Modbus Relay. stručný manuál Sepsal: František Ryšánek Modbus Relay...1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modbus Relay. stručný manuál Sepsal: František Ryšánek <rysanek@fccps.cz> Modbus Relay...1"

Transkript

1 Modbus Relay stručný manuál Sepsal: František Ryšánek Obsah Modbus Relay...1 Součásti zařízení...1 HW...1 SW...2 Základy ovládání...2 Úvodem...2 Administrátorské heslo...2 Obecné příkazy a klávesové zkratky...2 Konfigurace...3 Přepnutí disku z režimu RO do režimu RW a naopak...3 Konfigurace IP adresy a DNS...4 Konfigurace démona Relay...4 Aktualizace softwaru...4 Formát souboru relay.conf...5 Základy ovládání textového editoru vi...9 Součásti zařízení HW Průmyslové PC s potřebnými porty: Ethernet, RS-232 (dle potřeby i RS-422/RS-485) podle požadovaného výkonu, počtu portů a dalších omezení lze vybrat vhodný typ počítače a rozšiřujících desek. Read-only diskové médium na bázi flash (DiskOnChip nebo CompactFlash), lze použít i točivý harddisk. Napájecí zdroj 230V st. nebo 24V ss., popř. bez zdroje (vstup pro stabilizované napájení +5 a +12 V).

2 SW - operační systém Linux: minidistribuce založená na stolním Linuxu, s plnohodnotnou GNU libc a základní sadou běžných systémových utilit. - user-space knihovna Linux Modbus (interní produkt FCC PS s.r.o.) - aplikační démon relay - konfigurace všech softwarových částí se provádí editací textových konfiguračních souborů v operačním systému zařízení. Základy ovládání Úvodem Pro potřeby konfigurace, kontroly a případného ladění je třeba přihlásit se do operačního systému zařízení. Ovládání zařízení je dáno použitým operačním systémem, kterým je Linux volně šiřitelný OS UNIXového typu. Zařízení neobsahuje Xwindows, pouze příkazový řádek a obslužné aplikace, které běží v tomto prostředí. K zařízení lze připojit VGA monitor a PS/2 klávesnici (pokud použitý PC hardware obsahuje příslušné porty). Dále je standardně možný přístup po síti přes telnet, na přání také přes sériovou konzolu nebo po síti přes SSH. Jako telnetový klient v nouzi stačí standardní Telnet dodávaný jako součást Windows (emulace ANSI, ale ve VIčku nefungují kurzorové šipky). Pro přesnější emulaci Linuxové lokální konzole lze doporučit terminálový emulátor CRT nebo SecureCRT. CRT umí telnet, SecureCRT umí i RS-232 a SSH. Dalším vhodným terminálem je Putty. Doporučeným typem emulace je Linux, lze ale použít i ANSI nebo VT100 a příbuzné. Pro samotný běh zařízení není zapotřebí monitor ani klávesnice (ani vzdálený přístup). Stačí zapnout síťový vypínač. Administrátorské heslo Administrátorský účet má z výroby nastaveny tyto parametry: Login: root Heslo: abcd1234 Obecné příkazy a klávesové zkratky V případě místního přihlášení přes konvenční monitor a klávesnici je k dispozici šest virtuálních konzol, mezi kterými lze přepínat klávesovými kombinacemi Alt+F1 až Alt+F6. Konzola má scrollback buffer, kterým lze rolovat - s použitím klávesových kombinací Shift+PgUp a Shift+PgDown. Buffer má omezenou velikost a vyprázdní se přepnutím na jinou konzolu.

3 Výše popsané klávesové zkratky nefungují při přihlášení přes Telnet (nebo SSH nebo sériovou konzolu). Při vzdáleném přístupu však lze použít několik paralelních relací, odrolovaný text lze nalézt ve scrollback bufferu použitého telnetového klienta (resp. terminálového emulátoru). Nezávisle na způsobu přihlášení lze vracet již použité příkazy šipkami nahoru a dolů, při jejich editaci lze používat CTRL+A a CTRL+E (začátek a konec řádku), na lokální konzoli a v některých terminálových emulátorech fungují i klávesy Home a End. CTRL+C ukončí aktuální program. V příkazovém řádku funguje velké množství standardních unixových a Linuxových příkazů, např.: ls výpis souborů v daném adresáři (DOS: dir). Modifikace: ls l, ls al pwd aktuální cesta cd přechod do jiného adresáře (pozor na mezeru před argumentem, tj. např. cd.. cp mv rm kopírovat soubor (DOS: copy). Modifikace: cp R (recursive) přesunout nebo přejmenovat soubor (DOS: move, rename) smazat soubor (DOS: del). Modifikace: rm f, rm Rf (forced, recursive & forced) cat výpis obsahu souboru (DOS: type) less výpis obsahu souboru, stránkovaný, umí listovat i zpátky ps jednorázový seznam běžících procesů. Doporučená modifikace: ps -auxww top trvale běžící seznam procesů, periodicky se aktualizuje, třídí se podle zátěže (q = quit) kill šetrně ukonči proces (argumentem je PID). Modifikace: kill -9 (zabij natvrdo) mc Midnight Commander souborový manažer (DOS: nc, vc, m602), má i editor Rozdíly oproti DOSu: disky nemají písmenka, v systému je jediný společný kořenový adresář: /. Disky se montují na prázdné adresáře. Adresáře v cestě jsou odděleny obyčejným lomítkem, tj. nikoli zpětným lomítkem. Zpětné lomítko znamená escape sekvenci pro tvrdé vložení následujícího znaku. Konfigurace Přepnutí disku z režimu RO do režimu RW a naopak Výhodou flashdisků je odolnost vůči vybracím. Nevýhodou je omezený počet zápisových cyklů, který lze velmi snadno vyčerpat přímým ukládáním logů nebo swapováním. Proto je flashdisk za běhu systému standardně v režimu read-only, a je v tomto režimu připojen automaticky již při startu. Pokud potřebujeme upravit konfiguraci zařízení, nezbývá než přepnout disk po dobu změn do režimu pro plný přístup (read-write). A následně ho přepnout zpátky do režimu read-only, přinejmenším proto, aby byl svazek opět plně odolný vůči výpadkům napájení. K přepínání se používají dva jednoduché příkazy:

4 rw = povol zápis (nyní lze provádět změny konfigurace) ro = synchronizuj buffery na disk a zakaž zápis Konfigurace IP adresy a DNS IP adresa, maska, broadcast a gateway jsou uloženy pohromadě v souboru /etc/network, ze kterého si data vezme startovní skript /etc/init.d/network. Vlastní jméno počítače je uloženo v souboru /etc/hostname. Adresy nameserverů a doména jsou uloženy v tradičním souboru /etc/resolv.conf. V systému samozřejmě funguje tradiční příkaz ifconfig, kterým lze IP adresu přímo změnit. S ohledem na případný restart je ale vhodnější provést úpravu v konfiguračních souborech. Změnu nastavení sítě lze uplatnit i bez rebootu, pouze zavoláním příslušného init skriptu: /etc/init.d/network restart Změny v /etc/resolv.conf (nastavení DNS) se projeví i bez restartu. Po změně konfigurace IP adresy je vhodné restartovat Relay démona (v jednodušších případech to není nutné, chytí se sám). Konfigurace démona Relay Démon relay si bere konfiguraci ze souboru /etc/relay.conf. Po změně konfigurace je třeba zavolat doprovodný inicializační skript, který provede restart vlastního démona. Protože se jedná o klíčovou součást zařízení, je tento skript zahrnut symbolickým odkazem ve standardní cestě shellu, takže není třeba volat ho plným jménem z /etc/init.d/ : relay restart Aktualizace softwaru Samotný démon relay je tvořen jediným binárním spustitelným souborem /bin/relay.bin. Pokud půjde o aktualizaci pouze tohoto démona, lze ji provést prostou kopií souboru příkazy operačního systému. Jako médium pro přenos aktualizovaného souboru do cílového zařízení lze použít FTP (na zařízení běží FTP server), nebo lze připojit CD-ROM či floppy mechaniku. Případně, pokud to hardware podporuje, USB disk. Aktualizovat lze také celý operační systém, kompletním přepsáním obsahu flashdisku (tj. přepíše se např. i obsah konfiguračních souborů). V případě CompactFlash paměti lze toto provést v libovolném PC s USB čtečkou a bootovatelnou jednotkou CD-ROM, v případě DiskOnChipu je třeba připojit k cílovému zařízení jednotku CD-ROM, z ní nastartovat instalátor a flashdisk přepsat. Případně se lze dohodnout na zaslání flashdisku s aktualizovaným softwarem ovšem pozor v případě DiskOnChipu, jeho výměna představuje poměrně choulostivou operaci, která si může vyžádat vymontování motherboardu (připojit CD-ROM je méně práce). Potřebné kabely pro připojení disketové a CD-ROM mechaniky mohou být součástí standardní dodávky hadrwaru (záleží na zvoleném modelu motherboardu), u miniaturních průmyslových PC může být potřeba ještě standardní PC/AT zdroj.

5 Formát souboru relay.conf Příklad # Tato radka znamena komentar. ; Tohle je taky komentar. source port ttys0,9600,8n1,rtu,noflow id 6 => host frame_t 500ms pend_t 2s tx_t 3s id 0 id 4 => host id 1 id 5 => host id 2 id 7 => host senzor22.in.firma.cz:540 id 0 id 8 => host senzor22.in.firma.cz:540 id 1 # Prazdne radky jsou ignorovany. source port ttys1,9600,8n1,ascii,flow frame_t 5ch pend_t 500ms tx_t id 6 => host id 1 id 4 => host id 3 id * => port ttys2,19200,8n1,rtu,flow gw_timeout source host any:503 gw_nopath id 0xE => host nekdo.nekde.cz id 50 id 0x0F => port ttys2 Formálnější definice syntaxe Na samostatném řádku je určen zdroj dat (Modbus port typu slave). Na následujících řádcích jsou určena pravidla pro mapování Modbus Device ID s, tj. mj. cílové porty. Jeden řádek = jedno pravidlo = jeden cíl (Modbus port typu master). Pravidla přísluší k naposledy definovanému zdroji. Definice cíle se mohou opakovat (duplicita je detekována a ošetřena). Z logiky věci vyplývá, že prvním výkonným řádkem v konfiguračním souboru musí být definice zdroje dat. Duplicitní zdroje nejsou povoleny. Duplicitní cíle jsou povoleny, interně jsou všechny duplicitní cíle redukovány na jediný cíl, který si podrží vedlejší atributy z prvotní definice (vedlejší atributy udané v dalších definicích jsou potichu ignorovány). Není povoleno definovat cíl, který byl již definován jako zdroj jeden port nemůže být zároveň master a slave, ani zároveň lokální Modbus/TCP server a cílový port (vznikla by smyčka). Jak zdroj tak cíl může být typu TCP, RTU nebo ASCII. Formát zdroje: source <TCP host serial port> [options]

6 Formát pravidla a cíle: id <src id *> => <TCP host serial port> [options] [id <dst id>] Pomocí zástupného znaku * (hvězdička) lze zadat obecné či nespecifické pravidlo, které se uplatní na všechna ID v příchozích rámcích relay bude propouštět všechny dotazy. Uplatňují se přednostně specifická pravidla - teprve pokud není nalezeno žádné specifické pravidlo, uplatní se pravidlo obecné. Pokud nezadáme cílové ID pravidla (prostě vynecháme celý člen včetně klíčového slova id ), zůstaně ID nezměněno nebude se překládat. Formát definice sériového portu: port <device node>[,option[,option[,option]]] options: - baud rate (default: 9600) - Databits Parity Stopbits (default: 8N1) - FLOW NOFLOW (default: NOFLOW) - RTU ASCII (default: RTU) Device node je jméno speciálního souboru, pod kterým se v Unixu skrývá systémové zařízení. Nejlépe včetně cesty, jména v adresáři /dev i bez cesty. Například /dev/ttys0 je totéž jako COM1, /dev/ttys1 je totéž jako COM2 apod. (sériová konzolová zařízení v Unixu jsou číslována od nuly). Jako rychlost portu je možno vybrat z obecně známých typizovaných rychlostí, které jsou charakteristické pro UART 16550A, přesněji které jsou vyjmenovány v hlavičkových souborech systémové knihovny v Linuxu od 50 bd po bd. Datových bitů může být 5-8, parita O E N, stop bity 1 nebo 2. Flow control je buď hardwarová (RTS+CTS) nebo žádná. Formát definice TCP hostitele: host <DNS name IP Address>[:TCP_port] Nepovinné volby, společné pro sériové i TCP porty: 1) timeouty frame_t <timeout> = frame break timeout pend_t <timeout> = pending queue timeout (master ports only) tx_t <timeout> = transmit queue timeout 2) volby povolující hlášení gatewayových chyb směrem k masteru gw_nopath = Modbus gateway reports no path defined for this ID gw_timeout = Modbus gateway reports no response from the slave

7 Všechny druhy timeoutů se udávají ve formátu <číslo>[jednotka] bez mezery, např , 10ms nebo 9ch. Pokud chybí jednotka, použijí se implicitní mikrosekundy alternativně lze specifikovat jednotku ms, s nebo ch. Posledně jmenovaná znamená characters, tj. násobek ekvivalentu doby odeslání jednoho znaku na dané jmenovité rychlosti sériového portu (počítáno jako 10 bitů). Tato jednotka se hodí především u sběrnic typu Modbus/RTU tento standard specifikuje konec rámce jako pauzu v délce nejméně 3.5 znaku. Volba frame_t (frame break timeout) znamená maximální povolenou mezeru mezi dvěma znaky, které mají ještě patřit do jednoho rámce. Default pro tento timeout je závislý na typu sběrnice: RTU = 4 * ekvivalent 1 znaku (tj. na rychlosti 9600 bps cca 4-5 ms), norma říká 3.5ch ASCII = 30 sekund (norma říká, že rámce se rozhodně nemají ukončovat podle timeoutu) TCP = 100 ms (norma nestanoví konec rámce na základě timeoutu, ale v praxi běžně přijde jeden Modbus rámec zabalený v jediném TCP rámci, takže nízký timeout dává smysl) Volba pend_t (pending queue timeout) znamená, jak dlouho se má čekat na odpověď po odeslání transakce (resp. po vstupu do syscallu write()) na master portu. Na slave portech pending fronta vůbec není, takže u nich tento timeout nedává smysl. Default je 2 s takto dlouhý timeout se uplatní na pomalých linkách při TCP komunikaci, takto dlouhá odezva od koncového zařízení je méně pravděpodobná. Volba tx_t (transmit queue timeout) znamená, po jaké době se mají neodeslané transakce čistit z odesílací fronty konkrétního portu (master nebo slave). Z fronty odebírá transakce přirozeným způsobem odesílající thread, který volá write() a na master portech přeřazuje transakce do fronty právě zpracovávaných transakcí (pending queue). Jinak řečeno, pokud je vysílání z nějakého důvodu pomalejší než zařazování dalších transakcí, třeba proto, že se nevracejí odpovědi na odeslané transakce, může se stát, že transakce již zařazené k odeslání vytimeoutují dříve, než se jich ujme odesílací vlákno knihovny. Default je 500 ms pro všechny druhy portů. Pokud se týče signalizace chyb vzniklých na vzdálených sběrnicích, démon relay standardně žádné chybové odpovědi sám negeneruje pouze transparentně předává standardní chybové odpovědi koncových zařízení, neboť se jedná o standardní Modbusové rámce. Standard Modbus nicméně specifikuje dva druhy chybových odpovědí, které zde připadají v úvahu: 1) Gateway path unavailable Gateway neví, kam má dále poslat přijatý dotaz. V našem případě relay nemá definováno pravidlo, které by mohl uplatnit na zdrojové Modbus Unit ID. Pokud se tento problém vyskytne, jedná se patrně o chybu v konfiguraci celého systému (master, relay, slave). 2) Gateway target device failed to respond Od koncového zařízení nepřišla odpověď (relay zaznamenal timeout transakce). Koncové zařízení (slave) je patrně mrtvé, nebo neexistuje (chyba konfigurace). Konfigurační soubor relay.conf umožňuje povolit hlášení těchto chybových stavů. První hlášku povoluje volba gw_nopath. Tato chybová hláška pomůže odhalit případnou chybu v konfiguraci relaye (pokud nepoužíváme obecná pravidla). Druhou hlášku povoluje volba gw_timeout. Tato chybová hláška pomůže rozlišit chyby před relayem a za relayem. Také může částečně zrychlit provoz v rozsáhlejším Modbusovém systému

8 s nestejně rychlými linkami a cyklickým pollingem, pokud se v něm občas vyskytují mrtvá koncová zařízení. Stačí na nejnižších relayích nastavit rozumně krátký pend_t plus ještě gw_timeout. Díky tomu se master dozví v nejkratší možné době, že vzdálený slave je nedostupný, a nemusí čekat na svůj dlouhý timeout, do kterého se musí vejít všechna koncová zařízení. Poznámka ohledně časové přesnosti Všechny timeouty jsou typicky lehce překračovány směrem nahoru, nikdy dolů. To vyplývá z chování použitých časovacích funkcí operačního systému. Kvůli způsobu implementace použité modbusové knihovny (non-realtime user-space knihovna, nikoli např. kernel-space ovladač) jsou pro časování použity obyčejné user-space časovače. Proto přesnost frame break timeoutu je v řádu cca jednotek ms (bez velké zátěže), pod větší zátěží se timeout protahuje až na cca 10 ms, což je perioda preemptivního systémového plánovače. Aplikace i knihovna jsou napsány pokud možno důsledně tak, aby se vlákna navzájem zbytečně neblokovala a především aby zbytečně nespotřebovávala procesorový čas v nekonečných smyčkách. Bez výraznější zátěže CPU plánovač přepíná úlohy prakticky při každém blokujícím systémovém volání a při každém použití meziprocesové synchronizace. Proto má Relay za normálních okolností přijatelné průchozí zpoždění u korektních transakcí může zvyšovat latenci snad jen frame break timeout v RTU, který ale pod přiměřenou zátěží není významně překračován. Frontové timeouty jsou o něco méně přesné mazání z fronty není zařízeno pomocí řetězených časovačů, ale pomocí časových značek na transakcích a periodicky spouštěného garbage collectoru (samostatný thread na každém portu, který se pravidelně probouzí součást knihovny). Perioda garbage collectoru je standardně 200 ms na master portech a 500 ms na slave portech jedná se o hodnotu, která se zadává při kompilaci knihovny. Doporučujeme vyvarovat se dotazů na slave zařízení, o kterých předem víme, že jsou mrtvá. Mrtvý slave brzdí svou sběrnici. Toto je zřejmě problém hlavně u master portů na sériových sběrnicích s více slave zařízeními. Typický Modbus/TCP slave je na své TCP sběrnici jediným koncovým zařízením, takže zablokuje pouze svůj vlastní port v aplikaci Relay a pak ještě dotazujícího se mastera dotazy od jiných masterů na ostatní zařízení běží bez problémů dál.

9 Základy ovládání textového editoru vi Úvod Konfigurace systému a démona Relay se nastavuje editací textových konfiguračních souborů. Vedle jednoduchého vestavěného editoru v souborovém manažeru mc obsahuje operační systém zařízení také tradiční unixový editor vi, přesněji jeho klon VIM minimal. Editor se spouští příkazem vi <jméno souboru> Dva režimy prohlížení a vkládání VIčko se od jiných editorů liší tím, že má dva základní režimy: prohlížecí a editační. V prohlížecím režimu se lze po textu pohybovat šipkami, ale písmenka napsaná na klávesnici se do textu nedoplňují. Háček je v tom, že v prohlížecím režimu má spousta písmenek speciální funkce pohyb, skok na začátek a konec řádku, mazání písmen/slov/řádků apod. Takže není problém i v prohlížecím režimu otevřený soubor nějak nabourat. V editačním=vkládacím režimu se editor chová podobně, jako kterýkoli příbuzný. Po startu je editor automaticky v prohlížecím režimu. Do vkládacího režimu se lze dostat příkazem i nebo na lokální konzoli klávesou Ins. Zpátky z vkládacího režimu do prohlížecího se lze dostat klávesou Esc. Jak z toho ven? Pokud se dostanete do problémů, např. pokud se Vám podařilo v prohlížecím režimu něco smazat, nebo si prostě nejste jisti, co se právě děje, nejjednodušší bude vystoupit a nastoupit. Vystoupit lze takto: - stiskněte jednou či vícekrát Esc, a počkejte asi 2 s editor vyskočí z vkládacího režimu (pokud v něm zrovna je), pokud je v prohlížecím režimu tak zruší případné rozepsané vícepísmenné kombo příkazy. Nespárovaný Escape vyvolá pouze varovné pípnutí (pokud je v terminálu povoleno). - pokud máte pocit, že by stačilo Undo, zkuste zmačknout u jste v prohlížecím režimu, takže písmenko u znamená Undo. Tato funkce umí vrátit i více kroků. - pokud byste raději vystoupili a nastoupili, zadejte sekvenci :q a Enter (= Quit), tj. dvojtečka kvé Enter

10 - pokud se editor brání, že byly v souboru provedeny změny, a že tyto nejsou uloženy, zadejte :q! a Enter (= konec, bez připomínek!) Vaše úpravy se neuloží a editor vyskočí zpátky do příkazového řádku. - pokud nicméně chcete změny uložit, máte možnost: příslušná sekvence je :w Enter (=Write) a pak teprve :q Enter, případně rovnou kombo :wq Enter Co to umí užitečného Na lokální konzoli fungují klávesy Home, End, PageUp a PageDown. Pohybové příkazy (v prohlížecím režimu) jsou: 0, $ = začátek a konec řádku b, e = začátek a konec slova w = konec slova, jako oddělovače fungují mezery, tečky, pomlčky W = konec slova, jako oddělovače se uvažují výhradně mezery G = jdi na konec souboru 1G = jdi na první řádek souboru <číslo>g = jdi na uvedený řádek v souboru Příkazy, spouštějící vkládací režim: (ukončuje ho vždy Esc) i = začít vkládat zde (insert) I = začít vkládat od začátku řádku (Insert) a = začít vkládat za tímto znakem (append) A = začít vkládat na konci řádku (Append) o = začít nový řádek za aktuálním řádkem O = začít nový řádek před aktuálním řádkem cw = změnit do konce slova cw = změnit do konce slova (oddělovače pouze mezery) c$ = změnit do konce řádku r<nový> = změň znak pod kursorem na <nový> (nevstupuje do vkládacího režimu) Mazací příkazy (v prohlížecím režimu): x, Del = smaž aktuální znak (pod kurzorem) dw = smaž do konce slova dw = smaž do konce slova (oddělovače pouze mezery) dd = smaž aktuální řádek d$ = smaž do konce aktuálního řádku Příkazy pro blokovou manipulaci yy = zkopíruj aktuální řádek do clipboardu yw = zkopíruj aktuální slovo do clipboardu y$ = zkopíruj vše do konce řádku do clipboardu y<pohyb dolů> = zkopíruj do clipboardu dva řádky p = vlož na aktuální pozici

11 Hledací příkazy /<výraz> = hledej <výraz> dolů?<výraz> = hledej <výraz> nahoru n = hledej další stejným směrem N = hledej další opačným směrem % = skoč na odpovídající párovou závorku Undo, redo. = znovu poslední vkládací/změnovou operaci u = zpět (undo) - pamatuje si více kroků. U = zpět (undo) pro všechny změny na lokálním řádku. Další příkazy J = připoj následující řádek za aktuální řádek Uložení dat a ukončení :w = uložit :w <soubor> = uložit pod jménem <soubor> (pozor, aktuální buffer si podrží staré jméno!) :w! = uložit, přestože je soubor read-only :q = konec :q! = konec, přestože má aktuální soubor neuložené změny :wq = uložit a konec Úvod do ovládání editoru VIM

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích

Cvičení 2. Přesměrování vstupu a výstupu. Posloupnost příkazů. Příkazy pro informaci o uživatelích Cvičení 2 Přesměrování vstupu a výstupu Příkaz > abc výstup příkazu jde do souboru abc. Pokud soubor neexistuje je vytvořen. Pokud existuje je přepsán. Příkaz >> abc výstup příkazu jde do souboru abc.

Více

Základní příkazy OS UNIX

Základní příkazy OS UNIX 1 Základní příkazy OS UNIX Výpis obsahu adresáře ls [přepínače] [soubor]! výpis informací o zadaných souborech! pokud zadáme jméno adresáře, je vypsán obsah adresáře (seznam souborů, které jsou v adresáři

Více

Popis programu EnicomD

Popis programu EnicomD Popis programu EnicomD Pomocí programu ENICOM D lze konfigurovat výstup RS 232 přijímačů Rx1 DIN/DATA a Rx1 DATA (přidělovat textové řetězce k jednotlivým vysílačům resp. tlačítkům a nastavovat parametry

Více

Úvod, jednoduché příkazy

Úvod, jednoduché příkazy A7B38UOS Úvod do operačních systémů cvičení LS 2012/13 1. Cvičení Úvod, jednoduché příkazy Přednášející Cvičící Kdo je kdo v UOS doc. Ing. Jaroslav Roztočil, CSc. Ing. Jan Koller, Ph.D. Ing. Radek Havlíček,

Více

Linux-příkazový řádek

Linux-příkazový řádek Linux-příkazový řádek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání,

Více

SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO

SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO SEMESTRÁLNÍ PROJEKT Y38PRO Závěrečná zpráva Jiří Pomije Cíl projektu Propojení regulátoru s PC a vytvoření knihovny funkcí pro práci s regulátorem TLK43. Regulátor TLK43 je mikroprocesorový regulátor s

Více

Úvod do Unixu. man: příkaz pro zobrazení nápovědy k danému příkazu, programu (pokud je k dispozici), např. man cp. pwd: vypíše cestu k aktuální pozici

Úvod do Unixu. man: příkaz pro zobrazení nápovědy k danému příkazu, programu (pokud je k dispozici), např. man cp. pwd: vypíše cestu k aktuální pozici Základní příkazy Úvod do Unixu man: příkaz pro zobrazení nápovědy k danému příkazu, programu (pokud je k dispozici), např. man cp vypíše nápovědu o příkazu cp, manuálová stránka se ukončí stisknutím klávesy

Více

TCP-Wedge ZDARMA. Přidává podporu TCP/IP: Sběr dat z adres portu IP na libovolné síti TCP/IP - ethernet / internet.

TCP-Wedge ZDARMA. Přidává podporu TCP/IP: Sběr dat z adres portu IP na libovolné síti TCP/IP - ethernet / internet. Katalogový list www.abetec.cz Software WinWedge Professional pro sběr dat 15-1003E Obj. číslo: 106001285 Výrobce: Mark-10 Corporation Anotace Přenáší data do libovolného programu Windows. Poskytuje plný

Více

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2 Přednáška 2 Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. 1 Systém souborů (FS) I 2 Systém souborů II Logický systém souborů pro běžného uživatele se jeví jako jediná homogenní struktura

Více

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa

v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) by: Ing. Jan Steringa v. 2425a Jak si na PC vypěstovat HTTP (WWW, Web) server a jak ho používat (snadno a rychle) 2017 by: Ing. Jan Steringa Webový server Apache je předurčen k provozu na operačním systému Linux. Je to dáno

Více

Převodník Ethernet RS232 s Modbus RTU / TCP routerem

Převodník Ethernet RS232 s Modbus RTU / TCP routerem R025 Převodník Ethernet RS232 s Modbus RTU / TCP routerem Shrnutí R025 je převodník rozhraní RS232 na 10/100 Mbit Ethernet, tzv. terminal server. Obsahuje i funkci pro převod telegramů protokolu Modbus

Více

Tomáš Borland Valenta

Tomáš Borland Valenta Architektura GNU/Linuxu Tomáš Borland Valenta Přehled stavebních prvků operačního systému GNU/Linux aneb od základů až po okna... Základní rozdělení Hardware Software Hardware Základní deska CPU Paměť

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

Operační systémy. Cvičení 1: Seznámení s prostředím

Operační systémy. Cvičení 1: Seznámení s prostředím Operační systémy Cvičení 1: Seznámení s prostředím 1 Obsah cvičení Organizace cvičení Učebna K311 Unixová učebna K327 (Solárium) Přihlášení do Unixu Spouštění vzorových příkladů vzdáleně (Unix) lokálně

Více

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

Správa souborů soubor, stromová struktura. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Správa souborů soubor, stromová struktura Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Soubor pojmenovaná uspořádaná skupina dat uložená na nějakém datovém médiu (související data uložená

Více

PRACUJEME S SHELLEM Ať žije BASH.

PRACUJEME S SHELLEM Ať žije BASH. PRACUJEME S SHELLEM Ať žije BASH. V této lekci nakoukneme do základů shellu Bash. Trocha nudné teorie. Název je akronym pro Bourne again shell, což poukazuje na jeho základ v dříve nejpoužívanějším unixovém

Více

Návod k instalaci, provozu a údržbě brány MODBUS. Návod k instalaci, provozu a údržbě. Brána Modbus

Návod k instalaci, provozu a údržbě brány MODBUS. Návod k instalaci, provozu a údržbě. Brána Modbus Návod k instalaci, provozu a údržbě Brána Modbus Obsah 1 Představení... 3 2 Úvodní informace... 3 3 Instalace... 5 4 Svorkovnice... 6 4.1 Svorky pro připojení k PC... 6 1 Představení... 1 2 Úvodní informace...

Více

TGMmini. začínáme. komplexní dodávky a zprovoznění servopohonů dodávky řídicích systémů

TGMmini. začínáme. komplexní dodávky a zprovoznění servopohonů dodávky řídicích systémů TGMmini začínáme Olomoucká 1290/79-1 - Fax: +420 548 141 890 Historie revizí dokumentu datum verze popis 20. 10. 2017 1.0 Olomoucká 1290/79-2 - Fax: +420 548 141 890 Obsah TGMmini... 1 Historie revizí

Více

2N Access Commander. Základy použití. www.2n.cz 1.1.0. Verze

2N Access Commander. Základy použití. www.2n.cz 1.1.0. Verze 2N Access Commander Základy použití Verze 1.1.0 www.2n.cz Společnost 2N TELEKOMUNIKACE a.s. je českým výrobcem a dodavatelem telekomunikační techniky. K produktovým řadám, které společnost vyvíjí, patří

Více

ADMINISTRACE UNIXU A SÍTÍ - AUS Metodický list č. 1

ADMINISTRACE UNIXU A SÍTÍ - AUS Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Cílem předmětu je seznámit posluchače s problematikou správy systémů typu UNIX a základním nastavením počítačových sítí. Zaměření kurzu je především na získání celkového přehledu a

Více

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE!

DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! DŮLEŽITÉ INFORMACE, PROSÍM ČTĚTE! Tento dodatek k uživatelské příručce obsahuje postup nastavení USB portu pro ADSL modem CellPipe 22A-BX-CZ Verze 1.0 01/2004 Úvod Vážený zákazníku, tento text popisuje

Více

LINUX SOUBORY. Zadejme příkaz ls l! V této lekci se odrazíme od dlouhého výpisu příkazu ls a uvidíme, kam nás to zanese. SPŠ Teplice - 3.

LINUX SOUBORY. Zadejme příkaz ls l! V této lekci se odrazíme od dlouhého výpisu příkazu ls a uvidíme, kam nás to zanese. SPŠ Teplice - 3. LINUX SOUBORY Zadejme příkaz ls l! V této lekci se odrazíme od dlouhého výpisu příkazu ls a uvidíme, kam nás to zanese. Dlouhý výpis příkazu ls Zadejte příkaz ls s parametrem l. Před každou položkou (souborem

Více

TFTP Trivial File Transfer Protocol

TFTP Trivial File Transfer Protocol TFTP Trivial File Transfer Protocol Jan Krňoul KIV / PSI TFTP Jednoduchý protokol pro přenos souborů 1980 IEN 133 1981 RFC 783 1992 RFC 1350 1998 RFC 1785, 2090, 2347, 2348, 2349 Noel Chiappa, Bob Baldvin,

Více

Část první: Tipy a triky pro práci se systémem 17

Část první: Tipy a triky pro práci se systémem 17 Obsah Část první: Tipy a triky pro práci se systémem 17 Efektivní práce s příkazovou řádkou 17 1. Vyhledávání správných programů k danému účelu 17 2. Základní informace o programu 17 3. Vyhledání cesty

Více

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN

VComNet uživatelská příručka. VComNet. Uživatelská příručka Úvod. Vlastnosti aplikace. Blokové schéma. «library» MetelCom LAN VComNet Uživatelská příručka Úvod Aplikace VComNet je určena pro realizaci komunikace aplikací běžících na operačním systému Windows se zařízeními, které jsou připojeny pomocí datové sběrnice RS485 (RS422/RS232)

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Kompletní popis protokolu 25. července 2012 w w w. p a p o u c h. c o m MODBUS RTU v TDS M O DBUS RTU v TDS Katalogový list Vytvořen: 6.4.2009 Poslední

Více

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava

Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava Návod pro připojení k síti VŠPJ prostřednictvím VPN Vysoká škola polytechnická Jihlava autor: OIKT 2015 Obsah Návod pro instalaci VPN... 3 Důležité upozornění... 3 Příprava na instalaci - stažení souborů...

Více

Novinky u zařízení pro sériovou komunikaci. Michal Kahánek 25. 5. 2011

Novinky u zařízení pro sériovou komunikaci. Michal Kahánek 25. 5. 2011 Novinky u zařízení pro sériovou komunikaci Michal Kahánek 25. 5. 2011 Program Komunikační brány pro sběrnici Modbus Funkce ProCOM Vestavné sériové servery Uživatelské webové rozhraní EZPage Síťové servery

Více

TC-502L TC-60xL. Tenký klient

TC-502L TC-60xL. Tenký klient TC-502L TC-60xL Tenký klient Popis přístroje Tenký klient TC-502L s kompletní podporou pro připojení do systémů Windows 7, Vista, Windows 2008, Windows 2003, Windows XP Pro, Linux servery. TC-604 navíc

Více

BM Software, Databáze Docházky 3000 na NAS serveru (pro MySQL) Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi. Úvodní informace:

BM Software, Databáze Docházky 3000 na NAS serveru (pro MySQL) Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi. Úvodní informace: BM Software, Němčičky 84, 69107 Němčičky u Břeclavi Vývoj, výroba, prodej a montáž docházkových a identifikačních systémů Tel: 519 430 765, Mobil: 608 447 546 e-mail: bmsoft@seznam.cz web: http://www.dochazka.eu

Více

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. KOŘENOVÝ ADRESÁŘ kořen = root tak se mu říká Ve skutečnosti se jmenuje / (lomítko, slash). Vše ostatní je v ubuntu

Více

Služba ve Windows. Služba (service) je program

Služba ve Windows. Služba (service) je program Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské

Více

Patrol Management System 2.0

Patrol Management System 2.0 Patrol Management System 2.0 Uživatelský manuál RF 5000 Obsah 1 Základní popis aplikačního prostředí 1.1 Hardwarové požadavky 1.2 Aplikační prostředí 1.3 Instalace software 2 Jak používat software 2.1

Více

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.

Registr 200x. Registr smluv 200x. Příručka uživatele. Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz. Registr smluv 200x Příručka uživatele Stanislav Matz Tel. 777 046 086 e-mail: info@matz.cz w-stránky: www.matz.cz - 1 - Registr smluv 1. Stručný popis programu Program je určen pro Správy a údržby silnic

Více

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS

Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Komunikační protokol MODBUS RTU v displejích TDS Kompletní popis protokolu 13. prosince 2018 w w w. p a p o u c h. c o m MODBUS RTU v TDS M O DBUS RTU v TDS Katalogový list Vytvořen: 6.4.2009 Poslední

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: 12 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

PSK3-11. Instalace software a nastavení sítě. Instalace software

PSK3-11. Instalace software a nastavení sítě. Instalace software PSK3-11 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: Výsledky vzdělávání: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka První kroky v OS Debian

Více

Další nástroje pro testování

Další nástroje pro testování Další nástroje pro testování PingPlotter grafická varianta programu ping umožňuje soustavné monitorování, archivování apod. www.pingplotter.com VisualRoute grafický traceroute visualroute.visualware.com

Více

OBSAH IMPLICITNÍ NASTAVENÍ OS WINDOWS VÝCHOZÍ TISKÁRNA. »ProServis Strana: 1

OBSAH IMPLICITNÍ NASTAVENÍ OS WINDOWS VÝCHOZÍ TISKÁRNA. »ProServis Strana: 1 »ProServis Strana: 1 OBSAH Obsah 1 Implicitní nastavení 1 OS Windows 1 Výchozí tiskárna 1 Virtuální PDF tiskárna 2 OS MS DOS 2 Možnosti a nastavení tisku 2 Paralelní tiskárny 2 Síťové tiskárny 3 Síťové

Více

Program Computer Setup

Program Computer Setup Program Computer Setup Číslo dokumentu: 383705-221 Kv ten 2005 Obsah Program Computer Setup Rejst ík Přístup k programu Computer Setup............... 2 Výchozí nastavení programu Computer Setup.......

Více

Uživatelský manuál. KNXgw232

Uživatelský manuál. KNXgw232 KNXgw232 Uživatelský manuál verze 1.5 KNXgw232 slouží pro ovládání a vyčítání stavů ze sběrnice KNX RS232 s ASCII protokolem signalizace komunikace galvanické oddělení KNX - RS232 možnost napájení z KNX

Více

Systém elektronické evidence návštěvnosti TDL500

Systém elektronické evidence návštěvnosti TDL500 Systém elektronické evidence návštěvnosti TDL500 ÚVOD Systém je určen k nepřetržité evidenci a vyhodnocení četnosti průchodů osob turniketem. Průchody jsou snímány infra závorou nebo podobným zařízením.

Více

TC-502L. Tenký klient

TC-502L. Tenký klient TC-502L Tenký klient Popis přístroje Tenký klient s kompletní podporou pro připojení do systémů Windows 7, Vista, Windows 2008, Windows 2003, Windows XP Pro, Linux servery. Disponuje 1x rozhraním LAN 10/100,

Více

Paralelní výpočty na clusteru KMD

Paralelní výpočty na clusteru KMD Paralelní výpočty na clusteru KMD Jiří Hozman jiri.hozman@tul.cz Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra matematiky a didaktiky matematiky Vytvoření a rozvoj

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

PSK3-7. Plánované spouštění programů a správce sezení. Skupiny procesů

PSK3-7. Plánované spouštění programů a správce sezení. Skupiny procesů Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: PSK3-7 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Správa sezení a plánované spouštění procesů Informační a komunikační

Více

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka.

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. 1 Disky, adresáře (složky) a soubory Disky Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. A:, B: C:, D:, E:, F: až Z: - označení disketových mechanik - ostatní disky

Více

Minimální požadavky na systém... 21 Linux a Windows na jednom disku... 22 Zrušení instalace Mandriva Linuxu... 23

Minimální požadavky na systém... 21 Linux a Windows na jednom disku... 22 Zrušení instalace Mandriva Linuxu... 23 Obsah Úvodem 9 Typografické konvence.............................. 10 Změny oproti předchozí verzi Mandriva Linuxu.................. 11 Informace o aktualizaci z verze 2006....................... 17 Poděkování....................................

Více

MyIO - webový komunikátor

MyIO - webový komunikátor MyIO - webový komunikátor Technická příručka verze dokumentu 1.0 FW verze modulu 1.4-1 - Obsah 1 MyIO modul... 3 2 Lokální webové rozhraní... 3 2.1 Start, první přihlášení... 3 2.2 Home úvodní strana MyIO...

Více

udev a kamarádi... Středisko UN*Xových technologií

udev a kamarádi... Středisko UN*Xových technologií udev a kamarádi... Středisko UN*Xových technologií udev a kamarádi úvod Zařízení v Linuxu typicky adresář /dev tři typy zařízení znakové blokové síťové nejsou přítomny tvoří vazbu mezi userspace (programy)

Více

Převodník WiFi RS232

Převodník WiFi RS232 R040 Převodník WiFi RS232 Shrnutí R040 je převodník rozhraní RS232 na bezdrátovou síť WiFi standardu 802.11b., tzv. terminal server. Tento převodník plně nahrazuje předchozí typ M040. Použití připojení

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE

CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 PŘÍRUČKA UŽIVATELE CA21 je komunikační adaptér umožňující propojení sítí automatů a periferií MICROPEL s PC pomocí rozhraní USB příručka uživatele edice 03.2009 2. verze dokumentu pro firmware 1.080

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

Seznámení s Quidy. vstupní a výstupní moduly řízené z PC. 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m

Seznámení s Quidy. vstupní a výstupní moduly řízené z PC. 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m vstupní a výstupní moduly řízené z PC 2. srpna 2007 w w w. p a p o u c h. c o m Seznámení s Quidy Katalogový list Vytvořen: 1.8.2007 Poslední aktualizace: 2.8 2007 12:16 Počet stran: 16 2007 Adresa: Strašnická

Více

Základní příkazy UNIXu (Linuxu)

Základní příkazy UNIXu (Linuxu) Základní příkazy UNIXu (Linuxu) Ostatní clear smazání obrazovky man nápověda k příkazům (zkus man man) Ovládání příkazu man PgUp, b stránka vzhůru PgDn, mezerník stránka dolů šipky nahoru a dolů pohyb

Více

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití

Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití ČERNÁ SKŘÍŇKA Záznamník teploty ZT, ZT1ext Návod k použití Návod na použití záznamníku teploty COMET ZT, ZT1ext Přístroj je určen pro měření a záznam teploty vzduchu, příp. teploty z externí sondy s odporovým

Více

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1

Úvod do Linuxu SŠSI Tábor 1 Úvod do Linuxu 9.10.2012 SŠSI Tábor 1 Historie Linux je obdoba operačního systému UNIX, vytvořená Linusem Torvaldsem. Na dalším vývoji systému i aplikací dnes pracuje řada dobrovolníků na celém světě.

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více

Návod k obsluze. Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik. i4wifi a.s.

Návod k obsluze. Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik. i4wifi a.s. Návod k obsluze Platforma RouterBoard s přeinstalovaným RouterOS Mikrotik Instalace Ve většině případů nebudete potřebovat žádné další bootovací zařízení, protože RouterBOARD můžete nastartovat s pomocí

Více

Převodník Ethernet RS485 s Modbus RTU / TCP routerem

Převodník Ethernet RS485 s Modbus RTU / TCP routerem R035 Převodník Ethernet RS485 s Modbus RTU / TCP routerem Shrnutí R035 je převodník rozhraní RS485 na 10/100 Mbit Ethernet, tzv. terminal server. Obsahuje i funkci pro převod telegramů protokolu Modbus

Více

V okně Network nastavte požadované parametry IP. IP adresa musí být z rozsahu sítě, kde GNOME485 budete provozovat. Totéž se týká masky a brány.

V okně Network nastavte požadované parametry IP. IP adresa musí být z rozsahu sítě, kde GNOME485 budete provozovat. Totéž se týká masky a brány. Připojte převodník GNOME485 na napájecí zdroj s napětím v rozsahu 5..30V DC. Dodržte polaritu napájení, jinak může dojít k poškození. Rozsvítí se zelená kontrolka nad napájecími vodiči. Připojte komunikační

Více

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL

HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL HP-2000E UŽIVATELSKÝ MANUÁL Strana 1 / 7 Úvod AirLive konfigurační utilita pro OS Windows umožňuje uživatelům identifikovat HomePlug zařízení (HP1000E Sérii & HP2000E Sérii) v elektrické síti. Dále zobrazuje

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Cvičení 4 Stručný úvod do problematiky virtualizace VirtualBox Martin Milata Multiplatformní virtualizační nástroj určený pro enterprice i domácí nasazení (GNU varianta).

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

TCP2RTU. Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII. Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232

TCP2RTU. Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII. Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232 Transparentní převodník protokolu MODBUS TCP na MODBUS RTU/ASCII Tři varianty: pro RS422, RS485 a RS232 17. února 2016 w w w. p a p o u c h. c o m 0385 TCP2RTU Katalogový list Vytvořen: 6.2.2008 Poslední

Více

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu...

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu... Obsah Úvodem 9 Typografické konvence.............................. 10 Změny oproti předchozím verzím......................... 11 Změny v českém vydání.............................. 18 Informace o aktualizaci

Více

Komunikační protokol

Komunikační protokol Komunikační protokol verze dokumentu 8, pro firmware od verze 3.3 DALI232, DALI232e, DALInet, DALI2net y DALI RS232 / Ethernet ASCII protokol podpora MULTIMASTER signalizace připojení DALI sběrnice podpora

Více

Nastavení tiskárny pro tisk štítků Geis Str. 1/16

Nastavení tiskárny pro tisk štítků Geis Str. 1/16 Str. 1/16 Obsah 1. Instalace tiskárny štítků... 2 Instalace tiskárny s rozhraním USB:... 2 Instalace tiskárny se síťovým rozhraním:... 4 2. Přímý tisk na tiskárnu... 9 3. Dump mode... 10 Pro tiskárnu Zebra

Více

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze Zpravodaj Uživatelská příručka Verze 02.01.02 1. Úvod... 3 2. Jak číst tuto příručku... 4 3. Funkčnost... 5 3.1. Seznam zpráv... 5 4. Ovládání programu... 6 4.1. Hlavní okno serveru... 6 4.2. Seznam zpráv...

Více

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server.

SIMATIC S IT. Micro Automation. Promoters Meeting October Představení CP IT SPIDER CONTROL TELESERVIS. TESTOVACÍ server. SIMATIC S7-200 243-1 2005, Page 1 Program workshopu Začátek: 9.00 GPRS - aplikace pro GPRS, základy - jak nastavit vzdálenou stanici, knihovna instrukcí pro GPRS - jak nastavit server (SINAUT MICRO SC,

Více

Uživatelský manuál Mini přepínač počítačů (Klávesnice, VGA, Myš, Audio) 4:1 USB, integrované kabely Katalogové číslo: 14.01.

Uživatelský manuál Mini přepínač počítačů (Klávesnice, VGA, Myš, Audio) 4:1 USB, integrované kabely Katalogové číslo: 14.01. Uživatelský manuál Mini přepínač počítačů (Klávesnice, VGA, Myš, Audio) 4:1 USB, integrované kabely Katalogové číslo: 14.01.3280 Typ: CS-64U Upozornění: Toto zařízení bylo testováno a shledáno vyhovujícím

Více

Nastavení přístupových práv terminálů BM-Finger na čipování docházky a otevírání dveří

Nastavení přístupových práv terminálů BM-Finger na čipování docházky a otevírání dveří Nastavení přístupových práv terminálů BM-Finger na čipování docházky a otevírání dveří Zobrazení a změna informace o nastavení přístupových práv zvoleného terminálu. Tedy kdo a kdy má právo na tomto terminálu

Více

TCP2DMX. Řízení osvětlení přes Modbus TCP. Převodník Ethernetu na sběrnici DMX března 2018 w w w. p a p o u c h.

TCP2DMX. Řízení osvětlení přes Modbus TCP. Převodník Ethernetu na sběrnici DMX března 2018 w w w. p a p o u c h. Řízení osvětlení přes Modbus TCP Převodník Ethernetu na sběrnici DMX512 26. března 2018 w w w. p a p o u c h. c o m 1191 TCP2DMX Dokumentace Vytvořen: 4.8.2016 Poslední aktualizace: 26.3.2018 9:05 Počet

Více

Value - Powerline ethernet adaptér, 85Mbps Katalogové číslo: 21.99.1406

Value - Powerline ethernet adaptér, 85Mbps Katalogové číslo: 21.99.1406 Value - Powerline ethernet adaptér, 85Mbps Katalogové číslo: 21.99.1406 Vlastnosti: Kompatibilní s HomePlug 1.0 Turbo Kompatibilní se specifikací IEEE 802.3 10BASE-T Ethernet, IEEE 802.3u 100BASE-TX ANSI/IEEE

Více

Pravým tlačítkem na počítač /tento počítač/ a vybrat Spravovat

Pravým tlačítkem na počítač /tento počítač/ a vybrat Spravovat OPRAVA AZBOXU - toto je hrubý a zkrácený překlad návodu "EN - How to recover a booting blocked Azbox - v1.3.pdf", který je součástí balíku "RecoverAzbox.zip" dostupného např. na http://www.uloz.to/10753447/recoverazbox-zip

Více

Úvod do Operačních Systémů

Úvod do Operačních Systémů Úvod do Operačních Systémů 1. cvičení Úvod, práce v grafickém prostředí, jednoduché příkazy. 1 Obsah Organizace cvičení Seznámení s učebnou Přihlašování a odhlašování Práce v grafickém prostředí Příkazová

Více

Super Hot Multiplayer vzdálené sledování finančních dat. Konfigurace sítě. Strana: 1 / 8

Super Hot Multiplayer vzdálené sledování finančních dat. Konfigurace sítě. Strana: 1 / 8 Konfigurace sítě Strana: 1 / 8 Úvod Podle 50 zákona č.202/1990 Sb. musí být VTZ připojeno k systému dálkového stahování dat. V případě VTZ SuperHot je toto řešeno připojením zařízení ke vzdálenému databázovému

Více

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows

ČÁST 1. Základy 32bitového programování ve Windows Obsah Úvod 13 ČÁST 1 Základy 32bitového programování ve Windows Kapitola 1 Nástroje pro programování ve Windows 19 První program v Assembleru a jeho kompilace 19 Objektové soubory 23 Direktiva INVOKE 25

Více

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK.

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. MAGic 9.50 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit program MAGic Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGic Propustit následující

Více

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek

Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek Architektura rodiny operačních systémů Windows NT Mgr. Josef Horálek = Velmi malé jádro = implementuje jen vybrané základní mechanismy: = virtuální paměť; = plánování vláken; = obsluha výjimek; = zasílání

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis

USB485EG. Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením. Popis USB485EG Převodník USB/RS485,422 s galvanickým oddělením Popis Převodník USB485EG je určen k připojení průmyslových zařízení komunikujících po sériové lince RS485/422 k počítači přes rozhranní (port) USB.

Více

LINUX přesměrování a roury

LINUX přesměrování a roury LINUX přesměrování a roury Trocha teorie: Veškerá komunikace uživatelů a jednotlivých procesů v LINUXu probíhá přes vstupně/výstupní (I/O) kanály. STDIN - standardní vstup (klávesnice) STDOUT - standardní

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP

Ing. Jitka Dařbujanová. TCP/IP, telnet, SSH, FTP Ing. Jitka Dařbujanová TCP/IP, telnet, SSH, FTP Globální systém pro propojení počítačových sítí, který k tomuto využívá sadu protokolů TCP/IP Síť mnoha různých sítí propojených metalickými, optickými kabely,

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Unix je víceuživatelský a víceúlohový OS

Unix je víceuživatelský a víceúlohový OS Unix je víceuživatelský a víceúlohový OS Mezi základní úkoly každého OS patří: - Správa hardwareových prostředků - Správa souborového systému - Správa procesů - U víceuživatelských systémů rovněž řízení

Více

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII

SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII KATALOGOVÝ LIST SNÍMAČOVÝ EXPANDÉR TB8.1x2 RS232 - ASCII 1. URČENÍ Jednotka TB8 je určena ke statickému měření s 1-8 indukčnostními snímači. Připojení jednotky k nadřízenému systému (PC, PLC) je sériovým

Více

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK

PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY FATEK NÁVOD PRO INSTALACI A PRVNÍ SPUŠTĚNÍ Obsah: 1. Připojení automatu přes port RS232 2. Připojení automatu přes port USB 3. Připojení automatu přes Ethernet Připojení automatu

Více

Převodník Ethernet RS485

Převodník Ethernet RS485 R031 Převodník Ethernet RS485 Shrnutí R031 je převodník rozhraní RS485 na 10/100 Mbit Ethernet, tzv. terminal server. Tento převodník plně nahrazuje předchozí typ M031. Použití připojení vzdáleného zařízení

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH

Sentech AL 7000 C. Instalace a ovládání programu BREATH Sentech AL 7000 C Instalace a ovládání programu BREATH Program BREATH slouží k ovládání detektoru alkoholu AL 7000C pomocí počítače. Umožňuje provádět měření, zaznamenávat je a exportovat do Excelu. Instalace

Více

2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes Ethernet nebo přes GPRS

2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes Ethernet nebo přes GPRS Změny ve verzi Micropel DataServer 3.209, vydáno 01/2017 1) Nastavení ovladače MODBUS-slave pro periferní zařízení MEX 2) Nový druh připojení Ethernet-CA5 umožňující připojit nové zařízení CA5 a to přes

Více

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID

Použití bankovních terminálů s programem TRIFID Použití bankovních terminálů s programem TRIFID Použitý typ terminálu a jeho parametry se nastavují v Lokální konfiguraci, sekce Snímače platebních karet: Po výběru typu je nutno nastavit patřičné parametry,

Více

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9 Počítače pro úplné začátečníky Obsah 1. Jak pracuje počítač 3 Základní princip je velmi jednoduchý 3 Dokumenty a nástroje (datové soubory a programy) 3 Složky (adresáře) 4 Jak to tedy vlastně funguje 5

Více

Přijímací modul ECA-16

Přijímací modul ECA-16 Přijímací modul ECA-16 Přenos signálů po datové síti ETHERNET nebo RS485 Monitorování stavu provozu, poruch, limitních hodnot Dálkové ovládání strojů a technologický procesů Zobrazení dějů a ruční ovládání

Více