Jardelot s Kennylotem uvádějí. OHNĚM a MEČEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jardelot s Kennylotem uvádějí. OHNĚM a MEČEM"

Transkript

1 Jardelot s ennylotem uvádějí OHNĚM a MEČEM Příklad. (Rytířská porada) Na koncil do amelotu přijelo n 4 rytířů, kteří se posadili kolem kruhovéhostolu.podlevelikostijejichmečejimbylapřidělenačísla1,2,...,n.dvojici(a,b)rytířůsčísly aabnazvemesokové,jestliže a < b,rytíř anesedívedlerytíře baalespoňjedenzobloukůurčených rytíři aabobsahujepouzerytířesmenšímčíslemnež a.vzávislostina nurčetepočetvšechmožných dvojic soků. Návod. Ukážeme,žepočetsokůjevždy n 3.Vezměme1 k n 3apronějvytvořímejedenpár (a,b)soků.zatímcorytíř abudeprvnírytířpopravicirytíře k,jehožčíslojevětšínež k,rytíř bbude prvnírytířpolevici,jehožčíslojevětšínež k.tentopár(a,b)nenísousedící(najednomobloukujemezi nimirytíř k,nadruhémjedenztrojicerytířů n,n 1,n 2),platí a < b(pokudneplatí,takvezmem pár(b,a))aobloukobsahujícírytíře kjetvořenjenrytířismenšímičíslynež k,tedyinež a,b.aproto dvojice(a, b) jsou sokové. Nynídokážeme,žekaždýpársoků(a,b)vzniklpředchozímalgoritmemznějakéhočísla1 m n 3 právějednímzpůsobem.předpokládejme,že(a,b)jsousokové,alespoňjedenznichrůznýod n,n 1. Pakjedenzobloukůnad aabobsahujerytíře hsčíslemvětšímnežalespoňjedenzdvojice a,b.druhý obloukobsahujepouzerytířesmenšímčíslemnež aib,označme mnejvětšíhoznich.pakdvojice(a,b) vzniknezmpředchozímalgoritmem.dybyzároveň(a,b)vzniklaizjinéhočísla l,pak lmusíležetve stejnémobloukujako majedenzdvojice(a 0,b 0 )soků,kteřívzniklizlmusímítčíslomenšíneborovno m,cožjespor. Jedinánevyšetřenádvojicesokůjetedy(n 1,n).Tamůže,alenemusíexistovat.Pokudexistuje,pak jedenzobloukůobsahujerytíře n 2.Snadnoseověří,žesokové(n 1,n)vznikliznejvětšíhočíslaz druhéhooblouku,kteréjevejvýše n 3.Obdobnějakovýšeseověří,žetitosokovénemohlivzniknoutz žádného jiného čísla l. Protomámebijekcimezičísly1,2,...,n 3advojicemisoků,tedypočetsokůjevždy n 3. Poznámka. Druhé trikové řešení dostaneme, pokud si v n-úhelníku daném pozicí rytířů kolem stolu vždy spojíme oba soky. Výsledný obrázek pak bude triangulace n-úhelníka(nutné ověřit), která má vždy n 3úhlopříček. Příklad.(Na kameni kámen) Na amelotu se staví schody do magické věže z kvádrů o čtvercovém průřezu.schodyvelikostinseskládajíznpater,prvnípatroonkamennýchkvádrech,druhépatroon 1 kvádrech,..., poslední patro obsahuje jeden kvádr. Na prvním obrázku jsou nakresleny schody velikosti 4. Líní zedníci si však zjednodušují práci tím, že místo malých kvádrů používají kvádry větších velikostí, takjakonadruhémobrázkukvádrvelikosti2.zjistilinapříklad,žeschodyvelikosti n=2 k 1, k N, umí postavit právě z n kvádrů, což velice zefektivnilo jejich práci. Pomožte jim najít všechny hodnoty n takové,žeschodyvelikosti njdoupostavitzprávě n+1kamennýchkvádrů. Návod. Pro snazší orientaci si zavedeme pár pojmů. (i) Schody o velikosti n budeme jednoduše značit jako n-schody. (ii) vádr, který obsahuje levý spodní roh schodů, budeme nazývat hlavním kvádrem. (iii) Pravý horní roh hlavního kvádru budeme nazývat hlavním vrcholem.

2 2 (iv) Ty vrcholy schodů, které jsou součástí přesně jednoho čtverečku, a které nejsou částí spodní ani levé boční stěny, budeme značit jako rohové vrcholy. (v) Schody o velikosti n pokryté přesně n kvádry nazveme skvěle pokryté. (vi) Schodyovelikosti npokrytépřesně n+1kvádrynazvemedobřepokryté. Pozorování. Žádný kvádr nemůže pokrývat dva rohové vrcholy. Lemma. Schody o velikosti n nelze pokrýt méně než n kvádry. Důkaz. Schody o velikosti n mají právě n rohových vrcholů a podle předchozího pozorování je tedy potřeba alespoň n kvádrů. Lemma. Schodyovelikosti nlzeskvělepokrýt,právěkdyž n=2 k 1, k N.Takovépokrytíjepak určeno jednoznačně a skládá se z kvádrů o velikosti mocnin dvojky. Důkaz. :Postupujmeindukcí.Schodyovelikosti1lzeskutečněpokrýtpouze1=2 1 1kvádru. Vezměme nyní skvěle pokryté n-schody a předpokládejme, že pro m < n lze m-schody skvěle pokrýt pouzepro m=2 k 1, k N.Jelikožrohovýchvrcholůjepřesně n,musíkaždýkvádrobsahovatprávě jedenznich.hlavnívrcholjepakjedenzrohovýchvrcholůadělí n-schodynadvojestejněvelkéschody ovelikosti(n 1)/2,kteréjsoudohromadypokrytépomocí n 1kvádrů.Typakmusíbýttéžskvěle pokryté a indukční předpoklad nám dá výsledek. :onstrukci(jednoznačnou)provedemeindukcí.pro k=1jetolehkéaindukčníkrok k k+1 seprovedenalepenímdvou n-schodůnahlavníkvádrostraně n+1=2 k (jednoulepímezvrchuajednou zprava). Již víme, že taková poloha hlavního vrcholu je nutná a tím máme jednoznačnost i podobu. Lemma.(líčové) Pokudjsou n-schodydobřepokrytéahlavnívrcholleží uvnitř schodů,pakje toto pokrytí sjednocením hlavního kvádru a dvou(ne nutně disjunktních) skvěle pokrytých schodů. Důkaz. rom hlavního kvádru musí již každý kvádr pokrývat jeden z rohových vrcholů, čímž jsou tytokvádryjednoznačněurčeny.vybermeznichposloupnost i, i=1,2,...,m+1snásledujícími vlastnostmi. (i) vádr 1 obsahujelevýhornírohkvádru (ii) vádr i+1 obsahujepravýspodnírohkvádru i (iii) vádr m jeposlední,kterýsousedíscelousvouhranou. Dvětakovéposloupnostikvádrů i jsounanásledujícímobrázku Itytokvádryjsouurčenyjednoznačně.Pokudbytedykvádry m+1 a mělyspolečnoučásthrany (jakonaprvnímobrázku),paklze(zesymetrie)podobnouposloupnostkvádrů i vytvořiti podél pravéhranykvádru atedykvádry m+1 a m+1 sepřekrývajíanejsoutotožné,cožjespor.proto kvádry a m+1 majíspolečnýpouzejedenbod(jakonadruhémobrázku).oblastmezi m a mtvoří schody, které navíc musí být skvěle pokryté. Podobně pak i ta část schodů, která leží nad přímkou horní hrany.tedydostáváme,žekaždédobrépokrytíshlavnímvrcholem uvnitř jesjednocenímkvádru advouskvělepokrytýchschodů,kteréseprotínajíprávěvoblastimezi m a m. Lemma. Schodyovelikosti n=2 k 1, k Nnelzedobřepokrýt. Důkaz. Prozměnuzvolmeextremálníprincip 1 aprosporvezměmenejmenší ktakové,žeschodyo velikosti n=2 k 1lzedobřepokrýt.Pokudjehlavnívrcholjednímzrohovýchvrcholůpakpokrýváme dvojeschodyvelikosti2 k 1 1celkem(n+1) 1=2 k 1kvádry.Jednyznichpakmusíbýtdobře pokryté, což je spor s předpokládanou minimalitou. 1 Alesamozřejměbyfungovalaiindukce.

3 Pokudjehlavnívrchol uvnitř schodů,pakpodlepředchozíholemmatuexistujískvělepokryté m- schody,kde m (n+1)/2=2 k 1.Zároveňsamozřejmě m <2 k 1atedy m 2 l 1prožádné l N amámetéžspor. Vrhněmě se nyní na samotnou úlohu. Pokud by hlavní vrchol splýval s jedním z rohových, pak potřebujeme pokrýt dvoje stejně velké schody jednou dobře a jednou skvěle, což podle předchozích lemmat nelze. Hlavní vrchol tedy musí ležet uvnitř a stejně jako v klíčovém lemmatu zavedeme posloupnost kvádrů i aoznačme h i délkyjejichhran.víme,žeprodélkuhrany hhlavníhokvádruplatí h=h 1 +h 2 + +h m, avšak h i jesestupnáposloupnostmocnindvojky(jsoučástískvěléhopokrytí)amůžemetedypsát h=2 s+m 1 +2 s+m s =2 s (2 m 1 +2 m )=2 s (2 m 1), s,m N 0. Jelikož velikost p skvěle pokrytých schodů, které jsou nad přímkou horní hrany je podle podoby skvělého pokrytí rovna p=2 s+m 1 +2 s+m =2 s+m 1, snadno již dopočteme celkovou velikost schodů, která je rovna h+p=2 s (2 m 1)+2 s+m 1=2 s+m+1 2 s 1. Všechnyhledanéhodnoty njsoutedytvaru2 s+m+1 2 s 1. 3 Příklad.(Polní dilema) Rytíř Francelot(ze Samelotu) stojí na kraji pole tvaru kružnice, které se dotýkádvoucestvbodech a L.Mezi,Ljevyšlapanápěšinka.Dokažte,žesoučinvzdáleností Francelota od těchto cest je roven druhé mocnině jeho vzdálenosti od pěšinky. Návod. Označme si F pozici Francelota, dané vzdálenosti od cest a pěšinky a, b, c a příslušné paty kolmic A,C,B,vizobrázek. A a F c C b B L Nejprvepředpokládejme,žebod Cbudeležetnaúsečce L.Pakchcemedokázat ab=c 2,cožnení nicjinéhonež b c = c a,nebolibychomchtělipodobnost BCF a FCA.Jelikožječtyřúhelník BLCF tětivový,platí FBC = FLC.Dálemámezvlastnostíúsekovéhoúhlu FL = FA,adíky tětivovémučtyřúhelníku FCAirovnost FA = FCA.Celkovětedy FBC = FLC = FL = FA = FCA. Obdobněbysedokázalarovnost BCF = CAF,atedypodlevětyuuje BCF podobný CAF aplatídokazovanárovnost ab=c 2. Pokud bude bod C ležet mimo úsečku L, pak stačí použít obvodové úhly v tětivových čtyřúhelnících FBCLaFCAajednouúsekovýúheladostanemepodobnost FBCa FCA,zčehožplynezadaná rovnost.

4 4 Příklad.(Nastopěgrálu) určenímísta,vněmžjeukrytsvatýgrálchybíužjenzjištěnímagického úhlu. Až bude ten znám, je postup následující: Utvoř ostroúhlý trojuhelník mezi městy Adwick, Bolton a Chesterfield. Jeho ortocentrum leží ve městě Huddersfield. Huddersfieldem postav rovnou cestu, která s rovníkem svírá orientovaný magický úhel. ní postav tři symetrické cesty, každá z nich bude osovým obrazem podle jedné ze stran trojúhelníka. Tam, kdesetytotřicestyprotnou,najdešsvatýgrál. Ukažte,ženávodnenívadnýatytotřicestyseskutečněprotnouvjednomboděprokaždouhodnotu magického úhlu. Řešení. (nekorektní) aždá z osově zobrazených přímek prochází jedním z osových obrazů ortocentra podle stran. Otáčení pak můžeme chápat vždy jako otáčení právě podle jednoho z osových obrazů H, tyto obrazy leží na kružnici opsané. Otáčíme-li přímkou kolem bodu ležícího na kružnici, pak její druhý průsečík stoutokružnicí běhárovnoměrně,jelikožobvodovýúhelserovnoměrnězvětšuje.druhéprůsečíkyoněch tří přímek s kružnicí opsanou se po ní pohybují stejně rychle. V krajní poloze, kdy původní přímka splývá svýškou,tytoprůsečíkysplývají.noadíkytomu,že běhajístejněrychle,budoutaktosplývatpořád. Řešení. (korektní)prozačátekoznačme ppřímkouvedenouortocentrem H,dále p a,p b,p c jejíobrazy podlestran ABCakonečně H a,h b,h c osovéobrazy Htéžpodlestran ABC.Vímetedy,že H a p a atd.apodleznáméhotvrzenítakévíme,žebody H a,h b,h c ležínakružniciopsané.inspirováni předchozímnekorektnímpostupemdokážeme,žekaždázpřímek p a,p b,p c protnekružniciopsanouve stejnémbodě,označmekvůlitomujejichdruhéprůsečíkysopsanoukružnicí X a,x b,x c.abychomsi usnadnilidiskusi,řekneme,žebezújmynaobecnostiprotínápřímka pstrany BCa ACvbodech Xa Y. C H b p Y H X H a A B p c H c Budeme chtít ukázat rovnost úhlů p a X a AB = X b AB = X c AB. tomu nám bude stačit, pokud budeme umět všechny tyto úhly vyjádřit pomocí úhlů v trojúhelníku a úhlu ϕmezipřímkou pavýškouzvrcholu A(třeba).Uvědomtesi,žekaždýúhelkolembodu Hnyní umíme vyjádřit. Začneme tím, že spočítáme X c H c C = H c HY = H c HA + AHY =β+ϕ, kde jsme v první rovnosti využili osovou souměrnost. Podobně dostaneme X a H a A =ϕ X b H b B =γ ϕ. A nyní už jen snadno dokončíme práci jak jinak než pomocí obvodových úhlů.

5 5 X a AB =γ AH a X a =γ ϕ X b AB = X b H b B =γ ϕ Mámetedy X a = X b = X c aúlohajevyřešena. X c AB =180 (β+ϕ+α)=γ ϕ. Příklad.(Zlé proroctví) Merlinovi se zdál prorocký sen o tom, ve kterých letech na svět udeří ohromné katastrofy. Letopočty byly vyjádřeny čísly, která mohou udávat počet nenulových koeficientů polynomu tvaru (ax+b) 2010 (cx+d) 2010, a,b,c,d R. O jakých letech se Merlinovi zdálo? Návod. Naúvodpoznamenejme,žečlen(ax+b) 2010 máprávě2011nenulovýchkoeficientů,pokudjsou a i b nenulové(binomická věta) a právě jeden nenulový koeficient v opačném případě. Nyní rozeberme případ b=0 c=0.rozlišímedvěmožnostipodletoho,zdajsounulováoběčíslačijenjedno.podle předchozího pozorování nebude však ani v jedné z možností počet nenulových koeficientů v intervalu [3,2009]. Buďdále bc 0.Chceme-livynulovatkoeficientux k,musíplatit(binomickékoeficientysezkrátí) ( ) k ( ) 2010 ad d a k b 2010 k = c k d 2010 k =. bc b Funkce f(x)=p x jepro p ±1prostá,takževynulovatvícenežjedenkoeficientlzepouze,pokudmá předchozí rovnost jeden z tvarů (i) 1 k =1:Pakbysevynulovalyvšechnykoeficenty. (ii) ( 1) k =1:Pakbysevynulovalykoeficientyusudýchmocnin,kterýchje1006. Jako Merlinova čísla tedy připadají v úvahu pouze 0, 1, 2, 1005, 2010, 2011, kterých všech umíme dosáhnout pomocí následujících polynomů Úloha je vyřešena. 0, x 2010, x ,(x+1) 2010 (x 1) 2010,(x+1) 2010 x 2010,(x+1) Příklad.(Hladomorna) ArtušdostalodMerlinadaremmagickýkvadratickýtrojčlenf(x)=x 2 +ax+b. Pro magický trojčlen platilo, že rovnice f(f(x)) = 0 má čtyři reálné kořeny(počítáno včetně násobnosti), přičemžsoučetnějakýchdvouznichbylroven 1.Artušovšemnebylspokojenstím,že b 1/4a zavřel Merlina do kobky, dokud mu nevymyslí trojčlen se stejnými vlastnostmi, který by měl b > 1/4. Jak dlouho stráví Merlin v kobce? Návod. Rovnice f(x)=0jistěmusímítdvareálnékořeny,označmeje x 1,x 2.Rozmyslímesi,žerovnice f(f(x))=0budemítčtyřikořeny,právěkdyžjsou x 1,x 2 zároveňvoboruhodnot f.tenurčímepomocí běžnýchstředoškolskýchmetod H f =[C, ],kde C= a2 4 +b.mámetedy x 1 Cazároveň x 2 C, jejichžsečtením(pamatujte,že x 1 +x 2 = azískámedůležitývztah a a2 2 +2b 4b a2 2a ( ). Nyníoznačmey 1,y 2 kořenyrovnicex 2 +ax+b x 1 =0apodobněy 3,y 4 kořenyrovnicex 2 +ax+b x 2 =0. Díky symetrii stačí rozlišit dva případy. (i) y 1 +y 2 = 1:PakpodleVietovýchvztahů a=1apodle( )máme b 1/4. (ii) y 1 +y 3 = 1:Tytokořenydosadímedorovnic,kterésplňujíazískáme y 2 1+ay 1 +b x 1 =0, y 2 3+ay 3 +b x 2 =0. Sečtením a s využitím Vietových vztahů získáme y 2 1 +y2 3 +2b=0. Nyníužjenstačíudělatsprávnýodhadapsát 2b=y1+y (y 1+y 3 ) 2 = Voboupřípadechjetedy b 1/4aMerlintakbudevkobcepěknědlouho!

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem

Shodná zobrazení. bodu B ležet na na zobrazené množině b. Proto otočíme kružnici b kolem Shodná zobrazení Otočení Příklad 1. Jsou dány tři různé soustředné kružnice a, b a c. Sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC tak, aby A ležel na a, B ležel na b a C ležel na c. Řešení. Zvolíme vrchol A

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie A

Návody k domácí části I. kola kategorie A Návody k domácí části I. kola kategorie A 1. Najděte všechna prvočísla p, pro něž existuje přirozené číslo n takové, že p n + 1 je třetí mocninou některého přirozeného čísla. 1. Určete všechny trojice

Více

Klauzurní část školního kola kategorie A se koná

Klauzurní část školního kola kategorie A se koná 56. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie 1. rčete všechna reálná čísla s, pro něž má rovnice 4x 4 20x 3 + sx 2 + 22x 2 = 0 čtyři různé reálné kořeny, přičemž součin

Více

Zajímavé matematické úlohy

Zajímavé matematické úlohy Zajímavé matematické úlohy Pokračujeme v uveřejňování dalších nových úloh tradiční rubriky Zajímavé matematické úlohy. V tomto čísle uvádíme zadání další dvojice úloh. Jejich řešení můžete zaslat nejpozději

Více

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p

pro každé i. Proto je takových čísel m právě N ai 1 +. k k p KOMENTÁŘE ÚLOH 43. ROČNÍKU MO, KATEGORIE A 1. Přirozené číslo m > 1 nazveme k násobným dělitelem přirozeného čísla n, pokud platí rovnost n = m k q, kde q je celé číslo, které není násobkem čísla m. Určete,

Více

Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách

Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách Užití stejnolehlosti v konstrukčních úlohách Příklad 1: Je dána kružnice k(o,r) a bod M ležící uvnitř kružnice k. Bodem M veďte tětivu AB, jejíž délka je bodem M rozdělena v poměru 2 : 1. Sestrojte obraz

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B 65. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie B 1. Kolika způsoby je možno vyplnit čtvercovou tabulku 3 3 čísly,, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4 tak, aby součet čísel v každém čtverci

Více

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna

Různostranný (obecný) žádné dvě strany nejsou stějně dlouhé. Rovnoramenný dvě strany (ramena) jsou stejně dlouhé, třetí strana je základna 16. Trojúhelník, Mnohoúhelník, Kružnice (typy trojúhelníků a jejich vlastnosti, Pythagorova věta, Euklidovy věty, čtyřúhelníky druhy a jejich vlastnosti, kružnice obvodový a středový, úsekový úhel, vzájemná

Více

66. ročníku MO (kategorie A, B, C)

66. ročníku MO (kategorie A, B, C) Příloha časopisu MATEMATIKA FYZIKA INFORMATIKA Ročník 25 (2016), číslo 3 Úlohy I. kola (domácí část) 66. ročníku MO (kategorie A, B, C) KATEGORIE A A I 1 Najděte všechna prvočísla p, pro něž existuje přirozené

Více

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie

Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie Rozpis výstupů zima 2008 Geometrie 20. 10. porovnávání úseček grafický součet úseček grafický rozdíl úseček... porovnávání úhlů grafický součet úhlů grafický rozdíl úhlů... osa úhlu úhly vedlejší a vrcholové...

Více

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné.

Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. 11 Stejnolehlost Patří mezi tzv. homotetie, tj. afinní zobrazení, která mají všechny směry samodružné. Definice 26. Budiž dán bod S a reálné číslo κ (různé od 0 a 1). Stejnolehlost H(S; κ) se středem S

Více

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A

64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie A 1. Středy stran AC, BC označme postupně, N. Střed kružnice vepsané trojúhelníku KLC označme I. Úvodem poznamenejme, že body K, L

Více

Trojúhelník - určují tři body které neleţí na jedné přímce. Trojúhelník je rovněţ moţno povaţovat za průnik tří polorovin nebo tří konvexních úhlů.

Trojúhelník - určují tři body které neleţí na jedné přímce. Trojúhelník je rovněţ moţno povaţovat za průnik tří polorovin nebo tří konvexních úhlů. Trojúhelník Trojúhelník - určují tři body které neleţí na jedné přímce. Trojúhelník je rovněţ moţno povaţovat za průnik tří polorovin nebo tří konvexních úhlů. C Body se nazývají vrcholy trojúhelníku Úsečky

Více

Extremální úlohy v geometrii

Extremální úlohy v geometrii Extremální úlohy v geometrii Petr Vodstrčil petr.vodstrcil@vsb.cz Katedra aplikované matematiky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava 30.4. 2013 Petr

Více

Úlohy domácího kola kategorie B

Úlohy domácího kola kategorie B 50. ročník Matematické olympiády Úlohy domácího kola kategorie B 1. Řešte v oboru kladných čísel soustavu rovnic 3x + y = 598,6, x + y = 73,4, v níž x a y označují po řadě čísla x a y zaokrouhlená na desítky.

Více

Úlohy krajského kola kategorie A

Úlohy krajského kola kategorie A 66. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie A 1. Najděte všechny trojice celých čísel (a, b, c) takové, že každý ze zlomků má celočíselnou hodnotu. a b + c, b c + a, c a + b 2. Je dána

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Shodnost Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Vzdálenost dvou bodů Definice (Vzdálenost) Necht A, B, C ρ. Vzdálenost dvou bodů A, B v rovině je číslo AB a platí AB 0 AB = 0 A = B AB

Více

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh

PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh PLANIMETRIE 2 mnohoúhelníky, kružnice a kruh Lomená čára A 0 A 1 A 2 A 3..., A n (n 2) se skládá z úseček A 0 A 1, A 1 A 2, A 2 A 3,..., A n 1 A n, z nichž každé dvě sousední mají společný jeden krajní

Více

Trojúhelník. Jan Kábrt

Trojúhelník. Jan Kábrt Trojúhelník Jan Kábrt Co se učívá ve školách Výšky, jejich průsečík ortocentrum O Těžnice, jejich průsečík těžiště T Osy stran, střed kružnice opsané S o Osy úhlů, střed kružnice vepsané S v Někdy ještě

Více

TROJÚHELNÍK 180. Definice. C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, Nechť body. Viz příloha: obecny_trojuhelnik

TROJÚHELNÍK 180. Definice. C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, Nechť body. Viz příloha: obecny_trojuhelnik TROJÚHELNÍK Definice Nechť body A, B, C neleží v přímce. Potom trojúhelníkem ABC nazveme průnik polorovin ABC, BCA, CAB. Viz příloha: obecny_trojuhelnik Definice trojúhelníku Uzavřená, jednoduchá (neprotínající

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie C

Návody k domácí části I. kola kategorie C Návody k domácí části I. kola kategorie C 1. Dokažte, že pro libovolné reálné číslo a platí nerovnost Určete, kdy nastane rovnost. a 2 + 1 a 2 a + 1 a + 1. 1. Dokažte, že pro libovolná reálná čísla x,

Více

s dosud sestrojenými přímkami a kružnicemi. Abychom obrázky nezaplnili

s dosud sestrojenými přímkami a kružnicemi. Abychom obrázky nezaplnili Dělení úsečky ŠÁRKA GRGLITSOVÁ TOMÁŠ HOLAN Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha V tomto článku se budeme zabývat sadou geometrických úloh, které jsou tematicky podobné. Liší se jen hodnotou jednoho

Více

61. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Hradec Králové, března 2012

61. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Hradec Králové, března 2012 61. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie Hradec Králové, 5. 8. března 01 MO 1. Najděte všechna celá čísla n, pro něž je n 4 3n + 9 prvočíslo. (leš Kobza) Řešení. Zadaný výraz lze jednoduchou

Více

A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2.

A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2. PODOBNOST A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY 2. ČÁST MAT. OT 2. OT. Č.. 15: SHODNÁS HODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ, PODOBNOST A STEJNOLEHLOST,, EUKLIDOVYE VĚTY PODOBNOST KDE LÁTKU NAJDETE Kapitola Základy planimetrie

Více

63. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie B. 1. Odečtením druhé rovnice od první a třetí od druhé dostaneme dvě rovnice

63. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie B. 1. Odečtením druhé rovnice od první a třetí od druhé dostaneme dvě rovnice 63. ročník matematické olympiády Řešení úloh krajského kola kategorie B 1. Odečtením druhé rovnice od první a třetí od druhé dostaneme dvě rovnice (x y)(x + y 6) = 0, (y z)(y + z 6) = 0, které spolu s

Více

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které

Kapitola 5. Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které Kapitola 5 Kuželosečky Seznámíme se ze základními vlastnostmi elipsy, hyperboly a paraboly, které společně s kružnicí jsou známy pod společným názvem kuželosečky. Říká se jim tak proto, že každou z nich

Více

Čtyřúhelník. O b s a h : Čtyřúhelník. 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti. 2. Názvy čtyřúhelníků Deltoid Tětivový čtyřúhelník

Čtyřúhelník. O b s a h : Čtyřúhelník. 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti. 2. Názvy čtyřúhelníků Deltoid Tětivový čtyřúhelník Čtyřúhelník : 1. Jak definovat čtyřúhelník základní vlastnosti 2. Názvy čtyřúhelníků 2.1. Deltoid 2.2. Tětivový čtyřúhelník 2.3. Tečnový čtyřúhelník 2.4. Rovnoběžník 2.4.1. Základní vlastnosti 2.4.2. Výšky

Více

5. P L A N I M E T R I E

5. P L A N I M E T R I E 5. P L A N I M E T R I E 5.1 Z Á K L A D N Í P L A N I M E T R I C K É P O J M Y Bod (definice, značení, znázornění) Přímka (definice, značení, znázornění) Polopřímka (definice, značení, znázornění, počáteční

Více

JEVIŠTNÍ PERSPEKTIVA TABULKA 19

JEVIŠTNÍ PERSPEKTIVA TABULKA 19 OBSAH tabulka strana Předmluva 6 Úvod 7 Základní pojmy v perspektivě 1 8 Výška oka sedícího diváka 2 9 Průčelná perspektiva centrální, pozorovací bod je na ose symetrie, základna prochází stranou BC 3

Více

Úlohy domácího kola kategorie B

Úlohy domácího kola kategorie B 47. ročník Matematické olympiády Úlohy domácího kola kategorie B 1. Magický čtverec je čtvercová tabulka přirozených čísel, v níž je součet všech čísel v každém řádku, v každém sloupci i na obou úhlopříčkách

Více

od zadaného bodu, vzdálenost. Bod je střed, je poloměr kružnice. Délka spojnice dvou bodů kružnice, která prochází středem

od zadaného bodu, vzdálenost. Bod je střed, je poloměr kružnice. Délka spojnice dvou bodů kružnice, která prochází středem Kružnice Kružnice je množina všech bodů roviny, které mají od zadaného bodu, vzdálenost. Bod je střed, je poloměr kružnice. Délka spojnice dvou bodů kružnice, která prochází středem je průměr kružnice.

Více

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74,

(4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, 1. V oboru celých čísel řešte soustavu rovnic (4x) 5 + 7y = 14, (2y) 5 (3x) 7 = 74, kde (n) k značí násobek čísla k nejbližší číslu n. (P. Černek) Řešení. Z první rovnice dané soustavy plyne, že číslo

Více

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci

MATEMATIKA. Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci MATEMATIKA Úloha o čtverci a přímkách ŠÁRKA GERGELITSOVÁ TOMÁŠ HOLAN Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Problémy a úlohy, v nichž podrobujeme geometrický objekt nějaké transformaci (například podobnosti)

Více

Úlohy krajského kola kategorie A

Úlohy krajského kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie A 1. Je dán trojúhelník ABC s tupým úhlem při vrcholu C. Osa o 1 úsečky AC protíná stranu AB v bodě K, osa o 2 úsečky BC protíná stranu AB

Více

Analytická geometrie lineárních útvarů

Analytická geometrie lineárních útvarů ) Na přímce: a) Souřadnice bodu na přímce: Analtická geometrie lineárních útvarů Bod P nazýváme počátek - jeho souřadnice je P [0] Nalevo od počátku leží čísla záporná, napravo čísla kladná. Každý bod

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Konstrukční úlohy Klíčová slova: rozbor, náčrt, popis, diskuse počtu řešení, kružnice opsaná a vepsaná Autor: trojúhelníku Mlynářová 12 19 9:02 Kontrukční úlohy Výsledkem

Více

Shodná zobrazení v rovině

Shodná zobrazení v rovině Shodná zobrazení v rovině Zobrazení Z v rovině je předpis, který každému bodu X roviny přiřazuje právě jeden bod X roviny. Bod X se nazývá vzor, bod X jeho obraz. Zapisujeme Z: X X. Množinu obrazů všech

Více

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod

10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10. Analytická geometrie kuželoseček 1 bod 10.1. Kružnice opsaná obdélníku ABCD, kde A[2, 3], C[8, 3], má rovnici a) x 2 10x + y 2 + 7 = 0, b) (x 3) 2 + (y 3) 2 = 36, c) x 2 + 10x + y 2 18 = 0, d) (x 10)

Více

2) Přednáška trvala 80 minut a skončila v 17:35. Jirka na ni přišel v 16:20. Kolik úvodních minut přednášky Jirka

2) Přednáška trvala 80 minut a skončila v 17:35. Jirka na ni přišel v 16:20. Kolik úvodních minut přednášky Jirka Téma 4: (převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost) Převody jednotek 1) Kolik gramů je pět třetin z 2,1 kilogramu? a) 1 260 g b) 3 500 g c) 17 000 g d) 700 g 2) Přednáška

Více

- shodnost trojúhelníků. Věta SSS: Věta SUS: Věta USU:

- shodnost trojúhelníků. Věta SSS: Věta SUS: Věta USU: 1/12 PLANIMETRIE Základní pojmy: Shodnost, podobnost trojúhelníků Středová souměrnost, osová souměrnost, posunutí, otočení shodná zobrazení Středový a obvodový úhel Obsahy a obvody rovinných obrazců 1.

Více

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem

1.1 Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem Analytická geometrie - kružnice Napište středovou rovnici kružnice, která má střed v počátku soustavy souřadnic a prochází bodem A = ; 5 [ ] Napište středový i obecný tvar rovnice kružnice, která má střed

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie C

Úlohy domácí části I. kola kategorie C 63. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie C 1. Určete, jaké nejmenší hodnoty může nabýt výraz V = (a b) + (b c) + (c a), splňují-li reálná čísla a, b, c dvojici podmínek a +

Více

Konstrukční úlohy. Růžena Blažková, Irena Budínová. Milé studentky, milí studenti,

Konstrukční úlohy. Růžena Blažková, Irena Budínová. Milé studentky, milí studenti, Konstrukční úlohy Růžena Blažková, Irena Budínová Milé studentky, milí studenti, zadání konstrukčních úloh si vylosujete v semináři nebo na přednášce, u každé konstrukční úlohy proveďte: - rozbor obsahuje

Více

CVIČNÝ TEST 40. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15

CVIČNÝ TEST 40. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15 CVIČNÝ TEST 40 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 13 IV. Záznamový list 15 I. CVIČNÝ TEST 1 Vypočtěte pro a 1; 3 hodnotu výrazu 4 + a 3 + a 3 ( 2). 1 bod VÝCHOZÍ TEXT

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta SEMINÁRNÍ PRÁCE Z METOD ŘEŠENÍ 1 PLANIMETRIE 000/001 Cifrik, M-ZT První příklad ze zadávacích listů 1 Zadání: Sestrojte trojúhelník ABC, pokud je dáno: ρ

Více

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy

Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy 5 Trojúhelník a čtyřúhelník výpočet jejich obsahu, konstrukční úlohy Trojúhelník: Trojúhelník je definován jako průnik tří polorovin. Pojmy: ABC - vrcholy trojúhelníku abc - strany trojúhelníku ( a+b>c,

Více

7.5.3 Hledání kružnic II

7.5.3 Hledání kružnic II 753 Hledání kružnic II Předpoklady: 750 Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi vůbec nejtěžší Není reálné předpokládat, že by většina studentů dokázala samostatně přijít na řešení, po čase na rozmyšlenou

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie B

Úlohy domácí části I. kola kategorie B 67. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie B 1. Najděte všechny mnohočleny tvaru ax 3 + bx + cx + d, které při dělení dvojčlenem x + 1 dávají zbytek x + a při dělení dvojčlenem

Více

Pomocný text. Kruhová inverze

Pomocný text. Kruhová inverze Pomocný text Kruhová inverze Co je to kruhová inverze? Pod pojmem kruhová inverze se rozumí geometrické zobrazení, jehož vlastnostem se nyní budeme věnovat. Nechť je dána rovina, v ní ležící bod O, který

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ Parametrické vyjádření přímky v rovině Máme přímku p v rovině určenou body A, B. Sestrojíme vektor u = B A. Pro bod B tím pádem platí: B = A + u. Je zřejmé,

Více

PLANIMETRIE úvodní pojmy

PLANIMETRIE úvodní pojmy PLANIMETRIE úvodní pojmy Je část geometrie zabývající se studiem geometrických útvarů v rovině. Základními stavebními kameny v rovině budou bod a přímka. 1) Přímka a její části Dvěma různými body lze vést

Více

Funkce 1) Zakreslete body K, L a M do souřadného systému Oxy, jsou-li dány jejich souřadnice: K[-3;0]; L[0;-2]; M[4;3].

Funkce 1) Zakreslete body K, L a M do souřadného systému Oxy, jsou-li dány jejich souřadnice: K[-3;0]; L[0;-2]; M[4;3]. Téma 4: (převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost) Převody jednotek 1) Kolik gramů je pět třetin z 2,1 kilogramu? a) 1 260 g b) 3 500 g c) 17 000 g d) 700 g 2) Přednáška

Více

Test Zkušební přijímací zkoušky

Test Zkušební přijímací zkoušky Test Zkušební přijímací zkoušky 1. Vypočtěte: ( 10 1.5) ( 4 ).( 15). ( 5 6). Doplňte číslo do rámečku, aby platila rovnost:.1. 4 11 10. 8 16 6.. 49 7 1.. + 1. Proveďte početní operace:.1. 6x 4x ( 4x x)

Více

Úlohy krajského kola kategorie C

Úlohy krajského kola kategorie C 6. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie C. Pro libovolná reálná čísla x, y, z taková, že x < y < z, dokažte nerovnost x 2 y 2 + z 2 > (x y + z) 2. 2. Honza má tři kartičky, na každé

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Shodnost Pedagogická fakulta 2016 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Vzdálenost dvou bodů Necht A, B, C ρ. Vzdálenost dvou bodů A, B v rovině je číslo AB a platí AB 0 AB = 0 A = B AB = BA pozitivně definitní

Více

Vzorce počítačové grafiky

Vzorce počítačové grafiky Vektorové operace součet vektorů rozdíl vektorů opačný vektor násobení vektoru skalárem úhel dvou vektorů velikost vektoru a vzdálenost dvojice bodů v rovině (v prostoru analogicky) u = B A= b a b a u

Více

Ivan Borsenco, zlatý medailista z IMO 2006

Ivan Borsenco, zlatý medailista z IMO 2006 Délky v trojúhelníku Martina Vaváčková Motto: I can calculate everything. Ivan Borsenco, zlatý medailista z IMO 2006 Na přednášce si ukážeme prostou, ale účinnou zbraň při řešení mnohých geometrických

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie B

Návody k domácí části I. kola kategorie B Návody k domácí části I. kola kategorie B 1. Najděte všechna osmimístná čísla taková, z nichž po vyškrtnutí některé čtveřice sousedních číslic dostaneme čtyřmístné číslo, které je 2 019krát menší. (Pavel

Více

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ GEOMETRICKÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ SHODNÁ ZOBRAZENÍ

SHODNÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ GEOMETRICKÁ ZOBRAZENÍ V ROVINĚ SHODNÁ ZOBRAZENÍ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MTEMTIK DRUHÝ Mgr. Tomáš MŇÁK 21. června 2012 Název zpracovaného celku: SHODNÁ ZORZENÍ V ROVINĚ Teoretická část GEOMETRICKÁ ZORZENÍ V ROVINĚ Zobrazení Z v rovině je předpis,

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 64. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie 1. Určete počet cest délky 14, které vedou po hranách sítě na obrázku z bodu do bodu. élka každé hrany je jedna.. Je dán rovnoběžník,

Více

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008

Internetová matematická olympiáda listopadu 2008 Internetová matematická olympiáda - 5. listopadu 008 ŘEŠENÍ ÚLOH 1. Obrazec na Obrázku 1 je složen z 44 čtverců o straně 6 mm. Bodem A veďte jedinou přímku, která daný obrazec rozdělí na dva obrazce o

Více

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice

Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice KRUŽNICE, KRUH Kružnice, úhly příslušné k oblouku kružnice Je dán bod S a kladné číslo r. Kružnice k(s;r) je množina všech bodů (roviny), které mají od bodu S vzdálenost r. Můžeme také říci. Kružnicí k

Více

Matematický KLOKAN kategorie Kadet

Matematický KLOKAN kategorie Kadet Matematický KLOKAN 2009 www.matematickyklokan.net kategorie Kadet Úlohy za body. Hodnota kterého z výrazů je sudé číslo? (A) 2009 (B) 2 + 0 + 0 + 9 (C) 200 9 (D) 200 9 (E) 200 + 9 2. Hvězda na obrázku

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. Výsledky pište čitelně do vyznačených bílých polí. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. Výsledky pište čitelně do vyznačených bílých polí. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

Syntetická geometrie I

Syntetická geometrie I Kruhová inverze Pedagogická fakulta 2018 www.karlin.mff.cuni.cz/~zamboj/ Sférická inverze Autoportrét v kulovém zrcadle M.C.Escher, 1935 Pozor! jen pro ilustraci, inverze a zrcadlení se značně liší Kruhová

Více

Omezíme se jen na lomené čáry, jejichž nesousední strany nemají společný bod. Jestliže A 0 = A n (pro n 2), nazývá se lomená čára uzavřená.

Omezíme se jen na lomené čáry, jejichž nesousední strany nemají společný bod. Jestliže A 0 = A n (pro n 2), nazývá se lomená čára uzavřená. MNOHOÚHELNÍKY Vlastnosti mnohoúhelníků Lomená čára C 0 C C C 3 C 4 protíná samu sebe. Lomená čára A 0 A A... A n- A n (n ) se skládá z úseček A 0 A, A A,..., A n- A n, z nichž každé dvě sousední mají společný

Více

Počítání v planimetrii Michal Kenny Rolínek

Počítání v planimetrii Michal Kenny Rolínek Počítání v planimetrii Michal Kenny Rolínek Cílem této přednášky je obohatit vaše znalosti z planimetrie o nové metody, založené na algebraickém přístupu. Nebudeme ovšem sáhodlouze upravovat obrovskévýrazy,jakbysemohlozdát.naopaksiukážemepříklady,vnichžnástrocha

Více

Návody k úlohám domácí části I. kola 59. ročníku MO kategorie B

Návody k úlohám domácí části I. kola 59. ročníku MO kategorie B Návody k úlohám domácí části I kola 59 ročníku MO kategorie B Soutěžní úloha 1 Na stole leží tři hromádky zápalek: v jedné 009, ve druhé 010 a v poslední 011 Hráč, který je na tahu, zvolí dvě hromádky

Více

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz 1/15 ANALYTICKÁ GEOMETRIE Základní pojmy: Soustava souřadnic v rovině a prostoru Vzdálenost bodů, střed úsečky Vektory, operace s vektory, velikost vektoru, skalární součin Rovnice přímky Geometrie v rovině

Více

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 35. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 35 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST 1 Vypočtěte [( 3 3 ) ( 1 4 5 3 0,5 ) ] : 1 6 1. 1 bod VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOZE

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 6. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A. V oboru reálných čísel řešte soustavu rovnic y + 3x = 4x 3, x + 3y = 4y 3. 2. V rovině uvažujme lichoběžník ABCD se základnami

Více

Shodné zobrazení v rovině

Shodné zobrazení v rovině Gymnázium Cheb Shodné zobrazení v rovině seminární práce Cheb, 2007 Lojza Tran Prohlášení Prohlašuji, že jsem seminární práci na téma: Shodné zobrazení v rovině vypracoval zcela sám za použití pramenů

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 63 ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie 1 Dokažte, že pro každé celé číslo n 3 je n-místné číslo s dekadickým zápisem druhou mocninou některého celého čísla 1 1 8

Více

Opakování k maturitě matematika 4. roč. TAD 2 <

Opakování k maturitě matematika 4. roč. TAD 2 < 8.. Otázka číslo Mocniny a odmocniny. b.) Zjednodušte: 6 b. b Opakování k maturitě matematika. roč. TAD : 6.) Zjednodušte: 6 6.) Vypočtěte: a. y : ( a. y ) =.) Usměrněte zlomek =.. Otázka číslo Lineární

Více

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině.

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině. ZS1BK_PGE1 Geometrie I: Vybrané úlohy z elementární geometrie 1. Které geometrické útvary mohou vzniknout a) jako průnik dvou polopřímek téže přímky, b) jako průnik dvou polorovin téže roviny? V případě

Více

PLANIMETRIE. Mgr. Zora Hauptová TROJÚHELNÍK VY_32_INOVACE_MA_1_04

PLANIMETRIE. Mgr. Zora Hauptová TROJÚHELNÍK VY_32_INOVACE_MA_1_04 PLANIMETRIE Mgr. Zora Hauptová TROJÚHELNÍK VY_32_INOVACE_MA_1_04 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický celek

Více

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce

MATEMATIKA 5. TŘÍDA. C) Tabulky, grafy, diagramy 1 - Tabulky, doplnění řady čísel podle závislosti 2 - Grafy, jízní řády 3 - Magické čtverce MATEMATIKA 5. TŘÍDA 1 - Přirozená čísla a číslo nula a číselná osa, porovnávání b zaokrouhlování c zápis čísla v desítkové soustavě d součet, rozdíl e násobek, činitel, součin f dělení, dělení se zbytkem

Více

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST

Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ MGR. JÜTTNEROVÁ 7. 5. 0 Název zpracovaného celku: PODOBNOST A STEJNOLEHLOST PODOBNOST Je každé zobrazení v rovině takové, že pro libovolné body roviny

Více

pomocný bod H perspektivního obrázku zvolte 10 cm zdola a 7 cm zleva.)

pomocný bod H perspektivního obrázku zvolte 10 cm zdola a 7 cm zleva.) Teoretické řešení střech Zastřešení daného půdorysu rovinami různého spádu vázaná ptačí perspektiva Řešené úlohy Příklad: tačí perspektivě vázané na Mongeovo promítání zobrazte řešení střechy nad daným

Více

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností.

Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Řešení geometrické úlohy spočívá v nalezení geometrického útvaru (útvarů) daných vlastností. Metody řešení konstrukčních úloh: množinou bodů zobrazením výpočtem kombinací předchozích způsobů Konstrukční

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti

MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti ILUSTRAČNÍ DIDAKTICKÝ TEST MATEMATIKA základní úroveň obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Didaktický test obsahuje 8 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu je uveden na záznamovém archu. Povolené pomůcky:

Více

MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI

MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI Hodnocení výsledků vzdělání žáků 9. tříd 005 MA05Z9 MATEMATICKÉ DOVEDNOSTI C Testový sešit obsahuje 15 úloh. Na řešení úloh máte 40 minut. Při řešení konstrukční úlohy užívejte rýsovací potřeby. V průběhu

Více

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y].

Odvození středové rovnice kružnice se středem S [m; n] a o poloměru r. Bod X ležící na kružnici má souřadnice [x; y]. Konzultace č. 6: Rovnice kružnice, poloha přímky a kružnice Literatura: Matematika pro gymnázia: Analytická geometrie, kap. 5.1 a 5. Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU. část, kap. 6.1

Více

STEREOMETRIE. Odchylky přímek. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0114

STEREOMETRIE. Odchylky přímek. Mgr. Jakub Němec. VY_32_INOVACE_M3r0114 STEREOMETRIE Odchylky přímek Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_M3r0114 ODCHYLKA DVOU PŘÍMEK V PROSTORU Další typy příkladů, v nichž budeme počítat vzdálenost dvou objektů, by bylo velmi složité počítat bez

Více

Polibky kružnic: Intermezzo

Polibky kružnic: Intermezzo Polibky kružnic: Intermezzo PAVEL LEISCHNER Pedagogická fakulta JU, České Budějovice Věta 21 z Archimedovy Knihy o dotycích kruhů zmíněná v předchozím dílu seriálu byla inspirací k tomuto původně neplánovanému

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Vlastní čísla a vlastní hodnoty študenti MFF 15. augusta 2008 1 14 Vlastní čísla a vlastní hodnoty Požadavky Vlastní čísla a vlastní hodnoty lineárního

Více

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Jaroslav Horáček KAM MFF UK 2013 Co je to vektor? Šipička na tabuli? Ehm? Množina orientovaných úseček majících stejný směr. Prvek vektorového prostoru. V

Více

Geometrie trojúhelníka Martin Töpfer

Geometrie trojúhelníka Martin Töpfer Geometrie trojúhelníka Martin Töpfer Abstrakt. Přehled známých vlastností trojúhelníka ilustrovaný na mnoha úlohách, které pochází hlavně z matematických olympiád posledních let. Cílem této přednášky je

Více

Matematika NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY DUBNA 2017

Matematika NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY DUBNA 2017 NÁRODNÍ SROVNÁVACÍ ZKOUŠKY Matematika T DUBNA 07 : 9. dubna 07 D : 830 P P P : 30 M. M. : 30 : 8,8 M. :, % S : -7,5 M. P : -,5 :,4 Zopakujte si základní informace ke zkoušce: n Test obsahuje 30 úloh a

Více

Čtyři body na kružnici

Čtyři body na kružnici Čtyři body na kružnici 10. listopadu 2015 Vojtěch Zlámal Čtyři body na kružnici 10. listopadu 2015 1 / 19 Problematika čtyř bodů na kružnici důkazové úlohy matematické soutěže nedostatečná metodika v učebnicích

Více

CVIČNÝ TEST 36. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17

CVIČNÝ TEST 36. OBSAH I. Cvičný test 2. Mgr. Tomáš Kotler. II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 CVIČNÝ TEST 36 Mgr. Tomáš Kotler OBSAH I. Cvičný test 2 II. Autorské řešení 6 III. Klíč 15 IV. Záznamový list 17 I. CVIČNÝ TEST 1 Určete iracionální číslo, které je vyjádřeno číselným výrazem (6 2 π 4

Více

68. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie A

68. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie A 68. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie 1. Označme x 1, x 2 ne nutně různé kořeny dané rovnice. Podle Viètových vzorců platí x 1 + x 2 = p a x 1 x 2 = q. Z

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie B

Úlohy domácí části I. kola kategorie B 64. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie B. V oboru reálných čísel řešte soustavu rovnic x 5 + y 9 = 6, x 2 9 + y 2 5 = 52. Řešení. Z první rovnice dané soustavy plyne y 9

Více

Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce

Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce Opakování ZŠ - Matematika - část geometrie - konstrukce Základní útvary v rovině Bod je nejzákladnější geometrický pojem. Body zapisujeme písmeny velké abecedy: A, B, N, H, Přímka Přímky zapisujeme písmeny

Více

67. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Přerov, března 2018

67. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie A. Přerov, března 2018 67. ročník matematické olympiády III. kolo kategorie Přerov, 8.. března 08 MO . Ve společnosti lidí jsou některé dvojice spřátelené. Pro kladné celé číslo k 3 řekneme, že společnost je k-dobrá, pokud

Více

Rovnice přímky vypsané příklady. Parametrické vyjádření přímky

Rovnice přímky vypsané příklady. Parametrické vyjádření přímky Rovnice přímky vypsané příklady Zdroj: Vše kromě příkladu 3.4: http://kdm.karlin.mff.cuni.cz/diplomky/jan_koncel/rovina.php?kapitola=parametrickevyjadre ni Příklady 3.5 a 3.7-1 a 3: http://kdm.karlin.mff.cuni.cz/diplomky/jan_koncel/rovina.php?kapitola=obecnarovnice

Více

Riemannův určitý integrál

Riemannův určitý integrál Riemannův určitý integrál 1. Motivační příklad Příklad (Motivační příklad pro zavedení Riemannova integrálu). Nechť,. Vypočtěme obsah vybarvené oblasti ohraničené grafem funkce, osou a svislými přímkami

Více

Další plochy technické praxe

Další plochy technické praxe Další plochy technické praxe Dosud studované plochy mají široké využití jak ve stavební tak ve strojnické praxi. Studovali jsme možnosti jejich konstrukcí, vlastností i využití v praxi. Kromě těchto ploch

Více