve výstavnictví, jeho zásluhy v zaměstnání a společenském životě města Jastrzębie-Zdroj. Je zmiňována i jeho aktivita v našem Klubu Polské známky. Ing.Karzełek ještě až do náhlého úmrtí i aktivně pracoval jako důchodce. Na stránkách PZF byla i zmínka o tom, že někdo údajně zcizil jeho polský exponát (včetně celé sbírky Polska v počtu více jak 300 listů). Toto se proslýchá, ale oficielně není zatím nic potvrzeno. Byl by to hyenismus!

8 - 8 - Diplom na velkou pozlacenou medaili, který jsme dostali spolu s medailí ze strany č. 5 této Syreny (medaile č.1). Jednalo se o výstavu I. stupně, proto dosažené ocenění je úspěchem našeho Klubu polské známky, za který se nemusíme stydět. Vždyť stejné ocenění dostaly ve Třídě filatelistické literatury jen tři exponáty z vystavených 15-ti!

9 - 9 - Zvláštní vydání mimo emisní plán z u příležitosti získání zlaté medaile na Mistrovství světa ve volejbalu Přepážkový arch 16 kusů známek s portréty polských hráčů, kteří na Mistrovství světa ve volejbalu v r získali zlaté medaile. Známky jsou každá o nominální hodnotě 1 zł. PA má celkem 20 polí velikosti 43 x 31,25 mm. Z toho jsou čtyři kupóny velikosti známky. Na horním okraji PA je ve dvou řádcích bílý nápis: Złoci Medaliści / FIVB Mistrzostw Świata v piłce siatkowej mężczyzn Polska 2014 (Zlatí medailisté FIVB Mistrovství světa ve volejbalu mužů POLSKA 2014). V pravém dolním rohu PA za posledním známkovým polem je zlatý čtvereček v bílém orámování pro informaci o vydání pomocí mobilu. PA bez označení pozice tiskového sektoru a bez počítadla. Perforace je hřebenová ZHř. 11 ½. Perforace se širokým perforačním otvorem (4. zleva ve vodorovné perforaci známek a kupónů). Levý a pravý okraj PA je zcela properforovaný, do horního a dolního okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Známky byly vytištěny vícebarevným ofsetem PWPW, S.A.Warszawa. Formát PA je x 184 mm. Návrh Jacek Konarzewski. Náklad kusů PA a tedy i každé známky. Papír je fluorescenční. Na každé známce je portrét, jméno a příjmení každého hráče vítězného mužstva. Pod jménem každého hráče je jméno autora návrhu známek (J.KONARZEWSKI) a nápis PWPW SA Na dvojkupónu ve druhé řadě PA uprostřed je celé vítězné družstvo volejbalistů a vlevo je fanoušek s polskou vlajkou. Na dvojkupónu ve čtvrté řadě uprostřed je vlevo přední strana zlaté medaile a soupiska se jmény hráčů vítězného družstva. V pravé části tohoto dvojkupónu je zadní strana zlaté medaile a pohár pro vítězné družstvo. Existují kombinace známek a kupónů. Ke dni vydání známek byly v prodeji celkem čtyři FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Autorem FDC a příležitostného razítka je rovněž Jacek Konarzewski. Na FDC jsou vždy jen čtyři známky s hráči. Známky jsou na FDC bez kupónů.

10 Na jedné FDC jsou vždy 4. známky z přepážkového archu. FDC jsou většího formátu, aby se tam 4. známky vedle sebe vešly. Vzniknou tak celkem čtyři FDC.

11 V novinkové službě byl PA ** za 16 zł., ʘ za11,84 zł., FDC (4 kusy po 9,23 zł kus, celkem zł.). PA vede již nový katalog FISCHER Díl I z r a sice ** za 20 zł. a ʘ za 14 zł. V tomto katalogu jsou známky vedeny pod katal. č Nové polské poštovní známky vydané ve IV.čtvrtletí Čtvrtletí bylo na vydání mimořádně plodné. Vydali známky katal. č Poštovně nepoužité známky byly v novinkové službě za 71,50 zł., razítkované za 52,80 zł. a FDC (16 kusů) za 139,15 zł. Do toho není započítaný PA soutisk známek rybičky k XXI. Celopolské filatelistické výstavě (tato Syrena str.4. Aršík byl jako příloha výstavního katalogu). Nejsou tam ani zvláštní tisky vydané v roce 2014, o kterých se zmíníme později. Je to: -novotisk regionální produkty rolnické-jablko. Je to jednoznámkový aršík v provedení perforovaný i neperforovaný, -novotisk Vánoce Je to dvojice známek vydání Vánoce na malém aršíku v provedení perforovaný i neperforovaný. Až bude k vydání více informací, určitě o tom napíšeme. Mělo by to být ještě v tomto čísle Syreny. Katal.č.4565: 100.výročí narození Jana Nowaka-Jeziorańského, datum vydání 2.října Nominální hodnota 4,20 zł. Na známce je portrét oslavence s mikrofonem Svobodné Evropy v pozadí (RFE). Tisková forma není zatím známa. Přepážkový arch známek obsahuje 12 kusů známek (4x3) tištěných systémem tetebeche.na horním okraji nad 1-3 známkovým polem je název emise: 100. rocznica urodzin Jana Nowaka Jeziorańskiego. Na pravém okraji PA za 12. známkovým polem PA je čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu. Ke dni vydání známky byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Reprodukce FDC je vlevo. Známku, FDC a příležitostné razítko navrhl Karol Tabaka.

12 PA známky katal.č Tisk rotačním hlubotiskem PWPW, S. A. WARSZAWA na fluorescenčním papíru. Formát známky 31,25 x 39,5 mm, formát PA 157x159 mm. Náklad kusů známek, to je kusů PA. Všechny 4 strany PA jsou zcela properforovány. Perforace bez širokého perforačního otvoru. Perforace je hřebenová ZHř. 11 ½ : 11. Existují kombinace tete-beche z přepážkového archu. V novinkové službě byla nerazítkovaná známka za 4,20 zł., razítkovaná za 3,10 zł. a FDC (jeden kus) za 8,61 zł. Dvojici tete-beche oceňuje katalog Fischer Díl I. z r nerazítkovanou na 11 a razítkovanou na 7 zł. Katal.č : XXI.Celopolská filatelistická výstava Warszawa 2014, datum vydání 10.září Různé druhy rybek. Nominální hodnoty: 35, 45, 55, 65gr. a 1.10, 1.20, 1.30 a 1.40 zł. Vydání je popsáno a známky zobrazeny v této Syreně na str.2-5. Vydání bylo ve dvou verzích: -Každá známka zvlášť v PA o 12 kusech známek a 4 různých kupónech v soutisku na jednom PA (4x4 polí). -Všech 8 známek na jednom PA v soutisku se 4 kupóny. PA byl použit jako příloha výstavního katalogu Celopolské, filatelistické výstavy Warszawa Katalog Fischer Díl I. z r oceňuje I verzi vydání (každá známka zvlášť na PA) všech 8 PA ** 170zł., razítkované 100zł. II. verze tisku (všech 8 nominálních hodnot na jednom PA) ** i ʘ za 100zł. za kus. K první verzi byly vydány 4 FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1.

13 Všechny čtyři FDC k vydání XXI. Celopolské filatelistické výstavy Warszawa Všechny čtyři FDC byly v novinkové službě za 21,16 zł., (to je 5,29 zł. každá).

14 Katal.č.4574: 150.výročí narození Stefana Żeromského, datum vydání 14.září 2014, nominální hodnota 4,20 zł. Vícebarevný ofset PWPW, S.A. WAR- SZAWA. Papír fluorescenční. Tisková forma není známá. Přepážkový arch obsahuje 9 kusů známek (3x3). Pod 9. známkovým polem PA na dolním okraji PA je čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu. Na okrajích PA jsou hřbety knih spisovatele s jejich názvy. Perforace se širokým perforačním otvorem (4. shora ve svislé perforaci známek). Perforace hřebenová ZHř. 11 ½ : 11 ¼. Horní a dolní okraj PA je zcela properforovaný, do levého a pravého okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Formát známky je 31,25 x 39,5 mm, formát PA je 122 x 154 mm. Návrh Agata Tobolczyk (navrhla i FDC a pří- ležitostné razítko dne vydání známky). Náklad kusů známek, to je kusů PA. Ke dni vydání známky byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem pošty STRAWCZYN (reprodukce FDC je vlevo). V novinkové službě byla nerazítkovaná známka za 4,20 zł., razítkovaná za 3,10 zł. a FDC (jeden kus) za 8,61 zł. Katalog Fischer Díl I.oceňuje ** známku na 5 zł., ʘ známku na 3 zł. PA nerazítkovaný na 55 zł. a

15 razítkovaný na 30 zł. Byl velký problém sehnat na poštách celý PA. Bylo to asi kvůli nízkému nákladu známek. Stejný problém byl u PA se známkou katal. č (Jeziorańský, ale tam to bylo asi kvůli kombinacím tete-beche?) Katal.č.4575: Zlatí medailisté FIVB Mistrovství světa v odbíjené mužů, Polska 2014, datum mimořádného vydání 18.října Podrobná informace o tomto vydání je v této Syreně na str Katal.č : Lidé kina a divadla, datum vydání 31.října Nominální hodnoty: - 1,75 zł. Toli Mankiewiczówna, - 2,35 zł. Antoni Fertner, - 4,20 zł. Lody Halama. Známky byly vydány ve dvou verzích: - v PA po 12 kusů známek, náklad po kusů každé, to je kusů PA, - v PA po 3 kusy známek všech tří hodnot v soutisku, náklad kusů aršíků. Známka 1,75 zł. První tisková verze. Tisk vícebarevným ofsetem PWPW. S.A. WARSZAWA. Tisková forma je 6-sektorová. Tiskový sektor, po rozřezání přepážkový arch obsahuje 12 kusů známek (4x3). Označení pozice tiskového sektoru je na levém okraji PA před známkovým polem č.9. Na naší

16 ukázce to je sektor č.1. Za známkovým polem č.12 je počítadlo nominální hodnoty celého PA. Na dolním okraji PA pod známkovým polem č.9 je černý čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu. Na dolním okraji PA pod známkovým polem č.11 je ve 3 řádcích název emise: LUDZIE / KINA / I TEATRU. Orámování PA tvoří symbolická opona ve zlaté barvě. Takto byly tištěny všechny tři nominální hodnoty. Známka nominální hodnoty 2,35 zł. z PA sektor č. 5. Známka nominální hodnoty 4,20 zł. z PA sektor č. 4. Papír známek je fluorescenční, náklad kusů známek (každé). Formát známek je 31,25 x 39,5 mm. Formát PA je x 168 mm. Perforace známek je hřebenová ZHř. 11 ½. Perforace se širokým perforačním otvorem (4. zdola ve svislé perforaci známek). Horní a dolní okraj PA je zcela properforovaný. Do levého a pravého okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Ke dni vydání známek byla v prodeji jedna FDC se všemi třemi známkami s příležitostným razítkem pošty Konstancin, Jeziorna 1 (reprodukce FDC je na následující straně této Syreny). Známky, FDC a příležitostné razítko navrhla Marzanna Dąbrowska. Nerazítkovaná série známek byla v novinkové službě za 8,30 zł., razítkovaná za 6,12 zł. FDC (jeden kus) za zł. Komplet tří PA po 12 kusů známek oceňuje katalog Fischer Díl 1. z r.2015 za 140 zł. nerazítkované a za 75 zł. razítkované. Sérii nerazítkovaných známek oceňuje tento katalog na 10 zł., sérii razítkovaných známek na 5,50 zł. a FDC katalog oceňuje na 14 zł. Druhá tisková verze je tisk všech tří známek společně v soutisku na jednom aršíku. Reprodukce této verze je na následující straně dole. Kolem známek je opět vytvořena symbolická divadelní opona. V horní části nad známkami je název vydání LUDZIE KINA I TEATRU. Na dolním okraji aršíku je v pravém dolním rohu opět zlatý čtvereček, který slouží pro informaci o vydání pomocí mobilu. Pro

17 druhou verzi tisku nebyla vydána zvláštní FDC. Papír je opět fluorescenční, tisk vícebarevným ofsetem PWPW, S.A. WARSZAWA. Autorem návrhu druhé verze je rovněž Marzanna Dąbrowska. FDC vydání emise Lidé kina a divadla, katal.č Druhá verze vydání, soutisk všech tří známek na jednom aršíku. i zde je perforace hřebenová ZHř. 11 ½. Perforace je se širokým perforačním otvorem (4. zdola ve svislé perforaci známek). Levý a pravý okraj aršíku je zcela properforovaný, do horního a dolního okraje nezasahují žádné perforační otvory. V novinkové službě byl nerazítkovaný aršík za 8,30 zł., razítkovaný za 6,13 zł. Katalog Fischer Díl I. z roku 2015 vede aršík jako Blok 241, nerazítkovaný za 11 a razítkovaný za 8 zł. Trojici známek v soutisku (pásek 3 známek) vede katalog nerazítkovanou za zł. a razítkovanou za 7,50 zł. Náklad je kusů aršíků. Je to již třetí pokračování emise Lidé kina a divadla. První bylo v r. 2012, druhé v roce Jedná se o zajímavý nápad vydání, který se filatelistům líbí.

18 Katal. č : Vánoce 2014, datum vydání 14. listopadu 2014, nominální hodnoty 2,35 a 5,20 zł. Motivy známek jsou ze souboru barevné Mozaiky ze života Marie od Stanisława Waśpiańského a Józefa Mehoffera. Známky představují: -2,35 zł. Svatá rodina, náklad 15, kusů, -5,20 zł. Marie s Ježíškem a klanění Tří Králů, náklad 2, kusů. Známky byly vytištěny vícebarevným rotačním hlubotiskem PWPW, S.A. WARSZAWA. Papír je fluorescenční. Ke dni vydání známek byly v prodeji dvě FDC, jejich prodejní cena byla 5,78 zł. a 9,72 zł. Příležitostné razítko na FDC je od pošty WARSZAWA 1. Známky, FDC a příležitostné razítko navrhla Agnieszka Sancewicz. Tisková forma byla jednosektorová. Přepážkový arch obsahoval 50. kusů známek (10x5). Formát známek 27 x 54 mm. Formát PA ± 325 x 300 mm. Dvě FDC vydané k emisi Vánoce Nerazítkovaná série byla v novinkové službě za 7,55 zł, razítkovaná byla za 5,57 zł. Tisková forma je jednosektorová (tiskový arch se rovná přepážkovému). Nad známkovým polem na horním okraji PA je název emise BOŻE NARODZENIE. Nad známkovým polem je čárkový kód. V rozích PA, před známkovým polem 21. a za známkovým polem 30. je černé kolečko s černým křížkem. Před známkovým polem 1. na levém okraji PA je z velkých písmen složen nápis CMYKS (každé písmeno v jiné barvě tisku známek). Na levém okraji PA před známkovým polem 11., 31. a 41. je barevná testovací stupnice pro barvy, kterými je známka tištěna. Pod 43. známkovým polem PA je červenofialový obdélníček. Na dolním okraji PA pod známkovými poli jsou barevné, pravoúhlé trojúhelníčky postavené na kratší odvěsnu. Pod známkovým polem PA je v červenofialové barvě velkým písmenem uvedena série a 7ciferným číslem je označeno evidenční číslo přepážkového archu (na naší ukázce B ). Za známkovým polem 10., 20., 40. a 50. jsou na pravém okraji PA barevná kolečka v barvách tisku známek. Za 50. známkovým polem PA je černý čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu.

19 Levá polovina PA známky Vánoce, nominální hodnota 2,35 zł.

20 Pravá polovina PA známky Vánoce, nominální hodnota 2,35 zł.

21 Levý a pravý okraj PA je zcela properforovaný, do horního a dolního okraje PA zasahuje po jednom perforačním otvoru ve svislé perforaci známek. Perforace je hřebenová, ZHř. 11. U špatně rozřezaných PA vzniká na levém okraji PA svislý pás operforovaných kupónů velikosti známky. V tom případě na pravém okraji PA je okraj úzký. Údajně existují i kupóny velikosti známky na pravém okraji PA. Je to tehdy, když řez PA je veden více vpravo. Kupóny se mohou vyskytovat buď na levém nebo na pravém okraji PA. Současně na jednom PA, vzhledem k velikosti PA, nemohou být kupóny velikosti známky na levém i pravém okraji téhož PA. Na naší ukázce na str.19 jsou kupóny velikosti známky na levém okraji PA. S touto situací jsme se již v minulosti u polských známek setkali několikrát! Katal.č.4596: 450.výročí narození Viliama Shakespeare, datum vydání 21.listopadu 2014.

22 Nominální hodnota známky je 4,20 zł. Tisk vícebarevným, rotačním hlubotiskem PWPW, S.A. WARSZAWA. Formát známky je 31,25x51 mm. Formát PA 148x196 mm. Papír je fluorescenční. Návrh známky, FDC a příležitostného razítka dne vydání Aleksandra Pietrzak. Náklad kusů známek, to je kusů PA. Tisková forma není zatím známá. PA obsahuje 12 kusů známek (4x3). Na horním okraji PA je bílý nápis: 450 * ROCZNICA / URODZIN / WILLIAMA SZEKSPIRA. Pod 12. známkovým polem PA je černý čtvereček v bílém orámování, který slouží pro informaci o vydání pomocí mobilu. PA bez počítadla a bez označení pozice tiskového sektoru na tiskovém archu. Perforace bez širokých perforačních otvorů. Perforace hřebenová ZHř. 11 ½ : 11 ¾. Levý a pravý okraj PA je zcela properforovaný, do horního a dolního okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Ke dni vydání byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Reprodukce FDC je níže. Nerazítkovaná známka byla v novinkové službě za 4,20 zł., razítkovaná za 3,10 zł. a FDC (jeden kus) za 8,61 zł Katal.č.497, Blok č.186: 600. let polsko - tureckých diplomatických vztahů, datum vydání 28.listopadu 2014, nominální hodnota 5,00 zł. Aršíkové vydání. Společná emise Polska a Turecka. V horní části aršíku je název emise: 600 LAT POLSKO-TUREC- KICH STOSUNKÓW DYPLOMA- TYCZNYCH. Aršíky jsou v pravém dolním rohu číslovány 6ticiferným, černým počítadlem, aršík obsahuje jednu perforovanou známku. Perforace známky je rámcová ZR 11 ¼ : 11 ½. Perforace se širokým perforačním otvorem (4. zleva ve vodorovné perforaci známek). Formát

23 známky je 39,5x31,25 mm. Formát aršíku je 90x70 mm. Tisk vícebarevným ofsetem PWPW, S.A. WARSZAWA. Papír je fluorescenční. Ke dni vydání aršíku byla v prodeji jedna FDC s příležitostným razítkem pošty WARSZAWA 1. Aršík, FDC a příležitostné razítko navrhl Maciej Jędrysik. Reprodukce FDC je níže na této straně Katal.č : Světové dny mládeže. Vydání z 19. prosince 2014, nominální hodnota 1,75 a 5,00 zł. Vydání ve dvou verzích: -jako malý PA o 6 známkách (2x3), nominální hodnoty 5,00 zł. (reprodukce dole), -jako větší PA o 12 známkách (4x3), reprodukce na následující straně nahoře.

24 Větší verze vydání, katal. č.4598, nominální hodnota 1,75 zł. PA obsahuje 12 kusů známek (4x3). Pro obě známky(1,75 a 5,00 zł.) byla vydána jen jedna FDC s příležitostným razítkem pošty KRAKÓW 1.

25 Reprodukce FDC je na předcházející straně dole. Na známce 1,75 zł. jsou osoby v kruhu kolem symbolické, svaté hostie. Tisková forma není známá. PA obsahuje 12 kusů známek (4x3). Tisk byl proveden vícebarevným ofsetem PWPW, S.A. WARSZAWA. Na horním okraji je nad známkovým polem název emise: ŚWIATOWE DNI MŁOZIEŻY. V pravém dolním rohu PA za známkovým polem 12. je stříbrný čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu. Perforace je hřebenová ZHř. 11 ¼. Perforace se širokým perforačním otvorem (4. zleva ve vodorovné perforaci známek). Levý a pravý okraj PA je zcela properforovaný. Do horního a dolního okraje PA nezasahují žádné perforační otvory. Návrh známky, FDC i příležitostného razítka je Agnieszka Sancewicz. Náklad kusů známek, to je kusů PA. Formát známky je 40,5 x 40,5 mm. Formát PA je 200 x 157 mm. PA bez označení pozice tiskového sektoru na tiskovém archu a bez počítadla. -Menší verze PA, nominální hodnota známky je 5,00 zł. (katal. č. 4599). Tisková forma opět není známá. PA bez označení tiskového sektoru na tiskovém archu. PA bez počítadla. PA obsahuje šest kusů známek (2x3). Formát známky je 45x22,5 mm. Formát PA je 131x86 mm. Tisk proveden vícebarevným ofsetem PWPW, S.A. WARSZAWA. Na známce je hlavní náměstí v Krakově a znak Světových dnů mládeže. Na horním okraji PA je opět název vydání ŚWIATOWE DNI MŁODZIE- ŻY. Stříbrný čtvereček pro informaci o vydání pomocí mobilu je tentokráte umístěn na levém okraji PA před známkovým polem 1. Všechny čtyři okraje PA jsou zcela properforovány. Návrh Agnieszka Sancewicz. Náklad je kusů známek, to je kusů PA. Formát známky je 45 x 22,5 mm, formát PA je 131 x 86 mm. FDC je společná se známkou nominální hodnoty 1,75 zł. (katal. č. 4598). Ve IV. čtvrtletí 2014 bylo v Polsku vydáno opravdu hodně známek a na dodávku známek se dosti dlouho čekalo. Známka katal. č se na první pohled jeví jako kandidát na nejškaredější známku za rok (a možná i nejen za rok). Její zpracování je podivné a zvolené barvy se hodí spíše na smuteční parte a ne na známku a ještě k výročí tak významné osobnosti!! Čtvrtletí sáhlo filatelistům hluboko do kapsy. Dvě vydání bylo těžko dostat vzhledem k tomu, že je spekulanti vykoupili a pak na burzách prodávali za 3-4 násobek nominálu!! ********************************************************************************** Dopisnice s natištěnou známkou vydané v Polsku ve IV.čtvrtletí Ve IV. čtvrtletí 2014 vydali v Polsku celkem 10 dopisnic s natištěnou známkou, katal.č. Cp 1688 až Cp Společné znaky všech dopisnic: Nominální hodnota pěti dopisnic je 1,75 zł. (pro ekonomický provoz ve vnitrostátní poštovní přepravě), nominální hodnota čtyřech dopisnic je 2,35 zł. (pro PRIORITNÍ poštovní provoz ve vnitrostátní poštovní přepravě) a na jedné dopisnici je nominální hodnota 5 zł. (Postcrossing - zavedeno poprvé v historii vydávání polských dopisnic). Tisk dopisnic je proveden vícebarevným ofsetem na bílém, křídovaném kartónu. Formát dopisnic je ± 148 x 105 mm. Linkování pro adresu včetně okének pro PSČ je v barvě červené. Délka adresních linek je 80, 80 a 45 mm. Za natištěnou známkou je tiskem naznačena částečná perforace kruhem naznačených perforačních otvorů. Uvnitř těchto otvorů je umístěn mikronápis (čteno shora) POCZTA POLSKA 14 (první ochranný prvek proti padělání). Tyto perforační otvory (body s nápisem) jsou na fluorescenčním podkladu, pásku o rozměrech 3 x 30 mm (druhý ochranný prvek proti padělání dopisnic). Uprostřed dopisnice je černá, tlustá, dělící linka, která rozděluje dopisnici a adresní a propagační část. Tato má rozměr 1,5 x 50 mm. U prioritních dopisnic je u natištěné známky nápis PRIORYTET. U různých dopisnic je tento nápis vytištěn na různých barevných podkladech ve formě kupónku spojeného se známkou. Cp 1688: 75.výročí bitvy pod Kockiem, datum vydání Na natištěné známce je portrét s nápisem pod známkou: Obraz Generał Franciszek Kleeberg, / Andrzej Tryzno (1991r.). Nominální hodnota natištěné známky je 2,35 zł. (PRIORYTET). V levé polovině dopisnice je dvojlist z vojenské knížky s prohlášením generála k vojákům v době, kdy další odpor by byl jen proléváním krve a ztrátou životů, které se mohou Polsku ještě v budoucnu hodit v boji za osvobození. Níže je černý nápis 75.rocznica / Bitwy pod Kockiem. Svisle podél černé, silné dělící linky je 3řádkový nápis v černé barvě (signatura nákladu): Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A. X 2014, nakład / proj. R. Duczkowski, fot. ze zbiorów: Wojskowej Izby Pamięci / w Kocku, Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie Cp 1689: Beatyfikace papeže Pavla VI., datum vydání Na natištěné známce je papež

26 Pavel VI. Jelikož má natištěná známka natištěnou perforaci všech čtyř stran, nejsou za ní vytištěny body s mikronápisem. Na fluorescenčním pásku za známkou je částečně vytištěn nápis: fot. Leemage/ East News. Na fluorescenčním pásku je jen první polovina nápisu. Nominální hodnota natištěné známky je 1,75 zł. (pro ekonomické zásilky). V levé polovině dopisnice je skupina církevních hodnostářů s papežem a před nimi je obraz Maksymiliana Kolbe. Vlevo svisle je černý, 2-řádkový nápis: Beatyfikacja o.maksymiliana M.Kolbego w Rzymie w 1971r. przez papieża / Pawła VI. /fot. Luigi Felici. Pod poslední adresní linkou je na barevném podkladu bílý nápis: PAWEŁ VI PAPIEŻ CYWILIZACJI MIŁOŚCI, Svisle podél černé, silné dělící linky dopisnice je signatura nákladu: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., X 2014, nakład: , proj.m.dąbrowska Cp 1690: Herbert, básník a cestovatel, datum vydání Na natištěné známce 2,35 zł. je portrét oslavence za psacím stolem. Vlevo od natištěné známky je zeleně název vydání Herbertpoeta i podróżnik. Pod tím je černě úryvek jeho pojednání na téma cestování v pěti řádcích. V levé polovině dopisnice je fialově hnědá, nějaká abstraktní kresba. Vlevo dole je podpis oslavence, pod ním je nápis: FUNDACJA IM. ZBIGNIEWA HERBERTA. Signatura nákladu je svisle podél silné, černé, dělící linky dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., X 2014, nakład: , proj.a. Tobolczyk, / fot. J.Zięba, ze zbiorów Biblioteki Narodowej w Warszawie, Muzeum Lubelskiego Cp 1691: Polské endemity, datum vydání Na natištěné známce 2,35 zł. je květ rostliny Pszonak pieniński, za ním je nápis PRIORYTET. Vlevo jsou v tabulce informace o rostlině. Šikmo vlevo od natištěné známky je v ozdobném rámku ve 4.řádcích (zeleně) informace o tom, co to je endemit (nejčastěji unikum druhu, který se vyskytuje jen v daném místě nebo regionu, na omezeném území a nikde jinde se přirozeně nevyskytuje). Vlevo od natištěné známky je zelený název emise: Endemity Polski. V levé polovině dopisnice je porost uvedené rostliny v přírodě s informativní tabulkou o rostlině: Pszonak pieniński / Erysimum pieninicum (Zapał.) Pawł. Vlevo podél svislé, silné, dělící linky dopisnice je signatura nákladu: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., X 2014, / nakład , proj.a.tobolczyk, fot.w.gawryś Cp 1692: Postcrossing, datum vydání Na natištěné známce nominální hodnoty 5 zł. je pohled na zámek na Wawelu. Pod natištěnou známkou je ve dvou řádcích (hnědě) signatura nákladu: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., / X 2014, nakład , proj. K.Tabaka. Vlevo od natištěné známky je jiný pohled na zámek na Wawelu v Krakově. Vlevo je pak dvouřádkový nápis (hnědě): ZAMEK KRÓLEWSKI / NA WAWELU. V levé polovině dopisnice jsou perforované známky s pohledy na různé významné stavby na světě. Přes známky je černý nápis Post crossing Cp 1693: Máme nezávislou, datum vydání Na natištěné známce nominální hodnoty 1,75 zł. je kresba J.Piłsudského. V levé polovině dopisnice je nahoře černě název vydání: Mamy Niepod-ległą. V levé polovině dopisnice je dvojice dětí na houpacím koni s polskou vlajkou s PW na horní části žerdi. Před houpacím koněm je s bubínkem pochodující a bubnující opice. Nad tím na obláčku je nápis: Niech / żyje! / ŚWIĘTO / NIEPODLEGŁOŚCI (Ať žije svátek nezávislosti). Vpravo je pak stejná kresba J.Piłsudského jak na natištěné známce a pod ní je černý nápis: 11 / LISTOPADA/1918-/2014. Pod tím je podpis autora kresby Papcio / Chmiel. V levém dolním rohu dopisnice je ve dvou řádcích signatura nákladu dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., XI 2014, nakład , / rys. H.Chmielewski-Papcio Chmiel Cp 1694: Máme nezávislou, datum vydání Na natištěné známce nominální hodnoty 1,75 zł. je kresba fousatého vojáka a civilisty. V levé polovině dopisnice je stejná kresba jak na natištěné známce, ale je rozdělena. Nahoře je fousatý voják a nápis: MAMY (černě) / NIE- PODLEGŁĄ! (červeně), (Máme nezávislou!). Dole je kresba civilisty se zdviženým ukazovákem a nápis: i TO (černě) / NIE PODLEGA (červeně) / DYSKUSJI! (černě), (A to bez diskuse!), pod tím je podpis H.Sawka. Podél svislé, silné, černé dělící linky rozdělující dopisnici je signatura nákladu dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., XI 2014, nakład projekt Henryk Sawka

27 Cp 1688: Cp1689: Cp 1690: Cp 1691:

28 Cp 1692: Cp 1693: Cp 1694: Cp 1695:

29 Cp 1696: Cp 1697: Cp 1693, 1694 a 1695 zadní strana: Cp 1695: Máme nezávislou, datum vydání Na natištěné známce je nominální hodnota 1,75 zł. Je na ní přetržený řetěz. V levé polovině dopisnice je muž s bohatým knírem v brýlích (každé sklo jiná barva). Muž leží na louce. Pod ním je název emise (černě): MAMY / NIEPODLEGŁĄ. Signatura nákladu je podél svislé, černé, tlusté čáry, která rozděluje dopisnici na dvě poloviny: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A. XI 2014, nakład , proj. Jan Konarzewski. Na zadní straně Cp 1693, 1694 a 1695 je uvedeno: Vlevo nahoře je nápis, název vydání: Mamy / Niepodległą! Před nápisem je obrys hlavy J.Piłsudského. Níže je nápis ve volném překladu: Pozdrav ke dni Národního svátku nezávislosti posílá. Vpravo nahoře je citát J.Piłsudského (ve volném překladu): Kdo nectí a neocení svoji minulost, není hoden úcty současnosti, ani práva do budoucnosti. Dole je ve volném překladu nápis: K radostnému uctění výročí znovuzískání nezávislosti pozývají: Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku a Polská pošta S. A. Cp 1696: 150.let společnosti péče o zvířata v Polsku, datum vydání Na natištěné známce

30 nominální hodnoty 2,35 zł. s nápisem PRIORYTET na zeleném podkladu je budka pro ptáky se sýkorkami. V levé polovině dopisnice je dobový snímek, kde členové společnosti dozorují rozmisťování krmítek pro ptáky v parku ve Varšavě dne 31. října Pod tímto údajem je bíle ve dvou řádcích název vydání: 150-LECIE TOWARZYSTWA / OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI. Pod tím modře W POLSCE. Pod snímkem je signatura nákladu dopisnice (modře, ve třech řádcích) : Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., XI 2014, / nakład , proj. A.Tobolczyk, fot.ze zbiorów / Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce. Mezi signaturou nákladu a natištěnou známkou jsou otisky tlapek zvířat a noh ptáků. V levém horním rohu dopisnice je znak Společnosti péče o zvířata v Polsku Cp 1697: 450.výročí narození Williama Shakespeare, datum vydání Na natištěné známce nominální hodnoty 1,75 zł. je název emise, brko, dále nápisy: HAMLET / AKT III /SCENA I. Vlevo svisle pak BYĆ ALBO NIE BYĆ / OTO JEST PYTANIE (Být či nebýt, toť otázka). V levé polovině je nevýrazná kresba muže a kolem něj název emise: 450.rocznica urodzin Williama Szekspira. Podél černé, tlusté dělící čáry dopisnice je signatura dopisnice: Kartka Pocztowa, Poczta Polska S.A., XI 2014, nakład , proj.a.pietrzak. Je to celkem nevkusný výtvor autora návrhu a jubilant by si zasloužil od autora návrhu určitě lepší provedení!!ale někdo má rád vdolky a někdo holky, jak se u nás říká! ********************************************************************************** Novotisky vydané PZF pro některé své členy (podmínky) ve IV.čtvrtletí V roce 2014 je to již další vydání ve velmi omezeném nákladu. První bylo z května Jednalo se o vydání EVROPA z Známka katal.č.4526 původně vydaná v PA o 12 kusech známek (Syrena č.224 str.31) vydání EVROPA-dudy byla rovněž vydána v malých PA (viz Syrena č.226 str.19). Také vydání Evropa v malých PA po jednom kusu známek perforovaných i neperforovaných, PA číslované (obě verze měly vždy stejné číslo). Bylo jich tehdy vydáno kusů dvojic PA se stejným číslem. Toto vydání je v katalogu FISCHER I.Díl z r.2015 označeno jako katal.č ND A+B. Katalog oceňuje dvojici PA se stejným číslem (perforovaná i neperforovaná verze) na 115 zł. za dvojici (asi 800 Kč). Když jsme tehdy psali, že na burzách jsou tyto prodávány za 80 až 100 zł., tak se to nyní potvrzuje. Vydání bylo jako prémie pro ty členy PZF, kteří odebírali novinky polských známek v rámci svých klubů.

31 Ve IV.čtvrtletí 2014 byla stejným způsobem vydána známka katal.č.4539 (viz Syrena 226 str.21, Polské regionální produkty -jablko. I tato známka byla původně vydána v PA po 9 kusů známek (Syrena 226 str.22). Současné vydání (reprodukce na předcházející straně) je vydáno po jedné známce na malých PA, a to ve verzi perforované i neperforované, PA jsou opět číslovány u obou verzí stejným číslem. Naše ukázka má číslo ! I tentokrát je náklad jen kusů dvojic PA. Nominál na novotisku je přeškrtnut. Formát PA je 70x90 mm. Tisk je proveden vícebarevným, rotačním hlubotiskem na fluorescenčním papíru. PA navrhla Agnieszka Sancewicz. Kluby si toto vydání mohly objednat předem na počet členů, kteří odebírají v novinkové službě polské známky, mají zaplacený členský příspěvek na rok 2014 a jsou členy PZF po minimální určitou dobu. Na objednané PA bylo třeba složit zálohu. Obdobným způsobem byla vydána i známka EVROPA katal.č Novotisk dvojice malých PA (perforovaný i neperforovaný se stejným číslem) oceňuje výše uvedený katalog (dvojice) za 135 zł. Aby toho nebylo málo, ve IV. čtvrtletí 2014 vydali v Polsku stejným způsobem, v malých PA, verze perforovaná i neperforovaná, dvojice malých PA se stejným číslem (na naší ukázce č ). Zde je na malém PA dvojice známek série Vánoce 2014, katal.č (viz tato Syrena č.230 str.18-21). Obě známky jsou tištěny na PA v soutisku s přeškrtnutou nominální hodnotou. I zde se jedná o vícebarevný rotační hlubotisk. I zde je náklad kusů PA obou verzí se stejným číslem. Papír je fluorescenční. Klubům byly tyto malé PA dodávány za stejných podmínek jako výše popsané vydání novotisku JABLKO. PA Vánoce navrhla rovněž Agnieszka Sancewicz. Obě poslední vydání zde popsaná nadělala v klubech PZF hodně zlé krve. Ceny na burzách přesáhly hodně ceny za zálohy, které platily kluby při objednávce. V přepočtu na koruny byla záloha za jablka i vánoce, obě verze asi 730 Kč. Přitom cena PA Vánoce je vyšší jak cena PA Jablko! Za rok, až vyjde nový katalog Fischer Díl I. uvidíme, kolik to bude! Vždyť náklad obou vydání je opravdu malý!! **********************************************************************************

32 Co jsme předpokládali, že existuje, je skutečností! V této Syreně na str. 19 jsme publikovali půlarch známky Vánoce, nominální hodnoty 2,35 zł. s operforovanými kupóny velikosti známky po levé straně PA. Vyslovili jsme domněnku, že by se měly vyskytnout i operforované kupóny na pravé straně PA. Naše domněnka se potvrdila a tyto operforované kupóny jsou i na některých PA po jejich pravé straně. Je tomu tak u špatně rozřezaných PA. Jestliže je operforovaný kupón po levé straně PA, určitě není po pravé straně PA na stejném PA a naopak. Operforované kupóny velikosti známky jsou u nominální hodnoty 5,20 zł. i vlevo, jak je vidět na reprodukci. Měly by být stejně u této nominální hodnoty i vpravo. Zatím nemáme důkaz. Až to najdeme, určitě budeme o tom i informovat. Ing.Jiří Jan KRÁL ************************************************** Poštovna Hrádek u Jablunkova (katal.č.0374). V publikaci České a slovenské poštovny autorů Petr Gebauer a Jozef Tekel, vydání z r je tato poštovna vedena pod katal.č.0374 na str.132. Poštovna za dobu svého trvání používala celkem šest razítek. Poštovna zahájila svoji činnost Tehdy Vpú pro poštovnu byl poštovní úřad Jablunkau in Schlesien / Jabłonków. Prvním poštovným v této poštovně byl Pavel Heczko, jej vystřídal Pavel Samiec a od r to byl Jan Czudek. 1) Prvním razítkem poštovny bylo německo-polské razítko, dvouřádkové v obdélníkovém rámečku. Jeho luxusní otisk je na následující straně nahoře: *GRUDEK (SCHLES.) / GRÓ- DEK (SZLĄS.) *. Přesným změřením tohoto kvalitního otisku razítka jsme zjistili jeho rozměry: 67,5 x 14,5 mm. Otisk razítka je fialový. Rozměr razítka v uvedené publikaci výše je 69 x 15 mm. Zásilka je poslána do Těšína (Cieszyn). V textu je datum 7.IX.908. Frankatura známkou 5 hal. (zelená) císař F.J.I. (Mi:č.142), vydání z r Tarif 5 hal. odpovídá platnému tarifu k datu expedice zásilky za pohlednici. Známka na zásilce je orazítkovaná razítkem vlakové pošty ODERBERG- JABLUNKAU / 441 s datem 7.9. / 08. Průměr jednookruhového razítka je 28 mm. Známé použití

33 razítka je podle Mgr.Manteryse v období do r Razítko bylo vlakovou poštou používáno po r i polskou a později i československou poštou. Pro opačný směr bylo používáno razítko o průměru 30 mm. JABLUNKAU ODERBERG / 441. Známá doba použití do I toto razítko po r.1918 používala polská a později i československá pošta. Za ukázku děkujeme Teodorovi WILCZKOWI z Karviné. Zásilka dole je poslána do Hrádku (Gródek, Post: Jablunkau) z pošty Těšín 1 (německo-polské expediční razítko TESCHEN 1 / CIESZYN 1 / c s datem / X-XII / 07. Mgr.Manterys uvádí jemu známé toto razítko s rozlišením velké C od do 8, Razítko je o průměru 30 mm. Na naší ukázce je razítko s rozlišením malé c, průměr 29 mm. Známá doba použití od do Na naší ukázce je použití o 19 dnů později ( ). Ukázku nám pro

34 publikaci v Syreně půjčil MUDr. Adrian JUNGA. Potvrdilo se tak použití razítka č. 1 poštovny z března 1907, jak to uvádí výše uvedená publikace. Dr. Gebauer nám poslal razítko č. 1 poštovny s datem Jeho ukázka je bohužel jen černobílá kopie s razítkem pošty Těšín, ale nelze přečíst, zda Těšín 1 nebo Těšín 2. Datum je ale na ukázce dobře čitelné. Třetí ukázka s razítkem poštovny č. 1 v Hrádku je poslána z Dziedzic, expediční razítko je polskoněmecké DZIEDZICE * DZIEDZIC /d s datem na můstku razítka 22.V Zásilka je vylepena známkou Mi: č.122, vydání z Otisk razítka poštovny v Hrádku č. 1 již není fialový, jak tomu bylo na předcházejících ukázkách, ale je šedomodrý. Po dnešních ukázkách lze konstatovat, že razítko poštovny v Hrádku č. 1 bylo v používání (prokazatelně) od května 1906 do září 1908 a otisky byly fialové, nebo šedomodré. Za ukázku děkujeme Mgr.ing. Karolovi MICZOWI. Zajímavé je i to, že Mgr.Manterys ve své publikaci uvádí použití razítka polsko-německý text s rozlišením d (průměr 30 mm) od do Na naší ukázce to je s datem 22.V S pozdějším datem jsou jen razítka s textem německo-polským, jen s rozlišením a, b a c, ale to již jsou razítka jiného typu! Pan Oldřich Tovačovský ve své práci o poštovnách na Těšínsku zásilku s razítkem poštovny v Hrádku č. 1 vůbec neuvádí. Píše jen, že razítko č. 1 bylo vyrobeno již v roce 1902, ale jeho otisk nebyl dosud nalezen. Publikace autorů Dr. Gebauer a J.Tekeľ razítka poštovny v Hrádku neoceňuje. Oceňuje jen razítko poštovny č. 4. Razítko č. 1 poštovny v Hrádku muselo být v používání i v r (Polsko) a v r.1920 (ČSR) Druhé razítko této poštovny je totiž známo až z března Uvítáme informace o razítku poštovny č. 1 před rokem 1906 nebo po roce 1908! Pan Tovačovský uvádí, že poštovna v Hrádku od přijímala i balíky! Zajímavé je to, že období od r do r.1906 a od r.1908 do 1923 je bez známých ukázek zásilek této poštovny. 2) Razítko poštovny v Hrádku č. 2 je s textem * Hrádek* (Jablunkov ve Slezsku). Razítko je s jednořádkovým textem opět v obdélníku. Razítko má rozměry 48 x 10 mm. Otisky tohoto razítka jsou známé v barvě fialové. Pan Tovačovský uvádí s tímto razítkem zásilku s datem Výše uvedená literatura z r uvádí známé použití razítka č. 2 poštovny rovněž z března Jednalo se zde asi o údaj převzatý z práce O. Tovačovského. Zásilka, kterou uvádí O. Tovačovský je v současné době ve vlastnictví MUDr. Adriána Jungy a je na následující straně nahoře. Dr. Petr Gebauer nám poslal z této zásilky černobílou kopii. Zásilku ale díky zapůjčení MUDr.JUNGOU můžeme uvést v originálním provedení. Zásilka je poslána Okresním soudem v Jablunkově na soukromou adresu do Hrádku. Expediční razítko pošty JABLUNKOV ve SLEZKU / *Č.S.P.* /b s datem 10 III Razítko je typu M 41. S rozlišením b bylo na poště

35 používáno v období (katal.č.847, viz Monografie Díl 17/I str. 263). V levém dolním rohu zásilky je dvouřádkové, fialové razítko: Věc poručenecká / prosta poštovného. Razítko poštovny č.2 je na zásilce otištěno jako příchozí. Jelikož byla zásilka nedoručitelná (poznámka: w Americe / retour ), byla vrácena zpět k soudu v Jablunkově. Tam byla vrácená zásilka zaevidována (fialové, obdélníkové razítko). Je to asi zatím jediná známá zásilka s tímto razítkem poštovny. Po tom, co se Hrádek dostal pod československou správu v r.1920 byla pošta Jablunkov ve Slezsku jako Vpú pro poštovnu v Hrádku. 3) Třetím razítkem poštovny v Hrádku je razítko opět obdélníkové, opět s jednořádkovým textem v obdélníku *HRÁDEK* (JABLUNKOV). Otisk razítka je fialový. Razítko je na dokladu, kde nový poštovný Pavel Samiec (poštovným od ) svým podpisem stvrzuje příjem služebního dopisu

36 Ředitelství pošt a telegrafů v Opavě. O.Tovačovský ve své práci uvádí jemu známý otisk razítka poštovny v Hrádku č.3 s datem 27.XI I tento doklad je v současné době ve vlastnictví MUDr. Adriana JUNGY a jmenovaný nám jej pro publikaci v Syreně zapůjčil. Razítko má rozměr 50x10 mm. Od je novým Vpú pro poštovnu v Hrádku pošta v Návsí. 4) Čtvrtým razítkem poštovny v Hrádku je opět razítko obdélníkové s jednořádkovým textem *HRÁ-

37 DEK * (NÁVSÍ). Rozměr razítka je 30 x 9 mm. Zásilkou na předcházející straně nahoře je dopisnice CDV 42, Střední státní znak, vytištěna knihtiskem. Papír nahnědlý, vydání z Potisk zelený. Jedná se o jednoduchou dopisnici pro tuzemsko. Platnost dopisnice skončila až O.Tovačovský uvádí mu známý doklad s tímto razítkem ze a (naše ukázky na předcházející straně, které jsou dnes ve vlastnictví MUDr. JUNGY). Oba uvedené prameny toto razítko uvádějí ve fialové barvě. Publikace z r autorů Petr Gebauer a Jozef Tekel uvádějí jim známé použití z období červenec 1930 až listopad Tito autoři oceňují ve své práci jen razítko poštovny Hrádek č. 4 (15 euro). Zásilka na předcházející straně dole je doporučený, zpáteční lístek Okresního soudu v Jablunkově poslaný do Hrádku na soukromou adresu. R-nálepka je operforovaná, je na bílém papíru, R a rámeček červený, potisk Jablunkov / 315 modrý. Expediční razítko pošty JABLUNKOV / b / *** s datem na můstku razítka 7 VIII Expediční razítko pošty je typu M 45. Razítko s rozlišením b bylo na poště používáno od r.1925 do r Bylo ještě i razítko s rozlišením a, c a d. Jelikož byla zásilka v Hrádku nedoručitelná, bylo na ni napsáno inkoustovou tužkou neznámý / zpět. Následně byla adresa přeškrtnuta ještě červeně a červeně znovu napsáno zpět /Jablunkov. Razítko poštovny je na zásilce použito jak příchozí. Zadní strana zásilky poslaná soudem do Hrádku. Vlevo dolo je otisk expedičního razítka pošty v Jablunkově typ M45 s datem expedice 7 VIII Razítko je typu M 45. Nahoře je razítko Vpú pro poštovnu v Hrádku NÁVSÍ / *Č.S.P.* /a s datem na můstku razítka 9 VIII Razítko je typu M41. Tato pošta vrátila zásilku odesilateli (Okresnímu soudu v Jablubkově) s poznámkou V Hrádku neznámý. Když se zásilka vrátila odesilateli, byla zaevidována 11. srpna 1930 (viz otisk obdélníkového razítka na zadní straně zásilky. S razítkem č. 4 poštovny Hrádek máme ještě dvě zásilky, které nám poslal Dr. Petr Gebauer. Zásilky jsou staženy z internetu a jejich expediční razítka nejsou dostatečně čitelná. Obě zásilky jsou na následující straně. Razítka poštovny jsou na nich hezky čitelná, ale s čitelností expedičních razítek je to horší. Na následující straně nahoře je to dopis poslaný na Ředitelství státních drah odděl. VIII.I. do Košic. Razítko poštovny v Hrádku č. 4. *HRÁDEK* (NÁVSÍ). Frankatura známkou 1 Kč TGM (červená), katal.č.260, vydání z , platnost známky do expediční razítko NÁVSÍ *Č.S.P.*/a s datem na můstku razítka 14.XII (Monografie čs. známek Díl 17. I., katal.č.1508/1, str.396). Razítko je typu M 41. S rozlišením a bylo používáno v letech Druhá zásilka na reprodukci na následující straně dole je opět s razítkem poštovny v Hrádku č.4. *HRÁDEK* (NÁVSÍ). Frankatura známkou 50 hal. NITRA (zelená), katal.č.273,vydání z ,

38 platnost známky do Expediční razítko vlakové pošty č.772, katal.č. 387/6 MOSTY BOHUMÍN/ 772 / a / ***, typ V 22. Datum na můstku razítka 29.VIII.33 (??). Zásilka je z aukce firmy ALFIL v Českém Těšíně. Je poslána na soukromou adresu do Bratislavy. Výskyt razítka poštovny Hrádek č. 4 je uváděn od července 1930 do listopadu Od druhé polo-

39 viny r.1938 bylo v používání poslední razítko poštovny, a to česko-polské (viz jeho reprodukce níže). Razítko máme bohužel pouze na doplatní známce 1 koruna (modrá). Je to zatím jediný známý, publikovaný nález tohoto razítka poštovny. Je snad jen otázkou času a hlavně hledání, aby se našlo toto razítko i na nějaké zásilce. Pravděpodobnost je ale malá. Razítko bylo používáno jen velice krátkou dobu a poštovna byla malá. Razítko se používalo jen do polského záboru Hrádku v říjnu Razítko má rozměr 55x14 mm a známý otisk je v barvě fialové. Doplatní známku s torzem tohoto razítka nám pro Syrenu zapůjčil MUDr. Adrian JUNGA. Otisk razítka na doplatní známce na reprodukci nahoře uvádí i pan Tovačovský. Dne 4. října 1938 byl poštovní úřad Návsí zabrán Polskem. Není známo, že by v období polského záboru ( ) byla poštovna provozována jako poštovna. Po německé okupaci již nebyl provoz poštovny obnoven. Děkujeme za zapůjčené ukázky zásilek s razítky poštovny v Hrádku. Poštovna byla definitivně, úředně zrušena Pro Syrenu připravil ing.jiří Jan KRÁL ********************************************************************************** Polský zábor Těšínského Slezska , pošta Ropice Z polského záboru z pošty ROPICE jsme dosud v Syreně publikovali pouze reprodukci jen samotného R-razítka (Syrena 105 str.6). Byla to poměrně malá pošta. Již za I. republiky používala jen jedno razítko typu M 41 a M 45, a to do června Od června 1938 podle jazykové úpravy na základě převahy obyvatel hlásících se k polské národnosti (v r národnost čs., 26 německá a 1000 polská) bylo na poštu dodáno česko-polské razítko typu M 50, ROPICE * ROPICA rozlišení

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-218 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 PRÁZDNINY II čtvrtletí 2011

Více

198 S Y R E N A. Léto. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

198 S Y R E N A. Léto. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-198 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 Léto PRÁZDNINY 2011 2012

Více

Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. Ad 1) Typ I Typ Ia Typ Ib) (00) 2, 3

Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. Ad 1) Typ I Typ Ia Typ Ib) (00) 2, 3 - 1 - - 2 - Polské poštovní nálepky s čárkovým kódem. V roce 2006 zavedla Polská pošta nové poštovní nálepky s čárkovým kódem: 1) na doporučené listovní zásilky ve vnitrostátní poštovní přepravě, 2) na

Více

200 S Y R E N A PODZIM. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

200 S Y R E N A PODZIM. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-200 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 PRÁZDNINY PODZIM 2011 2012

Více

MILITÄRZENSUR / GRANICA

MILITÄRZENSUR / GRANICA - 1 - - 2 - Doporučené zásilky s R-nálepkami a razítky Etapních poštovních úřadů posílané na soukromé osoby, proto musely být vylepeny známkami. Problematikou jsme se zabývali již v Syreně 223/str.5-9,

Více

220 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

220 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-220 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 Léto PRÁZDNINY 2 2011 2014

Více

208 S Y R E N A. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013

208 S Y R E N A. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013 - 1-208 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 III PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

167 S Y R E N A. I. čtvrtletí. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009

167 S Y R E N A. I. čtvrtletí. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009 - 1-167 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 37 let KLUBU 1972 2009 28 let SYRENA 1981 2009 I. čtvrtletí 2009 Vyznamenaný

Více

166 S Y R E N A. IV. čtvrtletí. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008

166 S Y R E N A. IV. čtvrtletí. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008 - 1-166 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 36 let KLUBU 1972 2008 27 let SYRENA 1981 2008 IV. čtvrtletí 2008 Vyznamenaný

Více

RAZÍTKA JIČÍNSKÉ POŠTY

RAZÍTKA JIČÍNSKÉ POŠTY Druhá část sbírky obsahuje razítka rekomandační, R- nálepky a další druhy a typy razítek denních. Jičínská pošta z roku 1877 Razítka recomandační Čtyři druhy recomandačních razítek používaných na jičínské

Více

207 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

207 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-207 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 II PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

- 1-159. IV. čtvrtletí 2007. Syrena 159

- 1-159. IV. čtvrtletí 2007. Syrena 159 - 1-159. IV. čtvrtletí 2007 - 2 - Obálka s natištěnou známkou (Ck9) s přetiskem pro Kancelář Hlavního velitelství Ministerstva národní obrany. Z minulosti jsou známy případy použití nevypotřebovaných předválečných

Více

204 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

204 S Y R E N A. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-204 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 I PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str (dokončení). P3

Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str (dokončení). P3 - 1 - - 2 - Janusz BERBEKA: Chopin, výplatní známky, rok 1927 (Fi:č.225), pokračování článku ze Syreny č 244, str.18-23 (dokončení). Na Obr.č.15 a Obr.č.16 jsou dvě perforované známky: Na Obr. č. 15. je

Více

R 4 / 989 LEMBERG 4 / LWÓW

R 4 / 989 LEMBERG 4 / LWÓW - 1 - - 2 - Polská vojenská cenzura korespondence v letech 1918-1922, cenzura LWOWA. Problematika je dosti obsáhlá, proto se jí budeme věnovat v několika dalších číslech Syreny. Rozlišujeme celkem 19 cenzurních

Více

- 2 - Syrena 237. R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956

- 2 - Syrena 237. R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956 - 1 - - 2 - R a Exprés zásilka z pošty STALINOGRÓD z r.1956 Zajímavá zásilka poslaná R a Exprés z pošty STALINOGRÓD (česky Stalingrad) 3.11.1956. R- razítko R/STALINOGRÓD 1 /Nr.263/d, expediční razítka

Více

- 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. Syrena 156

- 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. Syrena 156 - 1 - - 2 - Publikace Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1918. - 3 - Jerzy Gruszczyński: Ze Sibiře do nezávislého Polska 1914-1921 Výběr vojenských a filatelistických dokumentů. Vydání Hlavního výboru

Více

II. čtvrtletí 2010. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010

II. čtvrtletí 2010. 38 let KLUBU 1972 2010. 29 let SYRENY 1981 2010 - 1-177 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 38 let KLUBU 1972 2010 29 let SYRENY 1981 2010 II. čtvrtletí 2010 Vyznamenaný

Více

163 S Y R E N A. III. čtvrtletí 2008. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008

163 S Y R E N A. III. čtvrtletí 2008. 27 let SYRENA 1981 2008. 36 let KLUBU 1972 2008 - 1-163 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 36 let KLUBU 1972 2008 27 let SYRENA 1981 2008 III. čtvrtletí 2008 Vyznamenaný

Více

ČESKOSLOVENSKO CZECHOSLOVAKIA

ČESKOSLOVENSKO CZECHOSLOVAKIA 1919, Legionářské 1. výročí vzniku ČSR (1. část) zoubkované A: HZ 13 ½ : 13 ¾ 15h světle 25h světle hnědá 100h černofialová 1919, Legionářské 1. výročí vzniku ČSR zoubkované B: ŘZ 11 ½ : 13 ¾ 15h světle

Více

Číslo PA je na jeho zadní straně. Syrena 155

Číslo PA je na jeho zadní straně. Syrena 155 - 1 - - 2 - Číslo PA je na jeho zadní straně. - 3 - Okresní razítka Těšínského Slezska, čísla okresních razítek, která dosud ve známé literatuře nebyla uváděna. O problematice píše námi několikrát zmiňovaná

Více

221 S Y R E N A. čtvrtletí. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

221 S Y R E N A. čtvrtletí. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-221 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 PRÁZDNINY III čtvrtletí 2011

Více

161 S Y R E N A. I. čtvrtletí let SYRENA let KLUBU

161 S Y R E N A. I. čtvrtletí let SYRENA let KLUBU - 1-161 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 36 let KLUBU 1972 2008 27 let SYRENA 1981 2008 I. čtvrtletí 2008 Vyznamenaný

Více

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ - 1-223 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 Podzim PRÁZDNINY 2011 2014

Více

POŠTOVNÍ HISTORIE JIČÍNA POŠTOVNÍ RAZÍTKA A CELISTVOSTI

POŠTOVNÍ HISTORIE JIČÍNA POŠTOVNÍ RAZÍTKA A CELISTVOSTI POŠTOVNÍ HISTORIE JIČÍNA POŠTOVNÍ RAZÍTKA A CELISTVOSTI Nacistické symboly na jičínském náměstí PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA BÖHMEN UND MÄHREN 1939-1945 Dne 15.3. 1939 začala jedna z nejhorších kapitol historie

Více

- 2 - Syrena 232. 2) Radim (Brantice) / Gross Raaden (Bransdorf). 36 x 17 mm, známé otisky razítka poštovny jsou

- 2 - Syrena 232. 2) Radim (Brantice) / Gross Raaden (Bransdorf). 36 x 17 mm, známé otisky razítka poštovny jsou - 1 - - 2 - Další dvě razítka poštovny RADIM (Brantice), Opavské Slezsko. O poštovně jsme psali v Syreně č.220 na str.38-39. Brantice leží v okrese Bruntál mezi Krnovem a Bruntálem (asi 6 km od Krnova).

Více

Projekt 2. česko-slovenské filatelistické výstavy. Žďár nad Sázavou 2016

Projekt 2. česko-slovenské filatelistické výstavy. Žďár nad Sázavou 2016 Projekt 2. česko-slovenské filatelistické výstavy Žďár nad Sázavou 2016 Vydává: Organizační výbor výstavy Projednáno ve výboru KF 06-10. Žďár nad Sázavou 13. července 2015 2. Záměr výstavy: Úvod: Projekt

Více

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

- 1 - Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-215 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Vánoce PRÁZDNINY 2013 2011

Více

164 S Y R E N A. 27 let SYRENA let KLUBU

164 S Y R E N A. 27 let SYRENA let KLUBU - 1-164 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 36 let KLUBU 1972 2008 27 let SYRENA 1981 2008 Prázdniny 2 0 0 8 Vyznamenaný

Více

205 S Y R E N A. jaro. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013

205 S Y R E N A. jaro. 32 let SYRENY 1981 2013. 41 let KLUBU 1972 2013 - 1-205 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 jaro PRÁZDNINY 2011 2013

Více

VÝSTAVNÍ PROPOZICE. 2. česko-slovenské filatelistické výstavy Žďár nad Sázavou 2016

VÝSTAVNÍ PROPOZICE. 2. česko-slovenské filatelistické výstavy Žďár nad Sázavou 2016 VÝSTAVNÍ PROPOZICE 2. česko-slovenské filatelistické výstavy Žďár nad Sázavou 2016 2. 1. Cíle výstavy 2.česko-slovenská filatelistická výstava,,žďár nad Sázavou 2016 (dále jen výstava,,žďár nad Sázavou

Více

219 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

219 S Y R E N A. Léto. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-219 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 Léto PRÁZDNINY 2011 2014

Více

Vlaková pošta č.134 z období 1921-1939. KRAKÓW DZIEDICE / 134 KRAKÓW PETROVICE / 134 PETROVICE KRAKÓW /134 /*b* 22.VI.28 KRAKÓW ZEBRZYDOWICE / 134

Vlaková pošta č.134 z období 1921-1939. KRAKÓW DZIEDICE / 134 KRAKÓW PETROVICE / 134 PETROVICE KRAKÓW /134 /*b* 22.VI.28 KRAKÓW ZEBRZYDOWICE / 134 - 1 - - 2 - Vlaková pošta č.134 z období 1921-1939. Tato vlaková pošta v tomto období vystřídala v období 1921-139 celkem 4 trati: 1) KRAKÓW DZIEDICE / 134, od 15. 2. 1921 do 31. 3. 1922. Z této vlakové

Více

Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF

Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ. Vyznamenaný Zlatým Čestným Odznakem PZF - 1-211 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 PRÁZDNINY Léto 3 2011 2013

Více

Výstava 1. a 3. stupně LIBEREC Konaná ve dnech 25. až 29. září 2019 VÝSTAVNÍ PROPOZICE

Výstava 1. a 3. stupně LIBEREC Konaná ve dnech 25. až 29. září 2019 VÝSTAVNÍ PROPOZICE Výstava 1. a 3. stupně LIBEREC 2019 Konaná ve dnech 25. až 29. září 2019 1. Cíle výstavy VÝSTAVNÍ PROPOZICE Výstava,,Liberec 2019 je soutěžní všeobecnou filatelistickou výstavou ve dvou kategoriích 1.

Více

16.VII.1938 BOHUMÍN-KOŠICE

16.VII.1938 BOHUMÍN-KOŠICE - 1 - - 2 - Služební zásilka vlakové pošty BOHUMÍN-KOŠICE/ 969/a/*** s datem 16.VII.38. Na trati BOHUMÍN-KOŠICE a KOŠICE-BOHUMÍN jezdily vlakové pošty 966, 967, 968, 969 a 970. Všechny jsme v Syreně publikovali.

Více

20 π FILATELIE 6/2015 FILATELIE A PRÁVO FRANTIŠEK BENEŠ

20 π FILATELIE 6/2015 FILATELIE A PRÁVO FRANTIŠEK BENEŠ Některé z minule popsaných resp. vyobrazených materiálů jsou zveřej něny poprvé, jiné skutečnosti jsou naopak sběratelům dávno známy. Není divu, od té do - by uplynulo skoro čtyřicet let. Přesto se dodnes

Více

XXII. ZOH A XI. ZIMNÍ PARALYMPIÁDA SOČI 2014

XXII. ZOH A XI. ZIMNÍ PARALYMPIÁDA SOČI 2014 XXII. ZOH A XI. ZIMNÍ PARALYMPIÁDA SOČI 2014 12. září 2012 vydala Ruská pošta celinovou dopisnici s natištěnou známkou s písmenem B a přítiskem, který připomíná, že do zimních olympijských her zbývá 500

Více

VÝSTAVNÍ PROPOZICE. Specializovaná česko-německá výstava 1. stupně PRAGA PICCOLA 2017

VÝSTAVNÍ PROPOZICE. Specializovaná česko-německá výstava 1. stupně PRAGA PICCOLA 2017 VÝSTAVNÍ PROPOZICE Specializovaná česko-německá výstava 1. stupně PRAGA PICCOLA 2017 1. Cíle výstavy Výstava,,PRAGA PICOLA 2017 je specializovanou soutěžní filatelistickou výstavou prvního stupně. Cílem

Více

- 2 - Syrena 254. Známka vydaná 22. ledna 1983 u příležitosti 120.výročí lednového povstání, neperforovaná

- 2 - Syrena 254. Známka vydaná 22. ledna 1983 u příležitosti 120.výročí lednového povstání, neperforovaná - 1 - - 2 - Známka vydaná 22. ledna 1983 u příležitosti 120.výročí lednového povstání, neperforovaná Fi:2700 nz. Normální známka byla vytištěna vícebarevným, rotačním hlubotiskkem PWPW. Známku navrhl W.

Více

Pravidla pro zaslání fotografií do mezinárodní soutěže FISAIC

Pravidla pro zaslání fotografií do mezinárodní soutěže FISAIC Pravidla pro zaslání fotografií do mezinárodní soutěže FISAIC Fotografie přijaté do soutěže Přijaty budou všechny fotografie, které dosud nebyly prezentovány na výstavě, nebo soutěži FISAIC. Téma Soutěž

Více

206 S Y R E N A. Velikonoce. 41 let KLUBU let SYRENY

206 S Y R E N A. Velikonoce. 41 let KLUBU let SYRENY - 1-206 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Velikonoce PRÁZDNINY 2011

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2013 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu Citace: 334/2013 Sb. Částka: 130/2013 Sb. Na straně

Více

194 S Y R E N A. z i m a. 39 let KLUBU 1972 2011. 30 let SYRENY 1981 2011

194 S Y R E N A. z i m a. 39 let KLUBU 1972 2011. 30 let SYRENY 1981 2011 - 1-194 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 z i m a PRÁZDNINY 2011 2011

Více

196 S Y R E N A JARO. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

196 S Y R E N A JARO. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-196 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 JARO PRÁZDNINY 2011 2012

Více

169 S Y R E N A. 28 let SYRENA let KLUBU

169 S Y R E N A. 28 let SYRENA let KLUBU - 1-169 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 37 let KLUBU 1972 2009 28 let SYRENA 1981 2009 2009 Vyznamenaný Zlatým Čestným

Více

PŘEDMĚT: PEK. 1.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: PEK. 1.část. (opakování ke státní zkoušce) TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: PEK TÉMA: TVORBA OBCHODNÍHO DOPISU 1.část (opakování ke státní zkoušce) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDTISK U státní zkoušky dopis píšeme vždy na předtisk dopisu,

Více

.Neperforovaný aršík AK (Fi bl.106) a aršík Jan- tarová cesta (Fi bl.107), bez čísla s razítky SAMPLE ( ZKOUŠKA), rozřešení záhady.

.Neperforovaný aršík AK (Fi bl.106) a aršík Jan- tarová cesta (Fi bl.107), bez čísla s razítky SAMPLE ( ZKOUŠKA), rozřešení záhady. - 1 - - 2 -.Neperforovaný aršík AK (Fi bl.106) a aršík Jantarová cesta (Fi bl.107), bez čísla s razítky SAMPLE ( ZKOUŠKA), rozřešení záhady. Od určité doby se na filatelistickém trhu objevují v prodeji

Více

Závazná objednávka Vlastních známek

Závazná objednávka Vlastních známek 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČ: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk a

Více

Přehled známek a razítek vydaných k XXI. ZOH 2010 ve Vancouveru

Přehled známek a razítek vydaných k XXI. ZOH 2010 ve Vancouveru Přehled známek a razítek vydaných k XXI. ZOH 2010 ve Vancouveru 1. Andorra (Fr.) 25.1.2010, 1 zn. 0,85 - alpské lyžování 2. Austrálie 25.2.2010, 1 zn. 55c - Torah Brightová, zlato - snowboard, U-rampa,

Více

PŘEHLED ZNÁMEK A RAZÍTEK ZOH 2018 Pokračování ze strany 14

PŘEHLED ZNÁMEK A RAZÍTEK ZOH 2018 Pokračování ze strany 14 PŘEHLED ZNÁMEK A RAZÍTEK ZOH 2018 Pokračování ze strany 14 LICHTENŠTEJNSKO 13.11.2017, 2 zn. Mi 1884-5, námět (nominál) - běh na lyžích (170 Ct - Švýcarský centim), sjezdové lyžování (200 Ct), tištěno

Více

POŠTOVNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad

POŠTOVNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad POŠTOVNÍ VĚSTNÍK Český telekomunikační úřad Částka 14 Ročník 2018 OBSAH: Sdělení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 50. Vydání příležitostné poštovní známky HRADNÍ STRÁŽ Příloha 53. Obsahový rejstřík Poštovního

Více

XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY

XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY XXX. OLYMPIJSKÉ HRY A XIV. PARALYMPIÁDA LONDON 2012 VE FILATELII BRITSKÉ POŠTY UVÍTACÍ SERIE Uvítací série čtyř známek byla vydána v aršíkové úpravě v den zahájení her, tedy 27.7.2012. Pozornost byla věnována

Více

ZÁSADY pro užívání znaku a vlajky města Český Těšín vydané na základě usnesení Rady města Český Těšín č. 562/7.RM ze dne 27.6.2007

ZÁSADY pro užívání znaku a vlajky města Český Těšín vydané na základě usnesení Rady města Český Těšín č. 562/7.RM ze dne 27.6.2007 ZÁSADY pro užívání znaku a vlajky města Český Těšín vydané na základě usnesení Rady města Český Těšín č. 562/7.RM ze dne 27.6.2007 Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) Užívání znaku a vlajky obcí upravuje ustanovení

Více

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky Teze návrhů prováděcích právních předpisů k provedení 53 návrhu zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky. k provedení 53 písmeno a) návrhu zákona Vzory symbolů hasičského záchranného sboru Velký

Více

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě tiskových listů

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě tiskových listů 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČ: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk a

Více

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě tiskových listů

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě tiskových listů 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČO: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk

Více

ČÁST PRVNÍ UŽÍVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOPLATNĚNÝCH ČASOVÝM POPLATKEM

ČÁST PRVNÍ UŽÍVÁNÍ POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOPLATNĚNÝCH ČASOVÝM POPLATKEM Strana 5522 Sbírka zákonů č. 435 / 2012 Částka 158 435 VYHLÁŠKA ze dne 29. listopadu 2012 o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem a o změně vyhlášky č. 527/2006 Sb., o užívání zpoplatněných

Více

Číslo 12/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 27. června 2014 ISSN 1805-9864

Číslo 12/2014, ročník LXX. PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů. 27. června 2014 ISSN 1805-9864 PŘEPRAVNÍ A TARIFNÍ VĚSTNÍK Povinně zveřejňované informace na základě právních předpisů Číslo 12/2014, ročník LXX 27. června 2014 Vydává Ministerstvo dopravy ISSN 1805-9864 Obsah Oddíl A: Železnice věci

Více

- 2 - Syrena 240. Různě maskovaná pravost zásilky, zásilka ve vnitřním styku, silně přeplacená, posláno z Krakova do Krakova 15.II.1919.

- 2 - Syrena 240. Různě maskovaná pravost zásilky, zásilka ve vnitřním styku, silně přeplacená, posláno z Krakova do Krakova 15.II.1919. - 1 - - 2 - Různě maskovaná pravost zásilky, zásilka ve vnitřním styku, silně přeplacená, posláno z Krakova do Krakova 15.II.1919. Zajímavá, padělaná, filatelistická zásilka. Použito pravé a padělané (Milerovské)

Více

DAŇ Z MASA. v Čechách,na Moravě a ve Slezsku a příspěvkové známky Svazu jatečního dobytka. Jiří Kořínek, Praha 2012,

DAŇ Z MASA. v Čechách,na Moravě a ve Slezsku a příspěvkové známky Svazu jatečního dobytka. Jiří Kořínek, Praha 2012, DAŇ Z MASA a příspěvkové známky Svazu jatečního dobytka v Čechách,na Moravě a ve Slezsku 1920 1949 Jiří Kořínek, Praha 2012, korinekj1@seznam.cz Daň z masa byla v Československu zavedena zákonem čís. 262/1920

Více

11. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony

11. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony 49 11. funkční období 49 Návrh zákona, kterým se mění volební zákony a některé další zákony (Navazuje na sněmovní tisk č. 899 ze 7. volebního období PS PČR) 2017 ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění volební

Více

192 S Y R E N A. 39 let KLUBU let SYRENY PODZIM

192 S Y R E N A. 39 let KLUBU let SYRENY PODZIM - 1-192 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 PODZIM PRÁZDNINY 2011 2011

Více

201 S Y R E N A IV. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012

201 S Y R E N A IV. let KLUBU 1972 2012. 31 let SYRENY 1981 2012 - 1-201 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 40 let KLUBU 1972 2012 31 let SYRENY 1981 2012 IV. PRÁZDNINY čtvrtletí 2011

Více

Robert Jack významný sběratel známek Afghánistánu

Robert Jack významný sběratel známek Afghánistánu Robert Jack významný sběratel známek Afghánistánu Robert Jack z Velké Británie je významným sběratelem Afghánských známek, celistvostí i kolků. Požádal jsem jej o rozhovor, aby našim čtenářům řekl něco

Více

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě známkových sešitků

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě známkových sešitků 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČ: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk a

Více

VĚSTNÍK INFORMACE PRO VEŘEJNOST

VĚSTNÍK INFORMACE PRO VEŘEJNOST VĚSTNÍK 27. 7. 2006 INFORMACE PRO VEŘEJNOST O B S A H 77 Vydání Poštovních podmínek služby Poštovní poukázka Z/A 78 Změna Poštovních podmínek České pošty, s.p. - Zahraniční podmínky 79 Vydání cenné nálepky

Více

PRAGA 2018 VÝSTAVNÍ PROPOZICE (IREX)

PRAGA 2018 VÝSTAVNÍ PROPOZICE (IREX) PRAGA 2018 VÝSTAVNÍ PROPOZICE (IREX) Článek 1 CÍLE VÝSTAVY 1.1 PRAGA 2018 je specializovaná světová výstava poštovních známek s patronátem FIP a s uznáním FEPA, konaná u příležitosti oslav: 100. výročí

Více

Úprava a náležitosti adres. - - na obálkách a v dopisech

Úprava a náležitosti adres. - - na obálkách a v dopisech Úprava a náležitosti adres - - na obálkách a v dopisech Adresy Rozměry, umístění, obsah a úprava adres jsou stanoveny normou ČSN ISO 11180 Poštovní adresování a Poštovními podmínkami České pošty a Zákonem

Více

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová

Ochranné prvky na bankovkách. Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky na bankovkách Bc. Alena Kozubová Ochranné prvky Každá emisní banka chrání své bankovky proti padělání. Od prvního zavedení peněz se padělatelé snaží bankovky napodobit a uvést do oběhu.

Více

Ministerstvo informatiky

Ministerstvo informatiky Poštovní věstník Ministerstvo informatiky Částka 10 Praha dne 2. října 2003 SDĚLENÍ MINISTERSTVA 98 Udělení souhlasu k provozování poštovních služeb 99 Vydání příležitostné poštovní známky Portál baziliky

Více

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě známkových sešitků

Závazná objednávka Vlastních známek vydání v úpravě známkových sešitků 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČO: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk

Více

Další ukázky celistvostí s razítky K.u.K.ETAPPENPOSTAMT 600. 16 1

Další ukázky celistvostí s razítky K.u.K.ETAPPENPOSTAMT 600. 16 1 - 1 - - 2 - Další ukázky celistvostí s razítky K.u.K.ETAPPENPOSTAMT 600. O razítkách jsme již v Syreně psali několikrát. Nejprve to byla diskuse i o tom, kde měla tato Etapní pošta sídlo. V Polsku bylo

Více

PŘÍLOHA. návrh. nařízení Evropského parlamentu a Rady,

PŘÍLOHA. návrh. nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.6.2016 COM(2016) 434 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 1030/2002 ze dne 13. června 2002, kterým se stanoví

Více

212 S Y R E N A. Podzim. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013

212 S Y R E N A. Podzim. 41 let KLUBU 1972 2013. 32 let SYRENY 1981 2013 - 1-212 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 Podzim PRÁZDNINY 2011 2013

Více

VĚSTNÍK 21. 6. 2007 INFORMACE PRO VEŘEJNOST

VĚSTNÍK 21. 6. 2007 INFORMACE PRO VEŘEJNOST VĚSTNÍK 21. 6. 2007 INFORMACE PRO VEŘEJNOST O B S A H 59 Používání příležitostného poštovního razítka - Praha 1/PM 60 Používání příležitostného poštovního razítka - Horšovský Týn 61 Používání příležitostného

Více

Silný posun přetisku 3 zł / Kalisz / 24.I.1945 vpravo a dolů, chybotisk ve slově Kalisz (nižší i ), vada 20. a 70. přetiskového pole.

Silný posun přetisku 3 zł / Kalisz / 24.I.1945 vpravo a dolů, chybotisk ve slově Kalisz (nižší i ), vada 20. a 70. přetiskového pole. - 1 - - 2 - Vlaková pošta KOJETEIN-BIELITZ / 74 s datem na můstku razítka 31.VII.1918, druhá varianta, prodloužení horní příčky datumovky směřuje na písmeno L (BIELITZ). Zásilkou je rakouská zálepka s

Více

217 S Y R E N A. Jaro. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014

217 S Y R E N A. Jaro. 42 let KLUBU 1972 2014. 33 let SYRENY 1981 2014 - 1-217 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 42 let KLUBU 1972 2014 33 let SYRENY 1981 2014 Jaro PRÁZDNINY 2011 2014

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 12 Ročník 2007 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 53 Vyslovení souhlasu se změnou poštovních podmínek 54 Změna poštovních podmínek SDĚLENÍ

Více

SPORTOVNÍ RAZÍTKA ČESKÉ REPUBLIKY 2007

SPORTOVNÍ RAZÍTKA ČESKÉ REPUBLIKY 2007 SPORTOVNÍ RAZÍTKA ČESKÉ REPUBLIKY 2007 07/01 160 00 PRAHA 6 MISTŘI EVROPY / V DVOJBOBECH / 2007 / IVO DANILEVIČ / ROMAN / GOMOLA DR 23.1. 07/02 160 00 PRAHA 6 MISTRYNÉ / EVROPY / V RYCHLOBRUSLENÍ / 2007

Více

Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období

Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období Středočeský krajský volejbalový svaz http://stc.cvf.cz e-mail: stc-vol@seznam.cz Rozpis krajského přeboru v minivolejbale pro soutěžní období 2016 2017 modrý, červený a žlutý volejbal chlapců, dívek a

Více

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků.

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků. Strana 1826 166 VYHLÁŠKA ze dne 31. července 2014, kterou se stanoví vnější označení příslušníka Vězeňské služby České republiky, prokazování příslušnosti k Vězeňské službě České republiky a zvláštní barevné

Více

Formáty výkresů a úprava výkresových listů

Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů Rozměry výkresových listů a předtisků pro všechny druhy technických výkresů používaných ve všech oblastech průmyslu a ve stavebnictví předepisuje

Více

ZPRAVODAJ (p.č. 79) Krásné vánoce a mnoho úspěchů v roce 2019 přejeme všem členům i příznivcům klubu. Číslo 3/2018 prosinec

ZPRAVODAJ (p.č. 79) Krásné vánoce a mnoho úspěchů v roce 2019 přejeme všem členům i příznivcům klubu. Číslo 3/2018 prosinec ZPRAVODAJ (p.č. 79) Redakce: J.Punčochář Číslo 3/2018 prosinec Vydává Klub filatelistů Alfonse Muchy v Brně, Orlí 30, 602 00 Brno, Tel.: 722 405 095 E-mail: kfamuchy@seznam.cz; internet: http://www.filabrno.net/kfam.htm

Více

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 42/2014 Strana 1 42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje

Více

213 S Y R E N A. čtvrtletí let KLUBU let SYRENY

213 S Y R E N A. čtvrtletí let KLUBU let SYRENY - 1-213 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 41 let KLUBU 1972 2013 32 let SYRENY 1981 2013 IV PRÁZDNINY 2011 čtvrtletí

Více

Návrh VYHLÁŠKA ze dne , o tabákových nálepkách. Rozměr tabákové nálepky

Návrh VYHLÁŠKA ze dne , o tabákových nálepkách. Rozměr tabákové nálepky Pracovní verze Návrh VYHLÁŠKA ze dne... 2018, o tabákových nálepkách Ministerstvo financí stanoví podle 139 odst. 1 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění zákona č. 217/2005 Sb., zákona

Více

Nemocnice Na Homolce Roentgenova 37/ Praha 5 - Motol O Z N Á M E N Í. o výběrovém řízení 5. kolo

Nemocnice Na Homolce Roentgenova 37/ Praha 5 - Motol O Z N Á M E N Í. o výběrovém řízení 5. kolo O Z N Á M E N Í o výběrovém řízení 5. kolo na zjištění zájemce o koupi nemovitého majetku v katastrálním území Jílové u Prahy Nemocnice Na Homolce, statní příspěvková organizace v přímé řídící působnosti

Více

Závazná objednávka známek s přítiskem na kuponech v množství 1-20 tiskových listů (z jedné předlohy a jedné nominální hodnoty)

Závazná objednávka známek s přítiskem na kuponech v množství 1-20 tiskových listů (z jedné předlohy a jedné nominální hodnoty) 1. Prodávající: Česká pošta, s.p., Praha 1, Politických vězňů 909/4 IČO: 47114983, DIČ: CZ47114983 Zapsán v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze, Spisová značka A 7565 Adresa pro písemný styk

Více

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny)

TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE TISK CENIN (ochranné prvky, tiskárny) semestrální práce Zdeněk Čumpelík Martin Čížek V Praze

Více

Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 8/2011 ze dne 10. srpna 2011

Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 8/2011 ze dne 10. srpna 2011 Okresní volejbalový svaz Frýdek-Místek Komise rozhodčích Zpravodaj KR OVS Frýdek-Místek č. 8/2011 ze dne 10. srpna 2011 1. Rozlosování a delegace rozhodčích utkání okresních soutěží muži 1. část podzim

Více

ČCCR objednala ostrovní stánek o velikosti 240 m2 ve středu hlavní haly a v současné době jedná o možnosti stát se zemí partnerem veletrhu.

ČCCR objednala ostrovní stánek o velikosti 240 m2 ve středu hlavní haly a v současné době jedná o možnosti stát se zemí partnerem veletrhu. V Praze, dne 19.5. 2003 Vážená paní, vážený pane, Česká centrála cestovního ruchu organizuje 7. oficiální účast České republiky na veletrhu cestovního ruchu Tour Salon Poznaň, jehož letošní, již 14. ročník,

Více

Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 4. července 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0198 (COD) 10904/16 ADD 1 MIGR 128 CODEC 1018 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 30. června 2016 Příjemce:

Více

Příručka k informačním a komunikačním předpisům

Příručka k informačním a komunikačním předpisům Příručka k informačním a komunikačním předpisům Program spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 2020 v rámci cíle Evropská územní spolupráce Kód

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018

BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 BANKOVKA 100 Kč VZOR 2018 Dne 5. září 2018 vydává Česká národní banka do peněžního oběhu novou bankovku nominální hodnoty 100 Kč vzoru 2018. Bankovky stejné nominální hodnoty vzorů 1995 a 1997 zůstávají

Více

168 S Y R E N A JARO. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009

168 S Y R E N A JARO. 28 let SYRENA 1981 2009. 37 let KLUBU 1972 2009 - 1-168 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 37 let KLUBU 1972 2009 28 let SYRENA 1981 2009 JARO 2009 Vyznamenaný Zlatým

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 11 Ročník 2012 Praha 29. listopadu 2012 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 51 Ověření dodržování pravidel pro přiřazování nákladů na jednotlivé

Více

Známková země HAVAJ a její tzv. Misionářské známky

Známková země HAVAJ a její tzv. Misionářské známky Známková země HAVAJ a její tzv. Misionářské známky Tato země je zajímavá už jen svojí exotikou, vzdáleností a také tím, že již před více než 100 lety ukončila svojí vlastní známkovou emisní činnost. Předznámkové

Více

188 S Y R E N A. II. čtvrtletí 2011. 30 let SYRENY 1981 2011. 39 let KLUBU 1972 2011

188 S Y R E N A. II. čtvrtletí 2011. 30 let SYRENY 1981 2011. 39 let KLUBU 1972 2011 - 1-188 S Y R E N A Vyznamenaná medailí Za zásluhy o rozvoj filatelistických publikací Svazem polských filatelistů 07-14 KARVINÁ 39 let KLUBU 1972 2011 30 let SYRENY 1981 2011 II. čtvrtletí 2011 Vyznamenaný

Více