Denní monitoring 25. /

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Denní monitoring 25. /26. 6. 2013"

Transkript

1 Denní monitoring 25. / ) AVÍZA + POZVÁNKY ČT24, , Brífink ČSSD ČT24 odvysílá v pátek 23. srpna od 9:30 živě tiskovou konferenci ČSSD. Tématem brífinku je příprava strany na předčasné parlamentní volby. ČT24, , 15:05 - Brífink prezidenta Miloše Zemana ČT24 odvysílá v pátek 23. srpna od 15:05 v přímém přenosu tiskovou konferenci prezidenta Miloše Zemana po jeho schůzkách s předsedy parlamentních stran ohledně přípravy předčasných parlamentních voleb. 2) OBSAH: DOMÁCÍ: Analytik Hreha měl zhodnotit Moravce, ČT a volební vysílání. Dopadlo to opravdu drtivě parlamentnilisty.cz, :42 MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ostré kritice podrobil Českou televizi mediální analytik Radim Hreha v souvislosti s jejími pravidelnými předvolebními speciály. Vůbec v nich nereflektuje aktuální stav společnosti, stejně jako problémy běžného života normálních lidí. V běžných publicistických pořadech porušuje pluralitu, zve si do nich stále stejné "kamarády kamarádů z Bakalových médií". Prezident chce na Hradě mluvit s šéfy stran o rozpuštění sněmovny a termínu voleb rozhlas.cz, 23. srpna 2013 v 04:59 Prezident Miloš Zeman dnes bude jednat s předsedy parlamentních stran o termínu předčasných voleb. Ty by měly být podle dřívějšího vyjádření hlavy státu 25. a 26. října. Politikům by měl Zeman také oficiálně oznámit, že sněmovnou odhlasovaný návrh na rozpuštění dolní parlamentní komory podepíše příští týden ve středu. KSČM slibuje milionářskou daň a láká na Grebeníčka :47 Vedení KSČM ve čtvrtek schválilo program a kandidátky pro předčasné volby do sněmovny. Předseda strany Vojtěch Filip, který program představil, povede kandidátku v Jihočeském kraji. S heslem "práce místo sociálních dávek" chtějí komunisté usilovat o snížení počtu nezaměstnaných a zastavení ekonomického propadu země. Rádi by také prosadili vyhlášení referenda k církevním restitucím a právo na první zaměstnání.

2 Mynář: Premiérem bude nejvlivnější muž vítězné strany ROZHOVOR, tyden.cz, Strana práv občanů Zemanovci dál vyjednává s členy úřednické vlády Jiřího Rusnoka o jejich kandidatuře za tuto partaj v předčasných volbách. Do boje o sněmovnu možná vyrazí i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. V případě, že jeho partaj uspěje, nevylučuje koalici s ČSSD a možnou spolupráci s KSČM, řekl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ. Miloš Zeman podle jeho mínění o ČSSD žádné "pikle" nekuje. V případě, že sociální demokraté zvítězí ve volbách, jmenuje premiérem buď předsedu strany Bohuslava Sobotku, nebo její nejvýraznější osobnost. ČSSD nabídne jižní Moravě těžkou váhu: Sobotka, Hašek, Tejc :18, autor: lub, vrmaktualizováno :21 praha Hned tři vysoké stranické představitele nabídne sociální demokracie voličům v Jihomoravském kraji kandidátku povede předseda Bohuslav Sobotka následovaný statutárním místopředsedou Michalem Haškem a šéfem poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Kompletní kandidátní listiny dnes potom zveřejnila KSČM - předseda Vojtěch Filip bude jedničkou na jihočeské kandidátce, v Praze se do jejího čela postaví konzervativní Marta Semelová. Strana LIDEM rozhodla, že samostatně kandidátky sestavovat nebude. Malé strany mají napilno. Dobeš nemá peníze, Suverenita je zahlcená kvůli Klausovi tyden.cz, :30 Původní zpráva Pro malé nebo nově vzniklé politické strany mají předčasné volby šibeniční termín. Leckteré teď narychlo shánějí peníze na volební kampaň. Výjimku tvoří snad jen miliardář a šéf skupiny Agrofert Andrej Babiš, který do voleb dá "tolik peněz, kolik bude třeba". Senátor Tomio Okamura do propagace hnutí Úsvit přímé demokracie investuje 15 milionů korun - zčásti z úspor, zčásti si půjčí. Exministr Josef Dobeš pro Hnutí pro sport a zdraví sehnal zatím jen něco přes 600 tisíc korun. Probírka stáda: Z kandidátky pražské ČSSD mizí Petr Hulinský a spol. ceskapozice.cz, ČESKÁ POZICE zmapovala předvolební situaci sociální demokracie v Praze. Navzdory personálním změnám stále drží vliv stejná mocenská skupina. ČSSD v průzkumech oslabuje. Proto s volbami spěchá, říká šéf agentury idnes.cz, 23. srpna :11 Sněmovnu podle průzkumů po volbách ovládne levice. Favoritem je přitom ČSSD, která však zaznamenala v průzkumech v poslední době pokles. Podle šéfa agentury Focus to vysvětluje to, proč největší opoziční strana s termínem předčasných voleb spěchá. Sociální demokracii podle něj ubližuje spolupráce se Zemanem. /domaci.aspx?c=a130822_204822_domaci_zt Milionářská daň i právo na první práci, to slibuje voličům KSČM idnes.cz, 22. srpna :21 Lidé s příjmem nad milion korun ročně se musí připravit na radikální zvýšení daní v případě, že ve volbách uspěje KSČM. Komunisté, kteří ve čtvrtek schválili volební program, počítají podle předsedy

3 strany Vojtěcha Filipa s tím, že by se mělo vrátit více daňových pásem. "Pro příjmy nad milion, případně nad dva, by to bylo 35 procent," řekl Filip. /domaci.aspx?c=a130822_162320_domaci_kop Kubera: V ODS převládl byznys nad politikou ROZHOVOR, tyden.cz, :06 Vyhrožování nástupem komunismu v těchto volbách fungovat nebude, domnívá se šéf senátorského klubu ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Společnost je podle něj rozdělená na tři části, a proto podobná hesla na voliče nezaberou. "Ale stejně je dnes výročí 21. srpna a s ním spojená nastupující normalizace určitým způsobem symbolická. Padesátá léta asi v té podobě, jaká byla, nehrozí. Ale ztráta svobody hrozí evidentně," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kubera. Hradní spojkou ČSSD nikdy nebudu, prohlašuje pražský volební lídr soc. dem. Zavadil ihned.cz, Stal se volebním lídrem ČSSD v tradičně pravicové Praze. Jaroslav Zavadil kvůli kandidatuře končí v čele odborů. "Miloše Zemana znám obrazně řečeno od plenek. Vždycky mu budu říkat nepříjemné věci stylem: Jestli chceš, tak poslouchej, jestli ne, tak neber," říká Zavadil. LIDEM do tří týdnů rozhodnou, jestli se zapojí do voleb :23 Bývalá vládní strana LIDEM do dvou až tří týdnů rozhodne, zda budou její zástupci usilovat o zvolení na kandidátkách jiných stran, nebo se nebude v předčasných volbách vůbec angažovat. Samostatně do voleb nepůjde. Po jednání republikové rady LIDEM to řekla její úřadující předsedkyně Dagmar Navrátilová. Podle ní je možností také to, že LIDEM pouze podpoří některou jinou stranu. Profesorka Dvořáková vyjmenovala, co se musí změnit. Jinak je prý jedno, koho zvolíme parlamentnilisty.cz, :57 Profesorka politologie Vladimíra Dvořáková připouští, že ani nové volby nemusí zajistit výrazné zlepšení situace v naší zemi. "Bude potřeba ještě mnoho tlaku veřejnosti, aby došlo k nějakým základním legislativním změnám z hlediska fungování státu i z hlediska kontroly chování politiků," říká pro ParlamentníListy.cz. Vyjádření politiků ODS, že rozpuštění sněmovny ohrozí důležité zákony, nepovažuje Dvořáková za relevantní. Zbořil: Kalousku, lidé už jsou na velká slova alergičtí. ODSáci, pláčete na vlastním hrobě parlamentnilisty.cz, :50 Miroslav Kalousek neustále zdůrazňuje potřebu bránit parlamentní demokracii a vývoj po roce Podle politologa Zdeňka Zbořila jsou ale lidé už alergičtí na slova o velkých ideálech. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zbořil také řekl, že poslanci rozpustili sněmovnu zřejmě i z obavy o ztrátu voličů, a naznačil, co může potkat ČSSD.

4 Koupili jste od šmejdů hrnec? Zrušení smlouvy bude jednodušší :36 Původní zpráva Koupili jste na předváděcí akci, přes teleshopping nebo prostřednictvím internetu či inzerátu v novinách nějaké zboží? Rádi byste ho vrátili a odstoupili od smlouvy, ale nevíte jak? Do podobné situace se každý rok dostávají tisíce lidí. Policie navrhla obžalovat deset lidí včetně šéfky ERÚ Vitáskové za podvody se solárními elektrárnami rozhlas.cz, 22. srpna 2013 v 21:26 Policie navrhla obžalovat deset lidí v kauze solárních podvodů, mezi nimi i předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou. Obvinění se týká případu dvou fotovoltaických elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun na Chomutovsku, které za podivných okolností dostaly licenci těsně před koncem roku 2010, kdy ještě platily vysoké výkupní ceny. Salačová vytáhla miliony z účetnictví na úplatky, teď je má vyplatit znova lidovky.cz, 23. srpna :00 Uplácení kvůli zakázce na opravu Buštěhradského zámku může vyjít Ivanu Salačovou pořádně draho. A to doslova. Doběhl ji totiž mechanismus, pomocí něhož generovala peníze na "provize". Podnikatelce hrozí, že bude muset zaplatit znova, tentokrát už však nikoliv Davidu Rathovi, Kateřině Pancové a Petru Kottovi, k nimž podle obžaloby doputovaly v krabici od vína, ale konkurznímu správci /zpravy-domov.aspx?c=A130822_144854_ln_domov_ogo Rath: Peníze pro ČSSD jsem sháněl nepřetržitě, nešlo o nic zanedbatelného lidovky.cz, 22. srpna :00 Sociální demokraté se v průběhu soudu s Davidem Rathem ještě pořádně zapotí. Obžalovaný poslanec již během hlavního líčení vypověděl, že na odposleších se nebaví o úplatcích, nýbrž o penězích pro ČSSD. A v korespondenčním rozhovoru se serverem Lidovky.cz jde ještě dál: finance straně prý sháněl takřka nepřetržitě, o čemž chce u soudu podrobně mluvit. 15g-/zpravy-domov.aspx?c=A130821_154248_ln_domov_ogo Strašák Key Investments opět zabušil na dveře Davida Vodrážky ceskapozice.cz, Starosta Prahy 13 není z aféry venku. Hrozí, že městská část bude muset vrátit 106 milionů z peněz, které získala zpět od pochybné firmy. REGIONY: Nová pokuta pro Severozápad. Teď je to 641 milionů Insider, Petr Holub Poté, co byli politici v Ústeckém a Karlovarském kraji donuceni zaplatit aspoň 900 milionů ze dvoumiliardové pokuty za manipulace s penězi z evropských dotací, objevuje se nová více než půlmiliardová sankce.

5 Kudy se bude jezdit do jižních Čech? ceskapozice.cz, Úsek dálnice D3 vedený Dolním Posázavím není ještě zcela pohřben, diskuse o vhodnosti variant by však mohla dostat spravedlivější řád. Důl Paskov asi nespasí nic. Odbory: Majitelé rýžovali, nyní ať pomohou idnes.cz, 23. srpna :46 Ani v první polovině letošního roku se společnost OKD nedokázala vymanit z hluboké ztráty, kterou při těžbě vyprodukovala. Za oběť boje s krizí podle všeho padne Důl Paskov, který může být uzavřen. Odbory by to považovaly za katastrofu. Dluhy i odložené nákupy. Města na Ústecku netrpělivě vyhlížejí miliony z Bruselu 23. srpna 2013 v 03:09 V Mostě a Litvínově zastavili modernizaci starých tramvají a odložil nákup tramvaje nové. I tak se projevila stopka pro evropské dotace v Ústeckém kraji. Brusel jejich proplácení zastavil na skoro dva roky potom, co úředníci našli chyby v projektech. Ústecký a Liberecký kraj na začátku týdne souhlasily s tím, že zaplatí část pokuty, která za to padla, zbytek uhradí stát. Evropské peníze by tak na účty měst a obcí mohly přijít během záři. Šumavu navštíví ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský 23. srpna 2013 v 00:30 Na Šumavu míří ministr životního prostředí v demisi Tomáš Podivínský. Plánuje tady návštěvu několika obcí a sejde se i s místními starosty. Jízdenky na vlak u soudu Regiojet chce náhradu za levnou konkurenci ct24.cz, :56, autor: mld Brno Železniční dopravce Regiojet chce žalovat konkurenční České dráhy kvůli cenám jízdenek. Předseda představenstva Regiojetu Radim Jančura tvrdí, že dráhy jezdí pod cenou a chce náhradu škod, které mu měly levné jízdenky způsobit celkem 270 milionů korun. Na spor o jízdenky upozornila Mladá fronta Dnes, podle které se Regiojet obrátí na soud proto, že Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který se sporem také zabývá, nemá lhůtu, do kdy musí rozhodnout. RegioJet loni prohloubil ztrátu o zhruba 16 milionů na 76 milionů korun, tržby činily 267 milionů korun.

6 Více zastávek, zato bez nové linky železnici postihne další změna :50, autor: mld Praha Již třetí změna, z toho druhá mimořádná, upraví podobu letošního železničního jízdního řádu. Začne se školním rokem v pondělí 2. září. Podobně jako tomu bylo u první mimořádné změny, i tato se týká především Pardubického kraje. Cestující se nemusí bát, o spoje nepřijdou, naopak některé budou zastavovat i tam, kudy zatím projíždějí. Naopak v Praze se opět odkládá zavedení nové městské linky Masarykovo nádraží Čakovice, která měla jezdit od 1. srpna, ale nestalo se tak. Nový termín zahájení provozu je až v říjnu. Venkovská mlékárna místo velkovýrobců? V Mláce to zkoušejí :22, autor: ČT24 Mláce (Jindřichohradecko) Zajistit si odbyt mléka se farmář Jaroslav Auský rozhodl ve velkém stylu otevřel vlastní mlékárnu s prodejnou. Na stavbu dostal příspěvek z evropských fondů, část z potřebných 23 milionů si půjčil. Zkušenosti dalších malých potravinářských výrobců v regionu ovšem naznačují, že i přes očekávaný zájem zákazníků bude těžké podnik rozvíjet. Přituhuje i v alternativních školkách, rodiče bojují o místa pro děti idnes.cz, 22. srpna :10 Jsou tak trochu jiné. Učitelé v nich až tak nekladou důraz na disciplínu, jako spíš na rozvoj kreativity dětí nebo jejich vztahu k přírodě. Alternativní mateřské školy táhnou. A už i mezi nimi se bojuje o místa. /ostrava-zpravy.aspx?c=a130822_ _ostrava-zpravy_jog Za potíže lidí z majority nemůžeme, říkají Romové před demonstracemi 22. srpna :01 Lidé, přidejte se k nám, zastavme společně rostoucí neonacismus, vyzývají ostravští Romové. Nelíbí se jim, že na demonstrace chodí stále více i lidé jinak nesympatizující s extremismem. V sobotu se konají v Ostravě demonstrace Romů i radikálů ve stejný čas nedaleko od sebe. Kontejnerový terminál v Třebové roste, mohl by dát práci stovkám lidí 22. srpna :11 Kontejnerový terminál v České Třebové hodlá pražská firma Metrans výrazně rozšiřovat. A dokonce chce do města v budoucnu přemístit své sídlo. Práci v ní najde 600 lidí, k dalším místům pomůže.

7 ZAHRANIČNÍ: Situací v Egyptě se bude zabývat RB OSN. Muslimské bratrstvo svolává další protesty 23. srpna 2013 v 06:55 Situací v Egyptě by se dnes měla zabývat Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už začátkem týdne odsoudil násilnosti a útoky na chrámy, nemocnice a veřejné budovy. Muslimské bratrstvo mezitím plánuje další protestní pochody. Kotlíkové dotace dorazily do středních Čech :48, autor: ČT24 Středočeský kraj - Už ve třetím kraji mohou lidé získat až 60 tisíc jako příspěvek na nový ekologický kotel. Po Moravskoslezském kraji a Ústecku dostanou státní miliony na čistší ovzduší i Středočeši. A stejně jako tam budou zájemci muset vystát frontu na úřadě. EKONOMIKA: Fischer k investičním fondům: Rozpočet může přijít o desítky miliard :25, autor: ketaktualizováno :42 Praha - Stát by mohl na daních "zchudnout" až o desítky miliard korun. V rozhovoru pro ČT to řekl ministr financí Jan Fischer. V balíčku prováděcích norem k občanskému zákoníku totiž v tichosti prošla i novela, která snižuje odvody podílníkům investičních fondů. Zároveň zjednodušuje podmínky, aby se běžné firmy změnily na mírněji daněné fondy. "Ten návrh je účelově zneužitelný, může se za něj skrýt jakákoli podnikatelská aktivita, nejen investiční fondy," prohlásil exministr financí Miroslav Kalousek. Vláda už proto chystá zákonné opatření. /ekonomika.aspx?c=a130822_181205_ekonomika_zt Cena vepřového půjde nahoru možná do rekordních čísel :32, autor: ketaktualizováno :46 Praha - Vepřové maso znovu citelně podraží. Nejpozději v řádu týdnů poskočí částka za kilogram o 13 až 17 korun nahoru. Může za to nedostatek prasat v Evropě, větší poptávka po vepřovém, ale i dohoda mezi německými chovateli a zpracovateli masa. Ceny by tak mohly být nejvyšší za posledních deset let. "Nejvíc asi podraží krkovička, plecko, kýta a bůček. Nepředpokládám, že se markantně zdraží vnitřnosti jako srdce," konstatoval vedoucí prodejny s masem Ladislav Krupička. V poslední době navíc podražily i další potraviny. Stavební spořitelny cítí šanci, chystají ofenzivu ihned.cz, Stavební spořitelny mají velkou šanci získat zpět klienty. Zájem o spoření sice i v prvním pololetí letošního roku upadal, k jeho oživení však může přispět rozpuštění sněmovny i vstřícný postoj ČSSD, pravděpodobného vítěze předčasných voleb.spořitelny se proto chystají na podzim rozjet velkou kampaň. "Lidem řekneme, aby se vrátili. Stavební spoření nadále zůstává nejvýhodnějším konzervativním způsobem střednědobého zhodnocování peněz," říká například šéf největší stavební

8 spořitelny ČMSS Vladimír Staňura. "Za současné situace je to pro lidi zajímavý spořicí produkt," přidává se i Jan Pokorný, šéf stavební spořitelny Modrá pyramida, která patří Komerční bance. 3) VYBRANÉ ČLÁNKY V PLNÉM ZNĚNÍ: Klausovci nová strana do voleb čeká na souhlas Klause MfD, "Klausovsky uvažující lidé" v čele s Janou Bobošíkovou se dávají před předčasnými volbami dohromady. Exprezidentovi pravicoví stoupenci chtějí podobně jako Zemanovci využít Klausovo jméno v názvu své strany. Experti na průzkumy veřejného mínění jim však příliš šancí na úspěch nedávají. Zemanovci proti Klausovcům? Možná i takový souboj nabídnou voličům za dva měsíce předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Jana Bobošíková, velká stoupenkyně bývalého prezidenta, totiž naplno rozjela slučování Klausových příznivců. Ti byli dosud rozdrobeni po více pidistranách, což jim exprezident také vyčítal. Pokud ovšem půjdou do voleb společně, existuje velmi reálná možnost, že je Václav Klaus podpoří. Suverenita Jany Bobošíkové se už tento týden dohodla na společné kandidátce s hnutím Uzdravme naši politiku (UNP), což je parta bývalých členů ODS. Za novou stranou s líbivým názvem je údajně bývalý pražský boss Tomáš Hrdlička, jehož ODS vyloučila a který vždy měl s exprezidentem Klausem dobré vztahy. "Prosím vás, už jsme o sobě slyšeli tolik fám. Není to pravda. My uděláme vše proto, aby na kandidátkách byli lidé, kteří jdou do politiky, aby něco udělali pro občany země, a nikoliv proto, aby naplnili svou peněženku," říká členka vedení UNP Eva Pitrová. Do klausovské aliance má ještě přibýt ultrakonzervativní hnutí D. O. S. T. v čele s Michalem Semínem, které naposledy demonstrovalo proti homosexuálům během nedávné Prague Pride. Mají šanci uspět? Nejpalčivější otázka zní, zda mají šanci ve volbách uspět. Pokud bude Václav Klaus souhlasit, chtějí se zaštítit jeho jménem a dát si ho do názvu. "To záleží na tom, jak se Václav Klaus rozhodne. Mně by se samozřejmě velmi líbilo, kdybychom se jmenovali Klausovci a Václav Klaus propůjčil své jméno. Mohli bychom se také jmenovat Suverenita a prosperita Klausovci," sní Jana Bobošíková. Její Suverenita měla v posledních sněmovních volbách 3,7 procenta hlasů. Ačkoliv je po ostudě a pádu Nečasovy vlády pravicový volič zklamaný a tápe, koho volit, sociologové si nejsou jisti, že "sáhne" po Klausovi. V závěru mandátu na Hradě ztratil hodně svých příznivců, ublížila mu amnestie a po velké podpoře Miloše Zemana v kampani ani nemůže věrohodně vystupovat jako pravicový rival. "Ptali jsme se na to přímo i nepřímo v několika průzkumech a určitě ve společnosti není nostalgie po Klausových časech a volání po jeho návratu," říká Jan Hartl z agentury STEM. "Už to rozhodně není celospolečenský fenomén, ale Václav Klaus může oslovit malou izolovanou skupinu svých skalních fandů. Není po něm velká poptávka, ale pokud se šikovně vytvoří nabídka, může uspět." Názvy jako v Jižní Americe Jestliže by v názvu "Klausovy koalice" opravdu bylo jeho jméno, česká politika se svým stylem posune na Východ či směrem k exotickým zemím v Jižní Americe. Dávat si do názvu partaje jméno politika je totiž obvyklé na Ukrajině, v Bulharsku nebo třeba Salvadoru či Ekvádoru. V Česku to poprvé zavedli

9 populističtí republikáni Miroslava Sládka, kteří ovšem v 90. letech skončili, a po čase to obnovila Suverenita Blok Jany Bobošíkové a pak Strana práv občanů Zemanovci. Je však jasné, že narcistním povahám Zemana i Klause musí taková věc lahodit. Ovšem ani jméno "titána" v názvu nemusí pomoci, jak se ve sněmovních volbách 2010 přesvědčil Miloš Zeman, když ještě neměl funkci prezidenta. "Říkám si, ty starý jezevče..." Jeho neúspěšná SPOZ tehdy získala 4,3 procenta hlasů, což nestačilo na vstup do Sněmovny. "Lehce nadávám a říkám si: Ty starý jezevče z Vysočiny, proč jsi na šest měsíců vylézal z nory? Já tedy výsledky voleb respektuji, vítězným stranám gratuluji a vracím se zpět do nory," říkal tehdy opařený Zeman. Dnes už víme, že z nory po třech letech zase vylezl a rovnou na Pražský hrad. To ovšem lidé volili přímo jeho, nikoliv fanklub s jeho jménem v názvu. Pravicoví voliči tápou a odmítají jít k volbám MfD, Tři předvolební průzkumy se shodují: ČSSD může ve volbách získat absolutní převahu. Příznivci pravice jsou bezradní, často rezignovaní a pokukují po malých stranách. PRAHA Příznivce pravice čeká v říjnu nelehká volba. Buď může opakovaně skousnout skandály a neúspěchy spojené s bývalou vládou Petra Nečase, nebo nepůjde v předčasných sněmovních volbách volit a nechá svůj hlas propadnout. Tím v podstatě podpoří levici. Že rozhodnutí pro mnohé z nich není snadné, potvrzují i čerstvé předvolební průzkumy. Podle Daniela Prokopa z agentury Median, která svůj průzkum zveřejní dnes, jsou totiž tři čtvrtiny voličů ČSSD a KSČM z roku 2010 rozhodnuty svou volbu letos zopakovat. Levicové partaje tak těží z věrnosti svých příznivců. "Mezi voliči pravice, ODS a TOP 09, je to jen mezi 50 a 60 procenty," popisuje tápání lidí sympatizujících s pravicovými idejemi Daniel Prokop. Nepotvrzuje se přitom ani očekávání, že by zklamaní příznivci občanských demokratů přešli ke konkurenční, ale blízké TOP 09, jež není zatěžkána tolika aférami. Zatímco občanští demokraté podle průzkumu agentury Focus od května do srpna ztratili podporu 8 procent voličů, kteří jsou rozhodnutí k volebním urnám jít, TOP 09 se po celou dobu pohybuje kolem 14 procent a žádné hlasy jí nepřibývají. "Bývalí voliči ODS se tedy přelévají do kategorie nerozhodnutých nebo těch, co nepůjdou volit," říká Roman Skotnica, ředitel Focusu. Rozhodující pro volební výsledek na pravici tak nakonec bude, zda nespokojení příznivci ODS straně její aféry odpustí, nebo zda zůstanou doma. Třetí možností je útěk ke KDU-ČSL či hnutí ANO Andreje Babiše. Průzkumy se rozcházejí: Malé strany ve Sněmovně (ne)budou Zdali tomu tak skutečně bude, se však sociologové neshodnou. Právě u malých stran jsou totiž výsledky předvoleních průzkumů nejrozporuplnější. Poměrně vysoké šance dostat se do Sněmovny mají lidovci, kteří se pravidelně pohybují kolem potřebné pětiprocentní hranice. U ostatních stran to tak jasné není. Podle agentury ppm factum sympatie voličů s hnutím ANO a Stranou práv občanů Zemanovci kvapně stoupají a obě partaje by se do Sněmovny nejspíše dostaly. Ovšem čísla Focusu to popírají. Podle výsledků průzkumů Fokus se ANO naopak do Sněmovny nedostane. SPOZ má šanci o něco vyšší, Skotnica však upozorňuje, že oproti období těsně po prezidentských volbách sympatie voličů spíše ztrácí. Podpora malých stran navíc není zdaleka tak stabilní jako těch velkých. "Začínají posilovat neparlamentní strany ale zatím jsou často mezi zvažovanými, ne už tak často hlavní preferovanou stranou, o jejíž volbě je respondent přesvědčen," upozorňuje Prokop.

10 Teoretickou šanci na úspěch má ještě Strana zelených, která se může spolehnout na tvrdé jádro příznivců kolem dvou procent. Její úspěch bude záviset především na tom, zda se jí podaří přetáhnout liberální voliče TOP 09 nebo příznivce sociální demokracie, kteří v prezidentské volbě dali hlas Jiřímu Dienstbierovi a nyní nejsou spokojeni s příklonem strany k prezidentu Miloši Zemanovi. Ani v levé části politického spektra není nic rozhodnuto. Vítězství sociálních demokratů se sice zdá nezvratné, Skotnica však upozorňuje, že strana od jara oslabila. "Je zde zajímavý pokles ČSSD, což by vysvětlovalo, proč tato strana spěchá s předčasnými volbami. Spolupráci s prezidentem republiky část voličů nevnímá úplně pozitivně, jde o ty, kteří volili Dienstbiera v prezidentské volbě," míní Skotnica. Z druhé strany zase mohou sociálním demokratům hlasy ubírat Zemanovci. "Prezidentská partaj" by ovšem mohla mnohem více uškodit komunistům. Obě strany totiž cílí na nespokojené levicové voliče, kteří volají pro rychlých řešeních. Předseda KSČM Vojtěch Filip si sice ohrožení od Zemanovců příliš nepřipouští, z úst jeho spolustraníků však takové obavy zaznívají. "Určitě nám můžou Zemanovci sebrat hlasy," obává se jeden z nich. Věcem veřejným, LEV 21 expremiéra Jiřího Paroubka, Úsvitu senátora Tomia Okamury či sdružení Pro sport a zdraví exministra školství Josefa Dobeše přisuzují průzkumy šance zcela mizivé. Strana LIDEM se zase včera rozhodla nesestavovat vlastní kandidátku. ČEZ dal k ledu investici na Orlíku LN, Firma nemá jistotu, že se projekt unikátní přečerpávací elektrárny za současných podmínek na energetickém trhu vyplatí Dostavba Temelína není jediným energetickým projektem v Česku, který provází diskuse o rentabilitě. Kvůli nejasné budoucnosti energetického trhu v Evropě se společnost ČEZ rozhodla odložit rozhodnutí o výstavbě unikátní přečerpávací elektrárny na Orlíku. Vodní dílo bymělo využívat výhod klasického vodního zdroje, zároveň by ale umožňovalo skladování přebytečné elektřiny. Náklady lze odhadovat na dvě až tři miliardy korun. Firmě ČEZ se však do detailně připraveného projektu, v jehož rámci by se jen vyměnilo technické zařízení současné vodní elektrárny, za nynější situace na evropském energetickém trhu nechce. "Kromě dotovaných obnovitelných zdrojů se dnes v Evropě nevyplatí stavba prakticky žádného dalšího zdroje," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Česká energetická firma tak podle něj nemůže s klidným svědomím rozhodnout ani o investici do přečerpávací elektrárně na Orlíku. "Projekt je připraven, ovšem definitivní rozhodnutí o stavbě se odkládá na neurčito," uvedl Kříž. Přečerpávací elektrárna na Orlíku se přitom měla stát vzorem pro podobné projekty v zahraničí. Řada evropských zemí, včetně České republiky, totiž naléhavě hledá možnosti, jak skladovat elektřinu ve vodě a přitom nezasahovat do krajiny stavbou nových přečerpávacích elektráren. Ty dokážou v době přebytku elektřiny využívat levné energie k čerpání vody ze spodní do horní nádrže, aby pak naopak v případě potřeby energii vyráběly. V Česku tak například funguje známá elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách. Orlický projekt je však zcela unikátní v tom, že by se kvůli němu nemuselo kopat na zelené louce a budovat novou vodní nádrž. "Pod Orlickou přehradou leží přehrada Kamýk. Podstata nového projektu spočívá v tom, že by se v soustavě těchto dvou nádrží v dennímcyklu stejná voda využila několikrát přepouštěním z jedné nádrže do druhé a zpět," řekl LN ředitel vodních elektráren společnosti ČEZ Zdeněk Saturka. Na hrázi by se přitom vizuálně vůbec nic nezměnilo, stavba by neznamenala žádný zásah do krajiny. Výhodou by měla být i výsledná cena. Například slavné Dlouhé stráně stály podle kvalifikovaných odhadů kolem 30 miliard korun. Odhadované náklady orlického projektu jsou přibližně desetinové. Ani to údajně není v současné době zárukou, že se projekt vyplatí a nebude prodělečný. "Nikdo totiž zatím nedokáže říci, jaké zdroje budou politici dotovat za pět, natož za dvacet let," řekl Kříž.

11 Právě nejasná budoucnost evropské energetiky je podle něj hlavnímdůvodem, proč se v Evropě prakticky nestaví žádné nové klasické elektrárny a roste pouze výkon dotovaných obnovitelných zdrojů. Tyto zdroje pak vytlačují z trhu řadu konvenčních elektráren, neschopných čelit "dotované" konkurenci. A stejné pravidlo platí i v případě plánů na nové elektrárny. Zatímco instalovaný výkon jaderných elektráren ve světě vzrostl zejména zásluhou Číny, Ruska a Indie v roce 2012 o 1,2 gigawattu, přírůstek výkonu větrných elektráren dosáhl 45 gigawattů a solárních 32 gigawattů. "Tato situace ale logicky nemůže platit věčně, protože staré, klasické elektrárny mají omezenou životnost a pouze obnovitelné zdroje je nedokážou nahradit," řekl Kříž. Jenže bez jasného výhledu, jak bude regulován energetický trh v budoucnu, zejména v otázce dotací, zatím investoři se stavbou nových elektráren podle něj váhají. Projekt přečerpávací elektrárny na Orlíku I po přebudování Orlíku na elektrárnu s možností přečerpávání vody by měl zůstat instalovaný výkon stejný, tedy celkově 360 MW. Orlík by ale získal schopnost akumulovat přebytečnou elektřinu a v případě potřeby ji rychle dodávat do sítě. Světová unikátnost projektu spočívá v tom, že počítá pouze s výměnou současného technického zařízení vodní elektrárny za takové, které by vedle výroby elektřiny umožňovalo i její uskladnění. Dvě z celkových čtyř Kaplanových turbín o instalovaném výkonu 2 91 MW by byly nahrazeny dvojicí reverzních Francisových turbín o instalovaném výkonu 2 90 MW. 2 až 3 miliardy korun Cena přestavby Orlíku na přečerpávací elektrárnu Současné přečerpávací elektrárny v Česku: Vodní dílo Dalešice, které se skládá z horní nádrže Dalešice a dolní nádrže Mohelno, leží na řece Jihlavě asi 30 km od Třebíče. Dlouhé stráně s nejvyšším instalovaným výkonem v Česku (650 MW). Byla zprovozněna v roce 1996 a v roce 2007 prošla generální rekonstrukcí. Vodní elektrárna Štěchovice je třetí a nejmenší přečerpávací vodní elektrárnou v Česku. Vodní elektrárna Černé jezero, ležící na Šumavě. Roku 1960 byl čerpadlový provoz omezen, tento stav trvá dodnes. KOMENTÁŘE: Populismus horší levice HN, , Petr Fischer Hrozící levicové nebezpečí se už pomalu valí do Poslanecké sněmovny. I zahraniční agentury varují, že se do nejvyšších pater české politiky vrací komunistická mentalita (jako by odtud někdy úplně zmizela). Otázkou je, co přesně to znamená. A jak rozsáhlou hrozbu dnešní levice představuje, víme-li vůbec, kdo touto levicí je. Průzkumy dlouhodobě favorizují ČSSD a KSČM, tedy formálně levicové strany. Komunisté se dokonce stali druhou nejsilnější stranou. Jenže poslední čísla ukazují, že voliči KSČM intezivně přebíhají ke straně Miloše Zemana. Je ale Zemanova strana levicová? A v čem? Pojivo levice, pojivo demokracie Pokud zemanovce s KSČM něco spojuje, pak to nejsou ani tak sociální ohledy či ekonomické recepty, nýbrž populismus. Komunisté, vycházejíce z průzkumu veřejného mínění, by chtěli po volbách vyvolat referendum o narovnání majetkových vztahů státu s církvemi a náboženskými společnostmi. Přestože referendum by nemělo mít zpětný dopad.

12 I tak předseda Vojtěch Filip neodolá a vychází lidu vstříc, aby dokázal, že komunistům o lid opravdu jde. Právní a další problémy s tím spojené ho nezajímají. Podobně zemanovci před volbami míří na majetková přiznání a zestátnění veškerého nedoloženého majetku, bez ohledu na skutečný právní stav či možnosti. Jinými slovy: zemanovcům ani KSČM nezáleží ani tak na programech, jakkoliv je mají k dispozici, nýbrž na jednoduchých, přímočarých lákadlech, která naštvané voliče jistojistě přitáhnou. Dokonce i při čtení programu KSČM se člověk podiví, jak racionálně (v určitém řádu) je sestaven. I když s obsahem vůbec nemusí souhlasit, zdá se být jasné, že tu vládne jakási politická racionalita a nikoli emocionální kalkul. Racionalitou se ale volby nevyhrávají. Podobným, populistickým směrem je tažena i ČSSD, jejíž program (jako ten komunistický) naplňuje tradiční levicové představy sociálního státu. Od komunistů se liší jen nižší mírou centralismu a větší otevřeností při přerozdělování vytvořeného bohatství. ČSSD má navíc vstřícný vztah k byznysu, zejména k velkému. Dalo by se dokonce říct, že její vstřícnost vůči korporacím se dá směle srovnat se vstřícností ODS (stačí připomenout ČEZ), což byl jeden z hlavních nepolitických důvodů vzniku opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. Je to ve skutečnosti to nejsilnější pojivo dnešní české liberální demokracie, která zkouší svým způsobem propojovat demokratické principy s kapitalismem. ČSSD by mohla přesvědčovat liberální voliče, že nepatří k populistům, že stojí více ve středu a že tam přece jako sociálnědemokratická strana patří. Že je racionální stranou, která srdce využívá jen k tomu, aby rozum nezatvrdl v technokracii. Jenže liberálů, kteří tomuto uvěří, tolik nebude, a to i proto, že Bohuslav Sobotka ani Michal Hašek nedokážou takovou vizi osobnostně podepřít. A vzhledem k tomu, že KSČM a zemanovci budou svým populismem přitahovat i tradiční voliče ČSSD, nebude na vybranou a i Lidový dům bude muset vířit emoce. Nebezpečí solitérů A tak se volby místo střetu o budoucí podobu vlády opět stanou bojem o silnější emoci. U KSČM a ČSSD se přece jen zdá, že kromě toho je tu ještě nějaký program. U zemanovců jde jenom o moc. Vzhledem k tomu, že skutečným lídrem této strany je Miloš Zeman, muž, který jako "věčný liberál" dokáže klouzat zleva doprava a zpět, není ani jisté, zda jde o nebezpečí levicové. Česká levice, zdá se, má pořád limity politického rozumu, populismus politických solitérů toužících po moci takové limity nezná. Čí Pražané Právo, , Alexander Mitrofanov Bude v Praze rozhodující volební duel mezi Jaroslavem Zavadilem a Karlem Schwarzenbergem? Záležet bude na tom, kdo další se do soutěže přihlásí. Dnes víme o lidoveckém kandidátovi Danielu Hermanovi. Snad líčí na skalní příznivce KDU-ČSL, kteří věří vedení, jež Hermana angažovalo. Ostatní se budou zajímat o to, jaké má názory a jak se choval ve funkcích, které zastával. Bývalý katolický kněz, bývalý sekretář Miloslava Vlka, bývalý mluvčí České biskupské konference, bývalý vedoucí kanceláře Jana Švejnara a bývalý (odvolaný) ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů v jedné osobě, která navíc proslula tvrdým antikomunismem, to je vábnička pro nemnohé. Přihlásil se také Jiří Paroubek. To pořadím na pásce nezatřese. Mluví se o zeleném Ondřeji Liškovi. SZ se v posledních dnech snaží přesvědčit sociální liberály, že po zradě ČSSD je ona jejich přirozeným útočištěm. S místopředsedou Martinem Bursíkem jí to půjde těžko. I když zelení šíří, že Bursík se jednání vedení strany příliš neúčastní. Mnohem zajímavější může být jméno v čele kandidátky ODS. Miroslava Němcová? Bohuslav Svoboda? Někdo jiný? Dokáže lídr modrých v hlavním městě odebrat hlasy Schwarzenbergovi? Svoboda je obviněn kvůli kauze Opencard a neví, zda přijde i obžaloba. Kandidovat s tímto břemenem by byl handicap. Němcová se v posledních dnech stylizuje do pozice plamenné obhájkyně parlamentní demokracie. To je navlas stejné pole, které chce ovládnout TOP 09. Tady se pravicoví lídři nevyhnutelně střetnou. Budou létat jiskry. Rozdrobení voličstva napravo by mohlo teoreticky pomoci zástupcům levice. I když Marta Semelová jako lídr KSČM to bude sousto jen pro superskalní komunisty. Za ní je ovšem coby

13 dvojka jako lákadlo pro voliče jiného typu Jiří Dolejš, který v prvním kole loňských senátních voleb Praze 8 porazil i soupeřku z ODS. Zavadil ale bude stát v souboji tváří v tvář voličům, jejichž složení v hlavním městě je takové, že stěží dokáže oslovit většinu zvoláním: "Moji Pražané mi rozumějí." Zavadil je Zemanův muž. Miloš Zeman dostal v Praze v lednových volbách 33,99 procenta preferencí, Karel Schwarzenberg 66 procent. Za uplynulou dobu se nestalo nic, co by zemanovské voliče v Praze mohlo posílit. Proč posílá ČSSD do velmi problematické pražské bitvy zrovna Zavadila? Jedno vysvětlení by tady bylo je to nulová váha kandidáta uvnitř strany, což znamená, že jeho případný debakl by nikoho v partaji nebolel. Navíc slabší výsledek v Praze by byl výhodný pro ty v ČSSD i mimo ni, kteří soupeří s Bohuslavem Sobotkou. Drtivá převaha voličů soc. dem. ve volebním klání se totiž může rovnat silný Sobotka v čele sebevědomé strany. ČSSD první na pásce, ale s malým náskokem před ostatními, to už bude prostor pro hradní tvořivost. V hlavní roli Senát Právo, Marná sláva. Kdo s čím zachází, s tím také schází. Místo rozumné podpory obnovitelných zdrojů kdysi politici rozjeli velký solární byznys. Panuje vážné podezření, že se do něj mnozí i aktivně zapojili, nejlépe prostřednictvím firem s anonymními akciemi. A dnes, kdy je poptávka po revizi pohledu na fotovoltaiku, se třesou. Jedni o ušlý zisk, jiní před lobbisty, další například před orgány činnými v trestním řízení. Ve hře jsou tučné miliardy, na něž si pánové a dámy s kasírtaškou nechtějí dát sáhnout. Celou kauzu do extrému, jak je v poslední době jejím zvykem, vyšroubovala místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Tvrdí, že solární baroni si tak moc nepřejí novelu zákona o fotovoltaice, že se uchýlili až k rozpuštění Sněmovny. Že by 140 poslanců bylo loutkových a jen ti ostatní staří poctivci? Ale nešť. Teď jsou prý pod tlakem senátoři. Stačí jediný jimi schválený pozměňovací návrh a předloha jde ke dnu. Němcová je přesvědčená, že se k tomu schyluje, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) nikoliv. Uvidíme. Aby své argumenty podepřela, odkázala Miroslava Němcová na vyjádření šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, že je na ni vyvíjen nátlak a musela jí být přidělena ochranka. Komu a proč však leží v žaludku? Od včerejška víme, že policisté navrhli obžalovat deset lití ze solárního podvodu. Paní Vitásková má konkrétně na krku napomáhání k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Policie se domnívá, že zhatila přezkum vydání podezřelých licencí. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, ale obvinění odmítá a považuje je za součást účelové kampaně s cílem poškodit ERÚ i ji osobně. Babo raď! Četným svodům jsou vystavováni jak politici, tak vysocí státní úředníci. Sotva věřit tomu, že zrovna Miroslava Němcová je tou, která oddělí zrno od plev. Nebo snad členy ODS solární byznys minul? Senát přesto bedlivě sledujme. Kdyby v něm vypukla davová psychóza či hromadné uplácení, mohl by veřejný zájem ohrozit. Pravděpodobné to ale není. Čekat jej mohou jiné zkoušky. Na několik měsíců bude při rozpuštěné Sněmovně stěžejním legislativním aktérem. Zvládne svoji roli? Nerozšoupne se, třeba i ve spolupráci s Rusnokovým kabinetem? Tady nějaká sabotáž sněmovního tisku, tady nějaké zákonné opatření Překvapil již zaříznutím Zemanova vysněného ústavního soudce Sváčka. Vše by mohla umocnit odlišná legitimita senátorů. Byli zvoleni většinovým systémem v jednomandátových obvodech a jejich vazba na politické strany je slabší než u poslanců. V jistém slova smyslu mohou být ve srovnání s kolegy z komory dolní i méně zkušení či otrlí. To bezpochyby protřelí lobbisté vědí. Kdyby chtěli páchat kolosální "zlo", dejme tomu to solární, brali by útokem jednu senátorskou kancelář za druhou.

14 Počítejme však i s poklidnějším a opatrnějším chodem Senátu. Jeho osazenstvo je zhusta "nad věcí", bez záliby v partyzánštinách. Asi i Miroslava Němcová v listopadu sezná, že Senát se za období od konce srpna nezavařil, nepředřel a spíš jen s rozhledem kontroloval sněmovními volbami zvrásněnou krajinu. Komu se hodí přehánění Právo, , Jan Keller Poté, co to letošní léto vyloženě přehnalo s tropickými vedry, blížící se podzim přenese přehánění plynule do politiky. Čím kratší čas pro předvolební agitaci, tím intenzivnějšího přehánění budeme svědky. Trend předznamenala předsedkyně dosluhující Sněmovny Miroslava Němcová, když přirovnala rozpuštění komory k vynucenému schválení okupace z roku 68. Přirovnání je to nesporně originální, v jednom bodě však přece jen tak trochu kulhá. Zatímco v roce 68 měl po ptákách celý národ, nyní má po ptákách Miroslava Němcová a jejích 199 kolegů. A tak bychom měli s chladnou hlavou přistupovat i k dalším zbytečně vyhroceným tvrzením. Je účelovým přeháněním, pokud je Miloš Zeman líčen jako nastupující tyran a přirovnáván pomalu k carovi. Zatím se přece dopustil jen jediné věci. Přispěl k odstranění vlády, která si počínala trestuhodně. Když proti Nečasově týmu protestovala tolik vzývaná občanská společnost a když demonstrovaly odbory, dozvídali jsme se, že nikdo z nich nemá mandát s vládou cokoliv udělat. Tak to prostě udělal Miloš Zeman. Je hezké mu vyčítat jeho postup, ale nikdo z jeho kritiků ani náznakem neporadil, jak to šlo provést jinak. Stejně tak se přehánějí rozpory mezi různými křídly a tendencemi v sociální demokracii. Ani Sobotka, ani Zaorálek, ani Hašek, ani další hejtmani přece nechtějí revidovat ani jediný bod z programu ČSSD. Mediální vyhrocování sporů mezi nimi vede jen k tomu, že si řada voličů řekne, že tak rozhádané straně přece svůj hlas neodevzdají. Místo toho, aby se přitáhli mladí a liberální voliči, odpudí se docela spolehlivě část těch, kdo zatím patřili k voličskému jádru. A něco takového bychom jistě nemohli vydávat za modernizaci. Jakmile jednou klesneme na úroveň Miroslavy Němcové či těch, kdo přirovnávají Zemana ke Gottwaldovi, nebudeme už schopni analyzovat, co se u nás skutečně děje a co reálně hrozí. Budeme šířit pomluvy a tvářit se, že jde o analýzu. A zcela bez přehánění - právě na tohle pravice toužebně čeká. Pochody proti Romům aneb Velká zkouška Právo, , Ondřej Slačálek Na sobotu připravují neonacisté větší počet vystoupení proti Romům. Demonstrace mají proběhnout simultánně v několika městech. Je to taková neonacistická utopie, odvozená patrně z nepříliš pozorného čtení knížek o druhé světové válce otevřeme více front a budeme na nich vázat síly našich nepřátel, tedy konkrétně policie. Když bude na demonstracích dost místních naštvaných lidí, které použijeme jako kanonenfutr (potravu pro děla, v tomto případě tedy ta vodní), podaří se nám dostat se až k Romům a... A co vlastně? Co si tak asi neonacisté přejí? Vzájemnou debatu o problémovém soužití? Vyříkání si místních sporů z očí do očí? Neonacistická utopie se jmenuje jinak pogrom. Chtějí se dostat k Romům proto, aby je napadli, tentokrát ne v malé skupině, jak jsou na to zvyklí, ale v davu. Všichni ti Čeští lvi, Dělnické strany sociální spravedlnosti a podobná uskupení jsou z velké části tvořena zkušenými pouličními rváči nebo frustrovanými válečníky od internetu, kteří si rádi do někoho kopnou. Místní lidé mají sloužit jako křoví. Můžeme sobotu brát jako velkou zátěžovou zkoušku. Kolik lidí neonacistům na jejich demagogii skočí? Už jsme v minulosti viděli situaci, kdy na jejich shromáždění přišly spíše tisíce než stovky lidí a

15 podařilo se jim vyvolat regulérní pouliční válku s policií. Také jsme ale viděli situace, kdy měli lidé svoji hlavu a také jasnou zkušenost, neonacisté nikoho nepřilákali a ztrapnili se jako například nedávno v Duchcově. Jistě, ne všechny demonstrace proti Romům svolávají neonacisté a ne na všech tvoří většinu. Podpořit je přicházejí nespokojení místní lidé, kteří mají často oprávněný pocit, že jejich problémy nikoho nezajímají. Mnohdy přicházejí s reálnými problémy soužití ty jsou ale na shromážděních zobecňovány na všechny Romy. Svou roli sehrávají také mnohá média, která vytvářejí obraz Romů (respektive "nepřizpůsobivých") jako cizí, divné a zlé skupiny. Zkusme si představit, kdyby podobným způsobem informovala třeba o Židech, Němcích nebo o Češích. Kdyby se každý vytunelovaný podnik, každá lež našich politických reprezentantů, každá vražda, znásilnění nebo krádež týkala nás všech, kdyby byly vnímány jako české zločiny. Právě o to se pokusila nedávno skupina internetových recesistů. Po vzoru různých protiromských facebookových skupin založili stránku, která psala přesně stejným způsobem, jakým píší rasisté o Romech jenže o Češích. Stop Čechům, zní název stránky, která velmi vtipně paroduje různá hlavní témata rasistických stránek: Češi roznášejí novou nemoc, Lžou, podvádějí, kradou vraždí jsou to Češi, Neumějí pořádně česky... A kdo zabil svatého Václava? Tušíte správně, Češi. Nečte se to moc příjemně, i když víme, že to je poněkud černý (a takový klasicky český) humor. A teď si představme, že o sobě denně čteme podobná slova, jen nejsou myšlená jako recese. Hněv, který stránka vyvolala, je nejlepším dokladem, že se strefila. A měla takový ohlas, že tuto sobotu proběhne krom protiromských shromáždění a naopak demonstrací proti rasismu i jedna recesistická demonstrace pochod proti Čechům. Do jaké míry podléháme svým strachům a jsme ochotni svést vinu na celou skupinu? A do jaké míry se nad nimi dokážeme zamyslet a zasmát (jedno bez druhého se často neobejde)? Dozvíme se už tuto sobotu.

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice

Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Favoritem komunálních voleb je ČSSD, většinově však vítězí pravice Z modelového exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který se zaměřil na politické nálady občanů ČR, Pražanů a obyvatel Brna a Ostravy

Více

Volební preference v pěti největších krajích ČR

Volební preference v pěti největších krajích ČR Volební preference v pěti největších krajích ČR V Praze vítězí TOP 09, v Ústeckém kraji KSČM a v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji ČSSD Před nadcházejícími volbami, kdy ještě nejsou

Více

Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas

Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas Češi chtějí přímou volbu prezidenta, největší podporu má Švejnar, nejhůře dopadl Nečas Přímá volba prezidenta, o níž se mezi politiky vede dlouhodobá debata, má i nadále podporu více jak dvou třetin obyvatel

Více

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED

VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED Informace STEM ze dne 5. 3. 13 CESTA VÁCLAVA KLAUSE ČESKOU POLITIKOU I. VÝVOJ DŮVĚRYHODNOSTI VÁCLAVA KLAUSE CELKOVÝ PŘEHLED První část seriálu věnovaného osobnosti Václava Klause sleduje důvěru veřejnosti

Více

Filip Jakš Zuzana Roithová Jan Fischer

Filip Jakš Zuzana Roithová Jan Fischer V lednu proběhly v České republice první přímé prezidentské volby. Předvolební přípravy i průběh voleb pečlivě sledovali také žáci naší školy. Přečtěte si, co o tom všem napsali: Filip Jakš: V pátek 11.

Více

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PROSINEC 2012

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PROSINEC 2012 INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 12/12 vydáno dne 18. 12. 12 STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PROSINEC 12 Aktuální průzkum STEM se uskutečnil začátkem prosince, tedy po vyřazení J. Bobošíkové, T.

Více

V lednu by volby vyhrála s převahou ČSSD, ODS by těsně uspěla pouze v Liberci

V lednu by volby vyhrála s převahou ČSSD, ODS by těsně uspěla pouze v Liberci V lednu by volby vyhrála s převahou ČSSD, ODS by těsně uspěla pouze v Liberci Aktuální výsledky voleb do zastupitelstev krajů podle průzkumu, který v lednu provedla společnost SANEP ve třinácti územně

Více

Silná káva. vystoupení A. Babiše:

Silná káva. vystoupení A. Babiše: Silná káva. Pokud se bude někdo ptát proč nejsou peníze na vyšší důchody a na lepší zdravotní péči v následující řeči Babiše se to dočtete. Chce někdo ještě volit ODS nebo Top 09? Z vystoupení A. Babiše:

Více

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ŘÍJNA A LISTOPADU 2012

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ŘÍJNA A LISTOPADU 2012 INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 11/12 vydáno dne 15. 11. 12 STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ŘÍJNA A LISTOPADU 12 Aktuální průzkum STEM se uskutečnil koncem října a začátkem listopadu, tedy

Více

SEKCE 1: SOCIODEMOGRAFIE: S01. Pohlaví respondenta 1) Muž 2) Žena

SEKCE 1: SOCIODEMOGRAFIE: S01. Pohlaví respondenta 1) Muž 2) Žena SEKCE 1: SOCIODEMOGRAFIE: S01. Pohlaví respondenta 1) Muž 2) Žena S02. Kolik je Vám let? 1) Méně než 18 let ukončete rozhovor 2) 18-29 let 3) 30-44 let 4) 45-59 let 5) 60 let a více S03. Jaké je Vaše nejvyšší

Více

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (duben 2017) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá

Více

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu 1 Volby do Evropského parlamentu Výsledky Studentských voleb do EP (28. a 29. 4. 2014) Hlasy jsou sečteny. Volební místnost se opět proměnila v knihovnu a komisaři se vrátili ke svým blízkým i ke svým

Více

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (srpen 2016) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezentativní vzorek odpovídá

Více

Hodnocení výsledků voleb a vnímání povolební situace voliči

Hodnocení výsledků voleb a vnímání povolební situace voliči Hodnocení výsledků voleb a vnímání povolební situace voliči. 10. 017 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 7, 0 1 Praha 9, tel.: 01 1, fax: 01 101 e-mail: median@median.cz

Více

TYP NÁZEV POLITICKÉ STRANY, POLITICKÉHO HNUTÍ A KOALICE VYLOSOVANÉ ČÍSLO

TYP NÁZEV POLITICKÉ STRANY, POLITICKÉHO HNUTÍ A KOALICE VYLOSOVANÉ ČÍSLO Výsledky losování čísel, kterými budou označeny hlasovací lístky politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do zastupitelstev krajů, které se uskuteční ve dnech 12. a 13. října 2012 I. podle

Více

Rozpuštění sněmovny a směřování k volbám. Srpen 2013

Rozpuštění sněmovny a směřování k volbám. Srpen 2013 Rozpuštění sněmovny a směřování k volbám Srpen 01 Hlavní zjištění Těsná většina (56 %) věří, že se najde potřebných 10 poslanců k rozpuštění sněmovny, výrazněji levicoví voliči a senioři. Pokud by měly

Více

Preference politických subjektů - leden celkový přehled. cílová skupina pohlaví respondentů věk respondentů vzdělání respondentů % 35+

Preference politických subjektů - leden celkový přehled. cílová skupina pohlaví respondentů věk respondentů vzdělání respondentů % 35+ 5 5 SOŠ 1 1/9 Preference politických subjektů - leden 2016 celkový přehled 30% 244% 20% 18 10% 105% 102% 89% 62% 52% 50% 50% 0% 16% 12% 12% 10% 18+ 35+ 45+ 55+ 35% 35% 16% ZŠ 16% OU VŠ 2 2/9 Preference

Více

ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013

ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013 [Zadejte podtitul dokumentu.] [Vyberte datum.] [Zadejte název společnosti.] jana Kavková ANALÝZA ZASTOUPENÍ ŽEN NA KANDIDÁTNÍCH LISTINÁCH DO PŘEDČASNÝCH VOLEB DO PS PČR 2013 Analýza vznikla v rámci projektu

Více

Souboj ANO a ČSSD se vyrovnal

Souboj ANO a ČSSD se vyrovnal TISKOVÁ ZPRÁVA 1. dubna 2016 Souboj ANO a ČSSD se vyrovnal Pokud by se předčasné volby do PSP ČR konaly nyní, do poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran. Současná vládní koalice by získala ústavní

Více

ČSSD by si mohla vybírat

ČSSD by si mohla vybírat 4. dubna 2013 ČSSD by si mohla vybírat Vládu by ČSSD mohla vytvořit s účastí, podporou nebo tolerancí TOP 09 a Starostů (104 mandátů), KSČM (102 mandátů) nebo ODS (101 mandátů). Volební model, který ppm

Více

Jiřího Paroubka považuje za důvěryhodného po jeho odchodu do čela nové strany pouze pětina veřejnosti

Jiřího Paroubka považuje za důvěryhodného po jeho odchodu do čela nové strany pouze pětina veřejnosti Jiřího Paroubka považuje za důvěryhodného po jeho odchodu do čela nové strany pouze pětina veřejnosti Za důvěryhodného považuje bývalého premiéra Jiřího Paroubka, který po odchodu z ČSSD stanul v čele

Více

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ZÁŘÍ A ŘÍJNA 2012

STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ZÁŘÍ A ŘÍJNA 2012 INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/12 vydáno dne 15. 1. 12 STEM PREFERENCE PREZIDENTSKÝCH KANDIDÁTŮ PŘELOM ZÁŘÍ A ŘÍJNA 12 Velká většina české veřejnosti vyjadřuje zájem zúčastnit se volby prezidenta republiky,

Více

Glosa: Těsně před volbami to vře: Hoax a rady, porady (aktualizováno)

Glosa: Těsně před volbami to vře: Hoax a rady, porady (aktualizováno) Mnohé servery dnes upozorňují na hoax na sociálních sítích ( viz ). Zpráva vyznívá tak, aby voliči Zemana nechodili volit v prvním kole, s tím, že v prvním kole prezidentských voleb se vybírá soupeř pro

Více

Preference politických subjektů - prosinec celkový přehled 10,4% 10,3% 9,1% 6,5% 5,0% 5,0% 4,6% 1,5% 1,3% 1,2% 1,2% 1,1%

Preference politických subjektů - prosinec celkový přehled 10,4% 10,3% 9,1% 6,5% 5,0% 5,0% 4,6% 1,5% 1,3% 1,2% 1,2% 1,1% 14% SOŠ 1 1/8 Preference politických subjektů - prosinec 2015 celkový přehled 30% 243% 20% 185% 10% 0% 104% 103% 9 65% 50% 50% 46% 13% 12% 12% 1 35+ 45+ 55+ 35% ZŠ 19% OU SŠ 33% 14% VŠ 35% 33% 19% 2 2/8

Více

Volební model MEDIAN (duben-květen 2012)

Volební model MEDIAN (duben-květen 2012) VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ a VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE MEDIAN, Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101, http: //www.median.cz, e-mail: median@median.cz oficiální partner

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE KVĚTEN 2015 Na konci května by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 stran. Hnutí ANO vede žebříček preferencí, ale ztrácí. Snižuje se tak jeho odstup od druhé ČSSD. Nadále je patrna

Více

OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY

OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU KOMENTÁŘ PANEL BOOK KONTAKTY 2 Volební preference - listopad 2015 3 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference listopad 2015 REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK:

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE LEDEN 2016 Na startovní čáře roku 2016 potvrzuje hnutí ANO svoji vedoucí pozici v žebříčku volebních preferencí před druhou ČSSD. Obě strany oproti konci roku mírně získaly. Příznivci

Více

Dalajlama v ČR Udílení státních vyznamenání

Dalajlama v ČR Udílení státních vyznamenání Dalajlama v ČR Udílení státních vyznamenání 26. 10. 2016 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE ČR + PRAHA ZÁŘÍ 2018 Komentář Hnutí ANO nedává svým soupeřům šanci, TOP 09 je s největším nárůstem zpět nad pěti procenty Hnutí ANO nadále nechává své politické soupeře daleko za sebou

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2014

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2014 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 201 V červnovém volebním modelu STEM by se do Poslanecké sněmovny nedostalo hnutí Úsvit, sněmovna by tak byla složena ze šesti stran. Poslední tři měsíce před prázdninami

Více

Lidský kapitál Bleskový výzkum Hamé: QN výstupy

Lidský kapitál Bleskový výzkum Hamé: QN výstupy Bleskový výzkum Hamé: QN výstupy K aktuálnímu dění okolo kauzy Čapí hnízdo a okolností vyvolaných zveřejněným rozhovorem s Andrejem Babišem ml. Říjen 2018 Lidský kapitál 2018 22. listopadu 2018 Listopad

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE LISTOPAD 2018 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (listopad 2018) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku

Více

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz Závěrečná zpráva VOLBY DO PS 2010 - Jihomoravský kraj Bleskový výzkum SC&C a STEM pro Českou televizi Praha,

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů

Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů Miloše Zemana má šanci porazit ve druhém kole více kandidátů Praha, 8. ledna 2018 Případný postupující protikandidát stávajícího prezidenta může vyhrát Přestože volební výzkum STEM/MARK nezkoumá klasické

Více

VOLBY 2017: Volební rozhodování, kampaně a povolební realita

VOLBY 2017: Volební rozhodování, kampaně a povolební realita VOLBY 2017: Volební rozhodování, kampaně a povolební realita Menší zlo, nebo volba srdcem? Emoce lidí ze strany, kterou volili. Emoce z lídra strany, kterou volili. ANO 2011 ODS Piráti SPD KSČM ČSSD KDU-ČSL

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE BŘEZEN 2018 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (březen 2018) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku

Více

Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou"

Trump kritizoval země NATO. USA se bez aliance obejdou Boj o Bílý dům Trump kritizoval země NATO. "USA se bez aliance obejdou" 03.04.2016 16:34 Spojené Like státy 0 by měly přimět Tweet své spojence v rámci NATO, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo

Více

Dva týdny před volbami. 51 % nerozhodnutých

Dva týdny před volbami. 51 % nerozhodnutých NEROZHODNUTÍ VOLIČI Dva týdny před volbami 51 % nerozhodnutých Kdy se voliči rozhodli? Kdy se rozhodli jakou stranu volit? SPD KSČM ANO 2011 ČSSD TOP 09 Piráti Kdy se voliči rozhodli? Nejdříve se rozhodovali

Více

Příloha k usnesení Státní volební komise č. 182 ze dne 23. srpna 2016

Příloha k usnesení Státní volební komise č. 182 ze dne 23. srpna 2016 Příloha k usnesení Státní volební komise č. 182 ze dne 23. srpna 2016 Výsledky losování čísel, kterými budou označeny hlasovací lístky politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do zastupitelstev

Více

15,4 2,4 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0. cílová skupina pohlaví respondentů věk respondentů vzdělání respondentů % 19% % 19%

15,4 2,4 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0. cílová skupina pohlaví respondentů věk respondentů vzdělání respondentů % 19% % 19% 5 5 volební výzkum PRAHA 1.9.2014-30.9.2014 S 1 1/ preference a potenciál Demokraté Jana Kasla Domov SVOBODNÍ Úsvit přímé demokracie Restart 2014 ostatní Česká pirátská strana prefepotenciál TOP ### 59

Více

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů

Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Míra korupce v ČR vážně ohrožuje demokracii, míní většina Čechů Češi za největší problém naší země jednoznačně považují korupci, a to zejména na úrovni ministerstev, policie a justice. Za druhý nepalčivější

Více

DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE

DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 9/14 vydáno dne 3. 1. 14 DŮVĚRA VEŘEJNOSTI V HLAVNÍ POLITICKÉ INSTITUCE POSILUJE Z hlavních politických institucí naší země má nejvyšší míru důvěry veřejnosti prezident

Více

Výsledky volebních stran se ziskem mandátů krajského zastupitelstva v roce v tom okres Moravskoslezský Frýdek-

Výsledky volebních stran se ziskem mandátů krajského zastupitelstva v roce v tom okres Moravskoslezský Frýdek- Historie voleb do zastupitelstva Moravskoslezského kraje V průběhu 1. pololetí 2000 přijal Parlament ČR nový zákon o volbách do zastupitelstev krajů a dne 12. listopadu 2000 se tak v ČR uskutečnily první

Více

369 hod. dobrá. žádné. celý dotazník najednou

369 hod. dobrá. žádné. celý dotazník najednou Metadata průzkumu "Předvolební preference 2010" Autor průzkumu: Panajotis Cakirpaloglu, Jan Šmahaj Šetření: 26. 04. 2010-11. 05. 2010 Délka průzkumu: 369 hod Počet respondentů: 148 Vypovídací hodnota:

Více

PREFERENCE KVĚTEN 2017 sběr: ,7% 10,3% 7,7% 7,4% 5,9% 4,9% 3,8% 3,4% 2,8% 1,6% 1,3% 1,1%

PREFERENCE KVĚTEN 2017 sběr: ,7% 10,3% 7,7% 7,4% 5,9% 4,9% 3,8% 3,4% 2,8% 1,6% 1,3% 1,1% 1 1/8 71 216 1162 638 Preference politických subjektů - KVĚTEN 2017 celkový přehled 22,9% 20% 15,2% 10% 11,7% 10,3% 7,7% 7,4% 5,9% 4,9% 3,8% 3,4% 2,8% 1,6% 1,3% 1,1% 0% ANO ČSSD KSČM KDU-ČSL a STAN nevím

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2015

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2015 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2015 Prosincový výzkum přináší jen dílčí posuny volebních preferencí. Nadále vede hnutí ANO, druhá ČSSD však stáhla svůj odstup na 3,5 procentního bodu. Za poslední rok

Více

VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY

VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY Pracovní list 03 24 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY Úkol č. 1: Doplňování 1. Volby v ČR jsou jednou z možností, jak se mohou občané aktivně účastnit na 2. Prostřednictvím voleb občané rozhodují, kdo bude..a kdo

Více

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016

STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016 STEM VOLEBNÍ PREFERENCE PROSINEC 2016 V říjnu preference odrážely emotivně vzepjatou situaci těsně po volbách. Obraz počátku prosince ukazuje určité zklidnění. Sociální demokracie si dílčím způsobem polepšila,

Více

Zpráva z bleskového výzkumu

Zpráva z bleskového výzkumu STEM - Středisko empirických výzkumů, Sabinova 3, 0 02 Praha 3 Zpráva z bleskového výzkumu STEM pro Friedrich Naumann Stiftung V Praze dne 15. dubna 0 I. Údaje o výzkumu Typ výzkumu: bleskový reprezentativní

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU

POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 5/006 POPULARITA POLITIKŮ: VÍTĚZSLAV JANDÁK NADÁLE NA ČELE ŽEBŘÍČKU Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let

Více

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice

METODOLOGIE. SANEP s.r.o. kvótní výběr. multiplechoice METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (listopad 2016) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku 18+let Reprezenta)vní vzorek

Více

Firmy v Česku přitvrzují podmínky pro odměňování šéfů

Firmy v Česku přitvrzují podmínky pro odměňování šéfů Page 1 of 5 2. 5. 2013 poslední aktualizace: 2. 5. 2013 02:06 Firmy v Česku přitvrzují podmínky pro odměňování šéfů Jan Sochor Editor HN V odměňování šéfů českých firem hraje stále větší roli to, jak se

Více

Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci.

Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci. Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu nabízel něco, na co nemá ústavní sílu. Zřejmě měl na mysli komplexnější operaci. Ve vánočním projevu prezidenta republiky se našlo jediné podstatné tvrzení, a

Více

nezávislá analýza nad daty pro

nezávislá analýza nad daty pro VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU volební účast a pravděpodobná volba podle věku a vzdělání a minulé preference nezávislá analýza nad daty pro 19. 5..5. 019 metodika výzkumu Velikost vzorku Termín dotazování

Více

Vládní krize Bleskový výzkum (CAPI, CATI)

Vládní krize Bleskový výzkum (CAPI, CATI) Vládní krize Bleskový výzkum (CAPI, CATI) 18. června 2013 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz

Více

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014. Tisková konference, 25. 3. 2014

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014. Tisková konference, 25. 3. 2014 VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 Tisková konference, 25. 3. 2014 1 KONCEPT PŘEDVOLEBNÍHO A VOLEBNÍHO VYSÍLÁNÍ K VOLBÁM DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU A K 10. VÝROČÍ VSTUPU ČR DO EU 2 KONCEPT VYSÍLÁNÍ VLASTNÍCH

Více

VOLEBNÍ PROGNÓZA 16. 10. 2013

VOLEBNÍ PROGNÓZA 16. 10. 2013 VOLEBNÍ PROGNÓZA 16. 10. 2013 HLAVNÍ ZÁVĚRY Volby by vyhrála ČSSD, druhou nejsilnější stranou by bylo ANO 2011, třetí pak KSČM. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly strany TOP 09, Úsvit přímé demokracie

Více

VOLEBNÍ POTENCIÁL ZÁŘÍ 2017 sběr: ? Piráti 5,9% KDU-ČSL 5,7% Realisté 5,5%

VOLEBNÍ POTENCIÁL ZÁŘÍ 2017 sběr: ? Piráti 5,9% KDU-ČSL 5,7% Realisté 5,5% 1 100,0% 71 216 1227 638 1/4 volební potenciál září2017 výstup: graf 100% skládaný sloupcový 5,2% 35,0% 30,0% 23,0% Preference Potenciál 25,0% 20,0% 3,4% 10,5% 2,3% 10,6% 2,6% 8,3% 1,8% 1,8% 1,6% 0,7%

Více

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI

VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2013: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 2012 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 1/01 VYDÁNO DNE 10.. 01 VYSVĚDČENÍ SPOLEČNOSTI ZA ROK 01: LEPŠÍ ZNÁMKY NEŢ ZA ROK 01 DOSTALA OD VEŘEJNOSTI NAPROSTÁ VĚTŠINA HODNOCENÝCH OBLASTÍ. Změny na politické scéně,

Více

Výsledky. Sociologicko-politologický průzkum. Filip Žáček a Philip Ridgill sexta

Výsledky. Sociologicko-politologický průzkum. Filip Žáček a Philip Ridgill sexta Výsledky Sociologicko-politologický průzkum Filip Žáček a Philip Ridgill sexta Základní informace o výzkumu Výzkum probíhal v době předčasných Parlamentních voleb do Poslacké sněmovny ČR (-. Říjen, 0)

Více

Mirek Topolánek zatím prezidentskými kartami nezamíchal

Mirek Topolánek zatím prezidentskými kartami nezamíchal Mirek Topolánek zatím prezidentskými kartami nezamíchal Praha, 22. listopadu 2017 Zájem o prezidentské kandidáty v čase postupně roste Podle aktuálních dat společnosti STEM/MARK zájem o prezidentské kandidáty

Více

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03

II.02 III.03 III.04 X.01 X.03 VI.03 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 8 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Důvěra některým institucím veřejného života v září

Více

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA

Popularita politiků TISKOVÁ ZPRÁVA TISKOVÁ ZPRÁVA Popularita politiků Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 286 84 129, 13 E-mail: glasova@soc.cas.cz Technické parametry Výzkum:

Více

Krajské preference sběr: ,6% 15,5% 14,0% 12,5% cílová skupina věk respondentů pohlaví respondentů vzdělání respondentů 49,1% žena

Krajské preference sběr: ,6% 15,5% 14,0% 12,5% cílová skupina věk respondentů pohlaví respondentů vzdělání respondentů 49,1% žena 10,7% 10,7% 18,0% 18,0% 16,2% 16,2% 37,6% 37,6% 49,1% 50,9% 18,6% 1 1/16 Jihočeský kraj 4 288 638 638 2 20,1% n=638 15,6% 15,5% 14,0% 12,5% Jihočeský kraj 1 9,0% 7,3% 6,0% ČSSD ostatní (pod 3,5%) ANO Jihočeši2012

Více

Free Powerpoint Templates. Plzeňský kraj. Milan Chovanec. hejtman Plzeňského kraje, lídr kandidátky ČSSD pro krajské volby 2012

Free Powerpoint Templates. Plzeňský kraj. Milan Chovanec. hejtman Plzeňského kraje, lídr kandidátky ČSSD pro krajské volby 2012 Plzeňský kraj Milan Chovanec hejtman Plzeňského kraje, lídr kandidátky ČSSD pro krajské volby 2012 72 Podfinancování krajů a jimi poskytovaných veřejných služeb Memorandum o financování regionální železniční

Více

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014 Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků politických stran, politických hnutí a koalic pro volby do Evropského parlamentu v roce 2014 Státní volební komise na svém zasedání dne 8. dubna

Více

VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2018

VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2018 VOLEBNÍ PREFERENCE ČERVEN 2018 METODOLOGIE TÉMA PRŮZKUMU: Volební preference (červen 2018) REALIZÁTOR: VÝBĚR RESPONDENTŮ: TYP OTÁZEK: SANEP s.r.o. kvótní výběr multiplechoice REPREZENTATIVITA: ve věku

Více

Prezidentský panel Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu

Prezidentský panel Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu Prezidentský panel 2018 Vývoj volebních postojů a vnímání kandidátů v předvolebním týdnu 28. 1. 2018 Shrnutí O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby MEDIAN realizoval výzkum Prezidentský

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

Současná politická situace

Současná politická situace Současná politická situace 27. 3. 2018 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz

Více

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Volby do zastupitelstva Ostravy Praha 20. září 2010 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz Metodologie Cíle

Více

Kandidující a zvolení do PSP ČR 2013

Kandidující a zvolení do PSP ČR 2013 Kandidující a zvolení do PSP ČR 213 Počet kandidujících do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se zvyšuje. V roce 26 kandidovalo v parlamentních volbách 4 985 osob, z toho 1 383 žen, v roce 21 se jednalo

Více

1/5. volební výzkum PRAHA 1.9.2014-18.9.2014. Praha S 1 5. preference a potenciál

1/5. volební výzkum PRAHA 1.9.2014-18.9.2014. Praha S 1 5. preference a potenciál S 1 1/ preference a potenciál preference potenciál Domov 6 TOP Demokratů 09 ### 89 ## Jana Kasla ANO 2011 ### 68 Restart ## 2014 ČSSD### Úsvit přímé 26 ## demokracie SZ + KDU-ČSL 91 32 + ## PRO PRAHU STAN

Více

Výsledky voleb do EP jsou velmi nejisté, ANO 2011 by ovšem jasně vyhrálo

Výsledky voleb do EP jsou velmi nejisté, ANO 2011 by ovšem jasně vyhrálo V Praze 16.5.2014 Výsledky voleb do EP jsou velmi nejisté, ANO 2011 by ovšem jasně vyhrálo Tisková zpráva Předpokládaná účast ve volbách do EP činí 29,6 %. Pětiprocentní hranici nutnou pro přidělení mandátů

Více

Ohlášená demise vlády a hodnocení souvisejících kauz

Ohlášená demise vlády a hodnocení souvisejících kauz Ohlášená demise vlády a hodnocení souvisejících kauz 4. 5. 2017 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz

Více

Prezidentská volba duben 2017

Prezidentská volba duben 2017 Prezidentská volba duben 2017 24. 4. 2017 Zpracováno exkluzivně pro: Metodika výzkumu Velikost vzorku N = 959 respondentů ve věku 18 a více let Termín dotazování 34. 3. 2017 21. 4. 2017 Metoda sběru dat

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

VÝSLEDKŮ VOLEB DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ A DO SENÁTU [Zadejte podtitul dokumentu.]

VÝSLEDKŮ VOLEB DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ A DO SENÁTU [Zadejte podtitul dokumentu.] GENDEROVÁ [Zadejte podtitul dokumentu.] ANALÝZA VÝSLEDKŮ VOLEB [Vyberte datum.] [Zadejte název společnosti.] jana Kavková DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ A DO SENÁTU 2012 Analýza vznikla v rámci projektu Dámy

Více

Červen vlna

Červen vlna Červen 201 1. vlna Informace o projektu Základní informace Zadavatel výzkumu Realizátor výzkumu Základní soubor Česká televize Kavčí hory, Na Hřebenech II 12/, 10 0 Praha KANTAR CZ s.r.o. Klimentská 120/10,

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 6 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Image politických stran září 2015 Technické parametry

Více

Preference politických subjektů - březen celkový přehled 5,5% 5,5% 5,4% 4,5% 2,0% 1,6% 1,5% 1,5% 1,4%

Preference politických subjektů - březen celkový přehled 5,5% 5,5% 5,4% 4,5% 2,0% 1,6% 1,5% 1,5% 1,4% 1 1/9 Preference politických subjektů - březen 2016 celkový přehled 30% 250% 20% 180% 10% 0% 102% 102% 77% ANO ČSSD KSČM ODS nevím KDU-ČSL Úsvit s Blokem proti Islámu 55% 55% 54% 45% 20% TOP 09 ostatní

Více

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 2. část výsledků

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 2. část výsledků bleskový průzkum k aktuálnímu dění 2. část výsledků realizace 13. 14. listopadu 2018 15. 11. 2018 16:15 metodika výzkumu velikost vzorku 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování 13.

Více

VOLIČI A VOLIČSKÉ MOTIVACE 2013

VOLIČI A VOLIČSKÉ MOTIVACE 2013 VOLIČI A VOLIČSKÉ MOTIVACE 13 KDO JSOU VOLIČI STRAN? KDO VOLIL ANO 11? JAK SE ROZPADL ELEKTORÁT ETABLOVANÝCH PARTAJÍ? VOLIČI STRAN 13 VĚK A VZDĚLÁNÍ Zdroj: Volební výzkumy MEDIAN a StemMark pro ČT, CAPI

Více

Hodnocení aktérů kauzy A. Babiše. (bleskový průzkum, sběr 26. a 27. listopadu 2018) zpracováno pro

Hodnocení aktérů kauzy A. Babiše. (bleskový průzkum, sběr 26. a 27. listopadu 2018) zpracováno pro Hodnocení aktérů kauzy A. Babiše (bleskový průzkum, sběr 26. a 27. listopadu 2018) zpracováno pro metodika výzkumu velikost vzorku 1013 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování sběr 26. a

Více

Politické strany. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014

Politické strany. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 Politické strany Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 ANOTACE Kód DUMu: Číslo projektu: VY_6_INOVACE_2.ZSV.12 CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: 4. ročník střední zdravotnická

Více

Výzkum před komunálními volbami 2018 Volební potenciál. Závěrečná zpráva, Zpracováno exkluzivně pro

Výzkum před komunálními volbami 2018 Volební potenciál. Závěrečná zpráva, Zpracováno exkluzivně pro Výzkum před komunálními volbami 2018 Volební potenciál Závěrečná zpráva, 7. 9. 2018 Zpracováno exkluzivně pro Metodika výzkumu Velikost vzorku N = 1 210 respondentů ve věku 18 a více let Termín dotazování

Více

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE

080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Factum Invenio, s.r.o., Těšnov 5, 110 00 Praha 1,tel: +420 224 805 650, fax: +420 224 805 628, email: info@factum.cz, www.factum.cz 080647-2 červen 2009 ZAČÁTEK ROZHOVORU (HODINY, MINUTY) ID TAZATELE Dobrý

Více

2. Kandidáti a zvolení poslanci

2. Kandidáti a zvolení poslanci 2. Kandidáti a zvolení poslanci Kandidátní listiny pro volby do PS PČR mohou podávat politické strany a hnutí a jejich koalice; pro každý volební kraj mohou tato politická uskupení vystupovat pouze na

Více

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s

Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: , ve spolupráci s Prezidentský panel 2018 Očekávání od nově zvoleného prezidenta: 29. 1. 2018, ve spolupráci s Shrnutí zjištění O projektu: V závěrečném týdnu před 2. kolem prezidentské volby Median realizoval výzkum Prezidentský

Více

Hodnocení povolební situace

Hodnocení povolební situace Hodnocení povolební situace 16. 11. 2017 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz

Více

Koncesionářské poplatky

Koncesionářské poplatky Koncesionářské poplatky Srpen 9 Nobody s Unpredictable Pozadí a cíle výzkumu Výzkum má sloužit jako případný argumentační nástroj návrhu na zrušení televizních a rozhlasových poplatků. V případě pozitivní

Více

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků

bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků bleskový průzkum k aktuálnímu dění 3. část výsledků realizace 13. 14. listopadu 2018 16.. 2018 16:00 metodika výzkumu velikost vzorku 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování 13. 14.

Více

Tisková zpráva. Znalost a podpora malých stran nejdou ruku v ruce

Tisková zpráva. Znalost a podpora malých stran nejdou ruku v ruce V Praze 22.9.2013 Znalost a podpora malých stran nejdou ruku v ruce Dvě tře:ny občanů si přejí, aby v PSP zasedly i dosud mimoparlamentní strany a hnue. Zdaleka nejblíže k tomu má ANO 2011, které by mohlo

Více

bleskový průzkum k aktuálnímu dění

bleskový průzkum k aktuálnímu dění bleskový průzkum k aktuálnímu dění realizace. 14. listopadu 2018 14.. 2018 18:30 metodika výzkumu velikost vzorku 1015 respondentů ve věku 18 nebo více let termín dotazování. 14. listopadu 2018 metoda

Více

1/5. Celá ČR. PREFERENCE PROSINEC 2018 sběr: Celá ČR Preference politických subjektů - PROSINEC % 20% 10%

1/5. Celá ČR. PREFERENCE PROSINEC 2018 sběr: Celá ČR Preference politických subjektů - PROSINEC % 20% 10% 1 1/5 Preference politických subjektů - PROSINEC 2018 celkový přehled 30% 29,7% volební účast 20% 53,9% 14,2% 14,1% 10% 6,3% 6,1% 5,5% 5,1% 4,9% 0% ANO ODS Piráti Nevím, neumím odpovědět 3,5% 3,0% 0,4%

Více

Kauza Čapí hnízdo a žádost o trestní stíhání Andreje Babiše

Kauza Čapí hnízdo a žádost o trestní stíhání Andreje Babiše Kauza Čapí hnízdo a žádost o trestní stíhání Andreje Babiše 17. 8. 2017 Zpracováno exkluzivně pro: Metodika výzkumu Velikost vzorku N = 812 respondentů ve věku 18 a více let Termín dotazování 16. 8. 2017

Více

VÝSLEDKŮ VOLEB DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ V ROCE [Zadejte podtitul dokumentu.]

VÝSLEDKŮ VOLEB DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ V ROCE [Zadejte podtitul dokumentu.] GENDEROVÁ [Zadejte podtitul dokumentu.] ANALÝZA VÝSLEDKŮ VOLEB [Vyberte datum.] [Zadejte název společnosti.] jana Kavková DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ V ROCE 2012 Analýza vznikla v rámci projektu Dámy mají

Více