Středověk poznámky 5.A GVN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Středověk poznámky 5.A GVN"

Transkript

1 Středověk poznámky 5.A GVN Tereza Matoušková, GVN 29. března st. n. l. (476 rozpad římské říše) 15. st. (1492 objevení Ameriky) - Doba zámořských objevů a dalekých cest (civilizace a kultury se prolínaly) - Od 4. st. n. l. Konstantin přijal křesťanství za státní náboženství - V čele církve papež - Křesťanství východní (Byzantská) a západní (Římská) - Křesťanství hlásalo, že důležitý je život až po smrti - Objevuje se teorie dvojího lidu (tří společných vrstev):1)duchovní 2)páni 3)poddaní - Ideálem společenstva byl mučedník za víru, poustevník - Tyto postavy se objevovaly v legendách - Bohatí páni zakládali kláštery, kde byly školy, místnosti na opisování knih - Díla se zde i vytvářela - Nejvýznamnější knihou byla Bible - Autoři vycházeli i z apokryfu - Literární žánry náboženského charakteru : - modlitby, náboženské písně, náboženské drama Strana 1 (celkem 11)

2 Středověké orientální literatury poznámky 5.A GVN Tereza Matoušková, GVN 29. března 2007 Persie - Básníci Firdausí (11.stol.) - Národní epos Kniha králú - Nizámí (13.stol.) - Sedm obrazů Arábie - Osobnost Mohameda (7.stol.) - Islám: Korán je psán arabsky - Zábavná literatura : Tisíc a jedna noc ( stol.) Indie - Světská literatura (nenáboženská) z běžného života : poezie, drama - Básník Kálidasa : Oblak poslem lásky Drama Šakuntala (5.stol.) - Jeho předchůdcem Súdraka : hra Vasantasena Čína - Poezie zlatý věk velký rozvoj - Básníci Li Po, Tu Fu - Lyrika, filozofická, vojenská, právnická liter. - Román Sen o červeném domě Strana 2 (celkem 11)

3 Středověké umělecké styly poznámky 5.A GVN Tereza Matoušková, GVN 29. března 2007 Styl románský - Vznikl na území bývalé římské říše - Stavby světské (hrady) církevní (větší basilika) (menší rotundy) baptisterium (křtitelnice) - basilika sv.jiří, rotunda sv.kateřiny - Stavby : kruhový základ půlkruhoví zakončení oken kamenné zdi Písemnictví - Psalo se na pergamen, přepisovalo se v klášterních pisárnách - První písmena kapitol INICIÁLY (zvětšená, ozdobná), takovým knihám říkáme ILUMINACE - Psalo se husím brkem - Styl gotický - Převažují náměty náboženské - Stavby světské (stáli hrady ozdobnější, měšťanské domy) církevní (větší kostely, katedrály) - Katedrála v Remeši, v Kolíně nad Rýnem, v Miláně, katedrála sv.víta, katedrála sv.kateřiny, Notter Dame - Růžice (roseta) zvnějšku na stavbách - Vysoké štíhlé věže, na střeše menší věžičky (fiály) Malířství - postavy vysoké, štíhlé - často zlaté pozadí - náboženské motivy (obrazy svatých, z bible) - motivy piety (Marie s Ježíšem na klíně) - motivy Madony (Marie s Ježíškem v náručí) - Mistr Teodorik autor obrazů svatých na Karlštejně - Mistr třeboňského oltáře a Mistr vyšehradského oltáře = soubor obrazů v gotických kostelech Strana 3 (celkem 11)

4 Sochařství - Esovité prohnutí - Dřevěné sochy LITERATURA - STŘEDOVĚK - Giotto (dzoto) italský malíř - Jan z Eycku holandský malíř - Hieronymus Bosch - holanďan - Petr Parléř stavitel chrámu sv.víta - Matyáš z Arasu pokračoval ve stavbě sv.víta Strana 4 (celkem 11)

5 Středověká literatura poznámky 5.A GVN Tereza Matoušková, GVN 29. března Od 5 stol. pol. 15.stol. - Literatura náboženská psaná latinsky - Evangeliáře, kancionály, misály - Středověká latina vzdělanci - Od 9.stol. se objevují památky v národních jazycích (světská literatura) - Světská literatura i v latině - Eposy hrdinské (rytířské) Rozvoj poezie epiky Francie - Píseň o Rollandovi - Tristan a Isolda - Původně keltská pověst, o nešťastném lásce Gualter Castellionský Alexandreis Německo - Píseň o Nebelunzích Zákeřná vražda Siegfrieda, jeho manželka Kriemhilda vykonává pomstu Richard Wagner : Prsten Nibelungů (opera) Rusko - Slovo o pluku Igorově Ruský hrdinský epos Dvorská lyrika - Jižní Francie : potulní básníci trubadůři Hudební doprovod žakéři Strana 5 (celkem 11)

6 - Střední Francie : truvéři - Německo : minnesängři - Oblíbené útvary : pastorela rytíř a pastýřka Alba (album) svítáníčka Epistola milostné poslání / list Kanzona milostná píseň Měšťanská literatura - nejprve poezie, drama, později próza - větší sepětí se skutečným životem - časté náměty: nespravedlivost, útlak - tón komický a zábavný - ironie, satira, parodie - oblíbené útvary : fablieaux (komické povídky ze života, veršované) bajky často spojovány do souborů zvířecí eposy Román o Lišákovi Literární památky na našem území - až v 9. st., ne česky (latinsky), česky až od 13. st. - jen ve zlomcích, anonymní, časově nezařazené, bez titulů (pojmenovány podle prvního verše) - první památky souvisí s náboženstvím, na území Velkomoravské říše - Konstantin (Cyril) a Metoděj: - bratři, filozofové, diplomaté - pochází ze Soluně - stará církevní slovanština staroslověnština (zlomky bible) - písmo hlaholice na základě malé řecké abecedy cyrilice azbuka - prohlas: předmluva k evangeliu, objevuje se obhajoba slovanské liturgie - Život Konstantinův složitější, podrobný - Život Metodějův jednodušší, bez fantastických prvků (realistické), - dříve se jim říkalo Moravsko panonské legendy - po smrti Metoděje se jeho žáci přesunuli do Čech - Sázavský klášter - poslední staroslověnské mše, opat Prokop (později prohlášen za svatého) Strana 6 (celkem 11)

7 - Legenda: vyprávění o životě svatých, fantastické prvky, veršovaná i prozaická, mnohé z legend zlidověly lidové prvky - Na Velké Moravě právnické texty: Zákon sudnyj ljudem pro praktický život Nomokanon soubor předpisů a zákonů pro církevní potřeby - Na českém území také: Staroslověnské legendy: - původní Život sv. Václava, z latiny přeložena do češtiny jako Druhá staroslověnská legenda o sv. Václavu - Glosy spisky - Svatořehořské, Vídeňské glosy - nad latinskými názvy staroslověnský překlad - Kyjevské listy: staroslověnština čím dál více upadá - Písně: Hospodine, pomiluj mi Svatý Václave - V 11. st. podléhá staroslověnština latinskému písemnictví - Vznikají legendy v latině s českými náměty: Kristiánova legenda, Život a umučení knížete Václava a babičky jeho, sv. Ludmily - Legendy základem pro pozdější historickou literaturu Kronika - zachycuje dějinné události v chronologickém sledu - nejsou zapsány události každého jednotlivého roku, ale spíše delší časové úseky - hlavním žánrem ve středověku i novověku - Rozpracovány jednoduché přípisky a letopisné poznámky - Kosmas - Kronika česká, psaná latinsky o českých událostech - zcestovalý, církevní hodnostář, na straně církve v boji proti panovníkovi, ale podporoval Přemyslovce - Přemysl a Libuše, Založení Prahy podobají se Jiráskovým pověstem (ale u Jiráska nenajdeme závěrečné ponaučení) - vysoká umělecká úroveň i vtipný charakter, napínavé vyprávění, dialogy, česká přísloví přeložená do latiny, politické cíle, některá česká slova (bohemika) - prameny: vyprávění starců (mýty, báje, pověsti), hodnověrné zprávy svědků, své vlastní zkušenosti - kronika základem i pro další české písemnictví, navazují na Kosmovu kroniku: opat Jarloch, Kanovník vyšehradský, Zbraslavská kronika - Latinská drama (Latinské náboženské drama) -základem prodavší divadelní hry, hraní v kostelech Vznik česky psané literatury - Doba vlády Přemyslovců - Díky Přemyslovi Otakarovi I. Německá kolonizace českého pohraničí Strana 7 (celkem 11)

8 - To vede k ekonomickému rozvoji - Později k národnostním problémům - Na přelomu 12. a 13. st. rozvoj kultury: pronikání němčiny, pronikání zájmu měšťanstva a lidu - Laicizace literatury do literatury e dostávají laici - Žánry: Duchovní lyrika - Náboženské písně, modlitby - Ostravská píseň ( 2. pol. 13. stol.) - Kunhutina modlitba - Spor duše s tělem (Kdo může za lidské hříchy? Duše? Tělo?) Duchovní epika - Legendy, kde jsou hrdiny cizí svatí - Apokryf o Jidášovi Lidová lyrika - Milostné písně - Byla jsem v sádku - Když jsem já chodila Drama - Lidová hra o Máří Magdaléně Světská epika - Anonymní, neúplná díla, zachovaná ve zlomcích - Veršovaná díla - Alexandreida - život a skutky Alexandra velikého - převzatá z ciziny, vzorem jiné Alexandreidy - dochovala se asi 1/3 - Alexandr zobrazen jako středověký rytíř - Alexandrův vychovatel Aristoteles - psaná ve sdružených rýmech - gnómy rýmovaná trojverší, je v nich shrnující poučení - silný tón proti cizincům (Němcům) Dalimilova kronika - Autor neznámý, autorství se připsalo Dalimilovi - Veršovaná, psaná bezrozměrným veršem, prostší jazyk - České náměty, popisuje české dějiny - Zpracovává pověsti, čerpá z Kosmase - Nejen národní, ale i rodové pověsti - Silné vlastenectví odsuzuje, že si čeští králové berou německé princezny Strana 8 (celkem 11)

9 - Vzniká nástupem Lucemburků Rozvoj literatury v době vlády Karla IV. - Velký společenský a hospodářský rozvoj - Založením univerzity a povýšením pražského biskupství na arcibiskupství odstraněna závislost na německých institucích - Karel IV.:- opíral nejen o šlechtu, ale i o městský patriciát - Opíral se i o církev - Přestavěl Pražský hrad, nechal postavět Chrám sv. Víta - Založil univerzitu, úprava Pražského města ( = Nové m. p.) - Karlštejn (ve Svatováclavské kapli korunovací klenoty), - Karlův most - pokusil se obnovit staroslověnskou liturgii v klášteře Emauzy - podporoval vznik legend (celá řada legend o sv. Kateřině) - česká literatura se v této době vyrovnávala latinské - rozrůznění liter. žánrů: literatura krásná, právnická, přírodovědná, drama, satira - sám je autorem (latinským): Vita Caroli vlastní životopis Majestas Karolina zákoník Legenda o sv. Václavu Požadavek nové kroniky Přibík Pulkava z Radenína - vznik rozmanité odborné literatury: Právnická Přírodovědná Jazykovědná vícejazyčné slovníky - Latinská tvorba: Duchovní legendy, písně, modlitby Světská kroniky, milostné písně, satirické popěvky ( žákovská lyrika) - makarónské verše jeden latinský, jeden český - Tvorba v českém jazyce: Duchovní - Legendy (o světcích důležitých pro Čechy) - Rozdvojení česky psané literatury: o Jedna větev je jednodušší, srozumitelný jazyk, české prostředí, české postavy - Legenda o sv. Prokopu o Druhá větev výlučnější, snaha o vytříbený, zjemnělý jazyk, výběr exotičtějších témat, prostředí (brzy zaniká) Strana 9 (celkem 11)

10 - Legenda o svaté Kateřině (tato větev má vysokou úroveň, ale brzy zaniká) -Tři typy legend o sv. Kateřině: a) její mládí, obrácení na křesťanskou víru b) její umučení pro křesťanství c) spojuje přestup na křesťanství a její umučení - Dále vzniká duchovní lyrika, vznik dramatu: - velikonoční náměty: Hra O třech Mariích jen zlomky Mastičkář osamotněný výjev, kdy Marie nakupují u mastičkáře - Z duchovní hry O třech Mariích se stává věc světská, objevují se situace z běžného života - V Mastičkáři se poprvé objevuje prostředí lidové i měšťanské Světská - Charakter zábavný i vzdělavatelný - Rytířský epos Tristan a Izolda (veršovaný) - Objevují se díla určená pro jednotlivce k tichému čtení - Prosazování prózy (k tichému čtení) - Zábavné povídky: erbovní povídka Štylfríd a Bruncvík - Román: Trojánská kronika - Povídka o Alexandru Velikém (pohádkové prvky) - EXEMPLA mravoučné příběhy - Gesta Romanorum soubor exempel, latinské později přeměněné do češtiny - Olomoucké povídky - Rozvoj odborné prózy - Satirické skladby: - spjaty s lidovým a městským prostředím - veršované - odsuzují stav společnosti - Hradecký rukopis: Desatero kázánie božie - nejvíc 7 přikázání : Nepokradeš - hrozí vzpourou Satiry o řemeslnících a konšelích - sedm satir o tom, jak šidí lid - autor hrozí jenom tím, že se dostanou do pekla - např. Řezník zaměňuje levnější druh masa za dražší, prodává maso obalené ledem, aby víc vážilo Bajka o lišce a džbánu Strana 10 (celkem 11)

11 - Smil Flaška z Pardubic : Nová rada - zvířata radí mladému králi, jak má vládnout - Žákovská satira: - Píseň veselé chudinky (žáci si stýskají na bídný život) - Podkoní a žák (veršovaná) - forma sporu spor o to, kdo má lepší povolání a komu se lépe vede, neútočí, ale chce jen pobavit - Tkadleček - skladba výlučné větve české literatury - spor mezi Tkadlečkem a zosobněným neštěstím - myšlenka: Jak moc člověk může ovlivnit svůj osud? Strana 11 (celkem 11)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury

Středověká literatura. Dějiny umění a literatury Středověká literatura Dějiny umění a literatury Co nás čeká v této lekci? Přiblížit společensko historickou situaci Zopakovat si znaky dobového umění a uvést si příklady Charakterizovat literaturu tohoto

Více

Počátky našeho písemnictví

Počátky našeho písemnictví Počátky našeho písemnictví pol. 9. st. poč. 15. st. Česká literatura patří k nejstarším v Evropě (přes 1000 let); kulturní jazyky staroslověnština latina čeština 1) Písemnictví staroslověnské pol. 9. st.

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr. Karel Suchánek. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín PaedDr. Karel Suchánek. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.)

02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.) 02. Počátky českého písemnictví (do konce 14. stol.) Starší literatura - dochovány pouze zlomky z nejstarších dob (často neznáme, kdy díla vznikla, neznáme ani autora) - málo písemných záznamů, ústní slovesnost

Více

Středověká literatura

Středověká literatura Středověká literatura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Hrnčířová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Středověké počátky české literatury

Středověké počátky české literatury Jméno: Přidal(a): Kamarad Základní pojem: křesťanství Začíná rozpadem Západořímské říše, končí počátkem renesance nebo plus mínus 1500 Literatura Náboženské texty (Křesťanské) Veškeré texty s náboženstvím

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Sada: 1 Číslo

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

PhDr. Olga Šimandlová září 2013. Český jazyk a literatura. Český jazyk a literatura. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Středověká

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Gotika. Výtvarné umění. Architektura

Gotika. Výtvarné umění. Architektura Věra VOŇKOVÁ Gotika název odvozen od Gótů evropské umění 13. a 14. století, v Čechách se rozvíjelo od 13. století do poloviny 16. století (vývoj zpoţděn husitským hnutím, proto za Jagellonců pozdní, tzv.

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Česká středověká literatura Hlavní autoři a významná díla Hlavní autoři a významná díla Karel IV. Smil Flaška z Pardubic žákovská poezie Život svaté

Více

tředověká literatura na našem území

tředověká literatura na našem území tředověká literatura na našem území Pojem středověk je užíván pro období od r., tzn. od (událost), do století. Poté následovalo období. V období středověku vzkvétaly některé nádherné umělecké slohy, např.

Více

Česká literatura od nejstarších dob do 15.století

Česká literatura od nejstarších dob do 15.století Česká literatura od nejstarších dob do 15.století Charakteristika doby Prvním státním útvarem na našem území byla Velkomoravská říše: 9. počátek 10.století. Říše se musela bránit útokům ze strany Francké

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

a úkoly září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_CJL_1 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_CJL_1 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 13. 02. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_CJL_1 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. Dr. Hana Melounová

STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. Dr. Hana Melounová STŘEDOVĚKÁ LITERATURA Dr. Hana Melounová Raná středověká literatura - vychází z křesťanství, z přesvědčení o závislosti člověka na boží vůli - nejvýznamnější knihou Bible - převážně latinská Centra středověké

Více

STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1

STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1 STARŠÍ ČESKÁ LITERATURA 1 Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Stručný přehled základních faktů o počáteční fázi domácího písemnictví. Očekávaný přínos Procvičení a opakování klíčových informací o počátcích slovesné

Více

Období před vznikem česky psané literatury I

Období před vznikem česky psané literatury I Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Období

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 3)Krátké období vítězství latiny a pronikání češtiny (počátek 12.st.- polovina13.st.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století)

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 20.11.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

VY_32_INOVACE_15_CKOL02

VY_32_INOVACE_15_CKOL02 Středověká literatura Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Český jazyk - literatura 2. 6. 2013 1. nebo 2. ročník čtyřletého, 5. nebo 6. ročník osmiletého gymnázia

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 4)Vznik česky psané literatury (přelom 13. a 14. století) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ

POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ VY_32_INOVACE_S2.3_ČJ.ročník.8.14 POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ Středověk Období staroslověnské Období zápasu dvou kultur (staroslověnské a latinské) STŘEDOVĚK VYMEZENÍ OBDOBÍ Středověk je pojem označující

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. A)Evropská B)Orientální

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA. A)Evropská B)Orientální 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA A)Evropská B)Orientální A)EVROPSKÁ po zániku západořímské říše roku 476 n.l. se začínají rozvíjet jednotlivé národní literatury centrem jsou kláštery, chrámy, školy, univerzity

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2014/15) PŘEDMĚT Literatura TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ prima Mgr. Barbora Maxová 2hod/týden, 70hod/rok Literatura pro 1. ročník středních

Více

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Literatura poznámky 5.A GVN

Literatura poznámky 5.A GVN Literatura poznámky 5.A GVN Martin Konhefr, GVN 9. ledna 2007 Úvod do teorie literatury Vztahy člověka ke skutečnosti 1. vztah materialisticko-praktický člověk posuzuje skutečnost podle toho, jak je (bude)

Více

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Fotografie byly pořízeny v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu.

Skládačka. Autorkou všech fotografií je Ivana Pekárková. Fotografie byly pořízeny v Archeoskanzenu Modrá u Velehradu. Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 2)Období zápasu dvou kulturstaroslověnské a latinské (= 10. a 11.stol.) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví

Více

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU

OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU OPAKOVÁNÍ 7. ROČNÍKU 1. Francká a Byzantská říše: Justinián I. kopule 1453 miniatury latina Chlodvík 2. Islám: bůh vyznavač islámu 3. Slované: Přiřaď k jednotlivým státům, zda se jedná o Slovany východní,

Více

Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizins

Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizins Vznik slovanského písma a jeho vývoj Kyjevské listy Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky psány dvojím různým písmem hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizinské

Více

Česká středověká literatura

Česká středověká literatura Česká středověká literatura Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník Cílová

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

(pol. 9. stol. - poč. 15. stol)

(pol. 9. stol. - poč. 15. stol) 3A. Nejstarší písemné památky na našem území (pol. 9. stol. - poč. 15. stol) Počátky písemnictví staroslověnská literatura (do 11. st.) pronikání křesťanství ze západu (východofrancká říše) a zvýchodu

Více

www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY

www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY 1. Epos slovo řeckého původu veršovaná skladba bohatý děj mnoho postav děj pomalý epizody epiteta básnické figury 2. Legenda původně z latiny doslova to, co má být čteno

Více

Středověká literatura - literární období

Středověká literatura - literární období Jméno: Středověká literatura Přidal(a):Natálie Svobodová Středověká literatura 313 Kosnstantin Veliký uznal křesťanství v římském impériu klade se důraz na vztah člověka k Bohu ve 4 st. vznikala dogmata

Více

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY

LITERATURA A JEJÍ DRUHY A ŽÁNRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Bednarzová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám

Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Projekt MŠMT ČR: EU peníze školám Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Název projektu Učíme se trochu jinak moderně a zábavněji Číslo a název šablony klíčové aktivity I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Žánry

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Čeští králové Vratislav II.

Čeští králové Vratislav II. Čeští králové Vratislav II. druhorozený syn knížete Břetislava a Jitky ze Svinibrodu panovník olomouckého údělu druhá manželka - dcera uherského krále Adléta (Uhry silný spojenec) po smrti staršího bratra

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_32_INOVACE_104 Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS Dějepis 7. ročník KŘESŤANSTVÍ A STŘEDOVĚKÁ EVROPA D-9-4-01 popíše podstatnou změnu evropské situace, která nastala v důsledku příchodu nových etnik, christianizace a vzniku států - určí časově příchod nových etnik na evropské

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. Výstupy dle RVP Školní výstupy Učivo Žák: - popíše osídlení Evropy po rozpadu západořímské říše - charakterizuje první státní útvary na

Více

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Dej 1 Velkomoravská říše. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Dej 1 Velkomoravská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Velká Morava první státní útvar na našem území existuje okolo

Více

Středověká literatura v národních jazycích - literatura

Středověká literatura v národních jazycích - literatura Jméno: Středověká literatura v národních jazycích Přidal(a): Jiří Sedláček Středověká literatura v národních jazycích (476 15. st.) - souvisí se vznikem jednotlivých států a jejich písemnictví - vznik

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS -7. ROČNÍK Raný středověk Islám Franská říše Vikingové Byzantská říše Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata

(Člověk a společnost) Učební plán předmětu. Průřezová témata Dějepis (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Vztah člověka

Více

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí

Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, 565 42 Tel.: 465 482 115 e:mail: škola@vraclav.cz www: zsvraclav.cz Číslo projektu Název šablony Vyučovací předmět Vzdělávací

Více

Literární a slohová výchova, komunikace

Literární a slohová výchova, komunikace Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Literatura (LIT) Literární a slohová výchova, komunikace Tercie 2 hodiny týdně Dataprojektor Literární výchova I Čte s porozuměním Shromáždí a zapíše co nejvíc

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

KONSTANTIN A METODĚJ

KONSTANTIN A METODĚJ VY_32_INOVACE_05_Konstantin a Metoděj KONSTANTIN A METODĚJ Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://www.filaso.cz/katalog-znamky/889/1969-archeologicke-objevy-na-morave-a-na-slovensku

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

ţák se seznámí s dějinou událostí- příchod věrozvěstů na Moravu

ţák se seznámí s dějinou událostí- příchod věrozvěstů na Moravu VY_52_INOVACE_CVSD2_06_4A Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Autor: Ţák se prostřednictvím pracovního listu seznámí s dějinnou události

Více

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky:

Návod na přípravu skládačky: Návod na použití skládačky: Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu ZELENÁ DO BUDOUCNOSTI Operační program: OP vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Klíčová aktivita:

Více

Kvíz ze Svatého Václava

Kvíz ze Svatého Václava Kvíz ze Svatého Václava Ahoj, kníže Václav hledá novou jednotku do armády. Nechceš se přidat? Máš právě možnost. Teď si tě vyzkoušej jestli bys do jeho armády určitě patřil. Takže hodně štěstí. 1 vyplň

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Autor: Karolína Hradská

Autor: Karolína Hradská Autor: Karolína Hradská Obecné informace Narození: 14. května 1316 Úmrtí: 29. listopadu 1378 (62 let) Pochován: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha Rodokmen Lucemburků Karel IV. Karel IV. z Votivního

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Učivo PT Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) KK Vlastenectví jako literární

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost

základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Cyril a Metoděj základní vzdělávání lehké mentální postižení > Člověk a společnost > Dějepis >čtenářská gramotnost Anotace : Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

Více

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: DĚJEPIS Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Zrod nové Evropy. Stěhování národů. Germáni. Franská říše. Byzantská říše Seznámení s učebnicí. Práce s učebnicí a mapou. Popíše rozdělení Evropy po rozpadu Západořímské říše a způsob života barbarských

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 KAREL IV. Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_13 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

VY_32_INOVACE_09.12 1/5 3.2.09.12 IQ cesta čekým středověkem

VY_32_INOVACE_09.12 1/5 3.2.09.12 IQ cesta čekým středověkem 1/5 3.2.09.12 Pravidla hry: 1. Hra je určena minimálně pro 2 hráče. 2. Jeden hráč (může se účastnit i hry) bude kontrolovat správnost odpovědí na Listině odpovědí. 3. Každý si vybere figurku jiné barvy

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Středověká literatura

Středověká literatura MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2013/14) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) literatura sekunda Mgr. Pavla

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Periodizace kulturních dějin raného středověku

Periodizace kulturních dějin raného středověku raného středověku Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: červen 2012 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s periodizací kulturních dějin

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ / Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/ 1.4.00 / 21.1105 Šablona: EU I/2 Sada: ČP D8, 01 Ověření ve výuce: dějepis Třída: VIII. Datum: 05. 09. 2011 Předmět: dějepis Ročník: VIII. Klíčová slova: středověk, Germáni,

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor

Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor Předmět: Dějepis (DEJ) Náplň učiva: Středověk a raný novověk Třída: Sekunda Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Dataprojektor Raně středověká Evropa a Byzanc Orientuje se na mapě raně středověké Evropy,

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Chvála rozmanitosti jazyka

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA

DOMINO PŘEMYSLOVCI SV. LUDMILA DOMINO PŘEMYSLOVCI K textu najděte správný obrázek. Na dolní straně obrázku je jméno další osobnosti, k ní najděte popisku a potom obrázek. Na dolní straně bude jméno další osobnosti dějin. Tak pokračujte

Více

Románská kultura. Evropa. 1. Evropská románská kultura charakteristika období, spojitost s křesťanstvím a církví legenda kronika.

Románská kultura. Evropa. 1. Evropská románská kultura charakteristika období, spojitost s křesťanstvím a církví legenda kronika. Románská kultura Evropa 1. Evropská románská kultura charakteristika období, spojitost s křesťanstvím a církví legenda kronika Naše země 1. Staroslověnská literatura Konstantin a Metoděj Moravsko-panonské

Více

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje.

Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Středověk 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. únor 2011 Mgr.Jitka Cihelníková STŘEDOVĚK - vymezen pádem říše západořímské a objevem Ameriky

Více

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka

Lucemburkové na českém trůně. Skládačka Lucemburkové na českém trůně Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Středověk Cílová skupina: 1. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí s osobností císaře římského a českého

Více

TEORIE LITERATURY. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

TEORIE LITERATURY. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje TEORIE LITERATURY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje leden 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah Obsah: Podstata

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 293 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 2. 4. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) SEDMÝ Člověk

Více