Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi (publikovaná pod č. 252/2014 Sb.) Zlín, Mgr. Ivan Švec Referent oddělení stavebního řádu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi (publikovaná pod č. 252/2014 Sb.) Zlín, 26.2.2015. Mgr. Ivan Švec Referent oddělení stavebního řádu"

Transkript

1 Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi (publikovaná pod č. 252/2014 Sb.) Zlín, Mgr. Ivan Švec Referent oddělení stavebního řádu

2 Osnova 1. Novela č. 252/2014 Sb. - přínos 2. Pojem byt 3. Pojem jiný než obytný prostor a požadavky pro jeho vymezení 4. Stavba pro individuální či rodinnou rekreaci 5. Kontrola standardů kvality bydlení 6. Právní úprava postupu při provádění kontroly standardů kvality bydlení 7. Postup dle zákona o kontrole (kontrolního řádu)

3 1. Novela č. 252/2014 Sb. - přínos Účinnost od Do zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů (dále jen PHN ) byly touto novelou vloženy 33a a 33b Legální definice pojmů byt, ubytovací zařízení a jiný než obytný prostor Pro účely doplatku na bydlení Standardy kvality bydlení jiného než obytného prostoru a stavby pro individuální či rodinnou rekreaci a způsob jejich kontroly Odkaz na zák. č. 255/2012 Sb., o kontrole Cíl úpravy Zjednodušení řízení o doplatku na bydlení Zamezení vyplácení doplatku na bydlení do nevyhovujících prostor Zvýšení motivace osob k řešení své nepříznivé bytové sociální situace Dosažení výše uvedených cílů?

4 2. Pojem BYT Soubor místností nebo samostatná obytná místnost, které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňují požadavky na trvalé bydlení a jsou k tomuto účelu užívání určeny podle stavebního zákona nebo jsou zkolaudovány jako byt ( 33a odst. 1 PHN) Soubor místností, které tvoří stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci, nebo samostatná místnost, která tvoří stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci, pokud jsou tyto stavby užívány vlastníkem k trvalému bydlení a pokud splňují standardy kvality bydlení podle 33b odst. 1 PHN ( 33a odst. 4 PHN) V případech hodných zvláštního zřetele lze pro účely tohoto zákona za byt považovat i část bytu, pokud byt splňuje podmínky podle 33 odst. 1 písm. a) PHN ( 33a odst. 5 PHN) Soubor místností, popřípadě jedná obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení a je k tomuto účelu užívání určen ( 3 písm. g) OTP) Místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení ( 2236 odst. 1 NOZ) Místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení ( 2 písm. b) zák. č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů od neúčinný)

5 3. Pojem JINÝ NEŽ OBYTNÝ PROSTOR a požadavky pro jeho vymezení I. Ujednají-li si pronajímatel s nájemcem, že k obývání bude pronajat jiný než obytný prostor, jsou strany zavázány stejně, jako by byl pronajat obytný prostor ( 2236 odst. 1 NOZ) Skutečnost, že pronajatý prostor není určen k bydlení, nemůže být na újmu nájemci ( 2236 odst. 2 NOZ) Prostor, který je na základě smlouvy, rozhodnutí nebo jiného právního titulu určen pro bydlení, a který zároveň splňuje standardy kvality bydlení podle 33b odst. 1 PHN ( 33a odst. 2 PHN)

6 3. Pojem jiný než obytný prostor a požadavky pro jeho vymezení II. Standardy kvality bydlení Samostatně vymezený uzamykatelný prostor s minimálně jednou pobytovou místností, který svou polohou, velikostí a stavebním uspořádáním splňuje dále uvedené požadavky k tomu, aby se v něm zdržovaly a bydlely osoby, a musí mít neomezený přístup k pitné vodě Další požadavky pro vymezení jiného než obytného prostoru Pro vymezení jiného než obytného prostoru se přiměřeně použijí: 3 písm. i) OTP 8 OTP 10 odst. 5 a 6 OTP 11 OTP 38 OTP 44 odst. 1 písm. a) OTP 44 odst. 1 věta druhá OTP

7 3 písm. i) OTP Pro účely této vyhlášky se rozumí i) obytnou místností část bytu, která splňuje požadavky předepsané touto vyhláškou, je určena k trvalému bydlení a má nejmenší podlahovou plochu 8 m 2. Kuchyň, která má plochu nejméně 12 m 2 a má zajištěno přímé denní osvětlení, přímé větrání a vytápění s možností regulace tepla, je obytnou místností. Pokud tvoří byt jedna obytná místnost, musí mít podlahovou plochu nejméně 16 m 2 ; u místností se šikmými stropy se do plochy obytné místnosti nezapočítává plocha se světlou výškou menší než 1,2 m

8 8 OTP Základní požadavky (1) Stavba musí být navržena a provedena tak, aby byla při respektování hospodárnosti vhodná pro určené využití a aby současně splnila základní požadavky, kterými jsou a) mechanická odolnost a stabilita, b) požární bezpečnost 8), c) ochrana zdraví osob a zvířat, zdravých životních podmínek a životního prostředí 9), d) ochrana proti hluku 10), e) bezpečnost při užívání, f) úspora energie a tepelná ochrana 11). (2) Stavba musí splňovat požadavky uvedené v odstavci 1 při běžné údržbě a působení běžně předvídatelných vlivů po dobu plánované životnosti stavby. (3) Výrobky, materiály a konstrukce navržené a použité pro stavbu musí zaručit, že stavba splní požadavky podle odstavce 1. 8) Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb. 9) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Vyhláška č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva. 10) Nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. 11) Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov.

9 10 odst. 5 a 6 OTP (5) Světlá výška místností musí být alespoň a) 2600 mm v obytných a pobytových místnostech, b) 2300 mm v obytných a pobytových místnostech v podkroví; místnosti se zkosenými stropy musí mít tuto světlou výšku nejméně nad polovinou podlahové plochy místnosti, pokud ustanovení části šesté této vyhlášky nestanoví jinak, c) v průmyslových stavbách podle 46 a 54 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů (6)Každý byt musí mít alespoň jednu záchodovou mísu a jednu koupelnu. U každé samostatné provozní jednotky s pobytovými místnostmi se počet záchodových mís stanoví podle účelu jednotky a počtu jejích uživatelů v souladu s příslušnými normovými hodnotami. Záchod nesmí být přístupný přímo z pobytové místnosti, nebo z obytné místnosti, jde-li o jediný záchod v bytě.

10 11 OTP Denní a umělé osvětlení, větrání a vytápění (1) U nově navrhovaných budov musí návrh osvětlení v souladu s normovými hodnotami řešit denní, umělé i případné sdružené osvětlení, a posuzovat je společně s vytápěním, chlazením, větráním, ochranou proti hluku, prosluněním, včetně vlivu okolních budov a naopak vlivu navrhované stavby na stávající zástavbu. (2) Obytné místnosti musí mít zajištěno denní osvětlení v souladu s normovými hodnotami. (3) Obytné místnosti musí mít zajištěno dostatečné větrání venkovním vzduchem a vytápění v souladu s normovými hodnotami, s možností regulace vnitřní teploty. (4) V pobytových místnostech musí být navrženo denní, umělé a případně sdružené osvětlení v závislosti na jejich funkčním využití a na délce pobytu osob v souladu s normovými hodnotami. (5) Pobytové místnosti musí mít zajištěno dostatečné přirozené nebo nucené větrání a musí být dostatečně vytápěny s možností regulace vnitřní teploty. Pro větrání pobytových místností musí být zajištěno v době pobytu osob minimální množství vyměňovaného venkovního vzduchu 25 m 3 /h na osobu, nebo minimální intenzita větrání 0,5 1/h. Jako ukazatel kvality vnitřního prostředí slouží oxid uhličitý CO₂, jehož koncentrace ve vnitřním vzduchu nesmí překročit hodnotu ppm. (6) V místnostech, kde jsou instalovány spotřebiče paliv, musí být vždy zajištěn přívod venkovního vzduchu rovný minimálně průtoku spalovacího vzduchu pro jmenovitý výkon a typ spotřebiče. (7) Záchody, prostory pro osobní hygienu a prostory pro vaření musí mít umělé osvětlení v souladu s normovými hodnotami, musí být účinně odvětrány v souladu s normovými hodnotami a musí být dostatečně vytápěny s možností regulace vnitřní teploty. (8) Spíže a komory na uskladnění potravin musí být účinně odvětrány. (9) Komunikační prostory musí mít umělé osvětlení v souladu s normovými hodnotami a musí být odvětrány.

11 38 OTP Vytápění (1) Technické vybavení zdrojů tepla musí umožnit hospodárný, bezpečný a spolehlivý provoz a je nutné brát zřetel na možnosti proveditelnosti alternativních zdrojů vytápění 24). V případě instalace tepelných spotřebičů na tuhá paliva musí být k dispozici prostor na uskladnění tuhých paliv. (2) Kotle a spotřebiče musí mít zajištěn přívod spalovacího a větracího vzduchu. Odvod spalin, kondenzátu ze spalin a dalších škodlivin nesmí ohrožovat životní prostředí a zdraví osob nebo zvířat. (3) Výpočet tepelných ztrát budov je dán normovými postupy. (4) Ve stavbách se zvýšeným nebezpečím úrazu, zejména v předškolních a školských zařízeních, musí být instalovaná otopná tělesa opatřena ochrannými kryty, které však nesmí bránit řádnému sdílení tepla z otopných těles do okolí. (5) V otopných soustavách musí být osazena zařízení umožňující měření a nastavení parametrů otopných soustav. Při provozu otopných soustav se musí zajistit řízení tepelného výkonu v závislosti na potřebě tepla. (6) Při dodávce tepla z vnějšího zdroje musí být na vstupu do vnitřní otopné soustavy stavby a na výstupu z ní osazen hlavní uzávěr topného média. (7) Zařízení uvedená v odstavci 5 a hlavní uzávěry topného média musí být přístupné a zabezpečené proti neoprávněné manipulaci. (8) Rozvody otopné soustavy vedené technickými podlažími musí být izolované. 24) Vyhláška č. 195/2007 Sb., kterou se stanoví rozsah stanovisek k politice územního rozvoje a územně plánovací dokumentaci, závazných stanovisek při ochraně zájmů chráněných zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a podmínky pro určení energetických zařízení.

12 44 odst. 1 písm. a) a 44 odst. 1 věta druhá OTP (1) Nejmenší plocha pokoje v ubytovací jednotce v členění do tříd činí a) 8 m2 u jednolůžkového pokoje, 12,6 m2 u dvoulůžkového pokoje pro třídu jedna a dvě hvězdičky, Jestliže u ubytovací jednotky třídy jedna až tři hvězdičky má pokoj více než dvě lůžka, pro každé další lůžko se nejmenší podlahová plocha pokoje zvětšuje o 5 m2

13 4. Stavba pro individuální či rodinnou rekreaci Za byt se pro účely tohoto zákona považuje též soubor místností, které tvoří stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci, nebo samostatná místnost, která tvoří stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci, pokud jsou tyto stavby užívány vlastníkem k trvalému bydlení a pokud splňují standardy kvality bydlení podle 33b odst. 1 PHN ( 33a odst. 4 PHN) Stavba, jejíž objemové parametry a vzhled odpovídají požadavkům na rodinnou rekreaci a která je k tomuto účelu určena; stavba pro rodinnou rekreaci může mít nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví ( 2 písm. b) OPVÚ) Standardy kvality bydlení Dále se pro vymezení stavby pro individuální či rodinnou rekreaci přiměřeně použijí 3 písm.i), 8, 11, 38 (viz snímky č. 7, 8, 10 a 11) a 40 odst. 2 OTP s tím, že tato stavba musí mít záchod Světlá výška obytných místností v rodinném domě a pobytových místností ve stavbě pro rodinnou rekreaci musí být nejméně 2500 mm, v podkroví 2300 mm. V obytných a pobytových místnostech se šikmým stropem musí být nejmenší světlá výška dosažena alespoň nad polovinou podlahové plochy místnosti ( 40 odst. 2 OTP)

14 5. Kontrola standardů kvality bydlení Provádí obecný stavební úřad, na základě žádosti orgánu pomoci v hmotné nouzi ( 33b odst. 2 PHN) Již dříve žádosti o součinnost ve věcech, zda konkrétní prostor je způsobilý pro trvalé bydlení pro účely poskytnutí příspěvku na bydlení Dotazy původně pouze na doklad o kolaudaci příslušného prostoru pro účely bydlení (liché) Právní vývoj kontroly standardů kvality bydlení: 1. Stanovisko Veřejného ochránce práv Sp. zn.: 1490/2013/VOP/AV ze dne Byt - třeba pro účely práva sociálního zabezpečení vykládat šířeji, než je definován stavebně-právními předpisy Účelem předpisů sociálního zabezpečení je pomoci osobám, které nemohou hradit náklady na bydlení z vlastního příjmu, získat či udržet alespoň lidsky důstojné bydlení Bydlení by samozřejmě mělo mít určitou odpovídající kvalitu tak, aby byly prostory k bydlení především vhodné a zdravotně způsobilé Socialni_pomoc/davky_na_bydleni/ AV-ZZ.pdf

15 Právní vývoj - pokračování odst. 1 NOZ Byt - místnost nebo soubor místností, které jsou částí domu, tvoří obytný prostor a jsou určeny a užívány k účelu bydlení. Jiný než obytný prostor, ujednají-li si strany 3. Tisková zpráva VOP ze dne ve věci poskytování dávek na bydlení v nezkolaudovaném bytě Prostor nemusí být zkolaudovaný jako byt, pokud je ale vhodný k trvalému bydlení, je možné jeho obyvatelům přiznat příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Krajský soud v Brně potvrdil názor VOP v žalobě stěžovatele proti MPSV Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi č. 252/2014 Sb.

16 6. Právní úprava postupu při provádění kontroly standardů kvality bydlení Stavební úřady postupují podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) 33b odst. 3 PHN Na základě žádosti orgánů pomoci v hmotné nouzi Stavební úřady tak nově při provádění kontrolních prohlídek nebudou postupovat už jen podle příslušných ustanovení stavebního zákona, ačkoli v souladu 133 odst. 2 stavebního zákona stavební úřad při kontrolní prohlídce zjišťuje zejména): Dodržení rozhodnutí nebo jiného opatření stavebního úřadu týkajícího se stavby anebo pozemku, Zda je stavba prováděna podle ověřené dokumentace nebo ověřené projektové dokumentace, v souladu s 160 stavebního zákona, a zda je řádně veden stavební deník nebo jednoduchý záznam o stavbě, Stavebně technický stav stavby, zda není ohrožován život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost anebo životní prostředí, Zda prováděním nebo provozem stavby není nad přípustnou míru obtěžováno její okolí, jsou prováděny předepsané zkoušky a zda je veden stavební deník nebo jednoduchý záznam o stavbě, Zda stavebník plní povinnosti vyplývající z 152 stavebního zákona, Zda je stavba užívána jen k povolenému účelu a stanoveným způsobem, Zda je řádně prováděna údržba stavby, Zda je zajištěna bezpečnost při odstraňování stavby. Výše uvedený výčet je demonstrativní, čímž se ustanovení 33b odst. 3 PHN jeví jako neúčelné

17 7. Postup dle zákona o kontrole (kontrolního řádu) Použití správního řádu ( 28 KŘ) Pověření ke kontrole ( 4 KŘ) Vydává vedoucí kontrolního orgánu anebo jím pověřená osoba (nadřízená osoba kontrolujícího) Forma pověření: Písemné pověření k jednotlivé kontrole Průkaz, stanoví-li tak jiný právní předpis (viz 172 odst. 4 stavebního zákona oprávnění ke vstupu se prokazuje zvláštním průkazem, ve kterém je uvedeno jméno, příjmení a funkce oprávněné úřední osoby, rozsah oprávnění a vymezení platnosti průkazu. Průkaz musí být opatřen otiskem úředního razítka a podepsán s uvedením jména, příjmení a funkce osoby, která pověření vydala)

18 Zahájení kontroly 5 odst. 1 a 2 KŘ Z moci úřední prvním kontrolním úkonem: Předložení pověření ke kontrole kontrolované osobě nebo jiné osobě, která kontrolované osobě dodává nebo dodala zboží nebo ho od ní odebrala či odebírá, koná nebo konala pro ni práce, anebo jí poskytuje nebo poskytovala služby nebo její služby využívala či využívá, případně se na této činnosti podílí nebo podílela (dále jen povinná osoba ), jež je přítomna na místě kontroly, Doručení oznámení o zahájení kontroly kontrolované osobě Součástí musí být pověření ke kontrole, anebo seznam kontrolujících Nutno pamatovat na ustanovení 59 správního řádu a 24 odst. 1 správního řádu První z kontrolních úkonů bezprostředně předcházejících předložení pověření ke kontrole kontrolované osobě nebo povinné osobě, jež je přítomna na místě kontroly, pokud je provedení takových kontrolních úkonů k výkonu kontroly třeba.

19 Práva a povinnosti kontrolujícího orgánu Vstup do obydlí definice dle TZ a TŘ 7, čl. 12 LZPS, 172 odst. 1 písm. b) stavebního zákona Požadovat prokázání totožnosti Provádět kontrolní nákupy, odebírat vzorky, provádět potřebná měření, sledování, prohlídky a zkoušky Požadovat poskytnutí údajů, dokumentů a věcí vztahujících se k předmětu kontroly Pořizovat obrazové nebo zvukové záznamy Užívat technických prostředků kontrolované osoby předchozí projednání Vyžadovat další součinnost potřebnou k výkonu kontroly Zjistit stav věci Doložit kontrolní zjištění potřebnými podklady Šetřit práva a oprávněné zájmy kontrolované osoby, povinné osoby a třetí osoby Předložit pověření ke kontrole, příp. též další dokument Vydat potvrzení o zajištěných originálních podkladech Umožnit kontrolované osobě účastnit se kontrolních úkonů při výkonu kontroly na místě Vyhotovit protokol o kontrole a doručit jeho stejnopis kontrolované osobě

20 Práva a povinnosti kontrolované osoby Požadovat po kontrolujícím předložení pověření ke kontrole a dalšího dokumentu, který dokládá, že se jedná o osobu uvedenou v pověření ke kontrole Namítat podjatost kontrolujícího nebo přizvané osoby Seznámit se s obsahem protokolu o kontrole Podávat námitky proti kontrolním zjištěním uvedeným v protokolu o kontrole Vytvořit podmínky pro výkon kontroly Umožnit kontrolujícímu výkon jeho oprávnění dle zákona o kontrole Poskytovat potřebnou součinnost Podat ve lhůtě určené kontrolujícím písemnou zprávu o odstranění nebo prevenci nedostatků zjištěných kontrolou, pokud o to kontrolující požádá

21 Kontrolovaná x povinná osoba Povinná osoba je povinna poskytnout kontrolujícímu součinnost potřebnou k výkonu kontroly, nelze-li tuto součinnost zajistit prostřednictvím kontrolované osoby ( 10 odst. 3 KŘ) Kontrolovaná osoba x Povinná osoba Kontrolovanou osobou je vždy osoba, která obydlí užívá, tj. nájemce anebo vlastník pokud je vlastník žadatelem o příspěvek na bydlení Povinnou osobou je vlastník jakožto pronajímatel, který v rámci součinnosti dle 10 odst. 3 KŘ může poskytnout zejména projektovou dokumentaci kontrolovaného prostoru

22 Protokol o kontrole ( 12 KŘ) I. Obsahuje skutečnosti vztahující se k vykonané kontrole (nutno zohlednit též 18 s. ř.) Vždy však obsahuje alespoň: Označení kontrolního orgánu a kontrolujícího Označení ustanovení právního předpisu vymezujícího pravomoc kontrolního orgánu k výkonu kontroly Označení přizvané osoby, včetně důvodu jejího přizvání Označení kontrolované osoby (resp. povinné osoby; viz 18 odst. 2 správního řádu) Označení předmětu kontroly Kontrolní úkon, jímž byla kontrola zahájena, a den, kdy byl tento kontrolní úkon proveden Poslední kontrolní úkon předcházející vyhotovení protokolu o kontrole a den, kdy byl tento kontrolní úkon proveden Kontrolní zjištění, obsahující zjištěný stav věci s uvedením nedostatků a označení právních předpisů, které byly porušeny, včetně uvedení podkladů, z kterých tato kontrolní zjištění vycházejí Poučení o možnosti podat proti kontrolním zjištěním uvedeným v protokolu o kontrole námitky s uvedením lhůty pro jejich podání a komu se podávají (případně též o možnosti vzdání se práva k podání námitek) Datum vyhotovení a podpis kontrolujícího

23 Protokol o kontrole ( 12 KŘ) II. Vyhotovení lhůta 30 dnů / 60 dnů ode dne provedení posledního kontrolního úkonu Stejnopis protokolu o kontrole doručí kontrolní orgán kontrolované osobě (povinnosti vyplývající již z ustanovení 9 písm. f) KŘ) Protokol o kontrole je hlavním výstupem, který se předává orgánu pomoci v hmotné nouzi Protokol o kontrole může pouze konstatovat, že jiný než obytný prostor nebo stavba pro individuální či rodinnou rekreaci splňují nebo nesplňují požadavky dle 33b odst. 1 PHN

24 Námitky I. Kontrolovaná osoba Podávají se kontrolnímu orgánu ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení protokolu o kontrole, není-li stanovena v protokolu o kontrole lhůta delší Písemně Musí z nich být zřejmé, proti jakému kontrolnímu zjištění směřují, a musí obsahovat odůvodnění nesouhlasu s tímto kontrolním zjištěním Lhůty pro vyřízení námitek ( 14 KŘ) Vedoucí kontrolní skupiny anebo kontrolující (je-li sám) námitkám vyhoví do 7 dnů ode dne jejich doručení Pokud není námitkám vyhověno dle bodu 1, vyřídí námitky do 30 dnů vedoucí kontrolního orgánu, který námitkám buď vyhoví, částečně vyhoví, nebo je zamítne Ve zvlášť složitém případu se lhůta pro vyřízení námitek (vyhovění, částečné vyhovění nebo zamítnutí) nadřízenou osobou kontrolujícího prodlužuje o 30 dnů. O tomto prodloužení lhůty nadřízená osoba kontrolujícího kontrolovanou osobu předem vyrozumí

25 Námitky II. Způsoby vyřízení námitek ( 14 odst. 1 a 2 KŘ) Pokud jsou námitky důvodné, námitkám se vyhoví (vyhovět může i kontrolující nebo vedoucí kontrolní skupiny ve lhůtě do 7 dnů ode dne jejich doručení) Pokud jsou námitky částečně důvodné, námitkám se částečně vyhoví (vyřizuje nadřízená osoba kontrolujícího) Nedůvodné námitky se zamítají (vyřizuje nadřízená osoba kontrolujícího) Jako nedůvodné se zamítají též námitky, z nichž není zřejmé, proti jakému kontrolnímu zjištění směřují, nebo námitky, u nichž chybí odůvodnění (vyřizuje nadřízená osoba kontrolujícího) Zamítají se též námitky podané opožděně nebo neoprávněnou osobou (vyřizuje nadřízená osoba kontrolujícího) Přezkum námitek Provádí dle 156 odst. 2 správního řádu kontrolní orgán, neboť z KŘ nevyplývá, že by kontrolní orgán vyřizoval námitky správním rozhodnutím. To se netýká námitek vyřizovaných dle 14 odst. 3 KŘ

26 Ukončení kontroly Marným uplynutím lhůty pro podání námitek nebo vzdáním se práva podat námitky Dnem doručení vyřízení námitek kontrolované osobě, nebo Dnem, ve kterém byly námitky předány k vyřízení správnímu orgánu ( 14 odst. 3 KŘ) O ukončení kontroly a jejím výsledku je nutno informovat orgán pomoci v hmotné nouzi Stavební úřady zašlou orgánu pomoci v hmotné nouzi jednak protokol, ve kterém bude popsáno splnění či nesplnění standardů kvality bydlení, a dále sdělení, ve kterém stavební úřady též uvedou, zda bude s kontrolovanou osobou nebo jinou osobou zahajováno řízení z moci úřední, nebo zda budou tyto osoby vyzývány k nápravě (zejména zákaz užívání), případně zda je zjištěný stav v souladu s územním plánem Kontrolní orgán pravidelně, alespoň jednou ročně, zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup obecné informace o výsledcích kontrol ( 26 KŘ)

27 Děkuji za pozornost. Mgr. Ivan Švec Referent oddělení stavebního řádu ,

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby Vyhláška č. 268/2009 Sb., jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou

Více

Zákon č. 111/2006 sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby

Zákon č. 111/2006 sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby Zákon č. 111/2006 sb., o pomoci v hmotné nouzi (dále zákon PHN ) kompetence stavebních úřadů ve vztahu k technickým požadavkům na stavby Vyhláška č. 268/2009 Sb., jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou

Více

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů

Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů Kontrola Úřadu pro ochranu osobních údajů jak se na ni připravit? SOURHN 1. Základní právní rámec a relevantní právní předpisy 2. Zahájení kontroly 3. Ústní jednání a místní šetření 4. Oprávnění kontrolujících

Více

ZÁKON ze dne 14. června 2012 o kontrole (kontrolní řád) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

ZÁKON ze dne 14. června 2012 o kontrole (kontrolní řád) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 3303 255 ZÁKON ze dne 14. června 2012 o kontrole (kontrolní řád) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ KONTROLNÍ ŘÁD HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Působnost zákona (1) Tento

Více

255/2012 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Kontrolní řád. HLAVA I Obecná ustanovení

255/2012 Sb. ZÁKON. ČÁST PRVNÍ Kontrolní řád. HLAVA I Obecná ustanovení 255/2012 Sb. ZÁKON ze dne 14. června 2012 o kontrole (kontrolní řád) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Kontrolní řád HLAVA I Obecná ustanovení 1 Působnost zákona (1) Tento

Více

23/2017. Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol

23/2017. Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ 23/2017 Zásady pro výkon kontroly dodržování právních předpisů při uskutečňování akreditovaných činností u vysokých škol Národním akreditačním úřadem

Více

ZÁKON Č. 111/2006 Sb., O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ

ZÁKON Č. 111/2006 Sb., O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ ZÁKON Č. 111/2006 Sb., O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ Úvod novela zákona o pomoci v hmotné nouzi Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi - zákon č. 252/2014 Sb. ze dne 22. října 2014,

Více

Akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících ÚSC Seminář Ministerstva vnitra ČR

Akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících ÚSC Seminář Ministerstva vnitra ČR Akreditace vzdělávacích institucí a vzdělávacích programů podle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících ÚSC Seminář Ministerstva vnitra ČR Kontrola vzdělávacích institucí Praha 5.-7. června 2018 Hmotně právní

Více

ŘÁD KE KONTROLÁM KVALITY RADY PRO VEŘEJNÝ DOHLED NAD AUDITEM

ŘÁD KE KONTROLÁM KVALITY RADY PRO VEŘEJNÝ DOHLED NAD AUDITEM ŘÁD KE KONTROLÁM KVALITY RADY PRO VEŘEJNÝ DOHLED NAD AUDITEM Rada pro veřejný dohled nad auditem (dále jen Rada ) vydává podle 24a odst. 3 zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů

Více

PRAKTIKUM ZE SPRÁVNÍ KONTROLY Mgr. et Mgr. Eva Kebrlová, UČO

PRAKTIKUM ZE SPRÁVNÍ KONTROLY Mgr. et Mgr. Eva Kebrlová, UČO MVD 010 K PRAKTIKUM ZE SPRÁVNÍ KONTROLY Mgr. et Mgr. Eva Kebrlová, UČO 127525 Kontakt: eva.kebrlova@law.muni.cz Konzultace: po dohodě ve čtvrtek po semináři 1 Cvičení 10 Námitky proti protokolu 2 Námitky

Více

Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR

Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR Spolupráce pracovníků stavebních úřadů a Úřadu práce ČR Dvě dávky na bydlení Úřad práce ČR zajišťuje výplatu dávek na bydlení ze dvou systémů: příspěvek na bydlení dávka ze systému státní sociální podpory

Více

Instrukce NM 4 č. /2016

Instrukce NM 4 č. /2016 MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY Instrukce NM 4 č. /2016 ke sjednocení postupu při podávání podnětů při zjištění neobyvatelnosti prostoru v rámci dávek na bydlení Určeno pro: Úřad práce

Více

Metodická pomůcka odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj ČR k postupu stavebních úřadů podle 33b zákona o pomoci v hmotné nouzi

Metodická pomůcka odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj ČR k postupu stavebních úřadů podle 33b zákona o pomoci v hmotné nouzi Metodická pomůcka odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj ČR k postupu stavebních úřadů podle 33b zákona o pomoci v hmotné nouzi Ministerstvo práce a sociálních věcí vypracovalo novelu zákona

Více

KOLAUDACE, UŽÍVÁNÍ STAVEB a jejich právní záruky

KOLAUDACE, UŽÍVÁNÍ STAVEB a jejich právní záruky KOLAUDACE, UŽÍVÁNÍ STAVEB a jejich právní záruky MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Marcela Pavlová, ředitelka odboru stavebního řádu Email: marcela.pavlova@mmr.cz tel: 224 862 267, 731 628 446 Užívání

Více

Správní dozor a obdobné činnosti. Olga Pouperová

Správní dozor a obdobné činnosti. Olga Pouperová Správní dozor a obdobné činnosti Olga Pouperová Osnova přednášky: Pojem dozor, dohled, kontrola Systematika kontroly v souvislosti s VS Správní dozor Obdobné činnosti Kontrola, dozor, dohled Činnost spočívající

Více

Zákon o kontrole (kontrolní řád) Ministerstvo vnitra Odbor dozoru a kontroly veřejné správy

Zákon o kontrole (kontrolní řád) Ministerstvo vnitra Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Zákon o kontrole (kontrolní řád) Ministerstvo vnitra Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Základní právní předpisy pro kontrolu od 1.1.2014 Procesní úprava: zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní

Více

Čj.: KHSSC 38039/ Strana č. 1. Pravomoc k výkonu kontroly: 82 odst. 2 písm. b) zákona 258

Čj.: KHSSC 38039/ Strana č. 1. Pravomoc k výkonu kontroly: 82 odst. 2 písm. b) zákona 258 1 Čj.: KHSSC 38039/ 2014 PROTOKOL o kontrole pořízený z kontroly vykonané podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), a 88 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých

Více

VYTÁPĚNÍ A NUCENÉ VĚTRÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH OBYTNÝCH DOMŮ

VYTÁPĚNÍ A NUCENÉ VĚTRÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH OBYTNÝCH DOMŮ VYTÁPĚNÍ A NUCENÉ VĚTRÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH OBYTNÝCH DOMŮ Sídlo společnosti v ČR - Jablonec nad Nisou Rodinná společnost 20 letá tradice Flexibilita Inovace - patenty Pobočka pro Slovensko - Komárno Segmenty

Více

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole 552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 6. prosince 1991 o státní kontrole Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 392/2005 Sb. Změna: 501/2004 Sb.,

Více

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení Systém ASPI - stav k 26.11.2012 do částky 145/2012 Sb. a 49/2012 Sb.m.s. Obsah a text 552/1991 Sb. - poslední stav textu Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb.

Více

Právo na sociální pomoc v oblasti bydlení Dávky na bydlení

Právo na sociální pomoc v oblasti bydlení Dávky na bydlení Právo na sociální pomoc v oblasti bydlení Dávky na bydlení Příjemce a realizátor projektu: Kancelář veřejného ochránce práv Obsah příspěvku: Na jaké formy bydlení lze získat dávky? Dávky na bydlení a trvalý

Více

Zákon o kontrole (kontrolní řád) 24.dubna 2013

Zákon o kontrole (kontrolní řád) 24.dubna 2013 Zákon o kontrole (kontrolní řád) 24.dubna 2013 Základní právní předpisy pro kontrolu hmotněprávní úprava: jednotlivé zákony upravující příslušný druh kontroly procesní úprava: zákon č. 255/2012 Sb., o

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD ZLIV odbor výstavby Dolní náměstí 585, Zliv, :

MĚSTSKÝ ÚŘAD ZLIV odbor výstavby Dolní náměstí 585, Zliv, : MĚSTSKÝ ÚŘAD ZLIV odbor výstavby Dolní náměstí 585, 373 44 Zliv, 387 001 192 : mu.zliv@sendme.cz, http://www.zliv.cz čj: 0082/roz/10-La/ 0242 Zliv, dne 27.1.2011 Vyřizuje: Ing.Lamošová R o z h o d n u

Více

Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce

Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce Základní vymezení činností, obsahu a forem práce České školní inspekce Česká školní inspekce je národní autoritou pro hodnocení a kontrolu kvality a efektivity počátečního vzdělávání a samostatným správním

Více

Směrnice pro vyřizování stížností

Směrnice pro vyřizování stížností č. 13 Směrnice pro vyřizování stížností Platnost: od 1.1.2006 Závaznost: Vydal: pro všechny zaměstnance školy a osoby v obdobném poměru Mgr. Eva Vanžurová, ředitelka školy Počet příloh: 1 Mgr. Eva Vanžurová

Více

Maximální minimum pro původce odpadů

Maximální minimum pro původce odpadů Maximální minimum pro původce odpadů Kristýna VHusáková, Štěpán Jakl, Alena Mařasová, Vojtěch Pilnáček, Pavlína Rýpalová, Jitka Fuitová 22. & 23. 5. 2019 Obsah prezentace Česká inspekce životního prostředí

Více

Základní škola, Praha 9 Černý Most Vybíralova 964/ Praha 9 IČ:

Základní škola, Praha 9 Černý Most Vybíralova 964/ Praha 9 IČ: Č.j.: Vypracoval: Zaměstnanci seznámeni VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ 5/2017-s Platnost ode dne: 1. 1. 2017 Mgr. Jaroslav Šupka Účinnost ode dne: 1. 1. 2017 Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných

Více

Legislativní rámec odpojování odběratelů od CZT

Legislativní rámec odpojování odběratelů od CZT Legislativní rámec odpojování odběratelů od CZT Problematika přechodu odběratelů od centrálního zásobování teplem k vlastním zdrojům je proces, který se dotýká několika legislativních úprav. Níže jsou

Více

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, Šafaříkova 9, příspěvková organizace POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů Název školy: Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace Pokyn

Více

Krajská hygienická stanice jako dotčený orgán státní správy ve stavebním řádu

Krajská hygienická stanice jako dotčený orgán státní správy ve stavebním řádu Krajská hygienická stanice jako dotčený orgán státní správy ve stavebním řádu KHS jako dotčený orgán 77 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Orgán

Více

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů

POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, Šafaříkova 9, příspěvková organizace POKYN ŘEDITELKY ŠKOLY k vyřizování stížností, oznámení a podnětů Název školy: Mateřská škola Ostrava, Šafaříkova 9, příspěvková organizace Pokyn

Více

Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová

Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová Vnitřní prostředí staveb a větrání Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz Vnitřní prostředí staveb Definice

Více

Část: 32. VYŘIZOVÁNÍ STÍŢNOSTÍ

Část: 32. VYŘIZOVÁNÍ STÍŢNOSTÍ Základní škola Moravská Třebová, Kostelní náměstí 21, okres Svitavy příspěvková organizace se sídlem 571 01 Moravská Třebová, Kostelní náměstí 21 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Část: 32. VYŘIZOVÁNÍ STÍŢNOSTÍ Č.j.:

Více

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s.

Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků. Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Některé aspekty územního a stavebního řízení z hlediska jejich účastníků Mgr. Alena Říhová bnt pravda & partner, v.o.s. Okruh účastníků územního řízení ( 85 SZ) žadatel obec osoby s vlastnickým či jinými

Více

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií 1 Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií energetickým posudkem písemná zpráva obsahující informace o posouzení plnění předem stanovených

Více

Směrnice k vyřizování stížností

Směrnice k vyřizování stížností Směrnice k vyřizování stížností (Příloha č.2 Organizačního řádu školy) Vypracoval: Ing.Bc.Olga Pastyříková Schválil: Ing. Bc. Olga Pastyříková ředitelka školy Schváleno dne: 24.8.2016 Účinnost od: 1. 9.

Více

MĚSTO VODŇANY. PRAVIDLA pro postup při hospodaření s byty ve vlastnictví města Vodňany

MĚSTO VODŇANY. PRAVIDLA pro postup při hospodaření s byty ve vlastnictví města Vodňany MĚSTO VODŇANY PRAVIDLA pro postup při hospodaření s byty ve vlastnictví města Vodňany Rada města Vodňany (dále jen Rada) pro zajištění výkonu vlastnického práva a práva pronajímatele bytů v souladu se

Více

Metodické doporučení

Metodické doporučení Metodické doporučení procesního postupu při kontrolách výkonu přenesené a samostatné působnosti dle zákonů o územních samosprávných celcích od 1. 1. 2014 Praha 2. prosince 2013 Zpracoval: odbor dozoru

Více

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2016 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 21.11. 2016 Reklama na léčivé přípravky z hlediska dozorové praxe 2 KONTROLNÍ ČINNOST DLE KONTROLNÍHO ŘÁDU PharmDr. Rafífa Hamoudová, Ph.D. Velký sál SÚKL 21. 11. 2016 Reklama na léčivé přípravky z hlediska

Více

Postup při vyřizování stížností, podnětů a oznámení

Postup při vyřizování stížností, podnětů a oznámení Základní škola praktická, Bílina, Kmochova 205/10, příspěvková organizace Postup při vyřizování stížností, podnětů a oznámení (výňatek z vnitřní směrnice) 1 Vyřizování stížností 1. 1 Stížnosti mohou být

Více

Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností

Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností MĚSTO MODŘCE Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Interní směrnice č. 9/2015 Rada města Modřice 12.5.2015 Obsah Interní směrnice č. 9/2015... 1 ČÁST I. - ÚVOD... 1 Článek 1 - Úvodní ustanovení...

Více

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ ÚKOLŮ VYPLÝVAJÍCÍCH ZE ZÁKONA Č. 106/1999 SB., O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Základní umělecká škola, Šumperk, Žerotínova 11 Sídlo: 787 01 Šumperk, Žerotínova 11 Identifikační číslo 00852333 Zřizovatel Olomoucký kraj IČO 60609460 Vnitřní předpis č.: VP12/2010 POKYN ŘEDITELE K ZAJIŠTĚNÍ

Více

Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím

Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím Směrnice ředitele školy k svobodnému přístupu k informacím Č. j.: 342/17 Spisový znak: 2a Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy

Více

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D.

Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť. JUDr. Jakub Král, Ph.D. Praktická aplikace nové legislativy zdravotnických prostředků u klinických pracovišť JUDr. Jakub Král, Ph.D. Brno 27. 11. 2015 Přehled právní úpravy zdravotnických prostředků a stručný výčet změn 2 Přehled

Více

Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv

Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv Výměna oken v místnostech s otevřenými ohništi nebo instalovanými spotřebiči paliv u staveb pro bydlení a pro rodinnou rekreaci metodická pomůcka Ministerstva pro místní rozvoj Obsah 1. Úvod 2 2. Základní

Více

P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Kontrolní řád města Brna

P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a. Kontrolní řád města Brna P ř í l o h a č. 6 S t a t u t u m ě s t a B r n a Kontrolní řád města Brna Účelem tohoto kontrolního řádu je stanovit základní pravidla provádění kontrolní činnosti, zejména se zaměřením na účelnost nakládání

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY se sídlem Hornická 43A/2679, 70200 Ostrava ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 20. STÍŽNOSTI A JEJICH VYŘIZOVÁNÍ Č.j.: 176 /2012 Vypracoval: Schválil: Spisový znak, skartační znak: 2.1 A 5 Směrnice nabývá platnosti

Více

Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele. Společný program na podporu výměny kotlů. www.sfzp.

Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele. Společný program na podporu výměny kotlů. www.sfzp. Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele Společný program na podporu výměny kotlů www.sfzp.cz/kotlikovedotace kotlikova dotace.indd 1 09/12/15 16:23 Obsah: Základní

Více

Pravidla pro větrání prostor s plynovými spotřebiči

Pravidla pro větrání prostor s plynovými spotřebiči Pravidla pro větrání prostor s plynovými spotřebiči Od 1.1.2012 nabyla účinnost Vyhl. 20/2012 Sb. o technic.požadavcích na stavby, která novelizuje stávající prováděcí Vyhl. č. 268/2009 Sb. ke Stavebnímu

Více

Kontrola SÚKL v lékárně

Kontrola SÚKL v lékárně 1 Odbor lékárenství a distribuce 2 Kontrolní činnost Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád) Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád pověření ke kontrole prokazuje inspektor SÚKL průkazem inspektora

Více

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy.

Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Pro školní rok 2016/17 jsou změny v přihláškách a v přijímacím řízení, proto pečlivě prostudujte následující odkazy. Na stránkách MŠMT nebo na našich stránkách s předvyplněnými předměty si můžete stáhnout

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 1 2 KONTROLA POSKYTOVATELE ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB Ing. DAGMAR TÓTHOVÁ STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 24. 10. 2016 3 Kontroly SÚKL v oblasti ZP při poskytování ZS legislativa

Více

KONTROLNÍ ČINNOST V SAMOSTATNÉ A PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI

KONTROLNÍ ČINNOST V SAMOSTATNÉ A PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad Směrnice KONTROLNÍ ČINNOST V SAMOSTATNÉ A PŘENESENÉ PŮSOBNOSTI VNITŘNÍ NORMA VN/27/2014 Platí od 18. 12. 2014 Účinná od 1. 1. 2015 Platí do Závazná pro pro všechny zaměstnance

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy:

VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy: Č.j.: 30/2014 VNITŘNÍ SMĚRNICE PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ I. Přijímání dětí a zákonné normy: Mateřské školy podle zákona 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Kolaudace. Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU

Kolaudace. Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU Kolaudace Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU Kolaudace Postup stavebního úřadu, kterým se povoluje užívání stavby. Významná novela stavebního zákona v roce 2006, kterým došlo

Více

Nová zelená úsporám 1. výzva, duben 2014 změny vzhledem k minulé výzvě ze srpna 2013

Nová zelená úsporám 1. výzva, duben 2014 změny vzhledem k minulé výzvě ze srpna 2013 Nová zelená úsporám 1. výzva, duben 2014 změny vzhledem k minulé výzvě ze srpna 2013 V následujícím textu je uveden přehled změn v nové výzvě programu vzhledem k již ukončené předcházející výzvě programu

Více

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM SMĚRNICE č.2 O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM GYMNÁZIUM VODŇANY www.gymnaziumvodnany.cz Tel./fax 383 383 743, kancelar@gymnaziumvodnany.cz 1 GYMNÁZIUM VODŇANY Směrnice o svobodnému přístupu k informacím

Více

Čj.: KHSSC 45619/2014. 1. Pravomoc k výkonu kontroly: 82 odst. 2 písm. b), písm. o) zákona 258

Čj.: KHSSC 45619/2014. 1. Pravomoc k výkonu kontroly: 82 odst. 2 písm. b), písm. o) zákona 258 Čj.: KHSSC 45619/2014 PROTOKOL o kontrole pořízený z kontroly vykonané podle zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), a 88 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých

Více

Čl. 1 Přijímání stížností

Čl. 1 Přijímání stížností Gymnázium a Střední odborná škola, Moravské Budějovice, Tyršova 365, PSČ 676 19 Směrnice k vyřizování stížností, oznámení a podnětů a vyřizování žádostí o poskytnutí informací doručených Gymnáziu a Střední

Více

SEKCE PRO LIDSKÁ PRÁVA

SEKCE PRO LIDSKÁ PRÁVA SEKCE PRO LIDSKÁ PRÁVA Metodika k zabezpečení kontroly výkonu přenesené působnosti ve vztahu k dodržování ustanovení 6 odst. 8 zákona č. 273/2001 Sb., o právech příslušníků národnostních menšin a o změně

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD RYCHNOV NAD KNĚŽNOU

MĚSTSKÝ ÚŘAD RYCHNOV NAD KNĚŽNOU MĚSTSKÝ ÚŘAD RYCHNOV NAD KNĚŽNOU Odbor výstavby a životního prostředí Havlíčkova 136, 516 01 Rychnov nad Kněžnou tel.: 494 509 111, fax: 494 534 440, e-mail: e-podatelna@rychnov-city.cz Rychnov nad Kněžnou,

Více

SMĚRNICE Olomouckého kraje

SMĚRNICE Olomouckého kraje SMĚRNICE Olomouckého kraje ze dne 23. 3. 2016 č. 1/2016 kterou se vydávají Pravidla pro přijímání a vyřizování petic a stížností Rada Olomouckého kraje vydává svým usnesením č. UR/92/57/2016 ze dne 23.

Více

R O Z H O D N U T Í veřejná vyhláška

R O Z H O D N U T Í veřejná vyhláška M ě s t s k ý ú ř a d Š l a p a n i c e pracoviště Brno, Opuštěná 9/2, 656 70 Brno ODBOR VÝSTAVBY stavební úřad Oprávněná úřední osoba: Ing.Marie Kozáková,tel.533 304 557 e-mail.: kozakova@slapanice.cz

Více

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace

Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace Mateřská škola, Liberec, Matoušova 468/12, příspěvková organizace, Liberec 3, 460 01 Pokyn ředitelky školy k svobodnému přístupu k informacím a k ochraně informací Č.j.: 5/14 Účinnost od: 1. 1. 2014 Spisový

Více

Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele Společný program na podporu výměny kotlů. www.sfzp.

Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele Společný program na podporu výměny kotlů. www.sfzp. Díky kotlíkové dotaci můžu v naší obci i já lépe dýchat. Příručka pro žadatele Společný program na podporu výměny kotlů www.sfzp.cz/kotlikovedotace Obsah: Základní předpoklad pro podání žádosti 1 Postup

Více

Hotel garni - je ubytovací zařízení s minimálně 10 pokoji pro hosty a dalšími službami

Hotel garni - je ubytovací zařízení s minimálně 10 pokoji pro hosty a dalšími službami Charakteristika jednotlivých typů ubytovacích zařízení Charakteristiky jednotlivých typů mají za cíl přesněji definovat rozsah služeb pro jednotlivé typy ubytovacích zařízení. Charakteristika vychází z

Více

1. VÝZVA. Ministerstvo životního prostředí

1. VÝZVA. Ministerstvo životního prostředí 1. VÝZVA Ministerstvo životního prostředí VYHLAŠUJE VÝZVU k podávání žádostí o poskytnutí podpory z Programu na podporu výměny kotlů v oblastech postižených povodněmi v roce 2013. Cílem Programu na podporu

Více

Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií

Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií Novela zákona 406/2000 sb. o hospodaření energií (Účinnost zákona: 1. ledna 2013) Snižování energetické náročnosti budov ( 7 zákona) (1) V případě výstavby nové budovy je stavebník povinen plnit požadavky

Více

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013

Jednotlivé paragrafy zákona jsou rozpracovány v příslušných vyhláškách, které vstupují v platnost, předpoklad k 1. 4. 2013 Zákon 318 ze dne 19. července 2012, kterým se mění zákon číslo 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění pozdějších předpisů a jeho dopady na majitele nemovitostí, výrobce a provozovatele energetických

Více

VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ. Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie U Světlé Velké Meziříčí. Velké Meziříčí 2.

VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ. Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie U Světlé Velké Meziříčí. Velké Meziříčí 2. VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Hotelová škola Světlá a Obchodní akademie U Světlé 36 594 23 Velké Meziříčí Velké Meziříčí 2. dubna 2013-1 - VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Směrnice: Vypracovala: Č.j.: HŠaOAVM/187/2013 Mgr.

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód

č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo Kód č. Název položky a obsah 1 Identifikační číslo 172 2 Kód 3 Pojmenování (název) životní situace. Svobodný přístup k informaci ve smyslu zákona č.106/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů 4 Základní informace

Více

Obec Rybitví. pro poskytování informací na základě. k informacím.

Obec Rybitví. pro poskytování informací na základě. k informacím. Obec Rybitví Směrnice č. 1 /2009 pro poskytování informací na základě zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Datum a místo vydání: 15.09. 2009 Obec Rybitví Schváleno: Zastupitelstvo

Více

rozhodování ve správním řízení střední škola Seč 22. 11. 2013 PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D. m.puskinova@seznam.cz

rozhodování ve správním řízení střední škola Seč 22. 11. 2013 PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D. m.puskinova@seznam.cz rozhodování ve správním řízení střední škola Seč 22. 11. 2013 PhDr. Mgr. Monika Puškinová, Ph.D. m.puskinova@seznam.cz Právní předpisy, výklady, novelizace Rozhodování ve správním řízení, charakteristika

Více

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Část

Více

ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ (WEB)

ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ (WEB) Základní škola a mateřská škola Český Těšín Pod Zvonek, příspěvková organizace Titulní list Typ dokumentu: SMĚRNICE /celk. počet: 1 / 5 Účinnost: 1. 9. 212 Evidenční číslo:.příloha Revize: ŘEŠENÍ STÍŽNOSTÍ

Více

Žádost o kolaudační souhlas (rozhodnutí) pro stavby pozemních komunikací.

Žádost o kolaudační souhlas (rozhodnutí) pro stavby pozemních komunikací. Napsal uživatel Mgr. Filip Matějka 3. Pojmenování, název ŽS Žádost o kolaudační souhlas (rozhodnutí) pro stavby pozemních komunikací. 4. Základní informace k ŽS Dokončenou stavbu pozemních komunikací nebo

Více

SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ VYBRANÉ ASPEKTY

SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ VYBRANÉ ASPEKTY SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ VYBRANÉ ASPEKTY PRÁVA ÚČASTNÍKA ŘÍZENÍ, JEDNÁNÍ SPRÁVNÍHO ORGÁNU ( 4 SPRÁVNÍHO ŘÁDU) Veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu,

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov

VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Strana 738 Sbírka zákonů č. 78 / 2013 78 VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2013 o energetické náročnosti budov Ministerstvo průmyslu a obchodu stanoví podle 14 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií,

Více

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu

Změny ve směrnici jsou prováděny formou číslovaných písemných dodatků, které tvoří součást tohoto předpisu Směrnice č. 5/14 Základní škola Pelhřimov, Komenského 1326 Poskytování informací Vypracoval: Mgr. Nella Slavíková Pedagogická rada projednala dne 22. ledna 2014 Směrnice nabývá platnosti ode dne 1. února

Více

Kontroly domácích topenišť podle 17 odst. 2 zákona o ochraně ovzduší. Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj

Kontroly domácích topenišť podle 17 odst. 2 zákona o ochraně ovzduší. Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj Kontroly domácích topenišť podle 17 odst. 2 zákona o ochraně ovzduší Ing. Tomáš Helán Jihomoravský kraj Brno, 16.02.2017 Kontroly zdrojů v domácnostech (novela 17 odst. 2 zákona) Stav do 31.12.2016 Plnění

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 1.1.101 POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ 1.1.101 POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 1.1.101 POŽADAVKY

Více

odbor výstavby Žá d o s t o p o v o l ení výj i mky

odbor výstavby Žá d o s t o p o v o l ení výj i mky Městský úřad Třebíč odbor výstavby Karlovo náměstí 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo náměstí 116/6, 674 01 Třebíč V Třebíči dne....... Žá d o s t o p o v o l ení výj i mky

Více

KONTROLNÍ ŘÁD MAGISTRÁTU MĚSTA KARLOVY VARY

KONTROLNÍ ŘÁD MAGISTRÁTU MĚSTA KARLOVY VARY KONTROLNÍ ŘÁD MAGISTRÁTU MĚSTA KARLOVY VARY Zpracoval Vydal JUDr. Ing. Josef Bečvář, vedoucí OVAK Ing. Petr Kulhánek, primátor města Karlovy Vary Počet stran 5 Počet příloh 0 Schválil: Rada města Karlovy

Více

Výzva k odstranění nedostatků ve zprávě o realizaci operace/žádosti o platbu 3

Výzva k odstranění nedostatků ve zprávě o realizaci operace/žádosti o platbu 3 PŘÍLOHA Č. 3 VZORY 1. Dokumenty týkající se výkonu administrativního ověření/monitorovací návštěvy... 2 A) Výzva k odstranění nedostatků ve zprávě o realizaci operace/žádosti o platbu... 2 B) Záznam o

Více

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole

Přijímání ke vzdělávání ve střední škole. 59 Podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední škole Koncem roku 2011 byl novelizován Školský zákon a s účinností od 1. 1. 2012 platí zákon č. 472/2011 Sb., z něhož citujeme pro účely organizace přijímacího řízení na střední školy následující text: Přijímání

Více

Rozhodnutí, kterým se stanoví závazný postup při použití finančních prostředků z Fondu rozvoje bydlení města Tábora.

Rozhodnutí, kterým se stanoví závazný postup při použití finančních prostředků z Fondu rozvoje bydlení města Tábora. Příloha k usnesení č. 1644/38/06 Rozhodnutí, kterým se stanoví závazný postup při použití finančních prostředků z Fondu rozvoje bydlení města Tábora. Zastupitelstvo města se v souladu se zákonem č. 128/2000

Více

3. Místo kontroly (název a adresa provozovny nebo jiný přesný popis místa): Výdejna stravy při pracovištích praktického výcviku Loštice Žádlovice 18

3. Místo kontroly (název a adresa provozovny nebo jiný přesný popis místa): Výdejna stravy při pracovištích praktického výcviku Loštice Žádlovice 18 K R A J S K Á H Y G I E I C K Á S T A I C E OLOMOUCKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OLOMOUCI Lidická 56, 787 01 Šumperk, tel. 583 301 500, e-mail: podatelna@su.khsolc.cz, ID: 7zyai4b PROTOKOL o k o n t r o l e č.j.:khsoc/26440/2016/su/hdm

Více

Základní škola a Mateřská škola Žďárná VNITŘNÍ SMĚRNICE K VYŘÍZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

Základní škola a Mateřská škola Žďárná VNITŘNÍ SMĚRNICE K VYŘÍZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Základní škola a Mateřská škola Žďárná VNITŘNÍ SMĚRNICE K VYŘÍZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Obecná ustanovení Na základě ustanovení 14, odst. 3 zákona č. 262/2014 Sb. zákoníku práce v platném znění a 21 zákona č. 561/2004

Více

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/

Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ Ustanovení o přijímacím řízení do středních škol ve školském zákoně /vybraná ustanovení/ zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve

Více

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín

Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín 1-1173/2012 Obecní úřad Milín, stavební úřad 11. května 27, Milín Č.j: 1173/2012 Milín, dne: 12.11.2012 Vyřizuje: Renata Melicharová E-mail: sumilin@volny.cz Telefon: 318 691 173 V E Ř E J N Á V Y H L

Více

Povinně zveřejňované informace

Povinně zveřejňované informace Povinně zveřejňované informace Povinně zveřejňované informace podle 5, odst. 1 zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím 1. Název Základní škola T. G. Masaryka, Studénka, 2. května 500, okres

Více

Pozměňovací návrhy přednesené v opakovaném druhém čtení dne 29. listopadu 2016

Pozměňovací návrhy přednesené v opakovaném druhém čtení dne 29. listopadu 2016 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů (tisk 783) Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ROZDĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB DO TYPOLOGICKÝCH SKUPIN Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci

Více

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole

/UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července Protokol o kontrole /UOOUX008ECL0* Č.j. : UOOU 01254/15-16 V Praze dne 28. července 2015 Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem 170 00 Praha - Holešovice, Pplk. Sochora 727/27, IČ:

Více

/UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/ V Praze dne 26. května Protokol o kontrole

/UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/ V Praze dne 26. května Protokol o kontrole /UOOUX009L0HW* Č.j. : UOOU 03261/16-27 V Praze dne 26. května 2016 Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochora 727/27, 170 00 Praha 7, IČ: 70837627, (dále

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ POŽADAVKY NA UMÍSŤOVÁNÍ STAVEB. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 1.1.101 POŽADAVKY

Více

Dozorčí řád Komory auditorů České republiky

Dozorčí řád Komory auditorů České republiky Dozorčí řád Komory auditorů České republiky Sněm Komory auditorů České republiky (dále jen Komora ) v souladu s ust. 24a odst. 4 zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech a o změně některých zákonů (dále jen

Více

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost

S M Ě R N I C E. Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice. Čl. 2 Pojem stížnost S M Ě R N I C E k vyřizování stížností v Úřadu průmyslového vlastnictví Čl. 1 Předmět a rozsah směrnice Směrnice stanoví, v souladu s platnými předpisy upravujícími problematiku stížností, zásady k vyřizování

Více