Semestrální práce - D1. NUR - Návrh uživatelského rozhraní. Aplikace pro seniory a začátečníky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Semestrální práce - D1. NUR - Návrh uživatelského rozhraní. Aplikace pro seniory a začátečníky"

Transkript

1 Semestrální práce - D1 NUR - Návrh uživatelského rozhraní Aplikace pro seniory a začátečníky Vypracovali Rubeš Petr (rubespet@fel.cvut.cz) Cvičící Ing. Ivo Malý, Ph.D. Slováček Simon (slovasim@fel.cvut.cz) Voda Miroslav (vodamiro@fel.cvut.cz)

2 Obsah Obsah Uživatelský průzkum Profil uživatele Interview Tematické okruhy Přepis První subjekt Druhý subjekt Třetí subjekt Analýza získaných dat Analýza problémů interakce uživatele s aplikací Seznam problémů

3 Uživatelský průzkum Profil uživatele Aplikace je určena pro uživatele, kteří nemají velké nebo dokonce žádné zkušenosti s používáním dotykových zařízeních (dále jen tabletů). Aplikace má za cíl uživatelům zprostředkovávat informace, které jsou v běžném životě zjišťovány každý den. Cílovými skupinami tedy jsou začátečníci, kde většina uživatelů jsou převážně senioři, kteří často mívají oční vady, problémy s jemnou motorikou, horší pamětí a orientací. Na tyto problémy je nutno brát zřetel při návrhu uživatelského rozhraní celé aplikace. Interview Tematické okruhy 1. Okruhy zájmů a. Běžná náplň dne b. Hledané informace (jaký zdroj) c. Nejčastěji navštěvovaná veřejná zařízení 2. Zjištění zkuseností a. Jaká elektronická zařízení pro konzumaci obsahu používá. b. Proc a jak dlouho je používá c. Jejich výhody a nevýhody v ovládáni 3. Zdravotní problémy mající vliv na konzumaci informací a. Oční vady b. Poruchy jemné motoriky c. Problémy s krátkodobou pamětí

4 Přepis První subjekt Délka rozhovoru: 50 minut Charakteristika dotazované osoby: muž, 68 let, penzista Výsledek interview: Dotazovaná osoba Subjekt získává informace převážně z televize (politické dění a zahraniční zprávy ČT 24), a rádia. Dále z tištěného deníku (Dnes, Blesk), ale také z internetu (konkrétně portál Atlas.cz, jelikož zde subjekt má ovou schránku). Na informacích z internetu si cení nejvíce jejich aktuálnosti a možnosti porovnání informací z různých zdrojů. Tázaný subjekt má zkušenost s prací na osobním počítači a v používání internetu. Vlastní dotykový telefon s operačním systémem Android. Před dotykovou obrazovkou preferuje jako vstupní zařízení raději klávesnici a myš, jelikož při psaní na dotykové obrazovce je nedostatečná zpětná vazba a klávesy jsou malé, což díky špatnému zraku dotazovaného činí problémy s ovládáním daného zařízení. Naopak si cení možnosti identifikovat kontakt dle fotky, v případě, že nemá brýle a malý text nepřečte. Na prohlížečích jak počítači tak ve smartphonu využívá možnost zvětšení velikosti písma, aby byl text čitelný. Jak bylo již zmíněno, subjekt vlastní smartphone a je schopen jej ovládat, díky čemuž bylo možné zjistit, jaké činnosti na smartphonu vykonává nejčastěji a jaké informace nejčastěji vyhledává. Mezi tyto činnosti logicky zařadil telefonování a psaní SMS zpráv u kterých podotkl, že mu nevyhovuje prostředí pro aplikace pro psaní zpráv, že místo rozdělení okna do několika oken, kde by se postupně vyplnili příjemci, poté samotná zpráva a nakonec by se potvrdilo odeslání zprávy, je jediná obrazovka s několika vstupními poli s malou velikostí textu a velkou šancí nechtěného odeslaní. Dále subjekt pravidelně navštěvuje ový účet, zpravodajské servery, stahuje počasí, prochází televizní program a používá kalendář a kalkulačku. Zpravodajské servery se mu prý lépe čtou na velké obrazovce osobního počítače, ale jelikož tráví velkou část času na chatě, tak i tento způsob je dostačující. Dané zprávy čte dle kategorií. V případě počasí sleduje předpověď pro několik dní dopředu (krátkodobou předpověď). Na televizním programu na mobilním telefonu si cení ukazatele zobrazujícího, jaká část z pořadu je již odvysílaná, což mu tištěný televizní program nabídnout nemůže. V kalendáři si eviduje důležité události, schůzky a termíny, kdy má brát jaké léky. Dále má v kalendáři uložené narozeniny svých blízkých a postrádá absenci svátků. Dále se dotazovaná osoba zmínila o nedostatečné dokumentaci (manuálech) k elektronickým zařízením a softwaru (zejména u výše uvedeného smartphonu) a také se zmínil o složitosti

5 některých prováděných akcí díky nedostatku informací, co se od uživatele vyžaduje a co daná akce má dělat. Druhý subjekt Délka rozhovoru: 45 minut Charakteristika dotazované osoby: žena, 65 let, penzistka Výsledek interview: Dotazovaná trpí oční vadou, přesněji dalekozrakostí. Vlastní počítač s přístupem na internet, ovšem zkušenosti s ovládáním počítače se omezují pouze na otevření internetového prohlížeče, vyhledávání na internetu a užívání nástrojů office k otevření ové přílohy. Možnost změny velikosti písma nevyužívá kvůli neznalosti této funkce, po ukázce shledává tuto funkci jako velice užitečnou. Zkušenosti s ovládáním dotykových zařízení nemá žádné. Dotazovaná využívá zdroje informací z televize(kanál TV prima) a internetu (Seznam.cz). Také sleduje bulvární zprávy (Super.cz). Výhodou těchto zdrojů informací shledává jejich aktuálnost a přehlednost. Dotazovaná pravidelně odebírá tištěný TV program (TVmax). Tento program odebírá hlavně kvůli programu na 14 dní a přehlednosti. Dále využívá funkce EPG na televizi, který jí sice připadá méně přehledný, ale dokáže zobrazit právě vysílané pořady a popis obsahu pořadů. Tytéž funkce oceňuje i u internetového programu na stránce Seznam.cz. Dotazovaná sleduje počasí převážně na internetu (Seznam.cz) a zajímá ji předpověď na několik dní dopředu (krátkodobá). Ovládání počítače jí připadá vyhovující, s ovládáním pomocí myši a klávesnice nemá žádný problém. U ovládání televize dotazované vadí malé a hůře čitelné popisy tlačítek ovladače. Dotazovaná využívá papírový diář za účelem zjištění data dne, svátků a narozenin příbuzných a přátel. Dále diář využívá k zaznamenání poznámek a událostí, a také si do něj zapisuje nákupní seznam.

6 Třetí subjekt Délka rozhovoru: 40 minut Charakteristika dotazované osoby: žena, 72 let, penzistka Výsledek interview: Dotazovaná seniorka trpí oční vadou a při běžném čtení používá brýle. Při větší velikosti písma však uvádí, že je schopna text přečíst i bez použití brýlí. V běžném dnu osoba převážně sleduje zpravodajství televizi (ČT 1, Nova) včetně počasí. Počasí sleduje žena pouze aktuální, tudíž maximálně jeden, dva dny dopředu, neboť dlouhodobějším předpovědím moc nevěří. Dále čte současné dění také v novinách, převážně deník 5+2 a deník Metro, které jsou zdarma. Ve zbytku dne osoba také čte knihy nebo sleduje televizní pořady. Televizní pořady vyhledává v papírovém televizním programu z týdeníku 5+2. Její soustředění je převážně na daný či následující den. Občas vyhledává i informace o programu s několika denním předstihem, například, když chce vědět, co je v televizi o víkendu. Televizní programy ji vyhovují a na jejich stylu a uspořádání by nic neměnila. Dotazovaná žena nemá žádné zkušenosti s ovládání dotykových zařízeních ani počítačem. Proto veškeré informace vstřebává buď z televize, či z papírových novin a veškeré informace si zapisuje také na papír. Osoba používá kalendář, kde sleduje, kdo má svátek. Dále si do něj poznamenává narozeniny, kontroly u doktorů a jiné poznámky z běžného života. K těmto účelům ženě nejvíce vyhovuje týdenní zpracování kalendáře, kde je dostatečný prostor na její poznámky. Osoba poměrně často navštěvuje různé zdravotnické zařízení, které jsou umístěny v různých lokalitách. U doktorů, které navštěvuje má poznamenáno jejich ordinační hodiny. Občas se však již stalo, že hodiny byly změněny, což se osoba dozvěděla až na místě. Analýza získaných dat Shrnutí získaných dat Dotazované osoby z cílové skupiny konzumují informace týkající se dění ve společnosti. Sledují pravidelně zprávy v televizi a většina také vyhledává informace i v novinách v papírové či elektronické podobě. Dále je zajímají informace o počasí, které získávají ze stejných zdrojů. Při sledování televize ve svém volném čase často využívají pro snazší orientaci ve velké nabídce programů a televizních kanálů televizní program. Své vlastní poznámky ohledně narozenin blízkých, schůzek a jiných záležitostí si zaznamenávají do diářů či kalendářů. Velká část korespondentů trpí oční vadou, která jim znesnadňuje převážně čtení. Vzhledem k cílové skupině uživatelů je také žádoucí mít upomínkový systém upozorňující na důležité události.

7 Dále by cílová skupina ocenila informace jako je otevírací doba a kontakt na veřejná místa, která běžně navštěvují. Požadavky uživatele Ze získaných dat z několika rozhovorů jsme vyhodnotili jako nejčastěji hledané informace následující tématické okruhy: Zpravodajství Televizní program Počasí Kalendář - svátky a připomínky Informace o veřejných místech (zdravotnická zařízení, kulturní zařízení)

8 Analýza problémů interakce uživatele s aplikací Seznam problémů 1. Čitelnost textu Velká část uživatelů cílové skupiny trpí zrakovými vadami, které ztěžují zejména čtení textu. Problém však nastává v případě, že tyto vady má každý uživatel odlišné (různé hodnoty dioptrií, apod.). Musí být tedy brán zřetel na individuální nastavení pro každého uživatele. Dále je u cílové skupiny velice pravděpodobné, že některé vady se mohou časem měnit a jsou tedy proměnlivé. Po spuštění aplikace bude uživatel dotázán, na základní nastavení velikosti písma, aby mu dané nastavení nejvíce vyhovovalo. Z daných možností si uživatel bude vybírat při každém spuštění aplikace, neboť dané hendikepy se mohou měnit a dané zařízení může být sdíleno mezi více uživateli (např. v rodině). Kdyby bylo možné například nastavení písma měnit pouze v nějakém vnořeném nastavení, mohlo by se stát, že uživatel se k danému nastavení nedostane z důvodů náročnosti, či z důvodu, že nic nepřečte, proto je výběr velikosti písma ihned po spuštění aplikace nutností. Dále je nutné v uživatelském prostředí zajistit dostatečný kontrastní poměr mezi textem a pozadím.

9 2. Příliš mnoho informací Velké množství zobrazovaných informací může způsobit nepřehlednost při čtení obsahu a může dojít ke ztrátě orientace v obsahu. Dále v souvislosti s větší velikostí písma a omezenou velikostí obrazovky by bylo nutné posouvat zobrazovaný obsah, což může uživatele zbytečně zatížit. Vhodně rozčlenit prostředí a zobrazit jenom určité množství informací. Pro zobrazení doplňujících (rozšiřujících) informací je možné rozšířit uživatelské prostředí o další ovládací prvek (např. tlačítko), který by umožňoval zobrazení dalších informací na další obrazovce. Toto řešení by odstranilo nutnost scrollování, zvýšilo přehlednost a přitom zachovalo množství poskytovaných informací v aplikaci. 3. Složité ovládací prvky a gesta Multidotykové ovládání by uživatele dané cílové skupiny nutilo učit se mnoho nových gest přiřazených k určitým akcím, což by ovládání značně zkomplikovalo. Dále posouvání obsahu (scrollování) za použití akce přejetí prstem po displayi může být kvůli horší jemné motorice a zhoršenému zraku obtížné, jelikož velikost posunutí obsahu závisí na velikosti tahu prstem po obrazovce. Podobně zvětšování a zmenšování obsahu za pomocí dvou prstů nemusí být úplně intuitivní pro uživatele, kteří nemají s dotykovými zařízeními velké zkušenosti. Problémy týkající se multidotykového ovládání a ovládání pomocí složitějších gest může být řešeno odstraněním těchto prvků z aplikace a nahrazením je odlišnými ovládacími prvky (např. tlačítky) s jasně definovanými akcemi (např. posouvání obsahu je tvořeno dvěma tlačítky, kde jedno tlačítko posune obsah v jednom směru a druhé ve směru opačném).

10 4. Orientace v aplikaci Přechod mezi velkým množství oken může způsobovat dezorientaci ve smyslu, že je nutné pamatovat velké množství informací, popřípadě stále přecházet mezi jednotlivými okny. Obecně je žádoucí mít potřebné informace pohromadě v jednom okně, ale na druhou stranu ne příliš mnoho (viz. Problém 2). Tento problém je však těžce řešitelný, neboť potřeby uživatele jsou individuální a také je snaha nemít příliš mnoho nepotřebných informací, které rozšiřují velikost okna a také zvyšují dezorientaci uživatele v rámci jednoho okna a hlavně dobu, za kterou uživatel nalezne požadovanou informaci. Jednotlivá okna se budou týkat témata jako celku a všechny důležité informace budou soustředěny v daném okně, pokud bude mít zájem zobrazit doplňující informace, bude je moci otevřít v novém dedikovaném okně. Uživatel tedy nebude přecházet mezi velkým množstvím oken, ale bude pouze posouvat obsah v daném okně. Aby se uživatel mohl rychle a snadno pohybovat mezi jednotlivými okny, bude mít možnost se vždy vrátit na předchozí okno. Pokud se tedy vydá špatným směrem snadno se vrátí na předchozí obrazovku. Pokud uživatel bude chtít přejít do jiné sekce programu, například z televizního programu do kalendáře, bude mít tuto možnost v jednoduchém menu, ke kterému se dostane z jakéhokoliv okna. 5. Nežádoucí dotyky Někteří uživatelé mohou mít snížené motorické schopnosti a v kombinaci se zhoršeným zrakem mohou jednoduše kliknout na jiné místo, než bylo třeba. Při nechtěném dotyku může být vykonána akce, kterou uživatel neměl v úmyslu použít a chování aplikace by jej mohlo zmást. Nechtěnému dotyku obrazovky může být odstraněno zvýšením minimální doby nutného dotyku pro provedení akce a neprovedení akce při zjištění více bodů dotyku (multitouch detekce), což minimalizuje výskyt nežádoucích dotyků.

11 6. Zpětná vazba aplikace Při provádění akce musí být jasné, že uživatel provedl akci, kterou měl v úmyslu vyvolat. Dojde-li k nějaké chybě vinou uživatele musí být jasné o jakou chybu se jedná a co ji způsobilo, popřípadě jak ji napravit. Jestliže se uživatel dotkne určitého tlačítko, toto tlačítko změní barvu, která ho bude odlišovat od ostatních tlačítek, po uvolnění dotyku se provede daná akce a zařízení vyvolá zpětnou vazbu (např. zavibrováním, probliknutím obrazovky). V případě, že dojde k chybě, objeví se na obrazovce informační okno obsahující informace o jakou chybu se jedná a proč k této chybě došlo (nestačí pouze změnit barvu pole s chybně vyplněným textem).

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Semestrální práce - D4. NUR - Návrh uživatelského rozhraní. Aplikace pro seniory a začátečníky

Semestrální práce - D4. NUR - Návrh uživatelského rozhraní. Aplikace pro seniory a začátečníky Semestrální práce - D4 NUR - Návrh uživatelského rozhraní Aplikace pro seniory a začátečníky Vypracovali Rubeš Petr (rubespet@fel.cvut.cz) Cvičící Ing. Ivo Malý, Ph.D. Slováček Simon (slovasim@fel.cvut.cz)

Více

Interaktivní funkce Selfnet TV

Interaktivní funkce Selfnet TV Interaktivní funkce Selfnet TV Uživatelská příručka Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody interaktivní televize Selfnet TV. Svoji Selfnet TV budete ovládat přes velmi jednoduchou

Více

Návod k využívání interaktivních funkcí

Návod k využívání interaktivních funkcí Návod k využívání interaktivních funkcí Vážení zákazníci, těší nás, že jste se rozhodli využívat výhody Interaktivní TV. Svoji Interaktivní TV budete ovládat přes velmi jednoduchou a intuitivní aplikaci.

Více

Principy tvorby mobilních aplikaci. Martin Egermajer

Principy tvorby mobilních aplikaci. Martin Egermajer Diář pro nevidomé Principy tvorby mobilních aplikaci Martin Egermajer 1 1 D1 Aplikace sloužící jako diář, určená pro zrakově postižené (nevidomé). Uživatel bude moci psát poznámky, zapisovat události k

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí

O 2 TV. jediná televize, která se vám přizpůsobí O 2 TV jediná televize, která se vám přizpůsobí Vítejte ve světě O 2 TV Vítejte ve světě zábavy a odpočinku! Ve světě, kde se nemusíte nikomu a ničemu přizpůsobovat. Díky svým unikátním funkcím je O 2

Více

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz

Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz Návrh uživatelského rozhraní televize [NA-TELEVIZE] Marek Nedvěd nedvema2@fel.cvut.cz ČVUT, FEL, Návrh uživatelského rozhraní 2011 Úvod Cílem práce je navrhnout uživatelské rozhraní televize / set-top

Více

Užijte si televizi Horizon od UPC

Užijte si televizi Horizon od UPC Užijte si televizi Horizon od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu Hlavní nabídka Informace Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách

Více

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu

UŽIJTE SI TELEVIZI. Uživatelský manuál HD Mediaboxu UŽIJTE SI TELEVIZI od UPC Uživatelský manuál HD Mediaboxu HLAVNÍ NABÍDKA INFORMACE Do hlavní nabídky vstoupíte stisknutím tlačítka MENU na dálkovém ovladači. V hlavní nabídce a jednotlivých nabídkách se

Více

JRm verze 2.0.0. Aplikace. Instalace. Ovládání

JRm verze 2.0.0. Aplikace. Instalace. Ovládání 1 JRm verze 2.0.0 Aplikace JRm (Jízdní řády pro mobilní telefony) je aplikace pro vyhledávání spojení a zobrazování jízdních řádů MHD. Je určena pro telefony podporující Javu 2.0. MIDP 2.0 a zpracování

Více

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13.

Obsah. Moje menu 4. Ovladač 6. Ovládání sledovaného pořadu 8. Zpětné zhlédnutí 10. Nahrávání 12. Můj seznam kanálů 13. Obsah Moje menu 4 Ovladač 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Zpětné zhlédnutí 10 Nahrávání 12 Můj seznam kanálů 13 Multidimenze 14 Výběr ze zápasů 15 O 2 Videotéka 16 Aplikace 17 4 zařízení 18 MOJE MENU Ovládání

Více

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací Mobilní zpravodajská aplikace idnes A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací Autor: Marek Krátký kratkma2@fel.cvut.cz Popis D1 Zpravodajská aplikace idnes je určena pro chytré telefony nebo pro tablety.

Více

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com

Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com 9.3.2014 Testová ní už ivátelske ho rožhrání Fácebook.com Úkol ná předmět A4B39TUR Lenká Houdková houdklen@fel.cvut.cz Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Anotace... 3 1.2 Cílová skupina... 3 1.3 Testované případy užití...

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

BLINDSHELL ROZHRANÍ PRO OVLÁDÁNÍ DOTYKOVÝCH TELEFONŮ S ANDROIDEM PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ UŽIVATELE

BLINDSHELL ROZHRANÍ PRO OVLÁDÁNÍ DOTYKOVÝCH TELEFONŮ S ANDROIDEM PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ UŽIVATELE BLINDSHELL ROZHRANÍ PRO OVLÁDÁNÍ DOTYKOVÝCH TELEFONŮ S ANDROIDEM PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ UŽIVATELE Petr SVOBODNÍK, Daniel NOVÁK, Michal CERMAN Katedra kybernetiky, Karlovo náměstí 13, 121 35 Praha 2, svobop24@fel.cvut.cz,

Více

Mobilní aplikace pro realitní kanceláře

Mobilní aplikace pro realitní kanceláře D1 Mobilní aplikace pro realitní kanceláře Václav Sajdl sajdlvac@fel.cvut.cz cvičení: Pondělí 12:45 vedoucí: Ing. Zdeněk Míkovec (xmikovec@fel.cvut.cz) ZADÁNÍ PROJEKTU Navrhněte rozhraní pro sledování

Více

Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome

Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome Smartphone aplikace ú kolní c ek pro nevidome Návrh uživatelského rozhraní HT-NEVIDOMI Martin Mudra Mudrama1@fel.cvut.cz 15. 10. 2011 Screener 1) Jste v současné době nevidomí? 2) Jaký je váš věk? 3) Používáte

Více

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ

TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Jakub Wagner wagnejak@fel.cvut.cz 1. ÚVOD Cílem práce bude otestovat výukovou aplikaci angličtiny na DVD pro základní školy. Aplikace je cílena pro ovládání

Více

Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta

Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta Uživatelské prostřední v nové Kuki 2:0 beta Přehrávač Bannery Trháky Seriály Posun v čase Detail pořadu Vyhledávání Pokračuj Nahrávky Kino Nastavení Dashboard (Základní obrazovka) Dashboard zobrazuje veškerý

Více

Dokumentace - Deliverable 3

Dokumentace - Deliverable 3 ČVUT PRAHA Fakulta elektrotechnická Dokumentace - Deliverable 3 Mobilní prostředí pro seniory A4M39NUR Návrh uživatelských rozhraní 17. 11. 2013 Tým: PHO Tomáš Slavíček, slavito3@fel.cvut.cz Václav Jirovský,

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba Dragon TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka METRONET TELEVIZE METRONET Televize je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandartní funkce a ten největší komfort při sledování

Více

Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR)

Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR) České vysoké učení technické v Praze, Fakulta Elektrotechnická Testování uživatelského rozhraní mobilního telefonu HTC Hero (Semestrální projekt pro předmět A7B36TUR) Autor:Luboš Doležal dolezlu5@fel.cvut.cz

Více

Televize. Uživatelská příručka

Televize. Uživatelská příručka Televize Uživatelská příručka IPTV - TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato televize Vám přináší nadstandardní funkce a ten největší komfort při sledování Vašich oblíbených

Více

Návrh zpravodajské aplikace idnes po Android

Návrh zpravodajské aplikace idnes po Android Návrh zpravodajské aplikace idnes po Android Semestrální projekt pro předmět PDA 1 D1! 4 Název! 4 Popis! 4 Cílová skupina! 4 D2! 5 Uživatelé! 5 Aktivity! 5 System Support! 5 Cílová platforma! 6 Context!

Více

WR Reality. Web Revolution. Uživatelský manuál administračního rozhraní

WR Reality. Web Revolution. Uživatelský manuál administračního rozhraní WR Reality Web Revolution Uživatelský manuál administračního rozhraní Web Revolution s. r. o. 2010 WR Reality Administrace uživatelský manuál Praktický průvodce administrací webové aplikace WR Reality

Více

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA V Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA Obsah 1 Začínáme... 1 1.1 Vzhled... 1 1.2 Nabíjení tabletu a klávesnice... 3 1.3 Vložení karet microsd a SIM... 4 1.4 Připojení k přístupovému

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická

České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování softwarové sady HTC Sense 3.6 A4B39TUR - Testování uživatelského rozhraní Semestrální práce A2 Zbyněk Eiselt eiselzby@fel.cvut.cz

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Návod ke službě IPTV HD internet.tv

Návod ke službě IPTV HD internet.tv +420 499 949 494, 777 719 280 (8:00-20:00) info@hdinternet.cz / www.hdinternet.cz Návod ke službě IPTV HD internet.tv 1 Obsah tohoto dokumentu: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Popis funkcí Set-Top boxu...

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba M.NET TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

7. Enterprise Search Pokročilé funkce vyhledávání v rámci firemních datových zdrojů

7. Enterprise Search Pokročilé funkce vyhledávání v rámci firemních datových zdrojů 7. Enterprise Search Pokročilé funkce vyhledávání v rámci firemních datových zdrojů Verze dokumentu: 1.0 Autor: Jan Lávička, Microsoft Časová náročnost: 30 40 minut 1 Cvičení 1: Vyhledávání informací v

Více

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete. Kalendář Úvodní příručka Naplánování schůzky v Lyncu Setkejte se tváří v tvář a ušetřete si cestu díky online schůzce v Lyncu 2013. Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje

Více

První kroky s Google Apps

První kroky s Google Apps První kroky s Google Apps Postupujte podle jednotlivých kroků popsaných v tomto dokumentu. Krok 1: Krok 2: Krok 3: Krok 4: Přihlášení Nastavení Gmail Nastavení Kalendáře Nastavení mobilního telefonu Podpora

Více

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz

Testování mobilní aplikace Servis24. Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz Testování mobilní aplikace Servis24 Semestrální práce z předmětu A7B39TUR Autor: Peter Šourek sourepet@fel.cvut.cz 1. Obsah 1.Obsah...2 2. aplikace...3 3.Cílová skupina uživatelů...3 4.Use cases...3 4.1První

Více

Dokumentace k mobilní aplikaci GoodCall

Dokumentace k mobilní aplikaci GoodCall Dokumentace k mobilní aplikaci GoodCall Pro společnost GoodCall s.r.o. Tel.: +420 602 797 530 Email: info@goodcall.eu Václavské náměstí 1 110 00 Praha1 Vypracovala Quanti s.r.o, Miroslav Voda Tel.: +420

Více

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1

Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 [ZDEJTE ÁZEV SPOLEČOSTI.] Testování aplikace Facebook Messenger pro Windows Phone 8.1 7B36TUR Jan Vitha 06.11.2016 Obsah 1. Úvod... 1 1.1. Popis aplikace... 1 1.2. Cílová skupina... 1 2. Přehled testovaných

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1. Úvod Služba IP TELEVIZE vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve Vaší domácnosd. Díky připojení k internetu můžete

Více

K O S Y S. E k o n o m i c k ý s y s t é m. Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE

K O S Y S. E k o n o m i c k ý s y s t é m. Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE 1 K O S Y S E k o n o m i c k ý s y s t é m Uživatelská příručka DEMOVERZE, STARTVERZE Verze 15.0 Leden 2005 KSoft je registrovaná ochranná známka ÚPVČR 069822 178822, KOSYS je registrovaná ochranná známka

Více

Zpravodajský web pro televizi

Zpravodajský web pro televizi Zpravodajský web pro televizi Semestrální práce z předmětu NUR Bc. Vojtěch Šívr 10/13/2011 ČVUT - FEL 1 MOTIVACE Po mobilních telefonech a tabletech se televize (a set-top boxy) stává další platformou,

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003

Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Užívání funkcí Interaktivní televize prostřednictvím Motorola VIP1003 Volba televizního kanálu Po zapnutí se set-top-box automaticky nastaví do režimu přehrávání televize, odkud je možné provést změnu

Více

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz

X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz X39NUR report D2 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz USE-CASE (případy užití) 1. Zapnutí televize Televizi je nutné nejprve zapnout. 1. Uživatel stiskne tlačítko POWER na ovladači

Více

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz

Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz Mobilní aplikace Jízdní řády Y39PDA Marek Temnyak temnymar@fel.cvut.cz 1 Obsah 1. Popis aplikace 2. Popis problému 2.1. Uživatelé 2.2. Aktivity 2.3. Systém 2.4. Kontext 3. Návrh uživatelského rozhraní

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV M.NET TV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Autorizace webového prohlížeče... 4 3.2. Instalace a autorizace mobilní aplikace...5 4. Popis funkcí Set-Top

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV Obsah: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Registrace zařízení... 4 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 4 3.2. Autorizace webového prohlížeče... 6 3.3. Instalace a autorizace

Více

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Použití Office 365 na telefonu s Androidem Použití Office 365 na telefonu s Androidem Úvodní příručka Kontrola e-mailů Telefon s Androidem si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Bc. Ondřej Trávníček - ČVUT, FEL, NUR 2010. Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček

Bc. Ondřej Trávníček - ČVUT, FEL, NUR 2010. Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček 1 Zadání Cílem projektu je navrhnout GUI pro fyzikální cvičení stoupání na špičky koncipované formou hry. K dispozici je čidlo vzdálenosti

Více

* Portál, který byl vytvořen s ohledem na specifické potřeby osob se zrakovým postižením.

* Portál, který byl vytvořen s ohledem na specifické potřeby osob se zrakovým postižením. * Portál, který byl vytvořen s ohledem na specifické potřeby osob se zrakovým postižením. * TurboConsult, s. r. o. - společnost, která působí na trhu od roku 1990 a patří mezi renomované české tvůrce bankovních

Více

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce

jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce jediná televize s multidimenzí Ovládání a funkce Obsah Ovládání Ovladač 4 Hlavní nabídka 6 Ovládání sledovaného pořadu 8 Nastavení O 2 TV 10 Info o sledovaném pořadu 11 Přehled televizních kanálů 12 Přehled

Více

Testování mobilní navigace NACESTY

Testování mobilní navigace NACESTY České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická A7B39TUR 2015/2016, A2 Testování mobilní navigace NACESTY Kognitivní průchod a heuristická evaluace Jakub Berka berkajak@fel.cvut.cz Obsah

Více

BlindShell uživatelský manuál

BlindShell uživatelský manuál Datum: 1.6.2015 BlindShell uživatelský manuál BlindShell je chytrý telefon pro nevidomé a zrakově postižené uživatele. Ovládá se jednoduchými dotykovými gesty. Hlasová zpětná vazba používá výstup s převodem

Více

Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější

Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Obsah Registrace... 2 Přihlášení a odhlášení... 2 Správa profilu... 2 Domovská stránka... 3 Hledání zakázek... 4 Výsledky hledání...

Více

Thunderbolt 3 (USB-C) Slouží k nabíjení MacBooku Pro a k připojení externího úložiště či monitoru. HD kamera FaceTime

Thunderbolt 3 (USB-C) Slouží k nabíjení MacBooku Pro a k připojení externího úložiště či monitoru. HD kamera FaceTime Vítá vás váš MacBook Pro Pojďme rovnou začít. MacBook Pro spustíte stisknutím zapínacího tlačítka nebo zvednutím víka. Průvodce nastavením vás poté provede několika úvodními kroky, takže budete moci svůj

Více

D1 - EXU-UIB. Zadání: Helena Šimková, helena.simkova@dobryweb.cz

D1 - EXU-UIB. Zadání: Helena Šimková, helena.simkova@dobryweb.cz D1 - EXU-UIB Zadání: Helena Šimková, helena.simkova@dobryweb.cz Vypracování: Václav Burda, burdavac@fel.cvut.cz Vlastimil Jinoch, jinocvla@fel.cvut.cz Tomáš Turek, turekto5@fel.cvut.cz Úvod Na základě

Více

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS

Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou. Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS Rychlý průvodce uživatelskou nabídkou Určeno pro koncové uživatele služby kabelové televize viatv s dálkovým ovladačem ARRIS T-Mobile Czech Republic a.s., 2015 1. Ovladač Základní popis funkčních tlačítek

Více

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení...

Popis modulu... 2. Přístup k modulu... 2. Popis rozhraní... 2. Práce s rozhraním... 3. Selektor událostí... 3. Události na zařízení... Modul Události Obsah Popis modulu... 2 Přístup k modulu... 2 Popis rozhraní... 2 Práce s rozhraním... 3 Selektor událostí... 3 Události na zařízení... 3 Události na vstupu zařízení... 3 Události v rozhraní...

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ A4M39NUR Hierarchické číselníky Část D1: Autoři: Uživatelský průzkum a analýza Martin Hofman hofmama3 Tomáš Markacz markatom 1 Obsah dokumentu Účel

Více

Testování operačního systému Windows Phone 8

Testování operačního systému Windows Phone 8 Testování operačního systému Windows Phone 8 Semestrální práce A2 v rámci předmětu A4B39TUR Muška Adam ČVUT FEL STM 0 Obsah 1. Popis přístroje... 2 2. Popis cílové skupiny... 2 3. Přehled případů užití...

Více

Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND)

Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND) Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND) Obsah 1) Přihlášení do sítě při startu PC... 1 2) Dodatečné přihlášení do sítě Novell (z Windows)... 2 3) Odhlášení ze sítě... 2 4)

Více

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize

WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize WOLFNET.CZ kabelová televize více než televize Kabelové televize více než televize návod na obsluhu (strana 1) Uživatelská příručka TELEVIZE IPTV je digitální televize, která je vždy o krok napřed. Tato

Více

Příručka pro rychlý start

Příručka pro rychlý start Příručka pro rychlý start Vítá vás váš MacBook Pojďme rovnou začít. MacBook spustíte stisknutím zapínacího tlačítka. Průvodce nastavením vás poté provede několika úvodními kroky, takže budete moci svůj

Více

Manuál PVU dodavatel

Manuál PVU dodavatel Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější 1 Registrace... 2 2 Přihlášení a odhlášení... 2 3 Správa profilu... 2 3.1 Vytvoření uživatelského účtu... 3 3.2 Ověření identity

Více

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp

X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp X39NUR report D3 NA PŘEHRÁVAČ MÉDIÍ LOW-FIDELITY prototyp Kryštof Valenta - valenkry@fel.cvut.cz 1 Cíl low-fidelity prototypu Tvorba a následné testování aplikace v této podobě má u mne za cíl odhalit

Více

Mobilní aplikace pro realitní kanceláře

Mobilní aplikace pro realitní kanceláře D2 Mobilní aplikace pro realitní kanceláře Václav Sajdl sajdlvac@fel.cvut.cz cvičení: Pondělí 12:45 vedoucí: Ing. Zdeněk Míkovec (xmikovec@fel.cvut.cz) ZADÁNÍ PROJEKTU Navrhněte rozhraní pro sledování

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější

Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Manuál PVU dodavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Obsah 1 Registrace... 2 2 Přihlášení a odhlášení... 2 3 Správa profilu... 2 3.1 Vytvoření uživatelského účtu... 3 4 Domovská

Více

Uživatelský manuál pro aplikaci Panda (pro rodiče)

Uživatelský manuál pro aplikaci Panda (pro rodiče) Uživatelský manuál pro aplikaci Panda (pro rodiče) 1 Obsah Úvod... 3 Přihlášení do systému, zapomenuté heslo...3 Hlavní menu... 3 Základní práce se systémem...4 Funkčnosti Úvod a O aplikaci...4 Funkčnosti

Více

1. Začínáme s FrontPage 2003 11

1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Úvod 9 1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Instalace programu 12 Spuštění a ukončení programu 15 Základní ovládání 16 Hledání souborů 30 Najít a nahradit 31 Tisk 32 Schránka sady Office 34 Nápověda 36 Varianty

Více

Příručka pro rychlý start

Příručka pro rychlý start Příručka pro rychlý start Vítá vás váš MacBook Pro Pojďme rovnou začít. MacBook spustíte stisknutím zapínacího tlačítka. Průvodce nastavením vás poté provede několika úvodními kroky, takže budete moci

Více

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx)

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) OBSAH: 1. Úvod 2. Set Top Box (STB) 3. MENU IPTV portálu 3.1. Hlavní nabídka 3.2. Přepínání TV kanálů 4. Samoobsluha 5. Videopůjčovna 6. Zabezpečení 7. Doplňkové

Více

GoClever Map 2.5 manuál

GoClever Map 2.5 manuál GoClever Map 2.5 manuál Obsah 1. Na dotyku záleží... 4 2. Navádění k lokaci... 5 3. Navigační okno... 7 3.1. Změna nastavení systému navigačního okna... 7 4. Hlavní vlastnosti GoClever Map 2.5... 8 5.

Více

METODIKA PRÁCE SE ŽÁKEM PŘI TESTOVÁNÍ

METODIKA PRÁCE SE ŽÁKEM PŘI TESTOVÁNÍ METODIKA PRÁCE SE ŽÁKEM PŘI TESTOVÁNÍ POČÍTAČOVÁ PROFESNÍ A PRACOVNÍ DIAGNOSTIKA METODIKA PRÁCE SE ŽÁKEM PŘI TESTOVÁNÍ TUTO PŘÍRUČKU DOPORUČUJEME PROSTUDOVAT PŘED VLASTNÍM SPUŠTĚNÍM PROGRAMU COMDI. Vydal

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM Elektronický sběr výkazů Ministerstva dopravy České republiky Roční výkaz o železniční dopravní cestě Roční výkaz o železniční dopravní cestě Dop

Více

Bisnode Mobilní aplikace k prověření firmy

Bisnode Mobilní aplikace k prověření firmy Bisnode Mobilní aplikace k prověření firmy Eldar Iosip, Eliška Roubalová, Tomáš Milata Analýza relevantních UI směrnic platformy Android Obecná struktura aplikace z nejvyšší úrovně se lze přes obrazovky

Více

NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI)

NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI) NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI) UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA TYP DOKUMENTU: NÁVOD VYHOTOVIL: PETR VONDRÁČEK DATUM VYHOTOVENÍ: 29.3.2012 PLATNOST OD: 29.3.2012 CÍLOVÁ SKUPINA: UŽIVATELÉ B2B PORTÁLU GROW

Více

GPS Loc. Uživatelský manuál. mobilní aplikace. pro online přístup do systému GPS Loc pomocí mobilní aplikace

GPS Loc. Uživatelský manuál. mobilní aplikace. pro online přístup do systému GPS Loc pomocí mobilní aplikace GPS Loc mobilní aplikace Uživatelský manuál pro online přístup do systému GPS Loc pomocí mobilní aplikace Mobilní aplikace GPS Loc je určena na sledování aktuální polohy vozidla nebo sledovaného objektu,

Více

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1?

Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Jak na TV vysílání se set-top boxem Di-Way AND1? Zařízení zapojte do televizoru pokud možno do HDMI vstupu. Pokud Váš televizor HDMI vstup nemá, použijte přibalené CINCH konektory, případně se SCART redukcí.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE MATEMATICKÁ STATISTIKA SROVNÁNÍ TELEVIZNÍHO, INTERNETOVÉHO, ROZHLASOVÉHO A NOVINOVÉHO ZPRAVODAJSTVÍ Petr Stoklásek, Lukáš Novák 2012

Více

Mzdy Optimum základy ovládání

Mzdy Optimum základy ovládání Mzdy Optimum základy ovládání Spuštění a přihlášení Mzdy Optimum spustíte prostřednictvím stejnojmenného zástupce na ploše nebo v nabídce Start. Zástupce se objeví po zahájení instalace, a dokud není celý

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

Svolávací systém Uživatelský manuál

Svolávací systém Uživatelský manuál Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 14. srpna 2013 Číslo

Více

Návod pro uživatele prohlížeče družicových snímků MSG,

Návod pro uživatele prohlížeče družicových snímků MSG, Návod pro uživatele prohlížeče družicových snímků MSG, dostupného na stránkách ČHMÚ (www.chmi.cz) verze 1. 4. 2019 Základní vzhled prohlížeče po jeho otevření z úvodní stránky portálu ČHMÚ. Pokud na tyto

Více

Bc. Ondřej Trávníček - ČVUT, FEL, NUR Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček

Bc. Ondřej Trávníček - ČVUT, FEL, NUR Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček Interaktivní cvičení - stoupání na špičky Bc. Ondřej Trávníček 1 Zadání Cílem projektu je navrhnout GUI pro fyzikální cvičení stoupání na špičky koncipované formou hry. K dispozici je čidlo vzdálenosti

Více

Samsung GT- I9000 (Galaxy S) Testování uživatelského rozhraní

Samsung GT- I9000 (Galaxy S) Testování uživatelského rozhraní Samsung GT- I9000 (Galaxy S) Testování uživatelského rozhraní Jan Hovorka hovorja4@fel.cvut.cz 21. 10. 2011 Obsah 1. ÚVOD... 3 1.1 ZADÁNÍ... 3 1.2 POPIS ZAŘÍZENÍ... 3 1.3 POPIS UŽIVATELŮ... 3 2. TESTOVACÍ

Více

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení Uživatelská příručka pro elektronické podání žádosti o uznání porostů a přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení prostřednictvím Portálu farmáře verze: 1.0 Strana 1 (celkem 14) Vytvořeno dne 3.1.2011

Více

CTUGuide (XXX-KOS) D1

CTUGuide (XXX-KOS) D1 CTUGuide (XXX-KOS) D1 Verze: 1.0 Předmět: PDA Mentor: Zdeněk Míkovec Autor: Petr Tarant, Martin Štajner, Petr Husák Datum: 14. 02. 2013 Obsah CTUGUIDE verze 1.0 1. Úvod... 3 1.1. Úvod do problematiky...

Více

9. Ovládání poštovní schránky po telefonu. Verze dokumentu: 1.0 Autor: Petr Šetka Časová náročnost: 20 minut

9. Ovládání poštovní schránky po telefonu. Verze dokumentu: 1.0 Autor: Petr Šetka Časová náročnost: 20 minut 9. Ovládání poštovní schránky po telefonu Verze dokumentu: 1.0 Autor: Petr Šetka Časová náročnost: 20 minut Úvod Pro úspěšnou realizaci tohoto scénáře se musíte přihlásit k některému z počítačů s telefonem

Více

Webová verze Selfnet TV

Webová verze Selfnet TV Webová verze Selfnet TV Uživatelská příručka Přihlášení... 2 Uživatelské prostředí... 3 Živé vysílání a volba programu... 5 Procházení programové nabídky... 8 Informace o pořadu, podobné pořady...11 Vyhledávání

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV. RETE tv Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV RETE tv Obsah: 1. Úvod... 2 2. Pojmy... 2 3. Registrace zařízení... 3 3.1. Generování párovacího kódu pro Set-Top box... 3 3.2. Autorizace webového prohlížeče...

Více

TMEGadget. by TMESolutions

TMEGadget. by TMESolutions TMEGadget by TMESolutions Obsah 1 Instalace... 1 2 Prvotní přihlášení do gadgetu... 6 2.1 Registrace uživatele... 6 2.2 Přihlášení uživatele... 7 2.3 Zapomenuté heslo... 7 3 Popis funkcí... 9 3.1 Banner...

Více

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti,

Nielsen Admosphere, a.s. Vážená domácnosti, Vážená domácnosti, nejprve Vám chceme poděkovat za Vaši účast v projektu Elektronického měření sledovanosti televize metodou TV metrů. Pouze díky Vašemu přesnému zaznamenávání přítomnosti u televizní obrazovky

Více