Sluneční plachetnice. 1. Trocha historieequation Chapter 1 Section Pohyb v gravitačním poli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sluneční plachetnice. 1. Trocha historieequation Chapter 1 Section 1. 2. Pohyb v gravitačním poli"

Transkript

1 Sluneční plachetnice 1. Tocha histoieequation Chapte 1 Section 1 O plachetnici poháněné tlakem slunečního záření, kteá letí napříč sluneční soustavou, snily desítky spisovatelů a fyziků. Mezi nejznámějšími byli uský teoetik Konstantin Ciolkovskij (navhnul plachetnici již v oce 191) a spisovatel Athu Clak v povídce The Lady Who Sailed The Soul z oku 1960, kteá popisovala závod slunečních jachtařů od Země k Měsíci. Jejich sen se splnil až v oce 010. Japonská miniplachetnice IKAOS (Inteplanetay Kitecaft Acceleated by adiation Of the Sun), kteou připavili ke statu odboníci z japonské kosmické agentuy JAXA, statovala na palubě nosné akety H-IIA dne 1. května 010. Celý expeiment má několik pvenství. opvé se podařilo úspěšně ozvinout plachtu o půměu přibližně 0 metů, popvé se podařilo tuto plachtu vyfotogafovat za pomoci minikame vystřelených z plachetnice v malých válečcích do postou vedle plachetnice a popvé se úspěšně podařilo zvládnout manévování s plachetnicí, například natáčení plachty za pomoci LCD odažečů, kteé odáží sluneční záření jinak, když jsou zapnuté a jinak, když jsou vypnuté. Duhou úspěšnou miniplachetnicí v histoii se stala ameická Nanosail D- s plachtou o půměu něco přes 3 mety a celkovou hmotností 5 kilogamů, kteá se dostala do povozuschopného stavu v lednu 01. o několika selháních systému se plachty nakonec ozvinuly samy od sebe. Nikdo to již nečekal. Zatím jde o pvní pokusy a ověřování pincipů. Tlak slunečního záření je velmi malý, u Země činí pouze 4,6 μa po absobující povch, ale při použití velké plachty a dlouhé době letu se může tento pohon stát důležitým doplňkem chemických a iontových motoů. Cílem této úlohy je pochopit základní pincipy pohybu tělesa v gavitačním poli a naučit se manévovat s plachetnicí tak, abyste zvládli pohyb jak ve směu od Slunce, tak ve směu ke Slunci, tedy poti tlaku slunečního záření. Oboje je možné, pokud poozumíte základním fyzikálním pincipům letu sluneční plachetnice.. ohyb v gavitačním poli Ob. 1. ozvinutá plachta pvní plachetnice IKAOS. Minisonda je upostřed. Snímek je z kamey odmštěné v malém válečku ze sondy do volného postou. Většina planet se pohybuje po málo výstředných elipsách a po účely naší úlohy nemusíme pohyb planety detailně počítat z gavitačního zákona. ostačí vypočítat oběžnou ychlost planety z ovnosti velikosti gavitační síly a odstředivé síly:

2 M v S M M GM G v, (1) S S S S kde S je vzdálenost planety od Slunce, M je hmotnost planety a M S je hmotnost Slunce. Známe-li počáteční polohu a oběžnou ychlost, snadno již učíme pozici na kuhové oběžné dáze v ovině ekliptiky (ovina oběhu Země kolem Slunce). ovšimněte si, že hmotnost planety se na obou stanách ovnosti zkátila. To je po gavitační pole typické. ohyb testovacího tělesa nezávisí na jeho hmotnosti. Toho si všimnul již Galileo Galilei, když údajně házel ůzné předměty z šikmé věže v ise a zjistil, že doba jejich pádu je shodná a nezávisí na jejich hmotnosti. Vliv negavitačních sil ale na hmotnosti pohybujícího se tělesa závisí. Ještě jedna zajímavá skutečnost plyne z jednoduchého vztahu (1): okud chcete u tělesa koužícího kolem Slunce přejít na oběžnou dáhu bližší ke Slunci, musí se jeho oběžná ychlost zvýšit! To je dobé mít na paměti při manévování s plachetnicí. okud se těleso s polohou a hmotností m (naše plachetnice) pohybuje v gavitačním poli tělesa o poloze a hmotnosti M (planeta nebo Slunce), působí na něho gavitační síla podle Newtonova gavitačního zákona F G e. Vekto e je jednotkový vekto ve směu působení síly. Na planetu či Slunce působí samozřejmě stejně veliká síla opačného směu. Nicméně v našem případě je působení plachetnice na tato velká tělesa zcela zanedbatelné. ohybová ovnice plachetnice (ovnice po její polohový vekto ) v gavitačním poli blízké planety () a Slunce (S) bude e; m G e G e S S ; () (3) e ; es. ředpokládáme, že Slunce je v počátku souřadnicové soustavy ( S = 0). Jednotkový vekto e míří směem k planetě, jednotkový vekto e S směem ke Slunci. Jak vidíme, hmotnost plachetnice se na obou stanách zkátí, takže výsledný pohyb je učen difeenciální ovnicí M M G e es. (4) S G Opět si povšimněte, že v gavitačním poli pohyb plachetnice nezávisí na její hmotnosti.

3 Ob.. Zavedení vektoů. á pouček po zapamatování: 1. ohyb planet kolem Slunce je přibližně kuhový s konstantní ychlostí. Nemusíme ho poto počítat z gavitačního zákona.. okud chcete u tělesa koužícího kolem Slunce přejít na oběžnou dáhu bližší ke Slunci, musí se jeho výsledná oběžná ychlost zvýšit. 3. ohyb malého tělesa v gavitačním poli velkých těles nezávisí na jeho hmotnosti. 4. Sluneční plachetnice má pamalý vliv na pohyb Slunce a planet. 3. Tlak záření přehled užitečných vztahů Elektomagnetické pole šířící se od zdoje je schopné přenášet enegii, hybnost i moment hybnosti. ole jako takové tedy není jen matematickou konstukcí, ale fyzikální ealitou, kteou si můžeme představit jako soustavu fotonů schopných nést výše míněné atibuty. okud fotony naážejí na nějakou plochu (například plachtu plachetnice), předávají jí svou hybnost, a tím na ní vyvíjejí tlakovou sílu. Je to jako byste házeli hách na zeď. Výsledná síla samozřejmě záleží na tom, zda jsou fotony plachtou absobovány nebo se od plachty odazí (v tomto případě je síla dvojnásobná). Hybnost p a enegie E jednoho konkétního fotonu jsou dány známými vztahy E p ; E. (5) c c Tok enegie (množství enegie poteklé jednotkovou plochou vystavenou kolmo k záření za jednotku času) přenášený polem je dán vektoovým součinem intenzit obou polí někdy hovoříme o intenzitě záření nebo o tzv. oyntingově vektou. Hustota hybnosti přenášené polem je naopak dána vektoovým součinem indukcí obou polních vektoů: IEH; I J/m s. (6) 3 DB; Ns/m. (7) Další důležitou veličinou je hustota enegie obsažená v elektomagnetickém poli: u ED HB ; uj/m. (8) Tlak, kteým působí daný systém na okolí je vždy úměný hustotě enegie (vzpomeňte si například na tíhové pole, kde enegie je mgh a hydostatický tlak způsobený tíží je hustotou této veličiny, tj. ρgh). V případě elektomagnetického záření platí po jednostanný tlak působící na kolmou plochu, kteý je při úplné absopci fotonů způsoben hustotou hybnosti (7) jednoduchý vztah 3 pu; p u a = J/m. (9) Slunce je vytvalým zdojem elektomagnetického záření, kteé zaplavuje celou sluneční soustavu. Amplituda jednotlivých polních vektoů (E, D, H, B) klesá se vzdáleností od Slunce jako 1/, ostatní veličiny (I, π, u, p) jako 1/, potože jsou úměné kvadátům polních veličin a klesají úměně ploše sféy se středem ve Slunci. o pohyb naší plachetnice je samozřejmě nejdůležitější tlak slunečního záření spolu s ozměy a oientací plachty, na kteou tento tlak působí. Je nutno zdůaznit, že sluneční plachetnici nepohání sluneční vít! Ten tvoří částice,

4 kteých je na účinný pohon plachetnice příliš málo. I když část zychlení lze připsat i slunečnímu větu, jeho podíl je tisícinásobně menší než podíl tlaku slunečního světelného záření. veličina označení hodnota u Slunce hodnota u Země obecná hodnota intenzita el. pole E 156 kv/m 76 V/m E = E 0 0 / intenzita mg. pole H 0,41 ka/m 1,9 A/m H = H 0 0 / indukce el. pole D 1,38 μc m 6,43 nc m D = D 0 0 / indukce mg. pole B 0,5 mt,4 μt B = B 0 0 / intenzita záření I 63,3 MW/s 1,37 kw/s I = I 0 0 / hustota hybnosti π 0,74 nn s/m N s/m 3 π = π 0 0 / hustota enegie u 0,1 J/m 3 4,6 μj/m 3 u = u 0 0 / tlak záření při úplné absobci půměný tlak slunečního větu p 0,1 a 4,6 μa p = p 0 0 / p SW 0,16 ma 3,4 na p SW = p 0SW 0 / Tabulka 1: Někteé základní paamety slunečního záření otože počáteční dáha plachetnice okolo Země je přibližně kuhová, loď létá po spiále. odle natočení jejích plachet může buď zychlovat, nebo naopak i zpomalovat. oto může být plachetnice použita i po mise, kteé se mají vátit zpátky na Zemi. I když je zychlení plachetnice velmi malé, působí velmi dlouhou dobu, a tak je možné dosáhnout velmi vysokých ychlostí. vní plachetnice Cosmos 1, jejíž stat se nevydařil, měla dosahovat zychlení 0,000 5 m/s². Za jeden den by se tak její ychlost zvýšila o 160 km/h, za sto dní by dosáhla ychlosti km/h a za tři oky km/h. ři této ychlosti by doazila k lutu za pět let. o poovnání, mise New Hoizons má s využitím chemického motou a gavitace Jupiteu stejného cíle dosáhnout až za devět let. Tato ychlost je ale stále jen 0,16 ychlosti světla. Bohužel, jakmile se jednou s plachetnicí dostanete za oběžnou dáhu Jupiteu, sluneční záření je už po plachtění slabé. Na plachty dále od Slunce můžeme ale zaměřit vysoce výkonné lasey a pohánět tak plachetnici zářením, kteé se vzdáleností pakticky neslábne. V budoucnosti by nám takovýto laseový pohon mohl umožnit cestu k jiným hvězdám. Někteří vědci si myslí, že toto bude možné už za několik desetiletí. 4. Jak plachtit Sluneční plachetnice, kteá odstatovala ze Země, přebíá oběžný pohyb Země kolem Slunce. ři manévování se sluneční plachetnicí se nikdy nesnažíme o přímý let k cíli. Na to je tlak slunečního záření příliš malý. Využíváme toho, že plachetnice vykonává oběžný pohyb kolem Slunce a vhodným natočením plachty se snažíme tento pohyb zbzdit nebo uychlit, a tím dostat plachetnici na bližší nebo vzdálenější obitu. o pvní pokusy je výhodné neuvažovat gavitační sílu způsobenou přítomností planet, ale manévovat jen za pomoci dvou sil: tlakové síly záření, kteá míří kolmo na plachtu a gavitace Slunce, kteá míří vždy ke Slunci. Vzhledem k tomu, že plachtění je jedním z negavitačních pohybů, závisí výsledek na hmotnosti plachetnice, kteá se zpavidla udává jako plošná hustota hmoty plachetnice na jednotkovou hmotnost plachet:

5 m, (10) S kde m je hmotnost plachetnice a S celková plocha její plachty. V následujícím příkladu, kteý je převzatý z numeické simulace popsané v [3], šlo o plachetnici se σ = g/m, kteá statovala ze Země a byla navedena na oběžnou dáhu kolem Slunce v místě, kde obíhá Země. Jako počáteční podmínka tedy byla vzdálenost od Slunce km a oběžná ychlost ovná 30 km/s. lachta měla plnou odazivost, tj. tlak byl dvojnásobný, než je uvedeno v tabulce 1. V půběhu manévování, kteé tvalo 45 dní, vykonala plachetnice dáhu podle obázku 3. Ob. 3. Manévování plachetnice kolem Slunce popsané v textu. lachetnice se nejpve vlivem tlaku záření přesouvala směem od Slunce. Její oběžná ychlost ale klesala až dosáhla minima v bodě, kde převládlo gavitační přitahování Slunce. V bodě A polétla plachetnice přísluním a efektem gavitačního paku získala dostatečnou ychlost po opuštění sluneční soustavy. Tlak slunečního záření není jediným negavitačním pohybem, kteý způsobuje nekepleovské obity kolem Slunce. Již jsme zmínili tlak slunečního větu, kteý je ale o tři řády menší než tlak slunečního záření. Důležitý je také Jakovského jev, při kteém se povch otujícího tělesa ohřívá na staně bližší ke Slunci a intenzivně tepelně vyzařuje na odvácené staně od Slunce. Tím vzniká sice malá, ale dlouhodobě působící Jakovského síla, kteá byla popvé detekována u planetky Golevka v oce 004. Zajímavá je také anomální ychlost měřená u sond ionee, kteé letí sluneční soustavou již od oku Nakonec se ukázalo, že za anomální ychlost je zodpovědný asymetický ohřev sondy od adioizotopových geneátoů elektřiny. Ohřátá část sondy vyzařovala tepelné záření, kteé způsobilo zpětný tah na sondy. U dlouhodobých misí je nutné s negavitačními silami počítat. 5. ohyb v efektivním potenciálu Enegie pohybujícího se tělesa je z Lagangeovy funkce dána fomulí

6 E 1 1 m m G. (11) Enegie se skládá z adiální kinetické enegie, úhlové složky kinetické enegie a potenciální enegie. okud ale vyjádříme duhý člen za pomoci zákona zachování momentu hybnosti dostaneme po enegii vztah bm const, (1) 1 b E m G. (13) m Duhý člen je nyní závislý pouze na poloze a můžeme ho poto přiřadit k potenciálu. Intepetace členu jako kinetického nebo potenciálního je tedy elativní a závisí na úhlu našeho pohledu. Zaveďme tzv. efektivní potenciál: 1 E m Veff (); b Veff G (). m Z pvní ovnice snadno učíme adiální ychlost tělesa EVeff (). (15) m Je zjevné, že pohyb se může konat jedině v takových oblastech efektivního potenciálu, kde platí E V eff (). (16) ůběh efektivního potenciálu je znázoněn na obázku. Z něho je patné, že po E > 0 je pohyb neomezený, < min, ), pohyb se koná po hypebole. Naopak po E < 0 je pohyb omezený, < min, max > a pohyb se koná po elipse. Limitními případy jsou E = 0 (pohyb po paabole) a E = E min (pohyb po kužnici = 0 ). (14) 6. Algoitmizace pohybu Ob. 4: Efektivní potenciál. V nejjednodušším přiblížení je možné uvažovat pohyb plachetnice na samostatné oběžné dáze kolem Slunce (například shodné s oběžnou dáhou Země). Na plachetnici působí síla tlaku záření mířící kolmo na ovinu plachty a využívající pouze kolmou část plochy namířené

7 ke Slunci. Označíme-li S plochu plachty, n jednotkový vekto nomály mířící kolmo na odaznou plochu a e S jednotkový vekto směem ke Slunci, bude síla působící na plachetnici ovna ZS 1 ps 0 S F n e n, (17) kde p 0 je tlak slunečního záření u Země (viz tabulka 1), S je plocha plachty, ZS je vzdálenost Země od Slunce a je aktuální vzdálenost plachetnice od Slunce. Skalání součin n e s je oven jedné, pokud je plachta oientována kolmo na Slunce a je maximálně využita a je nulový, pokud je plachta oientována bokem a žádné sluneční záření na ni nedopadá. Smě působící síly je n. Duhou silou působící na plachetnici je gavitační síla Slunce S F G e S. (18) Již v přítomnosti obou sil F 1 a F je možné si vyzkoušet základy manévování s plachetnicí. Úlohu je samozřejmě možné si zkomplikovat gavitačním působením mateřské planety, ze kteé plachetnice vylétla a cílové planety, ke kteé má dolétnout 1 F e ; e, 1 3 G F e ; e. 4 G Ve větší vzdálenosti od planety je její vliv samozřejmě zanedbatelný. Výsledná pohybová ovnice plachetnice je m F F F F, (0) což je soustava tří obyčejných difeenciálních ovnic duhého řádu po polohy x(t), y(t), a z(t) plachetnice. Výhodnější je ale řešení soustavy šesti ovnic pvního řádu ve tvau v; 1 (1) v F1F F3F4. m Známe-li počáteční polohu a ychlost plachetnice, můžeme použít někteou standadní metodu na řešení difeenciálních ovnic, například ungeovu-kuttovu metodu 4. řádu, kteá je implementovaná v každém pogamovém celku po numeické výpočty (například Mathematica, MATLAB atd.). o jistotu zde uvádíme příslušný difeenční předpis: Označme ξ = (, v) šestici poloh a ychlostí plachetnice, tedy budeme hledat hodnoty ξ 1 až ξ 6. vní tři hodnoty jsou polohy, další tři jsou ychlosti. Hledané funkce ξ k (t ) ; k = 1,... 6 splňují soustavu ovnic (1), kteou přepíšeme do tvau k f k ( 1, 6 ). () Časovou osu ozdělíme na dílky s intevalem Δt. ředpokládejme, že známe polohu a ychlost v počátečním čase t 0. otom učíme 1 (19)

8 K f (,, ), 1, k k K, k fk 1() t K1,1 t,, 6() t K1,6 t, 1 1 K3, k fk 1() t K,1 t,, 6() t K,6 t, K f () t K t,, () t K t 4, k k 1 3,1 6 3,6 a přibližné řešení v čase t + Δt dostaneme ze vztahů 1 k( tt) k( t) ( K1, k K, k K3, k K4, k) t ; k 1,,6. (4) 6 Tím známe řešení v čase t + Δt a postup můžeme opakovat. Otázky přesnosti výpočtu, konvegence a případně další metody lze nalézt v odboné liteatuře. 7. oznámky po Tomáše nejpve tam nech jen Slunce a plachetnici koužící na oběžné dáze shodné se Zemí, vzhledem k placatosti monitou to řeš jen ve D! plachetnici zobazuj jen úsečkou ve směu plachty, jako je to na obázku 3. vstupní paamety: 1. oloha plachetnice. ychlost se automaticky uzpůsobí, aby byla na kuhové obitě kolem Slunce podle Kepleových zákonů. Čili bych klepnul myší, odečetl polohu a dopočetl ychlost a nechal tu malou mchu koužit kolem Slunce.. lošná hustota σ (hmotnost dělená plochou plachetnice). o pvní testy nech g/m. ozději to bude chtít nějaký způsob nastavení (táhlo?). 3. očáteční oientace plachty vzhledem ke Slunci. Na začátku nech plachtu tak, aby tlak slunečního záření nepůsobil, tj. n se bude stále dopočítávat a bude kolmé na e s, sluneční záření bude dopadat podél plachty, ne na ni. Obita musí po výpočtu vyjít kepleovská, což je test spávnosti implementace (4). 4. ak přidej nějaké táhlo, aby měl student možnost s plachtou otáčet. Jakmile ji natočí ke Slunci, dáha přestane být kepleovská a začíná ha. 5. Až bude vše chodit, je možné zapnout vliv zvolených planet. 8. Cíl úlohy 1. Vyzkoušejte si manévování s plachetnicí jen v přítomnosti tlaku záření a gavitačního pole Slunce. okuste se zopakovat manév na obázku 3.. Zapněte působení planet a pokuste se manévovat tak, abyste doletěli na planetu vzdálenější od Slunce (Mas). 3. Zapněte působení planet a pokuste se manévovat tak, abyste doletěli na planetu bližší ke Slunci (Venuši). 9. Liteatua: [1] Jiří Hofman: Sluneční plachtění; Aldebaan Bulletin 35/005, online: [] Jiří Hofman: IKAOS Japonci už plachtí; Aldebaan Bulletin 43/010, online: (3)

9 [3] Wikipedia: Sola Sail; online: [4] Aldebaan: Tabulky. Online: [5] et Kulhánek: Teoetická mechanika; FEL ČVUT 01,

LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze

LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze Sluneční plachetnice Elektrostatický most Magnetické bludiště Dopplerův jev Doppler effect Planckova konstanta Pohyb elektronu Drifty částic Tyto materiály

Více

Newtonův gravitační zákon Gravitační a tíhové zrychlení při povrchu Země Pohyby těles Gravitační pole Slunce

Newtonův gravitační zákon Gravitační a tíhové zrychlení při povrchu Země Pohyby těles Gravitační pole Slunce Gavitační pole Newtonův gavitační zákon Gavitační a tíhové zychlení při povchu Země Pohyby těles Gavitační pole Slunce Úvod V okolí Země existuje gavitační pole. Země působí na každé těleso ve svém okolí

Více

Hlavní body. Keplerovy zákony Newtonův gravitační zákon. Konzervativní pole. Gravitační pole v blízkosti Země Planetární pohyby

Hlavní body. Keplerovy zákony Newtonův gravitační zákon. Konzervativní pole. Gravitační pole v blízkosti Země Planetární pohyby Úvod do gavitace Hlavní body Kepleovy zákony Newtonův gavitační zákon Gavitační pole v blízkosti Země Planetání pohyby Konzevativní pole Potenciál a potenciální enegie Vztah intenzity a potenciálu Úvod

Více

F5 JEDNODUCHÁ KONZERVATIVNÍ POLE

F5 JEDNODUCHÁ KONZERVATIVNÍ POLE F5 JEDNODUCHÁ KONZERVATIVNÍ POLE Evopský sociální fond Paha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti F5 JEDNODUCHÁ KONZERVATIVNÍ POLE Asi nejznámějším konzevativním polem je gavitační silové pole Ke gavitační

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti F8 KEPLEOVY ZÁKONY Evopský sociální fond Paha & EU: Investujeme do vaší udoucnosti F8 KEPLEOVY ZÁKONY Kepleovy zákony po planetání pohy zfomuloval Johannes Keple (1571 1630) na základě měření Tychona Baheho

Více

Příklady elektrostatických jevů - náboj

Příklady elektrostatických jevů - náboj lektostatika Hlavní body Příklady elektostatických jevů. lektický náboj, elementání a jednotkový náboj Silové působení náboje - Coulombův zákon lektické pole a elektická intenzita, Páce v elektostatickém

Více

Newtonův gravitační zákon

Newtonův gravitační zákon Gavitační pole FyzikaII základní definice Gavitační pole je posto, ve kteém působí gavitační síly. Zdojem gavitačního pole jsou všechny hmotné objekty. Každá dvě tělesa jsou k sobě přitahována gavitační

Více

ELEKTRICKÝ NÁBOJ COULOMBŮV ZÁKON INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE

ELEKTRICKÝ NÁBOJ COULOMBŮV ZÁKON INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÝ NÁBOJ COULOMBŮV ZÁKON INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE 1 ELEKTRICKÝ NÁBOJ Elektický náboj základní vlastnost někteých elementáních částic (pvní elektické jevy pozoovány již ve staověku janta (řecky

Více

FYZIKA I. Mechanická energie. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art.

FYZIKA I. Mechanická energie. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYZIKA I Mechanická enegie Pof. RND. Vilém Mád, CSc. Pof. Ing. Libo Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Iena Hlaváčová, Ph.D. Mg. At. Dagma Mádová Ostava

Více

Gravitační pole. a nepřímo úměrná čtverci vzdáleností r. r r

Gravitační pole. a nepřímo úměrná čtverci vzdáleností r. r r Newtonův avitační zákon: Gavitační pole ezi dvěa tělesy o hotnostech 1 a, kteé jsou od sebe vzdáleny o, působí stejně velké síly vzájené přitažlivosti, jejichž velikost je přío úěná součinu hotností 1

Více

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU Součást Newtonovské klasická mechanika (v

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední půmyslová škola a Vyšší odboná škola technická Bno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky postřednictvím ICT Název: Téma: Auto: Číslo: Anotace: Mechanika, dynamika Pohybová ovnice po

Více

Klíčové pojmy Vypište hlavní pojmy: b) Tíhová síla. c) Tíha. d) Gravitační zrychlení. e) Intenzita gravitačního pole

Klíčové pojmy Vypište hlavní pojmy: b) Tíhová síla. c) Tíha. d) Gravitační zrychlení. e) Intenzita gravitačního pole Pojekt Efektivní Učení Refomou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evopským sociálním fondem a státním ozpočtem České epubliky. GRAVITAČNÍ POLE Teoie Slovně i matematicky chaakteizujte

Více

v 1 = at 1, (1) t 1 = v 1

v 1 = at 1, (1) t 1 = v 1 Příklad Statující tyskové letadlo musí mít před vzlétnutím ychlost nejméně 360 km/h. S jakým nejmenším konstantním zychlením může statovat na ozjezdové dáze dlouhé,8 km? Po ychlost v ovnoměně zychleného

Více

Kinematika. Hmotný bod. Poloha bodu

Kinematika. Hmotný bod. Poloha bodu Kinematika Pohyb objektů (kámen, automobil, střela) je samozřejmou součástí každodenního života. Pojem pohybu byl poto známý už ve staověku. Modení studium pohybu začalo v 16. století a je spojeno se jmény

Více

Cavendishův pokus: Určení gravitační konstanty,,vážení Země

Cavendishův pokus: Určení gravitační konstanty,,vážení Země Cavendishův pokus: Učení gavitační konstanty,,vážení Země Jiří Kist - Mendlovo gymnázium, Opava, SO@seznam.cz Teeza Steinhatová - gymnázium J. K. Tyla Hadec Kálové, SteinT@seznam.cz 1. Úvod Abstakt: Cílem

Více

MAGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU. r je vyjádřen vztahem

MAGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU. r je vyjádřen vztahem MAGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU udeme se zabývat výpočtem magnetického pole vytvořeného danou konfiguací elektických poudů (podobně jako učení elektického pole vytvořeného daným ozložením elektických

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ GB02 FYZIKA II MODUL M01 ELEKTŘINA A MAGNETISMUS

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ GB02 FYZIKA II MODUL M01 ELEKTŘINA A MAGNETISMUS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ PROF. ING. BOHUMIL KOKTAVÝ, CSC., DOC. ING. PAVEL KOKTAVÝ, CSC., PH.D. GB FYZIKA II MODUL M1 ELEKTŘINA A MAGNETISMUS STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY

Více

1. Dvě stejné malé kuličky o hmotnosti m, jež jsou souhlasně nabité nábojem Q, jsou 3

1. Dvě stejné malé kuličky o hmotnosti m, jež jsou souhlasně nabité nábojem Q, jsou 3 lektostatické pole Dvě stejné malé kuličk o hmotnosti m jež jsou souhlasně nabité nábojem jsou pověšen na tenkých nitích stejné délk v kapalině s hustotou 8 g/cm Vpočtěte jakou hustotu ρ musí mít mateiál

Více

Vlnovody. Obr. 7.1 Běžné příčné průřezy kovových vlnovodů: obdélníkový, kruhový, vlnovod, vlnovod H.

Vlnovody. Obr. 7.1 Běžné příčné průřezy kovových vlnovodů: obdélníkový, kruhový, vlnovod, vlnovod H. 7 Vlnovody Běžná vedení (koaxiální kabel, dvojlinka) jsou jen omezeně použitelná v mikovlnné části kmitočtového spekta. S ůstem kmitočtu přenášeného signálu totiž významně ostou ztáty v dielektiku těchto

Více

a polohovými vektory r k

a polohovými vektory r k Mechania hmotných soustav Hmotná soustava (HS) je supina objetů, o teých je vhodné uvažovat jao o celu Pvy HS se pohybují účinem sil N a) vnitřních: Σ ( F + F + L+ F ) 0 i 1 i1 b) vnějších: síly od objetů,

Více

Diferenciální operátory vektorové analýzy verze 1.1

Diferenciální operátory vektorové analýzy verze 1.1 Úvod Difeenciální opeátoy vektoové analýzy veze. Následující text popisuje difeenciální opeátoy vektoové analýzy. Měl by sloužit především studentům předmětu MATEMAT na Univezitě Hadec Kálové k přípavě

Více

Dráhy planet. 28. července 2015

Dráhy planet. 28. července 2015 Dáhy plnet Pet Šlecht 28. čevence 205 Výpočet N střední škole se zpvidl učí, že dáhy plnet jsou elipsy se Sluncem v ohnisku. Tké se učí, že tento fkt je možné dokázt z Newtonov gvitčního zákon. Příslušný

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Seminární práce z fyziky

Seminární práce z fyziky Seminání páce z fyziky školní ok 005/006 Jakub Dundálek 3.A Jiáskovo gymnázium v Náchodě Přeměny mechanické enegie Přeměna mechanické enegie na ovnoamenné houpačce Název: Přeměna mechanické enegie na ovnoamenné

Více

K přednášce NUFY080 Fyzika I prozatímní učební materiál, verze 01 Keplerova úloha Leoš Dvořák, MFF UK Praha, Keplerova úloha

K přednášce NUFY080 Fyzika I prozatímní učební materiál, verze 01 Keplerova úloha Leoš Dvořák, MFF UK Praha, Keplerova úloha K řednášce NUFY080 Fyzika I ozatímní učební mateiál, veze 01 Keleova úloha eoš Dvořák, MFF UK Paha, 014 Keleova úloha Chceme sočítat, jak se ohybuje hmotný bod gavitačně řitahovaný nehybným silovým centem.

Více

Základní vlastnosti elektrostatického pole, probrané v minulých hodinách, popisují dvě diferenciální rovnice : konzervativnost el.

Základní vlastnosti elektrostatického pole, probrané v minulých hodinách, popisují dvě diferenciální rovnice : konzervativnost el. Aplikace Gaussova zákona ) Po sestavení základní ovnice elektostatiky Základní vlastnosti elektostatického pole, pobané v minulých hodinách, popisují dvě difeenciální ovnice : () ot E konzevativnost el.

Více

Harmonický pohyb, výchylka, rychlost a zrychlení

Harmonický pohyb, výchylka, rychlost a zrychlení Střední půmyslová škola a Vyšší odboná škola technická Bno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky postřednictvím ICT Název: Téma: Auto: Číslo: Anotace: Mechanika, kinematika Hamonický pohyb,

Více

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm 7. Gravitační pole a pohyb těles v něm Gravitační pole - existuje v okolí každého hmotného tělesa - představuje formu hmoty - zprostředkovává vzájemné silové působení mezi tělesy Newtonův gravitační zákon:

Více

I. Statické elektrické pole ve vakuu

I. Statické elektrické pole ve vakuu I. Statické elektické pole ve vakuu Osnova:. Náboj a jeho vlastnosti 2. Coulombův zákon 3. Intenzita elektostatického pole 4. Gaussova věta elektostatiky 5. Potenciál elektického pole 6. Pole vodiče ve

Více

Gravitační a elektrické pole

Gravitační a elektrické pole Gavitační a elektické pole Newtonův gavitační zákon Aistotelés (384-3 př. n. l.) předpokládal, že na tělesa působí síla směřující svisle dolů. Poto jsou těžké předměty (skály tvořící placatou Zemi) dole

Více

Elektrické a magnetické pole zdroje polí

Elektrické a magnetické pole zdroje polí Elektické a magnetické pole zdoje polí Co je podstatou elektomagnetických jevů Co jsou elektické náboje a jaké mají vlastnosti Co je elementání náboj a bodový elektický náboj Jak veliká je elektická síla

Více

Fyzika. Fyzikální veličina - je mírou fyzikální vlastnosti, kterou na základě měření vyjadřujeme ve zvolených jednotkách

Fyzika. Fyzikální veličina - je mírou fyzikální vlastnosti, kterou na základě měření vyjadřujeme ve zvolených jednotkách Fyzika Studuje objekty neživé příody a vztahy mezi nimi Na základě pozoování a pokusů studuje obecné vlastnosti látek a polí, indukcí dospívá k obecným kvantitativním zákonům a uvádí je v logickou soustavu

Více

5. Světlo jako elektromagnetické vlnění

5. Světlo jako elektromagnetické vlnění Tivium z optiky 9 5 Světlo jako elektomagnetické vlnění Ve třetí kapitole jsme se dozvěděli že na světlo můžeme nahlížet jako na elektomagnetické vlnění Dříve než tak učiníme si ale musíme alespoň v základech

Více

4. konference o matematice a fyzice na VŠT Brno, Fraktály ve fyzice. Oldřich Zmeškal

4. konference o matematice a fyzice na VŠT Brno, Fraktály ve fyzice. Oldřich Zmeškal 4. konfeence o matematice a fyzice na VŠT Bno, 15. 9. 25 Faktály ve fyzice Oldřich Zmeškal Ústav fyzikální a spotřební chemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické, Pukyňova 118, 612 Bno, Česká epublika

Více

2.1 Shrnutí základních poznatků

2.1 Shrnutí základních poznatků .1 Shnutí základních poznatků S plnostěnnými otujícími kotouči se setkáváme hlavně u paních a spalovacích tubín a tubokompesoů. Matematický model otujících kotoučů můžeme s úspěchem využít např. i při

Více

MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ

MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ Úloha č. 6 a MAGNETICKÉ POLE CÍVEK V HELMHOLTZOVĚ USPOŘÁDÁNÍ ÚKOL MĚŘENÍ:. Změřte magnetickou indukci podél osy ovinných cívek po případy, kdy vdálenost mei nimi je ovna poloměu cívky R a dále R a R/..

Více

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole

Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole Fyzika 1 - rámcové příklady Kinematika a dynamika hmotného bodu, gravitační pole 1. Určete skalární a vektorový součin dvou obecných vektorů AA a BB a popište, jak závisí výsledky těchto součinů na úhlu

Více

do strukturní rentgenografie e I

do strukturní rentgenografie e I Úvod do stuktuní entgenogafie e I Difakce tg záření na kystalu Metody chaakteizace nanomateiálů I RND. Věa Vodičková, PhD. Studium kystalové stavby Difakce elektonů, neutonů, tg fotonů Kystal ideální mřížka

Více

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4)

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4) Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas 1,, ), V. Vícha 4) 1.a) Mezi spodní destičkou a podložkou působí proti vzájemnému pohybu síla tření o velikosti

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS ELEKTŘIN MGNETIZMUS III Elektický potenciál Obsah 3 ELEKTRICKÝ POTENCIÁL 31 POTENCIÁL POTENCIÁLNÍ ENERGIE 3 ELEKTRICKÝ POTENCIÁL V HOMOGENNÍM POLI 4 33 ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ZPŮSOENÝ ODOVÝMI NÁOJI 5 331

Více

Stavba atomu: Atomové jádro

Stavba atomu: Atomové jádro Stavba atomu: tomové jádo Výzkum stuktuy hmoty: Histoie Jen zdánlivě existuje hořké či sladké, chladné či hoké, ve skutečnosti jsou pouze atomy a pázdno. Démokitos, 46 37 př. n.l. Heni Becqueel 85 98 objev

Více

Gravitace. Kapitola 8. 8.1 Gravitační zákon. 8.1.1 Isaac Newton a objev gravitačního zákona

Gravitace. Kapitola 8. 8.1 Gravitační zákon. 8.1.1 Isaac Newton a objev gravitačního zákona Kapitola 8 Gavitace 8.1 Gavitační zákon 8.1.1 Isaac Newton a objev gavitačního zákona Keple objevil své evoluční zákony o pohybu planet v oce 1609 a 1619. Dlouho však byly jeho výsledky přijímány s nedůvěou.

Více

Úlohy krajského kola kategorie B

Úlohy krajského kola kategorie B 61. očník matematické olmpiád Úloh kajského kola kategoie B 1. Je dáno 01 kladných čísel menších než 1, jejichž součet je 7. Dokažte, že lze tato čísla ozdělit do čtř skupin tak, ab součet čísel v každé

Více

Učební text k přednášce UFY102

Učební text k přednášce UFY102 Matematický popis vlnění vlna - ozuch šířící se postředím zachovávající svůj tva (pofil) Po jednoduchost začneme s jednodimenzionální vlnou potože ozuch se pohybuje ychlostí v, musí být funkcí jak polohy

Více

5. Elektromagnetické kmitání a vlnění

5. Elektromagnetické kmitání a vlnění 5. Elektomagnetické kmitání a vlnění 5.1 Oscilační obvod Altenáto vyábí střídavý poud o fekvenci 50 Hz. V paxi potřebujeme napětí ůzných fekvencí. Místo fekvence používáme pojem kmitočet. Různé fekvence

Více

1.7.2 Moment síly vzhledem k ose otáčení

1.7.2 Moment síly vzhledem k ose otáčení .7. oment síly vzhledem k ose otáčení Předpoklady 70 Pedagogická poznámka Situaci tochu komplikuje skutečnost, že žáci si ze základní školy pamatují součin a mají pocit, že se pouze opakuje notoicky známá

Více

1.3.8 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici I

1.3.8 Rovnoměrně zrychlený pohyb po kružnici I 1.3.8 Rovnoměně zychlený pohyb po kužnici I Předpoklady: 137 Opakování: K veličinám popisujícím posuvný pohyb existují analogické veličiny popisující pohyb po kužnici: ovnoměný pohyb pojítko ovnoměný pohyb

Více

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny.

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny. 75 Paabola Předoklad: 750, 7507 Pedagogická oznámka: Na všechn říklad je otřeba asi jeden a ůl vučovací hodin Paabolu už známe: matematika: Gafem každé kvadatické funkce = a + b + c je aabola fzika: Předmět,

Více

ELT1 - Přednáška č. 4

ELT1 - Přednáška č. 4 ELT1 - Přednáška č. 4 Statická elektřina a vodivost 2/2 Rozložení elektostatických nábojů Potenciál el. pole, el. napětí, páce Coulombův zákon Bodový náboj - opakování Coulombův zákon - síla, kteou působí

Více

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles.

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles. 2.4 Gravitační pole R2.211 m 1 = m 2 = 10 g = 0,01 kg, r = 10 cm = 0,1 m, = 6,67 10 11 N m 2 kg 2 ; F g =? R2.212 F g = 4 mn = 0,004 N, a) r 1 = 2r; F g1 =?, b) r 2 = r/2; F g2 =?, c) r 3 = r/3; F g3 =?

Více

Trivium z optiky Vlnění

Trivium z optiky Vlnění Tivium z optiky 7 1 Vlnění V této kapitole shnujeme základní pojmy a poznatky o vlnění na přímce a v postou Odvolávat se na ně budeme často v kapitolách následujících věnujte poto vyložené látce náležitou

Více

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2

Příklad 5.3. v 1. u 1 u 2. v 2 Příklad 5.3 Zadání: Elektron o kinetické energii E se srazí s valenčním elektronem argonu a ionizuje jej. Při ionizaci se část energie nalétávajícího elektronu spotřebuje na uvolnění valenčního elektronu

Více

Řešení úloh krajského kola 58. ročníku fyzikální olympiády Kategorie B Autor úloh: J. Thomas

Řešení úloh krajského kola 58. ročníku fyzikální olympiády Kategorie B Autor úloh: J. Thomas Řešení úlo kajskéo kola 58 očníku fyzikální olympiády Kategoie B Auto úlo: J Tomas a) Doba letu střely od okamžiku výstřelu do zásau označíme t V okamžiku výstřelu se usa nacází ve vzdálenosti s měřené

Více

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles.

[GRAVITAČNÍ POLE] Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. 5. GRAVITAČNÍ POLE 5.1. NEWTONŮV GRAVITAČNÍ ZÁKON Gravitace Gravitace je všeobecná vlastnost těles. Newtonův gravitační zákon Znění: Dva hmotné body se navzájem přitahují stejně velkými gravitačními silami

Více

IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku. 1. Magnetické pole el. proudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum

IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku. 1. Magnetické pole el. proudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum IV. Magnetické pole ve vakuu a v magnetiku Osnova: 1. Magnetické pole el. poudu 2. Vlastnosti mg. pole 3. Magnetikum 1. Magnetické pole el. poudu histoický úvod podivné expeimenty ukazující neznámé silové

Více

Pohyby HB v některých význačných silových polích

Pohyby HB v některých význačných silových polích Pohyby HB v některých význačných silových polích Pohyby HB Gravitační pole Gravitační pole v blízkém okolí Země tíhové pole Pohyb v gravitačním silovém poli Keplerova úloha (podrobné řešení na semináři)

Více

Elektromagnetické jevy, elektrické jevy 4. Elektrický náboj, elektrické pole

Elektromagnetické jevy, elektrické jevy 4. Elektrický náboj, elektrické pole Elektomagnetické jevy, elektické jevy 4. Elektický náboj, elektické pole 4. Základní poznatky (duhy el. náboje, vodiče, izolanty) Někteé látky se třením dostávají do zvláštního stavu přitahují lehká tělíska.

Více

Vyřešením pohybových rovnic s těmito počátečními podmínkami dostáváme trajektorii. x = v 0 t cos α (1) y = h + v 0 t sin α 1 2 gt2 (2)

Vyřešením pohybových rovnic s těmito počátečními podmínkami dostáváme trajektorii. x = v 0 t cos α (1) y = h + v 0 t sin α 1 2 gt2 (2) Test a. Lučištník vystřelil z hradby vysoké 40 m šíp o hmotnosti 50 g rychlostí 60 m s pod úhlem 5 vzhůru vzhledem k vodorovnému směru. (a V jaké vzdálenosti od hradeb se šíp zabodl do země? (b Jaký úhel

Více

PRÁCE, VÝKON, ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika

PRÁCE, VÝKON, ENERGIE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika PRÁCE, VÝKON, ENERGIE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 1. ročník - Mechanika Mechanická práce Závisí na velikosti síly, kterou působíme na těleso, a na dráze, po které těleso posuneme Pokud má síla stejný

Více

Petr Kulhánek, Milan Červenka

Petr Kulhánek, Milan Červenka A S T R O F Y Z I K A V P Ř Í K L A D E C H Pet Kulhánek, Milan Čevenka Paha 01 FEL ČVUT OBSAH I. ZÁKLADNÍ VZTAHY 3 1. Pasek 3. Poxima Centaui 4 3. Magnituda 4 4. Pogsonova ovnice 5 5. Absolutní magnituda

Více

2.1.2 Jaký náboj projde proudovodičem, klesá-li v něm proud z 18 A na nulu tak, že za každou sekundu klesne hodnota proudu na polovinu?

2.1.2 Jaký náboj projde proudovodičem, klesá-li v něm proud z 18 A na nulu tak, že za každou sekundu klesne hodnota proudu na polovinu? . LKTCKÝ POD.. lektický odpo, páce a výkon el. poudu.. Jaké množství el. náboje Q pojde vodičem za t = 0 s, jestliže a) poud = 5 A je stálý, b) poud ovnoměně oste od nuly do A?.. Jaký náboj pojde poudovodičem,

Více

B1. Výpočetní geometrie a počítačová grafika 9. Promítání., světlo.

B1. Výpočetní geometrie a počítačová grafika 9. Promítání., světlo. B. Výpočetní geometie a počítačová gafika 9. Pomítání., světlo. Pomítání Převedení 3D objektu do 2D podoby je ealizováno pomítáním, při kteém dochází ke ztátě infomace. Pomítání (nebo též pojekce) je tedy

Více

Pohyb tělesa, základní typy pohybů, pohyb posuvný a rotační. Obsah přednášky : typy pohybů tělesa posuvný pohyb rotační pohyb geometrie hmot

Pohyb tělesa, základní typy pohybů, pohyb posuvný a rotační. Obsah přednášky : typy pohybů tělesa posuvný pohyb rotační pohyb geometrie hmot Pohyb tělesa, základní typy pohybů, pohyb posuvný a otační Obsah přednášky : typy pohybů tělesa posuvný pohyb otační pohyb geoetie hot Pohyb tělesa, základní typy pohybů, pohyb posuvný a otační posuvný

Více

Vybrané kapitoly z fyziky. Zdeněk Chval

Vybrané kapitoly z fyziky. Zdeněk Chval Vybané kapitoly z fyziky Zdeněk Chval Kateda zdavotnické fyziky a biofyziky (KBF) Boeckého 7, č.dv. 49 tel. 389 037 6 e-mail: chval@jcu.cz Konzultační hodiny: čtvtek 5:00-6:30, příp. po dohodě Obsahové

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P02 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH

Více

POHYB BODU V CENTRÁLNÍM POLI SIL

POHYB BODU V CENTRÁLNÍM POLI SIL POHYB BODU V CENTRÁLNÍM POLI SIL SPECIFIKCE PROBLÉMU Centální siloé pole je takoé pole sil, kdy liboolném bodě postou nositelka síly působící na pohybující se bod pochází peným bodem postou (tz centem

Více

Měření koaxiálních kabelů a antén

Měření koaxiálních kabelů a antén Jihočeská Univezita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Kateda fyziky Měření koaxiálních kabelů a antén BAKALÁŘSKÁ PRÁCE České Budějovice 2010 Vedoucí páce: Ing. Michal Šeý Auto: Zdeněk Zeman Anotace

Více

3.7. Magnetické pole elektrického proudu

3.7. Magnetické pole elektrického proudu 3.7. Magnetické pole elektického poudu 1. Znát Biotův-Savatův zákon a umět jej použít k výpočtu magnetické indukce v jednoduchých případech (okolí přímého vodiče, ve středu oblouku apod.).. Pochopit význam

Více

Rozklad přírodních surovin minerálními kyselinami

Rozklad přírodních surovin minerálními kyselinami Laboatoř anoganické technologie Rozklad příodních suovin mineálními kyselinami Rozpouštění příodních mateiálů v důsledku pobíhající chemické eakce patří mezi základní technologické opeace řady půmyslových

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Spojité rozložení náboje

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Spojité rozložení náboje EEKTŘINA A MAGNETIZMUS Řešené úlohy a postupy: Spojité ozložení náboje Pete Doumashkin MIT 006, překlad: Jan Pacák (007) Obsah. SPOJITÉ OZOŽENÍ NÁBOJE.1 ÚKOY. AGOITMY PO ŘEŠENÍ POBÉMU ÚOHA 1: SPOJITÉ OZOŽENÍ

Více

Obsah. Obsah. 2.3 Pohyby v radiálním poli Doplňky 16. F g = κ m 1m 2 r 2 Konstantu κ nazýváme gravitační konstantou.

Obsah. Obsah. 2.3 Pohyby v radiálním poli Doplňky 16. F g = κ m 1m 2 r 2 Konstantu κ nazýváme gravitační konstantou. Obsah Obsah 1 Newtonův gravitační zákon 1 2 Gravitační pole 3 2.1 Tíhové pole............................ 5 2.2 Radiální gravitační pole..................... 8 2.3..................... 11 3 Doplňky 16

Více

Fabryův-Perotův rezonátor

Fabryův-Perotův rezonátor Úvod do laseové tehniky KFE FJFI ČVUT Paha Pet Koanda, 00 Fabyův-Peotův ezonáto Fabyův-Peotův ezonáto je optiké zařízení tvořené dvěma plan-paalelními (ovnoběžnými) ovinnými částečně odaznými plohami (ideálně

Více

ε ε [ 8, N, 3, N ]

ε ε [ 8, N, 3, N ] 1. Vzdálenost mezi elektonem a potonem v atomu vodíku je přibližně 0,53.10-10 m. Jaká je velikost sil mezi uvedenými částicemi a) elektostatické b) gavitační Je-li gavitační konstanta G = 6,7.10-11 N.m

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL

VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Konstrukční a technologické koncentrátory napětí

Konstrukční a technologické koncentrátory napětí Obsah: 6 lekce Konstukční a technologické koncentátoy napětí 61 Úvod 6 Účinek lokálních konstukčních koncentací napětí 63 Vliv kuhového otvou na ozložení napjatosti v dlouhém tenkém pásu zatíženém tahem

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

FYZIKA I. Gravitační pole. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art.

FYZIKA I. Gravitační pole. Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ FYIKA I Gravitační pole Prof. RNDr. Vilém Mádr, CSc. Prof. Ing. Libor Hlaváč, Ph.D. Doc. Ing. Irena Hlaváčová, Ph.D. Mgr. Art. Dagmar Mádrová

Více

Úvod do nebeské mechaniky

Úvod do nebeské mechaniky OPT/AST L09 Úvod do nebeské mechaniky pohyby astronomických těles ve společném gravitačním poli obecně: chaotický systém nestabilní numerické řešení speciální případ: problém dvou těles analytické řešení

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY VE VOLNÉM PROSTŘEDÍ

ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY VE VOLNÉM PROSTŘEDÍ ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY VE VOLNÉM PROSTŘEDÍ V celé této kapitole budeme předpokládat, že se pohybujeme v neomezeném lineáním homogenním izotopním postředí s pemitivitou = 0, pemeabilitou = 0 a měnou vodivostí.

Více

Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L.

Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L. Řešení úloh 1. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie C Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 5, 6, 7), J. Jírů (3), L. Ledvina (4) 1.a) Na dosažení rychlosti v 0 potřebuje každý automobil dobu t v 0

Více

Elektrický náboj [q] - základní vlastnost částic z hlediska EM pole - kladný (nositel proton), záporný (nositel elektron) 19

Elektrický náboj [q] - základní vlastnost částic z hlediska EM pole - kladný (nositel proton), záporný (nositel elektron) 19 34 Elektomagnetické pole statické, stacionání, nestacionání zásady řešení v jednoduchých geometických stuktuách, klasifikace postředí (lineaita, homogenita, dispeze, anizotopie). Vypacoval: Onda, otja@seznam.cz

Více

vzhledem k ose kolmé na osu geometrickou a procházející hmotným středem válce. c) kužel o poloměru R, výšce h, hmotnosti m

vzhledem k ose kolmé na osu geometrickou a procházející hmotným středem válce. c) kužel o poloměru R, výšce h, hmotnosti m 8. Mechanika tuhého tělesa 8.. Základní poznatky Souřadnice x 0, y 0, z 0 hmotného středu tuhého tělesa x = x dm m ( m) 0, y = y dm m ( m) 0, z = z dm m ( m) 0. Poznámka těžiště tuhého tělesa má v homogenním

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

GRAVITAČNÍ POLE. Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí

GRAVITAČNÍ POLE. Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí GRAVITAČNÍ POLE Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí Přitahují se i vzdálená tělesa, například, z čehož vyplývá, že kolem Země se nachází gravitační pole

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

O tom, co skrývají centra galaxíı. F. Hroch. 26. březen 2015

O tom, co skrývají centra galaxíı. F. Hroch. 26. březen 2015 Kroužíme kolem černé díry? O tom, co skrývají centra galaxíı F. Hroch ÚTFA MU, Brno 26. březen 2015 Kroužíme kolem černé díry? Jak zkoumat neviditelné objekty? Specifika černých děr Objekty trůnící v centrech

Více

Válečková ložiska JEDNOŘADÁ VÁLEČKOVÁ LOŽISKA. Průměr díry Strana mm... B mm... B mm... B126

Válečková ložiska JEDNOŘADÁ VÁLEČKOVÁ LOŽISKA. Průměr díry Strana mm... B mm... B mm... B126 Válečková ložiska JEDNOŘADÁ VÁLEČKOVÁ LOŽISKA Příložné koužky po válečková ložiska DVOUŘADÁ VÁLEČKOVÁ LOŽISKA Čtyřřadá válečková ložiska jsou popsána na stanách 322 až 331. Půmě díy Stana 20 55 mm... 110

Více

14. Základy elektrostatiky

14. Základy elektrostatiky 4. Základy elektostatiky lektostatické pole existuje kolem všech elekticky nabitých tles. Tato tlesa na sebe vzájemn jeho postednictvím psobí. lektický náboj dva významy: a) vyjaduje stav elekticky nabitých

Více

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s.

TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD. 9, m s. TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ TEORETICKÝ ÚVOD Soustavu souřadnic spojenou se Zemí můžeme považovat prakticky za inerciální. Jen při několika jevech vznikají odchylky, které lze vysvětlit vlastním pohybem Země vzhledem

Více

Kategorie mladší. Řešení 3. kola VI. ročník. Úloha 3A

Kategorie mladší. Řešení 3. kola VI. ročník. Úloha 3A Kategoie mladší Úloha A Sůví table Když Anička přeloží papí na polovinu, jeho tloušťku t tím zdvojnásobí. Nová tloušťka t je pak ovna t. Po duhém přeložení bude nová tloušťka t ovna t = t, po třetím přeložení

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

SMR 1. Pavel Padevět

SMR 1. Pavel Padevět SMR Pavel Padevět Oganzace předmětu Přednášející Pavel Padevět, K 3, D 09 e-mal: pavel.padevet@fsv.cvut.cz Infomace k předmětu: https://mech.fsv.cvut.cz/student SMR Heslo: odné číslo bez lomítka (případně

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í DYNAMIKA SÍLA 1. Úvod dynamos (dynamis) = síla; dynamika vysvětluje, proč se objekty pohybují, vysvětluje změny pohybu. Nepopisuje pohyb, jak to dělá... síly mohou měnit pohybový stav těles nebo mohou

Více

LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze

LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze LABORATORNÍ MODULY katedra fyziky FEL ČVUT v Praze Sluneční plachetnice Elektrostatický most Magnetické bludiště Dopplerův jev Doppler effect Planckova konstanta Pohyb elektronu Drifty částic Tyto materiály

Více

21. ročník, úloha II. 3... víno teče proudem (4 body; průměr 2,08; řešilo 38 studentů)

21. ročník, úloha II. 3... víno teče proudem (4 body; průměr 2,08; řešilo 38 studentů) 1 očník, úloha II 3 víno teče poudem (4 body; půmě,8; řešilo 38 studentů) Vinaři a řidiči kamionu dobře znají šikovné přelévání kapalin z těžkých nádob Vinař Ignác chce stočit víno z jednoho demižonu do

Více

Úvod do nebeské mechaniky

Úvod do nebeské mechaniky OPT/AST L09 Úvod do nebeské mechaniky pohyby astronomických těles ve společném gravitačním poli obecně: chaotický systém nestabilní numerické řešení speciální případ: problém dvou těles analytické řešení

Více

Základní jednotky v astronomii

Základní jednotky v astronomii v01.00 Základní jednotky v astronomii Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno 2005 Délka - l Slouží pro určení vzdáleností ve vesmíru Základní jednotkou je metr metr je definován jako délka, jež urazí světlo ve

Více

Řešení úloh 1. kola 52. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autořiúloh:M.Jarešová(5),P.Šedivý(1,4),J.Thomas(2,3,7), K.RauneraP.Šedivý(6).

Řešení úloh 1. kola 52. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autořiúloh:M.Jarešová(5),P.Šedivý(1,4),J.Thomas(2,3,7), K.RauneraP.Šedivý(6). Řešení úloh 1. kola 52. očníku fyzikální olympiády. Kategoie B Autořiúloh:M.Jaešová(5),P.Šedivý(1,4),J.Thomas(2,3,7), K.auneaP.Šedivý(6). 1.a) Potože se tyč otáčí velmi pomalu, můžeme každou její polohu

Více