Katalog jazzových alb & anketa jazzových odborníků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Katalog jazzových alb & anketa jazzových odborníků"

Transkript

1 Katalog jazzových alb & anketa jazzových odborníků

2 1 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Rok 2013 byl pro český jazz klíčový v několika ohledech v dobrém i ve zlém. Pro mě osobně bylo zásadní založení rádia Český rozhlas Jazz: stanice, která jazz vysílá 24 hodin denně se stala splněným přáním mnoha jazzových fanoušků. Toto rádio vydalo také katalog a anketu jazzových odborníků, kterou právě držíte v rukou. Druhou, méně příjemnou událostí bylo zaplavení pražského klubu Jazz Dock při povodních v červnu loňského roku. Je neuvěřitelné, jakou odezvu tato událost vyvolala. Šlo o ránu pro český jazz a jeho protagonisté si to dobře uvědomovali, když uspořádali několik beneficí pro jeho záchranu (klub otevřel znovu v září). Závěr loňského roku poznamenalo úmrtí klíčové postavy jazzové publicistiky: Lubomír Dorůžka ( ) byl bezpochyby zásadní pro reflexi jazzového žánru u nás a v mnohém ovlivnil i mě osobně. Petr Vidomus dramaturg, Český rozhlas Jazz jazz.rozhlas.cz Neměli bychom ale zapomenout na produkci jazzových alb, kterým jsme věnovali tuto brožuru s názvem Česká jazzová sklizeň. V Česku jich vloni vyšlo neuvěřitelně velké množství napříč generacemi i pojetími toho, co jazz vlastně je. Máme k dispozici i srovnání. Jestliže Česká jazzová společnost roční produkci desek v roce 2009 vyčíslila na 25 kousků, v našem katalogu je jich za rok 2013 hned 39! Protože v takovém množství se neorientuje snadno (viz náš katalog všech alb), oslovili jsme několik jazzových odborníků (publicistů, vydavatelů), aby tyto nahrávky zhodnotili a vybrali podle svého tu nejlepší. O určení žebříčku či pořadí jsme se nesnažili, přesto můžeme prozradit, že nejčastěji zmiňovanými nahrávkami byly nové desky Luboše Soukupa, Víta Křišťana a Ondřeje Štveráčka. Všechno skvělá alba, která jsme reflektovali i v našem vysílání (viz jazz.rozhlas.cz). Zvláštní dík patří Milanu Tesařovi, který katalog alb i anketu z větší části připravil. Přeji příjemné a inspirativní čtení Obsah Anketa jazzových odborníků 12 oslovených publicistů a promotérů str. 2 Katalog jazzových alb 39 desek vydaných v roce 2013 str. 5 Program stanice ČRo Jazz str. 13

3 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň Anketa jazzových odborníků Jaké české jazzové album vydané v roce 2013 považujete za nejlepší a proč? Na tuto otázku jsme se zeptali dvanácti jazzových odborníků většinou publicistů, promotérů, nebo významných osobností českého jazzového života. Čas cen a anket je folklórem začátku každého roku. V menší míře to platí o jazzu, alespoň u nás. Nejlepší jazzovou desku roku se sice v minulosti pokoušela hledat Česká jazzová společnost (2009), nicméně nejtrvalejší anketou v tomto oboru zůstávají žánrová ocenění v rámci cen Anděl. K jejich negativům patří poněkud nesourodé spojení jazzu a blues do jedné kategorie, některá omezení daná pravidly (nelze např. hlasovat pro alba vydaná jinou než českou společností) a především upozadění žánrových cen vedle tzv. cen hlavních. Nicméně už v roce 2009 na toto téma prohlásil tehdy oceněný David Dorůžka: Říkám si, že vlastně můžeme být v naší zemi rádi za to, že jazz a jiné menšinové žánry mají alespoň určitou omezenou šanci na přežití. V některých zemích na východ od nás je to možná daleko horší a taková hudba tam třeba nemá vůbec žádné místo ani možnosti. Takže lepší alespoň takovéto žánrové ceny než žádné. Anketa o nejlepší české jazzové album roku, kterou letos poprvé uspořádala stanice Český rozhlas Jazz, si neklade za cíl žánrovým Andělů či jiným cenám konkurovat. Její snahou je odhalit, které nahrávky českých jazzmanů se líbily našim předním publicistům, promotérům nebo vydavatelům. Oslovené osobnosti měly volit nejlépe jedno album z těch, která vyšla v roce 2013 a na nichž se podíleli čeští jazzoví hudebníci (sídlo vydavatele nebo poměr českých a zahraničních účinkujících nehrál roli). Nakonec většina oslovených uvedla nahrávek více. A jejich komentáře, které přinášíme v této části, dokládají, že rok 2013 byl na české jazzové scéně silný.

4 3 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Srovnání jazzových anket 2013 Igor Wasserberger muzikolog, publicista George Mraz & David Hazeltine Trio Your Story Pro výjimečnou podmanivost nahrávek a též jako poctu Pavlu Vlčkovi, který tímto titulem uzavřel působení labelu Cube-Metier. Vydal v něm 51 titulů patřících k základům diskografie českého jazzu uplynulých let. Max Wittmann ml. publicista, ČRo Brno NOCZ Quartet Toys, Toys and Toys Za poutavou a přesvědčivou interpretaci původní, žánrově nespoutané tvorby a také za to, jak tvorba skupiny vyzrála ve srovnání se snímky natočenými v ČRo Brno v roce Roman Pokorný Feelin the Spirit Roman Pokorný je dle mého názoru kytarista světové úrovně, ctí stylovou jedinečnost jako jednu z esencí autorské výpovědi. Nejvýše hodnocená alba v anketě ČRo Jazz: Luboš Soukup Through the Mirror Vít Křišťan Imprints Ondřej Štveráček The Form Nominace v žánrových cenách Anděl, kategorie Jazz & blues: Ondřej Bezr publicista, idnes, šéfredaktor časopisu UNI Marek Novotný Quintet feat. Aubrey Johnson Leland Dream Ačkoliv není žádný teenager, pro mě osobně je Marek Novotný objev roku. Robert Balzar Trio Discover Who We Are Potvrzení setrvalé kvality, navíc s dalším velkým objevem v sestavě, pianistou Jiřím Levíčkem. Beata Hlavenková Theodoros Beata Hlavenková zase jinak, zase za hranice čehokoli, tedy i jazzu; tentokrát přímo do nitra lásky, v tomto případě mateřské. Petr Marek vydavatel New Port Line Sleduji hlavně americkou jazzovou scénu, a tak mi někdy bohužel zbývá méně času na tu naši tuzemskou. Neslyšel jsem proto všechny loni vydané desky, kterých bylo nezvykle velké množství. Z těch, které jsem měl možnost slyšet, jsou ale některé velmi podařené. Za české jazzové album roku 2013 bych vybral CD Ondřej Štveráček Quartet The Form. Jsou to všechno autorské skladby, výborně zahrané ve větším složení (místy až sextet), které ale vždy slouží pojetí skladby. Ta deska má také neuvěřitelnou energii. Špičková mezinárodní kapela (ČR, USA, SK, UK), hlavně rytmika je ukázkově sehraná. Beata Hlavenková Theodoros Ondřej Pivec The Green Card Album Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio Apokalypsis Jan Dalecký hudebník, pedagog, znalec jazzové historie Moje volba je jednoznačně: Martin Brunner Trio & Epoque Quartet Morning Walks Jan Hála vydavatelství Arta, hudebník, skladatel Luboš Soukup Ensemble Through The Mirror Velmi dobré komplexní album. Luboš je vynikající interpret, ale i skladatel a aranžér. Jaromír Honzák skladatel, basista, vedoucí jazzové katedry JAMU Hlasuji pro následující dvě alba, v tomto pořadí: 1. Luboš Soukup Ensemble Through The Mirror 2. Joanna Kucharczyk Quartet More Jiří Švéda promotér, Jazz do regionů, Jazz Brno, Jazz Jaro Nejlepší jsou Radim Hanousek & Didrik Ingvaldsen (NOCZ Quartet), Mocca Malacco a Vít Křištan.

5 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň Vít Křišťan Trio foto: Dušan Tománek Tomáš S. Polívka publicista, garant žánrových cen Anděl v kategorii Jazz & blues Nedokážu se rozhodnout pro jednu desku, loňský rok byl na domácí poměry vydavatelsky pestrý. Navíc mám pocit, že opět nastává jedno z období intenzivnějšího zájmu jazzových muzikantů o žánrové přesahy, což je mi sympatické. Opět mě nadchl Martin Brunner. Nejen nápaditou melodičností, ale také zručností v propojení pianového tria se smyčcovým kvartetem na desce Martin Brunner Trio & Epoque Quartet Morning Walks. Sedl mi Vít Křišťan se svými Imprints, který dokáže zabrousit až do jakéhosi dream popu, aniž by slevil z vytříbeného vkusu. Výborný je Milokraj Marty Töpferové a Tomáše Lišky, i když možná do ankety jazzové stanice nepatří (jde přece jen spíše o světovou hudbu než ohlasy lidové tradice v jazzu). Stejně inspirativně působí spojení středověkého chorálu v podání Tiburtina Ensemble a volných improvizací tria Davida Dorůžky v projektu Apokalypsis, i když ze škatulkářského hlediska opět vybočující z jazzu. A kdybych odpovídal v jiné náladě, možná dám přednost přímočarosti a robustnosti The Form Ondřeje Štveráčka, sympatické poťouchlosti Muff Vol. 2 nebo naopak konejšivosti Beaty Hlavenkové v pásmu Theodoros. Luboš Soukup foto: Marine Gastineau Václav Vraný Český rozhlas Vltava Vážím si všech českých muzikantů, kteří se pustili do vydání jazzové desky a vloni svoje úsilí završili. Přesto mi některé z loňských českých nosičů samovolně uvízly doma na čestném místě nad CD přehrávačem. Uvedu je chronologicky, jak vycházely: Marek Novotný Quintet feat. Aubrey Johnson Leland Dream (Amplión Records), Luboš Soukup Ensemble Through The Mirror (Animal Music). Subjektivně si myslím, že z těchto dvou loňských alb vyzařuje největší soulad více veličin: autentičnost, dokonalost v detailech i smysl pro celek, rafinovanost i muzikantská lehkost, nadčasovost i aktuálnost a dokážu je poslouchat pořád dokola, což se mi poprvé stalo u desky Bitches Brew. Beata Hlavenková foto: Johana Pošová Vilém Spilka kytarista, vedoucí jazzové katedry JAMU, dramaturg a ředitel festivalu Jazzfest Brno Vít Křišťan Imprints A proč? Protože Vítek hledá svoji vlastní cestu a mě to hledání baví. Vladimír Kouřil hudební publicista Ondřej Štveráček Quartet The Form Štveráčkova výborná hudba vychází z nadčasového stylu moderního jazzu a dokazují to všechna jeho alba tohle nejúspěšněji.

6 5 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Katalog jazzových alb 2013 Následující seznam je pokusem o úplný výčet všech jazzových alb, na kterých se v roce 2013 podíleli čeští hudebníci. Naše kritéria pro zařazení do katalogu byla poměrně široká jak co se týče žánru (tedy vymezení toho, co je vlastně jazz), tak v ostatních ohledech. Podstatné bylo vročení udávané vydavatelem na obalu nebo v jiných zdrojích a podíl českého hudebníka. Sídlo vydavatele nebo poměr českých a zahraničních účinkujících nehrál roli, desky jsou uvedeny v abecedním pořadí. Omlouváme se, pokud jsme některé vydané album nezaregistrovali.

7 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň Beata Hlavenková Theodóros Animal Music Pianistka a skladatelka Beata Hlavenková pojala své druhé sólové album úplně jinak než debut Joy For Joel. Po pestře aranžované prvotině s řadou hostů nabízí nyní posluchačům nahrávku pro sólové piano. K názvu Beatu inspiroval její druhý syn, celé album pak pojala jako sled dvanácti skladeb pojmenovaných řecky podle měsíců v roce. Natáčelo se na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, mastering probíhal v Londýně. Bergljot Solen avløser regnet som avløser solen Sofa Music Česko-norské trio pianisty Vojtěcha Procházky (též Vertigo) se přejmenovalo a natočilo album, jehož název v norštině znamená Po slunci přichází déšť, po kterém přichází slunce. Nahrávka vyšla jednak jako digitální download, jednak v Norsku na vinylové desce. Skupina v současné době hraje náročnou hudbu postavenou na improvizaci a minimalistických plochách a využívá syntezátory, elektronické a preparované nástroje. CPR Electrio CPR Electrio Animal Music CPR Electrio je společný projekt dvou Čechů usazených v New Yorku hráče na klávesové nástroje Ondřeje Pivce a saxofonisty Karla Růžičky jr. a jejich amerického kolegy, bubeníka Russella Cartera. Všichni tři střídají akustické nástroje s elektrickými (včetně dechového syntezátoru EWI nebo elektronických bicích) a hudebně vycházejí nejen z jazzu, ale také ze soulu, funku a gospelu. Autorsky je nejvíce zastoupen Karel Růžička jr., dvě skladby + intro a outro napsal Pivec, jednu skladbu Carter a v jediném standardu hostuje zpěvačka Jazzmeia Horn. Dano Šoltis Drum Song Amplión Records Bubeník Dano Šoltis hraje se slovenskou popovou kapelou IMT Smile, ale důvěrně jej známe i z pražské scény (Vertigo a řada dalších projektů). Jeho sólové album vznikalo průběžně v letech a je nahrané na bicí soupravu, perkuse a různé hračky a další předměty. Dano pracoval podomácku, v mono kvalitě, a i když mělo jít původně o zaznamenání nápadů pro vlastní potřebu, nakonec vznikl zajímavý koncepční projekt. V epizodních rolích, formou nasamplovaných hlasů, se na albu mihnou Lenka Dusilová a Dorota Barová a také klávesy Oskara Töröka. Emil Viklický & Berenika Kohoutová Berenika Meets Jazz Supraphon Herečka a zpěvačka Berenika Kohoutová (1991) spolupracovala s pianistou Emilem Viklickým na swingových písních k televiznímu filmu Rytmus v patách. O čtyři roky později spolu natočili společné autorské album, na kterém se Viklický podílel jako skladatel a pianista a Kohoutová jako textařka a zpěvačka. Dále účinkují Petr Dvorský a Tomáš Hobzek a v roli hostů Miroslav Hloucal a Petr Kalfus. Fusion Eichler Trio Wanderer B. M. S. Fusion Eichler Trio je rodinná sestava, kterou tvoří bratři Petr a Marek (vystupují také jako akustické duo, Petr je navíc členem reggae skupiny Mr. Cocoman & Solid Vibes) a jejich otec, Petr Eichler st., bubeník skupiny George & Beatovens. Vedle jazzu a fusion čerpají z blues nebo reggae, hrají vlastní tvorbu a k realizaci alba si přizvali své hudební přátele z celého světa. George Mraz & David Hazeltine Trio Your Story Cube-Metier Album Your Story je vyústěním mnohaleté spolupráce Jiřího Mráze s americkým pianistou Davidem Hazeltinem. Dvojici na trio doplňuje alternující bubeník, kterým je v případě tohoto alba Jason Brown. CD obsahuje dvě Mrázovy a jednu Hazeltinovu skladbu a několik standardů. Natáčelo se v newyorském studiu Systems Two.

8 7 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 George Mraz & Zoe Rahman Unison Cube-Metier Zatímco George Mraze není třeba představovat českým ani světovým fanouškům jazzu, anglická pianistka s bengálskými kořeny Zoe Rahman u nás zatím příliš známá není. S Mrazem se seznámila v roce 2012 a krátce poté také vznikla koncertní nahrávka z britského kulturního střediska Greville Lodge. Jako třetí album v řadě komorních koncertních záznamů z této lokality ji vydala společnost Cube-Metier. Pro zkušeného Mraze jde o možnost předvést své umění v komorní sestavě, ve které skutečně vyniknou jeho hráčské kvality. Jan Smigmator Swing Is Back Vl. náklad Debut swingového zpěváka a rozhlasového moderátora Jana Smigmatora přináší léty prověřené písně z pera George Gershwina, Colea Portera a dalších amerických autorů. Dvojnásobný laureát mezinárodního jazzového festivalu Baby Sing Jazz v Litvě na svém albu navazuje na své největší pěvecké vzory, kterými jsou Frank Sinatra, Tony Bennett, Ray Charles, Bobby Darin, Jack Jones a v neposlední řadě Karel Hála. Joanna Kucharczyk Quartet More Fundacja im. Sławomira Kulpowicza Polská zpěvačka Joanna Kucharczyk se na svém novém albu spojila se dvěma svými krajany kontrabasistou Maxem Muchou, známým u nás ze skupiny Inner Spaces, a s bubeníkem Karolem Domańskim a s českým pianistou Vítem Křišťanem, také členem Inner Spaces a Domańského spoluhráčem ze skupiny Ephemeric Quintet. Výsledkem je příjemná fúze jazzu a kvalitního popového zpěvu, kterou může české publikum zaujmout nejen díky přítomnosti Víta Křišťana. Libor Šmoldas, Adam Nussbaum, Jay Anderson Dreamtime Vl. náklad Album jazzových standardů, filmových melodií a dalších převzatých skladeb, natočené se dvěma americkými spoluhráči, vydal Libor Šmoldas prozatím pouze v limitovaném nákladu pro potřeby letního turné tria. Oficiálně by kolekce měla vyjít na značce New Port Line až v průběhu roku Český kytarista spolu s bubeníkem Adamem Nussbaumem a s kontrabasistou Jayem Andersonem hrají skladby například od Henryho Manciniho, Jeroma Kerna, Beatles nebo ústřední melodii z filmu Kmotr. SoulMates Libor Šmoldas Brian Charette Tomáš Hobzek Libor Šmoldas, Brian Charette, Tomáš Hobzek SoulMates New Port Line SoulMates je česko-americké trio, ve kterém tuzemské hráče Libora Šmoldase (kytara) a Tomáše Hobzeka (bicí) doplňuje zkušený americký varhaník Brian Charette. Jsme mezinárodní kapela tří jazzových muzikantů, kteří mají rádi jak jazz, tak hudbu z ulice soul, groove, funk, New Orleans, gospel, uvádí o sobě trojice, která si do pouhých dvou skladeb přizvala hosty: trumpetistu Miroslava Hloucala, saxofonistu Michala Wróblewského a kytaristu Lukáše Martinka. Autorem dvou třetin alba je Šmoldas, zbylé složil Charette. intuition LIBOR ŠMOLDAS QUARTET & BOBBY WATSON Libor Šmoldas Quartet & Bobby Watson Intuition New Port Line Intuition je výsledkem inspirativního setkání mladých českých hudebníků a o generaci staršího Američana. Libor Šmoldas (kytara), Petr Beneš (piano), Josef Fečo (kontrabas) a Tomáš Hobzek (bicí) se s Bobbym Watsonem seznámili na večírku v Severní Karolíně, absolvovali spolu české turné a teprve potom natočili album, které díky prožitým společným zkušenostem zní naprosto kompaktně. Autorem pěti skladeb je Šmoldas, dvě přidal Watson a jednu Beneš.

9 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň Luboš Soukup Ensemble Through The Mirror Animal Music Pod hlavičkou Luboš Soukup Ensemble se skrývá saxofonistův mezinárodní Quartet (L. S., německý pianista Christian Pabst a dánská rytmika Joel Illerhag na kontrabas a Morten Hæsum na bicí), doplněný o dechovou sekci (většinou hráči z Dánského rozhlasového orchestru) a smyčcový Epoque Quartet. Rád píšu takovou muziku, z které se mohu sám poučit, vysvětloval Soukup v rozhovoru pro ČRo Jazz, proč se do náročného alba pro širší sestavu pustil. Marek Novotný Quintet feat. Aubrey Johnson Leland Dream Amplión Records Vybaven zkušenostmi ze studií v Norsku a Spojených státech a obklopen špičkovými spoluhráči připravil pianista Marek Novotný autorskou desku, na které předkládá svou představu o hudbě jako abstraktním jazyce. V devíti skladbách načrtává své zážitky z cest i ze snů, nabídne několik vtipů hudebních i mimohudebních (např. název skladby Norwegian Mood) a dá vyniknout nejen spoluhráčům (David Dorůžka, Marcel Bárta, Tomáš Hobzek, Petr Tichý), ale také přizvané americké zpěvačce Aubrey Johnson. Marta Töpferová & Tomáš Liška Milokraj Animal Music Zájem o český a moravský folklór přivedl ke společnému autorskému albu dva vrstevníky s odlišnými hudebními zkušenostmi, zpěvačku Martu Töpferovou a kontrabasistu Tomáše Lišku. Milokraj je nadžánrové písňové album, na kterém se Liškova jazzová zkušenost odráží stejně jako zkušenost Marty Töpferové ze světa world music. Doprovodnou kapelu tvoří dvě třetiny slovensko-moldavského tria Pacora (houslista Stano Palúch a cimbalista Marcel Comendant) a kytarista David Dorůžka. V prosinci 2013 album zabodovalo v první desítce celoevropské hitparády World Music Charts Europe. Martin Brunner Trio & Epoque Quartet Morning Walks Animal Music Pianista a skladatel Martin Brunner na svém třetím autorském albu naplno zúročil své zkušenosti ze studií klasické hudby a jazzu. Ve skladbě o osmi větách (plus předehře a mezihře) Morning Walks totiž oba tyto hudební světy propojil. Dílo psal pro dvě rovnoprávná komorní tělesa jazzové trio a smyčcové kvarteto. Album spolu s Brunnerovým triem nahrál pražský Epoque Quartet. Martin Kratochvíl & Jazz Q Znovu Studio Budíkov Legendární Jazz Q vydal po 28 letech nové studiové album. Kapelník Martin Kratochvíl mezi tím natočil několik komorních desek s kytaristou Tonym Ackermanem a složil a natočil velké množství filmové hudby především k vlastním dokumentům z cest do Asie. A právě východní hudbou se částečně inspiruje i na novém albu své kapely. V ní po Kratochvílově boku hrají kytarista Zdeněk Fišer, baskytarista Přemysl Faukner a služebně i věkem nejmladší člen, bubeník Vajco Deczi. Martin Kratochvíl & Jazz Q Živí se diví: Live in Bratislava 1975 GAD Records Téměř současně s novým studiovým albem Znovu zveřejnila skupina Jazz Q Martina Kratochvíla záznam koncertu z Bratislavské lyry, z Parku kultúry a oddychu, z února Nahrávka jednoho z prvních koncertů, na kterých Kratochvíl hrál na svůj nový minimoog, vyšla u polského vydavatelství GAD Records a připomíná instrumentální sestavu Jazz Q (Kratochvíl, Francl, Faukner, Martinec, Laun) doplněnou o zpěvačku Joan Duggan. Michal Worek Quartet Time Vl. náklad Pianista Michal Worek, v současné době student kompozice na pražské HAMU, svůj Quartet založil v září 2010 na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Sestavu dále tvoří basistka Hana Vedralová, kytarista Ivan Kartáč a bubeník Michael Nosek. Repertoár je autorský a vychází z moderního jazzu ovlivněného vážnou hudbou, progresivním rockem a volnou improvizací.

10 9 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Michal Žáček Beautiful Day Arta Records Vystudovaný flétnista a vyhledávaný studiový i pódiový hráč na saxofon Michal Žáček je zástupcem moravskoslezské scény. Publikum jej zná jako doprovodného muzikanta z kapel Petera Lipy nebo Jany Kirschner, dlouhodobě spolupracuje se skupinou Buty, s Richardem Müllerem, ale je také členem pražské skupiny Rhythm Desperados. Na svém sólovém albu, které vzniklo ve spolupráci s producentem a skladatelem Borisem Urbánkem, nabízí směs žánrů od rhythm&blues a funku přes reggae až po mainstreamový jazz. Mezi hosty najdeme Tonyu Graves, Vojtěcha Dyka, ale také amerického bubeníka Davea Weckla. Mocca Malacco Aviation Hevhetia Mladý saxofonista Michal Wróblewski (1988) stojí v čele dvou skupin. Zatímco E Converso pracuje s prvky fusion, kvintet Mocca Malacco hraje moderní instrumentální jazz, skladby vlastní tvorby, lichých taktů, podmanivých harmonií, hlubokých myšlenek a absurdních názvů. Skupinu vedle kapelníka tvoří trombonista Štěpán Janoušek, kytarista Jiří Šimek, na baskytaru hraje Dan Panchártek a na bicí Martin Kuzma. V roce 2008 byla tato formace vybrána do finále mezinárodní soutěže Junior jazz a nyní jí vyšlo debutové album. Muff Vol. 2 Polí 5 Pražské vydavatelství Polí 5 vydává alternativní hudbu nejrůznějšího charakteru. Saxofonista Marcel Bárta, spokojený po zkušenostech s albem projektu DoMa Ensemble s přístupem malé firmy a s estetikou jejích obalů, se rozhodl u Polí 5 vydat druhé CD skupiny Muff. Kapela opět proplouvá mezi jazzem, rockem a elektronickou hudbou, zvuk je o něco tvrdší než na debutu a jako host se v jedné skladbě s důležitou replikou objeví slavný vynálezce František Křižík. NOCZ Quartet Toys, Toys And Toys Hevhetia Česko-norská čtveřice, která se dala dohromady v Brně, se zaměřuje především na autorské skladby trumpetisty Didrika Ingvaldsena. Tomu však interpretačně i tvůrčím způsobem zdatně sekunduje brněnský saxofonista Radim Hanousek, který své zkušenosti sbíral nejen v jazzu, ale i v romské kapele Gulo čar nebo ve folkových skupinách. Podobně jako například Limbo nebo Points Quartet hraje i NOCZ Quartet bez harmonického nástroje (dva dechy + rytmika). Debutové album skupině vyšlo u košické společnosti Hevhetia. Ondřej Pivec The Green Card Album Animal Music Ondřej Pivec během svého pobytu v New Yorku přilnul ke gospelu, soulu a R&B. Zatímco na debutovém albu CPR Tria tuto svou hudební lásku pouze naznačil, na novince ji odhaluje naplno. K albu, které obsahuje autorský i převzatý, instrumentální i zpívaný repertoár, si přizval hráče a zpěváky z newyorských klubů. Český prvek dále zastupuje saxofonista Karel Růžička ml. Ondřej Štveráček Quartet + Fečo Family Jazz na Hradě Multisonic Jeden z posledních vydaných záznamů série Jazz na Hradě představuje Ondřeje Štveráčka společně s kontrabasistou Josefem Fečem a dalšími hudebníky především v legendárních skladbách jako Naima (John Coltrane)nebo Straight No Chaser (Thelonious Monk). Fečo přispěl autorskou skladbou Lenka, věnovanou manželce (v jiné verzi vyšla již dříve na albu 18 Days 2000 Miles Libora Šmoldase). ONDŘEJ ŠTVERÁČEK QUARTET THE FORM Ondřej Štveráček Quartet The Form New Port Line Na svém druhém sólovém albu se saxofonista Ondřej Štveráček sešel s česko-slovenskou rytmikou Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicí) a s americkým klávesistou Brianem Charettem, který zde hraje na akustické piano. Hosty na albu jsou saxofonista Osian Roberts a trumpetista Miroslav Hloucal. Autorem skladeb je z poloviny Štveráček, dále jsou autorsky zastoupeni Hloucal, Charette, Baroš a Roberts.

11 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň CZECHMATE PAVEL WLOSOK TRIO& JOEL FRAHM Pavel Wlosok Trio & Joel Frahm Czechmate New Port Line Po koncepčním albu Jubilee Suite (2012) přichází Pavel Wlosok, český pianista usazený ve Spojených státech, s novým autorským albem. Trio, které vedle Wlosoka tvoří kontrabasista Steve Haines a bubeník Bill Campbell, na albu v roli hosta doplňuje saxofonista Joel Frahm. Petr Kroutil Orchestra Just The Way I Am Arta Records Je to výběr pestrý, od swingu přes francouzský šanson až po funk a smooth jazz, což mi sice mohou někteří kritici vyčítat, ale nějakým způsobem to přesně odráží můj rozháraný život a hudební vývoj. Těmito slovy představuje saxofonista Petr Kroutil album, s nímž mu vypomohli například Ondřej Kabrna (klavír, fender, varhany, akordeon), Vít Švec (kontrabas), Zdeněk Tichota (baskytara), Michaj Hejna (bicí) nebo Imran Musa Zangi (perkuse). Rajnošek B.and For You Vl. náklad Saxofonista a hráč na další dechové nástroje Bharata Rajnošek je především vyhledávaným koncertním i studiovým spoluhráčem. Na konci října vydal své první čistě autorské album, stylově rozkročené mezi akustickým jazzem a elektrickým groovem. Kapele, kterou dále tvoří Jaroslav Friedl (kytara), Vít Pospíšil (klávesy), Petr Dvorský (kontrabas) a bicí (Otto Hejnic), dominuje Rajnošek, který se postupně představí jako hráč na flétnu, trubku, křídlovku, sopránový, altový, tenorový a barytonový saxofon. Robert Balzar Trio Discover Who We Are Debut Prague Známý kontrabasista a skladatel Robert Balzar změnil nedávno sestavu svého tria, když pianistu Stanislava Máchu nahradil mladým hudebníkem Jiřím Levíčkem, usazeným ve Spojených státech. Za oceánem se také natáčelo nové album, které obsahuje dvě převzaté skladby a dále autorské kompozice Roberta Balzara a Jiřího Levíčka. Kapelník v rozhovoru pro Čro Jazz líčil: Skladby na desce jsou poměrně dlouhé. Protože jsme se v době natáčení ještě moc neznali, byli jsme k sobě ohleduplní a čekali jsme, až se jeden z nás vypovídá. Roman Pokorný Feelin The Spirit MyRecords Roman Pokorný pojal své nové album jako poctu americkému kytaristovi Grantu Greenovi. Zařadil na ně Greenovu autorskou skladbu California Green, dvě vlastní kompozice Grantology a I Feel Green a další skladby, které měl Green v repertoáru včetně několika upravených spirituálů. Po boku kytaristy Romana Pokorného na albu hrají pianista Najponk, kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Kopřiva. Pietní charakter desky zvýrazňuje její minimalisticky laděný obal v bílé barvě. Album vyšlo nejen na CD, ale také na vinylu. Rudy Horvat Group C4 Arta Records Ostravský kytarista a skladatel Rudy Horvat nabízí kolekci deseti autorských skladeb. Základní sestavu kapely dále tvoří Jan Tengler (saxofon), Jenny Krompolc (baskytary) a Jenny Krompolc jr. (bicí), mezi hosty najdeme lídra skupiny Buty Radka Pastrňáka (kytara), Borise Urbánka (klávesy), Marcela Buntaje (bicí) nebo Romana Víchu (bicí). Scott Robinson & Emil Viklický Záhadná Sciensonic Laboratories Přesně deset let po svém předchozím společném albu Summertime natočilo americko-české duo Scott Robinson (saxofony) a Emil Viklický (piano) novinku, která sice vyšla v Americe, ale dostala české jméno Záhadná. Album stojí na velmi svobodných improvizovaných momentech (některé skladby mají záhadné názvy odrážející někdejší Viklického studia matematiky) a obsahuje také úpravy několika moravských lidových písní. Oba hudebníci se znají už od roku 1977, kdy Viklický studoval na Berklee College of Music v Bostonu.

12 11 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 skip wilkins quartet czech dreams Skip Wilkins Quartet Czech Dreams New Port Line Americký pianista Skip Wilkins spolupracuje se středoevropskými hudebníky od roku 2007 a v letech přímo žil v Praze. V té době se potkal se třemi českými spoluhráči (Libor Šmoldas kytara, Tomáš Baroš kontrabas, Tomáš Hobzek bicí) a natočil s nimi kolekci jedenácti autorských skladeb inspirovaných zážitky z Čech a Moravy a pojmenovaných téměř pravidelně střídavě anglicky a česky. Hosty na albu jsou Rostislav Fraš (saxofony) a Marie Puttnerová (zpěv). Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio Apokalypsis Animal Music Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble, pojmenovaný podle nejznámější věštkyně středověku, se specializuje na gregoriánský chorál a středověké vícehlasé skladby. Na svém druhém albu, které se zaměřuje především na apokalyptickou látku, čerpá hlavně ze španělského Codexu Las Huelgas z počátku 14. století. Směrem k hudební současnosti tento starý materiál posouvá spolupráce s jazzovým triem Davida Dorůžky, pro něž byla středověká hudba inspirací k improvizaci. Tom Vybíral Trio Jazz Pictures About My Country Amplión Records Klasický kontrabasista a jazzový bubeník Tom Vybíral představil část svého aktuálního projektu už na svém minulém albu Abstract Life. Nyní vyšel celý cyklus skladeb inspirovaných Mou vlastí Bedřicha Smetany jako koncepční album. Vedle názvů a nálady jednotlivých symfonických básní použil Vybíral i krátké melodické motivy, které dále jazzově rozvíjel a ke kterým přidal i texty. Jako hosté-zpěváci na albu účinkují Zuzana Dumková, Zuzana Mikulcová, Yanna, Lukáš Martínek a dětský sbor Pražští Andělé. Vít Křišťan Imprints Animal Music Pianista a skladatel Vít Křišťan účinkoval na dvou albech nominovaných na Anděla za rok 2012 na albu Light Year skupiny Inner Spaces (které nakonec ocenění dostalo) a na projektu Jaromíra Honzáka Blood Sings. Křišťanovo sólové CD Imprints obsahuje 12 autorských skladeb, nahraných v triu s Jaromírem Honzákem (kontrabas) a Romanem Víchou (bicí). Jako hosté na albu účinkují trumpetista Oskar Török (Vertigo, Čikori), polský kytarista Marek Kądziela a polská zpěvačka Agnieszka Twardoch. Vít Křišťan na albu hraje na klavír a syntezátory a také zpívá. Wunder Bar Band Hraje Stepního vlka Hermanna Hesseho Vl. náklad Wunder Bar Band je fusion kapela v čele s kytaristou Martinem Žárským (v sestavě jsou dále ukulele, baskytara, příčná flétna, saxofony, dvě sestavy bicích, violoncello a housle). Cílem jejího alba bylo převyprávět hudebním jazykem slavný román Stepní vlk německého spisovatele Hermanna Hesseho, nositele Nobelovy ceny za literaturu za rok Skupina své album vydala nejprve jako fyzické CD, později je vystavila v digitálním formátu ke stažení zdarma.

13 První jazzové rádio v českém éteru! Naladíte v každé televizi a na webu Jazzové zpravodajství a tipy na koncerty Rozhovory s významnými jazzmany Nové pořady v roce 2014: JAZZ PROFIL Zaostřeno na výrazné osobnosti současné jazzové scény JAZZOVÉ VAŘENÍ Navštěvujeme kuchyně jazzových hudebníků a bavíme se nejen o jídle, ale také o všem kolem jazzu TAK TO SLYŠÍM JÁ Uhádnou přizvaní hudebníci autory známých jazzových nahrávek? Naladíte: TV MOBIL DAB SATELIT WEB poslouchejte jazz právě teď

14 13 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Denní program stanice Český rozhlas Jazz Nová stanice Českého rozhlasu vysílající pouze jazz v širokém žánrovém rozpětí od jeho počátků po aktuální fúze. Program akcentuje současnou evropskou a českou produkci. Od 1. března 2013 nahrazuje internetové rádio Euro Jazz. KAŽDÝ DEN 0.00 Modern Mainstream 1.00 Modern and Experimental 2.00 Experimental 4.00 Modern Mainstream PONDĚLÍ 6.00 Fokus. New York Sound 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Francie Modern Mainstream Mostly Bop Jazz na druhou. Vybíráme Z Vltavy Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. New York Sound Album týdne Modern Mainstream Jazz na druhou. Vybíráme z Vltavy Mostly Bop ÚTERÝ 6.00 Fokus. Český jazz 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Velká Británie Modern Mainstream Mostly Bop Jazz na druhou. Grundfunk Modern and Experimental Modern mainstream Fokus. Český jazz Album týdne Modern Mainstream Jazz na druhou. Grundfunk STŘEDA 6.00 Fokus. Free Jazz 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Skandinávie Modern Mainstream Mostly Bop Jazz na druhou. Swing Session Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. Free Jazz Album týdne Modern Mainstream Jazz na druhou. Swing Session Mostly Bop ČTVRTEK 6.00 Fokus. Future Shock 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Bigband Panoráma Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Polsko Modern Mainstream Mostly Bop Jazz na druhou. Jazzové novinky Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. Future Shock Album týdne Modern Mainstream Jazz na druhou. Jazzové novinky Mostly Bop PÁTEK 6.00 Fokus. Round Bop 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Jazzofon Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Německo Modern Mainstream Mostly Bop Jazz na druhou. Rozhovor měsíce Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. Round Bop Album týdne Modern Mainstream Jazz na druhou. Rozhovor měsíce Mostly Bop

15 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň Na celém území ČR naladíte tento program digitálně (set-top-box, satelit, kabelové TV, IPTV, DAB) a přes internet. web: jazz.rozhlas.cz jazz@rozhlas.cz SOBOTA 6.00 Fokus. Jazzrock a funk 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Rakousko Modern Mainstream Mostly Bop Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. Jazzrock a funk Album týdne Modern Mainstream Jazz Club Modern Mainstream Mostly Bop NEDĚLE 6.00 Fokus. Pop Jazz Hour 7.00 Modern Mainstream 8.00 Mostly Bop 9.00 Modern Mainstream Album týdne Nová alba Evropská vlna. Slovensko Modern Mainstream Mostly Bop Modern Mainstream Modern and Experimental Modern Mainstream Fokus. Pop Jazz Hour Album týdne Modern Mainstream Mostly Bop MODERN MAINSTREAM Napříč jazzovou současností i minulostí. Občasné výlety k jazzrocku, world music i aktuálním fúzím. MODERN AND EXPERIMENTAL Většinou současný jazz okořeněný špetkou free jazzu a experimentální hudby. EXPERIMENTAL Třetí proud, free jazz a avantgardní výboje. Pro náročné a ještě náročnější posluchače. MOSTLY BOP Nejen bopovou klasikou je člověk živ. V tomto bloku ji doplňuje pop jazz, cool jazz, latina či straight ahead. EVROPSKÁ VLNA Žasněte nad rozmanitostí evropského jazzu. Každý den z jiné země v pravé poledne. ALBUM TÝDNE Redaktoři Českého rozhlasu Jazz vybírají zásadní jazzovou nahrávku týdne. NOVÁ ALBA Nová alba sledujeme za vás. Poslouchejte výběr z nejnovějších jazzových nahrávek. BIGBAND PANORÁMA Přehled nahrávek více i méně známých jazzových orchestrů a big bandů současnosti (Reprízy z Vltavy). JAZZOFON Luboš Zajíček vybírá archivní jazzové nahrávky, které byly natočeny v období do dvacátých a raných třicátých let minulého století anebo představuje novější záznamy, které se k tomuto období vztahují (Reprízy z Vltavy). JAZZ CLUB Jazzové koncerty z klubů i prestižních festivalů. FOKUS NEW YORK SOUND Souhrn toho nejlepšího z Mekky jazzu za poslední dekádu. Každé pondělí od šesti do sedmi. ČESKÝ JAZZ Minulost i současnost v nahrávkách českých jazzmanů. FREE JAZZ Pouze free jazz a související žánry každou středu od šesti. FUTURE SHOCK Nu-jazz, e-jazz, acid-jazz, či electro-swing? Říkejte tomu, jak chce, ale s tímto blokem nahlédnete do budoucnosti. ROUND BOP Pouze bop a hard-bop. Pro ty, kteří stále nemají dost. JAZZROCK A FUNK Jazzrocková fúze, groove a funk. Tuhle výbušnou směs si nenechte ujít. POPJAZZ HOUR Nedělní podvečer (nejen) s jazzovými vokalisty. JAZZ NA DRUHOU JAZZ PROFIL 2. pátek v měsíci Zaostřeno na výrazné osobnosti současné jazzové scény. JAZZOVÉ VAŘENÍ 3. pátek v měsíci Navštěvujeme kuchyně jazzových hudebníků a bavíme se nejen o jídle, ale také o všem kolem jazzu. TAK TO SLYŠÍM JÁ 4. pátek v měsíci Uhádnou přizvaní hudebníci autory známých jazzových nahrávek? GRUNDFUNK zásadní funkový pořad českého éteru rozjíždějí Viktor Mašát a DJ Maceo (Reprízy z Radia Wave). SWING SESSION Just swing! Ta pravá hudba pro středeční odpoledne. Uvádí Kamil Hála (Reprízy z Vltavy). JAZZOVÉ NOVINKY Co se děje, kam zajít? Zjistíte v aktuálním jazzovém zpravodajství. ROZHOVOR MĚSÍCE Profilová interview s jazzmany, kteří mají co říct.

16 15 Český rozhlas Jazz Česká jazzová sklizeň 2013 Katalog jazzových alb & anketa jazzových odborníků Autoři textů: Milan Tesař (katalog, anketa) Petr Vidomus (úvodní slovo) Děkujeme všem osloveným za zaslané anketní odpovědi a vydavatelům za poskytnutí fotografií a obalů alb. Český rozhlas Jazz Vinohradská Praha 2 jazz@rozhlas.cz jazz.rozhlas.cz

FJC. Folk, jazz a country

FJC. Folk, jazz a country FJC Folk, jazz a country 2016-2017 Předplatné folk, jazz a country: Základní informace Všechny potřebné informace pro zakoupení předplatného obdržíte v předprodeji vstupenek MěKS v přízemí městského domu

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

18.03.1924 Dorůžka Lubomír, muzikolog, publicista, překladatel, 85. výročí

18.03.1924 Dorůžka Lubomír, muzikolog, publicista, překladatel, 85. výročí VÝROČÍ 2009 Z OBLASTI ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY LEDEN 03.01.1949 Žantovský Michael, textař, 60. výročí 07.01.1944 Kahovcová Vlasta, zpěvačka, 65. výročí 22.01.1929 Moravus Ivo, klavírista, skladatel, 80. výročí

Více

ROCKOVÁ HUDBA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.

ROCKOVÁ HUDBA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: devátý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2. OVÁ HUDBA Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: únor 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Strašlivá Podívaná - hudební skupina z Plzně

Strašlivá Podívaná - hudební skupina z Plzně Strašlivá Podívaná - hudební skupina z Plzně Hudební skupina Strašlivá Podívaná vznikla na jaře 1988 a v roce 2013 tedy dosáhla věku 25 let. Písničky Strašlivky vycházejí z inspirací historickými a fantazijními

Více

výsledkem dlouhodobé autorské i

výsledkem dlouhodobé autorské i Tisková zpráva 31.7.2008 VERTIGO QUINTET vydává na labelu ANIMAL MUSIC své třetí album vytvořené ve spolupráci s DOROTOU BAROVOU (TARA FUKI). Jazzová kapela Vertigo Quintet (Marcel Bárta, Vojtěch Procházka,

Více

Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39

Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39 Vy_32_INOVACE_04 Swingová hudba _ 39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Program 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu 2013. Koncerty na lázeňské kolonádě vstup zdarma. Začátek každý den v 15.00 hodin.

Program 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu 2013. Koncerty na lázeňské kolonádě vstup zdarma. Začátek každý den v 15.00 hodin. Program 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu 2013 Koncerty na lázeňské kolonádě vstup zdarma. Začátek každý den v 15.00 hodin. 29. 6. 2013 (sobota): MEMORY JAZZ BAND MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 30. 6. 2013

Více

CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2018

CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2018 CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2018 STATUT CEN ANDĚL STATUT 28. ROČNÍKU CEN ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2018 (dále jen STATUT) Článek I. Vyhlašovatel slavnostního udílení Cen Anděl ustanovuje Radu

Více

CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2017

CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2017 CENY ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2017 STATUT CEN ANDĚL STATUT 27. ROČNÍKU CEN ČESKÉ HUDEBNÍ AKADEMIE ANDĚL 2017 (dále jen STATUT) Článek I. Vyhlašovatel slavnostního udílení Cen Anděl ustanovuje Radu

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický

Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický Studovala na státní konzervatoři v Žilině hru na housle a operní zpěv pokračovala na Státní konzervatoři v Praze, kde absolvovala hudebně-dramatický obor. Získala prestižní divadelní cenu Thálie, 2x ocenění

Více

ÚNOR - BŘEZEN. Předprodejová místa pro koncerty a divadla: TIC Tišnov (Brněnská 475), pokladna kina (Brněnská 152), muzeum (Jungmannova 80).

ÚNOR - BŘEZEN. Předprodejová místa pro koncerty a divadla: TIC Tišnov (Brněnská 475), pokladna kina (Brněnská 152), muzeum (Jungmannova 80). Mlýnská 152, 666 01 Tišnov tel.: 549 410 082 sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz GPS: 49 20'51.948"N, 16 25'15.168"E ÚNOR - BŘEZEN Předprodejová místa pro koncerty a divadla: TIC Tišnov (Brněnská

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 29.2.2012 Libor Šmoldas vydává nové album nahrané v rámci turné po USA

TISKOVÁ ZPRÁVA 29.2.2012 Libor Šmoldas vydává nové album nahrané v rámci turné po USA TISKOVÁ ZPRÁVA 29.2.2012 Libor Šmoldas vydává nové album nahrané v rámci turné po USA Neobvykle na přestupný rok vydává přední český jazzový kytarista a skladatel Libor Šmoldas se svým kvartetem třetí

Více

Daniel Forró, vl. Karel Horký, skladatel, hráč na klávesové nástroje, syntezátory, flétnista, teoretik, 55. výročí

Daniel Forró, vl. Karel Horký, skladatel, hráč na klávesové nástroje, syntezátory, flétnista, teoretik, 55. výročí VÝROČÍ Z OBLASTI POPULÁRNÍ HUDBY 2013 LEDEN 02.01.1933 Jarmila Veselá, zpěvačka, 80. výročí 02.01.1963 Michaela Linková, zpěvačka, 50. výročí 04.01.1953 Jan Freiburg, vibrafonista, 60. výročí 10.01.1963

Více

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20.

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20. Hudební dění v Polné a okolí 349 XIX. Co se nevešlo do škatulek Není bez zajímavosti, že se někteří z polenských rodáků prosadili v populární hudbě v zahraničí. Touto první je: Alena Jacob Narodila se

Více

07.01.1951 Jiří Vondráček, skladatel, zpěvák a herec (Marsyas, činný ve Svazu autorů a interpretů), 60. výročí

07.01.1951 Jiří Vondráček, skladatel, zpěvák a herec (Marsyas, činný ve Svazu autorů a interpretů), 60. výročí Výročí z oblasti české populární hudby v roce 2011 LEDEN 02.01.1936 Svatopluk Košvanec, jazzový pozounista, 75. 07.01.1951 Jiří Vondráček, skladatel, zpěvák a herec (Marsyas, činný ve Svazu autorů a interpretů),

Více

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí

FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Tisková zpráva Dne: 2. srpna 2014 Místo: zámek Lešná u Valašského Meziříčí Organizace: Muzeum regionu Valašsko, p. o. FESTIVAL V PARKU Lešná u Valašského Meziříčí Závěr prázdnin v zámku Lešná u Valašského

Více

VÝROČNÍ CENY AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CENY ANDĚL. Statut Cen Anděl STATUT 26. ROČNÍKU VÝROČNÍCH CEN AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CEN ANDĚL

VÝROČNÍ CENY AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CENY ANDĚL. Statut Cen Anděl STATUT 26. ROČNÍKU VÝROČNÍCH CEN AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CEN ANDĚL VÝROČNÍ CENY AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CENY ANDĚL Statut Cen Anděl STATUT 26. ROČNÍKU VÝROČNÍCH CEN AKADEMIE POPULÁRNÍ HUDBY CEN ANDĚL (dále jen STATUT) Článek I. Organizátor slavnostního udílení Cen Anděl

Více

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi

Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi Rockov Slunovrat Open-air evnice aneb Cesta k Ráji muzikantû na Zemi 18. června 2005 1. ročník hudebního festivalu We rocked HARD 18. června 2005. Od časného dopoledne bylo v řevnickém Lesním divadle živo.

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

Pink Floyd. Jan Fuchs 7.C

Pink Floyd. Jan Fuchs 7.C Jan Fuchs 7.C 25.1.2013-1 - Pink Floyd je anglická hudební skupina založená v roce 1964, která se dostala do povědomí díky svému psychedelickému rocku. Postupem času se kapela žánrově posunula k progresivnímu

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY uvádí pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV s. r. o. CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ

Více

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D).

Pracovní list pro opakování znalostí z hudební výchovy a prohloubení dovedností práce s internetem. Listy jsou rozděleny na 4 kategorie (A, B, C, D). Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební pojmy Ročník: 8. Datum vytvoření: prosinec 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Pomůcky: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.8.15

Více

Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015

Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015 Kruh přátel hudby KONCERTNÍ SEZÓNA 2015 SEZNAM KONCERTŮ 22. ledna 2015, Slavnostní aula Gymnázia Dr. Pekaře od 19.15 hodin abonentní LOBKOWICZ TRIO Lukáš Klánský klavír Jan Mráček housle Ivan Vokáč violoncello

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 60. ročník 8. 12. května 2018 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil v

Více

CYRILLE OSWALD TRIO. JAZZ KLUB TVRZ Od Jaroslav Svěcený vánoční koncert a 19.30, A

CYRILLE OSWALD TRIO. JAZZ KLUB TVRZ Od Jaroslav Svěcený vánoční koncert a 19.30, A Jaroslav Svěcený vánoční koncert 21. 12. 17.30 a 19.30, A JAZZ KLUB TVRZ 24. 1. 2019 Od 20.00 CYRILLE OSWALD TRIO JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ PROGRAM KONCERTY: Marek Chytra jedenáctého

Více

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den,

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den, Přílohy Příloha č. 1 dotazník Dobrý den, jmenuji se Radka Mikulová a jsem studentkou posledního ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk a hudební výchova. Ráda bych vás

Více

Eva Lindbergová & Jarmark

Eva Lindbergová & Jarmark Eva Lindbergová & Jarmark UŽ To nejlepší z let 1992 2006 písňové Texty Jiří Navrátil, Milana Vršťalová, Roman Miklósy, Petr PichL 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy

Více

Mezinárodní hudební festival FESTJAZZ 2015 FESTOVNÍ JAZZOVÝ ZÁŽITEK

Mezinárodní hudební festival FESTJAZZ 2015 FESTOVNÍ JAZZOVÝ ZÁŽITEK Mezinárodní hudební festival FESTJAZZ 2015 FESTOVNÍ JAZZOVÝ ZÁŽITEK V Havlíčkův Brod/ Tokio 9. listopadu 2015 Čtvrtý ročník mezinárodního hudebního festivalu FESTJAZZ 2015 přináší několik podstatných změn

Více

Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015. Vážení přátelé,

Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015. Vážení přátelé, Tisková zpráva k 25. ročníku MHF Český Krumlov z 3. prosince 2015 Vážení přátelé, s potěšením Vám oznamujeme, že jsme na našem webu www.festivalkrumlov.cz již zveřejnili stěžejní body programu příštího

Více

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav!

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! KRUH PŘÁTEL HUDBY Koncertní sezóna 2019 Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! 22. ledna 2019, 18:00 Dům kultury neabonentní VERONIKA A VAŠEK ŘIHÁKOVI A W-BAND 17. února 2019, 19:00

Více

VÝROČÍ 2012 Z OBLASTI ČESKÉ (ČESKOSLOVENSKÉ) POPULÁRNÍ HUDBY

VÝROČÍ 2012 Z OBLASTI ČESKÉ (ČESKOSLOVENSKÉ) POPULÁRNÍ HUDBY VÝROČÍ 2012 Z OBLASTI ČESKÉ (ČESKOSLOVENSKÉ) POPULÁRNÍ HUDBY LEDEN 10.01.1952 Zdena Adamová, zpěvačka, 60. 03.01.1942 Petr Brožek, kontrabasista, baskytarista, trumpetista, zpěvák, skladatel, kapelník

Více

PETRA BRABENCOVÁ TRIO. JAZZ KLUB TVRZ Od Jaroslav Svěcený vánoční koncert a 19.30, A

PETRA BRABENCOVÁ TRIO. JAZZ KLUB TVRZ Od Jaroslav Svěcený vánoční koncert a 19.30, A Jaroslav Svěcený vánoční koncert 21. 12. 17.30 a 19.30, A JAZZ KLUB TVRZ 31. 5. 2018 Od 20.00 PETRA BRABENCOVÁ TRIO JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ PROGRAM KONCERTY: Shadde Yadda quartet

Více

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020

Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / v sezoně 2019 / 2020 hudebně - zábavné pořady z produkce hudebně baviče - zábavné pořady z produkce baviče Vladimíra Hrona Vladimíra Hrona v sezoně 2019 / 2020 v sezoně 2019 / 2020 Moderování provází Vladimíra od počátku

Více

KVĚTEN 2013. MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz

KVĚTEN 2013. MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz KVĚTEN 2013 MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO Mlýnská 152, tel.: 549 410 082, sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz Recorder4mation - Všechny barvy zobcové flétny "Od Byrda k Mautemu" 9. května v 18:30,

Více

1. PROGRAMOVÉ SCHÉMA STANICE VLTAVA

1. PROGRAMOVÉ SCHÉMA STANICE VLTAVA 1. PROGRAMOVÉ SCHÉMA STANICE VLTAVA 2. MĚSÍČNÍ VYSÍLACÍ PLÁN STANICE VLTAVA Květen 2011 Programový plán RJPH na měsíc K V Ě T E N 2011 [2. 5. 2011-29. 5. 2011] PONDĚLÍ 2., 9., 16., 23. 5. 02.00-03.00

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

Dopravní podnik hlavního města Prahy společně s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka vás srdečně zvou na druhý ročník akce. Nalaďte se.

Dopravní podnik hlavního města Prahy společně s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka vás srdečně zvou na druhý ročník akce. Nalaďte se. Dopravní podnik hlavního města Prahy společně s Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka vás srdečně zvou na druhý ročník akce Nalaďte se v metru 14. května 2013 od 6.00 do 22.45 hodin v 17 stanicích metra 37

Více

Databáze Naxos. Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK

Databáze Naxos. Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK Databáze Naxos Mgr. Růžena Matěnová, hudební oddělení, KMHK Kolekce databází Naxos Databáze Naxos obsahuje: Poslechovou databázi klasické hudby s téměř 137 000 tituly Poslechovou databázi jazzu Poslechovou

Více

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz Janáčkovo trio 2009 Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír www.janacektrio.cz Děkujeme Allianz pojišťovně, a.s., že nás v roce 2009 opět podpořila LEDEN - ÚNOR Na začátku

Více

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ PROGRAM KONCERTY: Two Horses J. Hůla a J. Kysela zahrají úpravy jazzových standardů a také filmových melodií. Vstupné: 150/100 Kč. Kvarteto Hanse Krásy

Více

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit. www.magazinuni.cz

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit. www.magazinuni.cz Představení titulu a ceník inzerce Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit www.magazinuni.cz Představení titulu UNI je kulturní magazín, který se za čtvrtstoletí své existence vyprofiloval

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EHV) Když zní krásný hlas, dobře se to poslouchá, Od klasiky k romantické zasněnosti, Hra a její pravidla, Globální pan Nonart, Pan

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY KONCERTNÍ AGENTURA uvádí pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV s.

Více

Voice of Prague s.r.o., Rohanské nábřeží 661/5, Praha 8 Karlín, 186 00

Voice of Prague s.r.o., Rohanské nábřeží 661/5, Praha 8 Karlín, 186 00 Voice of Prague s.r.o., Rohanské nábřeží 661/5, Praha 8 Karlín, 186 00 HRAJEME NEJLEPŠÍ HUDBU V METROPOLI Classic Praha (dříve Classic FM) hraje klasickou a filmovou hudbu, doplněnou pořady s hudbou jazzovou,

Více

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele

Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele Hra akordů a doprovodů Improvizace Hra v kapele První část metodiky - Hra akordů a doprovodů - je zaměřena na nácvik zjednodušených i úplných hmatů základních kytarových akordů a na nácvik základních kytarových

Více

Petra Vlčková je mladá začínající

Petra Vlčková je mladá začínající Dialog s akordeonem Petra Vlčková & Petr Přibyl Petra Vlčková je mladá začínající akordeonistka. Úspěšně absolvovala Západočeskou univerzitu v Plzni, kde vystudovala hru na akordeon společně s učitelstvím

Více

Smíšeného pěveckého sboru

Smíšeného pěveckého sboru Přehled koncertů, akcí a vystoupení Smíšeného pěveckého sboru VOŠP a SPgŠ Litomyšl za školní rok 2008/09 zpracováno 24. 8. 2009 PODZIM 2008 6. 9. 2008 Vystoupení na zámku v Rudolticích 11. 9. 2008 Koncert

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Když zní krásný hlas, dobře se to poslouchá, Od klasiky k romantické zasněnosti, Hra a její pravidla, Globální pan Nonart, Pan

Více

CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI VLTAVA. Oddělení obchodu ČRo

CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI VLTAVA. Oddělení obchodu ČRo CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI VLTAVA 1. 1. 2017 Vltava hraje klasickou a jazzovou hudbu doplněnou o pořady mapující world music a současnou alternativní hudbu. Vysílá rozhlasové hry,

Více

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem

420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Tisková zpráva 420PEOPLE / Györi Balett / Pražský komorní balet / Tanec Brno dětem Letošní 23. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla Tanec Brno nabídne pozoruhodný program. Představíme

Více

Jedenáctý brněnský JazzFest láká na hvězdná jména i příznivé ceny

Jedenáctý brněnský JazzFest láká na hvězdná jména i příznivé ceny Jedenáctý brněnský JazzFest láká na hvězdná jména i příznivé ceny V Brně, Praze, 27. března Na vybranou společnost zahraničních i domácích jazzových virtuózů se mohou hudební fanoušci těšit již od 10.

Více

80. léta v české populární hudbě

80. léta v české populární hudbě 80. léta v české populární hudbě Pop, disco Michal David, Kroky Františka Janečka Situace ve společnosti: stále přetrvává období normalizace, 2 proudy hudbě oficiální (nemají problémy s komunistickým režimem,

Více

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz

Spohr Violin Duo. Oba umělci jsou výhradně zastupováni agenturou Tanja Classical Music Agency. www.koncertniagentura.cz Jana Ludvíčková je absolventkou Pražské konzervatoře ( prof. F. Pospíšil) a Guildhall School of Music and Drama v Londýně ( prof. D. Takeno), kde získala mnohá ocenění v rámci studií, jako např: Pyramid

Více

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA

PROGRAM SPOLEČNOST FRYDERYKA CHOPINA, SPOLEK MARIÁNSKÉ LÁZNĚ ČESKÁ REPUBLIKA 59. ročník Chopinova festivalu 16. 25. srpna 2018 Festival a soutěž se konají za finanční podpory Města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje a Ministerstva kultury ČR. Firma C. Bechstein oficiální partner

Více

VY_32_INOVACE_06 Rocková hudba_39

VY_32_INOVACE_06 Rocková hudba_39 VY_32_INOVACE_06 Rocková hudba_39 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: HUDBA V MUZEU

MUZEUM UMĚNÍ A DESIGNU 1990 2010: HUDBA V MUZEU HUDBA V MUZEU Hudba tvoří v muzeích tradiční přirozenou součást vzdělávacích programů. Dokáže mnohdy lépe než slovní komentář podnítit vnímání výtvarného umění, má také mnoho společného s abstraktní vizuální

Více

Rádio Impuls Prezentace o tom proč je Rádio Impuls nejposlouchanější rozhlasovou stanicí v ČR a jak se na naší vlně můžete svézt i vy

Rádio Impuls Prezentace o tom proč je Rádio Impuls nejposlouchanější rozhlasovou stanicí v ČR a jak se na naší vlně můžete svézt i vy Rádio Impuls Prezentace o tom proč je Rádio Impuls nejposlouchanější rozhlasovou stanicí v ČR a jak se na naší vlně můžete svézt i vy Rádio Impuls. Ráááádio. Ortenovo nám. 15a, 170 00 Praha 7 rádio je

Více

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu :

Více

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016

PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 PROGRAM MEKUC LISTOPAD 2016 Středy 2. a 16. listopadu 9.30 11.30 hudební sál MKD TERAPIE BARVAMI Otevřený relaxační kurz s A. Rohde Kabele. Vstupné 50 Kč Středa 2. listopadu v 19.30 hodin hudební sál MKD

Více

FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY

FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY FRANTIŠEK NEDVĚD zpívá ZLATÉ NEDVĚDOVKY speciální hosté LUCIE BÍLÁ a SPIRITUÁL KVINTET DIVADLO HYBERNIA František Nedvěd zpívá Zlaté Nedvědovky Z vyprodaného Strahova, přes mnoho míst českých a slovenských,

Více

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE

TEXT A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE A DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY VÁNOČNÍ TOUR 2018 NABÍDKA SPOLUPRÁCE VÁNOČNÍ TOUR 2017 V ČÍSLECH 13 měst 13 sborů přes 500 zapojených dětí více než 3 500 diváků PELHŘIMOV PARDUBICE TEPLICE CHVALETICE MĚLNÍK LITOMYŠL

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

LISTOPAD Mlýnská 152, Tišnov tel.: GPS: 49 20'51.948"N, 16 25'15.

LISTOPAD Mlýnská 152, Tišnov tel.: GPS: 49 20'51.948N, 16 25'15. Mlýnská 152, 666 01 Tišnov tel.: 549 410 082 sekretariat@kulturatisnov.cz, www.mekstisnov.cz GPS: 49 20'51.948"N, 16 25'15.168"E LISTOPAD 2014 Předprodejová místa pro koncerty a divadla: sekretariát MěKS

Více

P O D Z I M ( 2. 1 0. 1 3. 1 2. ) 2 0 1 2 V K L U B U S T A R Á P E K Á R N A Z A F I N A N Č N Í P O D P O R Y S T A T U T Á R N Í H O M Ě S T A B R

P O D Z I M ( 2. 1 0. 1 3. 1 2. ) 2 0 1 2 V K L U B U S T A R Á P E K Á R N A Z A F I N A N Č N Í P O D P O R Y S T A T U T Á R N Í H O M Ě S T A B R P O D Z I M ( 2. 1 0. 1 3. 1 2. ) 2 0 1 2 V K L U B U S T A R Á P E K Á R N A Z A F I N A N Č N Í P O D P O R Y S T A T U T Á R N Í H O M Ě S T A B R N A Vážení přátelé, festivalem Etno Brno 2012 opětovně

Více

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit.

Představení titulu a ceník inzerce. Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit. Představení titulu a ceník inzerce Vydává Unijazz sdružení pro podporu kulturních aktivit www.magazinuni.cz Představení titulu UNI je kulturní magazín, který se za čtvrtstoletí své existence vyprofiloval

Více

CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI WAVE

CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI WAVE CENÍK KLASICKÉ REKLAMY A SPONZORINGU NA STANICI WAVE 1. 1. 2017 Od 1. 1. 2014 neposkytuje Český rozhlas agenturní provizi (dle Zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) Odbor obchodu a marketingu

Více

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020 STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY sezona 2019/2020 SKUPINA K Předplatné divadla skupiny K Cena předplatného 960,- Kč za 6 koncertů (160,- Kč za jeden koncert) Výhody předplatného:

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

Pátek 26.6.2015 Nádvoří hradu Mladá Boleslav 18:00-22:00

Pátek 26.6.2015 Nádvoří hradu Mladá Boleslav 18:00-22:00 Pátek 26.6.2015 18:00-22:00 Xavier Baumaxa-Pijano je buránek regionálního charakteru, se stále větším geografickým a mezigeneračním přesahem. Své písně skládá zpravidla při různých rytmických činnostech

Více

Skupina Le Pneumatiq byla založena na začátku roku 2006 a dnes ji můžeme považovat za jednu z nejenergičtějších elektronických živých kapel v České republice. Le Pneumatiq tvoří zakladatel a producent

Více

IMAGINE 2015 mezinárodní soutěž. Odbor obchodu

IMAGINE 2015 mezinárodní soutěž. Odbor obchodu IMAGINE 2015 mezinárodní soutěž Odbor obchodu 29.9.2014 IMAGINE IMAGINE je mezinárodní hudební soutěž pro mládež ve věku 13-20 let Hudební skupiny (až osm členů) nebo jednotlivci předvádí svou vlastní

Více

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy Opakování G dur + akordy + D7 e moll harmonická + akordy e moll melodická + akordy g moll harmonická + akordy g moll melodická + akordy Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí

Více

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství

Dodatek k ŠVP ZUV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Dodatek k ŠVP ZUV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Uměním k tvořivosti tvořivostí ke kultuře kulturou k hodnotám lidství Školní vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání Škola: Základní

Více

Světový den rádia (pokrytí stanic ČRo)

Světový den rádia (pokrytí stanic ČRo) Světový den rádia (pokrytí stanic ČRo) Celoplošné stanice Český rozhlas 1 - Radiožurnál 10:05 Host Radiožurnálu Lucie Výborná se ptá režiséra Karla Weinlicha, jaké má rádio kouzlo. 11:10 Děti Vám to řeknou

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

MICHAL HUVAR. K O N C E R T.eu žurnál 001

MICHAL HUVAR. K O N C E R T.eu žurnál 001 i MICHAL HUVAR K O N C E R T.eu žurnál 001 O cestě za digitalizací... Začnu citáty z tisku, které se v tuzemských novinách objevují už nějaký čas. Nejprve titulky: SPALTE SVO- JE CD, BUDÍČEK PRO DINOSAURY,

Více

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje

5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje 5.1.7 Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje Studijní zaměření Hra na elektronické klávesové nástroje se uskutečňuje ve vyučovacích předmětech Hra na elektronické klávesové nástroje,

Více

Lafayette College vyučuje harmonii a skladbu a učí také jazzový klavír na Moravian College. Obě tyto školy jsou v Pennsylvánii.) Jako pedagog působí

Lafayette College vyučuje harmonii a skladbu a učí také jazzový klavír na Moravian College. Obě tyto školy jsou v Pennsylvánii.) Jako pedagog působí Česky: Skip Wilkins, jazzový pianista a skladatel, vyrostl v Bostonu v rodině hudebníků a již více než třicet let vystupuje sólově. Již v začátcích své kariéry koncertoval s Davidem Liebmanem, Davidem

Více

RockZone 105,9 je Co u nás uslyšíte: Kdo nás poslouchá:

RockZone 105,9 je Co u nás uslyšíte: Kdo nás poslouchá: RockZone 105,9 je rádio, které letos oslavilo 11 let své existence jediná rozhlasová stanice v ČR orientovaná na moderní rock unikátní mix různých aktuálních rockových trendů a stylů stanice, jejíž posluchači

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZAHRAJE SAXOFON VŠE? Za Nádražím 222, Český Krumlov. Autor práce: Michal Kalista, IX.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZAHRAJE SAXOFON VŠE? Za Nádražím 222, Český Krumlov. Autor práce: Michal Kalista, IX. ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZAHRAJE SAXOFON VŠE? Autor práce: Michal Kalista, IX. C Konzultant: Mgr. Ivana Severová Školní rok: 2015 2016 2010

Více

MKD KURZ PLETENÍ Z PEDIGU

MKD KURZ PLETENÍ Z PEDIGU Mekuc 11/2015 Úterý 3. listopadu v 15.30 hodin hudební sál MKD PŘÍVORANKA Středa 4. listopadu v 17.00 hodin hudební sál MKD JAZZ WORLD PHOTO 2015 Zahájení výstavy fotografií a Jazzového listopadu v MEKUC.

Více

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá Datum Čas Název akce Místo konání sobota 1.12. 15.00-18.00 Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček aneb VELKÝ POHÁDKOVÝ MEJDAN Vánoční dílny neděle 2.12. 09.00-18.00 Advent na náměstí - Reprodukovaná

Více

Prezentace má za úkol seznámit žáka s kořeny hudebních stylů. Mgr. Romana Zikudová. - zdravotní postižení - LMP

Prezentace má za úkol seznámit žáka s kořeny hudebních stylů. Mgr. Romana Zikudová. - zdravotní postižení - LMP Identifikátor materiálu EU: ICT 3-27 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT= Předmět/Téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace má za úkol seznámit žáka s kořeny hudebních

Více

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2. BEDŘICH SMETANA Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: únor 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

HEJBNI KOSTROU-TANEČNÍ POHYBOVÉ ODDĚLENÍ KONCERT HUDEBNÍCH TĚLES A POPU TĚLESA, POP

HEJBNI KOSTROU-TANEČNÍ POHYBOVÉ ODDĚLENÍ KONCERT HUDEBNÍCH TĚLES A POPU TĚLESA, POP 13.9.2016 AKCE SPOLKU SMÍŠEK MÍRU VYBRANÁ HUDEBNÍ ODDĚLENÍ ODDĚLENÍ 21.9.2016 KDYŽ JÁ VÁM POVÍDÁM, ŽE JE ŽIVOT NA ZEMI,PRAVDU MÁM,VĚŘTE MI KC VOZOVNA 26.9.2016 HEJBNI KOSTROU-TANEČNÍ WORKSHOP KARLÍNSKÝ

Více

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE HUDEBNÍ SOUBORY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz HUDEBNÍ

Více

Úspěchy školního roku 2017/2018

Úspěchy školního roku 2017/2018 Úspěchy školního roku 2017/2018 15. ročník Písňové soutěže Bohuslava Martinů 2017 20. 22. 10. 2017, Gymnázium a Hudební škola hl. m. Prahy Pavel Janečka - 4. ročník zpěv 3. cena v kategorii II C K+G Pedagogické

Více

Charakteristika předmětu Hudební výchova

Charakteristika předmětu Hudební výchova Charakteristika předmětu Vyučovací předmět se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací: v 1. 5. ročníku 1 hodina týdně Výuka probíhá ve třídách. Tento předmět vede žáky k porozumění

Více

Vánoční hvězdy v Karlíně

Vánoční hvězdy v Karlíně Nabídka spolupráce 2014 Minulý rok se konal koncert Vánoční Hvězdy v Karlíně v Hudebním Divadle Karlín, na kterém vystoupily hvězdy jako J. Ledecký, L. Machálková, P. Vítek, J. Zelenková, R. Schwab, M.

Více

AMERICKÉ JARO 2015 KONCERTY

AMERICKÉ JARO 2015 KONCERTY AMERICKÉ JARO 2015 Čestná patronka festivalu: Madeleine Albrightová, emeritní ministryně zahraničí USA PROGRAM 13. dubna 15. července 2015 Praha, Liberec, České Budějovice, Kamenice nad Lipou, Pňov-Předhradí,

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR 1995 Přípravné studium: pro děti 5 7 leté HUDEBNÍ

Více

Avion Big Band. Avion Big Band

Avion Big Band. Avion Big Band Avion big band sdružuje amatérské muzikanty se stejným zájmem o hudbu, kteří ovládají hru na hudební nástroj a zpěv. Cílem je reprezentace Zlína, Zlínského kraje a České republiky a také rozvoj kapely

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI. JAZZ SIDE z.s. rok 2014

ROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI. JAZZ SIDE z.s. rok 2014 ROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI rok 2014 Stránka 1 z 10 OBSAH 1. HLAVNÍ ČINNOST Úvod 3 Personální zajištění.. 4 Provoz profesionálního brněnského bigbandu B-SIDE BAND. 5 2. EKONOMICKÁ ČINNOST Přehled dotací.8

Více

KABÁT. Žánry Hard rock Pop rock Thrash metal Rock'n'roll Hospodský rock

KABÁT. Žánry Hard rock Pop rock Thrash metal Rock'n'roll Hospodský rock - 1 - Kabát je česká rocková kapela ze severočeských Teplic, existuje již od roku 1983. Za svou 22-letou kariéru skupina prodala přes 1 000 000 kopií svých alb. Roku 2003 získávají svého prvního Zlatého

Více

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ. FOTO: fotoarchiv Chodovská tvrz PŘIPRAVUJEME:

CHODOVSKÁ TVRZ JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ. FOTO: fotoarchiv Chodovská tvrz PŘIPRAVUJEME: JE JEDINEČNÁ PAMÁTKA A KULTURNÍ CENTRUM S RESTAURACÍ PROGRAM KONCERTY: Eliška Balabánová & Anna Císařovská 19.00 Kytarový recitál. Vstupné: 100/80 Kč. Duo Nuages 19.30 Jazzová a jazzu blízká hudba. Vstupné:

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Estetická výchova hudební ( EVH ) Náplň: Původ hudby, hudba pravěku, starověku, středověku, renesance, baroka, klasicismu, romantismu, vážná hudba 20. století, vývoj světové populární hudby Třída:

Více