Školní atlas světa mapy: JIŽNÍ EVROPA, SVĚT politické rozdělení, učebnice Zeměpis pro 6. a 7. roč. str. 49 a 50 ZÁPIS DO SEŠITU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Školní atlas světa mapy: JIŽNÍ EVROPA, SVĚT politické rozdělení, učebnice Zeměpis pro 6. a 7. roč. str. 49 a 50 ZÁPIS DO SEŠITU"

Transkript

1 Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_10 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu CZ.1.07/1.1.02/ zeměpis sedmý Španělsko a Portugalsko Školní atlas světa mapy: JIŽNÍ EVROPA, SVĚT politické rozdělení, učebnice Zeměpis pro 6. a 7. roč. str. 49 a 50 ZÁPIS DO SEŠITU Španělsko - Madrid - království, patří k němu Kanárské ostrovy, Baleáry, Ceuta, Melilla = Afrika - olivy olivový olej (1. místo na světě), víno, citrusy (1. místo v Evropě), produkce korku (1. místo na světě),...auta (Seat), ryby (sardinky) - bolero, flamengo,... korida býčí zápasy, tažné zvíře osel,... kopaná - Kryštof Kolumbus, Picasso, Dalí, Don Quijote - střediska Madrid (galerie Prado), Barcelona, Córdoba, Toledo, Málaga, Valencia, Bilbao, Zaragoza, Sevilla - vedle Španělů zde žijí menší národy Katalánců, Basků a Galicijců (nepokoje) - Gibraltar (Velká Británie) Portugalsko - Lisabon (Lisboa) - Pyrenejský poloostrov, Azorské ostrovy, Madeira - výroba korku (1. místo na světě), vývoz vína, kopaná - střediska Lisabon, Porto Andorra - Andorra la Vella - horský ministát v Pyrenejích - knížectví bezcelní zóna, lyžování Strana 1 (celkem 11)

2 ÚKOLY 1) Přečti si v učebnici článek Španělsko a Portugalsko na str ) Pomocí školního atlasu mapa JIŽNÍ EVROPA vyhledej názvy pohoří a řek na Pyrenejském poloostrově. 3) Vyhledej na této mapě následující pojmy: Biskajský záliv, Cádizský záliv, Gibraltarský průliv, Valencijský záliv. 4) Najdi si na mapě tyto ostrovy či tato souostroví: Baleáry, Kanárské ostrovy, Madeira, Azory u každého z nich urči, kterému státu patří (pokud nevíš, kde se nacházejí, použij REJSTŘÍK vzadu ve školním atlasu). 5) Najdi si ve školním atlasu místa Ceuta a Melilla V kterém světadílu a na území kterého státu se nacházejí? Kterému státu patří? (Pokud nevíš, kde se nacházejí, použij REJSTŘÍK vzadu ve školním atlasu.) 6) Vyhledej velké španělské a portugalské přístavy. 7) Ukaž si ve školním atlasu hlavní města Španělska, Portugalska a Andorry. 8) Ukaž si ve školním atlasu tato města: Barcelona, Córdoba, Toledo, Málaga, Valencia, Bilbao, Granada, Cádiz, Zaragoza, Sevilla, Porto 9) Přečti si doplňující text. 10) Proveď zápis do sešitu Doplňující text [11], [12]: - Španělé i Portugalci byli zdatní mořeplavci, v průběhu 15. a 16. století se stali průkopníky v zámořských objevech, na nově objevených územích poté velice často zakládali vlastní kolonie. - Z kolonií získávali nerostné suroviny (hlavně zlato, stříbro, drahokamy), dováželi zemědělské plodiny včetně koření (v koloniálních oblastech vznikaly rozsáhlé plantáže, na kterých se pěstovala např. bavlna, kukuřice, podzemnice olejná nebo tabák), kolonie patřily k odbytišti zboží vyrobeného v Evropě. - V Americe byly dobyty mocné říše (říše Inků, říše Aztéků), domorodé obyvatelstvo bylo masově vyvražďováno, do Ameriky byly zavlečeny nemoci, vůči nimž nebylo indiánské obyvatelstvo imunní (např. plané neštovice). Pro rozvoj kolonií začaly chybět pracovní síly, začali se tedy dovážet otroci z afrických zemí. - Dlouhá historie španělské a portugalské kolonizace jižní a střední Ameriky způsobila, že většina tamějších obyvatel má evropské předky. - Španělsko a Portugalsko mezi sebou o kolonie často bojovaly. K rozpadu koloniálního panství obou států došlo především po 2. světové válce - Součástí španělského koloniálního impéria byla většina území ve Střední i Jižní Americe (Jamajka, Hispaniola - Dominikánská republika, Kajmanské ostrovy, Trinidad, Peru, Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, Panama, Argentina, Bolívie, Strana 2 (celkem 11)

3 Paraguay, Uruguay) dnes je v těchto státech úřední řečí španělština, v Severní Americe patřila v minulosti Španělsku Louisiana a Florida, v Asii Filipíny, Severní Borneo, Mariany, Karolíny, Palau, Guam, v Africe Rovníková Guinea, Mauretánie, Tripolis, Tunis, Maroko, Kanárské ostrovy (jsou součástí Španělska), Ceuta a Melilla (jsou součástí Španělska), v Evropě Baleáry (patří Španělsku), Provence (část Francie), Sardinie, Korsika, Sicílie, Neapolské království, Athénské království, Malta, Elba, Monako, určitou dobu i Portugalsko. - Dnes spadají pod Španělsko pouze malá území mimo evropský kontinent: Kanárské ostrovy, autonomní města Ceuta a Melilla a španělské severoafrické državy, na něž si činí nárok Maroko. Součástí Španělska zůstalo souostroví Baleáry. - Součástí portugalského koloniálního impéria byla rozsáhlá území v Americe Labrador, Brazílie v Brazílii je úředním jazykem portugalština, Barbados, Uruguay, Francouzská Guyana, v Asii Sokotra, Maskat, část dnešního Ománu, Bahrajn, Lakadivy, území v Indii, část Malajsie, Moluky, Sundy, Cejlon, území v Číně, Macao, území v dnešním Japonsku, Timor, v Africe Maroko, Kapverdy, Benin, Mali, Zanzibar, území v Somálsku, Keni a Kongu, v Atlantiku Madeira, Azory a Svatá Helena. - Součástí dnešního Portugalska zůstaly Azory a Madeira. - Mezi slavné portugalské mořeplavce a objevitele patří Bartolomeo Diaz (mys Dobré naděje), Vasco da Gama (Indie), Pedro Álvares (jižní Amerika - Brazílie), Joäo Fernandes (Labrador). - Ve službách španělského krále se plavil janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus, který se pokusil najít cestu do východní Asie a přistál u břehů Ameriky. Mezi významné španělské mořeplavce patří např. Diego Velázquez (Kuba). - Z Ameriky byly do Evropy přivezeny mnohé dnes obvyklé potraviny, např. brambory, kukuřice, paprika, rajčata, arašídy nebo tabák. Obrázek 1: Ve službách španělského krále se plavil janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus [1]. Strana 3 (celkem 11)

4 Obrázek 2: známá tanečnice flamenka Belen Maya v tradičním kostýmu [2] Obrázek 3: Pablo Ruiz Picasso Je jednou z nejvýznamnějších osobností umění 20. Století. Je považován za jednoho ze zakladatelů uměleckého směru KUBISMUS. Na obrázku je nakreslen portrét P.Picassa [3]. Obrázek 4: Korida, nebo též býčí zápasy, je tradiční představení provozované zvláště ve Španělsku, v Portugalsku a v některých zemích Latinské Ameriky. Aktéři této podívané, nazývaní jako toreadoři, pro potěšení publika zabodávají do býka kopí a poté ho dorazí mečem [4]. Obrázek 5: Barcelona je druhým největším španělským městem [5]. Strana 4 (celkem 11)

5 Obrázek 6: Katedrála v Seville patří mezi světové dědictví UNESCO [6]. Obrázek 7: Aréna pro býčí zápasy ve městě Málaga[7] Obrázek 8: Porto je druhé největší portugalské město, nachází se na řece Douro a patří mezi velké námořní přístavy [8] Obrázek 9: Portugalský mořeplavec Vasco da Gama a jeho pomník v rodném městě Sines [9] Strana 5 (celkem 11)

6 Obrázek 10: Výtah Santa Justa, známý také jako výtah Carmo, je výtah v Lisabonu v ulici Santa Justa. Spojuje tuto ulici v centru města s náměstím Carmo na kopci [10]. Úkol 2) Pyreneje (Pico de Aneto ), Kantaberské pohoří, Iberské pohoří, Kastilské pohoří, Sierra Morena, Sierra Nevada (Mulhacén) Tejo (Tajo), Guadiana, Guadalquivir, Duero (Douro), Ebro Úkol 4) Španělsko: Baleáry, Kanárské ostrovy, Portugalsko: Azory, Madeira Úkol 5) Ceuta, Melilla Maroko (Afrika), patří Španělsku Úkol 6) Barcelona, Malaga, Valencia, Cádiz, Sevilla, Porto OTÁZKY 1) Jak se jmenuje řeka na Pyrenejském poloostrově, která ústí do Atlantského oceánu u města Lisboa. 2) Které dvě řeky Pyrenejského poloostrova se vlévají do Cádizského zálivu? 3) Porovnej Španělsko a Portugalsko který stát je rozvinutější? 4) Co hraje důležitou roli v hospodářství Španělska a Portugalska? 5) Co turisté v těchto státech vyhledávají? 6) Které produkty zemědělství a potravinářského průmyslu jsou společné pro Španělsko a Portugalsko? 7) Jaký průmysl je ještě rozvinutý ve Španělsku a jaký v Portugalsku (kromě potravinářského)? 8) Jaké národnostní menšiny žijí ve Španělsku? 9) Ve vývozu jakého výrobku má Španělsko prvenství? 10) Ve vývozu jakého produktu má Portugalsko prvenství? 11) Proč je střední a jižní Amerika označována jako Latinská Amerika 12) Co je společné pro historii Španělska a Portugalska? 13) Co tvoří hlavní zdroj příjmů Andorry? Správné odpovědi: 1) Tejo (Tajo) 2) Guadiana, Guadalquivir Andalusie 3) rozvinutější je Španělsko Strana 6 (celkem 11)

7 4) zemědělství a potravinářský průmysl, cestovní ruch 5) pláže, horská turistika a lyžování, památky, korida 6) olivy a olivový olej, vinná réva a víno a rozinky, citrusy, zelenina, ryby (hlavně sardinky) a rybí konzervy 7) Španělsko: strojírenství automobily (SEAT), elektrospotřebiče, lodě; chemický průmysl umělé hmoty, barvy), textilní průmysl a oděvní průmysl (se zaměřením na módní výrobky), obuvnický průmysl Portugalsko: textilní průmysl, zpracování korku 8) Katalánci, Baskové, Galicijci 9) vývoz olivového oleje 10) produkce korku 11) v těchto státech se mluví španělsky a portugalsky oba jazyky pocházejí z latiny 12) oba státy vlastnily v minulosti spoustu kolonií 13) turistický ruch Zapamatuj si: Hospodářsky nejrozvinutějším státem je Španělsko. Španělsko, Portugalsko i Andorra mají rozvinutý turistický ruch. Pro ekonomiku Španělska i Portugalska je významné zemědělství (olivy, citrusy, vinná réva, ovoce, zelenina, korek), rybolov a potravinářský průmysl (olivový olej, vlno, rozinky, korkové produkty, rybí konzervy). Španělsko je známé také výrobky strojírenského (auta, lodě, elektrospotřebiče), oděvního a obuvnického průmyslu. Španělsko i Portugalsko měly v minulosti spoustu kolonií, dodnes se v bývalých koloniích mluví španělsky nebo portugalsky. DOMÁCÍ ÚKOL Tvým úkolem je ZOPAKOVAT SI STÁTY JIŽNÍ EVROPY na test. Doplň hlavní města: PROCVIČOVÁNÍ, TEST 1) Itálie 2) Španělsko 3) Andorra 4) Řecko Strana 7 (celkem 11)

8 5) Portugalsko 6) Vatikán 7) San Marino 8) Malta Jedno ze slov nepatří mezi ostatní (každý řádek přestavuje určitý stát jižní Evropy). Dokážeš najít slovo, které svým významem s ostatními nesouvisí (souvisí prokazatelně s jiným státem)? 1) stát levné vlajky olivy Olymp Fiat Thessaloniki 2) pizza Zanussi Milán Etna Peloponés 3) Porto Córdoba Sierra Nevada korida víno 4) Lisabon Madeira korek království rybí konzervy 5) sídlo papeže automobilový průmysl Vatikán náměstí Sv. Petra švýcarská garda 6) Pyreneje lyžování Etna - známky bezcelní zóna 7) katedrála Sv. Petra ostrovní stát turistický ruch opravna lodí nedostatek podzemní vody 8) Apeninský poloostrov Pindos malý stát republika - stejný název státu i hlavního města 9) kolébka olympijských her Vesuv - Pireus Kréta člen EU 10) Zanussi zmrzlina Soluň Turín Palermo 11) SEAT cestovní ruch Katalánci Pád Andalusie 12) Mys Roca Balkán Porto textilní průmysl Brazílie Vyber správné dvojice 1) Valletta a) hlavní město Portugalska 2) Pireus b) španělský přístav 3) Lisabon c) italský přístav 4) Janov (Genova) d) hlavní město Malty 5) Řím (Roma) e) hlavní město Španělska 6) Madrid f) řecký ostrov 7) Málaga g) italská sopka Strana 8 (celkem 11)

9 8) Kréta h) italská řeka 9) Etna i) Vatikán 10) Pád j) řecký přístav V každé otázce je jedna správná odpověď, najdeš ji? 1) Prvenství ve zpracování korku má: a) Itálie b) Španělsko c) Portugalsko 2) Který ze států nepatří k významným vývozcům automobilů: a) Itálie b) Řecko c) Španělsko 3) Mezi přístavy nepatří: a) Toledo b) Barcelona c) Valencia 4) Pyreneje se nacházejí na území těchto států: a) Andorra b) Portugalsko c) Řecko 5) Azory patří: a) Španělsku b) Portugalsku c) Řecku 6) Korida je typická pro: a) Andorru b) Španělsko c) Portugalsko 7) Republikou není: a) Itálie b) Portugalsko c) Španělsko 8) Pablo Picaso a Salvator Dalí byli umělci: a) řečtí b) španělští c) portugalští Vyhodnocení: Za každou správnou odpověď máš 1 bod, klasifikace by vypadala následovně: 8 bodů bodů body 3 Strana 9 (celkem 11)

10 3 2 body bodu 5 Správné řešení: Strana 10 (celkem 11)

11 Použité zdroje: Školní atlas světa. 1.vydání. 2.dotisk. Praha : Kartografia Praha, 2004, s. ISBN DEMEK, Jaromír; MALIŠ, Ivan. Zeměpis pro 6. a 7. ročník : Zeměpis světadílů. dotisk 1. vydání. Praha : SPN, s. ISBN X. [1]Soubor:CristobalColon.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [2]Soubor:Belen maya.jpg. In: LARRAIN, Gilles. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [3]Soubor:JuanGris.Portrait of Picasso.jpg. In: GRIS, Juan. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [4]Soubor:San marcos bullfight 01.jpg. In: CASTELAZO, Tomas. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [5]Soubor:Barcelona.JPG. In: BERNARD BILL5. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [6]Soubor:CatedraldeSevilla2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. Posible2006. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [7]Soubor:Malaga Arena2004.jpg. In: WERNER, Manfred. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [10]Výtah Santa Justa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [9]Soubor:Vasco da Gama (without background).jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [8]Soubor:Ribeira do porto.jpg. In: MOTTA, Gustavo. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [11] Španělské kolonie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: [12] Portugalské kolonie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, , [cit ]. Dostupné z: Strana 11 (celkem 11)

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_9 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Obr. 1. Rozdělení Evropy

Obr. 1. Rozdělení Evropy Obr. 1 Rozdělení Evropy Obr. 2 Obr. 3 (upraveno) Jižní Evropa Charakteristika Většina států sousedí se Středozemním mořem Výjimky: Portugalsko, Vatikán, San Marino Převládá subtropické podnebí s teplými

Více

OPAKOVÁNÍ JIŽNÍ EVROPY - pracovní list

OPAKOVÁNÍ JIŽNÍ EVROPY - pracovní list OPAKOVÁNÍ JIŽNÍ EVROPY - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_15 Tématický

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA STÁTY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO Základníúdaje stát Pyrenejského poloostrova rozloha: 504 782

Více

Státy v J evropě. Itálie Španělsko Portugalsko (Ministáty:) Malta Andora San Marino Vatikán Gibraltar

Státy v J evropě. Itálie Španělsko Portugalsko (Ministáty:) Malta Andora San Marino Vatikán Gibraltar Otakar Kosák 4.A Státy v J evropě Itálie Španělsko Portugalsko (Ministáty:) Malta Andora San Marino Vatikán Gibraltar Společné prvky Poloostrovy Přímořské státy Subtropický podnebný pás Členové EU Románské

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

JIŽNÍ A JIHOZÁPADNÍ EVROPA

JIŽNÍ A JIHOZÁPADNÍ EVROPA VY_32_INOVACE_ZEM_67 JIŽNÍ A JIHOZÁPADNÍ EVROPA Mgr. Doležal Zdeněk Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_8 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost [ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (poloha, rozloha, členitost) Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (poloha, rozloha, členitost) Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_53 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Jižní Evropa Španělsko Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Španělsko stát jižní Evropy Španělsko Španělsko oficiálně Španělské království stát ležící na Pyrenejském poloostrově. Ke Španělskému království patří i Kanárské

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_2 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_04_Z7E_1 Operační program Vzdělávání

Více

Španělsko-leží na Pyrenejském pol.,patří mezi větší státy

Španělsko-leží na Pyrenejském pol.,patří mezi větší státy Jižní Evropa Španělsko Španělsko-leží na Pyrenejském pol.,patří mezi větší státy Kanárské ostrovy Baleárské ostrovy Španělsko-konstituční monarchie- Juan Carlos Baskicko a Katalánsko usilují o samostatnost

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ŠPANĚLSKO JEDNA ZE ZEMÍ EU 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 ŠPANĚLSKO jedna

Více

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti

Název: Námořní cesty. Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti Název: Námořní cesty Autor: Mgr. Petra Šípková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Zeměpis a jeho aplikace Ročník: 4. (2. ročník vyššího gymnázia)

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu ZÁPIS DO SEŠITU Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Školní dílo. Žákovská prezentace. Španělsko

Školní dílo. Žákovská prezentace. Španělsko Školní dílo Žákovská prezentace Španělsko Třída: 8.A Jméno a příjmení: Dominika Kohoutková Školní rok: 2011/ 2012 Následující práce, je prací žáka (žáků) ZŠ Jihlava, Demlova 32. Je určena pouze jako prezentace

Více

Politické rozdělení Střední Ameriky

Politické rozdělení Střední Ameriky Politické rozdělení Střední Ameriky Přírodní podmínky celoroční pěstování subtropických a tropických plodin (cukrová třtina, citrusové ovoce, mango, avokádo, kávovník, banány) Pevninské státy Střední Ameriky

Více

PRÁCE S MAPOU AFRIKY ZAJÍMAVOSTI, ČÍSELNÉ ÚDAJE

PRÁCE S MAPOU AFRIKY ZAJÍMAVOSTI, ČÍSELNÉ ÚDAJE Materiál pro domácí VY_03_Z6E_52 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_32_INOVACE_01_Příčiny a průběh zámořských objevů_09

VY_32_INOVACE_01_Příčiny a průběh zámořských objevů_09 VY_32_INOVACE_01_Příčiny a průběh zámořských objevů_09 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Datum ověření ve výuce: 7.11.2013 Ročník, pro který je DUM určen: sedmý. Tvůrce DUM: V. Schlapák

Datum ověření ve výuce: 7.11.2013 Ročník, pro který je DUM určen: sedmý. Tvůrce DUM: V. Schlapák Pořadové číslo projektu: Nově a lépe s počítači CZ.1.07/1.4.00/21.3007 Šablona č.: III/2 Sada č.: 23 Datum vytvoření: 2. 8. 2013 Datum ověření ve výuce: 7.11.2013 Ročník, pro který je DUM určen: sedmý

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Téma učivo: Učební pomůcky: VY_05_Z7E_7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Polsko náš severní soused

Polsko náš severní soused Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_65 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace.

STÁTY JIŽNÍ EVROPY pracovní list. Jméno: V jižní Evropě vznikaly v minulosti první evropské civilizace. č. 8 název Státy jižní Evropy anotace V pracovních listech žáci poznávají jižní Evropu a její státy. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i správné

Více

První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Středověk : Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé. Kartagiňci, Římané.

První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Středověk : Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé. Kartagiňci, Římané. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY 1 První mořeplavci : Starověk : Egypťané, Féničané, Řekové, Kartagiňci, Římané Středověk : Vikingové Vrcholný středověk, Novověk : Portugalci, Španělé 2 Příčiny zámořských objevů : hospodářské

Více

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky KOLONIZACE SVĚTA KOLONIZACE Kolonizace je proces záměrného osidlování či osvojování určitého území. Dělí se na: Vnitřníkolonizaci (osidlovánívlastního územísvým obyvatelstvem). Vnější kolonizaci (osídlení

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 OBJEVNÉ PLAVBY Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_16_09 Tématický celek: Historie a umění Autor: Miroslav Finger

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

VY_07_Vla5E_62. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu.

VY_07_Vla5E_62. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu. Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 3: Sachrův dort [3]

Více

VY_32_INOVACE_02_Důsledky zámořských objevů_09

VY_32_INOVACE_02_Důsledky zámořských objevů_09 VY_32_INOVACE_02_Důsledky zámořských objevů_09 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

Závěrečné opakování - Evropa

Závěrečné opakování - Evropa Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Závěrečné opakování - Evropa Autor: Mgr. Jolana Sobotková Vytvořeno: leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_Z_14_Regionální geografie_20

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO geografické vymezení výhodná poloha mezi Středozemním

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO - ekonomika silný sektor služeb i vyspělé výrobní odvětví

Více

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy

STŘEDOAMERICKÝ REGION. b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy b) Ostrovní část: I. Velké Antily II. Malé Antily III. Bahamské ostrovy I. Velké Antily Velké Antily je skupina ostrovů mezi Karibským mořem, Yucatánem, Mexickým zálivem, Floridou a Bahamami. Velké Antily

Více

Datum vytvoření: 27. února 2013

Datum vytvoření: 27. února 2013 Registrační číslo projektu: Šablona/číslo materiálu: Jméno autora: Třída/ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0996 III/2 VY_32_INOVACE_DEJ298 Mgr. Karel Šonka 1. ročník Datum vytvoření: 27. února 2013 Vzdělávací oblast:

Více

JIŽNÍ AMERIKA - OBYVATELSTVO

JIŽNÍ AMERIKA - OBYVATELSTVO Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

VY_07_Vla5E_61. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_61. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 5: Wolfgang Amadeus

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_271_Ministáty Evropy - 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_271_Ministáty Evropy - 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_271_Ministáty Evropy - 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9., 27.2.2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Seminář ze zeměpisu,

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 58 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět / téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace stručně pojednává o světových koloniích.

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa vodstvo Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Evropa vodstvo Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_50 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_07_Vla5E_46. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_07_Vla5E_46. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Oceány a souše. Http://young.livepla.net

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Obecná charakteristika 1) Učební pomůcky: Viz zeměpisná křížovka ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Obecná charakteristika 1) Učební pomůcky: Viz zeměpisná křížovka ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_65 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: Autor: Antonín Krejčí OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_18_Jižní

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: Obrázek 1: Berlínská televizní

Více

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS - Kulturní krajina Učební pomůcky: Viz zeměpisný test ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

JIŽNÍ AMERIKA - STÁTY

JIŽNÍ AMERIKA - STÁTY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Mgr. Zdena Seidlová REGIONÁLNÍ ZEMĚPIS -Tichý oceán Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová REGIONÁLNÍ ZEMĚPIS -Tichý oceán Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_64 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha

Doplňující text, pracovní list, encyklopedie Zápis z vyučovací hodiny: Praha Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_2 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Jižní Evropa opakování

Jižní Evropa opakování Jižní Evropa opakování Jižní Evropa kvíz 1. Významným přístavem na pobřeží Tyrhénského moře je a) Palermo b) Barcelona c) Rimini d) Terst 2. Mezi Baleárské ostrovy NEPATŘÍ: a) Menorca b) Ibiza c) Formentera

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování

Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_19_Objevné_plavby_opakování Vyučovací předmět:

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Mgr. Zdena Seidlová REGIONÁLNÍ ZEMĚPIS - Indický oceán Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová REGIONÁLNÍ ZEMĚPIS - Indický oceán Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_ 03_Z6E_63 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch

Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Zeměpis cestovního ruchu. Cestovní ruch Maturitní okruhy pro 1.KŠPA Kladno, s.r.o. Předmět Typ zkoušky Obor Forma Období Zeměpis cestovního ruchu Profilová ústní Cestovní ruch Denní MZ2019 1. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu lokalizační

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

- nárůst výroby v Evropě hledání nových trhů, odbytišť, zdrojů surovin (Au, Ag)

- nárůst výroby v Evropě hledání nových trhů, odbytišť, zdrojů surovin (Au, Ag) Otázka: Velké zeměpisné objevy 15. a 16. století Předmět: Dějepis Přidal(a): Lakita PŘÍČINY: v hospodářské oblasti - nárůst výroby v Evropě hledání nových trhů, odbytišť, zdrojů surovin (Au, Ag) - rostoucí

Více

Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010

Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010 Základní sazby zahraničního stravného pro rok 20092010 Země Měnový kód Měna Základní sazby stravného Afghánistán EUR euro 35 Albánie EUR euro 35 Alžírsko EUR euro 35 Andorra EUR euro 40 Angola USD americký

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Inspirace knihou Marca Pola Milion hledání nových cest do Indie

Inspirace knihou Marca Pola Milion hledání nových cest do Indie ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Turci ovládli Blízký východ -> omezení obchodu s Indií. směr na jih (obeplutí Afriky) a pak na východ Portugalsko směr na západ Španělsko snaha objevovat a ovládnout nové oblasti všeobecná

Více

Východní Evropa Krajinu východní Evropy vyznačuje východoevropská rovina, rozléhající se až k pohoří Uralu a řece Uralu Hlavní město:

Východní Evropa Krajinu východní Evropy vyznačuje východoevropská rovina, rozléhající se až k pohoří Uralu a řece Uralu Hlavní město: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_57 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

OPAKOVÁNÍ EVROPY - pracovní list

OPAKOVÁNÍ EVROPY - pracovní list OPAKOVÁNÍ EVROPY - pracovní list MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_07 Tématický celek:

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku.

Bahamy. Addis Abeba. Za každou správnou lokalitu 1 bod. Maximálně 4 body. 4 b. 3) Výše zjištěné lokality zakresli pomocí písmen a až d do obrázku. Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie B okresní kolo Název a adresa školy: Okres: Jméno a příjmení: Třída: Datum:.. Práce bez atlasu autorské řešení Čas: 45 minut Pomůcky: psací potřeby Zeměpisná rozcvička

Více

Severní Amerika. Mapa

Severní Amerika. Mapa Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy: Ostrovy Červeně, Poloostrovy fialově, Zdroj: http://d-maps.com/m/amnord/amnord13.gif (11.11.2011) Severní Amerika Zakreslete pojmy z tabulky do mapy:

Více

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_06_Vla5E_45 Operační program

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 9. 9. 2013 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: III/2 - Inovace

Více

JIŽNÍ AMERIKA - SÍDLA

JIŽNÍ AMERIKA - SÍDLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

PREFERENČNÍ SYSTÉM EU

PREFERENČNÍ SYSTÉM EU PREFERENČNÍ SYSTÉM EU Evropská unie celní území: Belgické království Bulharsko, Česká republika, Dánské království, kromě Faerských ostrovů a Grónska, Estonsko, Finská republika, včetně ostrova Aland Francouzská

Více

AMERIKA PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI

AMERIKA PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (Jižní Afrika) Učební pomůcky: Viz doplňování slov do textu ZÁPIS

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Afrika (Jižní Afrika) Učební pomůcky: Viz doplňování slov do textu ZÁPIS Materiál pro domácí VY_03_Z6E_61 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

VY_32_INOVACE_08-Brazílie_10

VY_32_INOVACE_08-Brazílie_10 VY_32_INOVACE_08-Brazílie_10 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola SLUŠOVICE, okres Zlín, příspěvková organizace Datum: listopad 2011 Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

Základní škola Kameničky. Seminární práce: Španělsko

Základní škola Kameničky. Seminární práce: Španělsko Základní škola Kameničky Seminární práce: Španělsko Marie Vacková 6.třída 2005-2006 Obsah 1. Úvod..3 2. Obrázky.4 3. Španělsko 5-8 4. Stručná charakteristika. 9 5. Závěr 10 6. Literatura..11 1. Úvod Po

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Vyhledá americký kontinent a určí jeho geografickou polohu

Více

AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: září

AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: září AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: září 2011 Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.2400 Anotace:

Více

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa

Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Obr. 1 (upraveno) Západní Evropa Charakteristika Jedná se o nejvýznamnější, hospodářsky nejvyspělejší, nejhustěji obydlenou oblast Evropy Oblast leží v mírném, oceánském podnebném pásu Převažují nížiny

Více

ŠPANĚLSKO. Oficiální název: Španělské království (Reino de España)

ŠPANĚLSKO. Oficiální název: Španělské království (Reino de España) ŠPANĚLSKO Oficiální název: Španělské království (Reino de España) Státní zřízení: parlamentní monarchie Úřední jazyk: španělština Hlavní město: Madrid Počet obyvatel: 46 157 822 Rozloha: 504 782 km 2 Měna:

Více

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Oceánie) Učební pomůcky:

Mgr. Zdena Seidlová ZEMĚPIS SVĚTADÍLŮ - Austrálie (Oceánie) Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_03_Z6E_68 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Aktuální stav k 1.4.2014

Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Aktuální stav k 1.4.2014 Aktuální přepočítací relace dle nařízení vlády č. 62/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů Aktuální stav k 1.4.2014 Země výkonu práce Přepočítací relace Stanovená měna Náhradní měna Přepočítací relace

Více

VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět:

VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět: Název: Škola: Autor: VY_32_INOVACE_Z_8A_9CH Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Mgr. Adéla Nosková Ročník: 8. Tematický okruh, předmět: Využívání informačních a komunikačních

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Čechy Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_28 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

PREFERENČNÍ SYSTÉM EU

PREFERENČNÍ SYSTÉM EU PREFERENČNÍ SYSTÉM EU Evropská unie celní území: Belgické království Bulharsko, Česká republika, Dánské království, kromě Faerských ostrovů a Grónska, Estonsko, Finská republika, včetně ostrova Aland Francouzská

Více

23) JIŽNÍ EVROPA Pyrenejský Apeninský Balkán Peloponés Ministáty: Vatikán San Marino Andorra Malta Přírodní podmínky

23) JIŽNÍ EVROPA Pyrenejský Apeninský Balkán Peloponés Ministáty: Vatikán San Marino Andorra Malta Přírodní podmínky 23) JIŽNÍ EVROPA 3 poloostrovy na J Pyrenejský Španělsko a Portugalsko Apeninský Itálie Balkán + Peloponés Řecko 8 států 4 ministáty X 4 větší státy Ministáty: Vatikán v Itálii San Marino Andorra Pyrenejský

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý

Mgr. Stanislav Zlámal 18. 9. 2013. sedmý Jméno Mgr. Stanislav Zlámal Datum 18. 9. 2013 Ročník sedmý Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Zeměpis Tematický okruh Latinská Amerika Téma klíčová slova Latinská Amerika (španělská část)

Více