Postup objednání fotoknihy u firmy MAKO Blatná, spol. s r.o., KODAK EXPRESS, pomocí internetové aplikace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Postup objednání fotoknihy u firmy MAKO Blatná, spol. s r.o., KODAK EXPRESS, www.makofoto.cz pomocí internetové aplikace"

Transkript

1 Postup objednání fotoknihy u firmy MAKO Blatná, spol. s r.o., KODAK EXPRESS, pomocí internetové aplikace Tento návod vznikl pro uživatele, kterým dělá angličtina potíže a přesto si chtějí vytvořit svou vlastní fotoknihu nebo pro ty uživatele, kteří sice angličtinu ovládají, ale potřebují na úvod pár rad pro práci s programem. Objednávkový portál bude časem přeložen do češtiny, do té doby je k dispozici anglická verze. Fotoknihu si můžete samozřejmě vytvořit i na naší prodejně v plně automatickém režimu s následnými úpravami nebo se obrátit na naši obsluhu, která vám ráda poradí. Tvorba knihy přes internetový přístup je určena hlavně pro uživatele, kteří si chtějí sestavit svou fotoknihu v klidu doma. Výhodou sestavení fotoknihy přes internet je možnost opakovaného vytištění stejné fotoknihy, pokud se v budoucnu rozhodnete pro její přiobjednání. Doporučení: Vyberte si dopředu fotografie, které chcete do fotoknihy zahrnout a vytvořte si na ně nejlépe zvláštní složku, do které tyto fotografie nakopírujete - ulehčí vám to práci. 1. Spusťte svůj internetový prohlížeč a zadejte Od je již aplikace v češtině - z rozbalovací nabídky v pravé části obrazovky vyberte češtinu 2. Objeví se následující obrazovka - úvodní okno křížkem ji zavřete, neobsahuje nic důležitého.

2 Zvolte Albums Na následující obrazovce zvolte V tento okamžik se začne startovat internetová aplikace pro tvorbu fotoknihy: Překlad: Prosím počkejte moment na nahrání editoru. Může to trvat až jednu minutu. Aplikace se objeví v novém okně. V mezičase stahování nezavírejte, prosím, okno internetového prohlížeče. Pokud by se okno s editorem neobjevilo ani po několika minutách, prosím klikněte zde.

3 Po spuštění internetové aplikace se objeví následující obrazovka: Nejjednodušší je, pokud máte fotografie předem připravené ve zvláštní složce, kliknout na "Add all pictures" (Přidat všechny fotografie). Výběr fotografií v tomto kroku není konečný - ve fotoknize nemusíte zde vybrané fotografie použít a zrovna tak můžete v průběhu další tvorby fotoknihy další fotografie přidávat. V této fázi je to počáteční výběr (ale lépe se vám bude pracovat, pokud zde vyberete všechny fotografie, které budete chtít do fotoknihy zahrnout - raději více než méně, ať máte z čeho vybírat). Jakmile jste s výběrem fotografií v dolní části spokojeni, klikněte na tlačítko "Start a composition with those images". V dalším kroku se vás program dotáže, zda chcete fotografie poskládat automaticky (automatic) nebo ručně (manual)

4 Pro náš případ zvolíme možnost "MANUAL". Proč? Automatické naskládání fotografií nerespektuje dobře snímky pořízené na výšku a následné úpravy dají v tomto případě větší práci, než poskládat fotoknihu ručně - je to jednoduché - uvidíte. V pravé části obrazovky jsou ještě dvě tlačítka: Červené - Zpět k výběru fotografií, Continue = Pokračovat. Zvolte Continue. Objeví se následující obrazovka: Nedělejte si hlavu ze znázorněného počtu stran, ani jejich rozložení (později změníte) a klikněte na Cover = obálka vaší fotoknihy. Nyní spatříte základní obrazovku pro tvorbu celé fotoknihy a vysvětlíme si jednotlivé funkce: 1. Add more images - touto volbou můžete do výběru přidat další fotografie 2. Ve svislém pruhu vidíte fotografie, které můžete umístit do fotoknihy 3. Page numbering - můžete si zadat číslování stran - obvykle se nepoužívá

5 4. Mezi dvěma šipkami uvidíte vždy rozsah stran, se kterými právě pracujete (maximum je 28) nebo slovo COVER (obálka) 5. V dolní část obrazovky vidíte aktuální možnosti podle volby jednotlivých záložek - COVER - možnosti obálky - PAGES LAYOUTS - vzhledy stránky - můžete použít jako pomocnou šablonu, ale totéž můžete udělat i ručně - šablonu aplikujete tím způsobem, že ji při stisknutém levém tlačítku myši přetáhnete na fotoknihu - CUSTOMISED BACKGROUDNS - uživatelská pozadí - umožňuje vybrat jednobarevné pozadí a to potom zeleným tlačítkem Apply dát jako pozadí stránky (po zaškrtnutí volby Apply this background to all pages bude použito vybrané pozadí pro všechny stránky fotoknihy.) - FRAMES AND BORDERS - rámečky a okraje - v tomto případě musíte předem kliknout na vybranou fotografii v knize a následně si můžete zvolit buď ozdobný rámeček (Frame) nebo okraj (Border) podle svého vkusu. Příslušná volba se objeví u fotografie ve fotoknize po stisknutí tlačítka Aplly. K dispozici máte ještě pro zatržení 3 volby - shora: * použít pro všechny fotografie na stránce * použít pro všechny fotografie v knize * použít náhodně pro všechny fotografie v knize Vpravo před tlačítkem Apply vidíte malý náhled, jak bude fotografie vypadat - pokud chcete volbu zrušit, vyberete černý obdélníček s červeným X. - CLIPART - obrázky - metodou přetažení myší do prostoru stránky fotoknihy můžete přidat různé obrázky - vhodné spíše pro dětské fotoknihy. 6. See all pages - stisknutím této ikonky si můžete zobrazit náhled celé fotoknihy

6 Stránky můžete přetahovat - měnit jejich pořadí ve fotoknize myší, kliknutím na příslušnou stranu ji upravovat nebo se hned vrátit zpět k vytváření fotoknihy tlačítkem Back to the composition. V průběhu vytváření fotoknihy se občas objeví výzva, abyste si uložili rozpracovanou fotoknihu - odpovězte kliknutím na zelené tlačítko Yes. 8. Limit of the page - zobrazí nápovědu pro umístění fotografií do fotoknihy. Tmavě šedý rámeček - zobrazuje plochu (okraj) fotoknihy, kterou stroj při zpracování ořízne - je zvýrazněn i přerušovanou čarou. Světle šedý rámeček - bezpečnostní zóna - tisk zde není zaručen.

7 9. Šipka vlevo - o krok zpět Šipka vpravo - o krok dopředu (pokud dáte o krok zpět nechtěně) New photo frame - nový rámeček - umístí do prostoru fotoknihy nový prázdný rámeček, u kterého můžete změnit velikost, přetáhnout jej na vybrané místo a následně do něj přetáhnout vybranou fotografii. Stejného výsledku ovšem dosáhnete, pokud přetáhnete myší na plochu fotoknihy vybranou fotografii z levého "zásobníku" - viz. dále Add text - vloží na stránku fotoknihy rámeček s nápisem TEXT, který můžete přetáhnout na libovolné místo, vložit vlastní text a vybrat jeho velikost, typ písma nebo barvu. Style - můžete vybrat typ písma Size - vybíráte velikost písma, Colour - barva písma, Backgrounds - barva pozadí písma, Transparent text frame = průhledný rámeček textu. Můžete volit kurzívu, tučné písmo a zarovnání textu vlevo, doprostřed či vpravo (pokud má text více řádek). Ikonkou koše můžete text smazat. Add page - přidání dvojstrany do fotoknihy, pokud není dosaženo maximálního limitu 28 stran Delete pages - smazání stran z fotoknihy Restart your composition - začít s tvorbou knihy opět od počátku - zde máte dvě volby - začít tvorbu fotoknihy se setejnými fotografiemi (same images) či začít tvořit novou fotoknihu s jinými fotografiemi (other images). A dostáváme se k poslední části popis základní obrazovky pro tvorbu fotoknihy: Start a new project - začít s tvorbou fotoknihy opět od začátku - po volbě se objeví několik možností, shora dolů budou následující: - Nová fotokniha se stejnými fotografiemi - Nová fotokniha s jinými fotografiemi - Tvořit jiný typ fotoknihy (u nás nepřipadá zatím v úvahu)

8 - Konec a návrat na výchozí internetovou stránku Open an existing project - Otevřít existující projekt - pokud máte již nějakou fotoknihu vytvořenou nebo alespoň uloženou následující volbou (viz níže), můžete ji touto volbou znovu otevřít (Open), udělat v ní úpravy a poslat znovu k vytištění nebo ji smazat (Delete). Save your project - Uložit projekt (fotoknihu) - budete vyzváni k zadání názvu fotoknihy a po stisknutí tlačítka Save bude uložena pod zvoleným názvem a následně ji budete moci kdykoliv otevřít (NA STEJNÉM POČÍTAČI) volbou Open an existing project (viz výše) a pokračovat v práci. Back to homepage - návrat na úvodní internetovou stránku Help - nápověda v angličtině - je velmi stručná, všechno, co obsahuje, již bylo či bude podrobně popsáno dále. *** Takže nyní se vrátíme zpět na úvodní obrazovku a při vytvoření pár stran si ukážeme další ovládací prvky.

9 Jakmile najedete ukazatelem myši nad zásobník fotografií, objeví se k fotografii zvětšený náhled: Stisknete levé tlačítko myši, držíte a přetáhnete fotografii na plochu fotoknihy a) do již existujícího rámečku V tom případě, jakmile levé tlačítko myši uvolníte, dojde k automatickému vyplnění rámečku příslušnou fotografií - pokud rámeček svým tvarem nevyhovuje fotografii, bude fotografie umístěna tak, aby vyplnila celý rámeček - v našem případě bude oříznuta.

10 S fotografií můžete dále pracovat: - jakmile najedete myší nad rámeček, objeví se několik symbolů: Pro názornost jsou červenými šipkami označena táhla pro zvětšení rámečku požadovaným směrem, modrými šipkami zvětšení celkové do příslušeného směru se zachováním poměru stran a zelená šipka označuje místo, kdy při stisknutí levého tlačítka myši můžete posouvat celým obrázkem po ploše fotoknihy. Pokud umístíte kurzor myši do fotografie, změní se její symbol na "ručičku" a po stisknutí levého tlačítka myši můžete posouvat fotografií uvnitř rámečku (pokud je větší než rámeček). Pokud kliknete levým tlačítkem myši do rámečku s fotografií, objeví se několik dalších možností: Pomocí symbolů lupy můžete fotografii uvnitř rámečku zmenšovat (minus) či zvětšovat (plus). Pomocí dvou další ikon můžete fotografii otočit zvoleným směrem. Další ikonka umožní převést barevnou fotografii na černobílou, což se může často hodit. Obdélníček se dvěma šipkami vám ukáže náhled celé původní fotografie a symbol koše umožní fotografii i s rámečkem smazat. Pokud chcete pouze vyměnit fotografii a rámeček ponechat, přetáhněte tam myší jinou.

11 Zatím jsme si ukázali, jak přetáhnout fotografii do již existujícího rámečku, můžeme ale postupovat i zcela bez předem připravených rámečků, což si ukážeme pod bodem b) b) umístění fotografie na plochu fotoknihy bez předem připraveného rámečku - pro pokročilou tvorbu fotoknihy tento způsob doporučuji. Ukážeme si jej opět na úvodní straně fotoknihy, princip je samozřejmě stejný pro všechny další strany. Začneme tím, že myší klikneme do rámečku a vybereme symbol koše. Rámeček ze stránky zmizí. - třetí volbou bude normálně vložena fotografie. Nyní při stisknutém levém tlačítku myši vybereme ze zásobníku fotografií na levé straně obrazovky fotografii a přetáhneme ji na plochu fotoknihy. Po uvolnění tlačítka myši se objeví vlevo vyobrazený dotaz. Pokud budete tvořit fotoknihu tímto způsobem, budete jej muset zodpovědět pokaždé, když budete na stránku umisťovat další fotografii: - potvrzením první volby umístíte fotografii jako vodotisk do pozadí dvoustrany, na které se právě nacházíte, - potvrzením druhé volby bude fotografie použita jako pozadí (vodotisk) na všechny dvoustrany v knize Použití první volby bude vypadat takto (u druhé též, ale na všech dvoustranách).

12 Pokud použijete volbu "Apply as new image", bude vypadat stránka takto: Následně poté upravíte velikost snímku, umístění, výřez atd. Zkrátka - máte plnou kontrolu nad tvorbou fotoknihy. Proto doporučuji pro pěknou fotoknihu - vymažte všechny rámečky, které vám program nabídne, zvolte si vlastní fotografii pro pozadí a přetáhněte si všechny fotografie do fotoknihy ručně - po prvních stranách uvidíte, že to jde již rychleji. Velmi dobře vypadá, pokud použijete stejnou fotografii na pozadí (třeba i čenobílé, jak je vlevo na ukázce) i fotografii samotnou. Jakmile máte hotovou první dvoustranu (tj. obal fotoknihy), šipkou vpravo u nápisu COVER se posunete na další dvoustranu.

13 Fotografie, které jste ve fotoknize již použili, jsou označeny zeleným zatržítkem (viz zelená šipka vlevo). O čísle aktuální dvoustrany jste informování dole uprostřed (viz šipka), za kolmou čarou je zobrazen maximální počet zvolených stran - berte jej pouze jako informaci - dvoustrany můžete kdykoliv vymazat a rozsah fotoknihy tak zmenšit - zvláště je třeba vymazat případné volné dvoustrany. Pokud se nebudete moci posunout na další dvoustranu (v našem případě po stranách 11-12), použijte v pravé části obrazovky tlačítko Add page (viz zelená šipka v obrázku výše) a program vám přidá další dvoustranu - maximální počet je 28 stran. Vytvoříme další dvoustranu: Všimněte si, že v levé části byla použita stejná fotografie, jaká tvoří část pozadí celé dvoustrany - levá část pozadí je ovšem plně překryta jednou fotografií přes celou stranu. U fotografie se objevil výstražný žlutý trojúhelník - informuje vás o tom, že fotografie přesahuje okraje fotoknihy až za část ořezu - nebude kolem ní žádný okraj ani viditelné pozadí. V pravé části si můžete všimnout, že fotografie je možné překrývat - navrch bude ta fotografie, na kterou kliknete myší jako poslední. Posouvání celých fotografií po stránce je možné pouze přes křížovou ikonku v levém horním rohu fotografie. V našem případě jsou levé horní rohy volné a není to problém. Pokud jsou ovšem fotografie použité následovně:

14 není možné dolní fotografii v levém horním rohu uchopit - jakmile na úchyt najedete myší, označí se horní fotografie. Abyste mohli dolní fotografii posunout (v našem případě doprava), musíte označit horní fotografii, zmenšit ji, aby nezasahovala do dolní fotografie, dolní přesunou na nové místo a zpětně kliknout na horní, aby se dostala do popředí: O pozadí stránky již byla zmínka - fotografii můžete umístit do pozadí jako vodotisk, jak jsme to udělali ve výše uvedeném příkladu (byť je z pozadí vidět pouze polovina). Fotografie umístěna do pozadí je mírně vybledlá, aby dobře tvořila pozadí dvoustrany a nebyla moc výrazná. Ovšem v některý případech bychom do pozadí umístili rádi fotografii v původní barevnosti. Docílíme toho tak, že fotografii vložíme jako novou a zvětšíme ji ručně přes obě dvoustrany (tj. její výřez - výřezem můžete volně posouvat, v našem případě je vyprána pouze kupole bez lidí). Pokud se vám stane, že budete fotografii přes dvoustranu zvětšovat dodatečně, když jste již umístili jiné fotografie, mohou vám původní fotografie zmizet - pouze zdánlivě - jsou ukryté ve vrstvě pod pozadím - jakmile najedete myší

15 do oblasti původních fotografií, uvidíte jejich naznačené obrysy (viz obr. výše). Stačí do tohoto místa kliknout levým tlačítkem myši a fotografie se vynoří na povrch: Fotoknihu jste vytvořili, co dále? Jakmile máte vytvořenou celou fotoknihu, kliknete na ikonu stran fotoknihy:, která vám ukáže náhled všech V našem ukázkové příkladu jsme vytvořili pouze obal fotoknihy a jednu dvoustranu - fotokniha musí mít minimálně 10 stran, aby bylo možné ji vyrobit. Výše uvedená ukázka má sloužit pouze jako příklad, že nepoužité strany je třeba z

16 fotoknihy vymazat. Na příslušnou dvoustranu určenou k vymazání kliknete, dostanete se do známého režimu její úpravy a kliknete na ikonu "Delete pages". Pokud jste si celou fotoknihu prohlédli a jste s výsledkem spokojeni, naposledy klikněte na ikonu. Výsledek zcela naplněné fotoknihy může vypadat takto: Nyní kliknete na zelnou ikonu "Preview and Order" v pravé části obrazovky. Objeví se následující obrazovka:

17 Nyní máte poslední možnost si prohlédnout výsledek před odesláním objednávky. Šipkami vlevo a vpravo vedle dvoustrany se můžete posouvat po jednotlivých dvoustranách a červeným tlačítkem Modify příslušnou dvoustranu ještě upravit. Pokud jste skutečně spokojeni s výsledkem, klikněte na tlačítko "Order" = "Objednávka".

18 Vyplňte požadované údaje: Jméno, Příjmení, , ještě jednou (na zatím nechodí žádná zpráva, takže je tam patrně pro strýčka příhodu. (Pokud vám nepůjde zadat přepněte se do anglické klávesnice hmatem levýšift_levýalt a najdete jej nad číslicí 2, potom se stejným hmatem můžete přepnout zpět na českou klávesnici). můžete zadat také tak, že podržíte levou klávesu ALT a na numerické klávesnici vyťuknete 64. Po zadání požadovaných údajů stiskněte zelené tlačítko Continue. V tento okamžik se fotografie začnou nahrávat na server Mitsubischi. O průběhu nahrávaní jste průběžně informováni dvěma ukazateli. Doba nahrání fotografií je závislá na rozsahu fotoknihy a počtu fotografií a může v závislosti na rychlosti vašeho internetového připojení trvat několik minut. V žádném případě nezavírejte v tento okamžik internetový prohlížeč. Pokud přenos na server proběhne v pořádku, objeví se následující obrazovka s hlášením "Corect transfer" - "Správný přenos" s hlášením, že vaše zakázka byla v pořádku odeslána na server. Klikněte na tlačítko "Continue" = "Pokračovat".

19 Následně se objeví obrazovka s hlášením: Prosím čekejte, vaše zakázka je zpracovávána: Po pár okamžicích se objeví důležitá zpráva: Vaše zakázka byla správně vytvořena. Prosím klikněte na Download, aby mohla být uložena na váš pevný disk (USB- disk). Zároveň vidíte název souboru (je pouze jeden), s příponou TAR - v našem případě s názvem KIOSKGIFTS_110629_1415.TAR. V závislosti na používaném internetovém prohlížeči si můžete vybrat místo, kam bude soubor uložen. Jeho velikost je kolem 15 MB (kniha 28 stran, 88 fotografií). Tento soubor nakopírujte na CD, DVD, USB-Disk a přineste do naší prodejny nebo jej můžete zaslat em na foto@mako.cz. Pokud budete soubor zasílat přes internet, nezapomeňte připsat počet požadovaných kusů fotoknihy, svou adresu a telefonní číslo. Vlastní výroba jednoho kusu fotoknihy trvá kolem 10 až 15 minut a již se můžete těšit na nádherně barevné fotografie ve vaši fotoknize. Budete-li mít jakékoliv dotazy k fotoknize, obraťte se na autora tohoto návodu (tel ) nebo obsluhu minilabu - tel MAKO Blatná, spol. s r.o., KODAK EXPRESS, foto@mako.cz

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další)

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) - 1 - ereading Jaromír Frič Obsah O tomto dokumentu... 3 1. Instalace čtečky...

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104)

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) 2013 Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 PŘÍRUČKA PRO ADMINISTRÁTORA... 3 1. VYTVOŘENÍ

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6

Výběr výrobku pro branding...2. Otevření nástroje brandingu 3. Výběr barevné varianty loga...4. Otevření editoru brandingu..6 Obsah Výběr výrobku pro branding....2 Otevření nástroje brandingu 3 Výběr barevné varianty loga....4 Otevření editoru brandingu..6 Popis ovládacích prvků editoru brandingu....6 Ovládací prvky a klávesy

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 4 1 Obsah Rozdělení textu do sloupců... 3 Rozdělení obsahu na základě oddělovače... 3 Rozdělení obsahu na základě hranice sloupců... 5 Odebrat

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

Jednoduché stříhání videa

Jednoduché stříhání videa Pátek 23. listopadu Jednoduché stříhání videa Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Práce s portálem... 2 2. Registrace... 3 1.1. Základní údaje... 4 1.2. Informace o zařízení... 5 1.3. Fotografie... 5 1.4. Platba a podmínky... 6 1.5. Smlouva...

Více

Jakodemknouta nahrát námořní mapy. Do navigace Garmin?

Jakodemknouta nahrát námořní mapy. Do navigace Garmin? Jakodemknouta nahrát námořní mapy BlueChartAtlantic Do navigace Garmin? Nejprve je potřeba vytvořit uživatelský účet a zaregistrovat vaši navigaci. 1. Na internetu otevřete stránku: my.garmin.com 2. Zvolte:

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz 5. InDesign vzory, znakové styly www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál A3 WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál Ing. Karel Rejthar 16. 6. 2015-1 - OBSAH WordPress manuál......................................

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

HLAVNÍ STRÁNKA PO PŘIHLÁŠENÍ ZALOŽENÍ NOVÉHO TESTU

HLAVNÍ STRÁNKA PO PŘIHLÁŠENÍ ZALOŽENÍ NOVÉHO TESTU HLAVNÍ STRÁNKA PO PŘIHLÁŠENÍ ZALOŽENÍ NOVÉHO TESTU 1. 3. 2. 4. 1. Pojmenujte nový test - např. Matematika 9, 2013/14 2. Zadejte pro test všechny kategorie (nabídka se otevře po dvojkliku levým tlačítkem

Více

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Při práci s prezentací bývá v některých případech vhodné vzájemně propojit snímky prezentace tak, abychom se mohli pohybovat nejen o snímek vpřed a vzad, ale i tzv. na přeskáčku.

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

Návod k používání eshopu Iveco

Návod k používání eshopu Iveco Návod k používání eshopu Iveco Rozložení hlavní stránky Hlavní strana eshopu se skládá ze čtyř základních sekcí: 1) Hlavní menu 2) Přehled právě probíhajících akcí 3) Ukázka akčního zboží 4) Uživatelská

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1 Jak na sestavy v MS Projectu Pro ilustraci postupu je připraven projekt Pracovní k sestavám, ve kterém jsou pouze dva pracovní zdroje a dodavatelé jsou vloženi jako materiálové zdroje. Pracovat budeme

Více

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého

Více

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu.

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu. Obsah 1. Pracovní plocha 2. Paleta nástrojů, Paletky, Pruhy voleb 3. Paletka Navigator (Navigátor), nástroj Zoom (Lupa) 4. Práce s dokumentem - otevírání, zavírání, ukládání 1. Pracovní plocha V první

Více

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Zóny a pravidla UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 4.1.30 10/2014 Obsah Zóny... 2 Omezení modulu Zóny a pravidla... 2 Vstup do modulu Zóny a pravidla... 3 Karta zóny... 3 Vytvoření nové zóny... 3 Editace zóny...

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

1. Nastavení dokumentu

1. Nastavení dokumentu Obsah as a asta 2. Okno / více dokumentů otevírání, zavírání, vytváření nového, přepínání, ukládání 3. Barevný režim dokumentu 4. Zobrazení, vlastní pohledy 5. Objekty vkládání 1. Nastavení dokumentu Uprostřed

Více

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese Freemail Prahy 10 Co umožňuje Freemail Freemail funguje na podobném principu jako běžné e-maily (seznam.cz, centrum.cz apod.). Abyste se lépe ve svém e-mailu orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý

Více

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku?

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku? Nápověda pro práci s PPP Jak vytvořit nabídku? Otevřete si webovou stránku Platformy plánování akcí (PPP): *url* Zvolte jazyk. Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména a hesla. Vyberte ze seznamu

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Grid 2 Krok za krokem Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Kopírování sady mřížek (uživatele) Chceme-li si vyzkoušet práci s programem Grid 2, je nejlepší upravit si již vytvořené mřížky

Více

ipodatelna Uživatelská příručka

ipodatelna Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah Obsah 1 I Úvod 2 II Práce s aplikací 3 III Podání 4 1 Nové podání... 5 IV Informace o Uživateli 11 V Podatelna 13 1 Přijmout... a odmítnout podání 13 2 Seznam... došlých podání

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC - 1 - ereading Jaromír Frič Obsah O tomto dokumentu... 3 1. Registrace na portálu ereading.cz... 4 2. Instalace Adobe Digital

Více

Jak vytvořit fotoknihu

Jak vytvořit fotoknihu Jak vytvořit fotoknihu Svatební fotograf a fotograf aktu z Liberce ? Máte spousty fotografií v elektronické podobě někde v šuplíku?? Rádi byste se pochlubili vašimi fotografiemi víc než prohlížením v mobilu??

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Live Movie Maker je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Importovat video Klepněte na prozatím jediné aktivní tlačítko Přidat videa a fotografie

Více

Jak používat program P-touch Transfer Manager

Jak používat program P-touch Transfer Manager Jak používat program P-touch Transfer Manager Verze 0 CZE Úvod Důležité upozornění Obsah tohoto dokumentu a technické parametry příslušného výrobku podléhají změnám bez předchozího upozornění. Společnost

Více

Dealer Extranet 3. Správa objednávek

Dealer Extranet 3. Správa objednávek Dealer Extranet 3 Správa objednávek Obsah Zpracování objednávky 3 Vyhledávací pole 4 Konfigurátor 5 Rychlá objednávka 6 Rychlá objednávka náhradních dílů a nestandardních produktů 7 Oblíbené 8 Objednávání

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě

Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě Manuál SW lokalizace problémů a hodnot v dynamické mapě Přístup na software je přes webovou stránku http://hodnoty.mapovyportal.cz, přes tlačítko Vstup do aplikace nebo přímým odkazem, například ze stránek

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Nastavení vzhledu listů a tisk tabulek

Nastavení vzhledu listů a tisk tabulek Nastavení vzhledu listů a tisk tabulek 5 Práce s listy Nastavení vzhledu listu Nastavení zobrazení listu Tisk Další možnosti tisku Microsoft Excel 2010 Rychle hotovo! Práce s listy List sešitu je podobný

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Registrace... 2 1.1. Základní údaje... 3 1.2. Informace o zařízení... 4 1.3. Fotografie... 4 1.4. Platba a podmínky... 5 1.5. Smlouva... 6 2. Přihlášení do

Více

Nápověda k ESSELTE EaSY print

Nápověda k ESSELTE EaSY print Nápověda k ESSELTE EASY PRINT Obsah 1. Požadavky na systém 3 1.1. Prohlížeč internetu 3 1.2. Acrobat Reader 3 2. Registrace, přihlášení a můj účet 4 2.1. Proč se registrovat? 4 2.2. Jak se registrovat?

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Zakládání nové nebo úprava existující stránky

Zakládání nové nebo úprava existující stránky NÁVOD KTERAK UPRAVOVATI OBSAH WEBU PP. PRO PLZEŇSKÉ PANENKY VYROBIL PŘEMEK 2008 Zakládání nové nebo úprava existující stránky Např. když je nový program na měsíc nebo aktualita, nebo když je někde něco

Více

Manuál pro Zákaznický servis CCS

Manuál pro Zákaznický servis CCS Manuál pro Zákaznický servis CCS 1 Obsah: 1. PŘIHLÁŠENÍ DO SYSTÉMU 3 2. VÝBĚR Z MENU (DOMŮ) 4 - VYHLEDÁVÁNÍ 5 3. KONTAKTY 6 4. OBJEDNÁVKA KARET 7 5. DOSUD NEVYŘÍZENÉ OBJEDNÁVKY KARET 8 6. DOSUD NEVYŘÍZENÉ

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Pro přihlášení do aplikace SUS použijte pouze prohlížeč Internet Explorer (IE). Aplikací podporované verze IE jsou 9-11.

Pro přihlášení do aplikace SUS použijte pouze prohlížeč Internet Explorer (IE). Aplikací podporované verze IE jsou 9-11. Obsah I. Úvod... 2 II. První přihlášení do aplikace SUS... 2 III. Postup nastavení pro uživatele Windows Vista a Windows 7... 3 IV. Postup nastavení pro uživatele Windows 8 a Windows 10... 5 V. Nastavení

Více

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz

Návod k softwaru. Získání licence. vojtech.vesely@catania.cz www.catania.cz Získání licence Ze stránky si ze sekce Software stáhněte Aplikaci k získání licence. Tuto aplikaci není třeba instalovat, stačí rozbalit zazipovaný soubor. Za cenu 300,- Kč bez DPH má uživatel nárok na

Více

Příručka. pro uživatele

Příručka. pro uživatele Příručka pro uživatele Příručka pro uživatele Autoři: Jože Mohorko, Marko Malajner, Žarko Čučej Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3

Sociomap Viewer Uživatelský manuál. Verze 3 Sociomap Viewer Verze 3 1 OBSAH: Sociomap Viewer Základní popis... 3 Panel nástrojů Vieweru...... 4 Nástroje... 4 Bílé pozadí:... 4 Pohled shora po spuštění:... 4 Zobrazit panely:... 5 Klávesové zkratky:...

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9)

X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) X10 Uživatelský manuál na webové rozhraní (ver0.9) UPOZORNĚNÍ: Prosím přesvěčte se, že k použití webového rozhraní máte na Vašem X10 nainstalovaný upgrade R1644 nebo vyšší. 1. Jak provést nastavení k možnosti

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku.

Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. Maskování obrázků Vítá vás Corel PHOTO-PAINT, výkonná aplikace pro úpravu rastrových obrázků, která umožňuje retušovat fotografie a vytvářet originální grafiku. Co se naučíte V tomto kurzu se naučíte vytvořit

Více

Práce s administračním systémem internetových stránek Podaných rukou

Práce s administračním systémem internetových stránek Podaných rukou Práce s administračním systémem internetových stránek Podaných rukou 2011 Ing. Jakub Matas Přihlášení a uživatelský účet Přihlášení Přihlášení do aplikace lze dvěma způsoby: 1. Pomocí panelu ve vrchní

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

Zpracování textu. K těmto speciálním symbolům se dostaneme přes záložku Vložení, na kartě Symboly je tlačítko Symbol.

Zpracování textu. K těmto speciálním symbolům se dostaneme přes záložku Vložení, na kartě Symboly je tlačítko Symbol. Speciální znaky Do textu můžeme vkládat nejen znaky, které máme na klávesnici, ale také takzvané speciální znaky. Jsou to většinou jednoduché piktogramy určitého významu. Typickým představitelem může být

Více

Connect Genius V2. Instalace programu.

Connect Genius V2. Instalace programu. Connect Genius V2 Program připojíte k PC přes RS 232. Instalace programu. Vložte CD do PC a automaticky se nabídne instalační program. Otevřete instalační program a klikněte dvojklikem na setup.exe a program

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

M E T O D I K A W I K I

M E T O D I K A W I K I M E T O D I K A W I K I STŘEDNÍ ŠKOLY INFORMATIKY A SPOJŮ, BRNO, ČICHNOVA 23 NÁPOVĚDA OBSAH Webové stránky Střední školy informatiky a spojů, Brno, Čichnova 23... 3 Moje stránka... 6 Přihlášení... 6 Po

Více

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Obsah Kontakt technické podpory... 2 Přihlášení k webmailu... 2 Změna hesla... 2 Nastavení podpisu... 4 Nastavení automatické odpovědi... 7 Jak odesílat e-mailem

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat AiFoto pro správu fotografií

Více

Hlavní panel nástrojů

Hlavní panel nástrojů Zobrazit Domů > Panely nástrojů > Panely nástrojů Tato kapitola obsahuje přehled nástrojů a funkcí, které jsou dostupné z panelů nástrojů aplikace ActivInspire: Hlavní panel nástrojů (ActivInspire Primary)

Více

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 1 2 ÚVOD... 1 3 OTEVŘENÍ PREZENTACE MICROSOFT POWERPOINT 2013... 2 4 ULOŽENÍ DOKUMENTU... 3 5 FORMÁT PROJEKTU... 4

Více

manual_dealerum_a4 9/19/05 11:06 AM Stránka 1 Grafický manuál 2005

manual_dealerum_a4 9/19/05 11:06 AM Stránka 1 Grafický manuál 2005 manual_dealerum_a4 9/19/05 11:06 AM Stránka 1 Grafický manuál 2005 manual_dealerum_a4 9/19/05 11:06 AM Stránka 2 OBSAH Vizitky...3 Obálky...4 Dopisy...5 Tisk jmenovek...6 Jmenovky...8 Komplimentka...10

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Čtečka ereading First Edition Aktivace čtečky uživatelský manuál

Čtečka ereading First Edition Aktivace čtečky uživatelský manuál Čtečka ereading First Edition Aktivace čtečky uživatelský manuál Manuál detailně popisuje všechny kroky, které je nutné provést pro plnohodnotnou funkcionalitu čtečky a aktivaci všech BONUSŮ (kredit na

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Návod k ovládání aplikace

Návod k ovládání aplikace Návod k ovládání aplikace Tento návod se zabývá ovládáním aplikace PDF Annotation 1, která je založena na aplikaci AVP PDF Viewer a umožňuje nejen PDF dokumenty prohlížet, ale také do těchto dokumentů

Více

e-learningový systém EDU

e-learningový systém EDU Sdružení CEPAC - Morava e-learningový systém EDU příručka metodika Kapitola: Přihlášení a základní orientace v uživatelském centru Obsah Přihlášení a základní orientace v uživatelském centru... 3 Změna

Více

Modul 6. Multimediální prezentace

Modul 6. Multimediální prezentace Multimediální prezentace Obsah MODUL 6... 1 MULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE... 1 Obsah... 3 Úvod... 3 POWER POINT 2003... 3 POSTUP PRÁCE NA PREZENTACI... 3 Šablona návrh... 4 Rozložení snímku... 4 Prohlížení

Více